Vlijtig ende Boos december 2012

28
vlijtig ende boos contactblad tussen ouders en school sint-jozefscollege - izegem

description

contactblad met ouders december 2012

Transcript of Vlijtig ende Boos december 2012

Page 1: Vlijtig ende Boos december 2012

vlijtig ende boosc o n t a c t b l a d t u s s e n o u d e r s e n s c h o o l

s i n t - j o z e f s c o l l e g e - i z e g e m

Page 2: Vlijtig ende Boos december 2012
Page 3: Vlijtig ende Boos december 2012

vlijtig ende boosc o n t a c t b l a d t u s s e n o u d e r s e n s c h o o l

s i n t - j o z e f s c o l l e g e - i z e g e m

verschijnt trimestrieel39ste jaargang • nr. 1 • december 2012kantoor van afgifte: 8870 Izegem 1Burg. Vandenbogaerdelaan 53 - Izegem • tel. 051 33 59 33www.sintjozefscollege.be • [email protected]

Page 4: Vlijtig ende Boos december 2012

redactIoneel 3

focus 4

prIkBord 8

focus 22

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

in

ho

ud

inhoud

2

Page 5: Vlijtig ende Boos december 2012

MarketaBle skIlls?

‘Langlaufer’, antwoordde Leonid ferm op de vraag welke opleiding hij genoten had in zijn thuisland. Een olympische grootheid was hij niet, maar als kleine jongen in de Sovjet-Unie was hij een fervente langlaufer. Toen bleek dat hij een zeker atletisch ver-mogen had werd hij naar een sportschool gestuurd. Daar liet hij zich opleiden tot pro-fessioneel langlaufer, in staatsdienst.

Intussen was de Sovjet-Unie opgehouden te bestaan. Leonid was naar België geëmi-greerd en zat bij mij in de klas om Nederlands te leren. Stiekem was ik een beetje jaloers op hem. Langlaufen door centraal-Europese sneeuwvlaktes leek me een stuk aantrekkelijker dan op een jongenskamer woordenlijsten instuderen of vertalingen en wiskundeoefeningen maken.

Minpunt voor langlaufer Leonid: hij moest in België een baan zien te vinden.

De zesdejaars die een studiekeuze maken voor het hoger onderwijs staan voor een vergelijkbaar dilemma: kies ik voor een studie die aansluit bij mijn interesses en talen-ten of opteer ik voor iets ‘waar vraag naar is’?

Het is doodszonde om je keuze uitsluitend te laten afhangen van utilitaire argumen-ten. Het is een natuurlijk voorrecht van jongeren om te trachten een droom te reali-seren. De studietijd is een zeer vrije, bijna romantische periode in een mensenleven.

Iedereen studeert echter af –of houdt op een bepaald moment op te studeren- en dan wacht de arbeidsmarkt. Hoe je ’t ook wendt of keert, wie daar aan de bak wil komen moet over een aantal vaardigheden beschikken waar werkgevers naar op zoek zijn.

Er valt dus heel wat te overwegen wanneer je kiest –en dus verliest. (Wie rechten stu-deert weet dat hij/zij geen arts zal worden en vice versa.)

Wij proberen iedereen zo goed mogelijk bij te staan met een infoavond, een studie-begeleidingstraject etc., maar we kunnen niet in iemands hoofd, laat staan in de toe-komst kijken. Kiezen moeten jullie zelf doen, en dat is maar goed ook.

Piet Pieters

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

re

da

ct

io

ne

el

redactioneel

3

Page 6: Vlijtig ende Boos december 2012

Woordje Van de dIrecteur

En dan de Raad van State nog?

De school heeft de beloofde begeleidingsmaatregelen onvoldoende toegepast. Het C-attest was een donderslag bij heldere hemel. We werden er nooit attent op gemaakt dat het kon mislopen. Argumenten die aangedragen worden om een B- of C-attest aan te klagen en een interne beroepscommissie op te starten of in het ergste geval een proces voor de Raad van State in te stellen.

Aannemelijke argumenten. Een klassenraad kan zich inderdaad vergalopperen of onvoldoende argumenteren en indien dit het geval is zal de interne beroepscommis-sie haar werk naar eer en geweten doen en indien nodig zal de klassenraad opnieuw samenkomen om zich te buigen over de eerder genomen beslissing. Maar laat ons uitgaan van een goedwerkende klassenraad die zich van zijn taak kwijt zoals het hoort en goed onderbouwde attesten en adviezen geeft met het welzijn van de leer-ling voor ogen.

In dergelijk klimaat betekent een B-attest dat de klassenraad van mening is dat de leer-ling geslaagd is en bijgevolg mag overgaan naar een volgende leerjaar. Er zijn echter duidelijke aanwijzingen in de behaalde resultaten die bepaalde vervolgstudies uitslui-ten. Een richting met zes uur wiskunde is te hoog gegrepen of de aanleg voor talen is zo gering dat moderne talen niet aangewezen is. Enkel indien de klassenraad hier zeker van is zal overgegaan worden tot een B-attest. Indien er twijfel bestaat zal gekozen worden voor een A-attest in combinatie met een advies waarin bepaalde richtingen afgeraden worden en een alternatief aangeboden wordt. Het staat ouders en leerling vrij om het advies al dan niet op te volgen.

In geval van een C-attest (in het Sint-Jozefscollege bijna uitsluitend in de derde graad) is de klassenraad van mening dat de leerling de leerstof van het lopende schooljaar onvoldoende verwerkt heeft en bijgevolg niet voorbereid is om een volgende leerjaar te starten of om naar het hoger onderwijs te gaan. Het overzitten van het leerjaar is noodzakelijk. De klassenraad zal in zijn advies aangeven of het al dan niet wenselijk is om dit te doen in dezelfde of in een andere studierichting.

Een B- of C-attest valt in het Sint-Jozefscollege niet zomaar uit de lucht. Ze worden enkel gegeven indien individuele studiebegeleiding, extra oefeningen, begeleidende maatregelen in geval van leerproblemen geen soelaas bieden. De punten van examens en toetsen op zich, waarschuwingsbrieven, gesprekken op oudercontacten of tele-fonische contacten zullen de leerling en de ouders er attent op maken dat een B- of C-attest tot de mogelijkheden behoort.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

4

focus

Page 7: Vlijtig ende Boos december 2012

De klassenraden van het Sint-Jozefscollege hebben het welzijn van de leerlingen voor ogen. Voor heel wat onder hen is de aangewezen weg naar hoger onderwijs inderdaad een opleiding algemeen secundair onderwijs. Zij kunnen zonder problemen hun mid-delbare carrière afronden in het College. Voor anderen is een theoretisch technische vooropleiding (handel, industriële wetenschappen, sociale en technische wetenschap-pen …) een betere optie die via een A-attest in combinatie met een advies, via een B- of een C-attest uiteindelijk tot eenzelfde einddoel kan leiden, een bacheloropleiding aan een hogeschool.

Greta Feys

aanpassIng exaMensysteeM

Vanaf dit schooljaar zullen een aantal wijzigingen in het examensysteem doorgevoerd worden -dit na overleg met leerkrachten, leerlingenraad en ouderraad. De hoofdbe-kommernis was het reduceren van het aantal examens en examendagen, zodat er niet té veel tijd werd besteed aan evaluatie.

In de tweede graad worden enkel tijdens de kerstexamens en tijdens de examens in juni àlle vakken ondervraagd. Tijdens de examens van het tweede trimester (paasexa-mens) zal geen examen meer gegeven voor vakken van één uur per week. De ervaring leert dat de leerstof voor deze vakken vaak te beperkt is om een voldragen examen in te richten. Ter compensatie wordt de examenperiode van juni met één dag verlengd omdat het pakket voor de vakken van één uur per week dan iets zwaarder zal zijn.

In de derde graad worden de paasexamens volledig afgeschaft. (Tot op heden werd nog voor twee vakken een paasexamen voorzien.) Voor de vakken waarvoor vroeger een paasexamen gegeven werd (wiskunde, Frans en/of economie), wordt echter een extra examenbeurt voorzien in juni. De examenperiode in juni wordt ook verlengd: tien i.p.v. zeven dagen examens. Dat zorgt voor een langere, maar minder slopende examenperiode omdat er minder dagen zijn waarop examen van twee vakken moet afgelegd worden. De kerstexamens blijven ongewijzigd.

Deze aanpassingen zullen geen gevolgen hebben voor de manier waarop er gedelibe-reerd wordt. De leerlingen werden hierover uitvoerig gebrieft tijdens een collectief informatiemoment in de feestzaal.

Piet Pieters

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

5

Page 8: Vlijtig ende Boos december 2012

VernIeuWIng keuken en schoolrestaurant

Een nieuwe fase in de verfraaiing van onze campus is afgerond. Op 7 januari worden de vernieuwde keuken en het vernieuwde schoolrestaurant in gebruik genomen. De werken zijn gestart in de zomervakantie en worden eerstdaags afgesloten. De keuken is van A tot Z gerenoveerd en voorzien van de modernste apparatuur. Zowel infra-structuur als los keukenmateriaal zijn nagelnieuw. We voldoen daarmee aan de streng-ste veiligheids- en hygiënenormen.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

6

Page 9: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

7

In het schoolrestaurant komt er nieuw meubilair en verlichting, een aangepaste inkleding van de ruimte en een self-servicesysteem met nieuwe borden, bestek en glazen. Het aanbod zal zeer gevarieerd zijn: warme en koude schotels –al dan niet vegetarisch-, pastaschotels, saladbar, brood-jesassortiment etc. en dit zonder significante prijsverhoging.

Voor de catering werd een samenwerkingsover-eenkomst afgesloten met Scolarest, een gespe-cialiseerd bedrijf dat de maaltijden verzorgt in meer dan 200 Vlaamse scholen.

De leerlingen en ouders worden op 21 december per brief geïnformeerd over het digitale betaalsy-steem. Op maandag 7 januari krijgen de leerlin-gen een korte rondleiding in het schoolrestaurant om alles vlot te laten verlopen de eerste dag. We zijn ervan overtuigd dat hierdoor voor onze leer-lingen en leerkrachten de maaltijd beter en de middagpauze aangenamer zal worden.

Aanbod en prijzen:

• Warme maaltijd (incl. saladbar) 4,00• Vegetarische schotel 4,00• Pastaschotel 4,00• Koude schotel 3,50• Salad bar kl/gr 2,50 / 3,50• Belegd broodje 2,50• Portie soep 0,70• Portie frietjes 1,50• Dessert/fruit 0,75• Frisdrank 0,90• Lotus sweets 1,00• Gekoeld water gratis

Piet Pieters

Page 10: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

8

Bezoek reo-VeIlIng

Op vrijdag 19 oktober zijn de leerlingen economie van het derde jaar naar de REO-veiling in Roeselare geweest. Toen we aankwamen kregen we meteen al een heleboel uitleg van de gids. Hij vertelde ons hoe de REO-veiling ontstaan was, hoe ze te werk gaan, wat ze allemaal veilen… Hij vertelde ons ook vanwaar de groenten komen, hoe ze gesorteerd worden, hoe ze volgens kwaliteit moeten staan en nog veel meer. Daarna konden we vragen stellen aan de gids. Dan gingen we kijken hoe het veilen in zijn werk gaat. Er hingen twee grote klokken vooraan in de veilingzaal en daar stond vanalles op: wie geboden had, vanwaar hij bood (dat kon uit de REO-veiling zelf zijn, maar ook van thuis uit of zelfs vanuit Mechelen), hoeveel paletten hij wou en wat de totale kostprijs was. Er zaten ook twee veilingmeesters vooraan om de beginprijs in te stellen. Vervolgens kwamen we aan bij de opslagplaats. Hier lagen alle groenten en fruit opge-slagen in de koelcellen. De hoeveelheid die iemand gekocht had werd naar de juiste poort gebracht en dan kon de bieder zijn groeten en/of fruit inladen aan één van de laadkaaien. En zo gaat dat door, elke dag opnieuw, met verse groenten en fruit…

Thomas Gheysen (klas 3.1)

sportVerslag

Massale opkomst voor SVS-cross op domein WallemoteOp 26 oktober organiseerde Middenschool de Pélichy voor het tweede jaar op rij een SVS loopcross. Onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ namen wij ook dit jaar deel aan dit evenement. Maar liefst 136 leerlingen van het Sint-Jozefscollege verschenen aan de start. Het werd een gezellige bedoening.

Page 11: Vlijtig ende Boos december 2012

Enkele leerlingen liepen zich in de kijker en brachten een medaille mee naar huis. Zilver was er voor Eva Viaene. Hanne Martin, Rune Delbecque en Marieke Beheydt behaalden brons. Een dikke pluim voor alle deelnemers en hopelijk zijn we volgend jaar even talrijk aanwezig.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

9

prikbord

Page 12: Vlijtig ende Boos december 2012

Stand sportiefste klas

klas aantal lln/klas aantal deeln. …% punten PLAATS

3.1 19 6 31,6 63 6

3.2 27 15 55,6 111 4

3.3 22 11 50,0 100 5

3.4 27 27 100,0 200 1

3.5 29 17 58,6 117 3

3.6 28 23 82,1 164 2

4.1 21 0 0,0 0 9

4.2 31 0 0,0 0 9

4.3 21 5 23,8 48 7

4.4 23 4 17,4 35 8

4.5 21 0 0,0 0 9

klas lln/klas deeln. …% punten PLAATS

5.1 22 2 9,1 33 4

5.2 32 7 21,9 79 2

5.3 18 10 55,6 200 1

5.4 31 2 6,5 23 5

6.1 20 0,0 0 6

6.2 21 0,0 0 6

6.3 26 3 11,5 42 3

6.4 20 0,0 0 6

6.5 23 0,0 0 6

6.6 14 0,0 0 6

Verbouwing sporthal

Sinds begin oktober wordt de sportaccommodatie grondig gerenoveerd. Naast een herindeling van de zalen met onder andere een nieuwe turnzaal, zullen ook nieuwe kleedkamers met bijhorend sani-tair gebouwd worden. Het einde van de werken is voorzien tussen eind februari en eind april.

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

10

Page 13: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

11

Sportdag Sint-Jozefscollege

Op maandag 10 september stond de hele dag in het teken van de sport. Naast het terug op gang brengen van het in slaap gesukkelde vakantielichaam, diende deze dag ook om een positieve vibe te doen ontstaan binnen de klasgroep. Aan de foto’s te zien zijn wij daarin geslaagd.

Karsten Vandendriessche

Page 14: Vlijtig ende Boos december 2012

Bezoek aan Brugge Met derdejaars

Op 15 november trokken alle derdejaars voor een halve dag naar Brugge. In het Groeningemuseum maakten ze kennis met de Vlaamse Primitieven. Onder leiding van een deskundige gids konden ze o.a. Madonna met kanunnik Joris van der Paele (Jan van Eyck1436) en Het Oordeel van Cambyses (Gerard David, 1498) bewonderen. Er was ook nog tijd voorzien voor een korte stadswandeling aan de hand van een beknopte tekstbundel. Deze komt volgend trimester van pas als er dieper ingegaan wordt op de middeleeuwse stad.

Bert Vergote

excursIe BIologIe

De vierdejaars trokken in het kader van de lessen Biologie een dag op excursie naar het provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. Ze bepaalden er de waterkwaliteit aan de hand van de beestjes die in het water voorkwamen en maakten een transect waarbij ze de relaties tussen bodem en vegetatie leerden kennen. Tijdens de laatste excursie-dag vonden we met klas 4.4 een zoetwaterkreeft, een unieke vangst!

Frederik Dousy

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

12

Page 15: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

13

WetenschappelIjk project

In het keuzevak Wetenschappelijk Project blijft het begrip wetenschap niet beperkt tot louter theorie. De leerlingen krijgen ruimschoots de gelegenheid om zelf de handen uit de mouwen te steken. Getuige deze foto’s van het bezoek aan IMOG en de deelname aan het project ‘Scientist@work’…

Marianne Vandezande

Page 16: Vlijtig ende Boos december 2012

concert In Bozar

Op vrijdag 12 oktober maak-ten we ons met een dertigtal ‘Collegenaren’ klaar voor een gezellig avondje Bozar. Op het programma stond een concert van het Nationaal Orkest van België, met als gast de fantasti-sche violist Sergey Kachatryan. Voor de leken onder ons: hij won in 2005 de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Situeer dit alles in het won-derschone Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, en je hebt de ideale vrijdagavondbezigheid.

Het eerste werk dat gebracht werd was het Concerto voor viool en orkest, op. 77 van Johannes Brahms. In dit werk kregen we het wonderbaarlijke talent van Sergey Kachatryan te zien. Het samenspel van orkest en violist was werkelijk subliem en van op onze plaats in de zaal wat het moeilijk de emotie die de violist in zijn vioolspel stak niet tot in je binnenste te voelen. Werkelijk geen noot of greep was hem te veel. Het was een prachtig werk op een sublieme manier gespeeld.

Na afloop kreeg de violist zo’n overdonderend applaus dat hij nog een improvisatie speelde. Niet zomaar een improvisatie, wel een op het bekend in de oren klinkende ‘Dies Irae’, dat in het laatste deel van die avond zou worden gespeeld. Na een ontspan-nende pauze was het opnieuw de beurt aan het orkest o.l.v. Andrey Boreyko, dit keer zonder Sergey Kachatryan. Het magistrale werk was de Symphonie Fantastique, op. 14 van Hector Berlioz. Een fantastisch werk, dat die avond bijzonder expressief werd gebracht. De bekende melodietjes kon je haast meeneuriën, en in het laatste deel werd je bijna van je stoel geblazen door de kracht van het orkest.

Alle aanwezigen zullen kunnen beamen dat Andrey Boreyko het er lang niet slecht heeft vanaf gebracht, integendeel. Voor zijn eerste optreden als nieuwe chef-dirigent van het Nationaal orkest van België kreeg hij een staande ovatie, en terecht! Ook het voltallige orkest klapte enthousiast in de handen na het klinken van de laatste noot. Na deze onvergetelijke avond is het dus uitkijken naar de volgende editie...

Hilde Van Belle (klas 6.3)

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

14

Page 17: Vlijtig ende Boos december 2012

15

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

agrIppIna

We hadden allemaal wel al van een opera gehoord, maar er zelf eentje gaan bekijken? Daar hadden we nog nooit aan gedacht. Toch kregen we de kans om in het kader van de lessen Latijn voor een spotprijs Agrippina mee te pikken. Daar werden we uiteraard een beetje op voorbereid. De Vlaamse opera Gent vaardigde iemand af die ons heel wat wist te vertellen over zowel opera in het algemeen als over Agrippina, de opera die we zouden gaan bekijken. En zo trokken we op 24 oktober naar Gent: netjes uitgedost en klaar om voor de eerste keer van het culturele gegeven ‘opera’ te proeven.

Het was al een hele belevenis om het operagebouw binnen te stappen, maar het weel-derig decor van de zaal maakte nog meer indruk. Van op onze plaatsen zagen we uiter-aard het podium, maar we konden eveneens een blik werpen in de orkestbak, wat een aangenaam pluspunt was.

Het stuk zelf vertelde het verhaal van de meedogen-loze Agrippina, die vastbe-sloten was om haar zoon Nero op de troon te krijgen. Op dat moment is haar man, keizer Claudius, echter al aan de macht. Na Claudius’ vermeende dood op zee begeeft ze zich in een net-werk van intriges om haar zin te krijgen. Het lijkt wel het scenario voor een heuse soap, maar dan eentje die zich afspeelt in het oude Rome.

Toch was het decor, tegen alle verwachtingen in, niet op het oude Rome geba-seerd. De personages droegen eveneens aller-minst typische Romeinse kledij. Wel kregen we de TV-studio’s van de iconische

Page 18: Vlijtig ende Boos december 2012

soap Dallas als decor voorgeschoteld. Dat was even wennen in het begin, maar het geheel bleek uiteindelijk erg vernieuwend. Al bij al was deze uitstap naar de opera zeker de moeite waard. Sommigen hadden achteraf de smaak helemaal te pakken. Anderen waren iets minder enthousiast, maar hadden toch genoten van de avond.

Lore Declerck (klas 6.4)

een BlIk achter de scherMen Van de spIl

In oktober konden de zesdejaars een kijkje nemen achter de schermen van De Spil in Roeselare. Tijdens dit bezoek konden de leerlingen enkele theaterbegrippen uit de les Nederlands toepassen op wat ze te zien kregen in het cultureel centrum. Het was een boeiende, unieke rondleiding.

We mochten een kijkje nemen in de kleine zaal, de Komedie. Deze zaal is een polyva-lente ruimte met een in- en uitschuifbare tribune voor een tweehonderdtal mensen en wordt vaak gebruikt voor kleine, intieme performances. We traden binnen in de loges waar de artiesten zich kunnen klaarmaken en vóór en tijdens de voorstel-ling tot rust kunnen komen. Daarbij kregen we enkele sappige en grappige verhalen te horen van welke eisen en wensen sommige artiesten wel niet hebben wat catering en omkadering betreft.

We gingen de imposante trappen in de welkomsthal op naar de grote zaal met maar liefst 842 zitplaatsen, de Schouwburg, en daalden daar de fluweelrode trappen weer af naar het podium. We waren er nog net getuige van hoe een vleugelpiano met de podiumlift naar de ruimte onder het podium werd gebracht. We kregen van de gids uitleg over klank- en lichtsystemen, terwijl we tussen decorstukken stonden van de theatervoorstelling die dat weekend zou plaatsvinden. We konden ten slotte nog de laad- en opslagruimtes van De Spil bezichtigen, grote ruimtes onder en naast de zalen waar je als toeschouwer geen besef van hebt, en een kijkje nemen in de vergaderzalen, waar soms inleidingen op theaterstukken gegeven worden.

Hanne Vandendriessche

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

16

Page 19: Vlijtig ende Boos december 2012

17

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

onze BesteMMIng

(Tekst geselecteerd uit werk van leerlingen die het keuzevak ‘Creatief schrijven volgen bij dhr. Frank Matton)

Je hoort het elke dag in het nieuws. Het staat iedere dag in de krant. Soms hoor je het van mensen, of in het ergste geval word je er zelf mee geconfronteerd. De dood is iets dat ons allemaal vroeg of laat nekt. Of je nu groot, klein, sterk, bruin, blank… bent, dat maakt niets uit. De dood is een onderdeel van het leven.

Een algemene verklaring voor de dood is er niet omdat er verschillende godsdiensten, culturen zijn met elk hun eigen visie en standpunt tegenover de dood. Bij ons in het Christendom is het zo dat wanneer je sterft, je de andere mensen die reeds zijn gestor-ven vergezelt in de hemel waar God zit te wachten. Hoopvol wanneer je gelovig bent, maar dat verhaal kan steeds minder mensen bekoren.

Soms lig ik ’s avonds op mijn rug in het gras en aanschouw de maan. Ik vraag haar dan of zij misschien weet waarom wij bestaan. Waarom wij eerst worden geboren en dan straks weer gaan. Maar ze zwijgt en kijkt me lachend aan… Niets of niemand kan volgens mij volledig verklaren waarom mensen sterven. Het is belangrijker dat we weten waarvoor we leven en dat op het einde alles niet voor niets is geweest. Het is namelijk zo dat we tegen-over de dood totaal machteloos staan. Tegenover het leven niet. Ons leven wordt zo goed als volledig door ons zelf en door de andere en de omgeving rondom ons bepaald. Toen ikzelf ook enkele keren geconfronteerd werd met de dood had ik 1001 vragen die telkens terugkwamen op het waarom en dus ook waarom wij leven. Ik vergeleek het leven toen met een spel. Een spel zonder doel, maar waarin je zelf je regels kunt maken. En ongeacht de tegenslagen die je te verduren krijgt, moet je toch je spel spelen en verder doen met je leven om er het beste van te maken, want vroeg of laat valt voor iedereen de laatste pion.

Een ander aspect dat tot nadenken stemt, is wat er zou gebeuren als de dood niet bestond en er dus niemand nog zou doodgaan. Zou het leven dan beter zijn? Volgens mij niet. Ondanks het feit dat de dood het verschrikkelijkste element van het leven is, moet en zal deze er altijd zijn, want voor veel mensen kan de dood juist een bevrij-ding zijn. Denk maar aan mensen die zwaar ziek of gehandicapt zijn. Denk maar aan de mensen die via de dood bevrijd worden uit gruwelijke situaties. Denk maar aan mensen die zelfmoord plegen… De dood kan ook een gevoel van gerustheid geven wanneer een bepaalde misdadiger of crimineel de doodstraf moet ondergaan. Bovendien zouden er zich zonder de dood ook praktische problemen voordoen. Zo zou de wereld overbe-volkt geraken. De dood is het meedogenloze beest dat de mens tot het einde der tijden zal achtervolgen om geheel onverwachts toe te slaan.

Joachim Desimpelaere (klas 6.3)

Page 20: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

18

InfoaVond zesdejaars

Op 23 november nodigden we naar jaarlijkse gewoonte een uitgelezen gezelschap sprekers uit om de zesdejaarsleerlingen van het College en het IdP te informeren over de studierichtin-gen in het hoger onderwijs. De leerlingen kregen niet alleen informatie over de inhoud van de ver-schillende studierichtingen, maar ook over wat je later kan doen met een bepaald diploma.

Bij deze gelegenheid nodigen we ook oud-leerlin-gen uit die nu in het tweede jaar hoger onderwijs studeren. Ze bieden de zesdejaars inzage in hun cursussen en geven graag een woordje uitleg over hun ervaringen als student(e). En ze komen uiter-aard graag terug naar hun vroegere school om ex-klasgenoten en leerkrachten te ontmoeten…De opkomst was talrijk en de commentaren positief, m.a.w.: een geslaagde avond.

Piet Pieters

Page 21: Vlijtig ende Boos december 2012

de MIeren

De milieuwerkgroep bestaat dit jaar uit zeven enthousiaste Mieren. In oktober waren we present voor een (h)eerlijk ontbijt in zaal ISO. Tijdens de Nacht van de Duisternis, in het provenciaal domein Wallemote-Wolvenhof, werd de uiteenzetting over Belgische roofdie-ren door iedereen gesmaakt. Het regenweer saboteerde echter de daaropvolgende wan-deling: vleer- en andere muizen gaven niet thuis. Een warme chocomelk zorgde voor een gezellige afsluiter.

Elke activiteit op school start met een babbel voorzien van een ‘gezonde hap en tap’. Binnen de schoolmuren staan we deels in voor het onderhoud van de natuureducatieve tuin. Als het weer te guur wordt trekken we ons terug in de warme lerarenrefter. Uit gerecycleerde materialen produceerden we tientallen kladblokken. Dit product wordt gratis ter beschikking gesteld aan leerlin-gen die tijdens de examenperiode studie volgen.

Een nieuw initiatief dit jaar: prikborden met gerecupereerde kurken. De twee prototypes, ontsproten aan creatieve geesten, mogen gezien worden. Na nieuwjaar worden ze aan de muur bevestigd van de bio- en chemieklas. Ondertussen lopen de bestellingen binnen…

Marianne Vandezande en Vera Van Den Abeele

project rIjBeWIjs op school

Via de media zal u waarschijnlijk vernomen hebben dat leerlingen uit het secundair onderwijs kunnen deelnemen aan het project Rijbewijs Op School.

Dit project werd destijds door de Minister van Mobiliteit, mevrouw Kathleen Van Brempt, ingevoerd om het gemiddelde slaagcijfer op het theoretisch rijexamen, dat een vijftal jaar geleden slechts 48% bedroeg, te verhogen. Gezien het grote belang dat wij hechten aan de verkeersveiligheid van onze weggebruikers heeft het St.-Jozefscollege vanaf de eerste editie in 2008 ingetekend voor dit project. Alle leerlingen van het zesde jaar konden zich gratis inschrijven. In het St.-Jozefscollege volgen dit jaar

19

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

Page 22: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

20

45 leerlingen gespreid over 2 lesgroepen de theoretische lessen van Rijbewijs op School. Binnen dit project krijgen de leerlingen gratis acht uur les aangeboden plus een gratis inlogcode waarmee ze op school en thuis informatie kunnen ophalen en oefeningen en voorbeeldexamens kunnen maken via een digitaal leerplat-form. Na het volgen van deze lessen, die door onze school tijdens de maand oktober buiten het normale lesprogramma worden georganiseerd, konden de leerlingen op woensdag 7 november één keer gratis het theoretische rijexamen B op school afleggen. Door het structureel volgen van de lessen Rijbewijs op School ver-hoogde het gemiddelde slaagcijfer voor het theoretisch rijexamen op Vlaams niveau van 48% naar 60%. Dit jaar bedroeg het gemiddelde slaagcijfer voor de leerlingen van onze school 90%. Dus ook op dit vlak scoren we beter dan het Vlaams gemiddelde.

Als school blijven we dit waardevolle project genegen en hopen we dat onze leerlingen opnieuw goed scoren en bovenal hun opgedane theoretische kennis omzetten in voor-beeldig rijgedrag!

Brecht Bulte (preventieadviseur)

polItIek Is cool !?

Op dinsdag 2 oktober stonden er twee jongemannen in De Leest met één grote missie: de jeugd duidelijk maken dat politiek niet saai is. Ze noemen zichzelf De Informateurs en met hun voorstelling ‘Politiek is cool’ trekken ze rond in Vlaanderen. Hun bedoe-ling is om leerlingen in het secundair onderwijs op een interactieve manier wegwijs te maken in het doolhof van de Belgische politiek.

We kwamen eerst te weten waarom ze nu precies zo gebeten waren door politiek. Als jonge, net afgestudeerde honden, die zich op de arbeidsmarkt moesten begeven, stelden ze zich maar al te vaak vragen over verschillende maatschappelijke thema’s. Antwoorden vinden op die vragen bleek vaak niet zo makkelijk, tot ze bedachten dat ze de Vlaamse politici de vragen best zelf konden stellen. Hun originele idee viel in de smaak van de Wetstraat en voor ze het goed en wel beseften, stonden ze in het keu-kentje van hun Brussels appartement spaghetti bolognaise te bereiden voor Jean-Luc Dehaene. De informatie die ze ontfutselden - vaak na enkele Leffes - aan tal van poli-tieke figuren was de basis voor hun luchtige, maar leerrijke voorstelling.

Na een korte opfrissing van de basisstructuur van het politieke landschap was het tijd voor het zwaardere werk. De nadruk werd vooral gelegd op het belang die de

Page 23: Vlijtig ende Boos december 2012

21

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

pr

ik

bo

rd

media hebben gewonnen bij politici. Met filmpjes en con-crete voorbeelden over de gemeenteraadsverkiezingen in Izegem probeerden Ken en Jürgen ons met handen en voeten wegwijs te maken in het politieke kluwen. Toch wilden ze vooral dat we zelf het heft in handen namen. Het gros van de voorstelling bestond uit het beantwoorden van prangende vragen van leerlingen. De Informateurs stelden echter ook voor om het publiek zelf een probleem te laten op lossen. Om aan te tonen dat we zelf het verschil kunnen maken, stelden ze een actieplan op om een nachtwinkel in Lendelede te verkrijgen.

Na de voorstelling van deze gedreven jongemannen was één ding duidelijk: jongeren moeten hun stem laten horen! Niet iedereen zal zich nu meteen geroepen voelen om op een vrijdagavond te dineren met Guy Verhofstadt, maar het was bewezen dat poli-tiek verder gaat dan ordinaire bladvulling in kranten.

Tessa Vannieuwenhuyze (klas 6.2)

leerlIngenraad

(Dit jaar wordt het voorzitterschap van de leerlingenraad waargenomen door Ilse Vandenbulcke en Louis Vandommele.)

Nu is het onze beurt om een groep enthousiaste en geëngageerde leerlingen voor te zitten tijdens de maandelijkse vergaderingen. Ook dit jaar zijn er uit elke klas twee leerlingen die hun eigen klas vertegenwoordigen in de leerlingenraad. Zo kan elke leerling zijn ideeën, vernieuwingen of commentaren via ons doorspelen naar het lerarenkorps en directie.

De leerlingenraad organiseert doorheen het hele jaar tal van activiteiten tijdens, maar ook na de schooluren. Zo was het de leerlingenraad die zorgde voor de verwennerij op dag van de leerkracht, de zangstonde op dag van de jeugdbeweging en zoveel meer! We zorgden er ook voor dat alle flinke leerlingen uit ons College door de Sint en zijn Pieten werden beloond.

Verder staat op 17 mei de dag van de leerling gepland, met een volledig nieuw concept. Er staat ook nog een weekend voor de deur met de leerlingenraad. Tenslotte kunnen we jullie nu al meedelen dat ons jaarlijks, spetterend galabal doorgaat op vrijdag 19 april.

Ilse Vandenbulcke (klas 6.5) en Louis Vandommele (klas 6.2)

Page 24: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

22

MInIonderneMIng latté art

In september kwamen vijftien enthousiaste leerlingen uit verschillende richtingen samen omdat zij als keuzevak voor de minionderneming kozen. We stonden al meteen voor een groot aantal uitdagingen. Eerst zouden de functies over de miniondernemers verdeeld worden. Daarna kwam de productkeuze, met de daaraan gelinkte naam en slogan.

Na heel wat brainstormen kozen we voor koffie, thee, mokken en vijzels. We waren er ons van bewust dat deze producten voor een ander doelpubliek waren dan de leer-lingen op school. Zo kwamen we op het idee om lekkers te verkopen op school speci-fiek voor de leerlingen. Na een marktonderzoek in verschillende klassen kwamen de donuts en muffins er als winnaars uit.

Eenmaal de producten vaststonden, gingen we over naar de naam van onze onderne-ming. Met onze eerste naam kwamen we in het vaarwater van een bestaand bedrijf, dus opteerden we voor een alternatief: Latté Art. Voor de slogan kwamen heel wat ideeën, maar uiteindelijk werd het ‘For a day with a good start.’ Zo kende de ‘mini’ een heel vlotte start. De bestellingen werden geplaatst door het technisch departement, het administratief departement verwerkte alle documenten van de aandeelhouders, het financieel departement begon met het opstarten van de boekhouding, het com-mercieel departement zorgde voor een aantrekkelijke stand en reclame op allerlei manieren en ondertussen leidde de gedelegeerd bestuurder alles in goede banen.

Page 25: Vlijtig ende Boos december 2012

23

focus

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

Als we de optelsom maken van de eerste maanden mogen we zeer tevreden zijn. De verkopen op school waren enorm succes-vol, de eerste aandeelhoudersvergadering was een schot in de roos, de website is er en ondertussen zijn tal van nevenprojecten gere-aliseerd.

Ook in de toekomst zullen we zeker niet stil-zitten. Donderdag 20 december zal Latté Art zijn producten aanbieden op het oudercon-tact. Op zaterdag 22 december staan we op de kerstmarkten van Lendelede en Kachtem. Na de kerstvakantie start de verkoop van donuts en muffins weer. Ook zullen we vanaf dan homeparty’s organiseren.

Bent u benieuwd naar onze producten? Wenst u meer informatie? Neem dan zeker een kijkje op onze site, latte-art.webs.com.

Emma Verheye (klas 6.1)

open doek 2013

Ladies and gentlemen, mesdames et messieurs, meine Damen und Herren. Kortom, dames en heren, wij heten u allen van harte welkom op deze tweede editie van ‘Open Doek’! Wij zijn alvast verheugd dat jullie zo talrijk aanwezig zijn om te zien wat voor talent het Sint-Jozefscollege u allemaal te bieden heeft. U zult vast en zeker versteld staan van onze toonvaste zangers en zangeressen, onze superieure muzikanten, onze lenige acro-baten en onze andere creatievelingen. Met deze verwelkoming deden Lien Goethals en Sien Man Liu uit klas 6.4 auditie voor een rol als presentator in ons tweede vrij podium. Geef toe, je zou onmiddellijk zin krijgen om opnieuw weg te zakken in één van de zitjes van onze feestzaal en te genieten van een spankelende show door talent van eigen bodem.

De audities zijn achter de rug, de deelnemers zijn bekend, het repeteren is begonnen en het enthousiasme is groot. Noteer alvast woensdagavond 8 mei in je agenda, we houden u op de hoogte wanneer de kaartjes te koop zijn. Hopelijk tot dan!

Het Open-Doek team

Page 26: Vlijtig ende Boos december 2012

vl

ij

ti

g

en

de

b

oo

s

|

fo

cu

s

24

scola BruIst. Meer dan ooIt!

2011-2012 was een goed Scolajaar. Met een topbezetting, een supersfeer en een onvergetelijk lustrumconcert was het zelfs een beetje bang afwachten wat het dit jaar zou worden. Je weet het nooit zeker met een schoolkoor. Komt er voldoende nieuw bloed binnen? Is de rek er nog niet uit? We lieten een schitterende lichting zesdes ver-trekken en namen node afscheid van Mevr. Debusschere. We verzorgden in september een laatste optreden met ons “oud” koor in de kerk van de Heilige Familie en verbaas-den onszelf: zo goed hadden we nog nooit geklonken, en dat zonder versterking! Wat een schitterende concertzaal is die kerk van de Bosmolens…

Na dit uitgestelde afscheid schoten we in actie: er diende gerekruteerd. Met wat er nog restte van de groep vielen we alle nieuwe klassen binnen. Onze lokroep “Hakuna Matata” miste zijn effect niet: op de eerste repetitie na onze ronde verwelkomde Scola niet minder dan 36 leden. En we kunnen voor het eerst écht gewagen van een grote mannensectie. Dat prikkelt natuurlijk om een nieuw soort repertoire te zingen. Veel close harmony, met ah- en oh-stemmetjes boven een stevige baslijn. The Shoop-shoop-song, the Sound of Silence, werk van The Beatles… En we wagen ons voor het eerst aan een nummer dat sinds de begindagen van Scola op het verlanglijstjes staat: Bohemian Rhapsody.

Omdat een koor natuurlijk ook supporters heeft, moet er een optreden komen. Dit jaar opteren we voor een aperitiefconcert. Noteer het nu alvast in uw agenda: “scola aperi-tieft” op zondag 21 april, om 11.00 u in het College!

Katelijne Dessein

Page 27: Vlijtig ende Boos december 2012
Page 28: Vlijtig ende Boos december 2012

v e r s c h i j n t 3 m a a l p e r j a a r

vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er :

Gre

ta F

eys

(v.z

.w. i

mks

ori)

• B

. Van

denb

ogae

rdel

aan

53 •

887

0 Iz

egem

• t

el. 0

51 3

3 59

33