Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

8
Speciale uitgave van Univé Verzekeringen december 2013 No. 2 Deze keer in Ondernemers Onderling: Duurzaam Ondernemen Even bijkletsen, lekker aan de wandel of voor een zakelijk gesprek. Ook op deze kille doordeweekse herfstochtend druppelen gasten binnen in Theehuis Rhijnauwen bij Bunnik. Terwijl koffie, thee en-iets-erbij soepel uit- geserveerd worden, filosofeert eigenaar Martin Raimond over zijn gevoel en omgang met mensen. “Ik voel me al een gastheer, zodra de organisatie goed draait.” lees verder op pagina 4 Investeren in hartelijkheid en plezier” Eigenaar Martin Raimond van Theehuis Rhijnauwen: Theehuis Rhijnauwen; met een knipoog naar Japan pagina 4 Klaar voor de start(er)? pagina 7 Cybercrime net zo riskant als brand pagina 8

description

 

Transcript of Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

Page 1: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

Speciale uitgave van Univé Verzekeringen

december 2013

No. 2

Deze keer in Ondernemers Onderling:

Duurzaam Ondernemen

Even bijkletsen, lekker aan de wandel of voor een zakelijk gesprek. Ook op deze kille doordeweekse herfstochtend druppelen gasten binnen in Theehuis Rhijnauwen bij Bunnik. Terwijl koffi e, thee en-iets-erbij soepel uit-geserveerd worden, fi losofeert eigenaar Martin Raimond over zijn gevoel en omgang met mensen. “Ik voel me al een gastheer, zodra de organisatie goed draait.” lees verder op pagina 4

“Investeren in hartelijkheid en plezier”Eigenaar Martin Raimond van Theehuis Rhijnauwen:

Theehuis Rhijnauwen;met een knipoog naar Japanpagina 4

Klaar voor de start(er)?pagina 7

Cybercrime net zo riskant als brand pagina 8

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 1 02-12-13 09:00

Page 2: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

Uit de praktijk

Colofon

ActueelMet enkel kennis van verzekeringen help je als adviseur de ondernemer niet altijd verder. MKB-adviseur Maurice van Ee van Univé Rivierenland neemt graag een kijkje op de werkvloer; over sfeer proeven en tegen dingen aanlopen.

Preventief sfeer proeven op de werkvloer“Het is heerlijk om te sparren met ondernemers over hun bezigheden en bedrijf. Aan de hand daarvan krijg ik vaak een goed beeld van de risico’s in zo’n onderneming. Door aandachts-punten te trechteren probeer ik bij de kern te komen, zodat we samen kunnen kijken naar een daadwerkelijke afdekking van eventuele risico’s. Ik merk dat verzuim en vooral de sturing erop steeds meer aandacht krijgt. Hoe help je een ondernemer daarbij? Uit een bedrijfsbezoek kan ik vaak veel afl ezen. Vooral ook kleinere zaken. En juist die details kunnen soms grote gevolgen hebben. Heel alert ben ik bijvoorbeeld op de sfeer in een bedrijf. Of medewerkers zich zowel sociaal als fysiek veilig voelen in de werkomgeving. Dat probeer je in een gesprek naar voren te halen, maar ook door te kijken. Weten medewerkers bijvoorbeeld ook hoe ze moeten handelen bij een calamiteit? Stel dat ziekteverzuim een issue is, dan moet je naar de bron zoeken. Zijn er aanwijsbare factoren? Meldt een medewerker zich oprecht ziek, of zijn er oorzaken van organisatorische aard. Voor sommige bedrijven is verzuim best een grote kostenpost. Gelukkig zijn er diverse polissen die keuze bieden uit goede dekking of arbo-ondersteuning. Zodat de continuïteit van uw bedrijf niet in gevaar komt.”

Maurice van Ee Senior accountmanager Zakelijke MarktUnivé Rivierenland

Tekst Julius de Vries

Redactie Univé RedactieadresCarla Hagewoud [email protected] www.unive.nl/zakelijk

Vormgeving, fotografi e & drukwerkHFCM Fullservice communicatiebureau

Opnieuw de ‘beste zakelijke verzekeraar’ van Nederland!

Univé heeft voor de 8e keer de Incompany Award gewonnen voor ‘beste zakelijke verzekeraar’. In de categorie Verzekeringen voert Univé de lijst aan.

Het begint bijna ‘gewoon’ te worden dat Univé de Incompany Award wint, maar niets is natuurlijk minder waar. Onze adviseurs hebben dagelijks contact met zakelijke klanten en ze weten hen tot volle tevredenheid te helpen.

Univé is deskundig, persoonlijk, professioneel en betrouwbaar. Zakelijke relaties blijven gemiddeld ook lang (15 jaar) klant bij Univé. Klanten vinden het ook prettig dat door het grote lokale netwerk van kantoren (150 in totaal) er altijd wel een kantoor dicht in de buurt is.

Univé beschikt over het grootste professionele netwerk van adviseurs in oplossingen voor risicobeheersing van Nederland. Daarnaast treedt Univé ook op als tussenpersoon en beschikt het over een passend pakket verzekeringen. Onderdeel daarvan is het ZZ+ (Zeker Zakelijk Plus) pakket.

Binnen dat uitgebreide pakket van verzekeringen (van brand tot bestelauto en van tractor tot rechtshulp en arbeidsongeschikt-heid) kan de klant zelf bepalen welke risico’s worden verzekerd en welke niet. Elk bedrijf is immers anders en vraag andere verzekeringsoplossingen. En hoe meer afgesloten verzekerings-soorten, hoe hoger de pakketkorting.

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 2 02-12-13 09:00

Page 3: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

Aan het woordMonique de Theije is personeelsadviseur van Stichting De Belvertshoeve te Oisterwijk. Ze zocht een betere oplossing voor hun verzekeringspremie en voor de praktische verzuimbegeleiding.

‘Kijken naar mogelijkheden past bij ons’“We zorgen goed voor onze cliënten, jongeren tussen 15 en 25 jaar met een licht-verstandelijke beperking. Maar ook zijn we zuinig op ons personeel. Gelukkig hebben we met onze 28 medewerkers hier een laag verzuim. We houden rekening met hun wensen, bijvoorbeeld qua inroostering en met voldoende invalkrachten. En eventueel verzorgen we aanpassingen op de werkvloer om medewerkers te ontlasten. Toch streven we naar minder verzuim, want het kost toch geld en werkt niet effi ciënt. Sinds we de Verzuimverzekering van Univé hebben afgesloten, merk ik al verandering in de aanpak. Vooral het stukje verzuimbegeleiding van de arbo-dienst Perspectief waardeer ik. Onze contactpersoon kent me en denkt actief mee. Zo wilden ze ook graag hier eens komen kijken naar onze bezigheden. Ook de fi losofi e van het kijken naar mogelijkheden in plaats van langer thuis zitten spreekt me aan. Zo kijken we ook naar onze jongeren hier; je wilt ze perspectief bieden. Terugkijkend ben ik blij met de overstap en deskundige rol van Rob Vriens van Univé; het is toch een materie waar je niet elke dag mee bezig bent. Dan is het prettig om goed geïnformeerd te worden.”

Rob Vriens is adviseur Zakelijk van Univé Zuid en specialist in verzuimverzekeringen. Zo ook heeft hij samen met Monique de Theije van De Belvertshoeve hun nieuwe verzuimpolis geregeld.

‘Verzuimcoach als schakel tussen u en uw werknemer’“Verzuim is een dynamisch en boeiend aandachtsgebied. Je merkt dat organisaties meer werk maken van verzuim. Logisch, want sinds een aantal jaren komt er veel meer op het bordje van de werkgever. Denk eens aan de Wet Poortwachter en verplichte re-integratietrajecten. Als je een zieke medewerker hebt, moet je die persoon wel minstens twee jaar doorbetalen. Dat is kostbaar en kan zelfs de continuïteit van de organisatie in gevaar brengen. Daarom bespeur ik veel interesse voor onze Verzuimverzekering: een breed product voor een nette premie. Dit concept is een complete oplossing voor preventie, verzuim én re-integratie. Ze neemt sowieso de loonkosten bij ziekte of arbeidsongeschiktheid over. Het onderscheid zit echter in de arbodienst Perspectief die als belangrijke schakel tussen werkgever en werknemer fungeert. De verzuimcoach van de arbodienst is uw persoonlijke aanspreekpunt en geeft u en uw medewerker alle ondersteuning, om verzuim te voorkómen en te beheersen. Want we investeren ook in re-integratie voor een snelle terugkeer op de werkvloer. Heeft u interesse, neem dan contact op met mij of uw adviseur. Want let op: voor veel polissen geldt dat ze in januari weer overgesloten kunnen worden.”

Uw medewerker is misschien wel uw kostbaarste bedrijfskapitaal. Daarom is het voor zowel werkgever

als werknemer de investering waard om verzuim tegen te gaan. Univé denkt graag mee.

Rob Vriens

Monique de Theije

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 3 02-12-13 09:00

Page 4: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

UitgelichtMartin Raimond

van Theehuis Rhijnauwen

Investeren in hartelijkheid en plezier

Zij hadden inmiddels op Texel een nieuw project opgestart. Deze samenwerking binnen de familie leidde tot een totale overname van het bedrijf in 2009. En daarmee de verantwoordelijkheid, want ’s zomers beschikt het Theehuis over zo’n tweehonderd oproepkrachten die de clientèle voorzien van pannenkoeken, lunch, diner of high tea.

Mensen om me heenEn dat is nou juist hetgeen Raimond trekt in ondernemerschap. Natuurlijk zijn de gasten van belang, maar de weg er naar toe daagt hem uit. “Je hebt bij ons te maken met wisselende bezoekersaantallen. In het weekend vol, op een natte door-deweekse herfstdag rustig. Dat vraagt een fl exibele inzet van personeel. Nu werken er twee koks en drie in de bediening op de vloer; op een drukke dag kunnen dat wel twee keer veertig personen zijn, voor zowel een dag- als avonddienst.” Ervaring met de human resource-kant van het verhaal deed de technisch bedrijfskundige op in een mediabedrijf, waar hij allerhande mensen aanstuurde. “Ik heb gemerkt dat ik mensen om me heen moet hebben. En dat heb ik hier, met onze gasten en met mijn team.”

Theehuis Rhijnauwen (1921) ligt tussen Utrecht en Bunnik, bijna onzichtbaar in de natuurrijke oksel van de snel-wegen A12 en A27. Van 1815 tot 1940 was het strategisch gelegen gebied onderdeel van de Hollandse Waterlinie. In 1921 nam de gemeente het landgoed over en bouwde er een modieus theehuis, in de stijl van de Amsterdamse School. Vooral bedoeld als uitspanning voor de burgerij van Utrecht. In 1997 is het uitgebreid, met onder meer een paviljoen in Japanse stijl, overlopend in een Japanse theetuin. Naast een uitgebreide menukaart biedt Rhijnauwen tal van activiteiten.

200 oproepkrachten bedienen 300 stoelen“Kijk eens, wat een uitzicht, met dat water en park hier omheen en die weilanden aan de overkant. Daarom zit het ’s weekends ook standaard helemaal vol met mensen die komen wandelen of fi etsen. Binnen hebben we 160 zitplaatsen, buiten nog eens 300 stoelen.” Martin Raimond geniet van zijn onderneming, zijn Theehuis. Al in 2004 ontstond het plan voor de overname van het Theehuis van zijn zus en zwager, de toenmalige eigenaren.

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 4 02-12-13 09:01

Page 5: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

Houten huis, rieten dak…Omdat het Theehuis geen sta in de weg mocht zijn voor militaire doeleinden, is het van hout opgetrokken. Martin Raimond erkent het brandrisico en denkt daarom goed na over zijn verzekeringen. “Het is mijn leven, maar ook mijn pensioen!” Zo wekte Univé enkele jaren geleden in een oriënterend gesprek zijn aandacht. “Ik kon me niet vinden in het voorstel van mijn vorige verzekeraar om een bliksemafleider op mijn rietgedekte dak te plaatsen. Het zou dit monumentale pand ontsieren, terwijl ik al brand- werende platen had aangebracht onder de kap. Mede dankzij de expertise van Univé bleek dat ons Theehuis vanwege hoge omringende aanplant en bebouwing amper gevaar zou lopen.” De bliksemafleiders zijn dus niet gekomen, maar wel heeft Raimond een NEN-conforme elektrische installatie laten monteren en gezorgd voor een moderne brand- en inbraakdetectie. “Jaarlijks nemen we het hele pakket van verzekeringen samen door. Wel zo comfortabel en je leert van elkaar.”

Verdienen met hartelijkheid en plezier“Natuurlijk, deze unieke plek hier is ons bestaansrecht,” ziet Raimond, “maar je moet het wel verdienen met je product en je service. Het gaat om hartelijkheid en het uitstralen van plezier. Daarom probeer ik te investeren in mijn medewerkers. Ik durf te stellen dat 95% van onze energie in het team gaat zitten. Het Theehuis zou je zo in een andere kleur kunnen verven, maar medewerkers vragen om aandacht.” Om zelf goed contact met de zaak te blijven houden, verhuisde hij met vrouw en drie kinderen van Bilthoven naar een gezinswoning op het landgoed. “Ik heb ook absoluut geen ambitie voor een nieuw restaurant, want dat zou ten koste gaan van de zaak hier. En daarbij heb ik ook niet meer nodig. Ik houd voldoende tijd over voor mij en mijn gezin.”

Draagvlak via fooienpot en vertrouwenBijdragen aan de ontwikkeling van zijn medewerkers ziet Raimond als groot goed. “Het team krijgt na haar eerste zomer een coachtraining in de winter. Vervolgens leiden die teamleden

We willen onze medewerkers kennenDie vrijheid heeft Raimond weten te vertalen in zijn organisatie. Zelf zorgt hij voor zaken als automatisering, marketing en landgoedzaken. Zijn vrouw ondersteunt met de administratie en fungeert als klankbord voor haar man, die bewust vrij wil kunnen opereren in zijn bedrijf. Een bedrijfsleider, met jarenlange ervaring in het Theehuis, completeert het managementteam en richt zich vooral op de operationele en personele aansturing. Voor de in totaal zes vaste personeelsleden, inclusief twee koks, draagt Raimond de directe verantwoordelijkheid. Alle oproepkrachten worden financieel gefaciliteerd via een pay-rollbureau. “Het scheelt administratieve rompslomp, maar wij doen wel zelf de werving en alle trainingen. We hechten eraan om eenieder te kennen en zo het team snel in te werken. Wij vinden het ook mooi om juist diegenen eens een kans te bieden, die zich niet flitsend presenteren en weinig zelfvertrouwen hebben. Ze worden opgenomen in het team en hun groei geeft veel voldoening. Daarin zoek ik een balans in het aanbod van vooral stu-denten die hier werken.”

“ Het Theehuis verf je in een andere kleur, je bedrijfscultuur

kun je slechts beïnvloeden ”

“ Wij leiden niet voor een taak op, maar werken

aan de lange termijn ”

het volgende seizoen zelf hun nieuwe collega’s op. Het is mooi om te zien hoe de flexwerkers die verantwoordelijkheden oppakken. We nemen de tijd ons team te vertellen waarom we iets op een bepaalde manier doen. Daarnaast zijn pijlers zoals respect, inlevingsvermogen en vertrouwen essentieel binnen onze bedrijfscultuur. Het gezamenlijk delen van de fooienpot hoort daar bij. Wij leiden mensen niet voor een taak op, maar werken aan de lange termijn. Onder andere door mensen uit te dagen. Dit doen we door iedere medewerker de mogelijkheid te bieden zich alle taken binnen het bedrijf eigen te maken. Zo creëer je draagvlak en zijn mensen gemotiveerder. Ziekteverzuim hebben we bijvoorbeeld amper. Maar toch, verloop houd je niet tegen; de studenten krijgen uiteindelijk een baan en vertrekken weer.”Martin Raimond laat z’n blik weer over de tuin gaan. Een kleine oase van rust noemt hij het, die wel in beweging moet blijven. De tijd staat niet stil. “In de regio zijn we aardig bekend, maar ik wil Rhijnauwen breder promoten, ook voor zakelijke doel-einden. Maar de moraal blijft, net als in 1921: we blijven publiek bezit, voor de burgerij. Gasten mogen nooit voor een gesloten deur staan.”

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 5 02-12-13 09:01

Page 6: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

AdviesTips Aips Adviesips dvies

&

AdviesTips Aips Adviesips dvies

& Tips &Advies

Tips Aips Adviesips dvies

&ips Advies

Wilt u meer weten? Kijk dan voor nuttige informatie en handige tips op www.kvk.nl/ondernemen/personeel/.

Ik heb personeel nodig, maar hoe pak ik dat aan?Aannemen, ja of nee?Heb ik tijdelijk behoefte aan ondersteuning of toch voor langere tijd? En hoe ga ik hem of haar begeleiden? Overweeg uw behoefte, tijd voor begeleiding en fi nanciële mogelijkheden bij het in dienst nemen van een (nieuwe) collega. En wist u dat je als eenmanszaak ook personeel kunt aannemen?

Wat moet ik betalen?Houd rekening met de directe loonkosten: het salaris, inclusief vakantiegeld. In sommige bedrijfstakken heeft u zich te houden aan CAO-afspraken. Verder heeft u te maken met indirecte loonkosten, zoals pensioen, reis- en onkostenvergoedingen. Voor personeel moet u loonheffi ngen afdragen voor sociale verzekeringen. Ook draagt u bij aan kinderopvangkosten. Tenslotte kunt u afspreken om medewerkers geld in te laten houden voor bijvoorbeeld pensioen, spaarregeling en personeelsfonds.

Waar moet ik voor zorgen?Een medewerker moet onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. In de Arbeidstijdenwet staan de regels voor de werk- en rusttijden van uw personeel. Denk ook aan een dienstverleningscontract met een geregistreerde bedrijfsarts en het regelen van de bedrijfshulpverlening. Let op: heeft u meer dan 25 werknemers, dan is een preventiemedewerker verplicht, vanaf 50 is een ondernemingsraad een vereiste.

Droomt u wel eens van een groot bedrijf met honderden medewerkers? Natuurlijk, vele bedrijven kunnen niet zonder loyale en deskundige werknemers. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aanname van en omgang met personeel? Een paar tips.

Gemakkelijker… én leuker?

Belasting betalen hoort nu eenmaal bij ondernemen. Maar kent u ook de kleine lettertjes die de Belastingdienst voorschrijft? Om het gemakkelijker én leuker te maken, geven we ook enkele suggesties voor subsidies en fi scale stimuleringsmaatregelen.

Van ver weg tot dicht bij huisAls werkgever van minimaal één persoon heeft u, vanuit de Belasting-dienst, de plicht tot het bijhouden van een loonadministratie. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook worden eisen gesteld aan de bewaar-termijn. En denkt u aan de loonstrook en jaaropgaaf?

Fiscale feiten en voordelenWist u dat de Belastingdienst naast af-trekposten ondernemers ook op andere manieren de helpende hand toesteekt? Zo zijn er fi scale voordelen voor het aannemen en opleiden van personeel en voor het verbeteren van arbeids-omstandigheden. En ook op andere terreinen is genoeg te vinden. Kijk maar eens naar subsidies rond de thema’s energie & milieu, bedrijfsfi nanciering, innovatie, bedrijfshuisvesting & vervoer en internationaal ondernemen.

Meer weten over belastingen en subsidies voor ondernemers? Kijk dan op www.antwoordvoorbedrijven.nl/

belastingen

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 6 02-12-13 09:01

Page 7: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

AdviesTips Aips Adviesips dvies

&

AdviesTips Aips Adviesips dvies

&Tips &Advies

Tips Aips Adviesips dvies

&Advies

Arbeidsongeschiktheid, je moet er toch wél aan denken

Recent gestart? Gefeliciteerd. Enig idee wat er allemaal kan komen kijken bij een eigen onder-neming? Voor die ondernemers heeft Univé een handige site opgezet, met echt alle informatie die je als starter of prille ondernemer nodig hebt.

‘Documenten voor starters’, heet de site. En al die informatie vind je er ook, handig opgesomd in rubrieken. Van het opstellen van een ondernemings-plan en inschrijving bij de Kamer van Koophandel tot belastingformulieren, factuurvoorbeelden en varianten van algemene voorwaarden.

Benieuwd? Op www.unive.nl/documenten-voor-starters vind je wel 30 handige docs.

En anders helpen onze adviseurs je telefonisch of op kantoor graag verder!

Praat er eens over, wellicht samen met uw Univé-adviseur. Hij kan u prima vertellen óf en hoe zich kunt verzekeren voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

Wat als u plotseling arbeidsongeschikt raakt? Wat betekent dit voor uw persoonlijk inkomen en uw bedrijf? Want de overheid voorziet ondernemers dan niet van een uitkering. Je kan er dus maar beter op voorbereid zijn. Immers, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Arbeidsongeschiktheid heeft fl inke gevolgen voor de persoonlijke fi nanciële planning van een onder-nemer. Veel ondernemers zijn echter nog steeds niet verzekerd voor de gevolgen van arbeids-

ongeschiktheid. Terwijl een fi nanciële buffer snel is opgebruikt en vaak is de teruggang in levensstandaard groter dan verwacht. (Nadenken over) preventie is al een goede stap. Goed inzicht in uw werkzaamheden en bijbehorende risico’ s helpt daarbij.

Een goed advies van bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige levert dan een echte meerwaarde. Kleine aanpassingen leiden vaak tot verbetering van de werksituatie en voorkomen onnodig leed. De arbeidsdeskundige van Univé helpt ondernemers met een Univé Arbeidsongeschiktheidsverzekering daarbij. In het verlengde daarvan is de ondersteuning bij re-integratie en het op gang houden van het eigen bedrijf zeker een waardevolle investering.

Heeft u nog geen WSV-polis? Vraag uw adviseur er eens naar.

Een Univé Werknemerschadeverzekering? Vertrouwd en voordelig!

Natuurlijk kon u al bij ons terecht voor een Werknemerschadeverzekering (WSV). Want een ongeluk, ook van uw werknemer of ingehuurde kracht – zit in een klein hoekje. Om nog beter op uw specifi eke wensen in te spelen, heeft Univé nu ook een eigen WSV-product. Vertrouwd en voordelig.

Steeds meer ondernemers zien in de Werknemerschadeverzekering een product dat te allen tijde een goede dekking geeft. Want werkgevers draaien steeds vaker op voor kosten als gevolg van ongevallen van werknemers. Los van de vraag of er nu wel of niet sprake van aansprakelijkheid is. Rechterlijke uitspraken betitelen dit als ‘goed werkgeverschap’, te meer omdat u voor de gevolgen van dergelijke schade een verzekering had kunnen afsluiten. Met de WSV heeft u die 100% dekking, en nu ook gewoon en gemakkelijk van Univé-makelij. Vertrouwd, want wij weten waar u als ondernemer behoefte aan heeft.

StartersKlaar voor de start(er)?!

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 7 02-12-13 09:01

Page 8: Univé Magazine MKB Onderling najaar 2013

OnderneemJos Schaffers, beleidsadviseur van de koepelorganisatie

‘Cybercrime net zo riskant als brand’

“Beveiliging en betrouwbaarheid van informatie is wereldwijd een actueel issue. De problematiek blijkt uit het toenemende risico van cybercriminaliteit. MKB-ondernemingen maken vol-gens statistieken maar liefst 40% van de gedupeerde gevallen uit. Dat kan liggen aan het feit dat dergelijke ondernemingen vaak geen medewerkers specifiek aangenomen heeft voor ict-werkzaamheden. Dan krijgt het niet altijd alle aandacht. Anderzijds zijn dergelijke bedrijven wel volop bezig met handel waarbij veel data of geld mee gemoeid zijn. Denk eens aan het gebruik van creditcards of het versturen van bestanden. Dat kan heel interessant zijn voor hackers. Overigens zijn er meerdere oorzaken van cybercrime: foutief menselijk handelen, falende techniek of hacking, het doelmatig inbreken op iemands computer.’’

Let op je online spullen“Bedrijven zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s. Men moet er meer over na gaan denken. Vaak zijn het simpele zaken, zoals de installatie van een firewall, het gebruik van onbeveiligde usb-sticks en de verzending van grote bestanden via andere servers. Of het argeloze gebruik van gratis wifi. Een

hacker kan dan gemakkelijker toeslaan. Een ander kwetsbaar moment is de periode tussen beschikbare nieuwe software- update en downloaden ervan. Wacht niet te lang met installeren! Want de gevolgen van cybercrime kunnen groot zijn. Zelfs al voordat er iets loos is: denk eens aan chantage van een potentiële hacker. En er is natuurlijk de schade van herstel, inhuur van deskundigen of een advocaat. Maar minstens zo impactvol kan bij publiciteit het gemankeerde vertrouwen in je bedrijf zijn. Wie garandeert klanten immers dat hun gegevens veilig opgeborgen worden?”

Voorkomen beter dan verzekeren“Nederland is weliswaar voorloper op het gebied van internet- gebruik, maar dat weten hackers ook. En omdat we steeds afhankelijker worden van internet, moeten we cybercrime serieus nemen. Er over nadenken tenminste, wat de risico’s kunnen zijn. Natuurlijk zal het Amerikaanse fenomeen van cyberpolissen ook hier naar toe komen en kun je je verzekeren tegen die schade. Toch hamer ik op het besef bij ondernemers om het voor te zijn. De schade is vaak veel groter dan alleen de serverschade of het gestolen geld.”

Voor de campagne Alert Online is een toolkit ontwikkeld die u organisatiebreed kunt implementeren. U vindt er voorlichtingsmateriaal en een e-learningmodule. Kijk eens op www.alertonline.nl/toolkit/ of op

www.verzekeraars.nl/verzekeringsbranche voor de paper ‘Virtuele risico’s, echte schade’.

Van 28 oktober t/m 5 november jl. hebben circa vijftig private en publieke organisaties geparticipeerd in de campagne Alert Online. Ook het Verbond van Verzekeraars heeft dit thema uitgedragen. Beleidsadviseur Jos Schaffers van de koepelorganisatie: “Ik denk dat het net zo belangrijk wordt als het risico van een brand.”

13-008 MKB magazine no 2 2013.indd 8 02-12-13 09:01