Vandemoortele Creatief Lente 2014

16
creatief DE AZIË IN UW KEUKEN EN VERDER: ¨ DE TIJGERBURGER ¨ GO NUTS FOR DONUTS! ¨ WEELDERIGE WIJNEN, VERBAZENDE KAZEN ¨ K K K u # 1 - LENTE 2014 MAGAZINE VOOR DE CULINAIRE PROFESSIONAL

description

Magazine voor de culinaire professional Azië in uw keuken En verder: "De tijgerburger", "Go nuts for donuts!", "Weelderige wijnen, verbazende kazen"

Transcript of Vandemoortele Creatief Lente 2014

Page 1: Vandemoortele Creatief Lente 2014

creatiefDE

créatifLE

AZIË IN UW KEUKENE N V E R D E R : ¨ D E T I J G E R B U R G E R ¨ G O N U T S F O R D O N U T S ! ¨ W E E L D E R I G E W I J N E N , V E R B A Z E N D E K A Z E N ¨

KKKu# 1 - LENTE 2014

M A G A Z I N E V O O RD E C U L I N A I R E P R O F E S S I O N A L

Creatief_maart_2014.indd 1 17/02/14 16:38

Page 2: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

2

EEN NIEUW CREATIEFJASJEBeste culinaire professional,

U vergist zich niet: u hebt wel degelijk de nieuwe editie van De Creatief in handen. Zij het in een nieuw jasje. Waarom veranderen? Omwille van een heel evidente reden: als we met Vandemoortele voortdurend inzetten op innoverende producten, waarom zouden we dan ons visitekaartje bij uitstek – dit magazine – niet mogen heruitvinden?

Voortaan willen we met De Creatief veel dichter bij de klant staan. Ons magazine mag niet louter beschrijven – het moet passie overbrengen, in beweging zetten, motiverend werken.Kortom, een inspiratiebron vormen.

Hoe we dat willen bereiken? Ten eerste met een nieuwe, pittige lay-out. En vervolgens met testimonials die niet op de zaak focussen, maar op de kern van de zaak: de passie van de professional, zijn liefde voor producten en werkwijze. Kortom, zijn bevlogen verhaal. Zodat u als lezer geprikkeld wordt.

U bent voor ons namelijk niet zomaar iemand die ons Vandemoortele-gamma afneemt, maar een partner die met ons een reis onderneemt, op weg naar hetzelfde doel: een tevreden consument. En we laten onze klant graag vertellen over die reis.

Die nieuwe invulling en aanpak zult u bijvoorbeeld meteen voelen in het interview met Stefaan Camerlinck, passioneel liefhebber van Zuid-Afrika en haar prachtige wijnen. Maar ook in het artikel over onze donutvariaties, ons heerlijke recept voor tijgerburgers en onze visie op de Aziatische keuken.

We hopen dat deze nieuwe Creatief net zoveel in de smaak zal vallen als onze producten dat doen.Laat ons uw mening gerust weten!

Met smakelijke, culinaire groeten,het Vandemoortele team

COLOFONVamix nvMaatschappelijke zetel:Moutstraat 64, B-9000 GentCommerciële dienst:Ottergemsesteenweg-Zuid 806, B-9000 Gent3 09 240 17 41 - 5 09 240 17 94u [email protected] uitgever:Ben Verschaeren,Vamix nv, Ottergemsesteenweg-Zuid 806, B-9000 Gent.Concept, redactie en lay-out:Apunta.beFotografi e:Foodphoto.beWerkten mee: An Boone, Stefanie Teirlinck, Bernard Dolphens,Pascale Dupont, Nico Blondeel, Johan Carron,Piet Bracke, Dave Geens.

P.3 ¨ VANDEMOORTELE CHEFTIJGERBURGER

P.4 ¨ TRENDAZIË IN UW KEUKEN

P.10 ¨ REPORTAGEONTSPRONGEN

UIT OLIE

P.14 ¨VANDEMOORTELEUPDATE

P.6 ¨ VANDEMOORTELE CHEFSEMIFREDDO

P.7 ¨ PROFESSIONALAAN HET WOORDWEELDERIGE WIJNEN,VERBAZENDE KAZEN

P.15 ¨ VANDEMOORTELE CHEF< ZALIG ZUIDERS > RECEPT

P.12 ¨ REPORTAGEGO NUTSFOR DONUTS

P.16NIEUWE PRODUCTEN

TIJGERBURGERVOLGENS VANDEMOORTELE CHEF JOHAN CARRON

E D I T O R I A A L

Creatief_maart_2014.indd 2 17/02/14 16:38

Page 3: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

?

3

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

EEN NIEUW CREATIEFJASJE TIJGERBURGER

VOLGENS VANDEMOORTELE CHEF JOHAN CARRON

BEREIDING• Laat de Banquet d’Or tijgerbroodjes gedurende 15 minuten ontdooien op

rooster. Bak ze vervolgens gedurende 10 à 15 minuten krokant af op 180-190°C.

• Verwijder het vuil uit de zeekraal en was grondig. Blancheer kort en laat terug afkoelen.

• Halveer de zalmfi let, marineer in Belolive olijfolie en kruid stevig af met peper en zeezout.

• Grill de zalm à point.

• Snijd het tijgerbrood middendoor. Beleg met de zeekraal, fl interdunne plakjes tomaat, gegrilde zalm, Risso Asian creamy vinaigrette en een plakje mosterdkaas.

• Plaats de burger gedurende 20 seconden in de oven. Werk af met de luzerne en tuinkers.

• Plaats het deksel op de burger en sluit af. Werk eventueel af met een prikker en boterpapier.

Meer info over dit recept [email protected]

De moderne culinaire genieter en chef stelt zich al lang niet meer tevreden met een doorsnee hamburger. En volledig terecht! Want er zijn zoveel ingrediënten die gecombineerd kunnen worden, en wat is er leuker dan iemand (of jezelf?) een ongewone maar smakelijke burger voorschotelen? Bovendien pimp je niet alleen wat tussen de broodjes ligt: ook met de broodjes zélf kan je verrassen. Zoals blijkt uit dit smakelijke recept voor een tijgerburger.

BENODIGDHEDEN• TIJGERBROODJE (B799)• Zeekraal• Verse zalm• RISSO ASIAN CREAMY VINAIGRETTE• Zeezout• Luzerne• Tomaat• BELOLIVE OLIJFOLIE• Tuinkers• Schijfjes mosterdkaas (graantjes)

Weetje:Vanwaar eigenlijk die karakteristieke, krokante korst op een tijgerbroodje? Op het deegstukje wordt een dun laagje pap op basis van rijstebloem aangebracht. Omdat het niet meerekt met het deeg (wegens geen gluten), scheurt het. Et voilà!

V A N D E M O O R T E L E C H E F

Creatief_maart_2014.indd 3 17/02/14 16:39

Page 4: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

4

De Aziatische keuken bevindt zich dankzij Vandemoortele niet langer aan de andere kant van de wereld, maar gewoon in uw keuken. De nieuwe en prikkelende vinaigrettes in onze productrange zetten volop in op oosterse smaaksensaties. Een logische ontwikkeling, want sowieso koken we veel ‘grenzelozer’ dan vroeger. Met deze creaties houdt Vandemoortele de vinger dus stevig aan de pols van kooktrends en culinaire evoluties. Maar los daarvan: wat een meerwaarde vormt het Verre Oosten niet op culinair vlak, met zijn fi losofi e van puurheid en kwaliteit!

T R E N D

AZIË IN UW KEUKENH E T V E R R E O O S T E N L E T T E R L I J K B I N N E N H A N D B E R E I K

Creatief_maart_2014.indd 4 17/02/14 16:39

Page 5: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

ThaiSoy

IndianCurry

AsianCreamy

5

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

opwindende combinaties van zoet, zuur en pittig, maar ook door de focus op puurheid, gezondheid en kwaliteit. Geen grote hoeveelheden, weinig vetstoff en en slechts een bescheiden aandeel vlees en vis. Sommige Aziatische producten zijn hier al eeuwenlang geïntegreerd – denken we maar aan rijst, nootmuskaat, peper en sojasaus – maar nu nemen we in onze keuken ook meer en meer de hele oosterse fi losofi e en integrale gerechten over.

DE VEROVERINGSTOCHT VAN AZIË Vandemoortele, die een koploper is en wil blijven op vlak van

culinaire nieuwigheden, zet daarom ook uitdrukkelijk in op de Aziatische keuken. Zodat horecaprofessionals hun gerechten een heerlijk oosterse toets kunnen geven. Of een volledige exotische schotel uitwerken. Wat dankzij de internationalisering trouwens heel gemakkelijk geworden is: alle mogelijke ingrediënten zijn anno 2014 heel gemakkelijk verkrijgbaar.

Het is eigenlijk wat denigrerend, of toch beperkend, om te spreken over de ‘oosterse keuken’. Ten eerste omdat het klinkt als een niche, terwijl het letterlijk dagelijkse kost is voor de helft van de wereldbevolking. En ten tweede omdat ‘het Verre Oosten’ een vlag is die zoveel ladingen dekt. Want de Chinese keuken verschilt hemel en aarde van pakweg de Japanse of Vietnamese. Dat is alsof we zouden spreken over de ‘Europese keuken’ als één ondeelbare culinaire ervaring. Maar ondanks deze verzuchting moeten we het bij gebrek aan een betere term toch met ‘oosters eten’ bestempelen.

TOERISME EN IMMIGRATIEJe hoort weleens het cliché dat de wereld een dorp is geworden. Terecht. Niet alleen door de toegenomen digitalisering en de snel stijgende populariteit van sociale media, maar ook omdat we door het wegvallen van de grenzen en de vrijmaking van het vliegverkeer veel meer immigranten ontvangen. En omdat we ook zelf verder durven kijken: we reizen niet langer op automatische piloot naar Frankrijk of Spanje, maar we boeken trips naar Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Indonesië of Cambodja. Een goede zaak, ook al omdat die open blik onze keuken verrijkt. Meer en meer Aziatische bedrijven, winkels en horeca-zaken krijgen bovendien voet aan de grond in ons land. Niet onlogisch, omdat Aziaten geboren handelaars zijn.

PUURHEID EN KWALITEITVooral de Aziatische invloeden vormen een echte meerwaarde. Niet alleen omwille van de unieke exotische toets en de

AZIË IN EEN FLES Met deze vinaigrettes in handige 750 ml knijpfl es brengen we Azië binnen in uw

keuken. Bovendien gebruikt u ze probleemloos bij warme én koude gerechten.

RISSO ASIAN CREAMYVINAIGRETTEEen kruidige romige oosters getinte vinaigrette met sojasaus, die subtiel op smaak is gebracht met gember en knofl ook. Deze verrassende smaakmaker past heerlijk bij tal van visgerechten.

RISSO THAY SOI VINAIGRETTEDeze overheerlijke vinaigrette met sojasaus geeft gegarandeerd een oosters tintje aan uw bereidingen. De afwerking met gember en citroensap geven deze smaakmaker een extra dimensie.

RISSO INDIAN CURRYVINAIGRETTEDeze romige oosters geïnspireerde vinaigrette is bereid met zorgvul-dig geselecteerd kerriepoeder. Subtiel op smaak gebracht met kokosmelk, koriander en citroen-gras. Ideale begeleider bij salades en stoofschotels.

AZIË IN UW KEUKENH E T V E R R E O O S T E N L E T T E R L I J K B I N N E N H A N D B E R E I K

Scan de code met

uw smartphone of

tablet en ontdek de

heerlijkste recepten

met de oosterse

vinaigrettes.

T R E N D

TER INFO:De 3 oosterse vinaigrettes

kunnen ook gebruikt worden om warme gerechten mee af te werken, of als basis voor

eigen sausjes of vinaigrettes.

Beeld links: Tartaar van geroosterd rundvlees met avocado, Granny Smith en rijstmie.

Creatief_maart_2014.indd 5 17/02/14 16:39

Page 6: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

?

6

SEMIFREDDOVOLGENS VANDEMOORTELE CHEF PIET BRACKE

V A N D E M O O R T E L E C H E F

Meer info over dit recept [email protected]

BEREIDING• Breek de eieren en scheid dooiers en eiwitten.

• Voeg vanillezaadjes en 100 g suiker bij de dooiers en klop luchtig.

• Klop de eiwitten stijf.

• Voeg 100 g suiker toe aan de slagroom en klop zachtjes op – niet te ver!

• Houd de in stukjes gesneden The Original* brownie klaar.

• Meng de opgeklopte dooiers onder het zacht opgeklopte slagroom.

• Voeg de stukjes brownie toe. Meng voorzichtig het eiwit onder het mengsel.

• Bestrooi de bodem van een (Weck-)potje met stukjesThe Original* cookie en vul met de bereiding.

• Werk af met stukjes cookie on top en vries in.

Semifreddo klinkt misschien niet zo vertrouwd in onze contreien, maar in Italië (waar het gerecht vandaan komt) staat het alom bekend als zalige lekkernij. De grote troef is dat dit dessert de textuur en smaak van roomijs heeft, zonder dat er bij de bereiding eff ectief roomijs aan te pas komt. Handig, want zelf roomijs maken in de keuken is nu eenmaal niet zo evident. Het enige wat je voor semifreddo écht nodig hebt, is genoeg plaats in de diepvries. En dat kan toch geen probleem zijn?

BENODIGDHEDEN• 8 verse eieren • 100 g suiker • 1l slagroom + 100 g suiker • 1 vanillestokje • BROWNIE MET CHOCOLADE- STUKJES (in kleine dobbel- steentjes gesneden) (A92)• AMERICAN COOKIE MET CHOCOLADESTUKJES (verkruimeld) (A93)

Weetje:Eén van de ingrediënten van dit recept is een brownie. Maar wist je dat dit gebakje, zoals zoveel andere beroemde gerechten, per ongeluk ontstond? Een 19e-eeuwse Amerikaanse bakker wilde een koekje maken met chocolade, maar had te weinig bakpoeder. Het resultaat? Een compact maar overheerlijk taartje.

Creatief_maart_2014.indd 6 17/02/14 16:39

Page 7: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

7

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

SEMIFREDDOVOLGENS VANDEMOORTELE CHEF PIET BRACKE

P R O F E S S I O N A L A A N H E T W O O R D

WEELDERIGE WIJNEN, VERBAZENDE KAZEN

Al twee jaar runnen Stefaan Camerlinck en zijn vrouw Sally een stijlvolle wijn- en kaashandel in de Langestraat in Kruibeke. De grote specialiteit is wijn uit Zuid-Afrika. Toen Stefaan daarheen trok met de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, verloor hij er zijn hart. De keer daarop nam hij prompt Sally mee, die eveneens op slag verliefd werd. “Zuid-Afrika is zo veelzijdig en mooi”, vertelt Stefaan, “en hun wijnen zijn daar de perfecte illustratie van.” Combineer dat nog eens met de juiste kaas en Les Pains Pérènes de Roland Cottes en je bent helemaal in de zevende hemel.

Creatief_maart_2014.indd 7 17/02/14 16:39

Page 8: Vandemoortele Creatief Lente 2014

8

Enkele dingen vallen meteen op als je Kaas en Wijn Stefaan binnen stapt: de sobere inrichting, de pittige maar niet overweldigende kaasgeur, de mooie selectie wijnen en vooral de degustatiehoek. Je ziet een ronde houten tafel, verdeeld in blokken, die uit elkaar kunnen worden geschoven naargelang de hoeveelheid deelnemers aan de proeverij – zoals een echte bol kaas dus. Boven de tafel hangt een imposante luster die met wijnkurken werd afgewerkt. Een heel doordacht concept, dat zeker in de smaak valt bij groepen die hier een kaas- en wijnavond

boeken of aan de maandelijkse wijndegustatie willen deelnemen.

Gaan klanten anno 2014 bewuster kaas en wijn kopen?

Sally: “Absoluut. Ze verwachten iets speciaals, zeker wanneer ze onze winkel binnenstappen: we bieden nu eenmaal regelmatig uitzonderlijke en vaak exclusieve producten aan – in elke prijsklasse bovendien: van 7 tot 85 euro.

Vroeger serveerde men bij wijze van spreken een standaard huiswijn bij het eten – of die nu bij het gerecht paste of niet – terwijl klanten hier nu vaak binnen komen met hun geplande menu, en de vraag welke wijn hierbij past, of welke kaas ze idealiter als dessert kunnen serveren.”

Stefaan, je focust op Zuid-Afrikaanse wijnen. Vanwaar die voorliefde?

Stefaan: “Die reis naar daar heeft echt mijn ogen geopend. Zelfs al stond het land al een tijdje op mijn verlanglijstje, ik werd gewoon weggeblazen door al die pracht. En wat een schitterende wijnen hebben ze daar. Maar wat mij misschien nog het meest charmeerde en wat weinig mensen weten, is dat Zuid-Afrika heel vooruitstrevend is op vlak van ecologische wijnbouw. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk – in Europa komt die consensus over sustainability veel moeizamer op gang.”

“Ik werd op de terugvlucht uitgedaagd om deel te nemen aan het wereldkampioenschap Zuid-Afrikaanse wijnen proeven. Ik won de Belgische preselectie en heb toen een heel jaar gestudeerd, samen met een specialist die mij begeleidde. In het kampioenschap in Kaapstad (Zuid-Afrika) werd ik uiteindelijk tweede. Iets waar ik nog altijd heel trots op ben, ook omdat het een garantie is naar de klanten toe.”

Je verkoopt wijnen uit Zuid-Afrika, maar geen Zuid-Afrikaanse kazen …

Stefaan: “Nee, Zuid-Afrikaanse kazen zijn nu eenmaal niet zo

lekker. En trouwens, op vlak van rauwe melkkazen – onze focus – is Frankrijk nog altijd onklopbaar. Daarom bezoek ik ook eenmaal per week of om de twee weken de vroegmarkt in Rungis bij Parijs. Dat is de grootste specialistenmarkt in de ruime regio: vier markthallen met alleen maar kazen! Om 3u ’s ochtends stap ik de bestelwagen in, om tegen de middag weer terug te zijn. Dat is niet altijd evident, want zoiets kruipt echt in je kleren. Zeker omdat je met twee kleine kinderen sowieso al minder uitgeslapen bent (lacht). Maar ik vind die trip belangrijk.”

Kan je ook even toelichten waarom?

Stefaan: “Omdat kwaliteit voor mij de absolute prioriteit is: ik wil weten wat ik koop en bij wie. Uiteraard zou ik mijn kazen kunnen bestellen bij een groothandel, maar dan verlies ik een stuk controle en dat wil ik vermijden. Eenvoudig voorbeeld: op de vroegmarkt proefde ik onlangs een Roquefort. We werkten op dat moment samen

“Kwaliteit en controle zijn voor mij absoluut prioriteit.”

Creatief_maart_2014.indd 8 17/02/14 16:39

Page 9: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

9

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

met een bepaalde producent, maar deze kaas was gewoon veel smakelijker – hoewel ik persoonlijk niet zo’n Roquefort-fan ben (lacht). Ik heb toen meteen besloten deze kaas in onze zaak aan te bieden, in plaats van die andere. Als ik de opoff ering niet maak om de wekker om 2u30 te zetten, en gewoon op de groothandelaar vertrouw, dan had ik deze ontdekking nooit kunnen doen.”

Je streeft naar kwaliteit en controle, zeg je: dat brengt ons ook bij de keuze voor Vandemoortele. Waarom net hun brood?

Stefaan: “Kort antwoord: omdat ze megalekker zijn. En iets langer: omdat het gewoon heel gemakkelijk en handig is om te werken met voorgebakken witte en donkere desembroden die ook nog eens de juiste smaak en bite hebben om met kaas en/of wijn geproefd te worden. Vergeet niet dat wij heel speciale kazen presenteren, dus dat wij ook kwaliteitsbrood moeten serveren dat daar perfect bij past.

“We zijn begonnen met de broden van Vandemoortele bij onze degustaties. Omdat ze zo goed in de smaak vielen én ook perfect pasten bij onze kazen, hebben we ze heel snel ook in ons aanbod van kaasschotels opgenomen.”

En de klanten volgen?

Stefaan: “Eerlijk gezegd, sommige van onze klanten die een kaas-schotel ophalen kijken vreemd op als wij voorgebakken broden meegeven. Maar als ze terugkomen zijn ze zonder uitzondering wild enthousiast. Dan is de conclusie duidelijk, toch?”

Meer info op:kaasenwijnstefaan.be

¨ PRODUCT IN DE KIJKER ̈

LES PAINS PÉRÈNESDE ROLAND COTTES

Bij zijn wijndegustaties en kaasschotels serveert Stefaan Les Pains Pérènes de Roland Cottes. Dit unieke en authentieke desembrood is afkomstig uit de Franse Pyreneeën. Kenmerkend zijn de ambachtelijke productie, de natuurlijke ingrediënten en vloeibare desem die daarbij worden gebruikt. Door langzaam te rijzen verkrijgt het desembrood zijn luchtige, knapperige en vooral smaakvolle karakter.

De Mixed Box X47 bevat desem-brood, meergranen desembrood en desembrood met noten.

Meer info op:vandemoortelefood-service.be/vdm/receptencottes

P R O F E S S I O N A L A A N H E T W O O R D

WIJNSUGGESTIE VOOR < ZALIG ZUIDERS > RECEPT PAGINA 15

Nitida Semillon (2013, Durbanville, Zuid-Afrika) Mondvullend en strak, zeer typerend, heel lichtjes hout gelagerd. Ondersteunt de smaak van de focaccia en de zuiverheid van de Sint-Jakobsnoten.

Creatief_maart_2014.indd 9 17/02/14 16:40

Page 10: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

10

Vandemoortele is anno 2014 één van Europa’s toonaangevende producenten van kwalitatief hoogstaande voedingsproducten. Van margarines, vinaigrettes over desembroden tot donuts: u vraagt, wij leveren. Maar we staan nog altijd het meest bekend om onze plantaardige oliën. De geschiedenis van ons bedrijf startte trouwens met de productie van dit vloeibare goud. Een terugblik op het rijke verleden van Vandemoortele.

ONTSPRONGENUIT OLIE

1946-1997

VAN NATIONALE OLIEPRODUCENT TOT EUROPESE PRODUCENT VAN OLIËN EN VETTEN

Na WO II groeit Vandemoortele uit tot Europees producent van oliën en vetten: ruwe en geraffi neerde olie, mayonaise, margarine, gebottelde olie - het behoort voortaan allemaal tot het gamma. Een volgende grote stap vindt plaats in 1978, met de toevoeging van diepvriesbrood en -bakkerijproducten, onder de noemer Vamix. Alpro, opgericht in 1980, staat dan weer voor de productie van sojadranken en soja-gerelateerde producten.

R E P O R T A G E

1998-2008

FOCUS OP, EN UITBREIDING VAN DRIE KERNACTIVITEITEN

Vandemoortele focust meer en meer op verpakte consumenten-goederen. Met name sojavoeding, lipiden (margarines en vetten) en diepvries bakkerijproducten. Gerichte overnames volgen elkaar snel op: in 2004 het artisanale brood van Cottes en de donuts van Columbus Food, in 2006 SoFine Foods (tofu en vleesver-vangers) en Erkens Bakkerijen (patisserie), in 2008 het brood en banket van Panavi.

1899-1945

VAN BESCHEIDEN OPRICHTING TOT NATIONALE PRODUCTIE

In 1899, net voor de eeuwwisseling, richten Constant Vandemoortele en zijn zoon Adhémar een bedrijf op dat ze naar zichzelf vernoemen. Het oorspronkelijke doel: de lokale zeep- en veevoederbedrijven be-voorraden. Maar al snel verruimt Vandemoortele zijn horizon en groeit uit tot nationaal producent van plantaardige oliën (in bulk). Het eerste bewijs van ambitie is geleverd.

Creatief_maart_2014.indd 10 17/02/14 16:40

Page 11: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

11

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

2009-VANDAAG

EUROPEES LEIDER IN LIPIDEN EN BAKKERIJPRODUCTEN

De focus wordt nog verscherpt: Vandemoortele verkoopt zijn Alpro-divisie, zodat diepvries bakkerij-producten en lipiden de absolute core-business worden. Vandemoortele groeit voor beide gamma’s uit tot Europees marktleider (onder meer dankzij de overname van Van Dijk Food Products, gespecialiseerd in margarines en vetten). Een bij-komende ambitie is de klant nog meer centraal zetten én betrekken bij het uitwerken en uitvoeren van plannen en projecten.

RISSO SAMENGESTELDE OLIEN IN EEN NIEUW KLEEDJEOnder Risso biedt Vandemoortele een ruim assortiment frituuroliën en -vetten aan. Dit voorjaar zal de instroom van de “kleurrijke” gerestylde Risso olieverpakkingen vast en zeker in de markt opgemerkt worden. De Risso oliën hebben een vaste compositie, zijn speciaal samengesteld voor professionals en verpakt in gebruiksvriendelijke verpakkingen.

RISSO CHEF, sinds jaren uw trouwe partner in de keuken, is een frituurolie op basis van plantaardige oliën. Deze zorgvuldig geselecteerde vaste samenstelling zorgt voor een mooi bakresultaat, 100 % smaak en hittebestendig frituren. De toevoeging van antischuimmiddel zorgt voor een sterk

gereduceerde schuimvorming, die de oxidatie vertraagt en de levensduur van de frituurolie verlengt.

RISSO BALANCE is een duurzame frituurolie met een gebalanceerde samenstelling, die een smaakvol eindresultaat biedt. Aan de basis liggen plantaardige oliën: zonnebloem met hoog oliezuurgehalte, koolzaad, palm en maïs. De extra lange levensduur wordt gegarandeerd door het hoge aantal enkelvoudige onverzadigde vetzuren, de verrijking met antioxidanten van plantaardige oorsprong en de sterk gereduceerde schuimvorming.

RISSO BUFFET maakt het verhaal van onze Risso-oliën compleet. Samengesteld uit 100 % plantaardige oliën speciaal

geselecteerd voor de professionele keuken, is deze olie bijzonder geschikt voor koude bereidingen als mayonaise en vinaigrette. De kwaliteitsolie van Risso Buff et, gebaseerd op koolzaadolie, zonnebloemolie en maïsolie, past perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Ook al omdat dit product een bron is van Omega 3 en rijk aan Vitamine E.

Meer info op:vandemoortelefoodservice.be/vdm/olierisso

R E P O R T A G E

2014 - …

KWALITATIEF HOOGSTAANDE VOEDINGSPRODUCTEN

Vandemoortele is een familiebedrijf in de voedingssector, met een Belgische oorsprong en een Europese visie. We staan aan de top bij zowel Bakery Products als Lipids, onze beide kernactiviteiten. In 2012 haalde Vandemoortele een omzet van ca 1,3 miljard euro. De Groep stelt 4.800 mensen te werk in 15 commerciële en 34 productievestigingen in 12 Europese landen.

VANDEMOORTELE FOODSERVICE

Vandemoortele Foodservice commercialiseert naast diepgevroren bakkerijproducten, oliën, margarines en frituurvetten, een uitgebreid assortiment mayonaises en sauzen. Een compleet gamma smakelijke voedingscomponenten van de hoogste kwaliteit.

Creatief_maart_2014.indd 11 17/02/14 16:40

Page 12: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

12

R E P O R T A G E

GONUTS FORDONUTS!

HET GAT IN DE (DONUT)MARKT

We mogen dan wel werken met lokale topproducten, dat betekent niet dat we de roots van dit op en top Amerikaanse product verloochenen. Never change a winning team, zeker niet met de donut, die al jarenlang onmetelijk populair is in de Verenigde Staten. Om dat duidelijk te maken, hebben we de slogan Original Taste in het leven geroepen: je proeft de klassieke Amerikaanse donut, met daar bovenop een unieke toets van Vandemoortele. Zoals dus bijvoorbeeld Belgische chocolade.

Maar hoe gaan we eigenlijk te werk om al die hongerige donutliefhebbers van hun favoriete tussendoortje te voorzien? Wij hebben hiervoor twee productiecentra opgericht: eentje in het Franse Reims, het andere in het Henegouwse Seneffe. Van daaruit worden dagelijks zo maar eventjes één miljoen donuts verdeeld over ongeveer twintig Europese landen. Interessant weetje om de populariteit van de snack te onderstrepen: sinds we destijds donuts in ons aanbod opnamen, is de productie daarvan maar liefst verviervoudigd! En nog steeds groeit die

De tijd dat donuts in ons land alleen met Homer Simpson werden geassocieerd, is al lang voorbij. Anno 2014 is werkelijk iedereen dol op deze smakelijke snack met een hoek af, of beter: met een gat in. Ook ons land ging massaal voor de bijl. En aangezien we als Vandemoortele onszelf willen blijven profileren als veelzijdig aanbieder van, en trendsetter op vlak van zoete snacks, blijven we ook in ons donutassortiment vernieuwen.

We zouden onze reputatie van creatieve marktspeler geweld aandoen als we deze productrange geen unieke toets gaven.

Daarom bieden we verschillende donutvariaties aan, zodat iedereen gegarandeerd zijn goesting vindt: hou je van een heerlijke icing op je donut? Wil je een verrassende vulling? Verkies je een mini-donut, een donut ball, of een exemplaar met echte Belgische chocolade? Alles is mogelijk! En dankzij die verscheidenheid

leent de donut zich perfect als tussendoortje, vieruurtje, dessert, of wat nog meer!

En zeg nu zelf: de bekendste Amerikaanse lekkernij, gecombineerd met de ultieme Belgische specialiteit (chocolade) – daar smelt iedereen toch voor? Zouden zoetekauwen in de USA niet stiekem benieuwd zijn naar deze ongelooflijk lekkere variant van ‘hun’ donut?

Creatief_maart_2014.indd 12 17/02/14 16:40

Page 13: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

13

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

R E P O R T A G E

jaarlijks met vijftien procent. Om dat op te vangen, blijven we investeren in vernieuwing en automatisering. Een succesvolle zet, want op enkele jaren tijd werden we Europees marktleider.

GROOTSTE DONUTPRODUCENTVAN EUROPA

De titel van grootste donutproducent van Europa is geen excuus om achterom te kijken. Want we willen de consument blijven verrassen en verwennen met onze producten. Uiteraard zonder ook maar iéts aan kwaliteit in te boeten. Een niet geringe uitdaging, maar klantentevredenheid is nu eenmaal onze topprioriteit!

Maak kennis met de laatste nieuw-komers uit ons assortiment: donut balls en de double chocolate donut!

¨ DOONY’S DOUBLE CHOCOLATE (D112) ̈

De Doony’s double chocolate (D112) is de ultieme donut: een rond gebakje met zachte kern én een stevige bite.Dé grote troef van deze nieuwste aanwinst is dat hij volledig omhuld is met heerlijke Belgische chocolade. In alle opzichten biedt deze donut double pleasure.

¨ MIXED BOX DOONY’S BALLS (D117) ̈

Het grote voordeel van donuts is dat je er alle kanten mee op kunt. Ook bijvoorbeeld richting Brazilië, waar deze zomer het WK voetbal wordt gehouden. Deze Donut balls, een nieuwigheid in de range van mini’s, worden gepresenteerd in een leuk voetbaldoosje dat je gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Ideaal als tussendoortje, vieruurtje of traktatie voor de collega’s. Kortom, met deze donuts kun je dus ook letterlijk scoren!

Creatief_maart_2014.indd 13 17/02/14 16:40

Page 14: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

14

V A N D E M O O R T E L E U P D A T E

VANDEMOORTELE E-NIEUWSBRIEF

Schrijf u nu in via de website en word geïnspireerd door recepten, productinformatie en promoties.

www.vandemoortelefoodservice.be/nl/nieuwsbrief

WWW.VANDEMOORTELEFOODSERVICE.BE

Onze website wil een echte tool zijn voor de professional. Wilt u meer info over bepaalde Vandemoortele-producten? U vindt heel snel de juiste technische fi che. Zoekt u de vertegenwoordiger in uw regio en/of zijn contactgegevens? Op de site treft u alle info aan.Houd onze webstek trouwens ook in de gaten voor aankondigingen van acties, nieuwsberichten en heerlijke recepten die u als professional ongetwijfeld inspireren!

FACEBOOK.COM/VANDEMOORTELEPROFESSIONAL

VOOR DE PROFESSIONALVoortaan kan u ons volgen op onze totaal vernieuw-de facebookpagina VandemoorteleProfessional in plaats van het vroegere VandemoorteleFoodservice.Op zoek naar nieuwsberichten, recepten en food-trends die u als professional kunnen interesseren? U leest ze hier meteen.

JACKPOT!Speel van 3-17 maart mee met ons Jackpot-spel en win dagelijks professioneel Berghoff materiaal.

OP DE BEURS

Uiteraard vindt u Vandemoortele ook terug op de Horecatel beurs. Ideaal voor een persoonlijke ontmoeting, of voor een kennismaking met onze nieuwe producten. Standnummer 2ab2. Tot binnenkort?

www.horecatel.be

FAMA IN EEN NIEUW JASJE,EENVOUD SMAAKT!

Met Fama in de keuken serveer je de lekkerste gerechten van bij ons. Fama garandeert een uitstekende kwaliteit, bakt mooi goudbruin en geeft een heerlijk aroma.

Zowel in de pan als in de oven geeft Fama een lekkere culinaire smaak aan elk hartig of zoet gerecht. Fama bestaat bovendien uit plantaardige oliën en vetten van de beste kwaliteit. Laat het smaken.

Voor de professional is Fama verkrijgbaar naast de 2,5 kg stang in een handige hersluitbare hygiënische 2 kg kuipverpakking.

Méér ontdekken over Fama:www.fama.be

< ZALIG ZUIDERS > RECEPTVOLGENS VANDEMOORTELE CHEF DAVE GEENS

Zowel in de pan als in de oven geeft Fama

Creatief_maart_2014.indd 14 17/02/14 16:40

Page 15: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K

15

DE

crea

tief

¨ # 1

¨ LE

NTE 2

014

BEREIDINGVOOR DE CROQUE-MONSIEUR:

• Laat de diepgevroren Banquet d’Or Focaccia classica ± 20 minuten ontdooien

• Snijd doormidden met een biscuitzaag. Besmeer zijde 1 met paprika-tapenade en zijde 2 met een roomkaas verrijkt met verse fi jne kruiden en Risso Yogorette paprika.

• Werk af met de tapenade, versnijd het geheel in driehoeken en plaats kort onder de panini-grill.

VOOR DE KAVIAAR VAN AUBERGINE:

• Snijd de verse aubergine in twee. Maak ruitvormige insnijdingen in het vruchtvlees en kruid met peper, zout en knofl ook.

• Plaats op een gastronoomplaat en besprenkel met Belolive olijfolie. Gaar gedurende 40 minuten in een oven van 150°C.

• Mix het vruchtvlees tot een crème en kruid af met peper en zout.

AFWERKING:

• Bak de Sint-Jakobsvruchten kort in Risso Restaurant Evolutionen kruid met peper en zout

• Werk af met de Risso Yogorette paprika.

In dit zalig zuiders recept worden mini croque-monsieurs verwerkt. Niet gewoon wit brood met hesp en kaas, maar dit recept bewijst dat je met die basis veel meer kan doen. En eigenlijk kan je met alle mogelijke ingrediënten aan de slag – het enige wat je nodig hebt, is een dosis creativiteit, wat zin om te experimenteren en de juiste kwaliteitsproducten. En die vind je uiteraard in het Vandemoortele-gamma!

BENODIGDHEDEN• FOCACCIA CLASSICA (B320)• Roomkaas• Tapenade van paprika• Tapenade van olijven• RISSO YOGORETTE PAPRIKA• Gegaarde paprika’s (blokjes en driehoeken)• Aubergine• BELOLIVE OLIJFOLIE• Knofl ook• Sint-Jakobsvruchten• Sucrine • Purple shiso• Bieslook• RISSO RESTAURANT EVOLUTION• Snijbietblaadjes

< ZALIG ZUIDERS > RECEPTVOLGENS VANDEMOORTELE CHEF DAVE GEENS

Meer info over dit recept [email protected]

V A N D E M O O R T E L E C H E F

Creatief_maart_2014.indd 15 17/02/14 16:41

Page 16: Vandemoortele Creatief Lente 2014

K N I E U W E P R O D U C T E N

TIJGERBROODJE (B799)

BRUINE VLOERPISTOLET (B800)

KAISERBROODJE DONKER MEERGRANEN (B802)

MEER INFORMATIE OVER DEZE PRODUCTEN OP VANDEMOORTELEFOODSERV ICE .BE/VDM/NIEUWEBROODJES

NIEUWSTANDAARD LABEL FSC MIX ON-PRODUCT

LIGGEND

LIGGENDzwart opwitte

achtergrond

Nederlands Frans Engels Duits Ned/Frans Nederlands Nederlands

wit optransparanteachtergrond

De kleur van het logo mag worden aangepast, maar er moet steeds voldoende contrast zijn tussen logo en achtergrond. Bij vergroten of verkleinen moeten de verhoudingen gerespecteerd blijven. De oriëntering van de tekst van het logo moet steeds in dezelfde richting zijn als van de naastliggende tekst van de opmaak.

Staand (portrait) logo minimumbreedte = 17 mm • Liggend (landscape) logo mimimumhoogte = 12 mm. De logo’s hieronder staan allemaal in de minimum toegelaten grootte en mogen dus nooit verkleind worden! Logo’s in andere talen of talencombinaties zijn te verkrijgen op aanvraag.

STAAND

zwart opwitte

achtergrond

Nederlands Frans Engels Duits Ned/Frans Nederlands Nederlands

wit optransparanteachtergrond

Creatief_maart_2014.indd 16 17/02/14 16:41