Visie Gent-Eeklo 140912

6

Click here to load reader

description

Visie Gent-Eeklo 140912

Transcript of Visie Gent-Eeklo 140912

Page 1: Visie Gent-Eeklo 140912

Regioverantwoordelijke: Mario PauwelsArtikels op de regiobladzijden (12-15) vallen onder V.U. ACW - Mario Pauwels,

V.U. ACV - Marc Buysse en V.U. CM - Bart VandendriesscheVragen over het regionaal nieuws: Visie Gent, Korenlei 20, 9000 Gent,

[email protected], tel. 09 269 96 69.

¬ Gent I Visie ¬ Vrijdag 14 september 201212

Jong talent loopt warm voor 14 oktober

v.l.n.r. Abderrazak El Omari, Jolien De Potter, Isabelle Heyndrickx, Annelies Bollaert en Bert Van Daele (alle uit Gent).

‘Jongeren hebben geen politiek engagement meer’ wordt wel eens gesteld. Niets is minder waar. Visie keek eens rond in de regio en vond al heel snel dertig jongeren die binnenkort voor de eerste keer kandidaat zijn bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. ACW vond het een leuk idee om deze kersverse ACW-kandidaten eens samen te brengen bij een zomerse barbecue. Bij de hete gloed van de barbecue vertelden zij honderduit over het vuur dat hen drijft in de politiek.

Geen onwennigheid te bespeuren bij de start, maar onmiddellijk hartelijke begroetingen en oprechte inte-resse. De meeste van de kandidaten kennen elkaar (nog) niet, maar als ze ’s avonds naar huis gaan lijkt er al een stevig groepsgevoel gesmeed te zijn. Het initieel idee, ‘laten we jonge kandidaten eens samen brengen over de gemeentegrenzen heen’, blijkt een schot in de roos. Ervaringen en anekdotes worden gedeeld bij het aperitief. Ideeën en campagnetips vliegen in het rond bij de maal-tijd. Het is duidelijk, deze jongeren zijn heel gedreven met hun campagne bezig.

‘Politiek engagement van jongeren vindt het ACW heel belangrijk’, aldus ACW-stafmedewerker Robbie Van Vooren. ‘Vandaar dat we hen ook maximaal willen onder-steunen. Ook na 14 oktober laten we hen niet aan hun lot over. ACW Gent-Eeklo biedt hen de komende maanden nog meer vormings- en ontmoetingsmomenten aan,

waaronder een vorming ‘Hoe oordelen vanuit ACW-perspectief?’ op 14 november, een dankmoment voor alle kandidaten op 16 december, een vormingsavond over de beleids- en beheerscyclus in maart en een treflunch op 25 mei. Daarnaast kunnen zij altijd rekenen op de inhoude-lijke ondersteuning van de verbondelijke en nationale staf en studiedienst, en de samenwerking met de plaatse-lijke ACW-afdelingen.’

Bert (Gent): ‘Gent is een toffe stad om in te wonen. De uitdaging bestaat erin Gent leefbaar, toegankelijk en betaalbaar te

houden voor iedereen. Maar die uitdaging wil ik graag aangaan.’

Annelies (Gent): ‘Als nieuwe kandidate was dit de ideale gelegenheid om andere

jongeren te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.’

Foto’s: Kristof G

hyselinck

Page 2: Visie Gent-Eeklo 140912

Visie ¬ Vrijdag 14 september 2012 13 ¬ Gent I

Betaalbaar wonenIn Melle zijn er de laatste jaren heel wat sociale koop- en huurwoningen bijgeko-men. En toch stellen we vast dat er nog behoorlijk wat Mellenaars op de wacht-lijsten staan voor een sociale koop- of huurwoning. Ook stellen we een trend vast van 55 plussers die op zoek zijn naar een aangepaste en betaalbare woning. Naast de reeds bestaande initiatieven (oa. Lockermansstede) wil de gemeente samen met de huisvestingsmaatschappij hierop inspelen. Het is immers zo dat vele gezin-nen dan terecht kunnen in de vrijgeko-men woningen van deze 55 plussers. De gemeente houdt tevens vast aan de 10% regel voor sociale woningen in private ver-kavelingen.

Verkeer en MobiliteitIn zake bereikbaarheid is Melle ideaal gelegen. Een goed aanbod van het open-baar vervoer en vele verbindingswegen zorgen voor een uitstekende toegankelijk-heid en ontsluiting van het verkeer. Een nadeel hiervan is dat er veel sluikverkeer ontstaat. Om dit af te remmen zijn gepaste initiatieven noodzakelijk.Naast trein en bus zijn er ook de zwakke

weggebruikers die verder prioritaire aan-dacht moeten krijgen in het mobiliteits-plan. De uitbouw van veilige en rustige fiets- en wandelpaden (langsheen de Ringvaart- Oude Scheldearm) dient te worden verdergezet. Ook het openstellen van trage wegen zou hierbij een pluspunt zijn. Inzake het onderhoud van de voetpa-den zijn meer inspanningen noodzake-lijk.

Duurzaam MelleMelle is onlangs een Fair Trade gemeente geworden. Een volgende stap kan zijn een ‘Fair Wear ‘ gemeente of ‘schone kleren’ gemeente. Melle koopt voor haar gebou-wen 100% groene stroom aan. Ook werd er in 2010 een nieuw en beter geïsoleerd dak op het gemeentehuis geplaatst. En werd in 2011 in de sporthal en de kleuter-school een energiezuinige stookinstalla-tie geplaatst. In 2012 zal studio M ook zo een dergelijke installatie krijgen. Het uit-voeren van energieaudits door Eandis van de gemeentelijke gebouwen moet zorgen voor een verdere optimalisatie van de gebouwen. Als gemeente staan we bij de besten van de klas voor afvalsortering en afvalproductie per inwoner. De uitdaging

voor Melle zal dan ook meer kunnen toe-gespitst worden op zwerfvuil en sluikstor-ten.

Oog op de toekomstACW Melle hecht net als het gemeentebe-stuur van Melle veel belang aan kinderop-vang en maakt daar werk van. Enerzijds wordt er vanuit het OCMW via de dienst Kinderopvang een aanbod aan opvang-plaatsen gecreëerd. Anderzijds is men bezig met het in kaart brengen van de

actuele vraag naar opvangplaatsen. Daarnaast maakt het gemeentebestuur werk van een website die de bedoeling heeft om de vraag naar opvang en het aan-bod ervan met elkaar in contact te bren-gen. Deze website zal niet alleen het struc-turele aanbod (Dienst kinderopvang, par-ticuliere opvanginitiatieven, …) vermel-den, maar ook het aanbod aan tijdelijke opvanginitiatieven (jeugd- en sportkam-pen, Grabbelpasactiviteiten, …)

Van links naar rechts: ACW-kandidaten Frederik De Buck, Stefaan Petit, Peggy Christiaens, Dirk De Maeseneer, Annie Thys-De Rycke, Dirk Gistelinck (ontbreekt op foto: Lieven Van Cauwenberghe)

De verschillende politieke partijen lopen zich warm voor de grote wedstrijd van 14 oktober 2012. De kandidatenlijsten zijn ingevuld en iedereen staat klaar om de inwoners van Melle te overtuigen van hun programmapunten. ACW Melle schuift alvast enkele punten naar voor die het graag gerealiseerd zou zien in de volgende legislatuur.

Voor de creatieve ontwikkeling van de Lootse jongeren wil het ACW een vol-waardig repetitielokaal per deelgemeente realiseren en een aangepaste en veilige fuifzaal die één maal per jaar gratis ter beschikking wordt gesteld voor de jonge-renverenigingen waarbij onder andere ondersteuning wordt geboden bij de admi-nistratieve formaliteiten zoals Sabam, een fuifdraaiboek, fuifstewards,….

Het ACW wil werk maken van een leefba-re gemeente met degelijke openbare toilet-ten in elke dorpskern. De toiletten die er zijn, verkeren in slechte staat, worden onvoldoende onderhouden of zijn te beperkt open.

De ACW-kandidaten willen vooruitDoor de aangroei van de grote winkelke-tens langs de N70 staan we er met zijn allen niet alleen langer en langer stil, maar is ook de verkeersveiligheid er sterk

op achteruit gegaan. De ACW’ers vinden dat er DRINGEND moet gepleit worden voor een herinrichting van de N70, met alternatieven om de winkels op een veili-ge, milieuvriendelijke, en zelfs autoloze manier te bereiken. Zij willen het winke-len voor de zwakke weggebruiker aan-moedigen door o.a. het aanleggen van gescheiden fiets- en voetpaden naar de winkelcentra. Alle middelen moeten inge-zet worden om dit op Vlaams niveau te bepleiten. Gemeentelijk moeten ook in andere stra-ten veilige voet- en/of fietspaden worden aangelegd en moeten er nog meer andere ‘trage wegen’ opnieuw worden openge-steld. Het ACW vraagt dat een actieve bewustmakingscampagne op touw wordt gezet om de auto zoveel mogelijk aan de kant te laten.

Een focus op ‘echt’ ouderenbeleidDe ACW-kandidaten willen er op toezien dat het Lokaal Dienstencentrum, dat op de

campus van het Woonzorgcentrum zal gebouwd worden, de naam ‘Dienstencentrum’ waardig zal zijn. Zij willen er voor zorgen dat het een anker-punt wordt voor zorg op maat van alle inwoners uit Lochristi. Men moet er elkaar kunnen vinden voor recreatie, vor-ming en informatie om vereenzaming te voorkomen. Men moet er terecht kunnen voor het nuttigen van een warme maal-tijd, voor een boodschappendienst, voor een gevarieerd aanbod van hygiënische

zorgen. Men moet er terecht kunnen voor een ‘gewone’ babbel, kortom het moet een ontmoetingsplaats zijn waar men zich thuis voelt!Omdat iedere oudere droomt van ouder worden in de eigen gemeente vraagt het ACW ook om het accent te verschuiven van prestigieuze projecten naar projecten van levenslang wonen door de bouw van ouderenwoningen en –flats in elke deelge-meente, bij voorkeur in samenwerking met een sociale huisvestingsmaatschappij.

Met deze accenten vragen Gunther Landuyt (3de plaats gemeenteraad en 7de plaats provincieraad), Patricia De Sutter (8ste plaats), Chris Lully (17de plaats), Danny Den Hert (7de plaats), en Jacques Audenaert (26ste plaats, niet op de foto) uw stem op 14 oktober!

ACW Lochristi is er voor iedereen!De ACW-kandidaten voor Lochristi willen in het centrum van de gemeente een groene long, waarin ook een speelbos kan worden aangelegd. Een bescheiden blik op de kaart leert dat er mogelijkheden zijn… wie zoekt die vindt!

ACW Melle denkt toekomstgericht

Femma Zwijnaarde - Bapas, lepelhapjes en verrines - cursus. Vergeet chips, nootjes en toastjes. Serveer lekke-re hapjes in verrines (kleine glaasjes), op lepels of schaal-tjes. De keuze is uitgebreid: een mousse, een slaatje, vlees, vis, veggie, …… en de combinaties zijn origineel. Op donderdag 20 september en 18 oktober om 19.30 u in OCZ (zaal Melac), Dorpstraat 27. Inschrijven tot zaterdag 15/09 bij uw kernlid of bij Rosette Van Wassenhove, Achterhekers 45, 09 221 59 33. € 10 als lid, € 15 geen lid. Per avond wor-den de kosten voor de ingrediënten aangerekend. Breng mes, snijplank en handdoek mee.

Femma Luchteren - fietstocht naar het Godshuis in St.

Laureins - 18 september. Vertrek om 9.30 u aan de Spar in de Beekstraat. Lunch in het vernieuwde klooster, nu hotel, brasserie en wellness center. Na de lunch rondleiding in het mooie pand. In de namiddag nog een stop in het Leen. Vandaag nog inschrijven bij Marlène De Meyer, 09 227 27 13 of Liliane De Grijze, 09 226 95 26 of [email protected]. Laat weten of je met de auto meewil. Leden 3 euro, niet leden 4 euro.Femma Luchteren - breicursus - vrijdagen 28/9, 5/10 en 19/10. In de eerste les leren we soorten steken aan en kun-nen we het gekozen breiwerk opzetten. Je kunt kiezen uit voorbeelden of zelf een model en wol meebrengen. In de parochiezaal van Drongen Luchteren, Gavergrachtstraat 103, om 19.30 u. Leden Femma: 15 euro, niet leden 20 euro. Inschrijven voor 19 september bij Marlène De Meyer, tel. 09 227 27 13 en storten op BE84 8901 5401 9459 van Femma Luchterense vrouwen met vermelding van activi-teit. Info: [email protected]

Femma Wachtebeke - Het park van Beervelde - 18 sep-tember. Wandeling verzorgd door Graaf Renaud de Kerckhove. Na de wandeling praten we bij en nuttigen we iets in restaurant De Breughel aan het park. 10 euro, inclu-sief koffie en gebak. Verzamelen op het Jules Persijnplein om 13.15 u. Met eigen vervoer of carpoolen. Vandaag nog inschrijven bij Yvette Van Vooren, tel 09 345 94 85.

Femma Kristus Koning Gent - Fiets mee langs de schil-derachtige Leiekantjes - 16 september. Een rustig tochtje van 25 km tot in Drongen. Onderweg een koffiestop, bij aankomst een lekkere versnapering. Breng vrienden en familie mee, want het tochtje zal je zeker verrassen. Fluovestje aangeraden. We vertrekken om 13.30 u stipt op het Rerum Novarumplein. 6 euro niet-leden, 5 euro Femma leden en inwonende gezinsleden. Inschrijven bij Monique Vlaeminck, Diamantstraat 15, Tel. 09 221 34 39 - e-mail [email protected]

AGENDA

Page 3: Visie Gent-Eeklo 140912

Regioverantwoordelijke: Mario PauwelsArtikels op de regiobladzijden (12-15) vallen onder V.U. ACW - Mario Pauwels,

V.U. ACV - Marc Buysse en V.U. CM - Bart VandendriesscheVragen over het regionaal nieuws: Visie Gent, Korenlei 20, 9000 Gent,

[email protected], tel. 09 269 96 69.

¬ Gent II Visie ¬ Vrijdag 14 september 201212

Jong talent loopt warm voor 14 oktober

v.l.n.r. Laure Reyntjes (De Pinte), Nathalie Dhondt (Nazareth), Dieter de Vos (De Pinte), Claire Lescrauwaet (Merelbeke), Vincent Van Peteghem (De Pinte) en Steffi Beyaert (Gavere).

Geen onwennigheid te bespeuren bij de start, maar onmiddellijk hartelijke begroetingen en oprechte inte-resse. De meeste van de kandidaten kennen elkaar (nog) niet, maar als ze ’s avonds naar huis gaan lijkt er al een stevig groepsgevoel gesmeed te zijn. Het initieel idee, ‘laten we jonge kandidaten eens samen brengen over de gemeentegrenzen heen’, blijkt een schot in de roos. Ervaringen en anekdotes worden gedeeld bij het aperitief. Ideeën en campagnetips vliegen in het rond bij de maal-tijd. Het is duidelijk, deze jongeren zijn heel gedreven met hun campagne bezig.

‘Politiek engagement van jongeren vindt het ACW heel belangrijk’, aldus ACW-stafmedewerker Robbie Van Vooren. ‘Vandaar dat we hen ook maximaal willen onder-steunen. Ook na 14 oktober laten we hen niet aan hun lot over. ACW Gent-Eeklo biedt hen de komende maanden nog meer vormings- en ontmoetingsmomenten aan, waaronder een vorming ‘Hoe oordelen vanuit ACW-perspectief?’ op 14 november, een dankmoment voor alle kandidaten op 16 december, een vormingsavond over de

beleids- en beheerscyclus in maart en een treflunch op 25 mei. Daarnaast kunnen zij altijd rekenen op de inhoude-lijke ondersteuning van de verbondelijke en nationale staf en studiedienst, en de samenwerking met de plaatse-lijke ACW-afdelingen.’

v.l.n.r. Karen Steyaert (Deinze), Jeroen De Brabander (Nevele), Celine Van de Casteele (Deinze), Sam De Waele (Zulte), Els Baart (Nevele) en Rutger De Reu (Deinze).

‘Jongeren hebben geen politiek engagement meer’ wordt wel eens gesteld. Niets is minder waar. Visie keek eens rond in de regio en vond al heel snel dertig jongeren die binnenkort voor de eerste keer kandidaat zijn bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. ACW vond het een leuk idee om deze kersverse ACW-kandidaten eens samen te brengen bij een zomerse barbecue. Bij de hete gloed van de barbecue vertelden zij honderduit over het vuur dat hen drijft in de politiek.

Claire (Merelbeke): ‘Ik wil me ervoor inzetten om de jeugd verder te engageren,

en ook ouderenzorg ligt nauw aan mijn hart.’

Laure (De Pinte): ‘Het is vooral vanuit mijn opleiding sociaal werk dat ik geïnteresseerd

ben in politiek. Ik heb altijd al heel actief deelgenomen aan alles wat er gebeurt in

De Pinte. De goesting is er gewoon!’

Steffi (Gavere): ‘Ik wil bewijzen dat een jongere ook iets kan inbrengen, ook zijn eigen mening heeft en dat leeftijd niet

uitmaakt. Ik wil vanuit mijn achtergrond bij Welzijnszorg mijn inbreng doen in het

programma van CD&V Gavere.’

Foto’s: Kristof G

hyselinck

Page 4: Visie Gent-Eeklo 140912

Visie ¬ Vrijdag 14 september 2012 13 ¬ Gent II

ACW Merelbeke heeft de voorbije 6 jaar, via de mandatarissen Pascal Rousseaux (schepen), Luc Eeckhout (gemeenteraad) en Rosette Heynderickx (OCMW-raad), heel wat ACW-prioriteiten aangebracht bij het gemeentebestuur. Met realisaties zoals het nieuwe Sociaal Huis, het Sociaal Verhuurkantoor, nieuwe en veilige fietspaden en heel wat nieuwe vergunningen voor sociale woningen, kunnen zij dan ook niet anders dan tevreden zijn.

De mandatarissen en vrijwilligers van het plaatselijk ACW, met de verschillende deeltakken, staan heel dicht bij de bevol-king en kunnen zich een goed beeld vor-men van wat er leeft in Merelbeke.

Deze signalen werden omgezet tot nieuwe beleidsprioriteiten die voor het ACW, als middenveldorganisatie, de volgende zes jaar belangrijk zijn.

Concreet gaat het over een nieuw woon-zorgcentrum, sociale woningbouw, de ondersteuning van het verenigingsleven en een bijsturing van de afvalophaling tij-dens de zomermaanden.

1. Thuiszorg en nieuw woonzorgcentrumIn Merelbeke bieden thuiszorgdiensten, OCMW en andere zorgverleners een waai-er van zorgdiensten aan ter ondersteuning van langer, kwalitatief thuiswonen. De formule ‘zorg op maat’ werd uitgewerkt, en de vlotte coördinatie van thuiszorg-diensten in het Sociaal Huis is zeker een goede zaak.

ACW Merelbeke pleit ervoor om deze dienstverleningen 7 dagen op 7 dagen aan te bieden. Verder pleit het ACW voor de oprichting van kortverblijf en nachtop-vang ter ondersteuning van de mantelzor-gers.

ACW Merelbeke wil ook bijkomende tus-senwoonvormen zoals serviceflats en assistentiewoningen, ook in de deelge-meenten, en een nieuw woonzorgcen-trum.

2. Kwalitatief en betaalbaar wonenTegen 2025 moet Merelbeke haar doelstel-lingen sociale woningbouw bereikt heb-ben. ACW Merelbeke vraagt dat woonuit-breidingsgebieden aangesneden worden voor sociale kavels, huur- of koopwonin-gen. Uiteraard wordt hierbij de ruimtelij-ke draagkracht van de onmiddellijke omgeving maar ook de (blijvende) kwali-teit van sociale woningen bewaakt.

ACW Merelbeke vraagt ook de opmaak van een reglement sociaal wonen. Zo kan het gemeentebestuur, binnen de marges van het decreet en de spreiding van socia-le woningbouw op het hele grondgebied makkelijk regisseren.

3. VerenigingslevenMerelbeke heeft met de gemeentehallen een heel belangrijke troef voor verenigin-

gen. Deze hallen worden frequent gebruikt, ook door verenigingen van andere gemeenten.

Maar de logistieke uitrusting laat nog te wensen over. Een vaste, voldoende uitge-ruste toog met mogelijkheden tot aanslui-ting van elektriciteit, koud en warm water en een degelijke afvoer zijn zeker gewenst. Ook een minimumvoorraad van stoelen en tafels voor minstens 200 personen kan een belangrijke ondersteuning beteke-nen.

De vele Merelbeekse verenigingen zetten zich dagelijks belangeloos in om het soci-ale weefsel te versterken. Daarom vraagt het ACW dat de gemeente aan elke vereni-ging minstens een basissubsidie zou schenken, te vergelijken met de sommen voor straatinitiatieven.

4. Geen stinkend huisvuil in de zomerHet snoeien in de ophaalronde heeft voor-al in de zomer kwalijke gevolgen, want na veertien dagen kunnen de zakken al aar-dig ruiken. Dit is onhygiënisch. Het ACW vraagt daarom om de ophaalronde te her-bekijken om deze problematiek op te los-sen.

Opnieuw hebben de Merelbeekse ACW’ers een aantal zeer enthousiaste en gedreven mensen gevonden die deze prioriteiten willen uitdragen en verdedigen via een kandidatuur bij de CD&V. Naar goeie gewoonte stellen wij ze hier aan u voor (zie foto).

✔ Meer info: www.acwgenteeklo.be -> plaatselijk -> Merelbeke

(vlnr): Rita Thienpont (13de plaats), Freddy Van De Steene (17de plaats), Claire Lescrauwaet (16de plaats), Marc Temmerman (24ste plaats), Rosette Heynderickx (4de plaats), Sabine Boebaert (12de plaats), Luc S. Eeckhout (6de plaats), Tim Balcaen (7de plaats), Pascal Rousseaux (3de plaats), Kris De Boel (20ste plaats), Sara Rombaut (14de plaats) en Kim Meersschaut (15de plaats).

Samen verder voor sterk beleid!

Okra Bottelare in september. Dinsdag 18 septem-ber: kaarten, crea en Rummikub om 14 uur in zaal Patrokring. Donderdag 20 september: dagwandeling Oostende, De koningin der badsteden. Vertrek aan Patro om 8.10 u. Dinsdag 25 september: fietsen. Vrijdag 28 september: Het ABC van de wijn om 19 u in zaal Patrokring. Contactpersonen: Luc Eeckhout, Sint Annastraat 30, tel. 09 362 86 10, [email protected] of Frida De Meester, Edelarendries 13, tel. 09 362 47 16, [email protected] Asper - Sport@yourplace - 27 september. Sport@yourplace laat zien hoe jouw omgeving kan veranderen in een multifunctioneel sportcomplex. In vele verborgen hoekjes op kantoor, in de keuken, in het park of in de traphal schuilen favoriete fitness-mogelijkheden. Door de juiste bewegingen op de juiste plaats, zet je heel wat spiergroepen aan het werk. Sport@yourplace is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Een groot voordeel is dat je niets

nodig hebt, alleen een portie durf en creativiteit en comfortabele schoenen. Om 19.30 u in het Parochiaal Centrum. Inlichtingen en inschrijven tot 20 septem-ber bij Lydie Vanderstichelen, Leebeeklaan 34, tel. 09 384 14 23, [email protected] Merelbeke - fit op de fiets - 15 september. ‘Fit op de fiets’ is een uitgewerkt programma om opnieuw langzaam de fiets te ontdekken en je lichaam weer fit te krijgen. We rijden tegen een vast tempo een aan-tal kilometer zodat ons lichaam zich kan aanpassen zonder overdaad. We verwachten u aan de sporthal om 14 u. Meer info: D. Pieters, 09 231 93 74 of [email protected]. Kwb en Femma Merelbeke - fietsen - 18 september. We starten om 14 u aan de sporthal, terug rond 16.30 u. Meer info: J. Merchiers, tel. 09 230 41 73 of [email protected] Deinze - Dagfietstocht - 20 september. We starten om 9.30 u stipt op de parking van de Volkskring. Eerste stop in Poeke, middagmaal in ’t Biezemhof Aalter (€ 15). Laatste stop in Aarsele. Terug in Deinze rond 17.30 u. 50 km. Bij slecht weer om 11.30 u aan de Volkskring! Wie enkel middagmaal wil komt tegen 12 u naar Aalter. Inschrijving bij de wijkverantwoordelijke tot 17 september of in de

Volkskring op 17 september vanaf 14 u. Info: Carlos, tel. 0497 12 04 52.Pasar De Pinte - Geleide avondwandeling in ver-licht Gent - 28 september. Ontdek tijdens deze noc-turne over licht de feeërieke combinatie tussen hedendaagse lichtcultuur en 1 000 jaar bouwstijlen. Start aan fontein Sint-Baafsplein om 21 u. Leden Pasar 4 euro, niet-leden 5 euro. Inschrijven bij Eric De Dapper, tel. 09 282 60 12 of [email protected], en vóór 15/9 deelnamebedrag storten op reke-ning BE87 890134021594 van Pasar De Pinte, met vermelding ‘Lichtwandeling 28/9 en aantal perso-nen’. Kwb Lotenhulle-Poeke - Kunst- en hobbytentoon-stelling: wie wil deelnemen? Op zaterdag 20 en zon-dag 21 oktober in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum te Lotenhulle. Wij zijn op zoek naar personen die hun hobby, verzamelingen of vrijetijdsbesteding willen tentoonstellen. Wij zoeken naar een aanbod gaande van allerlei verzamelingen, beeldhouwwerk, schilderijen, pentekeningen, hand-werk, keramiek, bloemschikken, enz... Neem zo snel mogelijk contact op met het bestuur van kwb, tel. 051 68 92 70. Deelname is volledig gratis.

AGENDA

Page 5: Visie Gent-Eeklo 140912

Regioverantwoordelijke: Mario PauwelsArtikels op de regiobladzijden (12-15) vallen onder V.U. ACW - Mario Pauwels,

V.U. ACV - Marc Buysse en V.U. CM - Bart VandendriesscheVragen over het regionaal nieuws: Visie Eeklo, Korenlei 20, 9000 Gent,

[email protected], tel. 09 269 96 69.

¬ Eeklo Visie ¬ Vrijdag 14 september 201212

Jong talent loopt warm voor 14 oktober

v.l.n.r. Laura De Lille (Maldegem), Filip Smet (Eeklo), Agnieszka Kardasinska (Evergem), Sofie Vermeulen (Eeklo), Bert Heynssens (Kaprijke), Sophie Goethals (Evergem) en Koenraad De Ceuninck (Maldegem).

‘Jongeren hebben geen politiek engagement meer’ wordt wel eens gesteld. Niets is minder waar. Visie keek eens rond in de regio en vond al heel snel dertig jongeren die binnenkort voor de eerste keer kandidaat zijn bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. ACW vond het een leuk idee om deze kersverse ACW-kandidaten eens samen te brengen bij een zomerse barbecue. Bij de hete gloed van de barbecue vertelden zij honderduit over het vuur dat hen drijft in de politiek.

Geen onwennigheid te bespeuren bij de start, maar onmiddellijk hartelijke begroetingen en oprechte inte-resse. De meeste van de kandidaten kennen elkaar (nog) niet, maar als ze ’s avonds naar huis gaan lijkt er al een stevig groepsgevoel gesmeed te zijn. Het initieel idee, ‘laten we jonge kandidaten eens samen brengen over de gemeentegrenzen heen’, blijkt een schot in de roos. Ervaringen en anekdotes worden gedeeld bij het aperitief. Ideeën en campagnetips vliegen in het rond bij de maal-tijd. Het is duidelijk, deze jongeren zijn heel gedreven met hun campagne bezig.

‘Politiek engagement van jongeren vindt het ACW heel belangrijk’, aldus ACW-stafmedewerker Robbie Van Vooren. ‘Vandaar dat we hen ook maximaal willen onder-steunen. Ook na 14 oktober laten we hen niet aan hun lot over. ACW Gent-Eeklo biedt hen de komende maanden

nog meer vormings- en ontmoetingsmomenten aan, waaronder een vorming ‘Hoe oordelen vanuit ACW-perspectief?’ op 14 november, een dankmoment voor alle kandidaten op 16 december, een vormingsavond over de beleids- en beheerscyclus in maart en een treflunch op 25 mei. Daarnaast kunnen zij altijd rekenen op de inhoude-lijke ondersteuning van de verbondelijke en nationale staf en studiedienst, en de samenwerking met de plaatse-lijke ACW-afdelingen.’

Filip (Eeklo): ‘Ik wil zaken verwezenlijken om het leven van de mensen te verbeteren.

Ik pleit bv. voor de duurzame combinatie van hernieuwbare en betaalbare energie.’

Agnieszka (Evergem): ‘Ik wil graag iets terug doen voor de gemeenschap die me 12

jaar geleden zo warm ontving en het mogelijk maakte om me snel te integreren.

Een leefbare gemeente met haar eigen karakter en dat behouden, daar ga ik voor.’

Foto’s: Kristof G

hyselinck

Page 6: Visie Gent-Eeklo 140912

Visie ¬ Vrijdag 14 september 2012 13 ¬ Eeklo

De verschillende politieke partijen lopen zich warm voor de grote wedstrijd van 14 oktober 2012. De kandidatenlijsten zijn ingevuld en iedereen staat klaar om de inwoners van Evergem te overtuigen van hun programma-punten. ACW Evergem schuift alvast enkele punten naar voor die het graag gerealiseerd zou zien in de volgende legislatuur.

Een (t)huis voor iedereenVoor ACW Evergem moet wonen een beleidsprioriteit zijn. Rekening houdend met de woonnoden en woonbehoeften van alle gezinnen en in de eerste plaats voor hen die geen antwoord vinden op de markt. Wonen moet duurzaam zijn en op een goede ruimtelijke manier georganiseerd worden.Het ACW vraagt betaalbare en kwaliteitsvolle huisvesting voor zowel jonge gezinnen als ouderen. Er is een grote behoefte aan serviceflats, nu zijn er wachttijden van 5 à 6 jaar. Het ACW vraagt de oprichting van een woonwinkel. De inwoners kunnen er terecht voor informatie zowel over premies, reglementen en heffingen, als over (sociaal) huren, kopen en levenslang wonen. De woonwinkel kan geïntegreerd worden in het Sociaal Huis.

Mobiliteit in EvergemDe algemene principes die worden uitgewerkt in het gemeentelijk mobiliteitsplan moeten volgens het STOP-principe zijn: eerst stappen, dan trappen, dan openbaar vervoer en op de laatste plaats privévervoer.Om dit te bereiken heeft de gemeente de laatste jaren al heel wat inspanningen gedaan. Denk maar aan de herope-ning van een aantal trage wegen, het gebruik van speciale tegels aan oversteekplaatsen voor mensen met een visuele beperking, de heropening van het station van Evergem, enz. Toch is het werk niet af. De Lijn dreigt met besparin-gen en een afbouw van de dienstverlening terwijl de noden in de kleinere dorpskernen juist stijgen. Verder is de parkeerdruk in de dorpskernen aan het verhogen. Ook hier is een goed parkeerbeleid noodzakelijk.

Evergem heeft een gunstige ligging met heel wat industrie en een vrij goede bereikbaarheid. Doorsneden door de R4 met zijn vele opritten en afritten, wat voor- en nadelen meebrengt. Daarom moet vooral gewerkt worden aan de

leefbaarheid van de dorpen aan beide zijden van de R4 West.

Oog op de toekomstKinderopvang is essentieel in de ondersteuning van gezin-nen bij het combineren van werk en gezin. Op alle 16 basis-scholen staat de gemeente in voor kwalitatieve opvang door middelen en personeel ter beschikking te stellen. Het ACW wil dat de gemeente ijvert bij de hogere overheid om ook voor deze vorm van kinderopvang subsidies te kun-nen ontvangen, want het centraliseren in 1 opvanglocatie is voor een grote gemeente als Evergem onmogelijk.

Het ACW wil dat de gemeente zich ertoe verbindt om een speelruimtebeleid te ontwikkelen. De vele speelterreinen in de wijken moeten goed onderhouden worden en waar nodig worden aangepast. Positief is dat inwoners ook een ‘speelstraat’ kunnen aanvragen. Verder zou de gemeente, samen met de politiediensten en de organisatoren, een actief fuifbeleid moeten voeren om fuiven op een veilige en reglementaire wijze te laten verlopen. Dit kan door ondersteuning te bieden bij de administratie, fuifstewards

op te leiden, coördinatievergaderingen te organiseren, etc.

ACW wil een sociaal energiebeleidDe gemeente en het OCMW moeten samen met het mid-denveld en sociale organisaties een campagne uitwerken rond energiebesparing met speciale aandacht voor kan-sengroepen. Bijvoorbeeld met gratis energiescans, onder-steuning van energiebesparende maatregelen, samenaan-kopen, enz. Ook het gratis duurzaam bouwadvies (in samenwerking met de MilieuAdviesWinkel) die de gemeente nu al verstrekt aan de inwoners moet behouden blijven.

De afvalophaling moet volgens het ACW georganiseerd worden volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’, de werking van het vernieuwd containerpark is hier een goed voorbeeld van. Het afvalbeleid moet gekoppeld worden aan sociale correcties voor financieel zwakkere groepen en mensen met een bijzondere afvalproblematiek. Het afvalbeleid moet hand in hand gaan met een actief hand-havingsbeleid, waarbij sluikstorten en afvaltoerisme streng worden aangepakt.

ACW-kandidaten Mieke Vanrenterghem, Arsène Acke, Joke Schauvliege, Sophie Goethals, Francine Van Hoorebeke, Agnieszka Kardasinska, Jan Willaert, Aurèle Bogaert, Martine Willems, Luc Van Vynckt, Arsène Martens.

ACW Evergem denkt toekomstgericht

AGENDAFemma Zomergem - tweedehandsbeurs voor baby- en kinderartikelen - zondag 7 oktober. Alles wat nodig is voor baby’s, peuters, kleuters en kinderen tot 12 jaar aan een zeer democratische prijs. In het Parochiaal Centrum, Lt. Dobbelaerestraat 14 c van 9 tot 12.30 u. Gratis toegang. Heb je interesse om spulletjes te verkopen dan moet je op voorhand inge-schreven zijn. Dit kan enkel telefonisch vanaf zaterdag 15 september om 9 u bij onderstaande contactpersonen (niet via e-mail, sms of voice-mail). Alle info: Ingrid Wille, Tulpenlaan 13, gsm 0496 37 37 32, [email protected], of Christine De Scheirder, Lt. Dobbelaerestraat 34, gsm 0478 34 90 74, [email protected]

Het Evergems lijsttrekkersdebat - vrijdag 5 oktober. Om 20 u in café Den Heksenketel (rechtover de kerk) van Belzele. Wilt u een vraag stel-len aan de Evergemse lijsttrekkers, post ze in de brievenbus van het café, of stuur een e-mail naar [email protected]. Er wordt een selectie gemaakt uit de ontvangen vragen. Gratis inkom.

Pasar Eeklo - wandelen langs de Leie - 16 september. We starten aan de kerk van Drongen en via de abdij wandelen we langs de boorden van de Leie. De Leiestreekroute brengt ons in Afsneedorp waar een veerboot ons terug naar de overzijde brengt. Start om 13.30 u aan de Sint Gerolfkerk op het Drongenplein. Afstand: 10 km (korte rustpauze wordt voorzien.) Deelname: gratis. Info: Hilde De Clercq, Sportlaan 6, Eeklo, 09 378 66 59.

Femma Adegem - Herfstfeest - 21 september. Een nieuwe naam doet soms wat onwennig aan. Uiteindelijk ga je ervan houden, omdat het veel meer dan een naam wordt. Om dit samen te vieren nodigen wij je uit naar het ‘doopfeest’ van Femma op ons herfstfeest in de cafetaria van het cul-tureel centrum ‘Den Hoogen Pad’, vanaf 19 u. Inschrijven bij je kernlid voor 15 september of bij iemand van het team.

Wandeldag langs wandelnetwerk Meetjeslandse KrekenPasar stelde zes schitterende tochten samen op dit netwerk op grondgebied van Sint-Laureins. De wan-delaar, die houdt van natuur, stilte, kleine dorpjes en prachtige natuurgebieden, verliest zijn hart in dit polderland aan de Belgisch-Nederlandse grens. Trek jouw wandelschoenen aan en ontdek deze ver-rassend schitterende streek!

Zondag 23 september, vrije start van de wandelin-gen tss 9 u en 15 u: Provinciaal sportcentrum De Boerekreek, Sint-Jansstraat 132, Sint-Jan-in-Eremo

Wandelafstanden: 6 km (toegankelijk voor buggy’s), 8 km, 11 km, 16 km, 19 km, 24 km.

Deelname: 2,5 euro, leden Pasar en kinderen -12 jaar: 1,5 euro. Inclusief drankje en versnapering, attentie en kortingbon voor aankoop van de wandel-netwerkkaart Meetjeslandse Kreken. Gratis tombola, o.a. verblijf in Bed & Breakfast en palingdiner voor twee personen te winnen.

Wil je er een weekendje van maken, dan vind je vast een leuk verblijfje in het Meetjesland. Surf naar www.sint-laureins.be of www.toerismemeetjesland.be

Sportieve animatie in het sportcentrum De BoerekreekNa je wandeling kan je van 14 u tot 18 u vrij deelnemen aan de sportieve animatie en ini-tiatie van het sportcentrum De Boerekreek. Je kan leren zeilen, surfen, kajakken, kano-varen, ponyrijden en boogschieten. Er is ook een springkasteel en je kan live op groot scherm het WK wielrennen 2012 volgen.

Organisatie: Pasar Regio Gent-Eeklo mmv. Toerisme en Gemeente Sint-Laureins, Toerisme Meetjesland, Toerisme Oost-Vlaanderen, Provinciaal sportcentrum De Boerekreek en Sultana.

✔ Info: [email protected] - www.pasar.be/regio-genteeklo