Unisan Persmap 2014

14
PERSMAP

description

 

Transcript of Unisan Persmap 2014

Page 1: Unisan Persmap 2014

PERSMAP

Page 2: Unisan Persmap 2014

INHOUDSTABEL!

Wat is Unisan? Visie op integrale en natuurlijke gezondheid Open brief aan politici en politieke partijen Patiëntenrecht Wie is wie?

Page 3: Unisan Persmap 2014

Wat is Unisan?HET  LOGO

DE NAAM

UNISAN staat voor : U : unie, N : natuurlijk(e), I : Integrale, SAN komt uit het Latijn en betekent gezondheid en staat hier voor gezondheid en welzijn.

DE START

Op de gezondheidsbeurs van 9 oktober 2014 in Antwerp Expo belegden wij een eerste bijeenkomst met organisaties uit de natuurlijke en complementaire gezondheidszorg, zoals beroepsverenigingen, opleidingsinstituten, uitgevers van tijdschriften, ledenorganisaties,

Page 4: Unisan Persmap 2014

overkoepelende organisaties…Het voorstel om een gezamenlijke organisatie op te richten vond weerklank.

HET FUNCTIONEREN

Op de eerste vergadering in oktober 2012 te Gent besloten we een OVERLEGORGAAN op te richten. Een overlegstructuur heeft als functie : OVERLEGGEN, d.w.z. noden detecteren, coördineren, stimuleren o.a. via het aanbieden van een platform voor eventuele problematieken, uitwerkingen van oplossingen, advies,...enz.

Het overlegorgaan neemt GEEN ENKELE TAAK op zich die reeds door een andere organisatie wordt uitgeoefend of zou kunnen uitgeoefend worden. Praktisch betekent dit dat het (neutrale) overlegorgaan geen opleidingsinstituten zal oprichten, geen tijdschriften zal uitgeven, geen beroepsbelangen of consumenten zal verdedigen noch beurzen zal organiseren.

Gevolg van deze keuze is dat er zich werkgroepen ontwikkelden : Inhoudelijke themawerkgroepen zoals : vorming en onderwijs, wetenschap, jongeren en psyche (medicamentengebruik bij jongeren). Ondersteunende werkgroepen zoals: media en communicatie, visie, personeel, informatiebeheer en één actiegroep: politiek. UNISAN zal deze werkgroepen ondersteunen, de organisaties vormen en steunen UNISAN.

DE DOELSTELLING

Het overlegplatform staat voor de WIJZE van functioneren en men wil dit uiteraard doen IN FUNCTIE VAN EEN BEPAALDE DOELSTELLING. De doelstelling is ontstaan vanuit de vaststelling van een zekere chaos in het werkveld en het ervaren van een toenemende tegenstroom t.a.v. onze initiatieven, visie en werkwijzen in de maatschappij en door de overheid.

We formuleren onze doelstellingen positief: Het promoten van natuurlijke gezondheidszorg - het introduceren van een integrale denkwijze .

Page 5: Unisan Persmap 2014

Art 1 van de statuten luidt dan ook:

“Het doel van de vereniging is het maatschappelijk en wettelijk implementeren van een natuurlijke en integrale benadering van gezondheid en welzijn. De vereniging profileert zich als een neutraal overlegorgaan.”

Bewustmaking is dan ook onze centrale betrachting, zowel naar de burger toe als naar de overheid. Een digitale vorm van infoverspreiding aan zoveel mogelijk mensen aanzien we hierbij als één van onze voornaamste werkinstrumenten.

VISIE

Visie betekent de wijze waarop men tegen de zaken aankijkt. Wij kiezen voor een natuurlijke aanpak van gezondheid en voor een integrale kijk op de mens en maatschappij. Deze integrale kijk werd o.a. ontwikkeld door de Amerikaanse filosoof Dhr. Kenneth Earl Wilber jr. °1949.

Page 6: Unisan Persmap 2014

Visie op integrale en natuurlijke gezondheid.

Integrale en natuurlijke gezondheid en leefstijl streeft ernaar de gezondheid te bewaren, te herstellen en te bevorderen via natuurlijke methodes. Natuurlijke geneeswijzen gaan op zoek naar de diepere en achterliggende factoren van ziekte en trachten het mechanisme ervan te begrijpen om op deze wijze ziekteprocessen om te keren en de cliënt terug een grotere kans te geven op het herwinnen van zijn gezondheid. Dat doen zij o.a. door de interne en/of externe factoren die op het immuunsysteem inwerken, te verminderen of weg te nemen, opdat het natuurlijk herstel maximale kansen krijgt. De gebruikte methodes zijn o.a. allerlei vormen van lichaamswerk, emotionele ontlading, begeleidingsvormen om mentale overtuigingen die niet meer bij de persoon passen los te kunnen laten of methodes om diepere zingeving mogelijk te maken voor diegenen die dat wensen. Praktische werkvormen kunnen zijn o.a. allerlei vormen zijn van massages (Oosters en Westers), lichaamscorrecties, kruidenleer, homeopathie, yoga, oefeningen… die bij voorkeur steeds worden gecombineerd met advies over gezonde levensstijl en leefgewoontes. De visie op integrale gezondheid neemt alle facetten in overweging van het individu dat lichamelijk en/of geestelijk uit evenwicht is geraakt. Een belangrijk principe van de Oosterse Geneeskunde indachtig namelijk dat het lichaam en omgeving niet los van elkaar staan. De reden waarom ook het innerlijk leven en de omgevingsfactoren in overweging worden genomen bij het hervinden van het evenwicht of louter als preventieve aanpak. Integrale en natuurlijke gezondheid sluit niets uit maar biedt, in voortdurend overleg met de cliënt het beste uit methodes en technieken, rekening houdend met zijn individuele en authentieke karakter. Integrale en natuurlijke gezondheid focust zich ook op actieve preventie via de juiste voeding, beweging naar zowel binnen (mindfulness…) als naar buiten (tai chi, yoga…) en de juiste levenshouding.

De missieDe missie van UNISAN is het uitbouwen en verankeren van een integraal gezondheidsmodel in België en dit onder de vorm van een overlegplatform. Dit houdt het samenbrengen en ondersteunen in van alle disciplines in natuurlijke gezondheid om zo meer inspraak te krijgen bij nationale en internationale officiële instanties. UNISAN zal ook de keuzevrijheid voor het eigen gekozen traject naar gezondheid en welzijn van iedere burger promoten.

De waarden

Vrijheid UNISAN meent dat elke mens de vrijheid moet hebben om via de methodes van zijn keuze begeleid te worden in zijn streven naar meer gezondheid, hetzij preventief, hetzij curatief, niet meer en niet minder. Mensen hebben het recht zich te wenden tot de reguliere geneeskunde. Daarnaast promoten wij hetzelfde recht voor hen die zich met natuurlijke methodes willen helen, of via een combinatie van beiden.RespectRespect hebben voor iedere mening, methode, discipline en eigenheid.

Page 7: Unisan Persmap 2014

OpenheidOpenheid en transparantie zowel naar interne als externe belanghebbenden.KwaliteitSteeds weer streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit in communicatie, planning, organisatie, leiderschap... VeiligheidEen veilige omgeving bouwen voor mensen die werkzaam zijn in de sector van de Integrale en Natuurlijke Gezondheid om hen toe te laten in alle vrijheid en openheid hun diensten bekend te maken en aan te bieden. SamenwerkingBruggen bouwen tussen organisaties en tussen schijnbaar tegengestelde visies. Externe samenwerkingsverbanden zien als een verrijking en manier om onze doelen sneller te bereiken.

DoelstellingenDe officiële doelstelling zoals omschreven in de statuten (Artikel 3.1) luidt als volgt:

Het doel van de vereniging is het maatschappelijk en wettelijk implementeren van een

natuurlijke en integrale benadering van gezondheid en welzijn.

Hieruit volgen zes strategische doelstellingen:1. Officiële erkenning en optimalisatie van het professionele profiel van de bestaande

opleidingen en beoefenaars van natuurlijke, integrale gezondheid.2. Creatie van eigen mediakanalen en het bouwen van communicatiebruggen naar de

klassieke mainstream media teneinde haar visie bij het algemeen publiek bekend te maken en te promoten.

3. Erkende en officiële gesprekspartner worden van Vlaamse, Belgische en/of Europese overheden & organisaties (EFCAM).

Page 8: Unisan Persmap 2014

4. Fondsen verzamelen om projecten van allerlei aard gerelateerd aan de waarden en de missie van UNISAN te financieren.

5. Alle organisaties en natuurlijke personen die de natuurlijke, integrale gezondheid voorstaan, verenigen.

6. De opleidingsorganisaties en scholen in de sector Integrale Gezondheid adviseren en ondersteunen teneinde een duidelijke structuur in hun aanbod te bewerkstelligen.

Page 9: Unisan Persmap 2014

OPEN  BRIEF  AAN  POLITICI  en  POLITIEKE  PARTIJEN.  

Geachte,

Onze samenleving is de laatste jaren onderhevig aan heel wat veranderingen. De economische crisis, de vergrijzing, de hoge werkeloosheid, herhaaldelijke hervormingen van de staatsstructuren, veiligheid, milieu, nieuwe samenlevingsvormen, enzoverder. Onze politici staan voortdurend onder druk om al deze veranderingen in goede banen te leiden.

BEHOEFTE BIJ BEVOLKING

Ook onze sociale zekerheid en de gezondheidszorg staan voor grote uitdagingen. De sociale zekerheid is stilaan onbetaalbaar aan het worden, ziekenhuizen fusioneren, medici groeperen zich, nieuwe therapieën boeken prachtige resultaten maar tegelijkertijd stellen vele patiënten vast dat de reguliere geneeskunde alleen hen niet voldoende kan helpen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieve en complementaire behandelingen. Klassieke geneesmiddelen blijken al te dikwijls niet te werken of hebben schadelijke bijwerkingen. Heel wat mensen opteren daarom voor een meer natuurlijke aanpak.

Page 10: Unisan Persmap 2014

BETAALBAAR GEZONDHEIDSMODEL MET MEER PREVENTIE.

Acupunctuur, chiropraxie, osteopathie, homeopathie, yoga, mindfulness, shiatsu, hypnotherapie, haptonomie, sofrologie en vele andere alternatieve behandelingen worden steeds vaker geraadpleegd. Vele honderdduizenden mensen voelen zich beter begrepen en geholpen door de mensen die deze behandelingen aanbieden. Vele honderdduizenden mensen staan heel positief tegenover deze CAM-behandelingen (CAM staat voor Complementary and Alternative Medicine). Maar CAM staat niet alleen voor een meer natuurlijke gezondheidszorg maar vooral voor meer preventie en een goedkoper integraal gezondheidsmodel (zie afb)!

NATUURLIJKE EN COMPLEMENTAIRE AANPAK

Al jaren wordt op beleidsvlak gezocht hoe deze CAM-beroepen hun rechtmatige en wettelijke plaats kunnen krijgen binnen de gezondheidszorg. Helaas staat de reguliere gezondheidszorg nog niet open voor deze natuurlijke

&

Page 11: Unisan Persmap 2014

complementaire methodes. Wij rekenen daarom op uw steun, zodat er een eerlijk debat mogelijk wordt zodat via samenwerking tussen alle benaderingen een Geneeskunde ontstaat die in de eerste plaats de volksgezondheid ten goede komt en tegelijk duurzaam en betaalbaar is! Het vergt moed van alle politici om tegen de huidige negatieve stroom in te gaan en om deze alternatieve beroepen hun rechtmatige en rechtvaardige plaats toe te kennen in onze maatschappij. Wij stellen nochtans vast dat in de Verenigde Staten (1), Canada(2) en in heel wat Europese landen, zoals Nederland en Zwitserland(3) een begin is gemaakt van regulering van CAM die de voordelen van alle systemen combineert. In België blijkt dat helaas nog niet echt mogelijk tot nu toe…

UNISAN?

Vanuit deze zorg is UNISAN ontstaan. Het is een overlegplatform waarin verschillende organisaties, verenigingen en opleidingen uit de niet reguliere gezondheidssector samenwerken met de volgende basisdoelstellingen:

1. De integratie van CAM in onze maatschappij en in de gezondheidszorg.

2. De keuzevrijheid van therapie voor alle burgers vrijwaren...

EXPERTISE

UNISAN biedt haar expertise aan en is bereid haar volle medewerking te geven om CAM in België verder in kaart te brengen en mee te zoeken naar nieuwe wegen en oplossingen om CAM te reguleren. Onze beroepssector en de vele honderdduizenden cliënten zullen elk

politiek initiatief om CAM te reguleren toejuichen! Wij zijn ervan overtuigd dat ook uw partij zijn voordeel kan doen door onze acties en doelstellingen te ondersteunen.

1  h$p://nccam.nih.gov/news/camstats/2007/camsurvey_fs1.htm  2  h$p://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar?cles/PMC1447296/  3  h$p://www.cambrella.eu/home.php  

 “Health is the ability to live life to the fullest and to maximize personal potential in a variety of ways. Integral healthcare places responsibility on the individual.It becomes a matter of self-evaluation and self-assessment.It involves continually learning and making changes to enhanceyour state of living.”

The Wellness Guide, University of South Florida

Page 12: Unisan Persmap 2014

PATIËNTENRECHT BASISRECHTMeer dan tien jaar na de uitvaardiging van de wet op patiëntenrechten, zijn die rechten nog altijd weinig bekend. De kern van deze rechten is dat de patiënt de hoofdrol speelt in zijn eigen gezondheidszorg en dat er niets mag gebeuren zonder zijn informed consent, zijn toestemming.

Om patiënten collectief als gelijkwaardige partners in het gezondheidsbeleid te betrekken, ontbreekt voorlopig elk wettelijk kader. Een soort Handvest van de Patiënt, als collectief, zou hierin verandering kunnen brengen.

Dit handvest zou duidelijk moeten stipuleren waar, wanneer en in welke materies patiënten en hun organisaties kunnen en moeten worden betrokken bij cruciale beslissingen. Een doelgericht beleid waarbij zij juiste informatie krijgen, advies mogen geven, geconsulteerd moeten worden en medebeheer

en medebeslissingsrecht krijgen.

Een aantal ons omringende landen beschikt al over zo’n wettelijk kader. In Nederland en Frankrijk bestaan er al cliëntenraden met instemmingsrecht. Ook Canada heeft al enkele jaren een wetgeving die alle gezondheidsvoorzieningen verplicht om de lokale gemeenschap te betrekken bij belangrijke operationele en beleidsbeslissingen.

Ook de Wereldgezondheids-organisatie en de Europese Commissie dringen aan op een wettelijke verankering van patiëntenparticipatie.

DE UNIVERSELE VERKLARING VAN DE RECHTEN VAN DE MENS VOOR VRIJHEID VAN KEUZE VOOR GEZONDHEID

De mens heeft recht op vrijheid van keuze met betrekking tot

gezondheid als grondslag voor geluk, gerechtigheid en welbevinden. Het negeren van deze rechten leidt tot barbaarse handelingen, die het geweten van de mensheid geweld aandoen en hen ziek maken.

Daarom willen wij volgende basisrechten veiligstellen:

1. VRIJHEID VAN KEUZE IN GEZONDHEID

Mensen moeten vrij en gelijkwaardig keuzes kunnen maken in verband met hun gezondheid en geluk.

Alle mensen behoren zich broederlijk en verdraagzaam te gedragen tegenover deze individuele keuzes van de persoon.

Iedere culturele beschaving heeft haar verdienste en traditie qua gezondheidsvisie en moet deze vrij kunnen ter beschikking stellen van degene die dat wenst, waar ook ter wereld. (*3. WHFA)

2. RECHT OP ZELFBESCHIKKING

Wij verlangen het recht op vrijheid om te handelen naar eigen geweten om zodoende

Page 13: Unisan Persmap 2014

geluk, individuele gezondheid en welbevinden te bereiken. Mensen moeten in hun kracht gebracht worden zodat zij duurzaam genezen en hun maximale levensplan tot ontwikkeling kunnen brengen. De patiënten vaardigheden aanleren rond gezondheid, verantwoordelijkheid laten nemen en hen de hefboom over hun gezondheid zelf in handen laten nemen.

Gezondheid is een toestand van fysiek, mentaal, spiritueel, persoonlijk en sociaal welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of een gebrek. (*2. ICF, WHO)

Om het recht op gezondheid veilig te stellen, dient een mens zijn grondrecht op privacy en zelfbeschikking te kunnen laten gelden.

3. GEZONDE LEVENSSTANDAARD

Een wereld waarin de mens geniet van vrijheid van meningsuiting, geloof, vrijheid van angsten en tekorten, is het hoogste ideaal van gezond en gelukkig leven.

Wij zien het als onze plicht de mensheid te ondersteunen in het bevorderen van zijn mogelijkheden als breed ontwikkeld wezen en zijn veiligheid, gezondheid en geestelijke ontwikkeling tot het hoogst bereikbare te helpen evolueren. (*2. ICF)

4. VRIJ TOEPASSEN VAN WETEN-SCHAPPELIJKE ONTWIKKELINGEN & INTERDISCIPLINAIR SAMENWERKEN

Ieder heeft het recht (UDHR; art.27) om vrij te genieten van de breedste wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.

Wij zien het aanhangen en toegang verlenen tot slechts één paradigma, benaderingswijze of visie op de totale gezondheid als ondemocratisch en beperkt, en de veelzijdigheid van de menselijke natuur onwaardig.

Ieder heeft het recht op gebruik van de geestelijke en materiële belangen voortspruitende uit proefondervindelijk, wetenschappelijk of historisch werk dat de mens heeft voortgebracht qua gezondheid.

Ieder individu heeft het recht om voor zichzelf elke gezondheidsbehandeling, onderzoek of advies te kiezen, te krijgen of te verwerpen naar eigen goeddunken.

5. LEVEN RESPECTERENDE BEHANDELING

Niemand mag (UDHR; art.5) blootgesteld worden aan voor hem/haar mening wrede, onmenselijke of vernederende behandelingen. De voorkeur dient gegeven te worden aan zachtere en gezondheid respecterende behandelingen ten opzichte van minder respecterende behandelingen.

6. VRIJE TOEGANG TOT ELKE ZORGVERLENING

Met het oog op het fundamentele recht op privacy en zelfbeschikking moet de volledige toegang tot zorgverleners, genezers, onderzoekers, behandelingen, diensten, producten, apparaten, stoffen en informatiebronnen ter bevordering van de gezondheid worden beschermd, bewaard en ter beschikking gesteld worden van alle mensen. (IDFH *4).

Deze informatie en de uitvoering ervan moeten kunnen onderwezen worden volgens de regels van haar ontwikkelaars en oorsprong.

7. RECHT OP JURIDISCHE BESCHERMING

Wij wensen het recht op rechtshulp van bevoegde nationale rechterlijke instanties om handelingen en schendingen tegen de fundamentele rechten op zelfbeschikking en vrijheid van keuze in gezondheidsbehandeling van het individu in ieder land te garanderen.

*1.  WORLD  HEALTH  FREEDOM  ASSEMBLY  2006  ST.PAUL  MINNESOTA  (WHFA)  hCp://www.naIonalhealthfreedom.org/documents/WorldHealthFreedom_Assembly.pdf  

*2.  ICF,  INTERNATIONALE  CLASSIFICATIE  VAN  HET  MENSELIJK  FUNCTIONEREN.  hCp://www.sig-­‐net.be/uploads/downloads_vorming/icf_nadja_brocatus.pdf  *3.  UDHR,  UNIVERSAL  DECLARATION  OF  HUMAN  RIGHTS  hCp://www.un.org/en/documents/udhr/

*4  IDFH  InternaIonal  DeclaraIon  of  Freedom  of  Health

Page 14: Unisan Persmap 2014

Wie is wie?