Van dag tot dag januari 2012

16
KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be JANUARI 2012

description

Van dag tot dag januari 2012

Transcript of Van dag tot dag januari 2012

Page 1: Van dag tot dag januari 2012

KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be

JANUARI 2012

Page 2: Van dag tot dag januari 2012

Stilstaan om vooruit te komen

Wij wensen iedereen de moed om stil te staan bij datgene waar hij/zij mee bezig is.Laat ons de tijd nemen om stil te staan in de overtuiging dat we zo vooruit komen.

Het directieteam

Zie je ze stappen,in de bergenen in het vlakke land?De pelgrims,zonder veel bagage.De stok in de hand.Ieder op eigen tempo.Stappers klimmen en dalen.Langs rotsen en verharde wegen,stevig onder de voeten.Door water en modderdie aan de schoenen kleeft.Gelukkig is er je stok,houvast en toeverlaat,rustpunt en hulp.Als je een lied neuriet,marcheer je vlotter.Het ritme geeft de cadans aan.Stap je in stilte,dan dring je door tot de kern.Je gaat ad fundum.Zo gaan mensen dag in dag uit.Langs ongebaande wegen.Op weg naar morgen.Wie met anderen op weg gaat,moet soms vertragen ofzijn pas versnellen.Verplegers, leraren, psychologen,...hebben er ervaring mee.Ken je de geschiedenis vanPaulus op weg naar Damascus?Ondersteboven was hij.Geraakt tot in zijn ziel.Weg evidenties, weg stok!Begin maar opnieuw!Dat is het leven!

Page 3: Van dag tot dag januari 2012

10u20 13u 13u50

09/01 tot 13/01 1 Aa 2 BHZa 4 KBAKa

16/01 tot 20/01 1 Ab 2 BMO 4 KBAKb

23/01 tot 27/01 1 Ac 2 ASTVb 4 KBAV

30/01 tot 03/02 1 Ad 2 AAVa 4 TBEb

ORDE OP DE SPEELPLAATS

TAALTiPLeerling - student VraagZijn leerling en student synoniemen?AntwoordIn de standaardtaal spreekt men in het hele taalgebied doorgaans van een leerling met betrekking tot het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs en van een student als het over het hoger onderwijs gaat. In de standaardtaal in België wordt student ook wel gebruikt als synoniem van leerling op de middelbare school.ToelichtingDe term student wordt in de standaardtaal gebruikt voor iemand die hoger onderwijs geniet. Onder deze noemer vallen universiteit, hogeschool en hogere beroepsopleiding.In het basisonderwijs is leerling gebruikelijk, in het middelbaar onderwijs leerling of scholier.

(1) Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen de formulieren ook op het secretariaat van hun school krijgen.

(2) ‘s Morgens volgen de scholieren les en ‘s middags staat er een excursie naar Antwerpen op het programma.

(3) Volgende week wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle studenten uit de bachelorfase van onze opleiding.

In België worden scholieren die middelbaar onderwijs volgen ook wel eens studenten genoemd. Hoewel dat niet de meest gebruikelijke benaming is voor leerlingen van het middelbaar onderwijs, is studenten in die betekenis standaardtaal in België.

(4) Momenteel ben ik student in het VHSI-Brugge, waar ik het laatste jaar Boekhouden-Informatica volg. Volgend jaar ga ik in Gent informatica studeren. [standaardtaal in België]

BijzonderheidEen vrouwelijke student is een studente of een meisjesstudent. Studentin is geen standaardtaal.

Bron: www.taaladvies.net

Page 4: Van dag tot dag januari 2012

KALENDER

JANUARi

2012

Maandag 09/01 ROS van 16.30u tot 18.30u3 BPET + 3 BMRP: medisch onderzoek (VM)1Aa: 13.30u workshop STEM linosnede

Dinsdag 10/01 1Ab: 10.00u workshop STEM1Ac: 13.30u workshop STEM

Woensdag 11/01 1 Bb 09.00u workshop STEM linosnedeStudiekeuze info 6 TCM/6 TSV

Donderdag 12/01 1 Ba: 08.30u workshop STEM linosnede1 Bd: 13.00u workshop STEM linosnede

Vrijdag 13/01 1 Ad: 08.30u workshop STEM linosnede1 Bd: 13.00u workshop STEM linosnede

Maandag 16/01 ROS van 16.30u tot 18.30u1Bc: 14.00u workshop STEM linosnede

Dinsdag 17/01 Jury 6 KABIKBlokstage voor 6 BVKWorkshop STEM voor 1 Ac

Woensdag 18/01 Strafstudie (NM)Donderdag 19/01 Jurydag voor 6 TCM (VM)

6 BVK: voorstelling op stageplaats (lesuur 3+4)Uitstap naar Breendonk (VM) voor 5 BSO

Vrijdag 20/01 Jury 6 KTBK3 BVK: medisch onderzoek (NM)

Maandag 23/01 ROS van 16.30u tot 18.30uExamen Engels 4 BVK (lesuur 1+2)

Dinsdag 24/01 Vaccinatie 1 A en 1 B (VM)Examen Engels 3 BVK (lesuur 4+5)

Woensdag 25/01 6 BVK: stage6 TSV: Project bedrijfsbeheer/link praktijk (VM-OMC)Strafstudie

Donderdag 26/01 6 BVK: stageBezoek SID-in Gent (VM) voor 6 KSO/TSO

Vrijdag 27/01 6 BVK: stageMaandag 30/01 ROS van 16.30u tot 18.30u

7 BSO Bezoek voedingsbeurs “Aan tafel!” (lessen PAV)Dinsdag 31/01 6 KSO Magritte (NM) (kunstgeschiedenis)

3 + 4 KBAV Antwerpen Bedrijfsbezoek 7 BPI

Page 5: Van dag tot dag januari 2012

Kerstverhalen van 2BMO

De leerlingen van 2BMO lieten tijdens de Nederlandse les hun fantasie los op het thema “Kerstmis”. Uit hun pennen vloeiden winterse verhalen over rendieren, Antarctica, kerstkindjes, een overheerlijke kalkoen, een ruzie over kerstverlichting, geesten en zowaar een hongerige Kerstman met zin in mensenvlees. Jullie krijgen hier een voorproefje. (Overeenkomsten met andere verhalen of bekende films zijn uiteraard puur toeval).

... Rudolf stapte twee dagen lang goed door. Eindelijk, daar was een huisje. Hij was zo blij en zo nieuwsgierig om te kijken of er iemand woonde, dat hij aanklopte. Er was niemand thuis en de deur stond op een kier. Rudolf besloot naar binnen te gaan. Het huis was groot, maar niet zo mooi, want er zat helemaal geen kleur op de muren. Gelukkig was hij ondertussen al oud en groot genoeg om aan de slag te gaan en het huis op te fleuren. Hij opende alle deuren en lades op zoek naar verf. Na enkele uren vond hij eindelijk de verf in de berging. Er was keuze uit veel kleuren: rood, paars, blauw en roze, en op elk blik lag een verfborstel. Hij kon dus meteen aan de slag. Plots hoorde Rudolf gestommel vanuit de garage. Hij had schrik, maar ging toch kijken. Hij deed de poort van de garage open en daar stonden maar liefst tien rendieren naast een hele grote slee. De rendieren kwamen direct naar hem toe. Ze hielden meteen van hem en ze begonnen met hun hoorns te knuffelen. Dat deed een beetje pijn en Rudolf riep: “Au”... Uit ‘De Kerstman gaat op toch’ door Amabilis

Eén week voor Kerstmis in het kleine dorpje Boergas beginnen alle inwoners hun huisjes te versieren met lichtjes, kaarsjes, sokken aan de kachel,... In het midden van het dorp staat een hele grote en mooi versierde kerstboom. Iedereen heeft er aan meegewerkt. Er werd veel tijd ingestoken en alle versieringen die ze thuis over hadden kwamen in de boom terecht. Hoe mooier de boom, hoe meer cadeautjes, dachten de inwoners. Ze spraken af dat iedereen op kerstavond zou samenkomen om feest te vieren. De grote dag is aangebroken en iedereen is druk in de weer met het maken van lekkere hapjes. Het wordt donker en in afwachting van de Kerstman en de cadeautjes vertellen ze kerstverhalen en eten de lekkernijen op. Tot het ineens begint te onweren... Frank heeft er een slecht gevoel bij. Hij waarschuwt de andere mensen. “Dit voorspelt niets goed,” zei hij, maar de inwoners lachen hem uit. Hij rent naar huis, gaat naar zijn schuur en leest boekjes met tips om een groot kanon te maken. Terwijl Krank zich verschuilt in een schuur is de Kerstman in het dorp gearriveerd. Al snel hebben de bewoners door dat het niet goed zal aflopen. De Kerstman verwoest de kerstboom en eet zomaar een klein jongetje op... Uit ‘Kerstavond’ door Iman

... Om 11u55 hoort Tizhana gebonk tegen het raam. Ze durft niet te gaan kijken. Plots hoort ze het weer. Stiekem gaat ze naar het raam. Ze doet het gordijn open en ziet niets. Wanneer ze het gordijn verder open schuift ziet ze haar beste vriendin Roki staan, omringd door politieagenten. De bel gaat en Tizhana loopt naar beneden. Met ogen vol tranen en trillende benen opent ze de deur: “Wat is hier aan de hand?” Ineens ziet ze een vrouw uit de auto stappen en ze kan haar eigen ogen niet geloven. Raar maar waar: Daar staat haar moeder. Ze loopt naar haar toe en knuffelt haar. De klok luidt. Het is Nieuwjaar. Achter haar moeder staat een klein meisje met een klein cadeautje in haar handen. Haar moeder zegt: “Tizhana, dat is jouw kleine zusje.” Roki gaat op Tizhana af. “Sorry dat ik niets heb laten weten. Ik ben met mijn oma naar Afrika gereisd. Ik ben je moeder gaan halen.” Ze vallen elkaar in de armen. Er vallen heel wat tranen. “Echte vrienden doen alles voor elkaar,” zegt Roki. En zo vierde Tizhana het leukste Nieuwjaar ooit! Uit ‘Er was eens een meisje’ door Divine

Page 6: Van dag tot dag januari 2012

GESPREk MET EEN VAkLEERkRAchT

In februari zijn er drie oudercontacten gepland. Maandag 6 februari voor de ouders van leerlingen uit de eerste graad (eerste en tweede jaar).Dinsdag 7 februari voor de tweede graad (derde en vierde jaar).Maandag 13 februari voor de derde graad (vijfde, zesde en zevende jaar).

Dit is het aangewezen moment om een vakleerkracht te spreken nadat de resultaten van het eerste trimester besproken werden met de titularis in december. Voor de klassen van 6 KSO/TSO kan op dit moment ook het advies van de GiP-jury besproken worden.

Hier volgen enkele tips om dit oudercontact voor te bereiden:

1. Ik bereid mezelf goed voor. Wat wil ik zeker zeggen of vragen? Ik overleg dat met mijn kind en partner en zet het eventueel op een spiekbriefje.

2. Als ik boos ben om een probleem, zorg ik dat ik eerst rustig word. Wie boos is, kan niet beheerst praten.

3. Ik stel mezelf open op. Ik luister naar wat de leerkracht zegt, maar ook naar wat hij denkt en voelt.

4. Als ik iets niet snap, vraag ik de leerkracht om concreet te zijn. Wat betekent “Joeri is weinig betrokken” of “Saartje heeft een zwakke werkhouding”?

5. Een leerkracht is deskundig op zijn vlak. Dat erken ik. Maar ik ben ook deskundig. Ik zorg voor een gesprek tussen evenwaardige partners die het goed voorhebben met het kind.

6. Ik ben niet bedreigend. Dat kan de leerkracht blokkeren.

7. Als er problemen zijn, ga ik niet op zoek naar een schuldige, maar naar een oplossing. De leerkracht is geen tovenaar of verlosser die problemen op één, twee, drie uit de wereld helpt.

8. Bij problemen overleg ik met de leerkracht een actieplan. Wie doet wat en hoe? We zoeken concrete tips om de afspraken helder en duidelijk te vertalen naar het kind. We maken eventueel een afspraak voor een evaluatiegesprek.

(uit Klasse voor ouders 2001)

STAGES EN iNhAALSTAGES

Page 7: Van dag tot dag januari 2012

Elke leerling mag op onze school een vertrouwensleerkracht kiezen. Voor nieuwe leerlingen een woordje uitleg:

Een groene leerkracht is iemand van de school waarbij je terecht kan als je emotionele of relationele problemen hebt. De groene leerkracht houdt zich aan een afgesproken code, die als hoofdbepaling heeft dat alle besproken zaken tussen jullie blijven. Alleen in zeer extreme situaties mag en moet je als groene leerkracht melding maken bij directie of CLB.

Als je de behoefte voelt om een leerkracht meer persoonlijk te kunnen aanspreken dan kan je vragen aan deze leerkracht of zij/hij, je groene leerkracht wil worden. Deze aanvraag gebeurt via een groene voorgedrukte kaart die je invult en deponeert in de groene brievenbus op het rode plein. De directie zal dan je aanvraag bezorgen aan deze leerkracht die dan beslist of zij/hij op je vraag wenst in te gaan. Dus de leerkracht is daar NIET toe verplicht. Als de leerkracht wel op je vraag ingaat, dan zal je door haar/hem aangesproken worden.

Afspraken: Wanneer moet een gemiste stage ingehaald worden? Inhaalstage wordt gepland wanneer de stagiair door ziekte of door een gewettigde afwezigheid een stage gemist heeft. In geval van ziekenhuisopname of van lange periode wordt besproken of er moet/mag ingehaald worden en wat eventueel de omvang van de inhaalstage zal zijn.

Wanneer mag de inhaalstage gepland worden? o Voor wekelijkse stage: 1 dag stage kan ingehaald worden

✘ op de vrije halve dag – twee weken na elkaar. De leerlingen mogen niet voor een langere periode dan twee weken “belast” worden met inhaalstages;

✘ op een zaterdag;✘ op een dag in de vakantie.

o Voor blokstages:✘ indien het over één dag afwezigheid gaat kan de regeling van de inhaalstage

op de wekelijkse stage worden toegepast;✘ indien twee of meer dagen moeten ingehaald worden moeten – bij voorkeur

in de eerstvolgende vakantie – opeenvolgende dagen gepland worden zodat het effect van de “blokstage” niet verloren gaat.

GROENE LEERkRAchTEN

STAGES EN iNhAALSTAGES

Page 8: Van dag tot dag januari 2012

- Het bezoek aan Nicky Vankets was zeer leerrijk. Het was heel interessant om te zien hoe men van ontwerp tot afgewerkt product kwam.

- Nicky Vankets heeft ons aangenaam verrast. Hij was heel vriendelijk en beantwoordde al onze vragen.

- In het modemuseum van Hasselt was het mooi om al de prints te zien en hoe ze op kledij werden aangebracht, maar we hadden geen wauw-gevoel.

- Het bedrijfsbezoek bij Vanbockrijck was kort maar het was heel indrukwekkend om de prachtige kleding van Dries Van Noten en Bruno Pieters te bekijken, of toch alleszins om te zien hoe ze die kledij maakten.

Thalia, Annelore en Frede, 6 TCM

- Ik vond het leuk bij Nicky Vankets en in het Modemuseum Hasselt omdat we Nicky Vankets, Gunter Levi en David Gilles hebben gezien.

- Ik vond het leukste van de dag het bezoek bij Nicky Vankets, omdat we veel hebben bijgeleerd.

- Nicky Vankets is een heel charmante man, in tegenstelling tot wat ze op tv tonen.

- We hebben ook tips gekregen zoals ‘doorzettingsvermogen is belangrijk, je moet blijven doorgaan ook al zal je tegenslagen kennen’.

- Het was een zeer leerrijke dag. De plannen voor onze toekomst worden hierdoor beïnvloed.

- Ik vond het fantastisch dat we overal een kijkje mochten nemen.

- Het Modemuseum Hasselt was heel interessant: Er waren prachtige prints op exclusieve kleding. We zagen ook de evolutie van vroeger tot nu van de prints en de kleding.

- In het Modemuseum Hasselt werden we overdonderd door de mooie compositie van het interieur.

- We sloten de dag af met een bezoek aan het confectiebedrijf “Vanbockrijck”.

5TCM

UiTSTAP NAAR hASSELT… ENkELE iMPRESSiES

Page 9: Van dag tot dag januari 2012

een afspraak in het

schoonheidssalonDe leerlingen van de studierichting Schoon-heidsverzorging zetten hun beste beentje voorom u, onder deskundige begeleiding, een optimale verzorging te geven. Maakt u graag een afspraak?Dat kan op: 03 760 41 12 en 03 760 41 66

Pedicure Hand-gelaat Make-up Lichaam

maandagF304: vanaf 9.15 u. (5)F304: vanaf 14.40 u. (5)

dinsdag F304: vanaf 13.00 u. (5) F304: vanaf 8.30 u. (6)

woensdagF204: vanaf 8.30 u. (6) F304: vanaf 8.30 u. (6)

donderdagF204: vanaf 13.50 u. (6)F304: vanaf 13.50 u. (6)

F304: vanaf 9.15 u. (5)

vrijdagF304: vanaf 8.30 u. (6)F204: vanaf 13.00 u. (6)F304: vanaf 13.00 u. (6)

F204: vanaf 8.30 u. (5)F204: vanaf 10.20 u. (5)

Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26 9100 Sint-Niklaas Tel.: 03 760 41 00 tbi.berkenboom.be V.u.: E. D’hollander

(5)

(6):

Kla

s die

de

verz

org

ing g

eeft

Een dankjewel van WELZiJNSSchAkELS

Welzijnsschakels wil iedereen van harte bedanken voor hun

bijdrage aan de voedselbank!

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

openingsurenmaandag van 14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van 10.00 u. tot 12.00 u.

Wij, leerlingen van 7 BHS willen onzecollega’s uit 7 PUB en 7 Mode bedanken voor hun medewerking bij de oprichting van ons leersalon. Door hun hulp is de start van onze zaak nog vlotter verlopen!Voor al jullie goede zorgenVoor jullie steun en voor jullie krachtWillen wij jullie nog eens bedankenVanuit het diepste van ons hart!

Page 10: Van dag tot dag januari 2012

Vorig jaar namen we deel aan de tofste wedstrijd voor jongeren, ‘Kunstbende’, in de categorie mode. Op het moment dat we ons inschreven wisten we helemaal niet wat ‘Kunstbende’ eigenlijk was en we deden ook gewoon mee voor de ervaring en om ons te amuseren.We hadden de kans om deel te nemen aan workshops voor de categorie mode in onze stad, ter voorbereiding van de voorrondes. Voor de voorrondes moesten we een catwalk in elkaar steken, wat al heel fijn was. De dag van de voorrondes was heel erg leuk. We hebben heel veel toffe mensen leren kennen en de kans gehad om onze creaties te tonen aan het publiek. Die voorronde op zich was al een toffe ervaring, en we stonden er dan ook versteld van dat we die hadden gewonnen. Zo zijn we doorgestoten naar de finale met als prijs een wildcard en een zevendaags kamp in Antwerpen, ‘De Bende Van Linkeroever’, met alle finalisten van over heel Vlaanderen. In die week hebben we onze concurrenten leren kennen, maar ook heel veel vrienden gemaakt, toffe workshops en groepsactiviteiten gedaan. Een paar weken na dat kamp was het tijd voor de finale, waar we iedereen terugzagen. Het was een finaleweekend met een party, waar we ons super hebben geamuseerd. Op de dag van de finale was er een beetje stress maar het was ook weer keitof om onze creaties nog eens te tonen voor een professionele jury. Het moment tijdens de prijsuitreiking waarop onze namen werden afgeroepen zullen we zeker nooit vergeten. We kregen verschillende prijzen, waaronder een naaimachine van Bernina, naaigaren van Bernina en nog veel meer toffe dingen. De naaimachine kwam heel goed van pas om nieuwe creaties te maken. We waren er dan ook super blij mee. Het was ook een boost om zeker verder te doen in de mode en onze creativiteit niet op te geven. Omdat we nationale winnaars waren, mochten we nog eens op een kamp, ‘Art Connection’, met andere creatievelingen van over heel Europa. ‘Kunstbende’ was een ervaring om nooit te vergeten, het hele ‘Kunstbende’-jaar hebben we ons super geamuseerd en heel veel toffe mensen leren kennen die dezelfde passie voor kunst en cultuur delen. Omdat we er maar niet genoeg van kregen zijn we nu ambassadeurs van ‘Kunstbende Waasland’. Wij raden iedereen aan om ook deel te nemen aan ‘Kunstbende’. Dus ben jij een creatieveling die zijn creatieve geest wil loslaten op de wereld, laat van je horen en doe mee! Je zal er geen spijt van krijgen! Wij zijn alvast benieuwd naar jullie creaties.Thalia en Claire, 6TCM

Page 11: Van dag tot dag januari 2012

Kunstbende is een wedstrijd in kunst voor jongeren tussen 13 en 19 jaar die al 13 jaar bestaat. Veel bekende artiesten komen voort uit de kweekvijver van Kunstbende. Brahim, Steak Number 8, Balthazar, Hannelore Bedert maar ook Nick Ervinck, Eva Mouton, Maarten Inghels en Leen Roels namen ooit deel aan de wedstrijd en gooiden toen al hoge ogen.

Page 12: Van dag tot dag januari 2012

GRATiS LESSEN ter voorbereiding van het theoretisch rijexamen B.Deze lessen gaan door op maandag 9, 16, 23 en 30 januari van 16u30 tot 18u10.Voor de leerlingen BSO is er nog een extra les op donderdag 2 februari van 16u30 tot 18u10.

Als je alle lessen hebt gevolgd, mag je ook deelnemen aan het gratis examen dat wordt afgenomen, in de school zelf, op donderdag 1 maart.

80 Leerlingen schreven zich in en worden verdeeld over 3 groepen. Raadpleeg de lijsten aan het prikbord om te weten in welk lokaal jij wordt verwacht.

Voor meer informatie kan je terecht bij Mevr. Gers

hERiNNERiNG: Mogen wij jullie nog even herinneren aan de afspraken uit ons

schoolreglement?

GSM, walkman, discman en MP3-speler kan je meebrengen naar school,

maar weet dat dit op eigen risico is! Schade wordt niet vergoed door de

school. Gebruik van al deze toestellen is in de school NIET toegelaten.

Schoollopen is een sociaal gebeuren. Het is niet echt vriendelijk ten opzichte

van medeleerlingen om tijdens de pauze met oordopjes rond te lopen en

muziek te beluisteren.

Bij overtreding van deze regel kan de directeur of een afgevaardigde het

toestel in beslag nemen.

Ook tegenover filmen en het nemen van foto’s wordt streng opgetreden

gezien de wet op de privacy.

Page 13: Van dag tot dag januari 2012

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien nog leuk ook. Dit geldt voor jong en oud. U zult zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt en blijft.

WAAROM iS BEWEGEN GEZOND?Sterk lichaamIemand die beweegt, verbruikt energie, bouwt spiermassa op en zet zijn hart en bloedvaten aan het werk. Ons lichaam wordt er sterker en fitter van: je kan gemakkelijker inspanningen aan. Ook je beenderen ondervinden voordelen van bewegen. Naarmate je ouder wordt neemt de spiermassa af en worden je botten brozer. Beweging is een ideale manier om de botten sterk te houden. Het is simpel: hoe meer ze gebruikt worden, hoe sterker hun weerstand. Naast deze lichamelijke voordelen beïnvloedt een portie beweging ook je humeur. Na het sporten voel je je beter in je vel. Velen onder ons leven dagelijks in stress, alles moet snel, snel, snel. Lichaamsbeweging zorgt voor ontlading. Vele joggers lopen niet voor de sport maar wel voor de kick, om de dagelijkse stress van zich af te gooien. Ze worden er kalmer en evenwichtiger van, ook in hun beroepsleven. Welke sport kiezen? Dit hangt volledig van jezelf af. Maar om gezond te bewegen hoef je niet per se marathons te gaan lopen. Wandelen is bijvoorbeeld een ideale manier om fit te blijven. Een halfuurtje wandelen per dag, aan een stuk of verspreid in blokjes van minstens 10 minuten, levert al genoeg voordelen op om in goede gezondheid te blijven.

Elke dag een halfuurtjeOm gezond te blijven, zou je elke dag een halfuurtje moeten bewegen. Dit mag je verspreid over de dag doen. Je hoeft daarvoor nog niet te sporten. Deze beweegtips helpen je om je dagelijkse portie te halen:

Neem de trap in plaats van de lift of roltrap.

Doe kleine verplaatsingen te voet of met de fiets.

Stap op de bus of tram een halte vroeger uit en doe de rest te voet.

Doe wandeltochten in het weekend.

Kies een sport die je graag doet.

Zet alvast een stap vooruit in 2012!Een boodschap van je LO-leraar

fotowedstrijd ‘daar draait het om’

Page 14: Van dag tot dag januari 2012

kapsalonDe leerlingen van de studierichting Haarzorg

zetten hun allerbeste beentje voor om u, onder

deskundige begeleiding, een optimale behandeling

te geven. Maakt u graag een afspraak? Dat kan op:

03 760 41 11 en 03 760 41 36.

Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26 9100 Sint-Niklaas Tel.: 03 760 41 00 tbi.berkenboom.be V.u.: E. D’hollander

(4) (5) (6): Klas die de verzorging geeft

een afspraak in het

MA vm F205: 8.30u (5) F004: 10.20u (4)

nm F005: 13u (5)

DI vm

nm F005:13.50u (5) F205: 13u (6) F006: 13.50u (6)

Wo vm F005: 8.30u (5)

nm F004: 13u (5) F205: 13.50u (6)F005: 13.50u (6)

Do vm F006: 8.30u (6)

nm F004: 13.50u (5) F205: 13u (6)

VR vm F004: 8.30u (5) F006: 8.30u (6)F205: 8.30u (6)

nm F205: 13u (6) D03: 13.50u (4) F004: 13u (5)

Dam

eska

ppen

Here

n- o

f kin

Derk

appe

n

enke

l: kleu

r/bru

shing

of w

ater

golf

enke

l: per

man

ent/b

rush

ing of

wat

ergo

lf

enke

l: snit

/bru

shing

of w

ater

golf

dam

eska

ppen

(alle

beha

ndeli

ngen

)

enke

l bru

shing

(4e j

aar)

ACTiE op 14/1/2012

een extra stempel op de spaarkaart bij aankoop van

2 zakjes snoEp gEzond

open:wo-do-vr: 10.00 u. tot 17.30 u.

za: 10.30 u. tot 17.30 u.

Ankerstraat 33 - 9100 sint-niklaasTel./Fax 03 760 41 15

[email protected]

Leerwinkel 7e Winkelbeheer Technisch Berkenboom-Instituut

i.s.m. Unizo - v.u.: v.z.w. Jong ondernemend

Page 15: Van dag tot dag januari 2012

Uitstap BruggeOp 18 november zijn we met onze klas 5 verkoop naar Brugge geweest onder begeleiding van onze klastitularis Mevr. Saelaert en Mevr. De Caluwé. In de voormiddag hebben we het chocolademuseum van Brugge bezocht en in de namiddag maakten we een culturele wandeling.

Eerst bezochten we het chocolade museum waarbij verschillende vragen moesten opgelost worden. In het museum werd een demonstratie gegeven over het maken van pralines en hebben we vooral veel geleerd over de geschiedenis en het maken van chocolade. We moesten de

vragen oplossen door de volgorde van onze bundel te volgen en door de borden in het museum te lezen.

In de namiddag was er een culturele wandel-opdracht voorzien. Tijdens deze zoektocht deelden de leerkrachten een kaart en vragenlijst uit. We moesten op zoek gaan naar verschillende monumenten in Brugge en daar moesten we foto’s van nemen voor het vak ‘’Culturele Vorming’’.

Ik vond het chocolade museum interessant. Het was wel spijtig dat we individueel zonder gids moesten rondlopen.De culturele wandeling zelf was boeiend en het was leerrijk om de stad Brugge beter te leren kennen. Bianca Van Wolput

foto

wed

strij

d ‘d

aar d

raai

t het

om

Page 16: Van dag tot dag januari 2012

Breng een vriendin mee en geniet van onze winteractie

Maak een afspraak bel 03 760 41 36open op DO - VR van 13 u. tot 17 u. Kalkstraat 40/1 9100 Sint- Niklaas

geldig van 09/01/2012 tot 31/01/2012

beide een gratis brushing

vanaf menu snit *waarde brushing niet uitbetaalbaar in contanten.