Uitloper Gouda Januari 2013

download Uitloper Gouda Januari 2013

of 2

 • date post

  21-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  5

Embed Size (px)

description

De Uitloper is een uitgaansagenda die maandelijks op papier en dagelijks online verschijnt. In de stad Gouda en omstreken is de Uitloper een begrip voor iedereen die uitgaat: van bioscoop- tot theaterbezoeker, van muziekliefhebber tot mensen die op zoek zijn naar een leuk restaurant om te gaan eten. De Uitloper is volledig in haar agenda: alle films, theatervoorstellingen, concerten, exposities en andere zaken zijn er in opgenomen.

Transcript of Uitloper Gouda Januari 2013

 • EXPOSITIESEXPOSITIESFILMHUIS GOUDA Lethmaetstraat 45, tel. tel. 0182-522200

  DOELTREFFENDE FOTOS VAN JAAP VAN DEN BERGKomende maanden zijn er in de gang en foyer van het filmhuis fotowerken te zien van Jaap van den Berg. Hij is intensief met beeld bezig als documentairefotograaf, filmer en beeldend kunstenaar. Hij is vooral bekend van-wege zijn fotos rond het thema water. Daarnaast filmt en fotografeert hij in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de dijkversterking in zijn omgeving. In het filmhuis laat Jaap van den Berg een tiental fotos zien die hij maakte van het Zen Kyudo boog-schieten. Kyudo boogschieten is tegenwoordig meer een vorm van meditatie dan een sport. Het ontstond in Japan nadat het boogschieten als gevechtshandeling verloren

  was gegaan door de uitvinding van het buskruit. De fotos heb-ben allemaal een filmisch formaat van 16:7 en net als in films is er veel aandacht voor de kadrering en dieptescherpte. Het Kyudo boogschieten vond plaats in een Boeddhistisch centrum in Frankrijk. Zie ook www.beeldenmeer.nl.

  EVERTSHUIS Spoorstraat 15, Bodegraven, tel. 0172-618484t/m 10 jan. VERSTILLING Twee kunstenaars exposeren in Het Evertshuis met de expositie

  VERSTILLING, een thema dat de schilderijen van Ton Hendriks en de keramische objecten van Birgit Vogels met elkaar ver-bindt. De VERSTILLING heeft geen woorden nodig, zij ontsluit een zichtbare en een onzichtbare wereld van verstilde schoon-heid. Te zien dagelijks van 9-22u00, za. tot 16u00, zon- en feest-dagen gesloten.

  HUIS VAN DE STAD Burgemeester Jamesplein 1, Gouda8 t/m 25 jan. WIKI TAKES GOUDA - Wikipedias mooiste monumentenfotos Expo toont een selectie van de mooiste fotos van monumen-

  ten in Gouda en de rest van de wereld. Te zien zijn de winnen-de fotos van de fotowedstrijd Wiki takes Gouda, tijdens afge-lopen Open Monumentendag in Gouda. Verder een selectie van de winnende inzendingen van zowel de nationale als de internationale fotowedstrijd Wiki Loves Monuments in 2012. Wiki takes Gouda is een initiatief van het Historisch Platform Gouda, Goudanet en de Stichting Open Monumentendag Gouda, in samenwerking met Wikimedia Nederland en de gemeente Gouda.

  GOUDAS MONUMENTEN OP WIKIPEDIA Gouda is trots op haar monumenten en wil die graag delen

  met de rest van de wereld. Daarom heeft Gouda als eerste Nederlandse gemeente een basislijst met al haar gemeentelijke monumenten op Wikipedia gezet. Met het plaatsen van deze basislijst heeft Gouda een belangrijke stap gezet op weg naar de ontsluiting van zoveel mogelijk informatie over al haar meer dan 1200 Goudse monumenten via de moderne media. Kijk voor meer informatie op www.gouda.nl/expositie.

  BINNENHAVENMUSEUM TURFSINGEL Vest/De Bogen, Goudapermanent BEZICHTIGING KLASSIEKE BINNENSCHEPEN

  KUNSTUITLEEN GOUDA Blekerssingel 40, Gouda, tel. 5227465/1 t/m 23 feb. LANDSCHAPSSCHILDERIJEN VAN JAN GROENHART Hollandse vergezichten met meanderende riviertjes en

  een boerderij of dorp op de achtergrond, afgewisseld met vrolijke strandgezichten en Zuid-Franse landschap-pen in warme tonen, sieren de expositieruimte van de kunstuitleen. De schilderijen zijn gemaakt door beeldend kunstenaar Jan Groenhart, die zich al dertig jaar schil-derend bezig houdt met het landschap. Aanvankelijk was dat het vlakke Hollandse land met sloten, weilan-

  den en hoge luchten. Later kwamen er de strandgezichten en de kleurige heuvels van Zuid-Frankrijk bij. Jan Groenhart dringt diep door in het landschap en ontwikkelde zich van realist tot expressionist. Door het toevoegen van abstracte elementen raakt hij gevoelsmatig aan de kern van het landschap, waardoor het gevoel van landschap ontstaat. Openingstijden Kunstuitleen: wo. 13-17u00, do. 13-19u00, vr. 13-17u00 en za. van 11-15u00. Zie voor meer informatie: www.kunstuitleengouda.nl.

  SINT-JANSKERK Achter de Kerk 16, Gouda, telefoon 0182-512684, www.sintjan.compermanent DE GOUDSE GLAZEN en MOREAU-ORGEL Permanent te bezichtigen 70 gebrandschil-

  derde ramen uit de 16e en 17e eeuw (de Goudse Glazen), onder andere van Dirck en Wouter Crabeth. Schitterend Moreau-orgel. Openingstijden tot 1/11: ma. t/m za. van 9-17u00. De toegang is 3,50 euro. Voor groepen en 65+ is dat 2,50 euro. Voor meer info www.goudseglazen.nl of Stichting Fonds Goudse Glazen, tel.: 0182-514119.

  MUSEUM GOUDA, SINT-JANSKERK, MUSEUMCAF COMBIKAART Met de opening van het vernieuwde museumcaf hebben de

  twee grootste publiekstrekkers van Gouda, de Sint-Janskerk en Museum Gouda, een unieke locatie erbij gekregen om hun bezoekers extra te onderhouden. Hiermee is het bezoek aan het museum met haar schitterende collectie, zoals het Goudse Plateel en de religieuze kunst met een aantal cartons van de Goudse Glazen en van de Sint-Jan met haar unieke 16de eeuw-se gebrandschilderde glazen te combineren met een heerlijke kop koffie in het museumcaf of in de museumtuin. Een nieuwe combikaart (toegang Sint-Jan, Museum Gouda / Het Catharina Gasthuis en een kop koffie/thee) biedt de mogelijkheid om tegen een korting op voordelige wijze gebruik te maken van deze voorzieningen. De 3 samenwerkende partijen roepen Gouda en omgeving op om deze mooie locaties te komen bewonderen. Mocht de korting niet doorslaggevend zijn, laat u dan overtuigen door het besef dat een ieder van over de hele wereld op deze bezienswaardigheden af komt, dus waarom niet de bewoners uit de directe omgeving! De kaart is voorzien van aparte tickets, zodat u uw bezoek los van elkaar kunt plannen. De kaart is verkrijgbaar bij de 3 deelnemende instellingen. Een combiticket Museum Gouda / Sint-Janskerk is mogelijk. Te koop bij Museum Gouda voor 9 euro. Voor museumkaarthouders is de combiticket 5 euro. Voor nadere info www.museumgouda.nl.

  MUSEUM GOUDA Achter de Kerk 14+Oosthaven 9, Gouda, tel. 0182-331000t/m 6 jan. 2013 CARLA RODENBERG

  Carla Rodenberg is een begrip. Daarom heet de tentoonstelling in Museum Gouda over haar werk eenvoudig: Carla Rodenberg. Carla Rodenberg, nu bijna 50 jaar beeldend kunstenaar, volgde haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk is te zien in vele stadhuizen, universiteiten en paleizen van justitie in Nederland. Haar portret van Koningin Beatrix is erg bekend, al weet lang niet iedereen dat dit portret van de hand van Carla Rodenberg is. In de tentoonstelling ligt het accent op haar vrije werk: portretten en bloemstillevens. In de SALON2012 was ook werk van Carla Rodenberg te zien.

  12 jan. t/m 17 mrt. SO WHAT! GOLD GOUDA EN SO WHAT! EEN GOUDEN HUWELIJK Dit jaar bestaat de Goudse jongerensocieteit So What! 50 jaar.

  Een mooie gelegenheid om terug te blikken en herinneringen op de halen. De expo So What! Gold geeft een overzicht van vijf decennia Nederlands poppodium. Unieke opnames met niet eerder uitgebrachte nummers van o.a. Doe Maar en nog veel meer (audiovisueel) materiaal. Maar ook 2 reuze doeken die Herman Brood tijdens zijn bezoek aan So What live in de oude asschuur aan de Vest heeft gemaakt. Een trip down memorie lane voor (oud) So What-gangers, maar ook een tentoonstelling waarin men een compleet beeld krijgt van 50 jaar muziekontwik-keling en jongeren in Gouda.

  t/m 27 jan.13 ROOD, GEEL EN GROEN Het aardewerk van de pottenbakkers van Gouda (1570-1940).

  Lang voordat Gouda naam maakte als plateelstad had-den de pottenbakkers al een vooraanstaande positie op de Nederlandse aardewerkmarkt. Samen met de andere grote productiecentra Bergen op Zoom, Oosterhout en Friesland voorzagen ze de Hollandse keukens van kook- en bakgerei, tafelgoed als kannen, kommen en schotels en vele andere nut-tige zaken. Tot na de Tweede Wereldoorlog was er een markt voor, totdat moderne materialen als roestvrij staal en plastic een einde maakten aan het eeuwenoude, arbeidsintensieve ambacht. Naast het gewone, rode goed specialiseerden de Goudse pottenbakkers zich al vroeg in groene en gele varian-ten, die zeer in trek waren. In de 18de eeuw domineert het geel.

  t/m 24 febr.2013 EXPO QASSIM ALSAEDY: GOODMORNING BAGHDAD Qassims werk gaat over de liefde voor een persoon, een

  gedachte, een plek of een land. De eeuwige strijd tussen oorlog, haat, lelijkheid en slechtheid en hun tegenpolen vrede, liefde, goedheid en schoonheid. Qassim is een veelzijdig kunstenaar die naast schilderijen, installaties en werken op papier maakt. In samenwerking met keramiste Brigitte Reuter vervaardigt hij ont-roerend mooie en mysterieuze keramische objecten. Qassims werk mag zich verheugen op een internationale schare van bewonderaars, liefhebbers en verzamelaars en werd de laatste jaren in diverse galeries en musea in de wereld getoond.

  OPENINGSTIJDEN en ENTREE MUSEUM GOUDA: Achter de Kerk 14 (tevens museumcaf) +

  Oosthaven 9 (tevens museumwinkel) Gouda, tel. 0182-331000. Open di. t/m vr. van 11-17u00, za. en zo. van 12-17u00. Entree voor Museum Gouda is 7,- voor volwassenen, kinderen - onder begeleiding - tot 18 jaar gratis. Een combiticket Museum Gouda / Sint-Janskerk is mogelijk. Te koop bij Museum Gouda voor 9 euro. Voor museumkaarthouders is de combiticket 5 euro.

  Voor nadere info www.museumgouda.nl.

  GRAND SALON Zeugstraat 9 en Markt 23, Gouda, tel. 512576permanent ART-DCO Bezichtiging Art-Dco muurbeschilderingen, anno 1924.

  VERZETSMUSEUM ZUID-HOLLAND Turfmarkt 30, Gouda, tel. 0182-520385tijdelijk BEELDENSTORM: BEELDTRADITIE IN OORLOGSAFFICHES In de Tweede Wereldoorlog was propaganda een doeltref-

  fend middel om de opvattingen van grote groepen mensen te benvloeden. Met behulp van affiches werden mensen bij-voorbeeld aangespoord om zich te verzetten tegen de Duitse overheersing of om bij de marine te gaan. Affiches moesten voor zoveel mogelijk mensen begrijpelijk en zichtbaar zijn. Er werd daarom gebruik gemaakt van leuzen, felle kleuren en dui-delijke, eenvoudige afbeeldingen. Deze techniek wordt ook nu nog toegepast bi