Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP Noord-Brabant (2011-2015)

26
VERKIEZINGSPROGRAMMA CHRISTENUNIE - SGP NOORD-BRABANT 2011-2015 VERKIEZINGSPROGRAMMA Noord-Brabant 2011 - 2015

description

Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP Noord-Brabant (2011-2015)

Transcript of Verkiezingsprogramma ChristenUnie-SGP Noord-Brabant (2011-2015)

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

verkiezingsprogramma

noord-Brabant2011 - 2015

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

inleiding

ChristenUnie-SGP bedrijft politiek bij een open Bijbel, het gezaghebbende Woord van God. Dat kan niet anders omdat ChristenUnie-SGP de overheid ziet als dienares van God. Ook in ons bestuurlijk handelen gaat het om het dienen van God en om het liefhebben van mensen.

Dat leidt tot een politiek van dienstbaarheid aan de Brabantse samenleving, verdediging van geestelijke en politieke vrijheden, opkomen voor het gezin, voor kwetsbaren, eerbied voor het leven en de keuze voor duurzaamheid. Dat vormt de kern van onze bestuur-lijke inzet in de komende jaren!

Ieder mens heeft ruimte nodig. Ruimte om te wo-nen, te werken, te verplaatsen, te ontspannen en te ontplooien. De ChristenUnie-SGP fractie wil haar in-breng leveren om die ruimte te realiseren. Daarmee raken we overigens ook de kerntaken van de provin-cie: ruimtelijke ontwikkeling, economie, infrastructuur, jeugdzorg, cultuur en bestuurlijk toezicht.

Ruimte bieden impliceert ook grenzen stellen. Dat geldt in de fysieke leefomgeving als het gaat om zui-nig ruimtegebruik, revitalisering van bestaande bedrij-venterreinen en een verstandige balans tussen meer of bredere wegen en gebruik van openbaar vervoer. Grenzen willen we ook bewaken als het gaat om het Brabantse landschap, om het Brabantse erfgoed en om de Brabantse tradities.

Provincies gaan een spannende tijd tegemoet. Er zullen ingrijpende beslissingen moeten worden geno-men. Het gaat om de taken, maar ook om de schaal van de provincies. Het gaat echter ook over de nood-zaak en de positionering van het middenbestuur in ons land. ChristenUnie-SGP wil dat onze provincie betrokken is bij onze samenleving. Dat vereist taak-gerichtheid, slagvaardigheid, transparantie, bondge-nootschap en efficiency van het provinciaal bestuur.

De effecten van de recessie gaan ook de provincie Noord-Brabant niet voorbij. Keuzes zullen moeten worden gemaakt. De verantwoordelijkheid van in-woners, bedrijfsleven en organisaties zal toenemen.

ChristenUnie-SGP houdt vast aan de Bijbelse norm dat omzien naar elkaar de basis van ons handelen is.

Dat leidt tot een provinciale overheid waarbij dienst-baarheid en betrokkenheid samengaan met verant-woordelijkheid en soberheid!Het gaat DV woensdag 2 maart 2011 om de kwaliteit van uw provinciaal bestuur. Het is niet om het even op basis waarvan Statenleden politiek bedrijven. Als u kiest voor Bijbelse waarden en normen die op een praktische manier worden toegepast op het provin-ciale beleid, aarzel dan niet en stem ChristenUnie-SGP.

Uw stem heeft zelfs dubbele waarde. De Eerste Ka-merleden worden gekozen door de leden van alle Provinciale Staten in Nederland. Onmiskenbaar is de senaat waardevol gebleken door wet- en regel-geving in tweede instantie te toetsen en vast te stel-len. ChristenUnie en SGP zijn in de Eerste Kamer altijd ruim vertegenwoordigd geweest; met uw stem op ChristenUnie-SGP in Noord-Brabant werkt u daar opnieuw aan mee!

I

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Provincie is bondgenoot van gemeenten en betrekt deze voluit bij beleid

• Geen gedwongen gemeentelijke herindelingen, wel samenwerking stimuleren

• Inhuur van externen wordt zoveel mogelijk beperkt

• Provincie is goed werkgever en geeft medewerkers ontplooiingskansen

• Zondagsarbeid wordt tegengegaan en gewetensvrijheid van medewerkers wordt gerespecteerd

Bestuur

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

Bestuur

De provincie is er voor de burger. Openbaarheid en openheid richting de burger dienen regel te zijn. In-spraak dient zich te kenmerken door heldere proce-dures, korte termijnen en voldoende mogelijkheden tot deelname. Het provinciale ambtelijke apparaat moet een flexibele en klantgerichte organisatie zijn. Het levert een kwalitatief hoogwaardige bijdrage aan burgers, gemeenten en maatschappelijke organisa-ties.

De burgers in Noord-Brabant moeten kunnen reke-nen op vertegenwoordigers die staan voor hun zaak, die betrouwbaar en integer zijn. Alleen zo kan de burger vertrouwen hebben in het bestuur. Overheids-dienaars – zowel politici als ambtenaren – dienen te handelen uit het besef dat zij een ambt bekleden en om die reden een voorbeeldfunctie hebben. Hun inte-griteit mag niet ter discussie staan.

De rol van de provincie als middenbestuur zal veran-deren. Taken en bevoegdheden tussen Rijk, provin-cies, waterschappen en gemeenten zullen opnieuw worden gedefinieerd. Bovendien zal er een nieuw fi-nancieel kader ontstaan.ChristenUnie-SGP streeft naar een krachtig mid-denbestuur dat ervoor zorgt dat regio en gemeen-ten steeds de samenwerking zoeken en elkaar niet beconcurreren. In onze visie ontwikkelt de provincie zich in de komende jaren naar een gebiedsautoriteit op het ruimtelijke en economische domein, infrastruc-tuur en regionale identiteit. Deze terreinen zijn per definitie gemeente-overschrijdend en kunnen in veel gevallen niet vanuit de rijksoverheid worden georga-niseerd. Ook onderhoudt de provincie internationale netwerken waaronder intensieve contacten met Eu-ropa.

Het Rijk heeft in de afgelopen jaren taken aan de pro-vincie toevertrouwd op het gebied van verkeer/ver-voer en landschap/natuur. Dat is de juiste schaal voor de uitvoering en ChristenUnie-SGP juicht dit toe. Ook regionale uitvoeringsdiensten van het Rijk zoals DLG (Dienst Landelijk Gebied) en Rijkswaterstaat passen bij de provincie. Bij nieuwe overhevelingen van taken van Rijk naar provincie dienen voldoende financiële

middelen te worden toegevoegd aan het provincie-fonds. De provincie houdt een open huishouding en een beperkt eigen belastinggebied.

Er zijn echter ook taken die de gemeenten kunnen overnemen van de provincies. Taken kunnen het best zo dicht mogelijk bij de burger uitgevoerd worden. We denken dan aan alle taken van zorg en welzijn, maar ook aan grote delen van de jeugdzorg. De provincie houdt daarbij oog voor de sociale samenhang en de effecten hiervan in de regio’s. Ook vergunningver-lening/handhaving dient de komende bestuursperi-ode aan de (samenwerkende) gemeenten te worden overgedragen.

1

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Ruimte voor groei van de kleine kernen

• Provincie stimuleert bouw van starterswoningen

• De Ecologische Hoofdstructuur is leidraad bij ruimtelijke beslissingen

• Provincie stimuleert kwaliteit woonomgeving in gebieden met bevolkingsdaling

ruimtelijke ontwikkeling

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

ruimtelijke ontwikkeling

Ruimtelijk beleid moet ten dienste staan aan de op-dracht om als rentmeester op verantwoorde wijze de aarde te ontwikkelen en te beheren, met afweging van belangen van wonen en werken, natuur en land-schap.

Het zwaartepunt van het ruimtelijke beleid ligt bij de provincie. De provincie moet die rol op een zelfbe-wuste en actieve manier invullen. Het ruimtelijke be-leid moet helder en transparant zijn. De hoofdlijnen van dit beleid dient de provincie interactief met tijdige inbreng van gemeenten, instellingen, burgers en an-dere belanghebbenden te vertalen. De provincie be-perkt zich in de Verordening Ruimte tot zaken van provinciaal belang, en gaat niet op de stoel van de gemeenten zitten bij de lokale invulling.

Naast het ruimtelijke beleid dienen het milieubeleid en in toenemende mate ook het water-, natuur- en verkeersbeleid als afwegingskader voor beleidsbe-slissingen. De provincie zal haar structuurvisie ver-breden naar een integrale omgevingsvisie waarin ruimtelijke structuurvisie, provinciaal waterplan, pro-vinciaal verkeer- en vervoerplan en milieubeleidsplan worden geïntegreerd. Hierdoor kan de provincie be-ter prioriteiten stellen en beschikt zij over één inte-graal afwegingskader voor de (milieu)onderbouwing van ruimtelijke ontwikkelingen en verevening.

De Ecologische Hoofdstructuur is een belangrijke leidraad bij het nemen van ruimtelijke beslissingen. Aantasting daarvan dient kwantitatief en tijdig gecom-penseerd te worden.

Kleinschalige uitbreidingen van kleinere kernen moe-ten in het kader van vitaliteit en leefbaarheid gereali-seerd kunnen worden. De provincie biedt ruimte voor demografische ontwikkelingen met aandacht voor leefbaarheid, aanslag op het landschap en het benut-ten van inbreidingsmogelijkheden.

Ook in delen van Noord-Brabant is er in de komende jaren sprake van bevolkingskrimp. Dit heeft grote ge-volgen voor de leefbaarheid. De provincie moet een belangrijke regisserende rol nemen om de kansen die

krimp biedt om een omslag te maken van kwantiteit naar kwaliteit te benutten.

Een goede woning is belangrijk voor het welzijn van mensen. De woningmarkt is in Brabant nog steeds niet in balans. Oorzaken zijn hoge huizenprijzen en lange wachtlijsten, woningnood onder starters en een bouwproductie die achter blijft. Provinciale regelge-ving moet niet hinderend maar juist ondersteunend zijn aan het proces van gericht bouwen. Christen-Unie-SGP wil daarom het maatschappelijk gebonden eigendom van woningen en de bouw van starters-woningen stimuleren. Bovendien vinden we het be-langrijk dat de provincie gemeenten stimuleert om te zorgen voor voldoende kwalitatieve huisvesting voor senioren.

Het ingezette beleid ten aanzien van de herstructure-ring van bedrijventerreinen en de realisatie van regio-nale bedrijventerreinen moet worden geïntensiveerd.

2

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Voor 2018 realisatie van 80% van de Ecologische Hoofdstructuur

• Eerlijke vergoeding voor agrarisch landschapsbeheer

• Provincie ondersteunt gemeenten bij realisatie van ecologische verbindingszones

• Provincie investeert in aanleg van een netwerk van wandelroutes, fietsroutes en kanoroutes

• Provincie handhaaft beperkingen aan uitbreiding van veehouderijbedrijven

landschap en natuur

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

landschap en natuur

ChristenUnie-SGP heeft als uitgangspunt de Bijbelse opdracht om als goed rentmeester de aarde op een verantwoordelijke wijze te ontwikkelen en te beheren. Wij zijn geen exploitanten van de schepping, maar be-heren deze in het besef dat we haar in bruikleen hebben gekregen en doorgeven aan onze kinderen. Gevari-eerde natuurgebieden en aantrekkelijke landschappen zijn belangrijk. Daarom vindt ChristenUnie-SGP het be-langrijk om zorgvuldig om te gaan met de inrichting van het landelijke gebied. De identiteit van een gebied en de bijbehorende biodiversiteit zijn voor ChristenUnie-SGP leidend bij het maken van afwegingen.

Bij het natuurbeleid staat de Ecologische Hoofdstruc-tuur centraal. De provincie tornt niet aan ambities voor de realisatie van de EHS (ecologische hoofd-structuur). Streven is om 80 procent te realiseren voor 2018 en het resterende deel uiterlijk in 2025. De provincie ondersteunt gemeenten bij de realisatie van de ecologische verbindingszones. Op plaatsen waar bebouwing of infrastructuur barrières vormen moeten faunapassages en ecoducten ervoor zorgen dat dieren zich binnen de EHS kunnen verplaatsen. Budgetten voor natuur en landschap dienen zoveel als mogelijk ontschot te worden. Natuurontwikkeling wordt zoveel als mogelijk onderdeel van integrale gebiedsontwikkeling. De provincie speelt een belang-rijke rol in de coördinatie en afstemming hiervan. De provincie bevordert de toegankelijkheid van natuur en de aanleg van boerenerfpaden.

Bij de uitvoering van Natura 2000 dringt zich het spanningsveld op tussen natuurbelangen enerzijds en sociaaleconomische belangen anderzijds. De pro-vincie heeft de taak om volgens heldere regels in sa-menspraak met de inwoners van het gebied haalbare beheerplannen op te stellen en verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering. Integrale afweging van belangen kan herbegrenzing of herziening van de doelen tot gevolg hebben. Indien de provincie met het oog op de uitvoering van het beleid voor natuur-ontwikkeling gronden moet onteigenen, zal volledige schadeloosstelling moeten worden gegeven.

De provincie heeft de rol van regisseur als het gaat

om het behoud en herstel van het landschap. De provincie zet zwaar in op de kwaliteit van de natio-nale landschappen en steekt daar zo nodig geld in. De provincie ziet het als haar taak om samen met gemeenten het in stand houden van (nationale) land-schappen te realiseren. Aantasting van de EHS dient kwantitatief gecompenseerd te worden.Nevenactiviteiten van agrariërs worden door de pro-vincie gestimuleerd. De provincie draagt bij aan land-schapsfondsen waaruit eigenaren betaald worden die het onderhoud en de verfraaiing van het landschap oppakken. Productie van streekeigen producten dient te worden gestimuleerd en verkoop-aan-de-boerderij dient planologisch mogelijk te zijn.

De landbouw is in Noord-Brabant een economische factor van betekenis en voor het platteland de belang-rijkste economische motor en sociale drager. De land-bouw levert een belangrijke bijdrage aan de variatie en de openheid van het landschap, aan rust en ruimte en aan de vitaliteit van het platteland en de platte-landscultuur. Om de agrarische sector als drager van het landelijk gebied te steunen investeert de provincie in een economische en ecologische duurzame land- en tuinbouw. Biologische landbouw en agrarisch na-tuurbeheer vormen hierin belangrijke peilers.

De schaalsprongen in de landbouw leiden tot een maatschappelijk ongewenste landbouwstructuur en tot verdringing van de agrarische gezinsbedrijven. De provincie stelt beperkingen aan schaalvergroting en intensivering binnen de landbouw. De omvang van intensieve veehouderijen blijft bij verordening beperkt tot maximaal 1,5 hectare inclusief groen en maximaal 2,5 hectare in de landbouwontwikkelingsgebieden.

Bij de reconstructie van het landelijk gebied ligt voor ChristenUnie-SGP de nadruk op het verbeteren van de duurzame bedrijfsomstandigheden en het verster-ken van de agrarische gezinsbedrijven. Bij bedrijfs-verplaatsing blijft uitgangspunt dat indien niet strikt noodzakelijk geen nieuwe vestigingslocaties meer mogelijk zijn, maar wordt maximaal ingezet op het benutten van de vrijkomende locaties.

3

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Energie-efficiënt gedrag bevorderen met een breed scala aan overheidsmaatregelen

• Bij ruimtelijke ontwikkelingen consequent rekening houden met energiebeleid en klimaatveranderingen

• Voorbeeldfunctie van de provinciale overheid vergroten

• De Essent-middelen investeren in de OV-infrastructuur en het energieneutraal bouwen van woningen en bedrijven

milieu

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

milieu

Milieu verdient onze aandacht omdat het een groot deel van ons welzijn en welbevinden bepaalt. Chris-tenUnie-SGP hecht veel belang aan onze roeping om goede rentmeesters te zijn en op een verantwoorde-lijke wijze om te gaan met de schepping. Dat bepaalt onze keuzes als het gaat om gezondheid voor mens en dier, natuur, energie en klimaat, maar ook om af-val, mobiliteit en bebouwing.

Er is nog een hele slag te maken in het evenwichtig omgaan met enerzijds het beschermen van het milieu in zijn kwetsbaarheid en anderzijds een beheerste groei van de economie. We moeten er voor waken naar één kant door te slaan.

Energiebeleid is vooral nationaal beleid. Maar de pro-vincie dient als middenbestuur wel degelijk invloed uit te oefenen op het energiebeleid. Vooral bij ruimtelijke ontwikkelingen moet de provincie haar invloed aan-wenden. De provincie dient energiebesparing bij het bedrijfsleven en het midden- en kleinbedrijf te bevor-deren.

De provincie moet belemmeringen en knelpunten weg-nemen om ontwikkelingen op het gebied van verduur-zaming en besparing mogelijk te maken. Daarmee neemt de provincie ook haar verantwoordelijkheid in het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen.

De eerste doelstelling is energiebesparing. We zet-ten in op vermindering van de toepassing van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Daarnaast moe-ten we ons meer richten op het overschakelen naar vernieuwbare energiebronnen zoals zon, getijden, biomassa enwind. De provincie moet een duurzaam klimaat- en energiebeleid met kracht voortzetten. Daarbij gaat het onder andere om het tegengaan van bodemverontreiniging, het bestrijden van luchtveront-reiniging, het terugdringen van geluidshinder en het bevorderen van zogenaamde “schone” energieop-wekking.

De middelen die beschikbaar zijn gekomen met de verkoop van Essent en met dividenden van nutsbe-drijven moeten direct en duurzaam aan de Brabantse

burger ten goede komen. Dat kan door hiermee te in-vesteren in:

- een verbeterde Brabantse OV-infrastructuur. - het energieneutraal maken van bestaande en

nieuwe Brabantse woningen.- het benutten van kansen bij herstructurering en

reconstructie om energieneutraal te bouwen.Hiermee kan heel Noord-Brabant jarenlang een blij-vend voordeel ontvangen.

Initiatieven om afvalstromen te beperken èn herge-bruik te bevorderen dienen ondersteund te worden. Het principe “de vervuiler betaalt” is een goede toe-passing. Het bij de bron aanpakken van hinder is ef-fectiever dan bestrijding van de gevolgen. Wij streven naar een economie waarin consumenten geen ge-noegen meer hoeven te nemen met oneerlijk en niet-duurzaam gemaakte producten. Op lange termijn is het winstgevend als ondernemers zich bij innovaties en investeringen laten leiden door duurzame waar-den.

Op het gebied van milieuvergunningverlening en –handhaving is nieuwe wetgeving op komst. Een in-tegrale vergunningverlening van zowel de overheid, als provincie en gemeenten is zeker te roemen, maar omgevingsdiensten moeten geen eigen leven gaan leiden. Gewaarborgd dient te worden dat het beleid bij de verantwoordelijke overheden, zoals provincies en gemeenten blijft berusten. Daarom is eenduidige aansturing van het grootste belang. Bij een geloof-waardig provinciaal beleid past strikte handhaving.

4

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Geen discussie over voortbestaan waterschappen, wel heldere taakafbakening

• Uitvoering Kaderrichtlijn Water (KRW) voortvarend aanpakken

• Vasthouden aan trits: water vasthouden, opslaan en daarna pas afvoeren

• Extra aandacht voor verdrogingsproblematiek en zoetwatervoorziening

water

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

water

De geschiedenis van Nederland is nauw verbonden met water, en leven met water is vanzelfsprekend geworden. Klimaatverandering, bodemdaling en ver-stedelijking hebben niet alleen grote gevolgen voor de veiligheid, maar ook voor waterkwantiteit en wa-terkwaliteit.

Er is veel Europese en nationale wetgeving die grote invloed heeft op de watertaken van de provincie. Intus-sen is het Nationaal Waterplan gereed. Dit ruimtelijke plan zal vertaald moeten worden naar een waterplan van de provincie. Het advies van de Deltacommissie heeft geleid tot het Deltaprogramma dat ingrijpende gevolgen heeft voor onder andere de grote rivieren.

De discussie over het voortbestaan van de water-schappen is wat ChristenUnie-SGP betreft niet no-dig. De omvang en de schaal van de waterschappen is nadere studie waard, met als doel een efficiëntere en effectievere uitvoering van taken. Tussen provin-cies en waterschappen dienen duidelijke afspraken te worden gemaakt over de taakafbakening. De pro-vincie heeft de ruimtelijke regie en laat alle waterbe-heerstaken aan de waterschappen over.

In 2015 moeten de doelen voor duurzaam waterge-bruik gerealiseerd zijn. Knelpunten mogen niet afge-wenteld worden op volgende generaties of op andere overheden. De waterschappen spelen hierbij de be-langrijkste rol. Het scheppen van schone en ecolo-gisch gezonde watersystemen heeft alleen kans van slagen als provincie, waterschappen en gemeenten goed samenwerken.

Bij het vaststellen van waterbeleid moet wetgeving niet bij voorbaat strenger worden geïnterpreteerd. Bij de beheerplannen voor Natura 2000 dient “bestaand gebruik” zorgvuldig vastgelegd te worden om econo-mische dynamiek in de toekomst te behouden.

Klimaatverandering zal vermoedelijk leiden tot ver-droging van hogere gebieden. Dit verdient volgens ChristenUnie-SGP meer aandacht. Extra waterber-ging is ook noodzakelijk om over voldoende zoet wa-ter te beschikken voor landbouw en natuur.

Bij de verzilting van het Volkerak-Zoommeer moeten kwaliteitsdoelstellingen gerealiseerd worden. Voor ChristenUnie-SGP is daaraan wel de voorwaarde verbonden dat er een passende oplossing komt voor de zoetwatervoorziening voor de agrarische sector in West-Brabant en Zeeland.

5

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• OV basisvoorzieningenniveau handhaven

• Invoeren OV-trajectkaart voor MBO-scholieren van 16 en 17 jaar

• Optimaliseren en vergroten van investeringen in vervoer over water

verkeer en vervoer

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

verkeer en vervoer

ChristenUnie-SGP laat zich op het gebied van verkeer en vervoer leiden door drie criteria: veiligheid, milieu en leefbaarheid. Op deze manier geven we invulling aan onze Bijbelse opdracht om als goed rentmeester zorg te dragen voor de aarde.

De mobiliteitsvisies van overheden dienen beter op elkaar afgestemd te worden. Maatschappelijke orga-nisaties zien steeds meer hun verantwoordelijkheid om wezenlijke bijdrages te leveren.

Ruimtelijk beleid legt veelal de basis voor het mobi-liteitsbeleid. Hoe integraler deze twee beleidsterrei-nen benaderd worden, hoe beter. Dit vergt een lan-getermijnvisie. Mobiliteit is zowel een groot goed als een probleem (vervuiling, lawaai en dergelijke). Het is zaak een goede balans te vinden, de (auto)mobili-teitsstromen te beheersen en waar mogelijk te beper-ken. De unieke structuur van Noord-Brabant met veel bedrijvigheid in alle plaatsen vraagt om specifieke maatregelen om de leefbaarheid te behouden.

Ten aanzien van openbaar vervoer heeft de provin-cie een belangrijke rol bij het busvervoer. Vanwege de leefbaarheid vindt ChristenUnie-SGP dat de na-druk moet liggen op de vervoersmogelijkheden naar onderwijs- en zorginstellingen. De huidige OV-infra-structuur dient tenminste gehandhaafd te blijven en het basisvoorzieningenniveau moet bij voorkeur ver-fijnd worden. Wij willen onderwijs bereikbaar maken voor alle Brabantse jongeren. Daarom moet MBO-scholieren tegemoet gekomen worden met een goed-kope trajectkaart.

De provincie sluit zich aan bij de landelijke groeidoel-stelling van 5% per jaar. Noord-Brabant laat deze groei-ambitie nadrukkelijk gelden voor trein- en bus-vervoer. Bij vervoer over spoor blijft politieke en finan-ciële steun aan de verbinding tussen Breda en Utrecht van groot belang. Goederenvervoer dient zoveel als mogelijk van de Brabantroute geweerd te worden en gebruik te maken van de Betuweroute. De aansluiting met de spoorverbinding met Zeeland en Antwerpen moet verbeterd worden. Dit met als doel om de we-gen te ontlasten en gevaarlijk transport door steden

te beperken. Het terugdringen van geluidsoverlast op het spoor door middel van raildempers heeft de voor-keur boven het plaatsen van uitzichtbenemende en landschapontsierende geluidsschermen.Goederenvervoer per water moet gestimuleerd wor-den, omdat dit een milieuvriendelijke transportmetho-de is. Om deze doelstelling te realiseren investeert de provincie ook in de komende bestuursperiode sub-stantieel in beheer en onderhoud van waterwegen en sluizen. De provincie steunt daarom initiatieven voor de ontwikkeling van multimodale vervoerterminals. Bovendien dient de provincie het gebruik van buislei-dingen te bevorderen.

Niet voor alle vervoerstromen zijn spoor en water-wegen een alternatief. Om de bereikbaarheid èn de doorstroming in Noord-Brabant te waarborgen zal de provincie stevig inzetten op de ontbrekende schakels: de ruit om Eindhoven en de N69. De provincie zal haar financiële en bestuurlijke invloed aan moeten wenden om de afronding van de A4, de verbreding van de A27 en de A58 èn de gebiedsontwikkeling A59 zo snel mogelijk aan te pakken.

De provincie zet het ingezette fietsbeleid voort, met als doel dat meer mensen de fiets zullen pakken. Bij elk infrastructuurproject moet een fietstoets worden uit-gevoerd. Speciale fietspaden zoals tussen Etten-Leur en Breda zijn mooie duurzame vervoersoplossingen. Waar nut en noodzaak is aangetoond, dient de provin-cie dergelijke regionale initiatieven te steunen.

ChristenUnie-SGP is terughoudend met betrekking tot de uitbreiding van vliegveld Eindhoven. Voor de vliegvelden Budel en Seppe wil ChristenUnie-SGP een goede regeling om de overlast te beperken en tot een goede weekendopenstelling te komen.

6

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Bij het opzetten van de Centra voor Jeugd en Gezin stimuleert het provinciebestuur de gemeenten

• Landelijke en op identiteitsbasis werkende instellingen op dezelfde basis behandelen als reguliere instellingen

• Met de gemeenten en de zorgaanbieders streeft de provincie ernaar om de jeugdzorgketen sluitend te maken

• Waar mogelijk worden jeugdzorgtaken zorgvuldig overdragen naar (samenwerkende) gemeenten

zorgen voor de samenleving

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

zorgen voor de samenleving

Het zorgen voor elkaar is een belangrijk Bijbels uit-gangspunt. De overheid vervult daarin een belang-rijke rol. Alle burgers moeten kunnen beschikken over zorg die betaalbaar is, toegankelijk en als het even kan dichtbij en kwalitatief van een hoog niveau. De uitvoering van taken op het gebied van zorg ligt in principe bij de gemeenten. Als wordt bijgedragen aan gemeentelijke taken, is dat tijdelijk van aard en er op gericht om gemeenten in staat te stellen zelf verant-woordelijkheid te nemen.

Nog geregeld stuiten mensen met een functiebeper-king letterlijk en figuurlijk op allerlei drempels. Chris-tenunie-SGP vindt dit absoluut onacceptabel. Mensen met een functiebeperking moeten volwaardig in onze samenleving kunnen participeren en functioneren. Waar mogelijk worden zorgboerderijen of woon-wer-kinitiatieven zoals decentrale (groeps)woonprojecten voor de opvang van mensen met een handicap ge-stimuleerd. Ook zal de provincie met de gemeenten meer aandacht moeten hebben voor het efficiënt organiseren van gehandicaptensport. Daarbij moet spreiding over de gehele provincie prioriteit hebben.

Vanuit de Bijbelse opdracht willen we meewerken aan een samenleving waarin we “omzien naar elkaar”. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) biedt de mogelijkheid om te werken aan de “sociale cohe-sie” van de samenleving. De mantelzorg wordt door ChristenUnie-SGP bijzonder gewaardeerd. Steun aan de gemeenten, in het kader van de WMO, moet worden bevorderd. Wij zien de provincie als interme-diair tussen rijksbeleid en gemeentebeleid. Bij het subsidiëren van innovaties die op gemeentelijk terrein liggen, moet duidelijk vastgelegd worden wat de doel-stellingen zijn en wie het project overneemt als het succesvol blijkt te zijn.

Voor niet- of minder mobiele inwoners is goed open-baar vervoer van groot belang. ChristenUnie-SGP is van mening dat het provinciebestuur het collectief vraagafhankelijke vervoer dient te stimuleren. Het doelgroepenvervoer moet georganiseerd worden in samenwerking met gemeenten (WMO-vervoer) en het zorgkantoor (AWBZ-vervoer).

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Landelijk is er sprake van een toename van opgroei- en opvoe-dingsproblemen. De vraag naar jeugdzorg neemt nog steeds toe. ChristenUnie-SGP ziet het gezin als de hoeksteen van de samenleving. Daarom is de zorg al-lereerst een verantwoordelijkheid van de ouders, maar als ouders het opvoeden niet meer alleen redden moet er professionele hulp beschikbaar zijn. Die extra hulp of zorg moet geboden worden door een toegankelijke en effectieve jeugdhulpverlening. De provincie zal sa-men met de gemeentebesturen de jeugdzorg en het jeugdbeleid op elkaar moeten afstemmen. Zolang de provincie nog verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, zijn wij voorstander van een kwalitatieve en efficiënte uitvoering.

7

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Bereikbaar maken van kunst en cultuur voor alle lagen van de bevolking

• Provincie heeft een rol bij het continueren van een culturele ‘infrastructuur’

• Gemeenten stimuleren zich (gezamenlijk) in te zetten voor gehandicaptensport

• Provincie investeert in het behoud van ons cultureel erfgoed

cultuur en sport

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

cultuur en sport

De mogelijkheid om volwaardig mee te doen in de samenleving wordt voor een groot deel bepaald door scholing en werk, maar ook door persoonlijke vor-ming en zinvolle vrijetijdsbesteding. Deelname aan sportactiviteiten en het beleven/scheppen van kunst en cultuur dragen daaraan bij.

De provincie heeft een beperkte taak als het om sport gaat. ChristenUnie-SGP vindt dat de gemeenten een eerste taak op dit terrein hebben. Wel kan de provin-cie een stimulerende en faciliterende rol hebben op het terrein van de (breedte)sport en gehandicapten-sport.

ChristenUnie-SGP onderkent de positieve aspecten van sport. Ouderen en gehandicapten verdienen ex-tra aandacht, niet alleen in het mogelijk maken van sport en beweging, maar ook ter bevordering van so-ciale contacten. ChristenUnie-SGP wil geen publie-ke middelen besteden aan topsport, zondagsport of grootschalige (sport)evenementen.

Cultuur is een venster van onze beschaving en weer-spiegelt onze waarden en normen, onze identiteit als mens, als dorp, stad, provincie of land. Kunst is moei-lijk in een definitie te vangen, maar één ding is helder: artistieke kwaliteiten zijn een gave van de Schepper en mogen, of nog beter: dienen tot Zijn eer te worden ontplooid. Kunsten kunnen het leven en de samenle-ving verrijken.

Kunst en cultuur verdienen een grote uitingsvrijheid, maar als kunst oproept tot discriminatie, geweld, godslastering of onzedelijkheid mag het niet met pu-blieke middelen worden bekostigd.

Musea zijn belangrijke conservators en overdragers van kunst en cultuur. Het Noord-Brabants Museum is in onze provincie het belangrijkste museum en heeft onze steun. Wel maken wij ons zorgen over de toene-mende kosten ten aanzien van de huidige (ver)nieuw-bouw. Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden kan in nauwe samenwerking met het Noord-Brabants Museum verder groeien en zich ontplooien.

De provincie heeft een rijke cultuurhistorie. Daar moeten we zuinig op moeten zijn, immers: kennis van onze geschiedenis geeft zicht op de toekomst. Vooral de jeugd dient in contact te worden gebracht met de geschiedenis van onze provincie. Culturele instel-lingen zullen hun basis (financieel, organisatorisch, levensvatbaarheid) op orde moeten hebben voordat er provinciale subsidies gegeven worden. Brabant Culturele Hoofdstad 2018 heeft positieve elementen in zich, maar ChristenUnie-SGP vindt de financiële voornemens te ambitieus. Onze prioriteit ligt meer bij het behoud van ons cultureel erfgoed, zoals kerken, molens en industriële monumenten.

8

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Vernieuwen van de economische vitaliteit

• Provincie stelt zich actief op als kennismakelaar en legt verbindingen tussen ruimtelijk-economische en sociale infrastructuur

• Provincie anticipeert op de uitdaging die klimaatverandering en het daarmee verbonden energievraagstuk stelt

• Verzilveren van de kansen in de scheepvaart

economie en arBeidsmarkt

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

economie en arBeidsmarkt

Economische ontwikkeling is geen grootheid op zich. ChristenUnie-SGP wil borg staan voor een Brabants leefklimaat waarin ondernemers, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organi-saties bijdragen aan duurzame welvaart en het wel-zijn van de Brabantse burgers en bedrijven.

Om burgers en bedrijven te boeien en talenten te binden zijn leefomgeving en leefklimaat doorslag-gevende factoren. Juist op het terrein van woon- en leefomgeving, openbaar vervoer en mobiliteit èn re-gionaal economisch beleid is Noord-Brabant minder gebonden aan nationale kaders. Hier moet de provin-cie zich duidelijk van andere regio’s onderscheiden. Bedrijventerreinen dienen met openbaar vervoer goed bereikbaar te zijn. De provincie moet zich in-zetten om breedbandinternet voor alle ondernemers toegankelijk te maken.

ChristenUnie-SGP wil het evenwicht tussen de eco-nomische expansie en innovatie aan de ene kant, en de kwaliteit en verscheidenheid van het woon- en leefmilieu aan de andere kant bewaren. ChristenUnie-SGP is tegenstander van een 7x24-uurs economie. De provincie dient als kennismakelaar de noodzake-lijke verbindingen tussen de ruimtelijk-economische aspecten en de sociale infrastructuur te leggen. Hier-bij richt zij zich op versterking van de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.

Noord-Brabant heeft een uitzonderlijke combinatie van kennisintensieve bedrijven en hoogwaardige maakindustrie. De provincie dient de verschillende vormen van slimme ambachtelijkheid te ondersteu-nen, waarbij de traditie van de maakindustrie wordt verbonden met innovatie en creativiteit. Dit moet zich uiten in het ondersteunen van kansrijke clusters in de agro-foodsector, life-sciences, logistiek, maintenance en duurzame energie-technologie.

In het ruimtelijk economisch beleid dient nadrukkelijk ingezet te worden op de koppeling van energievraag en energieproductie. De provincie brengt kansen in kaart en stimuleert de regionale samenwerking bij de energiekoppeling.

De provincie ondersteunt actief de samenwerking tussen Kamer van Koophandel, MKB en gemeenten. Het goed inspelen op de feitelijke vraag vanuit het bedrijfsleven leidt op die manier niet tot méér bedrij-venterreinen, maar wel tot beter op de behoefte afge-stemde bedrijventerreinen. De transitie in de scheepvaart naar milieuvriendelijke aandrijftechnieken sluit goed aan bij de ambities van Noord-Brabant als initiator en innovator op logistiek gebied. De provincie dient deze bijzonder kansrijke sector actief te steunen.

9

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

• Sluitende (meer)jarenbegroting die materieel in evenwicht is

• Efficiëntere uitvoering doordat ieder overheidsorgaan zich scherper richt op de eigen taken

• Inzichtelijke begroting zodat op kerndoelen is af te rekenen

• Provinciaal beleid laten aansluiten bij Europese programma’s

• Bij cofinanciering van rijksopgaven steeds afwegen of deze passen in het provinciale beleid

Financiën

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

Financiën

Uitgangspunt voor een gezond financieel beleid is naar de opvatting van ChristenUnie-SGP een deug-delijk onderbouwde sluitende meerjarenbegroting. Om het beleid daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, zijn voldoende financiële middelen nodig. In algeme-ne zin willen we dit realiseren tegen de achtergrond van het totale uitgaven- en takenpakket. Daarbij moet duidelijk zijn of het gaat om wettelijk voorgeschreven, noodzakelijke, nuttige en gewenste bestedingen. Zo-wel bij nieuw beleid als bestaand beleid moet steeds een zorgvuldige afweging plaatsvinden. De provinci-ale overheid dient als een goed rentmeester met haar geldmiddelen om te gaan en dient de toets van Bij-belse waarden en normen te kunnen doorstaan.

Om een sluitende begroting te verkrijgen zal het pro-vinciebestuur inzichtelijk moeten maken dat gewerkt is langs drie stappen:

- Welke efficiencybesparingen kunnen wor-den gerealiseerd?

- Welke voornemens kunnen worden uitge-steld of geschrapt en wat zijn daarvan de gevolgen?

- Welke taken of tarieven kunnen kostendek-kend worden gemaakt?

Subsidies zijn naar hun aard aanvullend op andere inkomstenbronnen. Bij voorkeur dient gekozen te worden voor budgetfinanciering met concrete pres-tatieafspraken. Jaarlijks vindt verantwoording plaats over de verstrekte subsidies en bereikte resultaten. De subsidies worden periodiek geëvalueerd en ge-toetst op doelmatigheid en doeltreffendheid. Identi-teitsgebonden instellingen moeten bij subsidieverle-ning gelijkwaardig behandeld worden aan algemene instellingen. De provinciale overheid dient een be-trouwbare partner te zijn bij langdurige afspraken.

Zowel het Rijk als Europa decentraliseert de uitvoe-ring van een deel van haar taken naar het midden-bestuur waarbij dikwijls cofinanciering een van de elementen is. Het regionale beleid van Europa moet intensief worden gevolgd, om daarmee te bereiken dat de gelden die daar ter beschikking komen ook

voor onze inwoners kunnen worden benut. Dat geldt ook voor de Rijksoverheid. Steeds zal moeten worden afgewogen of de uitvoering van die taken behoort tot het provinciale belang. Vermeden moet worden dat provinciaal geld gebruikt wordt om de tekorten van rijksopgaven te dekken.

10

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

Verkiezingsprogramma ChristenUnie - sgp noord-BraBant 2011-2015

tenslotte

ChristenUnie-SGP wil ook in de nieuwe bestuurspe-riode haar politieke taken gestalte geven door con-structief mee te denken, kritisch te reflecteren en waar mogelijk met eigen realistische voorstellen te komen. Wij beseffen dat in de spannende periode waarin het provinciale bestuur terecht is gekomen het van groot belang is om heldere keuzes te maken en eerlijk te delen.

Zorg voor landschap en natuur, zorg voor leefbaarheid in stad en dorp, zorg voor goede bereikbaarheid, zorg voor wonen en werken, zorg voor jongeren die steun nodig hebben, dat is wat ChristenUnie-SGP drijft. Wij maken ons zorgen over de kwetsbaarheid van de sa-menleving, maar we realiseren ons ook dat we een rijkdom hebben die velen in de wereld niet hebben.

ChristenUnie-SGP wil alle mensen, oud en jong, rijk en arm, in stad of dorp aanspreken met een verkie-zingsprogramma dat gefundeerd is op de Bijbel. Met het oog op iedereen! De Bijbel biedt ons een helder kompas. Daaraan zullen wij nieuwe voorstellen toet-sen. De provincie gaat niet over alles. Daarom mist u mis-schien zaken in dit programma. Dat is dan niet omdat wij die zaken niet belangrijk vinden, maar omdat de gemeenten of het Rijk over die zaken gaan.

Onze inzet is: ons werk doen tot eer van God en tot welzijn van alle inwoners in Noord-Brabant.

Daarbij is uw en jouw steun hard nodig. Kies onvoor-waardelijk voor ChristenUnie-SGP!

T

www.noordBraBant.christenunie.nl

lijsttrekker:H.J. (Hermen) Vreugdenhil

Rijksweg 78A

4255 GM Nieuwendijk

0183-401383

06-50272704

[email protected]

provinciale vereniging christenunie noord-BraBantSecretariaat:

Dhr. v/d Hoeven

[email protected]

provinciale vereniging sgp noord-BraBantSecretariaat:

Dhr. Donker

[email protected]