VES exclusief magzine feb 2012

31
Spin for Life Diëten uitgelicht 2012 Bewegen Afslanken & Miss Kim Kötter Nr 6 | 2012 Adviesprijs € 4,95 Obese sensatie Danny Bouman

description

Dit is alweer de 6e uitgave van het VES Magazine! Een magazine dat inmiddels een vaste plaats in onze VES club heeft. Compliment voor de uitgever, Dennis van Meel, de adverteerders en natuurlijk u als lezer. Blijkbaar waardeert u het blad en zijn er dusvoldoende redenen om het met regelmaat uit te blijven geven.

Transcript of VES exclusief magzine feb 2012

Page 1: VES exclusief magzine feb 2012

Spin for Life

Diëten uitgelicht

2012

BewegenAfslanken &

MissKim Kötter

Nr 6 | 2012Adviesprijs € 4,95

Obese sensatieDanny Bouman

Page 2: VES exclusief magzine feb 2012

VOORWOORD 3

EX

CL

US

IE

F

Dit is alweer de 6e uitgave van het VES Magazine! Een magazine dat

inmiddels een vaste plaats in onze VES club heeft.

Compliment voor de uitgever, Dennis van Meel, de adverteerders en

natuurlijk u als lezer. Blijkbaar waardeert u het blad en zijn er dus

voldoende redenen om het met regelmaat uit te blijven geven.

In dit nummer veel over Obesitas of Obese, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Nog niet zo lang geleden was je gewoon te dik. Een benaming, die mij meer aanspreekt. Voor een paar uitzonderlijke gevallen geldt niet dat elk pondje door het mondje gaat, maar voor de meesten is het te zwaar zijn, een gevolg van te veel eten en te weinig bewegen.

Volgens het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu heeft ruim de helft van onze volwassenen overgewicht. In vergelijking met ons omringende landen - zo stelt de Raad van de Volksgezondheid - is Nederland helemaal niet zo dik.En volgens diverse studies is het zelfs zo, dat licht overgewicht helemaal niet zo ongezond hoeft te zijn. Belangrijker is de goede conditie en getraindheid!En daar kunnen wij, sportcentra, uitstekend bij helpen. Maar er moet meer gebeuren…Van de week las ik de column van Guus Hiddink in een bekend weekblad, waarin hij pleitte voor de terugkeer van twee tot drie keer per week gymlessen door een vakleerkracht in het basisonderwijs. Ik ben het helemaal met hem eens! Zorg dat onze kinderen daadwerkelijk meer en op een verantwoorde manier bewegen. Zoek de combinatie van de bewegingslessen door vakleerkrachten op de scholen met de professionele begeleiders in de sportcentra. Op die manier creëren we bovendien een waardevaste basis om onze kinderen, één op één, in de gaten te houden en te begeleiden indien het dreigt mis te gaan. Het vanzelfsprekende contact met de ouders - die tenslotte eindverantwoordelijk zijn - is makkelijk te leggen en te onderhouden.

Dus……..te dik zijn, een groot probleem? Ja, zeker als je het probleem en de oplossing bij een ander legt. Een vettaks,een zoettaks, een te weinig beweegtaks, een korting op de uitkering als de kinderen te dik zijn , we kunnen van alles verzinnen.Nee, zelf de verantwoording nemen en…actie, is mijn idee.Of anderen het met mij eens zijn, leest u in dit magazine.

Veel plezier met lezen en sport ze!

Piet WillemsenVoorzitter Vereniging Exclusieve Sportcentra

VoorwoordNog geen

klant van ons of wilt u iemand meenemen?

Ga naar www.ves.nl vraag een gratis dagpas aan bij een VES

sportcentrum in uw omgeving en maak vrijblijvend kennis met 1 van

de 90 beste sportcentra van Nederland!

www.ves.nl

een rode, prikkende huidmaakt je “prikkelbaar”.

een verademing voor de gevoelige huid

Page 3: VES exclusief magzine feb 2012

4 INHOUD INHOUD 5

EXCLUSIEFInhoud

Danny Bouman viel 160 kilo af: ‘als je écht wilt, lukt het’

Steeds meer ouderen naar het sportcentrum

Trends & Fashion

VES Rowing Challenge

Trends & Gadgets

Dikke kinderen - kwestie van opvoeden?

Aankomen in het sportcentrum

8

10

13

14

17

18

20

23

24

26

32

36

38

41

Trends & Beauty

OostenrijkEen frisse kijk op Oostenrijk

Kim KötterInterview met miss Kim Kötter

Diëten anno 2012Overzicht van de verschillende diëten KinesthesieHet voor bewegen onmisbare zesde zintuig

Group Challenge

Trends

Travel & WellnessAmsterdam, Bali, Mexico

Portret Professor Frans KokIn één jaar van je overgewicht af

Spin for Life 2012

Hockey international Floris Evers

VES vestigingen

Media & trends

42

46

51

52

56

58

ColofonDit is een uitgave van de Vereniging Exclusieve Sportcentra.

Uitgever QliQ by OMNI

Productie QliQ-Concepts

Redactie Jessie van Loon, Tina Reinders, Sandra KaandorpVormgeving Job Hugenholtz, Maya van der VeerFotografie K. Kötter Willem van WalderveenInformatie Dennis van Meel Jacqueline Jonkhart Vestigingsadres QliQ by OMNI

Mijnbouwstraat 120 2628 RX Delft Website: www.qliqmedia.nl E-mail: [email protected]

8

5226

36 20

18

10

42

Gezond ouder worden

Kind te dik?

Floris Evers KinEsthEsiE Ondergewicht: wat doe je er aan?

Het succesverhaal van Danny Bouman

travel & Wellness Miss Kim Kötter

Page 4: VES exclusief magzine feb 2012

766 INTERVIEW INTERVIEW 7

EEn dag niEt sportEn, kan niEt!“Mijn leven is totaal veranderd. Ik ben overal bij, bij alle fees-ten en alle partijen.” Danny lacht en straalt wanneer hij over zijn leven vertelt. Hij is een gelukkig mens. “Toen ik zo dik was, kabbelde mijn leven voort. Ik functioneerde wel, maar had geen plannen, geen uitdagingen, niks was echt leuk. Dat is nu helemaal anders. Ik zit vol met plannen! Ik pas weer in een vliegtuig, dus ik kan weer reizen, ik heb een lieve vriendin, ik wil verhuizen. Alles is opeens mogelijk. Ik ben niet bang dat het vet terugkomt. Sport was vroeger mijn belangrijkste uitlaatklep en dat is het weer geworden. Ik word nu gek als ik een dag niet kan sporten.”

Danny was als kind en jongere een fanatiek sporter. Voor zijn twintigste had hij al zijn eerste bedrijf en toen begon het al snel fout te gaan. Alle energie die hij eerst in sport stopte, ging nu in zijn bedrijf zitten. Alleen raakte hij daar geen calo-rieën mee kwijt. Aan eten besteedde hij geen aandacht: fast food ging in grote hoeveelheden naar binnen.

Op 31 maart 2010 realiseerde Danny zich dat hij keihard afste-vende op doodgaan. Zijn maximumgewicht was 295 kilogram. Zelfs voor een maagverkleiningsoperatie was hij te zwaar en hij moest afvallen om die operatie te kunnen ondergaan. Zo-ver is het nooit gekomen, want RTL selecteerde hem voor het programma Obese en met behulp van een personal trainer wist hij in één jaar tijd meer dan de helft van zijn gewicht kwijt te raken.

“Toen ik op 20 november 2010 aan het programma begon, waren mijn lengte en mijn buikomtrek vrijwel hetzelfde: 1,92 meter. Ik droeg 140 kilo aan vet mee. De dag dat ik hoorde dat ik geselecteerd was, stond Wendy van Dijk bij mij voor de deur en daarna moest ik gelijk naar Hotel des Indes in Den Haag voor een sportkeuring door Radmilo Soda, de hoofdtrai-ner van het programma. Die eerste 2 uur werd ik zo keihard met mezelf geconfronteerd! Alles in mijn leven had ik aange-past om mezelf niet te confronteren met mijn gewicht en nu kon ik er niet meer onderuit.”

`ALS je écht wiLt, Danny Bouman viel ruim 160 kilo af

Danny Bouman werd in een klap wereldberoemd in Nederland door zijn deelname aan het televisieprogramma

‘Obese’. Wendy van Dijk presenteerde het programma waarin mensen in één jaar tijd meer dan de helft van

hun gewicht kwijt zouden raken. Danny’s startgewicht was 270 kilogram. Dankzij zijn enorme motivatie en

de begeleiding van zijn personal trainer Wieteke van den Boogert werd Danny het succesnummer van het

programma. Belangrijker: hij gaf zichzelf een nieuw leven.

Danny moest zijn levensstijl aanpassen. Niet met poeders en diëten die net zoveel kosten als een personal trainer, maar door gezonder en vooral bewuster te gaan eten en meer te bewegen. Van de ene dag op de andere stopte hij met vet, met suikers en met frituren en at zes gezonde kleine maaltijden per dag. RTL4 bracht hem in contact met personal trainer Wieteke van den Boogert: “toen ik Danny voor het eerst zag, dacht ik echt wel even ‘o jee’. Ik had wel foto’s van Danny gezien, maar het is toch heel anders wan-neer je iemand in het echt ziet.”

De eerste dag nam Wieteke Danny mee uit wandelen. Danny, die zelfs de auto nam om de vuilniszakken naar de container 100 meter verderop te brengen, moest gaan lopen. De eerste keer wandelden Wieteke en Danny drie kwartier lang. Danny was buiten adem en kon niet meer praten. Maar het lukte en het gaf hem de hoop dat als dit de eerste dag al lukte, het hele plan een succes zou worden.

Zijn maximumgewicht was 295 kilogram. Zelfs voor een maagverkleiningsoperatie was hij te Zwaar en hij moest afvallEn om die operatie te kunnen ondergaan

Portret

“toEn ik op 20 novEmbEr 2010 aan hEt programma

bEgon, warEn mijn lEngtE En mijn buikomtrEk vrijwEl

hEtzElfdE: 1,92 mEtEr. ik droEg 140 kilo aan vEt mEE”danny was als jongErE EEn fanatiEk sportEr...

lukt het!’

Page 5: VES exclusief magzine feb 2012

Climbmill 7xe7xe

Wilt u meer weten over onze nieuwste producten? www.matrix� tness.nl • tel

StairwayStairwayStairwaytoto

heaven?

Matrix adv.VES magazine feb. 2012.indd 1 14-02-12 09:54

regelmatig geeft hij lezingen bij bedrijven en sportcentra en inmiddels volgt hij de fitvakopleiding om meer inhoudelijke kennis te krijgen

Iedere dag stond Wieteke op de stoep. Ze spraken af dat Danny in 3 maanden tijd 50 kilo zou afvallen en 100 meter kon hardlopen. Samen kregen ze het voor elkaar: Danny was na 3 maanden 56 kilo kwijt en die 100 meter lukte lachend.

De volgende doelstelling was 35 kilo. Die zou Danny kwijtraken door 2 à 3 uur per dag te trainen met gewichten bij sportcentrum Tino Hoogendijk in Vlaardingen. Na 3 maanden was hij wéér 50 kilo kwijt. “Toen kreeg ik de smaak echt te pakken. Ik trainde al 2 uur per dag en deed er nog 2 bij. Het scheelt dat ik ondernemer ben en kan schuiven met mijn werk en tijd.” Danny begon de dag vaak met zwemmen voordat hij ging trainen met Wieteke en daarna trainde hij zelf nog 2 uur door.Danny: “Wieteke is heel belangrijk voor mij, zij begeleidt mij in alle facetten. Ze loopt de hele tijd op me in te pra-ten en maakt dat ik steeds een stapje verder ga.” Wieteke: “Als Personal Trainer zorg je voor een nieuwe levensstijl, een goede balans tussen geest, gezondheid en lichaam.”

stEl doElEn“Aan het einde van het televisieprogramma woog Danny nog maar 114,8 kilo en inmiddels is daar nog 108 kilo van over. Want Danny gaat door. “Om zo af te kunnen vallen heb je doelen nodig. Ik heb mijn doel bereikt, maar ik heb mezelf nieuwe doelen gesteld en die wil ik halen. In maart ga ik de CPC lopen, dat is een halve marathon en daarna ga ik trainen voor de hele marathon in New York.”

Voor Danny is fitness een levensstijl geworden. Regel-matig geeft hij lezingen bij bedrijven en sportcentra en inmiddels volgt hij de fitvakopleiding om meer inhou-delijke kennis te krijgen. Zijn kernboodschap: stop met smoezen bedenken. “Mensen die overgewicht hebben, bedenken smoezen. Pas als ze daarmee ophouden, gaat afvallen werken. Als je geen tijd hebt, maak je maar tijd en als tijdens het afvallen je gewicht langer dan een paar dagen blijft hangen is dat geen plateau, maar een smoes. Stel jezelf doelen, lange termijn doelen en vergeet de smoezen. Dan lukt het!”

“om zo af tE kunnEn vallEn hEb jE doElEn nodig. ik hEb mijn doEl bErEikt, maar ik hEb mEzElf niEuwE doElEn gEstEld En diE wil ik halEn”

hEt rEsultaat mag Er zijn!

Page 6: VES exclusief magzine feb 2012

10

de sportcentrum is dé plek voor een goed

beweegadvies bij fysieke problemen

steeds meer oudErEn naar het sportcentrum

cardio én krachttrainingVeel sportcentra hebben speciale beweeggroepen voor oude-ren. Maar als je daar niets voor voelt, kun je natuurlijk ook een individueel trainingsschema volgen. Rustige cardiotraining, twee of drie keer in de week, leidt al snel tot een betere condi-tie. Veel opkomende pijntjes nemen af en het uithoudingsver-mogen neemt toe. De dreiging van een afnemend spiervolume en verminderde spierkracht is deels tegen te gaan met kracht-training. Krachttraining is ook goed voor de vetverbranding; getrainde spieren verbruiken zelfs in rust calorieën. Zoals gezegd worden na enige tijd de banden, pezen en spieren sterker. Gewrichten worden daardoor stabieler, en dat geldt ook voor de wervelkolom. De kans op blessures en botbreuken neemt af. Garantie is er natuurlijk niet, maar als er tóch iets gebeurt, herstelt een getraind lichaam sneller dan het lichaam van iemand die het al een poosje ‘rustig aan’ doet. Ook na een operatie (narcose) verloopt het herstelproces vlotter.

aangEpast trainEnHet spreekwoord rust roest geldt net zo goed als er sprake is van fysieke beperkingen. Bewegen binnen de mogelijkheden is dan het motto. Bij slijtageverschijnselen bijvoorbeeld stimuleert be-weging de aanmaak van smeervloeistof in de gewrichten. Dit vermindert de pijnklachten en zorgt ervoor dat de slijtage min-der snel verloopt. Het sportcentrum is dé plek voor een goed beweegadvies bij fysieke problemen. Met een trainingsprogramma dat aan de mogelijkheden en onmogelijkheden is aangepast, zijn de voordelen van beweging al na enkele keren trainen merkbaar.

Soms moet je het rustiger aan gaan doen als je lijf aangeeft ‘dat het geen twintig meer is’ Maar dat betekent niet dat sporten niet meer mogelijk is of zelfs ongezond zou zijn: integendeel, een lichaam moet belast worden om belastbaar te blijven!

wat valt Er tE winnEn?Als oudere kun je je in de sportcentrum misschien niet meer meten met de twintigers en dertigers. Gelukkig draait het niet om de strijd met elkaar maar om de gezonde drang jezelf te verslaan. En de winst is groot. Door te sporten:• wordt de kans op overgewicht kleiner, en dat geldt ook voor

de gevolgen van overgewicht zoals hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.

• zet je (buik)vet om in spiermassa.• verwijden de bloedvaten, waardoor de kans op hart- en

vaatziekten afneemt.• verbetert de doorbloeding.• neemt de insulinegevoeligheid van de spiercellen toe: dit

verkleint de kans op diabetes type 2, niet voor niets ouder-domssuiker genoemd.

• neemt de botdichtheid toe en hebben vrouwen minder last van botontkalking (osteoporose).

• vergroot je de belastbaarheid van de spieren, pezen en gewrichten, waardoor de stabiliteit van het lichaam intact blijft: het valrisico neemt af.

Veel ouderen zien de sociale contacten binnen de sportcentrum als een leuke bijkomstigheid. Al deze positieve effecten bij elkaar opgeteld, maakt dat sportende ouderen langer leven, gezonder blijven, zich fitter voelen en beter in hun vel zitten.

Ruim 400.000 55-plussers zijn regelmatig in de sportcentrum te vinden en dit aantal stijgt in rap

tempo. Het gaat intussen om ruim 20 procent van het totale aantal bezoekers. Gelukkig maar,

want juist als ouderdomskwaaltjes op de loer liggen, is voldoende beweging van levensbelang.

NAAR DE SpORTSCHOOl 11gezond ouderNAAR DE SpORTSCHOOl

Page 7: VES exclusief magzine feb 2012

12 FASHION FASHION 13

Het vernieuwende label Goldbergh, laat naast een ultrastylish collectie voor ieder moment van de dag, ook een aantal fashionable sport items zien. Comfy met een elegant rauw randje, waarbij de be-lijningen heerlijk vrouwelijk zijn. Zo zie je er waar je ook gaat of staat altijd fenomenaal uit. Al met al een fraai easy-going label voor de sporty vrouw die vooral geen concessies wenst te doen waar het haar vrouwelijke uitstraling betreft...www.goldbergh.com

Wie de zomer echt wil laten stralen, gaat al glimlachend op weg naar het sportcentrum of spa met deze fenomenale World Family Ibiza tas. De collectie van dit bijzondere

merk bestaat uit100 % handgemaakte accessoires, waaronder tassen, laarzen, riemen en soms ook kleding. Het merk laat ambachtelijke tradities van culturen en stammen van over de hele wereld, samen-smelten tot de mooiste stijlitems. De familie achter dit originele label put haar inspiratie uit het verza-melen van antieke borduursels, oude panelen en etnisch handwerk van over de hele wereld: creaties van sterke vrouwen uit bergdorpen, inheemse stammen en andere magische plekken met oude tradities. Zo’n schitterend verhaal maakt deze prachtige tas nog mooier, toch?! www.worldfamilyibiza.comSporty

chic

De nieuwe Rucanor Footwear collectie staat garant voor een stoer originele, no nonsense sportieve look met een eigen stijl. Hoewel het bekende merk voorzichtig knipoogt naar haar verleden, maar dan wel met een eigentijdse trendbewuste city look. Zo zijn de sporty lifestyle sneakers er in diverse hoge en lage modelle, ofwel uit 100% leer, of in combinatie met canvas. Ook het herkenbare Rucanor 3 sterren logo heeft een subtiele make-over gekregen. De sublieme kwaliteit die we van Rucanor mogen is gewaarborgd, daarbij is bewust gekozen om de schoenen in Portugal te laten produceren. Eerlijk is eerlijk: ze zijn cool! www.rucanor.com

Met een sportief element als modetrend, zien we dit voorjaar steeds meer heerlijke modemerken die op eigenzinnige wijze een stijlvolle blik op sports-wear werpen. Zo ook het fraaie Nederlandse label Expresso, dat een volledige Luxury Sports thema presenteert. De reeks bestaat uit talloze wijdeval-lende tops en rankaangesneden broeken, evenals varianten met pofpijpen, stuk voor stuk vervaardigd uit ragfijne jersey. Hebben! www.expresso.nl

Classy touch

Met een selectie iconische monuturen uit hun 75-jarige historie, laat Polaroid een fraaie collectie vintage zonnebrillen de revue passeren. Unieke stijlen uit 6 decennia staan garant voor een onvergetelijke look. Daarnaast doneert Polaroid voor elke verkochte zonnebril uit deze ‘Best under the Sun Collection’ een bedrag aan de internationale charity organisatie Sightsavers, die er alles aan doet om blindheid wereldwijd te voorkomen. Ben jij een 30’s glam-type, of doen juist de fabulous 80’s jou stralen? Kies de look die bij jou past! www.polaroidsunglasses1937.com

Zonneklaar

stoeresneaker

Summer lOVE

Het beroemde denimlabel Citizens of Humanity laat zien dat milieubewustzijn en fashion prima hand in hand gaan. Zo wordt de actuele generatie jeans ver-vaardigd uit een mix van ‘nieuwe’ en gerecyclede ka-toen, terwijl voor het was-proces gezuiverd ‘herge-bruikt’ water wordt benut. Binnen een groot deel van de collectie wordt gebruik gemaakt van de zogeheten OZON-treatment, een in-novatief proces binnen de jeanswereld. Bij dit proces van wassen wordt nau-welijks tot geen water ge-bruikt, waardoor Citizens of Humanity ruime hoeveelhe-den water bespaart en dus heel bewust bezig is met milieubehoud. Tel daar de geweldige pasvorm bij op en je hebt een jeans die je als moderne man absoluut in de kast moet hebben.

www.josbles.nl

Eco fabulous

Fashion

Page 8: VES exclusief magzine feb 2012

VES ROWING CHAllENGE 15

dE wEdstrijdEigenaar Boris Sala van It’s All-In Sports: “wij zijn één kleine, maar hechte club. Wat ons geholpen heeft, is dat een van onze leden een app maakte voor Facebook waardoor onze leden vanuit huis tijd in konden plannen op de roeimachines. Daar-door stonden de machines nooit stil. Maar de eerste prijs is niet eens onze belangrijkste winst: door de app ontstond er op onze Facebook pagina een actieve community waardoor men-sen die elkaar eerst niet kenden, opeens afspraken maakten om samen te gaan sporten. Als vanzelf ontstond er een soort buddy-systeem dat we nu aan het uitbouwen zijn. De laatste week zijn we 24 uur per dag gaan roeien. We lieten de compe-titie toen synchroon lopen met de actie van ‘het Glazen Huis’ en hebben daar € 3000,- voor opgehaald. De laatste avond hebben we een afscheidsfeest gehouden.”

prijzEnAls winnaar van de Challenge was It’s All-In Sports gastheer van de feestelijke prijsuitreiking op zondag 22 januari. Uit handen van Jacques Klok van Concept2 ontving het sportcentrum de hoofdprijs, een gloednieuwe Concept2 Indoow Rower. Lea Koolmees uit Krimpen aan den IJssel van sportcentrum My Move had met 1000 kilometer het verste geroeid. Met haar 1000 kilometer is Lea de Nederlander die het snelste lid werd van de ‘one million meter club’. Ook Clemens Verheijen, Sander van Leeuwen, Angelino van Koot en Kees ten Toom vielen in de prijzen. Zij ontvingen een voucher om ook eens in het water te roeien tijdens een roei clinic.

it’s All-in sports in Alphen aan de Rijn wint VEs Rowing Challenge

In december 2011 deden 26 VES-sportcentra mee aan de VES Rowing Challenge. Met maar liefst 8.665.657

geroeide meters wonnen de leden van het Alphense It’s All-In Sports de competitie. Daarmee lieten ze de

winnaar van de twee voorgaande jaren, piazza Sports uit Houten, ver achter zich, want zijn haalden ‘slechts’

5.783.604 meter. Derde werd sportcentrum De Tuunte uit Winterswijk.

1414 VES Rowing Challenge Event

Page 9: VES exclusief magzine feb 2012

GADGETS 17

Wie goed voor zichzelf zorgt, zorgt ook goed voor de dingen om zich heen. Dus waarom niet eens een lentedagje besteden aan de zorg van je auto? Zo ben je op een fijne manier in beweging en is het resultaat ook nog eens prettig om te zien. En hoe kun je dat nou beter doen dan met de handige nieuwe Discovery kit van het exclusieve Zwitserse autocosmeticamerk Swissvax? Ervaar het luxe gevoel dat deze producten je geven met deze ontdekkingskit waarmee je maar liefst vijf keer je auto optimaal kunt laten stralen. Wax on, wax off…www.swissvax.nl

ipad sleeve

Dol op fietsen? Dan is de Mio Cyclo jouw beste nieuwe maatje. Deze super handige gadget is namelijk niet alleen in staat om voor jou de beste route van A naar B te berekenen – en te laten zien -, maar beschikt tevens over een fenomenale Surprise Me functie. Deze laatste stelt een verrassende fietsroute voor, op basis van de door jou ingegeven afstand. Deze sublieme navigator is eenvoudig op de fiets te installeren en is geschikt voor zowel sportieve, als recreatieve fietsers. Open Street Map en TeleAtlas kaarten zijn al vooraf geïnstalleerd, terwijl de geïntegreerde autonavigatie functie je desgewenst naar het dichtstbijzijnde startpunt voert. Het grote, anti-schittering 3” touchscreen, alsmede de robuust waterdichte behuizing maken deze fraaie gadget geschikt voor alle weersomstandigheden. Als klap op de vuurpijl meet de Mio Cyclo zowel tijd, als snelheid, afstand, hoogte en het aantal calorieën dat je verbrandt. Gegevens die je met behulp van de Mio Share desktop software kunt bijhouden en indien wenselijk zelfs met anderen kunt delen. www.mio.com

Call &tRACEGalaxy S Advance, de jongste smartphone uit de innovatieve koker van Samsung, is een Android smartphone die stijl, kracht en prestaties perfect combineert met een krachtig nieuw tracing-systeem. Via de‘Find My Mobile’ applicatie kun je alle data versleutelen, of op afstand verwijderen. Bovendien kun je deze smartphone via het web opsporen, waarmee je de kans vergroot, dat je je smartphone weer terug kunt vinden. Tel daar het razend snelle internet, het sublieme gebruiks-gemak, het 4.0 inch Super AMOLED scherm, de 5 megapixel camera en de talloze andere gebruikersvriendelijke opties bij op…et voila een smartphone van wereldformaat! www.samsung.com

Hij is nu al niet meer weg te denken: de iPad2! Nu kun je natuurlijk kiezen voor een handig doorsnee beschermer in simpel zwart, maar hoe leuk is het om jouw iPad te voorzien van een sleeve die perfect aansluit op jouw dynamische persoonlijkheid? FREITAG staat je daar in bij en lanceert daarom dan ook de nieuwe, flexibele F25 iPad 2 sleeves. Deze coole sleeves zijn vervaardigd uit gerecycled vrachtwa-gendekzeil, waarbij ze zo ontworpen zijn dat ze je volledige toegang verlenen tot het scherm, alle knoppen en de camera. Dankzij een handige magneet aan de binnenzijde, gaat de iPad 2 automatisch aan of uit wanneer je de flap open of dicht doet. Handig! www.freitag.ch

Precor Benelux · +31 (0) 416 690859 · [email protected] · www.precor.nl

Ontdek de nieuwe Experience Serie! De nieuwe Precor cardiotoestellen bieden uw leden

de nieuwste touchscreen-technologie, een interactieve belevenis met tal van motiverende

trainingen en een volledig geïntegreerd entertainmentsysteem.

Welkom in de toekomst. De nieuwe Experience Serie van Precor.

Fit voor detoekomst?

COMING SOON:

Preva. The Fitness-Studio-SoftwareCOMING SOON:Preva. The Fitness-Studio-Software

fiEtsplEziEr

GadgetsOpTIMAlE zorg

Page 10: VES exclusief magzine feb 2012

Onderzoeken tonen aan dat een multi-disciplinaire aanpak voor kinderen met overgewicht heel effectief is. Buiten een onge-zond voedingspatroon en teveel “screentime” komen problemen als pesten en gezinsproblemen veelvuldig voor en vragen een deskundige begeleiding. Hiervoor is de professionele inbreng van zowel een diëtist als ook een gedrags- en bewegingsdeskundige een must! In de aanpak van kinderen met overgewicht is het heel belangrijk om de ouders in de behandeling te betrekken en ze te coachen in de opvoeding bijvoorbeeld door het leren “nee” zeg-gen tegen hun kind. In dit artikel wil ik graag ingaan op de aanpak van kinderen met overgewicht en name hoe duidelijke regels in de opvoeding een kind met overgewicht kunnen helpen maar ook hoe ouders op deze manier kunnen voorkomen dat hun kind te zwaar wordt!

dE fEitEnTNO en VU Medisch analyseerden de gegevens van meer dan 80.000 kinderen in Nederland in de leeftijd van 4 tot 15 jaar op overgewicht. Gemiddeld is 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes te dik. In vergelijking tot onderzoek van 10 jaar geleden zijn kinderen zwaarder geworden.Op sommige leeftijden is het percentage kinderen dat te dik is verdubbeld. Het percentage jongens en meisjes met obesitas (veel te zwaar) verdriedubbelde op sommige leeftijden. Opmerkelijk is dat 15 procent van de 5-jarige meisjes al te dik is; dat percentage is veel hoger dan bij jongens. Het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas is de laatste jaren wereldwijd snel toegenomen. Ook in Nederland is overgewicht een toenemend probleem. Het percentage kinderen dat te dik is of obesitas heeft, stijgt steeds sneller en dat is verontrustend! Dit kan in de toekomst leiden tot meer gezondheidsklachten. Des te belangrijker is het om zowel preventief als curatief te werk te gaan!

1. lEEfstijl: gEzond EtEn En bEwEgEn is lEukVoor een gezond gewicht is het in de eerste plaats belangrijk om als gezin een gezonde leefstijl te hebben. Veel snoepen, weinig bewegen, veel frisdrank drinken, veel snacken en weinig groenten en fruit zijn slechte gewoonten die helaas veel voorkomen bij op-groeiende kinderen. De invloed ervan op hun gezondheid is groter dan je denkt. Op termijn zal een kind als gevolg van deze slechte

gewoontes dikker worden. Voor een kind is de ouder een rolmodel die het goede voorbeeld zou moeten geven. Kinderen doen wat de ouders doen en niet wat zij zeggen! Dus zorg in het gezin voor een gezonde leefstijl waarin een gezonde basisvoeding en dagelijks voldoende bewegen heel gewoon zijn. Als ouders aan de kinderen overbrengen dat gezond eten en sporten leuk is en hoort bij goed voor jezelf zorgen, nemen kinderen dat automatisch over. Ook fijn voor de toekomst want wat jij als kind meekrijgt in de opvoeding, zul je later als volwassene ook blijven doen en als normaal ervaren!

2. juist als jE grEnzEn stElt, gEEf jE mEErDe meeste ouders willen hun kinderen een “topjeugd” bezorgen. Niets fijner voor ouders als hun kind blij is maar helaas gaat dat niet altijd samen met de regels die in huis gelden. Veel ouders kun-nen slecht tegen het ongenoegen van hun kind. Het maakt ze ang-stig als hun kind ontevreden is of boos wordt als het zijn zin niet krijgt. Bovendien zijn ze bang dat hun kind hen dan niet meer lief, aardig of goed genoeg vindt dus dan geven ze het kind zijn zin! Maar waarom een topjeugd? Is een “goed genoeg” jeugd ook al niet geweldig? Is het terecht dat ouders zich schuldig voelen als ze hun kind in deze tijd van overvloed dingen ontzeggen? Of is het juist kortzichtig als ze denken dat ze hun kind goed verzorgen als ze alleen maar datgene geven waar ze om vragen? Juist als je als ou-der grenzen stelt, geef je je kind meer! Mensen vergeten het vaak maar grenzen zijn een teken van liefde. Kinderen voelen dat ook zo! Bovendien is ook belangrijk dat je als ouder ook je eigen gren-zen afkadert. Waar ligt voor jou de absolute grens? Waar houdt de rekbaarheid op? En binnen dit kader moet je flexibel zijn. Bied een alternatief voor datgene dat niet mag. Als je kind geen snoep mag voor het eten, biedt dan een wortel aan of een rijstwafel. Gezond eten vergt inspanning! En opvoeden is nu eenmaal niet makkelijk.Grenzen stellen: zo doe je dat!

1. Wees duidelijk: als je uitlegt waarom iets niet mag, legt je kind er zich eerder bij neer.

2. Wees consequent: een kind weet beter waar het aan toe is als hij steeds hetzelfde mag. Als je een uitzondering op de regel maakt, leg dan uit waarom je dat doet.

3. Bied alternatieven als je iets verbiedt.4. Sluit een een compromis: laat je kind –binnen jouw grenzen-

bepalen hoeveel en wat het wil eten bijvoorbeeld.

Dikke kinderen... Overgewicht bij kinderen is hot! In de media wordt er volop aandacht besteed door programma’s zoals “Help,

mijn kind is te dik” waarin kinderen met overgewicht gedurende een aantal weken worden gevolgd in hun strijd

tegen de kilo’s. Ook zijn er vele landelijke programma’s ontwikkeld om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Voedingsadvies

3. compromis... voor mEEr zElfvErtrouwEnIn de (peuter)puberteit wordt de eigen “ik” ontwikkeld. Grenzen worden verkend en het kan zijn dat het kind daardoor tegenover de ouders komt te staan, die de regels en grenzen altijd bepaal-den. Die confrontatie kan kinderen onzeker maken. “Houden ze nu nog wel van mij”? Dat hoort nu eenmaal bij deze ontwikkelings-fases. Ouders daarentegen hebben soms het gevoel niet meer lief gevonden te worden als zij iets verbieden. Dat betekent niet dat ouders en kinderen overal ruzie om moet maken. Laat als ouder je kind zien dat je zijn belangen in de gaten houdt en bereid bent mee te denken. Geef zo nu en dan een beetje mee! Er hoeft niet altijd iemand te winnen. Je kunt natuurlijk ook een compromis sluiten en kinderen het gevoel geven dat hun mening ook telt! Geef kinderen, binnen bepaalde grenzen, bijvoorbeeld inspraak in de warme maaltijd. Goed voor het zelfvertrouwen!

4. gEzEllighEidEr is een duidelijke relatie tussen eten en gezelligheid: bij ieder feestje wordt gezellig gegeten. Het is opvallend dat de gezelligheid aan de eettafel soms ver te zoeken is. Gezelligheid is belangrijker dan het eten zelf! Eten is meer dan brandstof, het is ook een sociale gebeurtenis. Een gezellige sfeer aan tafel kan gezond eetgedrag stimuleren. Soms wordt het eten als een soort machtmiddel gebruikt en dat is jammer. Maak er geen machtsstrijd van maar draag uit dat gezond eten leuk is! Betrek de kinderen in de bereiding van de maaltijd en denk in mogelijkheden en niet in beperkingen bijvoorbeeld met groenten. Als kinderen niet van groenten bij de warme maaltijd houden, maak dan een lekkere (heldere) soep met veel groenten en mager vlees en geef ze tussendoor of bij de broodmaaltijd wat rauwkost.

5. smakEn lErEn En... bElonEn!Zo moeten kinderen ook leren nieuwe gerechten te proberen en smaken te leren kennen en waarderen. Iets nieuws leren eten kan tijd kosten. Het duurt soms wel tien keer voordat iets aanslaat. Wat zeker niet helpt is dwang. Een kind dat onder dwang zijn bord moet leegeten heeft het gevoel te hebben verloren. Een kind dat uit zichzelf zijn bord leegeet of die hap rode kool heeft wegge-werkt, heeft een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Dus beloon kinderen als ze uit zichzelf nieuwe smaken, producten of gerechten proberen en hun bord leegeten met complimenten! Het is positiever en effectiever om te belonen dan te straffen! Be-nadruk datgene wat goed gaat!

6. rEgEls En afsprakEnRegels en afspraken bieden een kind houvast en duidelijkheid. Zo weet een kind wat er van hem verwacht wordt. Grenzen stellen betekent niet alleen verbieden, maar ook aangeven wat wel mag. Als je kind eenmaal vertrouwd is met jouw grenzen, kun je ook uitzonderingen gaan maken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om

met elkaar aan tafel te eten zodat je met elkaar in gesprek kunt gaan. Bij het ontbijt (een goed begin van de dag) maar ook bij de avondmaaltijd.

7. bEwEgEn-- af En toE bEEtjE afziEn kan gEEn kwaadNet zoals je alternatieven voor snoepen zou moeten aanreiken, zou je dat ook moeten doen voor computeren of televisiekijken. Basisschoolkinderen brengen gemiddeld 2,5 uur per dag achter het scherm door. Het NIGZ (Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering) adviseert om kinderen in de basisschoolleeftijd maximaal twee uur per dag te laten computeren of tv kijken. Teveel screentime op een dag is niet goed, dan krijgt je kind geen gezonde eetlust en spant hij zich lichamelijk niet voldoende in. Beperking van screentime stimuleert kinderen tot lezen, sporten of buitenspelen. Bovendien zorgen teveel prikkels van computer en televisie ervoor dat kinderen zich op school minder goed kunnen concentreren. Vraag kinderen welke sport of hobby ze graag doen en leer ze ook omgaan met “tegenslagen” (beperking screentime). Kinderen mogen zo nu en dan ook wel een beetje afzien!

mEEr informatiETot slot wil ik u attenderen op allerlei leuke sites en boeken die er op de markt zijn over eten, opvoeden en kinderen. • www.etenmetplezier.nl• www.lekkerpuh.net • www.topfitkids.nl • Beweegtest, leuke beweegspelletjes en tips : www.dubbel30.nl • Testjes, leuke games, informatie voor je spreekbeurt, leuke uitjes etc.: • www.lekkerbelangrijk.nl

boEkEn/tijdschriftEn• brochure 035, Voedingscentrum.nl > webshop > alles over gezond

eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar• Keet Smakelijk, auteur: Laura Emmelkamp en Scato van Opstall• Het smaak pretpark, auteur: Pierre Wind• Knaag gezond, geronimo! auteur: Geronimo Stilton• Eten om te scoren!• De avonturen van na-aapje, Voedingscentrum.nl > webshop> kinderen• Gezond eten en lekker bewegen met Donald Duck,

Voedingscentrum.nl > webshop > kinderen• Een dik vet monster, auteur: Maureen du Toit• SMAK school, Voedingscentrum.nl > webshop > kinderen• Lekker opscheppen, kookboek voor kinderen, auteur: Karin Luiten• Mindfulness voor je kids, auteur: David Dewulf

gewoon kwestie van opvoeden?

www.foodandwellness.nl

Hoe win je de Ves Rowing Challenge? door Corinne van Acht 19

Page 11: VES exclusief magzine feb 2012

2120

Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft last van ondergewicht. Hun BMI ligt

onder de 18,5 en ze willen vaak dolgraag aankomen. Alleen lukt dat niet altijd, want hoe

vreemd het ook klinkt: aankomen is vaak lastiger dan afvallen, maar… sporten helpt!

Ondergewicht is niet gezond: zo kunnen conditie en afweer verslechteren, en is iemand vaker lusteloos. De klacht ‘het lukt me maar niet om aan te komen’ wordt vaak niet serieus genomen: “Wees blij dat je niet te dik bent” of “Ik zou dolgraag met je ruilen: jij kunt alles eten!” Hoewel het percentage lichtgewich-ten heel wat lager ligt dan het aantal mensen met over-gewicht, is het voor de betrokkenen even lastig.Soms bestaat er een medische oorzaak, zoals darmproblemen of een te snel werkende schildklier. Ga daarom eerst langs je huisarts, zeker als je niet altijd mager geweest bent maar sinds een tijdje ongewild gewicht verliest. Ook als je continu blootstaat aan stress, kan dat gewichtsverlies tot gevolg hebben. Vaak is er echter niets te vinden en zul je zelf aan de slag moeten. Een diëtist kan daarbij helpen.

hoEvEEl EEt jEHoud eens een poosje bij wat je precies eet. Misschien heb je niet het gevoel dat je te weinig eet, maar kom

je uiteindelijk toch niet uit op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die je kunt vinden

op Voedingscentrum.nl.De maag is flexibel en krimpt en rekt mee, afhankelijk van de hoeveelheden voedsel. Dus als je gewend bent aan weinig eten, heb je eerder het gevoel verzadigd te zijn. Door langzaam méér te gaan eten, past er op den duur meer voedsel in je

maag en heb je minder snel het gevoel ‘vol’ te zitten. Eet ook vaak

genoeg, sla sowieso nooit een maaltijd over: met meer eetmomenten krijg je van-

zelf al wat meer binnen.

krachttrainingEn dan: ga meer sporten. Sporten? Verbruik je dan niet nóg meer energie? Dat wel, maar om-dat spiermassa meer weegt dan vet, zul je door

te sporten langzaam in gewicht toenemen.

Niet alle trainingsvormen zijn even geschikt. Vooral kracht-training is nuttig, maar omdat cardio goed is voor hart en conditie, moet je roeiapparaat en crosstrainer ook weer niet helemáál laten staan. Een sportadviseur kan je helpen een goede balans te vinden. Doe je al aan sport? Dan is je trai-ningsschema misschien te optimaliseren met bijvoorbeeld meer krachttraining.

Let er wel op dat je écht meer gaat eten, want meer spier-massa betekent een grotere energiebehoefte. Met sporten alleen kom je er niet!

pas op!Laat je ondergewicht geen obsessie worden, dat levert al-leen maar stress op! Kijk ook uit met tips op internet… Op sommige sites vind je complete mayonaise- en slagroom-diëten. Gebruik je gezonde verstand. Je wilt natuurlijk wel gezond blijven en niet met een torenhoog cholesterol ko-men te zitten. Gezond en blijvend aankomen is vooral een kwestie van tijd (en dus geduld!). Verwacht niet een kilo per maand aan te komen, maar wees blij met elk beetje winst.

Laat je ondergewicht geen obsessie worden, dat Levert

aLLeen maar stress op! kijk ook uit met tips op internet...

Vooral krachttraining is nuttig!

GezondheidAANkOMEN IN DE SpORTSCHOOl20 AANkOMEN IN DE SpORTSCHOOl 21

in het sportcentrum

Page 12: VES exclusief magzine feb 2012

De wereldberoemde couturier Oscar de la Renta introduceert vol trots ‘live in love’, een geur geïnspireerd op de pure passie voor het leven. Deze magifieke geur vormt een glansrijke weerspiegeling van de vrouw die elke dag leeft met vreugde, wiens leven gevuld is met schoonheid en inspiratie. Live in love is de zuiverste expressie van de wens van Oscar de la Renta om iedere vrouw het gevoel te geven dat zij de mooiste vrouw ter wereld is. Sprankelende gember orchidee en bergamot, fuseren met weelderige hyacint, groene Muguet en galbanum, terwijl zich een hart van jasmijn Sambac, oranjebloesem en roos ontluikt. Oh la la... Tel daar de fraaie door Oscar de la Renta zelf ontworpen fles bij op en je hebt een droomgeur om verliefd op te worden.Live in love van Oscar de la Renta is verkrijgbaar bij de luxe parfumeriespeciaalzaak

BEAUTY 23

Verfrissende foundationEen goed gehydrateerde huid die er vlekkeloos glad uit ziet en bovendien over een beschermende zonnefactor beschikt? Dat kan dankzij de Bobbi Brown Extra Repair Foundation SPF25 allemaal met slechts één enkel product. Bo-vendien heeft deze intensief voedende teintcorrigerende dekking nog een bijzondere eigenschap: hij helpt gaandeweg lijntjes verzachten, terwijl de huid verstevigd en gelift wordt. Met een keuze uit 14 tinten, zit er voor iedereen wel een perfecte kleur tussen. www.bobbibrowncosmetics.com

Het is dé trend van dit seizoen…Funloving nagellak in cool frisse kleuren. Ga voor funky oranje, hip paars, of één van die ultratrendy groentinten. Geef je nagels kleur! Natuurlijk niet vergeten de tenen ook leuk te lakken, want dat staat hoe dan ook lekker verzorgd en charmant. Wat te denken van deze stralende groentint van het Italiaanse cosmeticamerk Collistar? Met het schitterende eiland Capri als inspiratiebron lanceren zij dit voorjaar een stralende reeks make-up items in de fraaiste kleurstellingen. Wat een feestje!www.collistar.nl

De legendarische Eight Hour Cream van Elizabeth Arden heeft een nieuw product aan haar gewel-dige reeks wondercrèmes toegevoegd. Deze Eight Hour Cream Skin Protec-tant Fragrance Free is een parfumvrije gezichtsverzor-gende variant binnen deze

helende, hydraterende en verzachtende lijn. Dankzij deze parfumvrije nieuwkomer, kan nu zelfs de meest gevoelige huid profiteren van deze magische crème. Fijn! Elizabeth Arden Eight Hour Cream is verkrijgbaar bij de parfumeriespeciaalzaak

Happynails

liefdeselixer

let’sp l a yAls sportieve opvolger voor haar in 2008 gelan-ceerde herengeur Play, brengt Givenchy nu Play Sport uit. Deze sportief masculiene geur is een ware must voor de mo-derne man die graag ge-niet van zijn sporty life-style. De verfijnde mix van onder meer bergamot, mint, gember, zwarte peper, citroen en musk, staat garant voor een verfrissende ervaring.Givenchy Play Sport is verkrijgbaar bij de luxe parfumeriespeciaalzaak

GfY Dieet Pro adv 02-2012 A5 Sport staand.indd 1 16-02-12 09:27

Beauty

Gezondehuid

Page 13: VES exclusief magzine feb 2012

3 4 w w w . A u s t r i A . i n f o

EEn fRissE kijk Natuurlijk, Oostenrijk is en blijft een prachtige zomerbestemming voor wandel- en fietsvakanties. Maar er is meer. Veel meer!

Vakantie is de tijd van je leventijd voor jezelf, voor nieuwe indrukken, ervaringen, belevenissen en ontmoetingen.

onder de noemer ‘een frisse kijk’ heeft het oostenrijks toeristenburo een flink aantal tips verzameld voor een unieke en afwisselende zomervakantie. tips gegeven door locals. want wie anders dan zij, die de omgeving beter kennen dan hun eigen broekzak, kunnen je de absolute pareltjes aanbevelen? Laat je op www.austria.info/frissekijk inspireren door hun enthousiaste verhalen en unieke tips buiten de zogenaamde ‘gebaande paden’. En ontdek het echte, authentieke en pure oostenrijk zoals je dat nog nooit hebt gezien.

NL_Medienbeileger_03jk.indd 34 27.01.12 15:34

3 5

Kleinwalsertal-Vorarlberg:ontdek je sterke en zwakke punten én jouw potentieel in het Kleinwalsertal. Hier staan mens en natuur in het middelpunt. op de acht speciale wandelroutes (‘walser omgang’) draait het volledig om regenereren, activeren en balans, alles voor het innerlijke welzijn. www.kleinwalsertal.com

Ramsau am Dachstein:De berggidsen van ramsau am Dachstein brengen je van het zonneplateau tot de huttenrijke berggebieden en de gletsjer. Je leert in een kaas-makerij alles over bergkaas en onderweg ervaar je alles over het als ‚krachtplaats‘ bekend staande Dachstein-gebied. www.ramsau.com

VAKAntiE op DE BoErDEriJ BiEDt BoErDEriJEn Door BiJnA HEEL oostEnriJK AAn. www.austria.info

Vakantie op de boerderij:nergens ervaar je het lokale leven van zó dichtbij als door deel te nemen aan het boerenleven op één van de 2.800 vakantieboerderijen in oostenrijk. Door met de boerenfamilie te eten, de dieren te helpen verzorgen of het binnenhalen van de oogst. www.boerderijvakantieoostenrijk.nl

ooStenriJK-expertS: deze tipS Komen uit het hart Wij weten waar je in Oostenrijk moet zijn! Wij zijn je graag in jouw eigen taal behulp­zaam bij het plannen van jouw vakantie en nemen de tijd voor jouw vakantiewensen. Wij kunnen je ook brochures toesturen. Bijvoorbeeld over activiteiten, cultuur en frisse tips voor jouw zomervakantie in Oostenrijk! Tel.: 0900 040 01 [email protected] Internet www.austria.info/frissekijk Facebook www.austria.info/facebook

Karinthië:De Alpe-Adria-trail bestaat uit 32 wandel-etappes tussen de Großglockner in Karinthië en de plaats Muggia ten zuiden van triest. De route volgt het water, vanaf het gletsjer ijs langs de rivieren tot aan de zee. Volg de Alpe-Adria-trail! www.karinthie.com

KarinthiË

raMsauklEiNWalsErTal

Vorarlberg

NL_Medienbeileger_03jk.indd 35 27.01.12 15:34

2524

Page 14: VES exclusief magzine feb 2012

26 WIlCO VAN ROOIjEN kIM kÖTTER 27

Het begon allemaal tien jaar geleden. Opgegeven door haar vader won Kim Kötter de Miss Twente verkiezingen. Vervolgens werd ze Miss Universe Nederland en dus mocht ze in 2002 ons land vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe verkiezingen in Puerto Rico. Ze werd tiende en wist: hier wil ik verder mee. Eenmaal thuis stopte ze met studeren en begon ze voor zichzelf op het gebied van lifestyle presentaties en miss verkiezingen. Een paar jaar later kocht ze de licenties van Miss en Mister Nederland. Sindsdien organiseert en begeleidt ze jaarlijks de Nederlandse deelnemers aan de Miss en Mister World, Universe en Earth verkiezingen. Daarnaast is ze presentatrice en begeleidt ze projecten op het gebied van pr en marketing. Wie is deze ondernemende glamour vrouw en hoe houdt ze haar eigen lichaam in shape?

dun, dunnEr, dunst‘Als je kijkt naar de wereld van de internationale topmodellen dan vind ik het verontrustend hoe dun de trend momenteel is. De modellen eten nauwelijks iets om maar zo dun mogelijk te blijven. De dames die ik begeleid voor de Miss verkiezingen daarentegen mogen juist ronde vormen hebben en maat 36 of 38. Natuurlijk moet het lichaam wel strak zijn en zijn vetrolletjes uit den boze, maar ze zien er wel gezond uit.Wat me vaak irriteert, is dat het qua uiterlijk nooit goed is. Ben je mooi slank, dan vinden mensen je te dun en denken ze dat je niets eet. Ben je voller, dan vinden ze je te dik en zeggen ze dat je nodig eens op dieet moet. Vaak creëren mensen in je omgeving of de media een ideaalbeeld voor je. Mijn advies? Laat je niet te veel leiden door anderen, maar ga voor je eigen ideaal. Zorg dat je zelf tevreden bent met je figuur. En ben je nog niet tevreden, kom dan in actie. Ga sporten en neem je voedingspatroon met behulp van een diëtist onder de loep. Ook belangrijk: stel haalbare doelen, want juist als je je doelen haalt blijf je gemotiveerd om door te gaan. Het sleutelwoord hierbij is discipline. Je hebt nu eenmaal een flinke dosis zelfdiscipline nodig om regelmatig te bewegen en ongezond eten te weerstaan.’

ontElbarE squats‘Zelf heb ik het geluk dat ik weinig aanleg heb om snel aan te komen. Maar de laatste jaren merk ik dat ik meer moet bewegen én op mijn voeding moet letten om strak in mijn vel te zitten. Wanneer ik bijvoorbeeld een fotoshoot in badkleding heb moet ik een paar weken ervoor flink aan de bak. Mijn personal trainer maakt dan een trainingsschema voor me om weer helemaal in vorm te komen. Om mijn figuur vervolgens in shape te houden sport ik gemiddeld een tot twee keer per week met mijn personal trainer. Zij weet precies welke oefeningen ik moet doen om mijn pro-bleemzones weg te werken. Dat betekent vooral ontelbare squats en mijn buik- en rugspieren flink trainen. Tijdens het

kim kötter

Het perfecte figuur volgens voormalig Miss

Universe Nederland kim kötter?

‘laat je niet leiden door anderen, maar ga voor

je eigen ideaal. Met haalbare doelen en een

flinke dosis zelfdiscipline moet het lukken.’

“de dames die ik begeleid voor de miss verkieZingen daarentegen mogen juist rondE vormEn hebben en maat 36 of 38”

Portret

WIE IS KIM KÖTTER?Kim Kötter (1982, Losser) werd op haar negentiende door haar vader opgegeven voor de Miss Twente verkiezingen. En niet zonder succes, ze won. Vervolgens werd ze Miss Universe Nederland en dus mocht ze in 2002 Nederland vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe verkiezingen in Puerto Rico, waar ze eindigde als tiende. Eenmaal thuis stopte ze met haar studie, richtte een modellenbureau op en ging aan de slag als model, presentatrice en actrice. Ook kocht ze de licenties voor Miss en Mister Nederland. Jaarlijks organiseert haar bedrijf deze verkiezingen en begeleidt ze de winnaars bij onder andere de Word, Universe en Earth verkiezingen. In 2010 was Kim te zien in Stinkend rijk en dakloos op Rtl4, presenteerde ze in 2010 en 2011 Health Angels, was ze vorig jaar te zien in het televisieprogramma Fort Boyard en is ze momenteel volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe televisie formats. Hoewel Kim haar hart in Twente ligt woont ze sinds kort in Amsterdam. Kim is single.

26 kIM kÖTTER

Page 15: VES exclusief magzine feb 2012

sporten kletsen we altijd gezellig en dan is zo’n uur zo voorbij. Als ik de volgende dag spierpijn heb weet ik weer waar het allemaal goed voor is geweest.’

afslankbroEkjEsDoor mijn drukke werkschema lukt het me niet om meer dan twee keer per week te sporten. Dus toen ik iets las over afslankbroekjes dacht ik ge-lijk, dat is iets voor mij. In Zuid-Amerika zijn die broekjes een ware hype. Je hebt ze in allerlei modellen en kleuren en ze zijn geschikt voor tal van probleemzones zoals bijvoorbeeld een slappe buik of cellulitis. Nadat ik ze 30 dagen gedragen had zag ik al resultaat. Mijn taille was slanker en mijn buik strakker. Sindsdien houd ik het bij.’

EEtdagboEk‘Onlangs werd ik voor een damesblad gevraagd om drie dagen een eet-dagboek bij te houden. Best confronterend, want ik eet eigenlijk vrij veel op een dag. Maar volgens de diëtist heb ik die calorieën nodig in verband met mijn drukke leven. Alleen de tussendoortjes, die konden nog wel iets gezonder. Van nature ben ik een liefhebber van groente en fruit dus daarvan krijg ik voldoende binnen. Bij het avondeten neem ik altijd een portie warme en koude groente en ik slik vitaminetabletten. Door het eetdagboek ben ik mij vooral veel bewuster geworden van wat ik eet en wanneer ik eet.’

bEauty En brains‘Voor sommigen lijkt het misschien alsof ik alleen maar met uiterlijkver-toon bezig ben. Natuurlijk is het lichaam een belangrijk onderdeel van de aanstormende Missen en Misters die ik begeleid. En ik vind het ook be-langrijk om qua bewegen en voeding zelf het goede voorbeeld voor ze te zijn. Maar natuurlijk gaat het zoveel verder dan alleen over schoonheid. Een Miss moet zichzelf (en haar land) goed weten te presenteren tijdens de verkiezingen, echt iets te vertellen hebben én een rolmodel zijn voor elke laag van de bevolking. Het hele pakket, beauty en brains, dat maakt het vak voor mij nog steeds boeiend.’

TIP VAn KIM:het afslankbroekjeDe afslankbroekjes van Scala bevatten unieke microvezels die actieve biokristallen bevatten. Tijdens het dragen nemen de biokristallen in de broekjes de lichaamswarmte op en zetten dit om in langgolvige infrarode stralen. Deze dringen de huid binnen en zorgen voor een verbeterde bloedsomloop in het diepliggende celweefsel. Naast een optische figuurcorrectie tijdens het dragen worden de cellen in de huid gestimuleerd om afvalstoffen af te voeren. Zwellingen verminderen en de huid zal gladder en egaler aanvoelen.Meer info: www.scalaeurope.nl

DE MILON CIRKEL:

IDEAAL VOOR IEDEREEN, OOK ALS JE NIET GRAAGAAN SPORT DOET EN WEINIG TIJD HEBT

Fitness & Health bvbaPostbaan 38

3290 DiestBelgië

Tel: 0032-(0)13 32 56 07www.milon.com

milon BENELUX

EFFECTIEVER

Tot 30% meertrainingsresultaat

DE MILONCIRKEL

LEUKER

Maximaal 4 minutenper toestel

SNELLER

Slechts 35 minutenvoor een

complete work-out

GEZELLIGER

Individuele training,maar nooit alleen.

VEILIGER

Door de vasteinstelling via de

chipkaart.

Je hoeft slechts 2 maal per 10 dagen

te sporten

MOTIVERENDER

EFFICIENTER

Door de verhoogdeexcentrische weerstand.

BETER

Een betere manier is er niet om je

doelen te halen.

Kijk voor meer informatie op www.miloncirkel.com

Nu al in VES centra in :

Schagen, Kaatsheuvel,

Wageningen, Malden,

Vorden/Lochem en Hulst.

Binnenkort ook in Den Haag

FIT IN 17,5, TOPFIT IN 35 MINUTEN

GEzOCht: miss en mister nederland

miss nEdErland: Ben jij een schoonheid met inhoud en tussen de 18 en 27 jaar oud? Lijkt het je leuk om op de catwalk te lopen en weet jij hoe je jezelf moet presenteren? Heb je daarnaast maat 34-38 schrijf je dan in voor de Miss Nederland verkiezing 2012 op www.missnederland.nl

mistEr nEdErland: Ben jij good looking en charmant? Is sporten jouw passie en heb je daardoor ook nog eens een prachtig gespierd lijf? Durf jij sportieve battles aan te gaan met je tegenstanders en ben je tussen de 21 en 32 jaar oud? Schrijf je dan in voor de Mister Nederland verkiezing 2012 op: www.misternederland.nl

28 kIM kÖTTER

Page 16: VES exclusief magzine feb 2012

pARTNERpAGINA 31Advertorial

sauna- & beautyresort De Wellnessboot in Mill

Hoogveldseweg 1

5451 AA Mill

T: 0485 471717

E: [email protected]

2e persoon

Geldig tot 30 april 2012. Niet geldig i.c.m. andere acties of aanbiedingen. Vraag naar de voorwaarden. Deze actie is geplaatst in VES Exclusief.

op de entree

50% korting*

www.wellnessboot.nl

Waan u in de wereld van luxe, wellness, ontspanning en ontdek

de veelzijdigheid van de Wellnessboot in het

Brabantse Mill. Deze ware blikvanger is uniek door haar

bijzondere vormgeving maar ook door de fantastische ligging op

het water en de vele faciliteiten die dit luxe jacht u biedt.

In de romp van het schip vindt u een uitgebreide beautyafdeling

waar u kunt genieten van een ontspannende massage of een

professionele schoonheidsbehandeling naar keuze.

Kijk voor meer informatie op www.wellnessboot.nl

Stap aan boord en ga mee op

ontdekkingsreis…

Hoogveldseweg 1

5451 AA Mill

T: 0485 471717

E: [email protected]

Uniek

belly shape:geen hoop maar bEloftEVet laat zich niet sturen. Gedrag wel. Belly Shape van Frits van der Werff Sportinstituut is hét af-slankprogramma dat niet in valse beloftes doet. Het maakt waar, wat het belooft. Sterker: niet goed, dan geld terug!

Afslankbanden, smeermiddelen, pilletjes en andere wondermiddelen? Die bestaan niet. Als iets te mooi is om waar te wezen, dan is het dat vaak ook. Lokaal vet verbranden, het is – helaas - een fabel. Belly Shape belooft géén wonderen. Wel de garan-tie om in drie maanden stevig af te vallen, en vooral een stuk fitter te worden. Het speciaal voor Frits van der Werff door fysiotherapeuten, sportinstructeurs en voedingsdeskundigen ontwikkelde programma heeft de afgelopen twee jaar zijn succes bewezen.

Iedereen die zich aan het programma houdt, haalt de vooraf samen (tussen deelnemer en begeleiders) gestelde doelen. Een verminderd gewicht, een be-tere conditie en een strakkere buik, dat maakt Belly Shape waar. En meer dan negentig procent van de deelnemers voelt zich daarna zo goed dat ze blijven sporten. Een gedragsverandering die het leven leu-ker maakt.Belly Shape bestaat uit een voedingsprogramma – geen dieet, maar verantwoord eten – een sportschema en buikspiertraining op maat. Door motiverende begeleiding heeft de deelnemer bovendien het idee er niet alleen voor te staan.

Meer weten? Kijk op www.bellyshape.nl

650xxx_Polar_NY_2012_Adv.indd 1 20-02-12 09:54

Page 17: VES exclusief magzine feb 2012

Diëten 33

je eet- en leefstijl aanpassen is de beste manier

om blijvend af te vallen. Daar zijn de deskun-

digen het over eens, maar het is ook fijn om

in korte tijd een aantal kilo’s kwijt te raken…

Nou, daar weten de dieetgoeroe’s wel raad mee.

Bedenk wel dat totaal moeiteloos afvallen een

illusie is. En: elk dieet is dubbel zo effectief als

je daarbij méér gaat bewegen!

In Nederland kampen 1,2 miljoen mensen met overgewicht. Dit brengt allerlei vervelende klachten met zich mee, en obesitas dreigt volksziekte nummer één te worden. Logisch dus dat veel mensen willen afvallen. Jij ook? Kies dan de methode die het best bij jou past: je moet het dieet immers wel kunnen volhouden. Er bestaan tientallen diëten die veel weg hebben van modeproducten: wie volgt nu nog Montignac, Atkins of het South Beach Dieet? Wij zetten vijf populaire diëten anno 2012 op een rij.

dr. frankHet dr. Frank dieet werd in Nederland twee jaar geleden in één klap wereldberoemd door het boek Gezond Slank met dr. Frank. Frank van Berkum is internist en begeleidt al tientallen jaren mensen met overgewicht. Hij treedt ook op als afvalcoach in het SBS6-programma De Afvallers XXL. Het dieet van dr. Frank is een eiwitrijk dieet. Je verbrandt vet zonder je spiermassa aan te tasten. Eiwitten onderdrukken

je hongergevoel en zijn de belangrijkste bouwstoffen voor ons lichaam. Eiwitten zitten behalve in ei ook in vis, vlees en peulvruchten. Korte, snelle suikers zijn taboe. Daarnaast raadt hij aan de hoeveelheid zetmeel te verminderen. Een kilo per week afvallen zou haalbaar moeten zijn. Volgens dr. Frank volgen 600.000 Nederlanders zijn dieet.

dr. philDagelijks kijken zeker 100.000 Nederlanders naar de talkshow van de Amerikaanse televisiepsycholoog Phil MacGraw. Omdat overgewicht vaak voortkomt uit en leidt tot psychologische problemen, schreef dr. Phil het boek Voel je goed in je lijf. Hierin legt hij uit hoe je anders over diëten, voedsel en gezondheid kunt gaan denken. Bij dr. Phil draait het om matiging. Dus goed op de porties letten, vezelrijk voedsel met een goede voedingswaarde kiezen, en vet en zout beperken. Niets is echt verboden, al zijn in het begin de regels iets strenger.

hEt diEEt van dr. frank is EEn Eiwitrijk diEEt

hEt diEEt van dr. phil is gEbasEErd op matiging

32 Diëten

diëten anno 2012

Page 18: VES exclusief magzine feb 2012

35

pastadiEEtDe Franse dieetgoeroe Anne Dufour vindt het onterecht dat pasta vaak wordt geschrapt als mensen willen afvallen. Pasta bevat niet zoveel calorieën en het levert ¬– net als fruit, groenten, vlees en vis – ‘langzame koolhydraten’ die zorgen voor een lang verzadigd gevoel en een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Het probleem zit ‘m meestal in de saus. Het pastadieet rekent dan ook af met vette, onverantwoorde roomsauzen. Dufour presenteert smaakvolle, gezonde alternatieven die niet meteen doen denken aan een dieet. In Frankrijk wordt daarom van het ‘Dolce Vita Dieet’ gesproken. Het boek Het Pasta Dieet ligt sinds enkele maanden in Nederland in de winkel. De Fransen zijn al massaal (af)gevallen voor haar dieet en Nederland lijkt te volgen.

sonja bakkErDe bekendste gewichtsconsulente van Nederland wordt intussen overschaduwd door dr. Frank, maar er wordt in Nederland nog heel wat ‘gebakkerd’. Zes jaar geleden brak ze door met het boek Bereik je ideale gewicht! In 2011 is het tweede deel uitgekomen. Ook hierin vormen gezonde en gevarieerde weekmenu’s, nu ook met oosterse en vegetarische gerechten, de sleutel tot gewichtsvermindering. Bakker maakt het de lezer zo gemakkelijk mogelijk door steeds een gedetailleerde boodschappenlijst toe te voegen. Ze probeert mensen te motiveren door niet al te streng te zijn: tussendoortjes zijn toegestaan – zo val je ook minder snel voor de verleiding van vette snacks – en je hoeft geen calorieën of punten te tellen. Op gewicht blijven is een kwestie van zes dagen in de week ‘sonjabakkeren’ en één SAS-dag, de zogeheten Schijt Aan Sonja Dag.

kies de methode die het best bij jou past: jE moEt hEt diEEt immErs wEl kunnEn volhoudEn

KJ adv A4 VES.indd 1 10-02-12 11:49

Diëten

Page 19: VES exclusief magzine feb 2012

36 kINESTHESIE kINESTHERSIE 37

KinEsthEsiE zo efficiënt mogelijk uitgevoerd met precies genoeg spierspanning zonder energie te verspillen. De sporter denkt vooruit, past zijn lichaamshouding en spierspanning aan, en anticipeert op elke verandering.Sommige sporten zijn specifiek gericht op het trainen van de kinesthesie, zo-als tai-chi en yoga. Eigenlijk alle lang-zame bewegingen waarbij je tijd hebt om je bewust te worden van de stand van je lichaam, trainen de gevoels-waarneming.

verstoorde waarnemingVeel neurologische aandoeningen tasten de kinesthesie en het daarmee verwante evenwichtsgevoel aan. Na een herseninfarct bijvoorbeeld moet iemand vaak opnieuw leren bewegen: eerst oefent hij voor de spiegel, en later moet hij ook zonder te kijken weer gerichte bewegingen kunnen uitvoeren. Toch hoef je geen neurologische patiënt te zijn om te weten wat er gebeurt als je bewegingsgevoel

verstoord is. Met een glaasje teveel op ga je wankelen, zak je door je benen en wordt het lastig om het puntje van je neus te ‘vinden’. Niet voor niets gebruiken agenten deze simpele test bij verkeerscontroles: het is een prima indicatie of een automobilist nuchter is.Ook als je been slaapt, merk je hoe lastig het is als je geen informatie doorkrijgt over de ondergrond, de stand van de knie enzovoort. Daarom beweeg je heel voorzichtig totdat het gevoel zich herstelt.Kortom, zonder kinesthesie heb je geen idee wat je lichaam ‘aan het doen is’ en is gericht bewegen onmogelijk. Fijn dat ook jij over een zesde zintuig beschikt!

Kinesthesiedoor Jessie van loon

We kennen allemaal de zintuigen die externe prikkels opvangen en verwerken. Maar ook vanuit het

lichaam zelf komt er in de hersenen waardevolle informatie binnen. Deze is afkomstig van het zintuig dat

de interne prikkels opvangt, de kinesthesie, ook wel het bewegingsgevoel genoemd.

we Zijn in staat om onZe bewegingen

– Zonder visuele controle, dus Zonder

te kijken – waar te nemen

het voor bewegen onmisbare Zesde Zintuig

Raak eens met gesloten ogen het punt-je van je neus aan. Waarschijnlijk lukt dat zonder er echt bij na te denken. Maar ga eens na wat je daarvoor alle-maal moet ‘weten’. Blijkbaar voel je hoe je schouder, elleboog en pols staan. En hoe bepaal je waar het midden van je gezicht is? Hoe weet je hoeveel spier-spanning nodig is om het puntje van je neus aan te raken zonder je neus plat te drukken?

gevoelswaarnemingAl dit soort informatie is afkomstig van receptoren in spieren, pezen en gewrichten. Deze geven gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld positie en beweging van de ledematen, lichaamshouding en spierspanning. De gevoelswaarnemingen worden gebruikt om razendsnel grotere of subtiele bewegingen te plannen en te controleren waarmee het lichaam zich aanpast aan de bijna continu veranderende situatie. We noemen dit kinesthesie, een term waarin je de Griekse woorden kinèsis (= beweging) en aisthèsis (= gevoel) terugvindt. We zijn in staat om onze bewegingen – zonder visuele controle, dus zonder te kijken – waar te nemen. De meeste bewegingen zijn samengesteld uit rekken, strekken en draaien in alle mogelijke richtingen. Het is dus van groot belang dat er aan de lopende band informatie doorgespeeld wordt naar de hersenen. Daardoor kun je hurken, iets grijpen, omdraaien in bed of jezelf smal maken in het café om niet tegen iedereen op te botsen.

sport en kinesthesieDe meeste sporters beschikken over een getraind zesde zin-tuig, hun bewegingsgevoel is fantastisch. Elke beweging wordt

Page 20: VES exclusief magzine feb 2012

insanitychallEngEDit is een zware training, zowel conditioneel als qua kracht en alleen bestemd voor de fanatieke sporter. Alle oefenin-gen zijn gebaseerd op het eigen lichaamsgewicht, zoals opdrukken en korte sprintjes op de plek.

crosschallEngEDit is een middelzware training gebaseerd op het aloude apekooien. De training maakt gebruik van originele attri-buten als cattle bells en zandzakken. Sporters verbranden bij deze training een hoop calorieën en leren tegelijkertijd dagelijkse functies als tillen, goed uit te voeren.

bootchallEngEDit programma maakt gebruik van de technieken uit het gewichtheffen. De BootChallenge kent weinig her-

unieke groEpstrainingEnbij ves sportcentra

Sportcentra aangesloten bij de VES kunnen hun leden drie unieke groepstrainingen aanbieden, de

GroupChallenges. Wat de drie programma’s gemeenschappelijk hebben, is dat het korte, intensieve

groepstrainingen zijn, afgestemd op het niveau van de deelnemers. GroupChallenges duren tussen de

20 en 30 minuten, ideaal voor leden die weinig tijd hebben. In die korte tijd verbrandt de sporter circa

800 calorieën. En misschien wel het belangrijkste: een GroupChallenge is leuk! De trainingen zitten vol

afwisseling en variatie, zodat het nooit eentonig wordt.

GroupChallenge

groupchallenges duren tussen de 20 en 30 minuten. in diE kortE tijd vErbrandt dE sportEr circa 800 caloriEën

je kunt meedoen aan drie groupchallenge onderdelen:

GroupChallenge©GroupChallenge©GroupChallenge

Doe mee, have fun en word supersnel fi t!

G R O U P C H A L L E N G E

GroupChallengePoster2012_70x100.indd 1 19-01-12 17:50:20

Boris Sala

38 GROUp CHAllENGE

halingen, maar werkt met relatief veel gewicht waar-door sporters toch buiten adem raken. Iedereen, onge-acht conditie, kan meedoen met de Boot Challenge.

De GroupChallenges zijn ontwikkeld door sportinstruc-teur Boris Sala: “Veel mensen vinden sport niet echt leuk en daarom zullen groepslessen aantrekkelijker zijn als ze korter en afwisselender zijn. Met het ontwikkelen van de Group Challenges zijn wij er vanuit gegaan dat het men-selijk skelet gebouwd is om te vluchten, te jagen of te ver-zamelen. Daarom zijn de basisbewegingen waar de mens het meest voor geschikt is, de sprint en wandelen. Die kennis hebben we gecombineerd met de ervaring dat kinderen apekooi de leukste gymles vinden op school. Zo zijn we gekomen tot drie verschillende programma’s waarbij je in korte tijd veel calorieën verbrandt, maar die vooral ook leuk zijn om te doen.”

De drie trainingen zijn uitgebreid uitgeprobeerd op de leden van de Alphense sportschool en nu geschikt om exclusief aan te bieden bij de VES sportcentra.

Page 21: VES exclusief magzine feb 2012

40 pARTNERpAGINA 41

Vul de volgende vragen in en win één van de volgende prijzen: Tweede prijs : een gratis proefrit op een Elliptigo bij uw eigen sportcentrumEerste prijs: een Elliptigoclinic voor u en nog 9 andere leden van uw eigen sportcentrumDrie hoofdprijzen: deze zomer een maand lang gratis de beschikking over een Elliptigo 3c.

de vragen Zijn:1. Hoeveel calorieen verbruik je bij een zelfde snelheid meer bij het elliptigo dan bij het fietsen? 25% / 33% / 45 %2. Wat is de topsnelheid die te behalen is met een elliptigo? 25km/uur / 33 km/uur / 45 km/uur3. Welke 3 bewegingsvormen combineert de Elliptigo?

Veilig joggen, atletisch trainen of een intensieve work out, met de Kangoo Jumps kun je zowel indoor als outdoor sporten. De rebound trainingsschoenen zijn het ideale middel om extra snel in vorm te komen en je conditie op te bouwen. De Kangoo Jumps zorgen voor een snelle vetverbranding, toename van het uithoudingsvermogen en verbetering van lichaamskracht.

Het veersysteem zorgt voor een dempend effect wat de gewrichten beschermt tegen schokken. Ervaar het gevoel van gewichtloosheid: de Kangoo Jumps geven je het gevoel op lucht te lopen, maar tegelijkertijd voel je je euforisch en krachtig.

Voor sportscholen zijn er speciale groepslesprogramma’s ontworpen, waaronder Kangoo Power en Kangoo Bootcamp. Vraag ernaar bij je VES sportcentrum. Kijk voor meer informatie en de verkooppunten op: www.kangoojumps.nl.

kijk op de website, Zoek de antwoorden op en stuur uw antwoord naar:[email protected]

ResultaatJe loopt hard met een cruisesnelheid van

ca. 30 km/uur, verbruikt ca. 50% meer calorieën

dan bij fietsen met dezelfde snelheid en je hebt

net zo weinig schokbelasting als bij trainen op

de crosstrainer in de fitnessclub. En dat ook

nog eens zonder zadelpijn of lage rugklachten.

OntstaanHet idee voor het toestel komt van twee

amerikanen, Bryan en Brent. Beide fanatieke en

uitstekend getrainde duursporters. Bryan kreeg

Dit is het verhaal van de Elliptigo, een uniek toestel dat het beste van hardlopen, fietsen en de crosstrainer combineert.

elliptigo

0

Nieuw in NederlandHarder lopen, minder blessures…

in 2005 te horen dat hij vanwege heup en knie-

klachten niet langer mocht hardlopen en was

genoodzaakt tot trainen op de crosstrainer en de

fiets. De beweging van de crosstrainer beviel hem

wel maar hij haatte het opgesloten zitten in een

fitnessclub... Trainen op de fiets vergde teveel tijd

en vond hij niet comfortabel vanwege de zit op

het zadel. Hij ging op zoek naar een low-impact

running toestel waar je mee de straat op kon.

Maar die waren niet op de markt. Samen met

zijn trainingspartner Brent (mechanical engineer)

besloten ze er één zelf te gaan bouwen.

Het gevolg: the American dream want het toestel

wordt reeds wereldwijd in steeds grotere aan-

tallen verkocht.

Nieuw in NederlandToen ik hem op more TV in mijn eigen fitnessclub

voorbij zag komen ben ik gelijk gaan googelen en

heb er één in Engeland gekocht. Tijdens het trainen

op de Elliptigo groeide mijn enthousiasme.

Niet alleen vanwege het bekijks wat ik kreeg maar

ook vanwege de hoge intensiteit en de fun van

deze work-out. Aldus Henny van Vliet van My Move.

In de regio Amsterdam/Utrecht en noord/oost nederland wordt er nog naar

testlocaties gezocht...

elliptigo

Toen er ook nog een mogelijkheid kwam om

ze indoor te gebruiken hebben we er 10 voor

onze fitnessclub besteld. We zetten ze in

voor PT sessies buiten, in onze circuittraining,

outdoorlessen. Bij mooi weer plaatsen we er

twee tezamen met spinningfietsen en roeiers

op ons buitenterrein.

Doordat we gelijk aanvragen kregen voor

aanschaf van klanten en collega’s hebben

we de kans gekregen van Elliptigo Inc. om

hettoestel in Nederland te vermarkten.

Inmiddels zijn er al meerdere locaties

(fitnessclubs en outdoor-centra) in Nederland

waar geïnteresseerden de Elliptigo kunnen

uitproberen.

Voor meer info: [email protected] Tel. 0621256333

Op 25 september gaat Arnoud van Velzen voor het goede doel trachten 3x de Tourlegende Mont Ventoux te beklimmen waarvan 1x met de Elliptigo!Mijn naam is Arnoud van Velzen, initiatiefnemer van Stichting Lucai.

Stichting Lucai organiseert vakantieweken voor tieners met een levensbedreigende ziekte en hun gezin (zie ook www.lucai.nl)

In Oktober vorig jaar zijn wij , om geld in te zamelen voor Stichting Lucai, sportief naar de top van mont Ventoux gegaan.

Dit is op TV uitgezonden (http://www.eo.nl/programma/namensjou/2010-2011/page/Aflevering_2/episode.esp?episode=11896793&pro

grams=11896772)

Dit jaar ga ik op 25 september opnieuw naar de top. Eerst hardlopend, daarna 1x met de racefiets en 1x met de elliptigo.

Na een eerste kennismaking met het toestel leek het mij haalbaar en een nieuwe uitdaging om hiermee 1x naar de top te gaan.

Met vriendelijke groet,

Arnoud van Velzen

Klantstraat 4a • 5403 PD Uden • tel. 0413-270980 • www.lucai.nl • [email protected]

0

ResultaatJe loopt hard met een cruisesnelheid van

ca. 30 km/uur, verbruikt ca. 50% meer calorieën

dan bij fietsen met dezelfde snelheid en je hebt

net zo weinig schokbelasting als bij trainen op

de crosstrainer in de fitnessclub. En dat ook

nog eens zonder zadelpijn of lage rugklachten.

OntstaanHet idee voor het toestel komt van twee

amerikanen, Bryan en Brent. Beide fanatieke en

uitstekend getrainde duursporters. Bryan kreeg

Dit is het verhaal van de Elliptigo, een uniek toestel dat het beste van hardlopen, fietsen en de crosstrainer combineert.

elliptigo

0

Nieuw in NederlandHarder lopen, minder blessures…

in 2005 te horen dat hij vanwege heup en knie-

klachten niet langer mocht hardlopen en was

genoodzaakt tot trainen op de crosstrainer en de

fiets. De beweging van de crosstrainer beviel hem

wel maar hij haatte het opgesloten zitten in een

fitnessclub... Trainen op de fiets vergde teveel tijd

en vond hij niet comfortabel vanwege de zit op

het zadel. Hij ging op zoek naar een low-impact

running toestel waar je mee de straat op kon.

Maar die waren niet op de markt. Samen met

zijn trainingspartner Brent (mechanical engineer)

besloten ze er één zelf te gaan bouwen.

Het gevolg: the American dream want het toestel

wordt reeds wereldwijd in steeds grotere aan-

tallen verkocht.

Nieuw in NederlandToen ik hem op more TV in mijn eigen fitnessclub

voorbij zag komen ben ik gelijk gaan googelen en

heb er één in Engeland gekocht. Tijdens het trainen

op de Elliptigo groeide mijn enthousiasme.

Niet alleen vanwege het bekijks wat ik kreeg maar

ook vanwege de hoge intensiteit en de fun van

deze work-out. Aldus Henny van Vliet van My Move.

In de regio Amsterdam/Utrecht en noord/oost nederland wordt er nog naar

testlocaties gezocht...

elliptigo

Toen er ook nog een mogelijkheid kwam om

ze indoor te gebruiken hebben we er 10 voor

onze fitnessclub besteld. We zetten ze in

voor PT sessies buiten, in onze circuittraining,

outdoorlessen. Bij mooi weer plaatsen we er

twee tezamen met spinningfietsen en roeiers

op ons buitenterrein.

Doordat we gelijk aanvragen kregen voor

aanschaf van klanten en collega’s hebben

we de kans gekregen van Elliptigo Inc. om

hettoestel in Nederland te vermarkten.

Inmiddels zijn er al meerdere locaties

(fitnessclubs en outdoor-centra) in Nederland

waar geïnteresseerden de Elliptigo kunnen

uitproberen.

Voor meer info: [email protected] Tel. 0621256333

Op 25 september gaat Arnoud van Velzen voor het goede doel trachten 3x de Tourlegende Mont Ventoux te beklimmen waarvan 1x met de Elliptigo!Mijn naam is Arnoud van Velzen, initiatiefnemer van Stichting Lucai.

Stichting Lucai organiseert vakantieweken voor tieners met een levensbedreigende ziekte en hun gezin (zie ook www.lucai.nl)

In Oktober vorig jaar zijn wij , om geld in te zamelen voor Stichting Lucai, sportief naar de top van mont Ventoux gegaan.

Dit is op TV uitgezonden (http://www.eo.nl/programma/namensjou/2010-2011/page/Aflevering_2/episode.esp?episode=11896793&pro

grams=11896772)

Dit jaar ga ik op 25 september opnieuw naar de top. Eerst hardlopend, daarna 1x met de racefiets en 1x met de elliptigo.

Na een eerste kennismaking met het toestel leek het mij haalbaar en een nieuwe uitdaging om hiermee 1x naar de top te gaan.

Met vriendelijke groet,

Arnoud van Velzen

Klantstraat 4a • 5403 PD Uden • tel. 0413-270980 • www.lucai.nl • [email protected]

0

suunto

Trends

www.lignavita.com

InfomapWelkom in de infomap van LignaVita. Op de volgende pagina’s willen we kort ons bedrijf, onze producten en

ons voedingsconcept aan jou voorstellen. Een licht en gezond voorproefje van plezierig afvallen.

Geniet ervan ;-)

het LignaVita-team

LignavitaTruibroek 67

3945 HamT: +32 (0)11 768 590F: +32 (9)11 768 620E: [email protected]

W: www.lignavita.com

LignaVita begeleidt consulenten en hun klanten op een

discrete manier naar het ideale lichaamsgewicht. Niet

iedereen hoeft te weten dat jij dieet, toch? ;-)

Het eenvoudige programma en het uitgebreide gamma

smaakvolle producten levert effectieve en langdurige

resultaten. Het is een wetenschappelijk onderbouwd

en verantwoord voedingsconcept, dat je helpt om het

ideale gewicht te bereiken en te behouden.

Het is bovendien heel makkelijk vol te houden omdat je

geen hongergevoel, vermoeidheid of energieverlies

hebt. Integendeel, je voelt je fit, alert en actief. Dat

komt omdat de spiermassa blijft behouden en enkel

het vetweefsel wordt afgebroken. Een volgehouden

programma leidt tot de verbranding van 85% vetweefsel!

Het LignaVita voedingsconcept vindt nu ook ingang

in de medische wereld. Meer en meer artsen en

apothekers raken overtuigd van de waarde van het

eiwitdieet. Meerdere onderzoeken bekronen deze manier

van afvallen als de meest effectieve methode. Dat

is ook logisch. Het LignaVita voedingsconcept staat

voor weinig suikers en koolhydraten gecombineerd met

evenwichtige porties eiwitten, plantaardige vetten, vezels,

vitaminen en mineralen.

De toepassingen blijven overigens niet beperkt tot afvallen

alleen. LignaVita kan ook als nutritionele aanvulling

ingezet worden. Omdat de voeding zo licht verteerbaar

is en makkelijk wordt opgenomen door het lichaam,

kunnen de LignaVita producten ook ingezet worden bij

diabetespatiënten, als pre- of postoperatieve voeding,

bij opgroeiende kinderen, bij topatleten of gewoon als

een gezond tussendoortje ter vervanging van traditioneel

snoepgoed bij snoephonger.

Voordelen

“ Wil je meer weten over hoe en waarom het Lignavita dieet werkt? Surf naar www.lignavita.com! ”

www.lignavita.com

Makkelijk en effectief gewichtsverlies

Het Lignavita voedingsconcept staat voor weinig suikers en koolhydraten en evenwichtige porties eiwitten, plantaardige vetten, vezels, vitaminen en mineralen.Het is een eenvoudig eiwitdieet waarmee je de overtollige kilootjes van je afschudt én je gewicht op peil houdt.Je rekent voor eens en voor altijd af met dat vervelende jojo-effect!

Goodbye hongergevoel, hello vitaliteit

Behoud van de spiermassa

Tot 85% vetverbranding

Wetenschappelijk onderbouwd

Langdurige resultaten

Begin 2008 werd LignaVita opgericht. Het LignaVita

voedingsconcept is gebaseerd op een jarenlange ervaring

met verschillende dieetvormen en ruim 10 jaar know-how

in het begeleiden van consumenten tijdens hun eiwitdieet.

Vanuit die ervaring werd gekozen voor een eenvoudig,

duidelijk en aantrekkelijk programma. De bestaande

eiwitdiëten waren immers stuk voor stuk vrij complex,

daarom waren ze vaak moeilijk vol te houden. Het

eenvoudige voedingsconcept resulteert in gemakkelijkere

begeleiding voor de consulenten en betere resultaten bij de

consument.

Daarnaast werd een uitgebreid gamma eiwitproducten

ontwikkeld, met veel aandacht voor details: de smaak, de

kwaliteit, de presentatie, de verpakking, de verhouding

prijs/kwaliteit.

Er werd ook extra aandacht besteed aan de ondersteuning

en begeleiding van de consulenten, want die zijn ten slotte

het gezicht van het LignaVita voedingsconcept.

Vandaag kan LignaVita trots terugblikken op een

constante groei. Steeds meer consumenten en

specialisten zijn overtuigd van de kwaliteit, de eenvoud

en de effectiviteit van dit programma. In een 250-tal

verkooppunten in België en Nederland staan getrainde

consulenten jaarlijks tienduizenden consumenten bij

tijdens hun LignaVita voedingsconcept. Het LignaVita

team ziet de toekomst dan ook positief tegemoet en

hoopt binnenkort ook jou van hun producten te kunnen

overtuigen.

Geschiedenis

www.lignavita.com

Nº 1 worden op gebied van afslanking?

de nieuwe rage in 2012: Kangoo Jumps

gratis een Elliptigo

Page 22: VES exclusief magzine feb 2012

42 TRAVEl & WEllNESS TRAVEl & WEllNESS 43

paradijsElijk baLi

Het nieuwe online platform MakeMyHoliday.nl wil mid-dels een onafhankelijke reiswebsite vraag en aanbod met elkaar linken. Zo worden er geen traditionele pakketreizen of standaard accommodaties aangeboden, maar op maat gemaakt voorstellen waarbij de persoonlijke wensen cen-traal staan. Door de online wenslijst in te vullen, wordt je direct gelinkt aan de juiste reisexperts. Uitsluitend speci-alisten die matchen met de door jou aangegeven bestem-mingen en het type vakantie dat jij in gedachten hebt, kunnen jou vervolgens een op maat gemaakt reisvoorstel sturen. Daarnaast staat de site vol leuke ideetjes en kun je op de profielpagina’s van de experts inspiratie opdoen. www.makemyholiday.nl

Met de komst van het schitterende Conservatorium Hotel, heeft onze hoofdstad er een luxe overnachtings-paradijs bij. De visionaire eigenaar van het hotel, Georgi Akirov heeft dit legendarische gebouw om weten te toveren tot een waar stijljuweeltje. Onder de deskundige leiding van designer Piero Lissoni, is hier – op een steenworp afstand van het Museumplein en de P.C.Hooftstraat - een eigentijds walhalla aan gastvrijheid verrezen. Geniet van de uitmuntende horecafaciliteiten, het Hollistische Wellness center en de magnifieke Skin Cosmetics shop, terwijl je geniet van optimale service binnen een ultra-elegante setting.www.conservatoriumhotel.com

Het moet de coolste plek ter wereld worden: de Papaya Playa. Dit initiatief van Designhotels.com is samenwerking tussen de meest innovatieve geesten uit de Europese creatieve industrie. Als een echt pop-up concept zullen 99 cabanas en eco-lodges gedurende vijf maanden de stranden van het Mexicaanse Tullum sieren, terwijl de gasten gefêteerd worden door Europe’s finest. Kortom een waar pop-up paradijsje, alwaar je kunt genieten van onder meer So Happy at the Papaya Playa Wellness, een bijzonder project met lokale shamanen, Maya healers, maar eveneens yoga, tai-chi en meditatie. Massages, verse sapjes, een raw-food bar, you name it, Papaya Playa heeft het… Als dat geen paradijs op aarde is?!www.papayaplaya.com

Eindeloze hagelwitte stranden, een zonovergoten oceaan en non-stop genieten met virenden in een luxe private set-ting? Dan is het Luna2 Private Hotel de place to go. Gele-gen op Seminyak in Bali, vormt dit paradijselijke resort een magische melange tussen ultramodern en nostalgische elementen. Vijf sublieme slaapkamers, een onvergetelijke

dreambeach

Wellness

adembenemend AmstERDAm culinaire ervaring en maar liefst 23 man personeel,

garanderen een vakantie die overgoten wordt door buitensporige luxe. Het Luna2 Private Hotel is uitslui-tend te boeken als geheel en dus niet geschikt voor individuele reizigers. www.designhotels.com

Make my holiday

Page 23: VES exclusief magzine feb 2012

pARTNERpAGINA 45Advertorial

Als wij je niet kunnen overtuigen, lees dan volgende quotes die we van verschillende internetfora plukten.

“Ook een paar weekjes het LignaVita dieet

uitgeprobeerd. Daardoor zijn de kilo’s er bij mij echt

afgevlogen! OK het dieet vind ik redelijk zwaar om vol

te houden, maar als de kilo’s er dan afvliegen motiveert

dat enorm! Ondertussen ben ik al 7 kilo kwijt in de

afgelopen 8 weken. Iedereen die mee doet aan het

programma wens ik heel veel succes (en plezier)!”

A. op http://heerlijknu.hyves.nl/

“Ik heb zelf gewerkt met LignaVita. De inkoopprijzen zijn

over het algemeen lager dan de meeste. Het is onwijs

uitgebreid, en het bedrijf is nog flink aan het groeien. Je

kan kijken op lignavita.com, zeer snelle levering, netjes

verpakt en goede kwaliteit. Heb zelf ook gedaan, 50kg

afgevallen! Succes en groetjes”

K. op http://schoonheidsspecialisten.startpagina.nl

“Ik heb een dieet van LignaVita gevolgd en ben 18 kilo

afgevallen in iets meer dan twee maanden,en ik ga

nog even door, ik heb nog nooit zo een smakelijk en

voldaan gevoel gehad bij een dieet, ik heb het gevolgd

onder begeleiding van een coach, geen hongergevoel,

verantwoorde voeding en veel meer energie!”

Y. op http://buurtlink.nl

“Ik gebruik sinds 3 maanden LignaVita producten en

ik ben nu 14 kilo afgevallen. Ze hebben een groot

assortiment met eiwitproducten die een maaltijd

vervangen.”

J. op www.eenkiloperweek.nl

“Ik ben vandaag dag 9, fase 1, met het proteinedieet

van LignaVita bezig. De pannekoek natuur van LignaVita

vind ik zeker lekker. De brownies vind ik het meest

super, mmm, mag je er daar eigenlijk maar eentje van

eten? En nu mijn resultaat 2kg is er af, op 9 dagen dus.

Heb mij altijd mooi aan de regeltjes gehouden. Ben dus

superblij dat het lukt dankzij dit dieet.”

R. op www.femistyle.be

“Ik ben gisteren gestart met programma1 van LignaVita.

Ik zou het liefst een 15 kilo vermageren. Ik vind

persoonlijk dat ik nog veel mag eten. De geproefde

producten vallen ook goed mee van smaak. Heb

ook nog geen neveneffecten ondervonden. Eet wel

tussendoor groenten en drink veel soep.“

J. op www.dieetforum.be

Quotes

www.lignavita.com

bas hollanderBas Hollander presenteert verschillende Les Mills programma’s tijdens Spin for Life. Bas leidt als Nationaal Trainer instructeurs op voor de Les Mills programma’s BODYSTEP, RPM en CXWORX Daarnaast geeft Bas elk kwartaal de bijscholingsworkshops aan instructeurs van deze programma’s. Zijn doel hierbij is om instructeurs te laten groeien tot een hoger niveau van lesgeven en deelnemers te helpen alles uit hun workout te halen.

les millsLes Mills is de ontwikkelaar van 10 toegankelijke groepsfitness workouts die, door de aanstekelijke mix van beweging en fun, overal ter wereld zorgen voor een doorslaand succes. Een uniek element van de Les Mills lessen is dat er een vaste choreografie gehanteerd wordt, die iedere drie maanden wijzigt.

lEs mills trainEr bas hollandEr gEEft lEs tijdEns spin for Life

Les Mills heeft met haar programma’s structuur in groepsfitness aangebracht. Aangezien de choreografie en muziek in elke club over de hele wereld hetzelfde is, bevat elke Les Mills les een standaard kwaliteit. Daarnaast zijn alle workouts zo samengesteld, dat iedere sporter (beginner en gevorderde) evenveel plezier beleeft aan een les. Beleving en toegankelijkheid staan dan ook voorop bij Les Mills. Om de spanning er in te houden worden de bewegingen en de muziek van de programma´s om de drie maanden aangepast.

Wilt u meer weten over de Les Mills programma’s? Kijk dan eens op lesmills.com.

Ook Les Mills nationaal trainer Bas Hollander zal acte de présence geven tijdens de grootste

fitnessactie voor het goede doel in Nederland “Spin for Life”. Tijdens de Spin for Life actie gaat hij de

deelnemers opzwepen tot een zo groot mogelijke prestatie voor Villa Joep.

Nederland kent vele enthousiaste indoorroeiers, maar een ontmoetingsplek miste. Reden om Drooog.nl (met drie o’s) op te rich-ten. Drooog.nl is een plek waar iedereen die wel eens op een roeimachine traint, welk merk dan ook, met elkaar kan praten over trainingen en ervaringen, het laatste nieuws en ondersteuning kan vinden, trainingen kan bijhouden, nog meer informatie kan vinden over trainingsschema’s, etc. Alles wat je nodig hebt om geïnspireerd en gemotiveerd je doelen met roeien te behalen vind je hier. Word nu lid via www.drooog.nl. Het lidmaatschap is gratis.

Extra stimulans nodig?Kijk op www.concept2.nl/motivatie voor afwisselende maandelijkse trainingsdoelen en bijpassende schema’s. Houd je prestaties gratis bij en vergelijk ze met roeiers over de hele wereld via de Online World Ranking.

Van jong tot oud, van beginner tot topsporter, fit of minder fit, iedereen kan op de Concept2 Indoor Rower trainen. Op je eigen niveau biedt deze roeimachine jou een Total Body Workout aan. Het rendement van je inspanning is altijd maximaal, want de Concept2 werkt op luchtweerstand: hoe krachtiger je traint, des te meer weerstand je krijgt.

Meer informatie vind je op www.concept2.nl/ranking.

Extra stimulans nodig?Kijk op www.concept2.nl/motivatie voor afwisselende maandelijkse trainingsdoelen en bijpassende schema’s. Houd je prestaties gratis bij en vergelijk ze met roeiers over de hele wereld via de Online World Ranking.

Van jong tot oud, van beginner tot topsporter, fit of minder fit, iedereen kan op de Concept2 Indoor Rower trainen. Op je eigen niveau biedt deze roeimachine jou een Total Body Workout aan. Het rendement van je inspanning is altijd maximaal, want de Concept2 werkt op luchtweerstand: hoe krachtiger je traint, des te meer weerstand je krijgt.

Meer informatie vind je op www.concept2.nl/ranking.

www.Drooog.nl!

Al meerdan 500 leden!

44 INDOOR ROEIVERENIGING DROOOG

Word lid van de nieuwste

sportvereniging:

de indoorroeivereniging van nederland

GRAtis

Concept2 Benelux, bekend van de Concept2 roeimachine, is mede-initiatiefnemer van Drooog.nl. De Concept2 roeima-chines hebben velen sporters, van jong tot oud, fit of minder fit, geholpen hun doelen te bereiken. Deze roeimachine biedt jou die Total Body Workout aan waarmee je in 1 keer je billen, buik, benen, armen en rug traint. www.concept2.nl

Page 24: VES exclusief magzine feb 2012

In een jaar van je overgewicht af

gEzond EtEn, gEwoon doEn!

Professor Frans Kok is hoofd van de afdeling Humane Voeding aan de

universiteit van Wageningen. Hij doet wetenschappelijk onderzoek naar

voeding in relatie tot gezondheid. Met het boek ‘Gezond eten, gewoon

doen’ laten Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens een tegengeluid

horen: tégen crashdiëten en tégen dieetgoeroes.

FRANS kOk 47Portret

door Jessie van Loon

Frans Kok

passie voor communicatie & mediaMijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft [T] +31 (0)15 2570263 [W] www.qliqmedia.nl

Page 25: VES exclusief magzine feb 2012

Overgewicht ontstaat niet van vandaag op morgen, benadrukt Kok. “Overgewicht is een gevolg van een jarenlang eetpatroon. De weegschaal laat zien dat dat patroon niet altijd even gezond was. Dus er moet iets veranderen. Veel mensen hebben geen idee wat ze ‘fout’ doen en luisteren daarom naar dieetgoeroes die beloven dat je met hún wonderdieet een kilo per week kwijtraakt.”Kok geeft toe dat dat een aantrekkelijk vooruitzicht is. “Maar”, waarschuwt hij, “het zijn crashdiëten: vaak worden hele voedingscategorieën geschrapt en krijgen mensen maar de helft van de benodigde calorieën binnen. De balans raakt zoek en op termijn kan een lichaam dat niet aan.”“Dieetgoeroes verkopen fabels onder het mom van weten-schap, terwijl de wetenschappelijke onderbouwing meestal ontbreekt”, briest de 61-jarige voedingshoogleraar. “Het is één en al commercie: mensen geloven maar wát graag dat ze in no time kunnen afvallen en tóch gezond blijven. Er wordt enorm misbruik gemaakt van hun goedgelovigheid.”

EEn kilo pEr maandWat je moet doen, is mensen kennis aanbieden over voeding, meent Kok. Met meer kennis in de keuken en aan tafel wordt het gemakkelijker de juiste keuzes te maken en gezonder te eten. Vaak vallen mensen dan vanzelf af, al is gewichtsverlies voor Kok niet het hoofddoel. “Mijn boek is geen dieetboek, maar een boek over gezond eten. Daarmee voorkom je bij-voorbeeld cholesterol- en bloeddrukproblemen, want dáár gaat het mij om.”De meeste mensen met overgewicht in Nederland zijn een kilo of tien, twaalf te zwaar. Dus niet de zwaarlijvige mensen

met torenhoge gezondheidsrisico’s die we op tv zien, maar gewoon jij, je vriendin of de buurman. “Natuurlijk zou het goed zijn als iemand die kilo’s kwijtraakt, maar neem de tijd. Bouw wat meer beweging in je leefpatroon in en schrap ongeveer 250 calorieën per dag. Dat is zo’n 10 procent van wat je dagelijks eet, dus goed vol te houden. Zo val je ongeveer een kilo per maand af. Dus na een jaar ben je je overtollige kilo’s voorgoed kwijt.”

gEEn jojo-EffEctEn daarna? Want dan heb je natuurlijk nog het jojo-effect… “Dat is inderdaad een bekend en helaas erg ongezond feno-meen”, beaamt de Wageningse hoogleraar. “Bij crashdiëten blijkt veertig procent van de mensen na drie jaar bóven hun uitgangsgewicht te zitten. Dat is niet vreemd, want de meesten vallen na hun lijnperiode terug in hun oude voedingspatroon, dat ooit het overgewicht veroorzaakt heeft.”Met Koks aanpak heb je geen last van het jojo-effect. De kilo’s die je kwijtraakt met een gezond voedingspatroon, blijven eraf als je dat patroon volhoudt. Hoe lekker gezond is, merk je vol-gens hem vanzelf. Zijn boek Gezond eten, gewoon doen kan je daarbij een smakelijk handje helpen.

Gezond eten, gewoon doen - goede voeding volgens de wetenschapFrans Kok & Broer Scholtens156 pagina’s Uitgeverij Bert BakkerISBN: 9789035136250€ 19,95

hoeveeL is 250 kcaL?enkeLe voorbeeLden:

1 croissant met jam3 koekjes2 glazen frisdrank1 minipizza½ Big Mac1 frikandel1 zakje chips4 blokjes kaas2 glazen wijn of bier

FRANS kOk 49

de kilo’s die je kwijtraakt met een gEzond voEdingspatroon, blijven eraf als je dat patroon volhoudt

48 FRANS kOk

Page 26: VES exclusief magzine feb 2012

In 2012 worden bij veel VES sportcentra in het gehele land acties georganiseerd voor het goede doel. De

actie maand is maart, maar er zijn ook VES clubs die het later in het jaar organiseren. Naast spinning komen

allerlei andere activiteiten aan bod zoals zwemmen, zumba® en judo. Voor de 5e achteréénvolgende

keer wordt Villa Joep ondersteund. Villa Joep strijdt tegen neuroblastoom kanker bij kinderen. Sommige

sportcentra kiezen naast Villa Joep ook nog een ander goed doel dat kan rekenen op een bijdrage.

SpIN FOR lIFE 51

stichting villa joepDe stichting die alleen met vrijwilligers werkt is opgericht door Leontine en Rowald Steijn, de ouders van Joep. Joep kreeg neuroblastoom kanker toen hij drie was. Hij stierf toen hij 4,5 jaar was. Nog voor de begrafenis werd Villa Joep opgericht, een stichting die via donaties, acties en de verkoop van pluche olifanten – het lievelingsbeest van Joep – geld inzamelt voor onderzoek. Zodat de genezingskansen van toekomstige patiëntjes met neuroblastoom worden vergroot. Beide ouders zijn “blij” dat ze hun verdriet op een positieve manier kunnen inzetten. “Je kunt natuurlijk heel makkelijk in je eigen verdriet verdrinken en depressief onder de dekens kruipen”, zegt Rowald, “maar wij dachten: dat gaan we niet doen. We gaan vooruit om de wereld een stukje beter te maken”. En met succes, want inmiddels is er bijna 4 miljoen euro opgehaald en worden hoopgevende resultaten met onderzoek bereikt. Dat is nodig, want neuroblastoom kanker heeft nog steeds een veel dodelijker afloop dan andere vormen van kinderkanker.

spin for life1,7 Miljoen euro van de 4 miljoen opbrengst tot nu toe is afkomstig uit de Spin for Life acties. Spin for Life – een initiatief van de VES sportcentra - kan rekenen op veel steun, in de eerste plaats van de vele duizenden gedreven mensen die zich jaarlijks in het zweet spinnen en sporten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het ultieme doel: neuroblastoom kinderkanker de wereld uit helpen.

ambassadeursOok steeds meer bekende Nederlanders hebben Spin for Life in hun hart gesloten en strijden mee. Eén van onze grootste sportvrouwen aller tijden Leontien van Moorsel was al

ambassadeur. Dit jaar zijn Boudewijn Zenden en John Heitinga toegetreden tot het selecte gezelschap van ambassadeurs.

les millsVeel kleine en grote bedrijven en organisaties staan achter het doel en mobiliseren hun medewerkers. De HDD groep en Les Mills zijn daar voorbeelden van. Les Mills is een wereldwijde aanbieder van gestandaardiseerde groepslessen fitness zoals Bodypump en Bodystep. Les Mills Nationaal Trainer Bas Hollander presenteert zich tijdens Spin for Life en zal spetterende workouts verzorgen. Bas heeft al veel instructeurs opgeleid. Lees ook op pagina 45.

meer informatie:Stichting Villa Joep: www.villajoep.nl, Spin for Life: www.spinforlife.nl, VES: www.ves.nlLess Mills: www.lessmills.com

Evenement

Boudewijn Zenden voetbalde o.a. bij PSV, Barcelona, Chelsea en Liverpool en is 54x uitgekomen voor het Nederlands elftal. John Heitinga is de reserve-aanvoerder van het Nederlands elftal. Hij speelde tot nu toe 74 interlands en kreeg zijn opleiding bij Ajax. Hij speelde daarna voor Athletico Madrid en nu bij Everton. Leontien van Moorsel is waarschijnlijk de grootste Nederlandse sportvrouw die Nederland heeft gekend. Zij won maar liefst 4 Olympische medailles, werd 9x wereldkampioene in de tijdrit, achtervolging en op de weg en 2x de ronde van Frankrijk. Zij is 6x Sportvrouw van het Jaar geweest.

spin for Life 2012 Veel beroemde steun tijdens

Page 27: VES exclusief magzine feb 2012

INTERVIEW 5352

gevolgd door yogameditaties die Floris samen met zijn yogalerares geeft.

“Ik heb hockey en werk naast elkaar gezet, omdat ik ook aan mijn toekomst moet denken. Maar nu, zo vlak voor Londen, is hockey nummer 1. We zijn met het internationale team keihard aan het trainen. Eerst zes weken achter elkaar in het buitenland. Daarna trainen we maandagavond en dinsdags en donderdags overdag. Maar dat is dan vanuit huis, dus dan is het weer te combineren met mijn werk hier.”

pleZier in sportIn de zomer is Floris naast werk en hockey druk met de Floris Evers Experience, hockeykampen voor kinderen van tien tot veertien jaar. ’s Ochtends geeft hij de kinderen een yogatraining en ook ’s avonds komt hij vaak even langs. Natuurlijk leren de kinderen er goed hockeyen, maar niet alleen dat: “ik vind het belangrijk dat plezier voorop staat. Zelf deed ik vroeger vier sporten naast elkaar, maar tegenwoordig kan dat niet meer omdat kinderen al twee of drie keer per week moeten trainen. Het kan niet zo zijn dat iemand op zijn zestiende al opgebrand is. Plezier in sport is cruciaal.”Die filosofie leidde ertoe dat Floris door minister Schippers gevraagd werd ambassadeur te worden

Eigenlijk was hockey-international Floris Evers al gestopt met hockey. Hij was van plan om full-time

te gaan werken en alleen nog bij Amsterdam AH&BC te hockeyen. Maar die beslissing voelde niet

goed en hij koos ervoor om toch te gaan trainen voor de Olympische Spelen in londen.

Het lukte om met Boer & Croon consultants af te spreken dat hij daar werk en sport kon

combineren tot aan de Olympische Spelen. Die combinatie werkt goed voor Floris en de

verwachting is dat hij meegaat naar londen.

De Olympische Spelen in Londen moeten het tweede hoogtepunt worden in de hockeycarrière van Floris Evers. Het eerste hoogtepunt was zijn deelname aan de Olympische Spelen in Athene. Beijing miste hij, maar bij nader inzien vond hij dat niet zo erg. “Misschien was Beijing voor mij als mens nog wel mooier dan Athene. Toen ik het team het veld op zag lopen had ik wel even buikpijn, maar gedurende die twee weken kon ik alle sporten zien, overal binnenlopen en dat was ontzettend gaaf. Wat natuurlijk meetelt is dat ik een vierde plaats miste, gelukkig geen gouden medaille.” Vijf weken voor de Spelen kreeg Floris te horen dat hij niet mee zou gaan. Een flinke teleurstelling, niet alleen voor hem, maar voor de hele familie die al tickets gekocht had. Floris wist te regelen dat hij in Beijing allerlei klussen voor sponsors kon doen en werd de sidekick van Mart Smeets. Voordat hij naar Beijing ging, vierde hij drie weken lang vakantie in Thailand waar hij onder andere in contact kwam met een Nederlands yogalerares die vlakbij hem in de buurt bleek te wonen. Bij terugkeer in Nederland volgde Floris bij haar een intensieve yoga opleiding. Tijdens die opleiding leerde hij op een heel andere manier om te gaan met zijn spieren en al doende dat er altijd een andere manier is om tegen iets aan te kijken. Zijn ervaringen van die zomer vertaalt Floris als consultant bij Boer & Croon naar presentaties over het omgaan met hoogte- en dieptepunten. Soms worden die presentaties

52 INTERVIEW Floris Evers

Hockey-international Floris Evers

‘ik wil heel veel, ‘en zou nog veel meer willen

Page 28: VES exclusief magzine feb 2012

55

van de nieuwe campagne ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Ook is hij ambassadeur van de Young Pianist Foundation, waarvan de competitie in 2013 in Amsterdam plaatsvindt. Als ambassadeur van het kinderkankerfonds Kika loopt Floris dit jaar de marathon van New York.

sportschoolGoed kunnen plannen is van het grootste belang om werk en topsport te combineren, maar de basis is natuurlijk talent en training. “Ik doe nooit een paar dagen niks, want ik voel dat mijn spieren dat nodig hebben. Ik leef bewust, maar geloof niet in over-focus. Ik geloof in balans. Als ik zin heb in een biertje dan drink ik een biertje, maar ik ga de volgende dag wel naar de sportschool. Voor hockey train ik vooral op snelheid en dat doe ik buiten op het veld. Wat ik in de sportschool doe, is meer onderhoud, ik train daar core stability. Ik hang niet zoveel aan gewichten, maar pak een matje en doe wat basisoefeningen zoals honderd keer opdrukken of train de buikspieren. En ik pak na elke training een sauna. Die sauna is soms al reden genoeg om even naar de sportschool te gaan.”

“Ik sport bij een sportschool dichtbij mijn huis. Ik kom daar mensen uit de buurt tegen en ik vind het leuk om allerlei verschillende mensen te zien die bezig zijn om zichzelf lekker te voelen. Daar komt dat plezier in de sport terug: in de sportschool ga je de strijd aan met jezelf, iedereen kan knallen op zijn eigen niveau. Een Olympische overwinning is gaaf, maar een overwinning op jezelf is minstens zo lekker.”

“ik vind het belangrijk dat plEziEr voorop staat. het kan niet Zo Zijn dat iemand op Zijn Zestiende al opgebrand is. plEziEr in sport is cruciaal”

54 INTERVIEW

Powered by Floris Evers

Page 29: VES exclusief magzine feb 2012

56 VES VESTIGINGEN VES VESTIGINGEN 57

OnzevestigingenLegenda

FysiotherapieVoedingsdeskundigBeautysalonSaunaZwembadGroepslessen

SquashTennisKinderopvangRestaurantFitness

van Rheenen Sport Sportpark Rie Mastenbroek 2 1314 AZ Almere 036-5347131 Its All-in Sports Concertweg 1a 2402 JG Alphen Aan Den Rijn 0172-441948 Uniek Fitness Van Milstraat 1a 5324 AX Ammerzoden 073-5947040 Healthclub Heijenoord Amsterdamseweg 107 6814 GC Arnhem 026-4433038 Aad van Loon Sport Maasstraat 28a 2991 AD Barendrecht 018-0621229 Sport en Squash do-it Parmentierstraat 4 3772 MS Barneveld 0342-419153 Sport- & Gezonheidscentrum Laarbeek Otterweg 29a 5741 BC Beek en Donk 0492-462521 Enjoy Sports Wellnessclub Zandoogjes 15 4814 SB Breda 076-5149259 Switte bewegingscentrum Einsteinstraat 1A-A 9285 WN Buitenpost 0511-540038 De Geus Sport & Wellness Bijlestaal 64 1721 PW Broek op Langedijk 0226-316383 Squash&Wellness Bussum Struikheiweg 16 1406 TK Bussum 035-6935072 Wladimirov Wellness Rijnstraat 224 5215 EP Den Bosch 073-6133031 In Tension Health Club Scheveningen Marcellisstraat 200 2586 RZ Den Haag 070-3318811 Mulder Sport Loevesteinlaan 885 2533 BW Den Haag 070-3676870 Sport Accent Kiekendiefstraat 35 2496 RP Den Haag 015 - 2852769 Sportcenter Allround Zuidhoornseweg 6 a 2635 DJ Den Hoorn 015-2578924 Studio Perfect Ceintuurbaan 8a 7415 AL Deventer 0570-633637 Studio Perfect Koggeschip 222 7429 BG Deventer Colmschate 0570-657075 Lomar Sportvilla Zutphensestraatweg 17 6953 CG Dieren 0313-420369 Palestra wellness & fitness centrum Hogedijken 18-6 9101 WV Dokkum 0519-222024 Sportcentrum Flash Industrieweg 41a 6651 KR Druten 0487-512470 Sportschool Veenendaal Weerdestein 377 6714 CR Ede 031-8637537 OPTIMA FORMA Drostlaan 101 8303 EC Emmeloord 0527-612274 Health- Racket- Wellness ClubTrifora Kotkampweg 65 7531 AS Enschede 053-4344748 Fitland Gemert Vic.v.d.Asdonckstraat 55 5421 VB Gemert 0492-361751 Vivelli Healthclub Margrietstraat 7 5443 BA Haps 0485-320034 Sportcentrum Iedema Parkweg 2 3842 AD Harderwijk 0341-410037 Gymnasion Abe Lenstraboulevard 27 8448 JA Heerenveen 051-3621444 Sport en Squash van Hurck Steenhouwersstraat 1-3 8861 XZ Harlingen 0517-416000 Yvonne’s Lifestyle Centre Sportlaan 2a 3223 EV Hellevoetsluis 0181-399501 Aarts Sport Abellalaan 82 2182 TZ Hillegom 0252-518280 van Hellemond Sport Johan de Wittstraat 40 1215 GX Hilversum 035-6217359 Jeroen Maas Sportscompany Hoofdweg 669-B 2131 BB Hoofddorp 023-5611556 Health Club Fit2Move Disselplein 4 3829 MD Hooglanderveen/Amersfoort 033-4541010 Sportinstituut F. van der Werff Draafsingel 61 1623 LC Hoorn 0229-217364 Piazza Sports Kruisboog 4 3994 AE Houten 030-6377223

Fitness Centre Huissen Korte Loostraat 46a 6851 MZ Huissen 026-3250928 Sportinstituut Rebel Kerkstraat 68 1271 RM Huizen 035-5251806 Sportcentrum Delta Oude Zoutdijk 4 4561 HP Hulst 0114-320397 Gymnasion Zuiderveldstraat 2b 8501 KC Joure 0513-418800 Family Fit Healthcenter Schotsestraat 4c 5171 DT Kaatsheuvel 0416-540000 Vitaal Sport Wagenweg 1 1145 PW Katwoude 0299-320762 Health Center My Move Ijsseldijk 357b 2922 BK Krimpen a/d Ijssel 0180-580522 SnowWorld Fitness Witte Wereld 1 6372 VG Landgraaf 045-5470547 Fitness en Fysiotherapie Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren Gld. 0573-421066 Sportcentrum van Houdt Luyckendreef 1-3 2352 BG Leiderdorp 071-5891187 Nije Balans Straatweg 52 B 8531 PZ Lemmer 0514-533466 Sportcentrum Julien Provincialeweg 16 4033 BR Lienden 0344-602204 Sportpiazza Bolder 6 6582 BZ Malden 024-3580202 Fit for All Podium 3 4337 WV Middelburg 0118-629440 Fitland Mill Hoogveldseweg 1 5451 AA Mill 0485-455000 Fit & Fun Sports Sportlaan 3a 2841 EB Moordrecht 0182-376177 van Hellemond Sport Amesfoortsestraat 10 a 1411 HC Naarden 035-6943735 M & M The Next Henri Nouwenstraat 2 3863 HV Nijkerk 033-2452406 Willemsen Sport v. Duivenvoordestraat 1a 4901 VT Oosterhout 0162-459665 Weidevennesports Zambezilaan 181 1448 ME Purmerend 0299-472961 Fitnesscentrum Roden Kanaalstraat 60 d 9301 LT Roden 050-5013000 Kroeven Sport Roemer Visscherlaan 3 4707 BX Roosendaal 0165-537178 GOSH Sports & Healthclub Dwarsdijk 78 3078 JD Rotterdam 010-4794333 Steady Fit sports & healthcenter Kaagweg 21 1741 LC Schagen 0224-214846 Ladies Fitness Bodyflash Oosteinde 114 3925 LG Scherpenzeel Gld. 033-2778466 Nippon The Healthclub BV Achterwetering 1 2871 RK Schoonhoven 0182-386417 Club Wellness Soesterberg Stermerdingweg 1 3769 CE Soesterberg 0346-330941 M. Point Lifestyle Center Gaddijk 43 3205 LA Spijkenisse 0181-642888 Total Body Health Centre Zeedijk 48-50 3248 LG Stad aan’t Haringvliet 0187-611735 Sportcentrum Delta N.J.Hartestraat 2 4531 HV Terneuzen 0115-620743 Sportinstituut Ooms b.v Heereveldedreef 8-10 5043 EX Tilburg 013-5702427 Sportinstituut Ooms b.v Pucinnistraat 535 5049 GP Tilburg 013-4552929 Ketelaar Sport Debbeshoek 9a 7071 XK Ulft 0315-631956 Jagyba Sport & Health Eiberstraat 18 6883 EJ Velp 026-3646341 Ben Rietdijk Sport Health & Beauty Zadelmakerstraat 44 1991 JE Velserbroek 023-5384002 P.K Sport Voorbancken 26 3645 GV Vinkeveen 0297-264666 Tino Hoogendijk Sport&Fitness Blois van Treslongstraat 151 3132 XB Vlaardingen 010-4600260 Tino Hoogendijk Sport&Fitness Zwaluwenlaan 478 3136 VH Vlaardingen 010-4749350 Sportcentrum Oudenrijn Europaweg 48 3451 HG Vleuten 030 - 6664686 Green-Fit Veurselaan 117 2272 AT Voorburg 070 - 3000765 Thea Hoogervorst Nijverheidsweg 2 2215 MH Voorhout 0252-232657 YOUR LIFE Sportsclub Industrieweg 4 2254 AE Voorschoten 071-5611906 Strada Sports Overweg 16-18 7251 JS Vorden 0575-553433 Den Edel Sport Sniepweg 13h 2742 AR Waddinxveen 0182-613659 Sportcentrum De Plataan Plataanlaan 1 6708 PT Wageningen 0317-414114 Aerofit Hofcampweg 270 2241 KM Wassenaar 070-5119645 Life Style Vitae Houtstraat 10 6001 SJ Weert 0495-459100 Vivelli Healthclub Kelvinstraat 1 6601 HH Wijchen 024-6419289 Sportcentrum de Tuunte Europark 6 7102 AM Winterswijk 0543-522210 Sport & Health Bodyflash Parallelweg 2c 3931 MT Woudenberg 033-2861357 Broertjes Sport & Health BV Huis ter Heideweg 52-54 3705 LZ Zeist 030-7518787 Bent Sports Hunneveldweg 6-B 6903 ZM Zevenaar 0316-331782 Mulder Sport Parkdreef 199a 2724 EP Zoetermeer 079-3317733 SnowWorld Fitness Buytenparklaan 30 2717 AX Zoetermeer 079-3202333 Healthclub Better Bodies Hofdreef 38 4881 DR Zundert 076-5975499

Page 30: VES exclusief magzine feb 2012

MEDIA & TRENDS58

Al eerder lieten we de Ubisoft interactieve game “Just Dance” de revue passeren. Met de gloednieu-we versie Just Dance 3LC wordt je al dansende uit-gedaagd om de ‘Just Sweat Packs’ te downloaden, waarmee je full swing aan je conditie werkt. Liever lekker oldschool? Dan is de “Abba You Can Dance” of de ‘Michael Jackson The Experience’ echt iets voor jou! En dansen maar! www.justdancegame.com

Dol op eco-food? Blijf dan op de hoogte van de meest gezonde items, waaronder Chia zaad, via: www.organic.healthfoodxdrinks.com

Traplopen is hot, aldus diverse trendrapporten. Wie er fa-natiek mee aan de slag wil, kan via Google de leukste, beste en meest effectieve tips vinden over Stair Climbing Fitness.

De nieuwste fit trend heet Cy-Yo. Deze combinatie tussen yoga en cardio brengt Westerse en Oosterse wijsheden sa-men tot een gezonde trainingsvorm. www.cy-yo.co

Mediteren is een optimale vorm van ontspannen. Ga eens op ontdekkingreis en kijk welke techniek het beste bij jou past. Op het internet zijn diverse voorbeelden en gratis meditaties te vinden. Van YouTube tot www.freemeditations.com. Ontspan!

Pranayama, of wel ademhalingsoefeningen zijn gezond voor iedereen. Het is immers de ademhaling die essenti-eel is. Maak kennis met Pranayama op www.abc-van-yoga.nl/pranayama

Hoe fit ben jij?

Map My Fitness, is een heerlijke website vol goede sug-gesties en een praktische applicatie die je op vrijwel iedere smartphone kunt installeren. Maak vrienden, hou je eigen eet-, leef- en sportpatroon bij, ga uitdagingen aan en zorg goed voor jezelf is het devies. Je zou het bijna het sportieve antwoord op Facebook kunnen noemen. En dan wel een stuk gezonder...www.mapmyfitness.com

dans jeZelf fit

nadenkertje

Omslag_Binnen_Exclusief_03:Opmaak 1 23-02-2010 11:08 Pagina 60

We horen het woord steeds vaker: Mindfulness. Deze uit het Boedhisme afkomstige techniek helpt ons om ons bewustzijn te vergroten, of beter: os bewust te laten zijn van het bewustzijn. Gewoon simpelweg ‘zijn’ om zo bewuster te leven en dichterbij onszelf te komen. Daarmee wordt stress te lijf gegaan en voel je je veelal stukken beter over ‘het zelf’. Naast talloze boeken en cursussen, is er nu ook een Nederlandstalige Mindfulness App voor op de iPhone, iPad of iPod. Hij is voor €8,99 te downloaden via de app-store onder de naam ‘Mindfulness Teacher’.

FitnieuWS

Page 31: VES exclusief magzine feb 2012

Kijk voor de dichtstbijzijnde Life Fitness dealer op www.lifefi tness.nl/home

Een gezonde lifestyle is belangrijk voor u. Maar een drukke agenda heeft soms impact op uw goede voornemens. Gun uzelf daarom meer fl exibiliteit in uw trainingsschema. Met een combinatie van fi tnesstoestellen thuis traint u wanneer het u uitkomt en heeft u een perfecte aanvulling op uw clublidmaatschap.

Life Fitness biedt naast een breed assortiment professionele toestellen ook ruime keuze aan kwaliteitstoestellen voor thuis voorzien van innovaties zoals de Virtual Trainer App en de moglijkheid om uw iPod of iPhone te bedienen en op te laden via het display.

ONTWERP UW EIGEN FITNESSRUIMTE MET DE LIFE FITNESS ROOMPLANNER OP WWW.LIFEFITNESS.NL/HOME

LF_adv. VES feb-2012_A4.indd 1 10-02-12 09:44