Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina...

of 8 /8
Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij 4 Bewegen geeft energie! 5 Buitentips 6 Van de Cliëntenraad 6 Woordzoeker 7 Kleurplaat voor volwassenen 8 Activiteiten 8 Wat doen de ergocoaches? MAGAZINE VOOR CLIëNTEN VAN WZH TRANSVAAL 2 NR 2 - MAART/APRIL 2015 Onder ons De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden Vitaal de lente in! Menno H. Oomkens, locatiemanager WZH Transvaal De lentezon wordt steeds krachtiger. Het is daarom de hoogste tijd om de winter van u af te schudden. Tijdens de donkere wintermaanden hebben we vooral binnen gezeten. Nu de dagen weer langer en warmer worden, is het fijn om buiten te zijn. Vitaal de lente in? Ga naar buiten, eet gezond en pak ook uw rust met bijvoorbeeld een kopje thee. Zo bevordert u uw vitaliteit en gezondheid. Welke activiteiten u deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. Ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders dit seizoen voor u in petto hebben. Wat u allemaal in de Beweegplaza kunt doen, beschrijven fysiotherapeuten Esther en Laura voor u. Tot slot kunt u creatief aan de slag met een kleurplaat geheel in het thema. Veel leesplezier!

Embed Size (px)

Transcript of Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina...

Page 1: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

Inhoud:2 Berichten

3 Op de koffie bij

4 Bewegen geeft energie!

5 Buitentips

6 Van de Cliëntenraad

6 Woordzoeker

7 Kleurplaat voor volwassenen

8 Activiteiten

8 Wat doen de ergocoaches?

magazine voor cliënten van WzH transvaal 2

nr 2 - maart/april 2015

OnderonsDe digitale versie

vindt u op www.wzh.nl/transvaal

Elk facet telt

WoonZorgcentra Haaglanden

Vitaal de lente in!

Menno H. Oomkens, locatiemanager WZH Transvaal

De lentezon wordt steeds krachtiger. Het is daarom de hoogste tijd om de winter van u af te schudden. Tijdens de donkere wintermaanden hebben we vooral binnen gezeten. Nu de dagen weer langer en warmer worden, is het fijn om buiten te zijn. vitaal de lente in? ga naar buiten, eet gezond en pak ook uw rust met bijvoorbeeld een kopje thee. zo bevordert u uw vitaliteit en gezondheid. Welke activiteiten u deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders dit seizoen voor u in petto hebben. Wat u allemaal in de Beweegplaza kunt doen, beschrijven fysiotherapeuten esther en laura voor u. tot slot kunt u creatief aan de slag met een kleurplaat geheel in het thema. veel leesplezier!

Page 2: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

2 ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

Het Holifeest of ‘phagwa’, is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een

lentefeest - een feest van de overwinning van het goede op het kwade- en een nieuwjaarsfeest. in 2015 vindt het Holifeest plaats op vrijdag 6 maart. volgens de hindoekalender wordt dit gevierd in het voorjaar op de dag na de volle maan. Het Holifeest kenmerkt zich door dans, zang, versnaperingen en het strooien met gekleurd poeder, parfum en gekleurd water. mensen wensen elkaar bij dit feest ‘subh Holi!’ toe, wat zoveel wil zeggen als ‘gelukkig nieuwjaar!’. De hindoejaartelling is daarbij anders: met het inluiden van Holi in 2015 viert de hindoe het begin van het hindoejaar 2072.

voorafgaand aan het Holifeest houden hindoes tijdens de volle maan een ceremonie waarbij ze symbolisch holka, het kwade, verbranden. Het strooien met gekleurd poeder of water begint nadat de as van de holka is afgekoeld en de ceremoniemeester de ochtend-dienst heeft uitgevoerd. Hierna start het gekleurde feest, tot laat in de nacht wordt er uitbundig gefeest, gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud. Het strooien met gekleurd poeder, parfum en water staat symbool voor de in bloei staande natuur en mens.

met de verhuizing naar het nieuwe gebouw kreeg WzH transvaal een volière met vier vogels. omdat niet

veel cliënten wisten wat voor vogels dit zijn, heeft de redactie van onder ons dit voor u uitgezocht.

Rosella’sDe vogels zijn bontgekleurde rosella’s (papegaaien). De rosella komt van oorsprong uit het zuidelijk deel van Queensland, nieuw-zuid-Wales, victoria, zuid-australië en tasmanië. Hun menu bestaat uit witzaad, gierst, geweekte haver, zonnebloempitten, fruit en

groenvoer. Hun levensverwachting is ongeveer twintig jaar en ze kunnen in een buiten volière overwinteren. aanvankelijk zaten de rosella’s bijeen in een smalle kooi en konden zij alleen op en neer vliegen. een bezorgde medewerker van WzH transvaal heeft er op aangedrongen om de vogels een betere huisvesting te geven, en zo kwam er een nieuwe grote kooi met fraaie speeltoestellen. op de veranda kunt u de vogels in hun nieuwe leefomgeving bewonderen.

Vogels in WZH Transvaal

Holifeest

Berichten:

Page 3: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

3ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

Meneer Gelderblom

Op de koffie bij:

Jolanda Bouwman

Jolanda Bouwman is praktijkopleider en

werkt sinds twee jaar in WZH Transvaal.

Jolanda legt uit wat haar werk inhoudt:

“een praktijkopleider is verantwoordelijk

voor het praktijkgedeelte van de opleiding

van leerlingen.”

Praktijkopleider in 1986 is Jolanda als praktijkopleider aan de slag gegaan en heeft daarvoor als verzorgende gewerkt in WzH nieuw Berkendael. momenteel werkt Jolanda als praktijkopleider bij WzH transvaal. Jolanda zorgt ervoor dat leerlingen een deskundige begeleider op de werkvloer hebben, de tijd krijgen om hun opdrachten voor school uit te werken en op de afdeling ruimte krijgen om begeleiding te ontvangen bij leeractiviteiten. ze doet dit samen met collega roos primatesta.

Leerlingen begeleidenDit voorjaar gaan leerlingen voor het eerst rouleren binnen de WzH-locaties. Jolanda vindt dit een goede ontwikkeling omdat de leerlingen zo met verschillende groepen cliënten te maken krijgen. De leerlingen worden gedurende hun opleiding elk jaar overgeplaatst naar een andere WzH-locatie.

Kwaliteit in de zorgnaast het begeleiden van leerlingen en stagiaires, heeft Jolanda ook een hbo opleiding voor coaching afgerond. zij geeft WzH breed scholingen op het gebied van medicatie, werkbegeleiderstraining en communicatie. Kwaliteit van zorg heeft Jolanda hoog in het vaandel staan. Daarom is Jolanda ook beoordelaar van voorbehouden handelingen waarbij de kennis en kunde van medewerkers getoetst wordt.

Jolanda is enthousiast en betrokken bij WzH transvaal. “afkomstig uit een klein dorp kan ik echt genieten van de levendigheid dat het werken in een stadse multi-culturele instelling met zich meebrengt.”

“Afkomstig uit een klein dorp kan ik echt genieten van delevendigheid dat het werkenin een stadse multi-culturele

instelling met zich meebrengt.”

Jolanda Bouwman

Page 4: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

4 ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

Onze fysiotherapeuten laura en esther geven

u graag tips over het effect van bewegen.

Bewegen, zoals bewegingen in het dagelijks

leven, buiten wandelen en sporten of fitness

geeft energie. Door u dagelijks lichamelijk

in te spannen, wordt u fitter, en zit u beter

in uw vel.

maar dat niet alleen. ook uw gezondheid heeft baat bij geregeld bewegen en sporten. Denk hierbij aan suikerziekte of hart- en vaatproblematiek. Beweging,

in welke mate dan ook, heeft hier een positieve invloed op.

vijf weetjes over de voordelen van bewegen:

1. Bewegen bevordert de nachtrust Wanneer u zich minimaal drie keer per week 30 minuten matig intensief inspant, slaapt u beter. een bijkomend voordeel is dat u zich de volgende dag uitgerust en energiek voelt.

2. Bewegen bestrijdt vermoeidheid voelt u zich moe? Bewegen geeft energie en zorgt voor een fit gevoel. ga naar buiten, adem de frisse lucht in of meldt u aan voor ons fitnessprogramma.

3. Strakker in je vel met sporten Bewegen geeft energie, maar zorgt er ook

voor dat u strakker in uw vel gaat zitten. Door regelmatig lichamelijk actief te zijn behoudt u spiermassa en ziet u er gezond en vitaal uit. Wilt u afvallen? Dan is gezond eten in combinatie met meer beweging aan te raden.

4. Regelmatig bewegen verbetert uw conditie

meer bewegen leidt ook tot een betere conditie! u bent minder snel buiten adem en krijgt een langer uithoudingsvermogen. Kom in actie en span u lichamelijk regelmatig in.

5. Regelmatig bewegen bestrijdt stress

Bewegen helpt stress bestrijden. als u gestrest bent maakt u stresshormonen aan. maar als u meerdere keren per week matig intensief beweegt worden deze hormonen afgebroken. uw lichaam maakt ook tijdens het sporten endorfine aan, dit zorgt voor een ontspannen en gelukkig gevoel.

Kortom: genoeg redenen om samen met onze fysiotherapeuten laura en esther de grenzen van uw beweegmogelijkheden op te zoeken!

Bewegen geeft energie!

laura en esther in de Beweegplaza in WzH transvaal.

Page 5: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

5ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

BuitentipsLekker wandelen!Wilt u samen met uw naaste een lekkere wandeling maken in de buurt? Bij het Servicepunt van ieder WZH woonzorgcentrum kunt u een wandelroute opvragen. Blijft u liever in uw vertrouwde omgeving? Veel woonzorgcentra zoals WZH De Strijp, WZH Hoge Veld, WZH Sammersbrug, WZH Prinsenhof, WZH Het Anker en WZH Oosterheem hebben mooie en sfeervolle binnentuinen en (dak)terrassen.

Achtertuin WZH WaterhofWanneer het zonnetje schijnt maken bewoners en hun naasten graag gebruik van de achtertuin van WZH Waterhof. Houdt u van jeu de boules? Ook dat kan in de tuin van WZH Waterhof; de tuin heeft namelijk een echte jeu de boules-baan. Of neem een kijkje in de bakken waar plantjes, kruiden en moestuingroenten groeien!

Boskamer WZH OosterheemIn WZH Oosterheem is in de boskamer het buitenleven letterlijk naar binnen gehaald. U kunt hier heerlijk ontspannen! De Boskamer is volledig opgebouwd uit natuurlijke materialen. Echte gedroogde bomen, mos en schors zorgen voor een complete boservaring. Cliënten en familieleden kunnen zich hier terugtrekken en genieten van de rustgevende omgeving met echte vogels en allerlei zintuigelijke verrassingen.

Veranda WZH TransvaalGenieten van de tropische sfeer in WZH Transvaal? Dat kan! U kunt namelijk heerlijk ontspannen op de veranda. De mooie planten, zingende vogels en de natuurlijke materialen, tinten en patronen in de gezellige inrichting zorgen voor een tropisch gevoel.

Stadsboerderij Landzigt WZH Leilinde en WZH RustoordStadsboerderij Landzigt bevindt zich op loopafstand van WZH Leilinde en WZH Rustoord en is zeker een bezoekje waard. De historische uitstraling maakt deze stadsboerderij bijzonder. De stadsboerderij uit 1853 is zo goed mogelijk in de originele staat teruggebracht. De stadsboerderij is open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur.

DuofietsenVerschillende woonzorgcentra beschikken over duofietsen. Een duofiets biedt een cliënt, die niet zelfstandig kan/mag fietsen, de mogelijkheid om (samen met een begeleider) toch mobiel te zijn. Een duofiets is een soort tandemfiets, maar dan naast elkaar in plaats van achter elkaar. De begeleider bestuurt de fiets, terwijl u mee kan fietsen maar niet mee kan sturen (het stuur zit vast). U kunt de duofiets reserveren bij het Servicepunt of de activiteiten-begeleider van uw woonzorgcentrum.

Moestuin in WZH Nieuw Berkendael Deze maand gaat het seizoen van de moestuin weer van start! Na het wieden van het onkruid, voorziet de moestuin van WZH Nieuw Berkendael de kookgroep van allerlei verse groenten. Een kleine greep uit het assortiment: rode bietjes, tuinbonen, spinazie en broccoli. Naast alle groenten is een moestuin een ontspannen en prettige vrijetijdsbesteding.

Historisch centrum Leidschendam Het is leuk wandelen voor de bewoners van WZH Schoorwijck en WZH Het Anker! Het historisch centrum van Leidschendam heeft bijzondere monumenten, zoals het 17e-eeuwse sluisje met de traditionele ophaalbruggen, het sluiswachtershuisje, het gemaal, de Peperbus en de Petrus- en Pauluskerk. Ook de andere kant van de Vliet, de kant van Voorburg, is de moeite waard om te verkennen.

Achtertuin WZH Prinsenhof WZH Prinsenhof ligt in een groene omgeving. Achter het woonzorgcentrum is een mooie tuin met kippen waar u lekker kunt wandelen. En als u echt de smaak te pakken heeft, kunt u een grote wandeling maken in het bos gelegen naast het woonzorgcentrum.

Page 6: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

6 ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

volgens de veda’s moet de mensheid continu

een humaan leven nastreven, maar wat houdt

een humaan leven in? In het sanskrit wordt

dit ‘Dharma’ genoemd, wat betekent: “Wat u

niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een

ander niet aan.”

Het betekent ook dat we als mens goed voor onszelf moeten zorgen. naast de innerlijke zorg (het mediteren en gezond eten) is het ook de bedoeling dat het lichaam gezond

gehouden moet worden. Daarom wordt bij ieder Hindoestaans ritueel de ‘anga sparsch’ uitgevoerd, het aanraken van diverse lichaamsdelen met water. Hierin vragen wij god, ‘parmaatma’, om inspiratie opdat we

onszelf gezond kunnen houden. Wilt u gezond oud worden dan zult u zoveel mogelijk moeten bewegen. Bij een aantal Hindoestaanse ouderen is sporten niet van jongs af aan meegegeven. Dit komt omdat men vroeger veel beweging kreeg doordat er hard op het land gewerkt werd. maar na de emigratie naar nederland is dit weggevallen. gezond oud worden doet u door onder andere in beweging blijven. WzH transvaal biedt veel mogelijkheden aan cliënten om op een leuke manier te bewegen. er is een bewegingsruimte op de begane grond waar u gebruik van kunt maken. laten we met z’n allen gezond het jaar 2015 beginnen, beweeg en blijf gezond. Dit is Dharma, wees lief voor uw lichaam.

Bhasker rewti, voorzitter cliëntenraad

Word een mens - ‘Manu Bhewah’- en beweeg

Van de Cliëntenraad:

Woordzoeker: LenteBloemBollen

Bloesemei

KrieBels KuiKen

lammetJelente

narcissennest

paasHaaspasen

vaKantie vlinDer

Warmzon

q l T O k r I e B e l s B x m

l m p q c Z f a l I r u J B O

H l a s J y e I O T s p D N x

B N a r c I s s e N N H q I W

Z m s m s H l B s a e J k r u

N k H H m s e y e k k s a q v

m T a r B e N Z m a I g T x g

g c a O x I T u N v u g I y H

Z D s x B k e J H D k J Z x I

N v a v l I N D e r c p N u s

l c Z s T W O O l I e a H x l

c p v O g a v p l Z v s f r c

l B v y f r q N e B O e N B H

Z B l O e m B O l l e N r T f

k s r e Z B l y D I O c x H r

Page 7: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

7ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

Kleurplaat voorvolwassenen Kleurboeken en kleurplaten voor volwassenen zijn hip! Kleuren is een

heerlijke bezigheid die u overal kunt doen. Er zijn maar twee regels:

ontspan en kleur de tekening in zoals u dat wilt. In veel kleurboeken

staat een thema centraal, in de Onder ons is dat de lente.

Page 8: Vitaal de lente in! - WZH ons maart en april... · deze lente kunt ondernemen, leest u op de pagina ‘Buitentips’. ook leest u op de activiteitenpagina welke plannen de activiteitenbegeleiders

8 ONDer ONs nummer 2 WZH TraNsvaal maart/april 2015

WZH Transvaal Natalstraat 20 2572 AZ Den Haag Telefoon: (070) 756 29 00E-mail: [email protected] www.wzh.nl/transvaalOnderdeel van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH)

© WZH Transvaal 2015Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Alle rechten voorbe-houden. Niets uit deze uitgave mag wor-den verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of eni-ge wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van WZH Transvaal.

Onderons

Activiteiten:

Maart

Vrijdag 6 maart 09.00 - 15.30 uur, Kooktheater

Holi viering voor cliënten met een feestelijk ontbijten muziek

Dinsdag 24 maart 10.00 - 12.00 uur

Viering bij de wekelijkse activiteiten Navratri en Aryasamadj stapna Diwas

Vrijdag 27 maart Nationale pannenkoekendagin de middag worden in alle huiskamers pannenkoeken gebakken.

April

Woensdag 1 april 10.00 - 15.30 uur

Paasbrunch

Muziek13.30 - 15.30 uur, Kooktheater

Woensdag 15 april 10.00 - 15.00 uur Voorjaarsmarkt

Woensdag 22 april BakactiviteitBara’s maken

• De kwaliteit bewaken van het transferbeleid. • instrueren, stimuleren, controleren en bijstellen

van gemaakte afspraken met betrekking tot het transferbeleid.

• ieder kwartaal zorg dragen voor de invulling van de te verzamelen til thermometers en de acties hierop.

• zorg dragen voor het invullen van de checklist kwartaalronde tilapparatuur en de inventarisatie van transfermaterialen.

• signaleren van problemen met betrekking tot tillen/verplaatsen op de afdeling.

• evalueren van tilwijzer/tilprotocol met contact verzorgende.

• Het houden van toezicht en controle op het beheer van het hulpmiddelenmagazijn.

Wat doen de ergocoaches?

De ergocoaches van WZH Transvaal

RaisaRoof

Cathyvan der Kraats

StefanieBoon

Lalita Baldewsing