Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

16
LEDENBLAD JG. 67 - VISIE NR. VRIJDAG 14 JANUARI 2011 Gelukkig 2011, gelukkig Jaar van de Vrijwilli- ger! Met het nieuwe jaar is ook het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk begonnen. Een heel jaar lang worden mensen die zich belan- geloos voor elkaar inzetten extra in de bloe- metjes gezet en ondersteund. “Echt stilzitten kan ik niet”, bekent Jos Schauwaers uit Heist-op-den-Berg (foto links onderaan). Hij is er vrijwilliger bij -onder andere- het ACW en bij ge- zinsbeweging kwb. Hij helpt mee om pakweg fiets- tochten en kerstboomverbrandingen te organiseren en heeft daar duidelijk deugd van. “Ik kom graag met mensen in contact en hou ervan om initiatief te nemen. Je krijgt ook veel terug voor wat je als vrijwilliger doet: zien dat andere men- sen deugd hebben van een activiteit, en het ple- zier dat je zelf hebt wanneer alles goed draait.” Lachen met vrijwilligers Stand-upcomedian Steven Goegebeur maakte op vraag van ACW Heist-op-den-Berg een humoristi- sche voorstelling over De Vrijwilliger. “Voor alle duidelijkheid: ik lach niet met vrijwilligers! Ik ken het verenigingsleven. Mijn vader is lang actief ge- weest bij kwb en bij het ACW. Ik lach zeker niet met mensen die zich dag in dag uit inzetten voor anderen! De Vrijwilliger gaat over serieuze thema’s als opvoeding, engagement en nieuwe vrijwilligers werven, maar dan met veel humor.” Goegebeur deed een geïmproviseerde enquête bij de vrijwilligers van de organisaties in de christelij- ke arbeidersbeweging. “Ik heb hen gevraagd naar de vooroordelen die ze ondervinden. Zo denken veel mensen dat in de KAV alleen vrouwen zitten die niets anders doen dan tetteren en dat je alleen maar bij seniorenvereniging OKRA bent om op be- devaart te gaan. Niet waar natuurlijk, maar wel pijnlijk voor de vrijwilligers.” Troeven uitspelen “De grootste troef van al die organisaties is hun ge- varieerde aanbod. Je kan elke avond wel ergens gaan koken, sporten of op uitstap gaan. Maar geen enkele vereniging doet al die dingen in één. Die troef mogen de vrijwilligers zeker meer uitspelen.” Lieve Van den Bulck Proef KAV, chocolade en een beter humeur 2 10 Dienstencheque-cowboys moeten weg uit de sector 5 De juiste prijs: honoraria en terugbetalingstarieven www.acw.be www.groeparco.be www.cm.be www.acv-online.be AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000 s e 01 2011, het Jaar van de Vrijwilliger

description

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw.Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie:Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • [email protected] • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden(15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de MilieubeleidsovereenkomstPapier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaamseregering i.v.m. papierrecuperatie.

Transcript of Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Page 1: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

LEDENBLAD JG. 67 - VISIE NR. VRIJDAG 14 JANUARI 2011

Gelukkig 2011, gelukkig Jaar van de Vrijwilli-ger! Met het nieuwe jaar is ook het Europese Jaar van het Vrijwilligerswerk begonnen. Een heel jaar lang worden mensen die zich belan-geloos voor elkaar inzetten extra in de bloe-metjes gezet en ondersteund.

“Echt stilzitten kan ik niet”, bekent Jos Schauwaers uit Heist-op-den-Berg (foto links onderaan). Hij is er vrijwilliger bij -onder andere- het ACW en bij ge-zinsbeweging kwb. Hij helpt mee om pakweg fi ets-tochten en kerstboomverbrandingen te organiseren en heeft daar duidelijk deugd van.

“Ik kom graag met mensen in contact en hou ervan om initiatief te nemen. Je krijgt ook veel terug voor wat je als vrijwilliger doet: zien dat andere men-

sen deugd hebben van een activiteit, en het ple-zier dat je zelf hebt wanneer alles goed draait.”

Lachen met vrijwilligersStand-upcomedian Steven Goegebeur maakte op vraag van ACW Heist-op-den-Berg een humoristi-sche voorstelling over De Vrijwilliger. “Voor alle duidelijkheid: ik lach niet met vrijwilligers! Ik ken het verenigingsleven. Mijn vader is lang actief ge-weest bij kwb en bij het ACW. Ik lach zeker niet met mensen die zich dag in dag uit inzetten voor anderen! De Vrijwilliger gaat over serieuze thema’s als opvoeding, engagement en nieuwe vrijwilligers werven, maar dan met veel humor.”

Goegebeur deed een geïmproviseerde enquête bij de vrijwilligers van de organisaties in de christelij-ke arbeidersbeweging. “Ik heb hen gevraagd naar

de vooroordelen die ze ondervinden. Zo denken veel mensen dat in de KAV alleen vrouwen zitten die niets anders doen dan tetteren en dat je alleen maar bij seniorenvereniging OKRA bent om op be-devaart te gaan. Niet waar natuurlijk, maar wel pijnlijk voor de vrijwilligers.”

Troeven uitspelen“De grootste troef van al die organisaties is hun ge-varieerde aanbod. Je kan elke avond wel ergens gaan koken, sporten of op uitstap gaan. Maar geen enkele vereniging doet al die dingen in één. Die troef mogen de vrijwilligers zeker meer uitspelen.”

Lieve Van den Bulck

Proef KAV, chocolade en een beter humeur

2 10

Dienstencheque-cowboys moeten weg uit de sector

5

De juiste prijs: honoraria en terugbetalingstarieven

www.acw.be www.groeparco.be www.cm.be www.acv-online.be www.acw.be www.groeparco.be www.cm.be www.acv-online.be

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000 VRIJDAG 14 JANUARI 2011

s e01

2011, het Jaar van de Vrijwilliger

Page 2: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Dat lees je in de ogen van de 80 vrou-wen aanwezig bij een activiteit van KAV Vichte. Bijna 900 plaatselijke groepen in Vlaanderen en Brussel or-ganiseren tal van activiteiten waar-bij een bont gezelschap van vrouwen samenkomt. Visie was te gast bij een van die plaatselijke groepen, KAV Vichte.

Pralines proevenDe avond staat in het teken van cho-colade. Tachtig vrouwen proeven van pralines. Tachtig vrouwen proe-ven van KAV. Anne Waelkens zit in het organiserende bestuur van KAV. “Dit is onze startavond, we stellen aan onze leden de activiteiten die we dit jaar plannen voor. Tegelijk nodig-den we ook vrouwen uit die geen lid zijn van KAV. Zo kunnen ze kennis-maken met wat we doen. Vanavond hebben we een vijftal nieuwelingen.”

Babbeltje doenAnne Vandamme is een van de vijf nieuwelingen die avond. “Ik zit in een sportclub en daar ontmoet ik mensen. Da’s wel tof, maar toch wil ik nog iets anders doen. Samen met vrouwen wat dansen, babbelen, ge-zellig aan tafel zitten. En ik wil heel graag leren naaien, dat kan ook met KAV heb ik ontdekt. ’t Is de eerste keer dat ik naar een KAV-activiteit ga, maar ik voel me direct op mijn gemak. Ik herken wat gezichten, met

| A

CW N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

2

Een nieuw jaar, nieuw puzzelplezier! Stuur de oplossing van deze sudoku-puzzel (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 1, Post-bus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 24 januari 2010. Uit de juiste inzendingen worden tien winnaars geloot. Ze worden bekendge-maakt in Sudoku-puzzel 3. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,61 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

Hoe los je een sudoku op?

Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 inge-vuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cij-fers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur): Niets dan de waarheid (David Baldacci) / Ardennen (Marco Polo)Kleine Kattengids / Keukenkruiden van A tot Z (Henning Seehusen)Ik ben Jip, ik ben Janneke (Annie MG Schmidt)

Oplossing kruiswoordpuzzel 190: bediende

Winnaars kruiswoordpuzzel 190: Flore Antoine, Genk; Luc Vandermeeren, Borgloon; Johanna Van Trier, Bornem; Raoul Destatsbader, Kuurne; Dirk Covent, Vilvoorde; Stan Elst, Essen; Filip Van Steenberghe, Heule; Lucia Laenen, Koersel; Ria Thoen, Oostakker; M.L. De Doncker, Gooik.

Sudoku 1

Vacature Kind en PreventiePersoneelswerker op personeelsdienst 80 %, in Brussel

Diploma Bachelor (Personeels-werk) of gelijkw. door ervaring.Sollicitatiebrief en cv tegen ui-terlijk 31 januari sturen naar Kind en Preventie vzw, Katleen Smolders, Paviljoenstraat 1-5, 1030 Brussel, Tel.: 02 229 50 14, mail [email protected]

OKRA-reizen, Trefpunt 55+

Tunesië van 2 tot 12 maart11 dagen in hotel Iberostar Chich Khan 4* in all-inclusive voor 510 euro. Toeslag voor alleenstaan-den: 50 euro.

Turkije van 10 tot 20/03/2011Antalya, Sagalassos, Konya, Cap-padocië. 4 nachten minirondreis in volpension + 6 nachten verblijf in Kemer in hotel Paloma Renais-sance 5* in all-inclusive voor 760 euro. Geen toeslag voor alleen-staanden.CM-leden krijgen 15 euro kor-ting. Annulatieverzekering en OKRA-begeleider inbegrepen.Info bij [email protected] of 02 246 44 41

Vacature PasarEvent manager

Organisator en coördinator van evenementen, promo- en wer-vingsacties. Diploma bachelor, kennis van commerciële commu-nicatietechnieken.Met voltijdse tewerkstelling van onbepaalde duur volgens barema’s ACW en een ruim pakket extra-legale voordelen.

Meer info: www.pasar.beSollicitatie voor 29-01-2011 bij [email protected]

evisie

www.javi.tv

Wil je weten wat er leeft bij het jeugdwerk en bij jongeren in Vlaanderen? Surf dan naar www.javi.tv. Een ploegje jonge vrij-willigers van deze vzw zet hier leuke fi lmpjes online over acti-viteiten van jeugdwerk- en an-dere non-profi torganisaties. De meest recente filmpjes: Wat deed ‘de jeugd’ voor Music for Life’?, ‘Vlaamse jeugdwerkers in Slovenië’ en een reportage van op het KSJ-café op de kerst-markt in Ledeberg. Zeg nu nog eens dat de jeugd van tegen-woordig niet geëngageerd is.

Proef KAV, chocolade en een beter humeurJe hoort een zacht plofje. Het bruine goed breekt in stukjes. De mond gaat lichtjes open, de tong wacht verlangend op wat komt. Het stukje smelt in de mond, de chocolade zorgt voor een smaak-bommetje. De ogen blinken, de mondhoeken krullen. Ja hoor, chocolade geeft je een beter humeur.

die vrouwen ga ik eens een babbeltje doen.”

Mannen passen op de kinderenOok voor Anne Waelkens is vrouwen ontmoeten de reden waarom ze bij KAV is. Wil ze dan niets samen met mannen doen? “Ach, je moet toch niet altijd bij je echtgenoot zijn?”, ant-woordt ze laconiek. “Vrouwen praten over andere dingen dan mannen. Over de kinderen, over de mode, over wat ons bezig houdt. Als er mannen bij zijn, dan hebben we het daar min-der over. Bovendien: het merendeel van ons is moeder. Handig dat onze mannen vanavond op de kinderen kunnen passen.”

Pure ontspanning“Het leven bestaat vaak uit werken: buitenshuis, en ook thuis ben je steeds bezig. Je blijft werken als je niet even tijd neemt om iets anders te doen. Ja, ik ben vrijwilliger bij KAV, maar dat voelt niet aan als wer-ken. Vorig jaar werden we met de Week van de Vrijwilliger in de bloe-metjes gezet. Ik verbaasde me daar-over, want ik voel me geen vrijwilli-ger, dit is voor mij ontspanning”, ver-telt Anne Waelkens.

Beter humeurNa de Proef KAV-activiteit met cho-colade alleen maar giechelende vrou-

wen in Vichte. Mensen die elkaar voordien niet kenden, kletsen er op los. De sfeer is los, ontspannen. Al-leen maar lachende gezichten. Geeft chocolade een beter humeur? Of is het toch vooral de KAV?

Proef KAV“Dit is de vierde keer dat we met KAV een 'Proef KAV' organiseren. We doen dit bij het begin van een nieuw werkjaar, om onze plaatselijke KAV-afdelingen schwung te geven. Het doel is om nieuwe mensen met KAV te la-ten kennis maken, zodat ze goesting

Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Sudoku 01

Oplossing

1 9 4 8 75 4 86 8 9 3 2

9 5 6 44 7

6 1 52 7 1 68 2 5 7 3

5 3 7

1 2 9 4 8 6 3 5 75 3 4 7 2 1 6 9 86 8 7 5 9 3 2 4 17 9 2 8 3 5 1 6 44 5 1 6 7 9 8 2 33 6 8 1 4 2 9 7 52 7 3 9 1 4 5 8 68 1 6 2 5 7 4 3 99 4 5 3 6 8 7 1 2

A

C

B

SUD VISIE 01_Opmaak 1 11-01-11 10:06 Pagina 1

B CA

Page 3: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Hartelijke wensen voor 2011Voor 2011 wensen we je het allerbeste: vrede, vriendschap en vreugde, zeker ook in de kleine, alledaagse dingen.

We hopen dat 2011 het jaar wordt van de ontmoeting, van deugd-doende contacten met elkaar, van samen werken aan een gezellige buurt, een fi jne werkplek of een ander project dat je na aan het hart ligt.

De jongeren wensen we een jaar vol dynamiek. Jullie maken in 2011 de toekomst. 2011 is er ook voor jullie.

Aan de zieken onder ons: we wensen je beterschap en oprechte be-zoekjes, en prachtige bloemen om je op te fl euren tijdens moeilijke momenten. We willen ook in 2011 rekening houden met je moeilijk-heden en mogelijkheden.

Aan alle vrouwen in de wereld wensen we enkele zeer goede vrien-dinnen en veel solidariteit van grote vrouwengroepen, om te blijven ijveren voor gelijke rechten en kansen op ontplooiing en ontwikke-ling voor iedereen.

De mannen wensen we veel toffe avonden, met kameraden en ge-zellig een dagje weg met familie of gezin.

Voor iedereen die werkt hopen we dat je ook dit jaar plezier en mo-tivatie vindt in je job. En de mogelijkheid om je job en je privéleven vlot te combineren.

Aan de ouderen wensen we veel amusante fi etstochtjes en bezoek-jes van de kleinkinderen, een engagement of andere tijdsbesteding waar je je goed bij voelt en een inkomen dat je toelaat om goed te leven.

Voor alle kinderen wensen we veel knuffels en kussen van mama en papa, en veel verwondering over de kleine wonderen die ze elke dag in deze wereld ontdekken.

De nieuwe Belgen en zij die Belg willen worden: dat jullie toekomst-dromen mogen uitkomen.

Al wie werk zoekt wensen we dit jaar een job die hem of haar op het lijf geschreven is, in waardige omstandigheden.

Aan wie zorg nodig heeft: mensen die je omringen met warmte en goede zorgen.Aan wie andere mensen verzorgt: veel interessante gesprekken en waardering voor je inzet.

Al wie dit jaar geboren wordt, heten we hartelijk welkom: deze we-reld, dit land heeft je veel te bieden en wacht met ongeduld op wat jij er met jouw talenten en levensvreugde aan zal toevoegen.

Alle vrijwilligers krijgen in 2011 hun Europees jaar van de Vrijwilli-ger. We bedanken hen voor zoveel inzet en wensen hen een jaar van vele schouderklopjes. De Belgische politici tot slot wensen we veel verantwoordelijkheid en de wil om compromissen te sluiten. Zodat we een stevige rege-ring krijgen die de grote sociale, fi nanciële en economische uitda-gingen aanpakt.

Zodat 2011 een jaar mag worden waarin iedereen mee is.

Marietje Van Wolputte, voorzitter KAVKoenraad Coppens, voorzitter kwbMiet Smet, voorzitter OKRABart Holvoet, voorzitter KAJAgnes Bode, directeur FamiliehulpLuc Cortebeeck, voorzitter ACVMarc Justaert, voorzitter LCMFrancine Swiggers, voorzitter directiecomité Groep ARCOPatrick Develtere, voorzitter ACW

| A

CW N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

3

Proef KAV, chocolade en een beter humeurkrijgen om lid te worden. We moedi-gen onze afdelingen aan om leuke dingen te doen, zoals KAV Vichte een chocoladebeurs organiseerde. Maar in een andere afdeling kan dat ook Bollywooddans zijn of een workshop rond maquillage. Ideeën genoeg. Af-delingen die meedoen met Proef KAV ondersteunen we met extra promo-tiemateriaal. We merken dat het hen een nieuwe boost geeft”, zegt Brenda Deny van KAV.

Katrien Vandeveegaete

Proef KAV en word nu lid voor slechts 20 euro (in plaats van 30 euro) voor wie voor het eerst lid wordt van KAV. Lid worden kan via www.kav.be of bij een afdeling uit jouw buurt.

Patr

ick

Hol

derb

eke

je te zien…

Blij !

!

… je bent welkom bij KAV.

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: A

nnem

ie J

anss

ens

| U

rbai

n Br

itsi

ersl

aan

5 |

1050

Bus

sel |

tel.

02 2

46 5

1 60

|

KAV is… beweging in 900 plaatselij-ke groepen… een organisatie die opkomt voor de belangen van vrou-wen… kiezen uit 12 000 activitei-ten… dansen, reizen, naaien, ko-ken, kletsen, opsteken, groei-en, knutselen, spelen, strij-den voor gelijke rechten

Proef KAV en word nu lid voor

slechts 20 euro (in plaats van 30

euro) voor wie voor het eerst lid

wordt van KAV.

Lid worden kan via www.kav.be

of bij een afdeling uit jouw buurt.

Page 4: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Een milieuvriendelijke auto loont

Een nieuwe auto is meestal geen im-pulsieve aankoop. Daarvoor is de in-vestering te belangrijk.U neemt de nodige tijd om te beslis-sen over het merk, het model, het soort motor… en om te bekijken of u een nieuwe auto koopt, een stockwa-gen, een directiewagen of een twee-dehandse.

Eco-wagens kennen tegenwoordig een enorm succes. Een milieuvrien-delijk voertuig biedt immers heel wat fi nanciële voordelen. Zo kunt u van-wege de overheid van een fi kse kor-ting op de aankoopprijs genieten.

Heeft uw nieuwe auto een CO2-uit-stoot kleiner dan 105 g/km, dan hebt u recht op een korting van 15 %, btw inbegrepen. In 2010 bedroeg de maxi-male korting op die manier maar liefst 4 540 euro. Wanneer de CO2-uitstoot 105 tot 115 g/km bedraagt, dan geniet u van een korting van 3 %, btw inbegrepen, wat in 2010 een maximale korting van 850 euro betekende.

Voordelige fi nancieringDexia Bank wil de keuze voor groene wagens stimuleren. Als u van plan bent om een milieuvriendelijke wa-gen te kopen, dan komt u in aanmer-king voor het Ecokrediet Auto1, een lening op afbetaling met een interes-sante rentevoet.

De kredietspecialist van uw Dexia-kantoor zal u in klare taal een voor-stel op maat doen, zonder dossierkos-ten. U betaalt maandelijks een vast bedrag terug. Zo blijft uw budget in evenwicht.

Wenst u ook de eerste bijkomende kosten te fi nancieren, zoals de belas-ting op inverkeerstelling en de eerste verzekeringspremie, dan kunt u om deze bijkomende kosten te fi nancie-ren bij Dexia tot 110 % van de aan-

Als u een nieuwe wagen wil kopen, dan is het nu het moment bij uitstek om te onderhandelen. Ook bij uw bank.

4

| A

RCO

NIE

UWS

| A

LGEM

EEN

| 1

4 JA

NUA

RI 2

011

|

Uw aandeelin een betere samenleving

Nieuwe auto aankopen?Procura

koopprijs lenen.Let op, geld lenen kost ook geld.

Nuttige informatie Ontdek alles over de aankoop, het on-derhoud, de formaliteiten en fi scale aspecten van uw auto in het uitge-breide autodossier op www.dexia.be.

1) Lening op afbetaling, onderworpen aan de Wet van 12 juni 1991 op het consumentenkre-diet, voor de aankoop van een nieuw voertuig of een voertuig van ten hoogste twee jaar, met lage CO2-uitstoot (< 145 gr/km voor diesel en < 160 gr/km voor benzine – een hybride auto of een auto met lpg-installatie). Onder voorbe-houd van aanvaarding van uw dossier.

Procura vzw,hét kenniscentrum voor non-profi t en sociale economieProcura heeft de oplossing voor de alledaagse en minder alledaagse problemen waar u in uw organisa-tie mee geconfronteerd wordt.

Word voor slechts 90 euro per jaar lid van vzw Procura en maak ge-bruik van de volgende diensten:• toegang tot een netwerk van

experten: juristen, fi scalisten, accountants, HRM-deskundigen, marketeers…

• 20 % korting op al onze studie-dagen

• de tweewekelijkse nieuwsbrief VZW Actueel (winkelprijs = 132,50 euro)

• online toegang tot alle gepubli-ceerde artikels van vzw Actueel van de laatste 10 jaar.

Arcopar-vennoten krijgen 50% kor-ting op de lidmaatschapsbijdrage van 90 euro Hoe gaat u te werk om van deze diensten te genieten?1. Word lid via www.procura.be.2. U ontvangt een factuur voor de lidmaatschapsbijdrage.

Meer [email protected]. 02 246 50 40

Superarrangementen in het voorjaar Arcopar wandelweekends 25-27 februari en 25-27 maartGastronomisch voorjaarsweekend

(25/02- 27/02)

Vrijdag (logementen beschikbaar vanaf 16 u.):- koud avondmaal- café-dansant avond met CLIFF aan de synthesizerZaterdag- ontbijtbuffet en bezoek Belle Epoque Museum- middagmaal- avond: gastronomisch banket (wijn en koffi e inbe-

grepen): Aperitief; gazpacho met makreel, avoca-do en pittige mayonaise; vispotje met opgevuld tongrolletje met prei; doorzakkertje; dunne lende van het kalf met lentegroentjes, een sausje van ro-zemarijn en knofl ookpuree; Noors gekarameliseerd omeletje met aardbeiencoulis; mokka. Het menu van het banket kan niet gewijzigd worden.

Zondag- ontbijtbuffet- middagmaal en koffi e

Prijs per persoon: 208 euroVennoten Arcopar: 10 % kortingLed en ACV- CSC Metea: 33 % korting op logement.

Krokusvakantie: supervoordelig familiearrangement in volpension (07/03- 10/03)

Animatieprogramma voor iedereen met o.a. de Clown Rocky’s carnavalshow en een heus carnavalsfeest waarop iedereen verkleed mag komen. Aangepaste kindermenu’s.Volwassene: 120 euro6-14 jaar: 50 euro 2- 5 jaar: 25 euro

Exclusief voor Arcopar-vennoten en leden ACV- CSC Metea (kortingen reeds inbegrepen in de prijs).Algemene voorwaarden blijven van toepassing.Geen cumulering mogelijk met andere kortingen.

Inlichtingen en reservatie:Duinse Polders, Ruzettelaan 1958370 BlankenbergeTel. 050 43 24 00, fax 050 42 96 31

Geleide wandelingen en avondanimatie

- Volpension van vrijdag avond-maal tot zondag middagmaal

- Maaltijden in buffetvorm- Minimum hotelservice voorzien- Gemeentetaks: 0,90 euro/

nacht/pers. vanaf 18 jaar

Prijs:Volwassenen: 99 euro Kinderen 6-14 jaar: 69 euroKinderen 2-5 jaar: 39 euro< 2 jaar: gratis

Sol CressSpaloumont 54900 SpaTel. 087 77 23 [email protected]

Wandelen in Sol CressDuinse Polders Blankenberge

Page 5: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

De juiste prijs

Huisartsen

-10 jaar 10-75 jaar +75 jaar en chronisch ziekenGewoon verz. Verh. teg. Gewoon verz. Verh. teg. Gewoon verz. Verh. teg.

Nummer Aard verstrekking Hono-rarium Teg. Rem-

geld Teg. Rem-geld Teg. Rem-

geld Teg. Rem-geld Teg. Rem-

geld Teg. Rem-geld

Huisbezoeken huisarts

103110 Bezoek alg. geneesk.met verworven rechten 28,18 22,24 5,94 26,64 1,54 17,32 10,86 25,46 2,72 18,32 9,86 25,46 2,72

Met GMD 22,24 5,94 26,64 1,54 18,32 9,86 25,46 2,72 21,28 6,90 26,28 1,90

103132 Bezoek door erkende huisarts 34,51 26,27 8,24 32,41 2,10 21,44 13,07 31,82 2,69 22,44 12,07 31,82 2,69

Met GMD 26,27 8,24 32,41 2,10 22,44 12,07 31,82 2,69 26,07 8,44 32,63 1,88

104215 Bezoek door erkende huisartstussen 18 en 21 uur 45,89 34,66 11,23 43,28 2,61 30,01 15,88 41,69 4,20 31,01 14,88 41,69 4,20

Met GMD 34,66 11,23 43,28 2,61 31,01 14,88 41,69 4,20 31,01 14,88 41,69 4,20

104252 Bezoek door erkende huisarts za., zo. of feestdag 8-21 uur 51,76 38,70 13,06 48,92 2,84 33,89 17,87 47,29 4,47 34,89 16,87 47,29 4,47

Met GMD 38,70 13,06 48,92 2,84 34,89 16,87 47,29 4,47 34,89 16,87 47,29 4,47

Gewoon verzekerden Verhoogde tegemoetk.Nummer Aard verstrekking Honorarium Tegemoetk. Remgeld Tegemoetk. RemgeldRaadplegingen geaccrediteerd geneesheer-specialist

(*) (*) (*) (*)102550 Inwendige geneeskunde 34,50 22,70 11,80 32,00 2,50102572 Kinderarts 34,50 21,81 12,69 31,82 2,68102594 Cardioloog 34,50 22,70 11,80 32,00 2,50102616 Gastro-enteroloog 34,50 22,70 11,80 32,00 2,50102631 Pneumoloog 34,50 22,70 11,80 32,00 2,50102653 Reumatoloog 45,24 29,74 15,50 42,14 3,10102675 Neuroloog 44,14 28,64 15,50 41,46 2,68102690 Psychiater 42,48 26,98 15,50 39,80 2,68102712 Neuropsychiater 42,48 26,98 15,50 39,80 2,68102756 Dermato-veneroloog 27,09 16,69 10,40 24,27 2,82

102535 Andere specialist (o.a. oogarts, gynaecoloog) 22,98 15,26 7,72 20,34 2,66

Op 1 januari 2011 wijzigden vele honoraria en terug beta lings tarieven. Op deze pagina’s vind je de bedragen van veel voorkomende prestaties. Voor informatie over andere tarieven kun je terecht bij de plaatselijke CM-consulent of surf je naar www.cm.be.

Gewoon verzekerden

Verhoogde tegemoetkoming

Nummer Aard verstrekking Hono-rarium

Tegemoet-koming Remgeld Tegemoet-

koming Remgeld

Raadplegingen huisarts

101010Raadpleging alg.geneeskundige met verworven rechten

14,18 9,93 4,25 13,07 1,11

Met GMD 14,18 11,21 2,97 13,41 0,77

101032 Raadpleging erkende huisarts 19,64 13,75 5,89 18,13 1,51

Met GMD 19,64 15,52 4,12 18,59 1,05

101076Raadpleging geaccrediteerde erkende huisarts

22,98 17,09 5,89 21,47 1,51

Met GMD 22,98 18,86 4,12 21,93 1,05Globaal medisch dossier102771 Beheer GMD 28,15 28,15 0,00 28,15 0,00

Goed om te weten

Honorarium De vermelde honoraria gelden voor wie het akkoord of de overeenkomst met de ziekenfondsen heeft aanvaard.

GMDWie een globaal medisch dossier (GMD)laat aanleggen bij zijn huisarts krijgt in be-paalde gevallen een betere terugbetaling.

Verhoogde tegemoetkomingWordt toe gekend aan o.a. weduwen, we-duwnaars, invaliden, gepensioneerden, wezen, langdurig werklozen en eenouder-gezinnen met een laag in komen, recht-hebbenden op het leefl oon, gehandicap-ten met een tegemoetkoming. Ook mensen met het Omnio-statuut krij-gen de verhoogde tegemoetkoming.

(*) Wie eerst naar de huisarts gaat en naar de specialist wordt verwe-zen, krijgt eenmaal per kalenderjaar bij bepaalde specialisten 5 euro (ge-woon verzekerde) of 2 euro (verhoogde tege-moetkoming) meer terug-betaald (enkel met GMD).

Specialisten

Om te bewaren

FRAN

K BA

HNM

ÜLLE

R

5

| C

M N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

CM-Visie

Page 6: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

6

| C

M N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

TandartsenTot de 18de verjaardag wordt gewone tandzorg verricht door een tandarts die de con-ventietarieven respecteert, volledig terugbetaald. Orthodontie behoort niet tot de ge-wone tandzorg.

Gewoon verzekerden

Verhoogde tegemoetkoming

Nr. Aard verstrekking Hono-rarium Teg. Rem-

geld Teg. Rem-geld

RaadplegingenVanaf 18de verjaardag301011 Raadpleging 20,13 15,27 4,86 20,13 0,00

301055

Bijkomend honorarium dringende raadpleging, raadpleging zaterdag, zondag of feestdag

8,70 6,53 2,17 8,70 0,00

301070 Raadpleging 's nachts 18,84 14,13 4,71 18,84 0,00301092 Raadpleging orthodontist 24,16 19,30 4,86 24,16 0,00301114 Raadpl. parodontoloog 24,16 19,30 4,86 24,16 0,00Preventieve verzorgingVanaf 18de verjaardagMondonderzoek

301593 Eenmaal per kalenderjaar, van 18de tot 60ste verjaardag 57,83 54,26 3,57 57,83 0,00

Verwijderen van tandsteen, per kwadrant en per kalenderjaar, vanaf de 18de verjaardag(*)302153 Rechterbovenkwadrant 12,97 9,73 3,24 12,97 0,00302175 Linkerbovenkwadrant 12,97 9,73 3,24 12,97 0,00302190 Linkeronderkwadrant 12,97 9,73 3,24 12,97 0,00302212 Rechteronderkwadrant 12,97 9,73 3,24 12,97 0,00302234 Meerdere kwadranten 12,97 9,73 3,24 12,97 0,00

(*) Deze bedragen gelden voor wie vorig jaar een terugbetaalbare prestatie liet uitvoe-ren bij de tand arts. Wie dit niet deed en langsgaat voor een tandsteen verwijdering, krijgt dit jaar de helft van de gewone tegemoetkoming (nummer 301976). Dat is 4,87 euro (normale tegemoetkoming) of 6,49 euro (verhoogde tegemoetkoming). In 2012 is dan de hogere terug betaling mogelijk.

Gewoon verzekerden

Verhoogde tegemoetkoming

Nr. Aard verstrekking Hono-rarium Teg. Rem-

geld Teg. Rem-geld

Bewarende verzorgingVanaf 18de verjaardagBehandeling en vulling wortelkanalen van eenzelfde tand vanaf 18de verjaardag304312 Eén wortelkanaal 79,18 68,79 10,39 79,18 0,00304533 Twee wortelkanalen 95,38 84,99 10,39 95,38 0,00304555 Drie wortelkanalen 143,97 133,58 10,39 143,97 0,00304570 Vier of meer 190,76 180,37 10,39 190,76 0,00Vulling tanden vanaf 18de verjaardag304371 Op één tandvlak 27,79 20,85 6,94 27,79 0,00304393 Op twee tandvlakken 41,69 33,67 8,02 41,69 0,00304415 Drie of meer vlakken 55,59 47,57 8,02 55,59 0,00Andere vaak voorkomende verstrekkingen, vanaf 18de verjaardag

304430Opbouw knobbel of incisale rand van blijvende tand

69,48 60,14 9,34 69,48 0,00

304452Opbouw van kroon van blijvende tand (min. 4 vlakken)

83,38 74,04 9,34 83,38 0,00

303590Bijkomend honorarium adhesieve technieken - per tand

10,85 8,14 2,71 10,85 0,00

ExtractiesVanaf 18de verjaardag

304754 Extractie van één tandwortel 31,48 23,61 7,87 31,48 0,00

304776 Extractie van verschillen-de wortels van één tand 41,97 31,48 10,49 41,97 0,00

Vanaf 55ste verjaardag304850 Extractie 33,83 25,38 8,45 33,83 0,00

304872Extractie bijkomende tand (in zelfde kwadrant en zelfde zitting)

23,93 17,95 5,98 23,93 0,00

Om te bewaren

MA

RIAN

NE

THYS

Page 7: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

| C

M N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

7

CM-VisieCM-Visie

Gewoon verzekerden Verhoogde tegemoetk.

Nummer Aard verstrekking Honorarium Tegemoetk. Remgeld Tegemoetk. Remgeld

701013-701083

Logopedisch onderzoekvoor behandeling 28,77 21,58 7,19 25,90 2,87

Logopedisch onderzoek tijdens logopedische behandeling

41,10 30,83 10,27 36,99 4,11702015-702085

711314 Individuele zittingvan min. 30 minuten 20,55 15,42 5,13 18,50 2,05

712611 Individuele zittingvan min. 60 minuten 41,10 30,83 10,27 36,99 4,11

712412 Collectieve zittingvan min. 60 minuten 10,57 7,93 2,64 9,52 1,05

Gewoon verzekerden Verhoogde tegemoetk.

Nummer Aard verstrekking Honorarium Tegemoetk. Remgeld Tegemoetk. Remgeld

771153

Individueel podologisch onderzoek op behandeling 45 min. in kader van diabetespas

27,26 20,45 6,81 24,54 2,72

Tarief A (*) Tarief B (*)Gewoon verz. Verh. teg. Gewoon verz. Verh. teg.

Nummer Aard verstrekking Honora-rium Teg. Remgeld Teg. Remgeld Teg. Remgeld Teg. Remgeld

Verstrekkingen in de praktijkkamer560011 Individuele zitting van 30 minuten 20,75 15,26 5,49 18,53 2,22 16,69 4,06 19,19 1,56560033 Individuele zitting van 15 minuten 6,74 4,58 2,16 5,82 0,92 5,28 1,46 6,17 0,57

560055 Individuele zitting van 30 minuten, indien nr. 560011 niet mag worden geattesteerd (**) - 6,89 - 8,75 - 7,93 - 9,27 -

560092 Consultatief onderzoek 20,75 14,17 6,58 17,98 2,77 16,31 4,44 19,07 1,68Verstrekkingen bij de rechthebbenden thuis (incl. forfaitair supplement reiskosten)560313 Individuele zitting van 30 minuten 21,75 14,92 6,83 18,73 3,02 17,06 4,69 19,82 1,93560335 Individuele zitting van 15 minuten 6,74 4,23 2,51 5,64 1,10 5,06 1,68 6,07 0,67

560350 Individuele zitting van 30 minuten, indien nr. 560313 niet mag worden geattesteerd (**) - 7,11 - 9,23 - 8,36 - 9,88 -

560394 Consultatief onderzoek 21,75 13,83 7,92 18,19 3,56 16,39 5,36 19,52 2,23Verstrekkingen aan gehospitaliseerden 560501 Individuele zitting van 30 minuten 20,75 13,02 7,73 16,94 3,81 15,96 4,79 18,90 1,85

560523 Individuele zitting die niet gekoppeld is aan het begrip duur 6,74 4,05 2,69 5,40 1,34 5,06 1,68 6,07 0,67

(*) Tarief A is het algemene tarief.Tarief B is een buitengewoon tarief, van toepassing in specifi eke situaties (bv. na zwa-re heelkundige ingrepen).(**) De tegemoetkoming daalt als ze, voor sommige behandelingen, een bepaald aan-tal overstijgt. Voor een verstrekking in de praktijk kamer van 30 min. bijvoorbeeld, moet

dan nr. 560055 worden toegepast in de plaats van 560011. De normale terugbetaling bedraagt dan 6,89 euro. Het honorarium waarop deze terugbetaling werd gebaseerd, bedraagt 10,09 euro maar de kinesitherapeut mag meer vragen. Aangezien het exacte bedrag van het honorarium niet bekend is, kan het remgeld hier niet nader bepaald wor-den.

Tarieven met overeenkomstDe tegemoetkomingen weergege-ven bij de logopedisten, kinesithe-rapeuten, verpleegkundigen en vroedvrouwen zijn van toepassing voor degenen die de overeenkomst met de ziekenfondsen erkennen. Indien de zorgverlener de overeen-komst niet erkent, gelden lagere terugbetalingstarieven.

Logopedisten

Podologen

Kinesitherapeuten

MA

RIAN

NE

THYS

ISOP

IX

ISOP

IX

Page 8: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

| c

m N

IEUW

S |

Alg

EmEE

N |

14

jAN

UArI

201

1 |

8

Verpleegkundigen

Alle verzekerden Nummer Aard verstrekking Honorarium Tegemoetk. RemgeldPrenatale zorg422030 Eerste individuele verloskundige zitting 34,23 34,23 0,00422052 Individuele verloskundige zitting 24,45 24,45 0,00422096 Individuele voorbereiding tot de bevalling 16,30 16,30 0,00422111 Collectieve voorbereiding (per zwangere) 13,04 13,04 0,00Verlossingen422656 Verlossing verricht door vroedvrouw thuis 228,17 228,17 0,00422671 Verlossing in het kader van daghospitalisatie 228,17 228,17 0,00Postnatale zorg422796 Postnataal toezicht en verzorging op dag van verlossing 34,23 34,23 0,00

422774 Idem gedurende de eerste en/of tweede en/of derde dag volgend op dag van verlossing (per dag op een werkdag) 57,04 57,04 0,00

423776 Idem eerste, tweede of derde dag (weekend of op feestdag) 85,56 85,56 0,00422914 en 51 Idem gedurende de vierde dag en vijfde dag 45,63 45,63 0,00422435 Idem vanaf de zesde dag (per dag) 24,45 24,45 0,00

Forfait AVerleend aan de rechthebbende wiens fysieke afhan kelijk heids­toestand beantwoordt aan de vol­gende criteria: afhankelijk om zich te wassen en te kleden (score 3 of 4) en afhankelijk om zich te ver­plaatsen en/of naar het toilet te gaan (score 3 of 4).

Forfait BVerleend aan de rechthebbende wiens fysieke afhan kelijkheids­toestand beantwoordt aan de vol­gende criteria: afhankelijk om zich te wassen en te kleden (sco re 3 of 4), afhankelijk om zich te verplaat­sen en naar het toilet te gaan (sco­re 3 of 4) en afhankelijk wegens incontinentie en/of om te eten (score 3 of 4).

Forfait CVerleend aan de rechthebbende wiens fysieke afhan kelijkheids­toestand beantwoordt aan de vol­gende criteria: afhankelijk om zich te wassen (score 4) en zich te kle­den (score 4), afhankelijk om zich te verplaatsen (score 4) en om naar het toilet te gaan (score 4) en afhankelijkheid wegens inconti­nentie en om te eten (waar voor één van de twee criteria een score 4 heeft en het andere criterium een score van minimum 3).

PCForfait voor palliatieve patiënten met de grootste zorgbehoefte (zo­als bij forfait C).

Informatie over prestaties die niet in de tabellen staan, kun je vragen in het CM-kantoor.

Tarieven vind je ook op www.cm.be.

In de rubriek CM-selfservice vind je welke zorgverleners de tarieven respecteren.Deze informatie krijg je ook in het CM-kantoor.

Gewoon verzekerden Verhoogde tegemoetk.

Nummer Aard verstrekking Honorari­um

Tege­moetk. Remgeld Tege­

moetk. Remgeld

Thuis tijdens weekdagen

Verpleegkundige verzorgingszittingA. Basisverstrekking per verzorgingsdag425014 Eerste 3,72 2,79 0,93 3,49 0,23425036 Tweede 3,72 2,79 0,93 3,49 0,23425051 Derde of meer 3,72 2,79 0,93 3,49 0,23B. Technische verpleegkundige verstrekkingen425110 Hygiënische verzorging (toiletten) 4,93 3,70 1,23 4,93 0,00423054 Toedienen medicatie (intraveneus) 2,25 1,69 0,56 2,25 0,00423076 Toedienen medicatie (intramus culair) 2,05 1,54 0,51 2,05 0,00424270 Aanbrengen zalf 2,05 1,54 0,51 2,05 0,00424314 Aanbrengen bandages en compressieverband 2,05 1,54 0,51 2,05 0,00424336 Eenvoudige wondzorg 6,17 4,63 1,54 6,17 0,00424351 Complexe wondzorg 7,44 5,58 1,86 7,44 0,00424373 Specifieke wondzorg 12,26 9,20 3,06 12,26 0,00Forfaitaire honoraria per verzorgingsdag 425272 Forfait A 16,17 12,13 4,04 15,94 0,23425294 Forfait B 31,16 28,05 3,11 30,93 0,23425316 For fait C 42,63 38,37 3,26 42,40 0,23427011 Palliatieve patiënten (PC) 60,98 60,98 0,00 60,98 0,00Thuis tijdens weekend of op feestdagen

Verpleegkundige verzorgingszittingA. Basisverstrekking per verzorgingsdag425412 Eerste 5,10 3,83 1,27 4,87 0,23425434 Tweede 5,10 3,83 1,27 4,87 0,23425456 Derde of meer 5,10 3,83 1,27 4,87 0,23B. Technische verpleegkundige verstrekkingen425515 Hygiënische verzorging (toiletten) 7,42 5,57 1,85 7,42 0,00423253 Toedienen medicatie (intraveneus) 3,40 2,55 0,85 3,40 0,00423275 Toedienen medicatie (intramus culair) 3,09 2,32 0,77 3,09 0,00424432 Aanbrengen zalf 3,09 2,32 0,77 3,09 0,00424476 Aanbrengen bandages en compressieverband 3,09 2,32 0,77 3,09 0,00424491 Eenvoudige wondzorg 9,25 6,94 2,31 9,25 0,00424513 Complexe wondzorg 10,83 8,13 2,70 10,83 0,00424535 Specifieke wondzorg 18,39 13,80 4,59 18,39 0,00Forfaitaire honoraria per verzorgingsdag 425670 Forfait A 24,14 18,11 6,03 23,91 0,23425692 Forfait B 46,27 41,65 4,62 46,04 0,23425714 For fait C 63,49 57,15 6,34 63,26 0,23427092 Palliatieve patiënten (PC) 90,95 90,95 0,00 90,95 0,00

Vroedvrouwen

SABI

NE

All

EmEE

rScH

Page 9: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

9

CM-VisieCM-Visie

| C

M N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

CM-Hospitaalplan

Nu nog beter verzekerd

75 procent van de daarvoor aangere-kende kosten vergoed, met een maximum van 1 250 euro per hospi-talisatie. Vanaf nu is deze vergoe-ding volledig, met een maximum van 1 500 euro per opname. Ook voor tijdens de opname gebruikte niet-terugbetaalde implantaten is er een gelijkaardige regeling. In de plaats van een vergoeding tot 50 pro-cent komt een volledige terugbeta-ling. Ook hier bedraagt het maxi-mum 1 500 euro per hospitalisatie.

TandzorgHet CM-Hospitaalplan kent de vol-ledige basiswaarborg toe voor tand-heelkunde die het gevolg is van een

Wie vóór de aansluiting bij het CM-Hospitaalplan een aandoening had en als gevolg daarvan naar het zie-kenhuis moest, kreeg tot hiertoe ge-durende vijf jaar een vast dagbedrag van maximaal 20 euro. Sinds 1 janu-ari is dat veranderd. Voortaan is de zogenaamde kostendekkende rege-ling van toepassing. Dat is een ver-goeding op basis van de gemaakte kosten. Wel speelt de kamerkeuze daarbij een belangrijke rol. Wie kiest voor een tweepersoonskamer of een ge-meenschappelijke kamer krijgt het grootste deel van de kosten vergoed. De uitgaven voor en na de hospitali-satie die met de ingreep te maken hebben, tellen ook mee. Wie kiest voor een eenpersoonskamer, krijgt de honorarium- en kamersupplementen die aan een eenpersoonskamer ver-bonden zijn niet vergoed.Ook bij zwangerschap op het moment van aansluiting bij het CM-Hospitaalplan komt deze kostendekkende regeling in de plaats van de dagvergoeding, dit gedurende negen maanden vanaf de datum van aansluiting.

Geneesmiddelen enimplantatenSinds 1 januari is er een betere ver-goeding voor niet-terugbetaalde ge-neesmiddelen die tijdens de opname worden gebruikt. Tot nu toe werd tot

ongeval. Dat is ook zo indien deze zorg nodig is bij de behandeling van een ziekte die op zich geen tandheel-kundige verzorging vereist of indien de tandzorg het gevolg is van een ernstige ziekte die onder de waar-borg van het Hospitaalplan valt. Hier wordt nu een tegemoetkoming voor terugbetaalde tandzorg en voor het verwijderen van wijsheidstan-den, telkens tijdens een hospitalisa-tie, aan toegevoegd. Belangrijk is wel dat voor kosten voor of na deze hos-pitalisaties geen terugbetaling is voorzien.

Allerkleinsten vrijgesteldHet CM-Hospitaalplan blijft zeer ge-zinsvriendelijk. Kinderen die ten laste zijn van de persoon die bij het CM-Hospitaalplan aansluit, betalen geen bijdrage tot en met het tweede kalenderjaar na hun geboorte. Vanaf de vierde persoon ten laste bedraagt de jaarbijdrage slechts 21,12 euro.

Wie aangesloten is bij het CM-Hospitaalplan geniet sinds 1 januari een nog grotere dekking. Zo verbetert de tegemoetkoming aanzienlijk bij opname als gevolg van aandoeningen die bestaan van voor de aanslui-ting. Ook is er een betere vergoeding voor niet-terugbetaalde genees-middelen en implantaten die tijdens de opname worden gebruikt.

Nieuwe startKilootje MinderEen beetje verdikt na de feest-dagen, of wordt het gewoon eens tijd om wat gezonder te gaan leven? De vernieuwde Ki-lootje Minder-coach is in beide gevallen het ideale hulpmiddel.

Het project om gezonder te gaan leven kreeg vorig jaar nog de prijs van beste voedings- en gezond-heidsproject.

De onlinecoach is nu volledig ver-nieuwd. Voortaan hoef je niet meer te kiezen voor een bepaald programma. Je vult een vragen-lijst in, en op basis van je ant-woorden krijg je onmiddellijk feedback. Bovendien ontvang je twee maanden lang wetenschap-pelijk onderbouwde e-mailtips die aangepast zijn aan je per-soonlijk profi el.

Als je eet- en beweegpatroon na verloop van tijd verandert – het liefst in de goede zin, natuurlijk - dan kun je de vragenlijst op-nieuw invullen. Op die manier blijven je e-mailtips altijd rele-vant.

RegistrerenHet dagboek en het forum van de site blijven bestaan.Wie de coach al voor 2011 ge-bruikte, moet zich opnieuw regi-streren. Door het invullen van de vragenlijst kan de coach ook hen tips sturen die aangepast zijn aan hun huidige eet- en beweegpa-troon.

www.kilootjeminder.be

Ga aan de slag

KIES NU AL

JOUW STRAFFE

ZOMERVAKANTIE!ZOMERVAKANTIE!ZOMERVAKANTIE!

Kazou, de jeugddienst van CM, heeft een straf aanbod zomer-

vakanties voor jongeren van 7 tot 18 jaar. Hossen in de bossen,

kicken in de bergen of zomeren op het strand: het kan allemaal!

In onze fantastische vakantiecentra leiden maar liefst 8000

vrijwilligers alles in goede banen terwijl ze

voor heel wat animo zorgen. Bovendien

zijn onze vakanties er aan de scherpste

prijs, zeker voor CM-leden.

Teleblok is de anonieme en gratis hulplijn van CM.Studenten die het even niet meer zien zitten, kunnen een beroep doen op Teleblok. Ook bezorgde ouders, grootouders, leerkrachten, vrienden en partners vinden er gehoor.

De Teleblok-vrijwilligers bieden een luisterend oor van 12 tot 26 januari, elke dag van 11 tot 23 uur, telefonisch op het gratis nummer 0800 13 14 4.

Chatten kan ook van 12 tot 26 januari, elke dag van 17 tot 23 uur op www.teleblok.be.

Ook blok- en examentips vind je op www.teleblok.be.

EXAMEN-ZORGEN? REKEN OPTELEBLOK

Jaarbijdrage in euro bij aansluiting voor de 60ste verjaardagtot en met 24 jaar 42,2425 tot en met 49 jaar 97,5650 tot en met 59 jaar 110,7660 tot en met 69 jaar 189,96vanaf 70 jaar 281,76

Jaarbijdrage in euro bij aansluiting na de 60ste verjaardag60 tot en met 69 jaar 246,84vanaf 70 jaar 338,04vanaf de vierde aangesloten persoon ten laste 21,12

Aansluiten bij het CM-Hospitaalplan kan tot en met 65 jaar.Voor 2011 gelden bovenstaande bijdragen.Alle informatie over het CM-Hospitaalplan op www.cm.be/hospitalisatiever-zekering en in het CM-kantoor.

van 12 tot 26 januari

Page 10: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Uw job, ons werk |

ACV

NIE

UWS

| A

LGEM

EEN

| 1

4 JA

NUA

RI 2

011

|

10

Uw job, ons werk

Dienstencheque-cowboys moeten weg uit de sectorDeze week kwam het nieuws dat de strijd tegen fraude bij dienstencheque-bedrijven vruchten begint af te werpen. Vorig jaar betrapte de RVA maar liefst 70 ondernemingen op fraudu-leuze praktijken. Fraude is altijd onaanvaardbaar, maar zeker in een sector waar veel overheidsgeld naartoe vloeit. Momenteel zijn er 2.600 dienstenchequebedrijven actief in ons land, die samen 120.000 werknemers tewerkstellen.

Dienstencheques worden gebruikt voor poetswerk, was- en strijkwerk, verstelwerk en kookhulp. De gebrui-ker, die bijvoorbeeld een poetshulp inschakelt, betaalt slechts 7,50 euro per uur. Bedrijven vangen 20,80 euro per uur. Het verschil wordt hen be-taald door de overheid, die op die ma-nier de RSZ-bijdragen voor haar reke-ning neemt. Bedoeling van het hele systeem is om zwartwerk te ontmoe-digen en wit werk te stimuleren.

Cheques verkopen aan zichzelf“De fraude in de sector van diensten-cheques kent veel gedaantes”, zegt nationaal secretaris Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten. “In de meest extreme gevallen werken on-dernemingen zonder werknemers. Ze kopen cheques en verkopen die door aan zichzelf. Het verschil, de overheidsbijdrage, stoppen ze in ei-gen zak. Soms worden er ook meer cheques ingediend dan er uren ge-

presteerd zijn. Nog andere onderne-mingen storten de RSZ-bijdragen van de werknemer simpelweg niet door naar de sociale zekerheid.”70 bedrijven op 1 jaar tijd die betrapt zijn op fraude. Dat is veel. “Inderdaad veel, maar het is nog maar het topje van de ijsberg. De controles zijn het voorbije jaar verdubbeld van 300 naar 600. Die strengere controles zijn er gekomen onder impuls van de vak-bonden, maar ook van Federgon (de federatie van interimkantoren, die vaak ook als diensten-cheque-bedrijf aan de slag zijn, ph). Samen zitten we in een erkennings-commissie voor de sec-tor. Het is van daaruit dat negatieve adviezen vertrekken, waarop de RVA op haar beurt controleurs uit-stuurt. De werkgevers zijn net als wij vragende partij voor doorgedreven fraudebestrijding. Ook zij willen de

cowboys eruit, want die leiden tot on-eerlijke concurrentie.”

Voorkomen is beter dan genezenFraude bestrijden is één ding. “Frau-de voorkomen zou nog beter zijn”, legt Pia Stalpaert uit. “We zouden strikter moeten zijn in het toeken-nen van vergunningen aan nieuwe bedrijven. Sommigen starten bij-voorbeeld zonder kapitaal. Dan kun je bijna zeker stellen dat er iets niet pluis is. Veel bouwbedrijven starten nu een eigen dienstencheque-onder-neming om hun werven schoon te maken. Of beheerders van fl atgebou-wen doen hetzelfde. Maar daarvoor mogen dienstencheques helemaal niet gebruikt worden. Hun erken-

ning vooraf weigeren ligt echter zeer moeilijk.”De vakbonden zouden graag meer preventief optreden. “Wij kunnen

alleen adviezen geven. Onze com-missie zou dringend meer bevoegd-heden moeten krijgen. Bovendien be-let de Europese dienstenrichtlijn een strenge aanpak van nieuwe bedrij-ven. De drempel om bedrijven op te richten moet van Europa zo laag mo-gelijk blijven. Positief is wel dat nieu-we dienstencheque-ondernemers nu een halve dag vorming krijgen over de wetgeving. Vaak zijn ze daar zelf onvoldoende van op de hoogte. We hebben dus stappen vooruit gezet, maar de fraude in de sector is nog lang niet uitgeroeid.”

Veiligheid en hygiëneEn hoe zit het met de arbeidsomstan-d igheden? De veil igheid en de hygiëne? Is daar voldoende controle op? “Dat blijft een groot probleem. Dienstenchequewerknemers werken bij de mensen thuis en daar mag geen sociale inspectie langskomen om pri-vacy-redenen. Het kan alleen met me-dewerking van het bedrijf zelf. Wij pleiten al langer voor een wijziging van de wetgeving, maar de werkge-vers liggen hier dwars.”

Peter Heirman

“In extreme gevallen werken ondernemingen zonder werkne-mers. Ze kopen cheques en verkopen die door aan zichzelf. Het verschil, de overheidsbijdra-ge, stoppen ze in eigen zak.”Pia Stalpaert, ACV Voeding en Diensten

Page 11: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Vorige week kwam er een nieuwe kink in de re-geringsonderhandelingen. Intussen werd de op-dracht van Johan Vande Lanotte als koninklijk bemiddelaar verlengd, maar toch heeft zijn no-ta voor de zesde staatshervorming schade ge-lopen. Die bevatte nochtans 16,7 miljard aan bevoegdheidsoverdrachten, waaronder de kin-derbijslagen, het federale arbeidsmarktbeleid, de ouderenvoorzieningen, de tegemoetkomin-gen voor hulp aan bejaarden, het gevangenis-wezen en een deel fi scale aftrekken… Dat bo-venop een zeer ruime fi scale autonomie, vooral inzake personenbelasting. Kennelijk is het nooit genoeg. Neen, neen, dat is niet het probleem, heet het nu. Probleem is eerder dat we te veel

willen doen. We gaan wat te breed, maar niet vol-doende diep. We zouden beter wat minder doen. Less is more. Beter wat minder domeinen be-strijken, maar op de res-terende wel dieper snij-den in de federale be-voegdheden.

Wat minder, dat slaat dan kennelijk op de kinder-bijslagen. Daar is toch geen eer meer mee te behalen, heet het. Want

het zou per regio worden georganiseerd, met in elke regio een gelijk recht per kind. Terwijl een deel van de Vlaamse politici nog altijd hoopt om in Brussel tot aparte stelsels te komen voor Vlaamse en Franstalige kinderen. Als het dat

niet kan worden, laat het ons dan maar liever federaal houden, om gezichtsverlies te vermij-den. Waardoor er in de braadpan plaats komt voor een andere vette vis: wat meer autonomie inzake arbeidsmarktbeleid. Nu, in de nota Van-de Lanotte is het arbeidsmarktbeleid al quasi volledig overgeheveld. Dus is de boodschap: splits simpelweg de werkloosheidsverzekering! Splits de RVA! Want dat is zowat het enige dat federaal zou zijn overgebleven. De Vlaamse werkgeversorganisaties vinden dit een uitste-kend idee.

Het hele theaterstuk van de afgelopen dagen lijkt dus vooral gericht op een verkaveling van een essentieel stuk van de solidariteit tussen de werknemers via de wacht- en werkloosheidsuit-keringen, en bij afgeleide ook de brugpensioe-nen. Dat zou nodig zijn, zo wordt beweerd, voor een doelgerichter arbeidsmarktbeleid in de re-gio’s. Alsof het ineens beter zou gaan met een gesplitste werkloosheidsverzekering. Zeker is dat je dan drie RVA’tjes krijgt, mét alle extra kosten vandien, maar zonder enige garantie dat die het beter gaan doen dan de RVA vandaag. Zeker is dat je drie werkloosheidsreglemente-ringen krijgt, met alle problemen vandien voor werknemers, werklozen en bedrijven wier le-ven niet is opgesloten in één enkele regio. Ze-ker is dat je verzekering veel kwetsbaarder wordt voor schokken op de arbeidsmarkt, want hoe breder je draagvlak, hoe schokbestendiger je verzekeringsstelsel. Zeker is dat je zo de dis-criminatie tussen werklozen organiseert, want de verzekeringspremies - de sociale bijdragen – zijn in elk Gewest dezelfde, terwijl de rech-

ten zouden verschillen. En zeker is dat je zo de mobiliteit binnen België nog meer gaat bemoei-lijken. Tegenover die zekere nadelen staan al-leen onzekere baten.

Nu, zo’n zorgvuldige afweging van baten en kos-ten, dat zal de communautaire scherpslijpers wellicht worst wezen. Het gaat niet om de ba-ten, maar eenvoudigweg om het schaden van de werklozen. Dat is geen intentieproces. Bij minstens één van de onderhandelende partijen staat het letterlijk in het verkiezingsprogram-ma: geen wachtuitkeringen meer voor werklo-ze schoolverlaters, geen werkloosheidsuitkerin-gen meer voor langdurig werklozen en geen brugpensioenen meer voor oudere werklozen. Je moet maar durven. De fi nanciële crisis heeft zwaar huisgehouden op onze arbeidsmarkt. Ge-volg 1: hoge jeugdwerkloosheid. Gevolg 2: in al-le leeftijdsgroepen verloren veel mensen hun job, waarvan een deel inmiddels in de langdu-rige werkloosheid zijn beland. Gevolg 3: veel oudere werklozen krijgen overal de deur op de neus. In plaats van al deze mensen nu bij te staan en werk te maken van werk, staat hen een schrapping van of korting op hun uitkering te wachten. Zonder maar even stil te staan bij de oorzaken van hun werkloosheid: de fi nanciële crisis zonder voorgaande. Beschamend.

Luc CortebeeckVoorzitter ACV

Beschamend

| A

CV N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

11

Uw job, ons werkUw job, ons werk

Lichte stijging toeslag voor nachtwerk en brugpensioenDe toeslag voor nachtwerk en voor de brugpensioenen is op 1 januari licht gestegen, met 0,24 %. Dat werd beslist in de Nationale Arbeidsraad (NAR), de nationale adviesraad van werkgevers en werknemers.

De lonen van werknemers stijgen door aanpassing aan de index en doordat er regelmatig onderhandeld wordt over loonsverho-gingen, in de sectoren en interprofessioneel. Maar de brugpensioenen en de toeslag voor nachtwerk stijgen niet automatisch. Daarom wordt die stij-ging elk jaar bepaald door werkgevers en werknemers. Dat gebeurt in verhouding met de stij-ging (boven de index) van de bruto-lonen. Op die manier blijven de pen-sioenen en andere uitkeringen of toe-slagen welvaartsvast.

Het voorbije jaar zijn de brutolonen niet veel verhoogd. Daardoor blijven ook de toeslagen voor brugpensioen

en voor nachtwerkers dit jaar be-perkt. De toeslagen worden verhoogt met 0,24 %. Dit is vastgelegd in een aanpassing van collectieve arbeids-overeenkomsten (cao’s) nr. 17 (over brugpensioenen) en nr. 46 (over nachtarbeid). (L.V.D.B.)

Rob

Wal

bers

Brugpensioenen en de toeslag voor nachtwerk stijgen niet automatisch. Daarom wordt die elk jaar bepaald door werkge-vers en werknemers.

Page 12: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

12

| A

CV N

IEUW

S |

Alg

EmEE

N |

14

jAN

UArI

201

1 |

Oudere werknemers

Iedereen kent de ‘werkloosheidsval’ (waarbij je in sommige gevallen als werkloze een hoger inkomen kan hebben dan wanneer je werkt, red.). Maar heel wat afgedankte 50-plussers zijn slachtoffer van wat ik noem de ‘werkge-legenheidsval’ of ‘profielval’: de werkgevers willen hen niet aannemen niettegenstaande hun soms uitgebreide ervaring, werklust en toegevingen. Ze worden meestal bestempeld als te oud, te duur, te lastig of overgekwalifi-ceerd, worden ziek... De voordelen van 50-plussers zijn nochtans ook legio en moeten in de weegschaal gelegd worden.Ikzelf ben 55 jaar, afgedankt zonder pre-mies, hooggeschoold en wil eigenlijk tot mijn 65ste werken, maar kreeg op 150 sollicitatie-brieven 148 standaardbrieven terug. Ik heb bij 2 werkgevers een gesprek gehad, maar men vond me overgekwalificeerd. Ik ben nochtans bereid tot 1000 euro bruto wedde te laten val-

len om aan de slag te kunnen en mijn cv toont dat ik een loyaal persoon ben, maar ik krijg gewoon geen kans om me te bewijzen. Het is dringend tijd dat de overheid, die toch wil dat we tot 65 jaar werken, betere voor-waarden creëert opdat wie wil werken echt nog de kans krijgt.

• Naam en adres bekend bij de redactie

Geen reactie

Ik lees in Visie dat zowel oudere werkzoeken-den als migranten klagen dat ze op sollicitaties dikwijls geen enkele reactie krijgen. Laat het een (magere) troost zijn dat ik als 36-jarige Vlaamse universitair in hetzelfde schuitje zit, en met ons nog vele anderen waarschijnlijk. Zelfs na een eerste gesprek hoor je soms geen verdere reactie meer. Dat niet elke firma op een spontane sollicitatie antwoordt, daar kan ik nog inkomen, ze hebben er ook niet om ge-vraagd. Maar als je een vacature publiceert,

vind ik dat iedereen die daarop reageert een antwoord verdient.• B.V. uit H.

Werken met een handicap

Ik ben een 30-plusser met een handicap. Ook wij personen met een handicap krijgen geen kans bij een werkgever. Ik vind dat véél te jam-mer, want ondanks mijn 2 A1 diploma’s, krijg ik gewoon de kans niet op een vaste job. On-dertussen ben ik in totaal 5 jaar werkloos, wat zéér ontmoedigend werkt! Verder wens ik alle werkloze 50-plussers en personen met een handicap veel succes bij het zoeken naar een gepaste job en dat de werk-gevers ons eens eindelijk de kans geven om ons te bewijzen. Wij kunnen ook werken, we zijn niet minder dan een andere werknemer.• K.E.

Werknemers beter beschermdOok bij de berekening van het bedrag verandert er een aantal kleine din­gen. Voor werknemers met weekcon­tracten tellen voortaan ook de zater­dag en de zondag mee bij de bereke­ning. Vanaf nu komen ook alle dagen wettelijke vakantie in aanmerking, dus ook de dagen van jeugdvakantie of seniorvakantie. Deze aanpassing had het ACV gevraagd na een klacht op haar website. Er waren heel wat klachten van ont­slagen werknemers die nadien geen ecocheques meer kregen, hoewel ze daar toch recht op hadden voor de da­gen dat ze voordien nog gewerkt had­den. Werknemers die uit de onderne­ming vertrekken, krijgen daarom voortaan informatie mee over het aantal ecocheques dat ze nog tegoed hebben, en over wanneer ze die zul­len krijgen.

Kleine bedragenVoor werknemers die maar voor een klein bedrag ecocheques krijgen (minder dan 10 euro), wat vaak ge­beurt bij minicontracten, werd ook een oplossing gevonden. De werkge­ver kan kiezen om daadwerkelijk eco­cheques te geven voor dit bedrag, of­wel om het bedrag verhoogd met 50 % toe te voegen aan het brutoloon. Voor een werknemer die bijvoorbeeld 8 euro ecocheques krijgt, kan de werkgever kiezen om 12 euro bruto­loon extra uit te betalen.

www. ecocheques.be

Alles over de ecochequesMet ecocheques mag je voortaan ook producten van de biologische landbouw kopen. Daar heeft het ACV mee voor gezorgd. De lijst van producten die je met de cheques kan kopen, is sinds 1 januari uitgebreid en meteen ook duidelijker. De bedrijven die de cheques uitgeven gaan ook beter toekijken op het correcte gebruik ervan, zodat ze echt alleen gebruikt kunnen worden om milieuvriende-lijke producten mee te kopen.

De ecocheques werden in 2009 inge­voerd. Dat jaar hebben 60.000 bedrij­ven ecocheques besteld. In totaal hebben 850.000 Belgische werkne­mers in 2009 ecocheques gekregen. De Nationale Arbeidsraad (NAR), de nationale adviesgroep van werk­gevers en werknemers, heeft het sy­steem vorig jaar voor de eerste keer geëvalueerd. Daarom zijn er nu een aantal dingen die veranderen.

Vooral in het begin was er onduide­lijkheid over wat je precies met de ecocheques kon kopen. Verder was er heel weinig controle op het ge­bruik van de cheques, zodat ze wel eens gebruikt werden voor de aan­koop van niet­milieuvriendelijke producten. Werknemers die hun be­drijf verlieten, kregen soms de eco­cheques niet waar ze nog recht op hadden. De sociale partners hebben nu in de NAR afspraken gemaakt om de misbruiken te beperken en het systeem te verbeteren.

Meer controle, meer productenDe bedrijven die de cheques uitgeven (Sodexo en Edenred) gaan nu beter toekijken op een correct gebruik van

de ecocheques. Ze mogen alleen uit­gegeven worden om producten van de afgesproken lijst mee te kopen, die echt milieuvriendelijk zijn.

De verandering die het meest in het oog springt, is dat je de ecocheques voortaan ook mag gebruiken voor producten van biologische land­

bouw. Voor alle bioproducten met het het EU­logo kan je sinds 1 januari be­talen met je ecocheques.

De lijst van producten die je kan ko­pen, is ook uitgebreid. Je kon je eco­cheques al gebruiken om een com­postvat te kopen, maar nu kan dat ook voor een compostbak. Verplaat­singen of reizen met de autocar zijn voortaan ook betaalbaar met eco­cheques, net als de aankoop en het onderhoud van een elektrische scoo­ter. Verder kan je de cheques ook ge­bruiken voor een ventilatiesysteem in onder andere passiefhuizen. Dat moet wel voldoen aan de geldende normen.

Ecocheques mogen voortaan ook gebruikt worden voor producten van biologische landbouw.

Persdienst Visie - Postbus 20 - 1031 Brussel - [email protected]. De redactie kan teksten inkorten of niet opnemen bij plaatsgebrek.

Page 13: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

13

| A

CV N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

Uw job, ons werkUw job, ons werk

Een bedrijf heeft een vestiging in Antwerpen, eentje in Boedapest en nog een afdeling in Parijs. Hier zou een Europese Ondernemingsraad actief kunnen zijn. Wanneer het bedrijf in totaal duizend mensen tewerkstelt in de Europese Unie, en in minstens twee lidstaten 150 werknemers heeft, kan er een Europese Ondernemingsraad zijn. Kan, want zo’n Europese Ondernemings-raad is niet verplicht.

Of er wel of niet een Europese Onernemings-raad komt, kan de directie zelf beslissen. Maar ook de werknemers kunnen daar initiatief voor nemen. Wanneer ten minste 100 werknemers of hun vertegenwoordigers uit ten minste twee verschillende lidstaten uit ten minste twee ver-schillende vestigingen daarom vragen, worden er onderhandelingen over de installatie van de Europese Ondernemingsraad opgestart. Van-daag zijn er zo’n 950 Europese Ondernemings-

raden, die zich inzetten voor de werknemers van ongeveer 2400 ondernemingen.

De werking van een Europese Ondernemings-raad wordt geregeld door Europese richtlijnen. In 2009 werd die wetgeving aangepast. Eigen aan zo’n Europese richtlijn is dat de lidstaten twee jaar de tijd hebben om de richtlijn te ver-talen in de eigen wetgeving. België is een van de eerste landen die de richtlijn over de Europese Ondernemingsraden heeft omgezet. En, wat uniek is: tot dusver is België het enige land waar-bij werkgevers- en werknemersorganisaties sa-men afspraken hoe die omzetting er moest uit-zien. Dat resulteerde in een collectieve arbeids-overeenkomst (cao).

De wetgeving over de Europese Ondernemings-raden was tot voor kort niet altijd even duide-lijk. Vooral bij herstructureringen van onder-nemingen bleek hoe weinig de vakbonden ge-informeerd en geraadpleegd werden. De rol die vakbonden op Europees niveau kunnen spelen werd niet door elke werkgever erkend. En de

middelen die vakbonden hadden om de Euro-pese Ondernemingsraad te kunnen volgen, zijn te beperkt.

De nieuwe richtlijn brengt een aantal verbete-ringen. Zo is nu duidelijk wanneer de werkne-mers geïnformeerd en geconsulteerd moeten worden: Over vraagstukken die ruimer zijn dan het eigen land. Werknemers- en werkgeversor-ganisaties worden nu geïnformeerd vooraleer de onderhandelingen beginnen. Werknemers worden geïnformeerd en geraadpleegd wanneer in een andere lidstaat dan die waarin zij werken beslissingen worden genomen die gevolgen voor hen hebben. De nationale en de Europese regels moeten be-ter op elkaar afgestemd worden. Verder zijn er betere garanties voor het behoud van rechten bij belangrijke veranderingen in de structuur van de onderneming. Afgevaardigden krijgen een recht op vorming waardoor ze een betere ondersteuning krijgen.

Geneviève Lafôret

Europese Ondernemingsraden beter geregeld Meer recht op informatie voor vakbonden en werknemers

van een maaltijdcheque bijvoorbeeld 7 euro, toch wordt het mogelijk om een aankoop te doen voor 6 euro met de kaart. De resterende euro blijft ge-woon op de kaart staan voor een vol-gende aankoop.

Verder kan de kaart geblokkeerd wor-den bij verlies. Het saldo van de ver-loren kaart kan dan op een nieuwe kaart worden overgezet. Wanneer de oudste maaltijdcheques op de kaart dreigen te vervallen, krijgt de werk-nemer hiervan een verwittiging.

De omschakeling naar elektronische maaltijdcheques mag geen kosten voor de werknemer meebrengen. En-kel bij verlies van de kaart kan een kost van maximaal 1 maaltijdcheque (maximaal 7 euro) worden aangere-kend. De omschakeling van papieren maaltijdcheques naar elektronische moet gebeuren door het afsluiten van een collectieve arbeidsovereen-komst. Wanneer er geen vakbonds-afvaardiging is of cao’s niet “gebrui-kelijk” zijn, dan sluit de werknemer zelf met de werkgever een individu-ele overeenkomst af. Deze voorwaar-den moeten garanderen dat alle werknemers in de onderneming eerst voldoende geïnformeerd wor-den, vooraleer de omschakeling naar elektronische maaltijdcheques effec-tief plaatsvindt.

Piet Van den Bergh

Meer maaltijdcheques, maar ook elektronisch?De reglementering op de maaltijdcheques is onlangs op twee punten veranderd: werknemers die recht hebben op maaltijd-cheques krijgen voortaan ook een maaltijdcheque voor een dag opleiding die valt onder het stelstel van het betaald educatief verlof. Bovendien kan de werkgever sinds 1 januari de papieren maaltijdcheques vervangen door een elektronische kaart.

Betaald educatief verlofWanneer je als werknemer een oplei-ding volgt in het kader van het be-taald educatief verlof, mag je met be-houd van loon afwezig blijven op het werk. De duur van de maximaal toe-gestane afwezigheid varieert van 80 uren tot 120 uren, naargelang de op-leiding die je volgt. Hoewel je recht hebt op je gewone loon voor die da-gen educatief verlof, kreeg je voor deze dagen geen maaltijdcheques. De RSZ-reglementering liet dit niet toe.

De RSZ heeft nu haar standpunt ver-anderd, waardoor een dag betaald educatief verlof voor de maaltijd-cheques aanzien wordt als een ge-werkte dag. Hierdoor heb je voortaan ook recht op een maaltijdcheque voor de dagen waarop je betaald edu-catief verlof neemt. Uiteraard alleen wanneer je werkgever effectief maal-tijdcheques toekent.

Voor meer informatie over het be-taald educatief verlof verwijzen we je naar de ACV-brochure “Opleiding voor werknemers”.

Elektronische maaltijdchequesOndertussen zijn ook alle juridische obstakels weggenomen om de papie-ren maaltijdcheques te vervangen door elektronische. In de praktijk zal dit nog wel enige tijd vragen, aange-zien de uitgevers van de maaltijd-cheques hiervoor erkend moeten worden. Edenred, die de Ticket Res-taurant maaltijdcheques uitgeeft, heeft zo'n erkenning aangevraagd. Zij verwachten dat ze vanaf april 2011 de maaltijdcheques op een elek-

tronische kaart kunnen leveren voor de werkgevers die hier zouden in-stappen. Als een werkgever instapt, krijgt elke werknemer één elektronische kaart. Daarop wordt maandelijks de waar-de van het aantal maaltijdcheques waarop hij recht heeft toegevoegd.

De elektronische kaart heeft de vorm van een bankkaart, waardoor je bij de handelaars kan betalen via de be-staande betaalterminals voor bank-kaarten. De termijn van de maaltijd-cheques blijft beperkt tot drie maan-den. De betaalterminal zal telkens automatisch eerst de oudste elektro-nische maaltijdcheques op de elek-tronische kaart aanspreken. Een voordeel van de elektronische kaart is dat hiermee een gedeelte van een maaltijdcheque kan worden aange-sproken: ook al bedraagt de waarde

Voortaan ook een maaltijdcheque voor een dag opleiding die valt onder het stelstel van het betaald educatief verlof.

Page 14: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

uw job, ons werk

14

| A

CV N

IEUW

S |

ALG

EMEE

N |

14

JAN

UARI

201

1 |

Stafmedewerker projectbeheerder

Taken: je neemt de leiding van een project(en). Je bent ver-antwoordelijk voor de dagelijk-se opvolging van het project en dit op administratief, fi nan-cieel en inhoudelijk vlak. Je verzorgt ook de communicatie over het project en staat in voor de kwaliteitsbewaking.

Functieprofi elProcessen kunnen beheren; communicatief vaardig zijn; pro-bleemoplossend werken; zelf-standig en in overleg kunnen werken; verantwoordelijkheids-zin hebben; kunnen motiveren en activeren; kunnen plannen en organiseren; resultaatsge-richt kunnen werken; subsidie-criteria beheersen en toepas-sen; overlegdeskundigheden; goede kennis gangbare MS-Offi -ce toepassingen; diploma Mas-ter; mobiel (over een wagen be-schikken); achter de visie van Vokans en ACV staan.

AanbodVoltijdse tewerkstelling; con-tract voor onbepaalde duur; aantrekkelijk loon & voordelen; een motiverende, constructie-ve en creatieve werkomgeving; permanente vorming en trai-ning.

Meer info: 02 246 32 73

ProcedureStuur je motivatie en cv vóór 20 januari 2011 naar: Vzw VokansMevr. Leen ServranckxHaachtsesteenweg 5791030 [email protected]

Sinds 1 januari betaalt de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) het vakantiegeld van arbeiders en kunstenaars via over-schrijving op de bankrekening.

Om recht te hebben op deze premie moet je aangesloten zijn bij het ACV (ACV bouw-industrie & energie of LBC-NVK) én in dienst zijn geweest van een onderneming in de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 de-cember 2010.

Heb je de volledige periode gewerkt ,dan krijg je een syndicale premie van 63 euro (of 5,25 euro per maand). Dit is het juiste bedrag. In een vorig nummer van Visie (Visie van 10 de-cember) stond een te laag bedrag ver-meld.

Arbeiders en kunstenaars moeten hun bankrekeningnummer aan de RJV doorgeven. Dat kan:

> via de website van de RJV (www.rjv.be) in de rubriek “Mijn vakantiereke-ning” (elektronische identiteitskaart en kaartlezer bij de hand houden); > of door het aanvraagformulier voor overschrijving (L75) in te vullen en terug te sturen. Dit formulier is beschikbaar op

Syndicale premie sociale werkplaatsen Vlaanderen

Nieuwe voorwaarden voor arbeiders en kunstenaars voor vakantiegeld

De eerste betaling van de syndicale premie zal gebeuren op dinsdag 1 maart.

Vraag meer info bij je syndicaal af-gevaardigde op het werk, het ACV-dienstencentrum, het beroepsver-bond van ACV bouw - industrie & energie of het beroepsverbond van LBC-NVK.

www.rjv.be, bij de bank of telefonisch op het nummer 02 627 97 60 .

Indien je toch nog met circulaire cheque betaald wilt worden, moet je dat ieder jaar, voor 31 maart aanvra-gen. Dat doe je per brief *, met vermel-ding van je rijksregisternummer, ge-dateerd en ondertekend. De uitgiftekosten van de cheque van 3 euro zijn voor jouw rekening.Onderneem je niets, dan zal je vakan-

tiegeld tijdelijk geblokkeerd worden. Het vakantiegeld wordt immers pas uitbetaald wanneer je je rekening-nummer doorgaf of wanneer je een brief stuurde met de vraag voor een cheque.

* adres voor de aanvragen:RJV, Betalingsproblemen, Elyzeese Veldenstraat 12,1050 Brussel

ACV bouw - industrie & energie en LBC ACV-CSC METEA weekends in Sol Cress

Vakantiegeld arbeiders en artiesten Vacature Vokans

Zowel arbeiders als bedienden die werken bij een onderneming die behoort tot het Paritair Comité 327 van de sociale werkplaat-sen hebben recht op een syndicale premie.

Promotie weekend

Steraanbod

senioren

Van 4 tot 6 februari Van 15 tot 17 april Van 6 tot 8 mei Volwassene 79 euro

Van 8 tot 10 april Volwassene 79 euro

Geleide wandelingen en avondanimatie • Volpension van vrijdag (avond-maal) tot zondag (middagmaal) inbegrepen • Maaltijden in buffetvorm. • Minimum hotelservice voorzien (bedden opgemaakt, handdoeken eenmalig voorzien, geen dagelijks onderhoud). • Prijzen exclusief ge-meentetaks van 0,90 euro per nacht en per persoon.

Domaine Sol Cress, Spaloumont, 5, 4900 SpaTel. 087 77 23 53, fax 087 77 48 [email protected] - www.solcress.be

Page 15: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie: Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • [email protected] • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieu beleids over een komst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaam se re ge ring i.v.m. papierrecuperatie.

In je film wordt draadloos internet een soort onzichtbare vijand. Ervaar jij dat zelf ook zo?

Alex Stockman: “Niet in de mate van Samuel, al lig ik ook wel eens in de knoop met mijn computer. Draadloze communicatie kan een zegen zijn, maar houdt onmiskenbaar ook geva-ren in. Het kan je leven gaan beheer-sen, en dat is nu wat bij Samuel ge-beurt. Het brengt mensen bij elkaar, maar heeft even goed een duistere keerzijde. Je kunt elke controle over je netwerk kwijtraken. Bij Samuel gaat dat zo ver dat het zijn hele leven over-hoop haalt.”

Zijn we daarbij te naïef?

Alex Stockman: “Absoluut, maar dat is ook heel goed te begrijpen. Kijk naar al die nieuwe gadgets, van een iPad tot een smartphone. Die dingen zijn zo wonderlijk en zo blits in elkaar gezet, dat ze schreeuwen om aandacht. Voeg

Samuel ziet zijn vriendin voor 3 maanden naar New York vertrekken, maar kan gelukkig met haar blijven communiceren via draadloos internet. Liefde kent geen grenzen dankzij het wereldwijde web, tot een mysterieuze hacker binnendringt in Samuels netwerk. Om zijn computer te beschermen, trommelt hij verschillende ‘experts’ op, de ene nog dubieuzer dan de andere. Ondertussen komt de hacker tussen hem en zijn vriendin te staan en verglijdt hij langzaam maar zeker in paranoïa. Dat is het verhaal van de even bevreemdende als fascinerende psychologische thriller Pulsar van Alex Stockman, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol. “Draadloze communicatie kan mensen bij elkaar brengen, maar ze ook van elkaar laten wegdrijven”, vindt de regisseur.

daar nog een stevige telecomlobby aan toe en mensen zwichten voor de druk. Het is een nieuwe stap in onze evolu-tie. Mensen beginnen er ook stilaan de nadelen van te ondervinden.Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om met elkaar in contact te komen, maar het is evengoed doodsimpel om iemands identiteit te misbruiken of bankgegevens te stelen. En voor mar-ketingmensen is dit natuurlijk een goudmijn. Ze weten waar jij tuk op bent nog voor je het zelf beseft. We zijn allemaal een beetje exhibitionist en dus heel kwetsbaar voor die nieuwe technologie. Hoe groter onze bereik-baarheid, hoe groter onze behoefte om nog sneller en vrijer te kunnen com-municeren. Je eigen ‘minute of fame’ ligt zomaar voor het grijpen. Daar kun je als mens moeilijk aan weerstaan.”

Je dweept in de film heel erg met de vroegere analoge apparaten, zoals een platen­speler. Waarom?

Alex Stockman: “Ik wou ze even extra in de kijker zetten. Ik koester die din-gen. Zo’n platenspeler is echt wonder-lijk, net omdat je het nog kunt door-zien. Over hoe digitale technologie in elkaar zit, heb je als leek absoluut geen idee. Die oude apparaten hebben een soort poëzie in zich die nog altijd in-tact is. Hetzelfde zou je kunnen zeg-gen over de geschreven brief. Daar gaat een veel grotere magie van uit dan van een e-mail.Ik vind het wonderlijk dat grammo-foonplaten de cd lijken te overleven. Jongeren gaan terug op zoek naar LP’s. Zo’n platenspeler is ook veel makke-lijker te herstellen en dus een stuk minder schadelijk voor het milieu. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat di-gitale communicatie de papierberg vermindert. Dat klopt, maar tegelijk belanden die apparaten zelf heel snel in de afvalcontainer en veroorzaakt de productie alleen al veel schade aan het milieu.”

Een digitale relatie blijft virtueel?

Alex Stockman: “Natuurlijk. Webcam, chatten, mailen, surfen: het is alle-maal fantastisch om te gebruiken, maar niets gaat boven een stevige om-helzing. Mijn film is geen pleidooi te-gen digitale technologie, maar we moeten ze wel leren relativeren. Echte menselijke relaties creëer je niet via je computer. De kracht van aan elkaar te denken en moeite te doen om elkaar te ontmoeten, dat kun je nooit vervan-gen door een webcam.”

De onzichtbare draadloze vijandBelgische film: Pulsar

Zullen we ooit berichten uit de lucht kunnen plukken, zoals de bizarre expert Kriku beweert? Of is het een grap?

Alex Stockman: “Het is een komisch uitgebeelde voorspelling. Maar wel-licht vat men over tien jaar de humor van die scène niet meer, omdat het re-aliteit geworden is. Het is niet te bevat-ten hoe snel de technologie vandaag evolueert.”

Peter Heirman

Pulsar, BelgiëRegie: Alex StockmanMet: Matthias Schoenaerts, Tine Van Den Wyngaert, Vincent Lecuyer, Sien Eggers, Nico Sturm, Marit StockerDe film draait vanaf 19 januari in de Bel-gische bioscopen.

Win duoticketsVisie geeft 5 duotickets weg voor Pul-sar. Daarvoor moet je wel het juiste antwoord geven op de volgende vraag:

Wat is het beroep van Samuel?A. ArchitectB. MedicijnkoerierC. Schilder

Het juiste antwoord lees je in de re-censie op www.acwvisie.be. Stuur het antwoord naar [email protected] (met als onderwerp Pulsar) of op een gele briefkaart naar ACW-Visie, Postbus 20, 1031 Brussel.

20

| A

CW N

IEUW

S |

Alg

EmEE

N |

14

jAN

UArI

201

1 |

Page 16: Visie nr. 01 JG 2011 (14-01-2011)

Win duizenden prijzen

50 gastronomische weekendsGeniet met twee in een prachtig ho-tel in het Duitse Daun, in hartje Vul-kaaneifel. In een voormalige burcht met luxueuze kamers word je drie da-gen lang culinair verwend. Lichaam en geest komen tot rust in het zwem-bad, de sauna, het stoombad en in de gloednieuwe wellnessruimte. Leef als God... in Duitsland.

100 culinaire LeievaartenMet een glaasje champagne in de hand vaar je met de Gentse Barge op

het mooiste stukje Leie tussen Gent en Deinze. We combineren deze vaart met een heerlijke lunch in een toprestaurant.

2 000 fl essen champagneDeze heerlijke champagne Louis Cas-ters (brut) werd gebotteld in het ge-lijknamige champagnehuis, met Vlaamse roots, gelegen in Damery, een Frans dorpje tussen Reims en Epernay. Het perfecte aperitief voor feestelijke momenten.

Deelnemen is gratisTot 31 januari 2011 krijg je een gratis tombolanummer per 100 euro spaar-aangroei. Dit geldt voor alle soorten VDK-spaarrekeningen, voor kasbons en termijnrekeningen, maar ook voor tak-21 beleggingsverzekeringen (VDK Quality Life en VDK Invest Life).

WereldsolidariteitDe opbrengst van deze Spaartombola gaat integraal naar de werking van Wereldsolidariteit in West-Afrika. Deze noord-zuidorganisatie geeft mensen in het Zuiden alle kansen om zich te organiseren om zo voor hun rechten (loon, sociale zekerheid...) te kunnen opkomen.

’t Is weer prijs bij VDK. Naar goede gewoonte verdeelt de Gentse spaarbank in de donkerste maanden van het jaar een rijkgevulde prijzenpot onder haar spaarders. Het principe is eenvoudig: hoe meer je spaart of belegt bij VDK tot eind januari 2011, hoe meer tombola-nummers je krijgt voor de Spaartombola*. Zo ding je niet alleen mee naar een mooie prijs, je steunt er ook een goed doel mee.

VDK-Spaartombola

Trekking op 10 februari 2011Op donderdag 10 februari 2011 wordt de prijzenpot verdeeld. De trekking staat onder toezicht van gerechts-deurwaarder Philippe Dekeyser uit Gent. Alle winnaars worden per-soonlijk verwittigd.

Meer info?Kom eens langs in de VDK-vestiging in je buurt voor meer info. Je kunt ook terecht bij de ACW-Bemidde-lingsdienst Economische Werken (tel. 09 269 96 69).

* Tombola Wereldsolidariteit van 01/12/10 tot 31/01/11. Toelating bij K.B. III/42/CD.585.13-329 van 13 juni 2010. Trekking op 10 februari 2011. Enkel voor natuurlijke personen.

4

| A

RCO

NIE

UWS

| A

LGEM

EEN

| 1

4 JA

NUA

RI 2

011

|

Uw aandeelin een betere samenleving

Procura

Procura vzw,hét kenniscentrum voor non-profi t en sociale economieProcura heeft de oplossing voor de alledaagse en minder alledaagse problemen waar u in uw organisa-tie mee geconfronteerd wordt.

Word voor slechts 90 euro per jaar lid van vzw Procura en maak ge-bruik van de volgende diensten:• toegang tot een netwerk van

experten: juristen, fi scalisten, accountants, HRM-deskundigen, marketeers…

• 20 % korting op al onze studie-dagen

• de tweewekelijkse nieuwsbrief VZW Actueel (winkelprijs = 132,50 euro)

• online toegang tot alle gepubli-ceerde artikels van vzw Actueel van de laatste 10 jaar.

Arcopar-vennoten krijgen 50% kor-ting op de lidmaatschapsbijdrage van 90 euro Hoe gaat u te werk om van deze diensten te genieten?1. Word lid via www.procura.be.2. U ontvangt een factuur voor de lidmaatschapsbijdrage.

Meer [email protected]. 02 246 50 40

Superarrangementen in het voorjaar Arcopar wandelweekends 25-27 februari en 25-27 maartGastronomisch voorjaarsweekend

(25/02- 27/02)

Vrijdag (logementen beschikbaar vanaf 16 u.):- koud avondmaal- café-dansant avond met CLIFF aan de synthesizerZaterdag- ontbijtbuffet en bezoek Belle Epoque Museum- middagmaal- avond: gastronomisch banket (wijn en koffi e inbe-

grepen): Aperitief; gazpacho met makreel, avoca-do en pittige mayonaise; vispotje met opgevuld tongrolletje met prei; doorzakkertje; dunne lende van het kalf met lentegroentjes, een sausje van ro-zemarijn en knofl ookpuree; Noors gekarameliseerd omeletje met aardbeiencoulis; mokka. Het menu van het banket kan niet gewijzigd worden.

Zondag- ontbijtbuffet- middagmaal en koffi e

Prijs per persoon: 208 euroVennoten Arcopar: 10 % kortingLed en ACV- CSC Metea: 33 % korting op logement.

Krokusvakantie: supervoordelig familiearrangement in volpension (07/03- 10/03)

Animatieprogramma voor iedereen met o.a. de Clown Rocky’s carnavalshow en een heus carnavalsfeest waarop iedereen verkleed mag komen. Aangepaste kindermenu’s.Volwassene: 120 euro6-14 jaar: 50 euro 2- 5 jaar: 25 euro

Exclusief voor Arcopar-vennoten en leden ACV- CSC Metea (kortingen reeds inbegrepen in de prijs).Algemene voorwaarden blijven van toepassing.Geen cumulering mogelijk met andere kortingen.

Inlichtingen en reservatie:Duinse Polders, Ruzettelaan 1958370 BlankenbergeTel. 050 43 24 00, fax 050 42 96 31

Geleide wandelingen en avondanimatie

- Volpension van vrijdag avond-maal tot zondag middagmaal

- Maaltijden in buffetvorm- Minimum hotelservice voorzien- Gemeentetaks: 0,90 euro/

nacht/pers. vanaf 18 jaar

Prijs:Volwassenen: 99 euro Kinderen 6-14 jaar: 69 euroKinderen 2-5 jaar: 39 euro< 2 jaar: gratis

Sol CressSpaloumont 54900 SpaTel. 087 77 23 [email protected]

Wandelen in Sol CressDuinse Polders Blankenberge