Uitloper Gouda Mei 2013

download Uitloper Gouda Mei 2013

of 2

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  237
 • download

  1

Embed Size (px)

description

De Uitloper is een uitgaansagenda die maandelijks op papier en dagelijks online verschijnt. In de stad Gouda en omstreken is de Uitloper een begrip voor iedereen die uitgaat: van bioscoop- tot theaterbezoeker, van muziekliefhebber tot mensen die op zoek zijn naar een leuk restaurant om te gaan eten. De Uitloper is volledig in haar agenda: alle films, theatervoorstellingen, concerten, exposities en andere zaken zijn er in opgenomen.

Transcript of Uitloper Gouda Mei 2013

 • 2013gratisUITAGENDA

  GOUDA e.o.

  2013gratis

  EXPOSITIES EXPOSITIESGALERIE DE HOLLANDSCHE MAAGD Oosthaven 28, Gouda tel. 06-15386063

  2 t/m 25 mei VOORJAAR IN DE HOLLANDSCHE MAAGD: WIJTSMA, BLOEDJES e.a.

  Schilderijen met vogels en bloemen van Marloes Wijtsma, vazen met porseleinen van Judith Bloedjes en gestileerde vogels en bloemen van glas van Katarzyna Karbownik. Marloes Wijtsma schildert meer dan je ziet. Gefascineerd door de veerkracht van de klaproos probeert ze door te schilderen de bloemen op het doek weer tot leven brengen. Weer in een heel ander kleuren-spectrum bouwt zij in vele lagen haar schilderijen met vogels op. Haar grote en kleine schilderijen zijn teer en krachtig tegelijk. De porseleinen objecten en sieraden van Judith Bloedjes heb-ben ook die kracht en puurheid. Haar porseleinen objecten in glazen vazen slingeren sierlijk rond een enkele bloem. De sieraden van Judith zijn ingetogen gestileerd in porselein met zilver. Haar werk was recent te zien in o.m. museum Coda in Apeldoorn en Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Tijdens de Keramiekdagen op 9 en 10 mei neemt De Hollandsche Maagd deel aan de Keramiekroute en is dan open van 10 tot 17 uur. U kunt de route bij de galerie afhalen. Op 9 mei (Hemelvaart) zijn Marloes Wijtsma en Judith Bloedjes van 14.30 tot 16.30 uur in de galerie om hun werk zelf toe te lichten. Vaste openingstijden do. en vr. van 13-17u00, za. van 11-17u00. U kunt de galerie ook bezoeken als er OPEN op de deur staat en alle dagen op afspraak. Meer informatie op: www.dehollandschemaagd.nl of tel. 06-15386063.

  KUNSTUITLEEN GOUDA Blekerssingel 40, Gouda, tel. 52274611/5 t/m 29 juni ANNEKE PEEREBOOM: SCHILDERIJEN EN GRAFIEK

  De kunstwerken van Anneke Peereboom tonen een wereld vol emoties, die ze vertaalt in intense kleuren en een enorme hoeveelheid aan vormen. Deze geabstraheerde vormen zijn bijvoorbeeld huizen, boten, vogels en alledaagse huiselijke din-gen. Al die figuren samen, in combinatie met het kleurenpalet, vormen een plezierige herinnering aan bijvoorbeeld een gezellig diner of een heer-

  lijke vakantie. Maar ook de facetten van een stad aan het water, zoals de weerspiegeling van de gebouwen, boten in de haven of de glinstering van het water zijn een niet aflatende inspiratiebron voor de kunstenares. Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

  KUNSTGALERIE ARTI LEGI Markt 27, Gouda1 t/m 20 mei ART QUILTS IN NEDERLAND In kunstgalerie Arti Legi in Gouda de eerste overzichtstentoon-

  stelling van Nederlandse art quilts te zien. Art quilts zijn kunstzin-nig gemaakte textiele werken. Meer dan 75 werken van 65 art quilters en beeldend kunstenaars uit heel Nederland zijn voor het eerst in een overzichtstentoonstelling samengebracht. Bij de opening is tevens de presentatie van het boek Art Quilts in Nederland. Het boek, geschreven door kunsthistoricus Henk Lijding, fungeert tevens als catalogus. Met 110 art quilts en dui-delijke toelichtingen geeft het boek een kunsthistorisch overzicht van de hedendaagse Nederlandse art quilt markt. Open: dage-lijks van 12 tot 17u00. Entree 6,- en 5,- voor 65+, CJP en muse-umkaarthouders. Info www.artquiltsnederland.nl en nlartquilts@gmail.com.

  wo. 1 mei SYMPOSIUM KUNST EN QUILTS, Jeruzalemkapel, Jeruzalemstr.11, Gouda Boek Art Quilts in Nederland uitgever W BOOKS, verschijnt op 1

  mei: 160 paginas in kleur met 110 paginas/fotos, prijs 19,95, verkrijgbaar bij de betere boekhandel. Een aanrader voor ieder die van kunst en textiele werken houdt. Info www.artquiltsneder-land.nl en nlartquilts@gmail.com.

  BINNENSTAD EN MARKT GOUDA9 en 10 mei DE GOUDSE KERAMIEK DAGEN De Goudse Keramiek Dagen vormen een jaarlijks terugkerend

  tweedaags evenement van keramisten uit binnen- en buiten-land. Met deelname van zon 125 kleikunstenaars, die door een deskundige selectiecommissie op kwaliteit worden getoetst alvo-rens te worden toegelaten. Zij presenteren en verkopen hun werk vanuit de stands op de gezellige markt in hartje Gouda, rondom het fraaie Middeleeuwse stadhuis. Tijdens de Goudse Keramiek Dagen is er in dit stadhuis ook een speciale expositie van door deelnemers ingezonden objecten. Hiermee kunnen deelne-mers meedingen naar een van de drie Goudse gemeentelijke Keramiekprijzen. Gouda is eeuwenlang een centrum is geweest van de pottenbakkersindustrie. De laatste Goudse pottenbak-kersfabriek heeft echter al jaren geleden haar deuren gesloten. De Goudse Keramiek Dagen zijn dan ook te beschouwen als een levendige herinnering aan deze aloude Goudse pottenbak-kerstraditie. Zie voor meer info www.goudsekeramiekdagen.nl.

  SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.compermanent DE GOUDSE GLAZEN en MOREAU-ORGEL Permanent te bezichtigen 70 gebrandschilderde ramen uit de

  16e en 17e eeuw (de Goudse Glazen), onder andere van Dirck en Wouter Crabeth. Schitterend Moreau-orgel. Openingstijden tot 1/11: ma. t/m za. van 9-17u00. De toegang is 4,50 euro. Voor groepen 3,50 en voor 65+ is dat 4,- euro. Voor meer info www.sintjan.com of Stichting Goudse Sint Jan, tel.: 0182-514119.

  MUSEUM GOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAF COMBIKAART Met de opening van het vernieuwde museumcaf hebben de

  twee grootste publiekstrekkers van Gouda, de Sint-Janskerk en Museum Gouda, een unieke locatie erbij gekregen om hun bezoe-kers extra te onderhouden. Hiermee is het bezoek aan het muse-um met haar schitterende collectie, zoals het Goudse Plateel en de religieuze kunst met een aantal cartons van de Goudse Glazen en van de Sint-Jan met haar unieke 16de eeuwse gebrandschil-derde glazen te combineren met een heerlijke kop koffie in het museumcaf of in de museumtuin. Een nieuwe combikaart (toe-gang Sint-Jan, Museum Gouda / Het Catharina Gasthuis en een kop koffie/thee) biedt de mogelijkheid om tegen een korting op voordelige wijze gebruik te maken van deze voorzieningen. De 3 samenwerkende partijen roepen Gouda en omgeving op om deze mooie locaties te komen bewonderen. Mocht de korting niet doorslaggevend zijn, laat u dan overtuigen door het besef dat een ieder van over de hele wereld op deze bezienswaardigheden af komt, dus waarom niet de bewoners uit de directe omgeving! De kaart is voorzien van aparte tickets, zodat u uw bezoek los van elkaar kunt plannen. De kaart is verkrijgbaar bij de 3 deelnemen-de instellingen. Een combiticket Museum Gouda / Sint-Janskerk is mogelijk. Te koop bij Museum Gouda voor 9 euro. Voor museum-kaarthouders 5 euro. Voor nadere info www.museumgouda.nl.

  GRAND SALON Zeugstraat 9 en Markt 23, Gouda, tel. 512576permanent ART-DCO Bezichtiging Art-Dco muurbeschilderingen, anno 1924.

  VERZETSMUSEUM ZUID-HOLLAND Turfmarkt 30, Gouda, tel. 0182-520385tijdelijk BEELDENSTORM: BEELDTRADITIE IN OORLOGSAFFICHES In de Tweede Wereldoorlog was propaganda een doeltref-

  fend middel om de opvattingen van grote groepen mensen te benvloeden. Met behulp van affiches werden mensen bij-voorbeeld aangespoord om zich te verzetten tegen de Duitse overheersing of om bij de marine te gaan. Affiches moesten voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk en zichtbaar zijn. Er werd daarom gebruik gemaakt van leuzen, felle kleuren en dui-delijke, eenvoudige afbeeldingen. Deze techniek wordt ook nu nog toegepast bij reclame. Om de boodschap van het affiche extra kracht bij te zetten paste men vaak symbolen toe die al bekend waren bij de bevolking. Deze symbolen kwamen dan met name voort uit de christelijke, historische of mythologische traditie. Veel van deze beeldelementen worden nu nog steeds gebruikt. Uitgangspunt vormen de affiches uit de collectie van Verzetsmuseum Zuid-Holland en Streekarchief Midden-Holland. Openingstijden: di. t/m za. van 10-17u00.

  BOOMKWEKERIJMUSEUM BOSKOOP Reijerskoop 54, Boskoop, tel. 0172-2177568/5 t/m 22 sept. SCHOT IN DE ROOS

  Over rozen, 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de Groote Rozententoonstelling van 1913. Ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden werd in 1913 de eerste Groote Rozententoonstelling in Boskoop gehouden. Nu, in 2013, vieren we het 200-jarig bestaan. Het Boomkwekerijmuseum wil daarom deze traditie voortzetten met een ten-toonstelling waarin rozen, Koninkrijk en de Groote Rozententoonstelling centraal staan in een unie-ke kleurige en rozenrijke omgeving. Buiten zul-len vele bijzondere rozensoorten te bewonde-ren zijn. De binding van diverse leden van het Koninklijk Huis met Boskoop in de voorbije 200 jaar, wordt door middel van informatiezuilen getoond. Openingstijden: di. t/m za van 10-16u00. Info: www.boomkwekerijmuseum.nl, tel. 0172-217756.

  STREEKMUSEUM OUDHEIDKAMER Oudeweg 3, Reeuwijkt/m 28 juli BOEREN in onze streek Op informatieve wijze toont het museum

  diverse onderdelen van het werken en wonen in en rond de boerderij in het midden van de vorige eeuw. De expo geeft aan de hand van vaak oude fotos en voorwerpen deze boerenbedrijvig-heidgoed weer. Tegenwoordig hebben de meeste boeren in Nederland grote boerderijen met n soort product. Ze verbouwen bijvoorbeeld alleen suikerbie-ten. Maar vroeger was dat anders. Toen waren de meeste boerenbedrijven kleine

  gemengde bedrijven. Boeren hadden een paar koeien, varkens, een geit en kippen. Op het land verbouwde ze verschillende gewassen, zoals aardappelen en suikerbieten. Ze deden dus aan landbouw en aan veeteelt. De opbrengst van het land was voedsel voor de boerenfamilie en de dieren. Wat overbleef werd verkocht op de markt. Openingstijden za. 10-17u00, zo. 13-17u00. Voor groepen kunt u na afspraak ook terecht op andere dagen. Eerste Pinksterdag is het museum gesloten. Tweede Pinksterdag en Hemelvaartsdag open van 13-17u00. Toegangsprijzen: vol-wassenen: 4,-; kinderen tot 12 jr: 2,50; kinderen tot 4 jr. en donateurs: gratis. Meer info www.streekmuseum