Vlissingse Bode 06-07-2016

download Vlissingse Bode 06-07-2016

of 16

 • date post

  04-Aug-2016
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  5

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Vlissingse Bode 06-07-2016

 • W E E K B L A D

  W E E K B L A D

  t h u i s i n d e r e g i o

  M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

  V L I S S I N G S E

  thuIS IN DE rEGIo

  W E E K B L A D

  W E E K B L A D

  t h u i s i n d e r e g i o

  M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

  opLaGE VLISSINGEN 22.000totaLE opLaGE: 480.000

  Lees op pagina 5 Lees op pagina 3

  @VlissingseBode

  /vlissingsebode

  www.internetbode.nl

  6 JULI 2016WEEK 27

  ki jk op WWW.internetbode.nl

  ...voor het laatste actuele lokale nieuWs...

  Bart Tullenaar is de nachtbakkervan Vlissingen

  Mannen tussen staal is weer een stapjedichterbij

  VLISSINGEN - Zeeland is n van de zes regios, die gaat experimenteren met be-stuurlijke vernieuwing. Donderdag is in Den Haag bekend gemaakt dat de provin-cie deel uitmaakt van de pilot Maak het verschil van de landelijke overheid. De pi-lotregios richten zich op de vraag hoe het openbaar bestuur beter kan aansluiten bij de toekomstige maatschappelijke en eco-nomische ontwikkelingen. De commissie Balkenende, die onderzoek deed naar hoe de economische structuur in Zeeland kan worden verbeterd, adviseerde de Zeeuwen om te experimenteren met nieuwe manie-ren van besturen, zodat er daadkrachtiger worden opgetreden.

  Zeeuws bestuur wil zich vernieuwen

  Werkzaamheden in Nolle-Westduin zijn klaarNieuw bosgebied met wandelpaden en natuurspeelplaats ,

  VLISSINGEN - De werkzaamheden aan de natuurcompensatie van Nolle-Westduin in Vlissingen zijn klaar. In Nolle-Westduin ligt een bosgebied met wandelpaden, een natuurspeel-plaats, een mountainbikeroute, een ruiterpad en meerdere zitbankjes. De compensatie werd uitgevoerd vanwege de kustversterking in 2009 en 2010. De dijk is toen verhoogd en het duin tussen de 40 en 80 meter breder gemaakt. In het kader van de werkzaamheden werden op het binnentalud van de oorspronkelijke dijk meerdere bomen gekapt en landinwaarts werd er nog eens zes hectare bos gerooid. Waterschap Scheldestromen was verplicht dit verlies te compenseren met twaalf hectare nieuwe natuur. De aanleg van het nieuwe bosgebied begon in december vorig jaar. FOTO ANNET EEKMAN

  DOOR ELLEN DE VRIEND

  Waar Hotel Arion nu staat is het vijfen-dertig jaar geleden begonnen, met waai-ende tenten die mensen bijna moesten vasthouden, lacht Bakker. Hij is niet bang voor waaiende tenten deze week. Als het maar droog is en geen strandweer. De boulevard is zo uniek en zo Vlissings dat dit de plek bij uitstek is voor Festival Onderstroom. Niet voor niets is het voor-

  malige hotel Britannia dit jaar het hart van het culturele festival. Daar is vrijdag om 17.00 uur de openingsparade van de vlie-gende Franse malloten van Fous Voulants te zien. Avonturiers uit de tijd van Jules Verne verkennen Vlissingen en het lucht-ruim met ballonnen, een vliegmachine en onverschrokken heldenmoed.

  BritanniaElk jaar brengt Festival Onderstroom een

  bijzondere productie over het verleden en heden van Vlissingen. Dit jaar is dat de herinnering aan hotel Britannia. Het is een betonnen pand zonder opsmuk. Het podium is er nog en we hebben al-les schoongemaakt. Theatermaker Riet Mellink zocht naar opmerkelijke verhalen over het hotel. Op onze oproep hiervoor zijn veel meer reacties gekomen dan ik had verwacht. Er waren zelfs mensen die voor de oorlog in het oude Brit hebben gedanst, vertelt Bakker. Deze expositie is doorlopend te zien tijdens Onderstroom. Het festival is dit jaar compacter van op-zet, gaat terug van vier naar drie dagen en biedt meer buitentheater. We bieden een avontuurlijk festival, een illusie. Je komt er naartoe en het is een verrassing wat je meemaakt. Een andere wereld met een se-rieuze ondertoon met korte voorstellingen,

  een continu programma, foodtrucks en bij-zondere eetgelegenheden. In het week-end is het van 12.00 tot 16.00 uur straat-theater met negen voorstellingen van de Kunstbende bij De Nolle tot het Arion. Bakker verwacht onder meer veel van Diep, de hit van Oerol. Het is een optische illusie. Een grappige korte voorstelling waarin in de put zitten tot ongekende hoogte stijgt. En singer-songwriter Lucky Fons komt met een liedjesprogramma over de zee en Vlissingen. Dat komt heel dicht bij mijn Vlissingengevoel, stelt Bakker die sinds 2003 in Vlissingen woont. Zaterdag kan er vanaf 21.00 uur gedanst worden op zomerse Latijns-Amerikaanse klanken in de feestzaal bij het gratis toe-gankelijke Fiesta Britannia. Kijk voor het hele programma op www.festivalonder-stroom.nl.

  Toch nog zomer tijdens Festival Onderstroom35e edi t ie begint vr i jdag op Vl issingse boulevard

  VLISSINGEN De 35e editie van Festival Onderstroom in Vlissingen begint vrijdag. Drie dagen lang zijn er voorstellingen, muziekoptredens en fees-ten. Bijzonder is de voorstelling Skagt, waarbij je afdaalt in de geheime gang onder het roemruchte hotel Britannia. En ook de feesten Modern Times en Fiesta Britannia zijn aanraders. We gaan terug naar onze roots op de boulevard en bieden meer straattheater, vertelt directeur Onno Bak-ker van de Cultuurwerf, die het festival organiseert.

  OOST-SOUBURG - Bij de stichting Mae Uku in Oost-Souburg is van vrijdag tot en met volgende week dinsdag een ten-toonstelling te zien over de geschiedenis van de Molukkers in Nederland. Het is 65 jaar geleden dat de eerste Molukkers naar Nederland kwamen. De geschiede-nis is uitgebeeld op 30 panelen met fotos, kaarten en documenten. Het Moluks Mu-seum heeft de expositie samengesteld. Wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen opent de expositie vrijdag rond 19.30 uur. Er is dan ook muziek en theater. De dagen erna is het centrum aan de Prins Hendrikstraat geopend voor publiek. Meer informatie: www.mae-uku.nl.

  Expo over Molukkers in Nederland

  VLISSINGEN - Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders weet niets van incidenten in wooncomplex Schelde-plein. Pim Kraan van de POV had vragen gesteld naar aanleiding van klachten van bewoners. Zij zijn het niet eens met het toewijzingsbeleid van eigenaar Woong-oed en willen dat het complex weer voor 55-plussers wordt. Er is volgens hen een aantal incidenten geweest waarbij de po-litie heeft moeten ingrijpen. Het college zegt van niets te weten. Navraag bij de wijkagent levert ook niets op, schrijft het bestuur in antwoord op de vragen van Kraan. Zoals in ieder complex komen ook hier incidenteel problemen voor.

  In ieder complex heb je problemen

  VLISSINGEN - De kosten voor een rotonde op de kruising van de Sloeweg en de Kou-dekerkseweg bedragen zon 450.000 euro. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van LPV-raadslid Wim Hirdes. Hij wil iets doen aan het kruispunt. Volgens hem zijn zeker in de zomermaanden de wachttijden te lang en gebeuren er veel ongelukken. De redenen voor de ongevallen kent het col-lege niet. Wel weet ze dat er negen plaats-vinden ssinds juli 2015. Qua verkeersdruk is ze het niet eens met Hirdes. Deze neemt niet extreem toe. Het college hoopt in 2020 een rotonde aan te leggen om de doorstroming en veiligheid te verbeteren.

  Rotonde op Sloeweg gepland voor 2020

  Maak een foto van jezelf of je reisgenoot met de Bode of de E-paper op je tablet/smartphone op jouw vakantiebestemming en maak kans op een mooie prijs!

  IK GA OPVAKANTIE EN IK NEEM MEE. . .

  DE BODE

  WIN een bode actiepakket t.w.v. 50,- + jouw foto in de Bode

  Stuur je mooiste foto naar: foto@internetbode.nlVermeld bij je inzending ook even je naam, waar je de foto hebt gemaakt en waar je zelf vandaan komt. Inzenden kan t/m 31 augustus 2016De foto wordt geplaatst in Weekblad de Bode en op www.internetbode.nl

  Te koop bij:

  Paspoortstraat 23 Oost-Souburg Kloosterpoort 5-21 Kapelle www.megabed.nl

 • Kloosterpoort 5-21, KapellePaspoortstraat 23, Oost-Souburg

  WWW.MEGABED.NLRUIM 2000 M2 WINKELPLEZIER

  MEGA KORTINGOP TEMPUR PRODUCTEN BIJ DE

  GROOTSTE TEMPUR DEALER VAN ZEELAND

  TEMPURZADELDEKJES15% KORTING

  ALLE TEMPURCOMFORTPRODUCTEN15% KORTING

  ALLE TEMPURHOOFDKUSSENS25% KORTING

  HOOGTE KORTINGMAAR LIEFST 10,- VOORDEEL PER CM HOOGTE OP ALLE TEMPUR MATRASSEN

  UW KORTING KAN OPLOPEN TOT 270,-*niet in combinatie met gratis bedbodem

  GRATISTEMPUR SCHOTELBODEM

  T.W.V. 550,-*bij aankoop van een Tempur matras

 • ACTUALITEIT

  PAGINA 3

  Altijd actueel en altijd bij de hand

  ww

  w.i

  nte

  rnetb

  od

  e.n

  l

  VR U EN DR U, WANT LOKAAL NIEUWS MAKEN WE SAMEN

  Bezoek nuwww.internetbode.nl

  voor het nieuws uit uw buurt

  DOOR EUGNE DE KOK

  Vlissingers kunnen kiezen uit de beelden De gelaste van het Rotterdamse Atelier van Lieshout en De ketting van Joris Bau-dion uit Den Bosch. Het eerste is een wat abstracter eerbetoon aan alle mensen die in de industrie hebben gewerkt, het twee-de een meer realistisch beeld waarin twee mannen naast een ketting zitten die tot in de hemel lijkt te reiken. De twee beelden zijn geselecteerd uit 65 inzendingen. Het was de bedoeling om inwoners drie ontwerpen voor te leggen, maar het derde werk dat daarvoor in aan-merking kwam, week iets te veel af van het thema en bleek te duur om te realiseren. Willem Cornelis Murre bracht woensdag zijn stem uit op het werk van Baudoin. Ik had zelf op een iets robuuster werk gehoopt, maar smaken verschillen. Ik vind het mooi. Het is alleen jammer dat de helm op het hoofd van de mannen ontbreekt en er geen attributen zijn te zien. Het lijkt of ze zitten te schaften, maar ze zitten in ieder geval tussen het staal.

  WerkstadMurre toonde zich blij dat het eerbetoon aan de werknemers van Scheepswerf de Schelde er nu eindelijk lijkt te komen. In

  zijn ketelpak - hij heeft beloofd het uit te trekken als het beeld er eenmaal staat - heeft hij jarenlang voor een kunstwerk gepleit. Ti