Vergelijking socl - myspace - googleplus

8
Google+, So.cl en het vernieuwde Myspace Google begint zijn eigen sociale netwerk met Google+, Microsoft probeert het met So.cl en Myspace blaast zichzelf nieuw leven in. Alsof Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest nog niet genoeg waren, duiken er steeds meer sociale kanalen op. Wat moeten merken met dit nieuwe aanbod? Google+ Halverwege 2011 startte Google zijn eigen sociale medium. Google Plus (ook wel G+) is een netwerk waarin alle diensten van Google bij elkaar komen. Via dit kanaal kun je makkelijk bij Gmail, YouTube, News, Docs en Blogspot. De content van die diensten deel je via G+ met je vrienden, kennissen, collega’s en familie, die allemaal geordend zijn kringen. Zo deel je bijvoorbeeld foto’s van het uitgaan wel met je vrienden, maar niet met je collega’s. Facebook heeft een vergelijkbare lijst- en targetfunctie, maar deze is lang niet zo gebruikersvriendelijk als de kringen van Google+. Onderscheid Toch heeft G+ niet de intentie om het volgende Facebook te worden. Product Marketing Manager Tim van de Rijdt van Google Nederland legt uit dat het op den duur de bedoeling is om het plusje te laten verdwijnen. “Uiteindelijk draait het erom dat we onze zoekdienst willen verbeteren, Google+ moet gewoon Google worden. Nu het web socialer is geworden, delen we veel meer over onze identiteit en voorkeuren. Dat kan Google gebruiken om zoeken persoonlijker te maken. We willen de ruis uit zoekresultaten halen, zorgen dat je geen dingen ziet
 • date post

  13-Sep-2014
 • Category

  Documents

 • view

  292
 • download

  1

description

 

Transcript of Vergelijking socl - myspace - googleplus

Page 1: Vergelijking socl - myspace - googleplus

Google+, So.cl en het vernieuwde Myspace

Google begint zijn eigen sociale netwerk met Google+, Microsoft probeert het met So.cl en Myspace blaast zichzelf nieuw leven in. Alsof Facebook, Twitter, YouTube en Pinterest nog niet genoeg waren, duiken er steeds meer sociale kanalen op. Wat moeten merken met dit nieuwe aanbod?

Google+

Halverwege 2011 startte Google zijn eigen sociale medium. Google Plus (ook wel G+) is een netwerk waarin alle diensten van Google bij elkaar komen. Via dit kanaal kun je makkelijk bij Gmail, YouTube, News, Docs en Blogspot. De content van die diensten deel je via G+ met je vrienden, kennissen, collega’s en familie, die allemaal geordend zijn kringen. Zo deel je bijvoorbeeld foto’s van het uitgaan wel met je vrienden, maar niet met je collega’s. Facebook heeft een vergelijkbare lijst- en targetfunctie, maar deze is lang niet zo gebruikersvriendelijk als de kringen van Google+. Onderscheid Toch heeft G+ niet de intentie om het volgende Facebook te worden. Product Marketing Manager Tim van de Rijdt van Google Nederland legt uit dat het op den duur de bedoeling is om het plusje te laten verdwijnen. “Uiteindelijk draait het erom dat we onze zoekdienst willen verbeteren, Google+ moet gewoon Google worden. Nu het web socialer is geworden, delen we veel meer over onze identiteit en voorkeuren. Dat kan Google gebruiken om zoeken persoonlijker te maken. We willen de ruis uit zoekresultaten halen, zorgen dat je geen dingen ziet

Page 2: Vergelijking socl - myspace - googleplus

die voor jou niet interessant zijn. Het was het makkelijkst geweest als we bestaande gegevens konden gebruiken, maar Facebook en Twitter willen niet dat wij aan hun data komen. Dus nu proberen we zelf die data te verzamelen, met Google+.”

Voor merken Volgens Van de Rijdt is Nederland klaar voor het nieuwe medium. Met name de nieuwe functies van G+ zijn interessant voor bestaande communities. Het 3FM Glazen Huis ging bijvoorbeeld aan de slag met Hangouts (een soort chatruimtes waarin je kunt videobellen en waarbij desgewenst anderen kunnen meekijken) en landelijke media als NRC, de Volkskrant en NOS gebruikten Google+ tijdens de verkiezingen. Van De Rijdt vertelt verder dat het steeds belangrijker is voor de vindbaarheid van je bedrijf om een eigen Google+ pagina te hebben: +1’s (vergelijkbaar met likes op Facebook) verhogen je plaats in Google’s zoekresultaten en zijn dus goed voor je SEO.

Page 3: Vergelijking socl - myspace - googleplus

Nog geen analysetools Een nadeel aan Google+ is dat statistische analyses nog nauwelijks mogelijk zijn. Wat vinden bepaalde doelgroepen het leukst, waar zoekt men het meest op? Wat voor soort mensen zijn te vinden op Google+? Volgens Google’s Tim van de Rijdt is dat allemaal nog niet inzichtelijk, maar Google is bezig met de ontwikkeling. Wat wel duidelijk is, is dat Google’s sociale netwerk groeit (zie infographic). Toch is het nog lang niet zo groot als Facebook. De nieuwe functies van G+, zoals Hangouts, zijn wel te gebruiken in combinatie met andere social media en dat juicht Google toe. Nodig je fans uit voor een Hangout of stuur ze interactieve uitnodigingen vanuit Events. Het is voor merkcommunities op dit moment het meest interessant om Google+’s diensten te gebruiken naast de bestaande kanalen.

Page 4: Vergelijking socl - myspace - googleplus

Infographic: Groei acceleraratie van merken op Google+, bron: Social bakers.

Page 5: Vergelijking socl - myspace - googleplus

So.cl

“Wat Google kan, kunnen wij ook”, moeten ze bij Microsoft gedacht hebben. De eigenaars van zoekmachineconcurrent Bing openden begin december het sociale netwerk So.cl (spreek uit als social). Het begon als een experiment met 'sociaal zoeken', speciaal gericht op studenten die elkaar exclusieve uitnodigingen tot het netwerk konden sturen. “Over the past several months, we’ve watched So.cl evolve into a place where people connect over shared interests expressed through beautiful post collages, ” aldus de makers. Vanaf nu kun je je inschrijven met een Microsoft Live- of Facebookaccount en meteen aan de slag.

Mix tussen Pinterest en G+ Hoewel de ontwikkelaars zelf zeggen dat zij niet met andere sociale netwerken willen concurreren, lijkt So.cl op het eerste gezicht een mix tussen Pinterest en Google+. Net als op deze netwerken kun je zowel personen als interesses volgen en afbeeldingen en links delen. Via So.cl deel je collages van zoekresultaten met je vrienden en volgers. Berichten zijn samengesteld uit zoekopdrachten rond een

Page 6: Vergelijking socl - myspace - googleplus

bepaald onderwerp. Je maakt dus een soort mozaïek van afbeeldingen, video’s, nieuwsberichten en andere content, die je uiteraard kunt vinden via Bing.

Video Parties Niet alleen het sociaal zoeken, maar ook de feature Video Parties doen denken aan Google+. In Video Parties kun je samen met anderen naar video’s rond een bepaald thema kijken en daarover discussiëren. Het lijkt op een combinatie tussen de Google+ Hangouts en YouTube.

Voor merken Het netwerk is nog niet direct interessant voor merken: er is nog heel weinig bekend over So.cl en het is nog de vraag in hoeverre het grote publiek er warm voor loopt. Er zijn ook nog geen speciale bedrijfspagina’s, zoals in Google+ en nog niets wijst erop dat deze op korte termijn zullen komen.

Page 7: Vergelijking socl - myspace - googleplus

Myspace

“Rebuild. Redesign. Reinvented.” is de slogan van new.Myspaces.com. Myspace is eigenlijk een van de oudste sociale netwerken, opgericht in 2003. Het was hét medium onder jongeren en bands. Specific Media en Justin Timberlake hebben de site in 2011 overgenomen en maken binnenkort een doorstart. Je kunt op dit moment een uitnodiging aanvragen om toegang te krijgen tot de vernieuwde site en inloggen met je Facebook- of Twitteraccount.

Pinterest voor muziek Het nieuwe Myspace heeft een magazinelook, vergelijkbaar met Pinterest en So.cl. Waar Pinterest zich richt op afbeeldingen, draait het bij Myspace nog steeds allemaal om muziek. Tester Sebastian Salek van The Independent vertelt: “users are constantly encouraged to ‘connect’ with things: people, songs, videos. Everything. At first this seems totally pointless, but take a closer look at your Library on the home navigation bar and they’re all organised and saved; this is Pinterest for music. And it works.”

Page 8: Vergelijking socl - myspace - googleplus

Voor merken Het klinkt allemaal veelbelovend, maar wat betekent dit voor merken? In 2006 gebruikten bedrijven als Nike en Honda Myspace om jonge fans aan zich te binden. Later trokken de jongeren massaal naar Facebook en inmiddels is ook Nike nergens meer op het sociale muzieknetwerk te vinden. Moet een merk als Nike terug komen op die beslissing? Myspace’s plaats als sociaal muzieknetwerk lijkt te zijn ingenomen door Spotify, dat sinds een tijdje samenwerkt met Facebook. Maar met name voor merken die zich richten op jongeren is het goed om Myspace in de gaten te houden. Volgens Kevin Allan van PR Daily kan het vernieuwde netwerk met name interessant worden, omdat het gericht is op een jonge doelgroep. “Here’s the major user benefit that MySpace has: It can be Facebook meets Twitter, meets Pinterest, meets Spotify, meets Tumblr, meets Instagram. It can take the best of the social media landscape today, add TV and Timberlake’s media savvy and see what happens from there. But what it also possesses could be the game changer: no one’s mom or dad or grandma or grandpa is there.”

Conclusie Dat Facebook niet altijd het grootste sociale netwerk zal blijven, is voorspelbaar. Maar op dit moment is er nog geen echte bedreigende concurrent in de markt. Toch is het goed om nieuwe kanalen in de gaten te houden, want deze kunnen toegevoegde waarde bieden aan je community. Deel bijvoorbeeld Pinterest-collages of Myspace-mixen met jouw Facebook- en Twittervolgers of nodig ze eens uit voor een Hangout. Belangrijkste opmerking blijft natuurlijk wel: bekijk wat past bij jouw merk en doelgroep!

Claartje Vogel – Community manager bij Your Social