Verloffolder 2012

3
OBS Het Toverkruid 2012-2013 Dalkruid 23 5721 RR Asten 0493-697439 [email protected] www.toverkruid.nl Spelregels bij verlof In de Leerplichtwet zijn alle verlof– en vakantiemogelijkheden voor kinderen in het basisonderwijs vastgelegd. Bij ouders/verzorgers is soms onduidelijkheid wanneer verlof wel of niet gegeven kan worden. In deze folder zetten we alle mogelijkheden en onmogelijkheden voor u op een rijtje. Welke mogelijkheden kent onze school? 1) Schoolvakanties 2) Twee vakantiedagen naar eigen keuze 3) Extra verlof wegens bijzondere omstandigheden 4) Ongeoorloofd verzuim 1) Schoolvakanties en vastgestelde vrije dagen De schoolvakanties en andere vrije dagen worden door de school vastgesteld, met instemming van de Medezeggenschapsraad. Hierbij wordt veelal het door de overheid uitgebrachte advies gevolgd. De school kan echter ook afspraken maken met het eigen Schoolbestuur, de schoolbesturen in de omgeving en het voortgezet onderwijs. Ruim voor het begin van ieder nieuw schooljaar worden de vakanties bekend gemaakt via de nieuwsbrief. Ze staan ook op de kalender die alle ouders voor aanvang van het nieuwe schooljaar ontvangen. 2) Twee vakantiedagen naar eigen keuze In de vakantieregeling zijn twee dagen opgenomen die ouders/verzorgers naar eigen keuze kunnen opnemen. Afspraken hierbij zijn: Uiterlijk twee weken voorafgaand aan een gekozen datum delen de ouders/verzorgers die schriftelijk mee aan de directeur. De wet staat niet toe om deze dagen op te nemen in de eerste twee weken na de zomervakantie. De dagen kunnen niet worden opgespaard voor een later schooljaar. De dagen geven recht op twee keer verlof. Dit kan zijn: twee hele dagen, twee halve dagen, of een hele en een halve dag (dus niet vier halve dagen). De dagen kunnen aaneengesloten worden opgenomen. Het is niet verplicht om de dagen op te nemen. 3) Verlof wegens bijzondere omstandigheden De wet biedt scholen de mogelijkheid om in een aantal situaties extra verlof te verlenen. Als bijzondere omstandigheden worden in dit verband aangemerkt: a) Het vervullen van een godsdienstige of levensbeschouwelijke verplichting: Dit moet echter minimaal twee dagen van tevoren gemeld worden aan de directeur. Per verplichting wordt één dag vrij gegeven. b) Familie-omstandigheden, zoals: Het bijwonen van een huwelijk van bloed– of aanverwanten, en vieringen van een 25-, 40– of 50-jarig jubileum van bloed– of aanverwanten. Het overlijden of de ernstige ziekte van bloed– of aanverwanten.

description

Verloffolder 2012

Transcript of Verloffolder 2012

Page 1: Verloffolder 2012

OBS Het Toverkruid 2012-2013

Dalkruid 235721 RR [email protected]

Spelregels bij verlof In de Leerplichtwet zijn alle verlof– en vakantiemogelijkheden voor kinderen in het basisonderwijs vastgelegd. Bij ouders/verzorgers is soms onduidelijkheid wanneer verlof wel of niet gegeven kan worden. In deze folder zetten we alle mogelijkheden en onmogelijkheden voor u op een rijtje. Welke mogelijkheden kent onze school? 1) Schoolvakanties 2) Twee vakantiedagen naar eigen keuze 3) Extra verlof wegens bijzondere omstandigheden 4) Ongeoorloofd verzuim 1) Schoolvakanties en vastgestelde vrije dagen De schoolvakanties en andere vrije dagen worden door de school vastgesteld, met instemming van de Medezeggenschapsraad. Hierbij wordt veelal het door de overheid uitgebrachte advies gevolgd. De school kan echter ook afspraken maken met het eigen Schoolbestuur, de schoolbesturen in de omgeving en het voortgezet onderwijs. Ruim voor het begin van ieder nieuw schooljaar worden de vakanties bekend gemaakt via de nieuwsbrief. Ze staan ook op de kalender die alle ouders voor aanvang van het nieuwe schooljaar ontvangen. 2) Twee vakantiedagen naar eigen keuze In de vakantieregeling zijn twee dagen opgenomen die ouders/verzorgers naar eigen keuze kunnen opnemen. Afspraken hierbij zijn:

Uiterlijk twee weken voorafgaand aan een gekozen datum delen de ouders/verzorgers die schriftelijk mee aan de directeur.

De wet staat niet toe om deze dagen op te nemen in de eerste twee weken na de zomervakantie.

De dagen kunnen niet worden opgespaard voor een later schooljaar. De dagen geven recht op twee keer verlof. Dit kan zijn: twee hele dagen, twee halve dagen, of een hele en een halve dag (dus niet vier

halve dagen). De dagen kunnen aaneengesloten worden opgenomen. Het is niet verplicht om de dagen op te nemen.

3) Verlof wegens bijzondere omstandigheden De wet biedt scholen de mogelijkheid om in een aantal situaties extra verlof te verlenen. Als bijzondere omstandigheden worden in dit verband aangemerkt:

a) Het vervullen van een godsdienstige of levensbeschouwelijke verplichting: Dit moet echter minimaal twee dagen van tevoren gemeld worden aan de directeur. Per verplichting wordt één dag vrij gegeven.

b) Familie-omstandigheden, zoals: Het bijwonen van een huwelijk van bloed– of aanverwanten, en vieringen van een 25-,

40– of 50-jarig jubileum van bloed– of aanverwanten. Het overlijden of de ernstige ziekte van bloed– of aanverwanten.

Page 2: Verloffolder 2012

OBS Het Toverkruid 2012-2013

Dalkruid 235721 RR [email protected]

c) Als wegens de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders/verzorgers vakantie tijdens de reguliere schoolvakanties niet mogelijk is. Voorwaarden: Bij de aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd, waaruit de specifieke

aard van het beroep blijkt. De aanvraag moet minstens acht weken van tevoren bij de directeur worden ingediend. De verlofperiode mag maximaal tien schooldagen beslaan. De verlofperiode mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar. De betrokken ouder(s)/verzorger(s) moe(ten) zelf aan de vakantie deelnemen. Er mag maar éénmaal per jaar om dezelfde reden een aaneengesloten periode van

maximaal tien dagen verlof worden verleend. d) Verhuizing van het gezin.

Een verzoek tot extra verlof wordt altijd individueel beoordeeld. Dit geldt meestal ook voor de duur van dit verlof. Er kunnen zich andere omstandigheden waardoor u verlof kunt aanvragen. De algemeen gehanteerde regel is: Verlof wordt verleend als een kennelijk onredelijke situatie voorkomen kan worden. Het zijn vaak omstandigheden, die buiten de wil van de leerling en/of de ouders/verzorgers zijn gelegen.

Welke situaties komen NIET in aanmerking voor extra verlof: Vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden Vakantie in een goedkope periode of in verband met speciale aanbiedingen Eerder vertrek of latere terugkeer in verband met te verwachten verkeersdrukte Verlof wegens vakanties van vriendjes of vriendinnetjes of familieleden in een andere

vakantieregio Verlof omdat andere kinderen uit het gezin vrij zijn Uitnodiging van familie of vrienden buiten de normale vakantietijden.

4) Ongeoorloofd verzuim Ieder schoolverzuim, geoorloofd of ongeoorloofd, wordt opgenomen in onze leerlingadministratie. Iedere vorm van afwezigheid van de leerling die niet door ziekte wordt veroorzaakt of onder de bovengenoemde categorieën van geoorloofd verzuim valt, wordt in principe aangemerkt als ongeoorloofd verzuim. De verzuimgegevens kunnen via koppeling van ons administratiepakket worden ingezien door het Schoolbestuur en de Leerplichtambtenaar van de gemeente. De ambtenaar van Leerplichtzaken beslist eventueel welke maatregelen worden genomen. Ook te laat op school komen geldt als ongeoorloofd verzuim en wordt door de leerkracht in de administratie vastgelegd! Voor het bezoeken van een arts, tandarts, ziekenhuis, of therapeut verzoeken wij u zoveel mogelijk afspraken buiten schooltijd te maken. Voor leerlingen die ver van de school af wonen kan verlof worden gegeven indien de school vanwege zeer extreme verkeersomstandigheden niet bereikbaar is. Kinderen zijn leerplichtig vanaf het moment dat zij 5 jaar zijn geworden. Voor kleuters van 4 jaar die overbelast dreigen te raken kan in overleg met de leerkracht worden toegestaan het kind voorlopig enkele dagdelen per week thuis te houden.

Page 3: Verloffolder 2012

OBS Het Toverkruid 2012-2013

Dalkruid 235721 RR [email protected]

Het indienen van de aanvraag U kunt verlof aanvragen door het verlofbriefje in te vullen en bij de directeur in te leveren. Verlofbriefjes zijn verkrijgbaar bij de directeur of bij de administratie. De directeur neemt een besluit over uw verlofaanvraag, als deze maximaal tien schooldagen betreft. Na goedkeuring ontvangt u een kopie van het verlofbriefje retour. Het origineel wordt in het verlof-archief van de school bewaard. Heeft de aanvraag betrekking op een periode van méér dan tien schooldagen, dan wordt de aanvraag doorgestuurd naar de Leerplichtambtenaar. Deze neemt vervolgens een besluit. Bij afwijzing kunt u schriftelijk bezwaar aantekenen bij de functionaris die het besluit genomen heeft. U krijgt altijd de gelegenheid uw bezwaar mondeling toe te lichten.

Vraag verlof altijd zo tijdig mogelijk aan. Overleg bij twijfel vooraf met de directeur.

De school streeft altijd naar een voor alle partijen redelijke oplossing.