UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

14
bachelor 2008 | 2009 Fiscale economie

description

Fiscale economie bachelor 2008 | 2009 De opleiding in detail 5 Toelating, aanmelding en kosten 9 Altijd wel een studie die bij jou past 14 Inhoudsopgave Feeling voor economische én juridische kwesties 4 COLOFON Ontwerp Crasborn Grafisch Ontwerpers bno Opmaak RAADHUIS voor creatieve communicatie Coverbeeld Hollandse Hoogte Redactie bureau Communicatie, UvA Universiteit van Amsterdam, augustus 2007 3 Faculteit Economie en Bedrijfskunde Fiscale economie

Transcript of UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Page 1: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

bachelor 2008 | 2009

Fiscale economie

Page 2: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009
Page 3: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 3

Inhoudsopgave Feeling voor economische én juridische kwesties 4

De opleiding in detail 5

Bachelor en dan? 8

Toelating, aanmelding en kosten 9

Studentenleven 10

Meer weten? 12

Altijd wel een studie die bij jou past 14

Fiscale economie

COLOFON

Ontwerp Crasborn Grafisch Ontwerpers bno Opmaak RAADHUIS voor creatieve communicatie

Coverbeeld Hollandse Hoogte Redactie bureau Communicatie, UvA

Universiteit van Amsterdam, augustus 2007

Page 4: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 4

Feeling voor economische én juridische kwestiesBelastingen zijn onontbeerlijk voor het functioneren van de overheid. Er is bijna geen aspect van het leven waarin de invloed van de fiscus niet doordringt. Met de belastingopbrengsten financiert de overheid onder andere de zorg, het onderwijs en cultuur. Helaas kan een euro maar één keer worden uitgegeven en dus moet goed bekeken worden waaraan de overheid haar geld besteedt. Deze materie is vaak complex, en goede beslis-singen over belastingen vereisen dan ook een gedegen kennis van de werking van de economie. En daar komen de fiscaal economen om de hoek kijken.Als student Fiscale economie leer je hoe en waarover belasting wordt geheven en waar dit belastinggeld naartoe gaat. Als fiscaal econoom moet je fiscale vraagstukken op zowel een economische als een juridische manier kunnen benaderen. Daarom volg je bedrijfseconomische, algemeen economische en juridische vakken, en leer je de economische en juridische aspecten van belastingen met elkaar in verband te brengen.Als afgestudeerd fiscaal econoom ben je breed opgeleid en kun je de uiteenlopende vraagstukken over belastingen, hun economische betekenis en de juridische inbedding daarvan oplossen. Wie weet adviseer jij de minister van Financiën in de toekomst wel bij de invoering van nieuwe belastingmaatregelen, of de Oost-Europese landen bij de vormgeving van hun belastingstelsel.

Jouw studie?

Is Fiscale economie iets voor jou? Wel als je wiskunde A1,2 of B1 in je pakket hebt, en je later bijvoorbeeld wilt gaan werken als belastingconsulent, belastinginspecteur of bedrijfsfiscalist.Je houdt ervan te puzzelen met getallen, kunt abstract denken en bent secuur en analytisch. Het is ook belangrijk dat je juridische interesse en een goede uitdrukkingsvaardigheid hebt.Fiscale economie is een wetenschappelijke opleiding, dus je moet veel literatuur lezen met een academisch taalgebruik. Veel van die literatuur is in het Engels geschreven. Dat is geen probleem voor onze studenten met een meer dan voldoende middelbare schoolcijfer voor deze taal. Je moet verder zelfstandig kunnen werken: je studeert veel tijd per week zelf in bijvoorbeeld de bibliotheek, en/of je bent op zoek naar literatuur. Initiatief en nieuwsgierigheid zijn eigenschappen die daarbij goed van pas komen.

Waarom de Universiteit van Amsterdam?

De Universiteit van Amsterdam is een eigentijdse universiteit met een rijke historie. Kiezen voor de UvA betekent een intellectuele uitdaging in een kosmopolitische omgeving: de stad Amsterdam, centrum van cultuur en media en internationaal knooppunt van bedrijven en instellingen. Een omgeving die je kansen en ervaringen biedt die tijdens je studie én voor je toekomst van onschatbare waarde zijn.Amsterdam is het economische en financiële hart van Nederland en de UvA onderhoudt uitstekende contacten met toonaangevende bedrijven en instellingen in de stad. Dat betekent dat jij onderwijs krijgt dat gebaseerd is op wereld­wijd hooggewaardeerd onderzoek, dat je hoogleraren en gastdocenten treft die topposities bekleden binnen de overheid en het bedrijfsleven, dat je interessante stagemogelijkheden hebt én een stevige link met de beroepspraktijk.Als student aan de UvA kies je een studiepad dat past bij je talent, belangstelling en ambities. Je kunt daarbij rekenen op persoonlijke begeleiding en advies. Na je eerste studiejaar volg je als student Fiscale economie onderwijs aan twee faculteiten: de faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. De onderwijsprogramma’s van deze faculteiten zijn op elkaar afgestemd, waardoor je in staat bent een bepaald onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Binnen je bachelor is verder ruimte voor keuzevakken en een minor in andere studie­richtingen. Wil je een extra uitdaging? Dan kun je een honoursprogramma volgen. Omdat je je eerste studiejaar samen volgt met studenten Economie en Bedrijfskunde, kun je na een jaar overigens ook nog verdergaan met deze bachelor.Na je bachelor Fiscale economie kun je doorgaan met de master Fiscale economie. Daarnaast heb je de unieke mogelijkheid om tegelijkertijd een master Belastingrecht te volgen.Bij een internationaal georiënteerde universiteit als de UvA kun je uiteraard een deel van je studie in het buitenland doen. Veel masters zijn Engelstalig en je medestudenten komen uit alle delen van de wereld.

Page 5: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 5

De opleiding in detailDe bachelor Fiscale economie duurt drie jaar. Elk studiejaar is opgebouwd uit twee semesters van elk ongeveer twintig weken college, en omvat 60 studiepunten. Het eerste semester loopt van begin september tot eind januari; het tweede semester eindigt in juni.

De bachelor is zo ingericht dat je in principe veertig uur per week met je studie bezig bent. Je volgt in het eerste jaar gemiddeld twintig uur college per week, in het tweede en derde jaar ongeveer acht uur per week. De andere uren besteed je aan zelfstudie. Je zoekt en bestudeert materiaal in de bibliotheek, bereidt je voor op colleges of tentamens of je schrijft een werkstuk.

Wat voor lessen kun je verwachten? Je krijgt te maken met hoorcolleges, werkcolleges, werkgroepen en practica. Bij de hoorcolleges in het eerste jaar krijg je een min of meer algemeen, inleidend overzicht van de propedeusevakken, samen met alle andere eerstejaarsstudenten. In de werkcolleges bespreek je bepaalde onderdelen uit de hoorcolleges met een kleine groep studenten. Aan de hand van oefenopgaven neem je onderdelen van de theorie opnieuw door. Voor het werkcollege moet je de stof bestuderen en eventuele opgaven maken. De werkgroepen zijn nog intensiever dan de werkcolleges en eisen veel eigen inbreng, goede voorbereiding en aanwezigheid. De meeste colleges worden afgesloten met een of meerdere toetsen. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een schrifte­lijk of mondeling tentamen, een werkstuk of referaat.

Het eerste jaar

In het eerste studiejaar volg je vakken als Oriëntatie fiscale economie, Micro­economie, Macro­economie, Organisatie en management en Statistiek. Ook neem je deel aan het practicum Academische vaardigheden, waarin je bepaalde vaardigheden traint die je in je verdere studie nodig hebt. Je leert bijvoorbeeld hoe je aan de universiteit collegestof bestudeert, en je oefent in het houden van een wetenschappelijke discussie en het presenteren van (onderzoeks­)resultaten. Het eerste studiejaar volg je samen met de studenten van de bachelor Economie en Bedrijfskunde. Dit heeft als voordeel dat je na de propedeuse nog verder kunt gaan met deze bachelor.Als je alle onderdelen van de propedeuse hebt afgerond, krijg je het propedeusediploma uitgereikt.

een vak belicht | Oriëntatie fiscale economie

In dit vak wordt de fiscale levenscyclus van een onderneming beschreven aan de hand van de belevenissen van

twee jonge ‘starters’. Zij beginnen samen een onderneming in de vorm van een vennootschap onder firma,

zetten deze om in een BV, waarna een structuur met verschillende BV’s ontstaat. Daarna gaan zij met hun

activiteiten over de grens, gevolgd door emigratie en verkoop van hun belangen in de verschillende vennoot-

schappen. De nadruk bij het bestuderen van de levenscyclus van deze onderneming, ligt op de heffing van

inkomsten- en vennootschapsbelasting, maar ook andere belastingen komen aan de orde zoals loon- en omzet-

belasting.

Voor de precieze inhoud van alle vakken kun je kijken in de digitale studiegids.

www.studiegids.uva.nl

Het tweede en derde jaar

Als je na het eerste jaar kiest voor Fiscale economie, dan volg je vanaf het begin van het tweede jaar een apart program­ma. Vergeleken met Economie en Bedrijfskunde en de verschillende afstudeerrichtingen en specialisaties van deze bachelor, ligt het studieprogramma van Fiscale economie grotendeels vast in de vorm van een breed programma. Je volgt vakken als Economie en recht, Statistiek, Bedrijfsadministratie, Ondernemingsrecht, Overheid en fiscaliteit, Wetenschapsleer economie, Financiële verslaggeving en Schriftelijke vaardigheden. De economievakken volg je samen met de studenten Economie en Bedrijfskunde; de fiscale vakken volg je met studenten Fiscaal recht. Daarnaast volg je integratievakken, waarin beide vakgebieden aan bod komen. Ook volg je een aantal keuzevakken en eventueel een minor.Je sluit je opleiding af met een scriptie, waarna je de titel Bachelor of Science (BSc) krijgt.

Page 6: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 6

Minor en keuzeruimte

Je hebt mogelijkheden om je studie naar eigen inzicht in te vullen. Dat doe je door het volgen van keuzevakken, maar je kunt daarnaast ook een minor kiezen. Een minor is een halfjarig of een eenjarig onderwijsprogramma (30 of 60 studiepunten) in een ander vakgebied dan je eigen opleiding. Door de minor leer je over de grenzen van je opleiding heen kijken en vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken te benaderen. Je hebt hierdoor niet alleen een leuke en interessante studietijd, maar je legt ook een goede basis voor een succesvolle toekomst. Bij Fiscale economie komt de minor boven op je onderwijsprogramma.www.uva.nl/minors

Stage lopen

Een stage is niet verplicht voor studenten Fiscale economie, maar wordt je wel aanbevolen. Je kunt stage lopen als je graag praktijkervaring wilt opdoen. Ook kun je je stage koppelen aan je scriptie door het doen van een praktijkonder­zoek. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft een eigen stagebureau dat je kan helpen een geschikte stageplek te vinden. Je kunt zelf ook een stageplek zoeken. Een stage kan in Nederland en in het buitenland worden gedaan. www.student.uva.nl/feb_stage

Internationaal studeren

Internationale samenwerking is van cruciaal belang voor de wetenschap. De Universiteit van Amsterdam neemt dan ook intensief deel aan internationale samenwerkings­ en uitwisselingsprogramma’s. De UvA en de FEB hebben overeenkomsten afgesloten met meer dan 150 zeer goed aangeschreven buitenlandse universiteiten, zodat FEB­studenten een periode op deze universiteiten kunnen studeren. Studenten uit het buitenland studeren op hun beurt, zeker in de masterfase, aan de UvA.www.student.uva.nl/feb_studyabroad

Engelstalig onderwijs

Je kunt aan de Universiteit van Amsterdam ook volledig Engelstalig onderwijs volgen, zoals de bachelor Economics and Business. Deze bachelor trekt veel studenten uit het buitenland, en je maakt tijdens deze studie dus echt deel uit van een international classroom.

Honoursprogramma

Ben je op zoek naar een extra uitdaging? Wil en kun je meer dan het reguliere studieprogramma van je vraagt? Dan is het honoursprogramma iets voor jou. Het honoursprogramma bestaat uit extra vakken met een studielast van minimaal 27 studiepunten, die je tijdens de driejarige bacheloropleiding volgt. Je komt hiervoor in aanmerking als je in het eerste semester van de propedeuse alle punten hebt gehaald met een gemiddeld cijfer van minimaal een 7. Aan de FEB volg je minimaal twee interdisciplinaire onderdelen samen met studenten van andere opleidingen. Als je aan het eind van je bachelor aan alle eisen voldoet, krijg je naast het bachelordiploma ook een honoursdiploma uitgereikt. Een honoursprogramma biedt ook betere perspectieven op stages, (top)masteropleidingen en banen in binnen­ en buitenland.www.uva.nl/honoursprogramma

Studiebegeleiding

De overgang van de middelbare school naar de universiteit kan lastig zijn. Daarom krijg je in het propedeusejaar intensieve begeleiding. Zo zijn er extra colleges (steuncolleges) voor vakken waarmee studenten soms moeite hebben. Ook heb je in het eerste jaar, indien nodig, geregeld contact met de studieadviseur over je studievoortgang. Je kunt bij de studieadviseur ook terecht met vragen over onder andere studieplanning en ­vertraging, studieoriëntatie bij verkeerde studiekeuze, en keuzemogelijkheden binnen je studie.

Page 7: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 7

Bindend studieadvies

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde kent een bindend studieadvies. Dit betekent dat je in het eerste jaar minimaal 35 studiepunten moet halen, inclusief het vak Wiskunde 1. In het eerste jaar heb je indien nodig geregeld contact over je studievoortgang met de studieadviseur. Wanneer je op problemen stuit, dan zoekt hij of zij samen met jou naar een oplossing, bijvoorbeeld door na te gaan of een extra cursus of instroom in een heao­opleiding wellicht geschikt is.

Samenwerking UvA-HvA

De Universiteit van Amsterdam werkt intensief samen met de HES Hogeschool voor Economische Studies van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in de Amsterdam Schools of Economics and Business (AmSEB). Dit biedt een aantal voordelen. Als tijdens het eerste studiejaar blijkt dat een heao­opleiding geschikter voor je is, dan kun je met zo min mogelijk tijdverlies overstappen naar de HvA. Op basis van de al behaalde studiepunten aan de UvA wordt dan aan de HES een studieprogramma op maat voor je samengesteld. Voor heao­studenten zijn er daarnaast schakel­ en doorstroomprogramma’s naar universitaire masters.www.economieinamsterdam.nl

Locatie en faciliteiten

Je hebt je colleges in het gebouw van Economie en Bedrijfskunde op het Roeterseilandcomplex, aan de rand van het centrum van Amsterdam (nabij Artis). Je kunt hier uitstekend komen met het openbaar vervoer. Op het Roeterseiland­complex zijn ook andere opleidingen gevestigd en vind je de bibliotheek, een studiecentrum en het universitair restaurant Agora. Hier kun je op vertoon van je collegekaart eten tegen een gereduceerd tarief. Het bijbehorende café is de ideale plek om na het eten bijvoorbeeld nog even koffie te drinken, en om studenten uit binnen­ en buitenland te ontmoeten.Als UvA­student krijg je je eigen computeraccount en webspace. Als je inlogt op MijnUvA heb je direct toegang tot je studentenmail, Blackboard (met nuttige studie­informatie en collegedictaten) en Studieweb.

* De verdeling van de keuze- en minorvakken over de semesters en de jaren kun je, afhankelijk van het aanbod,

deels zelf bepalen.

Een doorsnee collegerooster

maandag 10.00 – 12.00 uur practicum Academische vaardigheden

13.00 – 15.00 uur hoorcollege Organisatie & omgeving

15.00 – 17.00 uur Oriëntatie fiscale economie

dinsdag 11.00 – 13.00 uur werkcollege Organisatie & omgeving

13.00 – 15.00 uur Financial accounting

woensdag geen college Zelfstudie

donderdag 09.00 – 12.00 uur Wiskunde 1

13.00 – 15.00 uur werkcollege Organisatie & omgeving

vrijdag 13.00 – 16.00 uur steuncollege Wiskunde

Fiscale economie door de ogen van…

‘Het fiscale aspect van Fiscale economie houdt niet in dat je de wet uit je hoofd moet leren, maar je leert wél waar je relevante wetsartikelen kunt vinden en hoe je ze moet toepassen in de praktijk’,

zegt prof. dr. mr. G.W.J.M. Kampschoër, hoogleraar Fiscale economie.

Voor het hele interview en méér, ga naar ‘Fiscale economie’ op www.uva.nl/bachelors.

Page 8: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 8

Bachelor en dan?De master

Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je aansluitend een master. De Universiteit van Amsterdam heeft ruim 150 masterprogramma’s die een of twee jaar duren en waarvan er veel Engelstalig zijn.Na je bachelor Fiscale economie heb je keuze uit een aantal van deze masters. Je kunt doorgaan met de master Fiscale economie, maar ook een onderzoeksmaster of de lerarenopleiding behoren tot de mogelijkheden.

master

Je kunt je verder in het vakgebied specialiseren met de eenjarige master Fiscale economie, waarbij je kunt kiezen uit de studievarianten Fiscale economie en Tax Compliance. Daarnaast heb je de unieke mogelijkheid om tegelijkertijd met de master Fiscale economie een master Belastingrecht te volgen.

onderzoeksmaster

Heb je sterke belangstelling voor onderzoek en interesse in een wetenschappelijke carrière? Dan is de onderzoeks­master Master of Philosophy in Economics waarschijnlijk iets voor jou. Deze master duurt twee jaar, waarbij je meteen al een werkplek krijgt aan het Tinbergen Instituut. Je moet voor een onderzoeksmaster wel geselecteerd worden: een commissie kijkt of je gekwalificeerd en gemotiveerd bent voor en affiniteit hebt met wetenschappelijk onderzoek. Verder spelen de invulling van de bachelor, de behaalde studieresultaten en de scriptie een rol. De onderzoeksmaster biedt toegang tot een promotieplaats aan de UvA.

lerarenopleiding

Wil je leraar worden? Dan volg je de lerarenopleiding bij het Instituut voor de Lerarenopleiding (ILO). In de keuze­ruimte van de bachelor kun je je op het leraarschap oriënteren in het vak Didactiek en communicatie. Je kunt na je bachelor met de lerarenopleiding beginnen en die combineren met de vakinhoudelijke master (duur: twee jaar in voltijd). Dit vergt wel discipline en een strakke planning. Of je begint na de master met de eenjarige lerarenopleiding.www.uva.nl/ilo

overige masters en meer informatie

Kijk op de Mastersite voor uitgebreide informatie over alle mogelijkheden en masterprogramma’s. www.uva.nl/masters

De arbeidsmarkt

De beroepsperspectieven voor fiscaal economen zijn zeer goed. Vaak vinden fiscaal economen al een baan voordat ze hun opleiding hebben afgerond, maar het is aan te raden om eerst af te studeren. Vooral in de laatste fase van de studie, met de specialisatievakken en de scriptie, kunnen studenten nog veel kennis opdoen die later in de carrière van pas kan komen. Je kunt gaan werken als belastingadviseur, belastinginspecteur of als bedrijfsfiscalist.

Onderzoek en promoveren

Na de master kun je ook kiezen voor een wetenschappelijk carrière aan de universiteit en gaan promoveren: een proefschrift schrijven. Je doet dan vier jaar onderzoek en geeft onderwijs aan de universiteit. Op een promotieplaats moet je solliciteren.Aan de Universiteit van Amsterdam wordt onder meer onderzoek gedaan naar de financiële verslaggeving van ondernemingen, de Belastingdienst, (vijandige) overnames, contracten en financieringsvormen.

Page 9: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 9

Toelating, aanmelding en kostenToelating*

Je kunt Fiscale economie studeren met een vwo­diploma (ongeacht je profiel), met wiskunde A1,2 of B1 en economie 1 in je programma. Heb je geen economie 1 in je pakket, neem dan contact op met de Onderwijsbalie. Je krijgt dispensatie voor dit vak.

Aanmelden en inschrijven

De aanmelding voor de bachelor loopt via de Informatie Beheer Groep. Nadat je je daar hebt aangemeld, ontvang je van de UvA een inschrijfpakket. Alle informatie vind je op het UvAweb.We raden je aan je zo vroeg mogelijk bij de IB­Groep aan te melden, zodat alles op tijd geregeld kan worden. www.uva.nl/aanmelden

Colloquium doctum

Als je 21 jaar of ouder bent en niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je een toelatingsexamen afleggen: het colloquium doctum.www.uva.nl/colloquiumdoctum

Doorstuderen na het hbo

Een overstap van een heao­propedeuse naar de bachelor Fiscale economie is mogelijk, maar erg zwaar. We raden je dan ook aan om je heao­bachelor af te maken en dan een universitaire master te gaan volgen. Voor afgestudeerde heao’ers zijn schakelprogramma’s samengesteld die (na afronding) toegang verlenen tot de wo­masters Business Economics, Accountancy and Control, Business Studies en Fiscale economie. Deze programma’s duren maximaal een jaar.Meer informatie kun je vinden op het UvAweb.www.uva.nl/hbo-doorstroom

Collegegeld en studiekosten

Voor het studiejaar 2007­2008 bedraagt het collegegeld voor voltijdstudenten die jonger zijn dan dertig jaar € 1538. Je kunt Fiscale economie niet in deeltijd studeren. De kosten voor boeken en ander studiemateriaal bedragen ongeveer € 450.Voor het studiejaar 2008­2009 gaat een ander, iets hoger collegegeldtarief gelden. Kijk voor meer informatie op het UvAweb, of neem contact op met het Service & Informatiecentrum.

Studiefinanciering

Volgens de huidige Wet op de Studiefinanciering heeft iedereen die jonger is dan dertig jaar en in voltijd studeert, recht op een aantal jaren studiefinanciering.www.ib-groep.nl

* De genoemde profieleisen gelden voor scholieren die in het studiejaar 2007-2008 in 5 of 6 vwo zitten. Zit je in 4 vwo of lager, dan krijg je te maken met een andere invulling van de profielen. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de toelatingseisen van bepaalde studies. Vraag je decaan of de studieadviseur om meer informatie.

Page 10: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 10

StudentenlevenNatuurlijk hoef je niet alleen hard te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Je hebt genoeg ruimte om te genieten van de culturele, sportieve en sociale activiteiten die Amsterdam biedt. Bovendien kun je lid worden van een studentenvereniging of de studievereniging van je opleiding, en actief zijn in de opleidingscommissie of studentenraad van jouw faculteit. Zo kun je ook naast je studie bezig zijn met je vakgebied en mensen leren kennen. Als je na college wilt sporten, dan kun je terecht in ons Universitair Sport Centrum (USC). Volg je liever een cursus fotografie of toneel? Ga dan naar CREA, de culturele organisatie van de UvA en de HvA.

Studievereniging

Veel studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) zijn actief in studieverenigingen. Lid worden van een studievereniging geeft je volop de gelegenheid om contacten te leggen met je medestudenten uit verschillende studiejaren, en betrokken te zijn bij je studie. Ook voor je latere loopbaan kan het nuttig zijn als je meedoet aan de activiteiten van de studievereniging. Je inzetten voor een vereniging en bijvoorbeeld een jaar penningmeester of voorzitter zijn, is goed voor je zelfontplooiing. De Sefa is de grootste studievereniging van de FEB. Porta Adriani is de vereniging van fiscalisten en is gevestigd in de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Naast studenten Fiscale economie zijn studenten Fiscaal recht lid van deze vereniging. Een studievereniging doet overigens niet aan ontgroening; die vind je alleen bij bepaalde studentenverenigingen.www.sefa.nl

Studenteninvloed

Op de universiteit mag je je stem laten horen en je eigen onderwijs beoordelen. Op diverse niveaus is er inspraak van studenten op het onderwijsbeleid van de universiteit. Voorbeelden zijn de opleidingscommissie en de Facultaire Studentenraad, waarin jaarlijks een aantal studenten wordt gekozen. Ook jij kunt je dus verkiesbaar stellen en je inzetten voor het onderwijs en je medestudenten, en daarnaast nuttige ervaring opdoen.

Sport

Bij het Universitair Sport Centrum (USC) kun je tegen een geringe vergoeding gebruikmaken van uitgebreide sport­ en fitnessfaciliteiten. Je kunt er kiezen uit meer dan 47 sporten: van kickboksen en yoga tot basketballen en sport­duiken. Dit alles onder begeleiding van professionele sportleraren. Wil je competitie spelen? Op de website vind je alle informatie.www.uva.nl/usc

CREA

Ben je geïnteresseerd in muziek, toneel, zang, dans of debat? Bij CREA kun je tegen lage tarieven cursussen en workshops volgen op vele gebieden: theater, muziek, literatuur, debat, dans, beeldende kunst, fotografie, video/radio en multimedia. Ook kun je je aansluiten bij een koor, orkest, ensemble of een toneel­ of dansgroep. CREA organiseert onder de naam Studium Generale bovendien tentoonstellingen, theater­ en muziekuitvoeringen en lezingen over interessante en actuele thema’s.www.uva.nl/crea

Folia

Het gratis weekblad van de Universiteit van Amsterdam heet Folia. Hierin vind je nieuws uit alle lagen van de universiteit en artikelen over onderwijs, onderzoek en bestuurlijke zaken. Elke week ligt een nieuw nummer in de universiteitsgebouwen. Op de website van Folia vind je zowel het dagelijkse nieuws vanuit de UvA, als landelijk en internationaal nieuws. Ook kun je er nieuwsvideo’s zien van Campus TV: het digitale tv­kanaal voor en door studenten, dat mede een initiatief is van oud­UvA­student Beau van Erven Dorens.www.folia.nl

Page 11: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 11

Op kamers

Een kamer vinden in Amsterdam is niet meer zo moeilijk als enkele jaren geleden. De UvA werkt met de VU, de stad Amsterdam en woningbouwverenigingen hard aan het aanbod van betaalbare studentenwoningen. Begin wel vroeg met zoeken. Je kunt je inschrijven bij een woningbouwvereniging als je zeventien bent. Veel studenten vinden via via een kamer. Kijk goed rond, vertel iedereen dat je een kamer zoekt, lees de advertenties in Folia, op prikborden van jouw faculteit en in de supermarkt. Je kunt ook zelf een advertentie plaatsen in bijvoorbeeld Folia of Viavia.Voor eerstejaarsstudenten die op minstens een uur treinreizen van Amsterdam wonen en zich tijdig hebben aangemeld voor hun bachelor is er een voorrangsregeling: de UvA Kameractie. Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je vanzelf informatie over deelname. Kijk voor meer informatie op het UvAweb.Bij de Dienst Wonen kun je informatie krijgen over huurwoningen en huisvestingsvergunningen. Het ASVA Studenten­unie Kamerbureau houdt bij voldoende aanbod elke dag een kamerloting voor haar leden. Ook kun je er terecht voor tips en adressen van betrouwbare kamerbemiddelingsbureaus. In het Studentenhandboek vind je meer informatie over huisvesting en studentenvoorzieningen.www.studentenwoningweb.nlwww.asva.nlwww.wonen.amsterdam.nlwww.uva.nl/studentenhandboek

Page 12: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 12

Meer weten?Ben je geïnteresseerd in de bachelor Fiscale economie en wil je meer weten? Of twijfel je nog tussen bepaalde opleidingen? De Universiteit van Amsterdam adviseert en helpt je graag bij het kiezen van je opleiding. Kom bijvoorbeeld naar de UvA Open Dagen, kom proefstuderen of volg een UvA Webklas. Ook kun je voor meer informatie contact opnemen met de studieadviseur. Hieronder vind je alle mogelijkheden op een rij.

Bachelorsite en bachelorgids

Wil je meer informatie over studeren aan de Universiteit van Amsterdam of over onze bacheloropleidingen, kijk dan op de Bachelorsite. Je kunt hier, via de Opleidingenzoeker, precies zien welke opleidingen met jouw profiel toegankelijk zijn. Ook kun je de algemene bachelorgids aanvragen.www.uva.nl/bachelors

Studieadviseur

Met specifieke vragen kun je altijd terecht bij de studieadviseur. De studieadviseur van Fiscale economie is bereikbaar tijdens het telefonisch spreekuur, dagelijks van 11.30 tot 12.30 uur. Telefoon: 020 – 525 4138. Je kan ook langskomen tijdens inloopspreekuren dagelijks van 14.00 tot 15.00 uur:Faculteit Economie en BedrijfskundeKamer E 1.11Roetersstraat 11, Amsterdam

Service & Informatiecentrum (SIC)

Voor algemene informatie kun je terecht bij het SIC: Service & InformatiecentrumBinnengasthuisstraat 91012 ZA AmsterdamGeopend van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.UvA­informatielijn: 020 – 525 3333, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.Veelgestelde vragen: www.uva.nl/bachelors-faq

Interessetest

Weet je nog niet helemaal wat je wilt of welke studie bij je past? Ga dan naar het SIC voor een interessetest.

Page 13: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 13

UvA Open Dagen

Op de UvA Open Dag kun je kennismaken met de Universiteit van Amsterdam en je oriënteren op ons brede opleidingenaanbod. Je kunt praten met studenten en docenten, en de praktische aspecten van studeren aan de UvA en in Amster­dam komen aan bod. Ook is er een voorlichtingsronde voor ouders. Weet je al ongeveer welke studie je wilt gaan doen, dan kun je op een van de UvA­locaties ook van dichtbij sfeer proeven en deelnemen aan de voorlichtingsronde van de studie van je keuze.

Data:

17 november 2007

en 8 maart 2008

UvA Last Minute Voorlichting

Heb je in juni nog geen geen definitieve studiekeuze gemaakt? Kom dan naar de UvA Last Minute Voorlichting. Alle opleidingen presenteren zich en docenten, studenten en medewerkers helpen je graag bij het kiezen voor de opleiding die het beste bij jou past.

13 juni 2008

UvA Webklassen

Neem alvast een voorproefje op studeren en volg een UvA Webklas: een intro­ductiecursus op internet, die je thuis of op school kunt volgen. Via internet en e­mail heb je contact met docenten en medestudenten. Je kunt de webklas gebruiken voor je profielwerkstuk, en ook kun je er studielasturen mee verdie­nen. Je hebt de keuze uit ongeveer 25 webklassen, vooral van de UvA, maar ook van de HvA.www.uva.nl/webklassen

29 oktober t/m

26 november 2007 en

25 maart t/m 21 april 2008

UvA Proefstuderen

Een dagdeel proefstuderen laat je zien wat een bepaalde studie inhoudt: je volgt een hoorcollege, practicum of werkgroep, maakt een toets en leert hoe je wetenschappelijke studiestof verwerkt. Zo krijg je een goed beeld van een opleiding en van studeren aan de UvA. Proefstuderen is voor leerlingen uit 5 en 6 vwo die zich al goed georiënteerd hebben op een vervolgopleiding.

3 april 2008

Voorlichting deeltijdstudenten en hbo-doorstromers

Sommige opleidingen organiseren speciale voorlichtingsbijeenkomsten voor deeltijdstudenten en hbo­doorstromers. Voor meer informatie kun je terecht op het UvAweb.

Meelopen?

Wil je een dagdeel meelopen met een UvA­student? Neem dan contact op met de opleiding, of kijk op de Bachelorsite.

Page 14: UVA FEB bachelor brochure Fiscale economie 2008/2009

Faculte i t Economie en Bedr i j fskunde Fiscale economie 14

Altijd wel een studie die bij jou pastBij de Universiteit van Amsterdam kun je kiezen uit maar liefst 63 bacheloropleidingen binnen 13 interesse-gebieden. Fiscale economie valt onder de interessegebieden Economie en ondernemen én Maatschappij en recht. Naast Fiscale economie kun je bijvoorbeeld kiezen voor de bachelor Fiscaal recht. Hou je erg van wiskunde, dan ben je wellicht op je plek bij de bachelors Actuariële wetenschappen (verzekeringswiskunde) of Econometrie en operationele research.

Alle UvA­bachelors binnen de interesse­gebieden Economie en ondernemen én Maatschappij en recht:

Economie en ondernemen

Actuariële wetenschappenBèta­gammaEconometrie en operationele researchEconomics and BusinessEconomie en BedrijfskundeFiscaal rechtFiscale economieInformatiekunde

Maatschappij en recht

Bèta­gammaEconomics and BusinessEconomie en BedrijfskundeEuropese studiesFiscaal rechtFiscale economieGedrag en samenlevingGeschiedenisNotarieel rechtPlanologiePoliticologieRechtsgeleerdheidReligiestudiesSociale geografieSociologie

Kijk voor alle bacheloropleidingen per interesse gebied, en voor uitgebreide informatie over iedere opleiding, op de Bachelorsite.www.uva.nl/bachelors

De Universiteit van Amsterdam werkt intensief samen met de Hogeschool van Amsterdam.

www.uva-hva.nl