Van dag tot dag April 2012

24
KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be APRIL 2012

description

Van dag tot dag April 2012

Transcript of Van dag tot dag April 2012

Page 1: Van dag tot dag April 2012

KALKSTRAAT 26 • 9100 SINT-NIKLAAS • TEL. 03 760 41 00 FAX 03 760 41 17 • [email protected] • www.berkenboom.be

APRIL 2012

Page 2: Van dag tot dag April 2012

Vitrineproject aan het stationsplein Wildbreiroute (station - Grote Markt)

1-10 maart - kantooruren Tentoonstelling in het stadhuis Grote Markt 1 - Sint-Niklaas én

in het Ontmoetingscentrum Technisch Berkenboom-Instituut Kalkstraat 26 - Sint-Niklaas (énkel vrijdag 9 maart)

17 maart - 19.00u Slotmoment De Casino Concertzaal Stationsstraat 104 - Sint-Niklaas

kunstprojec t 1 tot 30 maart

een initiatief van met medewerking van

v.u. E. D’hollander - kalkstraat 26 - 9100 Sint-Niklaas

Schoonheid in verscheidenheid: kunstproject maart

Schoonheid in verscheidenheid is een kunstproject dat gegroeid is uit een reflectie over wat ons als TBI bindt. Schoonheid in vele facetten, gaande van zuiver fysieke tot artistieke schoonheid, is een sleutelwoord van onze school. Schoonheid en creatie kenmerken onze school, ze zijn de kern van ons bestaan. Onze sterkte zit in het beeld, in wat er zichtbaar is.Onze sterkte zit ook in de omgang met diversiteit, met verschillen tussen mensen en talenten. Verscheidenheid is dus eveneens van cruciaal belang wanneer we TBI willen vatten. Verschil en verscheidenheid zijn de rijkdom van onze maatschappij. Bovendien zit er veel schoonheid in verscheidenheid en veel verscheidenheid in schoonheid.Daarnaast is ook kunst van levensbelang. Het roept de wereld van de emoties op en emoties maken ons tot mens . Door de kunst hebben wij een universum naast het alledaagse. Schoonheid in verscheidenheid is een dynamisch kunstproject. We tonen creaties van mensen die bij ons gepasseerd zijn, en van mensen die nog in TBI werken. Wanneer mensen creëren staan ze niet stil. Vernieuwing is een kernwoord in ons opvoedingsproject.Dit is ook een grensoverschrijdend kunstproject: beeldende kunst, fotografie, mode en muziek staan centraal. De deelnemers zijn collega’s, oud-collega’s en oud-leerlingen. Zij komen uit diverse hoeken en werken met verschillende materialen en technieken. Wij wilden met dit project letterlijk naar buiten treden met onze kwaliteiten, en tegelijkertijd mensen een forum geven. Wij willen de creatie in al zijn facetten vieren. Wij geloven in de sterkte en de bindingskracht van schoonheid in verscheidenheid. Dit is een kunstproject waaronder vele medewerkers hun schouders hebben gestoken, waarnaar wij hebben uitgekeken en waarvan wij wensen dat u er met volle teugen van kan meegenieten.

Elisabeth D’hollanderDirecteur

Page 3: Van dag tot dag April 2012

10u20 13u 13u50

16/04 tot 20/04 3 BHZa 2 BDEC 3 KBAKa

23/04 tot 27/04 3 BHZb 2 BHZb 3 KBAKb

ORDE OP DE SPEELPLAATS

Page 4: Van dag tot dag April 2012

Sfeerbeelden: opening en slothappeningSchoonheid in verscheidenheid

Page 5: Van dag tot dag April 2012
Page 6: Van dag tot dag April 2012

KALENDER

APRIL

2012

Paasvakantie van zaterdag 31 maart tot zondag 15 april

Ma 16 april 5e jaar: infosessie rond orgaandonatie (lesuur 3+4)

6BHZ+7BHS: demo UBK nieuwe modelijn (VM)

Di 17 april 4BVK: info rond werkplekleren

7BMV: bezoek aan de betere modezaak, Sint-Niklaas (lesuur 3+4)

1Bc+1Bd: kinderrechtenwandeling (lesuur 3+4)

Wo 18 april 1Aa: kinderrechtenwandeling (lesuur 3+4)

Strafstudie (NM)

Do 19 april 4BHZb: bezoek aan Pro Duo, Sint-Niklaas (lesuur 7+8)

Vrij 20 april 1Ba+1Ab: kinderrechtenwandeling (lesuur 3+4)

2A: uitstap naar het archeologisch museum, Velzeke (VM+NM)

4BHZa: bezoek aan Pro Duo, Sint-Niklaas (lesuur 7+8)

4KSO: infosessie rond studiekeuze (lesuur 1+2)

5+6BMRV: bedrijfsbezoek aan I.F.G., Strombeek-Bever (VM+NM)

5TSVa+b: demo fantasy make-up (VM, lokaal F204)

7BPI+7BWE: infosessie “Wat na 30 juni?” (lesuur 1+2)

Ma 23 april 7BHS+7BMV: infosessie “Wat na 30 juni?” (lesuur 6+7)

Di 24 april Sportdag

Woe 25 april 1Bb+1Ad: kinderrechtenwandeling (lesuur 3+4)

4BVK+4BHZa+4BMRP: infosessie jobstudent door het ACV (lesuur 1+2)

4BPET+4BHZb: infosessie jobstudent door het ACV (lesuur 3+4)

Strafstudie (NM)

Do 26 april 3e graad: solidariteitsmarkt Broederlijk Delen (VM)

Vrij 27 april 1B: bezoek aan het Beroepenhuis, Gent (VM tot 14.00u)

1Ac: kinderrechtenwandeling (lesuur 3+4)

Stoepkrijtactie 1A en 1B (laatste lesuur)

Ma 30 april Facultatieve vrije dag: alle leerlingen hebben vrijaf.

Page 7: Van dag tot dag April 2012

InSchRIjVIngEn

Broers en zussen van leerlin-gen die reeds ingeschreven zijn in onze school hebben een voorrangsrecht. Deze voorrang is echter enkel geldig tijdens een be-perkte periode. Wie hiervan gebruik wil maken, moet zich in onze school aanmel-den vanaf 16 april tot 29 april 2012.

!!hERInnERIng

TE LAAT komen

Wanneer je, om welke reden dan ook, te laat komt op school, moet je je eerst aan-melden aan de receptie (met je agenda).Wanneer je dit niet doet, sta je genoteerd als afwezig en wordt er automatisch contact opgenomen met de ouders! Dit kan minder prettige gevolgen hebben die we kunnen vermij-den door de afspraken goed op te volgen.

hUURKASTjES

Materiaal moet opgehaald of weggeborgen worden vóór het belteken, dus vóór 8.20u, vóór 10.20u en vóór 13u of 13.50u.Ook tijdens de lessen of bij de wisseling van lessen hoeft er niemand aan de kastjes te zijn. Dit is enkel tijdverlies, dit kan vermeden worden.

TAALTIP

hoofdletters bij titels van boeken, liedjes, films e.d. (algemeen)

Titels in lopende tekst Als in een gewone ‘lopende’ tekst een titel voorkomt van een roman of novelle, van een gedicht, verhaal, liedje, mu-ziekalbum, film of toneelstuk of iets dergelijks, dan krijgt het eerste woord van de titel een hoofdletter: De avonden, Het bittere kruid, Awater, Hoe sterk is de eenzame fietser et cetera. Dit geldt niet alleen voor Nederlandstalige titels, maar ook voor anderstalige: Les jeux sont faits, La sombra del viento, A clockwork orange, The sound of music. De andere woorden in de titel krijgen alleen een hoofdlet-ter als ze die op grond van andere spellingregels hebben, bijvoorbeeld als het aardrijkskundige namen of persoons-namen zijn: In Babylon, Wachten op Godot, Het verdriet van België, De Afrikaanse weg et cetera.

Titels worden vaak gecursiveerd in een tekst.

(1) De film De helaasheid der dingen is gebaseerd op het gelijknamige boek.

(2) Michel Houellebecq brak in Frankrijk door met De wereld als markt en strijd.

(3) Is Sneeuwwitje en de zeven dwergen door Grimm of door Andersen opgetekend?

(4) Een van de grootste hits van Amy Winehouse was Back to black.

(5) Zwartboek is grotendeels in Den Haag opgenomen.

(6) In de zesde klas van het gymnasium wordt dit jaar de Ilias behandeld.

Lidwoorden aan het begin van titels Als de titel begint met een lidwoord krijgt dat de hoofdlet-ter, bijvoorbeeld bij De aanslag, De waarheid en The sound of music.

Bron: www.taaladvies.net

Page 8: Van dag tot dag April 2012

Mercator Digitaal: toptentoonstelling over het cartografisch werk van gerard MercatorVele van onze leerlingen zullen deze ten-toonstelling bezoeken. Ook individueel is Mercator digitaal een bezoek waard.De 500ste verjaardag van de geboortedag van Mercator gaat in Sint-Niklaas niet on-opgemerkt voorbij. Zijn werk wordt in de tentoonstelling Mercator Digitaal in een nieuw decor gepresenteerd. Het gaat om een unieke interactieve tentoonstelling, waarbij gebruik gemaakt wordt van de meest moderne projectietechnieken.De tentoonstelling vindt plaats tot en met zondag 26 augustus in het STEM, de ten-toonstellingszaal Zwijgershoek.Multimediale tentoonstelling

Zeven kiosken brengen een digitale presentatie van verschillende aspecten van Mercators leven en werk.Computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen plaatsen de kaarten, atlassen en globes in een span-nende hedendaagse context.Je maakt een reis rond de wereld uit de

16de eeuw: een projectie zoomt in op diverse details van de roterende aardglobe van 1541. Voor extra spektakel zorgen de 51 intrigerende sterrenbeelden van de hemelglobe die langzaam oplichten. Geen tentoonstelling over Mercator zonder het te hebben over zijn tijdgenoten die als opdrachtgever, wetenschapper, cartograaf of handelaar bezig waren met cartografie. Vijftien figu-ren spreken je aan en brengen deze cartografische connectie weer tot leven.Grote aanraakschermen geven digitale toegang tot de accurate Kaart van Vlaanderen (1540). Je kan er zelf aan de slag en inzoomen op historische kaarten én recente topografische kaarten en luchtfoto’s. En dit voor zes gebieden met een verschillende landschappelijke ontwikkeling.De tentoonstelling sluit af met drie Mercatoratlassen uit 1584, 1595 en 1607 waarin je digitaal kan gaan grasduinen.gerardus Mercator was een genieDeze zoon van een eenvoudige schoenlapper, in 1512 in Rupelmonde geboren, was van alle mark-ten thuis. Hij bouwde wetenschappelijke meetinstrumenten, produceerde aard- en hemelglobes en etaleerde zo zijn sublieme graveerkunst. Hij gebruikte als eerste het cursief schrift op kaarten, zodat hij er veel meer informatie op kwijt kon. Hij introduceerde het begrip ‘atlas’ als een samen-hangende verzameling kaarten. Mensen herinneren zich hem vandaag wereldwijd als de uitvin-der van de Mercatorprojectie. Elk zeeschip heeft nog altijd kaarten aan boord gebaseerd op deze projectie. Zelfs de kaartindeling op de GPS is afgeleid van de Mercatorprojectie.Reden genoeg dus om het leven en werk van Mercator, 500 jaar na zijn geboorte, met een origi-nele tentoonstelling in de publieke aandacht te brengen.

www.mercatordigitaal.be

Page 9: Van dag tot dag April 2012

wildbreien

Page 10: Van dag tot dag April 2012

DE 10 gOUDEn FIETSTIPS

1. Respecteer de verkeersregels

Fietsers mogen niet zomaar hun zin doen. Preventief fietsen en je veilig in het verkeer begeven, betekent dat je jezelf samen met je leerlingen aan bepaalde verkeersregels houdt. Voordat je de weg opgaat, is het belangrijk dat jij, maar ook je leerlingen deze regels kennen, begrijpen en er ook rekening mee willen houden.

2. Wees voorspelbaar

Laat je leerlingen en de andere weggebruikers altijd weten wat je gaat doen. Wanneer je ‘voor-spelbaar’ bent, kunnen andere weggebruikers rekening met jullie houden. Zo kunnen heel wat gevaarlijke situaties vermeden worden.

3. Maak oogcontact met de andere weggebruikers

Wanneer je oogcontact hebt, weet je dat de andere weggebruiker jou gezien heeft. Je kan duide-lijk maken wat je wil doen en te weten komen wat de andere van plan is.

4. neem voldoende plaats in

Denk niet dat het veilig is om je leerlingen uiterst rechts te laten rijden. Zo hebben ze geen marge meer om bij plots gevaar uit te wijken en zijn ze minder zichtbaar voor andere weggebruikers.

5. Ken je grenzen

Is een bepaalde verkeerssituatie moeilijk en kunnen je leerlingen ze niet veilig passeren? Vertraag of stop dan en zet samen de tocht even te voet verder.

6. hou rekening met de grenzen van de andere weggebruikers

(1) de remafstand van auto’s, vrachtwagen en bussen:

Auto’s rijden veel sneller dan fietsen en hebben een langere afstand nodig om te kunnen stoppen. Niet alleen de snelheid maar ook het gewicht heeft daarmee te maken: hoe groter of zwaarder, hoe langer de remafstand. Denk er dus aan dat auto’s, vrachtwagens, bussen en trams nooit zo snel als fietsers kunnen stoppen.

(2) de dode hoek vrachtwagens, bussen en bestelwagens:

Wanneer je in de buurt van vrachtwagens, bussen en bestelwagens fietst, moet je uitkijken voor de dode hoek. Vooral minder ervaren - vaak jonge - fietsers raken betrokken bij ongeval-len met rechtsafslaande voertuigen. Ga met je leerlingen nooit naast een vrachtwagen fietsen of staan wachten, maar blijf er ver voor of beter nog achter.

7. gebruik je fietsbel waar nodig

In het verkeer zijn je oren even belangrijk als je ogen. Als je niets ‘ziet’ aankomen, kan je nog steeds iets ‘horen’ aankomen. Je fietsbel kan een grote rol spelen: een fiets maakt immers bijna geen geluid zodat je soms wel zelf geluid zal moeten maken.

8. Let op voor onverwachte hindernissen

De meest voorkomende hindernis voor fietsers is de autodeur die plots openzwaait. Logisch gevolg: je kan niet meer remmen en vliegt tegen het portier aan. Je kan dit voorzien door iets verder weg van de geparkeerde auto’s te gaan rijden. Ook andere onverwachte obstakels (een kind dat plotseling de openbare weg oversteekt, een loslopende hond, een bal die over het fietspad rolt...) dwingen je soms plots te remmen. Laat je leerlingen tijdens het fietsen altijd goed vooruit kijken, niet teveel naar beneden naar de grond.

Page 11: Van dag tot dag April 2012

9. Laat kunstjes achterwege

Kunstjes op de fiets zijn niet hetzelfde als goed kunnen fietsen. Goed kunnen fietsen betekent: je handen aan het stuur houden, eten en drinken uitstellen tot je stilstaat en boodschappen in de fietstassen aan de bagagedrager. Verder horen voeten op de pedalen en niet in de lucht, op het stuur of tegen het kader. Vertel aan je leerlingen dat een fiets geen speelgoed is, zeker niet op de openbare weg.

10. Zien en gezien worden

Vele ongelukken gebeuren omdat voetgangers en fietsers niet voldoende zichtbaar zijn in het verkeer. Hoe meer je opvalt - zowel ‘s nachts als overdag - hoe sneller andere weggebruikers je opmerken, hoe sneller ze kunnen reageren en hoe minder ongevallen er zullen gebeuren. Op een positieve manier opvallen in het verkeer kan je doen door een fluohesje, lichte of reflecterende kledij te dragen, ervoor te zorgen dat je voor- en achterlicht goed werken en je reflectoren op je fiets goed proper zijn.

Page 12: Van dag tot dag April 2012

DE PREVEnTIEcEL VAn DE LOKALE POLITIE SInT-nIKLAAS WIL OPnIEUW ExTRA AAnDAchT VESTIgEn OP EVIDEnTE, MAAR nOg TE VAAK ‘VERgETEn’ PREVEnTIEVE MAATREgELEn TEgEn FIETSDIEFSTAL.

Fietsdiefstal voorkomen, begint met een degelijk slot. Op de website www.stichtingart.nl van de Nederlandse ART stichting kom je te weten waarop je moet letten bij de aankoop van een geschikt slot. De stichting is een samenwerkingsverband tussen consumentenvertegenwoordigers, fietsproducenten en verzekeraars. Ze kent keurmerken toe en publiceert een overzichtslijst van sloten die volgens haar voldoende veilig zijn. Even belangrijk is een fietsslot ook goed te gebruiken. Stal het rijwiel stabiel in de diefstalveilige fietsrekken en maak daarbij het fietsframe vast aan de voorziene beugels.

Personaliseer of maak je fiets gemakkelijk herkenbaar door bv. je uniek rijksregisternummer te laten graveren. Je kan hiervoor dagelijks gratis terecht bij het fietspunt ‘de Versnelling’, gelegen aan het station te Sint-Niklaas (http://www.fietsenwerk.be/nl/sint-niklaas-136.htm of www.vzwdenazalee.be). Een nauwkeurige beschrijving van specifieke kenmerken bij diefstalaangifte kan het verschil maken bij het opsporen van eigenaars van teruggevonden fietsen. Fietsdiefstal aangeven kan altijd op het Politiehuis, maar ook online via www.police-on-web.be. Naar aanleiding van de gretige respons vorig jaar, herhaalt de preventiecel haar sensibiliseringsactie met zadelhoesjes in 2012. Om goed afsluitgedrag van de Sint-Niklase schoolgaande jeugd helpen in praktijk te brengen, geeft de preventiecel dit maal maar liefst 150 fluokleurige zadelhoesjes bedrukt met preventietips gratis weg. Hoe de buit binnenfietsen? Plant u als leerkracht een fietstochtje met uw klas in de loop van de maanden mei of juni? En u wil uw leerlingen helpen voorkomen dat hun rijwiel onrechtmatig van eigenaar verandert? Stuur dan uiterlijk tegen vrijdag 27 april 2012 een mail met als onderwerp ‘zadelhoes school’ naar [email protected]. Vermeld in je mail je contactgegevens, voor welke school je de aanvraag doet, wanneer de fietsactiviteit doorgaat en een beschrijving van de doelgroep (aantal leerlingen, leeftijd, studierichting).

Per school wordt maximum een pakketje van 30 zadelhoezen weggegeven. Snel reageren is de boodschap want de actie loopt zolang de voorraad strekt. Begin mei ontvangen de gelukkigen een individuele uitnodiging om de zadelhoezen op het Politiehuis te komen ophalen samen met folders met preventietips. Tot slot nog volgend parcours van antidiefstalwijsheden waardoor fietsdieven het aanzienlijk moeilijker krijgen om hun slag te slaan:- Laat je fiets niet over aan zijn lot, gebruik een degelijk slot!- Word niet verrast, leg je fietsframe aan het rek vast!- Je fiets persoonlijk markeren door hem te laten graveren! - Geboeid door je fiets? Boei dan steeds je fiets!- Heb je je fietspomp, afneembaar licht,… lief; verwijder alle voorwerpen dan preventief.- Stalplaats vinden, is de strijd tegen wildparkeren aanbinden.- Mocht je fiets toch nog zoekgeraken, kom dit onmiddellijk bij de lokale politie (of via www.police-

on-web.be) kenbaar maken.- Fietspas goed bewaard, is bij diefstalaangifte tijd bespaard.

Inlichtingen?Preventiecel diefstal lokale politie (Sandra Vanweddingen en Yves Vergauwen), Dalstraat 26 9100 Sint-Niklaas, T 03 760 65 98 (8u-12u en van 13u-17u), E [email protected]. Meer antidiefstaltips op www.politie.sint-niklaas.be.

Page 13: Van dag tot dag April 2012

Ons k

apsa

lon

(F00

5-F0

06) z

al e

nkel

op

afsp

raak

ope

n zi

jn,

dond

erda

g en

vrijd

ag va

n 13

tot 1

7 uu

r.

Bel v

oor e

en a

fspr

aak

03

760

41 3

6

voo

r M

EN

U K

LE

UR

EN

of P

ER

MA

NE

NT,

en

kri

jg 1

0% K

OR

TIN

G

*

van

16 to

t 27 a

pril

Kalks

traat

40/1

- 91

00 SI

NT-N

IKLA

ASLe

ersa

lon

7e H

aars

tilis

t,

Tech

nisc

h Be

rken

boom

-Inst

ituut

, i.s

.m U

nizo

, v.u

. Jon

g on

dern

emen

d

KO

M I

N D

E L

EN

TE

*

Page 14: Van dag tot dag April 2012

Op vrijdag 20 januari werd er een demonstratie georganiseerd van permanente make-up. Ons praktijklokaal werd ontruimd, zodat de demonstratrice en de klasgroep genoeg ruimte hadden. Ikzelf zat achteraan, maar toch kon ik alle handelingen goed zien. Bij de initiatie kregen we een korte uitleg over het verschil tussen permanente make-up voor het cosmetische doeleinde, bijvoorbeeld de wenkbrauwen beter laten opvallen en medische correcties, bijvoorbeeld een hazenlip corrigeren. Na de theoretische uitleg volgde het praktijkgedeelte. Om eventueel verveelde studenten bezig te houden mocht iedereen van de klas eens oefenen op de eigen arm……..Nee dat was een grapje, anders zou de schoolverzekering een groot probleem hebben. We kregen in de plaats daarvan moussepapier waar we het systeem op mochten uitproberen. Ikzelf vond dit zeer aangenaam, zelfs zo leuk dat ik wat langer bleef plakken dan normaal. Onze demonstratrice Darlene was, naar mijn mening, een echte professional. De 3 klanten die kwamen voor de lippen, wenkbrauwen, en ogen heeft ze met haar naaldjes omgetoverd. Ook de vele vragen die ik op haar afvuurde beantwoordde ze met plezier, zoals: ‘Doet de behandeling veel pijn?’ Zij en de klanten vonden dat dit meeviel. Er wordt ook eerst vooraf een verdovende zalf op de zone aangebracht die getatoeëerd wordt. Je zag dat Darlene met plezier haar beroep uitoefent en ze kan het ook. Misschien zou ik later ook overwegen om van deze vorm van maquillage mijn beroep te maken. Het eindresultaat is, als je het goed kan, prachtig en het geeft je een echte voldoening. Ik keek naar wat zij deed en het gaf mij al een gevoel van voldoening.Kim Pieters 6TSVb

Page 15: Van dag tot dag April 2012

Vrijdag 10 februari kregen we bezoek van enkele mensen van het Clephar team. Ze lieten ons kennismaken met een heel nieuwe verzorging namelijk de mannenverzorging. We mochten alle producten eens uittesten en kregen een demonstratie. De verzorging was heel anders dan de verzorgingen die wij op school geven. Zo leerden we weer nieuwe technieken en verzorgingstips. Ze vertelde ons ook hoe Clephar werkt en hoe wij als schoonheidsspecialiste best onze producten kunnen verkopen. Na de demonstratie kregen we verschillende folders met alle informatie over Clephar. Dit was een fijne en leerrijke namiddag. 6TSVb

Page 16: Van dag tot dag April 2012

TEgEngEWIchT

Zondag, 11 maart, in de Stadsschouwburg was het de voorronde van de Kunstbende.Ik deed mee in de categorie ‘Fotografie’. Ik heb een reeks van 3 foto’s gemaakt met de naam ‘Tegengewicht’, waarmee ik uiteindelijk de wedstrijd heb gewonnen.De foto’s die ik heb getrokken zijn heel licht en ik heb simpele voorwerpen gebruikt zoals een ei, een duimspijker, een paperclip en hout.Hoe deze kleine voorwerpen de houten blok kunnen dragen is mijn geheim.

Ik ben heel erg blij met mijn eerste plaats in de voorronde en hoop dat ik het even goed zal doen op de finale in Gent, waar alle winnaars van de voorrondes het tegen mekaar opnemen.Volgend jaar doe ik zeker opnieuw mee!

Groetjes,Viola Claeys uit 1AC

Page 17: Van dag tot dag April 2012
Page 18: Van dag tot dag April 2012

Donderdag 1 maart 2012 hing er veel spanning in de F-blok. Er was die morgen examen ROS (examen voor het behalen van het theoretisch rijbewijs B op school).Van de 78 ingeschreven leerlingen namen er 72 deel aan het examen. 34 leerlingen slaagden in hun opzet, 38 niet. Dit komt overeen met het Vlaamse gemiddelde.Bij navraag bleek dat diegenen die goed waren voorbereid door studie en oefening ook het meeste kans maakten op slagen.Een dikke proficiat aan de geslaagden en een goede tip voor de niet-geslaagden: gebruik de oefenwebsites en stel een herkansing niet te lang uit.Volgende scores verdienen een extra vermelding: De Wit Jessica uit 6TSVa met een score van 47/50 en Poppe Lynn uit 6BHZb met 49/50, de hoogste score ooit behaald door een leerling van TBI.

Beste leerlingen van de eerste graad,

hEB jE ZIn OM DEEL TE nEMEn AAn EEn KLASTORnOOInETBAL In DE MAAnD MEI?

Maak een ploegje van 5 à 6 personen en zoek een originele naam voor je ploeg.Heb je geen sportieve klas en wil je toch deelnemen, geef je naam door aan je leerkracht L.O en we zorgen ervoor dat je mee kan doen in een samengesteld ploegje.Schrijf je snel in .

Het tornooi kan enkel doorgaan als er voldoende inschrijvingen zijn !!!Praktisch:• Eten doe je in het sportcomplex• Sportkledij meebrengen• Fair- play

Klas:...........................................................................................................................................................................

kapitein: ..................................................................................................................................................................

Ploegnaam: ............................................................................................................................................................

Deelnemers: 1 ..........................................................................

2 ..........................................................................

3 ..........................................................................

4 ..........................................................................

5 ..........................................................................

6 ..........................................................................

Geef je inschrijvingsstrook aan je klastitularis of leerkracht LO . .......................................................

Page 19: Van dag tot dag April 2012

1Ab: De best ingeDuffelDe klAs voor Dikke truienDAg 16 februAri 2012.

We brachten allemaal onze oude truien mee naar de klas en we maakten hiervan samen één grote trui waar we allemaal samen zouden inpassen. Er kwam heel wat knip- en naaiwerk bij kijken, maar we beleefden hier ook samen met de klas veel plezier aan.

We kregen van de MOS-werking op onze school een grabbelzak met allerlei handschoenen en mutsen. Iedereen mocht een geschenk grabbelen. We vinden het vooral heel leuk dat iedereen iets anders had zodat we ook onderling nog konden ruilen. Uiteindelijk vond iedereen iets naar zijn of haar zin, een leuk paar handschoenen of een hippe muts. Het is een leuke herinnering aan Dikke Truiendag en het vele werk dat eraan vooraf ging.Groeten1Ab

Page 20: Van dag tot dag April 2012

DierenverhAlen uit De werelD OKAN-Leerlingen vertellen tijdens de jeugdboekenweek dierenverhalen uit hun cultuur. Ze selecteerden de verhalen en maakten tijdens workshops de vertelplaten voor de kamishibai-theatertjes. Tijdens de lessen expressief Nederlands leerden ze technieken die hun verhaal ondersteunen. Het publiek waar dit project zich op richt zijn leerlingen uit de 3de kleuterklas en het 1e en 2de leerjaar. De vertelmomenten vinden plaats in de verschillende bibliotheekfilialen in Sint-Niklaas en randgemeenten. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Stad Sint-Niklaas en de bibliotheekverantwoordelijken.

Onze website is ontworpen om zowel leerlingen als ouders, informatie te laten terugvinden van op en rond de school. U vindt er niet alleen ons schoolreglement en ons opvoedingsproject, maandelijks wordt Van Dag Tot Dag en de maandkalender geüpdatet, zodat u, als u Van Dag Tot Dag uit het oog verloren bent, nog steeds via de website de nodige informatie vindt.

Uiteraard kan er u ook terecht voor een beetje ontspanning. De foto’s van verschillende uitstappen en activiteiten vindt u in ons fotoalbum. Of bent u op zoek naar de openingsuren van de schoonheidssalons van de 2de en 3de graad om u eens goed te laten verwennen? Bij het deeltje Klantenwerk vindt u de nodige informatie en telefoonnummers.

Ook proberen wij u, via de groene balk zo veel mogelijk op de hoogte te houden van de voorbije en aankomende activiteiten. Neem dus zeker regelmatig eens een kijkje op onze website via http://tbi.berkenboom.be.

Philip De Vos - webmaster

Page 21: Van dag tot dag April 2012

BERKEnBOOM KAAPT DE STREEKKRAnT

noteer in je agenda: woensdag 2 mei 2012

Net als vorig jaar brengt De Streekkrant een speciale ‘Jongerenkrant’ uit. En dit jaar wordt het een echte Berkenboomkrant, met artikels geschreven door leerlingen van onze school en Berkenboom Humaniora.De leerlingen van beide scholen willen jullie laten kennismaken met hun eigen leefwereld. Ze hebben de onderwerpen dan ook zelf gekozen.Je zal heel wat kunnen lezen over lifestyle, muziek, sport, cultuur en actua. En onze jonge journalisten zorgen ook zelf voor leuke foto’s. nieuwsgierig? Kijk dan zeker in je brievenbus op

2 mei

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

WELKOM VOOR RETOUCHES EN HERSTELLINGEN

D-blok, via Kalkstraat 40, Sint-Niklaas

openingsurenmaandag van14.45 u. tot 16.15 u.woensdag van10.00 u. tot 12.00 u.

Page 22: Van dag tot dag April 2012

Soroptimist International club Land van Waasin samenwerking met:ROTARY WAASMUnSTER DURMELAnD ROTARY ST-gILLIS-STEKEnE cAMASIAcUM

PROjEcT ORgAAnDOnATIE voor jOngEREn en LERAREn

Aan de leerlingen en ouders van de secundaire scholen van Sint-Niklaas – Hamme – Stekene

Betreft: 9e reeks infosessies orgaandonatie maandag 16 april 2012

Geachte Ouders, Geachte Leerlingen,

Orgaandonatie is het onderwerp van een infosessie voor de leerlingen van het 5de jaar secundair onderwijs, die sedert het schooljaar 2003-2004 jaarlijks georganiseerd wordt door de Service clubs van Soroptimist International Club Land van Waas en twee Rotary Clubs van het Waasland: St-Gillis-Stekene-Camasiacum en Waasmunster-Durmeland.

Dit jaar vergasten we hen op maandag 16 april 2012 in de Stadsschouwburg in Sint-Niklaas.Het onderwerp was nog nooit zo actueel. Initieel was ons initiatief vooral gericht op het geven van correcte informatie over de geschiedenis en toepassingsmogelijkheden van orgaantransplantatie enerzijds en het verklaren van het concept hersendood anderzijds.Elk van ons kan immers totaal onverwacht terecht komen in de status van orgaandonor of dringend een orgaan nodig hebben. Daarom is het goed op voorhand correct geïnformeerd te zijn en hierover met familie en vrienden van gedachten te wisselen. Intussen staat de wetenschap niet stil en kunnen meer en meer mensenlevens gered worden met donororganen. In de ziekenhuizen zijn artsen bij het levenseinde ook meer alert i.v.m. orgaandonatie. Maar ook stamcelonderzoek opent nieuwe perspectieven. Dit heeft implicaties op allerlei fronten. Wat betekent dit op economisch vlak? / Wat mag gezondheid kosten? Om van de ethische vragen maar te zwijgen.Wie heeft recht op een orgaan of op stamceltransplantatie? / Is er een leeftijdsgrens?Heb je recht op een nieuw orgaan als je gehandicapt of mentaal geretardeerd bent?Krijg je een nieuwe lever als je hem “verdronken” hebt? / Kun je een orgaan kopen of een van je 2 nieren verkopen? / Zou je een nieuw broertje/zusje “maken” als zijn beenmerg/nier het leven van je kind kan redden?Allemaal vragen waarop ook wij geen kant en klaar antwoord hebben, maar die wel geen “ver van mijn bed show” zijn en die het waard zijn om over na te denken.

graag sporen we jullie aan voorafgaand aan onze infosessie even over dit onderwerp van gedachte te wisselen.Via een reeks van korte uiteenzettingen op 16 april 2012 proberen experten, getuigen, orgaangetransplanteerden en familie van donoren jullie verder te informeren. Nadien kunnen vragen gesteld worden aan het panel.

Met vriendelijke groetenMarlise Binder, commissievoorzitter / Secretariaat: Brigitte Slegten, [email protected]

Page 23: Van dag tot dag April 2012

UITnODIgIng16 APRIL 2012, 19u30 - STADSSchOUWBURg SInT nIKLAAS

RESERVATIE VERPLIchT (hoe reserveren)VIA E-MAIL: [email protected]

TER gELEgEnhEID VAn 10 jAAR SEnSIBILISATIE In hET SEcUnDAIR OnDERWIjS extra avondsessie voor ouders en voor alle geïnteresseerden

ORgAAnDOnATIE – als donor kan je 8 mensenlevens redden!

Geachte geïnteresseerde,

Sinds het schooljaar 2003-2004 houdt de serviceclub ‘Soroptimisten Waasland’, in samenwerking met ‘Rotaryclubs Waasmunster-Durmeland’ en ‘Sint-Gillis-Stekene Camasiacum’, infosessies voor leerlingen van het 5de jaar secundair onderwijs. De Schooldirecties en leraren biologie/godsdienst/zedenleer blijven ons steunen. Voor deze activiteit hebben we de medewerking van Professor Jan Lerut, directeur transplantatiecentrum UCL, hoofd abdominale transplantatie en algemene heelkunde, van Dr Chris Jadoul, Neuroloog AZ Nikolaas; Dr. Hendrik Delport, Orthopedisch Chirurg en wetenschappelijk medewerker KU Leuven; Transplantcoördinatoren, UZ Gent, Luc Colembie en Wim Van Biesen, zoals ook getuigen: getransplanteerden en nabestaanden van donoren.Zij zullen ALLEn aanwezig zijn om u op dezelfde manier te informeren als de jeugd.Eender wie kan ooit eens een orgaan nodig hebben. De wet over orgaandonatie bestaat ruim meer dan 20 jaar en gaat ervan uit dat elke overledene een mogelijke orgaandonor is, tenzij hij/zij eerder verzet heeft aangetekend. Bespaar uw nabestaanden pijnlijke momenten door hen niet te confronteren met de vraag van donorschap. Wees geïnformeerd op een correcte manier.

PROgRAMMA19u Deuren19u30 Start Marlise Binder, commissievoorzitter Welkom Christiane Meersseman, getuige, lever transplantatie Dr.Hendrik Delport , orthopedisch chirurg Medische en historische info Van Buynderen Steven, getuige, harttransplantatie Dr. Hendrik Delport, orthopedisch chirurg Stamceltherapie ivm O-donatie Dr.Chris Jadoul , neuroloog AZ Nikolaas getuigenis in film ‘Kelly van Kempen’ aansluitend hersendood (en ‘heart- en non heartbeating’) Luc Colembie, UZ Gent transplantcoördinator Wim Van Biesen, getuigenis film getransplanteerde21u15 Panel voor vraagstelling allen samen onder leiding van Prof. Dr. j. Lerut

Van harte welkom op deze sensibilisatie en informatieavond die wij voor de tweede keer in 10 jaar organiseren voor het grote publiek.

Met dank voor uw aanwezigheid: Soroptimist International Club Land van Waas Rotary Club Waasmunster-Durmeland en Rotary St-Gillis-Stekene-Camasiacum

Page 24: Van dag tot dag April 2012

De LA

ATSTE cupcake

(mix)

vliegt de deur uit

Open:wo-do-vr: 10.00 u. tot 17.30 u.

za: 10.30 u. tot 17.30 u.

Ankerstraat 33 - 9100 Sint-N

iklaasTel./Fax 03 760 41 15leerw

inkel@berkenboom

.be

Leerwinkel 7e W

inkelbeheer Technisch Berkenboom-Instituut

i.s.m. Unizo - v.u.: v.z.w

. Jong Ondernemend

Totale uitverkoop vanaf 18 april 2012