VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

40
30 mei 2015 016 WWW.VACATURE.COM TIPS & TRICKS FOCUS Vrouwen meer dan ooit welkom in de bouw VISIE 3.000 start-ups, 50.000 jobs FOCUS De onderhoudstechnicus van de toekomst JOBPROFIEL NEEM MIJ MEE ! GRATIS Innovatie neemt vele vormen aan foto: © CREAX

description

 

Transcript of VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Page 1: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

30 mei 2015

016WWW.VACATURE.COM

TIPS & TRICKSFOCUSVrouwen meer dan ooitwelkom in de bouw

VISIE3.000 start-ups,50.000 jobs

FOCUSDe onderhoudstechnicusvan de toekomst

JOBPROFIEL

NEEM MIJ

MEE !

GRATIS

Innovatie neemt vele vormen aan

foto

: © C

REAX

001_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:04 Page 1

Page 2: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

2 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Consultants in verkoop en verkoopmanagement www.inventi.be

Account ManagerRegio Limburg - Brabant - Wallonië

Preflex nv, gevestigd in Ninove, is sinds zijn oprichting in 1993 uitgegroeid tot dé marktleider in de productie en verkoop van flexibele voorbedrade elektriciteitsbuizen. De merknaam Preflex is een begrip in de wereld van de elektrotechniek. De installateurs die Preflex gebruiken blijven trouw aan het merk wegens de betere kwaliteit. Zo kunnen ze tijd winnen bij de installatie en dus rendabeler werken. Preflex verkoopt zijn oplossingen

exclusief via de gespecialiseerde elektrotechnische groothandel. De klant staat centraal in de filosofie van het bedrijf waar 40 enthousiaste en gemotiveerde medewerkers een geconsolideerde omzet van 35 miljoen euro realiseren in Europa. Om zijn marktpositie in België nog te verstevigen en de groeiambities mee te helpen realiseren wil Preflex zijn verkoopteam uitbreiden met een m/v.

Functie

• Via een “training on the job” raakt u snel vertrouwd met

de mogelijkheden en toepassingsgebieden van voorbe-

drade kabelsystemen en -oplossingen.

• U krijgt direct de verantwoordelijkheid over een

portefeuille van bestaande groothandels.

• Daarnaast bezoekt u ook actief de installateurs.

• U neemt actief deel aan de weekvergadering bij Preflex

in Ninove.

• U werkt nauw samen met de commerciële binnendienst en

rapporteert rechtstreeks aan de Commercieel Directeur.

Profiel

• U mag jong zijn en naast een hogere opleiding – bij

voorkeur Marketing, Communicatie of Handelsweten-

schappen – hebt u een eerste verkoopervaring.

• Met een grote affiniteit voor elektrotechniek kan u zich

perfect ontplooien in de omgeving van Preflex.

• U bent een sterke onderhandelaar en kan zeer zelfstandig

werken en wordt aangetrokken tot intensief fieldwerk.

• Gezien uw werkgebied bent u vlot tweetalig Nederlands/

Frans en woont u bij voorkeur centraal in België.

Wat mag u verwachten van Preflexibel?

• Een unieke carrièrekans binnen een sterke Belgische

KMO met Europese ambities.

• Voor de juiste kandidaat voorziet Preflex marktconforme

arbeidsvoorwaarden.

Bent u geboeid door deze functie?

• Bel voor een verkennend gesprek met Frank De Pauw op

het nummer +32 478 555 616.

• Uiteraard kunt u ook bellen tijdens de kantooruren op

+32 3 223 68 67, dan vraagt u naar Birger Ceulemans.

• Mail in ieder geval zo snel mogelijk uw cv en motivatie-

brief naar [email protected].

www.preflexibel.com

Official Recruitment Agency nr. VG.301/B Federgon Member

002_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:30 Page 2

Page 3: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

3VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

#OVERWERKT

INHOUD05 CARRIÈRE

Werken in een toonaangevend Belgisch R&D-bedrijf

11 FOCUSBelgische start-ups zijn succes-vol,maar creëren die jonge technologiebedrijven ook jobs?

17 JOBPROFIELDe moderne onderhouds-technicus is van vele markten thuis

21 VISIEVrouwen in de bouw: Stadsbader maakt werk van gendergelijkheid

24 OVERHEIDEen blik achter de schermenbij de Vlaamse overheid

26 TIPS & TRICKS8 tips voor goed teamwork

29 ONLINEWhat’s online?

Guido Everaert is blogger-columnist, docent, spreker en auteur. Na een verle-den in marketing en communicatie is hij nuvooral bezig met de toekomst en de plaatsvan goede verhalen daarin. Hij schrijft o.a.een wekelijkse column voor demorgen.been vanaf nu ook over werk in Vacature Magazine. Recent verscheen van zijn handhet boek ‘Storytelling - verhalen makenmerken' (Lannoo campus).

Twitter:@guidooohh

(NIET) MEE EENS? Reageer met #overwerkt

Superman! Hoe communicatief zijn onze organisaties? Doorfenomenen als sociale media is niets meer alsvoorheen. Communicatie is niet het alleenrechtvan de communicatie- en marketingafdelingen.Het hele bedrijf speelt mee.

Hetzelfde kan gezegd worden van de verkoop. Datis niet echt de verantwoordelijkheid van deverkoopsmensen alleen. Iedereen moet meenadenken over mogelijkheden, want het is eenharde wereld daarbuiten. Meestal komt men indat soort denkoefeningen vrij snel uit bij deinternal sales, aftersales en service-departementen. Logische uitvloeisels van deverkoopsactiviteit, en goed geplaatst om nieuwecontacten op te vangen.

Met wie we nog te weinig bezig zijn, dat is met denochtans uitgesproken ambassadeur van menigonderneming. De onderhoudstechnicus!

De redder in nood, de langverwachte heiland, hijnaar wie reikhalzend wordt uitgekeken, uren opvoorhand, want eindelijk zullen de problemen enongemakken van de baan zijn. Omgeven door eenwolk van geluk en hoop wordt hij ontvangen.Vrouwen zwijmelen weg bij de gedachte aan watdeze man/vrouw allemaal kan met zijn/haarhanden. Mannen kijken jaloers en met ontzagnaar de toolbox en hopen ooit ook al die

instrumenten te mogen bezitten. Fix it! Dat watons verkocht werd en wat wij niet aan de praatkrijgen. Doe wat wij niet kunnen en geef onsoplossingen.

Snel, vakkundig en alsof iedereen het zoukunnen, doen ze wat nodig is. Problemen zijngeen problemen meer, maar kleine raadseltjes opweg naar een oplossing. De technicus is God. Hijkan en ziet het allemaal en rust niet voor hij hetallemaal opgelost heeft. Ver van ‘Brussel’, ver vande procedures. Hij is de man van de oplossingen!

Je kunt je afvragen of we die mensen wel genoegkrediet geven. Want natuurlijk is het beeldgechargeerd. Er valt wel degelijk iets voor tezeggen om na te denken over de positie van deservice-engineer, de onderhoudstechnicus, of hoeje het beestje ook wil noemen.

Een eersterangscontact in een geprivilegieerdepositie, met knowhow en technische bagage. Degedroomde adviseur, die bovendien ter plekke isen intuïtief over alle informatie beschikt om eenklant verder te helpen. Gaan we die echt alleenmaar blijven gebruiken om problemen op telossen en het hoogstnoodzakelijke te doen, ofkunnen we er iets creatiever over nadenken?

Leve Superman!

003_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:15 Page 3

Page 4: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

4 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

directeur m/v

basisschool De PandaAugust Vermeylenstraat 2, 9000 Gent

Interesse?Je kandidaat stellen kan tot uiterlijk 4 juni 2015. Stuur je cv, motivatiebrief en kopie van je diploma naar [email protected].

De eerste selectieproef vindt plaats op 9 juni 2015. Indiensttreding is voorzien op 1 september 2015.

Bij de Stad Gent worden kandidaten geselecteerd op basis van hun competenties en wordt geen onderscheid gemaakt op basis van leeftijd, geslacht, etnische afkomst, geloof, handicap of nationaliteit.

Meer info over de functiebeschrijving, het functieprofi el en de deelnemings-voorwaarden is te verkrijgen bij [email protected].

is voor zijn basisonderwijs op zoek naar

zoveel stad

004_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:31 Page 4

Page 5: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Innovatie neemt vele vormen aan

Achter de schermen bij Belgische R&D-bedrijven

e wzOntdek de eek boeiende uitdae w .a. ven bij oggineek boeiende uitda ende bedrijvolg.a. v enende bedrijve wzOntdek de eek boeiende uitdae w .a. ven bij oggineek boeiende uitda ende bedrijvolg.a. v enende bedrijv

Research & development is een bedrijfstak die tot de verbeel-ding spreekt. Brainstormen, proberen, doorbraken vinden,creëren. Innovatie neemt vele vormen aan. Of het nu gaat omproductontwikkeling, bedrijfsinnovatie of open innovatie —waarbij bedrijven vernieuwende ideeën met elkaar uitwisselenen gezamenlijk onderzoek voeren —, innovatie geeft onderne-mingen steevast een boost. Dat hebben ook de beleidsmakersbegrepen. Met het programma Horizon 2020 maakt de Euro-pese Commissie fondsen vrij voor R&D, om zo de groei van on-dernemingen te ondersteunen. En net nog werd ondernemerYves Van Ingelgem tot eerste Belgische Innovator of the Yearbenoemd, voor zijn ontwikkeling van sensoren die onder meerde corrosie van windmolens monitoren. Innovatie is hét code-woord voor ieder vooruitstrevend bedrijf. Hoe het is om in deR&D te werken, lees je in de getuigenissen van drie toonaange-vende Belgische bedrijven.

CREAX bedacht kleurloosbier voor AB InBevManaging partners Mathieu Mottrie en Jef Vandenberghe vertellen hoe hetKortrijkse bedrijf CREAX vijftien jaar geleden het levenslicht zag: “CREAX isgestart als consultant voor bedrijven: aan de hand van de Russische metho-dologie ‘Triz’ hielpen we bedrijven om creatief en innovatief te zijn. Vandaagputten we inspiratie uit allerlei werkwijzen.” CREAX werkt op drie vlakken:“We helpen bedrijven om de volgende generatie van hun producten te ont-wikkelen. In alle mogelijke sectoren: van consumer goods tot farmaceutica.Daarnaast helpen we bedrijven om technologische problemen op te lossen enzoeken we naar nieuwe toepassingen en markten voor een bestaand product,proces of technologie.” Voorbeelden van CREAX-kindjes? “Het proces om kleurloos bier te maken voorAB InBev, of recenter de nieuwe Digicorderdoos van Telenet. Die is veel >>

5VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

CARRIÈRE

005_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:20 Page 5

Page 6: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

CARRIÈRE

IMEC werkt samen met de Samsungs van deze wereld

Executive vice president HR Hubert De Neve ver-telt met gepaste trots over Imec in Heverlee, eenwereldleider in de ontwikkeling van elektronica.“Imec is een researchbedrijf dat zich richt op defundamenten van de nano-elektronica. De evolutiebinnen die discipline is diepgaand en razendsnel.Onze ingenieurs werken hard om de transistorenop chips steeds kleiner te maken, waardoor decomputing power van toestellen spectaculair om-hoog gaat. We onderzoeken welke technieken enmaterialen kunnen worden gebruikt. Het gaat omduur en experimenteel onderzoek. Alle grote spe-

lers op de markt – Intel, Samsung, Sony, ASML –werken daarom met Imec samen om het on-derzoek hier in Heverlee te voeren, dankzijons open innovation platform.” “De technologie die we hier ontwikke-len, zie je vandaag ook in andere domei-nen dan de IT opduiken. In degezondheidszorg biedt de nano-elektro-nica bijvoorbeeld onnoemlijk veel moge-lijkheden. Alle technologie die vandaag inmedische laboratoria beschikbaar is zal geminia-turiseerd worden, zodat gezondheidszorg

dunner en eenvoudiger te vullen en te stape-len. Dankzij de nieuwe verpakking kunnen dubbelzoveel dozen in een scheepscontainer, wat kos-tenbesparend en milieuvriendelijker is.”“We werken heel multidisciplinair. Aan een project werken altijd mensen met een heel ver-schillende achtergrond samen. Dat garandeert eenfrisse blik en het garandeert ook dat we andersgaan denken dan de klant. Zo geraken we nooitvastgeroest. En verder is teamwerk essentieelvoor innovatie, omdat teamleden elkaar kunneninspireren.”

CREAX telt momenteel vijftien werknemers. “Weplannen dit jaar een uitbreiding met twee tot driemensen”, vertelt Mottrie. “Innovatie zit in de liften CREAX heeft intussen heel wat ervaring. Be-drijven beseffen ook steeds meer dat ze best gere-geld over de eigen muren kijken. De kans isimmers groot dat hun probleem elders al eens isopgelost.” Vacatures invullen is geen sinecure,

zegt Vandenberghe: “Kandidaten moeten techni-sche kennis hebben, maar ze moeten ook in deCREAX-familie passen. We zijn een jong en dyna-misch team met weinig hiërarchie. Er moet eenklik zijn, want we moeten overeenkomen.”

Willem De Muynck (33) is innovation engineer bij CREAX“Ik werk anderhalf jaar bij CREAX. Ik ben bio-ingenieur scheikunde en hebeen doctoraat in de ingenieurswetenschappen afgerond. Tijdens een lezing in Genthoorde ik CEO Mathieu Mottrie over CREAX spreken en hun methodes spraken me erg aan. Inmijn huidige functie leid ik voornamelijk projecten met een sterke focus op chemie en micro-biologie. Mijn expertise situeert zich in het screenen en analyseren van patenten en weten-schappelijke literatuur, met als doel haalbare oplossingen of mogelijkheden vinden voor deklant.” “Dat ik tot iets tastbaars kan bijdragen geeft veel voldoening. Soms ben ik een aantaldagen aan een project bezig, soms een aantal weken. Maar ik heb altijd het gevoel dat ik ietskan realiseren. Als ons ‘kleine’ CREAX een groot bedrijf als Total kan helpen, dan voelt dat bij-zonder goed.” De omschakeling van onderzoeker op de universiteit naar consultant bij CREAXwas even wennen: “Aan de universiteit was ik een echte expert in mijn onderwerp, nu moet ikmet creatieve ideeën komen over dingen waar ik niet per se expert ter zake in ben. Maar onzemethodologieën helpen ons steeds op weg, net als de vele informatie die we op internet vin-den. Bovendien vult iedereen binnen ons team elkaar aan. Wat me enorm bevalt is de grote af-wisseling: altijd iets anders, voor iemand anders.”

Wie werkt voor CREAX?“Onze werknemers moeten aan drie be-langrijke voorwaarden voldoen. Ze moe-ten ten eerste technisch gevormd zijn. Datkan gaan om een ingenieursopleiding, omproduct design, om een wetenschapsrich-ting enz. Ten tweede moeten ze creatiefzijn. Dat aspect testen we tijdens eenproefdag. En ten derde moeten ze com-merciële feeling hebben. Ze zullen immersveelvuldig met klanten in contact komen.En uiteraard is ook teamwork en een opengeest essentieel.”

Wie werkt voor Imec?“Onze onderzoekers zijn meestal doctorsin de wetenschappen of in ingenieursrich-tingen. Doordat het toepassingsgebiedvan nano-elektronica steeds groter wordt,komen nu ook opleidingen als bio-ingeni-eur in ons vizier. Wat moet een Imec-werknemer in huis hebben? Een passievoor onderzoek en een drive for excel-lence. Imec geniet wereldwijd een topre-putatie, en onze mensen moeten er allesaan doen om dat zo te houden. Daarnaastwillen we ook sociaal verbonden mede-werkers, die goed gedijen in onze interna-tionale microkosmos.”

>>

>>

© Imec

© Imec

6 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

005_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:20 Page 6

Page 7: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

7VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

www.jobpunt.be

afdelingshoofd afdeling Infrastructuur en Logistiek

Bloso is een intern verzelfstandigd agentschap dat het sportbeleid van

de Vlaamse regering uitvoert. Bloso heeft in Vlaanderen 13 eigen sport-

centra waar zowel beginnende sportliefhebbers als topsporters terecht

kunnen. Bloso subsidieert Vlaamse sportfederaties en de provincies,

steden, gemeenten, Vlaamse Gemeenschapscommissie voor hun Sport

voor Allen-beleid en promoot sporten voor iedereen.

je functie: samen met jouw team van 32 personeelsleden voer je de taken

en opdrachten van de afdeling Infrastructuur en Logistiek uit: nieuwbouw

en renovatie van de Bloso-centra, adviesverlening inzake sportinfrastructuur,

sportinfrastructuurbeleid in Vlaanderen, subsidiëring van sportinfrastructuur,

ruimtelijke ordening en milieu en de databank sportaccommodaties in Vlaanderen.

je profiel: je hebt zes jaar relevante professionele ervaring. Onder relevante

ervaring wordt verstaan ervaring met bouwgerelateerde infrastructuurprojecten,

sportinfrastructuurprojecten of sportinfrastructuurbeleid. Je hebt leidinggevende

ervaring en bezit daarenboven een ruime aantoonbare vakkennis (burgerlijke

bouwkunde, technische installaties, ruimtelijke ordening en milieu …). Ervaring

met sportinfrastructuur is alleszins een belangrijk pluspunt. Een sterke affiniteit

met sport in Vlaanderen is onontbeerlijk.

aanbod: wij bieden een statutaire betrekking in een dynamische organisatie

met ruime verantwoordelijkheid, een boeiende en afwisselende job. Je

werkt in het mandaat afdelingshoofd en je brutomaandsalaris met 6 jaar

relevante ervaring is 5 733,95 euro aangevuld met o.a. maaltijdcheques,

hospitalisatieverzekering en dienstwagen.

interesse? Vul uiterlijk op 14 juni 2015 het standaard-cv in op

www.jobpunt.be. Ga via de knop ‘bekijk onze jobs’ naar de vacature. Klik rechts

onderaan op ‘solliciteer nu’ en vul het standaard-cv in. Bij je eerste aanmelding,

dien je je eerst te registreren. Je kandidatuur wordt enkel in aanmerking

genomen als je tijdig solliciteert via het online standaard-cv op www.jobpunt.be.

Meer weten: Michel Van Espen, afdelingshoofd Infrastructuur en Logistiek,

tel. 02 209 46 66, e-mail: [email protected].

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk

weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en

vaardigheden, ongeacht geslacht, geaardheid, afkomst, handicap of leeftijd.

Het Bloso is op zoek naar een (m/v)

007_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:31 Page 7

Page 8: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Wie werkt voor Verhaert?“Bij Verhaert zijn er altijd mogelijkhedenvoor masters in productontwikkeling, burgerlijk ingenieurs, fysici, industrieelingenieurs, toegepaste economisten, handelsingenieurs enz. Tijdens de selec-tieprocedure vragen we kandidaten omeen project te presenteren waar ze fier opzijn. Zo proberen we meer te weten tekomen over hun techniciteit, hun project-matigheid, hun interactie met klanten,collega’s en oversten, en hun communica-tievaardigheden. We willen mensen zienstralen en zo hun passie ontdekken.”

Frederik Mortier (27) is consultant applied physics and systems bij Verhaert“Ik werk sinds drie jaar bij Verhaert. Na mijn studies burgerlijk ingenieur hebik nog een jaar aan de universiteit gewerkt, daarna ben ik op zoek gegaan naar eenbedrijf gespecialiseerd in hightech, omdat dat mij het meest interesseert. Mijn functie is dub-bel: ik ben zowel projectingenieur als systeemingenieur. Ik beheers budgetten en timings, be-waak de kwaliteit en draag zorg voor de communicatie tussen de verschillende partijen. Zokom ik met alle aspecten van het project in contact, van mechanica over software tot elektro-nica.” Bovendien is Frederik bij het hele traject betrokken, van idee tot en met de productievan prototypes. “Ik heb drie jaar gewerkt aan een van de huidige grootste projecten binnenVerhaert, als systeemingenieur naast de projectmanager. Het betreft de ontwikkeling van eenmedisch diagnostisch apparaat voor gebruik in laboratoria. Deze zomer komt het op de markt.Dat ik daaraan kon meewerken was een buitenkans. Als je aan zo’n project werkt, voel je heelduidelijk dat je werk een verschil kan maken.” Met cutting edge technologie bezig zijn is eenenorme motivatie voor Frederik en zijn collega’s.

Sinds 1969 helpt Verhaert ondernemers bij de ont-wikkeling en uitvoering van innovatieprojecten.Peter Roels is verantwoordelijk voor de rekrute-ring bij het bedrijf: “Verhaert ontwikkelt op vraagvan bedrijven nieuwe producten, diensten en za-kenmodellen. Het bedrijf is in verschillende do-meinen werkzaam: medische sector, industrie,software, noem maar op.” Volgens Roels is er geentweede bedrijf als Verhaert in België: “Wij zijn bijhet hele proces betrokken: van de front end of in-novation, het idee dus, tot en met de productievan prototypereeksen. We hebben wel concurren-ten in de verschillende subdomeinen, maar nie-mand heeft het hele spectrum onder de knie zoalswij.”Iedereen is al met producten in contact gekomendie bij Verhaert zijn ontstaan. “Wij hebben bij-voorbeeld de eerste betaalterminals in tankstati-ons en bankautomaten ontworpen. Ook eenaantal koffieautomaten, vending machines en een

tapinstallatie zagen hier het levenslicht. We wer-ken zowel voor grote bedrijven als voor kmo’s enstart-ups, aan de meest uiteenlopende projecten.Een bijzonder stimulerende omgeving, dus.” Verhaert heeft momenteel ongeveer zeventigmensen in dienst. “En we hebben een ambitieusvijfjarenplan, waarin groei een belangrijke rolspeelt. Vorig jaar hebben we achttien mensen aan-geworven, momenteel staan er zo’n zeven vaca-tures open.” Goede mensen vinden is nooitgemakkelijk, benadrukt de rekruteringsverant-woordelijke. “We zoeken medewerkers die op al-lerlei vlakken potentieel tonen, multi-inzetbaarzijn en op zoek zijn naar een Verhaert-omgeving,waarin de variatie aan projecten groot is. Kandi-daten moeten openstaan voor uitdagingen in demeest uiteenlopende domeinen en zijn dus bestniet in één vakje te vangen.” V

VERHAERT ontwierp de eerstebetaalterminals in tankstations

Tekst: Eline MaeyensCARRIÈRE

Op zoek naar een job in de technologie?www.vacature.com/technologie

betaalbaarder wordt en minder omslachtig.Ook in domeinen als domotica, landbouw, of auto-noom rijden opent de technologie perspectieven.” Om al die ontwikkelingen ruim baan te geven,groeit Imec jaarlijks met vijftig tot tachtig nieuwewerknemers. Momenteel werken er ongeveer2.300 mensen, waarvan ongeveer een vierde vanexterne partnerbedrijven komt. “Verder werkenhier ongeveer 250 internationale studenten aanhun doctoraat.” Op dit moment staan meer danhonderd vacatures open bij Imec, voor uiteenlo-pende profielen: “Researchers, labo-assistenten,operatoren, designers, managers. Hoe gespeciali-seerder de functie, hoe meer we internationaal re-kruteren. Ongeveer de helft van onze nieuwewerknemers komt uit het buitenland, hier werken75 verschillende nationaliteiten samen. Voor som-mige functies zijn er maar tien kandidaten wereld-wijd met de juiste kwalificaties. Dat zijnaartsmoeilijke vacatures om in te vullen.”

>>

Kris Myny (35) is senior researcher bij Imec“Ik ben industrieel ingenieur met een specialisatie in chipontwerp. Ikwilde graag bij Imec werken omdat het bedrijf net gespecialiseerd is in watmij het meest passioneert.” Toen Myny een tijdje bij Imec werkte, kreeg hij dekans om zijn job te combineren met een doctoraatsonderzoek. “Had je me vroeger gezegddat ik ooit zou doctoreren, ik had het niet geloofd. Maar Imec creëert kansen en promoot in-terne mobiliteit.” Het team waar Kris deel van uitmaakt zoekt naar goedkopere techniekenom elektronica te produceren die op eender welk substraat kan worden gedragen. De pro-ductiestappen gebeuren bij lagere temperaturen, zodat dragers als papier, glas of folie nietworden beschadigd. “Sinds vorig jaar werk ik aan een project voor Cartamundi, ’s wereldsgrootste speelkaartenproducent. Ik doe onderzoek naar de mogelijkheid om goedkoperechips te produceren om in speelkaarten te verwerken. Hopelijk kunnen de speelkaarten bin-nenkort in productie gaan. Tot nu toe ben ik vooral met de ‘R’ in R&D bezig geweest, maarhet is leuk om ook over de ‘D’, de productie, na te denken.” Voor Cartamundi werkt Krissamen met een resident uit dat bedrijf, en dat is boeiend. “Als er iemand van het bedrijfwaarvoor je werkt bij het proces betrokken is, begrijp je beter wat de noden zijn. Ik werk ookvaak samen met mensen van andere nationaliteiten. Het is soms een uitdaging, maar altijdinteressant.”

8 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

005_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:20 Page 8

Page 9: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

9VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

009_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:33 Page 9

Page 10: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

10 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

010_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:33 Page 10

Page 11: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

3.000 start-ups, 50.000 jobsZorgt innovatie ook voor extra banen?

© Start it @ KBC

Er gaat geen dag voorbij of er duikt in de pers een nieuw succesverhaalop van een Belgische start-up. Jonge technologiebedrijven zijn hot,

hotter, hottest. Maar zorgen al die digitale ontwikkelingen ook voor jobs?

FOCUS

11VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

­­­­­1.000­ nieuwe­ start-ups­ en­ 50.000­ nieuwe­ jobstegen­2020.­Dat­is­de­ambitie­die­minister­van­Di-gitale­Agenda­en­Telecom­Alexander­De­Croo­naarvoor­schuift­in­zijn­plan­Digital­Belgium.­Hij­kanhiervoor­rekenen­op­de­steun­van­22­bekenden­uitde­digitale­wereld,­waaronder­Dominique­Leroyvan­Belgacom,­John­Porter­van­Telenet­en­PatriciaCeysens­van­BE­Commerce.­De­eerste­stappen­omjong­ondernemerschap­en­innovatie­aan­te­moe-digen­zijn­intussen­gezet.­Zo­is­beslist­dat­wie­ineen­ start-up­ investeert­ belastingverminderingkrijgt­in­zijn­personenbelasting­en­dat­crowdfun-ding­een­fiscaal­duwtje­in­de­rug­krijgt.­Nog­inte-ressant:­start-ups­zullen­tijdens­hun­eerste­jareneen­deel­van­de­bedrijfsvoorheffing­op­lonen­nietmoeten­doorstorten,­wat­in­de­praktijk­een­verla-

ging­van­de­loonkosten­betekent.­Personeel­aan-werven­wordt­dus­goedkoper.Als­er­ iemand­ is­die­al­die­ stimuli­naar­waardeweet­te­schatten,­dan­is­het­wel­growth­engineerOmar­Mohout.­In­een­ver­verleden­was­hij­zelf­dedrijvende­kracht­achter­enkele­start-ups,­de­een­almeer­ succesvol­ dan­ de­ ander.­ Die­ ervaring­ ge-bruikt­hij­nu­om­andere­ondernemende­geestente­ondersteunen.­Bij­het­technologisch­kenniscen-trum­Sirris­geeft­hij­coaching­en­advies­op­maataan­start-ups­en­sinds­kort­is­hij­professor­entre-preneurship­bij­de­Antwerp­Management­School.Daarnaast­participeert­hij­in­zo­goed­als­alle­start-up-initiatieven­in­ons­land,­als­mentor,­jurylid­ofspreker.­Mohouts­interesse­is­zo­groot­dat­hij­ineen­database­gegevens­bijhoudt­van­alle­Belgische

nieuwkomers.­“Omdat­ik­nergens­een­degelijkebron­van­ informatie­ vond,­ ben­ ik­ in­november2013­aan­een­eigen­database­begonnen.­Alle­infodie­ ik­vind­–­via­de­media,­mijn­ job,­netwerke-vents,­acceleratoren­als­iMinds­–­neem­ik­op.­Ikvoeg­er­ook­gegevens­uit­de­jaarrekeningen­aantoe.”­Via­Twitter­zet­hij­dagelijks­een­start-up­inhet­zonnetje,­een­initiatief­dat­veel­reacties­uit-lokt,­niet­in­het­minst­van­andere­start-ups­die­ookin­de­kijker­willen­lopen.­En­zo­groeit­zijn­data-base­gestaag­verder.­Vandaag­heeft­Mohout­1.253bedrijven­verzameld.­Toen­hij­in­januari­de­kaapvan­ de­ duizend­ rondde,­ vatte­ hij­ alles­ netjessamen­in­een­infografiek.­ >>

011_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:21 Page 11

Page 12: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

12 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Deze en meer recente vacatures vind je op Vacature.com

DHL CUSTOMER SERVICE AGENTSBij DHL Diegem via Osmio

HULPBOEKHOUDERBij CLD Distribution SA

JUNIOR BANKING IT CONSULTANTBij Mainsys

FINANCE & ADMINISTRATION MANAGERBij Fashion Club 70

INDUSTRIE APOTHEKERBij Protea Biopharma

SUPPLY CHAIN PLANNERBij Omega Pharma via Tavernier & Van de Vijver

ONTWERPER LOGISTIEK EN INDUSTRIEBij Arcade Technical Solutions nv

AANKOPER DREAMLANDBij Colruyt Group

CUSTOMER EXPERIENCE QUALITY MANAGERBij Brussels Airlines

TRAFFIC OPERATORBij Be-Mobile

ACCOUNT MANAGERBij Cheil Belgium

PRODUCT COÖRDINATORBij Samsonite

SALES REPRESENTATIVE BRACING & SUPPORTBij DJO Global

AVIATION BUSINESS DEVELOPERBij Jetair

Meest recente jobsop Vacature.com:

012_GPV2QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 19:12 Page 12

Page 13: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Wat valt u op als u naar de cijfers kijkt? Mohout: “Typerend voor ons land is dat twee opde drie start-ups zich op de B2B-markt richten. InSilicon Valley is dat net omgekeerd, daar gaat deaandacht in de eerste plaats naar de consumen-ten. Logisch is het wel, want nergens anders terwereld vind je zo’n diverse industrie als in deruime regio rond Brussel. Met Duitsland als be-langrijke trekker.”

U schat dat er in ons land ongeveer 3.000 start-ups zijn. Dat lijkt niet zo indrukwekkend.Mohout: “Veel hangt af van je benchmark. Israëlbijvoorbeeld is het start-up-land bij uitstek. Alleenal in de hoofdstad Tel Aviv, met een paar miljoeninwoners, zijn er 4.000 start-ups. Dan is wat wijdoen peanuts. Vergelijk je met een buurland alsNederland, dan vallen onze cijfers best mee. Meteen pak minder inwoners vind je hier bijna even-veel start-ups als bij onze noorderburen. Sinds2010 zijn we aan een duidelijke versnelling bezig.Dat blijkt bijvoorbeeld uit de enorme media-aan-dacht die start-ups dezer dagen krijgen. Ook hetonderwijs schrikt er niet meer voor terug om on-dernemerschap te stimuleren, zeker in de weten-schappelijke richtingen. Studenten kunnentegenwoordig zelfs een speciaal statuut krijgen alsze ondernemen tijdens hun opleiding. Op het vlakvan financiering lopen we wel achter. Zo ligt hetkapitaal dat in Nederland naar start-ups gaat vijfkeer hoger.”

Zorgen al die start-ups ook voor nieuwe jobs?Een rapport van Amerikaanse bankreus Citigroup betwijfelt dat. Mohout: “Die studie ging over de VS, maar er zitook voor onze contreien waarheid in. Start-upszijn superschaalbaar: een klein team kan wereld-wijd het verschil maken. WhatsApp heeft amper

vijftig mensen in dienst en bedient toch 850 mil-joen gebruikers. Hetzelfde verhaal bij Skype, waarop piekmomenten 1.600 medewerkers instaanvoor 70 miljoen calls. Daar kan Proximus met15.000 werknemers enkel van dromen. Airbnbkan meer dan één miljoen kamers aanbieden,twee keer meer dan Hilton. Alleen heeft Airbnbdaar slechts 800 werknemers voor nodig en Hil-ton 300.000. Digitale bedrijven hebben niet veelmensen nodig om veel toegevoegde waarde tecreëren. Verwacht van start-ups dus niet dat zeveel jobs creëren. Het is wel zo dat eens een start-up groeit, het snel kan gaan. Sommige scale-upsin ons land, zoals EVS, Ogone, Clear2Pay en Tele-vic, bieden werk aan meer dan honderd mensen.Het overgenomen Callatäy & Wouters, bijvoor-beeld, heeft ruim 600 medewerkers in dienst, EVSdoet het met 475 mensen. Maar dat gaat om eenminderheid. Slechts een op de zes start-ups heeftmeer dan tien mensen in dienst. Ik schat dat allestart-ups samen goed 50.000 jobs creëren. Datgaat trouwens vaak over heel gespecialiseerdeprofielen.”

Minister De Croo wil tegen 2020 1.000nieuwe start-ups en 50.000 extra jobs. Is dat realistisch? Mohout: “Moeilijk in te schatten, al apprecieer ikzeker de ambitie die uitgaat van het plan. De Crooheeft iedereen in snelheid gepakt met zijn aanpak.De komst van de tax shelter is bijvoorbeeld eenzeer goede zaak. Ik stel me wel vragen bij de stel-ling van The Lisbon Council, dat voor elke tweejobs die door de technologische evolutie verdwij-nen er vijf nieuwe in de plaats komen. Zoals ge-zegd, start-ups zullen geen massa jobs met zichmeebrengen. Maar anders dan grote bedrijven diemassaal jobs vernietigen om hun productiviteit opte drijven, zijn jonge bedrijven de motor voor job-creatie, zeker in een scaling fase.” V

FOCUS

>>

Een starter is niet altijd een start-upWat een start-up precies is, blijft voer voordiscussie. Wel is duidelijk dat je niet elkestartende onderneming een start-up kuntnoemen. Omgekeerd kan een bedrijf na tienjaar nog altijd een start-up zijn. Omar Mo-hout waagt zich aan een definitie: “Eenstart-up is een bedrijf met een technolo-gisch vernieuwend product en een globaalschaalbaar businessmodel. Zodra een be-drijf dat model gevonden heeft en effectiefaan het ‘scalen’ is, kan je spreken van eenscale-up. Typisch voor scale-ups is dat zewerknemers beginnen te rekruteren, geldvan investeerders ophalen, vestigingen inhet buitenland openen enz.”

SECTOR PERCENTAGE

Sales en marketing

Industrie

Gezondheidszorg

Financieel beheer

HR

Mobiliteit

Educatie

Eventmanagement

Muziek

Retail

9%7%7%

6%6%

5%4%

3%3%3%

Op welke domeinen richten Belgische start-ups hun pijlen?

1. Brussel2. Antwerpen3. Gent4. Leuven5. Hasselt6. Luik7. Louvain-la-Neuve8. Namen9. Kortrijk10. Waver

De 10 populairste start-up-steden

Bron: Sirris, 2015

Bron: Sirris, 2015

13VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Digitale bedrijvenhebben niet veelmensen nodig om veeltoegevoegde waardete creëren.Omar Mohout,Growth engineer

011_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:22 Page 13

Page 14: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Tekst: Hermien Vanoost I VACATUREFOCUS

Drie beloftevolle start-upsop zoek naar vers talentStart-ups zijn doorgaans niet de grootste jobmotoren. Pas na verloopvan tijd valt er hier en daar een vacature uit de bus, en dan nogmeestal voor een heel specifiek profiel. Dat leert onze rondvraag bijdrie snelgroeiende start-ups.

7 medewerkers4 vacatures

25 medewerkers3 vacatures

11 medewerkers6 vacatures

Ongelooflijk hoeveel initiatieven in ons land jongondernemerschap ondersteunen. In dat ruimeaanbod zocht en vond Start it @ KBC een eigen in-valshoek. Naast de bank zelf zijn er nog zes anderestichtende leden van Start it @ KBC: Accenture,Mobile Vikings, Cronos, Flanders DC, iMinds enenkele academische partners. Elk vanuit huneigen invalshoek helpen ze mensen met innova-tieve ideeën aan een schaalbaar businessmodel eneen levensvatbaar bedrijf. Founding mother Ka-trien Dewijngaert: “Precies daar maken we hetverschil met andere incubatoren. Mensen die bijons komen hebben alleen een idee. Ze kunnen ernog geen bedrijf van maken. Hen willen we voor-uit helpen.” Maar liefst 1.200 ideeën passeerdensinds eind 2013 de revue. Een pitch, die vier keerper jaar wordt georganiseerd, bepaalt of een kan-didaat mag deelnemen. “Het streefdoel was om

tegen eind 2014 vijftig starters te begeleiden”, zegtKatrien Dewijngaert. “Het zijn er intussen 141, eenonverhoopt succes. Het toont aan dat meer en

meer mensen overwegen te ondernemen. Ookwie niet doorgaat krijgt trouwens feedback. Vaakzien we hen na verloop van tijd weer opduikenmet een verfijnd of compleet nieuw voorstel.”

Zij die slagen krijgen een jaar lang gratis werk-ruimte ter beschikking, bijvoorbeeld in de Boeren-toren in Antwerpen. Maar ook in Leuven, Hasselt,Gent, Kortrijk en Brussel is er gezocht naar uniekelocaties. Vanop die plek delen de starters lief enleed met elkaar. “We brengen hen samen in eencommunity, zodat ze van elkaar kunnen leren.Daarnaast krijgt iedereen een mentor uit een vande partnerorganisaties en zetten we workshops enevents op touw, zodat ze andere ondernemersontmoeten.” De eerste lichting jonge onderne-mers zwaaide eind april af. Negentien ideeën –zoals een platform waarop bestuurders data kun-nen analyseren en een app om makkelijk plaats-beschrijvingen te maken – groeiden uit tot eenecht bedrijf. Sommige zijn intussen zelfs al opzoek naar hun eerste werknemers. V

Start it @ KBC is onverhoopt succes

Van een idee alleen maak je nog geen bedrijfKatrien Dewijngaert,Founding mother Start it @ KBC

neoScores de iTunes van de partituren

• Opgericht door Bob Hamblok, Jonas Coomans en Bart Van der Roost.

• Begonnen op 1 juli 2013. • Het idee ligt al sinds 2008 op tafel. Tijdens

lange cafégesprekken tekenden de drie top-muzikanten een app uit waarmee je digitalepartituren kunt kopen en gebruiken. Sinds december 2014 is de app voor iedereen beschikbaar.

• Het team bestaat vandaag uit drie vennoten en vier medewerkers. Op korte termijn wilhet bedrijf extra softwareontwikkelaars rekruteren, aangevuld met enkele sales-,marketing- en administratieve profielen. Dit jaar zouden er minstens vier en maxi-mum vijftien werknemers moeten bijkomen.

REstore bouwt een virtuele elektriciteitscentrale

• Opgericht door Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts.

• Begonnen in 2010.• Het idee is vergelijkbaar met dat van Uber of

Airbnb. REstore groepeert bedrijven die bereidzijn om stroomverslindende machines af teschakelen wanneer de vraag naar elektriciteitpiekt of wanneer het stroomnet tijdelijk in deproblemen zit. Daarvoor ontwikkelde het be-drijf een innovatieve technologie. REstore betaalt hen hier een aanzienlijke vergoedingvoor. Energiebedrijven als Elia krijgen zo toegang tot een virtuele centrale.

• Het team bestaat uit vijfentwintig mede-werkers. Tegen eind dit jaar komen er ongeveervijftien bij. Momenteel is REstore op zoek naardrie business development managers, waarvaneen voor het Verenigd Koninkrijk.

UgenTec automatiseert dna-analyses

• Opgericht door Wouter Uten en Tom Martens.

• Begonnen op 30 april 2014.• Gespecialiseerd in snelle, geautomatiseerde

dna-analyses. Om een diagnose te stellen,moeten laboranten vandaag heel wat gege-vens manueel interpreteren. UgenTec ont-wikkelt software die dat overbodig maakt,waardoor de analyses tot dertig keer snellerverlopen.

• Het team bestaat momenteel uit tien men-sen. De twee oprichters vinden versterkingbij vier IT’ers, twee dataspecialisten en tweeverkopers. Binnenkort komt daar nog eenkwaliteitsmanager bij. Momenteel is het bedrijf op zoek naar twee softwareontwikke-laars, een data-analist, een projectmanager,een operations manager en een salesmede-werker. Idealiter zijn de toekomstige collega’s thuis in biotechnologie.

14 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

011_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:22 Page 14

Page 15: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

15VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Surf snel naar jobs.mivb.be

Laat de MIVB op wieltjes lopenLaat de MIVB op wieltjes lopenBeantwoord je aan dit profiel?• Technisch diploma (elektriciteit,

elektromechanica, bouw, elektronica…)• Flexibel en durver• Ambitieus• Liefde voor Brussel

Wat wij aanbieden:• Een verrijkende job in een

dynamische onderneming• Een interessant salaris• Extralegale voordelen• 35 dagen verlof

WORD TECHNICUS BIJ DE MIVB.

015_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:35 Page 15

Page 16: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

16 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Adifo ontwikkelt en ondersteunt een unieke lijn van industrie-speci� eke strategische software tools voor voederformulering, receptuurbeheer, kwaliteitsdatabeheer, rantsoenberekening, diensten in de cloud en ERP.Ontdek al onze vacatures op www.adifo.be of solliciteer via [email protected]

.NET developers

• C# 4.0

• Entity Framework, WPF & Silverlight

• Scrum

AX consultants(Microsoft Dynamics)

• Internationale werkomgeving

• Analyse en implementatie

Adifo Software zoekt versterking

√ Speci� eke trainings- en opleidingsmogelijkheden

√ Technologisch innoverend product met wereldfaam

√ Filevrije omgeving

AZ SINT-LUCAS BRUGGE ZOEKT EEN

COÖRDINATOR TECHNIEKEN M/V

Wij bieden u een job: met verantwoordelijkheid met een cruciale rol inzake zwakstroom- en

sterkstroominstallaties met focus op beheer & adviesverlening

U biedt ons: een bachelor diploma gerelateerd aan de

functie een passie voor PC gerelateerde technieken

zoals telefonie, gebouwenbeheer- systeem, ed.

Meer info? Surf naar www.stlucas.be/jobs

Als onafhankelijk bureau bieden wij onze cliënten, zowel kleine, middelgrote als grote ondernemingen totaaloplossingen in ons vakgebied. In ons advies overstijgen wij het pure wettelijke en trachten wij op vlak van opbouwende en sociale contacten de wettelijke context over te brengen

om risico’s op de meest efficiënte manier te minimaliseren.

Om advies te leveren op het vlak van veiligheid, gezondheid zijn wij op zoek naar een :

PREVENTIEADVISEUR NIV II/I –VEILIGHEIDSCOÖRDINATOR

Functiebeschrijving:

van wetgeving in veiligheidsonderrichtingen, informeren, opleiden en sensibiliseren personeel

exploitatievwden, uitwerken oplossingen

Profiel:

veiligheidscoördinator.

punctueel ingesteld persoon.

oplossingsgerichte geest

omgeving.

als geschreven.

Wij bieden:

en toffe collega’s.

job, firmawagen.

en mogelijkheid tot zelfontplooiing

Herken je je in dit profiel, stuur dan je CV en motiverende brief naar COTEBO bvba, t.a.v. P. De Cauwer, Herenstraat 9, 9170 St-Gillis-Ws, liefst via mail

Tel.: 03/707.09.25 – e-mail: [email protected] – website: www.cotebo.be

016_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:36 Page 16

Page 17: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

JOBPROFIEL

“Het is een vaak gehoorde verzuchting: bedrij-ven hebben het moeilijk om hun onderhouds-team aan te vullen.” Dag zegt WimVancauwenberghe, directeur van BEMAS, deBelgian Maintenance Asssociation. De laatstecijfers van de VDAB liegen er inderdaad niet om,zegt Jef Verstraeten, VDAB-vakexpert voor on-derhoudstechnici. “Wij bieden twee opleidingenaan: één voor onderhoudselektricien en éénvoor onderhoudsmecanicien. Tot op vandaagheeft de VDAB 3.568 vacatures voor onder-houdselektricien en 9.725 vacatures voor onder-houdsmecanicien ontvangen (vacatures vooruitzendarbeid telkens inbegrepen, red.). In reali-teit mag je die cijfers volgens mij verdubbelen,want niet alle vacatures geraken tot bij ons.”Onderhoudstechnicus is dus een knelpuntbe-roep, en de toekomst belooft weinig beterschap.“Er gaat een hele generatie babyboomers metpensioen, wat de uitstroom aanzienlijk zal ver-snellen”, weet Wim Vancauwenberghe. “Envoorlopig is de instroom te beperkt, enerzijdsomdat sowieso al weinig jongeren voor een tech-nische opleiding kiezen, anderzijds omdat hetaanbod aan opleidingen nog te klein is. Er zijnmaar een veertigtal secundaire scholen die eenspecialisatiejaar in onderhoudstechniek aanbie-den en vier hogescholen die een onderhoudsop-leiding inrichten.”

Van alles watTe weinig gekwalificeerde mensen voor te veeljobs dus. Maar is de aard van het werk ook nietproblematisch? Want moet een onderhouds-technicus niet vooral on the spot leren, omdatelk bedrijf met andere machinerieën werkt? “Elkbedrijf heeft een aparte technologische omge-ving, dat klopt”, aldus Vancauwenberghe. “Maar80 tot zelfs 90 procent van het werk is voor eenonderhoudstechnicus afhankelijk van dezelfdekennis en vaardigheden. Het is maar een heelklein deeltje van het werk dat voor elk bedrijfuniek is.”Vooral voor de opleiding onderhoudsmecani-cien vindt de VDAB heel moeilijk kandidaten endat heeft volgens Jef Verstraeten met vooroor-delen te maken. “Mannen in vuile overall dieonder de olie zitten, dat is het beeld dat mensenvan de job hebben. Maar door de technologischeevoluties is het werk drastisch veranderd. Meca-niciens werken nu veel preventiever, doen aller-lei analyses en metingen en monitoren machinesdeels vanaf de computer.” De VDAB merkt ook

dat het onderscheid tussen elektricien en meca-nicien stilaan achterhaald is. “We zijn op vraagvan de sector onze opleidingen aan het herstruc-tureren. We willen gaan naar één opleiding elek-tromechanica.” Een logische zet, vindt Wim

Vancauwenberghe van BEMAS: “Bedrijven gaansteeds meer op zoek naar technici die een hoopvaardigheden combineren. Mechanica, elektri-citeit, IT, meet- en regeltechniek. Omdat degrens tussen die vakgebieden vervaagt, zal hetopleidingsprogramma automatisch anders enzwaarder worden.”

De job vanonderhoudstechnicuszal in de fabriek vande toekomst alleenmaar aan belangwinnen.Wim Vancauwenberghe, directeur van BEMAS

De onderhoudstechnicus van de toekomst

>>

Een goede onderhoudstechnicus houdt de motor van je bedrijf draaiende,letterlijk en figuurlijk. Maar de kandidaten zijn te dun bezaaid om de vele vacatures in te vullen. Waar wringt het schoentje, en even belangrijk, wie past het schoentje?

Wim Vancauwenberghe van BEMAS: “De he-dendaagse onderhoudstechnicus moet zowelonderdelen kunnen monteren en demonte-ren, elektrisch aan- en afkoppelen als de stu-ring nakijken en programmeren.” Dat is eenmoeilijkheid, maar tegelijk een kans, denktJef Verstraeten van VDAB. “Die veelzijdigheidmaakt het beroep boeiender en uitdagenderdan vroeger.” Naast technisch competentmoet een goede onderhoudstechnicus vol-gens Vancauwenberghe vooral nieuwsgierigzijn. “Hij stelt zich constant vragen: hoe wer-ken dingen, hoe kunnen ze verbeteren, hoekan ik zorgvuldig werken, slijtage beperkenen de levensduur van machines en toestellenverlengen? Dankzij de onderhoudstechnicusworden materialen optimaal benut, waardoorde productiviteit en dus de economische ren-dabiliteit van een bedrijf omhoog gaat. De jobzal in de fabriek van de toekomst alleen maaraan belang winnen.” V

Ben jij een geboren onderhoudstechnicus?

Dankzij competentiemanagement worden technici bij Actemium optimaal ondersteund.

17VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

017_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:21 Page 17

Page 18: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

JOBPROFIEL

Samen met Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, ging BEMAS op zoek naar be-drijven die er alles aan doen om onderhoudstechnisch talent aan te trekken en te behouden.Voedingsbedrijf Alpro uit Wevelgem kwam als winnaar uit de bus, servicebedrijf Actemiumuit Zwijndrecht werd runner-up.

Jonas Vancauwenberghe werkt vijf jaar bij Alpro. Hij werkt als onder-houdstechnicus, maar is nu ook de technische leading hand van zijnteamleider. “Ik heb een middelbare schoolopleiding in elektromecha-nica en elektrotechniek genoten en heb stage gedaan bij verschillendebedrijven, waaronder Alpro. Bij Alpro voelde ik meteen veel collegia-liteit tussen de technische ploegen en een grote waardering voor hetwerk. Als je een suggestie hebt om een technische installatie beter telaten draaien, dan wordt er naar je geluisterd.” Doordat de technici inploegen werken, moet iedereen van alle markten thuis zijn. “We heb-ben wel elk onze specialiteit, maar we moeten ons kunnen behelpenwanneer we alleen zijn. Van welke aard een probleem ook is, wij moe-ten het oplossen. We zijn geen twee dagen met hetzelfde bezig, en netdat vind ik boeiend.” Bovendien wordt Jonas gestimuleerd: “Als je zelfinitiatief toont, krijg je heel veel kansen. Ik kan ook opleidingen vol-gen, zowel intensieve als opfriscursussen. Momenteel ben ik me uiteigen beweging in avondschool aan het omscholen naar graduaat elek-tromechanica. Het bedrijf betaalt de kosten, uiteraard op voorwaardedat ik hier nog een aantal jaren blijf.” Niet dat Jonas weg wil: “Alpro is

een bijzonder voor-uitstrevende fabriekaan het worden, metnieuwe machines ennieuwe functies.Door hier te werkenblijf ik zelf mee mettechnologische ver-nieuwingen.”

Multitechnisch bedrijf Actemium, onderdeel van VINCI Energies, rea-liseert en ondersteunt industriële processen en installaties. Adjunctcluster manager Dirk Schyvinck: “We werken op allerlei domeinen,waaronder elektriciteit, instrumentatie, automatisering en software.Bovendien werken we steeds on site bij onze klanten. Die verscheiden-heid in werk en omgeving maakt ons bedrijf sowieso aantrekkelijk.”Maar Actemium werkt ook heel actief aan een gunstig klimaat voortechnici. “Eerst en vooral bieden we veel opleidingsmogelijkheden.Startende werknemers worden getest en op basis van die tests wordteen op maat geschreven opleidingspakket gestart.” Naast dat luik com-petentiemanagement is er nog een aspect dat (onderhouds)techniciaantrekt: “We gaan voor een duidelijke link tussen het beleid en demedewerkers, zodat die laatste voelen dat ze echt bij het bedrijf horen.Onze operations support managers vormen de directe schakel tussende beleidsmakers en de mensen op de werkvloer. Zo worden de nodenen wensen aan beide kanten snel en efficiënt aangepakt.” TechnicusPaul Glaser, die al achttien jaar voor Actemium België werkt, kan datbeamen: “Ik word optimaal ondersteund en heb heel goede contacten

met de mensen opkantoor. Mijn baasgeeft me vertrouwen,maar is wel heel alerten actief als ik hulp ofinformatie nodig heb.Kortom, ik voel mehier erg gewaar-deerd.”

Tekst: Eline Maeyens

Alpro: “Onderhoudstechnici wordenhier serieus genomen”

Magneten voortechnisch talent

Actemium: “Technici voelen zich deelvan het bedrijf”

Werkplekleren Vancauwenberghe merkt wel een positievetrend op naar meer duaal leren, een combinatievan leren en werken. “Ook bij de VDAB werkenwe hard om werkplekleren te integreren”, zegtJef Verstraeten. “In onze opleidingen bieden weeen pakket algemene vaardigheden aan, maar despecialisatie moet binnen bedrijven gebeuren.Tijdens de opleiding door middel van stages, enna de opleiding door middel van IBO-trajecten(‘individuele beroepsopleiding’, waarbij een cur-sist in samenwerking met de VDAB wordt opgeleidbinnen het bedrijf waar hij zal worden aangeno-men, red.).” Verder zet de VDAB ook opleidingenop maat op poten, voor bijvoorbeeld bedrijvendie meerdere onderhoudstechnici tegelijk zoe-ken. “En in Antwerpen loopt momenteel eenmooie samenwerking tussen de VDAB, ANTTEC,een opleidingscentrum voor de metaalsector, eneen aantal bedrijven. Werkzoekenden worden erbeoordeeld op hun leervaardigheid en aanleg enkrijgen dan een opleiding afwisselend bij deVDAB, ANTTEC en in een van de bedrijven. Zokrijgen ze een praktische, doelgerichte opleidingdie hen klaarstoomt voor de arbeidsmarkt.” V Een onderhoudstechnicus bij Alpro doet geen twee dagen hetzelfde werk.

18 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

017_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:21 Page 18

Page 19: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

19VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

MExT (www.mext.be) te Roeselare is een snelgroeiend en dynamisch bedrijf dat pro-fessionele EHBO-producten en diensten levert voor méér dan 280.000 bedrijven en instellingen in de Benelux en Duitsland. MExT is marktleider en stelt ruim 170 enthousi-aste werknemers tewerk verspreid over de

Tilburg (Nederland) en Essen (Duitsland).

MExT wenst verder te groeien met de aanwerving van een betrokken M/V:

personeelsrekruteringen -selectie

AB&I10JAAR

Financieel Verantwoordelijke/CFO (4016)Je taken:

en weet je werknemers te overtuigen en te motiveren.

Aanbod:gevuld met extralegale voordelen in verhouding tot jouw ervaring en inzet.Interesse? Wij bevestigen altijd de goede ontvangst en behandelen jouw

Deze functie wordt exclusief door A. B. & I. behandeld.

Verantwoordelijke/CFO (4016)

Wij bevestigen altijd de goede ontvangst en behandelen jouw

MExT (www.mext.be) te Roeselaresnelgroeiend en dynamischfessionele EHBO-producten en diensten levert voor méér dan 280.000 bedrijven en instellingen in de Benelux en Duitsland. MExT is marktleider en stelt ruim aste werknemers tewerk verspreid over de

Tilburg (Nederland) en Essen (Duitsland).

MExT wenst verder te groeien met de aanwerving van een betrokken M/V:

Je bent de ideale kandidaat,maar we kennen je nog niet!Buy Way Personal Finance is de nummer

• Customer Service Agent m/v• Credit Analyst B2B m/v

Meer [email protected] ons uw vertrouwen verdienen

maar we kennen je nog niet!Buy Way Personal Finance

• Customer Service Agent

ZaalverantwoordelijkeIn samenwerking met je team zorg je voor een perfect verloop van de service, waak je over de zaalschikking en de dienstverlening. Je verwelkomt klanten, informeert en adviseert hen, geeft advies over wijnen, neemt bestellingen op, dient gerechten op in de zaal, biedt de rekening aan en ontvangt geld. Je passie voor wijnen combineer je met grote zin voor verantwoordelijkheid, mooie ervaring in keukenbeheer op restaurantniveau maakt van jou de ideale kandidaat.

Verantwoordelijke Event & CateringJe organiseert en waakt over een vlekkeloos verloop en opvolging van het eventprogramma door de activiteiten en instructies accuraat te verdelen over je team. Heb je niet het vereiste diploma, maar wel de nodige ervaring en een flinke portie organisatietalent en gedrevenheid, dan kom je ook in aanmerking voor deze job.

SouschefOnder leiding van chef Marc Clement beheer je de keuken van The Bistronomy en zorg je voor een punctuele afwerking van de gerechten. Je verzorgt de dagelijks lunches, catering van events, mise en place, ...

AANBOD VOOR DEZE FUNCTIES: Je krijgt een vast contract zonder weekendwerk in een aangename werksfeer. Je wordt tewerkgesteld in een vernieuwende en bloeiende zaak. Daarnaast mag je rekenen op een aantrekkelijk loon aangevuld met extralegale voordelen.

INTERESSE? Bezorg je sollicitatiebrief en cv aan Living Tomorrow, t.a.v. Linda Missoorten, Indringingsweg 1 in 1800 Vilvoorde of via mail naar [email protected] (T 02 263 01 33). Je kandidatuur wordt discreet behandeld.

Welkom in het restaurant van de toekomst! We nemen u mee op weg naar culinaire genot in het innovatieve kader van The Bistronomy. Kleine, uitgelezen gerechten met heel veel aandacht voor de herkomst ervan zorgen voor een unieke beleving. We brengen u met de toekomst in contact door verschillende nieuwe concepten te integreren. Denk maar aan de intelligente tafel of onze robot die u met plezier de wijnkaart komt toelichten. Aan het fornuis staat erkend sterrenchef Marc Clement. Om ons team te versterken, zoeken we momenteel volgende collega’s met uitgesproken interesse voor innovatie (m/v):

Jobs op maat, meteen in

jouw mailbox Surf naar Vacature.com

en registreer je nu.

019_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:38 Page 19

Page 20: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

20 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

WIJ HOUDEN VAN KNAPPE KOPPEN.

JE UITDAGING• In de massa foto’s ben je in staat die foto’s eruit te pikken die zich onderscheiden door hun technische kwaliteit en informatieve waarde en dus een meerwaarde betekenen voor onze kranten. • Je werkt het fotobeleid uit in overleg met de lay-out, de hoofdredactie en de newsmanagers. • Je weet de redactionele inhoud van De Tijd en L’Echo op treffende wijze te illustreren, zowel in print als online. • Je brieft de fotografen.

JE PROFIEL• Je hebt een diploma fotografi e, journalistiek en/of grafi sche vormgeving. • Je hebt een passie voor nieuws. • Je bent een goede communicator, je bent proactief en strikte deadlines schrikken je niet af. • Je bent bereid te werken volgens een fl exibel uurrooster. • Je bent tweetalig NL/FR. • Je hebt basiskennis van software voor fotobewerking (Photoshop, …).

WIJ BIEDEN JE• Een vervangingscontract van 6 maanden bij een vernieuwend mediabedrijf waar jonge, enthousiaste medewerkers meteen impact hebben op het bedrijfsresultaat.

INTERESSE? Stuur je cv, portfolio en begeleidende motivatiebrief naar jobs@mediafi n.be

Onze koppen vallen op. Omdat ze gemaakt worden door knappe koppen met een passie voor nieuws, een neus voor zaken, oog voor detail en zin voor organisatie. Mensen die even gedreven zijn als hun grote voorbeelden en die de ambitie hebben mee te werken aan het succes van Mediafin, het huis van de zakenkranten De Tijd en L’Echo en van de scherpste multimediakanalen in de mediasector.

Wordt het voor jou ook niet hoog tijd om je kop uit te steken als…

Picture editor (m/v)

020_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:37 Page 20

Page 21: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Vrouwen meer dan ooit welkom in de bouw

Zo man, zo vrouw: hoe Stadsbader werk maakt van gendergelijkheid

Weinig sectoren waar vrouwen zo uitzonder-lijk zijn als in de bouw. Toch staat ook daar gendergelijkheid op de agenda. Dat stelden wevast tijdens een bezoek aan aannemersbedrijfStadsbader.

Vrachtwagens die af en aan rijden en overal waarje kunt kijken bergen van zand en steenpuin. Nee,dit is niet bepaald een omgeving waar je veelvrouwen zou verwachten. Toch zijn ze op dehoofdzetel van aannemersbedrijf Stadsbader inHarelbeke nooit ver weg. Mieke Cocquyt (59) bij-voorbeeld is er verantwoordelijk voor de afdelingbouw. Vanuit haar functie volgt ze onder anderede bouwwerken bij sojaspecialist Alpro op. “Ikmoet zowat de eerste vrouw in de bouw geweestzijn”, lacht ze. “38 jaar geleden was ik als vrouwecht de vreemde eend in de bijt. Het begon al opde schoolbanken, waar ik als het enige meisje inde opleiding technisch ingenieur bouwkunde

veel aandacht trok. Ook later, toen ik als project-leider werkte, kreeg ik wel eens vragen. Zeker te-genover architecten heb ik me extra moetenbewijzen.”De tijden zijn dan wel veranderd, vrouwen in debouw, en bij uitbreiding in technische jobs, blij-ven een curiosum. Dat ervaart ook haar jongerecollega Iris Van De Putte (36), bio-ingenieur enverantwoordelijk voor de afdeling milieu. Op ver-gaderingen van de Ondernemers Vereniging Bo-demsaneerders is ze vaak de enige vrouw. Zeverwacht niet dat dat snel zal wijzigen. “In dezesector heb je weinig jobs met regelmatige uren.Behalve tijdens het bouwverlof staan onze wer-ven nooit stil. Zelfs als ik een dag verlof neem,krijg ik telefoons. Het is eigen aan de sector. Ikdenk dat veel vrouwen dat niet willen en daaromandere keuzes maken.” Zelf hebben beide vrou-wen dat flexibele werkritme nooit als een pro-bleem ervaren. Ze hebben zich er als gezin naar

weten te organiseren. Cocquyt vindt trouwensdat we de zaak niet mogen dramatiseren. “Het ispositief dat er vandaag meer vrouwen voor de

bouw kiezen dan toen ik aan mijn loopbaanbegon. Toch geloof ik niet dat de man-vrouw- >>

Helemaal gelijk zal deman-vrouwverdelingin deze sector nooitworden. Maar is datper se nodig?

Mieke Cocquyt, afdelingsverantwoordelijke bij Stadsbader

VISIE

21VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

021_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:21 Page 21

Page 22: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

22 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

verdeling in deze sector ooit gelijk zal zijn.Maar de vraag is: is dat per se nodig?”

Gender bij de koffieDe aandacht die de overheid en de media aan hetonderwerp schenken, juichen de vrouwen danweer toe. Zo konden ze de slogans rond gender-gelijkheid die dankzij een posterwedstrijd vanhet Europees Sociaal Fonds en MV United in hunkoffiekamer verschenen, wel smaken. De wed-strijd stond open voor alle Belgische bedrijven enhun medewerkers. Uit de gendergerelateerdespreuken die de werknemers instuurden, koos deorganisatie er maandelijks drieuit om op posters te drukken.Vervolgens vielen die bij 2.000bedrijven in de bus en op dekoffietafel. Bij Stadsbader wasmanagementassistente JulieHerpels (29) een van de creati-vo’s die aan de brainstorm deel-nam. Met een van hunverzinsels (zie inzet) kaapten zede hoofdprijs weg, een super-deluxe koffiemachine. Maarmeer nog dan de prijs bracht dedeelname aan de wedstrijd eenhele bewustwording op gang.Herpels: “Dankzij de wedstrijdkwamen we tot het inzicht datStadsbader op het gebied vangendergelijkheid best wel wat bakens verzet. Hierzitten aardig wat vrouwen op zogenaamde ‘man-nelijke jobs’.” Opgegroeid in een familie van dokters en met eendiploma economie en talen in de hand, had JulieHerpels zelf geen enkele affiniteit met de sector.Toen ze twee jaar geleden het voorstel kreeg ombij Stadsbader aan de slag te gaan, dacht ook zijaanvankelijk vanuit de clichés. “Ik veronder-stelde dat de bouw een harde wereld was, echtniets voor mij. Maar door te praten en te proevenvan de sfeer in het bedrijf, ging ik uiteindelijkoverstag.” Als ze aan haar sollicitatiegesprekkenterugdenkt, dan kan ze niet anders dan besluitendat het bedrijf zich ruimdenkend opstelt. “Ik

kreeg op geen enkel moment de vraag of ik het alsjonge vrouw wel zag zitten om in de bouw te wer-ken. Het was niet van ‘je weet toch waar je aan be-gint?’ Ik heb nooit het gevoel gehad in eenmannenwereld terecht te komen.”

Gezocht: vrouwen op de werfHr- en logistiek manager Walter Schoonvaere isalvast blij dat Julie Herpels het selectieproces er-varen heeft zoals hij het voor ogen had. “Vrou-wen maken bij ons evenveel kans als mannen. Wemaken absoluut geen selectie op basis van ge-slacht, leeftijd of afkomst. Wat telt zijn de compe-

tenties, de persoonlijkheid ende gedrevenheid. Past de kandi-daat in onze bedrijfscultuur?Dat is de vraag. Misschien raarom te zeggen, maar eigenlijkzijn we bewust niet met genderbezig. Die aanpak resulteert ineen voor onze branche goedeman-vrouwverhouding: onge-veer een op de vijf bedienden iseen vrouw.”Al moeten we daar meteen aantoevoegen dat de vrouwen vanStadsbader vooral in de admini-stratief-technische functies zit-ten, zeg maar de binnendienst.Calculatie, werkvoorbereidingen aankoop zijn de populairste

jobs onder de dames. Het aantal vrouwelijkewerfleiders is erg beperkt, al wordt ook daar aangewerkt. Schoonvaere: “Zoals elk jaar rond dezetijd zijn we volop bezig met onze rekruterings-campagne onder de schoolverlaters. Mogelijkkomt daar dit jaar een vrouwelijke werfleider uit.”Als het zover is, zal dat onder de mannelijke col-lega’s zeker het nodige tumult teweegbrengen.Net zoals 38 jaar geleden bij Mieke Cocquyt hetgeval was. V

VISIE

Op zoek naar een job in de bouw?www.vacature.com/bouw

>>

Stadsbader-vrouwen organiseren triatlonEen gezonde geest in een gezond lichaam.Omdat Stadsbader die boodschap graag wilondersteunen, zet het voor zijn werknemersregelmatig een sportieve activiteit op hetprogramma. Zo fietsten of wandelden driejaar geleden 110 werknemers de Mont Ven-toux op. Dit jaar wagen ze zich aan een tri-atlon waarbij drie werknemers samen driedisciplines afwerken. Leuk detail: de organi-satie van het evenement ligt dit jaar hoofd-zakelijk in handen van vrouwelijkewerknemers. Ook op dat vlak staan de vrou-wen van Stadsbader hun mannetje.

Tekst: Hermien Vanoost

Enkele vrouwelijke sterkhouders bij Stadsbader: Mieke Cocquyt, Julie Herpels, Iris Van De Putte.

021_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:21 Page 22

Page 23: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

23VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

werkenbijdepersgroep.bePASSIE VOOR

TALENT

Bij de Persgroep Publishing maak je het zelfwaar. Wij geven je alle kan-sen om resultaten te behalen. Met passie vooronze sterke merken en pro-ducten, zowel nieuwsmedia (Het Laatste Nieuws enHLN.be, De Morgen en DeMorgen.be), magazines (Dag Allemaal,Goed Gevoel, TV Familie,Joepie, NINA, DM Maga-zine, Goesting)als gespeci-aliseerde sites zoalsTweakers.be. Maar je doethet wel op jouw manier. In alle vrijheid en met een&inke portie verantwoorde-lijkheid. Reken maar dat weje daarvoor weten te waar-deren. Van jou verwachtenwe alvast actie en de driveom telkens die ‘extra mile’ tegaan. Samen met je team,elke dag opnieuw.

Wie weet word jij onze nieuwe (m/v)

Research Executive / Data-analistHeb je ervaring in marktonderzoek of data-analyse? Hebben Excelen SPSS geen geheimen voor jou? Dan ben jij misschien de cijferwizard die wij zoeken! Je gaat aan de slag in ons research-team, waar je verantwoordelijk bent voor de opvolging van kwantitatieve onderzoeksprojecten. Je stelt vragenlijsten op, programmeert ze en verwerkt, analyseert en presenteert de resultaten. Hiervoor werk je actief samen met interne klanten,vooral de sales- en marketingafdeling. Je denkt actief mee na enondersteunt deze afdelingen met heldere onderzoeksresultaten.Daarnaast zorg je voor de analyse en samenvatting van bestaandestudies.

Plaats van tewerkstelling: Asse

Gebeten om je grenzen te verleggen?Solliciteer meteen online of check onze andere vacatures.

Volg de Persgroep Publishing op Facebook

Wij houden je handje

niet vast.Wel je potentieel.

023_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:36 Page 23

Page 24: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Vacature bekroonde de Vlaamse overheid vorig jaar met de titel‘Employer of the Year’. Doorslaggevende factoren bleken dewerkzekerheid, de goede balans tussen werk en privé, de uitdagendejobinhoud, de opleidingsmogelijkheden en de maatschappelijkerelevantie. Een aantal personeelsleden geven een inkijkje in hunwerkomgeving.

Stephanie De Wulf is directeur rekrutering en selectie bij de Vlaamse over-heid. “Onze organisatie telt zo’n 27.500 personeelsleden. De Vlaamse regeringheeft beslist dat er bespaard moet worden op het aantal personeelsleden inde Vlaamse overheid, maar dat wil niet zeggen dat er een wervingsstop is.Ook in die krimpende context doen we er alles aan om de juiste talenten aante trekken. Op onze jobsite www.werkenvoorvlaanderen.be zijn momenteel74 vacatures te vinden, voor de meest uiteenlopende functies.”

Welke profielen zoekt de Vlaamse overheid?“Onze organisatie is heel divers. Je kent diensten als Toerisme Vlaanderen,De Lijn, Kind & Gezin, Agentschap voor Natuur & Bos. Wel, dat zijn maar eenpaar van onze agentschappen en departementen. Dat betekent dat wij jobsaanbieden in de meest uiteenlopende vakgebieden, voor de meest uiteenlo-pende functies: ingenieurs, verpleegkundigen, jeugdwerkers, boswachters,informatici, juristen, schoonmakers, noem maar op. De Vlaamse overheidzoekt zowel gemotiveerde schoolverlaters als mensen met ervaring. We zet-ten heel bewust in op diversiteit, wat wil zeggen dat factoren als geslacht, af-komst, leeftijd, geaardheid, handicap of chronische ziekte geen verschilmaken bij onze aanwervingen. De Vlaamse overheid selecteert medewerkersop basis van hun talent.”

Hoe ziet de cultuur eruit? “Bij de Vlaamse overheid staan de waarden openheid, daadkracht, vertrou-wen en wendbaarheid centraal. We willen dat personeelsleden zelf initiatiefnemen en integer handelen. Verder zijn we op zoek naar mensen die flexibelzijn en veranderende taken willen uitvoeren. De Vlaamse overheid is al langgeen statische organisatie meer van mensen die vastzitten in hun job. Mensenmoeten zich op allerlei vlakken kunnen ontwikkelen en makkelijk van dienstkunnen veranderen als ze dat willen of als daar nood aan is. We werken hardaan een modern HR-beleid: de Vlaamse overheid biedt een aantrekkelijk pak-ket sociale en financiële voordelen, bewaakt de balans tussen werk en privé(met voldoende verlofdagen, telewerkmogelijkheden en kinderopvang in va-kantieperiodes), biedt de mogelijkheid om opleidingen te volgen enz. DeVlaamse overheid vraagt veel, want de werkdruk kan best hoog zijn, maargeeft dus ook veel terug.” V

Fatima El Herbouti,selectieverantwoordelijke

“Ik werk sinds een jaar als selectieverantwoorde-lijke bij het agentschap Overheidspersoneel.

Ik ben klinisch psychologe van opleiding. Tijdens een postgraduaat humanresources-management botste ik op informatie over deVlaamse overheid, en ik was geïntrigeerd.

Toen ik een vacature tegenkwam die me ophet lijf geschreven was, heb ik geen moment

geaarzeld. Mijn werkdagen zijn heel gevarieerd enik kom met heel uiteenlopende mensen in contact. Ik voer intake-gesprekken, neem tests af, zit competentiegerichte interviews voor.Ik kan ook meewerken aan andere projecten. Zo heb ik een netwerkvoor stages binnen de Vlaamse overheid op poten gezet, deed ik deoriënteringsgesprekken naar aanleiding van de zesde staatshervor-ming enz. Dankzij die bijkomende kansen voel ik me extra voldaan inmijn job. De dienst waarbinnen ik werk is bijzonder modern. We genieten van glijdende werkuren en kunnen een keer per week tele-werken. Als ik in een satellietkantoor van de Vlaamse overheid eenvergadering of selectiegesprekken heb, dan kan ik ervoor kiezen omter plaatse mijn werkdag verder te zetten. Van de zogezegde ‘ambte-narenmentaliteit’ heb ik nog niets gemerkt. Ik zag meteen dat mijncollega’s hard werken, en ook bij mij ligt de werkdruk best hoog. Wewerken resultaatsgericht, en niet op basis van uren aanwezigheid. Jekrijgt hier vertrouwen en de mogelijkheid om je interesses en talentenmaximaal in te zetten.”

Bieke Moelans,onderzoeker mobiliteit en verkeersveiligheid

“Ik werk bijna dertien jaar bij het verkeerscentrum,binnen het departement Mobiliteit en Openbare

Werken. Ik ben wiskundige van opleiding. Ikmaak studies over de verkeersveiligheid endoorstroming op snelwegen en tracht met be-hulp van statistische modellen de oorzaak van

ongevallen te achterhalen, om zo ook naar mo-gelijke oplossingen te zoeken. Met onze studies

en adviezen ondersteunen we ons beleidsdomein.Mijn werk is boeiend, maatschappelijk relevant en zinvol. Dat vind ikbelangrijk. Ik kan binnen de Vlaamse overheid ook werken aan mijnpersoonlijke ontwikkeling. Ik heb interesse in een leidinggevendefunctie en krijg de kans om me daar verder in te bekwamen. Ik kan op-leidingen volgen, beroep doen op een jobcoach enz. Als ik in de toe-komst verder wil gaan in leiding geven, dan zal dat wellicht nietbinnen mijn huidige afdeling zijn. Maar de Vlaamse overheid is grooten biedt veel mogelijkheden, dus ik heb vertrouwen in de toekomst.Maar: hoe groter het ‘bedrijf’, hoe meer regels, structuren en ‘muren’er zijn. Het systeem is dus wel wat logger, al is er een serieuze veran-deringsoperatie aan de gang. Afdelingen worden herbekeken en hetdubbele werk wordt eruit gehaald. En regels hebben ook voordelen:ik weet perfect wat mijn plichten zijn, maar ook wat mijn rechten zijn.Ik zal bijvoorbeeld niet scheef bekeken worden als ik een tijdje viervijfde ga werken wanneer mijn jongste dochter naar het eerste leerjaargaat. Dat is in de privésector vaak anders, vrees ik.”

Een blik achter de schermen bij de

Vlaamse overheidTekst: Eline MaeyensOVERHEID

Foto © Joris Casaer 2015

24 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

024_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:19 Page 24

Page 25: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

25VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

025_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:36 Page 25

Page 26: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

26 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

8TIPS & TRICKS

In de meeste teams is het duidelijk: de manager is de leider en zijn mede-werkers zijn de andere teamleden. Maar soms wordt er een team samenge-steld met mensen uit verschillende afdelingen of verschillende organisaties.Ook in dat geval moet er een duidelijke leider worden aangeduid.

1

Elk teamlid moet goed begrijpen wat het team als geheel probeert te bereiken.Dat kan alleen als dat doel op een objectieve manier gemeten kan worden.Doelen mogen nooit vaag zijn.

2

Alles wat bijdraagt tot het bereiken van de groepsdoelstellingen moet wor-den uitgewisseld. Dat gaat zowel om materiële zaken als geld, computers,bureaumateriaal of werkruimte, als om immateriële zaken als ideeën of en-thousiasme.

4

Frequent communiceren is niet moeilijk: beleg gewoon op regelmatige tijd-stippen een groepsvergadering. Wekelijks is een minimum, maar in de meestegevallen zal het vaker moeten. Efficiënt communiceren is moeilijker. De team-leider moet erover waken dat elk teamlid alles begrijpt.

5

Voor meer tips surf naar www.vacature.com

Duid een leider aan

Ga voor één kwantificeerbaar doel

Communiceer veel en efficiënt

Een groot ego kan soms een voordeel zijn, bijvoorbeeld bij verkopers. Maartoch is het vaak nodig dat je de algemene doelstellingen boven de individuelebijdragen van de teamleden neemt. Divagedrag helpt een team nooit vooruit.

6Zet af en toe je ego opzij

Om de drie of vier vergaderingen zou elk teamlid een punt van verbeteringnaar voren moeten brengen. Op die manier evalueert het team zichzelf op eensystematische manier, en kan de teamleider terugkerende, algemene proble-men ontdekken.

7 Evalueer regelmatig

Als de teamleider merkt dat verschillende mensen dezelfde problemen noe-men, dan is het tijd om algemeen in te grijpen. Daarnaast moet hij zich ookontfermen over de belangrijke individuele problemen die teamleden onder-vinden.

8Stuur bij

Om hun dagelijks werk te kunnen uitvoeren moeten de teamleden preciesweten wat van hen wordt verwacht. Zonder die duidelijkheid zullen ze elkaarvoor de voeten lopen. Uiteraard moeten de rollen van de teamleden voortdu-rend geëvalueerd en bijgestuurd worden.

3 Geef elk teamlid een duidelijke rol

Wissel zaken uit

Als een organisatie op wieltjes loopt heeft dat vaak te maken met goed teamwork. Een hechtsamenwerkend team leidt namelijk tot topprestaties. Maar aan welke regels moet een goedteam voldoen?

tips voor goed teamwork

Bron: Bnet.com

26

026_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:15 Page 26

Page 27: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

27VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

027_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:35 Page 27

Page 28: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

28 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

028_GPV2QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 19:12 Page 28

Page 29: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

Op zoek naar nog

meer jobs?

Surf naar Vacature.com

29VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

What’s online?ONLINE

Deze week op Vacature.com

Apple werft aan voortoekomstige flagshipstore in BrusselWaag jouw kans om aan de slag tegaan bij Apple.

www.vacature.com/apple

Kwart meer vacatures in 2015Het groeiende vertrouwen bij onderne-mers vertaalt zich in meer vacatures inons land. Volgens de laatste RobertWalters European Job Index steeg hetaantal personeelsadvertenties met 26%ten opzichte van vorig jaar.

www.vacatures.com/2015

8 redenen waarom jeminder verdient dan jezou willenOm een goedbetaalde job binnen terijven moet je over een flinke dosisgeluk beschikken, maar er zijn ookheel wat factoren die je zelf in dehand hebt.

www.vacature.com/minderdanjezouwillen

Solliciteren? Onderhandelen over je loon mag weer38% van de Belgische humanresources-managers is, in vergelijking met vorigjaar, meer bereid om met kandidatenover het salaris te onderhandelen.

www.vacature.com/onderhandelen

Jouw kantoorbaanover 20 jaarHoe ziet een doorsnee kantoor erover twintig jaar uit? Volgens Wim deRidder, hoogleraar ‘Toekomstverken-ning en Toekomstonderzoek’ aan deUniversiteit Twente, gaan we in detoekomst totaal anders werken.

www.vacature.com/toekomst

V Meer interessante artikels en tips kan je vinden op www.vacature.com

029_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:16 Page 29

Page 30: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

30 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Talent SpecialistMet een diepgaande expertise in competentiemanagement en functieclassificatie

Hudson zoekt medewerkers die gaan voor kwaliteit en professionaliteit. Mensen die begaan zijn met hun klanten en lange termijnrelaties willen uitbouwen en dan ook alles in het werk stellen om klanten door hun aanpak te overtuigen dat ze bij Hudson aan het juiste adres zijn. Kortom, mensen die hun job doen met passie. Klanten helpen om HR-processen en -systemen op te zetten om talent aan te trekken, te beheren en te behouden, daar draait het om in onze afdeling Organisational Talent Management (OTM).

Senior Consultant Talent Management neem je het projectleiderschap op van diverse klantenprojecten, zowel in de openbare als in de privésector. Deze projecten zijn heel uiteenlopend naar vorm en duur. Het betreft functieclassificatieprojecten, eventueel gecombineerd met competentiemanagement en beloningsbeleid. Je adviseert klanten over het verder professionaliseren van het HR-beleid en de HR-systemen in brede zin. Je begeleidt klanten bij de definiëring van een project en bij de uitvoering van de diverse projectstappen.

projectleider sta je in voor het faciliteren van de opmaak van functiebeschrijvingen, het wegen van functies aan de hand van onze intern®) en het uittekenen van een functieclassificatiemodel.

Daarnaast zal je het uitgewerkte classificatiemodel ook bespreken met de directie en met de syndicale organisaties. functieclassificatieprojecten ligt, wordt van jou ook verwacht de kennis te verbreden naar andere

disciplines binnen ons team, met name beloning, competentie- en performance management. Je vormt met andere woorden als brede HR-adviseur een klankbord voor je klanten.

Bestaande klanten volg je op, klantencontacten uit het verleden houd je warm. Je ontmoet ook potentiële nieuwe klanten. Je neemt deel aan netwerkevents waarop onze klanten worden uitgenodigd.

master diploma in een economische, menswetenschappelijke of juridische richting en beschikt over 3 tot 5 jaar ervaring, in een HR-functie of als consultant. Je hebt ervaring met functieclassificatie, competentiemanagement en/of performance management en wil jouw expertise verder verdiepen en/of verbreden.

moedertaal, als in het Frans en het Engels. Met jouw communicatie- vaardigheden, zin voor analyse, flexibiliteit en punctualiteit, maak je het verschil.

Hudson is internationaal marktleider in HR-dienstverlening. Via onze Rekrutering & Selectie, Talent Management en Interim Management oplossingen helpen wij onze klanten om succes te boeken met mensen. Met bijzondere mensen naar bijzondere prestaties.Ter ondersteuning van ons team in Brussel zijn we op zoek naar een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728522.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

GENTHudson is internationaal marktleider in HR-dienstverlening. Via onze Rekrutering & Selectie, Talent Management en Interim Management oplossingen helpen wij onze klanten om succes te boeken met mensen. Met bijzondere mensen naar bijzondere prestaties.Ter ondersteuning van ons team in

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

ProductiemanagerCoachend-sturende peoplemanager met passie voor lean principes en techniek

Je functie:

Je profiel:

Aanbod:

Dana Belgium, gevestigd in Sint-Michiels Brugge, maakt deel uit van Dana Corporation, een beursgenoteerde Amerikaanse multinational. De firma is in 1904 ontstaan in Ohio. In 25 landen werkt men in 90 productieplants en 15 R&D-centers continu aan state-of-the-art technologie en producten voor automotive, commerciële voertuigen en off-highway machines. Wereldwijd realiseert men vandaag met 23.000 mensen een omzet van 6,6 miljard USD. De site in Brugge behoort tot de Off-Highway divisie van Dana en is het competence centre van koppelomvormers en powershifttransmissies voor zware werktuigmachines. Een 500-tal medewerkers staan in voor de ontwikkeling, de productie en verkoop. Om de verdere professionalisering van de plant te ondersteunen, zoeken we een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728811.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

BRUGGE

Productiemanager

Dana Belgiumbeursgenoteerde Amerikaanse multinational. De firma is in 1904 ontstaan in Ohio. In 25 landen werkt men in 90 productieplants en 15 R&D-centers continu aan state-of-the-art technologie en producten voor automotive, commerciële voertuigen en off-highway machines. Wereldwijd realiseert men vandaag met 23.000 mensen een omzet van 6,6 miljard USD. De site in Brugge behoort tot de Off-Highway divisie van Dana en is het competence centre van koppelomvormers en powershifttransmissies voor zware werktuigmachines. Een 500-tal medewerkers staan in voor de ontwikkeling, de productie en verkoop. Om de verdere professionalisering van de plant te ondersteunen, zoeken we een (m/v)

030_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:48 Page 30

Page 31: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

31VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Supplier Quality Expert

Verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid naar leveranciers

Referentie: BE728905

Je profiel:

Quality Requirements & Certification Expert

Drijvende kracht achter de certificatie van de corporate

quality processenReferentie: BE728906

QA-QC Manager

Verantwoordelijk voor het kwaliteitsbeleid voor

de plant Ertvelde

Referentie: BE728907

Je profiel:

Oleon is Europese marktleider in de productie van oleochemische grondstoffen en derivaten. Natuurlijke oliën en vetten worden omgezet naar een breed gamma aan oleochemische producten. Deze worden gebruikt voor toepassingen o.a. binnen cosmetica, oilfield, voeding, smeermiddelen, polymerenchemie... De producten – gemaakt van hernieuwbare grondstoffen – combineren een sterke performantie met een hoge graad aan biologische afbreekbaarheid. Oleon telt een 900-tal medewerkers en 7 productie-sites, haalt een wereldwijde omzet van 700 miljoen euro en is aanwezig in een 100-tal landen. Oleon maakt deel uit van de Franse groep Avril. Omdat ze kwaliteit hoog in het vaandel dragen, zijn ze voor de verdere uitbouw van het kwaliteitsteam op zoek naar een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van de juiste referentie.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

ERTVELDE - OELEGEM

Supplier Quality Expert

Oleonoliën en vetten worden omgezet naar een breed gamma aan oleochemische producten. Deze worden gebruikt voor toepassingen o.a. binnen cosmetica, oilfield, voeding, smeermiddelen, polymerenchemie... De producten – gemaakt van hernieuwbare grondstoffen – combineren een sterke performantie met een hoge graad aan biologische afbreekbaarheid. Oleon telt een 900-tal medewerkers en 7 productie-sites, haalt een wereldwijde omzet van 700 miljoen euro en is aanwezig in een 100-tal landen. Oleon maakt deel uit van de Franse groep Avril. Omdat ze kwaliteit hoog in het vaandel dragen, zijn ze voor de verdere uitbouw van het kwaliteitsteam op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer voor de functie Project Engineer (referentie BE727602) en Quality Engineer (referentie BE727606) bij Jeroen Peeters via [email protected]. Voor de functie Supply Chain Manager (referentie BE727757) kan u terecht bij Jan Clays via [email protected]. Je reactie wordt snel en confidentieel behandeld.

Project Engineer (BE727602)Hands-on en technisch allround ingenieur met goede interpersoonlijke vaardigheden

Quality Engineer (BE727606)Leergierige en analytische ingenieur

Supply Chain Manager (BE727757)Gedreven peoplemanager en supply chain expert

BMT Aerospace levert wereldwijd tandwielen en mechanische componenten voor luchtvaarttoepassingen en staat in voor R&D, design, mechanische afwerking, warmtebehandeling, oppervlaktebehandeling alsook labotesten. BMT Aerospace International is actief op 3 locaties: USA, Roemenië en België. De Belgische organisatie gelegen te Oostkamp is reeds decennia lang een toonaangevend partner van klanten als Airbus, Boeing, Bombardier, Embraer, Irkut en Sukhoi voor zowel de ontwikkeling als het produceren van flight critical components. Om de toekomst te verzekeren van het team van een 100-tal experts zijn we op zoek naar (m/v)

OOSTKAMP

Project Engineer

BMT Aerospaceen staat in voor R&D, design, mechanische afwerking, warmtebehandeling, oppervlaktebehandeling alsook labotesten. BMT Aerospace International is actief op 3 locaties: USA, Roemenië en België. De Belgische organisatie gelegen te Oostkamp is reeds decennia lang een toonaangevend partner van klanten als Airbus, Boeing, Bombardier, Embraer, Irkut en Sukhoi voor zowel de ontwikkeling als het produceren van flight critical components. Om de toekomst te verzekeren van het team van een 100-tal experts zijn we op zoek naar (m/v)

030_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:48 Page 31

Page 32: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

32 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Resultaatgerichte onderhandelaar met ervaring in private label Je functie:

Je profiel:

Aanbod:

Ysco maakt deel uit van de Milcobel-groep, de grootste Belgische zuivel-coöperatieve, en behoort tot de top van de Europese roomijsproducenten. In zijn 2 productie-units gevestigd te Langemark en Argentan (Fr) wordt met 650 medewerkers 155 miljoen liter roomijs op jaarbasis geproduceerd en wordt een omzet van 225 miljoen euro gerealiseerd. Ter versterking van de Sales Divisie te Langemark is Ysco op zoek naar 2 nieuwe medewerkers (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected] met vermelding van de juiste referentie.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Sales Manager Nederland(BE728418)

Sales Manager Duitsland (BE728420)

LANGEMARKYsco maakt deel uit van de Milcobel-groep, de grootste Belgische zuivel-coöperatieve, en behoort tot de top van de Europese roomijsproducenten. In zijn 2 productie-units gevestigd te Langemark en Argentan (Fr) wordt met 650 medewerkers 155 miljoen liter roomijs op jaarbasis geproduceerd en wordt een omzet van 225 miljoen euro gerealiseerd. Ter versterking van de Sales Divisie te Langemark is Ysco op zoek naar 2 nieuwe medewerkers (m/v)

Sales Manager Nederland

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Talent Acquisition OfficerCreatieve professional met expertise in rekrutering en selectie

Je functie:

Je profiel:

Van Gansewinkel is zowel afvaldienstverlener als grondstoffenleverancier. We zamelen afval in en bewerken of verwerken afval tot grondstoffen. De Benelux is onze thuismarkt maar we zijn ook actief in Duitsland, Tsjechië, Polen, Frankrijk, Hongarije en Portugal. Met zo’n 5800 medewerkers realiseren we een jaaromzet van circa 1,0 miljard euro. Afval wordt door de meeste mensen als ongewenst beschouwd. Als iets zonder waarde. Van Gansewinkel denkt daar heel anders over. Want in afval van vandaag groeit de kiem voor de producten en goederen van morgen. Wij maken er zelf graag iets moois van. Momenteel wensen we binnen Van Gansewinkel België het HR team te versterken met een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728272. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

PUURS

Talent Acquisition OfficerCreatieve professional met expertise in rekrutering en selectie

Van Gansewinkel verwerken afval tot grondstoffen. De Benelux is onze thuismarkt maar we zijn ook actief in Duitsland, Tsjechië, Polen, Frankrijk, Hongarije en Portugal. Met zo’n 5800 medewerkers realiseren we een jaaromzet van circa 1,0 miljard euro. Afval wordt door de meeste mensen als ongewenst beschouwd. Als iets zonder waarde. Van Gansewinkel denkt daar heel anders over. Want in afval van vandaag groeit de kiem voor de producten en goederen van morgen. Wij maken er zelf graag iets moois van. Momenteel wensen we binnen Van Gansewinkel België het HR team te versterken met een (m/v)

032_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:50 Page 32

Page 33: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

33VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

AankoperDynamische sourcing professional

Je functie:

Je profiel:

Aanbod:

Snack Food Poco Loco, gelegen te Roeselare, is lid van de Finse Paulig Group, die 2000 werknemers telt en in 2014 een omzet realiseerde van 867 miljoen euro. Als “private label” fabrikant is Poco Loco zelf verdeler van Tex Mex-voeding. Hun ruime variëteit aan tortillachips, wraps, dinnerkits, kruiden & dipsauzen, zijn wereldwijd in ruim 80 landen te verkrijgen. De productiesite telt na 20 jaar bestaan 400 werknemers en behaalde in 2014 een omzet van ruim 200 miljoen euro. Het bedrijf kent een gestage groei, die te danken is aan een hoge mate van flexibiliteit, dynamiek en innovatie. Dit zowel op vlak van productontwikkeling als op vlak van doorgedreven automatisering in de productie en continue herziening van de interne werkprocessen. Om de verdere professionalisering van het Sourcing Departement vorm te geven is Snack Food Poco Loco op zoek naar een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via mail [email protected] met vermelding van referentie BE728857. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

ROESELARESnack Food Poco Loco2014 een omzet realiseerde van 867 miljoen euro. Als “private label” fabrikant is Poco Loco zelf verdeler van Tex Mex-voeding. Hun ruime variëteit aan tortillachips, wraps, dinnerkits, kruiden & dipsauzen, zijn wereldwijd in ruim 80 landen te verkrijgen. De productiesite telt na 20 jaar bestaan 400 werknemers en behaalde in 2014 een omzet van ruim 200 miljoen euro. Het bedrijf kent een gestage groei, die te danken is aan een hoge mate van flexibiliteit, dynamiek en innovatie. Dit zowel op vlak van productontwikkeling als op vlak van doorgedreven automatisering in de productie en continue herziening van de interne werkprocessen. Om de verdere professionalisering van het Sourcing Departement vorm te geven is Snack Food Poco Loco op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

ProcesingenieurSterke teamplayer met ruime technische expertise en zin voor initiatief

Je functie:

Je profiel:

Hudson is binnen een wereldwijd actief netwerk marktleider in Rekrutering & Selectie, Talent Management Solutions en Interim Management. Wij beschikken over de nodige ervaring en deskundige middelen om Human Capital Strategies te vertalen in praktische acties en meetbare resultaten. Als marktleider streven we ernaar om ‘s werelds beste te zijn bij het helpen van werkgevers om succes te boeken met mensen. Hudson België, met kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt en Louvain-la-Neuve, is een onderdeel van de beursgenoteerde internationale Hudson Group.

Voor onze klant in Zuid-West-Vlaanderen, actief in de chemische sector, zijn wij in het kader van verdere optimalisatie op zoek naar een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728834.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

ZUID-WEST-VLAANDEREN

032_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:50 Page 33

Page 34: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

34 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected], Lies Allegaert, Moutstraat 56, 9000 Gent, tel. +32 9 242 53 28 met vermelding van referentie BE727768. Je reactie wordt snel en confidentieel behandeld.

DivisiemanagerResultaatgerichte peoplemanager met technisch inzicht en commerciële flair

Je functie:

Je profiel:

Aanbod:

Carpenter België, het voormalige Dumo, werd in 2007 overgenomen door het Amerikaanse Carpenter. Carpenter is ‘s werelds grootste fabrikant van producten voor slaapcomfort, meubels en andere markten, en is verticaal geïntegreerd. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en is een financieel solide familiale groep met 19 productieplants, 4700 medewerkers en 56 locaties wereldwijd. In België (Roeselare) stelt Carpenter 75 medewerkers tewerk (waarvan 23 bedienden) en realiseert het bedrijf een omzet van 35 miljoen euro. In het kader van de verdere professionalisering van het bedrijf zijn wij op zoek naar een (m/v)

ROESELARECarpenter België‘s werelds grootste fabrikant van producten voor slaapcomfort, meubels en andere markten, en is verticaal geïntegreerd. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en is een financieel solide familiale groep met 19 productieplants, 4700 medewerkers en 56 locaties wereldwijd. In België (Roeselare) stelt Carpenter 75 medewerkers tewerk (waarvan 23 bedienden) en realiseert het bedrijf een omzet van 35 miljoen euro. In het kader van de verdere professionalisering van het bedrijf zijn wij op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Business AnalistErvaren analist om bedrijfsprocessen in te richten en te verbeteren

Je functie: Als Business Analist analyseer je de behoefte voor informaticatoepassingen door in nauw overleg met de operationele business te

Je profiel:

Aanbod:

Packo Inox (www.packo.com), met hoofdzetel in Zedelgem en vestiging in Diksmuide, is uitgegroeid van een klein familiebedrijf tot een echte wereldreferentie. Deze innovatieve producent van roestvast stalen componenten en installaties realiseert een totale omzet van meer dan 40 miljoen euro. De klantenportfolio is zeer divers en sterk internationaal: 80% van de producten wordt wereldwijd geëxporteerd. Binnen elk van de vijf gespecialiseerde business units beschikt het bedrijf over de unieke knowhow rond een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden van roestvrij staal voor de voedings- en farmaceutische industrie. Ze beschikt over dochterbedrijven in Ierland en China. Om het IT departement te versterken, kijken we uit naar een (m/v)

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatieen solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE727793. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

ZEDELGEM

Business Analist

Packo Inox een klein familiebedrijf tot een echte wereldreferentie. Deze innovatieve producent van roestvast stalen componenten en installaties realiseert een totale omzet van meer dan 40 miljoen euro. De klantenportfolio is zeer divers en sterk internationaal: 80% van de producten wordt wereldwijd geëxporteerd. Binnen elk van de vijf gespecialiseerde business units beschikt het bedrijf over de unieke knowhow rond een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden van roestvrij staal voor de voedings- en farmaceutische industrie. Ze beschikt over dochterbedrijven in Ierland en China. Om het IT departement te versterken, kijken we uit naar een (m/v)

034_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:52 Page 34

Page 35: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

35VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Marketing ManagerGeneralistische en strategische functie

met directe impact op resultatenReferentie: BE725386

Je functie: Je positioneert het bedrijf als gevogeltespecialist binnen een

dynamische en snelgroeiende markt.

Je concretiseert deze in een business- en marketingstrategie. Je vertaalt ze in klare boodschappen naar verschillende doelgroepen.

producten.

en professionele benadering.

gaat de effectiviteit van diverse acties na.

om als team binnen en buiten het bedrijf de marketingfunctie haar

kader te creëren.

Je profiel: Je genoot een masteropleiding en hebt een belangrijke relevante

ervaring in een gelijkaardige functie.

sector en/of klantenportefeuille is een absolute vereiste.

menteren, op basis van ervaring en strategisch inzicht.

logisch redeneervermogen, die erin slaagt om snel een ver-

Je denkt met de organisatie mee en toont zin voor initiatief.

vaardigheden en krijgt mensen vanuit diverse functies mee in het verhaal.

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Volys Star (www.volysstar.be), gevestigd te Lendelede (Kortrijk), is marktleider in gevogeltespecialiteiten. Als innovatieve referentie voor kwalitatieve kalkoen- en kipproducten produceert het bedrijf dagelijks, met meer dan 400 medewerkers, lekkere en gezonde vleeswaren en bereidingen, die optimaal voldoen aan de hedendaagse klantenbehoeften. Kwaliteit, veiligheid en het uitbouwen van duurzame relaties met medewerkers, klanten en leveranciers zijn daarbij de basisvoorwaarden. De producten worden aangeboden via diverse kanalen: retail, catering en grossiers. Voor de verdere ontplooiing van de nadrukkelijke aanwezigheid in de thuismarkten (België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië) zoekt deze dynamische onderneming in volle expansie naar een (m/v)

Aanbod:

met extralegale voordelen.

VerpakkingscoördinatorExpert in beheer en ontwikkeling van

verpakkingenReferentie: BE728705

Je functie: Binnen het bedrijf ben je de specialist op het gebied van verpakkingen

met de nadruk op secundaire en tertiaire verpakkingen (verpakkings- folie, etiketten, dozen, sleeves, recipiënten, enz.).

verbeterde verpakkingsconcepten.

verpakkingsprojecten.

voor interne instructies voor operatoren.

betrokken diensten.

duurzaamheid en milieu.

Je profiel: Je genoot een bachelor- of masteropleiding, bij voorkeur in een

technische richting.

verpakking.

gemakkelijk binnen een complexere organisatie.

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected] met vermelding van de juiste referentie. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

LENDELEDE

034_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:52 Page 35

Page 36: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

36 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Senior Consultant Assessment CentresFor over 25 years executive managers have entrusted Hudson with the task of recruiting talented professionals because of our undisputed leadership in the Belgian market in the field of HR recruitment and consultancy.

recruitment procedures and in the evaluation of potential by means of assessment centres on middle and senior management level

optimisation and quality frameworks.

team player networking and you know how to build and maintain long-term client relations.English

language and a good knowledge of Dutch or French. master’s degree and you have at least 6 years of professional experience

dynamic and international working environment that allows

client to obtain the desired result in a creative and flexible way.

Hudson is an international market leader in the field of HR consultancy. Through our Recruitment & Selection, Talent Management and Interim Management solutions we assist our clients to achieve the best results through their employees.

To support our team in Brussels we are looking for a (m/f)

Interested? Go to be.hudson.com for more information and apply via [email protected] mentioning reference BE727841.Your application will be treated confidentially.

BRUSSELS

Hudson is an international market leader in the field of HR consultancy. Through our Recruitment & Selection, Talent Management and Interim Management solutions we assist our clients to achieve the best results through their employees.

To support our team in

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728173.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

AccountmanagerCommunicatieve en oplossingsgerichte relatiebeheerder met feeling voor interieurJe functie:

Je profiel:

Aanbod:

Shadow-Inside, gevestigd te Roeselare, is een dynamisch bedrijf dat zich door een innovatieve en klantgerichte aanpak onderscheidt in het midden- en hogere marktsegment van raamdecoratie voor binnenzonweringsystemen en dit onder de naam “INSIDE”. Shadow-Inside realiseert een internationale omzet van circa 10 miljoen euro met een 70-tal medewerkers. Het bedrijf beschikt over een 6-tal productgroepen in zijn assortiment nl. overgordijnen, rolgordijnen, optrekgordijnen, Japanse wanden, screens en erker- en veranda-uitvoeringen. Het bedrijf is marktleider in België en exporteert naar tal van Europese landen, goed voor meer dan 1.500 dealers. Vandaag zijn wij op zoek naar een (m/v)

OOST-VLAANDEREN / BRABANT

Accountmanager

Shadow-Insideklantgerichte aanpak onderscheidt in het midden- en hogere marktsegment van raamdecoratie voor binnenzonweringsystemen en dit onder de naam “INSIDE”. Shadow-Inside realiseert een internationale omzet van circa 10 miljoen euro met een 70-tal medewerkers. Het bedrijf beschikt over een 6-tal productgroepen in zijn assortiment nl. overgordijnen, rolgordijnen, optrekgordijnen, Japanse wanden, screens en erker- en veranda-uitvoeringen. Het bedrijf is marktleider in België en exporteert naar tal van Europese landen, goed voor meer dan 1.500 dealers. Vandaag zijn wij op zoek naar een (m/v)

036_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:35 Page 36

Page 37: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

37VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

be.hudson.com

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE728131.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Teamverantwoordelijke HR Gedreven coach en facilitator van overleg, initiatief en samenwerking

Je functie:

Aanbod:

Werken bij CM betekent mee het verschil maken voor 4,5 miljoen leden. CM Midden-Vlaanderen staat met ruim 500 medewerkers in voor een kwalitatieve en correcte uitvoering van de wettelijke ziekteverzekering van Aalst tot Deinze, Eeklo, Oudenaarde en Gent. Maar CM is meer dan dat: zij biedt een brede waaier van diensten en voordelen aan, adviseert en begeleidt haar leden bij ziekte en bij alle belangrijke levensmomenten. Bovendien is CM ook actief op het vlak van gezondheid en preventie en organiseert ze met medewerkers én vrijwilligers tal van socioculturele activiteiten en evenementen (www.cm.be). Om het HR-team te versterken, kijken we uit naar een gedreven (m/v)

GENT

Teamverantwoordelijke HR

Werken bij met ruim 500 medewerkers in voor een kwalitatieve en correcte uitvoering van de wettelijke ziekteverzekering van Aalst tot Deinze, Eeklo, Oudenaarde en Gent. Maar CM is meer dan dat: zij biedt een brede waaier van diensten en voordelen aan, adviseert en begeleidt haar leden bij ziekte en bij alle belangrijke levensmomenten. Bovendien is CM ook actief op het vlak van gezondheid en preventie en organiseert ze met medewerkers én vrijwilligers tal van socioculturele activiteiten en evenementen (www.cm.be). Om het HR-team te versterken, kijken we uit naar een gedreven (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse?Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer via [email protected] met vermelding van referentie BE727908.Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Group Human Resources ManagerSterke communicator en HR-generalist die een operationele focus combineert met visie

Je functie:

Je profiel:

Nuscience Group is een leidende partner voor diervoederproducenten over de hele wereld. Deze internationaal snelgroeiende organisatie biedt een breed scala aan van premixen, concentraten, nutritionele concepten en voederadditieven voor de diervoederindustrie. De organisatie biedt haar klanten de zekerheid van een hoogwaardige kwaliteit dankzij een sterk geautomatiseerd productieproces en een strenge controle van de grondstoffen tot de afwerking van het eindproduct. Voortdurende innovatie en een streven naar efficiënte productie liggen aan de basis van een sterke groei. Nuscience Group heeft op dit moment meer dan 1000 medewerkers in dienst en levert haar producten in ongeveer 80 landen. Zij genereert een jaarlijkse omzet van

€ 450 miljoen en heeft 13 productielocaties in onder meer België, Nederland, Spanje, Oekraïne, Hongarije, Servië, Brazilië (4 locaties) en China en filialen in Polen en Rusland. Nuscience Group maakt deel uit van de Nederlandse Agrifirm Group met hoofdzetel in Apeldoorn. Momenteel bouwt de groep aan een nieuwe ‘state of the art’ plant in Drongen (Oost-Vlaanderen) waar tevens de hoofdzetel gevestigd is. Verdere internationale groei is een belangrijke focus voor de komende jaren. Om de organisatie verder te professionaliseren en te aligneren met de sterke groei wenst Nuscience Group het groepsmanagement te versterken met een (m/v)

DRONGENNuscience Group snelgroeiende organisatie biedt een breed scala aan van premixen, concentraten, nutritionele concepten en voederadditieven voor de diervoederindustrie. De organisatie biedt haar klanten de zekerheid van een hoogwaardige kwaliteit dankzij een sterk geautomatiseerd productieproces en een strenge controle van de grondstoffen tot de afwerking van het eindproduct. Voortdurende innovatie en een streven naar efficiënte productie liggen aan de basis van een sterke groei. Nuscience Group heeft op dit moment meer dan 1000 medewerkers in dienst en levert haar producten in ongeveer 80 landen. Zij genereert een jaarlijkse omzet van

€ 450 miljoen en heeft 13 productielocaties in onder meer België, Nederland, Spanje, Oekraïne, Hongarije, Servië, Brazilië (4 locaties) en China en filialen in Polen en Rusland. Nuscience Group maakt deel uit van de Nederlandse Agrifirm Group met hoofdzetel in Apeldoorn. Momenteel bouwt de groep aan een nieuwe ‘state of the art’ plant in Drongen (Oost-Vlaanderen) waar tevens de hoofdzetel gevestigd is. Verdere internationale

036_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:35 Page 37

Page 38: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

38 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

038_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:33 Page 38

Page 39: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

39VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

Het OCMW van Borsbeek organiseert een aanwervingsexamen met aanleg van een wervingsreserve voor een

U vervangt de OCMW-secretaris, hebt een beleidsadviserende en uitvoerende taak, bent verantwoordelijk voor de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van projecten en dossiers, en staat in voor de beleidscoördinatie en de geïntegreerde werking van de organisatie als lid van het managementteam. U geeft leiding aan de dienst Sociale Zaken, en in de toekomst aan Burgerzaken, Vrije Tijd & Welzijn en Bibliotheek.

Vereist diploma: diploma hoger onderwijs van het lange type (2 cycli, master of licentiaat).

Ons aanbod: brutobeginwedde 2.928,62 euro per maand, brutomaxi-mumwedde 5.153,58 euro per maand (meer met ervaring in andere openbare diensten), maaltijdcheques, fi etsvergoeding en gratis hospitalisatieverzekering. Ervaring in de privésector kan voor maximum acht jaar meetellen.

Informatie over de toelatingsvoorwaarden, functieomschrijving en de verdere procedure kan u opvragen via [email protected].

Wenst u deel te nemen aan het aanwervingsexamen, stuur dan voor 17 juni 2015 uw motiveringsbrief met cv en kopie van het vereiste diploma naar de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, Lucien Hendrickxlei 17, 2150 Borsbeek of mail met een cv en kopie van uw diploma naar [email protected].

Data examen: - Schriftelijk 20/6 vanaf 9 uur- Mondeling 25/6 vanaf 16 uur

dorp naast de stadBORSBEEK

www.borsbeek.be/ocmw

AFDELINGSHOOFD PERSONEN (M/V) niveau A1a-A3a contractueel - contract onbepaalde duur

1

werkenbijdepersgroep.bePASSIE VOOR

TALENT

Bij de Persgroep Publishing maak je het zelfwaar. Wij geven je alle kan-sen om resultaten te behalen. Met passie vooronze sterke merken en pro-ducten, zowel nieuwsmedia (Het Laatste Nieuws enHLN.be, De Morgen en DeMorgen.be), magazines (Dag Allemaal,Goed Gevoel, TV Familie,Joepie, NINA, DM Maga-zine, Goesting)als gespeci-aliseerde sites zoalsTweakers.be. Maar je doethet wel op jouw manier. In alle vrijheid en met een&inke portie verantwoorde-lijkheid. Reken maar dat weje daarvoor weten te waar-deren. Van jou verwachtenwe alvast actie en de driveom telkens die ‘extra mile’ tegaan. Samen met je team,elke dag opnieuw.

Wie weet word jij onze nieuwe (m/v)

Data Campaign SpecialistMarketing (CRM)Heb je minstens 3 jaar ervaring in data-analyse en campagne-automatisering? Zijn CRM, SQL, IBM Unica en Selligent geenvreemde termen voor jou? Dan ben jij misschien wie wij zoeken!Omdat relatiebeheer essentieel is voor ons, investeren we momenteel in een innovatief CRM-platform dat digitale gegevensvan consumenten verenigt met bestaande klantenkennis. Zo willen we onze lezers nog meer aanbiedingen op maat bezorgen.Dit nieuwe systeem verder uitwerken wordt meteen jouw eersteuitdaging! Want jij wordt dé specialist die de implementatie vanonze CRM-tools coördineert. Je maakt functionele ontwerpen opvolgens de behoeften van de CRM-afdeling, vertaalt ze naar tech-nische ontwerpen en draagt ze daarna over naar de ICT-afdeling.Daarnaast geef je de CRM Project Managers trainingen over de uitgebreide mogelijkheden van de tools.

Plaats van tewerkstelling: Asse

Gebeten om je grenzen te verleggen?Solliciteer meteen online of check onze andere vacatures.

Volg de Persgroep Publishing op Facebook

Wat je doet, is niet belangrijk.Het is cruciaal voor onze dagelijkse .ow.

039_GPV1QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:31 Page 39

Page 40: VACATURE MAGAZINE 30 05 2015

40 VACATURE | ZATERDAG 30 MEI 2015

WIJ ZOEKEN TECHNIEKERS DIE AAN DE TOEKOMST DENKEN(DIE VAN ZICHZELF EN VAN DE PLANEET)

Technici Maintenance (GENGE03534)

Industrieel Ingenieurs Procesoperatoren (GENGI03388)

Onderhoudstechnieker in combinatie met opleiding Professionele Bachelor (GENSE03573)

Meer info? werkenbijelectrabel.be

Vandaag zijn we voor onze kerncentrale in Doel op zoek

naar techniekers die in hun eigen regio aan de slag willen.

040_GPV2QU_20150530_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 28/05/15 18:30 Page 40