Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

24
Een initiatief van de Schepen van Internationale Solidariteit van de Stad Brussel Met de medewerking van de Stedelijke advieseraad voor Internationale solidariteit 1>15/10 2013 internationalesolidariteit.brussel.bE - 02 279 21 12 - VU: Ahmed El Ktibi, Schepen van Internationale solidariteit Stad Brussel. Niet op de openbare weg gooien

description

Van 1 tot en met 15 oktober 2013 op verschillende plaatsen in Brussel. De Stad Brussel houdt een Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit. Op het programma staan filmvoorstellingen, animatie, concerten, debatten, vormingen, workshops en tentoonstellingen. Het jaar 2013 staat in het teken van het milieu.

Transcript of Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Page 1: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Een initiatief van de Schepen van Internationale Solidariteit van de Stad BrusselMet de medewerking van de Stedelijke advieseraad voor Internationale solidariteit 1>15/10

2013

internationalesolidariteit.brussel.bE- 02 279 21 12 -

VU: Ahmed El Ktibi, Schepen van Internationale solidariteit Stad Brussel. Niet op de openbare weg gooien

Page 2: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013
Page 3: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

EditoBeste Brusselaars,

De ploeg Internationale Solidariteit van de Stad Brussel zet zich continu in voor een nauwe samenwerking tussen actoren uit het Zuiden en het Brusselse verenigingsleven. Ook dit jaar hebben hun inspanningen bijgedragen tot een betere verstandhouding tussen Noord en Zuid.

De Stad Brussel wil u daarom met trots de Veertiendaagse voor Internationale Solidariteit 2013 voorstellen. Op het programma vinden we filmvoorstellingen, animaties, concerten, debatten, vormingen, workshops en tentoon-stellingen.

Het jaar 2013 staat in het teken van het milieu. Hierbij reeds een greep uit het rijke aanbod: de verzoening van land-bouw en milieubewustzijn in Sub-Saharisch Afrika, duurzame voeding, eerlijke handel, de gevolgen van ontbossing voor arbeiders in Brazilië en een kritische analyse van de humanitaire hulp.

Jullie zijn van harte uitgenodigd om samen met ons deel te nemen aan deze ludieke, boeiende en gezellige sensibili-satiecampagne.

Solidariteit en milieuverantwoordelijkheid zijn in het belang van iedereen, zowel van het Noorden als van het Zuiden. Deze internationale samenwerking biedt een unieke gelegenheid om te bezinnen en na te denken over projecten die bijdragen tot een betere en duurzamere wereld.

In de hoop jullie talrijk te ontmoeten op onze Veertiendaagse in oktober.

Met vriendelijke groeten,

Ahmed EL KTIBISchepen van Milieu, Groene Ruimten en Internationale Solidariteit

Ahmed El Ktibi

Page 4: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum30/09/201319u00

PraktischStadhuisMilitiezaalGrote Markt1000 Brussel

Gratis inkomNL/FR

ContactStad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

25 jaar duurzame ontwikkeling en daarna? door Edwin Zaccai

Openingsreceptie

De laatste decennia zijn er verschillende pogingen ondernomen om het milieubeheer te hervormen onder de noemer van duurzame ontwikkeling. Het concept duurzame ontwikkeling blijft overeind ook al wordt het in vraag gesteld door nieuwe termen zoals een verminderde groei of een uitweg uit de crisis door het minimaliseren van de ecologische problemen. Het concept wordt gedwongen om de voorwaarden van haar inzetbaarheid te herdefiniëren.

Edwin Zaccai brengt een genuanceerd portret van het concept duurzame ontwikkeling, de vast-gestelde vorderingen en haar uitdagingen voor de toekomst.

M.Zaccai, is doctor in de milieuwetenschappen, professor aan de « Université Libre de Bruxelles » en ondervoorzitter van « l’Institut Gestion de l’Environnement et d’Aménagement du Territoire (IGEAT). Hij richtte ook het onderzoekscentrum voor duurzame ontwikkeling op in 1997 waarvan hij sindsdien directeur is.

Daarna laat Claude Pohlig, chef kok van “ Cuisine Potager”, ons de rijkdom van eigen bodem ontdekken aan de hand van een verassende degustatie met originele smaken die we vaak al lang vergeten zijn. Zijn keuken staat dicht bij de landbouwers, hij garandeert een verse oogst en een rijke uitwisseling.

Als afsluiter van deze feestelijke opening kunnen jullie kennismaken met het duo Abid Bahri en Peter Schneider. Zij brengen een prachtige ontmoeting en samenspel tussen de Oud, een Ara--bische luit, en percussie.

Edwin Zaccai

Claude Pohlig

1

Page 5: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Voedingspatronen van migranten : « Mijn voeding en het klimaat»

Informatiesessie

« Duurzame voeding », wat willen we hiermee zeggen ? Wat betekent het voor mij?

Voeding blijft voor veel migranten een belangrijke uitdaging. Vaak blijven ze vasthouden aan hun traditionele maaltijden uit hun land van herkomst, deze zijn vaak te vet of te gekruid. Is dit nog wel aangepast aan het klimaat en de beschikbare producten in het gastland?Naast het medische aspect en de gezondheidsproblemen van een weinig gevarieerde voeding, wil UFA ook het belang van de productiemethoden, de ecologische voetafdruk die gepaard gaat met de import van exotische produc-ten en het gebruik van lokale seizoensproducten benadrukken.Deze informatiesessie biedt verschillende denkpistes aan om onze consumptiepatronen in vraag te stellen en te herbekijken.

UFA (Union des Femmes Africaines) is een vrouwenvereniging die verschillende Afrikaanse nationaliteiten omvat. Ze bestaat uit zowel individuen als verenigingen en streeft naar een erkenning van de Afrikaanse vrouw en het welzijn van de bevolking. Ze sensibiliseert vrouwen over gezondheidsproblemen, bepaalde nefaste tradi-ties en zet zich in voor de strijd tegen geweld op vrouwen.

Datum01/10/201318u30

PraktischJeudgzaal38 Melsensstraat1000 Brussel

Inkom : 3€Reservatie gewenst

ContactAsbl Union des femmes africaines (UFA)0499/91-29-87 – 0489/[email protected]; [email protected]

2

Page 6: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum02/10/201320u00

PraktischPassa PortaDansaertstraat 461000 Brussel

Gratis inkom, Reservatie gewenst

ContactStad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

« La saga d’Inga, l’histoire des barrages du fleuve Congo » in aanwezigheid van de auteur François Misser EN Paul Frix

Debat

De ontwikkeling van de Inga-dam is van kapitaal belang voor Congo, en zelfs voor heel Afrika. Haar productiecapaciteit, gelijkwaardig aan die van een veertigtal nucleaire centrales, zou een enorme bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het continent. Deze energie biedt een duurzaam en goedkoop alternatief en draagt bij in de strijd tegen de effecten van de klimaatopwarming en ont-bossing. Er zullen vragen aan bod komen over de ontwikkeling van de site en de mogelijkheid om die energie te transporteren naar andere regio’s en landen maar ook over goed bestuur en geostrategische belangen.

François Misser, journalist, gespecialiseerd in Centraal-Afrika. Hij publiceerde « La saga d’Inga, l’histoire des barrages du fleuve Congo » in mei 2013 bij Harmattan. Dit boek wordt uitgegeven op het moment dat de Congolese overheid het startschot geeft voor de bouwwerken rond een derde dam op de Inga-site, in de tweede semester van 2015.

Paul Frix is voormalig directeur bij het « Algemeen agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking » en interimdirecteur bij het “Centre for the Development of Enterprises” Moderator : Safet Kryemadhi

3

Page 7: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Week van de Eerlijke handel “The power of you”

Conferentie

De Week van de Eerlijke Handel vindt traditiegetrouw plaats van 2 tot 13 oktober. Eerlijk producten worden 10 dagen lang op een ludieke manier in de kijker gezet.

Met de conferentie “The power of you” wil de sector een stand van zaken opmaken en een nieuwe toekomstvisie uitwerken. Het is de gelegenheid om stil te staan bij elke schakel van de productie-keten en hoe ieder van ons kan bijdragen tot een meer duurzame toekomst.

De belangrijkste gastspreker is Chief Adam Tampuri, voorzitter van Fairtrade Afrika. Experten uit uiteenlopende sectoren vertellen hun persoonlijk verhaal, in beeld gebracht door videogetuigenis-sen. Zij brengen hun visie als inspiratiebron om onze krachten te bundelen om van eerlijke handel een succesverhaal te maken.Ikenna Azuike, bekend van ‘What’s Up Africa’ op YouTube, sluit de avond af met een energieke humoristische noot. Humor dat lawaai maakt en aanzet tot nadenken.

Datum03/10/201319u-21u30

PraktischLa TentationLakensestraat 28 1000 Brussel

Reservatie verplicht

ContactFairtrade Max Havelaar Belgium 02/[email protected]

4

Page 8: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum04/10/201320u00

PraktischMaison de la création – Cultureel centrum Brussel-NoordEmile Bockstael plein1020 Brussel

Reservatie gewenst

Contact02 424 16 00 info@maisondelacreation.orgwww.maisondelacreation.orgwww.desirfiorini.info

«Ayiti»Filmvoorstelling, concert

De volledige avond staat in het teken van Haïti. Aan de hand van cinema, muziek en degustaties kan je verschillende facetten van de Haïtiaanse wereld ontdekken.

We gaan van start met een voorstelling van de documentaire « Fatal Assistance » van Raoul Peck die de ongelooflijke realiteit beschrijft van de opbouw van Haïti na de aardbeving in 2010. De hulpverleningsmachine en haar indrukwekkende macht nemen de overhand over de Haïtiaanse instellingen – de President, zijn regering en het hele middenveld worden buitenspel gezet, elk lokaal initiatief wordt in de kiem gesmoord.

Het muzikale project van Renette Desir en Fabian Fiorini, is een magische ontmoeting tussen een Haïtiaanse zangeres en een Belgische pianist. Het project ziet eindelijk het daglicht na drie jaar geduldig wachten. Verenigd in Brussel is hun creatief proces vreemd van elke stilistische overwe-ging. Ze creëren een nieuw repertorium gebaseerd op de hedendaagse poëzie uit Haïti en elders, ze vliegen over jazzstandaarden maar hun leidraad blijft improvisatie. Renette en Fabian delen hetzelfde podiumgevoel, nu strelend dan weer ronkend, intiem en wild.

Kleine restauratie voorzien door de vzw Divini.

DESIR FIORINI geeft vrijdag 4 een voorproefje van het optreden dat ze zaterdag 5/10 voorstellen in Maison de la Création in gezelschap van hun gasten. In samenwerking metL’Hélicon vzw. (Inkom 7/4€)

5

Page 9: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

« De kunst om te schilderen met natuurlijke materialen »Tentoonstelling - debat

Wil je kennismaken met de werken van de Congolese schilder Rhode Makoumbou ?

Zij brengt meestal olieverf aan met een mes. Haar doeken heb-ben een specifieke Afrikaanse stijl gebaseerd op de traditionele beeldhouwkunst.

We vinden ook invloeden terug van het realisme, expressionisme en cubisme.Rhode beschouwt zichzelf als een artiest en archivaris van het sociale en culturele geheugen van Afrika, meer bepaald Congo. In haar interviews heeft ze het vaak over het respect van de ideologische waarden van

identiteit en culturele diversi-teit. Ze hecht veel belang aan de zingeving van kunst en de relatie tussen artieste en publiek.

De werken van Rhode bestaan vooral uit duurzame materialen. De bestanddelen komen voort uit hernieuwbare grondstoffen, planten en mineralen (lijnolie, was, hars,…)

De artieste stelt haar werk ten-toon en wakkert een debat aan over de nefaste gevolgen van het gebruik van chemische kleur-stoffen (verf, Afrikaanse doe-ken,…)

Datum05/10/2013 14u00

PraktischSportcentrum ZuidpaleisPolyvalente zaalRoger Van der Weydenstraat 31000 BrusselGratis inkomReservatie gewenst

ContactNtinou Massiya asblSylvie Nawasadio0486 35 07 [email protected]

6

Page 10: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Brunch

Datum6/10/201311u-15u

PraktischBoerderij van het MaximiliaanparkQuai du batelage, n°21000 Brussel

Reserveren verplichtInkom : 5€ (3€ < 12 jaar)

ContactBoerderij van het Maximiliaanpark02 201 56 [email protected]

«Wat ligt er op ons bord ?» : Solidaire brunch met een portie trivial tegen de honger.

Onze wereldleiders worden meer dan ooit geconfronteerd met vraagstukken waarin landbouw centraal staat: de aanhoudende honger, de ecologische voetafdruk van onze productiesystemen, de vele landbouwschandalen zijn maar een kleine greep uit het aanbod.

Op een eenvoudige en gezellige manier willen we deelnemers laten kennismaken met lokale pro-ducten en een andere manier van eten. Er worden eerlijke en biologische producten aangeboden in het buitengewone kader van de stadsboerderij in het Maximiliaanpark!

Trivial tegen de honger

FIAN BELGIUM verzorgt na de maaltijd een interactieve animatie die je onmiddellijk met je neus opde feiten drukt.Deelnemers krijgen elk een rol toebedeeld: je bent een Guarani-indiaan uit Brazilië, een inwoner van Mubende in Ouganda, een landbouwer uit Las Pavas in Colombia of een Burkinees uit Essa-kane. Je moet correct antwoorden op triviavragen en valkuilen vermijden om je lege bord te vullen. Enkel gewapend met een zwart bord, een stuk krijt en een buzzer ben je vooral aangewezen op de hulp van je ploegmaats… maar zijn die wel te vertrouwen? «Trivial tegen de honger» is een interactief multimediaspel dat ons nieuw inzicht geeft in wereld-honger, het recht op voeding en de toegang tot natuurlijke rijkdommen. Via het spel leren we ook over gemeenschappen die het slachtoffer zijn van de schending van het recht op voedsel.

7

Page 11: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

«De bibliotheken promoten duurzame ontwikkeling !»Lezen en schrijven

LectuuraanbodTijdens de Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit zullen de bibliotheken van de Stad Brussel zichzelf overtreffen. Ze zullen, in de jongeren en volwassenenafdeling, een selectie boeken en tijdschriften voorstellen over duurzame ontwikkeling en de onderlinge afhankelijkheid tussen Noord en Zuid.

De bibliotheken van Laken en Riches Claires stellen een webographie (Internetsites) en een selectie digitale boeken voor via bibliovox.com (online dienst voor literatuur, beschikbaar in de bibliotheken).

De bibliographie van de geselecteerde boeken is beschikbaar in de bibliotheken.

SchrijfatelierVan 7 tot 11 oktober animeert de Belgische schrijfster Anita VAN BELLE een schrijfatelier over duurzame ont-wikkeling voor adolescenten. Deze vinden plaats in de bibliotheek van Laken.

Wanneer een animatrice in contact komt met de schrijfkunst ontstaat er een prachtig schrijfatelier. Anita Van Belle is een trouwe medewerkster van de bibliotheek van Laken. Ze heeft beslist om zich deze keer onder te dompelen in de uitdagende wereld van duurzame ontwikkeling.

Ze is geboren in Antwerpen in 1960 en kende boeiende jeugdjaren met Lewis Carroll, Edgar Allan Poe en een vroegtijdige liefde voor de fiets. Ze ontdekt het schrijven op volwassen leeftijd en onderzoekt nu de verschillende vormen (theater, scenario, fictie).

Datum30/09-18/10/2013 : Lectuuraanbod

7- 11/10/2013 : Schrijfatelier, enkel voor jongerengroepen.

PraktischReserveren voor jongerengroepen verplicht bij de Jeugddienst,02.279.37.91 (Céline Cordemans)

ContactDeelnemende bibliotheken van de Stad Brussel :Riches-Claires ; Laeken ; Adolphe Max ; Brand Whitlock ; Breu-gel ; Charles Janssen ; Fernand Brunfaut ; Haren ; Mutsaard; Neder-Over-Heembeek ; Suzanne Lippens

Volledige adreslijst : http://www.bruxelles.be/artdet.cfm/4649 8

Page 12: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum07/10/201319u00

PraktischCinéma Galerie Koninginnengalerij 26 1000 BrusselGratis inkomReservatie verplichtFR

ContactStad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

«Les Moissons du futur» van Marie-Monique Robin

CinEma

Na «Le Monde selon Monsanto» en «Notre poison quotidien», onderzoekt Marie-Monique Robin de technieken van de agro-ecologie wereldwijd.

« Als we de pesticiden bannen dan zal de landbouwproductie met 40% dalen en kunnen we de wereld niet meer voeden”. Deze woorden van een directielid uit de Franse landbouwindustrie worden voortdurend herhaald door de voorstanders van de industriële landbouw. Olivier De Schutter daarentegen, VN rapporteur voor het recht op voedsel, bevestigt dat er een paradig-mawijziging nodig is want de landbouw creëert momenteel de voorwaarden voor haar eigen ondergang. Volgens hem is de ecologische landbouw de oplossing voor hongerbestrijding, zij kan een antwoord bieden aan de noden van de toenemende bevolking. Volgens het FAO moet de landbouwproductie met 70% omhoog om 9 miljard mensen te voeden in 2050. Welke weg moeten we inslagen ?

Marie-Monique Robin tracht door haar onderzoek op vier continenten, een antwoord te formu-leren op deze vraag.

In samenwerking met SOS Faim.

*Frans film.

9

Page 13: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum8/10/201318u30en14/10/201318u30

PraktischBureau Oxfam BrusselKoopliedenstraat 371000 Brussel (Yser)

Reservatie verplicht

ContactStad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

« Samen naar een betere voeding », een kookworkshop geanimeerd door Damien Poncelet

Culinaire workshop

Wij zijn allemaal burger, belastingbetaler, consument. Dit weerspiegelt zich in onze dagelijkse handelingen. Helaas zijn we ons vaak niet bewust van de rol van consumptie in ons dagelijks leven en onze impact als consument…En toch, de sociale en ecologische gevolgen van de productie- en consumptiemethoden van rijke landen zijn desastreus. Ze zijn niet duurzaam en niet veralgemeen-baar noch in tijd, noch in ruimte.

Maar wat kunnen we doen? Hoe kunnen we in ons dagelijks leven met eenvoudige handelingen bijdragen aan een meer rechtvaardige wereld?

De traiteur Damien Poncelet, oprichter van Végé-table, biedt twee kooklessen aan waarbij hij informatie geeft over onze voeding. De nadruk ligt op onze consumptie, het bereiden van seizoens-producten, het gebruik van korte voedingsketens en de basisprincipes van eerlijke handel. Dit is dus de gelegenheid om kennis te maken met een lekkere keuken met respect voor milieu en gunstig voor iedereen.

10

Page 14: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Film-debat

Datum08/10/201319u00

PraktischUMC Sint-PieterHoogstraat 3221000 Brussel(1ste gebouw links: forum)

ContactStad BrusselInternationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

« Zich uitrusten om te kunnen verzorgen» een onderzoek over de schenking van medisch materiaal

Meer dan 80% van het medisch materiaal in ontwikkelingslanden is afkomstig van schenkingen van ontwikkelingsorganisaties en buitenlandse overheden. Daarentegen is slechts 10 tot 30% van dit materiaal ook daadwerkelijk operationeel (bron WHO).

Hoe kunnen we deze alarmerende situatie uitleggen? Wat is de visie van gezondheidsexperten in ontwikkelingslanden ? Waar ligt de verantwoordelijkheid van ontwikkelingsorganisaties bij deze mislukkingen ? Hoe kunnen we de efficiëntie van deze schenkingen verbeteren?

De film werd geproduceerd door Terre Nourricière op initiatief van Humatem in samenwerking met Cap Solidarités en de Euro-pese federatie van ziekenhuizen (HOPE).

De voorstelling wordt gevolgd door een uitwisseling met

Pascal Garel, Directeur van HOPEMaud Allegro, Verantwoordelijke bij Cap Solidarités

11

Page 15: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum09/10/201319u00

PraktischCité CultureCité Modèle, Allée du Rubis 1020 Brussel(Ingang via de tuinen over de Delhaize in de Dikkebeuklaan)Gratis inkomReservatie verplicht

ContactCollectif 1984Max Lebras 02 262 08 84 – 0485 92 38 65Reserveren bij [email protected]

« Opération Coop » : : een kritische analyse van de ontwikkelingshulp

Interactief theater

Ze komen waarschijnlijk in een 4x4 aan in een Congolees dorp. Ze gaan Afrika redden, ze gaan de wereld redden. Het dorpshoofd vindt ontwikkelingssamenwerking een interessant concept want het staat synoniem voor gesjoemel. Contraceptie, selectieve huisvuilophaling en democratie daaren-tegen zijn begrippen die er bij de lokale inwoners niet ingaan als zoete koek. Gelukkig zijn onze moedige ontwikkelingssamenwerkers aangekomen met hun antidepressiva.

“Operation coop” is een theaterstuk dat de doelstellingen, de beeldvorming en de plaats van NGO’s en humanitaire hulp in de Noord-Zuid samenwerking in vraag stelt.Een samenwerking tussen Collectif 1984 en Oasis N’djili asblActeurs : Emilie Bergilez, Bérénice Declercq, Isabelle Magils, Dada Stella Kitoga,Jacky Lerat, Eric Kabeya, Carly KanyindaRegisseur : Dada Stella Kitoga en Max Lebras

12

Page 16: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum09/10/201319u30-21u30

PraktischBruxelles Laïque asblConferentiezaalStalingradlaan, 18-201000 Brussel Reservatie gewenst, enkel in het Frans

ContactService Laïque de Coopération au Déve-loppementGraziella Barry en Laurence Hanon02/[email protected]@slcd.be

« Grondroof in Centraal-Afrika, welke toekomst is er nog voor de familiale landbouw?»

ConfErenTie

Hoe kunnen kleine landbouwers nog ontsnappen aan de armoede als hun gronden in beslag genomen worden?

Alain Karsenty (Centre International de Recherche Agronomique pour le Développement de Montpellier) toont de dramatische invloed van de mondialisering op het opkopen van grond in verschillende landen in Centraal-Afrika. Vooral landen waar grondeigendom volgens een dualis-tisch regime wordt beheerd.

Binnen het traditionele regime wordt eigendom verkregen door de ontginning van grond en de beveiliging is afhankelijk van de opname binnen een familiaal of communautair netwerk. Dit is een hemelsbreed verschil met het hedendaagse moderne beleid m.b.t. grondeigendom. Het moderne bestuur is niet in staat om de gronden van kleine familiale boeren en gemeenschappen in bosrijk gebied veilig te stellen. Hoewel er financieel toegankelijke oplossingen bestaan, ontbreekt het vaak aan politieke wil om maatregelen te treffen ten voordele van de familiale landbouw.

Théodore Trefon (Brussels Centre for African Studies), beschrijft de gevolgen van dit fenomeen voor de kleine landbouwers in de periferie van de grote steden in de Democratische Republiek Congo.Er wordt een sterke demografische druk uitgeoefend op de steeds meer hybride voorsteden.De toegang tot grondstoffen en de economische uitdagingen leiden tot conflicten die niemand lijkt te kunnen beheren.

13

Page 17: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum10/10/201319u00

PraktischStadhuis BrusselRaadszaalGrote Markt1000 Brussel

Gratis inkomReservatie verplicht

ContactStad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

«Bijzondere zitting van de Stedelijke Adviesraad voor Internationale Solidariteit (SAIS) van de Stad Brussel»

De SAIS ging van start in 2001 als overlegplatform tussen de Stad Brussel, de niet gouvernementele organisaties NGO’s en de vzw’s die zich inzetten voor ontwikkelingssa-menwerking.

De missie van deze raad was meervoudig: de stad adviseren, activiteiten opzetten, bepaalde thema’s op de politieke agenda plaatsen en advies geven over lopende dossiers rond internationale solidariteit.

Recent, in 2013, werd er een nieuwe dy-namiek opgestart waarbij naar een breder draagvlak werd gezocht en waarbij de raad als ontmoetingsruimte fungeert om te debatteren en voorstellen te formuleren waarin de diversiteit van de benaderingen aan bod komt.

In een bijzondere zitting willen we de dynamiek van de lo-kale democratie verder uitdiepen: hoe kan het middenveld haar steentje bijdragen? hoe kan ze het beleid beïnvloeden

en verstevigen? hoe kunnen we de werking van adviesraden beter onderbouwen?

14

Page 18: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum10/10/2013 19u-21u

PraktischGemeenschapscentrum De MarktenDe Witte ZolderOude Graanmarkt 1000 Brussel

ContactGRESEA,02 219 70 [email protected]://www.gresea.be

« Avec Le Vent…»

Documentairevoorstelling

Voorstelling van de documentaire : Avec le VentOver Congo en zijn gespannen relatie met de mijnen en de buitenlandse investeerders

Voor sommigen gaan de zaken goed, maar anderen horen dat ze geduld moeten uitoefenen. Zo gaat het ook in de Democratische Republiek Congo waar deze documentaire in april 2013 is ge-draaid. De film onderzoekt de relaties tussen de bevolking en de mijnindustrie. Terwijl de mijnen koper en kobalt voortbrengen om de wereldeconomie te bevoorraden, maakt de mijnindustrie de mensen ziek. De wind brengt pollutie. De mensen snakken naar volgehouden ontwikkeling en wel-zijn. Ook die verzuchting verspreidt zich, als met de wind.

Na de voorstelling, een uitwisseling met Raf Custers en Romain Gelin.

Documentaire, 2013, 36 min, FrançaisRegisseur : Raf CustersOnderzoek : Raf Custers, Romain GelinCamera : Idriss GabelMontage : Guido WelkenhuysenProductie : Le Gresea, Les Films de la Passerelle

15

Page 19: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum11/10/201318u00

PraktischCercle des Voyageurs Lievevrouwbroederstraat 181000 Brussel

Activité gratuite

ContactCBB : Comité Belgo-BrasileiroPlétinckxstraat, 33 1000 [email protected]

Brazilië, groene woestijn of de prijs van papier ? Concert « Brasileiro »Documentairevoorstelling, concert

De Braziliaanse avond gaat van start met de voorstelling van de documentaire «Cruzando o Deserto Verde ». Het begrip “groene woestijn” wijst in Brazilië op de immense monocultuur van eucalyptus. Deze bomen, geplant in eindeloze rijen, groeien aan een snel tempo. Dit zorgt voor gronderosie ten koste van de oorspronkelijke vegetatie. Wie zit achter de schermen van dit groeien-de fenomeen: de papierindustrie.De ecologische, sociale en economische gevolgen van deze monocultuur komen aan bod in de documentaire van de Braziliaan Ricardo Sà. Aan de hand van een zorgvuldig onderzoek, brengt Ricardo Sà ons in contact met de lokale bevolking, de arbeiders, kleine landbouwers, indiaanse en rurale gemeenschappen.We sluiten af met een concert van het Braziliaanse duo: Cécilia Peçanha- stem, gitaar, fluit en Jeremy Frisch op de piano. Ze spelen voornamelijk Bossa Nova en Chôro, maar ook eigen compo-sities geïnspireerd op de Braziliaanse muziek. In een losse sfeer van improvisatie neemt het duo je mee op reis doorheen de Braziliaanse muziekgeschiedenis.

16

Page 20: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Ontbijt

Datum12-13/10/20138u00-14u00

PraktischMagasin Oxfam Anspachlaan 137 1000 BrusselBureau OxfamKoopliedenstraat 371000 BrusselVoorverkoop : 6/4€ Volwassene/-13 jaarInkom: 7/5€ Volwassene /-13 jaartraat 37 te 1000 Brussel.

ContactOxfam Magasins du Monde de Bruxelles 02 511 75 [email protected] www.oxfambxl.be

« Ontbijt Oxfam»

Voor Oxfam wereldwinkel is eerlijke handel meer dan alleen maar een juiste prijs: prefinanciering, transparantie, kwaliteit, participatie, waardig werk, vakbondsvrijheid, steun aan kwetsbare groe-pen, gender gelijkheid, milieubewustzijn, burgerparticipatie…zijn allemaal criteria die een belang-rijke rol spelen.

In het kader van de Week van de Eerlijke Handel, organiseert Oxfam wereldwinkel zijn eerlijke ontbijten. De ideale gelegenheid om te komen proeven van (h)eerlijke producten tijdens het uitge-breide ontbijtbuffet. Er is een speelhoek voor de kleinsten.

En in de Stad…De Stad en de Brusselse keukens slaan de handen in elkaar om het personeel elke dag van de week te verassen met eerlijke maaltijden. Daarnaast kan het personeel kennismaken met de campagne rond voedselzekerheid in samenwer-king met CNCD 11.11.11.

17

Page 21: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum12/10/201317u00

PraktischDe Ateliers des Tanneurs Glazen Hal58-62 Huidevettersstraat1000 Brussel

ContactStad Brussel Cel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

Wereld café du monde

De Veertiendaagse van de Internationale Solidariteit is een ontmoetingsplaats voor de Brusselse Noord-Zuid sector waarbij telkens bepaalde thema’s en verenigingen aan bod komen.

Meer dan 10 jaar geleden zag Wereld café du Monde het daglicht onder impuls van de Stedelijke Adviesraad voor Internationale Solidariteit. Het is een hoogtepunt in de veertiendaagse sensibilisatie en informatiecampagne. Doorheen de jaren is het evenement gegroeid tot een bijeen-komst die ruimte geeft voor uitwisseling, informatie en muziek.

Dit jaar brengt Wereld Café du Monde de voedselproblematiek in kaart aan de hand van verschillende activiteiten zoals een tentoonstelling, animaties, spektakel, wereldmuziek en proeverijen van biologische, lokale en exotische producten.

De verscheidenheid van de deelnemende Brusselse verenigingen, allen lid van de Stedelijke Adviesraad, vormen de kracht van dit evenement. De verschillende benaderingen dragen bij tot het succes van Wereld Café du Monde.

18

Page 22: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum13/10/201314u00-16u00

Praktisch Verplicht reservatieGratis deelnameRondleiding in het Engels

Contact Stad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 [email protected]

«Lobbytour, lobbyen voor oorlog»

Thematische wandeling

Alle grote wapenbedrijven hebben kantoren in Brussel, waar ze hun belangen verdedigen via een web van lobbyisten, denktanks, clubs en informele netwerken. Hun koepelorganisaties worden regelmatig geraadpleegd door EU-ambtenaren.

De wapenindustrie is altijd al actief geweest in Brussel, omwille van de aanwezigheid van de NAVO. Maar de ontwikkeling van een Europa tot een belangrijke speler in buitenlands, defensie- en veiligheidsbeleid heeft deze stad nog aantrekkelijker gemaakt.

Hoe dit werkt, en wie waar aan de touwtjes trekt, kom je te weten op de lobbytour, een alternatieve stadswandeling.

Samen met Corporate Europe Observatory (CEO), werkte Vredesactie de Lobbytour uit. Deze wandeling door de Europese wijk in Brussel wil u voorstellen aan de belangenbehartigers van de wapenindustrie en de mechanismen waarmee zij het EU-beleid beïnvloeden.

19

Page 23: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

Datum14/10/2013 12u30-14u

PraktischInfo- rond punt SchumanArchimèdestraat 11000 BrusselInkom : 5€ (sandwich en drankje inbegrepen) 3 € voor de leden van de Europese beweging BelgiëTaal : Frans ; Q/A in Frans en Engels

ContactMEDEA02 231 13 [email protected]

«Midi MED: Stilte in Algerije» Met Akram Belkaïd

Conferentie

Elke maand organiseert MEDEA (European Institute for research on Mediterranean and Euro-Arab cooperation) met de steun van de Europese beweging België, “Midi-MED”, een lunch rond een actueel thema uit de Mediterrane gebieden.

Op het lunchdebat van oktober wordt Akram Belkaid uitgenodigd, een onafhankelijke journalist en auteur van «Retours en Algérie» (Carnets Nord, 2013). Nu de transitie nadert en de President Bouteflika ziek is, wat zijn de toekomstperspectieven voor de Algerijnen? Is dit een unieke gelegen-heid voor de Algerijnen om zich te manifesteren?

Akram Belkaid is journalist, schrijver, gespecialiseerd in de Arabische wereld en de internationale economie. Hij werkte bijna 15 jaar voor het economische tijdschrift La Tribune en werkt momenteel samen met Monde diplomatique, Géo, Afrique Magazine en Quotidien d’Oran.

20

Page 24: Veertiendaagse van de internationale solidariteit 2013

21

Leefbaar loon maakt kleren schoon!

Bijna 6 maanden geleden kostte de instorting van Rana Plaza het leven aan meer dan duizenden werknemers uit de textielsector, en bracht de slechte werkomstandigheden in de wereldwijde kledingsector aan het licht. Als startschot voor de campagne leefbaar loon, nodigen Achact, de Schone kleren campagne en de Stad Brussel je uit voor een ludieke en educatieve avondshow.

Aan de hand van getuigenissen, videobeelden en good practices, kunnen jullie kennismaken met verschillende verontwaardigde mensen die zich ieder op hun eigen manier hebben ingezet voor een waardig loon voor textielarbeiders!

In aanwezigheid van Bhattacharjee, coördinatrice van de alliance Asia Floor WageEen samenwerking met Achact en de Schone Kleren Campagne.

Datum15/1019u00

Praktisch Gotische zaalStadhuis BrusselGrote Markt1000 Brussel

Contact Stad BrusselCel Internationale Solidariteit02/279 21 16internationalesolidariteit@brucityhttp://www.achact.be/http://www.schonekleren.be/