Uw eerste stappen naar een digitale werkplek

Click here to load reader

 • date post

  15-Apr-2017
 • Category

  Technology

 • view

  53
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Uw eerste stappen naar een digitale werkplek

 • Natuurlijk, uw bedrijf werkt allang met e-mail, intranet en sociale media. Dus dan werkt u toch al digitaal? Deels. Het is tijd voor de volgende stap: de digitale werkplek. Zodat iedereen toegang heeft tot de kennis die hij of zij n nodig heeft om effectief te kunnen zijn. En zodat u niet meer drie keer een meeting hoeft te verzetten omdat niet iedereen op kantoor is.

  Uw eerste stappen naar een digitale werkplek

 • 2016 Avanade Inc. All rights reserved.2

  InhoudWat is de digitale werkplek?Overal en altijd exact de informatie die u nodig heeft

  De rol van interne communicatie verandert Van informatie zenden naar luisteren, en relevant zijn voor elke medewerker

  4 snelle stappen naar een digitale werkplek Zo brengt u de digitale werkplek snel en gestructureerd dichterbij

  Cultuurverandering voor de digitale werkplek Hoe zorgt u ervoor dat iedereen de digitale werkplek optimaal gebruikt

  Dirk Zekveld is Digital Workplace Strategist bij Avanade Nederland en adviseert organisaties op het gebied van de digitale werkplek, samenwerken en het verbinden van strategische doelstellingen, technische oplossingen en gebruikersgroepen.

 • 2016 Avanade Inc. All rights reserved.3

  Werkmail checken op je mobiel, bedrijfsnieuws lezen op social media of online zakelijke meetings bijwonen zijn volledig ingeburgerd. Uit wereldwijd onderzoek van Avanade blijkt dat veel bedrijven menen met intranet, e-mail en social media een digitale werkplek te hebben gerealiseerd. Maar een volledig digitale werkplek gaat veel verder en zorgt voor relevante informatie op het moment dat u die nodig hebt. Hierdoor kunt u de productiviteit en klanttevredenheid aanzienlijk verhogen.

  De mailbox bepaaltVeel professionals kennen het gevoel van door de mailbox ploegen om te bepalen wat ze gaan doen. Zij laten er hun werkdag en taken door regeren en hebben daarnaast nog veel andere lijstjes van werk dat gedaan moet worden. Aan deze min of meer gestructureerde manier van werken zijn we inmiddels gewend. Maar zouden we niet graag efficinter en productiever willen werken?

  Werknemers en bedrijven hebben er baat bij als informatie niet meer opgeslagen ligt in mailboxen, maar in een intelligent systeem dat applicaties, informatie en samenwerking bij elkaar brengt in een intelligente context. Een systeem dat is toegespitst op de rol, locatie en taken van de individuele medewerker. Op deze manier wordt u vanzelf voorzien van informatie op het moment dat u daar naar op zoek bent, rekening houdend met de plek waar u zich bevindt en wat u aan het doen bent.

  Een slim systeemHeeft u een afspraak op afstand van een uur rijden? Dan geeft uw digitale werkplek u real-time verkeersinformatie. Staat er een file van een half uur? Dan vertelt uw device u of u toch op tijd bij de afspraak kunt zijn of beter de afspraak kunt verzetten. Het systeem stelt voor wat voor u het beste is om te doen. Dat maakt uw werkvoorraad veel overzichtelijker, sneller en eenvoudiger af te handelen. En zo werkt u efficinter en productiever.

  Henkel ziet dat het werktDat een digitale werkplek leidt tot efficinter en productiever werken, bewijst Henkel. Deze producent van wasmiddelen, schoonheidsproducten en kleefstoffen wilde de productiviteit en samenwerking binnen het hele bedrijf verbeteren. Hiervoor heeft Henkel eerst alle 47.000 werknemers uit 75 landen naar de Cloud gemigreerd. Zo heeft elke medewerker vanaf elk apparaat, op elk moment en vanaf iedere locatie toegang tot informatie. Deze benadering leidt tot betere communicatie en samenwerking, een hogere productiviteit, meer innovatie en betere beslissingen.

  Philips verhoogt productiviteit met intelligent intranet Ook Philips zag mogelijkheden voor een productiviteitsslag en koos ervoor om een volledig gepersonaliseerd en intelligent intranet te ontwikkelen op basis van tags en topics. Dit intranet toont elke gebruiker alleen die informatie die hij of zij nodig heeft. Het systeem is de eerste stap in de ontwikkeling van Philips digitale werkplek.

  Digitaal werkenHet klinkt misschien nog eng om uw werk mede te laten bepalen door een intelligent systeem. Maar niemand kon 15 jaar geleden bevroeden dat we onze privzaken met de hele wereld zouden delen op internet en social media. En zo ervaren we nu, met name in de privsfeer, de voordelen van de ondersteuning van een intelligent systeem. We vinden het bijvoorbeeld heel normaal dat Facebook relevante tips geeft voor evenementen op basis van ons profiel, activiteiten en vriendenkring.

  Zo kan technologie u ook de tools geven om beter te presteren en gelukkiger te zijn in uw werk. Als uw werkaanbod wordt gebaseerd op hoe, waar en wanneer mensen het beste hun werk realiseren, worden productiviteit en klanttevredenheid naar een hoger niveau getild. Dat is een digitale werkplek.

  De digitale werkplek: zo werkt u contextgericht

  THE RESULTSAvanade helped Henkel move to cloud faster and with less risk

  supporting their digital transformation vision.

  Managedcultural change

  Reinventedproductivity

  Reducedoperational costs

  99% Enabled cloudplatform to supportdigital workplace

  of Henkels existingapplications fit with Office 365

  47,000 Office 365

  employees moved to

  SITUATION

  SITUATION

  As a first step in adopting a digital workplace, Henkel - a global manufacturer with

  operations in 75 countries, decided to switch from an aging IT environment to Microsoft Office 365, and to do so quickly, effectively,

  and with low risk.

  SOLUTIONHenkel engaged Avanade to support the

  company through every step of the process, from devising the business case to

  confirming application compatibility, training staff, and providing managed services.

  BUSINESS CHALLENGE Henkel needed to empower its employees

  so they could easily share information on any device, anywhere, at any time. As a company with a digial transformation vision, they faced a challenge of continuously growing, increasing productivity and innovation on worldwide scale.

  Avanade has the know-how, the Microsoft expertise, and the innovative spirit we needed to successfully undertake a project

  of this magnitude and to deliver a solution with higher benefits and more security than we previously had.

  - Markus Petrak, Corporate Director Integrated Business Solutions, New Technologies/Office 365,

  Henkel AG & Co. KGaA

  with office 365

  reinventsPRODUCTIVITY

  reinventsPRODUCTIVITY

  https://www.avanade.com/~/media/asset/research/digital-workplace-global-study.pdfhttps://www.avanade.com/~/media/asset/research/digital-workplace-global-study.pdfhttps://www.avanade.com/nl-nl/clients/henkel

 • 2016 Avanade Inc. All rights reserved.4

  Via intranet informeert en ondersteunt Communicatie alle medewerkers in hun werk. Dat lukt steeds beter, want net als internet heeft intranet een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, van een statisch informatiemiddel naar een dynamisch en interactief kanaal. De digitale werkplek is daarin de volgende stap. En daarmee ontstaat ook een nieuwe rol voor de afdeling Communicatie.

  Van intranet naar digitale werkplek Het intranet, vaak gebouwd door de IT-afdeling en beheerd door Communicatie, verschuift van een intern communicatiekanaal naar een informatietype binnen de digitale werkplek. Een goed voorbeeld hiervan is het nieuwe intranet van Philips. Zij lieten een volledig gepersonaliseerd en intelligent intranet ontwikkelen op basis van tags en topics dat rekening houdt met de context van de gebruiker en de productiviteit aanzienlijk verhoogt. Het nieuwe intranet vormt hiermee de basis van Philips digitale werkplek.

  Van redacteur naar regisseur Door de verschuiving van intranet als een van de interne communicatiekanalen naar een onderdeel van de digitale werkplek, is Communicatie geen eigenaar meer en niet langer eindverantwoordelijk voor de gebruikerservaring van intranet. De digitale werkplek heeft een veel breder blikveld en is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de business, IT, HR en Communicatie.

  De toevoeging en omvang van sociale functies als Yammer heeft de rol van Communicatie verder veranderd. Het intranet is inmiddels van iedereen. Voor Communicatie valt er minder te zenden en het redigeren van socialmediaposts werkt vaak averechts. De rol van communicatie is daarmee veranderd van push naar pull, en de medewerkers op de afdeling zijn niet langer redacteur, maar vervullen steeds vaker de rol van regisseur. Dit vraagt om een andere mindset die meer is gebaseerd op vertrouwen, faciliteren en vooral luisteren. Dit laatste wordt minstens zo belangrijk als zenden. Luisteren naar wat er leeft in de organisatie en hier beleid en activiteiten op afstemmen.

  Van boodschap naar context De rol van Communicatie is niet alleen voorgoed veranderd, maar ook naar een hoger plan getild. Draaide interne communicatie altijd al om de connectie tussen informatie en medewerkers, de digitale werkplek voegt daar een nieuwe dimensie aan toe: context. Voortaan gaat het niet meer primair om de boodschap, maar kijken we op hoger niveau naar relevante informatie en functies voor medewerkers op basis van hun werkzaamheden. Het wegvallen van traditionele communicatietaken biedt ruimte om deze nieuwe dimensie in te vullen.

  De verbinding tussen informatie, medewerkers en de context waarin mensen werken, vormt de nieuwe uitdaging voor communicatieprofessionals. Een uitdaging die nieuw is, maar nog altijd aansluit bij de oorspronkelijke rol van de afdeling Communicatie: het informeren en ondersteunen van medewerkers om hun werk zo goed mogelijk te doen en prettig samen te werken.

  Interne communicatie in de digitale werkplek:van redactie naar regie

  https://www.linkedin.com/pulse/our-move-tagtopic-based-intranet-dennis-agusihtt