VemW Rapport 2013

32
Duurzaam industrieel watergebruik Gezamenlijke opgave voor industrie en overheid VEMW is hét kenniscentrum en dé belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers. VEMW Februari 2013

description

VemW Rapport 2013

Transcript of VemW Rapport 2013

Page 1: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruikGezamenlijke opgave voor industrie en overheid

VEMW is hét kenniscentrum en dé belangenbehartiger voor zakelijke energie- en watergebruikers.

VEMW

Februari 2013

Page 2: VemW Rapport 2013

VEMW

De Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) is hét kenniscentrum en dé belangenbehartiger voor de zakelijke energie- en watergebruikers. VEMW richt zich op het bevorderen van optimale omstandigheden voor het gebruik van gas, elektriciteit en water.

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 3: VemW Rapport 2013

Inhoudsopgave

Samenvatting 2

1 Uitdaging 4

2 Duurzaam industrieel watergebruik: rol van de industrie 6

3 Duurzaam industrieel watergebruik: voorbeelden 16

4 Duurzaam industrieel watergebruik: rol van de overheid 24

5 Rol VEMW 28

Bijlage: European Water Stewardship 29

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 4: VemW Rapport 2013

Samenvatting

De verwachting is dat de vraag naar zoet water zal toene-men en het aanbod met name in de zomer zal afnemen. Beschikbaarheid van zoet water is van cruciaal belang voor de waterafhankelijke industrie. Waterafhankelijke bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor circa 20% van de totale productiewaarde in Nederland. Een economie zonder voldoende zoet water van de juiste kwaliteit is in Nederland ondenkbaar.

Vanwege het toenemende tekort aan zoet water denken steeds meer bedrijven op strategisch niveau na over manie-ren om hun watergebruik te verduurzamen. Een duurzame omgang met water is voor veel bedrijven dé manier om te anticiperen op een verminderde beschikbaarheid. Bovendien gaan verduurzaming van het watergebruik en verbetering van de energie-efficiëntie vaak hand in hand waardoor kostenbe-sparingen kunnen worden gerealiseerd.

VEMW heeft een Ladder voor duurzaam industrieel waterge-bruik ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel voor industriële water-gebruikers die op gestructureerde wijze invulling willen geven aan duurzaam watergebruik. Toepassing in de bedrijfsvoering kan leiden tot verbetering van de water-efficiëntie (bijvoor-beeld door hergebruik van water) en tot verdere vermindering van de milieubelasting.

Vanwege het grote belang van zoet water voor de Neder-landse economie en welvaart heeft de overheid eveneens een belangrijke rol te vervullen. VEMW vindt dat de overheid er enerzijds voor moet zorgen dat de industrie ook op lange termijn kan beschikken over voldoende water van de juiste kwaliteit; anderzijds vindt VEMW dat de overheid duurzaam industrieel watergebruik moet stimuleren en faciliteren. Meer specifiek vraagt VEMW het volgende van de overheid:

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

2

Page 5: VemW Rapport 2013

• De belangen van de Nederlandse industrie moeten her-kenbaar terugkomen in de binnen het Deltaprogramma op te stellen Nationale zoetwaterstrategie.

• De zoetwaterstrategie moet de Nederlandse waterecono-mie waar mogelijk versterken.

• Zoetwatervoorziening moet een publieke taak blijven die centraal vanuit het Rijk geregisseerd wordt.

• Koeling door gebruik te maken van oppervlaktewater is duurzaam en moet ook op lange termijn mogelijk blijven.

• De bescherming van industriële grondwaterwinningen moet een essentieel onderdeel zijn van de door het Rijk op te stellen Structuurvisie voor de Ondergrond.

• Geen nieuwe heffingen invoeren. Beprijzing van opper-vlaktewater door het instellen van een heffing op het gebruik ervan zou een verkeerd signaal genereren voor duurzaam ondernemende bedrijven.

• De heffing op directe lozingen van reeds gezuiverd water (ofwel de verontreinigingsheffing) reguleert niet en dient al langere tijd geen milieudoel meer. De heffing belemmert bedrijven die willen investeren in duurzame oplossingen en moet afgeschaft worden.

• De overheid dient (onderzoek naar) hergebruik van indus-trieel afvalwater en terugwinning van componenten in afvalwater te stimuleren. Waterschappen moeten samen met bedrijven zoeken naar duurzame oplossingen.

• De grondslag van de zuiveringsheffing behoeft aanpas-sing. Uitgangspunt moet zijn een kostengeoriënteerde heffing die op duurzame elementen is gebaseerd.

VEMW draagt zorg voor een effectieve inbreng van de belangen van waterafhankelijke bedrijven in beleidsprocessen en biedt haar leden een platform voor uitwisseling van kennis en ervaring.

3

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 6: VemW Rapport 2013

1. Uitdaging Nederland is uniek vanwege haar water. Door te leven en te werken met water heeft ons land zich kunnen ontwikkelen tot een welvarend land. Een veilige, bereikbare en leefbare delta die toegang biedt tot voldoende water van de juiste kwali-teit is een belangrijke vestigingsconditie voor economische activiteiten. De waterafhankelijke industrie is direct verant-woordelijk voor circa 20%1 van de totale productiewaarde in Nederland. Een economie zonder voldoende water van de juiste kwaliteit is in Nederland ondenkbaar.

De industrie gebruikt zoet water voor diverse doeleinden. Naar schatting tachtig tot negentig procent van het water dat de industrie gebruikt wordt ingezet voor koeling. Deze wijze van koelen is relatief duurzaam. Het gebruik van oppervlak-tewater om te koelen leidt namelijk tot aanzienlijk minder uitstoot van CO2 dan het gebruik van koeltorens of luchtkoe-ling. Voorts gebruikt de industrie kwalitatief hoogwaardig zoet water als grondstof voor de productie.

De verwachting is dat de vraag naar zoet water zal toenemen en het aanbod met name in de zomer zal afnemen2. Binnen het Nationale Deltaprogramma wordt onderzocht hoe Neder-land de zoetwatervoorziening op termijn kan veiligstellen.

1 Bron: VEMW, 2012

2 Bron: Zoetwatervoorziening in Nederland, Landelijke analyse knelpunten in de 21e

eeuw, Deltares, 2011

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

4

Page 7: VemW Rapport 2013

De Nederlandse overheid dient er vanuit haar verantwoor-delijkheid voor de zoetwatervoorziening voor te zorgen dat de industrie ook op lange termijn gebruik kan maken van voldoende zoet water van de juiste kwaliteit. De belangen van industriële gebruikers van water dienen herkenbaar terug te komen in de op te stellen nieuwe strategie voor zoet water.

De waterafhankelijke industrie in Nederland ziet het als haar verantwoordelijkheid om water zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Industriële watergebruikers streven naar een duurzame omgang met zoetwater gericht op vermindering van watergerelateerde risico’s. Er is een ontwikkeling zicht-baar van nieuwe methoden en technologieën om duurzaam watergebruik te realiseren.

De door VEMW ontwikkelde ladder voor duurzaam industrieel watergebruik is een belangrijk hulpmiddel voor het identifi-ceren van kansen en mogelijkheden om het watergebruik verder te verduurzamen. Door toepassing van de ladder in de bedrijfsvoering kunnen industriële watergebruikers invulling geven aan onder meer het verhogen van de efficiëntie van het watergebruik (bijvoorbeeld door hergebruik van water) én aan het verder verminderen van de milieubelasting.

Duurzaam industrieel watergebruik verdient het om te wor-den gefaciliteerd en gestimuleerd. Hier is tevens een belang-rijke taak voor de Nederlandse overheid weggelegd. Deze taak is tweeledig. Enerzijds dient zij de toekomstige inrich-ting van de zoetwatervoorziening zodanig vorm te geven

dat industriële gebruikers van zoet water blijvend kunnen beschikken over voldoende zoet water van de juiste kwaliteit; anderzijds dient zij een klimaat te scheppen waarin innovaties worden gestimuleerd en knelpunten, die duurzaam industri-eel watergebruik in de weg staan, worden weggenomen.

VEMW vervult als belangenorganisatie en kenniscentrum een belangrijke coördinerende rol inzake het bevorderen van duurzaam industrieel watergebruik. Zo biedt VEMW haar leden, die opereren in verschillende industriële secto-ren, onder meer een platform voor uitwisseling van kennis, ervaring en identificatie van knelpunten die duurzaam water-gebruik in de weg staan. Dit maakt VEMW een vanzelfspre-kende partner voor de overheid bij de beleidsvorming en de voorbereiding van wet- en regelgeving.

5

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 8: VemW Rapport 2013

2. Duurzaam industrieel watergebruik: rol van de industrie

2.1 Inleiding

De industrie in Nederland heeft veel aandacht voor de waterafhankelijkheid van productieprocessen. Daarbij gaan risicobeheersing, kostenbesparing en verantwoord omgaan met water hand in hand. Om te kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen moeten industriële bedrijven in toenemende mate op strategisch niveau nadenken over de

watervoorziening. Duurzaam industrieel watergebruik is voor veel bedrijven dé manier om te anticiperen op een vermin-derde beschikbaarheid van zoetwater van de juiste kwaliteit. Bovendien gaan duurzaam watergebruik en verbetering van de energie-efficiënte vaak hand in hand waardoor kostenbe-sparingen kunnen worden gerealiseerd.

Steeds meer bedrijven zoeken oplossingen voor het toene-mend tekort aan zoet water. Zo hebben in 2012 in Rio de Janeiro multinationals uit verschillende landen het ‘Water Mandate’ van Global Compact, het bedrijvennetwerk van de Verenigde Naties, ondertekend. Onder hen bevinden zich zes Nederlandse multinationals uit de zogenaamde Dutch Sustainable Growth Coalition: HEINEKEN, AkzoNobel, Shell, Unilever, Philips en DSM.

Uiteraard is een duurzame omgang met water niet alleen voorbehouden aan de voornoemde multinationals. Ook voor andere industriële watergebruikers is het van belang om duurzaamheid in relatie tot water onderdeel te laten uitma-ken van de bedrijfsstrategie. Alvorens wordt ingegaan op duurzaam watergebruik en de wijze waarop de industrie daar invulling aan kan geven, wordt eerst een aantal begrippen nader belicht.

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

6

Page 9: VemW Rapport 2013

Industriële watergebruikersCentraal in deze nota staan industriële watergebruikers (exclusief de energiebedrijven): bedrijven die water in ruime hoeveelheden in het proces of product gebruiken. Het gaat om bedrijven die oppervlaktewater gebruiken als ook om bedrijven die afhankelijk zijn van grondwater en/of drinkwater. Deze bedrijven behoren voor het overgrote deel tot één van de sectoren in onderstaande tabel.

Sector Waterafhankelijkheid Chemie (basis- De sector gebruikt water voor het productieproces en eindproducten) (bijvoorbeeld om te koelen) én in het product zelf. Voedingsmiddelen Water is een belangrijke grondstof. De sector is volledig afhankelijk van oppervlaktewater en grond- water van superieure kwaliteit. Basismetaal Het smelten van metalen uit erts of via hergebruik vraagt

met name veel koelwater dat vooral uit oppervlaktewater wordt betrokken.

Papierindustrie Water heeft een centrale rol in de papierproductie, als onderdeel van papier en als medium tijdens de papier-productie. Er wordt gebruik gemaakt van grondwater en oppervlaktewater.

Raffinaderijen Er wordt in een raffinaderij intensief gebruik gemaakt van oppervlaktewater, als proceswater en voor koeling.

Overige industrie Water, zowel oppervlaktewater als grondwater, (waaronder wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals textiel, kleding schoonmaken, spoelen, koelen, transport én als en leder) grondstof voor de productie.

7

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 10: VemW Rapport 2013

Industrieel watergebruik en waterverbruikRelevant is het verschil tussen watergebruik en waterver-bruik. Onder watergebruik wordt doorgaans verstaan het aanwenden van water voor een bepaald doel, zonder dat, binnen het beschouwde systeem, de beschikbare hoeveel-heid water vermindert. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het gebruik van oppervlaktewater voor koeling. Na toepassing wordt dit water (met een hogere temperatuur) weer teruggegeven aan het systeem. In het geval van water-verbruik, bijvoorbeeld in het geval water als grondstof wordt aangewend voor de productie, leidt de aanwending van het water tot een vermindering van de beschikbare hoeveelheid water binnen het beschouwde systeem. In deze notitie wordt de term watergebruik gehanteerd voor zowel het gebruik van water als het verbruik ervan.

In onderstaande tabel3 worden per sector cijfers gepresen-teerd over het gebruik van oppervlaktewater (OW), grond-water (GW) en drinkwater (DW) in miljoenen m³ (2009). In de genoemde sectoren zijn zo’n 8.600 vestigingen actief, het merendeel in de voedingsmiddelenindustrie en in de chemie.

2009 OW GW DW TOTAALChemie 2.359 24 45 2.428Voedingsmiddelen 153 75 60 288Basismetaal 202 18 31 251Papier en karton 85 22 4 111Raffinaderijen 829 0 22 851Overige industrie 25 48 21 94Totaal (miljoen m3) 3.653 187 183 4.023

1. Het verbruik van zogenaamd “ander water”, zoals industriewater en gedemineraliseerd water, is niet in deze cijfers inbegrepen.

2. Energiebedrijven zijn eveneens relatief grote watergebruikers. Zij gebruikten in 2009 9.665 miljoen m³ oppervlaktewater voor koeling.

3. Een deel van het gebruikte oppervlaktewater betreft zout water. In de sector basismetaal is het merendeel van het gebruikte oppervlakte-water zout.

3 Bron: CBS

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

8

Page 11: VemW Rapport 2013

2.2 Duurzaam industrieel watergebruik: definitie en toepassing

2.2.1 DefinitieBedrijven die duurzaam industrieel watergebruik in de praktijk brengen, streven op systematische wijze naar continue ver-betering op de volgende gebieden:- vermindering van de onttrekking van zoet water aan de

omgeving; - verhoging van de waterefficiëntie in de productieketen; - vermindering van emissies naar het watermilieu.

Duurzaam industrieel watergebruik betreft dus zowel kwanti-tatieve issues (vermindering van watergebruik) als kwalitatieve issues (vermindering van emissies naar het watermilieu). Uiteraard dienen activiteiten die leiden tot een duurzamere omgang met water altijd te worden beoordeeld op gevolgen voor andere milieu aspecten. Zo kan een verhoogde inspan-ning met betrekking tot het zuiveren van water leiden tot een hoger gebruik van energie. Centraal staat een integrale blik op duurzaamheid. Doel is een lagere integrale milieubelasting.

2.2.2 Toepassing: ladder voor duurzaam industrieel watergebruikDe definitie roept de vraag op hoe industriële watergebruikers invulling kunnen geven aan duurzaam industrieel waterge-bruik. VEMW introduceert daartoe een ‘ladder voor duurzaam industrieel watergebruik’. Een industriële watergebruiker kan invulling geven aan duurzaam watergebruik door deze ladder in de bedrijfsvoering te hanteren. De ladder is afgeleid van de zogenaamde ladder van Lansink voor afvalbeheer. De ladder voor duurzaam industrieel watergebruik is opgebouwd uit vijf ‘treden’ die overeenkomen met een voorkeursvolgorde voor de omgang met water binnen een bedrijf. Uitgangspunt is dat het bedrijfsbeleid prioriteit moet geven aan het zoveel mogelijk beperken van de onttrekking van water aan het systeem (preventie). Dit staat bovenaan de ladder. Indien dit niet of beperkt haalbaar is, gaat de voorkeur uit naar hergebruik van deelstromen, gericht op het zoveel mogelijk verminderen van het ontstaan van water dat niet meer kan worden (her)gebruikt.

Als afvalwater ontstaat, dient het water zo min mogelijk verontreinigingen te bevatten. Waar verontreiniging niet kan worden voorkomen, dient dit (na zuivering) op een zo hoog-waardig mogelijke wijze ingezet te worden middels nuttige toepassing van dit effluent en/of van de componenten in dit effluent zoals nutriënten en energie. De lozing van effluent vertegenwoordigt de laagste trede van de waterladder.

9

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 12: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

WATER

ASSESSMENTS

WATER

AWARENESS

Preventie

Hergebruik

Voorkomen verontreiniging

Nuttig toepassen: terugwinnen

van energie en nutriënten

Verantwoorde lozing

VEMW-Ladder voor duurzaam industrieel watergebruik

10

Page 13: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Er zijn twee met elkaar samenhangende randvoorwaarden voor duurzaam industrieel watergebruik:

Water assessments. Voor een effectieve sturing op duurzaam watergebruik is vereist dat er inzicht bestaat in de (omvang van de) waterstromen binnen het bedrijf en waar mogelijk in de totale productieketen (Waterfootprint). Daartoe moet het bedrijf onderzoek doen (bijvoorbeeld in de vorm van corporate waterassessments). Op basis van de resultaten van dit onderzoek worden mogelijkheden voor waterbespa-ring en optimalisatie van het watergebruik zichtbaar.

Water awareness. Essentieel is dat een industriële waterge-bruiker zich bewust is van de watergerelateerde risico’s waar-aan het bedrijf is blootgesteld, inclusief de gevolgen daarvan. Daartoe is onder meer van belang dat duurzaam waterge-bruik een plek krijgt op de agenda van het (top)management van het bedrijf en het belang ervan wordt uitgedragen.

11

Page 14: VemW Rapport 2013

2.3 Ladder voor duurzaam industrieel watergebruik in de praktijk

De ladder voor duurzaam industrieel watergebruik:- is een hulpmiddel voor industriële watergebruikers die op

gestructureerde wijze invulling willen geven aan duurzaam watergebruik;

- geeft richting aan initiatieven en maatregelen gericht op minder gebruik van water en/of vermindering van de

belasting van het milieu;- kan dienen als handreiking voor de formulering van een

strategie ten behoeve van een duurzame omgang met water en vermindering van watergerelateerde risico´s.

In de volgende paragrafen wordt een nadere toelichting gegeven op de onderdelen van de ladder.

2.3.1 Minder gebruik van water

Zuinig omgaan met zoet water is van belang voor industriële watergebruikers in allerlei sectoren. Steeds meer bedrijven formuleren doelen met betrekking tot het watergebruik in het productieproces. Veel bedrijven zijn er in geslaagd om het watergebruik terug te brengen. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan watergebrui-kers in de voedingsmiddelenindustrie die in staat zijn geble-

ken aanzienlijk minder water te gebruiken voor de productie van een eenheid product (bijvoorbeeld bier of frisdrank). Dit is onder andere gerealiseerd door middel van het gericht doorvoeren van aanpassingen in machines, productieproces-sen en/of productieketens.

Mogelijkheden voor preventie zijn nog lang niet uitgeput. Pre-ventie zal voor industriële watergebruikers ook in de toekomst een speerpunt zijn. Dat betekent onder meer: de waterstromen en het watergebruik in beeld brengen, onderzoek doen naar mogelijkheden om het watergebruik te rationaliseren en optima-liseren én het toepassen van innovatieve waterbesparingscon-cepten en -technieken. Industriële watergebruikers zullen daarbij in toenemende mate moeten samenwerken met partners in de productieketen om zo in de gehele keten efficiënter om te gaan met water. Doel is het gebruik van water te reduceren en de onttrekking van water aan het systeem op ecologisch én economisch verantwoorde wijze te laten plaatsvinden.

Voor de industrie wordt waterhergebruik steeds interes-santer. Water kan, na te zijn gebruikt in het productieproces, op diverse plaatsen in het productieproces opnieuw worden ingezet. Kostenverlaging is naast verduurzaming een belang-rijke reden om water opnieuw te gebruiken. Zo zijn de kosten van lozing van afvalwater de laatste jaren fors gestegen. Ook besparing op energiekosten kan een drijfveer zijn om

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

12

Preventie Hergebruik

Page 15: VemW Rapport 2013

in hergebruik te investeren. Koeling of verhitting van water vereist veel energie. Met waterhergebruik kan hierop worden bespaard. Waterhergebruik biedt bovendien mogelijkheden om de productiecapaciteit te vergroten zonder méér (grond)water te gebruiken of te onttrekken.

De laatste jaren zijn er verschillende nieuwe technologieën beschikbaar gekomen waarmee proceswater maar ook afvalwater kan worden behandeld met als doel om dit te her-gebruiken in het proces. In veel gevallen bleek het mogelijk om met een combinatie van bestaande en nieuwe techno-logieën de juiste kwaliteit water te bereiken in een gesloten watersysteem. De onzekerheden die een aantal jaren gele-den nog aanwezig waren, zijn steeds beter te ondervangen. Van belang blijft dat productkwaliteit en voedselveiligheid (in de voedingsmiddelenindustrie) in het geval van hergebruik moeten kunnen worden gegarandeerd.

De verwachting is dat hergebruik van water een steeds belangrijkere stap zal worden in de industriële waterhuishou-ding. In dat licht is ook van belang dat de Europese Com-missie heeft aangegeven wetgeving op dit gebied serieus te overwegen. Negentien Europese bedrijven en onderzoeks-instellingen, het Europese platform voor duurzame chemi-sche industrie SusChem en het Water supply and sanitation Technology Platform (WssTP) zijn een samenwerkingsverband aangegaan met als doel het creëren van een doorbraak op het gebied van integraal en energie-efficiënt watermanagement. Daarvoor zullen de betrokken partijen nieuwe technologieën ontwikkelen en in de praktijk testen. De onderzoeksprojecten

die uit het samenwerkingsverband voortvloeien zijn onder andere gericht op hergebruik van water.

2.3.2 Lagere milieubelasting

Kwalitatief goed water is voor industriële watergebruikers een uitgangspunt. Dit geldt vooral voor bedrijven die water als grondstof voor de productie gebruiken. De industrie onder-steunt daarom het Europese beleid (Kaderrichtlijn Water) om tot een goede oppervlakte- en grondwaterkwaliteit te komen.

Industriële watergebruikers zijn zich ten volle bewust van de impact van hun bedrijfsactiviteiten op het watermilieu. Euro-pese wetgeving op het gebied van stoffen (REACH) maar ook de voornoemde Kaderrichtlijn Water hebben ervoor gezorgd dat bedrijven preventieve maatregelen hebben getroffen met het oog op het voorkomen van verontreiniging.

Industriële watergebruikers kunnen op verschillende manie-ren invulling geven aan de verdere vermindering van de belasting van het milieu.

Als voorbeeld wordt verwezen naar een papierfabriek die een aanzienlijke reductie van het gebruik van chemicaliën (van belang voor een goede werking van de biologische zuivering) heeft gerealiseerd door gebruik te maken van een alterna-tief, namelijk een stikstof- en fosfaatrijke deelstroom van het waterschap.

13

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Voorkomen verontreiniging

Page 16: VemW Rapport 2013

Hergebruik van (gezuiverd) effluent slaat twee vliegen in één klap: het vermindert zowel de inname van zoet water als de lozing van afvalwater. Het kan gaan om hergebruik van het eigen effluent maar ook om hergebruik van effluenten van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze kunnen, na zuivering, als kwalitatief hoogwaardig proceswater worden ingezet of als bron dienen voor de opwerking tot gedemineraliseerd water. Ook samenwerking tussen bedrijven, of tussen bedrij-ven en waterschappen biedt mogelijkheden. Door effluenten van elkaar te gebruiken is minder water nodig. Bovendien kan de effluentstroom van het ene bedrijf in sommige geval-len nuttig worden toegepast door een ander bedrijf waardoor beide bedrijven kosten kunnen besparen en milieurendement kunnen genereren. Via hergebruik van effluent kan een bij-drage worden geleverd aan meer regionale zelfvoorzienend-heid op het gebied van water.

Er wordt niet alleen ingezet op hergebruik van effluent; ook componenten in het effluent, bijvoorbeeld fosfaat, worden steeds vaker nuttig toegepast. De industrie maakt in toene-mende mate de slag van waterzuivering naar hergebruik en nuttige toepassing van grondstoffen en reststromen. Nu nog wordt een aanzienlijke hoeveelheid in proceswater opgeloste stoffen via het zuiveren vernietigd en/of verdund en via riool- of oppervlaktewater afgevoerd. De toenemende schaarste aan grondstoffen en energie dwingt de samenleving echter

om de kansen te benutten om waarde te creëren uit de com-ponenten (waaronder ook warmte) in het water. Bovendien kan effluent van een bepaalde samenstelling de doelmatige werking van rioolwaterzuiveringsinstallaties bevorderen het-geen bijdraagt aan de vermindering van de zuiveringskosten. Deze initiatieven passen naadloos bij het op economisch verantwoorde wijze realiseren van een duurzame omgang met (afval)water.

De steeds hogere eisen met betrekking tot de kwaliteit van het afvalwater hebben ervoor gezorgd dat bedrijven fors hebben geïnvesteerd in (aanvullende) zuiveringstechnie-ken. Bedrijven passen de best beschikbare technieken toe om ervoor te zorgen dat zij aan de wettelijke eisen kunnen voldoen.

Er zijn door de industrie grote inspanningen verricht op het punt van de reductie van emissies naar het watermilieu. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de vervuiling door zuur-stofbindende stoffen is teruggebracht tot een niveau dat niet meer als probleem wordt gezien.

De industrie loost goed water dat aan alle eisen voldoet en in veel gevallen al de kwaliteit van het ontvangende water evenaart of dat zelfs overstijgt. De grootste bron van veront-reiniging van het oppervlaktewater is niet langer de industrie,

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

14Nuttig toepassen: terugwinnen

van energie en nutriënten

Verantwoorde lozing

Page 17: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

daar deze zich aan strenge lozingsnormen moet houden. Diffuse bronnen, zoals landbouw, verkeer en huishoudens spelen tegenwoordig de belangrijkste rol.

Industriële watergebruikers zullen waar mogelijk en kostenef-fectief maatregelen nemen om de emissies naar het water-milieu verder te reduceren.

2.4 Diversiteit

De diversiteit binnen de industriële watergebruikers is groot: een chemisch bedrijf dat water met name als hulpstof inzet is moeilijk te vergelijken met een voedingsmiddelenbedrijf dat water vooral als grondstof beschouwt. De grote diversiteit in bedrijven en ketens brengt met zich mee dat bedrijven bij de toepassing van de ladder voor een eigen invulling zullen kiezen en daarbij verschillende accenten zullen leggen.

Uiteraard zijn er, naast de gepresenteerde ladder voor duur-zaam industrieel watergebruik, meer hulpmiddelen die water-gebruikers kunnen hanteren. Een andere, min of meer verge-lijkbare, benadering is water stewardship. Water stewardship heeft als doel duidelijke stappen te formuleren die leiden tot duurzaam watergebruik. Het concept is bottom-up en vrijwillig geïnitieerd door een aantal industriële en agrarische grootverbruikers, zoals BASF en Coca Cola, en is uitgekris-talliseerd in een publiek privaat partnership, European Water Stewardship (EWS), waarin diverse organisaties (bedrijven,

koepelorganisaties en universiteiten) samenwerken. EWS is gebaseerd op een (Europese) standaard voor verantwoord gebruik van water. Voor meer informatie over EWS wordt verwezen naar de bijlage.

15

Page 18: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

3. Duurzaam industrieel watergebruik: voorbeelden

De Nederlandse industrie is volop bezig met duurzaam industrieel watergebruik en heeft de afgelopen jaren veel bereikt. Duurzaam watergebruik zal de komende jaren een nog prominentere positie innemen op de strategische agenda van industriële watergebruikers. In deze paragraaf wordt aan de hand van een viertal voorbeelden geschetst op welke wijze industriële watergebruikers in Nederland invulling (gaan) geven aan duurzaam industrieel watergebruik.

ProfielHEINEKEN is een Nederlandse multinational in de bier- en drankensector en is actief in 178 landen. Met een totaal biervolume van 164,6, miljoen hectoliter in 2011 behoort HEINEKEN tot een van de grootste brouwerijen van de wereld. Productie vindt plaats in 140 brouwerijen in 71 landen, met in totaal circa 70.000 medewerkers. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. HEINEKEN Nederland produceerde in 2011 15,5 miljoen hectoliter bier en 3 miljoen hectoliter frisdranken en water. In Nederland beschikt HEINEKEN over 3 brouwerijen: Zoeterwoude, Den Bosch en Wijlre en een fabriek waar frisdranken worden geproduceerd (Vrumona in Bunnik). In Nederland zijn ruim 3000 werknemers bij HEINEKEN werkzaam.

Het belang van water Om bier te kunnen brouwen is water nodig. Dit water is nodig in het productieproces (als grondstof voor de produc-tie en als spoel- en reinigingsmiddel) maar ook bij de teelt van gewassen die worden gebruikt. In het productiepro-ces gebruikt HEINEKEN zowel grondwater (afkomstig van meerdere eigen bronnen) als drinkwater (ingekocht bij het drinkwaterbedrijf). De beschikbaarheid van schoon water is voor HEINEKEN van vitaal belang. Om die reden krijgt water binnen HEINEKEN veel aandacht. Voor andere toonaange-vende brouwers zoals Bavaria en Grolsch geldt dit evenzeer.

16

Page 19: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

ResultatenIn 2010 startte HEINEKEN wereldwijd het ‘Brewing a Better Future’ programma met als doel om over tien jaar de ‘groen-ste’ brouwer ter wereld te zijn. HEINEKEN Nederland richt zich binnen dit programma op een aantal speerpunten, waar-onder water. HEINEKEN heeft haar pijlen in de afgelopen jaren gericht op waterefficiëntie. Die inspanningen betalen zich uit. Zo is wereldwijd het gemiddelde watergebruik van 2010 naar 2011 teruggebracht van 4,5 naar 4,3 hectoliter water per hectoliter bier. Reductie van het watergebruik geschiedt door middel van een groot aantal projecten. Er zijn in 2011 alleen al bij de brouwerij in Den Bosch zo’n dertig waterbesparingsprojecten uitgevoerd, waarvan het optima-liseren van automatische reinigingprocessen een voorbeeld is. HEINEKEN heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de Waterfootprint van de diverse brouwerijen hetgeen heeft geleid tot meer inzicht in het watergebruik in de keten. Dit stelt HEINEKEN in staat om het watergebruik nog beter te sturen.

Ambities Het doel is om het watergebruik wereldwijd terug te brengen (van 4,3 hectoliter in 2011) tot 3,7 hectoliter per hectoli-ter bier in 2020 (zie figuur). Om dit doel te bereiken zullen de nodige inspanningen worden verricht. Zo worden de komende jaren diverse projecten op het gebied van waterbe-sparing gerealiseerd. Daarbij zal vooral veel aandacht uitgaan naar brouwerijen die in waterschaarse gebieden opereren. HEINEKEN werkt daarbij nauw samen met lokale partners en

gemeenschappen. In waterschaarse gebieden compenseert de brouwerij het volume water dat niet in gezuiverde vorm terug wordt gegeven aan het lokale stroomgebied met pro-jecten die de waterretentie of biodiversiteit in het stroomge-bied moeten vergroten. Voorts zal HEINEKEN de prestaties van de verschillende brouwerijen op het gebied van wateref-ficiëntie en energie-efficiëntie periodiek met elkaar vergelijken. Dergelijke benchmarks leveren belangrijke stuurinformatie voor het management. In onderstaande figuur worden de bereikte resultaten en ambities gevisualiseerd:

Waterverbruik, resultaat en doelstellinghl/hl bier + soft drink + cider + water

Commitment Brewing a Better Future25% verbetering2008 - 2020

hl/h

l

5,45,25,04,84,64,44,24,03,83,63,43,23,0

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2018 2018 2019 2020

17

Page 20: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Profiel Industriewater Eerbeek (IWE) verzorgt de zuivering van het afvalwater van de Eerbeekse papierindustrie. Papierfabrieken gebruiken veel water als grondstof, als koelmedium, maar met name als transportmiddel. Na meerdere malen te zijn gebruikt, kan het water zijn functie niet meer vervullen en is afvoeren noodzakelijk. Bij afvoer hoort zuiveren. In 1961 heb-ben de papierfabrieken de handen ineen geslagen en gingen zij de zuivering in gezamenlijkheid uitvoeren. IWE verwerkt jaarlijks circa 4 miljoen m³ water en een vuilvracht vergelijk-baar met een stad als Utrecht. Het afvalwater wordt op een duurzame en innovatieve manier gezuiverd.

Het belang van water Water heeft een centrale rol in de papierproductie, zowel als onderdeel van papier als ook als medium tijdens de papier-productie. In papier bevindt zich 4% tot 10% water, afhanke-lijk van de papiersoort. Water zorgt er voor dat de papier-vezels met elkaar worden verbonden. Papier zonder water zou als los zand uit elkaar vallen. Het principe van papier maken berust op het toevoegen en daarna weer verwijderen

van water. Water dient als transportmiddel voor de vezels, maar maakt het ook mogelijk dat de papiervezels efficiënt kunnen worden gemalen. Vlak voor de papiermachine wordt de vezelmassa nog eens extra verdund. Deze verdunning is nodig om het te vormen papier een egale vezelverdeling mee te geven. Naast het water dat nodig is voor de productie van papier, is relatief veel water nodig voor het koelen van de machines.

ResultatenIn de afgelopen jaren heeft de papier- en kartonindustrie belangrijke resultaten behaald in efficiënter watergebruik. Het totale gebruik van water is in de afgelopen 15 jaar gehal-veerd. Het gebruik van grondwater is sterk teruggebracht. Voor veel productcategorieën is het proceswaterverbruik per ton papier sterk verlaagd. Interne waterkringlopen zijn zoveel mogelijk gesloten. Meer dan 95% van het opgepompte water wordt gereinigd teruggegeven aan de natuur. Door te inves-teren in innovatie heeft IWE ervoor gezorgd dat het effluent (het gereinigde water) voor 99,8% is gereinigd en ruim-schoots voldoet aan de lozingsnormen. IWE beschouwt het

18

Page 21: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

afvalwater van de papierfabrieken feitelijk als een grondstof. Zo wordt in de anaerobe (zuurstofloze) zuiveringsfase biogas gemaakt hetgeen na reiniging wordt omgezet in elektriciteit. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit is voldoende om het hele zuiveringsproces te laten verlopen en daarnaast een dubbele hoeveelheid als groene energie aan huishoudens te kunnen leveren.

Ambities De papier- en kartonindustrie wordt steeds duurzamer en innovatiever: er wordt steeds meer papier geproduceerd met minder mensen en minder impact op het milieu. Efficiënt en duurzaam watergebruik heeft ook in de toekomst de hoogste prioriteit binnen de papierindustrie. Hergebruik van water leidt ertoe dat eenzelfde hoeveelheid papier met aanzienlijk minder water kan worden geproduceerd. Daar komt bij dat het water dat wordt hergebruikt, een hogere temperatuur heeft dan het grondwater waardoor minder inzet van primaire brandstoffen nodig is. Hergebruik van water leidt aldus tot energiebespa-ring. De sector onderzoekt en initieert innovatieve mogelijk-heden om het watergebruik verder te reduceren. IWE investeert structureel en langs verschillende wegen in verduurzaming. Zo vormt het binnenkomende afvalwater een bron van grondstoffen. Momenteel test IWE een duurzame onthardingstechniek die het mogelijk moet maken om door hergebruik van effluent de bronwaterconsumptie bij een papierfabriek te verlagen. Indien dit slaagt, ontstaan tevens goede mogelijkheden om de warmte in het water te gebrui-ken voor ruimte verwarming.

Een ander project betreft de omzetting van biogas naar elektri-citeit. Deze genereert ondanks hypermoderne motoren een ren-dement kleiner dan 40%. Levering aan een papierfabriek, waarbij het aardgas uiteindelijk wordt vervangen, levert een rendement op van nagenoeg 100% en wordt momenteel sterk overwogen.

Samen met partners en gesteund door een EFRO-subsidie wordt een locale slibverwerkingsunit (Calcipuls) ontwikkeld, waardoor zuiveringsslib en restmateriaal uit de papierfabrie-ken omgezet kan worden in een hoogwaardige grondstof.

19

Page 22: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Profiel AkzoNobel is één van de grootste producenten van verf en coatings in de wereld en is een vooraanstaand produ-cent van specialistische chemicaliën. Tot de merken van AkzoNobel behoren bekende namen als Flexa, Dulux, Sik-kens, International en Eka. Het bedrijf is actief in meer dan 80 landen en heeft circa 55.000 medewerkers in dienst. AkzoNobel wil een leidende positie vervullen op het gebied van duurzaamheid. In de afgelopen jaren heeft AkzoNo-bel duurzaamheid volledig geïntegreerd in de strategie en verankerd in de bedrijfsprocessen. Water is één van de ´focusgebieden´ die AkzoNobel heeft gedefinieerd waar het bedrijf veranderingen wil doorvoeren teneinde de leidende positie op het gebied van duurzaamheid daadwerkelijk te kunnen vervullen.

Het belang van water AkzoNobel verbruikt in Nederland zo’n 35 miljoen kubieke meter water. Wereldwijd gaat het om circa 291 miljoen kubieke meter (2011). Het bedrijf gebruikt drinkwater, grondwater én oppervlaktewater. Het beheren van schaarse

hulpbronnen, waaronder water, is voor AkzoNobel cruciaal. AkzoNobel werkt samen met diverse partners in zowel de private als de publieke sector aan het borgen van de beschikbaarheid van water in gebieden waar AkzoNobel actief is. Dit is benadrukt met het onderschrijven van het zogenaamde CEO Water Mandaat, in juli 2007 ingesteld door het United Nations Global Compact: een initiatief (publiek-privaat) bedoeld om bedrijven te helpen bij de ontwikkeling, invoering en bekendmaking van duurzaam waterbeleid en de toepassing daarvan.

ResultatenAkzoNobel werkt hard aan het realiseren van de geformu-leerde doelen met betrekking tot water. Inmiddels hebben alle productielocaties van AkzoNobel een zogenaamde duurzaam water assessment gedaan. Deze wordt elke twee jaar herhaald. Steeds meer locaties beschikken over een duurzaam watermanagement systeem. Eén en ander heeft ertoe geleid dat het beleid ten aanzien van duurzaam watergebruik in 2011 op bijna drie kwart van alle locaties is geïmplementeerd. Het totale watergebruik is afgenomen

20

Page 23: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

van 309 miljoen kubieke meter in 2010 tot 291 miljoen kubieke meter in 2011. Het watergebruik per ‘ton of pro-duction’ in 2011 is ten opzichte van 2010 licht gedaald van 15,7 tot 15,6 kubieke meter. Ten opzichte van 2007 en de jaren daarvoor is echter sprake van een aanzienlijke daling. Voorts is de kwaliteit van het geloosde afvalwater sterk verbeterd. Dit is vooral terug te zien in het zuurstofbindende vermogen (Chemical Oxygen Demand) van de emissies naar water. De totale emissie is gedaald van 2,5 kiloton in 2009 tot 1,8 kiloton in 2011. Per geproduceerde ton is de emissie in deze periode gedaald van 0,15 tot 0,10 kg per ton.

AmbitiesAkzoNobel zal de komende jaren blijven investeren in duur-zaam watergebruik. In 2015 wil het bedrijf op alle locaties (100%) duurzaam omgaan met water, overeenkomstig het daartoe geformuleerde beleid. Ten behoeve van de monito-ring wordt gebruik gemaakt van de ‘AkzoNobel sustainable fresh water assessment tool’ op basis waarvan ‘risicosco-

res’ worden bepaald in een zestal categorieën: waterbron-nen, leveringszekerheid, waterefficiency, waterkwaliteit, compliance en sociale factoren. Indien de ‘risicoscores’ in al deze categorieën lager zijn dan een vooraf vastgestelde waarde is volgens AkzoNobel sprake van een duurzame omgang met water.

21

Page 24: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

ProfielAviko is een internationale onderneming die zich bezig-houdt met de verwerking van aardappelen. Het productas-sortiment reikt van frites tot diverse specialiteiten van en met aardappel. Het bedrijf werd in 1962 opgericht en is nu één van de grootste aardappelverwerkers ter wereld. Aviko is groot geworden met het maken van frites en is uitgegroeid tot een totaalleverancier van diverse aardap-pelproducten aan de foodservice en retail. Sinds 2002 is Aviko onderdeel van Royal Cosun, een onderneming op coöperatieve grondslag. De leden van Cosun zijn akker-bouwers (bietentelers). Aviko heeft in Nederland fabrieken in Venray (vlokken/granulaat), Cuijk (voorgekookte aard-appelproducten), Warffum (aardappelgranulaat), Lomm (diepgevroren en verse aardappelproducten) en Steende-ren (frites).

Het belang van water Alle planten hebben water nodig om te kunnen groeien. Aardappelen gebruiken tijdens de teelt ruime hoeveelhe-den water per kilogram. In het verwerkingsproces moet

22

Page 25: VemW Rapport 2013

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

het water dat in aanraking komt met de aardappelen van hoge (drinkwater)kwaliteit zijn. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid moet voldoende water worden gebruikt om te reinigen. Gemiddeld genomen is zo’n 75% van het verbruikte water grondwater, de rest is leidingwater.

ResultatenIn vergelijking met 2005 gebruikte Aviko in 2011 bijna 17% minder water per ton product. De grootste waterverbrui-kers in de fritesfabrieken zijn de blancheurs en koelinstal-laties. Bij de vlokken- en granulaatbedrijven vraagt het koken van de aardappels het meeste water. Het water wordt in alle vestigingen hergebruikt. Elke fabriek houdt nauwkeurig het waterverbruik bij. Zo kan snel bijgestuurd worden indien het verbruik omhoog gaat.

In alle vijf productielocaties in Nederland wordt het zetmeel uit het proceswater gewonnen, zodat het kan worden verwerkt tot hoogwaardige producten. Al het proceswater van Aviko wordt gezuiverd in een afvalwaterzuiveringsin-stallatie. De installatie maakt hieruit biogas. In totaal is in

de waterzuiveringsinstallaties bijna 4,5 miljoen m3 biogas geproduceerd. Dit wordt aangewend voor warmte- en elektriciteitsop-wekking en komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van 2.000 tot 3.000 huishoudens. Het stikstof en het fosfaat uit het water wordt vastgelegd in de vorm van struviet, een waardevolle meststof voor de landbouw.

Ambities Aviko is doorlopend op zoek naar mogelijkheden om het waterverbruik verder te reduceren en de prestaties van de waterzuiveringsinstallaties te verbeteren. Het sluiten van de mineralenkringloop door het herwinnen van mineralen als fosfaat en stikstof en die terugbrengen naar de akkers is een duurzaamheiddoelstelling. Evenals het verder besparen op het watergebruik zowel tijdens de teelt als in het verwerkingsproces. Aviko doet onderzoek naar methoden om deze ambities te realiseren.

23

Page 26: VemW Rapport 2013

4. Rol van de overheid: een agenda

Hiervoor is beschreven op welke wijze industriële waterge-bruikers invulling kunnen geven aan duurzaam industrieel watergebruik. De ladder voor duurzaam industrieel waterge-bruik stelt industriële watergebruikers in staat om kansen en mogelijkheden op gestructureerde wijze te identificeren, plan-nen en benutten. De Nederlandse overheid heeft eveneens een belangrijke rol te vervullen. Enerzijds dient zij optimale voorwaarden te creëren voor een duurzame omgang met water; anderzijds kan zij een aantal knelpunten weg nemen die duurzaam watergebruik in de weg staan. Hieronder volgt, aan de hand van de gepresenteerde ladder een overzicht van voorwaarden en knelpunten.

Middels preventie en hergebruik realiseren industriële water-gebruikers minder en efficiënter gebruik van water en leveren zij tevens een bijdrage aan de veiligstelling van de zoetwa-tervoorziening. Hier ligt tevens een grote opgave voor de overheid. Teneinde de beschikbaarheid van voldoende water van de juiste kwaliteit te garanderen voor de industrie is het volgende nodig:

Verankering industriebelangen in zoetwaterstrategie. Voldoende zoet water van de juiste kwaliteit is essentieel voor de Nederlandse economie. VEMW wil daarom dat de waterbelangen van de industrie herkenbaar terug komen in de Nationale strategie voor zoet water alsmede in de afwegingen die in dat kader worden gemaakt. Dat betekent onder meer dat er gedegen (economisch) onderzoek moet plaatsvinden naar de effecten van zoetwaterstrategieën die binnen het Deltaprogramma als ‘reëel’ of ‘kansrijk’ worden aangemerkt. Zoetwaterverdeling is publieke taak die om centrale Rijksregie vraagt. De zoetwatervoorziening is een publieke taak en dat moet zo blijven. Strategieën die uitgaan van ‘zelfredzaamheid’ passen niet bij het collectieve karakter van

24

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Preventie

Hergebruik

Page 27: VemW Rapport 2013

water. Voorts vraagt beleid op het gebied van waterkwantiteit om centrale regie vanuit het Rijk. Decentralisatie van beleid leidt tot concurrentie tussen regio’s en tot tijdverslindende coördinatievraagstukken. Bovendien gaat dit ten koste van de noodzakelijke samenhang in het overheidsbeleid. De Rijksoverheid moet zorg blijven dragen voor reservering en bescherming van de bestaande zoetwaterbekkens in Neder-land, zoals het IJsselmeer.

Zoetwaterstrategie moet watereconomie waar moge-lijk versterken. Voor een duurzame economische ontwik-keling in Nederland is het essentieel dat de toekomstige watervraag vanuit de industrie wordt geaccommodeerd. De overheid moet de economische kansen voor water ook in de toekomst benutten. Daartoe dient de overheid de mogelijk-heden die het huidige watersysteem biedt te optimaliseren, bijvoorbeeld door meer te bufferen in het hoofdwatersysteem en door het water slimmer te verdelen. Aangezien water een prominente vestigingsfactor blijft voor de Nederlandse indus-trie, dient de overheid, waar dat vanuit economisch oogpunt nodig of wenselijk is, gericht te investeren in het watersys-teem, bijvoorbeeld door het uitbreiden van de zoetwatervoor-raad in het IJsselmeer.

Toegang tot koelwater borgen. Klimaatverandering kan onder meer leiden tot hogere rivierwatertemperaturen en tot minder afvoer van water. Gevolg is een verminderde beschik-baarheid van koelwater. Koelwater is essentieel voor de positie van de industrie als ook voor de energievoorziening. Gebruik van oppervlaktewater voor koeling leidt tot minder

uitstoot van CO2 dan gebruik van koeltorens of luchtkoeling. VEMW vindt dat de inzet van oppervlaktewater als koelwater op lange termijn mogelijk moet blijven. VEMW wil afspraken maken met het Rijk over de gevolgen van de stijgende watertemperatuur en lagere waterstanden voor de toegang tot koelwater voor de industrie.

Aandacht voor grondwater als vestigingsfactor voor bedrijven. De beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed grondwater is van essentieel belang voor bedrijven die grondwater als grondstof gebruiken voor de productie, zoals voedingsmiddelenbedrijven, bierbrouwerijen en papierfa-brieken. Industriële grondwaterwinningen voor menselijke consumptie genieten nog steeds niet dezelfde mate van bescherming als onttrekkingen ten behoeve van de openbare drinkwatervoorziening. Nieuwe bodemtoepassingen zoals bijvoorbeeld toepassing van bodemenergiesystemen (zoals opslag van warmte en koude), geothermie en schaliegaswin-ning zijn niet zonder risico’s voor de grondwaterkwaliteit. Voor veel van de nieuwe bodemtoepassingen geldt dat inzicht in de omvang van de risico’s vooralsnog ontbreekt. VEMW vindt dat de bescherming van industriële grondwaterwinningen een essentieel onderdeel moet zijn van de door het Rijk op te stellen Structuurvisie voor de Ondergrond.

Geen nieuwe waterheffingen. Industriële watergebruikers gaan duurzaam om met wateronttrekking en zetten volop in op verbetering van de waterefficiëntie. Beprijzing van oppervlaktewater door het instellen van een heffing op het gebruik ervan zou een volstrekt verkeerd signaal genereren

25

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 28: VemW Rapport 2013

voor duurzaam ondernemende bedrijven. Bovendien is in Nederland sprake van ‘full cost recovery’: de kosten voor waterdiensten in de waterketen én in het watersysteem worden vrijwel geheel teruggewonnen aangezien deze voor nagenoeg 100% bij de gebruikers worden verhaald. Een nieuwe heffing op het gebruik van water is schadelijk voor de Nederlandse economie vanwege de aantasting van de concurrentiepositie. Bovendien zal een nieuwe heffing niet of nauwelijks reguleren.

Publiekprivate samenwerking in de afvalwaterketen. Afvalwater is een waardevolle bron van grondstoffen. Indus-triële watergebruikers willen werken aan een duurzame eco-nomie waarin nuttige terugwinning van energie en nutriënten vanzelfsprekend is en effluent als bron wordt beschouwd voor de productie van energie en grondstoffen. Componen-ten in effluent (vooral nutriënten) kunnen nuttig worden toe-gepast. VEMW verwacht dat waterschappen en de industrie gezamenlijk doorbraken kunnen realiseren, bijvoorbeeld in het gebruik van bioplastics en in terugwinning en hergebruik van vezels en nutriënten. VEMW vindt dat ontwikkelingen op dit gebied dienen te worden versneld en roept waterschap-pen daarom op om, in het licht van de door hen gepresen-teerde ‘Routekaart voor de Afvalwaterketen’, gezamenlijk met bedrijven naar duurzame oplossingen te zoeken.

Verduurzamen zuiveringsheffing. VEMW pleit voor een duurzamere en meer doelmatige afvalwaterketen. Daartoe is vereist dat de grondslag van de zuiveringsheffing, de heffing die bedrijven betalen aan het waterschap indien zij op het riool lozen, wordt gewijzigd. Nodig is een heffing op grond waarvan bedrijven worden gecompenseerd indien hun afvalwater aan bepaalde eisen voldoet en/of er bij een rioolwaterzuiveringsin-stallatie behoefte bestaat aan dit afvalwater c.q. de componen-ten daarin, bijvoorbeeld omdat het de doelmatige werking van de zuivering bevordert. De zuiveringsheffing in zijn huidige vorm is gebaseerd op een vast bedrag per vervuilingseenheid. Dit is te rigide. Wat mist is een prikkel voor bedrijven om duurzaam te ondernemen. Het Ministerie van I&M werkt momenteel samen met de waterschappen aan de modernisering van de zuive-ringsheffing. VEMW vertrouwt erop dat partijen, mede gezien de grote (maatschappelijke) belangen die op het spel staan, nu echt doorpakken en durven te kiezen voor een systematiek die doelmatigheid en duurzaamheid met elkaar verbindt.

Afschaffen verontreinigingsheffing. Industriële waterge-bruikers betalen helaas nog steeds een heffing voor de lozing van gezuiverd afvalwater in oppervlaktewater (de veront-reinigingsheffing). Deze (Rijks)heffing drukt zwaar op een kleine groep industriële bedrijven, dient al langere tijd geen milieudoel meer en belemmert bedrijven die willen investeren in duurzame oplossingen.

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

26

Nuttig toepassen: terugwinnen van energie en nutriënten

Verantwoorde lozing

Page 29: VemW Rapport 2013

Daarbij komt dat de heffing bedrijven niet stimuleert en zijn regulerende werking allang heeft verloren. De bescherming van het oppervlaktewater wordt goed geborgd via vergun-ningverlening. Het instrument van de heffing voegt daar niets meer aan toe. Bovendien geldt de heffing niet voor diffuse bronnen terwijl deze bronnen het grootste aandeel hebben in de belasting van de Nederlandse oppervlaktewateren. VEMW ziet geen rechtvaardiging voor de verontreinigingsheffing en pleit voor afschaffing van deze heffing.

Ten aanzien van de rol van de overheid is tot slot het volgende van belang:

• De overheid dient een consistent en voorspelbaar beleid te voeren ten aanzien van het investeringsklimaat voor industriële watergebruikers. VEMW wil met het Rijk afspra-ken maken over manieren om het investeringsklimaat te verbeteren door investerings- en stimuleringsinstrumenten te ontwikkelen gericht op het sneller implementeren van innovaties. Innovatie met een focus op groene groei is onontbeerlijk om de aanwas van rendabele duurzame waterinitiatieven op gang te houden en economische kansen te benutten.

• Industriële watergebruikers en hun belangen dienen actief te worden betrokken bij de totstandkoming van nieuw beleid evenals bij de herijking of wijziging van bestaand beleid. Noodzakelijk is een zorgvuldige analyse en beoordeling van de gevolgen van overheidsbeleid voor industriële watergebruikers.

27

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 30: VemW Rapport 2013

5. Rol VEMW

VEMW ziet als belangenorganisatie en kenniscentrum een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd bij het bevorderen van duurzaam industrieel watergebruik:

Partner in beleidsontwikkelingVEMW wil als vertegenwoordiger van de industriële water-gebruikers in een vroeg stadium worden betrokken bij de beleidsvorming ten aanzien van de zoetwatervoorziening en de beschikbaarheid van water in de breedste zin. VEMW heeft intensief contact met haar leden, kent en begrijpt de context waarbinnen industriële watergebruikers opereren en kan zodoende zorg dragen voor een effectieve inbreng van de belangen van de industriële watergebruiker.

Coördinatie over de sectoren heenDe leden van VEMW zijn actief in verschillende industriële sectoren (onder andere chemie, voedings- en genotmidde-

len, basismetaal, papier & karton en textiel) hetgeen betekent dat er goede voorwaarden worden gecreëerd voor kruisbe-stuiving over de sectoren heen. VEMW vervult een coördi-nerende rol tussen de diverse sectoren en kan zodoende nieuwe methoden en technologieën, bijvoorbeeld op het gebied van waterhergebruik, toetsen op bruikbaarheid voor mogelijke beleidsdoeleinden.

PlatformVEMW biedt haar leden een platform voor uitwisseling van kennis en ervaringen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe methoden en technologieën. Deze platformfunctie brengt met zich mee dat VEMW met haar leden voorwaarden kan formule-ren en knelpunten kan identificeren die een duurzaam gebruik van water in de weg staan. Tevens benut VEMW dit platform om leden te informeren over de mogelijke gevolgen van beleids-ontwikkelingen en ontwikkelingen in wet- en regelgeving.

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

28

Page 31: VemW Rapport 2013

Bijlage: European Water Stewardship

Het concept ‘Water Stewardship’ maakt sinds enige tijd opgeld als drijvende kracht voor de bevordering van duur-zaam waterbeheer in watergebruikende bedrijven in verschil-lende sectoren. Water Stewardship heeft als doel duidelijke stappen te formuleren die leiden tot duurzaam watergebruik op operationeel en stroomgebied-niveau. Het concept is bottom-up en vrijwillig geïnitieerd door een aantal industriële en agrarische grootverbruikers, zoals BASF en Coca Cola, en is uitgekristalliseerd in een publiek privaat partnership (“Euro-pean Water Stewardship”) waarin diverse organisaties (bedrij-ven, koepelorganisaties en universiteiten) samenwerken.

Water Stewardship is gebaseerd op een (Europese) stan-daard voor verantwoord gebruik van water. De kern bestaat uit een viertal “principles”:

EUROPEAN WATER STEWARDSHIP STANDARD

Principle 1: Achieve and maintain sustainable water abstraction in terms of water quantity

Principle 2: Ensure the achievement and maintenance of good water status in terms of chemical quality and biological elements

Principle 3: Restore and preserve water-cycle related high conservation value areas

Principle 4: Achieve equitable and transparent water governance.

29

Duurzaam industrieel watergebruik | VEMW februari 2013

Page 32: VemW Rapport 2013

Houttuinlaan 12

3447 GM Woerden

Tel 0348 48 43 50

[email protected]

www.vemw.nl

VEMW

Hét kenniscentrum en dé

belangenbehartiger voor zakelijke

energie- en watergebruikers.