Visie 29 maart 2013 - editie Limburg

Click here to load reader

download Visie 29 maart 2013 - editie Limburg

of 20

 • date post

  11-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Visie is het tijdschrift uitgegeven door ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij de leden van CM en ACV. Wie bij de tijd is leest Visie, met de Limburgse pagina's, op woensdag al digitaal.

Transcript of Visie 29 maart 2013 - editie Limburg

 • Regionieuws nieuws CM-special nieuws 16122 14

  Regio MechelenVrijdag 29 maart 201307s eSPECIAL CM

  jaargang 69 visie nummer 7 afgiftekantoor brussel x p806000 volgend nummer op 5 april 2013

  Dit blaD gaat over u. en over De mensen om wie u geeft.

  uw neef Die net papa werD. uw buurvrouw met borstkanker. u leeft met hen mee.

  u lacht, huilt, steunt, geeft hoop. een Ding is zeker: u kunt altijD bij cm terecht.

  onze meDewerkers staan klaar om u te onDersteunen, wat er ook gebeurt.

  zoDat u zich kunt concentreren op wat er echt toe Doet.

  laat De rest gerust aan ons over.

  Dit blad gaat

  over u.

 • 2eborenGElk nieuw leven is een wonder op zich. Als kersverse ouder rol je van de ene emotie in de andere. Probeer dan maar eens overzicht te houden. Wat doe je als de baby huilt en de telefoon gaat? En wat als het kleintje nog maar eens ziek is? CM geeft je bij de geboorte niet alleen een leuk cadeautje, maar ondersteunt je ook op de moeilijke momenten, bijvoorbeeld via kraamzorg. Anke en Jeffrey maken er dankbaar gebruik van. Met drie kleine wondertjes of zijn het monstertjes? in huis, is een extra paar handen mooi mee-genomen.

 • 3In ons gezin moet alles maal drie

  Anke, kersverse mAmA vAn een drieling

  drie bedjes, drie bAbyzitjes, drie verzorgingstAfels en mAssAs speelgoed. de living

  vAn Anke de Witte (21) en jeffrey nuyts (25) lijkt Wel een minicrche. de geboorte vAn

  jitske, Amke en AlyAnA heeft ons leven grondig door elkAAr geschud.

  Zal ik de aardappelen voor het avondeten al schillen? Kraam-verzorgster Joke komt de keu-ken binnen. Doe maar, ant-

  woordt Anke. Straks zal daar geen tijd meer voor zijn. Het is vijf uur in de na-middag. Anke profiteert nog even van de rust in huis. Binnen een kwartiertje worden de kindjes wakker. Vanaf dan is het voor de rest van de avond alle hens aan dek.Hoe dat komt? We kunnen het nog al-tijd lezen op het raam van hun woning in het landelijke Kieldrecht, een deelge-meente van Beveren. Hoera! Mijn zusjes zijn geboren!, staat er in grote letters. Daaronder prijken de namen van de zus-jes: Jitske, Amke en Alyana. Je leest het goed, Anke en Jeffrey zijn vijf maanden geleden de trotse ouders geworden van een eeneiige drieling. En met Jaisy loopt er in huis ook een peuter van anderhalf jaar oud rond.

  24 flesjes

  Vermenigvuldigen met drie kunnen we ondertussen als geen ander, lacht Anke. Sinds onze dochters geboren zijn, moet alles in ons gezin maal drie. We hebben niet n babybedje, in onze woonkamer staan drie exemplaren. In de auto heb-ben we drie babystoeltjes genstalleerd. Vier zelfs, want Jaisy heeft er ook een no-dig. De eerste weken dat Jitske, Amke en Alyana thuis waren, kregen ze elke dag acht flesjes melk. Dat maakt vierentwin-tig flesjes per dag.Anke en Jeffrey wilden snel uit de pampers zijn. Daarom besloten we om kort na de geboorte van Jaisy voor een tweede kindje te gaan, zegt Anke. Toen ik zwanger was, wist ik dat er een kans bestond dat het een tweeling zou zijn. Zowel in mijn familie als in die van Jeffrey zijn er een aantal twee-lingen. Maar een drieling? Toen de gy-naecoloog het ons vertelde, waren we er even niet goed van. Hoe gaan we dat klaarspelen, vroegen we ons meteen af.

  Risicos

  Het jonge koppel stond meteen voor een hartverscheurende keuze. Een drieling-

  zwangerschap houdt veel risicos in. De kans op vroeggeboorte is groot. Lieten we twee vruchtjes weghalen, dan had het derde kindje meer overlevingskan-sen. We hebben beslist om toch voor de drieling te gaan. Wij wilden de natuur zijn gang laten gaan.Ook al was de impact op het leven van Anke en Jeffrey meteen groot. Een jaar geleden woonden wij nog in een ap-partement. En kindje kon daar nog bij, maar drie? Onze buren zouden lachen als die het tegelijkertijd op een huilen zouden zetten. Gelukkig hebben we snel een groter huis gevonden. Ook onze wa-gen hebben we moeten vervangen. Krijg maar eens een buggy voor vier kinderen in je koffer.

  Week 33

  De zwangerschap ging voor Anke niet over rozen. Na dertig weken kreeg ze voor de eerste keer ween. Te vroeg. De longetjes waren nog niet voldoende ontwikkeld. Ik kreeg een baxter en pil-letjes om het nog even vol te houden. De babys ondergingen een longrijping. Uiteindelijk zijn ze geboren in week 33. Jitske woog 1,820 kilogram, Amke 1,620 en Alyana 1,350. Ze hebben respectie-velijk nog vier, vijf en zes weken in de couveuse gelegen.

  In het ziekenhuis sterkten de drie zusjes snel aan. Het geluk van Anke en Jeffrey kon dan ook niet op toen ze eindelijk thuis waren. Maar dan pas begon het echte werk. Drie babys die tegelijker-tijd honger hebben. Begin er maar aan. We hebben van alles geprobeerd. Zo hadden we een plank gemaakt met drie gaten in waar we de flesjes in konden stoppen. Als Jitske, Amke en Alyana alle drie in hun babyzitje lagen, konden we ze samen eten geven. Alleen, als ze hun hoofdje bewogen, viel het flesje om. Nu

  geven we ze een voor een eten. Met de hulp van enkele familieleden lukt dat.

  Pampers

  Het valt bijna niet voor te stellen, maar toch combineren Anke en Jeffrey de zorg voor hun drieling en Jaisy met een job. Jeffrey is fotolasser. Anke werkt als logistiek medewerkster in een rusthuis. Sinds begin februari ben ik er elke na-middag, behalve op woensdag. Eerlijk, ik was blij dat ik opnieuw kon beginnen. Thuis zat ik altijd tussen vier muren. Op den duur deed ik niets anders meer dan eten geven en pampers verversen.In het huishouden krijgt Anke hulp van Familiezorg. Op maandag komt Machteld, op woensdag Joke en op vrij-dag Veerle of Pamela. De CM-consulent had mij op die mogelijkheid gewezen. Ik heb eerst geprobeerd om alles zelf te doen, maar dat was niet vol te houden. Met n baby in huis lukt dat, maar als er plots drie zijn, is dat veel te zwaar. Nu doet het ongelooflijk deugd als de kraamverzorgsters er zijn. Geven zij de kindjes een badje, dan kan ik ondertus-sen naar de supermarkt. Op de dagen dat zij er zijn, moet ik mij van het huishou-den weinig aantrekken.

  Lachen

  Een paar weken geleden zijn Jeffrey en Anke een weekendje naar een vakan-tiepark geweest. De kindjes bleven bij de grootouders. Dat heeft ons deugd ge-daan. We zaten er allebei een beetje door. Het is hard werken met een drieling en een peuter in huis. Maar gelukkig zijn er ook zoveel mooie momenten. Ze kunnen zo braaf zitten brabbelen in hun schom-melstoeltjes. En als je ze ziet lachen, dan ben je in n klap alles vergeten.

  Het is hard werken,maar er zijn ook

  zoveel mooie momenten.

  Anke (21)

  KKris Hermans,consulent

  1

  2

  3

  ik word overgrootmoeder van een drieling. simone verraste iedereen

  tijdens een vergadering van ziekenzorg cm. de grootmoeder

  van Anke was er net als ik bestuurslid, zegt kris hermans. ik

  heb gezegd dat Anke altijd mocht langskomen.

  ik ben al zo lang cm-consulent in kieldrecht, dat iedereen in het dorp me kent als Kris van de ziekenkas. in

  het cm-kantoor heb ik met Anke alle belangrijke zaken overlopen. en toen ze na de bevalling terug-

  kwam, hebben we samen de kind-jes ingeschreven.

  bereid je goed voor op de beval-ling en de periode erna. Wat moet je allemaal in orde brengen? Wat zijn je rechten en plichten? breng

  zo snel mogelijk een bezoek aan je cm-consulent. Als je nog geen hospitalisatieverzekering hebt, kun je er bij cm voordelig een

  afsluiten. zo dek je je in tegen de kosten van de bevalling.

  ga na op welke diensten en voor-delen je allemaal recht hebt. zo

  kun je als cm-lid gratis babyma-teriaal ontlenen in de

  cm-thuiszorgwinkel. doe je zoals Anke een beroep op kraamzorg,

  dan krijg je tot 240 euro tege-moetkoming. meer info op

  www.cm.be/skoebidoe.

  schrijf je kindje(s) na hun geboor-te zo snel mogelijk in bij cm. je

  krijgt dan gele klevers, een voor-lopige sis-kaart en een babyge-schenk dat kan oplopen tot 350

  euro per kindje. Als ze zes maan-den oud zijn, krijgen kindjes die cm-lid zijn (geboren vanaf 2012)

  een leuk peuterpakket.

  HE

  T A

  DV

  IES

  VA

  N

  > tekst: dieter herregodts > fotos: bAs bogAerts

 • Ziek

  4

  Je zou niet zeggen dat Ivette binnen-kort vijftig wordt. De bankbediende uit Maldegem ziet er een pak jonger uit, ondanks de chemotherapie. Je

  ziet er goed uit, zeggen de mensen. Maar zo voelt het niet. Vorig jaar fietste Ivette op vakantie nog tachtig kilometer per dag. Nu raak ik amper tot bij de kinesist, al is dat maar n kilometer ver. Chemo is geen lachertje. Toch houdt Ivette de moed erin, dankzij de steun van familie, vrienden en hulpverleners.

  Wanneer ontdekte je de ziekte?

  Iets minder dan een jaar geleden voelde ik onder de douche een knobbeltje in mijn borst. Het was een donderdagavond, dat weet ik nog goed. De schrik sloeg mij met-een om het hart. Op vrijdagochtend ging ik langs bij de huisarts, op zaterdagochtend

  Ook ik kies graag

  een mooie bh uit

  Ivette herstelt van borstkanker

  De Dag Dat Ivette Claeys een knobbeltje ontDekt In haar borst, stort haar werelD

  In. het verDICt Is zwaar: haar borst moet geamputeerD worDen, en ze staat voor een

  lange reeks ChemotherapIe. maar Ik geef nIet op, zegt Ivette. Deze zomer wIl Ik

  opnIeuw op fIetsvakantIe gaan, net zoals vroeger.

  Het leven is een lotje uit de lote-rij. Maar niet iedereen heeft even veel geluk. Voor je het weet hol je van de ene dokter naar de ande-re. En dan beginnen de zorgen. Kloppen de rekeningen wel, wie brengt je naar het ziekenhuis en waar haal je een extra bed voor in de woonkamer? CM helpt je waar nodig, zodat jij alle ruimte krijgt om te herstellen en op krachten te komen. Ivette weet als geen ander hoe belangrij