uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

24
uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011 Suzuki Nieuws ================= Le n t e

Transcript of uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

Page 1: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

SuzukiNieuws=================

Lente

Page 2: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 2011

Op 10 april 2011 zal in de muziekschool in Maarssen de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering worden gehouden. De vergadering wordt voorafgegaan door een lunch om 13.00 uur (aanmelding vooraf vereist, [email protected]). De vergadering zal starten om 14.00 uur.

Voorlopige agenda:1. Opening2. Algemeen bestuursverslag3. Verslag ESA-vertegenwoordiger4. Financieel verslag 20105. Verkiezing bestuur6. Benoeming kascommissie7. Benoeming ESA-vertegenwoordiger8. Plannen voor het lopende en volgende verenigingsjaar9. Rondvraag10. Sluiting

Locatie: Muziekschool Maarssen Gaslaan 12 3603 CN Maarssen

Algemene Ledenvergadering 10 april 2011

In dit nummer:

Van de voorzitter . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Activiteitenagenda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mooi spelen is net een lekker snoepje . . . . . . . . . . . . Gespot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Georges Bizet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nieuws uit de regio . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Circusspel van Anke Wouters . . . . . . . . . . . . Eigen composities door jonge kinderen . . . . . . . . Children’s Music Lab . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Plakboek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Speeelpagina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Colofon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2 3 6 7 8 1013 1416202224

Page 3: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

3Dead-line voor ket komende nummer van het Suzuki-Nieuws: 1 juni 2011.

Van de voorzitter

Nee…, ik ga het nu niet hebben over de bezuinigingen op de kunst- en cultuursector. Of de toch al prangende financiële situatie van muziekscholen. Daar wordt op dit moment, terecht, heel veel noodzakelijke aandacht aan gegeven. Ik hoop van ganser harte dat u als ouders en docenten uw steun hebt gegeven aan de acties tegen de kaalslag op het gebied van muzieklessen en muziekscholen in het bijzonder.

Janine Janssen speelde afgelopen maand in New York, Jaap van Zweden gaat binnenkort dirigeren in datzelfde New York Philharmonic. Toch een goede reclame voor musicerend Nederland dacht ik zo. Wat te denken van Wibi Soerjadi afgelopen januari in Carnegie Hall? Waar zouden deze topmusici hun eerste muzieklessen hebben gehad?

Op zoek naar een nieuw idool? Klassieke muziek saai? Een tip: binnenkort komt Vanessa Mae viool spelen in Amersfoort. Als de concerten van Janine uitverkocht blijken dan i s Vanessa een prima alternatief. Getypeerd als een glamourvioliste. Je zou het ook kunnen zien als een voorbeeld van de integratie van klassiek en pop. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten! Een heel slimme dame bovendien.

Voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn, kan ik u aanraden het voorproefje te bekijken en te beluisteren op YouTube. Op het ene filmpje speelt zij de Vier Jaargetijden van Vivaldi, op het andere een popliedje van Donna Summer.

Wat denkt u van Nigel Kennedy? Bepaald geen saai typje. Heeft naast een prima kledingsmaak ook nog eens een hele “coole” kapper!

Ik zou best eens naar een concert van Nigel willen. Nog even doorsparen! Maar met internet, Dvd’s en Cd’s kom je ook een heel eind. Hopelijk kunnen we in Nederland nog lang genieten van al die prachtige muziek!

Zonder die o zo belangrijke lessen via muziekdocenten - al dan niet werkzaam in een muziekschool of kunsten-centrum - zouden de meeste van die musici niet zijn gekomen waar ze nu zijn.

De meesten kiezen niet voor een dergelijke carrière, maar vinden het wel heel prettig en zinvol om zich te kun-nen uiten in muziek en dat kan op ieder niveau. Bovendien i s het goed voor de algemene ontwikkeling.

Uiten in muziek i s voor iedereen te leren. Dat geldt nog eens extra voor het Suzuki-onderwijs met als geweldig pluspunt dat er op kleine schaal “eigen” concertjes worden gegeven. Zonder dure kaarten, voor iedereen toegan-kelijk. Misschien maakt een van de ouders zelfs wel een heuse DVD-opname!

Nog een tip voor jonge luisteraars: iedere woensdagmiddag, om 13.00 uur op Radio 4 vertelt Edwin Rutten op zijn eigen kenmerkende wijze van alles over klassieke muziek. Voor, door en met kinderen wel te verstaan.

Namens het SVN bestuur wens ik u veel luister- en lesplezier. En, niet in de laatste plaats, natuurlijk weer veel leesplezier met alweer een nieuwe editie van het Suzuki Nieuws!

Esther van Eijk, voorzitter

2 3 6 7 8 1013 1416202224

Page 4: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 20114

Activiteitenagenda21 - 22 mei 2011Groepslesdag op zaterdag Studiedag op zondag Utrecht / Nederland

In het weekend van 21-22 mei komt als gastdocent Christophe Bossuat uit Frankrijk over. Hij zal op de zaterdag groepslessen aan kinderen geven, en die dag staat ook open voor leerlingen uit heel Nederland. Op zondag zal Christophe met docenten werken, en zullen er individuele lessen gegeven worden door Christophe en Johannes Lievaart.Aan de groepslessen kunnen alle leerlingen deelnemen die zich tijdig opgeven, kosten € 20,-. Kinderen in begin Boek I die maar één groepsles volgen betalen de helft.Het is raadzaam om vooral de leerlingen die in het begin van Boek I zijn snel op te geven in verband met beperkte plaatsing.Per docent is er voor één leerling de mogelijkheid om solo op te treden tijdens het concert om 12.15 uur. Opgave hiervoor gaat via de eigen docent.Tot slot is het mogelijk dat leerlingen zich opgeven voor een in-dividuele les ( op zaterdag of zondag) van 20 minuten. Kosten hiervoor zijn € 20,-(Inschrijfformulieren vind je op onze website)

23 - 28 juli 2011Vakantieworkshop vioolNeudietendorf bij Erfurt / Duitsland

Een kleine (ongeveer 25 deelnemers) groep kinderen in de ba-sischool-leeftijd gaan een hele fijne vakantieweek met elkaar en hun begeleiders meemaken.Kosten € 650,- alles inclusief (lessen, verblijf op 2p-kamers)Informatie: www.geigen-sommer-woche.de

11 - 12 juni 2011Fiddle workshop en pinkstermuziekfeestNieuwe Niedorp / Noord Holland

Al jaren achtereen wordt in dit Noord Hollandse dorpje een uniek workshop georganiseerd voor elke violist/fluitist die graag wil kennis maken met de Ierse Fiddle Muziek. Er wordt lesgegeven door 4 echte Fiddlers uit Ierland, die de melodieën op gehoor doorgeven, heel geschikt voor Suzuki-leerlingen dus.Er kan in de boomgaard gekampeerd worden, de sfeer is zeer ongedwongen en plezierig.Inschrijving is beperkt mogelijk dus snel reageren!Kosten: € 85,- volwassenen, € 65,- kinderenInformatie en inschrijving: www.pinkstermuziekfeest.nl

2 - 3 juli en 13 - 14 augustus‘Ripieno’: tweedaagse ensemblecursus voor jonge strijkersAlmen / Nederland

Een tweedaagse cursus, bedoeld voor jonge strijkers (violisten, altisten, cellisten en contrabassisten) tussen de 8 en 14 jaar, die al zoveel speelvaardigheid hebben dat de aandacht uit kan gaan naar het samen musiceren. Vooraf wordt er van elke potentiële deelnemer gevraagd voor te spelen zodat de indeling in het or-kest bepaald kan worden.Opgave: vóór 10 mei 2011Kosten: € 155,-Info: [email protected]

11 - 16 juli 2011MuziekworkshopBrussel / België

Deze workshop wordt georganiseerd door de Suzuki-Vereni-ging-Brussel voor piano, viool, altviool, zang en kamermuziek.Info: www.suzuki-music-brussels.be (Brochure en inschrijfformulieren vind je op onze website)

2 - 5 juni 2011Zomerkamp voor strijkers 2011Zürich / Zwitserland

Georganiseerd door de Zwitserse Suzuki vereniging en ge-schikt voor vioolstudenten volgens de Suzuki-methode. Het programma omvat het Suzuki repertoire, orkest-training vanaf midden Boek IV en voor het eerst dit jaar het Suzuki Garden’s programma voor kinderen tot 3 jaar. Dit laatste kan alleen doorgang vinden bij voldoende aanmelding.Info: www.suzuki-luzern.ch (Inschrijfformulieren vind je op onze website)

21 - 28 augustus 2011London Suzuki Group International Summer SchoolBryanston / Engeland

De London Suzuki Group’s International organiseert zijn jaar-lijkse zomerworkshop met overnachtingsmogelijkheid op een prachtig landgoed. Voor viool, altviool, cello en piano, voor leerlingen op alle niveaus. Tevens mogelijkheid voor teacher BSI Training.Informatie: [email protected](Brochure vind je op onze website)

Page 5: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================4. BERLINER-SUZUKI-TAGE 2011 VIOLINE, CELLO, ORCHESTER & KAMMERMUSIKENSEMBLE

30. September - 03. Oktober 2011

Anmeldung und alle weiteren Informationen unter:

www.berliner-suzuki-tage.de Anmeldeschluß ist am 30. Juni 2011

29 september - 3 oktober 20114e Berliner Suzuki-TagenBerlijn / Duitsland

Lieve Suzuki vrienden.We nodigen jullie allemaal hartelijk uit om deel te nemen aan de Berliner Suzuki-Tagen 2011 aan het Werbellin-meer. Erva-ren Suzuki pedagogen uit binnen en buitenland verheugen zich erop de Suzuki dagen ook dit jaar weer tot een onvergetelijke belevenis te laten zijn. Kinderen en jongeren van verschillende nationaliteiten komen samen in een heerlijke omgeving, om samen te spelen op hun instrument en weer veel inspiratie op-doen, uitstekend voor hun motivatie.Voor viool, altviool, cello, orkest en kamermuziek.Info: www.berliner-suzuki-tage.de

Ga voor meer informatie en interessante artikelen naar: www.europeansuzuki.org

Page 6: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 20116

Het artikel van Patricia opent vreselijk illustratief:

September:Kind: ”Mag ik op viool-piano-cello-blofluit/dwarsfluit-les?”Ouder: ”Ja schat, natuurlijk”

Oktober:Kind: “Kunnen we nu gaan oefenen?”Ouder: “Nog even wachten, zo meteen”

November:Ouder: “Zullen we eens gaan oefenen?”Kind: “Ah, nee, moet dat juist nu?”

December:Ouder: “Ik ben het zat om met jou te ruziën over wel of niet oefenen. Wil je eigenlijk nog wel viool/piano/blokfluit/dwarsfluit spelen?”

Ik denk dat elke ouder en kind zo nu en dan een vermindering van motivatie mee maakt, en niet alleen nadat lessen al een tijdje aan de gang zijn, maar soms ook in periodes dat het allemaal wat minder lijkt te gaan, de progressie niet groot is of ronduit dat het kind tegen een drempel opkijkt, waar nog overheen geklauterd moet worden.

Een instrument bespelen is veel meer dan een technisch kunst-je. Doorzettingsvermogen komt er in even grote mate bij kijken. Letterlijk om het lastige papiertje af te pellen voor er een lekker snoepje tevoorschijn komt. Zijn de ouders (zeker bij jonge kin-deren) de bepalende motor achter het regelmatig oefenen, ergens moet de omslag gaan plaatsvinden naar een intrinsieke motivatie bij het kind: ” Ja ik wil, ja ik kan!” Bij de een gaat dat proces snel-ler dan bij de ander en natuurlijk is het ook afhankelijk van leef-tijd en karakter, maar als de ouder er in het begin niet in slaagt ondersteuning te geven in het regelmatig oppakken van het in-strument door wat voor reden dan ook, heeft het kind aanzien-lijk meer moeite om die intrinsieke motivatie te ontwikkelen.

Ermee op houden is een moeilijke beslissing die ouders niet gemakkelijk nemen, Vaak denken ze aan hun eigen ouders, had-den die nu maar doorgezet met mij, dan had ik nu tenminste iets kunnen spelen! Opgeven heeft ook iets van falen, een bevesti-ging van een innerlijk voelen: ” ik kan het toch niet”. Belangrijk is de afsluiting daarom, met een diploma of een concert of laatste

groepsles. Een levensles die op vele andere gebieden vruchten af-werpt is: “ook bij tegenslag niet meteen de handdoek in de ring gooien”.

Hoe vaak heb ik niet de verzuchting gehoord van ouders: ” de lessen zijn leuk maar het oefenen.”

In de les zal de leraar er alles aan doen om de les prettig, po-sitief en inspirerend te laten verlopen, het motiveren om de op-drachten thuis ook daadwerkelijk uit te voeren, is een niet te onderschatten zware taak voor de ouders. Maar hoe zoet is de beloning wanneer de innerlijke motivatie gewekt blijkt, hoe groot de vorderingen ineens op muzikaal/gevoelig gebied zijn, en hoe prachtig het is dat het algemeen spelplezier toeneemt,niet alleen op de les, maar ook (jawel) tijdens het oefenen!

Wat zijn voor ouders handvatten om deze taak wat te verlich-ten?

• Bespreek op de les de moeilijkheden thuis, misschien zit er nog iets in de trukendoos van de leraar.

• Spreek andere ouders aan over dit probleem, ervaar de steun van anderen, en krijg misschien ook tips van el-kaar, gedeelde smart is halve smart.

• Kijk eerlijk naar je eigen rol bij het helpen oefenen: 1. Zit je er teveel boven op met meer-dere aanwijzingen tegelijkertijd? 2. Is de sfeer positief, of ben je zelf te gehaast? 3. Is er teveel onrust om het oefenen heen, bv. an-dere kinderen, verbouwing van het huis, of zoiets? 4. In geval van scheiding, is het oefe-nen wel gewaarborgd bij de andere ouder? 5. Zit je eigen agenda niet overvol zodat oefenen steeds een sluitstuk of onmogelijkheid is?

Bedenk ten alle tijden dat kinderen het prettig vinden om iets te doen wat ze al goed kunnen, of waar ze een idee bij krijgen dat ze het kunnen gaan beheersen. Hou vol, ook het eerste woordje van de baby wordt eindeloos herhaald, maar blijft ondanks de herhaling een uitdaging om te zeggen, om ermee te spelen, om machtig te worden.

Mooi spelen is net een lekker snoepje, oefenen een lastig papiertje

Elke maand staat er een nieuwe spreuk op de lessenaar, om over na te denken, om commentaar op te leveren. Ook gebeurt het regel-matig dat ik er tijdens de les nog even op in haak. Dit keer het dilemma: ‘ik wil wel , maar dan moet er thuis toch echt iets gebeuren’.

Hoe kunnen ouders en kinderen omgaan met de motivatie thuis wanneer zij een instrument leren bespelen?

Tekst: Olga Hamer, met inspiratie van een artikel van Patricia D’Ercole uit “First Class Tips for Suzuki Parents”, een verzameling teksten uit het American Suzuki Journal.

Page 7: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

7

Gespot…

In de rubriek next question van de NRC.Next van donderdag 10 februari.

Wie was Kortjakje?

Namens zijn dochter (4) vraagt Edwin Decker uit Heerenveen wie Kortjakje is, de hoofdpersoon in een vrolijk kinderliedje. “Ze is altijd ziek” - schrijft Decker - “maar wie was die Kortjakje en waarom was ze ziek?”

Om te beginnen een advies: wat hierna komt is misschien niet zo geschikt voor een vierjarige. Die Kortjakje uit dat onschuldige kinderrijmpje zou namelijk een prostituee zijn geweest. Dat ze ziek was betekent dat ze altijd lag, op haar rug, voor geld. Behalve dan op zondag. ‘Zondag gaat zij naar de kerk, met haar boek vol zilverwerk’, oftewel, dan staakt Kortjakje haar werk even om boete te doen voor het leven dat ze doordeweeks leidt. Dat trouwens aardig verdiende, want niet veel kerkgangers hebben een bijbel van zilver.“Dat Kortjakje een prostituee was, is één theorie”zegt Jant van der Weg. Zij schreef in 2008 het boek Midden in de week maar zon-dags niet over de oorsprong van historische figuren uit Nederlandse kinderliedjes. Aan de hand van oude prenten en vakliteratuur kwam ze verhalen te weten achter personages als Marjanneke, Berend Botje, Moriaantje en Klikspaan (boterspaan). Die laatste zou bijvoorbeeld een lepralijder zijn uit de middeleeuwen. Van der Weg achterhaalde zelfs de echte naam van Kortjakje: Rachel Valderappus. Haar achternaam is Jiddisch voor ‘gespuis’of ‘geteisem’. Haar artiestennaam ‘Kortjakje’ zegt van der Weg, ligt ook in de sfeer van de prostitutie. Ze droeg zo’n kort jasje dat er van alles te zien was.

Een andere theorie over Kortjakje is dat het hier gaat om een toiletjuffrouw uit de zeventiende eeuw. Of zoals die toen genoemd werden, een secreet-juffrouw. Op een oud lied-blaadje vond ze deze tekst:’Een nieuw lied van Kortjackje, oft leve en bedrijf van enen secrete vrou in dese stad, die so gaere de borrel had’. Van der Weg:”Ze werkte onder de Markusbrug in Amsterdam, waar zij de openbare toiletten beheerde. Dat ze ziek was zou door de drank komen. Elke dag, behalve zondag, sliep ze haar roes uit”. Zondag zag ze haar vriendje, dus dan deed ze wel haar best om goed voor de dag te komen:’Zondag als haar liefste komt, is ze weer gezond’.

Hanina Ajarai

Page 8: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 2011

Bizet is het meest bekend van zijn opera’s, maar schreef ook symfonieën en liederen. Zijn opera Les Pêcheurs de Perles (De parelvissers) werd maar matig ontvangen. Bizet was genoodzaakt zijn brood te verdienen met privélessen en met het maken van routine-arrangementen voor muziekuitgevers. Dit werk nam veel tijd in beslag wat zijn gezondheid niet ten goede kwam. De opera is vooral bekend om het duet voor tenor en bariton.

Muziek bij Daudet’s toneelstuk L’Arlésienne had weinig succes, behalve één suite, toen die later apart op één van zijn concerten werd gespeeld; het is nog steeds één van Bizet’s meest geliefde werken.

Zijn bekendste werk is de opera Carmen. Het stuk is een bewerking van een novelle met dezelfde titel over een dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin: Carmen. Opera was niet onmiddellijk succesvol. Het publiek was aanvankelijk geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Niettemin werd de opera door tijdgeno-ten als Wagner, Brahms en Tsjaikovski geroemd. Carmen zou uitgroeien tot een van de bekendste en meest populaire opera’s ter wereld.

Bizet maakte dit succes niet mee. Kort nadat Carmen in première was gegaan, overleed hij op 36-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie; “Het groot biografisch muziek naslagboek”.

Deze muziek is een deel (Farandole) uit de L’Arlésienne Suite no 2 en werd bewerkt voor drie violen voor het kerstprogramma van de vioolleerlingen in Nijmegen in 2010.

8

Georges Bizet 1838 - 1875 door Olga Hamer

Levensloop

Bizet werd geboren in Parijs als Alexandre-César-Léopold Bizet, maar werd Georges gedoopt en zo zou hij bekend wor-den. Zijn vader, oorspronkelijk kapper en pruikenmaker, was een loopbaan als zanger begonnen, behaalde veel succes en werd uiteindelijk zangleraar. Zijn moeder was een pianiste.

Als muzikaal wonderkind studeerde Bizet vanaf zijn negen-de jaar aan het Conservatoire National Supérieur de Musique van Parijs waar hij vele competities won. Toen hij negentien was won hij de prestigieuze Prix de Rome voor de een-akter Le Docteur Miracle. Deze aanmoedigingsprijs stelde hem in staat enige jaren in Italië te studeren.

Alexandre César Léopold (Georges) Bizet (1838 - 1875) was een Frans componist die het meest bekend is van zijn opera Carmen, het duet uit Les Pêcheurs de Perles en zijn orkestsui-te uit de L’Arlésienne.

Page 9: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

9

Page 10: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 201110

Op 12 december 2010 werd er in het Nijmeegse verzorgingstehuis Joachim en Anna een jaarlijkse kerstmarkt georganiseerd, waaraan de studenten van Vioolga altijd graag hun medewerking verlenen.

Dit betreft de oudste groepen die dit jaar voor het eerst samengevoegd zijn tot een klein orkestje.

Intensief zijn de parijen ingestudeerd voor een mooi programma, alles driestemmig en ondersteund door een cellist. Natuurlijk hadden we een klein aantal kerstliederen op het programma staan, naast onder andere een bewerking van de canon van Pachel-bel. Wie eens wil luisteren hoe dat allemaal klonk kan via mijn website (www.vioolga.nl) doorklikken naar een filmpje hiervan.

Nieuws uit de regio

In deze rubriek nodig ik iedereen uit om een bijdrage te leveren aan het Suzuki Nieuws, door verslaggever vanuit jouw stand-plaats te worden. Schrijf jouw belevenissen op, maak een verslag van wat jij hebt meegemaakt, welke workshop heb je bezocht en wat vond je ervan? Kortom alles wat je maar kwijt wilt. Stuur in naar: [email protected] of naar Postbus 1185, 6500 BD Nijmegen.

Standplaats Nijmegen

Kerstconcert in “Joachim en Anna”

Page 11: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

11

Illustratie van Renske Meijer voor het programmaboekje

Nieuwjaarsconcert voor solisten in “De Klif”

Op 16 januari was het de beurt aan elk individu om eens te schitteren op een groot podium, voor een enorme zaal gevuld met enthousiast publiek. Voor sommigen een vuurdoop, voor anderen gesneden koek maar altijd iets om naar uit te kijken.Onder wederom deskundige piano- begeleiding van Mies ter Horst uit Eindhoven, heeft het de belofte van een boeiend concert weer meer dan ooit waar ge-maakt.Op het programma stonden naast het strijkstokken-liedje voor de aller-jongste, stukken uit BoekI, II , III en IV dit keer ook het tweede deel (largo) uit het dubbelconcert van Bach, vertolkt door de oudste twee studenten. Wat een feest, wat een genot om dit alle-maal mee te maken.

Magdalena, Micaela, Kishawn, Camille, Jara, Nika en Fincent.

Page 12: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 2011

Op aanraden van ‘Meester Jaap’ (Jaap Delver) namen wij vorig jaar deel aan de vijfdaagse Internationale Suzuki Fluit- en Blokfluitzomerschool in Penzance, Groot Brittannië. Een schot in de roos waar we met veel plezier aan terugdenken.

Wie deden er mee?

Met deelnemers vanaf vier jaar tot een jaar of achttien, uit Engeland, Frankrijk, België, Duitsland, Finland en Nederland was het een heel divers gezelschap. Daarnaast ook de al dan niet meemusicerende ouders en een aantal docenten en muziekstudenten. De vele sociale activiteiten maakten dat je elkaar snel leerde kennen. Heel bijzonder om te merken dat de gemeenschappelijke muzikale belangstelling dat zoveel gemakkelijker maakt.

Muziek maken

Daar draait het natuurlijk allemaal om. Na het Engelse ontbijt begonnen we dagelijks met muzikale ochtendgymnastiek. Vervolgens steeds een groepsles, ensembleles en privéles. Naast het bestaande Suzuki-repertoire werd er gewerkt aan andere stukken die tijdens de dagelijkse avondconcerten werden uitgevoerd. Spannend om van een Engelse lerares les te krijgen en om met zoveel kinderen uit andere landen mee te spelen. Eigenlijk ging dat allemaal als vanzelf. Leuk waren ook de workshops waarin thema’s werden uitgewerkt (improvisatie, middeleeuwse muziek, houding en beweging).

De locatie

De zomerschool vond plaats in een typische Engelse victoriaanse kostschool. Op zich al een hele belevenis. Harry Potter waarde er door de gangen. Ieder gezin had zijn eigen kamer. De maaltijden waren gemeenschappelijk. Dagelijks vond er ‘s avonds een concert plaats in de kapel van de school. Op de laatste avond werd een publiek concert gegeven in de kathedraal van Penzance (zie www.youtube.com/watch?v=htuT7tfh0v0).

Is het leuk?

Muzikaal was het een groot feest, maar daarnaast waren de sociale activiteiten op zich al meer dan de moeite waard. De middagen waren vrij, zodat er genoeg gelegenheid was om de regio te verkennen. Voor de kinderen waren er speelactiviteiten. Na de avondconcerten werd er meestal een spontane borrel georganiseerd. Leuk voor de ouders en de docenten, maar de kinderen hadden dan ook veel plezier. Hoogtepunt was de bonte avond waar de leerlingen, de ouders en de docenten hun onvermoede talenten konden laten zien. De docenten gingen terecht aan de haal met de eerste prijs, met een hilarische Suzuki-jodelpersiflage, maar wij waren al heel trots met Midas’ derde prijs... (The Musical Acrobat, zie de Suzuki-nieuws juni 2010, p. 11).

De moeite waard?

Ja. Zo’n reis is natuurlijk best een onderneming, maar wij hebben het ingepast in onze zomervakantie en dat ging prima. Onze dochter (Rosalie, 12 jaar oud) ging ook mee en heeft het heel leuk gevonden. Een dergelijke happening biedt je de gelegenheid om op te gaan in, in ons geval, de Engelse cultuur. En, zoals gezegd, muzikaal is het een feest..

12

Standplaats MaarssenBrits Suzuki-avontuur

Bijdrage van Koos Verbeek, vader van Midas (10 jaar, blokfluitleerling van Jaap Delver).

Page 13: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================Annemarie (10) en Else (9) hebben het helemaal zelf gemaakt. Zij hebben beiden blokfluitles bij Jaap van Delft in Maarssen.

Standplaats MaarssenBoek I diploma uitreiking

13

Het afgelopen jaar hebben veel kinderen hun diploma gehaald waaronder Else en Annemarie. Als je je diploma wil halen moet je liedje 1 t/m 18 uit je hoofd met de cd mee spelen. Je diploma is best chique want je hele doopnaam wordt er op gezet door de meester! ( bij ons meester Jaap). Er zijn ook veel groepslessen. En Annemarie en Else spelen nu elke les samen!!!!!! Maar als er bijna een concertdag komt speelt Mark-Lucas ook mee. Je hebt heel veel soorten fluiten zoals: de Sopraan-blokfluit de Alt-blokfluit de Tenor-blokfluit enz. Het is wel grappig want Suzuki is een automerk en een muziek methode maar de muziek methode is natuurlijk veel en veel beter!!!!!! want de andere Suzuki vervuilt het milieu. Geschreven door Annemarie Loof en Else Klein Ikkink Blokfluitleerlingen van Jaap Delver  

Page 14: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

14

Spe

el A

ap 0

en

Aap

4. Z

et 4

vi

nger

s in

één

kee

r op

de

snaa

r.

Spe

el d

e sl

ak-k

e-st

reek

, zin

g de

res

t

Sta

rt

A

nke

Wou

ters

S

peel

het

cir

cusl

ied

en t

el b

ij al

le la

nge

note

n ha

rdop

tot

3

Vlie

gen

voge

l 2 e

n 3

sam

en n

aar

de s

naar

?

Ga 2

sta

ppen

ter

ug

Gooi

met

een

dob

bel-

stee

n en

spe

el d

ie z

in.

6 do

et n

iet

mee

Z

et j

e vi

nger

s go

ed.

S

peel

zin

1

Maa

k ee

n bu

igin

g!

Gooi

een

bal

in d

e lu

cht

tijd

ens

de la

nge

note

n.

Hoe

veel

war

en d

at e

r?

Zou

jij

1 vi

nger

op

Dui

f ku

nnen

late

n st

aan?

‘Zou

jij

dat

kunn

en o

f m

oet

je o

p le

s?’

Page 15: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

2 French Folk Song uit Suzuki methode boek 1/ Circusspel voor cello door Anke Wouters

Kom naar het cir- cus er is veel te zien

1

clown-tjes en paar-den en tij-gers mis- schien

2

hoog op een touw danst een koord-dans-se- res

3

zou jij dat kun- nen of moet je op les?

4

Wat een mooi cir- cus het is een suc- ces!

5

Page 16: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 2011

Eigen composities door jonge kinderen

16

Heb jij ook al wel eens een eigen lied geschreven en wil je dat wel eens afgedrukt zien in de krant? Grijp nu je kans en stuur in, kijk voor het adres in de colofon.

Een hond je- lijkt vaak op zijn baas, met net zo'n zelf de- kop. Een

kat je- is zo ei gen- wijs,- dat lijkt echt ner gens- op.

5

Hondje en katje

Jakob

Tekst: Annie MG Schmidt

BegeleidingJurriaan:

4

Rechterhand3 2 1

Linkerhand1 2 3 4 3 2 1

RH1 2 3 4 3

2 1LH

1 3 4 3 2 1

RH1

2 3 4

Copyright © Margot Samsom

Piano mf p

mp

rit.

f

5

Margot Samsom

Chang

Een rubriek om kinderen de gelegenheid te geven een eigengemaakt liedje te publiceren. Deze keer heb ik veel composities bin-nengekregen, waar ik enorm blij mee ben. Allereerst de bijdragen van Margot, Jacob en Jurriaan, alle drie leerling bij Heleen Verleur (piano) uit Amsterdam. Ook een bijdrage van Janne Paardenkooper uit Nijmegen (viool) en tot slot van Nina van Wijk, leerling van Anke Wouters (cello) uit Leiden.

Jakob (6) heeft ongeveer één jaar les en heeft op tekst van A.M.G.Schmidt een com-positie gemaakt, genaamd: ‘Hondje en Katje . Tijdens de pianouitvoering op 3 oktober in de Boomsspijker in Amsterdam heeft Jakob zijn eigen stuk ten gehore gebracht. De begeleiding ( broer Jurri-aan) is de toonladder van C van hoog naar laag en weer terug, waar elke hand steeds vier tonen neemt. Er is dus -nog- geen onderzet of over-zet van de duim. Heel mak-kelijk aan de leren als 2e stem voor anderen piano spelende kinderen.

Deze compositie is ge-maakt door Margot Sam-som (9) en zij heeft nu ongeveer 2,5 jaar les. Margot bedenkt vaak zelf stukken achter de piano. Omdat dit nogal Chinees klinkt vanwege de Chinese toonladder die erin zit, heeft het als titel: ‘Chang .

Page 17: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

17

"Ik bots te"- zei de Wal rus,- "met mijn sche del- op een schip. En

heb dus sinds dat on ge- luk- twee tan den- door mijn lip."

5

De Walrus

Jurriaan

Tekst: Annie MG Schmidt

Jurriaan, broer van Jako heeft het volgende stuk geschreven ter ere van een concert rond dierendag op 3 oktober. Deze compositie moet heel laag op de piano worden gespeeld, om het zware van de walrus te benadrukken. Maar liefst 2 oktaven onder C-niveau! De tekst is ook van Annie M.G. Schmidt.

En aandacht voor Janne (7) leerling bij Olga Hamer in Nijmegen, die samen met haar vriendin van school een compositie schreef voor viool en dwarsfluit, en het ook nog samen met haar kan spelen! Janne houdt erg van knut-selen op school en is dol op katten. Ze heeft er thuis twee.Ellen (8) houdt van teke-nen op school en is dol op haar konijn (Sammy) Alle-bei houden ze ook erg van gourmetten.

Tot slot schrijft Nina van Wijk (bijna 9) uit Leiden in een begeleidende brief het volgende:“Ik vind het jammer dat er nooit iets/weinig voor cello in staat, daarom stuur ik een eigengemaakt liedje in. Toen ik dit met juf Anke speelde bleek het een canon te zijn!De spelletjes in het Suzuki-nieuws vind ik wel leuk. Ook vind ik het leuk om over de verschillende componisten te lezen.”

Page 18: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

Nr.26-3 / maart 201118

OPNIEUW IN NEDERLANDEEN PRE PRE TWINKEL CURSUS VOOR LEERLINGEN VAN 3-6 JAAR

Docent Marco Messina

Contact persoon Anke van der Bijl

[email protected]

C H I L D R E N ’ S M U S I C L A B

Aanvullende ople iding voor Suzuki docenten

B u r g . M a r t e n s s i n g e l 111 2 8 0 6 C S G o u d a • t e l e f o o n : 0 1 8 2 5 2 6 7 4 1 • w w w, f l u i t s c h o o l . n l

Page 19: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================================

19

Children’s Music Lab : doelstelling en opleiding

Pre Instrument cursus

Opzet is jonge leerlingen en hun ouders laten kennismaken met een eerste vorm van Suzuki onderwijs. d.m.v. zingen en

dansen van Suzuki repertoire van alle Suzuki instrumenten. De dans dient ter verduidelijking van het Teaching Point

van het gezongen stuk. Gedurende de cursus staan ontwikkeling van het gehoor, geheugen,fijne en grove motoriek, maat

en ritme,basis houdingen van de diverse instrumenten en grondige kennis van het Suzuki repertoire centraal. Om de

jonge leerlingen structuur te bieden wordt gewerkt met lesonderwerpen in een vaste volgorde. : Welkomstlied - Ritme

(Twinkel ritmes) - Fijne motoriek + link met instrument - Toonladderlied - Suzuki repertoire met specifiek aandachtspunt

- Afscheidslied

Waarom deze cursus?

Suzuki docenten die de CML opleiding reeds hebben gevolgd,spreken van een welkome aanvulling op Pre-Instrument

en Pre Twinkel periode. De vele ritmische,motorische spellen - allen met een duidelijk muzikaal doel - en de dansjes met

het Suzuki repertoire verrijken de mogelijkheden van leerling en docent in een periode waarin echt instrumentaal musi-

ceren nog maar kort door de leerling kan worden volgehouden.

Stokhouding Fijne motoriek ( rupsje) Fluithouding

Opzet van de cursus

De CML cursus - voorheen “ritmica” - is ontwikkeld door Elena Enrico. Samen met Marco Messina heeft zij in 2006 in

Gouda een lezing/demonstratie over deze vorm van muziekonderwijs gegeven. In 2007-2008 hebben 5 Nederlandse

docenten deelgenomen aan de CML opleiding . Docent Marco Messina is - bij voldoende belangstelling-opnieuw bereid

een dergelijke opleiding in Nederland te organiseren. De cursus bestaat uit zes training weekends verspreid over de pe-

riode van 1- 1 1/2 jaar waarin de cursist ervaring met het materiaal opbouwt in de eigen lespraktijk. Deelname aan alle

training sessies is vereist als de kandidaat het CML examen wil afleggen.

Cursus inhoud

Vertrouwd raken met de principes van de Suzuki Methode + Lezen van Elena Enrico’s :”Playing like speaking”

Voorbereiden van lessen ( ontwerpen van les plan)

Vertrouwd raken met zang+dans van het repertoire

Ideeën ontwikkelen voor Nederlandse versies van de Twinkel ritmes,het toonladderlied ,het repertoire en de

motorische spelletjes

Meer informatie :

Neem een kijkje op de CML website, enkele pagina’s zijn in het Engels vertaald : www.musicalgarden.it/home Ook de

video is de moeite waard! Voor aanmelding : Neem contact op met Anke van der Bijl ( [email protected])

C h l i d r e n ’ s M u s i c a L a b w w w. m u s i c a l g a r d e n . i t / h o m e

2

Page 20: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

==================================================================

Nr.26-3 / maart 201120

Plakboek

Micaela van der Ham (4) kleurt de contrabas in.

Marit (4) tekent hier een beker en gras.

Eva kleurt een lief hindje tijdens de vioolles van haar zus Marit.

Page 21: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

==================================================================

Marit (4) kleurt de maan in tijdens de les van haar zus Eva.

Rosalie tekent muziek tijdens de vioolles van haar zus Kiki.

Page 22: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

==================================================

Nr.26-3 / maart 2011

Speelpagina

Hoeveel heksen hebben zich verstopt?

Zoek de 5 verschillen

Wat staat hier?

Page 23: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================

Nr.26-3 / maart 2011

=================================

23

Kleurplaat

Page 24: uitgave van de suzuki vereniging nederland Nr. 26-3 / maart 2011

=================Colofon

Nr.26-3 / maart 201124

Suzuki Nieuws is het blad voor leden en donateurs van de Suzuki Vereniging Nederland (SVN). De doelstelling van de SVN is: het bevorderen van het muziekonderwijs volgens de Suzuki-methode. De SVN is de Nederlandse tak van de European Suzuki Association (ESA). Het Suzuki Nieuws verschijnt 1x per kwartaal (maart, juni, september en december).

Copy insturen als Word- document naar: [email protected] Olga HamerPostbus 11856501 BD Nijmegen

Foto’s 100% groot en 300 dpi en tekeningen 100% groot en 150 dpi.

LidmaatschapDe SVN kent verschillende categorieën leden:A volledig gediplomeerde Suzuki-docenten (ESA level 5)B1 Suzuki-docenten met ESA level 3 of 4B2 Suzuki-docenten met ESA level 1 of 2B3 docenten in opleiding voor ESA level 1, en andere muziekdocenten.C Suzuki-leerlingen en hun ouders en andere belangstellenden

Zij die de vereniging financiëel willen ondersteunen kunnen donateur worden (minimumdonatie € 12,00 per jaar)

LedenkortingenLeden ontvangen korting op : •deelnameaanSVN-workshopsenandere evenementen •aankopenindeSVN-winkel(Suzuki-CD’s, boeken etc.)

Contributie, aanmelding en opzeggingDe contributie bedraagt voor A- en B- leden € 40,00 per jaar, voor C-leden € 12,00. Het verenigingsjaar loopt van 1 augustus t/m 31 juli. Nieuwe leden en donateurs kunnen zich aanmelden bij: Secretariaat SVN Herenstraat 122511 EA Den Haage-mail: [email protected]

Aanmelding geldt tot wederopzegging en per geheel boek-jaar (1 augustus tot 31 juli); een eventuele opzegging dient tenminste 1 maand voor het einde van een boekjaar te ge-schieden.

Bestuur

Voorzitter Esther van Eijk tel. 0297-533445 [email protected]

Secretaris Liesbeth Bloemsaat-Voerknecht tel. 070-3640282 [email protected]

Penningmeester Martin Loose tel. 070-4400159 / fax 070-4400160 [email protected]

Lid Vacature Graag aanmelden bij Esther van Eijk

Lid Vacature Graag aanmelden bij Esther van Eijk

Lid Vacature Graag aanmelden bij Esther van Eijk

Bezoek eens onze website en winkel: www.suzukimuziek.nlwww.suzukiwinkel.nl

Oplossingen van de puzzels - Zoek de 5 verschillen: de bezem van de heks, de hals-band van de poes, de staart van de poes, de vorm van de maan, de laars van de heks. - Hoeveel heksen hebben zich verstopt? 8 stuks - Wat staat hier?: Heksensoep