Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

16
VOORJAAR 2015

description

Nieuwe boeken bij uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Transcript of Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Page 1: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

VOORJAAR 2015

Page 2: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

eachte boekverkopers en lezers,

In oktober 2014 vierden we ons eenjarig bestaan. Wij zijn er trots op dat we opnieuw drie auteurs aan u voor kunnen stellen die u zullen verrassen. Zoals de stand-up comedian Anuar. Een lefgozer met humor. Hij debuteert met het feelgoodverhaal Op zoek naar mijn voorhuid.Van Anja Meulenbelt verschijnt er een schaamteloos partijdig pamflet: Kwart over Gaza. Het aanhoudende conflict in het Midden-Oosten wakkert ook de tegenstellingen in Nederland aan. Hoe komt het dat moslims verantwoording af moeten leggen voor de gruwelen van IS en Al Qaida, en mensen die opkomen voor de Palestijnen worden uitgemaakt voor antisemiet? Journalist en kunstcriticus Özkan Gölpinar heeft zich voor het eerst aan het schrijven van een roman gewaagd. Het resultaat is verbluffend. Iedere dag een millimeter is een verhaal over een verloren liefde tussen de Turkse Oscar en de Nederlandse Nenah. Na een abortus weet Oscar niet om te gaan met het verlies van zijn kind. Een roman over stilhangen in de tijd, een ode aan een ongeboren zoon, en een zoektocht naar de kunst van het afscheid nemen.

Mocht u nog niet op de hoogte zijn: met veel genoegen kondigen we aan dat Liefde met een lok haar van Mohammed Mrabet een van de tien herontdekkingen is van de winter-actie van Schwob (15 januari t/m 7 maart). Daarom stellen wij de roman in deze voorjaarsprospectus nogmaals aan u voor.

Ook treft u een overzicht aan van de andere reeds verschenen titels, zodat u een compleet overzicht heeft van één jaar Uitgeverij Jurgen Maas. Literatuur en poëzie over en uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multiculturele samenleving.

Uitgeverij Jurgen Maas wordt in Nederland vertegenwoordigd door Ef & Ef Media. In België is de verspreiding en vertegenwoordiging in handen van EPO.Wij hopen opnieuw op een goede samenwerking met u als boekverkoper in Nederland en België.

Jurgen MaasUitgever

G

2

Page 3: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

ANUAROp zoek naar mijn voorhuid

ANJA MEULENBELTKwart over GazaVan brandhaard Midden-Oosten naar mijnenveld Lage Landen

ÖZKAN GÖLPINARIedere dag een millimeter

Recent verschenen

JUDIT NEURINKDe Joodse bruid

GHAyATH ALMADHOUN Weg van Damascus

FIROOZEH FARJADNIAPostvogel

ASIS AyNANGebed zonder eind

TINEKE BENNEMAWelkom in het paradijs

SyTSKE SÖTEMANN, JAN ScHMIDT EN SANDER DE GROOT (SAMENSTELLING)Reisgenoten & wijnschenkers - Osmaanse poëzie

SAID EL HAJI Sta op en leef, vader

Nieuwe titels

INHOUD

3

4

6

8

10

12

13

13

14

Opnieuw aangeboden als herontdekking voor deze winter van Schwob

MOHAMMED MRABETLiefde met een lok haar

14

15

15

Page 4: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Mijn moeder kijkt me aan: ‘yallah, doe wat.’ ‘Ma, ik heb eindelijk vakantie.’ ‘Nee, geen vakantie, ga werk zoeken.’ ‘Ma, even rustig. Ik zit te eten, ik ben net wakker.’ Ze loopt mompelend mijn kamer uit. Dat doet ze vaker als ik volgens haar niet wil luisteren. Zinnen als: de jeugd van nu luistert niet naar hun ouders, ze denken dat we dom zijn, we hebben de kinderen te veel verwend. Plotseling staat ze weer voor me: ‘Hou op met dromen en slapend leven!’ Een grappige uitdrukking die ze zelf heeft bedacht. Mijn ouders maken zich zorgen. Ze vinden me gemakzuchtig. Mijn vader zat op zijn vijftiende in militaire dienst en was op zijn drieëntwintigste getrouwd. Als ik er aan denk, word ik al duizelig. Toch snap ik mijn ouders. Ik verdwaal in gedachten, dromen, verhalen, observaties, gebeurtenissen en fantasieën. Ik noem dat het leven. Mijn moeder meent dat ik naar een psychiater moet of medicijnen moet slikken. Ze bedoelt het goed. Als het aan haar ligt, ga ik na mijn studie trouwen. Huisje, boompje, beestje. Mijn moeder is op weg naar de keuken. Plotseling draait ze zich om: ‘Door jou gaan we niet op vakantie.’

Uit Op zoek naar mijn voorhuid

© #

HEK

JE

4

Page 5: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Wat doe je als je moet kiezen tussen je ouders, je beste vriend en jezelf? Tarik heeft zijn studie culturele en Maatschappelijke Vorming bijna afgerond. Hij moet alleen nog een scriptie schrijven. Zijn ouders hebben flink gespaard voor de vakantie. Dat geld heeft Tarik stiekem gepakt en aan zijn beste vriend, Halfje Wit, geleend. Maar die is door zijn vader naar Marokko gestuurd, nadat hij voor de zoveelste keer door een verkeerde keuze zwaar in de problemen was gekomen. Als de twee vrienden elkaar al maanden niet hebben gesproken, vraagt de vader van Halfje Wit aan Tarik om hem naar Marokko te rijden. Halfje Wit gaat namelijk trouwen.

Op zoek naar mijn voorhuid is de debuutroman van Anuar. Een feelgoodverhaal over familie-banden, vriendschap en cultuurverschillen.

Anuar (1978) is stand-up comedian. Hij won in 2004 de cameretten Juryprijs. Nu trekt hij door het land met zijn vijfde show ‘Integer’. Anuars filmpjes op youTube zijn meer dan een miljoen keer bekeken, zijn succesvolle theatershows zijn op tv uitgezonden, en hij leverde als comedian en tekstschrijver bijdragen aan bekende tv-programma’s.

De pers over zijn shows:

‘Een zeer groot talent’ HET PAROOL‘Toont engagement en vertelt met veel schwung’ DE VOLKSKRANT‘Gretige grappenmaker’ DE TELEGRAAF

ANUAR

Op zoek naar mijn voorhuid

UITVOERING paperback

OMVANG ca. 160 pag.

FORMAAT 12,5 X 20 cm

OMSLAGONTWERP Arie Koomen

IBSN 978 94 91921 09 4 | NUR 301 / 285

PRIJS € 14,95

VERSCHIJNT 20 februari 2015

PROMOTIEInterviewsSociale media: Facebook, Twitter, YouTube

5

9 789491 921094

Page 6: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

6

Fragment uit Kwart over Gaza

Ik stond in augustus op het Museumplein, de oorlog tegen de Gazastrook was nog in volle gang. Dagelijks kwamen berichten binnen over nieuwe doden. Ik moest een toespraak houden, en dat viel me niet makkelijk, want ik was zo kwaad, en zo verslagen dat het niet was gelukt om deze nieuwe aanval tegen te houden, dat ik niet wist of ik uit mijn woorden zou kunnen komen of dat ik in tranen uit zou barsten. Op het plein stonden duizenden mensen. Ik zag dat de meesten van hen Marokkaanse

en Turkse Nederlanders waren, velen jong, maar ook hun moeders en vaders waren er. Mensen die zelden demonstreren voor zichzelf, maar die nu massaal protesteerden tegen het onrecht dat een ander volk werd aangedaan. Ik concludeerde dat zij, die meestal gezien worden als probleem, deden wat zoveel autochtone Nederlanders nalaten, onze politici incluis. En in een opwelling zei ik tegen hen: jullie zijn het geweten van Nederland, jullie zijn de hoop van Gaza, jullie zijn de toekomst.

© A

nja

Meu

lenb

elt

Page 7: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

‘Vroeger was een antisemiet iemand die niet van joden hield; nu is het iemand waar de joden niet van houden,’ zei de in 2014 overleden Hajo Meyer, joodse overlevende van Auschwitz en een van de eerste bestuursleden van Een Ander Joods Geluid. Tegenwoordig worden vooral critici van Israël voor antisemiet uitgemaakt. Het aanhoudend conflict in het Midden-Oosten wakkert ook de tegenstellingen in Nederland aan. Wanneer er een nieuw bombardement op de Gazastrook is geweest, en de foto’s van dode kinderen over het internet vliegen, volgen berichten over toenemend antisemitisme. Maar gaat het daarbij om antisemitisme of om kritiek op Israël? En wie beslist dat? Waartegen demonstreren de duizenden jongeren, vaak met een moslimachtergrond? Tegen het zionisme? Wat is zionisme? Speelt de houding van Israël tegenover de Palestijnen een rol in de radicalisering van jongeren? Hoe komt het dat moslims verantwoording af moeten leggen voor de gruwelen van IS en Al Qaida, en mensen die opkomen voor de Palestijnen worden uitgemaakt voor antisemiet? Meulenbelt, schaamteloos partijdig, voor rechten van de Palestijnen maar niet tegen Israël, wil met dit persoonlijke betoog helderheid brengen in heftige discussies.

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, activiste en voormalig lid van de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over Israël/Palestina geschreven, waaronder Oorlog als er vrede dreigt.

Kwart over GazaVan brandhaard Midden-Oosten naar mijnenveld Lage Landen

UITVOERING paperbackOMVANG 64 pag.FORMAAT 11,5 x 19 cmOMSLAGONTWERP Lieke SaurenIBSN 978 94 91921 10 0 | NUR 740PRIJS € 9,95VERSCHIJNT 27 februari 2015

ANJA MEULENBELT

PROMOTIEVoorpublicatieInterviewsSociale media: Facebook, Twitter

7

9 789491 921100

Page 8: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Fragment uit Iedere dag een millimeter

Lieve Neesha. Na je dood heb ik opnieuw moeten leren lezen en schrijven. Ik moest leren om gebroken woorden te lijmen. Om woorden die elkaar het liefst willen mijden, aaneen te rijgen tot coherente zinnen. Ik moest opnieuw leren om betekenisvolle zinnen met langgerekte klinkers op papier te zetten. Bewenen noemt mijn therapeut dat zo mooi. Maar je moet woorden wantrouwen die maar met moeite uit iemands strot komen. Rouw valt niet te verwerken. Je kunt de geschiedenis niet terugdraaien. Sommige woorden komen altijd te laat. Die kunnen daarna alleen maar slechte zinnen opleveren. Om ergens aan te komen, moest ik eerst afscheid nemen. Iets achterlaten. Een wereld creëren zonder herinnering aan foetussen, abortusklinieken en slechte ouders. Wat

weggezogen is uit het paradijs, is weg. Verbannen, foetsie verdwenen. Dan kan je nog zoveel gesprekken aangaan met welke therapeut dan ook. Het is slechts een oefening in bewuste zelfmisleiding. Lieve Neesha, het is gemakkelijker om je ouders (mag ik ouders zeggen of zijn wij slechts de verwekkers?) te haten, dan van ons te houden. We hielden vast aan de gedachte dat wij nog alle kanten uit konden gaan. Dat wij een keuze hadden. Dat jij niet bestond. Dat jij nooit hebt geëxisteerd. Maar Neesha jij bestond wel. Jij groeide iedere dag een millimeter terwijl wij iedere dag jou existentie kleiner maakten. Hoe groter jij werd hoe meer wij jouw aanwezigheid ontkenden. Eerst hadden wij jouw leven in onze handen nu heb je het onze in handen gekregen.

© y

ee L

ing

Tang

8

Page 9: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

ÖZKAN GÖLPINAR

Iedere dag een millimeter

UITVOERING paperback met flappenOMVANG ca. 160 pag.FORMAAT 12,5 X 20 cmOMSLAGONTWERP Lieke SaurenIBSN 978 94 91921 11 7 | NUR 301PRIJS € 14,95 VERSCHIJNT 24 april 2015

Iedere dag een millimeter is het aangrijpende verhaal over een verloren liefde tussen de Turkse Oscar en de Nederlandse Nenah. Na een abortus weet Oscar niet om te gaan met het verlies van zijn kind. Hij is ook niet meer op de plek waar hij wil zijn, terwijl de plaats waar hij vandaan komt alleen nog in zijn herinnering bestaat. Iedere dag een millimeter is een verhaal over stilhangen in de tijd, een ode aan een ongeboren zoon, en een zoektocht naar de kunst van het afscheid nemen. Een roman over onmogelijke keuzes en de vraag in hoeverre we kunnen ontsnappen aan ons verleden. Komen we ooit heen over degenen die ons verlaten hebben?

Özkan Gölpinar (1968) is geboren in Sivas, Turkije. Hij studeerde journalistiek en daarna scenarioschrijven aan het Binger Film Instituut. Na zijn opleiding werkte hij als verslaggever bij ondermeer de Volkskrant, Trouw en een groot aantal landelijke tijdschriften. Gölpinar is auteur van De Jaren nul, een toekomstvisie voor Nederland in relatie tot maakbaarheid (2013). Hij heeft meerdere toneelstukken, korte verhalen, radio- en televisiedocumentaires en een hoorspel op zijn naam staan. Zijn toneelstuk over de Turkse kleermaker Gümüs kreeg in 2005 lovende recensies. PROMOTIE

InterviewsSociale media: Facebook, Twitter

9

9 789491 921117

Page 10: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Fragment uit Liefde met een lok haar

Mohammed stond in een bar bij het strand in de stad een biertje te drinken. Mustafa kwam binnen.Dus daar ben je! Wij doen er niet meer toe voor je. Hoe gaat het met je vriendin?Piekfijn, zei Mohammed. Hij lachte.Ben je teruggegaan om de heks te betalen?Nee, maar ik ga zeker.En werkte het poeder echt?Nou en of! We hebben elkaar net nog gezien. Wat wil je drinken?Bier, zei Mustafa. Kort daarna keek hij naar Mohammed. Je gaat toch niet met haar trouwen, hè?Hoezo? Weet je niet wat liefde is? Toen ik zó groot was paste ik al op haar. Ik heb altijd van haar gehouden.Mohammed dronk verder. Na een tijdje begon hij steeds weer te zeggen: Misschien gaat zij dood of misschien ga ik dood. Maar niemand op deze aardbol kan ons van elkaar scheiden. Zo is het, zei Mustafa. Trouw met haar, ga in een mooi huis wonen en vul het met kleintjes. Het is een harde wereld. Je kunt maar beter proberen gelukkig te zijn.Dat vond Mustafa niet echt, maar ze stonden te drinken in een bar.Incha’Allah, zei Mohammed, die zich al gelukkig voelde. Hij dacht: Er is niks mis met een wereld waarin je liefde kunt krijgen met een lok haar... Prachtig juist!

© R

ober

to d

e H

olla

nda

10

Page 11: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Opnieuw

aangeboedenMOHAMMED MRABET

Liefde met een lok haar

UITVOERING paperback met flappenOMVANG 200 pag.FORMAAT 12,5 X 20 cmOMSLAGONTWERP Lieke SaurenIBSN 978 94 91921 08 7 | NUR 302PRIJS € 14,95VERSCHEEN 21 november 2014

De jonge Mohammed woont bij de Engelse hoteleigenaar David. Op een dag ziet hij dat de dochter van de buurman, met wie hij als kind speelde, een prachtige vrouw is geworden. Hij raakt in de ban van haar en probeert haar te verleiden. Maar zij wijst hem af. Wanneer Mohammed magie inzet om haar voor zich te winnen, zijn de gevolgen desastreus. Liefde met een lok haar is een verhaal over liefde en overmoed met als decor het spannende en ondoorgrondelijke Marokkaanse stadsleven.

Mohammed Mrabet (1936) groeide op in Tanger. Hij is schilder en verhalenverteller, én analfabeet. Begin jaren zestig ontmoette hij de Amerikaanse auteur Paul Bowles, die onder de indruk was van zijn verhalen en besloot ze op band op te nemen, te vertalen en te publiceren. Liefde met een lok haar verscheen oorspronkelijk in 1967 onder de titel Love With a Few Hairs. Het was Mrabets debuutroman.

Uit het Engels vertaald door Hester TollenaarMet een voorwoord van Asis Aynan

PROMOTIEEen van de tien herontdekkingen van de winteractie van Schwob (15 januari t/m 7 maart)Op tournee met Asis Aynan, de bedenker van de Berberbibliotheek, door Nederland en VlaanderenSociale media: Facebook, Twitter,

Liefde met een lok haar is het vijfde deel van de Berberbibliotheek.

‘Sensueel, diep romantisch en meeslepend. Doet me denken aan Liefde in tijden van cholera van Marquez, alleen is hier de stad niet cartagena maar Tanger met z’n Ben Dibben, Grand Socco, Dradeb, Beni Makkada. Erg mooi. Mrabet, bard van de tragische liefde.’ ABDELKADER BENALI

11

Een van de tien herontdekkingen deze winter van Schwob (actie loopt van 15 januari t/m 7 maart)

9 789491 921087

Page 12: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

UITVOERING paperbackOMVANG 320 pag.FORMAAT 13,5 X 21,5 cmOMSLAGONTWERP Lieke SaurenIBSN 978 94 91921 07 0 | NUR 301PRIJS € 19,95 EERSTE DRUK oktober 2014TWEEDE DRUK NOVEMBER 2014

9 789491 921070

‘Een rijk, gelaagd verhaal.’ KUNSTOF RADIO 1

‘Neurink heeft gelijk. Zo kan ze het bijna verge-ten verhaal van de Koerdische Joden kwijt aanhet grotere publiek dat het verdient.’ NIW

JUDIT NEURINK

De Joodse bruid Het verdwenen verleden van Irak

Bijna drieduizend jaar lang woonden er Joden in Irak, totdat ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw binnen een paar jaar vrijwel allemaal vertrokken. Dat gegeven is de basis voor De Joodse bruid, een roman over twee jonge Joodse vrouwen in Iraaks Koerdistan. Zara is student en bijna verloofd als ze een dagboek vindt, geschreven in de jaren veertig door Rahila. Die beschrijft hoe de wereld om haar heen verandert door de opkomst van het zionisme en de vestiging van de staat Israël. Het is een verleden waarover Zara vrijwel niets weet. De politieke onrust van de jaren veertig lijkt uit het dagboek over te slaan naar Zara’s eigen leven als inwoners van Iraaks Koerdistan in opstand komen tegen hun regering. Als haar eigen banden zichtbaar worden met het verdwenen Joodse verleden, komt Zara’s leven in een stroomversnelling.

In De Joodse bruid zijn waargebeurde verhalen vermengd met fictie. Zara en Rahila zijn fictief, maar leven in een wereld die de werkelijkheid dicht benadert. Judit Neurink heeft in De Joodse bruid een vergeten deel van het Iraakse verleden verwerkt: het aandeel van Joden in de geschiedenis van het land en hun massale vertrek vanwege discriminatie en vervolging.

Judit Neurink (1957) is al bijna dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en De Standaard. Sinds 2008 woont ze grotendeels in Iraaks Koerdistan. In 2009 verscheen haar debuutroman De bange stad. Twee jaar later verscheen Mijn Iraakse familie.

Rec

ent v

ersc

hene

n

12

Page 13: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Op 18 december 2010 werd de wereld opgeschrikt door de opstanden in Tunesië, die snel oversloegen naar andere Arabische landen. Een nieuwe generatie jonge, geëngageerde schrijvers en dichters stond op. De Syrisch-Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun (1979) is een van hen. Zijn poëzie is soms licht en ironisch van toon en soms zwaar en drama-tisch, maar ze is altijd doortrokken van een intense emotie die voortkomt uit heimwee naar het vaderland en het diepgewortelde schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn geboorteland heeft verlaten.

GHAyATH ALMADHOUN

Weg van Damascus

IBSN 978 94 91921 06 3

NUR 306

PRIJS € 17,95

VERSCHEEN september 2014

9 789491 921063

13

Recent verschenen

Almadhoun werd geboren in het vluchtelingenkamp yarmouk in Da-mascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Sinds 2008 woont hij in Stockholm.

Uit het Arabisch vertaald door Djûke Poppinga. Met een nawoord van Joost Baars.

‘Voor wie de tijd neemt en bereid is zijn westers kompas in te stellen op de specifieke beeldtaal van het Oos-ten, opent zich hier een wereld aan universele poëzie.’ LEEUWARDER cOURANT*****

Ze is eigenlijk nog een kind, maar dat ziet alleen een oude winkelier. Zelf gelooft ze ook dat ze net zo dapper is als haar tante Lida die in het Iraanse verzet zit. Als ze vele jaren later als gevluchte, jonge vrouw stage loopt op een architectenbureau in Nederland, keren haar vergeten angsten terug.

Firoozeh Farjadnia (1970) vluchtte in 1995 van Iran naar Nederland. Postvogel is haar debuutroman.

‘Door de ogen van de Iraans-Nederlandse schrijfster Firoozeh Farjadnia kijk je niet alleen met een nieuwe blik naar het Nederland

van nu, haar verhaal over een kind in het ondergrondse verzet tegen de sjah van Perzië grijpt je naar de keel. Subtiel en invoelbaar.’ cHRISTINE OTTEN

‘Ieder woord ondersteunt het gevoel van benauwdheid en bijna koortsachtig zoek je naar ruimte, een punt in het verhaal waar je even op adem kunt komen. Je leest verder en verder, net als de hoofdpersoon op zoek naar een sprankje hoop. De roman eindigt met een open einde, dat niet erg hoopvol lijkt en je blijft, net als de hoofdpersoon verslagen achter.’ LITERAIRNEDERLAND.NL

Recent verschenen

IBSN 978 94 91921 05 6

NUR 301

PRIJS € 14,95

VERSCHEEN september 2014

9 789491 921056

PostvogelFIROOZEH FARJADNIA

Page 14: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Rec

ent v

ersc

hene

n ASIS AyNAN

Gebed zonder eindGebed zonder eind begint met een oorlogsaanzegging van de Marokkaanse koning Hassan II en eindigt met een liefdesverklaring aan het water van het Zuiderbad in Amsterdam. Tussen deze uitersten maakt Asis Aynan ons deelgenoot van zijn schaamte en de worsteling van zijn thuisloosheid af te komen. Al schrijvende weet hij door reizen over land en in het hoofd de deken van pessimisme van zich te af te werpen. Gebed zonder eind gaat over heimwee, loyaliteit en historisch besef.

Asis Aynan (1980) is schrijver, columnist en docent. Hij debuteerde in 2007 met het autobiografische Veldslag en andere herinneringen. In 2010 volgde Ik, Driss (samen met Hassan Bahara). Aynan schrijft columns voor

IBSN 978 94 91921 03 2

NUR 303

PRIJS € 14,95

VERSCHEEN mei 2014

9 789491 921032

het tijdschrift ZemZem en Folia Magazine en is de bedenker van de Berberbibliotheek.

‘Fascinerende reisimpressies over Marokko, Europa en het leven. En wat kan die Amsterdamse Berber mooi schrijven: wild, geestig, erudiet, warm en zeldzaam eerlijk!’ GEERT MAK

‘Via de spiegel van dit boek heb ik voor het eerst iets kunnen zien van de intieme wereld van de tweede generatie, en van de rijke onrust in het hoofd van een begaafd kind, dat in de moderniteit thuishoort maar de weg kent in een ons vreemde oudheid. O mochten er in deze verwarde tijden een paar honderd van dit soort jongens opstaan!’ BENNO BARNARD

TINEKE BENNEMA

Welkom in het paradijsIn Welkom in het paradijs beschrijft historica en journaliste Tineke Bennema Palestijnse levens in lichtvoetige en tragikomische ver-halen. Hoe anders het leven in de Palestijnse gebieden misschien ook is, Bennema laat zien dat mens-elijke drijfveren universeel zijn.

‘Bennema bewijst zich opnieuw als een begaafd stilist met een open oog voor de kleine details die de

dagelijkse werkelijkheid soms in een heel apart licht kunnen zetten.’ LEEUWARDER cOURANT ****

‘Bundel charmante verhalen over het dagelijkse leven van Palestijnen. Ze zijn zo soepel geschreven, zo lichtvoetig dat je soms achteraf pas de tragiek herkent, de tragikomedie. Het knappe is dat de auteur beschrijft en niet oordeelt.’ NBD BIBLION

IBSN 978 94 91921 01 8

NUR 303

PRIJS € 14,95

VERSCHEEN maart 2014

9 789491 921018

14

Rec

ent v

ersc

hene

n

Page 15: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

de liefde en andere genoegens. In deze tweetalige bloemlezing zijn de hoogtepunten van zeven eeuwen Osmaanse poëzie samengebracht.

‘Een breed palet aan poëtische emoties, in scheldgedichten en lofzangen, in bezweringen van de dood en lofprijzigingen van de liefde, en niet te vergeten in de klaagzang van Me’ali (gestorven in 1536) op zijn pas gestorven kat. Dat gedicht alleen al is de prijs van de bundel waard.’ NRc HANDELSBLAD

Recent verschenen

Recent verschenen

SyTSKE SÖTEMANN, JAN ScHMIDT EN SANDER DE GROOT

Reisgenoten & wijnschenkers

9 789491 921025

IBSN 978 94 91921 02 5

NUR 306

PRIJS € 19,95

VERSCHEEN februari 2014

In het Osmaanse Rijk was de dichtkunst het meest beoefende literaire genre. Het was het middel bij uitstek om uiting te geven aan gevoelens en gedachten. Rondtrekkende derwisjen dichtten over hun verlangen naar de eenwording met God, hun voornaamste geliefde en reisgenoot. Volksdichters dichtten over de geliefde naar wie zij in den vreemde verlangden en over de ellendige omstandigheden van het volk. Hofdichters dichtten naast lofliederen voor hun mecenas over

Osmaanse poëzie

IBSN 978 94 91921 00 1

NUR 323

PRIJS € 14,95

VERSCHEEN november 2013

9 789491 921001

Sta op en leef, vader is een ontroerende en openhartige verhalenbundel over een gesloten cultuur. El Haji verkent hoe hij en zijn familieleden zijn gevormd door een patriarchale traditie van eer, plicht en mannelijke dominantie. Tegelijkertijd probeert de auteur zijn overleden vader tot leven te wekken, met wie hij in zijn in 2000 lovend ontvangen debuut, De dagen van Sjaitan, literair afrekende.

Said El Haji (Marokko, 1976) stelde in 2006 met Annelies Verbeke 25 onder de 35 samen, een bloemlezing van nieuwe Vlaams-

Nederlandse schrijvers. In dat jaar verscheen ook Goddelijke duivel, zijn tweede roman en in 2011 De aankondiging. Said El Haji is verbonden aan de Volkskrant.

‘Said El Haji schrijft onverbloemd over alles, en glashelder’ NRc HANDELSBLAD

‘In dit persoonlijk relaas toont El Haji aan dat, in tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, het niet de vrouwen maar de mannen zijn die de grootste slachtoffers van het patriarchaat zijn.’ DE MORGEN

SAID EL HAJI

Sta op en leef, vader

15

Page 16: Uitgeverij Jurgen Maas - voorjaar 2015

Admiraal de Ruijterweg 4691055 MH Amsterdamtelefoon 0031 (0)20 663 63 54mobiel 0031 (0)6 22 45 11 [email protected]

In Nederland aangesloten bij cB te culemborg

Vertegenwoordiging Nederland EF & Ef MediaPostbus 4043500 AK Utrecht

Paul ImpensTel: 031 6 29 10 82 [email protected]

Ronald RhebergenTel: 031 6 22 42 47 [email protected]

Vertegenwoordiging en verspreiding BelgiëEPO distributie Lange Pastoorstraat 25-272600 BerchemTel: 032 39 68 74Bestellingen: [email protected]

Wijzigingen van boekgegevens voorbehouden

Ontwerp prospectus : Lieke Sauren