Verkooptips Verkoop je woning zo snel mogelijk voor de ... ... presentatie van de woning. Voor een...

Click here to load reader

 • date post

  09-Jun-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Verkooptips Verkoop je woning zo snel mogelijk voor de ... ... presentatie van de woning. Voor een...

 • Verkooptips

  Verkoop je woning zo snel mogelijk voor de beste prijs!

 • Het 3-stappenplan voor een perfecte presentatie op internet en tijdens een bezichtiging.

  Marlies Post Brigitte Klapmeijer

  Thoma Post Makelaars Amsterdam The Amsterdam Styling Company (TASC)

 • Maak een aantrekkelijke

  woning

  Een perfecte presentatie voor

  internet

  En een vlekkeloze bezichtiging

  Als makelaar krijgen wij tijdens een verkoopadvies vaak de vraag: hebben jullie tips voor het verkoop-klaarmaken van de woning?. Wat kunnen wij doen aan de woning om deze beter te verkopen? Moeten we schilderen, opruimen, de keuken vervangen, of de badkamer opnieuw betegelen? Door eerst te investeren in de woning kunnen we deze samen het snelst verkopen voor de beste prijs. Daarom geven we je graag verkoop- en stylingadvies.

  Een succesvolle verkoop van een woning is een kwestie van vraag, realistische en marktconforme vraagprijs en een goede presentatie van de woning.

  Voor een goed advies over de vraagprijs heb je een goede makelaar nodig. Die kan ook een marktscan maken en zo inzicht geven naar de vraag van de kopers voor jouw woning.

  De voorbereiding voor een goede presentatie en bezichtiging kun je echter heel goed zelf uitvoeren…

  Het op de juiste manier presenteren van een woning zit in een aantal essentiële zaken: Maak je woning zo aantrekkelijk mogelijk. Een perfecte presentatie voor internet. En een vlekkeloze bezichtiging.

  Dit E-book bevat onze tips & tricks voor het succesvol presenteren en verkopen van je woning

 • Bij de verkoop zien de potentiële kopers het huis op drie verschillende momenten:

  1. Op internet 2. Bij het bekijken van de woning aan de

  buitenzijde 3. Tijdens de bezichtiging

  Eigenlijk heel logisch, maar we gaan toch elk onderdeel apart omschrijven en uitleggen.

  4

 • 5

  Styling:

  Methode om het huis verkoop klaar te maken, met het doel om de woning zo snel mogelijk en tegen de hoogst haalbare prijs te verkopen.

  Voorafgaand aan het maken van de foto’s, het plaatsen op internet en het plannen van bezichtigingen, is het goed als de woning eerst gestyled wordt.

  5 basisprincipes voor verkoopstyling: Depersonaliseer de woning Haal alle rommel/overbodige zaken weg Neutraliseren Zichtlijnen Geef elke kamer een functie

  Voordat de verkoop begint, begint de verhuizing eigenlijk al. Kijk eens kritisch naar je meubels en spullen. Wat gebruik je echt en wat kan eventueel al ingepakt worden? Wat gebruik je al heel lang niet meer en kan naar de kringloopwinkel, naar de (jongere) kinderen van de buren of naar het grofvuil?

 • 6

  Depersonaliseer de woning Haal alle persoonlijke eigendommen in een woning weg, zoals foto’s en tekeningen van de kinderen. Alleen dan krijgt een potentiële koper de kans om denkbeeldig zijn eigen spullen in het huis te plaatsen, waardoor hij/zij sneller emotioneel betrokken zal raken bij het huis. De koop van een woning heeft alles te maken met emotie.

  Haal alle rommel/overbodige zaken weg Haal gedateerde, kapotte, versleten en ook een teveel aan spullen weg. En opruimen is niet verplaatsen maar echt weg doen of opbergen in dozen en deze alvast “verhuizen” naar een andere locatie of eventueel de berging, schuur of garage.

 • 7

 • 8

  Neutraliseren De woning ‘neutraal’ maken heeft als doel dat de woning een rustige en neutrale uitstraling krijgt. Schilder bij voorkeur geverfde muren in een (witte) neutrale kleur. Lukt het niet om te schilderen, zorg er dan voor dat de kleur van de muur in dezelfde kleur terugkomt bij de accessoires. Ideaal hierbij is om een kleurenwaaier te gebruiken. Indien er meer dan 2 kleuren gebruikt worden, zorg er dan voor dat deze of 2 warme of 2 koude kleuren zijn.

  Verwar de warme en koude kleuren niet met complementaire kleuren. Die halen juist het beste in elkaar naar voren. Warme en koude tinten zijn complementair aan elkaar. Warm versterkt koud en andersom. Dus ze mogen wel door en met elkaar gebruikt worden, maar niet met meer dan twee tegelijk.

 • 9

  Zichtlijnen Dit zijn denkbeeldige lijnen die ervoor zorgen dat de potentiële koper een zo optimaal mogelijk beeld krijgt van de ruimte. Door zichtlijnen te creëren lijkt een ruimte altijd groter.

  Wat is een zichtlijn en waarom zijn deze zo belangrijk?

  “Een zichtlijn geeft diepte aan een ruimte en geeft een kijkrichting aan. Ook zorgt het voor het markeren van de route door een woning. Het geeft een ruimtelijk gevoel als deze lijnen ononderbroken zijn”

  Zet meubels dus in het verlengde of grenzend aan deze zichtlijnen.

  Plaats een bed ook liever niet onder een raam. Een potentiële koper wil altijd graag naar het raam lopen.

 • 10

  Geef elke kamer een functie Een kamer die geen functie heeft, is moeilijk in te delen voor een potentiele koper. Denk aan een zolder, bergkamer of kastenkamer. Zijn deze kamers niet ingericht, dan worden deze niet als een volwaardige slaapkamer gezien.

  Je helpt de potentiele koper door te laten zien hoe hij de kamer kan gebruiken. Staat er een kamer leeg of juist overvol, dan begrijpt de kijker het niet. Omgekeerd geldt het ook: Geef een kamer geen dubbele functie. Een studeerkamer met een strijkplank of een werkplek in de woonkamer geeft de indruk dat het huis te klein is.

  Van een kastenkamer maak je eenvoudig een studeerkamer door een smalle sidetable te plaatsen met een krukje erbij. Is er voldoende ruimte voor een bed, plaats in dat geval een bed. Zo laat je zien dat het niet een kleine kastenkamer is, maar een volwaardige slaapkamer. De potentiele koper kan als er een bed staat, makkelijker de ruimte inschatten en zelf bedenken wat te doen met de kamer.

  Een bed hoeft geen echt bed te zijn. Dat kan ook een mooi opgemaakt opklapbed of luchtbed zijn. Zelfs van een aantal verhuisdozen op een rijtje kun je een bed maken. Bijkomend voordeel is dat de eerste dozen alvast zijn ingepakt en mooi uit het zicht zijn verdwenen.

  Geef elke kamer een duidelijke functie, want zo breng je de potentiele koper op ideeën.

  Tip: laat, in de kamer die al leeg is, zien dat er gemakkelijk twee bedden in passen.

 • “ Is je huis ingericht volgens de 5

  basisregels van verkoopstyling? Dan ben je bijna klaar voor de 1e indruk:

  de presentatie op internet…

 • De fotograaf

  Nodig een goede fotograaf uit, dan ben je verzekerd van een succesvolle presentatie op internet.

  Hij of zij denkt met je mee, doet uit zichzelf nog een laatste styling (door de camera ziet een fotograaf beter hoe de presentatie wordt, dan wanneer je zelf de kamer inkijkt). Dus als de fotograaf ziet dat die stoelen rond de tafel een te volle indruk geven, haalt de fotograaf deze met plezier even weg voor de foto.

  De fotograaf maakt géén foto’s met een bijzondere grote groothoeklens. Het is echt jammer voor een verkoop als de kijker een verkeerd beeld heeft van je woning op basis van de foto’s op het internet. Mooie waarheidsgetrouwe foto’s zijn belangrijk voor de verkoop.

 • Tips voordat de fotograaf komt:

  Haal alle persoonlijke spullen weg uit de badkamer (tandenborstels, Nivea/Andrelon/Hema potjes etc.) Flesjes/potjes van parfum mogen blijven staan.

  Voor de foto’s worden meestal handdoeken gebruikt. Het staat mooi als de handdoeken er als nieuw uitzien of nieuw zijn. Badkameraccessoires kunnen ook goed gebruikt worden. Een klein plantje of bloemen in een klein vaasje bijvoorbeeld. Bij voorkeur in de kleur of kleurschakering van de handdoeken (denk nog even aan de warme en koude kleuren tip).

  Mochten er dieren in huis zijn, is het verstandig om dierenbenodigdheden weg te halen voor de fotoshoot. Bijvoorbeeld: de kattenbak of de voerbak.

  Kijk of alle lampen het doen en vervang of repareer deze waar nodig. Check ook de halogeenlampen in de keuken.

 • 14

  Controleer of alle persoonlijke foto’s, kaarten, een prikbord met papiertjes of magneten op de koelkast weg zijn.

  Haal alle persoonlijke accessoires en frutsels weg.

  Haal zoveel mogelijk ‘storende’ keukenbenodigdheden weg, zoals potjes/kruiden van de supermarkt of (niet mooi uitziende) keukenapparaten.

  Voor de styling kunnen bijvoorbeeld wel de pepermolen, olieflesjes, kook- boeken, servies, glazen of vaasjes gebruikt worden.

  Een magnetron op het keukenblad kan misschien even tijdelijk op de hal of berging staan.

  Hou een showroom keuken in je achterhoofd als je bezig bent.

 • 15

  Houd de ruimte open zodat er geen blokkade voor de camera staat. Zet een hoge vaas met bloemen bijvoorbeeld liever op de grond of op een lage tafel. Zet lage accessoires op de eettafel, zoals een schaal met fruit bijvoorbeeld of sidetable boeken.

  Zorg dat de woning schoon is, de badkamer droog, de kranen opgepoetst en de ramen gelapt. Vooral als de zon op de ramen schijnt, zie je viezigheid goed.

  Is het bed strak opgemaakt? (eventueel strijken…). Bij voorkeur met een wit sprei die geheel over het bed valt. Deze zijn betrekkelijk goedkoop bij Ikea te verkrijgen. Op het bed een paar kussentjes en/of een voetenplaid. Ook hierbij geldt in dezelfde kleur (schakering) van een andere kleur in de kamer. Denk aan hotelbedden.

  Bij voorkeur een nachtkast