Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

12
VMBO IN HET CURSUSJAAR 2014 – 2015 Zonder diploma begin je niets in Nederland. Sterker nog: je blijft leerplichtig tot je een diploma hebt. Om allerlei opleidingen in het mbo op niveau 3 of 4 te kunnen volgen, heb je een vmbo-tl diploma nodig. Dat diploma kun je op de eerste plaats behalen op een school voor voortgezet onderwijs. Maar wat nou als je gezakt bent of je wilt je niveau verhogen? Gelukkig biedt Rijn IJssel VAVO (Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) een alternatief. “IK WIL ALSNOG MIJN VMBO-TL-DIPLOMA BEHALEN.” VMBO-TL IN CURSUSJAAR 2014-2015

description

Alle informatie die van belang is.

Transcript of Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

Page 1: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

VMBO in het cursusjaar 2014 – 2015

Zonder diploma begin je niets in Nederland. Sterker nog: je blijft leerplichtig tot je een diploma hebt.Om allerlei opleidingen in het mbo op niveau 3 of 4 te kunnen volgen, heb je een vmbo-tl diplomanodig. Dat diploma kun je op de eerste plaats behalen op een school voor voortgezet onderwijs.Maar wat nou als je gezakt bent of je wilt je niveau verhogen? Gelukkig biedt Rijn IJssel VAVO(Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs) een alternatief.

“ik wil alsnOg Mijn VMBO-tl-diplOMa Behalen.”

VMBO-tl in cursusjaar 2014-2015

Page 2: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

Verschil Met regulier OnderwijsDe vmbo-tl-opleiding binnen het VAVO is een eenjarige opleiding, waarbij je in een volwassen leeromgeving naar school gaat. Je kunt uit alle sectoren kiezen maar je hebt geen gym, CKV, catechese of andere vakken uit het vrije deel. Je maakt wel een sectorwerkstuk. Eventuele certificaten van de dagschool kun je meenemen. Na het behalen van de resterende certificaten krijg je van onseen diploma uitgereikt.Vmbo-tl is bedoeld voor• jongvolwassenen die door omstandigheden hun

vmbo-tl diploma niet in het gewone voortgezetonderwijs gehaald hebben;

• jongeren die tot inzicht zijn gekomen dat ze meer kunnen dan ze in eerdere jaren hebben latenzien;

• jongeren die op een reguliere VO-school niet meer terecht kunnen;

• jongeren met een vmbo-kb diploma (met ruime voldoendes) die een vmbo-tl diploma willenbehalen.

VMBO in het cursusjaar 2014 – 2015

hOe ziet de Opleiding er uit?VakkenOp het vmbo-tl worden de volgende vakken aangeboden: Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, economie, aardrijks-kunde, geschiedenis, maatschappijleer-1, maatschappij-leer-2, NaSk-1 (natuurkunde), en biologie.* De vakken Nederlands en Engels zijn verplicht en

Maatschappijleer-1 moet door iedereen binnen het schoolexamen afgesloten worden.

** Binnen vmbo-tl worden twee vakken (de sectorvakken verplicht/keuzevak) bepaals door de sectorkeuze.

*** Dankzij de keuze die je maakt uit vrije vakken is eventu-eel een tweede sector mogelijk.

Bij alle vakken geldt dat deelname aan schoolexamens en het volgen van de les verplicht is om aan het centraal eindexamen te mogen deelnemen.

OpleidingsduurHet is een eenjarig traject. Slechts in uitzonderingssituaties wordt geaccepteerd dat je er twee jaar over doet. Als je op je vorige school een vak volledig hebt afgesloten (school-examen en centraal examen) met een voldoende, kun je een vrijstelling krijgen voor dat vak.

2

Page 3: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

rijnijssel.nl/VaVO

TechNIek ZORG eN WeLZIJN LANDBOUW ecONOMIe

NederlandsEngelsMaatschappijleer 1Rekenen

Economie

Duits Wiskunde

Duits Natuur-scheikunde 1Biologie Economie Aardrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer 2 Sectorwerkstuk

NederlandsEngelsMaatschappijleer 1Rekenen

Wiskunde

Biologie Natuur-scheikunde 1

Duits Natuur-scheikunde 1Biologie Economie Aardrijkskunde GeschiedenisMaatschappijleer 2 Sectorwerkstuk

NederlandsEngelsMaatschappijleer 1Rekenen

Biologie

Aadrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer 2

Duits Natuur-scheikunde 1Biologie Economie Aardrijkskunde GeschiedenisMaatschappijleer

Sectorwerkstuk

NederlandsEngelsMaatschappijleer 1Rekenen

Wiskunde

Natuur-scheikunde 1

Duits Natuur-scheikunde 1Biologie Economie Aardrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer 2

Sectorwerkstuk

Gemeenschappelijk deel*

Sectorvak verplicht**

Sectorkeuzevak**

Vrije deel, 2 vakken uit:***

SWS

hOe ziet het exaMen er uit?Het examen bestaat uit:1. Het schoolexamen. Dit is geformuleerd in de vorm van

een programma van toetsing en afsluiting (PTA). Het bepaalt de helft van je cijfer. Maatschappijleer 1 wordt afgesloten met een schoolexamen.

2. Het centraal examen. Dit bepaalt de andere helft van het cijfer.

tOelatingseisen/VOOrwaardenDe toelating tot vmbo-tl is mogelijk onder de onder-staande voorwaarden.

LeeftijdDeelnemers die op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar 16 of 17 jaar zijn, kunnen alleen worden toegelaten met de uitdrukkelijke instemming van de afleverende of laatst bezochte VO-school. De cursist

blijft of wordt ingeschreven bij deze VO-school en wordt met bekostiging overgedragen aan het VAVO. Hierover zijn afspraken gemaakt tussen de VO-scholen en Rijn IJssel VAVO (uitbesteding of Rutte-regeling). Deze regeling geldt voor alle cursisten van 16 en 17 jaar en voor 18-jarigen die in deeltijd verdergaan, mits zij onafgebroken bij het VO ingeschreven zijn. Je VO-school moet hiervooreen uitbestedingsovereenkomst invullen. Je blijft dan voor de betaling van les- en cursusgeld onder de regeling voor het VO vallen. Dat geldt ook voor de zgn. ’gratis boeken’-regeling. Rijn IJssel betaalt de huur voor de boeken. Cursisten die op 1 oktober van het desbetreffende schooljaar ouder zijn dan 18 jaar en niet meer zijnof kunnen worden ingeschreven bij een VO-school, kunnen op een door het Rijk gesubsidieerde plaats worden ingeschreven.

3

juli 2014

Page 4: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

VMBO in het cursusjaar 2014 – 2015

VooropleidingVoor een volledig pakket of een deeltijdpakket in de eenjarige opleiding worden deelnemers toegelaten die aan een van de volgende voorwaarden voldoen:• wel vmbo-tl/gl klas 4 hebben gevolgd, maar gezakt

zijn voor een aantal vakken of niet toegelaten zijn tot het examen;

• een overgangsbewijs hebben van vmbo-tl 3 naar vmbo-tl 4;

• zijn blijven zitten (vaak 2x) in vmbo-tl en daardoor niet meer goed passen binnen het voortgezet onderwijs;

• in havo 4 zijn blijven zitten en volgens de afleverende school toelaatbaar zijn tot de vmbo-tl examenklas;

• in het bezit zijn van een KB-diploma met goede cijfers (minimaal een 7 gemiddeld);

• allochtoon zijn met een NT2-niveau 3 (ofwel B1, staatsexamenprogramma 1 ofwel 2F) en voldoende capaciteiten hebben om de lessen te volgen.

studielastDe studielast is afhankelijk van het aantal vakken dat je volgt. Bij inschrijving krijg je via hetstudieplan een overzicht van je studielast.

aanMeldingHet is van belang dat je je tijdig aanmeldt. Alleen bij aanmelding vóór de zomervakantie kunnen we plaatsing en vrije vakkenkeuze garanderen. Je meldt je aan via internet of telefonisch: 026 3129200.Als je je hebt aangemeld, ontvang je een inschrijfpakket. Vervolgens:• vul je het inschrijfformulier in (zit bij het pakket);• lever je kopieën van rapporten/cijferlijsten van de

afgelopen twee jaar in;• lever je ook het door je vorige school ingevulde

inlichtingenformulier in (ook te downloaden via internet);

• als je nog geen 18 jaar bent, sluit je ook de uitbestedingsovereenkomst in (in geval je rechtstreeks van een school voor VO komt, dien je hierover te beschikken). Inlichtingen bij de administratie van Rijn IJssel VAVO of op je vorige school. Als alle formulieren door de toelatingscommissie zijn ontvangen, wordt er pas beslist over de toelating. Indien je toelaatbaar bent, word je opgeroepen voor een intakegesprek. In andere gevallen ontvang je een bericht. De intake start medio juni.

• De afspraak wordt in een brief schriftelijk bevestigd.• In de begeleidende brief wordt vermeld welke

documenten je verder bij het intakegesprek nog moet meenemen: (originele) rapporten, diploma’s etc.

extra bij vmboVoor vmbo is er nog een extra punt. Als je je huidige vmbo-school in de regio Arnhem verlaat, krijg jeeen doorstroomdossier mee. Dat moet je meenemen naar de intake. Als je geen doorstroomdossierhebt, krijg je van ons een instroomdossier. Dat kan je alvast thuis invullen.

Let opEr is een verschil tussen de aanmelding (telefonisch of via internet) en de inschrijving via de intake.De aanmeldprocedure is voor heel Rijn IJssel gelijk, maar als Rijn IJssel VAVO hebben we daarnaastaanvullende bepalingen. We hebben ook meer informa-tie nodig. Na de aanmelding ontvang je eeninschrijfpakket. Er volgt altijd een intakegesprek alvorens iemand wordt ingeschreven.

4

Page 5: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

rijnijssel.nl/VaVO 5

intakeAls je je huidige vmbo-school in de regio Arnhem verlaat, krijg je een doorstroomdossier mee. Datmoet je meenemen naar de intake. Als je geen door-stroomdossier hebt, krijg je van ons eeninstroomdossier. Dat kan je alvast thuis invullen. Je wordt persoonlijk via een intakegesprekingeschreven. Daar trekken we een uur voor uit. Je krijgt informatie over het volwassenenonderwijsen de manier van studeren in het VAVO.

Dan komen aan de orde• Je motivatie, in het bijzonder jouw redenen om in het

volwassenenonderwijs verder te gaan;• Je onderwijsgeschiedenis aan de hand van het door jou

ingevulde inlichtingenformulier;• Je studiewensen, het te kiezen profiel en het vak in het

vrije deel.

Je kunt pas ingeschreven worden als de administratieve afhandeling is afgerond. Het is dan ook van belang de gevraagde documenten (onder andere kopie identiteitsbewijs) mee te nemen. Ook moet na de intake de onderwijsovereenkomst getekend worden en moet er een (aan)betaling gedaan worden. De intaker stelt voorlopig vast wat de studielast per vak zal zijn en wat is het totaal aantal lesklokuren per jaar is. Als je met een vak begint, wordt de studielasttabel van het ministerie van onderwijs (te vinden op het internet) aangehouden. Als je al aan het desbetreffende vak gewerkt hebt, kan de studielast eventueel verminderd worden.Voor alle vakken wordt de studielast vastgesteld. De totale studielast mag niet hoger zijn dan circa 1600 uur per jaar.Als je niet (volledig) aan de toelatingseisen voldoet (of er ontbreken bewijsstukken), maakt de intaker een nieuwe afspraak. De toelatingscommissie beoordeelt het verzoek tot inschrijving.

juli 2014

Page 6: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

Vervolgens wordt de balans opgemaakt• Wat is de totale studielast: kan de studie in een of in

twee jaar worden afgerond?• Als je voltijdcursist bent, betaal je € 1118,00 lesgeld

aan DUO te Groningen (dit geldt niet voor de uitbestede cursisten, zij worden door DUO altijd als voltijder beschouwd). Je bent voltijdcursist als je 28 lessen volgt.

• Als je deeltijdcursist bent, betaal je € 30,00 per les op jaarbasis. Dat houdt in: € 120,00 per vak (4 lessen) per jaar.

• De bijkomende kosten: je betaalt een bijdrage voor materiaalkosten. Bij sommige vakken wordt de methode via school verstrekt. Voor sommige talen worden leesboeken (literatuur) via school verstrekt. Ook betaal je voor klassikaal gebruik van atlassen en BINAS boeken.

• Je krijgt informatie met betrekking tot het bestellen van boeken. Voor uitbesteders zijn de schoolboeken gratis. Anderen kunnen de boeken huren of kopen, bijvoorbeeld bij Van Dijk.

• De kosten betaal je via PIN-betaling (niet contant, niet op rekening) direct bij inschrijving. Als de kosten meer dan € 250,00 bedragen kan er een betalingsregeling getroffen worden. In dat geval betaal je direct € 250,00 en ontvang je voor het restant in oktober een factuur.

• Tenslotte teken je ook nog de onderwijsovereenkomst (als je jonger dan 18 bent, moeten de ouders/verzorgers tekenen).

Op het individuele studieplan staat aangegeven• Welke vakken je gaat volgen.• Wat de geraamde studielast is.• Welke volledige vrijstellingen worden gegeven (SE/CE).

VMBO in het cursusjaar 2014 – 2015

dOOrstrOOMEen vmbo-tl geeft toegang tot de havo (onder strenge voorwaarden) en tot de opleidingen op niveau 3 en 4 van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), in elk geval voor de overeenkomstige sector. Toelating tot opleidingen van andere sectoren van het mbo hangt af van het gekozen vakkenpakket. Het is verstandig hiermee rekening te houden bij de keuze van het vakkenpakket. Wiskunde in je vakkenpakket geeft toegang tot elke sector van het middelbaar beroepsonderwijs.

alVast studerenVoor vmbo-tl/gl-cursisten die gezakt zijn op één, maximaal twee onderdelen, en verder een prima cijferlijst hebben, is er wellicht een afspraak te maken met een mbo-opleiding binnen Rijn IJssel. In sommige gevallen kan je starten met de opleiding en ondertussen enkele uren per week het ontbrekende vmbo-tl-certificaat halen. Dit kan voor maximaal één vak. De inschrijving gebeurt eerst op een mbo-opleiding. Of deze regeling mogelijk is, is ook afhankelijk van het soort mbo-opleiding en de capaciteiten van de deelnemer. Per vak worden twee x twee lesuren per week gegeven. Dat levert een flinke studielast op, veroorzaakt vaak roosterproblemen en vraagt een zelfstandige studiehouding.Toelating vindt plaats op basis van een intakegesprek bij het mbo. Let wel: dit traject is geen recht, maar een uitzondering! Je blijft overigens ook ingeschreven staan bij je vmbo-school. Deze moet je uitbesteden.

waar wOrden de lessen gegeVen?Je krijgt les op Utrechtsestraat 40-42 in Arnhem.

6

Page 7: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

rijnijssel.nl/VaVO

kOstenWil je een voltijdopleiding volgen én ben je ouder dan 18 jaar én kun je niet ingeschreven blijven bij een VO-school, dan moet je lesgeld betalen. In 2014 is dit bedrag € 1118,00 per jaar. Naast deze onderwijsbijdrage betaal je aan Rijn IJssel VAVO materiaalkosten en schoolfondsbijdrage. De schoolboeken moet je zelf aanschaffen. Ga je deeltijdonderwijs volgen en kun je niet ingeschreven blijven bij je VO-school, dan betaal je (onder voorbehoud) € 30,00 per wekelijkse lestijd van 45 minuten per cursusjaar aan cursusgeld. Dat betekent per vak € 120,00 per jaar. Het totaalbedrag wordt bepaald door het aantal vakken en lestijd per week. Naast de onderwijsbijdrage of het cursusgeld betaal je per vak een toeslag voor materiaalkosten (readers, leesboeken etc.).

Let op:Als je bijvoorbeeld door verzuim niet aan de bekostigingsvoorwaarden van het VO of het Rijk voldoet, hebben we het recht de kosten, dus € 240,00 per wekelijks lesuur per jaar, per 1 januari alsnog bij je in rekening te brengen.

Twee vormen van financieringAls je je wilt inschrijven bij Rijn IJssel VAVO, is het van belang te weten dat het VAVO twee vormenvan financiering kent. Het volgen van onderwijs kost geld. Het VAVO wordt anders bekostigd dan veelandere scholen.

1. Uitbesteding Veruit de meeste leerlingen worden bij ons ingeschre-ven via hun huidige school voor voortgezet onderwijs. Zij blijven daar ingeschreven staan, en worden door die school voor VO uitbesteed aan ons. De VO-school draagt dan ook de bekostiging over. Dit is voor jou ook de voordeligste regeling; je valt onder het regiem van het VO (geen lesgeld, gratis schoolboeken etc.). Maar… uitbesteding is geen recht; je huidige school voor VO bepaalt of zij inschatten dat je bij het VAVO een grotere kans hebt om een diploma te behalen. In het algemeen is uitbesteding mogelijk als je ge-zakt bent en in maximaal 3 vakken opnieuw examen moet doen. Als je meer vakken over moet doen, kan dat meestal beter op je huidige VO-school. 16- en 17-jarige leerlingen kunnen alleen via uitbesteding inschrijven. Deze uitbestedingsovereenkomst kun je downloaden via www.rijnijssel.nl/vavo

2. Rijksbekostiging Als je 18 jaar of ouder bent, kan je in aanmerking komen voor een normale, gesubsidieerde plaats (rijksbekostiging). De bekostiging is gelijk aan die van andere vormen van (mbo-)onderwijs voor 18-jarigen. De overheid subsidieert het traject, maar je betaalt zelf lesgeld (bij voltijdonderwijs) of cursusgeld (bij deeltijd-onderwijs). Je krijgt geen gratis schoolboeken, zoals in het voortgezet onderwijs. Je kan wel in aanmerking komen voor de tegemoetkoming scholieren.

7

juli 2014

Page 8: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

Meer infOrMatieBegeleiding Extra begeleidingsmogelijkheden Wij willen ervoor zorgen dat deze opleiding voor jou een succes wordt. Daarom besteden we veel aandacht aan begeleiding. Je kunt met vragen en problemen altijd bij je mentor terecht. Naast capaciteiten, motivatie en een zelfstandige studiehouding geldt voor veel cursisten dat ze structuur en begeleiding nodig hebben. Die structuur biedt het programma van de VAVO, dat volledig gericht is op het school- en eindexamen. Het studiejaar is verdeeld in perioden die worden afgesloten met schoolexamens. De resultaten daarvan worden regelmatig gepubliceerd in een cijferoverzicht, dat naar de cursist wordt gestuurd.

8 VMBO in het cursusjaar 2014 – 2015

RendementHet internet biedt aan scholieren of ouders die zich willen oriënteren op een nieuwe school steeds meer informatie over slagingspercentages, waardering en rendementen. Over VAVO is niet zo veel te vinden. Het VAVO kent immers een totaal afwijkende examenstructuur. Je kan per vak studeren, certificaten behalen of zelfs studeren zonder de wens een diploma te behalen. Ook de verschillen in bekostiging zorgen ervoor dat de VAVO’s nauwelijks voorkomen in vergelijkende overzichten. Om toch enig inzicht te verschaffen in onze prestaties hebben we hieronder enkele resultaten over het schooljaar 2012-2013 opgenomen.

1. Succesvol jaar Rijn IJssel VAVO kijkt wederom weer terug op een succesvol jaar. De groei van de afgelopen jaren lijkt zich wat te stabiliseren. Met zo’n 500 studenten kan Rijn IJssel VAVO prima functioneren. We zijn groot genoeg om alle vakken, alle profielen en alle afdelingen aan te kunnen bieden. Toch blijven wij kleinschalig waardoor er aandacht is voor de ‘menselijke maat’. Al zitten veel studenten slechts een jaar bij ons, we kennen ze wel allemaal. En die studenten zijn tevreden over ons.

2. Examenresultaten Rijn IJssel had op 1 oktober 2012 469 ingeschreven studenten. In mei 2013 behaalden 218 studenten rechtstreeks hun diploma. Na de herkansing behaalden nog eens 16 studenten hun diploma. Totaal dus 234 diploma’s. Dat is een rendement van 50%. De norm voor het VAVO is vastgesteld op 40% (de zogenaamde output-verdeelmaatstaf). Daarbij kan nog worden opgemerkt dat niet alle ingeschreven kandidaten het doel hadden een diploma te behalen. 308 kandidaten hadden het plan om een diploma te behalen. 265 zijn er daadwerkelijk gestart met het examen. Van die studenten behaalden er 88% een diploma. Het slagingspercentage is dus (uitgaande van het aantal op 1 oktober) 76%.

Page 9: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

9rijnijssel.nl/VaVO

De onderwijsinspectie beoordeelt het volwassenenonderwijs ook op het verschil tussen het cijfer voorhet Schoolexamen en het Centraal examen. Dat mag maximaal 0,5 punt zijn. Voor Rijn IJssel warendeze cijfers:

Ten slotte worden we beoordeeld en vergeleken op het gemiddelde eindcijfer. Dat moet minimaal een 5,9 zijn. (En in 2014 een 6,0).Het rendement kan ook gemeten worden in het aantal voldoendes op vakniveau.Je kan bij het VAVO immers per vak studeren en niet iedereen wil een diploma halen.

AfDeLING

ReNDeMeNTAANTAL VOLDOeNDeS

AANTAL eINDcIJfeRS

AANTAL INSchRIJVINGeN

48% 55% 72%

136 448 340

186 558 412

286 811 473

vmbo havo vwo

vmbo havo vwo

0,38 -0,35 -0,29

6,43 5,76 6,04

6,04 6,12 6,32

517 166 409

AfDeLING AANTAL Se ce ce - Se

vmbo havo vwo totaal

AANTAL STUDeNTeNDAT Op 1 OkTOBeR DIpLOMA WILDeN hALeN

AANTAL DIpLOMA’S WILDeN hALeN

peRceNTAGe

(60) (69) (82) (73)

(40) (176) (119) (335)

(24) (121) (97) (242)

juli 2014

Page 10: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

6. Tweede kans onderwijs: mensen die vroeger enkele jaren mavo, havo of vwo hebben gevolgd en spijt hebben dat ze hun school niet hebben afgemaakt.

Aanpak Onze opleidingen kenmerken zich door een gestructureerde, volwassen, aanpak. Van de studenten verwachten we een gemotiveerde werkhouding en een vaste wil om te slagen. Onze aanpak is gericht op het behalen van een startkwalificatie havo of vwo, of een diploma vmbo-tl.We doen dat vanuit een aantal kernwaarden:• Betrokkenheid: onze docenten dragen zorg voor

goed onderwijs en werken daar hard voor. Van onze studenten verwachten we ook dat ze een grote inzet vertonen, zowel op school als thuis.

• Betrouwbaarheid: we doen wat we beloven. Dat leggen we ook duidelijk vast in PTA, studiewijzers, leerplannen. We verwachten ook van de studenten dat ze zich aan afspraken houden.

• Inspiratie: de kwaliteit van ons onderwijs vloeit voort uit de kwaliteit van onze docenten. We investeren in scholing van docenten. Van onze docenten verwachten we dat ze de studenten weten te motiveren door een inspirerende houding. Van onze studenten verwachten we een actieve opstelling in de les waardoor er een goede werksfeer ontstaat en een veilig werkklimaat voor iedereen.

• Leven-lang-leren: we verloochenen onze afkomst niet. VAVO blijft volwassenenonderwijs, waarin ook de 23+ zich thuis voelt en (alsnog) een startkwalificatie kan behalen.

contactpersoon Wil je meer weten over onze aanpak, werkwijze, visie op onderwijs, ondersteuning en begeleiding? Maak een afspraak met onze afdelingsleiders of intakers. Een gesprek maakt meer duidelijk dan vele woorden op papier. Voor het inwinnen van informatie, een aanmelding of inschrijving kun je contact opnemen met de coördinator vmbo-tl, de heer Jan Peeters. Hij is telefonisch bereikbaar onder telefoonnummer 026 3129200. Het adres is Utrechtsestraat 40-42, 6811 LZ Arnhem.

Voorexamenklas Het VAVO biedt leerlingen met een onvoldoende taalniveau de mogelijkheid om in te stromen in een voorexamenklas. Dat kunnen bijvoorbeeld leerlingen van een ISK (Internationale Schakel Klas) zijn. Dit is een klas op vmbo-havo-niveau. De vakken Nederlands (met extra NT2), Engels en wiskunde worden in een aparte groep aangeboden, de andere vakken in een vmbo- of havo-groep.

VisieVAVO staat voor ‘Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs’. De VAVO-opleidingen bieden aan (jong)volwassenen de mogelijkheid om een vmbo-tl-, havo- of vwodiploma of certificaten te behalen. Wij zijn een relatief kleine school met mogelijkheden voor intensief contact met de student. Wij bieden compacte, op het examen gerichte trajecten voor studenten met verschillende achtergronden. Zowel laatbloeiers als studenten met problemen van uiteenlopende aard zijn welkom. We kunnen uiteraard niet alle problemen oplossen, maar ondersteunen wel bij het zelf oplossen van deze problemen. Daartoe hebben we een begeleidingsstructuur waarin de mentoren en de afdelingsleiders een cruciale rol spelen.

We richten ons op de volgende doelgroepen1. Leerlingen die gezakt zijn voor het eindexamen

vmbo-tl, havo of vwo. Zij hoeven alleen die vakken te doen waarvan het cijfer opgehoogd moet worden om het diploma te kunnen behalen.

2. Zittenblijvers: leerlingen die (voor de tweede keer) zijn blijven zitten in havo 4 of vwo 5. Deze leerlingen kunnen in veel gevallen alsnog in een jaar de laatste twee jaar doen.

3. Leerlingen die al een VO-diploma hebben behaald en willen opstromen (een hoger diploma willen behalen) en leerlingen die een ‘breder’ diploma willen behalen (ander profiel, hogere cijfers).

4. Leerlingen voor wie om welke reden dan ook het VAVO een betere optie biedt, dan de school voor voortgezet onderwijs: van zwangerschap tot gepest worden, van een chronische ziekte tot topsporter.

5. Leerlingen met een beperking die in staat zijn klassikaal onderwijs te volgen en deel te nemen aan examens.

VMBO in het cursusjaar 2014 – 201510

Page 11: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

rijnijssel.nl/VaVO

juli 2014

11

Page 12: Vmbo-tl in cursusjaar 2014-2015

fast track Opleidingen rijnijssel.nl/jOngeren

Utrechtsestraat 40-42, Arnhem026 3129200

0800 0200995 (gratis)[email protected]