Verkadefabriek programma 2014/2015

52
3 Geen angst 4 Theater 6 Heden: Theater! 12 Dans 14 Cabaret 18 Kinderkunstfabriek 26 Film 30 Muziek 33 Cursussen 34 Festivals 36 Kerngezelschappen 38 ClubV 40 Woord en Debat 42 24 uur Verkadefabriek 44 Kaarten & kortingen 46 Eten en drinken 48 Verkadefabriek 50 Vrienden van de Verkadefabriek 52 Colofon 54 Inhoud

description

 

Transcript of Verkadefabriek programma 2014/2015

Page 1: Verkadefabriek programma 2014/2015

3

Geen angst 4

Theater 6

Heden: Theater! 12

Dans 14

Cabaret 18

Kinderkunstfabriek 26

Film 30

Muziek 33

Cursussen 34

Festivals 36

Kerngezelschappen 38

ClubV 40

Woord en Debat 42 24 uur Verkadefabriek 44

Kaarten & kortingen 46

Eten en drinken 48

Verkadefabriek 50 Vrienden van de Verkadefabriek 52

Colofon 54

Inhoud

Page 2: Verkadefabriek programma 2014/2015

4

Geen angst

We kiezen regisseurs, acteurs, choreografen, cabaretiers,

interviewers en muzikanten die zich uitspreken en blootgeven.

Page 3: Verkadefabriek programma 2014/2015

5

Geen angst

Jeroen Willems had op zijn reizen over de we-reld een klein wekkertje bij zich. Op de plaats van een wijzerplaat gloeide ‘s nachts in het donker: GEEN ANGST.Johan Simons koos deze twee woorden als motto voor de Academie Hollandia, zijn ambitieuze project voor de ontwikkeling van toptalent. GEEN ANGST. Sindsdien krijg ik de woorden niet meer uit mijn hoofd.

Die Europese academie gaat nauw samen-werken met de Verkadefabriek, en dus zijn basis vinden in ‘s-Hertogenbosch. Een teken dat onze stad zich meer en meer ontwikkelt tot theaterstad. Met theaterfestivals Boule-vard en Cement, November Music, landelijk toonaangevende gezelschappen als Matzer en Artemis, een stadskunstenaar als Lucas De Man en een dansgezelschap-in-opkomst als Panama Pictures zijn we al ongelofelijk gezegend. En daar komen Johan Simons’ academie en de Nederlandse Cabaretdagen aanstaand jaar nog eens bij.

Daarbovenop heeft de gemeente plannen om het terrein van veevoederfabriek De Heus (in onze achtertuin) in handen te leggen van een coöperatie, waar ook de Verkadefabriek onderdeel van uitmaakt. Geen traditionele top down projectontwikkeling dus, maar van onderop. Over GEEN ANGST gesproken. Nu nog een nieuwe schouwburg.

Al die activiteiten, maar ook alle prachtige films die vertoond worden, zijn te zien in (of verbonden met) de Verkadefabriek. Naast de bijzondere samenwerkingsverbanden met heel veel partijen in de stad, de lezingen en cursussen, de Avondedities, het maandelijkse Nieuwscafé, de kinderactiviteiten, het lekkere eten en drinken. Dat lekkere eten en drinken kan ook in de binnenstad, waar we in Boek-handel Adr. Heinen – de beste boekwinkel van de stad – een kleine lunchroom openden.

Je hoeft je bij ons niet te vervelen. Al onze voorstellingen worden voor jou gemaakt, voor je plezier en inspiratie. We kiezen regisseurs, acteurs, choreografen, cabaretiers, intervie-wers en muzikanten die zich uitspreken en blootgeven. We laten er in dit overzicht een glimp van zien. We zijn iedere dag open. Kies waar je zin in hebt en bewandel ook onbekende paden. GEEN ANGST. Je bent niet alleen.

Jan van der Puttendirecteur Verkadefabriek

Zet in ieder geval 27 en 28 september in je agenda. Van 16.00 tot 16.00 uur kun je genieten van 24 uur Verkadefabriek. Met theater, muziek, cabaret, film in alle zalen – ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan. Het wordt één groot feest !

Page 4: Verkadefabriek programma 2014/2015

6

Als programmeur hoop je er ieder seizoen weer op: zo’n bijzondere productie die boven de rest van het aanbod uitsteekt. De voorstel-ling waarin alles lijkt te kloppen en precies op z’n plek valt, waar je je het hele jaar op verheugt. Goed stuk, indrukwekkende cast, regisseur van formaat – zoiets moet het wezen, daarvan krijg je al ver op voorhand goesting.

Ik durf nu al best te zeggen dat we er dit seizoen weer een aantal te pakken hebben. Angels in America door Theatergroep Oostpool bijvoor-beeld. Een productie die qua cast (o.a. Jacob Derwig en Maria Kraakman) eigenlijk direct de grote zalen van de schouwburg in kan. Maar regisseur Marcus Azzini koos nadrukkelijk voor een zo intiem mogelijke bewerking. Waardoor we er hier in april vier dagen van kunnen genie-ten. De voorstelling speelt maar op een paar plekken in het land en we zijn zeer content hem hier aan jullie te kunnen laten zien.

En als je dan toch bezig bent in je agenda, blader even terug en maak een gaatje in okto-ber voor Fifty Fifty van Mugmetdegoudentand. Het theaterdebuut van Aaf Brandt Corstius, die voor het eerst een toneeltekst heeft geschreven. Het resultaat mag er wezen: een goed geslaagde relatiekomedie over twee mensen die met volle overtuiging invulling geven aan hun democratisch samenzijn. Een open huwelijk waarin gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staat. Eerlijk zullen zij alles delen….Dat dit ergens een keer helemaal uit elkaar gaat klappen voel je op je klompen aan. Maar Jens (Marcel Musters) en Milou (Lies Visschedijk) nog even niet. En tot die tijd genieten wij volop van de hilarische en herkenbare conflicten die deze twee over zich afroepen.

Lieke Jordensprogrammeur theater en dans Verkadefabriek

Mug

met

deg

oud

enta

nd F

ifty

Fift

y

Theater

Page 5: Verkadefabriek programma 2014/2015

7

Goed stuk, indrukwekkende cast, regisseur van formaat

Page 6: Verkadefabriek programma 2014/2015

88

Moeremans & Sons My fi rst suicidedo 18 en vr 19 sep, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Plug-and-play muziektheater waarvoor singer-songwriter Eefje de Visser de muziek schreef. Sarah Moeremans baseerde zich op De Zelfmoordenaar (1928) van Nicolai Erd-man, een satire over de toenmalige politieke tijdsgeest. Op verschillende locaties in en om de Verkadefabriek.

Theatercollectief Berlin Land’s Enddo 18 t/m za 20 sep, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Vijftien jaar na de ‘pannenkoekenmoord’ zien de daders elkaar terug in een hoeve op de grens tussen België en Frankrijk. Berlin maakt er een bijzondere en interactieve voorstelling met vreemde installaties en navrante bekentenissen.

NTGent Roodwo 24 sep, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Indrukwekkend portret van de weifelende kunstenaar Rothko en zijn assistent, weerga-loos gespeeld door Wim Opbrouck en Servé Hermans. ‘Een aanklacht tegen al te commer-cieel denken binnen de kunstwereld en door de kunstenaar zelf. Daarom alleen al is deze voorstelling juist nu belangwekkend’. (Volks-krant) Met een inleiding om 19.30 uur.

Festival 24 uur Verkadefabriekza 27, zo 28 sepEen vol etmaal feest, van zaterdag 16.00 tot zondag 16.00 uur. Kom en vier tien jaar Verka-defabriek met grote en kleine voorstellingen, fi lms, muziek, dans, concerten, installaties, acts, eten, drinken - te veel om op te noemen. Lees er meer over op pagina 44.

Ro Theater Slaafdo 2 okt (reprise), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Ervaringsdeskundige Jack Wouterse speelt een man die afscheid neemt van zijn versla-vingen, van zijn ouders en van het leven zoals hij dat tot nu toe leefde. Het publiek wordt meegenomen in een lawine van gedachten, emoties en verlangens. ‘Briljant verslag van verslaving’. (NRC)

Het Zuidelijk Toneel/Marcel Osterop Waterdragersvr 3 okt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden ‘stage’ bij de gemeente Eindhoven en schreef over het doorgaans verborgen leven achter de gevel van een stadhuis. Wie is toch die man die werkt tussen de zelfden-kende luxafl ex, de klimaatbeheersing en de koffi eautomaten?

TG Echo Stel je bent een koeza 4 okt, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Theatraal slachthuiskermis voor hongerige bezoekers met een sterke maag. Stel je bent een koe biedt je een kijkje in de gruwelijke realiteit van de bio-industrie. TG Echo serveert je alle ins en outs over het malse stukje vlees op je bord, feesten er vrolijk op los in plassen bloed.

Matzer Theaterproducties Romeo and Juliet: het concertvr 10 en za 11 okt, 20.00 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Intiem popconcert op Shakespeares klas-sieke tekst. Tijdens Theaterfestival Boulevard 2013 zes keer uitverkocht, nu weer volop kans in de Verkadefabriek. ‘Componist en gitarist Helge Slikker vertolkt met fraaie stem een poëtische, romantische Romeo en in de duet-ten met Marlijn Weerdenburg als Julia creëren ze samen een pakkende beat.’ (Volkskrant)

Bellevue lunchtheater Drive-inza 11 okt, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Voor de praatpaal van een drive-in restaurant plaatst een dame haar bestelling. Achter de paal zit Brian. In het gesprek dat zich ontspint raakt de bestelde hamburger steeds verder op de achtergrond. ‘Smakelijke voorstelling over ambitie en autonomie’. (Volkskrant)

Mugmetdegoudentand Fifty Fiftyvr 17 en za 18 okt, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Eerste toneeltekst van columniste Aaf Brandt Corstius. Jens (Marcel Musters) en Milou (Lies Visschedijk) hebben de democratie ook ingevoerd in hun seksleven. Ze gunnen elkaar het beste en delen alle verantwoordelijkheden fi fty fi fty.

Het Zuidelijk Toneel/Lucas de Man Loswo 22 en do 23 okt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Een man en een vrouw zoeken een vorm om met hun angst voor kwetsbaarheid en verlies om te gaan. Beeldende en muzikale voorstel-ling van stadskunstenaar Lucas De Man, als onderdeel van zijn stadsproject OOG Den Bosch.

Toneelhuis/Benjamin Verdonck Notallwhowanderare(…)do 23 okt, 20.00 uur € 15 / VF*Pas € 13Weinig woorden, maar des te meer touwen, kleuren, geometrische fi guren, deuren die opengaan en gordijnen die vallen. Benjamin speelt acteur én toneelknecht, in en op een toverdoos. Poëzie voor oog en oor, even tast-baar als raadselachtig. In de Clubzaal.

agenda theater

Page 7: Verkadefabriek programma 2014/2015

99

Moeremans&Sons/De Copoducers Shoot the messenger vr 24, za 25 okt, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Psst! Heb je het al gehoord? Het is niet de wet die de maatschappelijke normen en waarden bepaalt, maar de roddel. Collectief Moeremans&Sons neemt je op originele wijze mee in de wereld van de kletspraat en de onverwachts goede eigenschappen die hierin schuil gaan. Met muziek van Eefje de Visser.

SKaGeN/Valentijn Dhaenens Dekleine-oorloGza 1 nov, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Na DegrotemonD in het Bossche stadhuis (2011) is het Vlaamse SKaGeN terug. Met De-kleineoorloG, een nieuwe voorstelling waarin Valentijn Dhaenens nu eens niet vertelt over de opgeblazen heroïek van oorlog, maar over die andere kant. Die kleine. Die van de mens. En zijn onafwendbare zucht naar strijd.

Theater Artemis Ja, ja, ja, jullie hebben hele mooie spulletjesdo 13, vr 14 (try-out), za 15 nov (première), vr 30 jan t/m zo 1 feb 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13 / kind € 9 / try-out € 11,50 / try-out kind € 9 De wereld van onze gevoelens en die van het geld zijn steeds moeilijker uit elkaar te houden. Geloven we onze vriendschappen nog wel zonder elkaar cadeautjes te geven? Een boze droom in 26 betaalmomenten.

NTGent Cyranowo 19 nov, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Franse toneelklassieker over een dichter/soldaat die verliefd wordt op zijn nichtje. Met Bert Luppes in de hoofdrol. ‘Kan je in de Nederlanden iemand beter casten voor Cyrano dan Bert Luppes? Hij is virtuoos in taal, heeft een boeiende uitstraling, is vanzelf psychologisch gepijnigd. Hij heeft een donkere energie en wanneer hij naar een fl oret grijpt is hij onmiddellijk gevaarlijk’. (Cobra.be)

Toneelschuur Producties Osama the Heroza 22 nov, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Als de 15-jarige Gary op school een spreek-beurt over hedendaagse helden moet hou-den, kan hij er maar één bedenken: Osama Bin Laden. Rauwe voorstelling vol zwarte humor, over een maatschappij in verval.

Via Rudolphi Dag Vliegdo 27 nov, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13René van ’t Hof (De man die alles weet) speelt een oude eenzame man die in gevecht is met zichzelf en de spullen om hem heen. Als op een dag een vlieg door het kapotte raam naar binnen komt, wordt het hem allemaal teveel.

Toneelgroep Oostpool The immortals 28 nov, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Wat betekent het voor onze ontwikkeling als we onze individuele levens steeds meer ondergeschikt maken aan onze virtuele levens in het publieke domein? Theatrale installatie over de wereld van ‘echte mensen’ door Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot (Bimbo, Small World).

Het Zuidelijk Toneel & Nieuw Utrechts Toneel Oud & Nieuws show 2014wo 10 dec, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Satirisch nieuwsoverzicht van het afgelopen jaar. Waarin meer wordt getoond dan een journalist ooit kan onthullen: de ontroerendste scènes, de meest hilarische sketches, de beste liedjes en de scherpste columns.

Emke Idema Rule™do 11 dec, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Theatrale ervaring, ontmoetingsplek, politieke speeltuin en miniatuursamenleving ineen. Een spel over gastvrijheid en grensethiek, gespeeld door jou en de rest van het publiek. Tijdens Festival Cement 2013 won Emke de Dioraphte Stimuleringsprijs voor het concept van RULE™.

Kerstvoorstelling: FroeFroe Repelsteel 8+vr 26 dec, 16.00 & 19.00 uur, za 27, ma 29, di 30 dec, 16.00 uur € 20 / VF*Pas € 18 / kind € 10Kerst in de Verkadefabriek, dat is met z’n allen naar een sfeervolle familievoorstelling. Dit jaar: Repelsteel, door Theater Froe Froe. Een on-waarschijnlijk leuk sprookjesspektakel met een oude koningin, een stinkende molenaarshater, een speciaal meisje, een kom-uw-belofte-na monster en een baby: Willy. Die zich samen vermakelijk verliezen in een doldwaas avontuur dat nog lang blijft naspelen in je dromen.

Golden Palace Restaurant Amoreza 10 jan, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Hapklaar. Hoe vaak schuiven we onze kant‐en‐klaarmaaltijd niet gedachteloos naar binnen? Tot vanavond. Want na Restaurant Amore bekijk je je eten voorgoed met andere ogen. Liefde, lust, jaloezie, wraak en extase; de emoties spatten van het podium.

Bellevue lunchtheater Schijnza 17 jan, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Coming of age verhaal van een in Nederland opgroeiende zoon van Marokkaanse ouders. Acteur Fahd Larhzaoui onderzoekt hoe hij zichzelf kan zijn zonder zijn familie te verliezen. In een voorstelling over identiteit, geweten en liefde. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

agenda theater

Page 8: Verkadefabriek programma 2014/2015

1010

Jakop Ahlbom Horrorshow/Evil Edvr 23 jan, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Mime, dans, toneel en vooral veel illusionisme. Jakop Ahlbom (Vielfalt, Innenschau, Lebens-raum) husselt in zijn verrassende voorstellingen de elementen, sleept je mee naar een wereld waarin de logica verdampt. In Horrorshow/Evil Ed brengt hij een hommage aan de horror.

Firma Mes Troepdo 5 feb, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Barbara wil leven met nog maar acht spullen, net als Thaise boeddhistische monniken. Troep is een snelle, hilarische en ontroerende voorstelling over al het overtollige, overbodige en onnodige materiaal in ons lijf en leven.

Matzer Theaterproducties Hart do 5, vr 6 (try-out), za 7 feb (première), do 26 t/m za 28 mrt, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50 / try-out € 13Remake van een meeslepend verhaal waarin de donkere kant van de mens wordt bloot-gelegd. ‘Hart is het koesteren waard. Wat een mooie vertelling, wat integer en naturel gebracht door Fokka Deelen en Wendell Jaspers.’ (Brabants Dagblad, 2003)

Orkater/De nieuwkomers Schotland/Nieuwkomerdo 12 feb, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Muzikale, absurdistische vertelling over perso-nages die geen anker hebben, geïnspireerd op De heilige Antonio van Arnon Grunberg. Over mensen die als loslopend wild proberen hun leven vorm te geven. Maar stap voor stap alles verliezen wat houvast geeft.

Urland MSDOS/Prometheus Geketendvr 27 feb, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Eerste deel van De Internet Trilogie. Urland ziet internet als ‘het digitale vuur van de twintigste eeuw. Een vonk, meer heb je niet nodig om de hele wereld op zijn kop te zetten’. Samen met choreografe Rita Vilhena worden binaire co-des en internetpatronen gekraakt en verbeeld.

Theater Artemis De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen 14+do 5 t/m za 7 mrt (reprise), 20.30 uur € 15 / VF*Pas € 13 / Kind € 9Hakkelend en aarzelend zoeken we naar onze eigen stem. Maar beste naprater, wees gerust. In een wereld waarin je vooral uniek moet zijn, is deze voorstelling stiekem ook een liefdevol plei-dooi voor een verdwijnen in elkaar. ‘Het levert, rustig tempo en al, een pakkende voorstel-ling op, met onverwachte intermezzo’s. (…) Geslaagd debuut’. (Volkskrant, ****)

Esther Scheldwacht Op een mooie pink-sterdagvr 6 mrt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Solovoorstelling. Stefan de Walle vertelt het verhaal van een stormachtige relatie. En het noodlot van het leven weer moeten oppak-ken na een immens verlies. Regisseur Esther Schelwacht schreef en speelde eerder de succesvolle voorstelling De Sunshine Show (o.a. in Heden Theater 2013).

Trouble man en Frascati Hollandse luchten IIdo 12 mrt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Sadettin Kirmiziyüz zet zijn onderzoek voort naar de Nederlandse samenleving. Nu letter-lijk dicht bij huis: hij duikt in de levensverhalen van zijn buren. In 2014 maakte hij met Marjolijn van Heemstra Hollandse Luchten I, over onze doorgeslagen vrijheid van meningsuiting.

Mugmetdegoudentand Kunsthartwo 1 en do 2 apr, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Kunst haalt zelden de voorpagina. In drie eenakters – over de Mars der Beschaving, de fi etstunnel bij het Rijksmuseum en Armin van Buuren tijdens de troonwisseling – zien we waarom eigenlijk niet. ‘Geestige en vileine ontleding van Nederland.’ (Parool)

RO Theater Legervr 3 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Bizar stuk over twee mannen (Gijs Naber en Herman Gilis) die direct of indirect getrauma-tiseerd zijn door de oorlog. Achtervolgd door nachtmerries en angstdromen, gaan ze de confrontatie met elkaar aan – pijnlijk en heftig, maar uiteindelijk bevrijdend.

Toneelgroep Oostpool Angels in Americawo 8 t/m za 11 apr, 20.00 uur € 25 / VF*Pas € 23Amerika, jaren tachtig. We zien een groep uiteenlopende New Yorkers die allemaal te maken krijgen met ziekte en tegenslag. In een stuk over liefde en vriendschap voorbij de grenzen van ras, religie en ideologie. Met o.a. Jacob Derwig en Maria Kraakman.

Toneelschuur Producties/Erik Whien Oom Wanjawo 22 en do 23 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Erik Whien (o.a. Wachten op Godot en Boiling Frog voor Toneelgroep Ootspool) is vanaf dit seizoen één van de vaste makers bij Toneelschuur Producties. Nu regisseert hij Tsjechov’s Oom Wanja, over een samenleving waarin personages op zoek zijn naar verande-ring in hun leven.

agenda theater

Page 9: Verkadefabriek programma 2014/2015

1111

Laura van Dolron Mogelijkhedenwo 29 apr, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Laura van Dolron en Rogier Schippers (o.a. Afslag Eindhoven) spelen Mogelijkheden (Constellations) van de jonge Britse toneel-schrijver Nick Payne. Met humor en scherp-zinnigheid reis je mee door verschillende parallelle universums, met twee personages die elkaar steeds opnieuw en telkens weer anders ontmoeten.

NTGent Africawo 13 mei, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Intrigerende, deels autobiografi sche mono-loog door Oscar van Rompay. ‘Africa is zwart, traag en stil, zoals het continent soms. Het lijkt wel of Peter Verhelst met elke voorstel-ling die hij maakt (Lex, Julius Caesar, Nero) zijn publiek sterker in het hart raakt.’ (Het Nieuwsblad)

Orkater/De nieuwkomers Gloriavr 22 mei, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Gloria is één van de jonge gezelschappen binnen Orkater/De Nieuwkomers en bestaat o.a. uit Eva Tijken en Floor Houwink ten Cate. Samen maken zij tragikomisch muziektheater, waarin tekst en muziek een pijnlijk verhaal in een bevreemdende wereld vertellen.

agenda theater

SUPPORTERSKunst is niet alleen vóór maar vooral

ook ván ons allemaal.

Help mee, en word Supporter van de Verkadefabriek. Want door deel uit te maken

van dit betrokken gezelschap help je de Verkadefabriek (cultureel en fi nancieel) verder. Voor € 100 per jaar (inclusief VF*Pas à € 17,50)

zorg je er voor dat we kunnen blijven kiezen voor kwaliteit en engagement.

Natuurlijk staat daar van alles tegenover. Je kunt als eerste je stoel reserveren voor

het nieuwe seizoen. We nodigen je uit bij bijzondere activiteiten, en bieden

je speciale privileges en aantrekkelijke voordelen. Ook vragen we onze Supporters om actief mee te denken over alle aspecten van de Verkadefabriek, zodat de Verkade-fabriek nog meer vóór en ván jou wordt.

Steun ons, word Supporter!

Je vindt alle informatie op www.verkadefabriek.nl

Page 10: Verkadefabriek programma 2014/2015

12

NT

Gen

t Roo

d

De tien beste producties uit hetafgelopen theaterseizoen

Page 11: Verkadefabriek programma 2014/2015

13

Heden: Theater!

Doen alsof, daarin zijn we goed in het theater. Verhalen verzinnen, en dan je publiek zover krijgen dat het meegaat in je volledig bij elkaar gefantaseerde relaas. Maar vaak ook is de realiteit al fantastisch genoeg. Er is maar weinig zo fascinerend als het bizarre van het echte leven. Precies dat heeft Berlin heel goed begrepen. Voor Land’s End leggen ze een waargebeurd Belgisch moordverhaal onder de loep. Een vrouw besluit haar man (eigenaar van een pannenkoekenfabriek) te vermoorden. Ze is zijn overspel beu, zint op wraak en benadert een Franse huurmoordenaar die haar moet helpen haar man om te brengen. Na twee maanden recherchewerk worden zowel de echtgenote als de huurmoordenaar opgepakt – tegenstrijdig en uiteenlopend verklaren ze wat er gebeurde in die laatste uren van ‘Le Roi des Crêpes’.

De onderzoeksrechter vindt een confrontatie tussen beide verdachten onvermijdelijk. En precies dáár mogen wij als publiek aanschuiven. Samen met Berlin duiken we in het proces van dit onwerkelijke moordverhaal. Getuigen en betrok-kenen worden opgevoerd (op film), mogelijke moordscenario’s in theatrale installaties verbeeld (een heel bijzondere ‘weenmachine’, met verse uien) en de verdachten krijgen een podium.

Het resultaat is een sublieme reconstructie van een onwaarschijnlijke moordzaak: docu-fictie. Wat precies waar is en onwaar, doet er niet lan-ger toe; wat telt is dat Berlin erin slaagt de grens tussen feit en fictie volledig uit te gummen. Wat je doet vergeten dat het theater is. En daarmee zet Berlin de toon voor de rest van Heden: Theater! We laten je deze weken alleen zien waarvoor we de handen in het vuur durven steken. My First Suicide bijvoorbeeld, van het jonge collectief Moeremans & Sons. En het fenomenale Rood van NTGent.

Het overige programma houden we nog even onder de pet. Wat we wel kunnen zeggen is dat we opnieuw samenwerken met het Nederlands Theater Festival. En dat dus een deel van de tienbeste producties uit het afgelopen theatersei-zoen hier in september te zien zullen zijn. Welke titels? Dat weten we nu nog niet. Maar dat het meer dan de moeite waard wordt, is zeker.

NT

Gen

t Roo

d

Page 12: Verkadefabriek programma 2014/2015

14

The Dog Days Are Over. Goeie titel. Nog betere voorstelling. Gemaakt door de energieke Vla-ming Jan Martens en een zogenaamd ‘jumping piece’.

Ik zag de voorstelling al eerder tijdens een presentatieavond bij Connie Janssen Danst. Jan mocht als jonge choreograaf een aantal weken werken met de dansers uit het ensemble van Conny. En wat liet hij ze doen? Inderdaad: springen. Heel veel en heel lang. Tot het zweet uit elke porie gutst, de strakke spandex leggings doorweekt raken.

En hoe raar het ook klinkt: dat is heerlijk om naar te kijken. De repetitieve uitputtingsslag is zowel bedwelmend als rustgevend. Dansers als ijdele, volhardende wezens, strevend naar perfectie. Want vergis je niet, hier zijn serieuze skills voor nodig. Naast een setje ijzersterke kuitspieren vergt het springen een opperste concentratie. Voor elke sprong een tel, mis je er één dan ga je genadeloos af. En als danser wil je dat natuurlijk voorkomen, ten koste van alles. Die concentra-tie en spanning… ik kan er uren naar kijken.

Keren Levi verwelkomen we dit jaar met een nieuwe choreografie. Ze was eerder te gast met The Dry Piece waarin vier naakte vrouwen caleidoscopisch over de grond bewegen als grote, organische bloemenpatronen. Keren legde de plannen voor haar nieuwe productie Clubbing voor aan de Coproducers (het samenwerkings-verband van Grand Theatre Groningen, Theater Kikker, Toneelschuur, Rotterdamse Schouwburg, Frascati, Theater aan het Spui en de Verkadefa-briek) en we waren collectief enthousiast. Door het vertrouwen wat we in deze productie stellen, maken we haar mede mogelijk.

Keren vertrekt vanuit de traditie van de wa-penstokdans (die nog veel wordt uitgevoerd in o.a. Spanje en Indonesië) en zet daar haar eigen moderne, subtiele danstaal tegenover. Ik hoop op felle dansers met veel energie, enkel begeleid door het geluid van driftig tegen elkaar kletterende stokken.

Lieke Jordensprogrammeur theater en dans Verkadefabriek

Jan

Mar

tens

The

Dog

Day

s A

re O

ver

Dans

Page 13: Verkadefabriek programma 2014/2015

15

Dans

Dans die tegen acrobatiek aanschurkt en betoverend is in zijn simpele vorm.

Page 14: Verkadefabriek programma 2014/2015

1616

Jan Martens The Dog Days Are Overvr 3 okt, 20.30 uur € 15 / VF*Pas € 13Acht dansers geven zich over aan een repe-titieve uitputtingsslag, opgebouwd uit één fy-sieke handeling: de sprong. Choreograaf Jan Martens viel de afgelopen jaren op met een aantal innemende en indringende solo’s over de schoonheid van het imperfecte lichaam.

DansClick DansClick 16vr 10 okt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13De nieuwste generatie dansmakers. De 16e editie van DansClick presenteert drie choreo-grafi etalenten, in verschillende fases van hun loopbaan: Jasper van Luijk, Joeri Dubbe en Lukáš Timulak.

Leine en Roebana Smell of Blisswo 15 okt, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Violiste Liza Ferschtman gaat de confrontatie aan met dansers. Een samenspel waarin Ferschtman een nieuwe balans moet vinden tussen de intensiteit van haar muziek, haar fysieke aanwezigheid en de stilte die dans soms oproept.

Pia Meuthen/ Panama Pictures Alpha – de nieuwe wilderniswo 29, do 30 okt (try-outs) vr 31 okt (pre-mière), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50 / try-outs € 13Vijf mannen en een vrouwelijke sopraan leve-ren een explosieve mix van dans, acrobatiek en zang. Pia Meuthen plaatst de lichaamstaal van managers onder een vergrootglas en legt met bevrijdende ironie de honger naar macht bloot.

AYA/Eric Kaiel Onstuitbaardo 13 nov, 20.30 uur € 15 / VF*Pas € 13Occupy, Arabische lente, Twitter-oproer: we staan niet stil. We branden, bewegen en gaan nooit onder. Want we zijn onstuitbaar. En als dat je niet bevalt, moet je de gordijnen dicht-doen. Erik Kaiel maakte eerder voorstellingen voor DOX en Korzo.

Ward/Ward Ann Van den Broek The Black Pieceza 29 nov, 20.30 uur € 15 / VF*Pas € 13Na The Red Piece (2013) volgt The Black Piece, een dansproductie die tegelijkertijd een dansfi lm is. De toeschouwer wordt telkens op het verkeerde been gezet. Is de werkelijkheid niet altijd vreemder dan je denkt?

T.R.A.S.H. Swampvr 12 dec, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Rauwe en energieke dans, geïnspireerd op de spirituele cultuur. Een voorstelling tégen de allesoverheersende negativiteit en vóór de kracht van positief denken. Gaan we het samen redden? Of gaat ieder van ons alleen ten onder?

Alida Dors Oogstza 24 jan, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Strak opgezette formaties, ritmische pulse-rende bewegingen, vier dansers in trance. Oogst is een zoektocht naar de ruimte die de mens nodig heeft om individu te zijn en zijn ware identiteit te vinden.

Conny Janssen Danst Nieuwe voorstel-ling met live muziekdo 26 feb, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Conny Janssen (Zout, How long is now) maakt theatrale en krachtige voorstellingen. Haar dansers staan op het toneel als mensen van vlees en bloed: breekbaar, strijdbaar en gepassioneerd.

Keren Levi/De Coproducers Clubbing wo 25 en do 26 mrt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Vijf vrouwen zijn zowel dansers als drum-mers, waardoor muziek en dans met elkaar versmelten. Het resultaat: een spannende akoestische performance over rituelen, ge-meenschapszin, feminisme en geweld. Door Keren Levi (The Dry Piece) en muziekkunste-naar Tom Parkinson.

Arno Schuitemaker While We Strivevr 24 apr, 20.15 uur € 13 / VF*Pas € 11Arno Schuitemaker verheft het hier-en-nu tot een intens moment. De dansers bevinden zich in het spanningsveld tussen controle en over-gave, terwijl beweging, licht en geluid subtiel en voortdurend op elkaar inwerken.

DanscodeSamen met Theaterfestival Bou-levard en Theater aan de Parade presenteren wij onder de naam ‘dans!code’ een gevarieerd dans-programma. Van modern tot urban en van klassiek tot experimenteel. Dus wil je op de hoogte blijven dans in Den Bosch? Weten welke voorstellingen, workshops en dansfi lms er allemaal zijn? Volg ons online via Facebook,Twitter en www.danscode.nl!

agenda dans

T.R

.A.S

.H. S

wam

p

DanscodeSamen met Theaterfestival Boulevard en Theater aan de Parade presenteren wij onder de naam ‘dans!code’ een gevarieerd dansprogramma. Van modern tot urban en van klassiek tot experimenteel. Dus wil je op de hoogte blijven dans in Den Bosch? Weten welke voorstellingen, workshops en dans-fi lms er allemaal zijn? Volg ons online via Facebook, Twitter en www.danscode.nl!

Page 15: Verkadefabriek programma 2014/2015

17

agenda dans

T.R

.A.S

.H. S

wam

p

Page 16: Verkadefabriek programma 2014/2015

18

Elle

n D

ikke

r G

roen

e vi

nger

s

Cabaret dat vervreemdt, verwart, verstoort en desnoods verontrust.

Page 17: Verkadefabriek programma 2014/2015

19

De beste films, het eigenzinnigste theater en… kwaliteitscabaret. Gemakkelijke slogans uit de reclame? Nee, weloverwogen uitspraken over de visie die de Verkadefabriek nastreeft. Namelijk dat het aanbod dat hier te zien is iets teweeg brengt, de zintuigen raakt en vanuit die noodzaak opereert.

Cabaret maakt pas twee theaterseizoenen deel uit van de programmering van de Verka-defabriek. Daarvóór had ’s-Hertogenbosch een heus cabarettheater: het Koningstheater. Maar het pand in de Triniteitstraat voldeed al jaren niet meer aan de wensen, terwijl Theater aan de Parade behoefte had zijn cabare-taanbod te verruimen en de Verkadefabriek om cabaret aan haar aanbod toe te voegen. De drie partijen sloegen de handen ineen en introduceerden de Stadsprogrammeur. Die functie kende ons land nog niet. Hij is verant-woordelijk voor het cabaret- en theater-muziekaanbod in deze stad.

In Verkadefabriek boekt hij cabaret met het-zelfde kwaliteitskeurmerk als het film-, toneel- en dansaanbod dat daar al veel langer te zien is. Maar wat is dat dan: ‘kwaliteitscabaret’? Verkadefabriek presenteert geen cabaret dat het doel heeft te vermaken, maar dat wil ra-ken. Het hoofd of het hart, en nog liever allebei en gelijktijdig. Cabaret heeft, vooral door de televisie, de slechte naam gekregen dat het de lachspieren prikkelt in plaats van de zintui-gen. Hier is geen plaats voor dat laagdrempe-lige aanbod, maar wel volop voor cabaret dat vervreemdt, verwart, verstoort en desnoods verontrust. Voorstellingen gemaakt door thea-terpersoonlijkheden met boeiende gedachten. Zij staan niet op het podium om hun publiek te plezieren. Humor is voor hen een belangrijk middel, maar niet het doel. Wat ze wel willen: met hun gesproken en gezongen teksten een bijdrage leveren aan ons denken over onszelf en de wereld waarin we leven.

De cabaretiers die dat in theaterseizoen 2014-2015 gaan doen, komen opnieuw uit alle geledingen van het vak. Grote namen, zoals Youp van ’t Hek, Harrie Jekkers (na twaalf jaar afwezigheid!), Freek de Jonge en Eric van Sau-ers (ook terug van weggeweest). Belangrijkste

Cabaretnieuwkomers, onder wie Daniël Arends, Pieter Derks, Henry van Loon en Katinka Polderman. De beloftegeneratie, met Johan Goossens, Patrick Nederkoorn, De Partizanen en Ronald Snijders. En theatermakers die hun grenzen opzoeken binnen het toneelmatige cabaret (De Bloeiende Maagden) of in de muziek (Hade-wych Minis, Frédérique Spigt, Joost Spijkers en Spinvis).

Bovendien zijn er verschillende eigen produc-ties onder leiding van de Cabaretfima (voor-heen Koningstheater), waarmee succesvolle initiatieven van vorig seizoen worden voortge-zet: Club Comedy met Comedytrain, niet op vrijdag, maar voortaan op zondag. En Mooi Lied, nu in groot en klein verband. En er ont-staan nieuwe initiatieven, zoals een muzikale kerstsfeer-serie met Gerard van Maasakkers en een hommage aan de vorig jaar overleden schrijver Herman-Pieter de Boer. Maar ook is er een splinternieuw Clubzaal-initiatief rond de Duits-Nederlandse meester-entertainer Sven Ratzke. ‘The Hottest Night die in Berlijn te be-leven valt’, schreven de internationale kranten. Vanaf januari is de clubzaal ons Brabantse Berlijn.

Tenslotte: het cabaretseizoen start, van vrij-dag 5 t/m zondag 7 september, met de eerste editie van De Nederlandse Cabaretdagen (DNCD): een jaarlijks terugkerend festival rond de stand van zaken binnen het Nederlandse cabaret. Ook daarin staat het cabaret als theaterkunstvorm centraal, wat maakt dat de Verkadefabriek, nog meer dan de voorafgaan-de twee seizoenen, geldt als het kloppend hart van ’s-Hertogenbosch Cabaretstad.

Frank VerhallenFrank Verhallen is Stadsprogrammeur Cabaret en Theatermuziek. Hij maakt deel uit van POOCK: Platform voor Ontwikkeling en Onder-zoek Cabaret / Kleinkunst. Hij leidt de Caba-retfirma en geldt, als schrijver en archivaris, als cabaretautoriteit.

Elle

n D

ikke

r G

roen

e vi

nger

s

Page 18: Verkadefabriek programma 2014/2015

2020

De Nederlandse Cabaretdagenvr 5 t/m zo 7 sep ’s-Hertogenbosch is dit weekeinde Caba-retstad van Nederland. In de Verkadefabriek vindt de eerste editie plaats van De Neder-landse Cabaretdagen (DNCD): een jaarlijks terugkerend festival rond de stand van zaken binnen het Nederlandse cabaret. DNCD is een initiatief van de Cabaretfi rma (voorheen het Koningstheater) en bestaat uit eigen voorstellingen, meester-gezelprojecten, mas-terclasses, workshops, debatten, lezingen, presentatie van nieuwe media, documen-taires, exposities, artikelen, live-radio en, op zondagmiddag 7 september, de uitreiking van de Nederlandse Cabaretprijzen.

Ton Kas Eerste Klootviool za 13 sep (reprise), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Bekend van fi lm, tv en toneel. Afgelopen sei-zoen ging hij als cabaretier het theater in. Met moppen. ‘Flauwe, goeie en snoeiharde mop-pen. Er gebeurt iets wonderlijks als je zoveel moppen achter elkaar zet: niet alleen slaat de meligheid toe, er ontstaat ook tragiek’. (Parool)

Mannen van Naam Verder zo 21 sep (try-out), 14.30 uur € 15 / VF*Pas € 13De Crosby, Stills & Nash van Brabant: Ton Smulders, Ad Grooten en Wilbert van Duinho-ven. Grondleggers van Pater Moeskroen en inmiddels alle drie nieuwe paden ingeslagen. Liedjes in het Nederlands, maar met Keltische muziek. Snaren, soms accordeon, warme stemmen en mooie verhalen.

Comedytrain Club Comedyzo 5 okt, 20.00 uur € 20 / VF*Pas € 18Eerst muziek en vanaf 20.30 uur het ver-maarde gezelschap Comedytrain. Nieuw talent en grote namen als Theo Maassen, Eric van Sauers, Jan Jaap van der Wal en vele anderen. Vorig seizoen altijd uitverkocht op de vrijdag, vanaf nu op zondagavond. 5 okt, 18 jan en 19 april.

Youp van ’t Hek Wat is de vraag? di 7 en wo 8 okt (try-outs), 20.30 uur € 17,50 (maximaal 4 kaarten per bestelling) Hij is 31 december op tv met zijn oudejaars-conference, waarin hij 2014 met ons door-neemt. Deze maanden probeert hij uit. “Wat is de vraag?”, hoor je vaak zeggen. Iemand vertelt een te lang, onsamenhangend verhaal. Ook de vragensteller weet niet meer wat hij vroeg. We babbelen er wat op los met z’n allen.

Jeroen van Merwijk Er zijn nog kaartenwo 8 okt (reprise), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50“Een besluit is een besluit. Ook al is het een krankzinnig besluit.” Van Merwijk kondigde aan dat zijn 13de cabaretsolo zijn laatste is. Hij kreeg laaiende recensies. Theaterkrant: ‘Veel te goed voor een afscheid’. Oké, hij stelt het een paar maanden uit en speelt dit najaar door. ‘Ga naar Van Merwijk. Nu het nog kan’. (Volkskrant)

Hans Dorrestijn & Zazi Eindelijk licht vr 10 okt (try-out), 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Zazi zingt de mooiste liedjes van Hans Dor-restijn. En de dichter-zanger zelf gaat het hebben over zijn vele tegenslagen, aanva-ringen, wanhoopsdaden en ander leed. Drie stralende zangeressen op één podium met de Ongekroonde Koning van de Lelijkheid.

Sara Kroos Van Jewelste za 11 okt (reprise), 20.30 uur € 20 / VF*Pas €18We stuntelen ons door het leven. Met partners en ouders en kinderen en vrienden. Daarover vertelt en zingt en improviseert Sara Kroos in haar zevende theatersolo. Haar beste, schreven de kranten: ‘Onweerstaanbaar en razend knap’.

Patrick Nederkoorn Code Rood wo 15 en do 16 okt (try-outs), 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Debuut van ex-politicus, ex-geliefde, ex-student Koningstheateracademie. Intelligent en geëngageerd cabaret zoals maar weinigen van de jongste generatie maken. Hij geeft zichzelf bloot. Want hij is zo iemand die in het gevlij wil komen van ongeveer iedereen. Daardoor is hij van zichzelf vervreemd. Zo gaat het niet langer.

Raf Walschaerts Jongen toch do 16 okt (Nederlandse première), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Hij vormt met broer Mich het vermaarde Vlaamse theaterduo Kommil Foo (zie 12 nov). Beiden weten dat zij samen sterker worden door ook afzonderlijk van elkaar te opereren. Dit seizoen ieder solo. Een piano, een gitaar en een lijf dat gemaakt is om te vertellen. Uit de Vlaamse pers: ‘Bonkig, bruut en kwetsbaar’.

De Partizanen De Partizanen vr 17 en za 18 okt (try-outs), 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Debuut van Thomas Gast en Merijn Scholten, comedians van Comedytrain, schrijvers voor Dit was het nieuws en Spijkers met Koppen en winnaars van het Leids Cabaretfestival 2013. De jury: ‘Oorspronkelijk, authentiek en onvoor-spelbaar. Sympathiek en brutaal. Droogkomi-sche humor met groot gevoel voor taal’.

agenda cabaret

Page 19: Verkadefabriek programma 2014/2015

2121

Freek de Jonge De Wedstrijddi 21 t/m do 23 okt, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Freek wordt 70 jaar. Bram is tien jaar dood. Van 1967 en 1979 waren Freek de Jonge en Bram Vermeulen ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’. Over Bram & Freek, Bram na Freek en Freek na Bram gaat het. De triomfen, de frustraties en de liefde. Met vier muzikanten en repertoire van Bram & Freek, Bram en Freek.

Eric van Sauers Ontroert do 30 okt t/m za 1 nov (try-outs), 20.15 uur € 20 / VF*Pas € 18“Zes cabaretvoorstellingen gemaakt. Vocht ervoor. Schopte ertegen. Zocht en vond gelukkig niets. Liep tegen de klippen omhoog. Ging hard op mijn bek. Won prijzen. Ont-roerde. Danste. Loog. En toen: rust! De laatste jaren niet in de theaterboekjes. Was er even niet. Waarom doet er niet toe. Ben er weer.”

Pieter Derks Zo goed als nieuw ma 10 nov (try-out), 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18‘Razendsnel actualiteitencabaret’ (NRC) van de vrijdagse huiscabaretier van De Wereld Draait Door. Handelsmerk: de vriendelijke toon bij het maken van scherpe grappen en het stellen van confronterende vragen. In het theater ook nog mooie liedjes en fantasierijke verhalen. Elke avond ‘zo goed als nieuw’.

Mich Walschaerts Duizend man sterk wo 12 nov, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Vormt met broer Raf het vermaarde Vlaamse theaterduo Kommil Foo (zie 16 okt). Beiden weten dat zij samen sterker worden door ook afzonderlijk van elkaar te opereren. Dit seizoen ieder solo. Zingend, vertellend en spelend laat Mich zich bijstaan door Egon Kracht (contrabas) en Alano Gruarin (toetsen).

De Bloeiende Maagden Toen neuken nog gewoon was za 15 nov (première), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Terug van vijf jaar weggeweest. Combi van theater en cabaret. Voorstellingen die altijd raken omdat Minou Bosua en Ingrid Wender spelen met ieders gevoelens. Zoals over de breekbare liefde deze keer. Zij: “Waarom aai je de hond wel en mij niet?” Hij: “Die hond houdt z’n bek tenminste.”

Hadewijch Minis The Truth And Nothing But The Truth do 20 nov (try-out), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50 Acteren ging naar het tweede plan. Zingen en een eigen album maken, kwam voorop te staan. Eigen teksten en composities. ‘Electro-

pop’ noemt ze het. Nu verschijnt haar tweede album en is er deze theatertour van Minis en haar Mannen. ‘Dat grote publiek verdient ze!’ (Telegraaf)

Sander van Opzeeland Kunst met een Grote Kvr 21 nov, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13“Ik loop rond, vertel verhalen, maak me zin-loos druk over dingen. […] Jullie verlaten het theater en denken: dit was wat je ‘Kunst met een Grote K’ noemt.” Vierde solo. De Volks-krant over de derde: ‘Schroomt niet te wijzen op zijn tekortkomingen in het dagelijks leven. Scherpe observaties, originele grappen’.

Remko Vrijdag & Martine Sandifort Löyly vr 21 en za 22 nov (try-outs), € 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Löyly? Ja, Löyly. Wat dat is? Een nieuwe stortvloed aan gemankeerde en absurde types. Stomend cabaret vanuit de onderbuik door twee alleskunners met de lach aan hun kont. In Hulphond vormden de routiniers een gelegenheidsduo. Na zoveel lof moeten ze wel door. Met Löyly. Löyly? Ja, Löyly!

Plien en Bianca Gaat het nog door? ma 24 en di 25 nov (try-outs), 20.30 uur € 22,50 / VF*Pas € 20,50Met Gaat het nog door? gaan ze door: Plien & Bianca, koninginnen van de theatertypering. Nieuwe voorstelling met nieuwe personages. Glitterkleuters en showbizz-bejaarden, sneue jazz-zangeressen en nog beklagenswaardiger rode-broekenmannen. Hartverscheurend humoristisch en ontroerend hilarisch.

Dolf Jansen Oudejaars 2014 wo 26 nov, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Nederlandsch Recordhouder Oudejaars-voorstellingen. Nog maar net klaar met zijn programma De Nieuwsjager of hij staat alweer in de startblokken voor een nieuw record. Een eitje, want 2014 is een jaar zoals elk ander en hij improviseert er nog meer op los dan zijn publiek kan behappen. 365 dagen in 80 minuten.

Gé Reinders & Syb van der Ploeg Van Pompeblêd tot Proemevlaaido 27 nov, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Friese voorman van De Kast en Limburgse zanger van Bloasmuziek. Begonnen maart 2013 samen te schrijven en te zingen. Beviel zo goed dat ze ermee op tournee gaan. Een voorstelling over elkaar willen begrijpen. Of het nu in het Frysk, Limburgs, Nederlands of welke taal dan ook is.

agenda cabaret

Page 20: Verkadefabriek programma 2014/2015

2222

Cabaretfi rma Mooi Lied Kleinvr 28 nov, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50In Mooi Lied (zie 8 en 9 jan) zingt een ensem-ble het ‘Mooi Lied’, met topgitarist Erwin van Ligten als baken. Twee krijgen er in Mooi Lied Klein de gelegenheid ook hun eigen ‘Mooi Lied’ te zingen: Elke Vierveijzer op 8 mei. En Kiki Schippers op 28 nov; ze zingt Boudewijn de Groot, Maarten van Roozendaal en vele anderen. “Mooi! Om te janken zo mooi!”

Javier Guzman Absurd Verlichtwo 3 en zo 7 dec, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Zes adembenemende voorstellingen waarin hij zichzelf niet spaarde. Dit wordt zijn zinde-rende zevende. Is alles dan nog niet gezegd? Heeft hij zichzelf nog niet van alle kanten be-licht, zelfs zijn meest duistere? Nee, natuurlijk niet. Guzman begint pas!

Dames Voor Na Vieren Bruids- en Grafwerk do 11 dec (reprise), 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Fysieke acts, krachtige liedjes en absurdis-tische en clowneske sketches door Han-neke Drenth en Anne van Rijn. ‘De scènes zijn prachtig uitgewerkt of bezongen. […] De mimiek is ook nu hun sterkste punt. Slapstick-scènes krijgen een gouden randje’. (Trouw)

Marco Roelofs Ramkoersvr 12 dec, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50De voormalige frontman van punkband De Heideroosjes verruilde de internationale rockpodia voor de Nederlandse theaters. Kaal was zijn debuut en ging over zijn ingrijpende keuzes als artiest en als mens. Nu gaat hij ver-der. Hij ligt op Ramkoers. Anekdotes, verhalen en af en toe een liedje.

Frédérique Spigt The Medicine Showza 13 dec, 20.30 uur € 22,50 / VF*Pas € 20,50The Medicine Show, in het 19de eeuwse Ame-rika een fenomeen. Reizend gezelschap van vertellers, goochelaars, muzikanten en… The Medicine Man met middeltjes tegen alle ziek-tes en ongemakken. The Medicine Woman en haar muzikanten zijn het medicijn tegen uw zielenpijn. Engelstalig deze keer.

Gerard van Maasakkers & Frank Cools Maar liefje, nu heb je geen voetjesdo 18 t/m za 20 dec, 20.30 uur € 22,50 / VF*Pas € 20,50Twee heren van stand maken, speciaal voor de Verkadefabriek, hun eigenwijze keuze uit de Nederlandstalige liederenschat. Treurig tot diep triest. Monter en melig. Liedjes die ze het liefst zelf hadden geschreven. Anderen waren hen voor. Brabander Van Maasakkers en Vlaming Cools zingen de sterren van de decemberhemel.

Nathalie Baartman Louter za 20 dec (try-out), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Eigenzinnigste verschijning binnen het cabaret. Houdt zich vast aan wortels en ochtendpap. En, onhandig doch charmant, aan de liefde. Die verhindert haar niet verkeerde paden te kiezen. Liften door Roemenië en net niet aangerand ontbijten met de dominee. Wat haar nieuwe programma brengt? Met haar weet je het nooit.

Cabaretfi rma Mooi Lied 2 do 8 en vr 9 jan (première), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50‘Het Lied’. Niet ‘het liedje’, want dat is een deuntje dat vervliegt. Een ‘Lied’ kerft zich in je huid. Dat ‘Mooi Lied’, daar draait het om. Jon-ge zangers vertolken ze met gitarist Erwin van Ligten, bekend van o.a. Mathilde Santing en Astrid Seriese, als hun baken. Werk van Bou-dewijn de Groot, Maarten van Roozendaal en vele anderen. “Mooi! Om te janken zo mooi!” Zie ook 28 nov en 8 mei.

Sven Ratzke Bosch’ Berlijnvr 9 jan, 21.00 uur € 20 / VF*Pas € 18‘Allemachtig, wat een entertainer’, schreef de Volkskrant. ‘The Hottest Night die er op dit moment in Berlijn te beleven valt’, vond de Berliner Morgenpost. Sven Ratzke brengt vanaf vandaag Berlijn naar Den Bosch. Nieuw initiatief in de clubzaal. 9 jan, 3 april en 15 mei.

Droog Brood Kissy Kissy vr 9 en za 10 jan (try-outs), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Vorig seizoen grepen Bas Hoefl aak en Peter van de Witte hun koperen jubileum aan om de dierbaarste scènes uit zes programma’s nog eens te spelen. Nu gaan ze verder waar ze ge-bleven waren. ‘Absurdisme van hoog niveau. Naast erg grappig ook prachtig vormgegeven en ijzersterk geacteerd’. (Volkskrant)

Kasper van Kooten Karakters do 15 jan (reprise), 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Een van de beste programma’s van het afgelopen seizoen en daarom dit seizoen in de herhaling. Een voorstelling op basis van een roman. Zijn roman. Kasper van Kooten is bijzonder veelzijdig. En heel goed. ‘Voor zoveel creativiteit kun je alleen maar een diepe buiging maken’. (Volkskrant)

Helmert Woudenberg, Merel Baldé, Sa-rah Marie Eweg Kuyper & Wilhelmina vr 16 en za 17 jan (try-outs), 20.00 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50De streng gereformeerde politicus Abraham Kuyper vindt het tegen Gods wil: een vrouw

agenda cabaret

Page 21: Verkadefabriek programma 2014/2015

2323

op de troon. Koningin Wilhelmina vindt dat het niet kan: een demagoog, ijdeltuit en machts-wellusteling als minister-president. Maar… ze zijn tot elkaar veroordeeld in dit nieuwe stuk van meester-verteller Helmert Woudenberg.

André Manuel Het Geval Apart vr 16 jan, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Veertiende voorstelling van onze dwarste cabaretier. Zit 25 jaar in het vak en gaat dat niet vieren. Manuel is een Geval Apart. Breekt het liefst lansen voor buitenbeentjes, raddraaiers en dorpsgekken. En voor de balletdanser die gefl ipt terugkeerde van het Groot Islamitische Rolstoel-ballet in Syrië, maar dat is een Verhaal Apart.

Schudden Perrongelukza 17 jan, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Perron Geluk is een halte te midden van niets. Nauwelijks te bereiken. Toch is het er een ko-men en gaan van merkwaardige personages. Emiel de Jong en Noël van Santen stappen op de Express. Als u een geldig plaatsbewijs heeft, reist u met het duo mee. Op weg naar die wonderlijke halte.

Comedytrain Club Comedyzo 18 jan, 20.00 uur € 20 / VF*Pas € 18Vanaf nu op zondagavond. Zie: 5 okt.

Yora Rienstra Drukt haar snor wo 21 jan (try-out), 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Droogkomische liedjes, ijzersterke mimiek, oorspronkelijke gedachtenspinsels, elastieken lijf. In haar derde solo drukt ze haar snor. Met rake typeringen en scherpe observaties neemt ze zichzelf onder de loep. Pijnlijk en hilarisch. ‘Mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen. Rienstra zet ze puntgaaf neer’. (Trouw)

Mark van de Veerdonk Tof wo 28 jan (try-out), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50De Brabantse cabaretier heeft genoeg van al dat gesomber van de laatste tijd. En dus heet en is zijn nieuwe voorstelling Tof. Genoeg gezeurd. Hij belooft te komen met louter posi-tieve verhalen en gedachten.

Katinka Polderman Polderman baart zorgen za 31 jan (reprise), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Gewoontegetrouw begint en eindigt ze in haar eigen stad. Vandaag stopt haar vijfde solo. Op-nieuw geprezen om de virtuoze liedjes en rake observaties. Maar deze keer ook vanwege de experimenten die ze aangaat, zoals het spelen van een one-woman-musical met zelfvervaar-digd knutseldecor. Wederom met zorg gebaard.

Lenny Kuhr e.a. Altijd heimwee, hommage aan Herman Pieter de Boerma 9 feb, 20.00 uur € 20 / VF*Pas € 18Op 9 februari 1928 werd hij geboren en op zijn geboortedag gedenken zangers en acteurs de schrijver, die op 1 januari 2014 overleed. Onder de vertolkers van zijn liedjes en verha-len natuurlijk Lenny Kuhr, die zijn muze was, ook nadat zij privé van elkaar scheidden.

Frank van Pamelen Complotwo 11 feb, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13‘Tovert met taal zoals Cruijff dat met de bal kon’, schreef het Algemeen Dagblad over de Tilburgse taalkunstenaar. Bekend als schrijver, radiocolumnist en van het theater. Deze keer presenteert hij een heuse thriller: de onthulling van het misschien wel grootste complot uit de Nederlandse geschiedenis.

Kirsten van Teijn Heilloos za 21 feb (première), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Won alle prijzen van het Groninger Studen-tencabaretfestival 2013. De jury: ‘Een ware comédienne. Meesteres van abrupte over-gangen die je het gevoel geven in een lekkere achtbaan te zitten. Heeft radeloosheid tot kunst verheven’. Haar debuut: een kwetsbare voorstelling over waar je vandaan komt en waar je je heil vindt.

Harrie Jekkers & Jeroen van Merwijk Jekkers & Jeroen ma 23 en di 24 feb (try-outs), 20.30 uur € 20 (maximaal 4 kaarten per bestelling) / VF*Pas € 18Jeroen van Merwijk (zie 8 okt) had na 25 jaar optreden geen zin meer om solo verder te gaan. Harrie Jekkers wil 12 jaar na zijn afscheid weer eens op het podium staan. Het plan samen een programma te maken, leefde al lang. Nu komt het ervan. Nieuwe liedjes, verhalen en dialogen van vrienden met over-eenkomsten en nog meer verschillen.

Daniël Arends Carte Blanche wo 25 en do 26 feb (try-outs), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50De Vijfde van (volgens o.a. Theo Maassen) de spannendste cabaretier van dit moment. Win-naar (in 2006) van Cameretten, genomineerde voor de Nederlandse cabaretprijzen (in 2008 en 2010) en opnieuw hooggewaardeerd met zijn laatste (in 2012). ‘Haalt humor niet uit herken-ning, maar uit schurende eerlijkheid’. (Parool)

agenda cabaret

Page 22: Verkadefabriek programma 2014/2015

2424

Spinvis Oogcontact Van De Eenzaamste Soortza 28 feb, 20.30 uur € 22,50 / VF*Pas € 20,50Geen grote bezetting, maar voor de tweede keer in zijn carrière een klein, intiem program-ma vol oud, nieuwer en nauwelijks geboren materiaal. Met muzikante-zangeres Saartje Van Camp aan zijn zijde zingt hij verhalen op muziek over liefde, eenzaamheid en veel meer. ‘Verhalen die in ieders hoofd een andere vorm krijgen’. (NRC)

Martijn Koning Koning Chaoswo 11 mrt, 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13‘Virtuoze stand-upper die taal met beweging mengt. De überenergieke comedian geeft elke grap een extra mimische lading mee. Hij is zijn eigen dolgedraaide doventolk’, schreef de Volkskrant over zijn debuut. In de opvolger staat Koning Chaos centraal. Martijn Koning Chaos welteverstaan, want het gaat over de chaos in zijn hoofd.

Diederik van Vleuten Daar Werd Wat Groots Verricht vr 13 maart (reprise), 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Hij schreef er theatergeschiedenis mee. Het NOS Journaal wijdde er een item aan toen hij die voor de laatste keer speelde. Laatste keer? Op dringend verzoek herneemt hij zijn monumentale en aangrijpende vertelling over de val van Nederlands-Indië. ‘Informeert als een documentaire, amuseert als cabaret op topniveau’. (NRC)

Ellen Dikker Groene vingersvr 27 mrt, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Typetjes-specialist. Van het beste soort. ‘Heeft een gouden hand bij het neerzetten van typetjes met een stevige karakterbasis. Het lijkt op een avondje lichtvoetig amusement, maar Ellen Dikker is meer, veel meer. Zij is innemend, intelligent en heeft achter de lach een hoop te vertellen’. (Volkskrant)

Ilse Warringa & Niek Barendsen Paren za 28 mrt, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Van Adam & Eva tot Adolf & Eva. Van John & Yoko tot Victor & Rolf. Van Hella & Freek tot Charles & Diana. Van de Van der Valk’jes tot de Ceaucescu’s. Van de Obama’s tot de Osama’s. Wereldberoemde stellen, maar ook minder bekende, want wedden dat u zichzelf herkent!

Peter Heerschop Van horen zeggen wo 1 apr (try-out), € 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18In zijn eerste programma zonder NUHR (zie ook 25 april) vertelde hij verhalen die hij zelf meemaakte. In zijn tweede vertelt hij de beste

verhalen van anderen. ‘Van horen zeggen’ dus. Verhalen die hij zelf graag had beleefd. Of juist niet. De Telegraaf over zijn debuut: ‘Onvermijdelijke conclusie: een avondje Heer-schop maakt gelukkig’.

Niet Schieten! Kusje erop do 2 t/m za 4 apr (try-outs), 20.00 uur € 15 / VF*Pas € 13Waar zijn de helden van toen? Mannen met lef en fatsoen? De mannen van Niet Schieten! herstel-len het heldendom in ere. Ze gaan de strijd aan met de kusje-erop-mentaliteit. Als dat niet lukt? Kusje erop! Want dat is niet altijd effectief, maar wel lekker… Mits op de juiste plek natuurlijk.

Sven Ratzke Bosch’ Berlijnvr 3 apr, 21.00 uur € 20,00 / VF*Pas € 18‘Nieuw initiatief in de clubzaal. Zie 9 jan.

Joost Spijkers & band Spijkersza 4 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Solodebuut van een van de vier Ashton Brothers: Joost Spijkers. In Joegoslavië vond Spijkers zijn eerste grote liefde. Hij verloor haar door de Balkanoorlog. Spijkers, geschre-ven met Peer Wittenbols, is muziektheater over leven en dood, oorlog en vrede, liefde en verlies. Balkanblues in het Nederlands.

Frank Cools Ach Vaderlief vr 10 apr (reprise), 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Vlaming. In z’n eentje. Met z’n gitaartje, orgeltje en ukelele. Zingt de Zangeres Zonder Naam, zoals hij eerder liedjes zong van Annie M.G. Schmidt. Van Ach vaderlief tot ’t Was aan de Costa del Sol. Uit de pers: ‘Zo voor de hand liggend om de draak te steken met het repertoire. Dat wordt hier perfect ontweken’.

Hans Aarsman Zelf wetenvr 17 apr, 20.30 € 17,50 / VF*Pas € 15,50De beroemde fotograaf en ‘Volkskrant-fotodetec-tive’ maakte De Aarsman-Projectie: een voor-stelling over kijken en erover verbaasd zijn dat we slechts zien wat we verwachten. Groot succes en dus vervolgd. Over de zegeningen van het zelfonderzoek gaat het. Weg met opiniepeilers en trendwatchers! Zelf ontdekken, zelf weten!

Ronald Snijders One Man Showza 18 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Bekend van tv (De Staat van Verwarring, Ram-Bam), radio (Binnenland 1) en boeken (Een Normaal Boek, Een Ander Boek, De Alfabet-weter). Nu komt het theater erbij. ‘Staat als een huis en bevat een onophoudelijke stroom leuke grappen’. (Volkskrant) ‘Heeft geen frat-sen nodig. Illusionist met woorden’. (Parool)

agenda cabaret

Page 23: Verkadefabriek programma 2014/2015

2525

Comedytrain Club Comedyzo 19 apr, 20.00 uur € 20 / VF*Pas € 18Zie: 5 okt.

Dorine Wiersma D & Ado 23 apr, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50D & A: Dorine & Aanhang. Haar familie. Nicht met dwangneurose en neef met heldenstatus. Tante met opvoedkunsten en oom met hypo-chondrie. O ja, vader heeft een koekoeksjong, moeder het lege-nestsyndroom. En opa was fout in de oorlog. In verhalen en liedjes haken ze allemaal in elkaar in het DNA van Dorine.

Henry van Loon Sluimervr 24 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50‘Met zijn snelheid en grote acteertalent trekt Van Loon het publiek een krankzinnig universum binnen’, kopte de Volkskrant. ‘Op zijn beste momenten doet zijn zonderlinge kijk op de wereld denken aan Hans Teeuwen’, schreef de Theaterkrant. Begint aan zijn derde cabaretsolo. De verwachtingen zijn hoog.

Viggo Waas Cruijff en Pipoza 25 apr, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Een van de mannen van Neerlands langstle-vende cabaretgezelschap: NUHR. Vindt het, net als Peter Heerschop (zie 1 april), gezond ook apart van elkaar te werken. Solo met gi-tarist Wouter Plantijdt. Over Cruijff, al imiteert hij hem al lang niet meer. Toch? En over de fi lm Pipo en de Parelridders, waarvoor hij auditie deed. Toch?

Micha Wertheim Micha Wertheim Voor Zichzelfdo 30 apr en vr 1 mei, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Tien jaar lang maakte hij het zijn publiek naar de zin. Deze keer draait hij de rollen om. Je mag erbij zijn, je mag er zelfs een mening over hebben, maar val hem er niet mee lastig, want deze voorstelling speelt Micha Wertheim Voor Zichzelf. ‘Waar andere cabaretiers stoppen, slaat hij nog net even de hoek om’. (Trouw)

Op Sterk Water Improcabaretza 2 mei, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Nederlands beste improvisatiegroep. Snel, intelligent, hilarisch. Interactief decor, muzikale hoogstandjes, maar bovenal: virtuoze improvi-satie. Het publiek bepaalt mee hoe de avond verloopt. ‘Voor deze club is maar één slogan denkbaar: Op Sterk Water, er is geen betere’. (Volkskrant)

Cabaretfi rma Mooi Lied Kleinvr 8 mei, 20.15 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50In Mooi Lied (zie 8 en 9 jan) zingt een ensem-ble het ‘Mooi Lied’, met topgitarist Erwin van Ligten als baken. Twee krijgen er in Mooi Lied Klein de gelegenheid ook hun eigen ‘Mooi Lied’ te zingen: Kiki Schippers op 28 nov. En Elke Vierveijzer op 8 mei; ze zingt Boudewijn de Groot, Maarten van Roozendaal en vele anderen. “Mooi! Om te janken zo mooi!”

Miss Molly & Me Bonnie & Clyde za 9 mei (try-out), 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Een berucht roversduo vormt de bron voor nieuwe liedjes en verhalen van Marlijn Weer-denburg en Helge Stikker. Die zoeken naar de Bonnie & Clyde in zichzelf. Hoe voelt het om buiten het systeem te leven? Is de ondergaan-de zon mooier als je weet dat elke seconde je laatste kan zijn? ‘Feel good muziek van de betere soort’. (Parool)

Kamps & Kamps Kamps en Kamps 3do 14 mei, 20.30 uur € 20 / VF*Pas € 18Tim en Wart probeerden het: allebei iets an-ders doen, los van elkaar. Maar de tweeling-broers begonnen elkaar meteen al te missen. Daarom voor de derde keer samen. ‘Gek, gekker, Kamps’, schreef de Volkskrant over de tweede, vol absurde invallen en broederlijke twisten. Op die weg gaan ze voort.

Sven Ratzke Bosch’ Berlijnvr 15 mei, 21.00 uur € 20,00 / VF*Pas € 18Zie 9 jan.

Johan Goossens Daglicht vr 15 mei (try-out), 20.15 uur € 15 / VF*Pas € 13Het leven is simpel. Als je weet hoe het werkt, is er geen kunst aan. Maar als je het niet weet… Zijn vorige ging over zijn prille ervaringen als docent op een ROC en leverde hem een nominatie op voor de Nederlandse cabaretprijzen. Jury: “Gaat vaak net een an-dere kant op dan je verwacht.” Benieuwd wat er nu gebeurt.

Louise Korthals Zonder voorbehoud do 21 mei, 20.30 uur € 17,50 / VF*Pas € 15,50Volkskrant: ‘Wat een zangeres! Wat een ac-trice! Wat een lef!’ Telegraaf: ‘Heeft alles in zich om een heel grote te worden’. Met haar debuut won ze meteen een van de Neder-landse Cabaretprijzen. Maar ze begon pas en is nog lang niet uitgeraasd. Tijd voor haar tweede en dat Zonder voorbehoud.

agenda cabaret

Page 24: Verkadefabriek programma 2014/2015

26

Kinderkunstfabriek

Voor kleine helden, dropjes en lachebekjes

Page 25: Verkadefabriek programma 2014/2015

27

Voor kleine helden, dropjes en lachebekjes is het goed toeven in de Kinderkunstfabriek. Op zondag bouwen we de serre om tot een knut-sel- en speelfestijn en in het restaurant kun je smikkelen van een speciaal kindermenu. Elke maand staan er familievoorstellingen op het programma en in het weekend draaien we de leukste kinderfilms. Ontdek waar papa’s bang voor zijn in Paniekman, lach je een breuk met Het verhaal van de getallen en griezel bij de zure Suikertantes. Wij doen niet aan vervelen. Hoe klein je ook bent.

Voor kinderen van twee tot vier jaar is er Peu-terpret. Een ideale kennismaking met film voor de allerkleinsten. Je kind mag op schoot en het licht wordt gedimd zodat het niet te span-nend wordt. Na de film ga je zingen, dansen of knutselen. En trakteren we je op een glaasje ranja en wat lekkers. Een mini-kinderfeestje dus, zonder dat je jarig hoeft te zijn.

We houden wel van een feestje. Daarom pie-ken we met Kerst. Ga met je mama, broertje, opa en tante naar Repelsteel van FroeFroe. Betoverend poppentheater met glitters en een strik eromheen.

Goed nieuws: dit seizoen fuiven we eigenlijk non-stop, want de Verkadefabriek bestaat tien jaar. En dat vieren we uitbundig met onze kleine vrienden. Voeg je bij de Knieper-tjesbrigade en bak je eigen wafeltjes. Maak stop-motion animaties in de herfstvakantie en zie de wereld op z’n kop. En verheug je alvast op de kerstvakantie, want dan nemen de doe-het-zelvers Krak & Mik (van de makers van De Keuken van Pruttel en Proef) de Verkadefa-briek onder handen. Met Hamertje Tik bij de hand is geen klus te groot. Jij bent toch ook van de partij?

Bon

te H

ond

Ech

t Nep

Kinderkunstfabriek

Voor kleine helden, dropjes en lachebekjes

Page 26: Verkadefabriek programma 2014/2015

2828

Peuterpret 2+zo 14 sep, 5 okt, 9 nov, 14 dec, 4 jan, 8 feb, 8 mrt en 12 apr, 11.00 uur € 8,50 / VF*Pas of kind € 7De ideale kennismaking met fi lm voor kinde-ren van 2 tot 4 jaar. De kleine mag op schoot, het licht blijft een beetje aan zodat het niet te spannend is. Na een glaasje ranja en wat lek-kers ga je knutselen, zingen of dansen. Op 5 oktober hebben we een bijzondere Peuter-pret; dan geen fi lm maar theater: de première van Hihahuttenbouwers door De Stilte.

De Stilte Hihahuttenbouwers 2+zo 5 okt, 11.00 & 15.00 uur (première) € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Een eigen hut, een mannetje en een vrouw-tje. Het mannetje zorgt voor het huisje, het vrouwtje voor het mannetje en het weer voor de afwisseling. De Stilte (Mongens en Jeisjes) trakteert je op een fantasierijk beeldverhaal over de vier jaargetijden. Met een speciale peuterpremière in Peuterpret.

Wie Walvis Nichego 6+zo 12 okt, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Om de verhalenverzameling van een vrolijke groep zigeuners compleet te maken, zoekt een meisje naar het ‘niets’. Maar hoe vind je (n)iets dat je niet kunt ruiken, voelen of aanraken? Humoristisch muziektheater met koperblazers en een fi losofi sch randje.

Bontehond Pinda of een rottig uurtje pesttheater 8+zo 2 nov, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Ingewikkeld, al die ongeschreven regels over glimlachen, grapjes maken en praten over het weer. Wat gebeurt er als je je daar niet aan houdt? Ontdek het in deze hilarische thriller over groepsgedrag en ander ongemak.

Het Houten Huis Adios 8+zo 16 nov, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Prachtig, fantasierijk poppenspel over afscheid nemen. Adios was de winnaar van de Gouden Krekel 2011. Uit het juryrapport: ‘Wonderschoon is de muziek, ontroerend het breekbare spel, trefzeker en verfi jnd de regie vol ingenieuze, humorvolle vondsten’.

Maas theater en dans Het verhaal van de getallen 8+zo 30 nov, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Kom mee naar een land waar meten weten is en waar je met simpele sommetjes alle levens-vragen oplost. Lach je een breuk, reken je rijk en heb plezier tot de derde macht. Snoep-goed voor het brein voor iedereen vanaf 8 jaar, met of zonder wiskundeknobbel.

Kerstvoorstelling: FroeFroe Repelsteel 8+vr 26 dec, 16.00 + 19.00 uur, za 27, ma 29, di 30 dec, 16.00 uur € 20 / VF*Pas € 18 / kind € 10Kerst in de Verkadefabriek, dat is met z’n allen naar een sfeervolle familievoorstelling. Dit jaar: Repelsteel, door Theater Froe Froe. Een onwaarschijnlijk leuk sprookjesspektakel met een oude koningin, een stinkende molenaars-hater, een speciaal meisje, een kom-uw-be-lofte-na monster en een baby: Willy. Die zich samen vermakelijk verliezen in een doldwaas avontuur dat nog lang blijft naspelen in je dromen.

Het Fantastisch Kinderfi lm Festival Werkplaats Krak & Mikin de kerstvakantie € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Het Fantastisch Kinderfi lm Festival (van De Keuken van Pruttel & Proef ) timmert ook dit jaar weer aan de weg. In de kerstvakantie rolt ze haar werkplaats uit in de Verkadefabriek. Hier kun je voor elke huis-, tuin- en keukenklus terecht. Alleen fantasie is een vereiste. Heb je zin om mee te helpen? Kom naar het Fantas-tisch Kinderfi lm Festival en steek je handen uit de mouwen.

Bontehond Echt/nep 9+zo 11 jan, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Wat is echt nep, net echt of echt waar? Soms is het maar verwarrend. Hoe zit het met real life soaps, met Sinterklaas of je tweehonderd vrienden op Facebook? En is echt beter dan nep? Echt/nep is grappig, verrassend en dwars. Kom kijken of het echt zo is!

Tuning People en Kinderenvandevilla Leeghoofd 4+wo 14 jan, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Leeghoofd is een jongen met een grote witte bol als hoofd. Met sokken, stickers en ander spul maakt hij ogen, een neus en een mond. Hilarische en prikkelende voorstelling met veel geluid en weinig tekst, door Tuning People en Kinderenvandevilla (Wachten op Sinterklaas).

Holland Opera Suikertantes 7+zo 25 jan, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Griezelopera waarin drie valse tantes op zoek zijn naar zuivere kinderstemmen voor een toverlied. Ze willen alle kinderen laten verdwij-nen. Maar dat kan zo maar niet… Magisch vormgegeven en spannend vervolg op Tantes.

agenda kinderkunstfabriek

Page 27: Verkadefabriek programma 2014/2015

2929

4Hoog Zap, zapper zapst! 6+zo 1 mrt, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Draaien, draaien, draaien. Zap! Donker, licht, donker. Zap! Zo van de ene situatie in de andere. Van prettig gestoorde verhalen naar ontroerende dans en weer terug. De wereld veroveren met een klein hartje en een grote mond. Zap! Zapper! Zapst!

Beer muziektheater Opa, waarom zijn er meer vragen dan antwoorden? 5+zo 8 mrt, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Hoeveel kanten heeft een ballon? Legt een koekoeksklok eierwekkers? En moet vies water in bad? Cindy stelt zoveel gekke vragen dat opa er een punthoofd van krijgt. Grappige slapstick met tekeningen van cartoonist Kenneth Mahood.

Maas theater en dans Foutje 4+zo 22 mrt, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Heb jij ook van die dagen waarop je met het verkeerde been uit bed stapt, je jam op je trui knoeit en struikelt over je veters? Deze dans-voorstelling van Arthur Rosenfeld (Wild Thing) met rap, circus en slapstick staat bol van de vrolijke misverstanden en grootse mislukkin-gen. Foutjes zijn nog nooit zo goed geweest.

Hetpaarddatvliegt Paniekman 5+zo 29 mrt, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Is het een bodybuilder, een wereldverbete-raar of een superheld? Nee, het is mijn vader! Paniekman is een ode aan alle papa’s die hun stinkende best doen, maar geen perfecte vaders zijn. Geinig en ontroerend theater geïn-spireerd op de vader in Finding Nemo.

De Toneelmakerij Het begin van alles 5+zo 12 apr, 15.00 uur € 9 / VF*Pas of kind € 7,50Kit is bij haar opa’s omdat ze een broertje krijgt. Terwijl ze wachten, nemen de opa’s Kit mee op ontdekkingstocht. Ze beginnen bij het begin, bij het ontstaan van de aarde. Met maskers, poppen en maquettes vertellen ze verhalen uit alle windstreken. Tot het nieuwste wonder ter wereld komt.

agenda kinderkunstfabriek

VF*PASMet een VF*Pas haal je meer uit de

Verkadefabriek. Blijf je op de hoogte, ontvang je de maandagenda thuis en krijg

je korting. Bovendien krijg je voorrang bij de online voorverkoop, mét korting.

Je leest er meer over op pagina 46.

Page 28: Verkadefabriek programma 2014/2015

30

We draaien films die ertoe doen. Van roman-tische drama’s tot thrillers. Van de grootste titels tot de kleinste pareltjes. Kwaliteit is het sleutelwoord. De films die ik boek moeten iets toevoegen aan het aanbod en de moeite waard zijn om te zien. Komend seizoen komt dat helemaal goed, want er staan mooie titels op het programma: nieuwe films van onder meer Woody Allen en Terrence Malick (van The Tree of Life) en een opgefriste, digitale versie van Gone With The Wind. Persoonlijk verheug ik me erg op Kreuzweg van Dietrich Brüggemann, over een puber in een streng katholiek gezin. Deze film maakte veel indruk op me tijdens het internationaal filmfestival van Berlijn en staat voor zo veel meer dan reli-gie alleen. Het stipt een interessante discussie aan en is ook nog eens erg mooi gefilmd. Daar word ik blij van!

Maar ik wil niet alleen mooie films laten zien; ik hecht ook veel waarde aan de cursussen die we organiseren. Ik heb veel plezier in de verbanden die we leggen tussen film en vakgebieden als architectuur, psychiatrie en filosofie. Dat houdt het programma verras-send en uitdagend. Nieuw dit jaar is de cursus Cinéma India. In vier avonden word je wegwijs gemaakt in de hedendaagse Indiase film.

Met meer dan 5.000 vertoningen per jaar is er oneindig veel te beleven. Dus zoek een plekje in een van onze vijf zalen en geniet van de mooiste verhalen. Op onze website vind je het actuele aanbod.

Tot ziens!

Ilona van HeeckerenFilmprogrammeur van de Verkadefabriek

Forg

et m

e no

t

FilmWe draaien films

die ertoe doen

Page 29: Verkadefabriek programma 2014/2015

31

Page 30: Verkadefabriek programma 2014/2015

3232

Filmontbijtsep t/m jun, elke zondag, 11.00 (ontbijt), 12.00 uur (fi lm) € 13Geen gepruts met croissantjes rollen of eitjes klutsen. Op zondag schuif je gewoon aan voor het Filmontbijt: een smakelijk petit-déjeuner, gevolgd door een heerlijke fi lm.

Sneak Previewsep t/m jun, elke dinsdag rond 21.15 uur € 6 / VF*Pas € 4Zie elke dinsdagavond de nieuwste fi lms voordat ze in première gaan. Ga voor het verrassingseffect, of geef je op voor de Sneak Preview nieuwsbrief waarin we de titel verklappen. Aanmelden voor deze nieuwsbrief doe je op www.verkadefabriek.nl.

VF*FilmclubMet een gezellige groep fi lmliefhebbers fi lms kijken en napraten? Dat kan bij onze VF*Filmclub, op dinsdag- en donderdag-ochtend. Voor de fi lm kun je een kop koffi e drinken en na afl oop samen lunchen. Op www.verkadefabriek.nl vind je meer informatie en kun je lid worden.

Movies That Matterzo 12 okt, 9 nov, 14 dec, 11 jan, 8 feb, 8 mrt, 12 apr, 10 mei, 15.00 uur € 9 / VF*Pas € 8Movies that Matter is een initiatief van Am-nesty International: elke maand een actuele speelfi lm of documentaire die de ogen opent voor mensenrechten. Meestal is er een expert of ervaringsdeskundige te gast, die na de fi lm de achtergronden of een eigen verhaal met je deelt.

Filmfestivals on tourLandelijke fi lmfestivals toeren door het land en komen bij de Verkadefabriek op bezoek. Voor de beste festivaltitels hoef je dus niet op reis. We verwachten o.a. Best of IFFR, Cinéma Arabe en IDFA on Tour.

agenda fi lm

Wha

t Mai

sie

Kne

w

Page 31: Verkadefabriek programma 2014/2015

3333

agenda muziekThe Blue Room Sessionselke eerste en derde dinsdag van de maand, 20.30 uur € 12Dompel je onder in blues, country, folk en Americana. Programmeur Paul Smits laat je in de Clubzaal kennismaken met nieuwe getalenteerde singer-songwriters en oude rotten in het vak.

Page 32: Verkadefabriek programma 2014/2015

34

CursussenMeer weten over theater, film, regisseurs, het gebruik van symboliek en enscenering? Tijdens de cursussen van de Verkadefa-briek neem je een inhoudelijk kijk achter de schermen. Er valt genoeg te ontdekken; breng filmbezoekjes aan India of Italië, zie bijzondere architectuur, kijk op een andere manier naar dans of filosofeer over waar-neming en perspectief. Ervaren docenten omlijsten je film- of theaterbezoek met een inleiding en nagesprek. Déjà Vu donderdag 19.30 uur  2014: 4 sep, 18 sep, 2 okt, 16 okt, 6 nov, 20 nov, 4 dec en 18 dec 2015: 15 jan, 29 jan, 12 feb, 26 feb, 12 mrt, 26 mrt, 9 apr en 23 apr Vol enthousiasme graaft docent Mark Meul-dijk onder de oppervlakte van een aantal (première)films. De opbrengst? Een heleboel dubbele bodems, verborgen betekenissen en antwoorden op vragen als: ‘wat bedoelt de regisseur?’ en ‘wat is de achterliggende gedachte van een scene?’.

Film en architectuur  maandag 19.30 uur data volgen Avonden met films en documentaires die op zichzelf al de moeite waard zijn, maar een meerwaarde krijgen door de bijzondere rol die architectuur erin speelt. Met een inleiding, talkshow of nagesprek. i.s.m. het Bosch Architectuur Initiatief.

Film en psychiatrie maandag 19.45 uur 15 sep, 20 okt, 17 nov, 19 jan, 23 feb, 16 mrt en 20 apr Psychiaters en filmfanaten Pieter-Jan Car-pentier en Paul van Dongen nemen je mee in de menselijke psyche aan de hand van een aantal films. In deze reeks o.a. Avant l’hiver, Jimmy P. en Miele.

Film en filosofie 2: Eye-openers woensdag 19.30 uur 1 okt, 15 okt, 29 okt, 12 nov, 26 nov en 10 dec Docent en onderzoeker Rob van Gerwen, verbonden aan Universiteit Utrecht, selecteert sterke films die je laten nadenken over hoe waarneming in beeld wordt gebracht. Voor en na de film maakt Rob je deelgenoot van zijn filosofische kijk. In deze reeks gaat hij in op ‘perspectief’ in film. Je hoeft deel 1 niet gedaan te hebben om deel 2 te volgen. Cinéma India maandag, 18.00 uur (buffet), 19.30 uur (cursus) 6 okt, 13 okt, 20 okt en 27 okt Welkom in de wereld van de Indiase film. Van Bollywood tot arthouse en van dansende film-sterren tot eigenzinnige regisseurs. Ontdek in vier bijeenkomsten de nieuwste Indiase films en kom meer te weten over de culturele en cinematografische ontwikkelingen.

Page 33: Verkadefabriek programma 2014/2015

35

Er valt genoeg te ontdekken.

Cinema Italiano donderdag 19.30 uur5 mrt, 19 mrt, 2 apr en 16 aprDocent Mark Meuldijk zet de Italiaanse filmtra-ditie in het zonnetje met deze voorjaarscursus Cinema Italiano. Achtereenvolgens zie je La Notte (1961), Fellini’s Roma (1972), Il Postino (1994) en Io sono Li (2011) en krijg je een beeld van de periode waarin ze gemaakt zijn. Kijken naar Dans19.30 uur € 70 / VF*Pas € 60Waarom heet een genre dat al meer dan honderd jaar bestaat eigenlijk moderne dans? Dompel je onder in de wereld van de ‘bewegingstaal’ en kom alles te weten over verschillende dansstijlen, het werkproces van een choreograaf, zijn inspiratiebronnen en de rol van muziek. We hebben vier activiteiten voor je in petto. Bij de voorstellingen verzorgt choreografe Pia Meuthen (Panama Pictures) een inleiding en een nagesprek. Bij de films geeft docent Wim Franssen tekst en uitleg.

Do 25 sep: Pina (film)Vr 3 okt: Jan Martens The Dog Days are overVr 10 okt: Les Ballets Russes (film)Wo 15 okt: Leine en Roebana Smell of bliss

Theaterkijken19.30 uur € 75 / VF*Pas € 65Verborgen boodschappen, het gebruik van symbolen, vormgeving en thema’s.... Wil je (nóg) meer uit een theatervoorstelling halen? Dan is de Cursus Theaterkijken iets voor jou. Docente Annabel van Ewijk duikt samen met haar cursisten in een bad vol verschillende genres, boodschappen en stijlen en zorgt ervoor dat je je hoofd boven water houdt.

Do 2 okt: Ro Theater SLAAFZa 11 okt: Rik van den Bos/Bellevue Lunchtheater Drive-inVr 17 okt: Mugmetdegoudentand Fifty FiftyVr 24 okt: Moeremans & Sons Shoot the Messenger

Page 34: Verkadefabriek programma 2014/2015

36

Festivals

Page 35: Verkadefabriek programma 2014/2015

37

In de ene hand een lekker drankje, in de andere een programmaboekje. Samen met je vrienden langs nieuwe of juist heel bekende theatermakers, singer-songwriters en choreografen struinen. Onderuitgezakt luisteren naar heden-daagse hippe muziek (of erop dansen)… wij houden ervan! Tijdens een festival beleef je altijd net dat beetje meer.

Theaterfestival Boulevarddo 7 t/m zo 17 aug Theaterfestival Boulevard is hét zomerfestival van het zuiden en serveert een program-mering vol (locatie)theater, dans en muziek door ambitieuze makers en geëngageerde gezelschappen uit met name Nederland en Vlaanderen. Met in de Verkadefabriek als inspirerende werkplaats voor jonge talentvolle makers: Fabrikaat. www.festivalboulevard.nl

November Musicwo 5 t/m zo 9 novNovember Music is hét festival voor actuele muziek en laat de laatste ontwikkelingen zien op het gebied van hedendaags gecompo-neerde muziek, jazz, elektronica en geluids-installaties. Het vindt jaarlijks plaats op ver-schillende plekken in de stad en heeft nauwe banden met belangrijke festivals in andere Europese landen. Tijdens deze editie luister je naar werk van o.a. Godelieve Schrama & Wouter Snoei, Nieuw Amsterdams Peil en Kronos Quartet. www.novembermusic.net

Festival CEMENTdi 17 t/m za 21 mrt Festival Cement biedt een podium aan de nieuwe generatie Nederlandse en Vlaamse theatermakers, choreografen en schrijvers. Tijdens het festival presenteren zij zich aan een publiek van (inter)nationale professionals, theater- en dansliefhebbers. Festival Cement vindt elk voorjaar plaats in ’s-Hertogenbosch, met de Verkadefabriek als bruisend festival-hart. www.festivalcement.nl

Geen Daden Maar Woorden Festivalza 16 meiTijdens het leukste literaire festival van Neder-land staat de Verkadefabriek bol van de let-teren. We mixen literatuur met muziek, theater en cabaret. Tijdens eerdere edities ontvingen we o.a. Adriaan van Dis, Spinvis, Bernlef, Eefje de Visser, Kamagurka, Tom Lanoye en Ronald Giphart. Met één ticket geniet je van een sfeervolle avond in verschillende zalen en stel je zelf je programma samen. www.gdmw.nl

Tijdens een festival beleef je altijd net dat beetje meer

Page 36: Verkadefabriek programma 2014/2015

38

Kerngezelschappen. De Verkadefabriek verbindt zich aan vier theater- en dans-gezelschappen, werkt intensief met ze samen. En dat doen we graag. Omdat wij geloven in hun creatieve kracht. Omdat deze makers een frisse blik hebben en ver-rassen. En omdat ze staan voor kwaliteit, net als wij. Vaak beleven de kerngezel-schappen bij ons hun try-outs en premi-ères, ook in 2014/2015. Over hun plannen voor komend seizoen vertellen ze zelf.

Pia Meuthen/Panama Pictures “Ons gezelschap Panama Pictures maakt, met een internationale cast van dansers en acrobaten, voorstellingen op het snijvlak van dans en circus. Alledaagse handelingen laten we uitgroeien tot dynamische dans. Die dan als vanzelfsprekend overvloeit in spectaculaire acrobatiek. Zo proberen we persoonlijke ver-halen in beweging te vatten. Dit seizoen geven we de dansvloer aan mannen. Want echte mannen dansen! In onze nieuwe productie Alpha - de nieuwe wildernis portretteer ik het ‘old boys network’. Sinds het begin van de financiële crisis weten we hoeveel invloed het gedrag van bankiers, bestuurders en andere topmannen op ons dagelijks leven heeft. Met ironie leg ik de honger naar macht bloot en laat ik, zonder te moraliseren, zien hoe dun de laag beschaving soms kan zijn.’ Pia Meuthen (choreograaf Panama Pictures)

Het Zuidelijk Toneel/Lucas De Man“Naast kleine ga ik dit seizoen ook twee grote projecten realiseren – met én voor de stad. Het thema? Samen-leving. Komende maan-den presenteer ik OOG Den Bosch. Hierin bekijken we de hedendaagse samen-leving in drie perspectieven: IK, de ANDER en ONS. Daarvoor creëer ik kunstwerken; de infor-matie en het materiaal ervoor verzamel ik bij Bosschenaren. Zo maakte ik voor een van de perspectieven een aantal enorme ogen die aan

MAT

ZER

The

ater

pro

duc

ties

Har

t

Kerngezelschappen

gebouwen in de stad komen te hangen. Waarin toeschouwers om beurten hun eigen stad kun-nen bekijken. De stad waarin ze samen-leven. Benieuwd? Kom maar kijken.” Lucas De Man (stadskunstenaar ’s-Hertogenbosch)

Theater Artemis“Beste inwoner van Den Bosch. Ik weet niet of wij elkaar kennen. Ik ben die rooie die ’s och-tends en aan het eind van de middag iets te hard door de Hinthamerstraat fietst. Ik loop wel eens interessant te doen met een opschrijfboekje in het Bossche Broek, maar bovenal lach, denk, dans, verzin en twijfel ik in de repetitiestudio van mijn gezelschap Theater Artemis. Ik wil een dui-delijke, herkenbare en persoonlijke draai geven aan de rijke geschiedenis van Artemis. Een ge-zelschap zijn dat helemaal op zichzelf staat, dat nergens anders op lijkt, maar dat ons wel weet te raken in ons menszijn. Onze voorstellingen moeten een plek zijn waar we onze schroom voor even van ons afzetten. En waar we elkaar dingen vertellen waarvan we nooit hadden gedacht dat we ze ooit zouden durven zeggen.” Jetse Batelaan (artistiek leider Theater Artemis)

Matzer Theaterproducties“Wij beginnen dit seizoen vol zin. Tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van de Verka-defabriek zijn wij natuurlijk van de partij, met iets dat nu nog een verrassing is. In oktober komen we met een versie 2.0 van onze Romeo and Juliet: het concert, de muzikale Shake-speare die we vorig jaar al speelden tijdens Theaterfestival Boulevard. Met die ervaring gaan we aan de slag en doen in een tweede ronde de Clubzaal van ons thuistheater aan. Vanaf 5 februari spelen we Hart, een remake van de voorstelling waar het ooit allemaal mee begon. Met Fokka Deelen en Wendell Jaspers. En uiteraard gaan we door met MATZER op Zondag. Zin in seizoen ‘14-’15, met Hart en ziel.” Madeleine Matzer (artistiek leider MATZER Theaterproducties)

Creatieve kracht

Page 37: Verkadefabriek programma 2014/2015

39

MAT

ZER

The

ater

pro

duc

ties

Har

t

Kerngezelschappen

Page 38: Verkadefabriek programma 2014/2015

40

Page 39: Verkadefabriek programma 2014/2015

41

Clubben zoals het bedoeld is. In een gave ruimte, met lekkere beats, dj’s, vj’s en spannende acts. En dat alles in de relaxte sfeer die je van de Verkadefabriek gewend bent.

Zo’n twintig zaterdagavonden per seizoen ver-andert de clubzaal van de Verkadefabriek in ClubV. Dé club van Den Bosch. Eén keer per maand schittert hier ons ‘huismerk’ PuurDan-sen, lekker dansen op een fijne mix van ver-schillende stijlen. Met residents als St. Paul, Dj Sampagne en Jaybee voel je je thuis en dans je de werkweek zo uit je benen, of je nu 20 of 40 bent. Regelmatig hosten we ook speciale clubavonden met Spatial, DIT en Losjes. Deze gasten nemen hun eigen muziek, aankleding en sfeer met zich mee. Van deephouse tot funk en van internationale dj’s tot de nieuwste vj’s. It’s all in the mix!

Op onze website vind je het actuele program-ma. En wil je alle nieuwtjes weten? Volg ClubV dan op de voet op Facebook.

ClubV

Page 40: Verkadefabriek programma 2014/2015

42

Het leven bestaat niet alleen uit bestsellers

Page 41: Verkadefabriek programma 2014/2015

43

We houden van het woord. Verstilde poëzie en literatuur in allerlei vormen. Zoals tijdens Geen Daden maar Woorden, ons festival in mei.

We houden van de scherpe debatten tijdens Nieuwscafé 073, dat we maandelijks met het Brabants Dagblad organiseren in onze club-zaal. Druk bezocht en gratis toegankelijk. Met onderwerpen die alle Bosschenaren raken.

We continueren onze eigen productie: de Avondeditie. Ook met het Brabants Dagblad en Boekhandel Adr. Heinen, en mede-gefinancierd door de Vrienden van de Verka-defabriek. In dit zevende jaar veranderen we de vorm, maar het uitgangpunt blijft gelijk: we nemen de tijd voor een interessant gesprek. Ook dit jaar met spraakmakende gasten.

We bieden daarnaast plaats aan vele debat-ten, lezingen en talkshows. Van Minc bijvoor-beeld en het Bosch Architectuur Initiatief. Aan thema-avonden van politieke partijen, de zon-dagochtend van Matzer Theaterproducties.

Bij veel van deze activiteiten werkten we al samen met Boekhandel Adr. Heinen. Toen deze boekhandel (wat ons betreft een cul-tureel icoon van de stad) definitief dreigde te verdwijnen, hebben we samen gezocht naar mogelijkheden. We investeerden. Onge-bruikelijk wellicht, maar we zien toekomst in de boekhandel én in samenwerking – het leven bestaat niet alleen uit bestsellers. Dat betekent dat je ons niet alleen in de Verkade-fabriek vindt, maar ook in de binnenstad op het Kerkplein. En Boekhandel Adr. Heinen zul je ook steeds meer tegenkomen in de Verkadefabriek.

Woord & Debat

Tom

Lan

oye

Page 42: Verkadefabriek programma 2014/2015

44

24 uur Verkade-fabriek

Een vol etmaal feest

Page 43: Verkadefabriek programma 2014/2015

45

We hebben wat te vieren dit seizoen: ons tinnen jubileum, tien jaar Verkadefabriek! En dat zul je merken. We organiseren een groots festival op zaterdag 27 en zondag 28 september: 24 uur Verkadefabriek. Een vol etmaal feest, van 16 uur tot 16 uur. Voor gezelschappen, makers, medewer-kers en bovenal alle bezoekers. Voor jong en oud, vaste gasten en wisselende con-tacten, middagvierders en avondmensen, nachtbrakers en morgensterren.

Tijdens 24 uur Verkadefabriek presenteren we een doorlopend programma in alle zalen, in drie blokken van acht uur. Met grote en kleine voorstellingen, films, muziek, dans, concerten, dj’s, installaties, acts, eten, drinken, te veel om op te noemen. Toch een poging – onder voorbehoud:

Op zaterdagmiddag en –avond o.a. Mug-metdegoudentand, Douwe Bob, Orkater, Mat-tanja Joy Bradley, Panama Pictures, Mondo Leone, Canto Ostinato, DudaPaiva, The Netherlands, Soetelieve theatersport.

24 uur Verkade-fabriek

In de nacht o.a. dj Tom Trago, Ella Kukla, Eefje de Visser, dj St Paul, een Nacht van de psychiatrie, Apera, rondleidingen en ochtend-wandelingen.

En op zondag o.a. yoga, zen en een vogelaar, Theater Artemis, het Wielercafé, de Taartro-vers, Matzer, Peuterpret, Silent Cinema, November Music, Bureau Babel, Minc, de Zondageditie, dansgezelschap De Stilte.

Ondertussen treden de hele 24 uur cabare-tiers op in een doorlopende cabaretmarathon. Kun je kijken naar (of meedoen aan) dans- en quiz- en crimefilm-marathons. Draaien we continu bijzondere documentaires, unieke voorpremières en de beste films uit een decennium Verkadefabriek. Zijn er rondleidin-gen, speurtochten, exposities. Kom, doe mee en vier met z’n allen tien jaar in 24 uur.

Een vol etmaal feest

Page 44: Verkadefabriek programma 2014/2015

46

VF*PasMet een VF*Pas haal je meer uit de Verka-defabriek. Blijf je op de hoogte, ontvang je de maandagenda thuis en krijg je korting. Bovendien krijg je voorrang bij de online voor-verkoop, mét korting. Een VF*Pas kost € 17,50 en is vanaf ingangs-datum een jaar lang geldig. Bestellen doe je op de website of met de aanmeldkaart bij de kassa.

Neem je VF*Pas wel altijd mee als je de Verka-defabriek bezoekt, anders kunnen we je geen korting geven.

VF*TheaterpasLiefhebber? Avonturier? Met de VF*Theaterpas bezoek je een seizoen lang alle theater- en dansvoorstellingen in de Verkadefabriek (met uitzondering van de kinder-, Theaterfestival Boulevard-, Festival Cement- en Te Gast-voorstellingen) voor slechts € 99. Kaartjes kun je, vanaf een maand vóór de voorstelling, online of aan de kassa bestellen.

Iets voor jou? De VF*Theaterpas voor seizoen 2014/2015 is te bestellen tot 1 december 2014, op de website of met de aanmeldkaart bij de kassa.

Neem je VF*Theaterpas wel altijd mee als je de Verkadefabriek bezoekt, anders kunnen we je geen korting geven.

Last-minute studentenkortingHou je aan het eind van je geld ook altijd een stukje maand over? Geen nood. Op vertoon van je collegekaart of CJP kost een kaartje voor een theater-, dans- of cabaretvoorstelling in de Verkadefabriek je op de dag zelf aan de kassa maar € 10.

KaartverkoopKaarten reserveren of kopen voor films, voor-stellingen of concerten in de Verkadefabriek? Het kan op verschillende manieren.

Thuis online, 24 uur per dag - snel, veilig en eenvoudig: www.verkadefabriek.nl

Aan onze kassa, iedere dag tussen 13.00 en 22.00 uur (zondag vanaf 11.00 uur).

Telefonisch, dagelijks tussen 11.00 en 18.30 uur (zaterdag vanaf 13.00 uur), reserverings-kosten: € 1 per kaartje: 073 6 81 81 60

Kaarten ruilen? Kan, tot uiterlijk twee dagen voor de voorstelling à € 2,50 aan de kassa van de Verkadefabriek.

VF*CadeaubonOp zoek naar een origineel, leuk cadeau? Geef een VF*Cadeaubon! We hebben ze van € 7,50, € 10, € 12,50 en € 15. Ze zijn geldig bij voorstellingen, films en in het café-restaurant. De VF*Cadeaubonnen zijn te koop aan de kassa.

Voorverkoop 2014/2015De Verkadefabriek kan niet zonder de steun en betrokkenheid van de Supporters en Vrienden (pag. 52); daarom geven we ze graag voorrang bij de online voorverkoop, vanaf 1 mei. VF*Pashouders kunnen hun kaarten, met de bekende korting, bestellen vanaf 6 mei.Geen VF*Pas? Goed moment om die nu toch eens aan te schaffen. De voorverkoop voor niet-VF*Pashouders start op 13 mei.

Kaarten & kortingen

Page 45: Verkadefabriek programma 2014/2015

47

Page 46: Verkadefabriek programma 2014/2015

48

Page 47: Verkadefabriek programma 2014/2015

49

Eten en drinkenKijk, luister. In de theater- en filmzalen. Om je heen, in de gangen, op het terras. Er valt hier voortdurend volop te zien en te horen. Feestjes voor oog en oor.

Proef, ruik. We serveren smaak in de Verkade-fabriek, ieder moment van de dag lekkers. Een avond uit met diner voor de voorstel-ling. Een zakenlunch – auto parkeren geen probleem. Koffie met krant. Belgisch bier met bitterbal. Chardonnay met vrienden.

Eten en drinken in de Verkadefabriek is genie-ten. Van vers, creatief, ambachtelijk. Van de plek, de omgeving. Van samenzijn, in je eentje (maar nooit alleen), met z’n tweeën, met z’n allen. Loom wegzakken op de luie banken, ongedwongen de geest scherpen aan de leestafel, zomers ontmoeten op het zonnige terras.

Het is Food for Film. Proeven, ruiken, kijken en luisteren op maandag- en dinsdagavond: een hoofdgerecht én een filmkaartje voor een bescheiden prijs. Of het Filmontbijt op zondag: geen afbakgeknoei of gehannes met dienbladen thuis, maar een petit déjeuner en een goede film in juiste sferen. En het Theater-buffet, een aangenaam maal samen voor de theatervoorstelling op vrijdag en zaterdag.

En het is onze buitenpost: de Verkadefabriek-lunchroom in Boekhandel Adr. Heinen. Waar de koffie met koek en boek nóg beter smaakt.

Het draait allemaal om de zintuigen in de Verkadefabriek. Voel maar.

Het draait allemaal om de zintuigen in de Verkadefabriek.

Page 48: Verkadefabriek programma 2014/2015

50

Verkadefabriek

VerkadefabriekDe Verkadefabriek is een gebouw in beweging, een organisatie met de blik in de rondte. Het hele jaar door presenteren we activiteiten: theater, dans, cabaret, film, woord. Serveren we smakelijk eten en drinken. Ontvangen we jaarlijks bijna 200.000 gasten, voor mooie momenten en bijzondere belevenissen. Van ons en anderen.

Want al die bezoekers komen niet alleen naar de voorstellingen en films die we zelf programme-ren; vrijwel dagelijks hebben we bedrijven in huis met presentaties en vergaderingen, amateur-gezelschappen met uitvoeringen en concerten, organisaties met debatten en symposia.

En dan hebben we natuurlijk nog onze huisgenoten, waar voortdurend achter de schermen aan moois wordt gewerkt: Matzer Theaterproducties, Festival Cement, Festival November Music, Theaterfestival Boulevard, Bureau Babel en de Cabaretfirma (voorheen Koningstheater).

Kortom, in de Verkadefabriek is altijd wat te doen: zeven dagen per week, 364 dagen per jaar (met Kerst slaan we een dagje over).

Ruimte huren?Op zoek naar een inspirerende locatie voor je congres, symposium, presentatie, vergade-ring of brainstorm? Of heb je plannen voor een culturele activiteit? Een voorstelling, concert, filmvertoning of debat? In de Verkadefabriek hebben we de ruimte.

Twee theaterzalen, vijf filmzalen, de sfeervolle Clubzaal, de serre, de foyer en de expeditie. In de Verkadefabriek is van alles mogelijk. Voor grote en kleine gezelschappen. Overdag, ’s avonds, doordeweeks, in het weekend. Met of zonder horeca. Samen zorgen we voor een ontspannen evenement en contente gasten. Op een goed bereikbare, unieke plek met alle faciliteiten.

Op onze website krijg je een indruk van de verschillende ruimten en mogelijkheden. Interesse? Bel Tatjana Brinkman (073 6 81 81 65) of Marieke Huysmans (073 6 81 81 52); zij denken graag met je mee.

Page 49: Verkadefabriek programma 2014/2015

51

Verkadefabriek

DuurzaamIn een oude koekjesfabriek kun je niet om de geschiedenis heen. Die eren we dan ook in de Verkadefabriek, met sfeer en odes die raken aan het kleurrijke verleden van deze plek. Maar we kijken evengoed vooruit, denken (en doen) duurzaam mee voor de toekomst van de wereld om ons heen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor biologische en ambachtelijke ingrediënten in ons café-restaurant. Door het opwekken van jaarlijks pakweg 35.000 kWh elektriciteit met de zonnepanelen op het dak van de Grote Zaal. Door projecten te steunen als de Culturele Voedselbank of Stichting Friends for Life. Door samen te werken met organisaties die net als wij vinden dat je voorbij vandaag moet kijken om het goed te hebben en te houden. Je leest er meer over op onze website.

Rondleidingen

Altijd al eens achter de coulissen willen kijken? De geschiedenis van onze koekjesfabriek wil-len horen? Gene zijde van theater en film willen ervaren? Het kan. Op aanvraag organiseren we rondleidingen door de Verkadefabriek. Op de website vind je alle informatie.

Page 50: Verkadefabriek programma 2014/2015

52

We zijn blij met onze Vrienden van de Verka-defabriek. Stuk voor stuk bedrijven die betrok-ken zijn bij de Verkadefabriek en zich voor een stukje mee verantwoordelijk hebben gemaakt voor onze grootstedelijke kunst en cultuur. Ze ondersteunen ons fi nancieel, maar vooral ook met raad en daad. Er kan dan ook met recht gesproken worden van partners.

Vrienden kunnen gebruik maken van het netwerk van de Verkadefabriek, bezoeken (al of niet met relaties) onze activiteiten, worden door ons geattendeerd op bijzondere voorstellingen, maken gebruik van onze ruimtes en onze ervaring in het organiseren van evenementen. Er is veel mogelijk, als je elkaars ondernemer-schap begrijpt.

Het is dan ook niet voor niets dat het aantal Vrienden groeit. Onder de bezielende leiding van dhr. Hans Cox (Hermes, BZW) kunnen dit jaar tot maximaal 20 bedrijven toetreden tot de Vrienden van de Verkadefabriek.

De Stichting Vrienden van de Verkadefabriek ondersteunt de Verkadefabriek in haar streven naar meer cultureel ondernemerschap en ondersteunt de kwaliteit en de bereikbaarheid van de activiteiten. De Stichting Vrienden van de Verkadefabriek is een ANBI stichting.

Het bestuur van de Stichting bestaat uit dhr. Hans Cox, dhr. dr. Hans Dona en dhr. Jan Tromp.

Voor meer informatie:Hans Cox, voorzitter Vrienden van de Verkadefabriek, [email protected] van der Putten, directeur Verkadefabriek, [email protected]

Page 51: Verkadefabriek programma 2014/2015

53

Page 52: Verkadefabriek programma 2014/2015

54

Boschdijkstraat 455211 VD ’s-HertogenboschReceptie: 073-6818150Kassa: [email protected]

verkadefabriek.nlfacebook.com/verkadefabriektwitter.com/verkadefabriek

Met dank aanDe Verkadefabriek wordt structureel ondersteund door:Gemeente ’s-HertogenboschNFPK Europa CinemasVrienden van de Verkadefabriek

’s-Hertogenbosch Compleet Cultureel is een samenwerkingsverband tussen alle culturele instellingen van ’s-Hertogenbosch.

ColofonOntwerp: Merijn Dietvorst.Teksten: Cathelijne Huijs, Emilie Moolenaar, Marc van Doornewaard, Jan van der Putten, Lieke Jordens, Ilona van Heeckeren en Frank Verhallen.Fotografie: Angeline Swinkels (huisfotograaf Verkadefabriek), Kamerich & Budwilowitz, X+L, Phile Deprez, Paul van Weert, Michiel Poodt, Saris & den Engelsman Druk: Dekkers van Gerwen.

© Verkadefabriek, mei 2014.Fouten en (prijs)wijzigingen voorbehouden.