Vitamin magazine lente 2015

84
magazine susan smit Interview Geloof jij alles wat je denkt? Here Comes the Sun De voordelen van fietsen Natuurlijk mooi haar Trend: voedseldrogen CrossFit neem mee Een gezonde start Muesli- en havermoutontbijtjes vitaminstore.nl jaargang 14, nr.2 voorjaar 2015

description

Het magazine van Vitaminstore, voor een gezonde en actieve levensstijl.

Transcript of Vitamin magazine lente 2015

Page 1: Vitamin magazine lente 2015

magazine

susansmit

Interview

Geloof jij alles wat je denkt?

Here Comes the Sun De voordelen van fietsen

Natuurlijk mooi haar

Trend: voedseldrogen

CrossFit

neemmee

Een gezonde start

Muesli- en havermoutontbijtjes

vitaminstore.nl

jaargang 14, nr.2 voorjaar 2015

Page 2: Vitamin magazine lente 2015

Innovitality is een bijzondere life-style productlijn die eeuwenoude overgedragen kennis combineert met de nieuwste innovaties op het gebied van voeding en voedings-stoffen. Ieder product heeft zijn eigen unieke receptuur en heeft bovenal zijn eigen bijzondere uitwerking.

“Het beste uit het verleden & het nieuwste uit de wetenschap”

Raspberry Ketonenbekend van tv

Slim & Trimsuperstack

Male Nitro meer man

Energy Hitpil met pit

vitaminspecialsevery body happy

Page 3: Vitamin magazine lente 2015

Male Nitro meer man

Vitaminmagazine: alles over health, sports, beauty en food!

Inhoudsopgave 3 Inhoudsopgave 6 Lezersrubriek Store9 Column Alain Vermeulen11 Vitaminnieuws14 Vitaminclub

23 Lezersrubriek Food 27 Vitaminklant

37 Lezersrubriek Health39 Column Susan Smit41 Het keukenkastje van… 49 De paardenbloem

53 Lezersrubriek Sports55 Vitaminsupport63 Dossier BCAA

67 Lezersrubriek Beauty69 Een deuntje in de morgen...75 Column Gerrit Bruil

79 Vitaminpuzzel81 Vitaminstore winkeladressen83 Volgende uitgave en colofon

1317

Store

Food

2430

Health

4246

Sports

5658

Beauty7076

Vitaminstore AlmereOnderneemster Caroline

Interview Susan Smit‘Ik geloof in de kracht van verandering’

Een gezonde start Muesli- en havermoutontbijtjes

Op ieder potje past een dekseltje!voor iedereen de juiste multi!

Here Comes the Sun De voordelen van fietsen

Fit Fitter Fitst CrossFit de ultieme fitness?

Natuurlijk gezond haarMijn motto: Skip the diet, just eat healthy!Blogster Miriam Blanken

Lekker langzaam… Slowjuicers onder de loop

Geloof jij alles wat je denkt?Interview over The Work van Byron Katie

vitamin magazine 3

vitaminspecialsevery body happy

Overig

Page 4: Vitamin magazine lente 2015

NIEUW

www.solgar.nl

DE MEESTKRACHTIGEVISOLIE

Page 5: Vitamin magazine lente 2015

Lente, zelfs de zon is in de wolken. - Loesje

Page 6: Vitamin magazine lente 2015

Bladmanager Sanne van der Rijt

6 vitamin magazine

Reageren op iets wat je in Vitaminmagazine hebt gelezen? Tips, nieuwtjes of ervaringen delen met andere lezers? Jouw reactie is meer dan welkom!

...schrijf ons!

Stuur het naar: Vitaminstore Nederland BVt.a.v. Sanne van der RijtPostbus 9508, 1006 GA Amsterdam

[email protected]

Twitter.com/vitaminstore

Facebook.com/vitaminstorenl

Natural High!

Zonniger aan zeeIn het voorjaar is het aan zee veel zonniger dan in het binnenland. Over de gehele lente genomen noteren de kustprovincies 60 uur extra zonneschijn. Dat komt door-dat er door het koude water van de Noordzee minder wolken boven zee ontstaan.

Wanneer je verliefd bent, worden vlinders in je buik en een sneller kloppend hart veroorzaakt door adrenaline. Ook maak je endorfine aan als je in het bijzijn bent van de ander. Dat zorgt voor een gevoel van euforie waar je psychisch afhankelijk van kan raken. Eigenlijk zijn verliefde mensen dus verslaafd aan elkaar. Inclusief ontwenningsver-schijnselen en de drang om elkaar opnieuw te zien en weer een kick te krijgen.

Page 7: Vitamin magazine lente 2015

Lezersrubriek

vitamin magazine 7

Juice bewust met PLAWist je dat…

Voorjaarsschoonmaak2,3 miljoen Nederlanders houden in de lente een grote schoonmaak. Jonge gezinnen, tot 35 jaar, schijnen hier het meest actief in te zijn. Enkele handige tips:

Streeploze ramenStreeploze ramen? Stop een gepelde ui in vier stukken in je emmer. Doe er geen ander schoonmaakmiddel bij en je ramen worden streeploos schoon!

Cola tegen kalkaanslagKalkaanslag in de wc-pot? Schenk er dan een fles cola in leeg langs de randen en laat dit intrekken. Goodbye kalk-aanslag!

Frisse lucht Frisse lucht is erg belangrijk voor jezelf, planten en de geur in je huis. Een kwartiertje een raam open is niet voldoende. Zorg voor een constante toevoer van verse lucht.

...onze Juicebar bekers, deksels en rietjes tegenwoordig van PLA worden gemaakt? PLA (polymelkzuur) is het duurzame broertje van plastic en werd oorspronkelijk uit maïs en aardappelzetmeel gehaald. Er wordt dus geen beroep gedaan op de fossiele brandstofvoorraad (lees: olie). PLA is bovendien composteerbaar en levert bij verwerking in de afvalindustrie veel extra energie op waardoor ze bijdraagt aan de energiebesparing in die sector. Doordat PLA steeds meer uit plantenrestmateriaal en niet langer uit aardappels of mais

wordt gewonnen is het tegenwoordig zelfs mogelijk om PLA-productie uit te breiden zonder de wereldvoedselvoorraden aan te tasten.

Heerlijke juice nu uit

milieuvriendelijke beker!

Page 8: Vitamin magazine lente 2015

8 vitamin magazine

Alles voor jouw gezondheid

Gezondheid in je kruidenrek…Curcuma Complex

Curcuma Complex Vitaminhealth60 v-caps 24.95

Indiase kruidenschotels blijken vele malen gezon-der dan je kunt vermoeden. Een van de meest gebruikte kruiden in de Indiase keuken; geelwortel (Curcuma longa) wordt bijvoorbeeld al eeuwen gebruikt in de Ayurveda, de traditionele Indiase kruiden- en voedingsleer. Deze geelwortel (Cur-cuma longa), die ook wel wordt verkocht onder de naam koenjit of turmeric zou goed zijn voor de lever en verkwikkend voor hart- en de bloedva-ten. Maar er worden meer gezondheidseffecten genoemd:

• goed voor het zenuwstelsel• ondersteunt de reinigende werking van de lever• voor gezonde luchtwegen• goed voor de cholesterolspiegel• antioxidant ter bescherming tegen vrije radicalen• voedt en beschermt de huid• goed voor het geheugen

Vitaminen en mineralen zijn vaak synthetisch. Een aantal voorbeel-den zijn: ascorbinezuur (syntheti-sche vitamine C), calcium ascorbaat (ester-c), calcium carbonaat (krijt & gesteente) en zo kunnen we wel doorgaan. Laat u niet misleiden en controleer altijd of het ingrediënt wel echt natuurlijk is. Royal Green in-troduceert met trots gecertificeerde biologische vitaminen en mineralen welke daadwerkelijk afkomstig zijn uit planten. Het onafhankelijk biologisch label op onze producten bewijst het. Vrij van bestrijdingsmid-delen en 100% puur natuur.

Vitaminhealth voegt aan haar Curcuma Complex behalve Curcuma een bijzonder krachtig en ondersteunend antioxidanten complex toe waarin resveratrol (die onder andere veel voorkomt in rode wijn) en OPC uit druivenpitten wordt gecom-bineerd met de antioxidanten vitamine C, vitamine E en Selenium die helpen de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf en tegen oxidatieve schade door luchtvervuiling of Uv-straling.

De piperine uit het zwarte peper extract helpt bij de spijsvertering. Een goede spijsvertering helpt bij de opname van mineralen en vitaminen.

Royal Green Iron Complex100% gecertificeerd biologi-sche IJzer uit Kerrieblad.Biologische vitamine C uit Amla, brandnetelblad, Aloë vera en superfoods bevorde-ren de opname van ijzer.IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. IJzer draagt hierdoor o.a. bij tot de vermin-dering van vermoeidheid.

Royal Green Vitamine C Complex100% gecertificeerd biologische Vitamine C uit Amla.Verrijkt met gecerti-ficeerd biologische paddenstoelen.De paddenstoelen (oa Reishi) en vitamine C dragen bij aan de ondersteuning van de weerstand.

Royal Green gebruikt absoluut geen chemi-caliën, conserveringsmiddelen, synthetische zoet- of smaakstoffen. Van nature glutenvrij.

Leverbaar vanaf eind april, pre-order nu!ROYAL GREENGECERTIFICEERD BIOLOGISCHE VITAMINEN & MINERALEN

Vitamine C Complex Royal Green

60 v-caps 24.95

Iron Complex Royal Green

60 v-caps 24.95

Page 9: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 9

Colum

n

Sinds een paar maanden staat er bij ons in de keuken een extra prullenbak met bovenop een handgeschreven briefje waarop in blokletters geschreven staat; ‘Plastic’. Na het netjes scheiden van batterijen, oude blikken verf, oud papier en glas, is het in onze gemeente dit jaar ook mogelijk om plastic apart in te zamelen. Door mij en mijn kinderen werd dit initiatief niet met heel groot enthousiasme ontvangen. Nog meer afval scheiden? Zucht, wat een werk, maar na een duidelijke reprimande van mijn vrouw, die groot voorstander is van afval scheiden, was er geen ontkomen meer aan.

Toch begon ik al binnen enkele dagen te wennen aan het scheiden van plastic en wat mij meteen opviel was de enorme hoeveelheid plastic verpakkingen die

we dagelijks ‘verbruiken’. Voorverpakte groenten, vlees, vis en vleeswaren zitten allemaal in vormgevormde plastic bakjes en folie. Maar ook een zak appels zit in plastic, boter, drop en spaghetti.

Met steeds meer plezier vulde ik de ‘plas-tic’ prullenbak en na een aantal weken begon het zelfs een sport te worden om dan ook echt al het plastic te scheiden. Van een boterhamzakje tot de plastic seal rondom de reclamefolders, van de dopjes van een pak appelsap tot de wikkel van een mueslireep. Op de een of andere

manier gaf het me enorm veel voldoening dat al dat plastic dat we in ons huishou-den verzamelen, vrijwel volledig wordt gerecycled en terecht komt in producten waarvoor anders nieuw plastic nodig was geweest. En minder nieuw plastic betekent dat er minder olie nodig is als grondstof en het milieu dus veel minder belast wordt. Bij ons verzamelen we zo al meer dan een grote vuilniszak vol per week. 52 van die zakken per jaar. Genoeg om bijvoorbeeld meer dan honderd grote jerrycans te produceren. Best een mooi resultaat voor één gezin.

Maar nog beter dan het recyclen van plas-tic, is het vermijden van plastic. Goed om te horen dat plastic tasjes vanaf 1 januari volgend jaar, niet meer mee mogen wor-den gegeven in winkels. Vitaminstore ge-bruikt al een tijdje papieren tassen, maar

we gaan verder. We hebben inmiddels in al onze juicebars de plastic juicebekers vervangen door juicebekers gemaakt uit aardappelzetmeel. Een prachtig alternatief dat 100% afbreekbaar is en hierdoor zeer milieuvriendelijk.

Duurzaam consumeren en duurzaam produceren gaan zo hand in hand en eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik daar zo veel voldoening uit haal. Waar een reprimande van je vrouw al niet goed voor kan zijn!

Alain Vermeulen

“ En minder nieuw plastic betekent dat er minder olie nodig is als grondstof en het milieu dus veel

minder belast wordt.”

Drs. Alain VermeulenOprichter VitaminstoreDe invloed van voedingssupple-menten op het menselijk lichaam houdt Alain al sinds zijn studie inspanningsfysiologie bezig. In 1998 richtte hij met zijn compagnon Koert het concept Vitaminstore op: gezondheid op een positieve en persoonlijke manier benaderen.

Reprimande

vitamin magazine 9

Page 10: Vitamin magazine lente 2015

10 vitamin magazine

Alles voor jouw gezondheid

Zet een rem op de zoete trek!

Bio-Chromium Bloedsuiker Pharma Nord

60 tabletten 16.95 14.95goed voor 2 maanden

Ons lichaam heeft suiker nodig, maar we krijgen veel te veel binnen. De Wereld Gezondheids Organisatie wil de hoeveelheid suiker die we eten halveren. Vooral geraffineerde suikers geven sterke wisselingen in ons bloedsuiker. Een normale bloedsuiker is van groot belang voor de gezondheid. Een te lage bloedsuiker geeft een hongergevoel en een te hoge bloedsuiker is niet goed voor hart en bloedvaten. Ons advies is dan ook tweeledig; eet zo min mogelijk geraffineerde voeding, let goed op het etiket voor de verstopte suikers en gebruik Bio-Chromium Bloedsui-ker dat mede zorgt voor het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Bio-Chromium Bloedsuiker bevat het voor Europa unieke ChromoPrecise chromium dat tot 10x zo goed wordt opgenomen en dus een veel hogere biologische activiteit heeft.

Solgar introduceert

DHA is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. EPA en DHA hebben een gunstige invloed op het hart en zijn goed voor de bloeddruk. De Nederlandse Ge-zondheidsraad adviseert om 2 keer per week vis te eten. Dit advies ten spijt consumeert slechts 20% van de volwassenen voldoende vis*.

Om het beoogde effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA (inclusief de voeding) of 450 mg (zwangere

Omega 3 triple strengthSolgar50 softgels 42.85100 softgels 73.15 Nieuw

!*Bron: Nationaal Kompas Volksgezondheid, RIVM.

De meest krachtige visolievrouwen en bij borstvoeding) aanbe-volen. Een supplement met een hoge dosering van de juiste vetzuren vormt een goede dagelijkse aanvulling.

Solgar Omega-3 Triple Strength is hooggedoseerde visolie met een 504 mg EPA en 378 mg DHA. De olie is gecontroleerd op verontreinigingen, gezuiverd en afkomstig van onbe-dreigde vissoorten uit vrije vangst zoals ansjovis, sardines en makreel. De speciale capsulewand vermindert nasmaak en oprispingen.

Stop de suikerbehoefte met de meest effectieve chromium op de markt!

Page 11: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 11

De meest krachtige visolie

Vitaminnieuw

s

28ste

winkel!

vitaminspecialsevery body happy

Doris, bedrijfsleidster van de Haar-lemmerstraat vertelt ons: “Het is een complete verbouwing geweest. We hebben op zaterdag na sluitingstijd de hele winkel leeggehaald. Gelukkig hebben we een welwillende buurman, met een kelder, waar we de voor-raad mochten opslaan. Op zondag kwamen Dick en zijn klusteam van Vitaminstore om aan de slag te gaan. De hele winkel is onder handen ge-nomen én er is een juicebar Vitamin-boost geplaatst! Op donderdag was de winkel weer klaar om in te ruimen. Met twaalf man sterk hebben we alles weer klaargemaakt. Zaterdag konden de eerste juices worden gemaakt op de feestelijke opening. We krijgen nu veel positieve reacties op de verbou-wing. Erg leuk!”

Vitaminstore Haarlemmerstraat heeft een juicebar!

There’s a New Kid in Town...

Sinds kort is er in Eindhoven ook een Vitaminstore. Op de Nieuwe Emmasingel 115. Voor een goed en uitgebreid advies op maat, een mooie make-up of een heerlijke juice ben je hier van harte welkom!

Page 12: Vitamin magazine lente 2015

Uw hart, onze zorg…Krachtig antioxidantcomplex* met een verzorgende invloed op hart en bloedvaten

Met de zuiverste Evolva® Resveratrol uit gefermenteerde blauwe druif ter ondersteuning van het hart en Vitamine C* voor een goede conditie van de bloedvaten.

Vitamine C* en E* leveren een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen en ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en luchtvervuiling

60 v-caps 35.95

Super Resveratrol

Page 13: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 13vitamin magazine 13

Caroline van der Helm34 jaarOnderneemster Vitaminstore Almere stad

Eén van de grootste winkels die Vitaminstore rijk is, wordt gerund door onderneemster Caroline.

In de winkel zit een prachtige juicebar. Hoe is de respons op deze bar? “We merken dat de mensen erg blij zijn met de juicebar. Dit horen we nog steeds vaak terug. We hebben al veel vaste klanten en steeds meer mensen kiezen voor een gezonde juice als maaltijd of tussendoortje.” Almere staat bekend als sportstad. Welk sportproduct wordt het meest verkocht in de winkel?“Onze sportwand is een veelbezochte plek in onze winkel. De 100% Wei van ons eigen merk staat op de eerste plaats. Er komen ook veel mensen een juice met eiwitpoeder halen na het sporten.”

Gebruik je zelf natuurcosmetica? En waarom? “Zelf gebruik ik Dr. Hauschka. Ze hebben een mooi gedachtegoed en na jaren heb ik iets gevonden dat mijn huid echt rust heeft gebracht. Ook ben ik fan van de natuurlijke douchegel en bodylotion van Vitaminbody. Heerlijke producten voor dagelijks gebruik!”

Tip van Caroline:“Ik ben zelf erg te spreken over de Huid Haar Nagel van ons eigen merk. Eigenlijk een geweldige beautymix van B-vitaminen die helpen bij de energiestofwisseling, vita-mine C, goed voor de collageenvorming, koper dat zorgt voor de normale pigmen-tatie van het haar, en selenium en zink die bijdragen aan de normale haargroei. Ik gebruik de Huid Haar Nagel zelf al enige tijd en mijn huid haren en nagels zijn er zichtbaar zachter, gladder en soepeler van geworden”.

Vitaminstore Almere

Uw hart, onze zorg…

Page 14: Vitamin magazine lente 2015

14 vitamin magazine

Vitamin Spread.indd 14 05-03-15 18:05 Vitamin Spread.indd 15 05-03-15 18:05

Page 15: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 15

Vitamin Spread.indd 15 05-03-15 18:05

Page 16: Vitamin magazine lente 2015

‘Ik geloof in de

kracht van verandering’

16 vitamin magazine16 vitamin magazine

Alles voor jouw gezondheid

Sap maken was nog nooit zo makkelijk!

Big Mouth SlowjuicerKuvings399.00

Daarom is Garden of Life anders

Het nieuwste product uit de Kuvings slowjuicerfamilie is de nagenoeg opnieuw uitgevonden: Kuvings Big Mouth.Zoals de naam al aangeeft verwerkt deze revolutionair vormgegeven slowjuicer complete vruchten op fluisterstille manier tot gezond en vitaminerijk sap. Fruit en groenten hoeven niet meer in kleinere delen te worden gesne-den; afspoelen alleen volstaat. De Big Mouth neemt moeiteloos complete appels, tomaten, wortels, maar ook sinaasappels, mandarijnen en andere vruchten en groenten in zijn extra vergrote toevoeropening op. Hiermee levert de slowjuicer een forse tijdsbesparende bijdrage aan een gezond begin van de dag, want het lichaam neemt vier keer zoveel voedingstoffen op uit sap dan na het eten van het hele stuk fruit. De Kuvings Big Mouth is de enige slow-juicer waarmee ook een smoothie of sorbetijs gemaakt kan worden!

Model Big MouthSpanning 220-230VoltGebruikte materialen Kunststof (BPA-vrij)Draaisnelheid Max 60 t/pmMotor 240 watt InductieBlenderkan 2 LiterDeksel Met afsluitbare openingGewicht 6700 gramAfmetingen (HxBxD) 484mm, 228mm, 208mm

Goed opneembaar Je lichaam herkent de voedings-stoffen in de producten van Garden of Life omdat ze gehuld zijn in na-tuurlijke hulpfactoren. Door dichtbij de natuur te blijven, wordt de stof goed opgenomen.

RAW en zonder toevoegingenDe natuurlijke ingrediënten van Garden of Life worden tot maximaal 45 graden verhit om belangrijke voedingsstoffen te behouden, zónder kunstmatige toevoegingen. Puur en Onbewerkt.

RAW PROTEIN100% plantaardige biologische eiwitformuleGarden of Life 28 porties 38.99

Onze RAW Standaard:

• Wordt niet hoger dan 45 graden Celsius verwarmd.

• Bevat rijke voedingsstoffen, enzymen en levende probiotica.

• Geen kunstmatige hulpstoffen, je lichaam kan profiteren van elk ingrediënt in het product.

• 100% plantaardige oorsprong van biologische teelt.

• Geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Leverbaar in de kleuren wit, rood en zilver.

Page 17: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 17

Susan Smit (1974) schrijft romans en boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ze werkte tien jaar als foto-model, studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en schreef veertien boeken, waaronder ‘Heks’ en ‘Wijze mannen en wijze vrouwen’. Ze brak door naar het grote publiek met de roman ‘Vloed’, die lovend werd ontvangen. Haar autobiografische boek ‘En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica’, ligt nu in de winkel. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe roman over Lou Tellegen, Nederlands eerste en grootste Hollywoodster ten tijde van de stomme film.

‘Ik geloof in de

kracht van verandering’

Page 18: Vitamin magazine lente 2015

18 vitamin magazine

Je hebt een onwijs druk leven, wat doe jij om gezond en scherp te blijven? ‘Mediteren. Juist als ik het druk heb en ik er het meeste baat bij zou hebben, schiet het er wel eens bij in. Als je tijd hebt mediteer een kwartier, is een gezegde, zo niet, mediteer dan een uur. Mijn moeder leerde me al om bij tijdgebrek juist even stil te staan, omdat je in je haast van alles gaat vergeten en de boel nog erger maakt. Over mediteren wordt heel ingewikkeld en hoogdravend gedaan, terwijl het eigenlijk niets meer is dan aandachtig ademhalen. Mediteren zou eigenlijk net zo normaal moeten zijn als ontbijten.’

Welke supplementen gebruik je?‘Altijd een goede multivitamine, visolie, extra vitamine C en D. En zuivere GLA tegen PMS. Anti-echtscheidingspillen noem ik die, haha.’

Hoe combineer je werk, familie, vrienden, partner?‘Met twee kindjes van 1 en 3 is het niet langer mogelijk om dagen en nachten ach-tereen te schrijven, zoals ik vroeger deed. Wel heb ik drie dagen waarbij ze naar de op-vang gaan en daarin prop ik alles: schrijven, lunchen met vriendinnen, sporten, de hele rataplan. Mijn vriend en ik hebben eens per week een schermloos avondje: geen laptop, tv, telefoon. Dat kan ik iedereen aanraden. Wijn erbij en elkaar weer eens diep in de ogen kijken.’

‘IJdelheid is mij niet vreemd en ik zal altijd blijven proberen er op

mijn best uit te zien.’

Zijn er dagen dat je niet zo scherp bent? En wat doe je dan? Ik kan me voorstellen dat je er altijd móet staan. ‘Onze nachten zijn vooral door de jongste

nog verre van rustig en als ik weer eens slaapdronken de dag moet beginnen, dan moet ik me erbij neerleggen dat ik die dag dus niet al te fris en scherpzinnig zal zijn. Dan is het zaak wat dingen van mijn lijstje te schrappen en de dingen die overblijven zo opgewekt en goed mogelijk te doen.’

Hoe reguleer je stress?‘Door me de uitspraak van Oprah Winfrey te herinneren: je kunt alles hebben, alleen niet tegelijkertijd.’

Je bent een mooie en jonge vrouw, hoe sta jij tegenover ouder worden?‘Ik voel me met mijn veertig jaar niet zo jong meer, hoor, maar ook niet oud. Ik vind het een prettige leeftijd, een die bij me past. Ik heb mijn veertigste verjaardag met een groot feest gevierd. IJdelheid is mij niet vreemd en ik zal altijd blijven proberen er op mijn best uit te zien, om er iets feestelijks van te maken. Maar dan wel op een zo natuurlijk mogelijke manier, door me te verzorgen met beautyproducten met de kracht van planten. Ook gebruik ik geen botox, maar ik houd mijn gezicht fris met bindweefselmassage bij C. Cosmetics and Care. Het stimuleert de eigen aanmaak van collageen, wat je huid voller houdt en doet stralen.’

Je komt veel mensen tegen voor je werk, wat is de meest inspire-rende persoon die je ooit hebt ontmoet?‘Voor mijn boek ‘Wijze vrouwen’ reisde ik over de wereld om vrouwen te ontmoeten als Isabel Allende, Koningin Noor van Jordanië, prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en Shirley MacLaine. Majoor Bosshardt maakte de meeste indruk: zij veroordeelde niets en nie-mand en had een volkomen open hart. Hoe zij zich kon verbinden met mensen, dat was een wonder om te zien en te ervaren.’

Schrijfster Susan Smit is onze nieuwe columniste en we spraken met haar over gezondheid, schrijven en spiritualiteit. ‘Het grootste voorrecht van de mens is om van gedachten te veranderen.’

Page 19: Vitamin magazine lente 2015

Wat trok jou ooit aan tot Wicca?‘Bij het onderzoeken van spirituele stro-mingen en religies stuitte ik op die van het voorchristelijke Europa: de Oude Religie, die we later hekserij zijn gaan noemen. Op alle continenten waren er natuurreligies – de native Americans in Amerika, de Aboriginals in Australië, de Masai in Afrika – en natuurlijk ook hier. De kennis van kruiden en planten, het leven met het ritme van de natuur, het idee dat goddelijke energie zit in alles wat leeft, het ontwikkelen van intuïtieve vermogens; het klopte allemaal zo met hoe ik het voelde.’

Waarom is dat een belangrijk ding in je leven?‘Het helpt me om verbonden te blijven met het hier en nu, met de seizoenen, met het wonder van op deze aarde leven. Ik ben iemand die gemakkelijk in haar verbeelding woont, daarom ben ik ook schrijver geworden, dus dat tegenwicht is hard nodig. Daarnaast houd ik van het mystieke, het magische, het my-thologische. Het onzichtbare, maar voelbare, weegt voor mij even zwaar als het tastbare. Ik houd ervan om het leven te zien als een puz-zel die je kunt leggen, waarbij alles wat zich aandient een interessant puzzelstukje is.’ Hoe pas jij jouw spirituele kant toe in het dagelijks leven?‘Het leven is zoveel boeiender als je het ziet als een mogelijkheid om te leren, te groeien. Schrijven is mijn manier om mezelf, anderen en het leven steeds een beetje beter te be-grijpen. Ik reflecteer, zoek de juiste woorden en ineens, boem, is daar dat nieuwe inzicht dat al in me rijpte. Inzichten komen altijd pas als je er klaar voor bent om het ook anders aan te pakken. Ik geloof in de kracht van verandering, je eigen vermogen om je te ontwikkelen. Alles in de natuur wil groeien, bloeien, buigt zich naar het zonlicht. Het is een groot voorrecht van de mens om keuzes te maken, “nee” te zeggen, van gedachten te veranderen.’

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je boeken? ‘Mijn romans gaan over bijzondere personen, krachtig in al hun kwetsbaarheid, die opmer-kelijke keuzes hebben gemaakt. Bijvoorbeeld Gisèle van Waterschoot-van der Gracht, de kunstenares die artistieke Joodse jongeren liet onderduiken in ‘Gisèle’. Of mijn betover-

grootmoeder in ‘Vloed’ die alles opgaf voor de liefde. Ik probeer alles over hen te weten te komen, lees hun brieven, en dan begint het mooiste gedeelte: me in hen verplaatsen, ze leren kennen als mezelf en dan voelen wat ze moeten hebben gedacht, gezegd, ervaren. Hun wezen omsmeden tot een verhaal dat ze recht doet.’

‘Als wij vrouwen alle tijd die we beste-den aan het analyseren van wat mannen

zeggen en willen, aan onszelf zouden besteden, dan zouden we heel wat

evenwichtiger zijn, denk ik wel eens.’

Gaat boeken schrijven vanzelf? Is dat iets dat flowt?‘Bij het schrijven van een boek wisselen perioden zich af van als een idioot je ideeën optikken, alles tegen het licht houden en de helft weggooien, eraan schaven en slijpen, denken dat het absoluut geweldig is en volslagen rampzalig. Ik ben er totaal aan verslingerd.’

Ben je weleens bang voor een writers block?‘Nee, want ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik niet schreef. Als jong meisje hield ik een dagboek bij en had ik drie penvriendin-nen, als puber begon ik korte verhalen te schrijven, als student Nederlands kluste ik bij met columns en artikelen. Er is veel wat ik niet kan, maar schrijven kan ik. Sterker nog: zon-der te mogen schrijven zou ik gek worden.’

Hoe kwam je op het idee voor je laatste boek “En dan de liefde”?‘De eindeloze gesprekken met mijn vrien-den en vriendinnen over daten, verliefd zijn, relaties, liefdesverdriet. Als wij vrouwen alle tijd die we besteden aan het analyseren van wat mannen zeggen en willen aan onszelf zouden besteden, dan zouden we heel wat evenwichtiger zijn, denk ik wel eens. Dat is de conclusie, na het delen van al mijn eigen geworstel, van het boek: wat je zoekt kun je buiten jezelf niet vinden. Stop ermee brokjes liefde te sprokkelen, van je partner, je Face-bookvrienden, de jongen achter de bar, en geef dat wat je zoekt aan jezelf.’

Als je moet kiezen tussen span-nende liefde met veel wrijving en een minder zorgzame man of een rustige liefdesrelatie met een zorgzaam, lief en betrouwbaar persoon? Waarvoor kies je dan?‘De rustige.’

Is dit altijd zo geweest?‘Ha! Nee. Ik leef en leer.’

Eeuwig durende vriendschap of één maand echte liefde?‘Hmmm, echte liefde die een maand duurt? En dan krijgt de ander een vreselijk treinon-geluk of zo? Dan verkies ik eeuwig durende vriendschap, want ook dat kan pure liefde zijn.’

Wat is van iemand houden voor jou?‘Niet alleen van iemands mooie kanten houden, maar ook van de mindere delen. Het beste voor de ander willen, ook als jou dat eens niet goed uitkomt. Nieuwsgierig blijven naar wat de ander beweegt.’

Bestaat eeuwige liefde?‘Ik ben een romantica, dus ik zeg: ja. Het ge-heim is alleen om daar niet al van tevoren op te rekenen. Een relatie waaraan je niet hoeft te werken, bestaat niet. De garanties die de liefde zo graag wil, moet je haar niet geven. Juist beseffen dat je je partner nooit echt kent en dat de ander zich ook blijft ontwikkelen, maakt dat je aandachtig naar de ander blijft kijken en luisteren. Zoek geen veiligstellingen en zekerheden, maar weet dat je elke dag opnieuw voor de ander kiest en de ander elke dag voor jou. Als je dat grote geluk hebt.’

vitamin magazine 19

En dan de liefde Lotgevallen van een Romantica

Auteur: Susan smit

Page 20: Vitamin magazine lente 2015

20 vitamin magazine

Dat is slim…

MixenDankzij de krachtige 1000 watt

motor haalt deze betaalbare super blender met een motor

van 1000 Watt maar liefst 22000 rpm. Gemakkelijk te reinigen

maar…en dat is pas slim, een extra filter die je kunt plaatsen

wanneer je puur sap wil maken.Montana X1

79.95

SportDopperdopMaak van je Dopper in één klap je favoriete workout bidon. Door het gebruik van een flexibel materiaal kan je de buitenkant van de dopperdop omklappen zodat je er gemakkelijker uit kunt drinken. Dopper Sportcap 5.50

ShakenDeze geweldige Slim Shaker bevat een apart compartiment voor je eiwit-poeders, muesli of BCAA tabletten…Speciaal slank ontwerp die, en dat is slim, in de meeste bidonhouders passen… Smartshake Slim Diverse trendy kleuren 11.50

PersenSuper slimme oplossing voor

iedereen die de dag graag begint met water en vers geperst citroensap. Óf iedereen die water

met smaak, maar zonder suiker prefereert.

Zing Anything Citrus Zinger Diverse trendy kleuren

19.95

DrogenLaat je brooddeeg rijzen, droog je eigen kruiden of paddenstoelen of maak je eigen boerenkool-, appel- of bietenchips met de droogovens van Excalibur. De instelbare thermostaat maakt een langzame, perfecte droging mogelijk. En de polycarbonaat drooglades zijn, en dat is natuurlijk best slim, vaatwas-ser bestendig.4 lades 199.999 lades 399.99

Page 21: Vitamin magazine lente 2015

vitaminfood

“Waar liefde de tafel dekt,

smaakt eten het best”

Page 22: Vitamin magazine lente 2015

Stefanie Klaver

22 vitamin magazine22 vitamin magazine

vitaminfood

Bij een gezond leven past een gezond dieet met gezonde producten, zonder opsmuk en zonder ingewikkelde ingrediënten; puur, natuurlijk en gezond.

Vitaminfood is een nieuwe A-kwaliteit productlijn vol met bijzondere producten waarvan de ene zijn oorsprong diep in het ontoegankelijke regenwoud rond de Amazone vindt en de andere hoog in het ijle en onherbergzame Andesgebergte.

We zouden de producten superfoods kunnen noe-men, zo supergezond zijn ze! Maar wij noemen het gewoon… vitaminfood!

TarwegrasVitaminfood

250 gram 22.50125 gram

12.95

GerstegrasVitaminfood

125 gram

Chlorella Vitaminfood

125 gram

15.95

Acai Vitaminfood125 gram

23.95

SpirulinaVitaminfood125 gram

13.95

Guarana Vitaminfood125 gram

16.95

12.95

Hennep ProteïneVitaminfood125 gram

7.95

Page 23: Vitamin magazine lente 2015

Bereidingswijze:• Verwarm de oven op 175 graden Celsius• Doe de havermout, kaneelpoeder, kokosrasp en

banaan in een keukenmachine en meng het tot een smeuïg geheel

• Ontpit de dadels en snijd ze in kleine stukjes• Doe dit bij het smeuïge mengsel• Voeg nu de stukjes appel, amandelen, walnoten, etc. toe• Zorg ervoor dat het cakeblik goed is ingevet met olie.• Doe je mueslimengsel erin en strijk het glad met de

achterkant van een lepel• Strooi nu de kokosrasp eroverheen• Laat het dan 30 minuten in de oven staan• Hierna goed laten afkoelen en nu kun je er zelf repen

van snijden

Yoghurt2Go Speciaal voor Vitaminstore klanten introduceren wij dit voor-jaar de Yoghurt2Go beker! Deze handige beker heeft een inhoud van 300 ml (beker) en een extra compartiment van 100 ml zodat je cornflakes of crunchy muesli lekker vers en knapperig blijven. Je kunt de beker natuurlijk ook gebruiken voor een lekker vers geperst vruchtensapje en een gezond tussen-doortje. Leuk voor de kids om mee te nemen naar school, of voor jezelf natuurlijk…Yogurt2Go Vitaminstore Duobeker 8.99

Zelf mueslirepen makenZonder suiker, boter en bloem

Ingrediënten:• 1 banaan• 1,5 beker havermout• 1 handje amandelen• 1 handje walnoten• 1 appel, in stukjes• Kaneelpoeder

(naar smaak toevoegen)• Flinke hand kokosrasp• Zes dadels• Cakeblik

Lezersrubriek

Op zaterdag 9 en/of zondag 10 mei zijn ruim 950 molens open voor bezoek. Vele molenaars organiseren deze dagen extra activiteiten op en rond de molen. Van pannenkoeken bakken tot en met vele kinderactivitei-ten en met fietsroutes tot molenmarkten. Een heerlijk dagje weg, voor het

hele gezin! Kijk voor meer info op: www.molendagen.nl

vitamin magazine 23

Ontdek je molen tijdens de Nationale Molendag 2015

Page 24: Vitamin magazine lente 2015

24 vitamin magazine

Lekker langzaam…Regelmatig vragen klanten aan ons wat het verschil is tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge. Het eindresultaat lijkt hetzelfde: vruchtensap, maar in smaak, kleur en houdbaarheid blijkt in de praktijk toch een wereld van verschil te liggen. Een lekker glas verse appelsap is zo gemaakt. We geven je de belangrijkste opties…

Een sapcentrifuge maakt gebruik van een rasp die op hoge snelheid ronddraait waardoor het vruchtensap naar buiten wordt geslingerd. Door de hoge snelheid en wrijving loopt de tempera-tuur kortstondig snel op en komt er veel zuurstof in aanraking met het vruchtvlees en vruchtensap. Veel vitaminen, mineralen en plantenzymen gaan door oxidatie en de hoge temperatuur verloren.

Een slowjuicer kneedt, kneust en perst de sappen uit het vrucht-vlees en doet dat door gebruik te maken van een speciale perskegel. Die masseert heel langzaam het vocht uit het vruchtvlees onder toenemende druk. Het sap is door het procedé veel minder vatbaar voor zuurstof, temperatuur en levert gemiddeld genomen zo’n 30% meer vruchtensap op dan de centrifuge.

Kan ik Tarwegras uitpersen met een slowjuicer?In tegenstelling tot wat fanatici beweren kunnen de verticale slowjuicers met perskegel ook tarwegras uitpersen. Het vergt wel wat extra werk, want de grassprietjes moeten wel eerst in wat kleinere stukjes worden doorgeknipt anders loopt de kegel vast. Tarwegras in de sapcentrifuge werkt niet goed, daarvoor is de opbrengst te laag.

Voordelen van een slowjuicer t.o.v. sapcentrifuge:• Meer sap (tot 30% meer), minder pulp • Het sap behoudt zijn smaak en kleur meer

dan drie keer langer, tot 72 uur• Gemakkelijker schoon te maken en stiller

in gebruik

VS.

Bestellen kan hier!

Goed je hebt de keuze gemaakt, het wordt een slowjuicer, en dan? Wat zijn de verschillen tussen al die modellen? Met het ver-vallen van het patent op de bijzonder gevormde perskegel van Hurom blijken die verschillen soms moeilijk uit te leggen. Maar ze zijn er wel!

Nadelen van een slowjuicer:• De prijs. Een beetje slowjuicer begint bij 160,- waar je

voor 60,- al een sapcentrifuge kunt kopen.• Het is arbeidsintensiever. De kleine opening van de

slowjuicer zorgt ervoor dat de ingrediënten eerst klein gesneden moeten worden.

• Kleiner dan bij de sapcentrifuge.

Page 25: Vitamin magazine lente 2015

Montana - ¤Deze prima slowjuicer is geschikt voor ieder-een die wel wil genieten van een lekker vruch-tensapje, maar dat niet iedere dag doet. De standaard elektromotor kan de hoge krachten die bij het persen op lage toeren nodig zijn gemakkelijk aan. Wie deze juicer gemiddeld gebruikt, heeft er jarenlang plezier van. Wel kan het zijn dat hij wat meer moeite heeft met hele harde stukken, zoals winterpeen. Pershuis en opvangbakken zijn uiteraard BPA vrij. De verpakking is voorzien van 2 soorten zeven, een grove en de fijne. Voor sap met meer of minder vezels.Montana ZZJ-805 169.95

Versapers - ¤ ¤Ben je van plan je slowjuicer dagelijks en intensief te gaan gebruiken dan lijkt de Vers-apers de beste keuze. De krachtige inductie-motor van Versapers, de hoge kwaliteit van de afwerking, het gebruik van top kwaliteit materialen voor de zeven en het BPA vrije pershuis, laten duidelijk zien dat we hier met een A-merk van doen hebben. Sneller schoon te maken, gemakkelijker in gebruik en je krijgt er een boekje bij met meer dan 60 slowjuicer recepten.Versapers slowjuicer 3G 339,00

Kuvings Big Mouth - ¤ ¤ ¤Voor iedereen die frequent gebruik maakt van de slowjuicer en beschikt over een royaal huishouden, is dit de optimale slowjuicer. De grote gepatenteerde “Big Mouth” opening aan de bovenkant maakt het mogelijk om kleine appels volledig door het apparaat te duwen. Het voorsnijden van groenten en fruit wordt dus drastisch verkort. Voor de afwerking is net als bij Versapers gekozen voor de beste materialen en de krachtige inductiemotor van de Kuvings. Die is sterker, omdat ze veel grotere stukken fruit en groenten te verwerken krijgt. Ook wordt extra gekoeld om oververhitting tegen te gaan. Veel mensen kopen vaak al snel het Icemaker-Smoothie Strainer uitbreidingsset erbij, waarmee een vruch-tensorbet en de heerlijkste smoothies in een handomdraai op tafel staan.Kuvings Big Mouth slowjuicer 399,00Kuving Big Mouth Icemaker and Smoothie Strainer uitbreidingsset 49,95

Bij Vitaminstore verkopen we drie verschillende merken slowjuicers, elk met zijn eigen specificaties:

vitamin magazine 25

Wat is het verschil met een blender?Vruchtensap uit de slowjuicer bevat zo goed als geen vezels. Die zijn allemaal achtergebleven in de droge pulp die het pershuis verlaat. Een blender perst niet, hij hakt en hakt net zo lang en snel tot er minuscule stukjes vrucht overblijven. Hoe sneller de blender kan hakken, hoe meer de celweefsels en celstructuren worden opengetrokken en hoe sneller de nutriënten in het vruchten-sap kunnen worden opgenomen in het lichaam. Nadeel van de blender is eigenlijk identiek aan die van de sapcentrifuge. De inhoud komt gemakkelijk in aanraking met zuurstof en door de hoge snelheid kan de temperatuur kortstondig hoog oplopen, zeker wanneer het wat moeite kost. En zoals je al eerder in de tekst kon lezen, gaan sommige vitamines hiervan verloren. Voordeel van de blender daarentegen, ze levert alles, dus ook de vezels van de vrucht. En die vezels hebben we hard nodig voor de gezondheid van de darmen, bovendien zorgt de langzamere vertering van de mix voor een iets langdurigere verzading dan de snelle kick van een vruchtensap. Ons motto is: ‘leer en combineer’. Je maakt je lekkerste en meest gezonde smoothies door zowel de blender en slowjuicer te gebruiken!

Page 26: Vitamin magazine lente 2015

Voor meer informatie over kunt u terecht in de Vitaminstore winkels

Detoxen, ontslakken, sapkuren: dat kennen we allemaal. Maar voor een schoon, gezond en fit lichaam is ontzuren nog veel belangrijker. Een juiste zuurgraad is de basis voor een gezond lichaam.

Actief ontzuren doe je zo!Om je lichaam weer in balans te krijgen, kun je actief gaan ontzuren. Door elke dag basisch water te drink-en, extra bicarbonaten te slikken, ontzurende baden te nemen en ontzurende kruidenthee te drinken worden de opgebouwde zuurresten afgevoerd. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk basische voeding te eten, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Het resultaat van deze ’way of life’ mag er zijn: een ontzuurd lichaam is schoon, gezond en heeft meer energie!

Zuur-base in balans!

Voorjaar: hét moment om te ontzuren met

De nieuwe aanpak voor een schoon en gezond lichaam!

Alka-advertentie-Vitaminestore-210x275_v2.indd 1 12-2-2015 16:02:45

Page 27: Vitamin magazine lente 2015

Vitaminklant

“De Vitaminboost juicebar is

een te gekke aanvulling!”

Wat doe je in je dagelijks leven?‘Ik ben grafisch ontwerper bij een sportmerk dat zich vertegenwoordigt in de zeilwereld.’

Kom je vaak in Vitaminstore Haarlemmerstraat?‘Ik ken Vitaminstore via mijn vriendin, die al een lange tijd verschillende vitamines nodig heeft als aanvulling op haar voeding. Daarnaast zijn we beiden bewust bezig met voeding en sapjes. Dagelijks fiets ik langs Vitaminstore en dan haal ik, zodra mijn voorraad er weer doorheen is, supple-menten voor tijdens het sporten. Door de verbou-wing is de winkel trouwens erg mooi geworden. Netjes, overzichtelijk en de Vitaminboost juicebar is een te gekke aanvulling!’

Welke vitamines gebruik je?‘Ik neem elke dag één super magnesium capsule wat erg goed werkt tegen vermoeidheid van de spieren. Een aanrader als je elke dag acht uur lang achter je computer zit.’

Wat doe je om gezond te blijven?‘Gezond blijf ik doordat ik bewust eet en drink, ik verbouw mijn eigen groenten in onze moestuin en we koken niks uit pak of blik. Ik houd van puur en onbewerkt voedsel en ben een echte liefhebber van eten en koken. Vaak maak ik ook zelf brood. Daar gaan maar vier ingrediënten in: water, bloem, gist en een beetje zout. Ik schrik me altijd rot als ik het aantal ingrediënten zie dat er op een broodver-pakking staat in de supermarkt!’

‘Fit blijf ik door elke dag te fietsen naar mijn werk. Thuis train ik 3x per week mijn hele lichaam met een Spartacus work-out dvd. En elk weekend loop ik samen met vriendin een rondje Amsterdam centrum van zo'n 10 km.’

Dit is Kay Dumas, 31 jaar en vaste klant bij Vitaminstore Haarlemmerstaat.

vitamin magazine 27

Page 28: Vitamin magazine lente 2015

Ingrediënten:2 courgetten1 rode paprika½ rode ui, fijngesneden1 kopje zonnebloempitten, 4 uur geweekt1 kopje lijnzaad, gemalen tot meelEen klein handje lijnzaad heel laten. 1 kop sesamzaad¼ kop olijfolie¼ kop voedingsgist (Voor een hartige smaak en veel vitamine B!)1 tl. zout, kruiden naar smaak (bijv. Italiaanse kruiden)

Bereidingswijze:Schil de courgettes en stop ze in de blen-der met de paprika. Vermeng het mengsel met de zonnebloempitten, ui, lijnzaad, sesamzaad, kruiden en olijfolie.

Smeer het geheel uit over een paar bak-papiervellen die bij een droogoven horen. Het eerste uur laat je de crackers op 60 graden Celsius “zweten”. Daarna zet je de oven op 40 graden Celsius en laat je ze 14 uur bakken. Tot ze lekker knapperig zijn.

Na ongeveer 7 uur draai je de crackers om. Leg ze op de gaasbladen en verdeel ze met een scherp mes in de gewenste vorm.

Laat de crackers drogen tot ze de ge-wenste structuur hebben. In een lucht-dichte doos zijn je verse crackers, vol voedingsstoffen, vitamines en omega 3 wel 5 tot 7 dagen houdbaar!

courgette lijnzaad crackers

28 vitamin magazine

De veelzijdige droogoven

Page 29: Vitamin magazine lente 2015

Je kunt de oven toch ook gebruiken om te drogen?Een voedseldroger heeft de mogelijkheid om vocht af te voeren en in te stellen op lage temperaturen, tussen 30 en 70 graden. De temperatuur is erg belangrijk, want wanneer je op te hoge temperaturen droogt, verlies je de voedingsstoffen en vitamine in het voedsel.

Wat kan ik allemaal drogen?Oneindig veel! Je kunt eigenlijk bijna alles waar water in zit drogen. Zelfs tofu.Denk bijvoorbeeld aan rode pepers, tuttifrutti, appelschijfjes (met kaneel en citroensap), tomaten, boerenkoolchips of druiven met rozijnen als gevolg.

En wat kun je er nog meer mee? • Maak citroenpoeder en sinaasappelpoe-

der door de schil van de citroen en de sinaasappel te drogen en deze daarna te verkruimelen. Lekker in smoothies en ijs.

vitamin magazine 29

• Stop je zelfgemaakte pasta in de dro-ger. Zodat je deze lang kunt bewaren.

• Droog uien, prei, worteltjes en selderij. Zo heb je het hele jaar door soepgroente.

• Voedsel uit blik hoef je niet meer weg te gooien. Drogen werkt ook. • Gedroogd fruit smaakt

veel zoeter dan vers fruit. Kinderen vinden dit vaak lekkerder en zo krijgen ze toch hun voedingsstoffen binnen.

• Droog uien, gedroogde uien kunnen een lekkere snack zijn in plaats van chips.

• Droog aardappelen, verpulver ze en gebruik het als bindmiddel. Of maak er op een later tijdstip aardap-pelpuree van door te mengen met melk of water. • Laat brooddeeg rijzen in de droger.

• Gebruik het voor papier-mache, droogboeketten en deegkunst.

• Droog vers geraapte noten.

• Maak croutons van oud brood.

• Maak je eigen crackers. Zie bijvoorbeeld het recept op de pagina hiernaast.

De veelzijdige droogoven

• Vitamine A blijft behouden tijdens het dro-

gen. Licht heeft overigens wel invloed op vitamine A. Bewaar voedsel als wortelen, paprika’s en mango’s dus altijd op een donkere plaats.

• Sommige vitamine C gaat verloren tijdens het droogproces. Vitamine C is een op lucht oplosbare voedingsstof en drogen is een proces dat op lucht gebaseerd is.

• De calorieën van vers voedsel blijven hetzelfde wanneer het wordt gedroogd.

• Koolhydraten en vezels in voeding wor-den niet beïnvloed door drogen.

• De mineralen in vers fruit en groenten, zoals kalium, natrium, magnesium en-zovoort, worden niet gewijzigd door het droogproces.

Hoe zit het met de voedingswaarde bij drogen?

Voedseldrogen is populair en wij snappen waarom! Ten eerste is voedsel dan langer houdbaar. Door voedsel te drogen wordt de bacteriegroei belemmerd. Dit komt doordat het water uit het voedsel wordt verwijderd. Daarnaast heeft het een minimale impact op de voedingswaarde van voedsel en de smaak wordt vaak zoeter en intenser.

Page 30: Vitamin magazine lente 2015

Een gezonde startEen paar bijzondere ingrediënten onder de loep:

Haver: De opkomst van mais en tarwe, dat tegen-woordig zelfs in de winter nog geoogst kan worden, deed het aandeel van haver in de landbouw vanaf

halverwege de twintigste eeuw dramatisch kelderen. Dankzij de aan-dacht voor de glutenintolerantie en dientengevolge sterke opkomst van de glutenvrije producten (haver is van nature glutenvrij) wint haver sinds 2004 in Nederland weer sterk terrein.

Voedingswetenschappers uit Wageningen zien haver als echt krachtvoer. Haver is rijk aan betaglucanen die goed zijn voor behoud van een normale cholesterolspiegel, als voedingsbron dienen voor de darmflora en zelfs helpen bij het behoud van een normale hormoonbalans. Haverolie bevat essentiële vetzuren en het amino-zuursamenstelling van de goed verteerbare eiwitten van haver slui-ten goed aan bij de lichamelijke behoefte. Last but not least: haver is een excellente bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.Gluten: nee

Spelt: Spelt lijkt te profiteren van de anti-tarwe beweging die meer en meer consumenten lijkt te beïnvloeden. Spelt-brood, crackers, beschuit…eigenlijk is spelt niets anders

dan een soort tarwe met een groot verschil: tarwegranen worden ‘geraspt’ terwijl spelt dankzij de hardere buitenlaag wordt geplet.

De hardere schil om de korrel zorgt ervoor dat de inhoud van de graankorrel veel meer actieve voedingstoffen bevat. Niet alleen in de bewerking is spelt een moeilijker graansoort. Spelt groeit slecht op kunstmest, wordt voornamelijk biologisch geteeld, en is veel gevoeliger voor weersomstandigheden dan tarwe. Spelt bevat onge-veer 20% meer eiwit dan standaard tarwe. In tegenstelling tot wat er gedacht wordt, bevat spelt wel gluten.Gluten: ja

Amaranth: Amaranth was het tarwe van de oude Azteken. Sinds 1970 wordt Amaranth weer op iets grotere schaal geteeld. Amaranth van oorsprong afkomstig uit

Midden Amerika is geen graansoort, het meel wordt gemaakt uit de zaadjes van de plant en is glutenvrij. Amaranthmeel is tevens bron van fytosterolen en het bijzondere antioxidant squaleen. Amaranth is rijk aan eiwitten, vezels en lysine, een essentieel aminozuur. De Amaranthzaadjes in de ontbijtmix van Vitaminstore zijn gepoft.Gluten: nee

Een goed begin is het halve werk. Veel scholen besteden tegenwoordig, terecht, aandacht aan het belang van een goed ontbijt. Maar liefst één op de zeven kinderen in Nederland gaat zonder ontbijt naar school. En niet ontbijten zorgt voor een lage bloed-suikerspiegel en concentratieverlies of vermoeidheid.

Wanneer je wel ontbijt kun je dat beter gezond doen. Kinderen die als ontbijt een wit broodje jam of hagelslag uitkiezen krijgen namelijk ook te maken met een suikerdip. De snelle stijging van de bloed-suikerspiegel die wordt veroorzaakt door de jam en het tarwe wordt namelijk gevolgd door een verhoogde afgifte van insuline en een snelle daling van de bloedsuikers.

Wil je jezelf of je kinderen echt laten profiteren van het ontbijt dan lijkt haver misschien wel het duurzame alternatief! Haver geeft over een langer traject energie aan het lichaam en zit ook nog eens bomvol voedingsvezels. Dat bordje havermout van vroeger blijkt achteraf toch zo gek nog niet!

Speciaal voor onze gezondheidsbewuste klanten heeft Vitamin-food vier supergezonde ontbijtmixen ontwikkeld:

30 vitamin magazine

• Omega Energy is een krachtige ontbijtmix op basis van haver, noten en zaden en afgemaakt met een modern tintje powerfoods: quinoa, goji en chia

• Superfruit Energy een krokante havermix met kokos gecombineerd met de super-vruchten framboos en aardbei

• Glutenfree Energy deze glutenvrije ontbijtmix bevat een basis van haver en gepofte amaranth levert de nodige vetzuren dankzij lijnzaad, pompoenpit-ten en paranoten en bevat zelfs lekkere stukjes appel

• Beauty Flakes deze bijzondere ontbijtvlokken met kokos en de po-werbesjes cranberry en bosbessen vormen het gezonde alternatief voor de traditionele cornflakes

Page 31: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 31

haversmoothie

Ingrediënten:2 eetlepels cacao nibs2 eetlepels hennepzaad 2 eetlepels haver 1 banaan2 scheppen (soja)yoghurt Naar smaak water toevoegen

Bereiding:Mix alle ingrediënten in een blender

Haversmoothie met banaan en cacao nibs

Totale bereidingstijd: 5 minuten

Page 32: Vitamin magazine lente 2015

32 vitamin magazine32 vitamin magazine

bircher muesli

Ingrediënten (voor twee personen): • 125 gram haver• 200 ml melk (de veganistische

versie is met rijstmelk)• 1 geschilde en geraspte appel• Een flinke hand rozijnen• Sap van een halve citroen• Drie eetlepels yoghurt (de vega-

nistische versie is met soja yoghurt naturel, zonder suiker)

• Een flinke hand granaatappelpitjes

Bereiding:1. Zet de avond voordat je dit ontbijt

wilt eten, de havervlokken in de week, door er de melk overheen te gieten. Doe ook de rozijnen er alvast doorheen en roer goed door. Zet het goedje in de koelkast.

2. Schil en rasp de appel en verdeel het over de muesli.

3. Knijp de halve citroen uit boven de muesli

4. Maak het geheel af met een eet-lepel (soja)yoghurt en de granaat-appelpitten.

Stevig ontbijten met bircher muesli

Totale bereidingstijd: 1 nachtje slapen

Page 33: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 33

banaan-havermoutkoekje

Ingrediënten(16 stuks): • 100 gram havermout • 2 stuks bananen rijp, gepureerd• 35 gram walnoten grof gehakt• 20 gram kokos geraspt, (optioneel)• 10 gram agavesiroop of honing,

(optioneel) • Bakplaat • Bakpapier

Bereiding:1. Verwarm de oven voor op 180

graden. Leg één vel bakpapier op een bakplaat.

2. Prak de bananen met een vork en hak de walnoten grof. Pas op dat ze niet te grof gehakt worden.

3. Stop de geprakte bananen in een kom en roer er de havermout, ko-kosrasp én agavesiroop doorheen.

4. Voeg de gehakte walnoten toe én meng het geheel goed.

5. Leg met een eetlepel ongeveer 16 koekjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze even-tueel plat met een lepel. Laat ze ongeveer 15 tot 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

6. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Super simpel en gezond banaan-havermoutkoekjes

Totale bereidingstijd: 20 minuten

Page 34: Vitamin magazine lente 2015

34 vitamin magazine34 vitamin magazine

Ondersteun je natuurlijke reiniging Spirulina w ordt, net als het zoetwa-teralgje Chlorella, vooral gebruikt vanwege het hoge percentage chlorofyl (bladgroen) dat zich kan binden aan metalen en zodoende de natuurlijke reiniging ondersteunt.

De chlorella-alg is een bron van vitamines, mineralen, aminozuren en chlorofyl. Chlorella is een eencellige zoetwater alg. Door speciale fijne maling worden de dikke celwanden van de algen gebroken zodat de

Ingrediënten voor 2 personen:150 gram linzen 200 gram spinazie100 gram geitenkaas1 rode ui6 dadelshandje amandelen2 eetlepels hennepzaad2 eetlepels goji bessenPeper en zout

Juice met chlorella of spirulina

Ingrediënten:1 handje spinazie1 appelHet sap van 1 limoenGember (halve duim)Water naar smaak½ eetlepel chlorella poeder of spirulina poeder

Bereiding:Meng het geheel in een blender

Lentesalade

Royal Green 100% gecertificeerd biologische Kokosolie, verrijkt met heerlijke smaaksensaties:• In de varianten Garlic, Spices of Herbs de Provence• Geschikt voor bakken, braden, wokken & frituren• Rijk aan laurinezuur.• Geen transvetzurenper stuk 5.95 4.95

Het gezonde ontbijt: speltmuesli

Bereiding:Breng de linzen in ruim water aan de kook en laat deze 25 minuten op een laag vuur doorkoken. Verdeel de spina-zie over twee borden. Snijd de ui, geiten-kaas en dadels in kleine stukjes. Verdeel de linzen over de twee borden. Voeg de gesneden ingrediënten toe samen met de amandelen, het hennepzaad en de goji bessen plus peper en zout om het op smaak te brengen.

Recept!Lentesalade met linzen, spinazie, geitenkaas, hennepzaad en goji bessen

Hennepzaad 250 gram 7.50

Goji bessen 250 gram 7.95

Coconut flavors

voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Een uniek langzaam droogproces zorgt ervoor dat alle nutriënten bewaard blijven.

Spirulina is een klein spiraalvormig algje dat behoort tot de rijkste natuurlijke bronnen van vitaminen en mineralen ter wereld.

Bountiful speltmuesli is ook zeer rijk gevuld met andere hoogwaardige ingrediënten (o.a. rozijnen, pom- poenpitten, hazelnoten en cran- berries).

Bountiful Speltmuesli500 gram 3.99

Begin de dag goed met Bountiful Speltmuesli. Veel mensen met een tarwe-allergie zijn blij met spelt, om-dat spelt een mooi alternatief is voor tarwe. Bountiful spelt wordt biologisch verbouwd en bevat zijn oor-spronkelijke voedingsstoffen. Spelt heeft een hoog vezelgehalte en is daardoor zeer voedzaam.

Chlorella Poeder 125 gram 15.95Spirulina poeder 125 gram 13.95

Actie!

Page 35: Vitamin magazine lente 2015

Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt

Actie!

Page 36: Vitamin magazine lente 2015

EPA 9 GLA 1

Eye Q is een bijzonder voedingssupplement met een speciale combinatie van omega 3- (EPA en DHA) en 6-vetzuren (GLA). Juist voor kinderen zijn deze vetzuren van belang. Een goede aanvulling op de voeding kan bestaan uit de combinatie van visolie en teunisbloemolie.

Eye Q bevat een kwalitatief hoogwaardige, zuivere visolie en is bijzonder vanwege de verhouding van de belangrijke omega 3- en 6-vetzuren EPA:DHA:GLA in de speciale ratio van 9:3:1.

PRODUCTINFORMATIE: Verkrijgbaar in verpakking met 60 en 210 capsules.Eye Q Chew: 180 kauwcapsules met aardbeiensmaak. Eye Q liquid: 250 ml vloeibaar met citrussmaak.

Meer informatie over omega 3- en 6-vetzuren voor kinderen?Neem dan contact met ons op via info@spring� eldnutra.com

omega 3 en 6 Zuivere EPA-rijke visolie & teunisbloemolie (GLA)in de bijzondere verhouding EPA:DHA:GLA 9:3:1

eye q

Health through nature, science and innovation

Het gaat om de juiste balans!

DHA 3

Slim hoor!

Enkele capsules proberen en zien of uw kind ze lust?Haal een probeerverpakking op bij uw Vitaminstore*

*Max. 1 probeerverpakking (á 4 caps.) per klant, zolang de voorraad strekt.

Page 37: Vitamin magazine lente 2015

EPA 9 GLA 1

Eye Q is een bijzonder voedingssupplement met een speciale combinatie van omega 3- (EPA en DHA) en 6-vetzuren (GLA). Juist voor kinderen zijn deze vetzuren van belang. Een goede aanvulling op de voeding kan bestaan uit de combinatie van visolie en teunisbloemolie.

Eye Q bevat een kwalitatief hoogwaardige, zuivere visolie en is bijzonder vanwege de verhouding van de belangrijke omega 3- en 6-vetzuren EPA:DHA:GLA in de speciale ratio van 9:3:1.

PRODUCTINFORMATIE: Verkrijgbaar in verpakking met 60 en 210 capsules.Eye Q Chew: 180 kauwcapsules met aardbeiensmaak. Eye Q liquid: 250 ml vloeibaar met citrussmaak.

Meer informatie over omega 3- en 6-vetzuren voor kinderen?Neem dan contact met ons op via info@spring� eldnutra.com

omega 3 en 6 Zuivere EPA-rijke visolie & teunisbloemolie (GLA)in de bijzondere verhouding EPA:DHA:GLA 9:3:1

eye q

Health through nature, science and innovation

Het gaat om de juiste balans!

DHA 3

Slim hoor!

Enkele capsules proberen en zien of uw kind ze lust?Haal een probeerverpakking op bij uw Vitaminstore*

*Max. 1 probeerverpakking (á 4 caps.) per klant, zolang de voorraad strekt.

Lezersrubriek

vitamin magazine 37

Het geheim van ManukaSteeds meer mensen raken over-tuigd van de medicinale werking van Manuka honing. Dat deze bijzondere honing met haar geneeskrachtige werking gemaakt wordt van een ouderwets drogisterij product weten maar weinig mensen.

Manuka honing wordt namelijk gemaakt van de nectar uit de Leptospermum scoparium beter bekend als; Tea Tree. De etherische olie van Tea Tree wordt veel verwerkt in probleemoplossende huidproducten omwille van haar antiseptische en antibacteriële werking. Tea Tree wordt van oudsher ook gebruikt als natuurlijk anti-luizenmiddel. Dat de bloemetjes van deze plant een bijzonder genees-krachtige honingsoort opleveren maakt het mysterie rond dit struisgewas natuurlijknog eens vele malen groter.

We-Vibe 4 plus De We-Vibe 4 Plus is hèt erotische speeltje van dit moment en daagt je uit om samen een intiem avontuur te beleven. De verleidelijke duo-stimulator wordt door de vrouw ingebracht en stimuleert met zijn vibrerende uiteinden zowel de G-spot als de clitoris.

Het wordt pas echt een ontdekkingsreis als de man zich erbij voegt en tijdens de penetratie kan meegenieten van de heerlijke trillingen. De We-Vibe 4 Plus heeft 10 verschillende vibratiepatronen en je kunt zelfs je eigen vibratiepatroon ontwerpen. Met de gratis app kun je het speeltje zelf op afstand besturen of laten besturen door je partner via zijn of haar mobiele telefoon.

We-Vibe 4 plus119.00

De magie die mediteren heetDe voordelen ervan op een rijtjeMediteren stimuleert neuroplasticiteit en maakt je

hersenen dus flexibel. Dit effect creëer je al wanneer je dagelijks twee keer 20 minuten mediteert. Het wil dus zeggen dat het vermogen van je hersenen om de eigen structuur en functies te veranderen bestaat. Terwijl wetenschappers lang dachten dat dat niet kon.

Het verlaagt de bloeddruk. Ontspanning maakt stikstofoxide vrij dat de bloedvaten verwijdt.

‘Mediteerders’ vertonen meer telomerase-activiteit dan anderen. Telomerase is een enzym dat telome-ren beschermt. Telomeren zijn een soort bescherm-kapjes aan het eind van je chromosomen.

Meditatie doet de activiteit van het pijncentrum in de hersenen afnemen, met pijnverlichtende effecten die sterker zijn dan die van morfine.

Mediteren werkt soms beter dan slapen. Uit onder-zoek in 2006 moesten studenten kiezen of ze wilde slapen, mediteren of TV kijken. Degene die hadden gemediteerd reageerden 10% sneller dan degenen die hadden geslapen of TV hadden gekeken.

Onderzoek onder Amerikanen die 40 minuten per dag mediteerden, liet zien dat de wand van hun cortex (buitenkant hersenen) dikker was dan die van wie niet mediteert. Daardoor verouderen de hersenen minder snel. Dingen die samenhangen met de dikte van de cortex zijn: besluitvaardigheid, concentratie en geheugenfuncties.

Page 38: Vitamin magazine lente 2015

Nieuw: Magnesium Plus

Magnesium Plus capsules: • draagt bij aan geestelijke ontspanning • is door Ashwagandha in het bijzonder

geschikt tijdens stress-situaties• wordt aangeboden in capsules en is

daardoor ook als poeder te gebruiken

Het boek “Voedingspiramide” t.w.v. 19.95 nu GRATIS* bij aankoop van 30,- aan Orthica producten waaronder minimaal 1 verpak-king Magnesium Plus. Een boek over pure en natuurlijke voeding, bomvol met recept ideeën. Je kunt meteen aan de slag!

Magnesium Plus Orthica60 capsules 19.95

KAG nr.: 431- 0714 - 0983

Zowel Magnesium als Ashwagandha zijn gunstig voor een goede geestelijke balans. Orthica heeft nu deze unieke combinatie in haar assortiment.

* Kijk voor de actie voorwaarden op www.orthica.nl/magnesiumplus

Gratis*

boek!

Met Ashwagandha voor geestelijke ontspanning

38 vitamin magazine

Sneller herstel met nieuwe Sport Gel De snel werkende Synofit Gewrichts Gel is er nu ook als Sport Gel. Speciaal ontwikkeld om de spieren en gewrichten te verzorgen tijdens de warming-up en cooling down. De combi-natie van Capsicum, Methylsalicylaat en Ethe-rische Oliën zorgt voor een licht verwarmende sensatie op de huid en geeft een weldadig gevoel. De Groenlipmossel Gel bevat verder Glucosamine, Chondroïtine en Zwarte bes-extract. Arnica is als extra ingrediënt aan de Synofit Sport Gel toegevoegd om het herstel van de spieren na inspanning te bevorderen.De gel zelf ruikt heerlijk fris en voelt niet plak-kerig op de huid aan.

Flink sporten, een lange wandeling maken, de tuin onder handen nemen…dan voel je je spieren en gewrichten weer! Wie regelmatig beweegt, kan dus niet zonder een goede verzorging van deze vitale lichaamsdelen.

De natuurlijke oplossing voor pijnlijke spieren en gewrichten

De tube is door het kleine formaat ideaal om altijd bij

de hand te hebben. Want… op deze manier kun je voor of na het sporten je spieren

en gewrichten altijd nog even trakteren. Een kleine hoeveelheid Sport Gel op

de huid aanbrengen is voldoende. Sport Gel

Synofit40 mL7.95

Gewrichts Gel Synofit100 mL18.95

Alles voor jouw gezondheid

Page 39: Vitamin magazine lente 2015

Gratis*

boek!

Colum

n

vitamin magazine 39

Elke ochtend ploeg ik mij op Instagram door zoveel foto’s van groene smoothies en elke middag door zoveel beelden van biologisch verantwoorde lunches heen dat ik de avond-ploeg met haar prachtig opgemaakte borden met ultragezonde diners maar oversla. Mijn ergernis over die ‘kijk mij eens gezond doen’-show komt niet door mijn afkeer van gezond eten (want ik ben er dol op), maar door het inzetten van voeding voor het imago. Die smoothie to go is geen modeaccessoire, zoals sommige mensen schijnen te denken, maar een drankje. Daar loop je geen uren mee over straat, dat drink je zo snel mogelijk lekker op.

De bordjes havermout van mij en mijn twee kinderen zien er elke ochtend nogal grijzig uit, met donkere spikkels van het lijn- en hennep-zaad. Het handje noten en bessen dat erop ligt kan de boel esthetisch gezien niet redden.

Het is niet erg fotogeniek. Bovendien heb ik helemaal geen tijd om het aantrekkelijk te fotograferen, want ik heb honger. Het doet me serieus afvragen: zouden al die mensen met hun perfect uitgelichte bordjes havermout- of speltpap met beeldig gedrapeerde bosbessen erop en in gebloemd porselein opgediend, die pap na de fotosessie überhaupt verorberen? Koude pap is immers net zo vies als koude koffie.

Over gezond eten wordt nogal overspannen gedaan, wil ik maar zeggen. Daardoor is er een oorlog ontstaan van voor- en tegenstan-ders. Kamp ‘Tegen’ beweert dat superfoods niets voor je doen behalve geld uit je zak kloppen en kamp ‘Voor’ maakt er een com-

plete religie van met voedsel als de nieuwe verlosser: eet gezond en word gelukkig en verlicht. Zoiets. Beide kampen bezorgen me de kriebels. Ik ben zo’n type dat al van kinds af aan geprik-keld reageert op chemische stoffen, teveel vet en witte suiker. Eén kaassoufflé en ik was misselijk, één handje snoep en ik ging trillen. Een jaar of vijf geleden at ik op aanraden van mijn natuurarts een halfjaar geen suiker, witmeel en E-nummers, en ontdekte ik alle heerlijke, zuivere varianten van Moeder Natuur. Toen noemden we dat nog geen superfood en moest ik een halfuur fietsen om mijn spulletjes in die ene reformwinkel vol lieve, alternatieve types op gezondheidssandalen in te slaan. In-middels ben ik weer wat losser in de leer, maar mijn agavesiroop, kokosolie, amandelpasta en gojibessen wil ik nooit meer kwijt. Ik peuzel gedroogde mangoslices in de auto op bij wijze

van winegums, verkies quinoa boven witte rijst en knabbel liever op een reep rauwe choco-lade van Lovechock dan een plak cacaofanta-sie. Het brengt me nieuwe energie, geeft mijn weerstand een opkikker en het allerbelangrijk-ste: ik vind het gewoon veel lekkerder.

Met je keuze voor superfood hoef je niet te koketteren, je hoeft het eigenlijk niet eens zo te noemen en je moet al helemaal niet bewe-ren dat je er nooit meer griep van krijgt of er honderd jaar van wordt. Je moet er gewoon van genieten en erop vertrouwen dat het doet wat goed voedsel doet: je op een verrukkelijke manier de brandstof geven om het leven te leiden dat je wilt leiden.

"Die smoothie to go is geen modeaccessoire, zoals sommige mensen schijnen te denken,

maar een drankje."

Susan Smit (1974) is schrijfster van romans en boeken over persoonlijke groei. Ze woont met Peter en hun kinderen Linde (3) en Goof (1) in Amsterdam. Onlangs verscheen haar autobio-grafische boek ‘En dan de liefde’.

Superfood als de nieuwe verlosser

Page 40: Vitamin magazine lente 2015

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en leeftijdsgroepen niet altijd voldoende. Aan de ene kant door onvoldoende inname of blootstelling aan zonlicht aan de andere kant doordat de behoefte aan vitamine D in veel situaties verhoogd is. Zo raadt de Gezondheidsraad dagelijks extra vitamine D (10 mcg) aan in de vorm van een voedingssupplement voor kinderen tot en met drie jaar, vrouwen boven 50 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet voldoende buitenkomen. Orthica heeft vitamine D-producten voor behoud van sterke botten, tanden en spieren (D-10), ter ondersteuning van de weerstand (D-25),

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

NIEUW: Vitamine D SpierkrachtWist je dat vitamine D het valrisico door spierzwakte bij 60-plussers helpt verminderen? Spierzwakte is namelijk één van de risicofactoren voor botbreuken bij 60-plussers en vitamine D kan een heilzaam effect hebben. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname vanaf 20 mcg vitamine D van alle bronnen. Orthica Vitamine D Spierkracht in oliedruppels bevat 25 mcg vitamine D per oliedruppel en is goed te combineren met een dagelijkse multi, zoals Soft Multi 65+.

Vitamine D Spierkracht van Orthica is verkrijgbaar in een verpakking van 15 ml en heeft een consumentenadviesprijs van € 14,95

Krijg jij wel genoeg vitamine D binnen?

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

Krijg jij wel

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

Krijg jij wel genoeg vitamine D

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

genoeg vitamine D binnen?

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

genoeg vitamine D

NIEUW

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om

binnen?

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om

binnen?

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

binnen?

NIEUW

KA

G n

r.: 4

31-0

115-

0085

Adv Vitaminstore Mag 210x275.indd 1 03-02-15 08:18

Page 41: Vitamin magazine lente 2015

Het keukenkastje van...

In deze rubriek nemen we iedere editie een kijkje in het keukenkastje van een klant van Vitaminstore, want in onze keukens herbergen we vaak onze gezondheidsgeheimen!

Wat gebruik je van Vitaminstore?Super Natuurlijke Visolie, goed voor hart- en bloedvaten.

Ben je veel bezig met gezondheid, voeding en supplementen?Steeds meer eigenlijk. Waar ik voorheen mager was en daarbij kon eten wat ik wilde, merk ik nu dat slecht eten (vet, E-nummers) en drinken (bier) effect heeft op mijn lichaam, maar ook op mijn humeur en mentale fitheid. Ik eet daarom gevarieerder en gezonder. Als student lachte ik opmerkingen als ‘Zou je dat nou wel doen’ hard weg wanneer ik een Big Tasty naar binnen werkte, inmiddels zit er toch ook een derge-lijk stemmetje in mijn hoofd. Daarnaast probeer ik minimaal 1, maar liever 2 à 3 keer per week te sporten. Ik heb een redelijk drukke kantoorbaan, en daarom is het soms makkelijk(er) om na het werk onderuit te zakken op de bank. ’s Avonds ten-nissen of voor het werk even fitnessen geeft echter veel meer energie en meer rust in het bolletje.

Wat is je favoriete ding/product in je keukenkastje?Ik heb sinds kort zo’n hippe slowjuicer (sorry, niet bij jullie gekocht), en ik vermoed dat dit wel eens een favorietje kan gaan worden. Een sapje drink ik altijd graag, alleen sinds ik wat vaker op de achterkant van een verpakking kijk naar toe-gevoegde suikers en E-nummers zag ik dat het toch allemaal wat minder healthy was als ik aanvankelijk dacht. Dat is nu verleden tijd! Verder ben ik een koffieliefhebber. Een koffie van versgemalen bonen is voor mij dan ook een must.

Heb je ook keukenkast geheimen? Dingen waarvan je liever niet wilt dat mensen weten dat jij die in je keuken-kastje hebt of waar je zelf niet helemaal achter staat, maar wel van geniet? Guilty pleasures?Guilty pleasure? Absoluut de chocoladehagelslag of choco-pasta. Hoe gezond mijn ontbijt of lunch ook is, een broodje chocoladehageslag (met veel boter!) pak je niet van me af.

Als je iedereen zou kunnen ontmoeten. Wie zou dat dan zijn en waarom?Roger Federer. Ik vind het bijzonder dat hij zich nog elk jaar mentaal en fysiek zo ontwikkeld dat hij op deze leeftijd (33) en met zo’n groot gezin nog altijd meedraait met de wereldtop in tennis. Hier zou ik hem wel wat vragen over willen stellen. De beste man is namelijk bijna nooit geblesseerd (volgens mij heeft hij 2 wedstrijden laten schieten in zijn carrière). Daar moet hij een geheim voor hebben.

Op welke vraag zou je graag het antwoord willen weten? “Wat zal ik vanavond eten?” Hoewel dat natuurlijk kinderachtig klinkt, zit er voor mij wel een kern van waarheid in. Ik zou liever het antwoord hebben op simpele, dagelijkse vragen die soms zorgen voor onnodige irritatie dan de (bijna cliché) levensvragen als “Wat is de zin van het leven”, “Is er leven na de dood”, etc. Dit kom je denk ik alleen te weten door te leven.

Als je zou kunnen leren om alles te doen, wat zou je dan kiezen?Tevreden zijn. Ik heb nogal een drang naar perfectie. Hoewel dit op bepaalde gebieden voor succes zorgt, zorgt het ook wel voor on-rust. Bij mezelf, maar soms ook voor de mensen om mij heen. Als ik af en toe wat beter zou kunnen loslaten en ook wat meer intuïtief zou kunnen reageren zou me dat wel wat meer rust geven.

Waar droom je van?Ik droom van een supermooie bruiloft, gezonde kinderen, een tweede huis in Oostenrijk, hechte vriendschappen en mooie lange vakanties door heel de wereld. Best wel huisje boompje beestje dus. (Eigenlijk droom ik van blokjes op mijn buik en een mooie auto..)

Wie ben je?Pim 28 jaarWoont in HaarlemWerk: IT ProjectmanagerSport: Tennis, ski, fitness

Wil je ook in deze rubriek? Mail dan een foto en motivatie naar [email protected]

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en leeftijdsgroepen niet altijd voldoende. Aan de ene kant door onvoldoende inname of blootstelling aan zonlicht aan de andere kant doordat de behoefte aan vitamine D in veel situaties verhoogd is. Zo raadt de Gezondheidsraad dagelijks extra vitamine D (10 mcg) aan in de vorm van een voedingssupplement voor kinderen tot en met drie jaar, vrouwen boven 50 jaar, zwangere vrouwen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet voldoende buitenkomen. Orthica heeft vitamine D-producten voor behoud van sterke botten, tanden en spieren (D-10), ter ondersteuning van de weerstand (D-25),

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

NIEUW: Vitamine D SpierkrachtWist je dat vitamine D het valrisico door spierzwakte bij 60-plussers helpt verminderen? Spierzwakte is namelijk één van de risicofactoren voor botbreuken bij 60-plussers en vitamine D kan een heilzaam effect hebben. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname vanaf 20 mcg vitamine D van alle bronnen. Orthica Vitamine D Spierkracht in oliedruppels bevat 25 mcg vitamine D per oliedruppel en is goed te combineren met een dagelijkse multi, zoals Soft Multi 65+.

Vitamine D Spierkracht van Orthica is verkrijgbaar in een verpakking van 15 ml en heeft een consumentenadviesprijs van € 14,95

Krijg jij wel genoeg vitamine D binnen?

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

Krijg jij wel

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

Krijg jij wel genoeg vitamine D

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

genoeg vitamine D binnen?

De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Een klein deel komt uit de voeding. De voorziening van vitamine D is voor verschillende bevolkings- en

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

genoeg vitamine D

NIEUW

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om

binnen?

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om

binnen?

voor kinderen (Vitamine D Kauw) en voor ouderen (Vitamine D Spierkracht). Vraag in de winkel om persoonlijk advies op maat.

binnen?

NIEUW

KA

G n

r.: 4

31-0

115-

0085

Adv Vitaminstore Mag 210x275.indd 1 03-02-15 08:18

Page 42: Vitamin magazine lente 2015

42 vitamin magazine

Geloof jij alles wat je denkt?Je komt thuis van je werk en hebt een goede dag gehad. Vrolijk loop je door het huis en vertelt je partner erover. Dan kijk je hem/haar aan en zie je dat je geliefde niet naar je luistert. De sfeer verandert en jij raakt geïrriteerd. Je krijgt gedachtes als: “dit gebeurt vaker!” of “er wordt nooit naar me geluisterd.” Waar voorheen je dag niet stuk kon, verdwijnt je vrolijke stemming als sneeuw voor de zon. Terwijl je jezelf zo had voorgenomen niet negatief te worden.

Waarschijnlijk herkennen sommigen zichzelf in deze situatie. Er gebeurt iets en je mood slaat om. Heel menselijk, maar soms ook lastig en vaak onnodig. ‘The Work’ van Byron Katie kan je in deze, en vele andere, situaties helpen om sombere stressvolle gedachten om te zetten in de diepere wijsheid van onze intuïtie. Onze problemen dragen hierdoor een geschenk in zich. Het zijn leerkansen om de kwaliteit van ons werk maar tegelijkertijd ook van ons hele leven te verbeteren.

Liane is afgestudeerd filosoof en al 25 jaar coach en trainer. Ze maakt veel gebruik van de theorie van Byron Katie. In 2003 richtte ze haar coachingspraktijk ‘Light Your Fire’ op. “Ik geloof heilig in de oneindige mogelijkheden van elk mens en dat wij onszelf in de weg kunnen zitten, maar de omstandigheden ervan de schuld geven.” In relatie met deze opvatting heeft Liane zich de afgelopen 23 jaar gespecialiseerd in de cognitieve gedrags-technieken, waaronder dus ‘The Work’.

Wie is Byron Katie en hoe kwam zij op haar theorie ‘The Work’? “Byron Katie Mitchell ontdekte dat stress niet veroorzaakt wordt door de mensen en omstandigheden om ons heen, maar door de onjuiste gedachten die we er over hebben. Ze werd ernstig depressief rond haar dertigste en was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen, ervoer ze vanuit de diepste wanhoop een levensveran-derend inzicht.”

Liane is afgestudeerd filosoof en al 25 jaar coach en trainer.Auteur: Afvallen met je Gedachten

“Byron Katie Mitchell ontdekte dat stress niet veroorzaakt wordt door de mensen en

omstandigheden om ons heen, maar door de onjuiste gedachten die we er over hebben.”

Page 43: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 43

Geloof jij alles wat je denkt?“Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depres-sie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte. In plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het ‘zou moeten’ zijn, kun-nen we deze gedachten onderzoeken. En door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren.”

Je leert dus negatieve gedachten om te zetten? “Je leert negatieve gedachten onderzoeken, in plaats van ze klakkeloos aan te nemen.”

Maar hoe onderzoek je ze dan?

stel jezelf deze

4vragen

Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.”

In hoeverre bepaalt jouw denken je eetgedrag? Eet jij of drink jij omdat je het gezellig vindt of juist om rust en ontspanning te vinden? Is eten of drinken vaker vúllen in plaats van voeden geworden? Verval je van je goede (sport-) voornemens terug in oud gedrag? Als wij op zoek zijn naar een gezond, vitaal en slank leven, wat houdt ons dan eigenlijk nog te-gen? En als wij de vinger op deze zere plek hebben gelegd, hoe veranderen we dat dan? Permanent wel te verstaan!

Liane den Hartog is al 25 jaar coach en trainer en richtte in 2003 haar coachingspraktijk Light Your Fire op. Liane gelooft onvermoeibaar in de oneindige mogelijkheden van elk mens en dat wij onszelf met onze gedachten in de weg kunnen zitten.

In relatie met deze opvatting heeft Liane zich de afgelopen 23 jaar gespecialiseerd in de cognitieve gedragstechnieken zoals RET, NLP en The Work van Byron Katie.

Als jij op zoek bent naar een duurzame en fijne wijze om gezond, vitaal en slank te zijn, is dit een boek voor jou. Een boek vol herkenning, diepere inzicht-en, humor, oefeningen om jouw (snack-) patronen te doorbreken. Dit boek neemt je mee en geeft gaandeweg elk geheim prijs omtrent afslanken en het aangaan van een positieve levensstijl.

1.2.3.4.

Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)

Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Wie zou je zijn zonder je gedachte?

Page 44: Vitamin magazine lente 2015

44 vitamin magazine

Dit klinkt nog redelijk vaag, kun je het verder uitleggen? “Oké, laten we de vragen gaan toepassen op een gedachte. Bijvoorbeeld: Amsterdam is te druk.”

Situatieschets: “Je loopt over straat en denkt, “wat is het toch druk hier”. Vervolgens loopt er iemand tegen je op. Dus je hebt het bewijs! Hier recht voor je! En je weet het zeker: “Grrr, Amsterdam is té druk!” Dit is het moment dat je ‘The Work’ van Byron Katie kan toepassen en jezelf de vier vragen kunt stellen. Dus de stelling is: het is te druk in Amsterdam.”

1. Is het waar?(ja of nee)Ja het is waar, achter me rijdt een t ram er lopen super veel mensen om me heen.

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)

Liane: “Hier moet je nadenken over wat je voelt. Niet of het absoluut waar is, want niets is absoluut en beide antwoorden zijn oké.”Het antwoord voor nu: Het is absoluut waar.

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Je gaat nors doen. Bent kortaf tegen mensen om je heen. Kijkt mensen niet echt aan. Geniet niet van het zonnetje dat net is doorgebroken. De mooie mensen om je heen. Je verstart. Onbewust plak je op iedere fietser die voorbij loopt de overtuiging dat diegene jou in de weg loopt. In je hoofd concludeer je: “Amsterdam is niet leuk”.

4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?Ik kan ontspannen. Genieten van

alles om me heen. Zie aardige mensen om heen. Heb oog voor etalages. Ik krijg meer zin om te lopen. Mijn blik wordt een stuk opener.

Keer de gedachte om. De originele stelling of gedachte is: “Het is te druk in Amster-dam.” De omkering wordt dan: “Het is niet te druk in Amsterdam.”

"Door je gedachten

te onderzoeken

en de vier vragen

plus de omkerin-

gen te gebruiken,

wordt de negatieve

gedachte minder

waar."

"Daardoor wordt

deze verbinding

met je gedachte

losser en kun je

hem eerder

loslaten."

Liane: “Als ik dan voorbeelden moet noemen bij deze omkering dan zou dat kunnen zijn dat er genoeg ruimte is voor iedereen of dat het gezellig druk is in Amsterdam.”

Kun je het toepassen ook toepassen op hij/zij luistert niet naar mij?“Dus de stelling is: Hij/zij luistert niet maar mij.

1. Is het waar?(ja of nee)

Ja, het is waar. Ik zie het toch. Hij/zij kijkt me niet aan.

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)Absoluut, het is waar.

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

Je gezicht verstart. Je krijgt een knoop in je maag. Vanaf dat moment ben je niet meer vrolijk. Uit het moment. Je wordt negatief en denkt, ‘hij/zij luistert nooit naar me’, ‘het inte-resseert hem/haar niets’. En vervolgens is het minder gezellig in huis.

4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?Veel relaxter. Positiever. Ontspannen.

Je voelt je meer verbonden met je partner. Kunt meer genieten van samenzijn.

Keer de gedachte om. Hij/zij luistert wel naar mij.

Liane: “Want, wie ben ik om te bepalen of zijn/haar oren wel of niet werken? Ik weet niet wat er in zijn/haar hoofd gebeurt? Misschien luistert hij/zij wel, maar reageert hij/zij niet? Of moet diegene reageren zoals ik verwacht dat hij/zij reageert? Wat er feitelijk is gebeurd is dat hij/zij binnen komt lopen, jij wat vertelt en interpreteert dat die ander niet luistert en ver-volgens slaat je hele gemoedstoestand om.”

Maar het kan toch ook zo zijn dat een situatie juist feitelijk waar is? “Dat kan inderdaad, maar deze theorie ge-

Page 45: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 45vitamin magazine 45vitamin magazine 45

heid op hun gezicht. “Ik wil dit ook!”, dacht ik dan. Ik stelde me voor hoe het zou zijn als ik hetzelfde zou kunnen denken tijdens het rennen. Dus ik ben er alles aan gaan doen om rennen tot iets positiefs te maken. Ik heb een moodboard gemaakt met vrouwen die gelukkig kijken als ze aan het rennen zijn. Daarnaast bedacht ik dingen als, ‘rennen is even een moment voor mezelf’, ‘wat raak ik toch heerlijk in trance tijdens het rennen’. Daarnaast zette ik tijdens het rennen muziek op die me een gevoel van ‘powervrouw’ gaf. Ik heb mijn hele overtuiging veranderd en mijn negatieve associaties ‘ontkoppeld’.”

En is het gelukt? Kun je het nu volhouden? “Ja, zeker! Ik vind het nu heerlijk om te doen. Probeer het zelf maar eens. Welke negatieve

gedachten heb je over hardlopen? Door ‘The Work’ te doen kun je die gedachten onder de loep nemen. Wie zou je zijn zonder die gedachten? Hoe voelt dat? Probeer het visueel en taalkundig te maken. Probeer ook bij die gedachten te blijven als je gaat rennen. Je gaat jezelf dan als het ware herprogram-meren.”

De bottom line van dit artikel? Geloof niet alles wat je denkt.

Byron Katie 72 jaar Grondlegger van The Work

bruik je alleen voor jezelf. Je moet vooral zelf van je negatieve gedachte af willen stappen. En negen van de tien keer zijn die negatieve gedachten gebaseerd op niets en onnodig. Het is geen theorie om je gelijk te halen of zoiets dergelijks.”

“Om nog eens terug te gaan naar de voor-gaande situatie. Zodra deze situatie zich voor doet, heb je geen oog meer voor zijn situatie. Misschien zat hij/zij nog met zijn/haar hoofd bij werk. Had hij/zij een drukke dag gehad en was de persoon nog even een sms’je aan het afmaken.”

“Door je gedachten te onderzoeken en de vier vragen plus de omkeringen te gebruiken, wordt de negatieve gedachte minder waar. Daardoor wordt deze verbinding met je ge-dachte losser en kun je hem eerder loslaten. Waar je begon met 100% geloof in je stelling, eindig je misschien met minder dan 40% en daardoor komt er wat lucht tussen jou en je gedachten. Sinds ik op deze manier leef en niet alles meer geloof wat ik denk, ervaar ik veel minder stress en is mijn leven lichter ge-worden. Je leert je minder te identificeren met alle gedachten, want die komen en gaan.”

Je hebt op basis van deze theorie ook een boek geschreven ‘Afvallen met je gedach-ten’, kun je daar wat meer over vertellen? “Door veel naar mezelf te kijken kwam ik erachter dat voorafgaand aan eten altijd een gedachte zit. Of het nu een goede of slechte is. Daarna komt pas de daadwerkelijke handeling. Dus als we op zoek zijn naar een gezond, vitaal en slank leven, wat houdt ons dan eigenlijk tegen? En als we de vinger op deze zere plek hebben gelegd, hoe verande-ren we dat dan? Permanent wel te verstaan.”Liane’s boek geeft op beknopte wijze weer waar we de mist in gaan. In haar boek staan handvaten en werkbladen om jezelf te be-geleiden in het behalen van jouw doelen. Ze leert je hoe je op het ‘rechte pad’ kan blijven zonder dat het een enorme opoffering wordt.”

“Door mijn boek leer je dus bepaalde as-sociaties te veranderen. Ik wilde afvallen en ben daarom gaan hardlopen. Ik zag soms mensen voorbij rennen dan zag ik gelukzalig-

Page 46: Vitamin magazine lente 2015

46 vitamin magazine

Op ieder potje past een dekseltje! voor iedereen de juiste multi!

Super Multi is het antwoord op de door externe omstandigheden en werkdruk opgelegde extra behoefte nutriënten en antioxidanten. In drukke tijden ontstaat er extra behoefte aan vitamine B complex. Super Multi gebruikt de snelst opneembare bio-actieve vitamine B verbindingen (de co-enzymatische vormen). Bovendien zorgt het brede spectrum aan speciale antioxidan-ten, superfruits en groene koffie ervoor dat de Super Multi de ultieme anti-aging multi genoemd mag worden!

voor wie: Mensen die gebukt gaan onder een hoge werkdruk. sporters tijdens wedstrijdperiodenen anti-aging fanatici

vanaf 60 tabletten 34.95

Speciaal samengesteld voor een gemid-deld hogere behoefte aan nutriënten en antioxidanten. Inclusief superfruits, speciale antioxidanten, bio-actieve vitaminen en mineraalverbindingen!

Multi Vitaminen is geen gewone multi, maar één volgens Vitaminstore standaards, dus nog steeds heel speciaal; voorzien van uitsluitend organische verbindingen en speciaal door Vitaminstore samengesteld op basis van de Nederlandse voedings- en leefgewoonten. Multi Vitaminen bevat dus niet zomaar een hoog gedoseerd, maar vooral sterk gevarieerd B-Complex. En in tegenstelling tot de gewone van-alles-een-beetje-multi bevat Multi Vitaminen ook nog eens Q10, alfa-liponzuur en glutathion.

voor wie: Voor iedereen die een multi zou moeten gebruiken. Sporters tijdens trainings-perioden

vanaf 30 tabletten 9.95

Voor een uitgebalanceerde aanvulling bij een gezond en normaal voedingspatroon. Bevat alle vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen.

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden of vrouwen tijdens de borstvoedingsperiode kunnen Prenatal gebruiken. Prenatal is in samenwerking met consultatiebureaus samengesteld en getoetst aan de huidigevoedingsnormen voor de doelgroep. Prenatal bevat dus alleen de noodzakelijke vitaminen en mineralen en vooral niets dat niet wordt aanbevolen door consultatie-bureaus. Zo zorg je ervoor dat je voldoende foliumzuur, ijzer en DHA binnen krijgt voor jou en je kindje.

voor wie:Voor vrouwen in de zwangerschap, tijdens de borstvoedingsperiode of met zwanger-schapswens.

vanaf 30 tabletten 11.95

Prenatal bevat alle nutriënten die volgens de nieuwste wetenschappelijke bevindingen belangrijk zijn voor een goed verloop van de zwangerschap.

Super Multi Multi Vitaminen Prenatal

Page 47: Vitamin magazine lente 2015

Meer dan een Multi is een holistische multi waarbij het accent eerder gericht is op de synergie tussen alle nutriënten en voedings-stoffen, in plaats van op de doseringen. Dat maakt dat er meer ruimte in de tablet overblijft voor andere voedingstoffen zoals aminozuren en groenten- en fruitextracten. De eveneens toegevoegde spijsverteringsenzymen zorgen ervoor dat de aangeboden voedingstoffen volledig worden opgenomen. Deze multi is gebaseerd op Amerika’s best verkochte multi allertijden: “More than a Multiple”.

voor wie: Voor iedereen die op zoek is naar een matig gedoseerde breed spectrum multiBijzonder geschikt voor tieners en studenten.

vanaf 60 tabletten 18.95

vitamin magazine 47

Op ieder potje past een dekseltje! voor iedereen de juiste multi!

Breed spectrum Multi die meer dan 50 vita-minen, spoorelementen, mineralen, antioxi-danten, enzymen, aminozuren en natuurlijke groenten-, fruit- & kruidenextracten bevat.

Multi 50+ is een leeftijdsgebonden multi. Het ouder geworden lichaam vraagt om extra aandacht. De spijsvertering werkt niet meer als vroeger en van sommige vitaminen heb je op latere leeftijd gewoon meer nodig. Multi 50+ heeft een speciaal voor senioren afgestemde hoeveelheid vitamine D en extra vitamine A en Zink die zorgen voor behoud van goed functionerende hersenen en ogen. De formule is naar gelang je leeftijd te gebrui-ken als een 1x , 2x of 3x daags formule voor de leeftijdscategorieën 50+, 60+ en 70+.

voor wie:Voor iedereen die ondanks zijn mentale leef-tijd de respectabele lichamelijke leeftijd van 50 jaar is gepasseerd.

vanaf 60 capsules 19.95

Speciaal op Nederlandse voedingsnormen samengestelde multi voor de moderne 50 plusser. Word fit en vitaal oud. Inclusief antioxi-danten; OPC, Ginkgo Biloba en Q10.

Hoe drukker we het hebben, hoe meer voe-dingsstoffen ons lichaam nodig heeft om de verschillende herstelprocessen uit te voeren. De verbrandingsprocessen gaan gepaard met oxidatieprocessen. Daarom is voldoende inname van vitamines, mineralen en antioxi-danten van cruciaal belang. De Mega Multi bevat onder andere 10 mcg vitamine D3, 10 mg zink, en maar liefst 14 mg ijzer! Daarnaast bevat elk tablet 40 mcg chroom, dat be-langrijk is voor het behoud van een normale bloedsuikerspiegel.

voor wie:Voor iedereen die net even iets meer gebruiken kan.

vanaf 60 tabletten 27.50

De krachtige multivitamine!

Meer dan een Multi Multi 50+ Mega Multi

Page 48: Vitamin magazine lente 2015

48 vitamin magazine

Probactiol®!Bouw je natuurlijke weerstand op**Maar liefst 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Het is dus absoluut noodzakelijk om ze gezond te houden op lange termijn. 1 capsule Probactiol® Plus bevat maar liefst 25 miljard levende bacteriën van zeer kwalitatie-ve stammen, vitamine D ter ondersteuning van de natuurlijke weerstand, en braambesextract goed voor de darmfunctie. Het volstaat om 1 capsule per dag te nemen. Speciaal ter ondersteuning van de weerstand van kinderen onder 12 jaar is er Probactiol® junior.

Voor een normale stoelgang* én natuurlijke weerstand** Probactiol® duo ondersteunt de normale stoelgang én bouwt de natuurlijke weerstand op. Het bevat zowel gisten als een exclusief hoog gedoseerd mengsel van levende micro-orga-nismen. 1 capsule bevat 6 miljard levende organismen Saccharomyces boulardii, 8,5 miljard levende bacteriën L. acidophilus NCFM®, L. paracasei Lpc-37, B. lactis Bi-04, B. lactis, braambesextract* en vitamine D**

48 vitamin magazine

Vitamine B12 voor meer dan alleen energie! Vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B11) ondersteunen tal van lichaamsfuncties. Bij-voorbeeld de aanmaak van rode bloedcellen. Daarnaast ondersteunen zij het concentratie-vermogen, de leerprestaties, het geheugen, de gemoedstoestand en helpt foliumzuur stressgevoeligheid te verminderen. Ook zorgen deze vitamines mede voor een goede weerstand en geven ze extra energie bij ver-moeidheid. Verder draagt vitamine B12 bij aan een normale werking van de zenuwen.

Iedereen heeft vitamine B12 nodig, maar men-sen die maagzuurremmers gebruiken kunnen wel wat extra’s gebruiken. Er is namelijk voldoende maagzuur nodig om vitamine B12 goed op te kunnen nemen. Een zuigtablet kan uitkomst bieden omdat dan de opname via het mondslijmvlies wordt bevorderd. Ook vege-

253 Dibencozide & Methylcobalamine AOV

60 zuigtabletten18.50

Alles voor jouw gezondheid

tariërs moeten extra aandacht besteden aan vitamine B12 omdat het met name voorkomt in dierlijke producten.

253 Dibencozide & Methylcobalamine is een zuigtablet en bevat de biologisch actieve vormen van vitamine B12 die het lichaam her-kent en kan gebruiken. Daarnaast bevat het foliumzuur voor een goede samenwerking met B12. Voor een natuurlijke goede smaak zijn de tabletten gezoet met Stevia-extract.

Bekijk het informatiefilmpje op www.probactiol.eu !

Page 49: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 49

Onkruid bestaat nietDe paardenbloem

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je de gele bloem naast de weg ziet staan. Maar een paardenbloem is eetbaar en zit vol voedingsstoffen. Onder andere goed voor je lever, je spijsvertering en het werkt vochtafdrij-vend en ontgiftend.

In Griekenland behoort de bloem tot de 'dagelijkse kost'. Het wordt gekookt en met wat citroensap en olijfolie opgediend. Op de menukaart staat het onder de naam Chorta. Behalve paardenbloemblad worden er ook verschillende andere 'onkruiden' gebruikt voor Chorta. Paardenbloem is rijk aan kalium, ijzer en vitamines, waaronder vitamine A.

De bloemen smaken licht zoet; het blad een beetje als rauwe witlof en de wortels zijn wat bitter. Het jonge blad van de paar-denbloem kan in een gemengde salade gebruikt worden. Vooral lekker met een zoetige dressing om de bittere smaak iets af te zwakken.

Paardenbloemthee Laat de paardenbloemen een paar uur in de oven drogen op 50 graden. Wil je de thee langere tijd bewaren? Stop de gedroogde bloemen dan in een donkere, gesloten, papieren zak.

vitamin magazine 49

Ingrediënten:1 krop sla 1 handje jong paardenbloemblad 1 handje rucola1 bakje kerstomaatjes10 radijsjesEen paar sprietjes bieslook - fijngesneden1 hand gemengde noten

Dressing:3 eetlepels olijfolie1 kneepje citroensap1 theelepel mosterd1 theelepel balsamico-azijn1 theelepel honing of agavesiroopZout en peper – naar smaak toevoegen

Zomerse salade met jonge paardenbloembladen

Het witte sap dat uit het blad en de stengels komt heet

taraxine. Vroeger dacht men dat het giftig was. Nu weten

we dat het de werkzame stof is die ook in sla, andijvie en witlof zit. Het werkt ontste-

kingsremmend en heeft een positieve invloed op de

spijsvertering.

Wist je dat?

Bereiding:Doe de paardenbloemblaadjes, de sla en de rucola in een kom. Voeg de gesneden tomaatjes en radijs toe. Meng de dressing en verdeel deze over de salade. Garneer met bieslook en noten.

Door de bladeren eerst enkele minuten in water te leggen zal de smaak minder bitter worden.

Tip!

Page 50: Vitamin magazine lente 2015

50 vitamin magazine

PollentipsScutellariae ComplexScutellariae en brandnetel worden in de traditionele Chinese kruidenleer al eeuwen geroemd omwille van hun 'blussende' eigenschappen. Dit bijzon-dere kruidencomplex wordt aangevuld met quercetine, vitamine C en zink die de normale werking van het immuun-systeem ondersteunen.Scutellariae Complex Vitaminhealth 60 vegicaps 16.95

Nasaline en zoutsachetsBij pollen in de lucht is het zaak de neusholten regelmatig schoon te spoelen. Pollen die zich hebben gevestigd in de neusholten verwijder je het best met de Nasaline neusdouche, ont-wikkeld en gepatenteerd door zweedse KNO artsen. Dankzij de afgemeten zoutsachets is het maken van een echte fysiologische, jodi-umvrije zoutoplossing een eitje!Neusdouche Nasaline 1 exemplaar +10 gratis zoutsachets 19.95Nasaline zoutsachets 50 sachets 11.95

Ogentroost Oogdruppels

Hebben een verzachtende en zuiverende invloed op het oog en herstellen het natuurlijk evenwicht bij zowel rode en/of tranende ogen door bijvoor-

beeld hooikoorts, allergie, vuiltjes, zon, wind of chloorwater.

Ogentroost oogdruppels Weleda

10 ml 8.5910 ampullen 8.99

Houd jezelf op de hoogte...

...van pollenwaarschuwingen met de geweldige GRATIS app:

‘Pollennieuws’. Beschikbaar voor zowel de iPhone als de Android variant.

Wanneer het weer begint te kriebelen…Prenatal van Vitaminhealth is een uitgebalanceerde één-per-dag zwangerschaps(wens)formule die rekening houdt met het Nederlandse voedingspatroon en de Nederlandse aanbevelingen voor zwangere vrouwen. Prenatal bevat alle vitamines en mineralen die je tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode nodig hebt, inclusief de aanbevolen vitamine D3, foliumzuur en ijzer.Het bevat bovendien de volledige aanbevolen dagdosering vitamine A in de veilige provitamine vorm van natuurlijk bètacaroteen.Prenatal Vitaminhealth30 tabletten 11.9560 tabletten 19.95120 tabletten 34.95

Puur en heerlijk!Goed zorgen voor je lichaam begint met voldoende bewegen, gezond eten en…voldoende water drinken. Dankzij BRITA smaakt je kraanwater nog beter. BRITA filtert o.a. kalk en smaak- en geurverstorende stoffen uit leidingwater. Zo zorg je voor heerlijk zacht drinkwater, en heldere aromatische koffie of thee zonder kalklaagje. Zet de kan op warme dagen in de koelkast en geniet van gekoeld water op ieder moment van de dag.Marella Cool BRITAGift Pack inclusief 3 filterpatronen 27.50

Page 51: Vitamin magazine lente 2015

“Je kunt niet wakker liggen van een droom”

Page 52: Vitamin magazine lente 2015

Hooggedoseerde en volledige multi! Veel multi’s bevatten de populaire vitaminen in een hoge dosering. In Plantina Multi echter is ook een ruime plaats vrijgemaakt voor de minstens zo be-langrijke mineralen. Daarnaast bevat Plantina Multi het gehele B-complex en antioxidanten (vitaminen A, C en E en selenium).

De kwaliteit van een voedingssupplement wordt voor een groot deel bepaald door welke stoffen er níet in zitten. Zo bevat Plantina Multi geen overbo-dige stoffen en is vegetarisch. Daarnaast zijn degrondstoffen uiterst zorgvuldig gekozen, zoals de goed opneembare vorm van magnesium (als citraat) in plaats voor het nauwelijks opneembare magnesiumoxide.

Plantina Multi is een hooggedoseerde én complete multi, met alle vitaminen en mineralen in goed opneembare vorm

Multi Plantina 30 tabletten 19.95

Alles voor jouw gezondheid

Wat is verder speciaal aan Plantina Multi?

• Magnesium in de opneembare vorm (geen magnesiumoxide)

• Extra hoge dosering vitamine B12 (200 mcg)

• Bevat 3 carotenoïden: bètacaro-teen, luteïne en astaxanthine

• Met natuurlijke vitamine E en bètacaroteen

3-voudig slankplanSlank & Fit Eiwitshake biedt de helpende hand voor iedereen die een energiebeperkt danwel een eiwit-dieet volgt. Een goed dieet bestaat uit:1. Gezond, gematigd en gevarieerd eten.2. Voldoende beweging.3. Goed geformuleerde doelstelling of streefgewicht. Het geheim van deze Slank & fit eiwitshake zit hem in de 3-voudige aanpak:

WrongelDit bijzondere eiwitcomplex wordt ook wel kaasstof genoemd. Bij de bereiding is het een stof die de wron-gel z'n dikte geeft en die ervoor zorgt dat de maagpas-sage en de vertering wat langer duurt en ervoor zorgt dat de textuur van je eiwitshake romiger en dikker wordt dan je gewend bent.

VezelBij het volgen van een energiebeperkt dieet helpt Gluco-mannan (Konjac vezel) bij gewichtsverlies. De wateroplos-

bare maar onverteerbare vezels van de Konjacplant kunnen tot wel honderd keer hun eigen gewicht aan water vasthouden. Net als de caseïne zorgt de kon-jac vezel voor de lobbige, dikke en romige textuur van de Slank & Fit eiwitshake.

VitaminenKarakteristiek aan een energiebeperkt dieet en/of eiwitdieet is dat je vanzelf minder honger krijgt. Heb je minder trek? Slank & Fit levert in ieder geval een volledige multivitaminen en mineralen-mix waarvan met name het B-complex helpt om energie vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten en bij te dragen aan je natuurlijke energie-niveau. Het toegevoegde chroompicolinaat zorgt voor het behoud van een natuurlijke bloedsuiker-spiegel.

Slank & Fit Eiwitshake Vitaminsports500 gram 29.95

Verkrijgbaar in vanille en aardbei. Op smaak gebracht met natuurlijke smaakaroma’s en

gezoet met stevia.

52 vitamin magazine

Page 53: Vitamin magazine lente 2015

Als je aan krachttraining doet, dan werken eiwitshakes met eiwit uit erwten net zo goed of slecht als shakes met Wei eiwit. Dat concluderen Franse onderzoekers in de Journal of the International Society of SportsNutrition..

Een groep van 150 mannen van 18-35 jaar ging 12 weken achter elkaar 3 x per week krachttrainen. Ze trainden de grootste spier-groepen van het bovenlichaam, namelijk de biceps-curl, bench-press en lat-pulldow. Ze werden onderverdeeld in drie groepen, namelijk de placebo groep, erwten eiwit groep (2 shakes per dag met 25 gram erwten isolaat dat voor 85 procent uit eiwit bestond) en de Wei eiwit groep.

Hoewel de biologische waarde van het plantaardige eiwit veel la-ger is, bleek de hoeveelheid BCAA’s in beide preparaten ongeveer gelijk. De spieromvang van de beide eiwitgroepen nam ten op-zichte van de placebo groep iets, maar niet significant toe. Vooral de beginnende krachtsporters, of diegenen die relatief slecht in vorm waren, profiteerden significant meer van de eiwitconsumptie. Onder hen vooral diegenen die het erwteneiwit gebruikten.

Het maximale effect met minimale inspanning. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar volgens een razend populair artikel in ‘the American College of SportsMedicine’s Health & Fitness Journal’ kan het echt!

Een serie van 12 intensieve interval oefeningen met hele korte tussenpauzes die verschillende spiergroe-pen aanspreken zijn goed voor hart en bloedvaten, activeren de vetverbranding, zorgen voor een betere VO2 max en verhogen de insuline gevoeligheid. De work-out is een afgeleide van de HIIT (high inten-sity interval training). Je vraagt je natuurlijk af of de HIIT belasting kan worden behaald in een work-out van slechts 7 minuten, maar uit de resultaten blijkt van wel! De volgorde van de oefeningen houdt rekening met de diverse spiergroepen en belasting van het hart en bloedvatenstelsel, daar kan dus niet van worden afgeweken. De oefeningen worden gedurende 30 seconden uitgevoerd met een rustpauze van bij voor-keur 10 seconden. Voor de beter getrainden wordt geadviseerd de cyclus 2 of 3 keer te herhalen zodat het uiteindelijk toch bijna een half uur wordt.

Er bestaan inmiddels talloze gratis apps zoals de “7 minute training”:

Higi-Intensity Circuit training using body weight: Maximum Results-WithMinimal Investment. ACSM'S Health & Fitness Journal May/June 2013 - Volume 17 - Issue 3

Echte doorzetterGiant-alpecin ‘de Duitse wielerploeg’ bereidt zich voor op succes! Met als onderdeel van hun strijdplan: de BORN Xtra Caramel energie reep.

Deze zachte gemakkelijk kauw- en slikbare energiereep combineert granen met de wetenschappelijk aangetoonde meest optimale ratio glucose en fructose (2:1). Hierdoor wordt de opnamecapaciteit ver-hoogd tot 90 gram per uur, waar de concurrenten op 60 gram per uur blijven steken.

Zowel de professional als de weekendwoestelingen zullen profiteren van deze extra toevoer van snelle energie die zorgt voor meer vermo-gen, juist wanneer het zwaar wordt en de hongerklop nabij is. Ontwik-keld in samenwerking met het wielerteam Giant-Alpecin!

LezersrubriekErwteneiwit een goed begin…

In 7 minuten fit

vitamin magazine 53

Xtra bar caramel Born 1.85 per stuk

Page 54: Vitamin magazine lente 2015

Come alive to the taste of Pukka teas

NIEUW!

Meer informatie: Frenchtop Natural Care Products BV. • Tel: 0226-364400 • www.pukkaherbs.nl

058S_adv_pukka_thee_vitamin.indd 1 24-02-15 14:52

Page 55: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 55

Vitaminsupport

Voor de beklimming is een goede conditie belang-rijk. Echter, op fysieke inzet alleen ga je de top niet halen. Een dosis doorzettingsvermogen en mentale kracht zijn minstens zo belangrijk om het dak van Afrika te kunnen bereiken met zijn 5895 meter hoogte.

Het gevaar van deze tocht zit hem in hoogteziekte. Door de ijle lucht krijg je minder zuurstof binnen per ademhaling. Dit geeft hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid met als gevaar dat je de tocht zal moeten afblazen indien dit ernstige vormen aanneemt. Mensen kunnen sterven aan hoogte-ziekte. Veel rust, veel water drinken en goed eten zijn belang- rijke factoren op weg naar succes. De energy cakes, proteïne repen en dextro die hij van Vitaminstore mee kreeg, hielpen hem op zijn tocht.

Hij liep de Machame route. Een mooie, maar lan-ge wandeling die je in 5,5 dag van de jungle naar de gletsjer top brengt. "De top krijg je niet cadeau. Op dag 5 ben je behoorlijk uitgeput terwijl dan pas het zwaarste gedeelte begint", aldus Gideon. “De 5e dag vertrek je midden in de nacht aan een 7 uur durende beklimming naar de top. De laatste 200 meter ga je door een hel, maar dit maakt je eenmaal boven des te trotser. Een onbeschrijfelijk mooi gevoel. Helemaal omdat je het doet voor de oorlogskinderen. Met dat in je achterhoofd is het geen optie om de top niet te halen."

Gideon beklom de Kilimanjaro"De top krijg je niet cadeau. Op dag 5 ben je behoorlijk uitgeput terwijl dan pas het zwaarste gedeelte begint"

Begin februari bereikte marketeer Gideon Tailleur de top van de Kilimanjaro in Afrika. En niet alleen om zijn eigen droom te verwezen-lijken, maar tevens die van honderden kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld. Hij benaderde met zijn project “Klimmenaardaaro” namelijk bedrijven om geld te doneren aan War Child voor zijn beklim-ming in ruil voor een door hem bedachte ludieke actie. Zo belande Tail-leur onder meer in een bad met ijs bij Wim Hof, de Iceman, en speelde hij een 1-tegen-1 tegen beste hockeyster ter wereld, Ellen Hoog.

Page 56: Vitamin magazine lente 2015

Here Com es the Sun“Life is like riding a bicycle. To keep your

balance,you must keep moving.” Albert Einstein

56 vitamin magazine

Page 57: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 57

Fietsen, welke Nederlander is er niet mee opgegroeid? Er is geen ander land in Europa waar het zoveel gedaan wordt. Omstreeks 1817 werd de eerste fiets uitge-vonden. Het populairste model in ons land? De omafiets natuurlijk, onverwoestbaar, en daarom ook bij middelbare scholieren favoriet. Wanneer de zon zich weer wat meer laat zien, wordt de fiets weer vaker gebruikt. Dat komt goed uit, want fietsen brengt je conditie op peil, naast het milieu- en budget-vriendelijke aspect.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat fietsen een gunstig effect heeft op de ge-zondheid. TNO meldde zelfs dat het aantal ziekmeldingen lager is bij mensen die regel-matig fietsen. Maar er zijn nog meer redenen om te fietsen.

Vitamine blijWanneer je chronische stress hebt, maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Voor heel even is dat geen probleem, maar op de lange termijn is het niet gezond. Beweging zorgt ervoor dat je lichaam en geest weer kunnen ontspannen.

Bewegen is ook gunstig voor de plastici-teit van het brein. Dus voor het vermogen van het brein om zich aan te passen aan omstandigheden. Ook kunnen verschil-lende gedeelten van de hersenen er beter door communiceren. Daarnaast komen er endorfines vrij. Door het vermogen van deze hormonen pijnstilling te veroorzaken en een gevoel van welbevinden of geluk, heeft dat effect wat weg van opiaten.

Veel mensen weten dat hardlopen kan hel-pen om somberheid te voorkomen of verhel-pen. Stevig fietsen heeft volgens sommigen precies hetzelfde effect. En het is gunstiger voor onze gewrichten. Met de komst van de electrische fiets is de laatste jaren fietsen nog populairder geworden.

Daglicht doet leven, maar ook…slapen In de buitenlucht fietsen draagt ook bij aan een goede nachtrust. Overdag voldoende blootstelling aan daglicht, zorgt ervoor dat je ’s avonds genoeg melatonine aanmaakt voor een gezonde nachtrust. Fel licht in de avond remt de melatonineproductie trouwens juist weer af. Dat gebeurt bijvoor-beeld wanneer je tot laat voor een computer-scherm zit.

Daarnaast maak je Vitamine D aan door in de buitenlucht te zijn. Circa 15 minuten onbeschermd in de zon, is al genoeg om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Vitamine D is belangrijk voor het immuunsysteem, stimuleert de spierfunctie en speelt het een rol bij de groei en ontwik-keling van lichaamscellen.

Fiets je gezondDoor fietsen worden afvalstoffen beter afge-voerd in ons bloed. Hierdoor neemt de kans dat vaten dichtslippen af. Het bekende, ‘half uurtje’ bewegen per dag, is al voldoende. Dat moet toch in te passen zijn? Je voelt jezelf fitter en hebt meer zin om dingen aan te pakken. Ook stimuleert het de vetverbran-ding. Te veel lichaamsvet is ongezond en kan onze hormoonhuishouding verstoren. Door het eetpatroon aan te passen kan dit worden beperkt, maar bewegen is een effectiever middel. Een ander voordeel van fietsen is dat het zorgt voor meer spieren en het de energiehuishouding verbetert.

Fiets facts: • Jongens en meiden van 12 tot 16 jaar

zitten het meest op de fiets.

• In Nederland zijn ruim 18 miljoen fietsen.

• Tussen 8 en 9 in de ochtend en tussen 14.00 en 16.00 schijnt er het meest gefietst te worden.

• In de stad is een fietser gemiddeld 5% sneller op de eindbestemming dan een automobilist.

• Een fietsdynamo levert ongeveer 3 Watt per uur.

• Wanneer je kiest voor reflecterende kleding ben je in het donker al op 150 meter afstand te zien voor ander verkeer.

Mooie fietsroutesNederland heeft veel mooie fietsroutes. Er zijn legio websites waar je deze kunt vinden, zoals:www.nederlandfietsland.nl‎www.inhetlandschap.nl/fietsroutes‎www.route.nlwww.routeplanner.fietsersbond.nlwww.anwb.nl www.fietspad.nlwww.planjeroute.nl www.vriendenopdefiets.nl

Here Com es the Sun

“Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride.”

John F. Kennedy

Page 58: Vitamin magazine lente 2015

58 vitamin magazine

CrossFit de ul tieme fitness?

Page 59: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 59

CrossFit de ul tieme fitness?Afgelopen winter liet ik me op een verjaar-dag verleiden om eens een training mee te doen. Mijn buurman zat de laatste tijd opmerkelijk veel strakker in zijn vel, was gespierder en duidelijk fitter geworden. Hij weet zijn vorderingen aan de nieuwe fitnessrage CrossFit die sinds kort werd aangeboden in ons dorp. Al snel was ik zo nieuwsgierig geworden dat werd afge-sproken dat ik een training mee zou doen.

Een week later was het zover, hoewel mijn buurman niet kwam opdagen, stond ik in een donkere fabriekshal, gelegen naast mijn sportschool klaar voor een avondje CrossFit. Ondanks de nadrukkelijke waarschuwing van de trainer om vooral mijn eigen tempo aan te houden, ging ik een half uur lang tot op de bodem en zakte daar faliekant door-heen. Ik heb nog uren, misselijk van ver-moeidheid op de bank zitten natrillen, zeker een week spierpijn gehad en nooit meer de behoefte gehad om nog eens te gaan. Toch weet ik zeker, en de cijfers wijzen dat uit, dat talloze Nederlanders hun ei kwijt kunnen in deze bijzondere trainingsvorm. Iets meer uitleg over het concept is nodig…en een waarschuwing: deze sport is super versla-vend...maar niet voor iedereen geschikt.

Grunge-fitnessHet zal je misschien verbazen dat niet yoga of pilates, maar CrossFit de snelst groeiende fitnesstrend in Nederland van de afgelopen 3 jaar is. CrossFit is in 2000 in de USA ont-staan en heeft daar sindsdien een storm-achtige groei meegemaakt. De opkomst van CrossFit is een beetje vergelijkbaar met de opkomst ‘grunge-rock’ in Seatle: het is een tegenreactie op de steeds luxueuzer inge-richte sportscholen die steeds grotere inge-nieuze apparaten ontwikkelden om steeds kleinere spiergroepen geïsoleerd te trainen. Bij CrossFit is je lichaam het apparaat. De training vindt bij voorkeur plaats in oude fabrieken, kerken, verlaten gymzalen of sombere en robuust ingerichte leegstaande zalen van bestaande sportscholen die mee willen liften op de toenemende behoefte van

hun klanten om terug te gaan naar de basis van fitness.

In een notendop uitgelegd is CrossFit een manier van kracht- en conditietraining waar-van de bewegingen en oefeningen uit de krachtsport, gymnastiek/turnen en het leger zijn overgenomen. De workouts bestaan uit oefeningen waarbij je het lichaam volledig ge-bruikt en worden meestal in wedstrijd tegen jezelf of de ander uitgevoerd. Dat maakt dat CrossFit het beste past bij mensen die een fysieke uitdaging zoeken en het prettig vinden om dat in een competitief verband te doen.

Onder het motto “We don’t train on machines, we create them” wordt er gebruik gemaakt van de vreemdste

middelen die voorhanden kunnen zijn.

Een gemiddelde CrossFit training duurt meestal minder dan 30 minuten. En geluk-kig maar, want na 20 minuten weten de deelnemers vaak niet meer wat onder of boven is. Of je nu beginner of gevorderde bent, huisvrouw of commando, iedereen wordt uitgedaagd zijn grenzen te verkennen en vooral te passeren. Onder het motto “We don’t train on machines, we create them” wordt er gebruik gemaakt van de vreemdste middelen die voorhanden kunnen zijn: trac-torbanden, halters, kettlebells, zandzakken, eigen lichaamsgewicht, auto’s en veel meer. Spiegels kom je op een echte CrossFit loca-tie zelden tegen. Je moet de beweging leren aanvoelen. Spiegelkijkers voelen minder.

CrossFitters hebben een sterk community gevoel. Ze zijn onderdeel van de familie, zoeken elkaar op, dagen elkaar uit en stimuleren elkaar door filmpjes en foto’s van trainingen op social media met elkaar te delen of door zich te meten in grote CrossFit wedstrijden. Diegenen die niet deel uit maken van de familie begrijpen vaak maar weinig van de posts op social media het-geen het sektarische gevoel rond CrossFit levend houdt.

…en zouden celebrities als Channing Tatum, Matt Damon, Brat Pitt, Cameron Diaz en zelfs Jessica Alba hun killerbody te danken hebben aan deze wonderlijke manier van het uiterste

van jezelf vragen.

Door alle onwetendheid en onbegrip rond CrossFit zijn allerhande geruchten de ronde gaan doen. Zo zouden een hoop oefeningen afkomstig zijn uit de commando-trainingen van de SAS, zijn de trainingen zo zwaar dat de ziekenhuizen in Amerika vol liggen met CrossFit-slachtoffers en zouden celebrities als Channing Tatum, Matt Damon, Brat Pitt, Cameron Diaz en zelfs Jessica Alba hun killerbody te danken hebben aan deze wonderlijke manier van het uiterste van jezelf vragen. Wat is het verhaal achter CrossFit? Hoe is het ontstaan en wat is het geheim achter het succes van dit nieuwe fitnessge-voel? Vitaminstore dook in de historie.

Vreemde oefeningenGreg Glassmann, die opgroeide op in de suburbs van Los Angeles had een moei-lijke jeugd. Om het huis, en dan vooral zijn vader te ontvluchten wendde hij zich tot sport: turnen, gewichtheffen en fietsen. Glassman verliet school vroegtijdig en begon te werken als fitness-instructeur en personal trainer. Al snel begonnen de ‘vreemde’ trainingsprogramma’s van Glassman op te vallen. Zijn klanten deden snelheidswedstrijdjes op fitnessapparaten en kregen de vreemdst uit te voeren op-drachten, bijvoorbeeld met losse gewichten of ze moesten een negen meter hoge paal in het midden van de sportschool zo snel mogelijk omhoog klimmen. Glassman bleef daardoor uiteindelijk nooit lang bij dezelfde sportschool en werd regelmatig de deur gewezen. Tot hij in 1995 het verzoek kreeg om de politieofficieren van Santa Cruz te gaan trainen. Glassman vestigde zich in een sportschool in Santa Cruz en al snel werden zijn 60 minuten durende super-intensieve trainingen niet alleen maar be-zocht door politiemannen. Glassman werd een fenomeen.

Page 60: Vitamin magazine lente 2015

60 vitamin magazine

Page 61: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 61

De volhouders werden sterker, leniger en beter bestand tegen blessures dan alle andere sport-

schoolbezoekers bij elkaar.

Glassman hield bij het samenstellen van zijn WOD’s (Workout Of the Day) ogenschijnlijk nergens rekening mee. Oefeningen uit gym-nastiek werden moeiteloos gecombineerd met een loodzware exercitie op roei-ergome-ter. Gewichten stapelen werd gevolgd met bizarre sprongroutines. De gedachte achter deze soms wel erg ongecompliceerde trainingsprogramma’s: “vroeger werd het li-chaam ook niet geconditioneerd belast”, lijkt een beetje op de manier waarop we vroeger op de tv sloegen om het beeld weer stabiel te krijgen. Maar ondanks alle tegenwer-pingen bleek zijn benadering succesvoller dan tegenstanders konden vermoeden. De volhouders werden sterker, leniger en beter bestand tegen blessures dan alle andere sportschoolbezoekers bij elkaar.

Dodelijk intensiefDe echte doorbrak kwam in 2005 toen de New York Times aandacht besteedde aan de CrossFit rage. Het verhaal was niet bijster positief aangezien het veel aandacht schonk aan de ziekenhuis opname van een aantal CrossFitters van het eerste uur, waaronder Brian Anderson die zo hard aan een kettlebell had lopen sleuren dat hij met een spierscheuring in het ziekenhuis werd opgenomen. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat Anderson zo intensief had getraind dat hij compleet katabool was en de afbraakstoffen van zijn spierweefsel bezig waren zijn nieren te vergiftigen. Glass-man, die deze tendens reeds eerder had geconstateerd en zelf in zijn eigen artikelen had gewaarschuwd voor het gevaar van overtraining bij CrossFit, reageerde in de New York Times tamelijk ironisch: “ik heb altijd gewaarschuwd dat CrossFit dodelijk kan zijn…”

Verbazingwekkend genoeg was die op-merking niet het einde maar juist het begin van de populariteit en de verdere uitrol van CrossFit wereldwijd. CrossFit is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd franchisemerk zonder echt strak omlijnde regels. Vanuit de oorspronkelijke gedachte dat CrossFit overal uitgerold moet kunnen worden kan feitelijk

in ieder casco-pand een CrossFitgym ont-staan, zolang er voldoende ruimte is om te bewegen. Noch zijn er duidelijke opgelegde regels vanuit Glassman aangaande de oefe-ningen of de WOD’s. Iedere CrossFit onder-nemer heeft zijn eigen sekte en volgers met hun eigen trainingsprogramma’s. Met als duidelijke overeenkomst de toegewijdheid van de deelnemers en vooral hun opzienba-rende fysieke gesteldheid.

Daarnaast past CrossFit thuis in de ontwikkeling om meer en meer afscheid te nemen van grote fitnessapparaten en vaker gebruik te maken van

het mooiste apparaat dat moeder natuur ons geschonken heeft: ons eigen lichaam.

Niet aan beginnen? Natuurlijk Wel!Laat je niet afschrikken door alle spookver-halen en de opmerkelijke geschiedenis van CrossFit want het eindresultaat, een superfit en superstrak, goedgetraind lichaam staat als een huis. Bovendien bestaat CrossFit al sinds 1995 en heeft haar jeugdzonden allang achter zich gelaten. De huidige CrossFit-trainers zijn echt geen beginners meer, zoals Glassman ooit was. CrossFit is inmiddels een serieuze volwassen fitnes-stak, zonder dat ze daadwerkelijk haar wilde haren heeft verloren…Daarnaast past CrossFit thuis in de ontwikkeling om meer en meer afscheid te nemen van grote fitnes-

sapparaten en vaker gebruik te maken van het mooiste apparaat dat moeder natuur ons geschonken heeft: ons eigen lichaam. Juist door je lichaam ongeconditioneerd te belasten train je haar voorbereid te zijn op vreemde bewegingen en houdingen die je soms in het dagelijks leven meemaakt. Denk bijvoorbeeld maar aan die keer dat je de wasmachine van oma via de nauwe wentel-trap uit haar kleine huisje in de Jordaan naar beneden moest tillen. Of dat sprintje dat je moest trekken toen je de handrem van je auto was vergeten. Allemaal onverwachte bewegingen die je gelijk kunt stellen aan de verassingen die iedere WOD met zich meebrengt.

Waar dan?Volgens CrossFit Nederland zijn er 21 officiële CrossFit vestigingen. Maar de oplei-ding tot CrossFit trainer is voor iedereen te volgen. De kosten voor het opzetten en con-tinueren van een CrossFit-box (naam van de ruimte waar de training wordt gegeven) zijn relatief laag. Vele sportscholen in Nederland hebben inmiddels hun eigen CrossFit trai-ners en ruimte…Wil je zeker weten te maken krijgen met de real-deal gaan dan naar de website CrossFitNederland.nl en kies de voor jou dichtstbijzijnde locatie.

Page 62: Vitamin magazine lente 2015

De kracht van WeiVoor sterke spieren, meer droge spiermassa en een snel herstel na de training!

3 componenten zuiver wei-eiwit met hydrolysaat, isolaat en concentraat.Gezoet met stevia in 3 heerlijke smaken, aardbei, vanille of banaan!

100% Wei Formule900 gram 34.502000 gram 59.95

Page 63: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 63

Dossier BCAAZe beschermen je spieren tegen spierafbraak, verhogen de vetverbranding, remmen de

verzuring en versnellen herstel na afloop van de training…Eigenlijk vormen ze het ultieme

sportsupplement: BCAA’s. Maar liefst 1/3 van ons spierweefsel bestaat eruit. Dit trio

essentiële aminozuren, Leucine, Isoleucine en Valine is niet alleen essentieel omdat we

ze uitsluitend via onze voeding kunnen aanvullen, maar ook omdat ze van essentieel

belang zijn voor onze fysieke gesteldheid. Vitaminstore dook in de wetenschap achter dit

bijzondere sportsupplement.

Spieren beschermenLeucine heeft de meeste invloed op het afremmen van de spierafbraak en het stimuleren van de spiergroei. BCAA’s kunnen worden geglycosyleerd (omge-zet in suikers), zodat ze kunnen dienen als extra brandstofbron. Bij intensieve trainingen is de brandstofvraag vaak zo groot dat spierweefsel wordt afgebroken om BCAA’s vrij te maken. Onderzoekers van Kobe Universiteit te Japan kwamen er zelfs achter dat sporters die een paar weken niet kunnen trainen met BCAA de spierafbraak konden afremmen. Kennis die de onderzoekers willen gaan gebruiken om de versnelde spierafbraak van kosmonauten in de toekomst tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat BCAA suppletie niet alleen gunstig is voor krachtsporters maar ook voor zwem-mers en zelfs echte lange duursporters als wielrenners sparen hun spierweefsel door BCAA’s te gebruiken tijdens en voor hun trainingen.

Spieren opbouwenEen klein onderzoekje aan de Universiteit van Texas, waarin 8 proefpersonen van in de zeventig 4 gram Leucine per dag kregen maakten sneller spierweefsel aan dan de controlegroep. Onderzoekers hebben reeds aangetoond dat suppletie met BCAA’s de spieren kan stimuleren om eiwitsynthese te versnellen. Het is nog niet bekend hoe ze dat precies doen en of die activerende werking ook overeind blijft bij langdurig gebruik. Het lichaam zou bij langdurige suppletie

met BCAA de metabolisering ervan gaan versnellen. Gebruik je BCAA voor spieropbouw…gebruik het dan, voor de zekerheid, in wat hogere doseringen gedurende korte perioden van ongeveer 2 weken.

Spieren voedenHet gebruik van eiwit-isolaat of hydro-lysaat zorgt vaak voor een verhoogde insuline afgifte. Volgens onderzoekers zijn het de snel vrijkomende BCAA’s die zouden zorgen voor deze piek. Daarnaast zouden BCAA’s de insuline gevoeligheid verbeteren. Duursporters kunnen daarvan profiteren door BCAA’s toe te voegen aan hun sportdrank. Ze versnellen de opname van de in sportdrank aanwezige suikers door de insuline afgifte te stimuleren. De BCAA’s zelf worden natuurlijk ook sneller opgenomen door die insuline piek.

VetverbrandenLeucine stimuleert niet alleen de aanmaak van spierweefsel maar vermindert ook de vetmassa en doet dit middels de acti-vering van het Sirt1. Dit longevity-enzym SIRT1, dat in perioden van vasten in gro-tere hoeveelheden wordt aangemaakt via PGC1alpha stimuleert de aanmaak van mitochondria. Hoe meer mitochondria je spiercellen hebben des te efficiënter de verbranding is. SIRT1 bindt bovendien aan de cofactoren die de PPAR-gamma-receptor aanzetten. Deze PPAR-gamma activeert de opslag van vetten in vetcellen maar SIRT1 verhindert die opslag dus.

Page 64: Vitamin magazine lente 2015

AntioxidantenVitamine C en E leveren een bijdrage in het wegvangen van vrije radicalen in de lichaamscel-len en helpen als antioxidant de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals vervuiling en zonlicht.

64 vitamin magazine

Eenzaam aan de top…

Ze ruiken bijna identiek maar de uitwerking van deze balsems is een wereld van verschil:

Tijgerbalsem wit werkt verkoelend en verzachtend en helpt bij insectenbeten, onder de neus om meer lucht te krijgen of na afloop om de spieren versneld te koelen.

Tijgerbalsem rood is een verwarmende balsem die helpt bij vastzittende of stijve spieren en wordt vaak gebruikt direct voorafgaand aan het sporten.

Tijgerbalsem wit/rood 19 gram 7.60

Intensief sporten vraagt veel van je lichaam. De hogere stofwisseling zorgt voor meer vrije radicalen en een intensiever gebruik van vita-minen en mineralen, het bewegen belast spieren en gewrichten en door te zweten verlies je elektrolyten. High Multi is de dagelijkse ontzorger voor de sporter die merkt dat zijn lichaam wel wat extra’s kan gebruiken…

Topper!Deze hoogwaardige energydrank van Born bevat maar liefst 6 gram Peptopro® per do-sering. Peptopro® is de in Nederland voor Nederlandse topsporters ontwikkelde mix

van kleine peptiden met een zeer effectieve en snelle werking. Te gebruiken tijdens of

direct na de training.

Carbo Peptopro EnergyBorn

525 gram 17.95

Black BurnDe ongeëvenaarde know how van Stacker Europe op het gebied van vetverbranders heeft uiteindelijk geresulteerd in Black Burn; de meest verkochte en geliefde Stacker van dit moment. De hoge kwaliteit van de extracten en de uit-gekiende samenstelling, die mede dankzij de Gymnema Sylvestre helpt energie los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten en de eetlust vermindert, zorgen voor de goede prestaties van deze ultieme stacker.

Black Burn Stacker Europe120 capsules 37.99

ZuurstofIJzer, foliumzuur en B12 in de formule dragen bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.

EnergieGevarieerd hoog gedo-seerd B-complex (laag in vitamine B6!) dat helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.

HormonenZink draagt bij tot de in-standhouding van normale testosterongehalten in het bloed en vitamine B6 helpt bij de regulering van de hormonale activiteit.

Botten en gewrichtenKoper en mangaan zijn van be-lang voor de normale vorming van bindweefsel in kraakbeen en botten. Koper is van belang voor de instandhouding van soepel bindweefsel.

SpierenMagnesium draagt bij tot een normale eiwit-synthese, de bouwste-nen van spierweefsel. Samen met vitamine D goed voor de werking van de spieren.

Warming up en cooling Down:

Page 65: Vitamin magazine lente 2015

“Draai je gezicht naar de zon en de schaduw zal achter je vallen”

Page 66: Vitamin magazine lente 2015

66 vitamin magazine

Nourishing cream Voor de (zeer) droge huid

Deze voedende bodycrème bevat duindoorn extract, wat de huid diep hydrateert en droogheid tegengaat. De crème is ook bij-zonder geschikt voor gebruik op ellebogen en hielen. Een dage-lijkse bescherming voor het hele lichaam.

Moisturising lotion Voor de normale tot droge huid

Heerlijke bodylotion voor elke dag op basis van kamille, ca-lendula en weegbree. De lotion wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en zorgt zo voor een zachte en soepele huid.

Anti-Cellulite cream Voor probleem gebieden

Deze crème verdrijft afvalstoffen uit de huid en stimuleert de lymfa-tische drainage. Vermindert de zichtbaarheid van "sinaasappel-huid" en geeft al binnen 4 weken een stevigere huid. Een ideale crème voor deze tijd van het jaar, als voorbereiding op de zomer.

Natuurlijk voor je lijf

Page 67: Vitamin magazine lente 2015

Gebruik crèmespoeling als scheerschuim.Zo zijn je benen na afloop niet zo droog.

Neem een koude douche of wisseldouche. Koud, maar niet ijskoud water stimuleert de bloedsomloop en verbetert je weerstand.

Slaap op je rug. Zo krijg je minder snel rimpels en acne. Wanneer je op je kus-sen ligt kunnen je poriën geen zuurstof krijgen.

Hou je er niet zo van om veel water te drinken? Je kunt ook hydraterende groenten en fruit eten zoals grape-fruit en komkommer. Het water uit fruit dringt ook door tot in je cellen.

Last van zweetvoeten? Laat je voeten weken in een badje van zwarte thee. De thee heeft invloed op de PH-waarde en werkt tegen de vieze geur.

Geeft de huid van uw gezicht en nek een zomers tintje. Brengt vocht in en maakt de huid egaal. Laat de huid er fris en sprankelend uit zien. Verbergt onvolkomenheden en dunne rimpeltjes. Een lichter alternatief voor foundation.

Vegan, proefdiervrij, ECOCERT gecertificeerd en gluten- en notenvrij

Sun Flower Golden BeigeMADARA 50 ml 27.00

Een glanzende huid met je homemade scrub

vitamin magazine 67

LezersrubriekVoorjaar

s

tips

Sun flower - getinte gezichtsfluid van MADARA

Zomers tintje

Normale suikerscrubIngrediënten: suiker met kokosolieGebruik voor elke eetlepel olie, twee eetlepels suiker.

Scrub voor een gevoelige huidIngrediënten: bruine suiker, avocado olie en komkommerMix de suiker en olie in een 2:1 verhouding. Prak een klein stukje komkommer en mix alle drie de producten door elkaar. Wrijf het zachtjes over je huid en laat het een paar minuten zitten. Voor een heerlijk zachte en glanzende huid.

Verkwikkende groene thee scrubIngrediënten: sterke groene thee, bruine suiker en honingMix twee eetlepels koude sterke thee met veel bruine suiker en honing.

Doehet zelf!

Page 68: Vitamin magazine lente 2015

68 vitamin magazine

Oogverblindend bloemrijk grasland. Eeuwenlang gemeengoed in Nederland, maar tegenwoordig een zeldzaamheid. Samen met Weleda zet Natuur-monumenten zich in voor de terugkeer van bloemrijke natuur.

Landschap vol kleuren en geurenBloemenweelde was vroeger heel gewoon. Graslanden en akkers stonden vol met allerlei soorten bloemen en kruiden waar weer veelvuldig vlinders, bijen en andere insecten op afkwamen. De bloemweides en kruiden-rijke akkers boden ook weide- en akkervogels volop leefruimte.Versnippering, bebouwing en vooral intensivering van de landbouw veranderde dat beeld. Het akker- en gras-land verloor zijn verscheidenheid aan planten en dieren.

Samen Nederland in bloei zettenEen unieke samenwerking tussen Weleda, producent van natuurcosmetica, en Natuurmonumenten brengt daar verandering in. Natuurmonumenten wil hiervoor grond aankopen. Grond waar voorheen intensieve land-bouw werd bedreven of ontbrekende schakels tussen natuurgebieden.Daar scheppen we ruimte voor bloemrijke natuur. Natuurmonumenten gaat deze gebieden beheren. Weleda biedt financiële steun. Samen zetten we Nederland weer in bloei!

Welke bloem gebruikt Weleda in hun nieuwe producten voor de rijpere huid? Laat het ons weten via mail: [email protected] of stuur het antwoord naar: Vitaminstore, Raasdorperweg 54, 1067TL te Amsterdam. Onder vermelding van Prijsvraag magazine.

Wat bevat het pakket?:• Seedbomb vol met zaden om in je tuin 1m2 bloemrijke

natuur te creëren.• 5 Weleda-producten met als ingrediënt de plantensoorten

waar Weleda en Natuurmonumenten zich voor inzetten.• Arnica Massageolie, Evening Primrose Verzorgingsdouche,

Duindoorn Handcrème, Ogentroost Oogdruppels en Skin Food. • Een gratis jaarlidmaatschap op Natuurmonumenten 2015

dat automatisch stopt.

Geef ons antwoord op de onderstaande vraag en maak kans op één van de 10 Bloemrijk Weleda - Natuurmonumenten pakketten.

Naam:

Adres:

Postcode:

Email:

Telefoon:

Antwoord:

Natuurmonumenten en Weleda zetten samen Nederland in Bloei!

Page 69: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 69

Mensen die veel muziek luisteren of zelf muziek maken, kunnen op latere leeftijd beter tonen onderscheiden.

(Behalve natuurlijk als de muziek te hard staat.)

Mensen die ernstig ziek zijn en muziek luisteren, hebben minder angsten en een

betere bloeddruk.

Muziek schijnt het herstel na een beroerte te stimuleren.

Muziek stimuleert het geheugen. Kinderen die muziekles nemen, scoren beter in testen op school waarbij je woorden

moet onthouden.

Muziektraining houdt het ouder wordende brein scherp.

Muziek wordt gelinkt aan de verbetering van het verbale geheugen.

Muziek werkt net zo goed als een massage voor het verlagen van

angsten en spanningen.

Muziek leidt af van pijn en kan daarom pijnverzachtend werken.

Het klinkt misschien raar, maar er schijnt een link te zijn tussen een gezond hart en het luisteren van muziek.

Opgewekte melodieën schijnen de bloedvaten te verwijden.

Mensen die iedere dag naar muziek luisteren hebben minder stress, zijn positiever en

beter gehumeurd.

Een deuntje in de morgen, is een dag zonder zorgen!

Het maakt niet uit of je keiharde rock draait of een vrolijk lente

nummer: muziek doet wonderen! Volgens de Mayo-kliniek kan

muziek fysieke pijn verlagen en verbetert het je geheugen.

Page 70: Vitamin magazine lente 2015

70 vitamin magazine

Natuurcosmetica kan ook heel lekker zijn

70 vitamin magazine

We weten allemaal dat haren vaak veel te verduren hebben. Alleen al het kam-men ervan kan ervoor zorgen dat het afbreekt…en dan hebben we het nog niet gehad over föhnen of verven. Het oog wil ook wat, dus ervan afblijven is geen optie. Maar hoe maken we het dan sterker, wat zijn belangrijke voe-dingsstoffen voor het haar? Met deze tips van Vitaminstore heb je vanaf nu nooit meer gespleten haarpunten...

Natuurlijk gezond haar“Doe mij een portie oesters met framboos en wat kokosolie voor in mijn haar.”

Zink Zink is een belangrijke bouwsteen voor je haar. Zink draagt bij aan de instandhouding van normale haren, nagels en de huid. Zink is een mineraal en onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en ver-nieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Oesters bevatten een hele hoge hoeveelheid zink. Een medi-umgrote rauwe oester bevat al 100% dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast komt zink voor in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

Vitamine C Vitamine C is een antioxidant die onmisbaar is voor een goede gezondheid. Je lichaam gebruikt vitamine C om collageen op te bou-wen. Collageen is cruciaal voor een gezonde hoofdhuid en helpt de haargroei. Verder is vitamine C ook nog belangrijk voor een nor-male werking van de bloedvaten, botten, het kraakbeen, de tanden, het tandvlees en de huid. Daarnaast verhoogt het de ijzeropname en dat is ook gunstig voor de haargroei en draagt het bij aan een normale werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem.

Een goede bron van vitamine C zijn sinaasap-pels en bladgroenten. Ook in frambozen en ananas zit veel vitamine C.

L-Cysteïne Dit is een antioxidant en een essentieel, zwa-velhoudend aminozuur. Het is een belangrijk onderdeel van de haren, nagels en het keratine van de huid.

L-Cysteïne zit in eieren, vlees, zuivel.

BiotineBiotine is hetzelfde als vitamine B8. Vroeger werd Biotine ook wel vitamine H (haar) ge-noemd. Je hebt het nodig om energie uit eten vrij te maken en speelt een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine is belangrijk voor ge-zond haar en sterke nagels. Het zou het grijs worden van het haar en bepaalde vormen van haaruitval tegen kunnen gaan.

Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Wist je dat...Wanneer je lichaam vitami-nes tekort komt zie je dit als eerste aan je haar, huid en nagels. Dat komt doordat je lichaam voedingstoffen eerst inzet voor de functie van vitale organen. Het lichaam be-schouwt haar, huid en nagels als ‘minder belangrijk’.

Page 71: Vitamin magazine lente 2015

Avocado-eimaskerAvocado is erg voedzaam voor je haar. Eierdooiers zitten vol vetten en eiwitten die het haar op natuurlijke wijze doen herleven.

Ingrediënten:½ avocado1 eidooier

Gebruik:Meng de avocado en eidooier in een blender. Breng het aan op je haar. Werk vanuit de punten naar de hoofdhuid. Wikkel je haar in een knot boven op je hoofd en dek het af met zilverfolie. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken.

Natuurcosmetica kan ook heel lekker zijn

vitamin magazine 71

Versterkend bananenmaskerBanaan bevat kalium, dat het haar versterkt en repareert, zonder het zwaarder te maken.

Ingrediënten:1 banaan (hoe rijper, hoe beter!)1 eetlepel honing (optioneel)

Gebruik:Doe de banaan en eventueel de honing in een blender. Het is belangrijk dat het mengsel helemaal is gladgestreken. Breng het aan op je haar. Wikkel je haar in een knot boven op je hoofd en dek het af met zilverfolie. Laat het 15 tot 20 minuten intrekken.

Vochtinbrengend oliemaskerDit is de perfecte moisturizer voor droog haar

Ingrediënten:2 delen kokosolie1 deel olijfolie (optioneel)

Gebruik:Meng de kokos- en de olijfolie in een schaaltje.Breng het mengsel aan op je haar. Vooral in de punten.Wikkel je haar in een knot boven op je hoofd en dek het af met zilverfolie. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken.

Page 72: Vitamin magazine lente 2015

72 vitamin magazine

Super Seed olieMadara

30 ml 46.00

Alles voor jouw gezondheid

Rimpels horen bij het leven? Voor zover ze al niet ontstaan door ouderdom, dan wel door lachen, piekeren, zonnen, centrale verwar-ming, airconditioning of luchtvervuiling. Met het rijper worden van de huid komen de rimpeltjes dan ook vaak onaangekondigd tevoorschijn. Maar u wilt toch ook gewoon blijven stralen? Dan is het tijd voor een gezicht verzorgend product dat afrekent met de rimpels!

Het meest belangrijk is dat een anti rimpel crème in staat is om rimpeltjes glad te strijken en vermoeidheidstrekken te vervagen. Topische rimpelontspanners spelen daarbij een belang-rijke rol. Deze stoffen verslappen de spieren zodat in de huid geen rimpels kunnen worden getrokken. Maar niet iedere anti–rimpel crème bevat deze spierontspannende stoffen!

Facetrex® Natural Facelifting is nu juist zeer rijk aan deze stoffen, en dat is nu precies onze kracht…

Facetrex® Natural Facelifting bevat een bijzonder hoogwaardig mengsel aan stoffen die diep doordringen in de opperhuid. Deze stoffen gaan huidveroudering effectief tegen en hebben een ontspannende invloed op de spierspanning in het gezicht (expressie-rimpeltjes). De huid wordt weer glad, veer- krachtig en elastisch.

Direct zichtbaar resultaat• Verstevigend en liftend effect op de huid• Een mooie, gladde en elastische huid

Na 4 weken?• Rimpels vervagen en de huid voelt zacht

en stevig aan• De huid van het gezicht, hals en decolleté

zijn gelift• Het decolleté is gehydrateerd en voelt glad

aan

FacetrexVedax

50 ml 39.5015 ml 22.95

NATURAL FACELIFTINGWist u ook?Dat Angela Groothuizen al meer dan 4 jaar elke dag Facetrex gebruikt? En dat visagisten bij de Voice of Holland haar regelmatig complimentjes gaven?

Madara heeft een organic skin care vervaar-digd uit de meest pure en natuurlijke ingrediënten. Superseed is een trio van synergetisch samengestelde olie serums. Elke olie bestaat uit een concentraat van acht tot tien zorgvuldig geselecteerde en hoog geconcentreerde bessen-, fruit- en groentezaadoliën.

Mádara gebruikt voor deze nieuwe serie krachtige en actieve ingrediënten die in de Mádara laboratoria wetenschappelijk zijn onderzocht op hun effect op de dieper liggende huidcellen. Madara Superseed staat voor prachtige ‘skin deep results’ en een bewezen langdurig effect.

De Madara Superseed lijn biedt drie organic facial oliën:

SUPERSEED SOOTHING HYDRATION OIL Bijzonder geschikt voor mensen met een droge, vochtarme, trekkerige of kwetsbare huid. Het gaat fijne lijntjes, schilfertjes, irritatie en droge plekjes tegen. De droge olie wordt vrijwel direct geabsorbeerd.

SUPERSEED RADIANT ENERGY OIL Zeer geschikt voor mensen met een doffe, vermoeide huid. Het geeft de huid haar elasticiteit terug, zorgt voor versteviging en gaat de eerste tekenen van veroudering tegen. Voor een stralende huid!

SUPERSEED AGE RECOVERY OIL Vermindert tekenen van veroudering, zoals lijntjes, rimpeltjes en ouderdomsvlekjes. Zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het laat de rijpere huid gladder aanvoelen en wordt direct opgenomen.

Super Seed oliën Alle oliën zijn veganistisch, vervaardigd zonder noten, dierproefvrij, natuurlijk, biologisch en ECOCERT gecertificeerd.

Page 73: Vitamin magazine lente 2015

Een schone lei met Zuiver & PuurSoms is het wenselijk om eens goed de bezem door je lichaam te halen en het lichaam te reinigen, niet alleen van buiten maar ook van binnen. Een schoon lichaam geeft, net als een schoon huis, nieuwe energie en een fris gevoel. Je voelt je herboren en begint weer met een schone lei. De Vitaminstore Zuiver & Puur Detox-producten vormen de spreekwoordelijke voorjaarsschoonmaak.

Vegetarische capsulesDeze krachtige detoxcapsules passen perfect bij de reinigingskuren waarin met sappen en vasten het lichaam wordt ontslakt. De Zuiver & Puur formule werkt op basis van Kurkuma en Mariadistel die van oudsher worden gebruikt ter ondersteuning van de reinigende werking van de lever.Vitaminhealth Zuiver & Puur 60 vcaps 29.95 (goed voor 20 dagen)

DrinkVoor frequente gebruikers van detox producten is Zuiver & Puur drink de uitkomst. Deze klassieke detoxdrink met de frisse smaak van zwarte bessen en groene thee werkt op basis van mariadistel ter ondersteuning van de lever en choline draagt bij tot de instandhouding van de normale leverfunctie. Zo start je de ochtend fris en schoon dankzij Zuiver & Puur drink.Zuiver & Puur drink 125 ml 5.95 (goed voor 6 dagen)Zuiver & Puur drink 300 ml 14.95 (15 dagen)

TheeBijzondere thee op basis van traditionele detoxkrui-den zoals brandnetel, citroengras, groene munt, paardenbloem, mariadistel, gember en gearomati-seerd met heerlijk passiebloem extract. Kan lang-durig gebruikt worden in perioden dat er wat extra aandacht voor het lichaam nodig is.Zuiver & Puur Thee 20 zakjes 2.95

Intensief reinigen Extensief reinigen Passief reinigen

Capsules3 x daags over

de dag verdeeld

Drink 1 x daags ‘s ochtends 1 x daags ‘s ochtends1 x daags

’s ochtends

Thee 1 x daags ‘s avonds 1 x daags ‘s avonds

Periode2 x 10 dagen met 20

dagen passief reinigen tussendoor

1 week ieder dag of 2 dagen van de week

(na het weekend)Onbeperkt…

Heb je een schoonmaakrooster nodig? Kijk dan eens naar deze voorbeelden:

vitamin magazine 73

Page 74: Vitamin magazine lente 2015

Huid Haar NagelPakt haargroei aan waar ze ontstaat: bij de wortels!

• Zink draagt bij aan de instandhouding van normale haren, nagels en de huid

• Vitamine C draagt bij aan de collageenvor-ming voor een normale werking van de huid

• Biotine ondersteunt de instandhouding van normaal haar

• Haar en nagels zijn rijk aan cysteïne

• Bevat bovendien druivenpitextract, brandne-tel, bamboe en L-cysteïne

Huid Haar Nagel 90 v-caps 19.95

Huid Haar en Nagel voedt de cellen en weefsels die betrokken zijn bij de groei van je huid, haren en nagels van binnenuit. Een oplossing waarvan je veel langer profiteert dan bij een speciale shampoo of haarlotion.

Page 75: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 75

Colum

n

vitamin magazine 75

Vaak als ik mensen vraag om hun emoties en gevoelens te beschrijven over levens-situaties uit het verleden is dat het antwoord. Daardoor blijkt dat ze hun leven vooral vanuit ‘het denken’ organiseren en niet écht voelen. Ooit is er waarschijnlijk een moment geweest dat je als kind besloten hebt de rationele wereld in te stappen. In plaats van dat we met onze emoties om leren gaan, worden ze als lastig ervaren. Sterker nog, we ontwikkelen allemaal manieren om ze weg te stoppen, te negeren, te vermijden, net te doen alsof, maskers te dragen, ofte-wel compensatiegedrag.

Psycho-somatiek. Emoties horen bij ons ‘Human Design’ en die laten zich niet nege-ren en wegstoppen, zeker niet op langere

termijn. Al die emotionele energie verzamelt zich op diverse plaatsen in ons lichaam en gaat onze ‘zeven hoofdchakra’s’ in het lichaam blokkeren of juist sterker active-ren. Dat zou lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Meestal voel je dus aan waar in je lichaam de blokkades zitten en dit geeft je de kans er iets mee te doen.

Invloed van stress. Een slechte emotio-nele huishouding geeft stressgevoelens. Je lichaam protesteert en roept om aandacht, zorg en harmonie. Wanneer je daarnaast ook nog leeft met stress, slecht voedsel, weinig nachtrust, te weinig beweging en, net zo belangrijk, ontspanning dan produ-

ceert je lichaam een te hoge cortisolwaarde (stresshormoon) en blijf je hangen in een soort voortdurende ‘alarmfase’. Bij slecht weer noemen we dat ‘Code Oranje’.

Zelfdiscipline. De basis van zelfdiscipline ligt in het bewustzijn van je eigenwaarde en het besef van de eigen verantwoordelijkheid voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Eenvoudige tips om jezelf in balans te brengen zijn:• Zorg voor goede nachtrust • Luister naar muziek• Sta positief in het leven• Probeer meer te bewegen

Maar daarachter zit nog iets anders. Iets dat mij enorm boeit. Namelijk, wat zijn de mecha-

nismen die ons ervan weerhouden om niet goed voor onszelf te zorgen en hoe doorbre-ken we die? Welke sabotage vindt er plaats in onze mind?

Hoe zit het met jouw emotionele huishouding en hoe goed heb jij geleerd die op orde te krij-gen en te houden? Probeer te voelen, anders dan denken. Leef vanuit je hart en niet vanuit je hoofd, zo is het oorspronkelijk bedoeld! Want met het negeren van je emotionele gevoelens zet je ook je intuïtie op een zijspoor, terwijl dat juist zo’n betrouwbare raadgever is.

Een zonnige lente!

“Probeer te voelen, anders dan denken. Leef vanuit je hart en niet vanuit je hoofd,

zo is het van oorsprong bedoeld!”

Gerrit Bruil Hypno- en NLP therapeut.Grondlegger van ResetYourMind-therapie.Studie “Wijsbegeerte en Spiritua-liteit” aan de VU te Amsterdam.‘Levensfilosoof’ met een eigen visie op gezondheid van zowel lichaam als geest.Resetyourmind.nl

Ik denk dat ik voel

Page 76: Vitamin magazine lente 2015

76 vitamin magazine

Mirjam Blanken35 jaarMoeder van 2 kinderen, samenwonend in Zaltbommel.

Food & healthblogger op www.eatpurelove.nl

en Dr. Hauschka fan.

Praktijk voor orthomoleculaire therapie &

voedingsadvies, Orthomoleculair therapeut en

Natuurvoedingsadviseur.

Page 77: Vitamin magazine lente 2015

vitamin magazine 77

Mijn motto: Skip the diet, just eat healthy!Ortho... wat?Tsja, die reactie krijg ik nogal eens wanneer ik vertel dat ik orthomoleculair therapeut ben. In mijn praktijk Eat.Pure.Love geef ik voedings-advies en leefstijladvies. Naast beweging, voldoende rust, ontspanning en lol in je leven is gezonde voeding essentieel voor het behouden en verkrijgen van een gezond en fit lichaam. Een goede balans van deze dingen betekent een goed functionerend lichaam en dus een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Je bent wat je eetBiologisch en onbewerkt eten, verse groenten en fruit, de goede eiwitten en gezonde vet-ten eten: geen probleem! De binnenkant verzorgen had ik inmiddels wel onder de knie. Ik barstte van de energie en voelde me fit en gezond. Maar toch, mijn huid bleef in dit hele proces achter. Ik had een onrustige, droge huid, scrubde er lustig op los en camou-fleerde iedere oneffenheid met make-up. Misschien was het in dit geval: je bent wat je smeert?

" Ieder mens heeft behoefte aan zowel een innerlijke als een uiterlijke

schoonheid." ~Elisabeth Sigmund

Huidverzorging Tijdens mijn bezoek aan Ekotown, een biolo-gisch lifestyle festival, kwam ik in aanraking met Dr. Hauschka. Na een fijn gesprek, een huidverzorgingsadvies en het doorlezen van de brochure besloot ik het roer om te gooien. Hoe tegenstrijdig is het dat je als health coach de binnenkant op en top verzorgt, maar aan de buitenkant je lijf blijft belasten met onnodige parabenen, kunstmatige parfums, conserveringsmiddelen en andere chemica-liën waarvan ik de namen nauwelijks uit kan spreken?

Keep your food, skin & thoughts cleanIk kwam er al snel achter dat ik, zonder me daarvan bewust te zijn, een heel scala aan belastende stoffen op mijn huid smeerde. En laten al die kunstmatige kleur- en geurstof-fen en conserveringsmiddelen nu net de dingen zijn die ik zoveel mogelijk mijd in mijn voeding.

EtikettenlezerTijd voor een kritische blik! Ik ging door mijn badkamerkastje heen zoals ik normaal door de supermarkt loop, etiketten lezend! Nadat ik al mijn potjes, flesjes en make-up pro-ducten had bekeken kwam ik al snel tot de conclusie dat deze producten beter af waren in de prullenbak. Met een opgeruimd gevoel ging ik op zoek naar natuurlijke producten en kwam al snel bij Dr. Hauschka uit.

Dr. HauschkaDr. Hauschka gaat nog een stap verder dan natuurlijke huidverzorging en 'groene' make-up. Naast natuurlijke grondstoffen van biologisch-dynamische teelt, wordt er gebruik gemaakt van heilzame plantenextracten en groene stroom. Alle producten zijn dierproef-vrij en de rozenolie die ze gebruiken komt van fairtrade projecten.

“ 's Nachts heeft je huid geen bescherming nodig tegen invloeden

van buitenaf. ”

Je bent wat je smeertDr. Hauschka stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid. Hier ontdekte ik een overlap met mijn gezondheidsadviezen. Over-dag beschermen en voeden we onze huid en ons lichaam, 's nachts is het tijd voor herstel. Ik kwam erachter dat ik dit al zo'n 20 jaar fout deed. Na het reinigen in de avond smeerde ik

vaak een dikke laag crème, zodat het lekker in kon trekken. Oeps... Dit blijkt iets anders te werken. 's Nachts heeft je huid geen bescher-ming nodig tegen invloeden van buitenaf. Je huid gebruikt de overdag opgenomen voedingsstoffen om zich te herstellen en te vernieuwen. Tegelijkertijd worden afvalstof-fen uitgescheiden via de poriën. De boel dichtsmeren verstoort dit proces en werkt huidproblemen dus juist in de hand.

1+1=3De optelsom is ruim een half jaar later wel gemaakt. Ik ben inmiddels 35 lentes jong en voel me beter dan ooit. Kwaliteit en zuiverheid blijkt dus niet alleen van belang bij de keuze van mijn voeding, maar ook bij de keuze van mijn huidverzorging. Ondanks mijn drukke bestaan neem ik de tijd om mijn huid te verzorgen, dit keer zowel de binnen- als de buitenkant. En het leuke van dit alles is: het valt manlief op! Een man die ziet en zegt dat je er goed uitziet, zelfs zonder make-up. Fijne bijkomstigheid toch?

Page 78: Vitamin magazine lente 2015

78 vitamin magazine

Klaar voor de zon?We zijn hopelijk weer op weg naar een zonnige zomer, en zo niet, dan rijden we die zon wel tegemoet. Als reactie op de toenemende blootstelling aan de Uv-stralen in de zon komt de productie van het beschermende pigment melanine in de huid hopelijk snel weer op gang. Die toenemende blootstel-ling verandert natuurlijk geleidelijk maar een beetje voorbe-reiding kan natuurlijk nooit kwaad! En het kan tegenwoordig al behoorlijk zonnig worden in maart en april. Maak je huid zonneklaar en bereidt haar voor met onderstaande toppers;

4 Geen zon, geen probleem. Deze 100% natuurlijke zelfbruiner geeft binnen een paar uur een natuurlijke,

egaal gebruinde teint. De crème kleurt niet oranje, houdt de huid zacht en soepel en geeft een vitale en betoverende uitstraling.Earth Line Bruin zonder zon 100 ml 15.95

De ideale combi…Shake & shapeHet vervangen van twee maaltijden per dag met Slank & Fit Eiwitshake helpt bij het afslanken terwijl de eiwitten bijdragen tot de instandhouding van de spiermassa. Het extra toegevoegd glucomannan in de Slank & Fit Eiwitshake draagt in de context van een energiebeperkt dieet bij tot gewichtsverlies. De multivitaminenmix, vooral het B-complex, helpen energie vrij te maken uit vet-ten, koolhydraten en eiwitten.

Use & Lose

SILIDYN 2 IN 1 +!VOOR GEZOND BINDWEEFSEL EN SUPERIEURE ENERGIE!

Silidyn® Original 25 ml, met Ortho Silicium, MSM, Borium, OPC en rijk aan Zink (1), Mangaan (2) en Selenium (3).

• Verzorgt de huid van binnenuit(1)

• Draagt bij aan het behoud van gezond haar (1,3)

• Is goed voor de nagels (1,3)

• Draagt bij tot het behoud van sterke botten(1,2)

• Is goed voor de aanmaak van kraakbeen in de gewrichten (2)

Silidyn® Energy 25 ml, met Ortho Silicium, OPC, L-Carnitine, MSM, Selenium en rijk aan Vitamine B1 (1), B6 (2) en Folaat (3).

1 Hulp van binnenuit!Deze uitgebalanceerde mix zorgt voor aanvulling van die nutriënten die helpen

bij het instandhouden van de normale huid (vitamine A) en bijdragen aan bescherming van de huidcellen tegen oxidatieve schade die kan worden veroorzaakt door de zon (zink en vitamine C).Vitaminbeauty Zonnecaps 60 vegicaps 19.95

2 Bescherming van buitenaf!De bijzondere beschermende ge-zichtscrème van Borlind gebruikt

een innovatief DNA-protectcomplex en krachtige UVA-/UVB-filters die de huid effectief beschermen, schade herstel-len en ervoor zorgen dat de jeugdige uitstraling van de huid intact blijft.Annemarie Borlind Zonnecreme DNA protect F30 50ml 32.55

3 Red je lippen!Bij blootstelling aan de zon, in het soms nog koude maart en april, wil de weer-

stand nog wel eens haperen. De DermaForte® Koortslip Zon Stick is een medisch hulpmiddel ter voorkoming van een koortslip en met een hoge zonbeschermingsfactor van 30. Om de weerstand van de lippen te verhogen zijn Echinacea en L-Lysine toegevoegd.Dermaforte Koorstlip Zon Stick 7.50

Fase 2 complex 60 capsules 26.50

Slank & Fit Eiwitshake vanille/aardbei 500 gram 29.95

Slank & Fit Eiwitshake laat zich perfect combineren met Fase 2 Complex. Dit bijzondere product bevat een concentraat van witte kidneybonen, groene thee en witte moerbei. Die laatste levert een bijdrage aan het behoud van een normale koolhydraatstofwisseling. Altijd handig in combinatie met een eiwitrijk en koolhydraatarmdieet.

Goed voor het hart (1) Bij moeheid (2)

Voor geestelijke en mentale energie (3)

IDEAAL VOOR SPORTERS!Silidyn Original 25 ml 15.95Silidyn Energy 25 ml 18.95Silidyn Spier- en Gewrichtsgel 30 ml 6.95SAMEN GEEN 41.85nu SLECHTS 24.95

dus met GRATISSilidyn Spier- en gewrichtsgel 30 ml als proefsamplet.w.v. 6.95

Page 79: Vitamin magazine lente 2015

Vitaminpuzzel

Train je hersenen! Braintraining is belangrijk! De komende edities komen er daarom puzzels van Neurocampus in ons Vitaminmagazine. Neurocampus is de grootste uitgever van braintraining in Neder-land en Vlaanderen. Neurocampus.com is een maatschappelijk betrokken organisatie. In 2007 is deze site opgezet mede met als doel om mensen die het nodig hebben een gratis revalidatie- en leeromgeving te bieden. Ook werken ze samen met medici en instellingen zoals de Hersenstichting.

1e prijs:1x Nutribullet t.w.v. 99.00 In een handom-draai de meest vitale smoothies ooit. De Nutribullet is compact, een-voudig te bedienen, gemakkelijk te reinigen en buiten-gewoon efficiënt.

Zoek de oplossingen en lever deze voor 24 mei 2015 in bij een Vitaminstore winkel of mail naar [email protected]. Wie weet bent u straks de winnaar van een van deze prijzen!

3e prijs:3x De Dopper t.w.v. 12.50Een ideaal waterflesje voor onderweg. Hij is gemak-kelijk met een afwasborstel schoon te maken en kan in de vaatwasser. De Dopper wordt klimaat-neutraal in Nederland geproduceerd en is vrij van BPA. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan drinkwater-projecten in Azië en Afrika.!

LetterLegger 2

Maak een woord van 14 punten

G 3

O 1

J 4

I 1

B 3

E 1

S 2

E 1W 5 T 2 R 2 P 3 L 3

SymbolenWaarde 1

Wat is de waarde van elk symbool?

13

11

13

13 11 13

LetterLeggerMaak een woord van 13 punten:

SymbolenWaarde Wat is de waarde van elk symbool? ..........

Prijswinnaars uit het vorige magazine. Gefeliciteerd!Prijs 1, Free Skate set, Judith Lehthaus - Amsterdam Prijs 2, Nicer dicer Plus + bewaarset J. Ramdass – Roermond I.C. Snaterse - Heiloo Prijs 3, Aquazinger Christina Edwards – de Meern M. de Boer – Gouda S. Claessens – Vlaardingen

Ja ik doe mee en maak kans op leuke prijzen!

Naam:

Adres:

Postcode:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

2e prijs:2x Aquazinger t.w.v. 29.95Een vernuftig apparaat om zelf water met een smaakje te maken zonder kunst-matige kleur-, smaak- en zoetstoffen!

Fase 2 complex 60 capsules 26.50

Slank & Fit Eiwitshake vanille/aardbei 500 gram 29.95

Page 80: Vitamin magazine lente 2015

200 tablettenvan 14,95

voor 11,95

Kijk voor meer informatie op: www.vitalgreenchlorella.nl

Tevens verkrijgbaar:600 tablettenvan 36,45 voor 29,951000 tablettenvan 51,95 voor 41,95

en

5

r meer informatie op: www.vitalgreenchlorella.nl

Tevens v600 tabvan 36,

1000 tavan 51,95

KORTING TOT

20%

CHLORELLA is één van de kleinste en oudste plant-aardige levensvormen op aarde dat percents gewijs, in tegen stelling tot andere planten op aarde, een hoog gehalte aan bladgroen (chlorofyl) bevat. We weten allemaal dat groene groenten gezond zijn en ook eten de meeste dieren niet voor niets voornamelijk gras, planten en bladeren. Chlorella bezit van nature nuttige voedingsstoffen als vita-mines, mineralen, aminozuren, chlorofyl, plant-aardige DNA en RNA en Chlorella Groeifactor.

Chlorella is pure levenskrachtNaast de reinigende en zuiverende invloed die Chlorella bezit, geeft het niet alleen meer energie, maar bevordert het ook de spijsvertering en darm-werking. Daarnaast is Chlorella goed voor de lever en een evenwichtige darmflora.

Vital Green Chlorella is een puur en eerlijk voedingssupplementChlorella van Bloem is puur en eerlijk en wordt in Taiwan gekweekt vanwege de zuivere vorm. Het is vrij van kunst matige kleur-, geur- en smaakstoffen, hulpstoffen en ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Puur en eerlijk met chlorella

Chlorella: ■ Geeft meer energie ■ Is reinigend en zuiverend ■ Bevordert de spijsvertering

en darmwerking

Page 81: Vitamin magazine lente 2015

Winkeladressen

AlkmaarGedempte Nieuwesloot 6 072 - 520 63 52

Almere Schutterstraat 23Stadshart Almere036 303 03 60

AmersfoortRiddergang 4033 - 469 01 05

AmstelveenRembrandthof 52tegenover Albert Heijn020 - 345 49 60

Binnenhof 77cLunchroomStadshart Amstelveen020-820 11 92

AmsterdamBeethovenstraat 59 020 - 810 07 38

Haarlemmerstraat 61020 - 820 21 15

Land van Cocagneplein 46 winkelcentrum Oostpoort020 - 705 51 83

Osdorpplein 712Shoperade020 - 619 12 72

Kinkerstaat 69hoek Bilderdijkstraat020 - 612 00 20

Arnhem Rijnstraat 46 026- 737 01 79

Den BoschHinthamerstraat 75073 - 610 47 96

Den HaagFrederik Hendriklaan 102 070 - 355 31 89

EindhovenNieuwe Emmasingel 115 tussen Phillips Museum en La Place040 - 298 86 46

GoudaLange Tiendeweg 24 0182 - 54 98 05

HaarlemAnegang 21tegenover C&A023 - 532 29 42

HeemstedeBinnenweg 19tegenover Dekamarkt023 - 547 35 90

HeerlenHomerusplein 6a winkelcentrum 't Loon 045 - 579 07 90

LeidschendamLiguster 8Leidsenhage070 - 301 94 23

LeusdenKomenij 7ategenover Goudreinet033 - 489 36 04

PijnackerRaadhuisplein 6naast het Witte Huis015 - 361 09 10

RoermondNeerstraat 6 0475 - 56 62 55

Rotterdam Poolsterstraat 70winkelcentrum Alexandrium010 - 455 01 92

Meent 3ahoek Goudsesingel010 - 282 79 82

UtrechtLijnmarkt 4030 - 236 71 00

VlaardingenVeerplein 40 winkelcentrum Liesveld010 - 232 76 49

WeertMuntpassage 73tegenover Kruidvat0495 - 52 52 33

Zoetermeer Promenade 7 Stadshart Zoetermeer079 – 360 32 12

Almere

Amstelveen

AmsterdamBeethovenstraat Haarlemmerstraat Kinkerstaat Land van Cocagneplein

Arnhem

Den Bosch

Eindhoven

Heerlen

Leidschendam

Waar vind ik Vitaminstore?

Vitaminboost Amstelveen heeft naast lekkere sappen en smoothies ook lekker eten. Mét superfoods! Kom je snel eens langs?

Waar vind ik juicebar Vitaminboost?

Vlaardingen

Zoetermeer

Nieuw!

zie adressen hierboven.

200 tablettenvan 14,95

voor 11,95

Kijk voor meer informatie op: www.vitalgreenchlorella.nl

Tevens verkrijgbaar:600 tablettenvan 36,45 voor 29,951000 tablettenvan 51,95 voor 41,95

en

5

r meer informatie op: www.vitalgreenchlorella.nl

Tevens v600 tabvan 36,

1000 tavan 51,95

KORTING TOT

20%

CHLORELLA is één van de kleinste en oudste plant-aardige levensvormen op aarde dat percents gewijs, in tegen stelling tot andere planten op aarde, een hoog gehalte aan bladgroen (chlorofyl) bevat. We weten allemaal dat groene groenten gezond zijn en ook eten de meeste dieren niet voor niets voornamelijk gras, planten en bladeren. Chlorella bezit van nature nuttige voedingsstoffen als vita-mines, mineralen, aminozuren, chlorofyl, plant-aardige DNA en RNA en Chlorella Groeifactor.

Chlorella is pure levenskrachtNaast de reinigende en zuiverende invloed die Chlorella bezit, geeft het niet alleen meer energie, maar bevordert het ook de spijsvertering en darm-werking. Daarnaast is Chlorella goed voor de lever en een evenwichtige darmflora.

Vital Green Chlorella is een puur en eerlijk voedingssupplementChlorella van Bloem is puur en eerlijk en wordt in Taiwan gekweekt vanwege de zuivere vorm. Het is vrij van kunst matige kleur-, geur- en smaakstoffen, hulpstoffen en ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Puur en eerlijk met chlorella

Chlorella: ■ Geeft meer energie ■ Is reinigend en zuiverend ■ Bevordert de spijsvertering

en darmwerking

verhuisd!

Nieuw!

Page 82: Vitamin magazine lente 2015

en Vitamine C 1000Een goede combinatie om de

energieproductie te ondersteunen

en Vitamine C 1000Een goede combinatie om de

energieproductie te ondersteunen

Page 83: Vitamin magazine lente 2015

Volgende uitgaveVooruitblik op het volgende Vitaminmagazinedat verschijnt op 29 juni.

vitamin magazine 83

Correspondentie adres Vitaminstore Nederland BVt.a.v. VitaminmagazinePostbus 9508, 1006 GA Amsterdam

[email protected]

twitter.com/vitaminstore

facebook.com/vitaminstorenl

Hoofdredacteur Alain Vermeulen

BladmanagerSanne van der Rijt

RedactiePepijn Aardewijn, Manon Otten, Sanne van der Rijt

Vormgeving / beeldbewerkingJoy Darshoen

AdvertentiesManon Otten ([email protected])

FotografieDiana Emanuela, Erik Verheggen, Frank Ruiter, iStock-photo, Innovital, Jacco Breed-veld, Jan-Evert Zondag, Joy Darshoen, Lotte Bruning, Nick van Ormondt, Nico Kroon Paul de Graaff, P-I Studio’s, Sanne van der Rijt

Met medewerking van

ExternGayle Mahulette, Gideon Tailleur, Kay Dumas, Liane den Hartog, Lisanne Muns, Mirjam Blanken, Susan Smit, Toeristisch Nederland, en alle medewerkers van Vita-minstore Haarlemmerstraat en Almere

InternKoert Otten, Sacha Vermeulen, Tim Wolters

Oplage 100.000

Drukwerk Noort grafimedia

De inhoud van deze uitgave is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Enig advies of informatie is nimmer bedoeld als voorschrift voor het voorkomen, lenigen of genezen van ziektes. De diagnose en behandeling dient altijd te geschieden onder de verantwoordelijkheid van huisarts of medisch specialist. Vitaminstore Nederland BV, noch de auteurs stellen zich aansprake-lijk voor eventuele schade, voortvloeiend uit eventuele onjuistheden of onvolledigheden in deze uitgave.

Afbeeldingen kunnen afwijken, prijzen onder voorbehoud en zolang de voorraad strekt. * Aanbiedingen zijn geldig t/m 20 juni 2015 of zolang de voorraad strekt. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Copyright 2015, niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd of anderzijds worden vermenigvuldigd, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever.

Colofon

Supergezonde Gazpacho Food

Health

Sports

Beauty

Haal je POWER bij de groenteboer! Lang(er) leven en beter sporten met nitraatrijke groenten

Sup-YogaYoga op een

surfboard in het water

Apps tegen een jetlag en dus tegen wallen

Page 84: Vitamin magazine lente 2015

Ga voor goud

De Superlijn van Vitaminhealth is samengesteld met de beste ingrediënten van de hoogste kwaliteit en geproduceerd door de beste producenten. Bij de samenstelling is rekening gehouden met de Nederlandse voedingsge-woonten en de meest recentelijke wetenschappelijke bevindingen. Haal jij dagelijks het beste uit jezelf? Dan verdien je ook de beste ondersteuning! Geef je lente meer kleur en ga voor goud!