verschijnt 5 maal per jaar 40 jaar - LCKV

Click here to load reader

 • date post

  12-Nov-2021
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of verschijnt 5 maal per jaar 40 jaar - LCKV

Opzet 37-2.qxdledenblad LCKV Jeugdvakanties jaargang 41 • nr. 1 • december 2012 verschijnt 5 maal per jaar
Nieuw terrein P3
Ouwe mensen P7
Verdeelde kampen P9
jaar
En weer een DJWGG-avond voorbij. En wat was ook deze avond leuk! In eerste instantie was ik nog een beetje sceptisch over het thema, maar het gaf de avond juist een extra feestelijk tintje. Vele glitters, veren, hoeden, jurkjes, mooie pakken en een aantal zeer creatieve uitspattingen zag ik voorbij komen. De sfeer was goed en de avond ging tot in de late uurtjes door. Iemand zei me dat de DJWGG- avond toch wel één van de betere feest- jes van het jaar is en dat kan ik alleen maar beamen. In deze Opzet daarom nog even heerlijk nagenieten met foto’s en
met de door jullie geschreven anekdotes op de pamfletten die bij de wc hingen. Best grappig om te zien hoe er, naarmate de avond vorderde, steeds meer gekke dingen geschreven waren.
Met deze Opzet en zo aan het eind van 2012 sluit ik ook een periode af. Na twee jaar met plezier hoofdredacteur te zijn geweest, heb ik gezocht naar een opvol- ger. Door tijdgebrek en gezinsuitbreiding, heb ik besloten een stapje terug te nemen. Ik blijf nog wel in de redactie van de Opzet, maar vanaf nu gaat Bob Mooijenkind de ‘Opzet-kar trekken’. Als redactielid draait hij nu een paar jaar mee en hij zag deze nieuwe uitdaging wel zitten. Super dat hij dit wil gaan doen en ik heb er, samen met de rest van de redactie, alle vertrouwen in! Tot slot nog mijn laatste woorden als hoofdredacteur van de Opzet: Heel veel geluk in 2013, een prachtig kampseizoen gewenst met vele leuke LCKV-activiteiten en voor nu, heel veel leesplezier!
De Opzetter He
ar -K ra lt
En toen was het alweer bijna 2013… Weer een jaar voorbij, weer een kamp- seizoen afgesloten en weer een nieuw kampseizoen gestart.
Belangrijke datum 5 januari
25 januari Inschrijving deelnemers
Wat maakt Stoumont tot een echt LCKV- terrein? De locatie maakt Stoumont tot een echt LCKV-terrein. Het ligt afgezonderd en aan het einde van een doodlopende weg. Verder ligt het terrein aan een rivier en aan een speelbos. Ook zijn er in de directe omgeving veel weilanden, heuvels en bossen.
Hoe hebben jullie dit terrein gevonden? Dat is een grappig verhaal, ik ben eerst met Bart Koek via internet op zoek gegaan naar terreinen in België. Vervolgens zijn we langs een paar van die terreinen gegaan. Hier zaten helaas geen successen bij. De terreinen waren of te groot, of lastig bereikbaar met bus- sen. Toen zijn we langs een camping gereden waar we zouden overnachten. De camping had een Nederlandse eige- naar en we hebben hem ons verhaal uit- gelegd. Hij had zelf geen terreinen, maar hij kende een vrouw die ons misschien verder zou kunnen helpen. We hebben contact gezocht met die mevrouw en zij heeft ons vier terreinen laten zien. Eén van deze terreinen is ons nieuwe kamp- terrein geworden. Een groot voordeel is dat de eigenaar van het terrein Nederlands spreekt.
Zijn er bijzonderheden aan het terrein (aggregaat, waterpomp, keet o.i.d.)? Bijzonder is dat het terrein uit twee delen bestaat. Er is een klein terrein, dan een rij bomen en dan een groot terrein. Het is aan de opzetleider om uit te puzzelen hoe de tenten het makke- lijkst zijn in te delen. Verder zijn er geen bijzonderheden aan Stoumont, er is geen stromend water, alleen de rivier. De watervoorziening gaat via een water- tank. In de rivier komen geen kano’s of kajakken voorbij, je bent er echt niemand tot last en je hebt er van niemand last.
Hebben jullie ook de sport-en–spel- bossen getest? We hebben ze nog niet getest, wel goed bestudeerd. Het is een klein bos, aan de andere kant ligt het dorp. Het bos dempt hopelijk het geluid voor het dorp.
Zijn er survivalmogelijkheden in de buurt? Dit kan ook aan de rivier, je kunt kajak- ken. Alleen is de waterstand niet con- stant genoeg om vooraf te boeken. De outdoor is op loopafstand. Hier is een hoge-bomen-parcours, je kunt met vlotten het water over. Een programma is tot op heden nog niet afgesproken.
Waarom zijn er niet zes weken gehuurd? Voor het eerste jaar is het uitproberen, als het niet goed zou gaan, zou dat op zes weken zijn uitwerking hebben. Nu gaan we al vier weken i.p.v. drie weken, wat eigenlijk gebruikelijk is voor een eerste jaar.
Waarom gaan we naar Stoumont? Omdat het een heel leuk terrein is, leuker dan La Roche. Stoumont is een heel goed alternatief voor La Roche. Vanwege incidenten uit het verleden, vonden we het niet meer fijn om deel - nemers en staf naar La Roche te sturen. Na een presentatie over Stoumont werd het bestuur meteen erg enthousiast, de keuze was makkelijk gemaakt.
Waar ligt het precies (welke omge- ving)? Het ligt vlak bij Spa en bij het F1-circuit Spa Francorchamps. Het ligt nog dichter bij de watervallen van Coo. Een dag- tocht zou eventueel langs de water - vallen kunnen leiden.
Kan je goed overlopen op het terrein? Ja, ik denk het wel, het is niet een heel groot terrein, dus de staf is altijd in de buurt. Er is een gedeelte met bomen, dus dat zou een goede schuilplek kunnen zijn.
Hoe zit het met eventuele “buren”, zijn die er ja of nee? Er is een dorpje en een kasteel in de buurt, maar dit is wel op enige afstand en hopelijk bezorgen we nergens overlast.
Al met al kunnen we stellen dat het kampterrein Stoumont voldoet aan alle eisen en wensen die er aan een LCKV kampterrein gesteld worden. Nu is het aan de LCKV’er om er een echt LCKV- terrein van te maken, door er de komen- de jaren superkampen te gaan draaien. We zijn nu al benieuwd naar de stoere (wellicht iets overdreven) kampverhalen.
Be a v. d. H oe
d
Colofon Hoofdredactie: Hennie Verhaar-Kralt, Bob Mooijenkind Redactie: Nils Bierman, Olga Blok, Arjan van Duiven - boden, Bea van den Hoed, Marcella Kerkman, Leon Krijgsman, Sanderijn Schuur, Jan van Zwieten Foto’s DJWGG: Edward Niewold Illustraties/layout : Nils Bierman, Druk: Deltabach Grafimedia, Nieuw Vennep Correspondentie-adres: LCKV Jeugdvakanties Voorschoterweg 8e • 2324 NE Leiden (071) 572 22 55 • www.lckv.nl - [email protected]
Stoumont is waar we heen gaan!
De LCKV is een kampterrein rijker … en Stoumont is een LCKV-kampterrein rijker. Vanaf aankomende zomer kun je op kamp naar Stoumont. Om wat meer te weten te komen over het terrein en omgeving hebben we bestuurslid Terreinen Jilte Onderwater om meer informatie gevraagd.
Geboren Bram, zoon van Bart en Loes Donker
Anna, dochter van Gert-Jan en Saskia Leeuw
Dorus, zoon van Aafke Plug en Sander Brugman
Senna , dochter van Bieneke Verhaar en Ferenc Obèr
Hannah, dochter van Joke en Arjan Rietkerk
Bent, zoon van Thierry en Judith Platteel Teun, zoon van Gert en Natasja van Keulen
Roaring Twenty twelf
Co nn
y Re
ijn go
ud t
Van een dagtocht op Heerde, tot een sloepentocht door Leiden: wat we ook doen, ‘ouwehoeren’ staat centraal
2012 Doelstelling van de stichting: het vast- houden van het LCKV-gevoel bij oud stafleden van de LCKV Jeugdvakanties. Zij doet dit door het organiseren van minimaal een activiteit per jaar voor die oud-stafleden die zich hebben aange- sloten bij de ‘Vrienden van LCKV’.
Bestuurlijk gezien heeft 2012 in het teken gestaan van het oprichten van een bestuursvorm en het zoeken naar de juiste aanpak. Geadviseerd door een notaris en kijkend naar het soort club dat we willen zijn, is toch gekozen voor een stichting. In december zullen de statuten bij de notaris passeren en is de stichting een feit. Middels een huishou- delijk reglement wordt de transparantie van de stichting geregeld. Zo zal jaarlijks in het eerste kwartaal aan de leden van de stichting verslag worden gedaan van de financiële situatie. Bovendien wil het bestuur de organisatie van het Vrienden van - werk verbreden. Daarbij is onze doelstelling nadrukkelijk om meer leden bij het organiseren van activiteiten te betrekken, zodat niet één groep mensen de agenda bepaalt en ook invult.
Leden Een eerste voorbeeld van deze werk - wijze is de behoeftepeiling die men via de mail heeft ontvangen. Twee leden van de Vrienden van ontwikkelden deze voor het bestuur en dragen zorg voor de verwerking van de gegevens. Een belangrijke onderzoeksvraag betreft het bereik onder de leden. Het absolute aantal leden van de club valt niet tegen.
Maar wat ons als bestuur wel zorgen baart is het feit dat er bij activiteiten steeds maar 25% van die leden aan - wezig is. Hoe komt dat? Sluiten de ambities van het bestuur wel aan bij die van de leden? Natuurlijk stellen we meer vragen, want ook al zijn we niet ontevreden: we willen meer leden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de nieuwe aan- was? Hoe bereiken we die? Het bestuur kijkt erg uit naar de reacties.
Terug naar het afgelopen jaar. Het jaar begon met een nieuwjaarsreceptie:
Oud en Nieuw Voor veel oud LCKV’ers was vroeger aan het vieren van ‘Oud en Nieuw’ de nieuw jaarsborrel van de LCKV verbon- den. Druk bezocht – eerst aan de Nieuwe Rijn en later in de bar van de Vestestraat. In 2012 heeft de Vrienden van kunnen aansluiten bij de nog steeds bestaande nieuwjaarsborrel in de bar van de LCKV. Echt Oud en Nieuw dus. Erg gezellig en goed ontvangen door onze leden, een nieuwe traditie is geboren. Want ook in 2013 agenderen we de nieuwjaarsreceptie: 5 januari 2013, vanaf 16.15 uur – in de bar van het LCKV-pand.
Heerde Bijna alle leden van Vrienden van delen herinneringen aan Heerde. Het is daar- om dat in juni de jaarlijkse officiële ont- moeting daar plaatsvond. Startend bij de Kiosk werd een fototocht gelopen langs de bekende plekken. Een limonadepost bij de Schaapskooi, lunchen aan het Pluizenmeer en via de Paraplu naar het kampterrein van toen: de Dellen. Nostalgie in optima forma (!), afgesloten met een glas Prosecco en als afscheids- ceremonie het weghalen van de pomp. De dag eindigde bij het pand waar de snackkar van Ronald de Haas en leden van de barcommissie de catering
verzorgden. En wat een plezier is er beleefd aan de pubquiz – professioneel samengesteld en gepresenteerd door Sander Fase.
Sloepentocht Het is de verwachting van het bestuur dat de najaarsactiviteit van 2012 ook tot de Vrienden van tradities gaat horen: een Leidse tocht. Dit jaar een sloepen- tocht. Leden stelden hun sloep beschik-
baar en vanaf de Re-Spons werd een tocht gevaren door de
Leidse grachten. Natuurlijk is ook deze tocht alleen LCKV waardig als er sprake is van iets meer dan alleen een tocht. Naast hapjes en drankjes had elke boot een scala aan vragen te beantwoorden.
Emst Inmiddels ook verbonden aan de Vrienden van is het oude LCKV-terrein in Emst. Als Vrienden van hebben we Emst in ‘bruikleen’ gekregen. Jaarlijks vraagt het bestuur van Vrienden van LCKV een vergunning aan voor het organiseren van 12 weekenden. Deze weekenden moeten een LCKV-karakter hebben. Denk aan voorbereidingsweekenden voor kampen, reünies en dergelijke. Bovendien blijft het terrein zo ook nog binnen handbereik van de LCKV.
2013 Wat kunt u, naast de al genoemde acti- viteiten nog meer verwachten in 2013? Vernieuwingen aan de website en ver- beteringen aan de facebookpagina staan op stapel evenals een oude bekende: De Hel van Heerde…Wie weet borrelen we in 2013 op de oude zolder. Hoe dan ook: ook in 2013 gaan we elkaar zien. Het gaat immers om de ontmoeting! Of zoals één van de leden het zo treffend verwoordde: ‘Wat we ook doen, ‘ouwehoeren’ staat centraal.’ Ben je nog geen lid? 40 + en (oud)staf- lid? Meld je aan via de website: www.vriendenvanlckv.nl
Het is al weer vijf jaar geleden dat de Vrienden van LCKV werd opgericht. Inmiddels een actieve reünistenclub met ruim 200 leden . Natuurlijk staat het delen van herinneringen aan de kampen en het verenigingsleven centraal, maar langzaam aan wordt er ook gebouwd aan nieuwe tradities. Het kerstnummer van de Opzet is wat ons betreft een uitstekend moment om vanuit een terugblik naar 2012, vooruit te kijken…
Door wat logistieke mankementjes hebben we de papieren pas om 21.30 u opgehangen, maar met in ons achter- hoofd dat een grotere hoeveelheid genuttigd alcohol hopelijk zou leiden tot meer leuke quotes, leek ons dat niet zo erg. Aan mij de eer om de vellen aan het eind van de avond mee naar huis te nemen (toen er overigens nog maar drie hingen…) en te bewaken met m’n leven
om van de input vervolgens een stukje van 600 tot 800 woorden te fabriceren.
Toen ik de vellen zondagavond eens goed bekeek, bleek helaas dat er niet bijster veel bruikbaars op stond. Ik had veel verwacht van hetgeen er tijdens de avond door een meisje op was gezet terwijl zij steeds opnieuw door een jon- gen werd belaagd die haar jurk over haar
hoofd gooide, zodat we een goed uit- zicht hadden op haar kont in panty, maar op dat vel stonden vooral tekeningen.
Geen 600 tot 800 woorden dus, maar een aantal extra foto’s van deze topavond en van die gedeeltes van de papieren die nog een beetje de moeite waard zijn. Heeft iemand misschien een goed idee voor het verzamelen van kreten tijdens de volgende DJWGG? Dan horen we dat graag! Roep het maar op onze facebook - pagina!
Vorig jaar hadden we een papieren klaagmuur opgehangen waarop alle verbitterde mensen die geen kamp hadden gevonden hun grieven kwijt konden. Maar wat bleek? Er waren vrijwel geen klagers! Dit jaar besloten we het dus over een andere boeg te gooien. In plaats van bij de hal, werden er vier vellen papier bij de wc’s opgehangen, zodat mensen zich er tijdens het wachten op konden uitleven. Wat zou iedereen nou graag in de Opzet terugzien? We waren heel benieuwd naar de reacties!
Sa nd
De vellen papier op de DJWGG…
"De spannendste gebeurtenis van de LCKV", aldus Koen van der Poel, die alle aanwezigen welkom heette. Gespannen gezichten verraden dat de voorzitter het bij het rechte eind heeft. Elk duo heeft wel een voorkeur en hoopt aan het einde van de middag naar huis te kunnen gaan met het kamp van hun keuze. Als eerste worden de tienerkampen verdeeld. Stoumont, Wiltz, Lieler, Nahin maar ook Chaam heeft kampen voor deelnemers van 14 jaar en ouder. De namen van de hoofdleiders gaan in de hoge hoed. En dan is het tijd voor het verdelen. Eén voor één worden er namen genoemd en kampen op het rooster ingevuld. Iedereen kan zijn voor- keurskamp noemen, ook als er al een ander duo op ingevuld staat. Wanneer alle namen zijn genoemd, staan de kam- pen waarop 1 duo ingeschreven staan heeft direct vast. Bij de tienerkampen zijn er uiteindelijk drie kampen waar dubbele namen staan. Loting zorgt al snel voor een verdeling van alle kampen. Bij de kampen voor de jongere leeftijden gaat het al even snel. Na het trekken en invullen van de namen hoeven daar maar twee duo’s van kamp te switchen om het nieuwe schema compleet te
maken. Aan het eind van het verdelen is er opluchting bij iedereen. De kampen zijn verdeeld, de datum en terreinen zijn bekend. Ook dit jaar is het weer opvallend dat Terschelling niet bij iedereen favoriet is. Een kampterrein dicht bij de bewoonde wereld en de bootreis schijnen veel hoofdleiders te weerhouden om naar dit terrein te gaan.
Gehandicaptenkamp Opluchting is er ook bij Anneke van Houten. Sinds jaar en dag draait zij het gehandicaptenkamp op Terschelling. Dit jaar was het echter nog helemaal niet zeker of het kamp wel door zou gaan. Haar maatje was gestopt en er was nog geen vervanger gevonden. Het besluit was eigenlijk al genomen om het gehan- dicaptenkamp dit jaar niet door te laten gaan. Pas op deze middag, net vóór het verdelen, was het probleem opgelost. Koos Jansen gaat met haar mee om het kamp op Terschelling te draaien. Ze hebben er allebei veel zin in. Een nieuw duo maar ook een nieuwe week. Dit sei- zoen is het gehandicaptenkamp namelijk van week 1 naar week 4 verhuisd. Voornaamste reden is omdat week 4 qua
aantal deelnemers lastig vol te krijgen is. Door te ruilen met week 1 is dit pro- bleem opgelost. Het gehandicaptenkamp zit namelijk altijd wel vol. Anneke vertelt dat het met deelnemers al jaren goed gaat. Ook het afgelopen seizoen was er weer meer vraag dan aanbod. Het bewijs dat een dergelijk kamp absoluut bestaans- recht heeft. Het gehandicaptenkamp is niet meer weg te denken uit de vereniging. Toch zien sommigen het als een aparte groep binnen de club. Gezien de bijzondere zorg- en hulpvraag is dat wellicht ook zo. Maar heb je het over de LCKV- cultuur, dan is die binnen het kamp absoluut aanwezig. Alle traditionele spellen en liedjes worden in zo'n week gespeeld en gezongen. Ieder jaar gaan er 30 stafleden mee. "En dat zijn heus niet allemaal mensen uit de zorg" benadrukt Anneke. "We heb- ben een loodgieter, fotograaf, rietdekker en automonteur rondlopen. Mensen die het gewoon leuk vinden om mee te gaan! Daarbij, iedereen binnen de LCKV heeft voorkeuren als het om kampen gaat. De één wil liever geen binnenlands kamp en de ander wil absoluut geen 8-10 jaar draaien. Dus wat dat betreft zijn wij gewoon één van de 39 kampen".
Door de verhuizing naar de 4e week moeten er logistiek gezien wel wat dingen georganiseerd gaan worden. De extra tenten en materialen die nodig zijn worden normaal tijdens de opzet neer- gezet. Wanneer moet dat nu gebeuren? Tijdens week 3 of eerder? Wanneer worden ze afgebroken? Koos Jansen ziet gelukkig geen proble- men. "Dat gaan we allemaal prima oplossen. Alles is mogelijk." Anneke bevestigd dit. "Het komt allemaal goed!". Wanneer twee mensen met zoveel erva- ring dit zeggen, kan het ook niet anders dan dat dit goed afloopt. Inmiddels ruikt het op de Zolder naar macaroni. Dampend staat het te wachten voor de hongerige aanwezigen. Bord, mok en bestek! Het nieuwe seizoen is begonnen!
Le on
K rij gs m an
Zaterdagmiddag 3 november was het druk in het pand aan de Voorschoter - weg. Alle hoofdleiderduo's van het komende kampseizoen waren aanwezig om de kampen te verdelen. De voltal lige afdeling Leiding stond klaar om de start van het nieuwe seizoen in goede banen te leiden.
Kampverdeelmiddag De spannendste gebeurtenis van de LCKV
Iedereen kent het wel, trouwen op kamp. Vele vrouwelijke stafleden zijn op kamp getrouwd in de trouwjurk van hun moeder en veel mannelijke stafleden hebben wel eens het oude trouwpak van hun vader snel in de verkleedkoffer gestopt. Je weet maar nooit… Toch gaat er al jaren een gerucht dat er ook een echt huwelijksaanzoek is gedaan op kamp. En dat hebben wij tot op de bodem uitgezocht. Na wat navraag-werk bij de LCKV zijn
we er al snel achter gekomen dat het om een medewerker van de LCKV gaat, namelijk Sander Fase. Sander, die binnenkort vader hoopt te worden, kan nog steeds vol trots vertellen over zijn actie. Het eerste fabeltje dat uit de wereld geholpen moest worden, is dat Sander niet als staflid op het kamp aanwezig was. Zijn vriendin Marjan wel. Echter, als ervaren zolderlid en opzetter weet Sander wel goed de weg op de diverse kampterreinen. En zeker op Bladel, waar
Marjan op kamp was. Gehuld in een smetteloos wit pak is Sander op don- derdagavond met zijn maatje richting Bladel gereden. De eerste uitda- ging was om ongezien bij de keuken te komen. Iedereen die Bladel een beetje kent, weet dat dit een grote uitdaging is. Zeker in een wit pak.
Op die avond was…