Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

8
Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012 AKKUraatd werkt! AKKUraatd is een fractie in de Universitaire Studentenraad (USR) en onderdeel van de studentenvakbond AKKU. AKKUraatd is er voor jullie. We hebben ons het afgelopen jaar hard gemaakt voor een betere universiteit. Het is ons o.a. gelukt om tweede studies betaalbaar te houden, videocolleges af te schaffen, de examenzaal bij FNWI langer open te houden, de studentenportal te lanceren en te zorgen voor busvervoer naar Den Haag voor de manifestatie op het Malieveld. Ook heeft AKKUraatd gestreden voor een tweewekelijkse VOX en de invoering van het Bindend Studie Advies (BSA) nauwlettend gevolgd. AKKUraatd is er voor jou (en je mede studenten). AKKUraatd zoekt tijdens het jaar veel contact met haar achterban. Dit onder andere via maandelijke discussieavonden en de tweemaandelijkse Pleekrant. Daarnaast besteedt AKKUraatd veel aandacht aan een goede communicatie via de website, twitter en facebook. Dit verkiezingsprogramma schetst de visie van AKKUraatd op de universiteit en het onderwijs en welke verbeteringen mogelijk zijn. Op basis hiervan worden de speerpunten opgesteld waar AKKUraatd zich in 2011/2012 voor gaat inzetten. Dit programma kost niet meer dan tien minuten om te lezen, daarnaast zijn alle uitgebreide standpunten en nieuwsartikelen te vinden op www.akkuraatd.nl . Ben je na het lezen van dit programma ervan overtuigd dat je op AKKUraatd moet stemmen, dan kun je dat van 20 t/m 26 mei doen via www.ru.nl/verkiezingen . Mocht je desondanks nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben of ben je het op sommige punten met AKKUraatd oneens, laat dan vooral van jezelf horen. Dat kan bijvoorbeeld door te mailen naar [email protected] , één van ons aan te schieten of een berichtje op de AKKUraatd website, twitter of facebook achter te laten. Je hoort nog van ons! Wij ook van jou?

description

Het nieuwe verkiezingsprogramma van AKKUraatd, de leukste en meest actieve fractie in de Universitaire Studentenraad aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Transcript of Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Page 1: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

AKKUraatd werkt!

AKKUraatd is een fractie in de Universitaire Studentenraad (USR) en onderdeel van de studentenvakbond AKKU. AKKUraatd is er voor jullie. We hebben ons het afgelopen jaar hard gemaakt voor een betere universiteit. Het is ons o.a. gelukt om tweede studies betaalbaar te houden, videocolleges af te schaffen, de examenzaal bij FNWI langer open te houden, de studentenportal te lanceren en te zorgen voor busvervoer naar Den Haag voor de manifestatie op het Malieveld.

Ook heeft AKKUraatd gestreden voor een tweewekelijkse VOX en de invoering van het Bindend Studie Advies (BSA) nauwlettend gevolgd. AKKUraatd is er voor jou (en je mede studenten). AKKUraatd zoekt tijdens het jaar veel contact met haar achterban. Dit onder andere via maandelijke discussieavonden en de tweemaandelijkse Pleekrant. Daarnaast besteedt AKKUraatd veel aandacht aan een goede communicatie via de website, twitter en facebook.

Dit verkiezingsprogramma schetst de visie van AKKUraatd op de universiteit en het onderwijs en welke verbeteringen mogelijk zijn. Op basis hiervan worden de speerpunten opgesteld waar AKKUraatd zich in 2011/2012 voor gaat inzetten. Dit programma kost niet meer dan tien minuten om te lezen, daarnaast zijn alle uitgebreide standpunten en nieuwsartikelen te vinden op www.akkuraatd.nl.

Ben je na het lezen van dit programma ervan overtuigd dat je op AKKUraatd moet stemmen, dan kun je dat van 20 t/m 26 mei doen via www.ru.nl/verkiezingen. Mocht je desondanks nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben of ben je het op sommige punten met AKKUraatd oneens, laat dan vooral van jezelf horen. Dat kan bijvoorbeeld door te mailen naar [email protected], één van ons aan te schieten of een berichtje op de AKKUraatd website, twitter of facebook achter te laten.

Je hoort nog van ons! Wij ook van jou?

Page 2: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Onderwijskwaliteit is cruciaal“Nooit meer videocolleges vanwege ruimtegebrek in de zalen”

“Kwalitatief goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen”

Waarom: voor de universiteit moet het onderwijs centraal staan. Kwalitatief goed onderwijs is een recht voor iedere student. Dit is van vitaal belang voor zowel de maatschappij als de student zelf. Voor AKKUraatd staan goede rendementscijfers van een opleiding niet gelijk aan goed onderwijs. Van belang is dat studenten uitgedaagd worden om zich maximaal in te kunnen zetten voor hun studie. Studenten moeten dan ook worden geprikkeld door inspirerende docenten en de juiste werkvormen. Kleinschalig onderwijs en waar nodig een intensivering van het onderwijs zijn middelen om tot een grotere uitdaging te komen.

Goed onderwijs draagt bij aan de intrinsieke motivatie en de academische vorming van studenten. Docenten moeten studenten opleiden tot analytisch vaardige en kritische mensen. Colleges die uit efficiëntie overwegingen rechtstreeks in een tweede collegezaal worden vertoond passen volgens AKKUraatd niet bij goed onderwijs. De universiteit zou in plaats daarvan moeten kiezen om een college twee maal te geven. AKKUraatd wil echter ook een universiteit die haar docenten de ruimte, ondersteuning en vrijheid biedt om het beste onderwijs te kunnen geven.

Bovendien heeft de universiteit volgens AKKUraatd als kerntaak om zoveel mogelijk uit haar studenten te halen. Het is dan ook van belang dat studenten niet worden gezien als een nummer, maar als jonge intellectuelen die zich willen ontplooien. In die ontplooiing moeten studenten goed begeleid kunnen worden. Deze begeleiding moet komen van betrokken docenten en studieadviseurs. Ook de universiteitsbrede invoering van een mentoraat moet hieraan bijdragen.

Daarom werkt AKKUraatd aan:• verbetering van de studiebegeleiding;• voldoende studieadviseurs die openstaan voor allerhande vragen en die studenten

ondersteunen bij problemen en wensen;• gekwalificeerde docenten die zowel didactisch als inhoudelijk sterk zijn en vaardig zijn met

ICT; • videocolleges alleen als aanvulling, nooit als vervanging van hoorcolleges;• werkvormen waarbij participeren in (werk)colleges wordt beloond in plaats van

afwezigheid bestraft; • uitdagend onderwijs van hoog niveau, waarbij ieder studiepunt voor dezelfde hoeveelheid

inhoud staat;• voldoende vrije ruimte op alle opleidingen en een uitdagend minoraanbod weergegeven in

een overzichtelijke minorgids;• vrijheid voor docenten om goede toetsing en goed onderwijs te ontwikkelen en geven;• zo min mogelijk multiple-choice tentamens en enkel wanneer dat didactisch verantwoord is;• het publiekelijk toegankelijk maken van de kennis van de RU door middel van Open Access

publicaties;• het stimuleren van Open Source software en open standaarden;• het behouden van kleine maar kwalitatief goede studies, zoals bijvoorbeeld Arabisch.

Page 3: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

De universiteit moet toegankelijk blijven“Weg met barrières zoals p-in-2 of b-in-4, laat studenten studeren”

“Voer studiekeuzegesprekken in voor elke opleiding”

Waarom: in de eerste plaats is iedere student uniek en moet ook iedere student het studiepad kunnen kiezen dat bij hem of haar past. De universiteit moet studenten daarom de ruimte bieden zodat zij hun volledige potentie kunnen ontwikkelen. Strafmaatregelen zoals de “p-in-2” of de “b-in-4” verhinderen ontplooiing. AKKUraatd ziet de universiteit dan ook in de eerste plaats als plek waar studenten zich kunnen ontwikkelen, de prioriteit moet niet liggen op – het als ‘leerfabriek’ – produceren van arbeidskrachten.

AKKUraatd beschouwt selectie aan de poort als onwenselijk en onnodig. Een (VWO-)diploma toont volgens AKKUraatd voldoende aan dat een student het universitaire niveau aan zou moeten kunnen. Met selectie worden de rendementsproblemen enkel verschoven. Studenten komen erdoor mogelijk ongemotiveerd terecht bij een studie van hun tweede keuze. Studiekeuzegesprekken vormen wel een oplossing. Opleiding en student zijn daardoor bij begin van de opleiding goed op de hoogte van wederzijdse verwachtingen.

Niet alleen universitaire maatregelen zetten de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk. AKKUraatd steunt het College van Bestuur in haar strijd tegen de maatregelen die vanuit Den Haag worden opgelegd. Er zijn niet alleen plannen om een “halbe heffing” in te voeren, ook de studiefinanciering voor de master dreigt te worden afgeschaft. Dit laatste kan de universiteit opvangen door invoering van een eigen beurzenstelsel. AKKUraatd pleit voor zo’n beurzenstelsel en zal zich actief inzetten voor de ontwikkeling van dit stelsel.

De regering heeft universiteiten aangezet tot het vragen van hogere collegegelden door de instellingsgelden voor een tweede studie vrij te geven. Dit mag niet betekenen dat goed gemotiveerde studenten geen tweede studie meer kunnen volgen. Mede dankzij de inzet van AKKUraatd is het voor RU studenten mogelijk een tweede studie te volgen. AKKUraatd zal zich ervoor blijven inzetten dat dit ook in de toekomst mogelijk blijft.

Daarom werkt AKKUraatd aan:• het invoeren van studentvriendelijke maatregelen zoals betere begeleiding, eerlijke

voorlichting en ervaren studieadviseurs in plaats van studiebarrières als de p-in-2 en de b-in-4.

• invoering van studiekeuzegesprekken waardoor selectie aan de poort niet nodig is; • een eigen Radboud beurzenstelsel dat de afschaffing van de studiefinanciering in de

masterfase kan vervangen;• het in stand houden van de regeling die mogelijk maakt dat studenten een tweede studie

kunnen volgen tegen het lage – wettelijke – tarief;• goede en minder bureaucratische begeleiding van studenten met een beperking, zoals

dyslexie.

Page 4: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Versterk de medezeggenschap“Geef studenten in de medezeggenschap evenveel stemrecht als medewerkers”

“Geef de academie haar onafhankelijk nieuwsplatform terug”

Waarom: via de medezeggenschap kunnen studenten en medewerkers het bestuur van de universiteit op een democratische wijze ter verantwoording roepen. Niet alle studenten zijn hiervan op de hoogte, of weten hoe ze hun mening kenbaar kunnen maken. Dat is een slechte zaak want AKKUraatd vindt het essentieel dat studenten nauw betrokken worden bij de vormgeving van het onderwijs. De USR kan het komende jaar haar zichtbaarheid vergroten door bijvoorbeeld gerichte activiteiten te houden in de introductie.

Daarnaast pleit AKKUraatd voor versterking van organen van de studentmedezeggenschap. Dit kan door het gelijk trekken van de stemverhouding tussen studenten en medewerkers in de Facultaire Gemeenschappelijke Vergadering (FGV). Momenteel bezitten medewerkers namelijk 60% van de stemmen. Ook de ondersteuning van Facultaire Studentenraden en opleidingscommissies moet worden verbeterd. Een duidelijk evaluatie- en klachtensysteem kan hieraan bijdragen. Digitale enquêtes mogen alleen ingevoerd worden als dit geen sterk verlaagde respons tot gevolg heeft. Bovendien moet er ook daadwerkelijk gevolg worden gegeven aan de uitkomsten van de evaluaties.

Tot slot is een goede en eerlijke informatievoorziening onder andere belangrijk voor het functioneren van de medezeggenschap. De universiteit moet een transparante, goede en volledige informatievoorziening richting medewerkers en studenten waarborgen. AKKUraatd streeft er daarom naar om de redactie van het nieuwsplatform (www.ru.nl/nieuws) onafhankelijk te laten opereren van de communicatieafdeling van de RU. Het nieuwsplatform is anders gedoemd te vervallen tot een ‘goed nieuwsshow’ terwijl het haar functie juist is om op basis van journalistieke normen nieuws te publiceren.

Daarom werkt AKKUraatd aan: ● verbeterde zichtbaarheid van de USR, bijvoorbeeld door activiteiten in de

introductieweken en/of in de eerste paar weken van het collegejaar;● de promotie van één centrale medezeggenschapswebsite;● een betere ondersteuning van FSR-en en opleidingscommissies;● een 50-50 stemverhouding in de Facultaire Gemeenschappelijke Vergadering;● een onafhankelijk nieuwsplatform; ● meer instemmings- en adviesrechten voor medezeggenschapsorganen; ● een studentassessor in het College van Bestuur; ● een studentombudsman die studenten helpt die vastlopen in de universitaire

bureaucratie;● een verbeterde bekendheid van het centrale klachtenloket.

Page 5: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Ondersteun de actieve student“Bied ruimte voor de brede interesse van studenten”

“Een goede financiële regeling voor actieve studenten”

Waarom: studenten moeten de mogelijkheid behouden om zich door deelname aan buitencurriculaire activiteiten te ontplooien. Deze activiteiten komen door de eerder genoemde “halbe heffing” en rendementsmaatregelen onder druk te staan. Studenten worden bang gemaakt om studievertraging op te lopen. AKKUraatd vindt deze bangmakerij een slechte zaak. Door te participeren in commissies, besturen en activiteiten van studentenorganisaties leren studenten belangrijke vaardigheden. Bovendien is inzet van studenten noodzakelijk voor een vitale en betrokken academische gemeenschap. Volgens AKKUraatd verdienen zij daarom een goede ondersteuning, ook op financieel vlak.

De studententijd is een tijd van vorming op meer dan alleen het academisch vlak; commissiewerk, topsport en bestuursfuncties dragen bij aan maatschappelijk betrokken studenten die zichzelf door extracurriculaire activiteiten breed ontwikkeld hebben. De universiteit moet dit faciliteren en ruimte bieden aan de student die zichzelf op een van deze manieren ontplooit. AKKUraatd spreekt zich uit tegen te strenge regelingen en vergaande rendementsmaatregelen die het Nijmeegs verenigingsleven de das om doen.

Daarom werkt AKKUraatd aan:• een bestuursmaandenregeling waarbij de besturen van alle verenigingen tot hun recht

komen;• voldoende ondersteuning voor verenigingen en bestuurders bij (eenmalige) activiteiten;• ondersteuning vanuit de USR aan studentenorganisaties door het vervullen van

bestuursfuncties onder studenten te promoten; • het onderzoeken van mogelijkheden voor collegegeldvrij besturen.

Een leefbare campus in een duurzame wereld“Investeer in groen beleid op de hele universiteit”

“Breng alle services van de RU onder in één campuscard”

Waarom: een leefbaar klimaat is van groot belang voor zowel studenten als medewerkers. Een schone, veilige campus met genoeg ruimte zorgt voor een ordelijke en fijne werksfeer. Naast een werkplek vormt de campus ook een plek voor ontmoeting en ontspanning. Sport- en horecavoorzieningen dragen bij aan de leefbaarheid van de campus. Deze voorzieningen werken verbindend voor alle campusgebruikers. De (financiële) drempel om gebruik te maken van deze voorzieningen mag dan ook niet te hoog zijn. Daarnaast moet de campus als geheel goed bereikbaar zijn voor alle gebruikers. Goed openbaar vervoer van en naar de campus en een veilige verkeerssituatie op en rond de campus zijn voor AKKUraatd een must.

AKKUraatd vindt bovendien dat zowel de universiteit als de student een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de maatschappij. De universiteit moet daarom op duurzame wijze omgaan met de middelen die zij tot haar beschikking heeft. De universiteit moet hierin voorop lopen. Zo kan de universiteit verspilling tegen gaan door te investeren in goed geïsoleerde gebouwen en door ongebruikte elektrische apparatuur 's nachts uit te zetten. Bij nieuwbouwprojecten moet duurzaamheid eveneens voorop staan. Bij de aanbesteding van het

Page 6: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Grotiusgebouw is hier op aandringen van AKKUraatd veel aandacht naar uitgegaan. Ten slotte pleit AKKUraatd voor meer groen op de campus en een effectiever gebruik van reeds bestaande groene stroken. Dit kan onder meer door het plaatsen van buitenwerkplekken.

Daarom werkt AKKUraatd aan:• goed openbaar vervoer van en naar de campus, ook in de avonduren;• een veilige verkeerssituatie op en rondom de campus;• een volledig toegankelijke campus voor gehandicapten;• ruimere openingstijden van de Refter waar een warme maaltijd langer verkrijgbaar is; • eerlijke prijzen en voldoende studentenkorting in de bestaande horeca;• een betaalbaar sportabonnement voor elke student; • een campuscard, die niet alleen je collegekaart is, maar ook als sportkaart dient en

waarmee je overal kan betalen;• een duidelijk beleid omtrent roken op de campus waarbij helder is waar wel, en waar niet

gerookt mag worden;• hoge duurzaamheidseisen voor inkoop van producten en diensten;• investeringen in isolatie van gebouwen;• inzet op energiebesparing, onder andere door het uitschakelen van ongebruikte apparaten

en computers;• afvalscheiding op de hele universiteit, bijvoorbeeld in de kantines;• promotie van de kringloopwinkels in de Thomas van Aquinostraat en het Radboud

Ziekenhuis;• het behalen van het label 'Fair Trade Universiteit'.

Maak studeren mogelijk met goede faciliteiten“Laat de UB langer open”

“Stel ongebruikte lokalen open als studiewerkplek voor studenten”

Waarom: om studenten optimaal te kunnen laten studeren zijn op de campus goede faciliteiten nodig. De studentenaantallen zijn de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Het aantal studiewerkplekken moet hiermee meegroeien. Daarnaast hebben studenten verschillende behoeften zowel qua zelfstandig- of groepswerk als qua tijdstip waarop optimaal wordt gepresteerd. Openingstijden van onder andere de UB moeten daarom worden verruimd.

Ten tweede is het van belang dat de universiteit meegaat met de tijd. Onderwijs en didactiek zouden moeten aansluiten op de belevingswereld van de student. Zo moet een docent PowerPoint kunnen bedienen en tijdig op e-mails reageren. De universiteit moet gebruik maken van de technische mogelijkheden die deze tijd bied. Het studentenportal dat toegankelijk is voor de mobiele telefoon en een geïntegreerd printsysteem zouden vanzelfsprekende ontwikkelingen moeten zijn.

Daarom werkt AKKUraatd aan: • ruimere openingstijden voor de UB;• het openstellen van ongebruikte lokalen, zodat deze door studenten als studiewerkplek

gebruikt kunnen worden; • meer groepswerkplekken, met een doorzichtig en eenvoudig reserveringssysteem;• verbetering van ICT werkplekken op de campus;• een centraal printsysteem waarmee overal op de universiteit geprint kan worden;

Page 7: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

• verbeterde faciliteiten in collegezalen, zoals meer smartboards;• studentenportal en blackboard voor mobiele telefoons.

Laat de universiteit eenheid uitstralen“Stimuleer uniforme roosters”

“Zorg voor een uitdagend interdisciplinair vakaanbod”

Waarom: naast aanbieder van onderwijs is de Radboud Universiteit ook de plek waar studenten zich ontwikkelen tot maatschappelijk betrokken burgers. Daarom moeten zij de mogelijkheid hebben om te kiezen uit een interdisciplinair onderwijsaanbod. Studenten moeten zich niet begrensd voelen door de eigen faculteit. Een op elkaar afgestemd roostersysteem en vakaanbod is dan ook essentieel om de ‘eilandjes’ op de RU tegen te gaan. Voor AKKUraatd betekent het tegengaan van 'eilandjes' allerminst dat bestaande faculteiten zouden moeten fuseren, bijvoorbeeld door de creatie van één Faculteit der Geesteswetenschappen. Bevordering van haar gemeenschapszin kan daarentegen wel een bijdrage leveren onder andere door verschillende delen van de campus fysiek beter met elkaar te verbinden. Te denken valt aan onderwijsvrij op alle faculteiten tijdens de academische jaaropening en de Dies Natalis. Studenten moeten volgens AKKUraatd dan ook het gevoel hebben dat zij deel uitmaken van één academische gemeenschap.

Daarom werkt AKKUraatd aan: • het voorkomen van fusies tussen faculteiten; • onderwijsvrij bij alle opleidingen op belangrijke dagen in het academisch jaar zoals de

jaaropening en de Dies;• een gecoördineerd vakaanbod mogelijk maken dat interdisciplinair en/of interfacultair is;• één roostersysteem;• een breed scala aan opleidingsoverstijgende activiteiten waarbij studenten kennis maken

met andere disciplines, zoals bij het Soeterbeeckprogramma.

Straal internationalisering uit“Zorg voor een goede informatievoorziening omtrent een buitenlandverblijf!”

“Houd taalcursussen voor studenten betaalbaar!”

Waarom: een internationaal perspectief draagt wezenlijk bij aan de brede vorming van de Nijmeegse student. Niet alleen een internationale benadering bij de opleidingen, maar juist een buitenlandverblijf opent de ogen voor andere culturen, andere talen en andere mensen. Internationale samenwerking en ruimdenkendheid zijn kernelementen van de wetenschap. Studenten moeten bij elke opleiding de ruimte krijgen, om zonder studievertraging op te lopen, een langere periode in het buitenland te verblijven. Dit kan door het creëren van de zogeheten mobility windows in elke opleiding.

Elke opleiding moet bovendien een laagdrempelig International Office (IO) hebben waar studenten direct kunnen zien naar welke universiteiten ze kunnen, en welke vakken ze daar kunnen volgen. Ook een ‘routekaart naar het buitenland’ zou hier bijvoorbeeld voor meer duidelijkheid kunnen zorgen. Een ander punt van zorg zijn de stijgende kosten voor taalcursussen aan de RU. Studenten die vrijwillig een extra taal willen leren moeten dit tegen een laag tarief kunnen doen.

Page 8: Verkiezingsprogramma AKKUraatd 2011-2012

Daarom werkt AKKUraatd aan: • voor alle studenten een goedlopend en bekend International Office;• een vaste periode in elke opleiding waarin studenten naar het buitenland kunnen zonder

studievertraging op te lopen;• een ‘routekaart naar het buitenland’ waardoor het regelen van een buitenlandverblijf beter

wordt gefaciliteerd;• een kwalitatief hoog, divers en goedkoop aanbod van taalcursussen door Radboud Into

Languages.

Tot slot:

AKKUraatd maakt zich al jaren sterk voor toponderwijs voor alle studenten. Vanzelfsprekend is dit verkiezingsprogramma slechts een greep uit een breed scala aan onderwerpen waar AKKUraatd zich voor inzet. Zo ondersteunt AKKUraatd de activiteiten van de studentenvakbond, zoals op het gebied van huisvesting, duurzaamheid, openbaar vervoer en de rechtswinkel. De afgelopen jaren hebben wij ons bovendien ingezet voor het verkorten van de medezeggenschapsverkiezingen naar één week. Op andere universiteiten blijken korte verkiezingen namelijk te leiden tot een hoger opkomstpercentage. Of dit in Nijmegen ook zo is ligt in jouw handen…

Stem AKKUraatd!

www.ru.nl/verkiezingen