VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

57
27 september 2014 Chemische bedrijven investeren in opleiding CARRIÈRE Met welk diploma vind je zeker werk? OPLEIDING Het loon van 4 starters SALARISWATCHER 002 Life sciences-bedrijven groeien in symbiose met universiteit Bedrijven rekruteren actief studenten WWW.VACATURE.COM Je carrière start op de campus Foto: Imec

description

 

Transcript of VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Page 1: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

27 september 2014

Chemische bedrijveninvesteren in opleiding

CARRIÈREMet welk diplomavind je zeker werk?

OPLEIDINGHet loon van 4 starters

SALARISWATCHER

002

Life sciences-bedrijven groeien in symbiose met universiteit

Bedrijven rekruteren actief studenten

WWW.VACATURE.COM

Je carrière start op de campus

Foto

: Im

ec

001_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 20:30 Page 1

Page 2: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

2 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Doe je talent in drie dimensies groeien en kies voor een job met meer diepgang bij t-groep. Bij ons vind je respect en alle kansen die je verdient. t-groep, t-interim en Ascento werken immers iedere dag samen door en voor talenten als jezelf. Voor elke HR-materie hebben we de juiste specialisten in huis. Van uitzendarbeid

over rekrutering & selectie, talent & performance management tot outplacement. Meer dan 2400 enthousiaste medewerkers geven iedere dag het beste van zichzelf en daar is t-groep trots op.

Geef jouw carrière ook de juiste dimensie en surf naar jobs.t-groep.be. Want jouw talent versterkt ons talent.

OFFICE MANAGERS m/vAalst, Beveren, Puurs en Waregem

t-heater Antwerpen

Voor t-interim:

VG.1

246/

BUO

SAP,

B-C0

7.00

2 &

W.IN

T.RE

.RS.

SO.1

48

002_GPV2QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:52 Page 2

Page 3: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

3VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

INHOUD

gemeente Holsbeek

Ontdek deze week boeiende uitdagingen bij o.a. volgende bedrijven

TMVW cvba

Wemmel

FOCUSBedrijven rekruteren op de campus

OPLEIDINGMet welk diploma vind je zeker werk?

SALARISWATCHERHoeveel verdient een starter? (Deel 1)

REGIOLife sciences-bedrijven groeien

in symbiose met universiteit

REGIOVlaanderen bouwt biotopen

voor (bio)techbedrijven

CARRIÈREChemiebedrijven investeren via

opleiding in toekomstige werknemer

SALARISWATCHERHoeveel verdient een starter? (Deel 2)

TIPS & TRICKSChecklist voor een succesvol

sollicitatiegesprek

Je carrière start op de campusHet nieuwe academiejaar is weer op gang getrapt. Voor delaatstejaarsstudenten wenkt meteen ook de arbeidsmarkt.Sommige bijna-afgestudeerden zijn nu reeds gegeerd doorbedrijven, terwijl het in andere richtingen nog uitkijken iswat de concrete jobkansen zijn. In dit magazine schetsen wealvast een beeld van die bedrijven die actief rekruteren op decampussen. We gingen ook na welke opleidingen meer werk-zekerheid bieden, geven tips voor een succesvol sollicitatie-gesprek en onze salariswatcher laat vier starters uit diversesectoren aan het woord over hun eerste loon.

Eén van die sectoren die rechtstreeks verbonden is aan onzeuniversiteiten en hogescholen, is deze van de life sciences.Heel wat Belgische bedrijven spelen hierin een vooraan-staande rol, vaak als spin-off van de universiteiten. We schet-sen een portret van Leuven als life sciences-hoofdstad en denieuwe jobs die hiermee gepaard gaan.

Een aantal toonaangevende chemische bedrijven in de Kem-pen hebben dan weer samen met de Vlaamse overheid eenpraktische beroepsopleiding ‘chemische procestechnieken’opgericht, waarbij ze de afgestudeerden meteen ook eenconcrete job kunnen aanbieden. We gingen kijken.

Je carrière start alvast op www.vacature.com. Registreer nu je profiel.

Extra: De “Employer of the Year” Newspaper,achteraan dit magazine, focust op deaansluiting tussen het hoger onderwijsen de concrete noden van de bedrijven.Hierbij laten we de “Employer of TheYear”-partners aan het woord over hoe zij de instroom orga-niseren, en al dan niet een aangepast opleidingstraject voor-zien voor hun specifieke functiebehoeften.

5

8

11

13

16

19

23

25

Jullie werven jaarlijks pasafgestudeerden aan.Bereiden de scholen – universiteiten, hogescholenof technische scholen - de studenten wel vol-doende voor op de bedrijfswereld?

Alain Sermeus, manager personeelsontwikkelingAudi Brussels:“Als productiebedrijf stellen we vastdat de theorie meestal wel gekend is, maar op hetvlak van soft skills is er nog verbetering nodig.Daarom organiseren we twee keer per jaar eenopen aanbod van 15 cursussen om bepaalde softskills aan te leren, bijvoorbeeld presentatietech-nieken of omgaan met con/ictsituaties. We mer-ken ook dat de talenkennis vrij beperkt is, wat voorons als internationaal bedrijf essentieel is. Dat los-sen we op door iedere nieuwe bediende recht tegeven op 50 uren taalles. In 2012 zijn we gestartmet geassocieerd onderwijs, een uitgebreide vormvan bedrijfsstage met technische opleidingen inhet bedrijf zelf. Op die manier maken de studentenkennis met de werkvloer en winnen ze snel aanmaturiteit.”

Koen De Maesschalck, Directeur Mens & Organi-satie bij Colruyt Group: “Ik verwacht vier zakenvan het onderwijs: tot de beste versie van jezelfkomen, goed met elkaar omgaan, participeren inde samenleving en blijven nadenken over het on-derwijs dat we nodig hebben. Wanneer ik naar het

bedrijfsleven kijk, dan mogen stappen een en tweenog verder gaan. De zogenaamde soft skills zijnwezenlijk in de bedrijfswereld, met kennis alleenkom je er niet. Hoe mensen moeten samenwerkenen met elkaar moeten communiceren leren wevaak aan in het bedrijf, terwijl ik dat veel eerderzou willen zien gebeuren, bijvoorbeeld in het on-derwijs.”

Bert Overlaet, algemeen directeur personeel KU Leuven: ”Onze ervaring is dat nieuwe mede-werkers voldoende bagage meebrengen vanuithun studies, wat niet wegneemt dat ze nog veelmoeten leren. Dit geldt zowel voor onze jonge on-derzoekers als voor ondersteunende pro.elen. Deovergang van het studentenleven naar het werk-

nemer-zijn echter is voor de ene persoon moeilij-ker dan voor de andere. Dat zie je bijvoorbeeld bijstages: in sommige gevallen merk je na twee dagenal niet meer dat het om een student gaat die stageloopt, terwijl het bij andere studenten soms maan-den duurt vooraleer ze zich hebben aangepast. Ikben sceptisch over de vraag of het onderwijs som-mige zaken wel kan aanleren. Vaak spelen net deniet louter onderwijsgebonden aspecten een be-langrijke rol in het slagen op de arbeidsmarkt,zoals bijvoorbeeld een open, leergierige ingesteld-heid, maturiteit, /exibiliteit en aanpassingsvermo-gen, …”

Lieve Pennewaert, director Human Resources bijJanssen Pharmaceutica: ”Ik ben het eens metBert. Niet alles moet vanuit het onderwijs aange-reikt worden. Het is niet nodig om naar een modelte streven waar alles voorgekauwd wordt en allesal uitgestippeld is. De business context is immersin continue beweging en we verwachten ook datmedewerkers hun eigen ontwikkeling in handennemen. Net zoals de andere deelnemers vind ikwel dat communicatieskills, het samenwerkenmet anderen en de talenkennis nog te weinig aanbod komen in de opleiding.

Werner Verlinden, HR directeur bij Eandis: ”Leer-lingen en studenten komen steeds vroeger in

27 september 2014

Bedrijvenblijven opzoek naar betere aan-sluiting met onderwijs.De start van het nieuwe academiejaar is de ideale gelegenheid om stil te staan bij deband tussen de bedrijfswereld en het onderwijs. Worden onze studenten wel vol-doende voorbereid op de bedrijfswereld? Hoe proberen de bedrijven zelf de kloof teoverbruggen? De HR-verantwoordelijken en experts van Audi, Eandis, Janssen Pharma-ceutica, Colruyt Group, KU Leuven en Acerta wisselen hun uiteenlopende ervaringenuit tijdens een rondetafelgesprek. En al snel blijkt dat elk van hen toch geconfronteerdwordt met speci<eke uitdagingen.

Newspaper

AUDI BRUSSELS ...................... p. 4ACERTA ................................... p. 6COLRUYT GROUP ................... p. 8KU LEUVEN ............................. p. 10EANDIS .................................... p. 12JANSSEN PHARMA . ................ p. 14

1 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Het is niet nodig om naar een model testreven waar alles voorgekauwd wordten alles al uitgestippeld is.

Lieve PennewaertDirector Human Resources bij Janssen Pharmaceutica

Ik ben sceptisch over de vraag of het onderwijs sommige zaken wel kan aan-leren. Vaak spelen net de niet louter onder-wijsgebonden aspecten een belangrijke rolin het slagen op de arbeidsmarkt.

Bert OverlaetAlgemeen directeur personeel KU Leuven

>>

Maak kennis met de EOTY partnersDeze bedrijven dragen een kwalitatiefen op de lange termijn gericht HR-beleid hoog in het vaandel.

003_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:19 Page 3

Page 4: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

4 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

004_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:47 Page 4

Page 5: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Je carrière start op de campus

Hoewel het in de huidige economie niet altijdgemakkelijk is om als starter werk te vinden,zijn sommige profielen zeer gegeerd bij be-drijven. Daarom worden die studenten vaakal op de campus gerekruteerd. Welke profie-len zijn dat? En hoe kan je als starter opvallenbij de bedrijven?

Drie bedrijven die op de campus aanwerven zijnPwC, Sogeti en Ordina. De hoofdactiviteiten vanPwC zijn audit, fiscaliteit en adviesverlenendediensten. “Daarom gaan we op zoek naar econo-mische en juridische profielen, maar het kunnenbijvoorbeeld ook IT’ers en ingenieurs zijn”, zegtErik Van den Branden, HR Director bij PwC.Ordina is een dienstverlener op het vlak van ICTen zoekt profielen met een IT-gerelateerd di-

ploma, zij het bachelors, masters of ingenieurs.Deze profielen zijn zeer gegeerd en daarom vin-den IT’ers in de huidige economische situatie tochrelatief gemakkelijk werk. Dit jaar nam het bedrijfveertig pas afgestudeerden aan. Sogeti is ook actief in de IT, maar zoekt niet alleeninformaticaprofielen. “We rekruteren wel mensenvoor IT-functies, zoals Junior Test Engineer, maardie moeten niet noodzakelijk een IT-diploma heb-ben”, vertelt An Brosens, HR Manager bij SogetiBelux. “Wel moeten het bachelors zijn die veel zinhebben om met de materie bezig te zijn en om inde sector te werken. Daarom trekken we ook eenbijzonder divers publiek aan. Zowel geschiedkun-digen, communicatiewetenschappers als infor-matici kunnen bijvoorbeeld bij ons aan de slag.”

>>

5VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

FOCUS Tekst: Heleen De Bisschop

Bedrijven zoeken toekomstige werknemers op de schoolbanken

>Eén BANK... vele TALENTEN !

Job event 02/10/2014 van 16u tot 20u - doorlopend Kom kennismaken met onze economen, juristen, actuarissen, auditeurs, IT’ers, …Zij zijn op zoek naar nieuwe collega’s!

Schrijf je in op onze site

jobs.nbb.be

We zoeken de crèmede la crème en als je de toppers wil binnen-halen, moet je deandere bedrijven voor zijn

Leen Van Puyvelde, verantwoordelijke ResourceManagement bij Ordina.

Foto: Nicolas Maeterlinck / Photo News

005_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:23 Page 5

Page 6: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

6 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

FOCUS Tekst: Heleen De Bisschop

Crème de la crème gezocht“In een eerste fase leggen we contact. Veel stu-

denten zijn er zelf nog niet altijd uit in welke sec-tor en voor welke werkgever ze willen werken. Weproberen hen daarbij te helpen”, gaat Van denBranden verder. “We staan al van in het begin vanhet academiejaar voortdurend in contact met delaatstejaars. Zo gaan we naar jobbeurzen enevents van de studentenverenigingen, organise-ren we workshops en kick-offs en nodigen we destudenten uit om bij ons op bezoek te komen. Bijal die gelegenheden leggen onze juniors zonderverkooppraatjes uit wat PwC is en wat we doen.” Kandidaten moeten zich echt thuis voelen in hetbedrijf en dus moet er een match zijn tussen debedrijfscultuur en de persoonlijkheid van dewerknemer. Wat starters vandaag voornamelijk

willen weten, is hoe een dag in het leven van eenwerknemer eruit ziet. Daarom stuurt Ordina ju-nior consultants naar de campussen om uit te leg-gen wat zij precies doen. Het is voor de bedrijvenvooral belangrijk dat de studenten weten wie zezijn zodat ze bij hen solliciteren.Ordina werkt daarvoor nauw samen met enkeleuniversiteiten en hogescholen, zoals KU Leuven,Thomas More Mechelen, Thomas More Geel enErasmus Hogeschool Brussel. “In Thomas MoreGeel houden we een sollicitatieworkshop. We ver-tellen dan onder meer wat de typische vragen zijndie je kan verwachten bij een werkgever en hoe jeeen cv moet schrijven. Op het einde van het par-cours hebben de studenten een definitief cv waar-mee ze de markt op kunnen”, zegt Leen Van

Puyvelde, verantwoordelijke Resource Manage-ment bij Ordina. “We zoeken de crème de la crèmeen als je de toppers wil binnenhalen, moet je deandere bedrijven voor zijn.”

Weet wat je wilWat zijn de eigenschappen van zo’n toppers? Overéén ding zijn de bedrijven het eens: ze moetenspontaan en communicatief zijn. “Bij Sogeti moetje met verschillende persoonlijkheden kunnenomgaan”, vult Brosens aan. “Als junior tester komje met uiteenlopende klanten in contact. Van be-drijven uit de bankensector, over de farmaceuti-sche sector tot de telecommunicatie. Je staat meteen heel ruim publiek in contact, ook binnen debedrijven zelf. Je moet een heel pallet aan com-municatieve vaardigheden hebben om met diemensen vlot te kunnen praten en je werk goed tedoen.”“Daarnaast zoeken we mensen die een beetje af-wijken van de grijze massa en die gepassioneerdzijn. Een student kan dat natuurlijk nog niet lin-ken aan een professionele ervaring, maar mensendie buiten de studies ook gepassioneerd metzaken bezig geweest zijn, hebben een voorsprong.Dat kan heel uiteenlopend zijn, je moet daaromniet in de jeugdbeweging gezeten hebben of eentafelspringer zijn”, aldus Van den Branden. “Eenvan de belangrijkste punten is misschien welweten wat je wilt. We hebben vorig jaar meer dandrieduizend cv’s gekregen van schoolverlaters. Ie-dereen wil een job, maar er zijn er een hoop bij dievoor zichzelf nog niet hebben uitgemaakt wat zeecht willen in het leven. Het verschil met anderendie dat wel weten, is snel duidelijk.”“Het diploma is voor ons een onderdeel van hetgeheel”, gaat Van Puyvelde verder. “Wij kijkenvoornamelijk naar het karakter. IT moet je hobbyzijn en je moet er veel tijd in willen investeren ombij te blijven. We houden van thinking out of thebox, ondernemerschap en mensen met drive. Derest leren we de juniors zelf aan. Onze kickstarterskrijgen een intensieve opleiding van de seniorszodat ze met een voorsprong aan hun professio-nele carrière kunnen beginnen. Met deze oplei-

ding proberen we het gat te dichten tussen wat zeop school geleerd hebben en de kennis en ervaringdie ze in het echte leven nodig zullen hebben.”Brosens vult aan: “Onze nieuwe medewerkersworden ondergedompeld in een training van ver-schillende weken waar we werken aan zowel hunpersoonlijke vaardigheden als aan hun technischekennis. Daarna zijn ze klaar om on the job huncompetenties te verbeteren met ondersteuningvan ervaren collega’s.”Is campusrekrutering nu een goede manier omwerk te vinden? Van den Branden: “Ik vind vanwel, maar dat betekent niet dat het vanzelf gaat.Een kandidaat moet ons tijdens de selectie nog al-tijd overtuigen dat hij of zij de geschikte persoonis. Omdat wij jaarlijks meer dan tweehonderdstarters aanwerven, zijn we zeer gegeerd bij deuniversiteitsstudenten.” De concurrentie is dusgroot, dat bevestigt ook Van Puyvelde: “Campus-rekrutering is goed om contacten te leggen. Naeen dag op de campus heb ik cv’s van ongeveerhonderd studenten. Opvallen is dus de bood-schap.” V

“Onze nieuwe medewerkers worden ondergedompeld in eentraining van verschillende weken waar we werken aan zowelhun persoonlijke vaardigheden als aan hun technische kennis”,zegt An Brosens, HR Manager bij Sogeti Belux

We zoeken mensen dieeen beetje afwijkenvan de grijze massa endie gepassioneerd zijnErik Van den Branden, HR Director bij PwC

Foto: Ordina

005_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:23 Page 6

Page 7: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

7VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

007_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:48 Page 7

Page 8: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

8 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

OPLEIDING

Met welk diploma vindje zeker werk?

In 2012 studeerden 73.385 Vlaamsestudenten af. De VDAB volgde heneen jaar lang in de zoektocht naar huneerste job. De resultaten daarvan bun-delde de dienst in het schoolverlaters-rapport. Van de onderzochte afge-studeerden waren er 87 procent eenjaar later niet meer werkzoekend, on-danks de moeilijke economische tij-den. Sommige diploma’s sluiten beteraan op de arbeidsmarkt, denk maaraan de professionele bachelor elektro-

techniek, medische beeldvorming,mechanische ontwerp- en productie-technologie, toegepaste architectuuren houttechnologie en de mastertandheelkunde. Alle afgestudeerdenuit die richtingen hebben werk gevon-den. Voor sommige starters met eenander diploma is het een pak moeilij-ker. Zo vinden afgestudeerden meteen professionele bachelor audiovisu-ele technieken, sociale readaptatie-wetenschappen, gezinswetenschap-pen en journalistiek of een master au-diovisuele kunsten, taal- en letter-kunde, archeologie en kunstweten-schappen moeilijker werk.

Master of bachelor?Een diploma blijft hoe dan ook eengoede investering. Uit cijfers van deOESO blijkt dat een hooggeschooldeman in België 45 procent meer ver-dient dat een man met enkel een di-ploma middelbaar onderwijs.Daarnaast zouden hooggeschooldenlanger en gelukkiger leven. Maar iseen diploma professionele bacheloreven waardevol als een master?Uit de studie van de VDAB blijkt datde professionele bachelors nog steedsde beste aansluiting maken met de ar-beidsmarkt. Twee op de drie professi-onele bachelors zijn vrouwen en zijkiezen hoofdzakelijk voor conjunc-tuur-ongevoelige opleidingen in dezorgsector, het sociaal werk of het on-derwijs. Mannen tonen op dit niveaumeer belangstelling voor technologieen vullen zo de knelpuntberoepen in.Ook niet alle masteropleidingen zor-gen voor werkzekerheid. De kans datje met een diploma taal- en letter-kunde, geschiedenis of politieke ensociale wetenschappen in je vakge-bied werk vindt, is klein. André VanHauwermeiren, arbeidsmarktdeskun-dige bij de VDAB vat het in de krant DeTijd samen: “Het juiste diploma opentdeuren. Niet alleen voor schoolverla-ters, ook tijdens de carrière. Als som-migen op hun carrièregrenzen botsen,beklagen ze zich dat ze zich op hunachttien jaar niet beter hebben geïn-formeerd. Als je uit volle overtuigingvoor die richting kiest, is dat prima.Maar de meeste studenten hebbengeen benul van hun latere kansen opde arbeidsmarkt.”

Tekst: Heleen De Bisschop

Met de start van het nieuwe academiejaar wenkt voor de laatstejaarsstu-denten ook de arbeidsmarkt. Sommige bijna-afgestudeerden zijn nu al ge-geerd door de bedrijven, terwijl het in andere richtingen nog uitkijken iswat de jobkansen precies zijn. Welke opleidingen zorgen voor veel werk-zekerheid en bij welke is het moeilijker? Een ding is zeker: een diplomahalen is een must voor wie een plek op de arbeidsmarkt wil veroveren.

Professionelebachelorsmaken nogsteeds de besteaansluiting metde arbeids-markt

De cijfers(Percentage werkzoekenden een jaar na afstuderen)

Professionele bachelorElektrotechniekMedische beeldvormingMechanische ontwerp- en productietechnologieToegepaste architectuurHouttechnologieVerpleegkundeVroedkundeEnergietechnologieAutotechnologieFacilitair managementGrafische en digitale mediaIndustrieel productontwerpenInterieurvormgevingJournalistiekGezinswetenschappenPop- en rockmuziekAudiovisuele technieken: fotografieSociale readaptatiewetenschappenAudiovisuele technieken: film, tv en videoAudiovisuele technieken: beeld-geluid-montage

0,0%0,0%0,0%0,0%0,0%0,9%1,8%3,3%3,4%3,6%12,2%16,0%16,4%17%18,4%19%20,5%25,0%31,6%31,8%

0,0%0,3%0,7%1,6%2,9%3,3%3,5%4,2%4,4%5,0%5,9%6,0%6,3%6,8%7,0%7,1%7,6%8,8%11,1%11,2%11,4%12,0%12,3%12,5%14,1%14,6%15,8%16,7%23,6%

TandheelkundeGeneeskundeFarmaceutische wetenschappenToegepaste wetenschappenIndustriële wetenschappen en technologieGezondheidszorgBiotechniekSociale gezondheidswetenschappenRechten, notariaat en criminologische wetenschappenGodgeleerdheid, godsdienstwet en kerkelijk rechtHandelswetenschappen en bedrijfskundeToegepaste biologische wetenschappenEconomische en toegepaste economische wetenschappenBewegings- en revalidatiewetenschappenArchitectuurPsychologie en pedagogische wetenschappenDiergeneeskundeWetenschappenNautische wetenschappenToegepaste taalkundeBiomedische wetenschappenProductontwikkelingGeschiedenisPolitieke en sociale wetenschappenWijsbegeerte en moraalwetenschappenTaal- en letterkundeArcheologie en kunstwetenschappenMuziek en podiumkunstenAudiovisuele en beeldende kunsten

Master

ONMIDDELLIJKE TEWERKSTELLING

MEER KANS OP WERKLOOSHEID

MEER KANS OP WERKLOOSHEID

ONMIDDELLIJKE TEWERKSTELLING

Bron: VDAB

008_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:25 Page 8

Page 9: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

9VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

009_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:48 Page 9

Page 10: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

10 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Belgoprocess is een hoogtechnologische onderneming met internationale faam in het hartje van de Kempen. Als dynamische business partner is het bedrijf gespecialiseerd in de verwerking van radioactieve afvalstoffen en de ontmanteling van nucleaire installaties. Daarnaast streeft Belgoprocess er voortdurend naar om bestaande technologieën en verworven kennis te optimaliseren en nieuwe toepassingen en methodes te ontwikkelen. De veiligheid van onze medewerkers en van de omgeving en de integrale bescherming van het leefmilieu staan centraal in onze professionele aanpak. Om ons team van deskundige collega’s mee te leiden, zijn wij momenteel op zoek naar een (m/v):

TECHNISCH DIRECTEURFunctie: Je draagt de eindverantwoordelijkheid over het professionele onderhoud van de exploitatie-installaties voor afvalverwerking en decontaminatie. Zowel de planning, coördinatie, optimalisatie, opvolging als het portfoliobeheer neem je deskundig voor je rekening. Met het oog op de verdere uitbouw van onze organisatie stippel je de strategische lijnen uit voor onderhoud en projecten. Je stuurt een divers team aan van managers en experten en verzekert een goede communicatie over de departementen heen. Zowel met onze moedermaatschappij Niras als met externe organisaties onderhoud je nauwe professionele contacten. Verder bouw je een proactief veiligheidsbeleid uit binnen de afdeling, bewaak je de correcte naleving van het beleid en vertegenwoordig je Belgoprocess in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Rapporteren doe je aan de algemeen directeur en je bent lid van de directieraad.

Profiel: Je bent burgerlijk ingenieur en hebt bij voorkeur ervaring in de nucleaire, chemische of aanverwante industrie. Een bijkomende MBA-opleiding is meegenomen, net zoals kennis over de toepassing van de Wet op de overheidsopdrachten. Je hebt minstens 10 jaar leidinggevende ervaring in een vergelijkbare project- of onderhoudsomgeving. Algemene polyvalente kennis over veiligheid, nucleaire en chemische technieken en ontmanteling is een must. Als peoplemanager zit leiding geven, motiveren en initiatief nemen je in de vingers. Veiligheid, milieu en welzijn zijn punten waar je erg veel belang aan hecht. Als sterke communicator weet je vlot te overtuigen en je drukt je goed uit in het Frans en Engels. Je bent pragmatisch ingesteld en gaat altijd oplossingsgericht te werk. Je woont maximaal 40 minuten van het bedrijf af in het kader van de wachtdienst.

Aanbod: Je komt terecht in een dynamische en uitdagende werkomgeving waar het opnemen van verantwoordelijkheid een evidentie is. Je krijgt ruim de kans om je stempel te drukken op een belangrijke en maatschappelijk relevante opdracht. Uiteraard staat hier een competitief salaris tegenover dat aangevuld wordt met een interessante waaier van extralegale voordelen.

Kan je niet wachten om te starten?Stuur je sollicitatiebrief en cv zo snel mogelijk t.a.v. Algemeen Directeur Wim Van Laer naar [email protected]

www.belgoprocess.bewww.career.bayer.be Reference Code: 0000101360

www.career.bayer.be CropScience

Phone +32 2 535 66 99

§ 09140999

Environmental Coordinator m-fThe plant biotechnology Innovation center of Bayer in Gent is part of Bayer CropScience NV in Diegem. The Gent site now has 350 employees and is the most important research and development center of the Seeds division of the Bayer group. Bayer CropScience is a leading international player in the research, development and marketing of agricultural and vegetable seeds with added value traits. The innovation and product development in Gent is focused on agricultural crops such as oilseed rape, cotton, rice and wheat. The Seeds division has more than 2700 employees worldwide. The headquarters of Bayer CropScience are in Monheim, Germany, The company has more than 20.700 employees in more than 120 countries.In the Gent Innovation center, the innovation and commer-cialization processes of improved plant varieties are being streamlined by integrating plant biotech research and global business support functions – such as legal, intellectual property, quality analysis & control and regulatory.

Job descriptionAs an Environmental Coordinator you provide advice on environmental safety aspects to the Innovation center. You prepare environmental risk assessments and response to reviews and associated questions from relevant authorities. You interpret environmental legislation and support and control the implementation in all sites. You review yearly the evaluation of the most important environmental aspects of the R&D activity. You also advise on malfunctions, problems, non-conformities and complaints relative to the environment safety. You prepare, apply and obtain all required environmental permits and control the compliance with such permits. You support the Managing Director in preparing and following up of the General & Administrative Committee, Executing Committee and Works Council. Finally you also support the Managing Director in contacts with governmental authorities and external visitors.

Your qualificationsYou have an academic degree (PhD or Master) in environmental science, preferably in ecology or biology with 3 to 5 years of experience. You also have a certificate or degree of Environmental Coordinators Level A (post university). Furthermore you have a detailed understanding of regulatory requirements and processes, scientific developments and legislation about genetically modified organisms. Your interpersonal and communicative (oral and in writing)skills are well developed. You have a cooperative and motivational attitude. You are able to coach. You have excellent analytical skills and you think in a structured and problem solving way.

Your applicationWe offer a competitive salary with benefits package in an innovative and international environment. Teamwork, entrepreneurship, drive, a passion to learn and to share knowledge, respect for sustainable development and integrity are our most precious values.

010_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:49 Page 10

Page 11: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Hoeveel verdient eenstarter?

“Toen ik mijn studies in 2012 afrondde, ging ik aan de slag in het bedrijf BakerTilly Belgium. Daar werkte ik rond de vennootschapsbelasting. Nog tijdensmijn studies deed ik mee aan de examens bij de overheid. Ik slaagde, maarging toch werken in dat ander bedrijf, waar ik via mijn promotor, professorEddy Debruyne, terecht kwam. De echte klik om bij de overheid te werken iser gekomen toen ik met mijn masterproef over btw derde werd op de TaxmanStudent Award. Ik besefte dat het tijd was om te doen wat ik echt graag deed,ook al vind ik vennootschapsbelasting een zeer boeiende materie. Daaromheb ik de stap gezet om van werk te veranderen.”

“Ik zat nog in de wervingsreserve van de overheid en kreeg regelmatig brie-ven met vacatures. Zo ben ik eerst terecht gekomen op de dienst accijnspro-cedures, waar ik via interne mobiliteit de eerste week al onmiddellijk

solliciteerde voor mijnhuidige dienst. Ik konbeginnen op de centraleadministratie van deoverheid op de dienstgeschillen en in het teambtw. Ik heb geen spijtvan die stap, de materie

ligt me beter en ik krijg de kans om btw-dossiers behandelen en op die maniermijn kennis uit te diepen.”

“Het grootste verschil tussen werken in de privé en werken bij de overheid isdat je bij de FOD Financiën een van de 25.000 ambtenaren bent. Je bent meereen nummer. In het bedrijf waar ik vroeger werkte, was de sfeer gemoedelij-ker. Als je een vraag had voor bijvoorbeeld de personeelsdienst, dan kon jeer gewoon naartoe stappen. Bij de overheid is het veel complexer. Al gaat heter ook wel anders aan toe dan men denkt. De clichés kloppen niet. De amb-tenaren zijn veel dynamischer dan dat de mensen denken. De organisatie isook aan het verjongen, waardoor de sfeer verandert.”

“Ik ben al beginnen te solliciteren toen ik nog niet was afgestudeerd. Ik wistnog niet eens of ik wel geslaagd was, maar wou graag snel werk vinden. Hetis niet gemakkelijk om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, zeker

niet als je net van deschoolbanken komt. Jehebt dan nog geen en-kele ervaring die je kanuitspelen. Op schoolhebben ze ons wel goedvoorbereid op het solli-citeren, zo werd er bij-

voorbeeld een jobbeurs georganiseerd. Daar heb ik bij verschillende bedrijvenen rekruteringsbureaus mijn cv achter gelaten. Op een bepaald moment con-tacteerde een van de rekruteringsbedrijven me met de vraag of ik eens konlangskomen. Zij hebben deze functie voor mij gevonden, want er stond geenvacature online. Na een maand had ik al een job.”

“Brussel lag niet in de omgeving waarin ik werk zocht. Ik had niet echt veelzin om dagelijks met de auto van Herentals naar Brussel te rijden en in de filete staan. Daarom zocht ik voornamelijk in mijn regio. Maar NMBS Logisticsligt vlak aan het station en ik heb een rechtstreekse treinverbinding, dus datvalt goed mee. Wat ook van doorslaggevend belang was om voor deze job tekiezen, is dat ik in een jong team kon werken in een relatief nieuw bedrijf.Daarnaast is het fijn dat je bedrijf je de kans geeft om veel te leren. Ik magfouten maken en krijg altijd hulp van collega’s.”

“Mijn loon is redelijk hoog, ik viel echt van mijn stoel toen ik dat bedrag tehoren kreeg. Bij het ACV had ik laten berekenen hoeveel ik zou kunnen krij-gen als starter met mijn diploma. Daar kwamen ze uit rond de 2.000 eurobruto. Natuurlijk gaan er wel veel belastingen af. Veel van mijn studiegenotenverdienen bruto minder, maar komen netto wel rond hetzelfde bedrag uit,ongeveer 1.500 euro.”

11VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

SALARISWATCHER

De ambtenaren zijnveel dynamischer dandat de mensen denken

Tekst: Heleen De Bisschop

Hoeveel kan je als pas afgestudeerde verdienen? Desalariswatcher vroeg het aan vier starters die werkenin verschillende sectoren.

• Naam: Sébastien Van Mulders• Leeftijd: 24 • Studie: master Handelswetenschap-

pen met afstudeerrichting Fiscale Wetenschappen aan de HUB

• Woonplaats: Ternat• Functie: attaché• Organisatie: FOD Financiën• In dienst sinds: november 2013• Bruto maandsalaris: 3.000 euro• Extralegale voordelen: hospitalisatie-

verzekering en treinabonnement

Sébastien verdient3.000 euro als attachébij de FOD Financiën

• Naam: Inne Van Houdt• Leeftijd: 23 • Studie: bachelor Toegepaste

Informatica aan Thomas More Geel• Woonplaats: Herentals• Functie: QlikView Developer• Organisatie: NMBS Logistics• In dienst sinds: 1 augustus 2014• Bruto maandsalaris: 2.600 euro• Extralegale voordelen: bedrijfswagen en

tankkaart, maaltijdcheques, telefoon,gsm- en internet abonnement,treinabonnement en groepsverzekering

Inne verdient 2.600 euro als Qlik-View Developer bij NMBS Logistics

>> vervolg op pagina 23

Het is fijn dat je bedrijfje de kans geeft omveel te leren

011_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:30 Page 11

Page 12: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

12 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Werken in een uitdagende academische omgeving, die de wereld elke dag een beetje verandert met grote projecten, maar ook met kleine revoluties en dagelijkse verbeteringen. Bij de KU Leuven krijgt u zo’n 13.000 collega’s, allen met hun eigen talenten en verantwoordelijkheden. Het vergt state-of-the-arttechnologie om al die breinen doeltreffend te laten communiceren. Got IT?

Voor de centrale IT-afdeling van de KU Leuven, ICTS, zoeken we (m/v):

ANALIST PROGRAMMEUR GROUPWARE

UNIX-SYSTEEMINGENIEUR

SAP BUSINESS ANALIST / PROJECTLEIDER

SAP BW / BO ANALIST

MEDEWERKER KLANTEN- EN SERVICECENTRUM

Communicatie? Programmatie?

Sollicitatie?

KU Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

www.kuleuven.be/jobsite/ICTMeer info over al onze vacatures en online solliciteren:

012_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:50 Page 12

Page 13: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

13VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

REGIO Tekst: Heleen De Bisschop

De nieuwste smartphones worden halve ge-zondheidstoolkits en dat is niet toevallig. Wetenschap en technologie zijn steeds meer instaat om de menselijke gezondheid te beïn-vloeden. Heel wat Belgische bedrijven spelenhierin een vooraanstaande rol, vaak als spin-off van de universiteiten. In de regio Leuvengebeurt dat heel nadrukkelijk en daarom profileert de stad zich als life science-hoofd-stad.

Leuven kan profiteren van de aanwezigheid vanhet UZ Leuven, de KU Leuven en het Vlaams In-stituut voor Biotechnologie. Grote en bekende be-drijven springen mee op de kar. Maar ook kleinere

organisaties en spin-offs van de KU Leuven inno-veren, zetten Leuven op de kaart en creëren werk-gelegenheid. Toch is de sector buiten Leuvennauwelijks bekend. Daar wil het project Gezond-heidsmetropool Leuven verandering in brengen.“Het is hoog tijd dat de regio zich verkoopt”, zegtPatricia Schoolmeesters van de dienst Economievan stad Leuven. “Op die manier kunnen wenieuwe bedrijven, internationale kenniswerkersen studenten aantrekken.” Voor het project kreegde stad 200.000 euro van de Vlaamse Overheid.

Centre of excellenceHoeveel bedrijven er in Leuven precies actief zijnin de life sciences, is moeilijk te meten.

Er leeft wat in LeuvenLife sciences-bedrijven groeien in symbiose met universiteit

>>

De onmiddellijkenabijheid van Leuven is altijd belangrijkgeweest, we kunnennog steeds gebruikmaken van onze linkmet de universiteit en UZ LeuvenGlobal Head HR ThromboGenics,Laurence Raemdonck

Vacature Magazine is terug.In print én integraal digitaal.

Het nieuwste Vacature Magazine lezen op jouw tablet of smartphone?

Download nu gratis Vacature Magazine, beschikbaar voor iOS in de AppStore en voor Android in de PlayStore.

Of ga naar www.vacature.com/vacatureapp en klik op de passende link.

013_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:31 Page 13

Page 14: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

14 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

014_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:50 Page 14

Page 15: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Een organisatie als het 3D-printing bedrijf Materialise is een belangrijke speler in de gezond-heidszorg. Zo printen zij medische hulpmiddelen.Maar ze maken daarnaast ook bijvoorbeeld stoe-len en lampen. “Onder de vleugels van het UZLeuven en de bio-incubators zijn er ook heel veelbedrijven, maar in sommige gevallen bestaan dieuit slechts twee of drie werknemers”, vult School-meesters aan. “We kunnen zeggen dat er ongeveervijftig bedrijven in de regio in de sector actiefzijn.”Twee van die ondernemingen zijn het biotechbe-drijf ThromboGenics en de ontwikkelaar van na-notechnologie Imec. Die laatste is een speler dietot de top van de wereld behoort. Moet een der-gelijk bedrijf nog wel in the picture gezet worden?“We zijn bekend voor onze nanotechnologie ennano-elektronica. Op dat vlak zijn we een centreof excellence”, vertelt Executive Vice PresidentHR Hubert De Neve. “We proberen steeds meer uitte zoeken hoe we de nanotechnologie kunnen ge-bruiken in de life sciences. Want wij zijn uiteraardgeen medici, onze werknemers zijn voornamelijkingenieurs, wetenschappers, materiaalkundigen,enzovoort. Nu die verschillende wetenschappennaar elkaar toegroeien, moeten de bedrijven methet oog op samenwerking elkaars specialisatie welbeter leren begrijpen. Zo kunnen die bedrijven

zich ook beter gaan profileren. Dat is iets wat je in Leuven heel nadrukkelijk ziet gebeuren.”De voormalige spin-off van de KU Leuven,ThromboGenics, is met 84 werknemers een rela-tief kleine speler. Het biotechbedrijf is gespeciali-seerd in de ontwikkeling en commercialiseringvan innovatieve oogmedicijnen. “De onmiddel-lijke nabijheid van Leuven is altijd belangrijk ge-weest”, zegt Global Head HR, LaurenceRaemdonck. “Het is daardoor veel gemakkelijkerom wetenschappers aan te trekken. We kunnennog steeds gebruik maken van onze link met deuniversiteit en UZ Leuven.”

Zorg op afstandHet uiteindelijke doel van GezondheidsmetropoolLeuven is in de eerste plaats een afzetmarkt voorde producten creëren. “In een land als India is erbijvoorbeeld één dokter voor duizenden mensen.Als die dokter digitaal informatie van zijn patiën-ten zou kunnen krijgen, kan hij vlotter werken”,legt Schoolmeesters uit. “In Imec werken ze aaneen chip die verpakt zit in een soort self servicekit. Met de smartphone kan de opvolging en dezorgverstrekking bij de patiënt gemakkelijk vanop afstand gebeuren. Voor die producten is er eengigantische markt, alleen moeten ze weten dat wijtopkwaliteit leveren.” Daarnaast wil Gezondheids-metropool Leuven ook nieuwe bedrijven aantrek-ken, niet alleen Belgische, maar ook inter-nationale organisaties. Wat betekent dat nu voor de werkgelegenheid? Deprofielen die de bedrijven zoeken, zijn voorname-lijk hooggeschoolden. Dat zijn niet alleen weten-

schappers en onderzoekers, maar bijvoorbeeldook vertalers of juristen tot en met laboran-

ten en operatoren. “Een dokter in de ge-neeskunde zegt wat de noden zijn, eenbioloog of biochemicus ontwikkelt dieproducten, een ingenieur ontwerpt daar-voor de juiste toestellen en de jurist be-kijk of het allemaal wel legaal is. Kunnen

we bijvoorbeeld zomaar een chip inplan-ten?”, zegt Schoolmeesters. Aansluitend moet

die chip dan wel nog geproduceerd worden.Daarvoor zorgen operatoren en procesassistenten.

“We gaan nu niet plots allemaal dokters aanne-men. Het is net die connectie met aanverwante

bedrijven die maakt dat iedereen zich in zijn eigendomein kan blijven specialiseren”, vervolledigt DeNeve. “De kruisbestuiving en het samenbrengenvan de expertises gaat over de grenzen van de be-drijven. De medische kennis moeten we niet mas-saal in huis halen, daarvoor werken we onderandere samen met UZ Leuven, Johns Hopkins inde Verenigde Staten en Janssen Pharmaceuticahier bij ons.” Het is wel belangrijk dat de verschil-lende wetenschappers elkaars taal begrijpen.Daarom biedt Imec kruisbestuivende opleidingenaan en moeten de werknemers zich bijscholen.De life sciences-bedrijven zoeken vaak zeer speci-fieke profielen en die zijn niet altijd gemakkelijkte vinden. “Hoe gespecialiseerder de functie, hoemoeilijker het is ze in te vullen”, vertelt Raem-donck. “Daarom gaan we steeds vaker in het bui-tenland op zoek naar de juiste profielen.” Zowerken er bij ThromboGenics in België en Europamomenteel twintig internationale werknemers,van negen verschillende nationaliteiten. V

15VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

REGIO Tekst: Heleen De Bisschop

De life sciences-bedrijven zoeken nietalleen wetenschappersen onderzoekers, maarook vertalers ofjuristen tot en metlaboranten enoperatoren

>>

Identity kit

IMEC• Hoofdkantoor in Leuven• Andere kantoren in Nederland, Taiwan,

de Verenigde Staten, China, India en Japan• Ongeveer 2.200 werknemers in België• In België werken er meer dan

70 verschillende nationaliteiten

THROMBOGENICS NV• Hoofdkantoor in Leuven• Andere kantoren in de Verenigde Staten

en Ierland• 84 werknemers in België,

ongeveer 180 wereldwijd

Foto: Imec

Foto: Imec

013_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:31 Page 15

Page 16: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

16 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

REGIO

Vlaanderen bouwt biotopen voorgroeiende (bio)techbedrijven

Tekst: Heleen De Bisschop

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen ontstaan steeds grotere centra voor(bio)techbedrijven. Om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, werdenrecent zowel in Gent als Leuven en Diepenbeek plannen aangekondigd omnieuw terrein te exploiteren. Zo kunnen ze werken in een omgeving waar dehele infrastructuur speciaal ingericht is naar hun activiteiten.

Het Eiland, Gent

Groeiende techbedrijven in de regio Gent kunnenbinnenkort verhuizen naar een nieuw bedrijventer-rein, het Eiland. De site zal naast het Technologie-park Zwijnaarde liggen. De ontwikkelaar Alinsonstampte het park uit de grond samen met de Univer-siteit Gent, de gemeente en het Vlaams Instituutvoor Biotechnologie (VIB). De eerste bedrijven zul-len er zich volgend jaar kunnen vestigen.

Het huidige Technologiepark was de afgelopenjaren een van de belangrijkste biotech-centra inVlaanderen. Enkele toonaangevende bedrijven,zoals Ablyncx, DevGen en Innogenetics, hebben erzich gevestigd. Het bedrijventerrein is de laatstejaren snel volgelopen, waardoor het Eiland geenmoment te vroeg komt. Welke bedrijven er naar hetnieuwe park komen, is nog niet geweten. Wel staatvast dat het vooral groeiende (bio)techbedrijven, diede startfase al achter de rug hebben, zullen zijn.Het Eiland zal anders zijn dan een gewoon bedrij-venterrein omdat het speciaal is ingericht voor ken-nisbedrijven. Zo zijn de gebouwen uitgerust metspeciale verluchtings- en isolatiesystemen die nood-zakelijk zijn om met genetisch gemodificeerd mate-riaal te werken.V

Bio-incubator, Leuven

De infrastructuur van de Bio-incubator in Leuvenis volledig gewijd aan biomedische wetenschap-pen en biedt mogelijkheden aan zowel startendeals gevestigde ondernemingen. De drie gebouwenvan de Bio-incubator bestaan elk uit verschillendemodules met hypermoderne laboratorium- enkantoorruimte. Wanneer het gebouw volledigbezet is, zal de aangrenzende ruimte op het be-drijvenpark Arenberg verder worden uitgebreid.Hier huizen bedrijven als ThromboGenics en Re-MYND.

BioVille, Diepenbeek

BioVille werd in 2010 opgericht op de universitairecampus van Diepenbeek. Het is een incubatorvoor bedrijven die actief zijn in de life sciences. Dedienstverlener biedt naast kantoorruimtes en ge-specialiseerde laboratoria ook administratieve entechnische diensten aan. In een tweede fase is erenkele maanden geleden een gebouw met 1.500vierkante meter oppervlakte bijgekomen. Met deoprichting van een ‘Carehub’ speelt BioVille in ophet groeiende ondernemersklimaat in de zorgsec-tor. Het doel is de zorgprojecten te clusteren enopen innovatie te stimuleren.

Het Eiland zal anderszijn dan een gewoonbedrijventerreinomdat het speciaal isingericht voorkennisbedrijven

Foto: Alinson

Foto: BioVille Foto: Bio-incubator

016_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:37 Page 16

Page 17: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

17VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

017_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:51 Page 17

Page 18: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

18 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Wil je meewerken aan de verdere ontwikkeling van de gemeente Wemmel?

Neem dan nu je kans, we zijn immers op zoek naar een (m/v):

Aanbod: een boeiende, statutaire en voltijdse functie met een grote verantwoordelijkheid in een maatschappelijk relevante context. Het niet-geïndexeerde brutojaarsalaris voor een klasse III-gemeente varieert tussen minimum 30 871,54 euro en 45 052,29 euro plus vakantiegeld en eindejaarspremie. Relevante ervaring uit de overheidssector en de private sector kan worden meegenomen.

Een wervingsreserve voor 3 jaar. Extralegale voordelen (o.a. hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques …), een goede verlofregeling en ruime opleidingsmogelijkheden.

Interesse?Voor meer informatie over de voorwaarden en de inhoud van de functie kan je terecht bij de gemeentesecretaris, Katrien De Taeye (tel. 02 462 05 41). De functiebeschrijving kan je raadplegen op www.jobpunt.be waar je ook online kan solliciteren. We verwachten jouw kandidatuur uiterlijk op 19 oktober 2014.

fi nancieel beheerder

Wemmel

Functie: je bent verantwoordelijk voor de fi nanciële meerjarenplanning en het jaarlijkse budget van de gemeente, de boekhouding en de jaarrekeningen. Je maakt fi nanciële analyses op en je brengt beleidsadviezen uit. Je bent verantwoordelijk voor het thesauriebeheer en je zet interne controle- en rapporteringssystemen op. Dit houdt onder meer in dat je een voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole uitvoert op de beslissingen met een budgettaire en fi nanciële impact. Je verzorgt het debiteurenbeheer en je staat in voor de uitvoering van de betalingen.

Profi el: je hebt een masterdiploma, 4 jaar relevante beroepservaring en de Belgische nationaliteit. Daarnaast heb je uitgesproken fi nanciële en managementcapaciteiten zodat je mee zorg kan dragen voor een effi ciënt, effectief en zuinig bestuur. Je voldoet aan de vereiste over taalkennis ingevolge de wetgeving op het gebruik der talen in bestuurszaken.

Je bent een peoplemanager met oog voor werkprocessen. Je hebt goede communicatieve en organisatorische vaardigheden.

WERFTAAN

Onderluitenant (M/V)bij de Brandweer (beroepsafdeling)

PROFIEL

• een masterdiploma of gelijkgesteld • de Belgische nationaliteit • minstens 21 jaar op het moment van de kandidaatstelling • minimale lengte van 1,60 m • een gedrag dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking • de burgerlijke en politieke rechten genieten • uiterlijk zes maanden na het einde van de proeftijd op het grondgebied van de stad Brugge wonen of binnen een straal van 10 km rond de hoofdkazerne of op maximum 25 minuten aanrijtijd tot de hoofdkazerne.

Brutomaandsalaris op niveau A: 2 787,90 euro (geïndexeerd).

INTERESSE?

Er wordt een informatievergadering georganiseerd op 2 oktober 2014 om 17.00 uur in de brandweerkazerne, Pathoekeweg 215, 8000 Brugge.

Meer informatie zoals het selectieprogramma of je nettosalaris kun je opvragen bij de Personeelsdienst, Riddersstraat 12, 8000 Brugge – t 050 44 96 30. Bezorg je motivatiebrief en cv AANGETEKEND mét een kopie van het gevraagde diploma uiterlijk 12 oktober 2014 aan het College van Burgemeester en schepenen, p/a Personeelsdienst, Riddersstraat 12, 8000 Brugge.

Stad Brugge organiseert momenteel

een selectieprocedure met het oog op

de statutaire aanwerving van en het

vastleggen van een driejarige werfreserve

voor een

Kandidaten die voldoen aan de voorwaarden, worden uitgenodigd voor een schriftelijke proef op 20 oktober 2014. Op 7 november 2014 is er een assessment center voorzien en op 14 november 2014 de mondelinge proef. Daarna volgen er nog een geneeskundig onderzoek en een proef

inzake lichamelijke geschiktheid.

OPGELET: kandidaturen die, op datum van

afsluiten, niet vergezeld zijn van het cv

én een kopie van het gevraagde diploma

worden niet in aanmerking genomen.

brugge.be/vacatures

018_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:51 Page 18

Page 19: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Chemiebedrijven investeren via opleiding in toekomstige werknemer

Zes scholen boden in Vlaanderen al de opleidingchemische procestechnieken aan, maar geen en-kele in de regio Tessenderlo-Geel. Net die regiovormt een belangrijke proceschemische cluster inVlaanderen. Verschillende bedrijven hebben zicher gevestigd, zoals Tessenderlo Group, JanssenPharmaceutica, BP Chembel, Borealis, Chevron

Phillips Chemicals International NV, Ineos Chlor-Vinyls Belgium N.V.. Daarom was het niet toevalligdat essenscia aanklopte bij het Technisch Heilig-Hartinstituut in Tessenderlo (THHI). De opleidingis een Se-n-Se (secundair na secundair, red.) stu-dierichting van één jaar.

Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad om deopleiding effectief te starten. “We hadden al en-kele keren een aanvraag ingediend bij het minis-terie van onderwijs”, verklaart de algemeendirecteur van het THHI Tessenderlo, Yvan Lem-mens. “Toen we ook de gemeente en Limburgsepolitici erbij betrokken, is het wel gelukt.” Ditschooljaar zijn elf leerlingen in de opleiding ge-start. “Dat zijn voornamelijk studenten die al eentechnische opleiding gevolgd hebben in de studie-gebieden chemie of elektromechanica”, gaat Lem-mens verder. “Het kan ook anders, zo is er eenleerling die een specialisatiejaar fotolassen in hetBSO volgde of studenten die hogere studies pro-beerde, niet slaagden en toch nog een bijkomendgetuigschrift wil behalen.”

19VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

CARRIÈRE

In de chemiesectorwerk je in eenhoogtechnologischeomgeving, wat voormensen met eentechnische interesseeen natte droom isTim Das, HR Manager BP

Tekst: Heleen De Bisschop

De opleiding bereidt leerlingen voor op de job van procesoperator, een sleutelfunctie in elk chemisch bedrijf

Nieuwe studierichting Chemische Procestechieken bouwt brug tussen sector en studenten

De chemiesector heeft de komende vijf jaar jaarlijks nood aan 2.000 nieuwe werkkrachten, maarde bedrijven vinden het moeilijk om de vacatures in te vullen. Essencia Vlaanderen trok daaromaan de alarmbel. Samen met een aantal toonaangevende bedrijven uit Tessenderlo, Paal en Geel,de ondernemersclub Tessenderlo-Ham, het gemeentebestuur en het Technisch Heilig-Hartinsti-tuut Tessenderlo (THHI) richtte de sectororganisatie de studierichting Chemische Procestech-nieken op. Op 1 september startten de eerste elf leerlingen. “De opleiding is een grotemeerwaarde in de regio”, klinkt het bij de bedrijven.

Foto: THHI

>>

019_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:43 Page 19

Page 20: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

CARRIÈRE

SleutelfunctieDe school werkt nauw samen met de bedrijvenom een kwalitatieve opleiding aan te bieden.“Enerzijds hebben we het leerplan opgesteld opbasis van de vaardigheden die wij bij onze proces-operatoren verwachten”, vertelt Ilse Claes, Talent& Communication Manager bij INEOS ChlorVinylsBelgium. “Anderzijds bieden we ondersteuningdoor technisch en didactisch materiaal aan te bie-den.” Na verloop van tijd zullen er ook professio-nals uit de bedrijven een aantal praktijklessengeven en zullen de bedrijven stageplaatsen aan-bieden. “Zo ervaren de leerlingen wat het is omvoor deze bedrijven te werken en kunnen de be-drijven goede studenten eventueel een contractaanbieden”, vult Lemmens aan.Daarnaast bieden de betrokken bedrijven, netzoals essencia, ook financiële steun. Dat geeft deopleiding extra ademruimte omdat de middelenvoor het technisch onderwijs volgens Lemmenste beperkt zijn. “Voor de ondernemingen is datuiteindelijk ook een investering. Onze studentenzullen meteen aan de slag kunnen, terwijl nieuwewerknemers vandaag nog enkele maanden internopleidingen moeten volgen”, zegt Lemmens.De opleiding bereidt leerlingen voor op de job vanprocesoperator, een sleutelfunctie in elk che-misch bedrijf. De afgestudeerden hebben honderdprocent werkzekerheid want de functie is eenknelpuntberoep. “De chemiesector is alles be-halve onaantrekkelijk, want je werkt er in goedeomstandigheden en krijgt een mooi loon”, verze-kert Lemmens. “Het probleem is enerzijds dat erin de chemiesector een grote uitstroom is omdatveel werknemers op pensioen gaan. Daarom is het

een knelpuntberoep en dat zal de komende vijf oftien jaar ook zo blijven. Anderzijds hebben detechnische opleidingen nog steeds een slechtimago en worden ze als minderwaardig be-schouwd.” Rudi Das, HR Manager bij BP Chembelbesluit: “Te weinig jongeren kiezen voor een op-leiding in een van de STEM-richtingen (Science,Technology, Engineering and Mathematics, red.),terwijl ze met dergelijk diploma op zak bijzonder

veel kans maken op de arbeidsmarkt. Daarnaast ishet een stabiele sector die behoorlijk wat mensentewerkstelt in Vlaanderen. Bovendien kunnen dewerknemers werken in een hoogtechnologischeomgeving, wat voor mensen met een technischeinteresse een natte droom is.” V

Foto: BP/Tom Vander Sande

BP

Welke bedrijven rekruteren?

Ilse Claes,Talent & Communication Manager:

“We hebben jaarlijks tussen de twintig endertig vacatures, voornamelijk voor tech-nische profielen. Het is niet altijd eenvou-dig om de juiste profielen te vinden, al ishet door de crisis gemakkelijker gewor-den. We hebben ook het geluk dat weeen stabiel bedrijf zijn dat gekend is in deregio. Daardoor krijgen we veel spontanesollicitaties binnen. We zoeken vaak heelspecifieke profielen, zoals mensen die er-varing hebben in de chemische proces-technieken. In het verleden leerden wedie vaardigheden on the job aan, maar nu kan de opleiding dat voor een stuk opvangen.”

380werknemers in Geel

600werknemers in Tessenderlo

Rudi Das,HR Manager:

“Gemiddeld nemen we jaarlijks zo’n tien àtwintig nieuwe werknemers aan. Daar zijnheel wat technische profielen bij, zoals pro-cesoperatoren, onderhoudstechniekers eningenieurs. Tot nu toe lukt het om de juisteprofielen te vinden, maar het wordt tochmoeilijker voor bepaalde profielen, zoalsprocesingenieurs en onderhoudstechnie-kers. De processen zijn de voorbije jaren als-maar complexer geworden. Daarom zoekenwe voor de functie van procesoperatormensen met een bachelordiploma, maarzo’n profielen zijn er niet oneindig. Daaromvinden we het initiatief van het TechnischHeilig Hart Tessenderlo zo interessant. Wehopen dat het een alternatief rekruterings-kanaal kan worden voor bepaalde functies.”

In de chemiesectorwerk je in eenhoogtechnologischeomgeving, wat voormensen met eentechnische interesseeen natte droom isRudi Das, HR Manager BP

INEOS ChlorVinyls Belgium

20 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

019_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:44 Page 20

Page 21: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

21VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

021_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:53 Page 21

Page 22: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

22 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

022_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:54 Page 22

Page 23: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

23VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Hoeveel verdient een starter?

“Tijdens mijn opleiding BATAC moest ik enkele stages lopen, zowel enkelekorte als een van drie maanden. Ik liep twee dagstages en een lange stage bijhet productiehuis Blazhoffski. Toen die laatste begon, startten ze er net meteen nieuw project, een film. Daar heb ik tijdens mijn volledige stage aan ge-werkt. De opnames zelf vonden tijdens de zomer in het buitenland plaats enze vroegen of ik zin had om mee te komen als jobstudent. Daar heb ik na-tuurlijk niet over getwijfeld. Later kreeg ik een vast contract aangeboden. Ikben meteen op dat aanbod ingegaan, ook al wist ik niet hoeveel ik zou ver-dienen. Ik ben daar eerlijk gezegd niet zo mee bezig, ik wilde vooral in de te-levisiewereld aan de slag. Zolang ik in de sector kan werken, ben ik tevreden.

Dat loon zal in de loopvan mijn carrière welstijgen.”

“Blazhoffski is een heelklein bedrijf, er werkeneen tiental vaste mede-werkers en dan nog on-

geveer evenveel freelancers. Ik ben nu redacteur, maar kan bijvoorbeeldook voor productie worden ingezet. Als je aangeeft dat je iets anders wiltproberen, houden ze daar rekening mee. Ik leer veel bij, ook technisch.Tijdens de opnames van de film, heb ik met een drone opnames mogenmaken. De cameraman heeft me dan een korte opleiding gegeven en ikmocht meteen beelden draaien, die ook gebruikt worden in de film.”

“Ik heb wel onregelmatige uren en de overuren worden niet altijd gecom-penseerd, maar ik heb daar geen probleem mee. Als we dicht bij een draai-periode komen, verwittig ik mijn omgeving al op voorhand dat ikafspraken misschien ga moeten afzeggen. Zo ben ik niet naar het trouw-feest van vrienden kunnen gaan. Mijn collega’s waarschuwen me dat ikdaaraan zal moeten wennen.”

“Ik ben op de klassieke manier hier terecht gekomen, gewoon door te sol-liciteren. Na ongeveer drie maand zoeken, heb ik werk gevonden. Ik hebongeveer voor een tiental verschillende functies gesolliciteerd. Maar devereisten van deze junior functie kwamen helemaal overeen met wat ikzocht. Tijdens mijn opleiding Toegepaste Informatica koos ik voor de af-studeerrichting netwerken. Nadien heb ik nog een postgraduaat IT-ma-nagement gevolgd om te weten hoe je IT-projecten op een goede maniermoet aanpakken.”

“Na een eerste screening van mijn motivatiebrief en cv, werd ik kort tele-fonisch geïnterviewd. Dat was voornamelijk om na te gaan wat mijn ver-wachtingen bij het bedrijf waren en om mijn talenkennis te testen. Daarnavolgden nog twee gesprekken. In het laatste werd er ook een lunch metalle teamleden georganiseerd, zo konden we elkaar al leren kennen. Dat

vond ik een leuke ma-nier om na te gaan ofhet onderling klikte.Toen was ik helemaalovertuigd en heb ik hetcontract getekend.”

“Ik ben heel tevredenmet mijn job. Het be-langrijkste vind ik de

kans om veel bij te leren en mijn kennis uit te breiden en de grote variatiein de projecten. Zo werk ik onder andere voor een grote internationale or-ganisatie en dat is wel een unieke omgeving. Daarnaast heb ik aangenamecollega’s en dat zorgt voor een leuke sfeer, ook niet onbelangrijk.”

SALARISWATCHER Tekst: Heleen De Bisschop

• Naam: Soetkin Vanden Eynden• Leeftijd: 24 • Studie: bachelor Journalistiek en

bachelor-na-bachelor Toegepaste Audiovisuele Communicatie (BATAC) aanThomas More Mechelen

• Woonplaats: Rotselaar• Functie: redacteur• Organisatie: Blazhoffski• In dienst sinds: 22 september 2014• Bruto maandsalaris: 1848,05 euro • Extralegale voordelen: geen

Soetkin verdient 1848 euro als redacteur bij productiehuisBlazhoffski

• Naam: Jens De Groodt • Leeftijd: 25 • Studie: bachelor Toegepaste

Informatica en een postgraduaat in ITmanagement aan de Hogeschool Gent

• Woonplaats: Erpe-Mere• Functie: Network Security Consultant• Organisatie: Unisys• In dienst sinds: november 2013• Bruto maandsalaris: 2.450 euro • Extralegale voordelen: bedrijfswagen en

tankkaart, maaltijd- en ecocheques, gsm- eninternetabonnement, groepsverzekering,hospitalisatieverzekering en vanaf 25 jaarpensioensparen

Jens verdient 2.450 euro als Network Security Consultant bij Unisys

Ik wist op voorhandniet hoeveel ik zouverdienen

Tijdens desollicitatieprocedureleerde ik alleteamleden kennen

023_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:48 Page 23

Page 24: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

24 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

PAPER | PACKAGING | SOLUTIONS

Open the future

024_GPV1QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:43 Page 24

Page 25: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Checklist voor een succesvol sollicitatiegesprekWat doe je voor je vertrekt?

Heb je het bedrijf voldoende bestudeerd?Er zijn verschillende informatiebronnen: de pers, de bedrijfswebsite,een kennis die er werkt, reclameboodschappen, enzovoort. Voor eenrekruteerder maakt een persoon die zijn bedrijf maar vaag kent geenal te beste indruk.

Heb je de functieomschrijving begrepen?Niemand houdt ervan om tijd te verliezen. Wees dus zeker dat je pro-fiel grotendeels overeen komt met wat er gezocht wordt.

Wat zijn je sterke punten?Door de sterke punten nog eens te overlopen, vermijd je dat je zalblokkeren of in de war raken tijdens het gesprek of dat je niet overtui-gend genoeg zal overkomen.

Wie is de persoon die je zal ontmoeten?Zorg ervoor dat je zijn naam, functie en telefoonnummer kent.

Waar vindt het gesprek plaats?Zoek het juiste adres, de reisweg en het juiste lokaal op. Vertrek op tijden vermijd zo bijkomende stress.

Wat is het aanvangsuur?Als je de keuze hebt, vermijd dan een sollicitatiegesprek op een vroeguur, want dan is de kans op verkeersellende altijd groter. Je voorkomtzo ook dat je voor de rekruteerder als ‘model’ of referentiepunt zal die-nen voor de volgende kandidaten.

25VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

TIPS & TRICKS Tekst: Laurent Depré

Wat breng je mee?

Je cvDat is logisch. Ook al heb je de rekruteerder je cv al doorgemaild of op-gestuurd, zorg toch steeds dat je een aantal uitgeprinte exemplarenvan je cv op zak hebt.

Je portfolioZeker voor de meer creatieve functies is dit een must, maar ook men-sen met een ander profiel brengen best een overzicht van hun mooisterealisaties mee. Als het enigszins kan, zorg dan voor extra exemplarendie je in het bedrijf kan achterlaten.

Je voorbereiding of ‘spiekbriefjes’Het is niet verkeerd om het antwoord op vragen die je kan verwachtenthuis al voor te bereiden en de structuur daarvan op papier mee tebrengen. Vermijd wel volzinnen die je moet voorlezen. Gebruik enkelkernwoorden in een schema.

Eventueel: relevante artikels over het bedrijf of de sectorHiermee bewijs je dat je je ‘huiswerk’ heel grondig hebt gedaan. Je kaner tijdens het gesprek bepaalde argumenten mee staven of het debatmee voeden.

Eventueel: een plan met jouw langetermijnvisie voor het bedrijf

Dit toont de rekruteerder dat je zin hebt voor initiatief en dat je eenharde werker bent. Wees innovatief, maar probeer het bedrijf niet voorhet hoofd te stoten. Breng wat extra exemplaren mee die je kan ach-terlaten.

Wat doe je tijdens het gesprek?

Moet je wachten? Let dan op je gedragVan zodra je de deuren van het bedrijf binnenstapt, is het sollicitatie-gesprek begonnen. Als je gevraagd wordt om eventjes te wachten, plofdan niet neer in een zetel, maar ga netjes zitten. Herlees eventueel nogeens je nota’s of ontspan je door een magazine te doorbladeren. Alshet wachten erg lang duurt, informeer dan beleefd of er iets is foutge-lopen.

De ontmoetingLet op je lichaamstaal, zeker tijdens de cruciale eerste 30 seconden.Wees voorzichtig met wat je zegt, hoe je je lichaam houdt en wat jemet je gezicht uitdrukt.

Het gesprek zelfWees altijd geconcentreerd, verlies de structuur van je antwoordenniet uit het oog en zet je sterke punten duidelijk in de verf.

Het einde van het gesprekZorg zeker dat je een aantal vragen klaar hebt. Vraag bijvoorbeeld naarde bedrijfscultuur of naar de carrièremogelijkheden. Informeer ooknaar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Zorg ervoor datje weet wanneer je meer nieuws mag verwachten.

Wat na het gesprek?

Persoonlijke evaluatieDit is heel simpel: neem een blad papier en maak twee kolommen. Inde ene zet je de negatieve punten van het sollicitatiegesprek en in deandere de positieve. Vergelijk dit overzicht vervolgens met de feed-back van de rekruteerder. Zo’n persoonlijke evaluatie helpt ook om jevolgende sollicitatiegesprek beter voor te bereiden.

HerlanceringHoud rekening met de termijn die je hebt afgesproken met de rekru-teerder, maar als de zaken te lang aanslepen, mag je gerust opnieuwcontact opnemen met het bedrijf om te vragen hoe ver ze staan metje sollicitatie. Blijf wel altijd beleefd.

FeedbackAls je een negatief antwoord krijgt, vraag dan altijd naar de redenwaarom je niet verder geselecteerd bent. Ook dit kan je helpen om jevolgende sollicitatie beter voor te bereiden.

1

2

3

4

5

6

1

2

3

4

5

1

2

3

4

1

2

3

Voor meer tips surf naar www.vacature.com

025_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:50 Page 25

Page 26: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

26 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

IEPER

Syx Graphics is een dochteronderneming van de Syx Automations Group en werd in 2007 opgericht door de zoon van de eigenaar van Syx Automations. Syx Graphics is een producent, leverancier en ontwerper van plastic cards (ID-cards, rijbewijzen, lidkaarten, tankkaarten …). Ondertussen is het bedrijf marktleider in de Benelux en biedt het hoogtechnologische software- en security oplossingen aan voor grootschalige kaartprojecten die wereldwijd gekend zijn. Gezien de vele toepassingsmogelijkheden is dit jong, dynamisch en snelgroeiend innoverend bedrijf klaar om verder te internationaliseren. Ook dankzij de extra kapitaalinjectie van Sofindev is Syx Graphics helemaal klaar voor de internationale expansie. Om deze ambitie waar te maken is Syx Graphics op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE710076.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

International Business Development ManagerEen ondernemende hunter met flair en overtuigingskracht

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

HR-Manager WevelgemStevige communicator met ervaring in een productieomgeving

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

WEVELGEM

Alpro is een dynamisch en sterk groeiend bedrijf met internationaal hoofdkantoor in België (Gent). Het bedrijf bestaat meer dan 30 jaar en heeft productiesites in België, Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk, alsook commerciële vertakkingen binnen gans Europa. Vandaag stelt Alpro meer dan 800 mensen tewerk en genereert een omzet van meer dan 335 miljoen euro. Voor de productiesite in Wevelgem, waar ook het internationale HQ Supply Chain is gevestigd, is Alpro op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE712337.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

026_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:05 Page 26

Page 27: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

27VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

Process EngineerCommunicatieve ingenieur met ervaring in frezen en NC-programmeren

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

OOSTKAMP

IGW maakt onderdeel uit van de BMT Group. Het internationale bedrijf heeft een sterke reputatie als ontwerper en producent van tandwielen en mechanische componenten, die zorgen voor de aandrijving van windturbines, compressoren, motoren voor cruise schepen en energieopwekking. De vestiging in Oostkamp staat in voor de ontwikkeling van nieuwe producten en is tevens ons internationale hoofdkwartier van waaruit onze internationale productievestigingen aangestuurd worden. In het kader van verdere expansie, zoeken we een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] met vermelding van referentie BE710364.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

OOSTENDE

TUI (www.tuitravel.be), met hoofdzetel in Oostende, maakt deel uit van de internationale TUI AG Group. TUI Travel Belgium is de grootste Belgische toerismegroep en typeert zich als een jonge en stabiele onderneming met touroperator Jetair, de reiskantoren van Jetaircenter, de luchtvaartmaatschappij Jetairfly en het onderhoudsbedrijf Tec4Jets in portefeuille. Samen met een team van 2000 gedreven collega’s maken zij hun missie om klanten ‘de mooiste tijd van het jaar’ te geven elke dag opnieuw waar. In het kader van de verdere professionalisering en uniformisering van de organisatie, is er momenteel een vacature voor een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE712615.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Head Of Application DeliveryDynamische peoplemanager met proven track record in softwaredevelopment

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

026_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:05 Page 27

Page 28: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

28 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

Area Export Manager Oost-, Centraal- en Noord-Europa

Slagvaardige relatiebouwer en resultaatgerichte doorzetter

(referentie: BE713271)Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

OEM Business Development ManagerInternationaal uitbouwer van partnerships met de automotive branche

(referentie: BE713269)Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

Onze klant Wynn’s (www.wynns.eu), met hoofdzetel in Sint-Niklaas, is een dochter-maatschappij van de Amerikaanse multinational Illinois Tool Works (ITW). Het bedrijf ontwikkelt en produceert chemische oplossingen voor de automobiel- en fleetsector (o.a. additieven voor motoren, onderhouds producten voor airco’s, workshop- en serviceproducten). Het internationale distributiecentrum voor Europa, Afrika, het Midden-Oosten en de GOS-landen is in Sint-Niklaas gelokaliseerd. In het kader van de verdere ontwikkeling van de exportactiviteiten, zijn wij op zoek naar een (m/v)

SINT-NIKLAAS

Onze klant Wynn’s (www.wynns.eu), met hoofdzetel in Sint-Niklaas, is een dochter-maatschappij van de Amerikaanse multinational Illinois Tool Works (ITW). Het bedrijf ontwikkelt en produceert chemische oplossingen voor de automobiel- en fleetsector (o.a. additieven voor motoren, onderhouds producten voor airco’s, workshop- en serviceproducten). Het internationale distributiecentrum voor Europa, Afrika, het Midden-Oosten en de GOS-landen is in Sint-Niklaas gelokaliseerd. In het kader van de verdere ontwikkeling van de exportactiviteiten, zijn wij op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van het juiste referentienummer.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

028_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:12 Page 28

Page 29: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

29VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE713527.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Customer Service AgentPolyvalent, klantgericht en uitstekende communicatieskills

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

ASSE

Miele is een Duits familiebedrijf met een groepsomzet van 3 miljard euro en 46 filialen verspreid over de hele wereld. Het Miele-merk is een premiumspeler in de markt van elektrische huishoudtoestellen en professionele installaties voor de verzorgingssector en horecabedrijven. Miele België realiseert met 209 medewerkers een omzet van 129 miljoen euro en heeft een marktleiderspositie in de meeste productcategorieën. Om het Customer en Consumer Service-team te versterken, is Miele op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

NINOVE

Bellona Patis is een grote artisanale en biologische bakkerij gevestigd in Ninove met als grootste klant LE PAIN QUOTIDIEN. De ambitie van de organisatie is het ontwikkelen, produceren en verdelen van producten van absolute topkwaliteit, die op een authentieke manier gebakken worden. Het team bestaat uit zo’n 80 medewerkers, waarvan een 20-tal stafmedewerkers en een 60-tal bakkers, die elke dag verse brood-, patisserie- en viennoiserieproducten leveren in 3 landen: België, Nederland en Frankrijk. Om hun ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren, zijn zij momenteel op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE712534.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Sales & Marketing CoördinatorOndernemend communicatie- en organisatietalent

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

028_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:12 Page 29

Page 30: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

30 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

Coördinator Technische DienstAllround technisch organisator (referentie: BE713770)

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

Engineering ManagerMet ervaring in een complexe industriële voedingscontext

(referentie: BE713766)Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

Volys Star (www.volysstar.be), gevestigd in Lendelede (Roeselare), is een producent van gevogelte-specialiteiten. Als referentie op de internationale markt is het bedrijf sterk innovatief en klantgericht. Vanuit een flexibele ingesteldheid

wordt optimaal ingespeeld op nieuwe klantenbehoeften. Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid voeren we hoog in het vaandel. Ter verdere versterking en om de groei te ondersteunen vanuit een stevige productieorganisatie, zijn we op zoek naar een (m/v)

ROESELARE

Volys Stargevestigd in is een producent van gevogelte-specialiteiten. Als referentie op de internationale markt is het bedrijf sterk innovatief en klantgericht. Vanuit een flexibele ingesteldheid

wordt optimaal ingespeeld op nieuwe klantenbehoeften. Veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid voeren we hoog in het vaandel. Ter verdere versterking en om de groei te ondersteunen vanuit een stevige productieorganisatie, zijn we op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] met vermelding van het juiste referentienummer.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

030_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:24 Page 30

Page 31: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

31VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudson.com

Interested? Go to be.hudson.com for more information and apply to [email protected] mentioning reference BE713349.Your application will be treated confidentially.

Group Brand Builder BeautyPassion for cosmetic products? This is your job!

Your function:

Our offer:

Your profile:

GHENT

The Pro-Duo Group (www.pro-duo.com) is part of the listed Sally Beauty Holdings Inc. (SBH-NYSE). With 187 stores and 950 employees in continental Europe and still rapidly expanding Cash & Carry for professionals, we are the market leader in the distribution of professional hair and beauty products. We sell to professionals in Belgium, The Netherlands, Luxemburg, France, Spain and Germany. For our European head-quarters in Ghent, we are currently looking for a (m/f)

This recruitment is exclusively conducted by Hudson.

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE713472.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Group Innovation ManagerHands-on manager met helikoptervisie en sterke peoplemanagementskills

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

KUURNE

Novy nv (www.novy.be), met hoofdkantoor en productie vestiging in Kuurne, is specialist en innoverend merk in de markt van keukenventilatie. Actief in België (marktleider), Nederland, Frankrijk en Duitsland, maakt Novy het verschil door het leveren van kwaliteit, design, techniek en optimale customer service. Om de ambitieuze groeiobjectieven te bereiken zal productinnovatie een belangrijke driver zijn. Daarom is Novy op zoek naar een (m/v)

This recruitment is exclusively conducted by Hudson.

030_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:24 Page 31

Page 32: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

32 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudso

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE713607.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

HR ManagerAutonome HR-generalist met passie voor mensen

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

OUDENAARDEVento (www.vento.be) is een familiale kmo gespecialiseerd in de productie van hulp-stukken voor luchtkanalen. Het bedrijf exporteert 95% van zijn productie naar meer dan 45 landen. In de 15 jaar dat Vento bestaat is het uitgegroeid tot de nummer 2 binnen Europa in deze markt. Vento stelt in de vestiging in Oudenaarde op vandaag een 80-tal medewerkers tewerk (waarvan 11 bedienden) en startte 3 jaar geleden ook een productiefaciliteit op in Polen (80 werknemers). Om de verdere groei te bewerkstelligen wordt de productiecapaciteit,

zowel in België als in Polen, het komende jaar sterk uitgebreid, zowel door de installatie van extra productielijnen, als door de opstart van een weekendploeg, met een sterke verhoging van het medewerkersbestand tot gevolg. Om deze uitdaging mee te helpen realiseren, maar ook om de organisatie te professionaliseren besliste de directie van Vento om een nieuwe functie te creëren binnen het managementteam voor een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE714064.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Logistiek ManagerStevige, pragmatische optimalisator van goederenstromen

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

ZELE

Formipac Zele, Formipac Roeselare en Indupac, respectievelijk gelegen in België en Hardenberg (Nederland), maken deel uit van de multinationale beursgenoteerde groep British Polythene Industries (BPI). De activiteiten van BPI concentreren zich in de productie en commercialisatie van soepele kunststofverpakkingen met toepassingen in verschillende sectoren en voor een internationaal klantenbestand. Met focus op

kwaliteit en met respect voor het milieu werkt men volgens ISO 9001-, ISO 14001-, ISO 18001- en BRC-zorgsystemen. Met 200 medewerkers realiseert BPI in België een omzet van ongeveer 125 miljoen euro. We zijn voor de vestiging in Zele op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

032_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:25 Page 32

Page 33: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

33VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

dson.com

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE713449.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

Technisch On-site ExpertProject salescoordinator voor de metallurgie

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

GENT

TRB (Terres Réfractaires du Boulonnais) maakt onderdeel uit van de grote Franse industriële groep CB. TRB is gespecialiseerd in de productie en het onderhoud van vuurvaste materialen die aangewend worden in de metallurgie en de staalindustrie. TRB produceert onder meer vuurvaste bouwstenen en beton, en ontwikkelt ook op maat gemaakte oplossingen. TRB heeft een omzet van 47 miljoen euro en produceert jaarlijks 32.000 ton, waarvan 70% geëxporteerd wordt buiten Frankrijk. In België heeft TRB een jaarlijkse omzet van 1 miljoen euro. Om de verdere groei te bestendigen zijn zij op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE714149.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.

HoofdboekhouderHands-on boekhouder met sterk analytisch vermogen

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

BRUGGE

Voor onze klant, een groeiende kmo (regio Brugge)actief binnen vastgoed en projectontwikkeling,

zijn we in het kader van groei op zoek naar een (m/v)

Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

032_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:25 Page 33

Page 34: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

34 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

be.hudso

ROESELARECoöperatieve Veiling Roeselare C.V. (www.reo.be), gelegen in Roeselare, is één van de belangrijkste Belgische veilingen van verse groenten, fruit en champignons. REO Veiling groepeert meer dan 1600 actieve leden-producenten, telt 140 medewerkers en realiseert dit jaar een omzet van 130 miljoen euro in groenten en fruit. Om de groei van het bedrijf en op termijn de continuïteit van de ICT-dienstverlening te ondersteunen willen zij zich versterken met een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE715002.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

ICT-medewerker Met focus op programmatie en applicatieontwikkeling

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

KORTRIJKCopahome is een Belgisch onafhankelijk familiebedrijf in Kortrijk met meer dan 25 jaar ervaring in het ontwerp en de productie van duurzame en kwalitatieve raamdecoratie voor binnen en buiten. Het bedrijf zorgt er met 75 medewerkers voor dat aan elke klant een product op maat wordt voorgesteld waar functionaliteit en design hand in hand gaan. Het uitgebreide assortiment vindt zijn weg naar professionele dealers in de Benelux en Frankrijk. In het kader van de verdere groei van het bedrijf, zijn wij op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] vermelding van referentie BE713975.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Operations ManagerResultaatgerichte, hands-on peoplemanager

Je functie:

Ons aanbod:

Je profiel:

034_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:27 Page 34

Page 35: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

35VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

dson.com

WEST- OF OOST-VLAANDEREN

Hyboma is een familiebedrijf dat sinds twee generaties kwalitatieve en duurzame woningen en appartementen bouwt. Hyboma Groep omvat nog een aantal gespecialiseerde nevenbedrijven. Met een métier, een zorg en een ervaring die eerder zeldzaam zijn in de sector, biedt Hyboma de bouwheer de beste waarborg op een betaalbare woning die aan de noden van de klant voldoet. Voor de regio West- of Oost-Vlaanderen zijn we vandaag op zoek naar een (m/v)

Interesse? Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected],met vermelding van referentie BE714807.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Commercieel Bouwadviseur Relationeel en resultaatgericht verkooptalent

Je functie: Wil je graag werken in een branche waar je mee kan bouwen aan de dromen van jouw klanten?

Ons aanbod:

Je profiel: Ben jij het ambitieuze verkooptalent dat we zoeken?

GENTWil je een echte impact hebben op de HR-wereld?

organisaties gedeeld moeten worden, zodat zij beslissingen kunnen nemen die beter zijn voor hun

verschil maakt voor een carrière wanneer organisaties gebruikmaken van de beste selectie-, assessment-, en ontwikkelingstools; dan hebben wij de geschikte job voor jou. Ter ondersteuning van ons R&D-team in Gent zijn we op zoek naar een (m/v)

Interesse om te werken in een vooraanstaand consultancybureau met grote ambities?Surf naar be.hudson.com voor meer informatie en solliciteer naar [email protected] met vermelding van referentie BE712380.Jouw sollicitatie wordt snel en discreet behandeld. Deze rekrutering verloopt in exclusief contract met Hudson.

Team Leader/Senior Consultant met een passie voor HR-tools en -procedures

Profiel:

034_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:27 Page 35

Page 36: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

36 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

036_GPV1QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:29 Page 36

Page 37: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

37VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Ontdek vanaf 7 oktober de volledig vernieuwde De Morgen.

Meer zalm? Ja, meer dan ooit hebben we nood aan een

andere stem. Zoals een zalm die tegen de stroom ingaat.

Want we drijven te gemakkelijk met de massa mee en

vergeten de nuance. Wat we niet gewend zijn, schrikt ons af,

waardoor we het zelfs niet meer overwegen. Daarom gooit

De Morgen een gezonde dosis tegendraadsheid in de strijd.

Niet om per se het tegenovergestelde te zeggen. Wel om het tegenovergestelde op z’n minst een kans te geven

Om de dingen eens van de ándere kant te bekijken. En om zo

tot scherpere inzichten te komen. Meer zalm dus, dat mag u

voortaan van ons verwachten. En we nodigen u van harte uit

om zelf ook vaker tegen uw vertrouwde mening in te gaan.

Want dit land hee� u nodig. Niet voor uw omega 3. Wel voor

uw openheid van geest.

036_GPV1QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:29 Page 37

Page 38: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

38 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Sales en Service Medewerker M/V

In deze functie wordt u verantwoordelijk voor een erg divers takenpakket. U staat in nauw contact met uw collega’s van de verschillende afdelingen binnen Aebi Schmidt. U bent het eerste aanspreekpunt voor Belgische klanten en adviseert hen over de sales- en aftersalesmogelijk-heden. Dankzij uw commerciële drive en gevoel voor techniek weet u telefonische (aan)vragen goed af te handelen. Verder bent u ook verantwoordelijk voor de verkoop van reserveonderdelen en ondersteunt u bij de (after) sales. U werkt vanuit het kantoor te Aartselaar en rapporteert aan de Manager Sales en Service.

Geïnteresseerd in deze veelzijdige functie? Reageer via www.velde.be. Voor meer informatie kunt u kijken op www.aebi-schmidt.nl/www.aebi-schmidt.be en contact opnemen met Wilko van der Velden of Veronik Van Landeghem, telefoon 03/235 45 50 (referentie AEBI142).

Aebi Schmidt Belgium, is Europees marktleider in het ontwikkelen, produceren en leveren van maatoplossingen voor schone en veilige wegen. Als specialist in gladheid-bestrijding en veegtechniek zijn zij een betrouwbare partner voor overheden, bedrijven en zakelijke dienstverleners.

Erkenning VG.665/B

Werving, selectie en developmentvoor sales-, marketing- en inkoopfuncties

BE | NL | DE | FR | UK

JUNIOR GENERAL MANAGERpioniersmentaliteit/sterke commerciële vaardigheden

VG.4

6/B

- lid

van

Fed

ergo

n- B

A-A

A05

.080

- W

.RS.

301

A G O I N T E R N AT I O N A LHuman Resources Recruitment

Kortrijk • Gent • Brussel • Lille • London

[email protected]

Onze opdrachtgever is een

belangrijke industrieel die de

exclusieve licentie en concessie

heeft verworven voor de verkoop

van tractoren en toebehoren in

Frankrijk.

De onderneming is gevestigd in de

onmiddellijke omgeving van Parijs

(Charles De Gaulle-Airport).

In het kader van de opstart van

deze gloednieuwe onderneming

rekruteren we een competente :Aanbod: ¡ Bekend kwalitatief merk en uiterst competitief ¡ Mooi bedrijf met zeer solide � nanciële basis ¡ Open sfeer en doe-cultuur ¡ Aantrekkelijke salarisvoorwaarden en ruime extralegale voorwaarden (bedrijfswagen, groeps- en hospitalisatieverzekering, gsm, laptop, onkosten en bonussen) ¡ Een gloednieuwe onderneming met uitstekende langetermijnperspectieven en mooie uitdagingen. Een grote verantwoordelijkheid voor mensen met een winnaarsmentaliteit.

Voel je je aangesproken door deze uitdaging? Mail een uitgebreid cv naar [email protected]. Voor meer informatie, bel ons op 056 22 80 64 of 0491 71 77 00. Wij garanderen een discrete en snelle behandeling van je sollicitatie. Elke kandidaat ontvangt bericht.

Deze vacature vind je ook op

Pro� el:

¡ Je hebt een stevige pioniersmentaliteit en bent � exibel ingesteld.

¡ Perfecte tweetaligheid is een vereiste (N/F).

¡ Je bent bereid je regelmatig te verplaatsen doorheen Frankrijk.

Je uitvalsbasis is nabij Parijs.

¡ Je bent technisch bekwaam en uitermate commercieel.

¡ Je bent � exibel, operationeel en hebt een groot doorzettings-

vermogen.

Functie:¡ Ontwikkelen en opstarten van een dealersnetwerk in Frankrijk.¡ De volledige business ontwikkelen van A tot Z.¡ Deelnemen aan beurzen, bezoeken van dealers en uitstippelen

van een concrete verkoopstrategie.¡ Afsluiten van verkoopovereenkomsten en garant staan voor

een perfecte opvolging.¡ Verstrekken van technisch advies en instaan voor totale

kwaliteitszorg.¡ Samen met de eigenaar van de onderneming een schitterend

bedrijf met sterk toekomstpotentieel uitbouwen.

www.ago.bz De selectie gebeurt in exclusieve samenwerking met Ago International

Vacature Magazine is terug.In print én integraal digitaal.

Het nieuwste Vacature Magazine lezen op jouw tablet of smartphone?

Download nu gratis Vacature Magazine, beschikbaar voor iOS in de AppStore en voor Android in de PlayStore.

Of ga naar www.vacature.com/vacatureapp en klik op de passende link.

038_GPV1QU_20140927_VAM11_00_Opmaak 1 25-09-14 22:15 Pagina 38

Page 39: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

39VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Als Accountmanager bent u verantwoordelijk voor de verdere groei van Prefa op de Belgische markt. U bent de schakel tussen architecten, aannemers en de professionele bouwmaterialenhandel. Daarnaast richt u zich ook op o.a. gespecialiseerde dakdekkers, projectontwikkelaars en studiebureaus. Dankzij uw kennis en ervaring in de bouwwereld bent u in staat om uw gesprekspartners te adviseren en te overtuigen van de toegevoegde waarde van de Prefa producten. In deze veelzijdige functie werkt u zeer autonoom. U bepaalt uw eigen weekplanning en u werkt vanuit een home-office. U wordt ondersteund door een professionele binnendienst en u rapporteert rechtstreeks aan de Directeur in Duitsland.

Prefa: meer dan een sterk product!• Dynamische, ambitieuze organisatie• Veel vrijheid en ruimte voor initiatief• Volop doorgroeimogelijkheden• Korte communicatielijnen• Uitstekende arbeidsvoorwaarden

Interesse?Reageer dan via www.velde.be. Voor meer informatie over deze vacature (ref.nr: PREF142) kunt u contact opnemen met Koen Mathijssen 03/235 45 50. Ook kunt u kijken op www.prefa.be

De ideale kandidaat:• Commerciële ervaring in de bouwwereld• Ervaring met (aluminium) dak- en

gevelbekleding is een plus• Talen: NL, FR (ENG en DU zijn een plus)• Zelfstandig, adviserend, ondernemend• Gestructureerd, resultaatgericht

Accountmanager België

PREFA GmbH Alu- Dächer und -Fassaden heeft de afgelopen 65 jaar in heel Europa een stevige reputatie opgebouwd op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van aluminium dak- en gevelsystemen. De sterk groeiende en innovatieve onderneming is momenteel actief in 16 Europese landen en dankt haar succes mede aan de 380 professionele medewerkers. Met haar hoofdkantoor in Duitsland en eigen productievestigingen in Oostenrijk en Duitsland is Prefa een dominante speler in Europa.

Erkenning VG.665/B

Werving, selectie en development voor sales-, marketing- en inkoopfuncties

BE | NL | DE | FR | UK

In deze autonome functie bent u verantwoordelijk voor de verkoop aan ziekenhuizen in heel België. Door proactief te werken, intensieve contacten met aankopers, directies en hoofdverplegers en goede advisering over klantspecifieke toepassingen weet u hen te enthousiasmeren en overtuigen van de toegevoegde waarde van de kwaliteitsproducten. Dankzij uw ondernemende karakter en betrokkenheid weet u precies wat er speelt in de markt en waar kansen en projecten zich voordoen. U wordt ondersteund door een professionele binnendienst en rapporteert aan de Sales Manager.

Uw profiel:• Ondernemende initiatiefrijke persoon• Ervaring met projectmatige verkoop (investeringsgoederen)• Daadkrachtig en minimaal Bachelor werk- en denkniveau• Ervaring in de sector is een plus

Een passende baan voor u?Reageer via www.velde.be. Voor meer informatie over deze vacature (ref.nr. DWPR143) kunt u contact opnemen met Koen Mathijssen of Veronik Van Landeghem (telefoon 03/235 45 50) of kijk op www.distrac.com

Distrac biedt u:• Een zelfstandige functie bij een dynamisch bedrijf• Platte bedrijfsstructuur, korte communicatielijnen• Kwalitatief hoogwaardig productenpakket• Prima arbeidsvoorwaarden

Accountmanager Ziekenhuizen

Distrac Group, gevestigd te Hoegaarden, is sinds 1993 een succesvolle distributeur in de medische wereld en uitgegroeid tot een vaste waarde voor zorginstellingen, ziekenhuizen en (para)medische professionals. Binnen de Benelux is Distrac gespecialiseerd in de verkoop van producten met een optimale balans tussen medische zorg, ergonomie en esthetica. Dankzij hun uitgebreid productengamma is Distrac dan ook in staat om een totaalconcept aan te bieden met o.a zorgmeubilair, matrassen en bedden.

Erkenning VG.665/B

Werving, selectie en developmentvoor sales-, marketing- en inkoopfuncties

BE | NL | DE | FR | UK

039_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:31 Page 39

Page 40: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

40 VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

De gemeente wenst over te gaan tot de aanwerving van een

STEDENBOUWKUNDIG AMBTENAAR (STATUTAIR – NIVEAU A1a-A3a)

De stedenbouwkundig ambtenaar heeft een coördinerende beleidstaak op het vlak van ruimtelijke ordening. Tevens heeft de stedenbouwkundig ambtenaar een voorbereidende, onderzoekende en adviserende taak in de behandeling van aanvragen en meldingen met het oog op de ontwikkeling en instandhouding van een kwalitatieve en klantgerichte ruimtelijke ordening in de gemeente.

U beschikt over een diploma dat toegang geeft tot niveau A en uiterlijk bij afloop van de proeftijd over een diploma dat voldoet voor een aanstelling in de functie van stedenbouwkundig ambtenaar. U bent houder van een rijbewijs B en moet slagen in een aanwervingsexamen.

Meer informatie betreffende de functiebeschrijving, aanwervingsvoorwaarden en selectieprocedure kan telefonisch aangevraagd worden op het secretariaat (016/62.91.80) of via [email protected]

Kandidaturen moeten uiterlijk 6 oktober 2014 om 11.00 uur toekomen bij het College van Burgemeester en Schepenen, Dutselstraat 15, 3220 Holsbeek, vergezeld van een cv. en een kopie van het vereiste diploma.

GEMEENTE HOLSBEEK

De Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen overkoepelt zeven ziekenfondsen die

over het hele land zijn verspreid.

Momenteel zijn we op zoek naar een (M/V):

AUDITEUR voor onze dienst Interne Audit• U genoot een opleiding toegepaste economische wetenschappen of boekhouding. • U hebt enkele jaren ervaring als interne of externe audit.

www.neutrale-ziekenfondsen.be

Geïntere

sseerd?

DOSSIERBEHEERDER voor onze dienst Internationale Verdragen• U beschikt over een diploma in een paramedische tak of hebt ervaring opgedaan in een tariferingsdienst van een ziekenhuis • Kennis van de Belgische nomenclatuur is een must.

Stuur uw cv met sollicitatiebrief naar het volgende adres:

Ter attentie van Vanessa TonikidisLandsbond van de Neutrale Ziekenfondsen

Charleroisesteenweg 145 - 1060 Brusselof via e-mail (Word- of PDF-formaat) naar

het volgende adres: [email protected]

Heb jij nétdat ietsje meer

passie voorwarmte en water?

Van Marcke bouwde de voorbije 85 jaar aan een sterke reputatie als dé specialist van warmte en water. Als distributeur van badkamers, keukens en verwarmingstoestellen zijn wij met 1200 medewerkers en meer dan 100 winkels marktleider in België.

Wil jij samen met ons werken voor een sterk merk als Van Marcke?

Check onze vacatures opwww.vanmarcke.com/jobs

Belangrijke organisatie voor zelfstandigen en KMO met zetel te Brussel zoekt een

ADMINISTRATIEVE BEDIENDE (M/V)

Bent u geïnteresseerd?Stuur uw sollicitatiebrief en cv per mail naar [email protected] per post naar

Uw taken- u geeft administratieve ondersteuning aan

juridische dienst- u bent eerste telefonisch aanspreekpunt voor

onze leden- u verzorgt de administratieve opvolging van

dossiers van onze leden

Uw profiel- in staat om autonoom te werken en op eigen

initiatief taken uit te voeren- contactvaardig en werkt graag in teamverband- zin voor initiatief- gemotiveerd- Nederlandstalig, zeer goede kennis van het

Frans, zowel gesproken als geschreven- ervaring is een pluspunt- zeer goede kennis van courante informatica-

toepassingen

Wij bieden

- goede werksfeer - competitief loon aangevuld met extralegale

voordelen en permanente opleiding- gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer

(trein of metro)- contract van onbepaalde duur

040_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:33 Page 40

Page 41: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

41VACATURE | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Raad van de Europese UnieSecretariaat-generaal

SECRETARIAAT-GENERAALVAN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

Het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese unie heeft een opdracht uitgeschreven voor de dienstverlening van :

EEN KINDERARTS VOOR DE CRÈCHE

(referentie UCA 14/069) Termijn voor indienen van

deelnemingsaanvragen : 17/10/2014Bekendmaking van de opdracht in het Publicatieblad van de Europese Unie

van 23 september 2014

De opdracht werd gepubliceerd op de portaalsite voor overheidsopdrachten van het secretariaat : https://tendering.consilium.europa.eu/calls.aspx

We are looking for Junior IT Consultants.Join us on www.soprabankingea-career.com !

Hoeveel hou je over van jouw brutoloon?

Surf naar Vacature.com en bereken het nu met de bruto-netto-calculator.

041_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 21:37 Page 41

Page 42: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014
Page 43: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

Jullie werven jaarlijks pasafgestudeerden aan.Bereiden de scholen – universiteiten, hogescholenof technische scholen - de studenten wel vol-doende voor op de bedrijfswereld?

Alain Sermeus, manager personeelsontwikkelingAudi Brussels:“Als productiebedrijf stellen we vastdat de theorie meestal wel gekend is, maar op hetvlak van soft skills is er nog verbetering nodig.Daarom organiseren we twee keer per jaar eenopen aanbod van 15 cursussen om bepaalde softskills aan te leren, bijvoorbeeld presentatietech-nieken of omgaan met con/ictsituaties. We mer-ken ook dat de talenkennis vrij beperkt is, wat voorons als internationaal bedrijf essentieel is. Dat los-sen we op door iedere nieuwe bediende recht tegeven op 50 uren taalles. In 2012 zijn we gestartmet geassocieerd onderwijs, een uitgebreide vormvan bedrijfsstage met technische opleidingen inhet bedrijf zelf. Op die manier maken de studentenkennis met de werkvloer en winnen ze snel aanmaturiteit.”

Koen De Maesschalck, Directeur Mens & Organi-satie bij Colruyt Group: “Ik verwacht vier zakenvan het onderwijs: tot de beste versie van jezelfkomen, goed met elkaar omgaan, participeren inde samenleving en blijven nadenken over het on-derwijs dat we nodig hebben. Wanneer ik naar het

bedrijfsleven kijk, dan mogen stappen een en tweenog verder gaan. De zogenaamde soft skills zijnwezenlijk in de bedrijfswereld, met kennis alleenkom je er niet. Hoe mensen moeten samenwerkenen met elkaar moeten communiceren leren wevaak aan in het bedrijf, terwijl ik dat veel eerderzou willen zien gebeuren, bijvoorbeeld in het on-derwijs.”

Bert Overlaet, algemeen directeur personeel KU Leuven: ”Onze ervaring is dat nieuwe mede-werkers voldoende bagage meebrengen vanuithun studies, wat niet wegneemt dat ze nog veelmoeten leren. Dit geldt zowel voor onze jonge on-derzoekers als voor ondersteunende pro.elen. Deovergang van het studentenleven naar het werk-

nemer-zijn echter is voor de ene persoon moeilij-ker dan voor de andere. Dat zie je bijvoorbeeld bijstages: in sommige gevallen merk je na twee dagenal niet meer dat het om een student gaat die stageloopt, terwijl het bij andere studenten soms maan-den duurt vooraleer ze zich hebben aangepast. Ikben sceptisch over de vraag of het onderwijs som-mige zaken wel kan aanleren. Vaak spelen net deniet louter onderwijsgebonden aspecten een be-langrijke rol in het slagen op de arbeidsmarkt,zoals bijvoorbeeld een open, leergierige ingesteld-heid, maturiteit, /exibiliteit en aanpassingsvermo-gen, …”

Lieve Pennewaert, director Human Resources bijJanssen Pharmaceutica: ”Ik ben het eens metBert. Niet alles moet vanuit het onderwijs aange-reikt worden. Het is niet nodig om naar een modelte streven waar alles voorgekauwd wordt en allesal uitgestippeld is. De business context is immersin continue beweging en we verwachten ook datmedewerkers hun eigen ontwikkeling in handennemen. Net zoals de andere deelnemers vind ikwel dat communicatieskills, het samenwerkenmet anderen en de talenkennis nog te weinig aanbod komen in de opleiding.

Werner Verlinden, HR directeur bij Eandis: ”Leer-lingen en studenten komen steeds vroeger in

27 september 2014

Bedrijvenblijven opzoek naar betere aan-sluiting met onderwijs.De start van het nieuwe academiejaar is de ideale gelegenheid om stil te staan bij deband tussen de bedrijfswereld en het onderwijs. Worden onze studenten wel vol-doende voorbereid op de bedrijfswereld? Hoe proberen de bedrijven zelf de kloof teoverbruggen? De HR-verantwoordelijken en experts van Audi, Eandis, Janssen Pharma-ceutica, Colruyt Group, KU Leuven en Acerta wisselen hun uiteenlopende ervaringenuit tijdens een rondetafelgesprek. En al snel blijkt dat elk van hen toch geconfronteerdwordt met speci<eke uitdagingen.

Newspaper

AUDI BRUSSELS ...................... p. 4ACERTA ................................... p. 6COLRUYT GROUP ................... p. 8KU LEUVEN ............................. p. 10EANDIS .................................... p. 12JANSSEN PHARMA . ................ p. 14

1

Het is niet nodig om naar een model testreven waar alles voorgekauwd wordten alles al uitgestippeld is.

Lieve PennewaertDirector Human Resources bij Janssen Pharmaceutica

Ik ben sceptisch over de vraag of het onderwijs sommige zaken wel kan aan-leren. Vaak spelen net de niet louter onder-wijsgebonden aspecten een belangrijke rolin het slagen op de arbeidsmarkt.

Bert OverlaetAlgemeen directeur personeel KU Leuven

>>

Maak kennis met de EOTY partnersDeze bedrijven dragen een kwalitatiefen op de lange termijn gericht HR-beleid hoog in het vaandel.

1VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

056_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:18 Page 56

Page 44: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

contact met de bedrijfswereld, wat een goedezaak is. In het kader van hun studies volgen ze eenkijkstage, werken ze een bedrijfscase uit, nemenze een enquête af bij een bedrijfsleider of brengenze een bezoek aan de organisatie. Deze initiatievenzorgen voor een betere kijk op de bedrijfswereld.Eandis leert de studenten ook de technische com-petenties voor de distributie van elektriciteit enaardgas. Ook maturiteitsopleidingen en verdere specialisatie zijn noodzakelijk om de op-gedane kennis binnen het onderwijs verder aan tevullen. Bij de administratieve starters missen wevanuit het onderwijs gedegen IT-kennis zoals eenoperationele kennis van ERP-pakketten.”

Peter Tuybens, directeur Acerta Consult: ”De softskills zijn inderdaad belangrijk. Bedrijven moetenniet alleen aanwerven op basis van de competen-ties, maar op het aanwezige potentieel Jongerenweten echter niet altijd waar ze goed in zijn. Hetzou zinvol zijn mocht het onderwijs leren wat hunonderliggende talenten zijn.”

Jullie werken samen met hogescholen, universitei-ten en technische scholen. Resulteert dit in meerpraktijkgerichte opleidingen?

Alain Sermeus: ”We hebben een partnership mettwee technische secundaire scholen, waarbij deleerlingen speci=eke Audi-technieken aangeleerdworden. Elf leerlingen zijn in juni afgestudeerd, 4van hen zijn reeds bij ons gestart. Zes leerlingenstuderen nu verder. Het grote voordeel is dat dezestudenten sterk gegroeid zij qua arbeidsattitude,ze weten bijvoorbeeld wat het is om in ploegen tewerken. Dat leren ze niet op de schoolbanken. Zehebben ervaren wat het is om in de industrie tewerken. Daarnaast geven we ook materieel aanscholen, waarop de studenten kunnen werken.Dat is een win-win-situatie voor iedereen. Hetheeft een jaar geduurd voor de leerplannen hunde=nitieve vorm kregen, maar het is een goede in-vestering.”

Koen De Maesschalck:”Colruyt Group werkt regel-matig samen met scholen. De leerkrachten Retailuit het secundair onderwijs lopen bijvoorbeeldstage in de winkels van Colruyt Group om nadiende leerlingen optimaal te kunnen voorbereiden ophun stage. Ook voor de bachelor opleiding RetailManagement werkten we mee aan de leerplannenen bieden we verschillende stageplaatsen aan.Daarnaast hebben we ook een beenhouwersschool

opgericht binnen het bedrijf om slagers op te lei-den.”

Peter Lapeere, afdelingshoofd opleiding en trai-ning bij Eandis: ”We ontwikkelden een pro-gramma voor laatstejaarsstudenten van derichting master Automatisering en Elektrotechniekhernieuwbare energie, wat zelfs opgenomen werdin het lespakket. Leerlingen uit het technisch se-cundair onderwijs kunnen in één van onze tweecentra terecht waar een spanningsloze hoogspan-ningscabine opgesteld is, zodat ze een concreetbeeld krijgen van wat werken met hoogspanningbetekent. Intussen kregen we al 450 leerlingenover de vloer. Een aantal medewerkers van Eandis,de techniekcoaches, delen hun kennis en passiemet de leraren van het secundair onderwijs. Tenslotte helpt Eandis ook studenten bij het makenvan hun masterproef. De studenten ervaren depraktijk op de werkvloer aangezien hun eindwerktelkens gaat over thema’s waar werknemers vanEandis echt mee te maken krijgen.”Lieve Pennewaert:”Janssen Pharmaceutica werkt

reeds jaren samen met universiteiten, biedt stagesaan en begeleidt ook thesissen van de studenten.We zoeken continu naar manieren om samen metonderwijsinstellingen vraag en aanbod beter op el-kaar af te stemmen. Zo werken we momenteelsamen rond een traject voor chemische procesoperatoren, een knelpuntberoep.

Hoe willen jullie de aansluiting tussen kennis enpraktijk nog verder bevorderen?

Alain Sermeus: ”Een andere manier om de wissel-werking tussen kennis en praktijk te verhogen, ishet werkplekleren. Samen met twee Waalse scho-len lanceerden we een master en alternance waar-

bij de studenten afwisselend een week schoollopen en een week bij ons in het bedrijf werken.Dat vinden we een positieve ervaring, want op diemanier kunnen we hen echt een project geven. Zokunnen de studenten zich bewijzen en leren wijwaar we hen het best kunnen inzetten, mochtenze later voor Audi als werkgever kiezen. Met deVlaamse scholen hebben we zo’n overeenkomstnog niet kunnen afsluiten. We hopen dat de beper-kingen bij de stages ook snel zullen verdwijnen.Het is moeilijk om Belgische studenten te vindenomdat een stage hier vrij beperkt is, meestal en-kele weken. Voor ons is dat minder interessant. Wekrijgen meer aanvragen van Duitse studenten dievier tot zes maanden stage lopen.”

Koen De Maesschalck: ”Via het werkplekleren krij-gen studenten de competenties van een verkoops-medewerker onder de knie. Eerst komen deleerkrachten op stage en daarna pas de leerlingen.Dat werkt heel goed, want de leerkracht staat er-achter en kent de context. Dankzij de samenwer-king met universiteiten brengen wewetenschappelijke kennis in het bedrijf terwijl destudenten de cultuur van onze organisatie lerenkennen. Deze vorm van praktisch toegepast on-derzoek is innoverend voor ons.”

Werner Verlinden: ”Eandis organiseert tijdens depaasvakantie een extra doe-stage waarbij de leer-lingen elektriciteitsaansluitingen maken, iets watze op school niet leren. De vijfde dag is een prak-tijkdag op de werf. Onze lesinfrastructuur bootstzoveel mogelijk de e<ectieve werksituatie na.Onze werkplaatsen simuleren straten met huizenwaar de meterkast in de kelder hangt. Daarnaast

werken de nieuwe techniekers met een peter omvolop van diens jarenlange expertise te kunnen ge-nieten.”

Lieve Pennewaert: ”Heel wat medewerkers van Jans-sen Pharmaceutica hebben een netwerk uitgebouwdmet de academische wereld. Deze connectie is belang-rijk om via stages, thesissen en eindwerken het pad tee<enen naar de bedrijfswereld We willen hier als be-drijf in blijven investeren en stellen ook materiaal terbeschikking van hogescholen. In het buitenland zienwe vaak dat stages in het curriculum zitten, terwijl ditin België niet altijd het geval is. Hier is nog een belang-rijke opdracht weggelegd voor de overheid.”Bert Overlaet: ”In heel wat universitaire opleidin-

2 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Newspaper

Hoe mensen moeten samenwerken enmet elkaar moeten communiceren lerenwe vaak aan in het bedrijf terwijl ik datveel eerder zou willen zien gebeuren,bijvoorbeeld in het onderwijs.Koen De MaesschalckDirecteur Mens & Organisatie bij Colruyt Group

Eandis leert de studenten de technischecompetenties voor de distributie van elek-triciteit en aardgas, want dat leren ze nietop school. Ook maturiteitsopleidingen enverdere specialisatie zijn noodzakelijk.

Werner VerlindenHR directeur bij Eandis

>>

Tekst: Melanie De Vrieze • Foto’s: Griet Dekoninck, Isabel Pousset

055_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:20 Page 55

Page 45: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

gen maken we gebruik van stages en als organisa-tie nemen wij ook heel wat stagiairs op. Maar wemogen ons niet blind staren op de voor de handliggende band tussen opleiding en praktijk. Wehebben bijvoorbeeld heel lang gezocht naar eenverantwoordelijke voor de payroll en zijn uitein-delijk terechtgekomen bij een historicus. Zijn op-leiding – diep graven, exact zijn, in staat zijn ombasisdata uit complexe dossiers te halen – blijkteen goede voorbereiding geweest te zijn. Je kuntmoeilijk zeggen dat dit een verdienste is van de op-leiding, belangrijk is dat je open staat om de vaar-digheden die je hebt verworven toe te passen ineen totaal nieuwe omgeving.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat de pasafgestudeerdenstartklaar zijn om in jullie bedrijf ingezet te wor-den?

Alain Sermeus: ”Voor starters is een onthaaldagmet een programma van een volledige dag voor-zien. Een belangrijk onderdeel hiervan is een op-leiding van twee uur met betrekking totveiligheidsthema’s. Nieuwe medewerkers moetenimmers bese;en dat ze in een productiebedrijfwerken, waar veiligheid essentieel is. A<ankelijkvan de job bieden we opleidingen aan die huntechnische en soft skills verder ontwikkelen. Naverloop van tijd leren we de medewerker beterkennen, detecteren we zijn competenties en kun-nen we de medewerkers met potentieel latendoorgroeien. Om de fabriek beter te leren kennen,kunnen nieuwe medewerkers ook een stagevoor-stel doen om in een andere afdeling te werken. Datwordt vrij vaak toegepast. Het systeem van peter-schap hebben we reeds geïntroduceerd, maar datwillen we verder ontwikkelen.”

Bert Overlaet: ”In de eerste plaats hanteren we eensysteem van peterschap, waardoor de pasafgestu-deerden wegwijs gemaakt worden in hun concreteomgeving. Dat peterschap is complementair aande meer formele onthaalsessies en opleidingspro-gramma’s. Daarnaast heeft elke medewerker bin-nen de personeelsdienst een adviseur waarbij zevoor al hun vragen terecht kunnen. Ten slotte kun-nen alle medewerkers met vragen over hun loop-baan ook terecht bij het Career Center, waar wezowel loopbaanbegeleiding voorzien als informa-tie en advies over jobmobiliteit en jobmogelijkhe-den. We vinden ook jobrotatie belangrijk, omdathet een paar jaar kan duren voor je uitgemaakthebt welke richting je verder uitwil.”

Peter Lapeere: ”De schoolverlaters starten alstechnieker elektriciteit en krijgen een onthaaltra-ject van 4,5 dagen waarin ze vooral een basis vei-ligheidstraining krijgen. De nieuwe medewerkersvolgen gedurende twee jaar een competentie-coachingstraject waarvan opleidingen, coaching,peterschap en nauw overleg met de leidingge-vende de belangrijkste onderdelen zijn. De oplei-dingen zijn een combinatie van verplichteleerlijnen en aanbevolen cursussen. Wanneer denieuwe technieker vindt dat hij een aantal basis-handelingen onder de knie heeft, legt hij een kwa-li=catieproef af in het opleidingscentrum. Webeproeven hem niet alleen op technisch vlak, maarkijken ook naar zijn omgang met klanten of het ge-bruik van de software.“

Koen De Maesschalk: ”De starters leren het bedrijfonder andere kennen via rondleidingen, onthaal-dagen en opleidingen zoals ‘hoe beheer ik mijnagenda’. Daarnaast krijgt iedereen de kans om eenstage te volgen in de winkels. Op die manier voe-len ze het bedrijf het best aan. Het is mede de taakvan de werkgever om de mensen te laten ontwik-kelen en hun talenten te laten tonen. Daarom bie-den wij ook jobrotaties aan zodat de medewerkerstelkens andere aspecten van hun persoonlijkheidontwikkelen. Ten slotte voorzien we ook opleidin-gen die vooral de vaardigheden, de attitudes en dekennis verder ontwikkelen. Ook bij Colruyt Groupis het peterschap een bekend fenomeen.”

Lieve Pennewaert: ”Iedere medewerker die bijJanssen Pharmaceutica start, krijgt in Beerse eenalgemene introductie. Daarna worden ze doorver-wezen naar hun eigen afdeling. Binnen de eigenafdeling volgen ze een op de functie afgestemd op-leidingstraject. We voorzien eveneens een peter ofmeter, waardoor elke nieuwe medewerker binnen

de eigen afdeling ook een aanspreekpunt heeft.Aan pas afgestudeerden bieden we trouwens ooktraineeships aan, een kans om in verschillende af-delingen ervaringen op te doen en verder te ver-breden.”

Zijn jullie tevreden over de geleverde inspannin-gen om de kloof tussen het onderwijs en de be-drijfswereld te overbruggen? Wat is voor jullie debelangrijkste return on investment?

Alain Sermeus: “Als ik terugblik op het project ge-associeerd onderwijs, ben ik heel tevreden. Van de11 afgestudeerde leerlingen zijn er vier bij Audi ge-start en studeren vijf leerlingen verder in het 7dejaar TSO voor een tweede pro=el dat we aanbie-den. Deze leerlingen zijn startklaar terwijl ze vroe-ger nog negen maanden opleiding moesten volgenom in die functie te beginnen. Nog een andereleerling is een bacheloropleiding gestart. Met hemblijven we via een op maat uitgewerkt programmain contact. We investeren veel in opleiding zonderde garantie dat de leerlingen bij ons komen wer-ken, maar als je ziet dat een persoon zich verderontwikkelt, dan ben je daar ook trots op.”

Werner Verlinden: ”We leveren deze inspannin-gen om nieuw technisch talent te vinden in eenmarkt waar het aanbod eerder schaars is. Vijf leer-lingen die de paasstage volgden, kregen na het af-werken van hun studies een contract aangebodenals technieker elektriciteit. Ook de intensieve be-geleiding bij masterproeven zorgt voor een positiefresultaat. De ROI van onze opleidingen vertaaltzich in de kwaliteit en in de veiligheid van onzenetten.”

Koen De Maesschalk: ”Colruyt Group is eveneenstevreden over de ROI. We slagen er immers in omde studenten kennis te laten maken met de be-drijfswereld. Mocht ik het voor het zeggen hebbenin het onderwijs, dan zou ik nog meer inzetten opde communicatie- en sociale vaardigheden. Degroepsdynamica is heel belangrijk.”

Peter Tuybens: ”We investeren in het meten vande ROI van talent. Het is een methodiek die inkaart brengt wat de uitgaven zijn en koppelen ditaan de strategie. Op die manier detecteer je de linktussen talent en competenties en kun je de mede-werkers beter inzetten.” V

3VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

EOTY RONDETAFELGESPREK

Een manier om de wisselwerking tussenkennis en praktijk te verhogen, is hetwerkplekleren. De studenten kunnenzich bewijzen en wij leren waar we henhet best kunnen inzetten.Alain SermeusManager personeelsontwikkeling Audi Brussels

De soft skills zijn belangrijk. Bedrijvenmoeten niet alleen aanwerven op basisvan de competenties, maar op het aan-wezige potentieel.

Peter TuybensDirecteur Acerta Consult

054_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:24 Page 54

Page 46: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

4 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Kevin Mier • 19 jaar • voormalige leerling uit het geassocieerd onderwijs

“Toen ik over dit project hoorde, heb ik zonderaarzelen mijn kandidatuur ingediend. In de loopvan de voorbije twee jaar werden ons gekwali,-ceerde opleiders en materieel van zeer hoge kwa-liteit ter beschikking gesteld. Vandaag werk ikvoltijds als installatietechnieker in de zones waarik werd opgeleid. Van de gebruikelijke nervositeitdie de meeste jongeren voelen op hun eerstewerkdag was dan ook geen sprake, want ik hadmijn collega's al ontmoet tijdens mijn stage en zehebben me onmiddellijk in de groep opgenomen.De sfeer binnen de ploeg is heel tof. Elektriciteitheeft me bovendien altijd al geïnteresseerd. Ik stadan ook 's morgens met plezier op om naar mijnwerk te gaan - zelfs al is dat niet gemakkelijk om04u40 's ochtends.”

Het opleidingsmodel geassocieerd onderwijs, een initiatief van Audi Brussels, isnieuw in België. Het doel is om het opleidingsniveau in de technische scholen te ver-beteren. Beide partijen halen hier winst uit: de scholen kunnen hun leerlingen onder-richten met behulp van professioneel en modern materieel terwijl de onderneminghaar eigen installatietechniekers kan helpen vormen. De leerlingen liepen stage in deafdeling carrosseriebouw, waar ze klaargestoomd werden voor het onderhoud vande in totaal meer dan 400 robots die de koetswerkdelen van de A1 aan elkaar lassen.Met een goede werksfeer, onderwijs aan de hand van eersteklas materieel en de mo-gelijkheid om een stabiele job te krijgen, hebben de jongeren er ongetwijfeld bij tewinnen.

Ontdek deze getuigenissen en nog meer verhalen achter de schermen van Audi Brussels op www.employeroftheyear.be/audibrussels.

Mustafa Kirer• 19 jaar, • voormalige leerling uit het geassocieerd onderwijs

“Als installatietechnieker op de afdeling Carrosse-riebouw ben ik omringd door machines die ik alken. Dankzij de praktische ervaring die we tijdensonze opleiding in de fabriek kregen, wist ik zon-der probleem waaruit mijn werk bestond. Mijndagelijks takenpakket is heel gevarieerd: de ro-bots bijstellen of hun elektrodes vervangen, zijnmijn belangrijkste taken en ik heb er plezier in tezorgen dat deze machines niet stilvallen. Ik zoudeze ervaring aan elke leerling willen aanraden,want ze bereidt je echt voor op het beroepsleven.”

Steve Motte• 31 jaar, • begeleider op de werkvloer, carrosseriebouw

“In mijn hoedanigheid van opleider heb ik veelplezier beleefd aan de samenwerking met dezejongeren. Het heeft me toegelaten nieuw potenti-eel in mezelf te ontdekken. Werkorganisatie entechnische kennis zijn de waarden die ik aan destagiairs kan doorgeven. Hun up-to-date kenniswas dan weer voor mij een verrijking.”

EOTY PARTNER AUDI BRUSSELS

Vloeiende overgang

Van de schoolbank naar de werkvloer bij Audi Brussels

Newspaper

De scholen kunnen hun leerlingen onderrichtenmet behulp van professioneel en modern materieel

053_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:25 Page 53

Page 47: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

5VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

052_GPV2QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:38 Page 52

Page 48: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

6

Ontdek nog meer verhalen achter de schermen van Acerta op www.employeroftheyear.be/acerta.

EOTY PARTNER ACERTA

VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Acerta haalt het talent vande medewerkers naar boven

Bij bedrijven leeft er een gemeenschappelijke be-hoefte om de goede mensen aan boord te houden,ze te laten groeien, hen uitdagingen te geven ener als bedrijf zelf veel beter van te worden. “Datkan alleen maar wanneer je de talenten van je me-dewerkers kent”, zegt Peter Tuybens van AcertaConsult. “Door een directe match te realiserentussen het talent van de medewerkers en de com-petenties vereist door een organisatie, krijg je eenbetere ROI.

Talent is schaars, maar altijd intern aanwezig.Daarom is het zaak voor bedrijven om de talentenvan iedere medewerker te ontdekken en ze op dejuiste plaats in te zetten. Acerta investeert sindsenkele jaren in het verhogen van ROI van talent.Deze methodologiebevat twee luiken. Een eerstebevat het cijfermatige gedeelte. “We helpen orga-nisaties met adviezen en plannen om te kijken ofhun HR-strategie gekoppeld is aan de bedrijfsstra-tegie”, legt Peter Tuybens uit. “Stel , met een een-voudig voorbeeld, dat een bedrijf in het zuidenvan het land wil groeien. Dan zal de HR-strategiedaarbij moeten aansluiten en onder andere ervoormoeten zorgen dat de organisatie voldoende ta-lentvolle Franstaligen in dienst heeft. De matchtussen HR en strategie moet duidelijk zijn. Omniet alleen met de koude cijfers bezig te zijn, luis-teren we ook naar de ceo, de HR-manager enmensen uit de business om te zien of dit ook in debeleving klopt.”

Talent en competentie koppelenEen tweede luik is het kwalitatieve. “Tot voor en-kele jaren geleden was competentiemanagementde gewone gang van zaken. Het bedrijf keek welof een persoon de competentie had om een be-paalde functie uit te oefenen, maar wist niet hoemoeilijk of gemakkelijk het is voor die medewer-ker om het gewenste competentieniveau te berei-ken. ”, legt Peter Tuybens uit. “Vaak blijkt immersdat mensen veel energie moeten steken om eenbepaald niveau te halen waardoor ze het werk nietmeer aankunnen. Uit respect voor de werkgeverof loyauteit durven ze dan geen neen te zeggen,waardoor ze de mist ingaan.”Peter Tuybens maakt de vergelijking met een ijs-berg, waarbij 70 procent van het ijs onder waterzit (talent) en dertig procent boven water (compe-tenties). “Bedrijven kijken naar hoe mensen zichgedragen, naar hun prestaties en naar hun atti-tude, maar er wordt minder onder water gekeken:welke waarden en overtuigingen bijvoorbeeldheeft deze persoon? Welke talenten heeft hij? Endat is net belangrijk om het beste uit de mensente halen.

De koppeling tussen aanwezig talent en vereiste

competentie wordt in kaart gebracht met de Ta-lentmotivatie Analyse (TMA), een methodologiedie Acerta exclusief aanbiedt in Belgie.

Iedereen talentvol Daarom is het volgens Peter Tuybens belangrijkom vandaag te investeren in de koppeling tussende talenten en de eisen die de organisatie stelt.“Hoe sterker de match is tussen wat mensen wil-len doen en wat ze aan het doen zijn, hoe meer zinze hebben om in het bedrijf te werken en hoe ster-ker hun prestaties zijn. Wanneer je als bedrijf weetwat de medewerkers graag willen doen en waarhun talenten liggen, zullen ze ook langer blijvenen zullen de klanten ook tevredener zijn over deservice van de medewerkers.”

Door deze nieuwe methode kunnen bedrijvenbeter de talenten in kaart brengen. “Het is eenevolutie die ik toejuich omdat het respectvol isvoor ieder individu. Iedereen heeft immers talen-ten maar soms komen ze niet boven water omdatze niet door de organisatie gezien worden ofomdat ze medewerkers ze zelf niet kennen.Daarom gebruik ik ook liever all potential in plaatsvan high potential”, besluit Peter Tuybens.

Terwijl bedrijven vroeger focusten op competenties, leggen ze bij aanwerven en doorgroeien van de medewerkerssteeds meer de nadruk op talenten. “Iedereen heeft talenten, maar ze worden vaak niet gezien door de organisatie”, zegt Peter Tuybens van Acerta Consult. “Door het talent en de functiecompetenties van de medewerkers aan elkaar tekoppelen, krijg je een betere ROI. Dit kan vandaag met onze methodologie helder in kaart worden gebracht

Newspaper

Bedrijven kijken naar deprestaties en attitudesvan mensen, maar erwordt minder onderwater gekeken: Welketalenten heeft hij? En dat is net belangrijkom het beste uit demensen te halen.

051_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:26 Page 51

Page 49: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

7VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Keytrade Bank zet als internetbankier vooral in op transparantie en een vlotte dienstverlening, iets wat ze ook van hun partners verwachten. “Het succes van een organisatie? Alles begint bij de aanwerving van het juiste talent. Zoals in elke organisatie moeten nieuwe medewerkers niet alleen passen in een bepaalde functie maar ook in de cultuur van de onderneming. Als we een nieuwe medewerker aanwerven, willen we zeker zijn dat we met de juiste persoon in zee gaan. Dankzij de Assessment methode van Acerta kunnen we een prima beeld vormen van de competenties van elk persoon en een gefundeerde aanwervingsbeslissing nemen. Bovendien is Acerta specialist in verschillende hr-domeinen. Eén partner voor meerdere hr-diensten is niet alleen handig, het is ook efficiënt en financieel voordelig.”

acerta.be l ondernemingsloket l sociale en loonadministratie l HR services

" ACERTA HELPT ONS BIJ ONZE STRATEGISCHE KEUZES."

Patrick Boulin - director Key Trade BankJonathan Borlée - topsporter & ambassadeur van Acerta

050_GPV2QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:42 Page 50

Page 50: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

8 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

EOTY PARTNER COLRUYT GROUP

Colruyt Group benadert iedere medewerker opeen holistische manier. Het opleidingsaanbod be-staat uit drie luiken: vaardigheden, kennis en at-titude. De vaardigheden zijn de zaken diemedewerkers doen in hun job, de kennis is wat zemoeten weten om hun werk uit te voeren en atti-tude slaat op hun persoonlijkheid, hun zijn. “Wevinden de medewerker in zijn totaliteit belangrijk,niet alleen zijn kennis en ervaring”, zegt Ilse Bel-lemans, afdelingshoofd Selectie, Rekrutering enOriëntering. “Die holistische benadering is ookgoed voor het bedrijf. Hoe beter de medewerkerszichzelf leren kennen en ontdekken waar hun po-tentieel ligt, des te meer arbeidsvreugde ze heb-ben.” Colruyt Group biedt een waaier aanverschillende opleidingen aan de medewerkers,dit gaat van cursussen Excel, over assertiviteits-trainingen en MBTI tot mindfulness en yoga.

De leidinggevende overlegt een aantal keer perjaar met zijn medewerkers en staat stil bij hun am-bities, sterktes, aandachtspunten en hoe ze zichvoelen. Colruyt Group beperkt zich niet tot enkeltot opleidingen om de medewerkers te ontwikke-len: voor het bedrijf is ontwikkeling veel brederdan opleiding alleen: zo voorziet het ook stages,coaches die feedback geven, of meters en petersdie uitleg geven over praktische zaken, of mede-werkers bijsturen.

Doorgedreven jobrotatieDe gesprekken met de leidinggevende passen ookin het beleid van duurzame loopbanen. ColruytGroup vindt het immers belangrijk dat de mede-werkers lang bij het bedrijf blijven en zich ook naal die jaren even betrokken voelen. Een van depijlers van het duurzame loopbanenbeleid is deinterne jobrotatie. “We stellen alle vacatures eerstintern open”, legt Ilse Bellemans uit. “Het grotevoordeel is dat roterende medewerkers de cultuurvan de groep en onze manier van werken al ken-nen. Die :exibiliteit zoeken we ook bij onze me-

dewerkers. Pas wanneer we intern geen geschiktekandidaat vinden, gaan we de vacature extern pu-bliceren.” De doorgroeimogelijkheden zijn heel uitgebreid.“Veel mensen denken alleen aan de winkels vanColruyt, maar Colruyt Group bestaat ook nog uitwinkelformules zoals DreamLand, OKay en Bio-Planet. We hebben daarnaast ook een hele bredewaaier aan ondersteunende diensten, zoals HR,IT, Financiën, en ons eigen ingenieurs- en com-municatiebureau. Dat betekent heel wat nieuweuitdagingen voor onze medewerkers.”

Goede omkaderingDe interne jobrotatie wordt gesmaakt. Vorig jaarveranderden 1.000 van de 25.000 medewerkersvan job, zowel horizontaal als verticaal. “Af en toeoefenen de medewerkers zelfs geen andere func-tie uit. Soms zien ze een opportuniteit om be-paalde zaken in hun bestaande job aan te passen”,zegt Ilse Bellemans. “Zo was er een magazijnierdie liever wat meer in contact kwam met de men-sen. Daarom heeft hij het peterschap van enkelemedewerkers op zich genomen. Aangezien demedewerkers, de organisatie en de functies voort-durend veranderen, proberen we daarop tijdig inte spelen schatten we dit proactief in, anticiperenwe hierop en initiëren we soms zelfs die verande-ring”

De medewerker bepaalt zelf welke richting hij uitwil, maar de leidinggevende geeft de mensen denodige ondersteuning. “We voorzien een veiligeleeromgeving waar medewerkers fouten kunnenmaken zodat ze kunnen ontdekken wat ze wel ofniet graag doen. Die omkadering is heel belang-rijk. Een plant groeit ook niet door eraan te trek-ken, maar wel door water en meststof te geven enze in de zon te plaatsen.”

Ontdek deze getuigenissen en nog meer verhalen achter de schermen van Colruyt Group op www.employeroftheyear.be/colruytgroup.

Colruyt Group streeft naar een duurzame loopbaan voor iedere medewerker.Daartoe stimuleert het bedrijf onder meer interne jobrotatie en de persoonlijkeontwikkeling van zijn medewerkers . Bij de opleidingen staan vaardigheden,kennis en attitude centraal. Dankzij onder andere de ver doorgedreven job-rotatie, tussen afdelingen of tussen bedrijven binnen de groep, slaagt de organisatie erin om de werknemers lang aan zich te binden.

Persoonlijke ontwikkeling in een duurzame loopbaan bij Colruyt Group

Newspaper

Een familie van bedrijvenan bedrijvEen familie v enan bedrijvwww.

Onze corporate services:

colruytgroup.com

049_GPV1QU_20140927_VAM11_00(2).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:28 Page 49

Page 51: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

9VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Van job veranderen zonder van werkgever te veranderen, dat kan perfect bij Colruyt Group. Want hoe meer jij evolueert en bijleert, hoe

creatiever en dynamischer de hele groep wordt. Zo maken we elke dag het verschil voor elke medewerker.

Anders werken

Sophie Nooit gedacht dat ik zo hoog zou geraken #LeveMijnFlexibeleLoopbaan http://jobs.colruytgroup.be

048_GPV2QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:39 Page 48

Page 52: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

10 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

EOTY PARTNER KU LEUVEN

Ontdek deze getuigenissen en nog meer verhalen achter de schermen van KU Leuven op www.employeroftheyear.be/kuleuven.

Een job aan de KU Leuven associeer je snel meteen academische functie, zoals professor, onder-zoeker of wetenschappelijke medewerker. MaarKU Leuven, met 13.000 personeelsleden ver-spreid over heel Vlaanderen één van de grootstewerkgevers van België, biedt ook een ruimewaaier aan niet-academische functies (IT, =nan-ciële, HR, technische pro=elen) en minder voorde hand liggende jobs aan zoals brouwers, arche-ologen, laboratoriummedewerkers of kinderver-zorgsters. Annelies Kennes oefent zo’n job uit aanKU Leuven. Als kinderverzorgster liep ze stage inde privésector, maar solliciteerde voor een job bijhet kinderdagverblijf De Villa, verbonden met deKU Leuven. “Het pedagogisch beleid wordt hierheel sterk opgevolgd”, zegt Annelies. “Er is eenzekere routine in ons werk, maar we hebben deruimte om zelf veel variatie in het werk te bren-gen door verschillende speelactiviteiten te orga-niseren voor de kinderen.”

Naast onderzoeks- en onderwijsondersteunendefuncties in de faculteiten en departementen heeftde universiteit ook tal van functies in de onder-steunende diensten. “Net zoals in andere bedrij-ven hebben we ook een technische, personeels-,IT, en =nanciële dienst”, zegt Ineke De Brue, ver-antwoordelijke voor rekrutering en selectie. KULeuven vist dus in dezelfde vijver van sollicitan-ten als andere grote bedrijven. “We onderschei-den ons van andere bedrijven door veel zelf te

doen. We besteden bijna niets uit en dat maaktwerken bij KU Leuven zo boeiend. Een typischvoorbeeld is de IT-afdeling die ruim 200 mede-werkers telt. Gebruikmakend van de nieuwstetechnologieën hebben zij de kans om zowel groteprojecten van A tot Z te ontwikkelen en te imple-

menteren, als ICT-ondersteuning op maat te leve-ren. De grootte van de afdeling zorgt bovendienvoor uiteenlopende loopbaanmogelijkheden”,legt Ineke uit.

Van A tot ZSven Bergiers werkt sinds 4 jaar in het systeem-beheerteam van de lokale infrastructuur, waar hijverantwoordelijk is voor de mobiele apparaten,mobiele applicaties en printinfrastructuur. “Ikheb voor KU Leuven gekozen omwille van de be-reikbaarheid en omdat een vriend hier werkte. Hij

kon me veel vertellen over de cultuur en de ma-nier van werken. Een belangrijke troef zijn dedoorgroeimogelijkheden binnen de dienst. Voor-lopig ben ik echter nog niet uitgekeken op mijnhuidige functie en wil ik me nog verder verdie-pen.”

Het uitgebreid takenpakket was dan weer watBjorn Smekens tien jaar geleden overtuigde ombij de technische dienst van de KU Leuven te sol-liciteren. De divisie nieuwbouw waar hij werkt, isonder meer verantwoordelijk voor renovatie, sa-nitair en de bouw van aula’s en studentenresiden-ties. “Het uitdagende aan deze job is dat ik allesvan A tot Z kan uitvoeren, gaande van de voorbe-sprekingen met de gebruikers tot het maken vanhet ontwerp en de opvolging tijdens de uitvoerin-gen”, legt Bjorn uit. “In de privésector zijn dezetaken dikwijls opgesplitst over verschillende per-sonen, terwijl je aan de KU Leuven het volledigetakenpakket krijgt. Dat maakt het interessanter.”

Interessante doorgroeimogelijkhedenKU Leuven biedt daarnaast ook veel opleidings-en carrièremogelijkheden, zowel horizontaal alsverticaal. De medewerker krijgt de vrijheid omzelf zijn loopbaan in handen te nemen en de rich-ting te bepalen. Isabelle Van Geet, directeur mar-keting, werkt intussen al twintig jaar voor KULeuven en startte als copywriter. “Binnen KULeuven heb ik veel kansen gekregen om mezelf inbepaalde domeinen te specialiseren waardoor ikben kunnen doorgroeien in een terrein dat toenniet eens bestond. Ik werk sowieso in een domeindat voortdurend vernieuwt. Vandaag zijn socialemedia en online communicatie niet meer weg tedenken. Twintig jaar geleden hadden we noggeen internet. ”We blijven de ontwikkelingen opvlak van marketing en communicatie nauwgezetvolgen op conferenties, in opleidingen…”

De grootte van de organisatie en de verspreide lo-caties, ten slotte, maken dat je niet kan sprekenover één cultuur voor heel KU Leuven. Iederedienst, faculteit of departement heeft een eigensubcultuur. “Dit houdt het boeiend en vernieu-wend, wanneer je van de ene dienst naar een an-dere overstapt”, besluit Ineke.

Grote diversiteit aan jobs bij KU LeuvenKU Leuven heeft een grote variëteit aan functies. KU Leuven heeft een grote variëteit aan functies. Naast de voor de hand liggende academische jobs, biedtde universiteit heel wat opportuniteiten voor mensen die een niet-academischeloopbaan willen uitbouwen.

Newspaper

We onderscheiden onsvan andere bedrijvendoor veel zelf te doen.We besteden bijna nietsuit en dat maakt werkenbij KU Leuven zo boeiend.

047_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:29 Page 47

Page 53: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

11VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

www.kuleuven.be/jobsiteMeer info over al onze vacatures en online solliciteren:

KU Leuven voert een gelijkekansen- en diversiteitsbeleid.

www.kuleuven.be/jobsite

Creatie? Innovatie?Ambitie?

046_GPV2QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:44 Page 46

Page 54: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

EOTY PARTNER EANDIS

12 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Ontdek deze getuigenissen en nog meer verhalen achter de schermen van Eandis op www.employeroftheyear.be/eandis.

Eandis werkt al langer dan vandaag samen metscholen. “Voor ons is het belangrijk dat leerlingenen studenten steeds vroeger in contact komenmet de bedrijfswereld. We starten al in het lageronderwijs,” zegt Marijke Rabaut, Hoofd Infra-structuurgebied Leie – Schelde (regio Kortrijk).“Daar promoten we de technische richtingenzodat we voldoende instroom hebben en we onzeactiviteiten kunnen blijven uitvoeren”.

KennisuitwisselingEandis nodigt ook op regelmatige basis leerkrach-ten en docenten van het technisch onderwijs uitzodat ze kennis kunnen maken met de laatste in-novaties in de distributiesector. “Niet al onze ac-tiviteiten worden op school aangeleerd.Studenten weten misschien veel over binnen-huisinstallaties, maar alles wat met het distribu-tienet te maken heeft, leren ze meestal niet opschool”, zegt Joost Bruyneel, Diensthoofd Stu-dies en Aanleg. Leerkrachten en leerlingen kun-

nen een kijkje nemen in onze 2 spanningslozehoogspanningsposten te Brugge en Mechelen.“Daar krijgen ze een concreet beeld van wat wer-ken met hoogspanning betekent en leren ze opeen veilige manier werken”, zegt Rudy Verplanc-ken, Diensthoofd Aansluitingen.

Eandis richtte vorig jaar ook een werkgroep op diealle scholen uit de regio in kaart bracht. “We in-vesteren veel in kennis, kennisdeling en -uitwis-seling”, legt Nele Lembrechts, recruiter, uit.“Scholen en bedrijfswereld moeten op elkaar af-gestemd blijven.”

Eandis overliep met technische secundaire en ho-gescholen waar hun noden lagen. “Het oplei-dingscentrum werkte een opleidingspakket uit,maar zorgde ook voor didactisch materiaal datdan in het reguliere lespakket kan gebruikt wor-den.”, zegt Christophe Dhaenens, DiensthoofdProductontwikkeling Training. “Zo proberen we

onze baseline ‘Altijd in uw buurt’ ook waar temaken in onze onderwijsacties.”

Doe-stagesStages zijn een andere manier om de studentenkennis te laten maken met de bedrijfswereld.“Vroeger hadden we vooral kijkstages”, legt Ma-rijke Rabaut uit, “maar Eandis organiseert tijdensde paasvakantie nu ook doe-stages in Mechelenen Melle. De leerlingen van het laatste jaar tech-

nisch secundair of beroeps secundair leren in hetopleidingscentrum aansluitingen elektriciteit uit-voeren, iets wat ze op school niet zien. “Op diemanier maken ze ook kennis met het aspect vei-ligheid.”

Daarnaast begeleidt Eandis ook studenten bij hetmaken van hun masterproef. “Ze maken huneindwerk over een topic waar werknemers vanEandis echt mee te maken krijgen. Op deze ma-nier proeven de studenten opnieuw van de prak-tijk op de werkvloer.”

De pas afgestudeerde collega’s krijgen niet alleenopleidingen tijdens de start van hun loopbaan.Hun hele carrière lang blijven ze zich bijscholen.“Opleiding is één iets, coaching is minstens evenbelangrijk”, voegt Marijke Rabaut er nog aan toe.“Nieuwe technici krijgen een peter toegewezenzodat ze een beroep kunnen doen op zijn jaren-lange expertise. Na het twee jaar durende oplei-dingstraject kunnen ze ook altijd bellen naar detechnische coördinator, die hen bijstaat wanneerze met een vraag of een probleem zitten.”

Via verschillende kanalen werkt Eandis samen met universiteiten, hogescholen en technische scholen.Door de nood aan diverse pro,elen laat Eandis zoveel mogelijk scholen in de buurt kennismaken met deinfrastructuurgebieden (werkingsgebieden). De opleidingscentra, de stages, de begeleiding van eind-werken en het aanleveren van materiaal moeten de kloof tussen bedrijf en onderwijs kleiner maken.

Kennisdeling zorgt voor meer instroom bij Eandis

Van links naar rechts: Steven Vandebuerie, Marijke Rabaut, Christophe Dhaenens, Joost Bruyneel, Rudy Verplancken en Nele Lembrechts

Newspaper

We investeren veel inkennis, kennisdeling en -uitwisseling. Scholen en bedrijfs-wereld moeten op elkaar afgestemd blijven.

045_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:32 Page 45

Page 55: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

13VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Een passie voor techniek ?Dan hoor je bij ons !

Wij zoeken gemotiveerde techniekers voor verschillende regio’s.

Heb jij een TSO- of BSO-diploma in een technische richting? Relevante ervaring? Grondige kennis van elektriciteit? Wil je graag een boeiende job met een toffe werksfeer en met aandacht voor werk-privé?

Interesse?Neem dan zeker eens een kijkje op onze website: www.eandis.be/jobs

Eandis

044_GPV2QU_20140927_VAM11_00(1).qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:39 Page 44

Page 56: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

14 VACATURE | EOTY I ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

Ontdek deze getuigenissen en nog meer verhalen achter de schermen van Janssen Pharmaceutica op www.employeroftheyear.be/janssen.

Global Public Health werd begin dit jaar opge-richt, met als doel om te strijden tegen infectie-ziekten zoals tuberculose. “Veel mensen kekenmeewarig toen we het product, het eerste sindsveertig jaar, ontwikkelden”, zegt Wim Parys. “Eris immers geen geld mee te verdienen en het isook niet gemakkelijk om te ontwikkelen. Tochhebben we doorgezet. Als farmaceutisch bedrijfgeloven we immers dat het onze maatschappe-lijke verantwoordelijkheid is om producten enbehandelingen te ontwerpen volgens de nodenvan patiënten in minder gegoede regio’s.”

CredoSociale bewogenheid uit zich op verschillendemanieren: door geld te schenken, medicijnen tegeven of sto9en te ontwikkelen die alleen voorontwikkelingslanden nodig zijn. “Global PublicHealth is vooral actief bezig met de derde stap”,zegt Wim Parys. “Vandaag zijn er nog heel watregio’s waar zieke mensen nauwelijks toeganghebben tot kwaliteitsvolle behandelingen omdatze niet over de :nanciële middelen beschikken,de lokale markt er niet klaar voor is of omdat ernog geen sterke visie op gezondheidszorg be-staat.” Global Public Health bundelt al die inspan-ningen. “We hadden een groep nodig binnen deJanssen-organisatie die zich niet met het com-merciële model moest bezighouden.”

Global Public Health neemt het credo, dat in 1943

door de toenmalige CEO van Johnson&Johnson,Robert Wood Johnson opgesteld werd, als lei-draad. “De patiënten komen op de eerste plaats”,zegt Wim Parys. “We zijn ervan overtuigd dat weals farmaceutisch bedrijf alleen maar blijven be-staan als we ook sociaal verantwoordelijk hande-len. We moeten het recht om op een commerciëlemanier geneesmiddelen te verhandelen, verdie-nen. Het draait niet alleen om geld.”

De dag dat Global Public Health opgericht werd,kreeg Wim Parys veel e-mails van medewerkersbinnen het bedrijf die bij hem wilden komen wer-ken. “Iedereen wil het verschil maken en dandenken we niet alleen aan dokters of onderzoe-kers”, legt Wim Parys uit. “Onze expertise bestaatuit het maken van geneesmiddelen en het ont-wikkelen van therapieondersteunende middelen,maar we hebben ook veel andere getalenteerdemensen die een bijdrage leveren aan de ontwik-kelingssamenwerking. We hebben heel snel be-grepen dat lokale gezondheidswerkers en ngo’svaak die expertise missen, bijvoorbeeld op hetvlak van HR of :nanciën. Ook daar dragen we onssteentje bij.”

Trots en passie‘Het verschil maken’ is een mindset bij JanssenPharmaceutica. Na zijn middelbare opleiding hadTom Gevers twijfels over zijn studiekeuze. “Ikwoonde een dorp verder en hoorde dat Janssen

Pharmaceutica een goede werkgever was”, zegtTom. “Dat heeft mijn keuze om voor laborant testuderen beïnvloed. Op dat moment stond ik ertotaal niet bij stil of sterker nog had ik nooit dur-ven dromen dat ik ooit zou meewerken aan pro-duct dat mensenlevens zou redden. In onzetesten in het laboratorium zien we vaak het po-tentieel van bepaalde sto9en, maar wanneer jedat dan vertaald ziet naar een geneesmiddel datzeer vervelende symptomen uitsluit of levens-reddend is, dan geeft dat een onbeschrij;ijk ge-voel. Het zijn precies die succesverhalen die demensen die hier werken motiveren en drijven.”Intussen werkt Tom Gevers al twintig jaar voorJanssen Pharmaceutica. “Ik ben heel trots om bijeen bedrijf te werken dat geld en tijd wil investe-ren in projecten waarvan ze op voorhand wetendat de investeringen die gedaan werden niet ofnauwelijks gerecupereerd kunnen worden.”

Janssen Pharmaceutica gaat verder dan het ontwikkelen van geneesmiddelen en diagnostica. Met de oprichtingvan Global Public Health wil het farmaceutische bedrijf haar sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheidopnemen. “Dankzij de inzet van gedreven en trotse medewerkers dragen we bij in de behandeling van de ge-vaarlijkste vorm van tuberculose”, zegt Wim Parys, voorzitter van Global Public Health.

Bij Janssen Pharmaceutica willen we het verschil maken

EOTY PARTNER JANSSEN PHARMACEUTICANewspaper

043_GPV1QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:38 Page 43

Page 57: VACATURE MAGAZINE 24 09 2014

15VACATURE | EOTY | ZATERDAG 27 SEPTEMBER 2014

A career at Janssen. Only for professionals who care.

At Janssen, every colleague makes a vital diff erence. Our people take pride in improving people’s health around the world. Each day, they make life better by going for high quality and continuous innovation. While doing so, they get the chance to grow their competences and take initiatives. All of this in an international, value-driven group that cares for the wellbeing of its people. A group that contributes to the quality of life as a global partner in healthcare. Janssen is at the forefront of a new era in total healthcare solutions. Will you be part of it? Discover our careers on www.janssenjobs.be

Inspiring future.Inspiring history.

042_GPV4QU_20140927_VAM11_00.qxp_Opmaak 1 25/09/14 22:41 Page 42