U&EYE brochure 2011

Click here to load reader

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Brochure voor U&EYE fonds

Transcript of U&EYE brochure 2011

 • samen bouwen aan het huis van de film

  u&eyefonds

 • samen bouwen aan het huis van de film 3

  Nog een paar maanden en het is zover. Dan opent EYE, het nieuwe filmmuseum, zijn deuren aan de oevers van het Amsterdamse IJ. Een fantastische kans: in het spectaculaire museumgebouw kunnen we onze mooie filmprogrammas in meer zalen laten zien n eindelijk ook toonaangevende exposities over cinema presenteren.Het gebouw staat er bijna, nu moet het nog worden ingericht, op een manier die past bij de vooruitstrevende architectuur. Het U & EYE Fonds zal zorgen voor het interieur dat past bij de vooruitstrevende architectuur van het gebouw. Zo wordt een bezoek aan een film, tentoonstelling of evenement bij EYE een echte belevenis.

  Voor die inrichting, n voor speciale evenementen in de jaren na de opening, zorgt het U&EYE Fonds. Via deze brochure wil ik u, als liefhebber van film en beeldcultuur, vragen participant te worden van het Fonds. Daarmee geeft

  Samen bouwen aan ht huis van de film

  u een belangrijke impuls aan het nieuwe museum en daarmee aan de Nederlandse filmcultuur. En als dank voor uw deelname geniet u een speciale positie bij EYE, met alle privileges die daarbij horen.

  In de brochure en op de website van EYE leest u alles over de participatiemogelijkheden. Ik hoop van harte dat ik u in maart mag begroeten op het speciale U&EYEopeningsevenement.Tot ziens in ons, maar ook uw, nieuwe filmmuseum.

  Sandra den Hamer

  directeur EYE Film Instituut Nederland

 • 4 u&eye fonds

  Een unieke collectie van 37.000 films, talloze fotos, affiches en andere publicaties. Groot vakmanschap op het gebied van restauratie en digitalisering van films. Een schat aan kennis en ideen van waaruit de Nederlandse filmwereld zichzelf telkens weer vernieuwt.

  maak kennis met eye

  Dat alles is straks toegankelijk voor een breed publiek, in n nieuw, spectaculair gebouw aan het Amsterdamse IJ. EYE, het nieuwe filmmuseum, opent in april 2012 zijn deuren.

  Het nieuwe filmmuseum aan het IJEYE heeft straks de beschikking over een zeer opvallend gebouw, ontworpen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. Het biedt onderdak aan vier filmzalen, een Schatkamer van de film en een grote tentoonstellingsruimte. Ook heeft het een exclusieve ontvangstruimte de Room with a view en een restaurant van wereldklasse met een groot terras aan het water. De filmzalen hebben elk hun eigen thema, varirend van

 • samen bouwen aan het huis van de film 5

  een zaal met de ware Vondelparksfeer tot een black box, voor de allerpuurste filmervaring. Samen bevatten ze ruim 600 stoelen en bieden ze 4.000 vertoningen per jaar, met films uit alle windstreken, van vroeger en nu. In de Schatkamer van de film kunnen bezoekers van alle leeftijden zich bijna letterlijk onderdompelen in een eindeloze stroom filmfragmenten uit de collectie. Of ze kunnen plaatsnemen in een van de multimediale viewingcabines, om ongestoord te genieten van een zelfgekozen film.

  Ongekende ervaringHet nieuwe huis van de film is toegankelijk voor iedereen. Van jong tot oud. Van nieuwsgierige schoolkinderen tot

  gepassioneerde professionals. Van internationale toeristen tot de buurtbewoners in Overhoeks. Het heeft de inhoud en de technische mogelijkheden om kinderen te laten ervaren hoe lk een museum kan zijn, om studenten te laten ontdekken waar hun talenten liggen, om volwassenen nieuwe avonturen te laten beleven. En om de Nederlandse film een stevige thuisbasis te geven. Nieuwe projecten, promotie, contacten tussen filmmakers, pro ducenten en andere professionals, internationale evenementen en festivals beginnen hier. Zo is EYE het nieuwe filmmuseum straks een ware schatkamer voor de internationale filmcultuur n een springplank voor de Nederlandse cinema.

 • 6 u&eye fonds

  Als participant van het Fonds draagt u ertoe bij dat bezoek aan EYE een echte belevenis wordt. Op deze paginas ziet u de speciale projecten waarvoor we uw bijdrage vragen.

  Filmzaal 4: eigentijds hart van EYEHet hart van het VondelparkFilmmuseum was de Parisienzaal, met zijn interieur uit 1924, dat zowel artdeco als Amsterdamse Schoolelementen bevat. Dit interieur komt uit Cinma Parisien, een van de oudste bioscooptheaters van Amsterdam en het maakt deel uit van de Jan Desmetcollectie, die onlangs werd toegevoegd aan het Memory of the World Register van Unesco. In het nieuwe museum zal de sfeer van de Parisien op innovatieve en eigentijdse wijze terugkeren. Het U&EYE Fonds draagt er aan bij dat deze unieke sfeer wordt herbeleefd in filmzaal 4 van het nieuwe EYE.

  voor de inrichting van eye

 • samen bouwen aan het huis van de film 7

  Schatkamer als beeldenstormEYE bezit een enorme collectie Nederlandse en internationale films van 1895 tot nu. Het EYE Filmlab maakt al die films nu toegankelijk voor een breed publiek. In de Schatkamer kunnen bezoekers uit een ware beeldenstorm die letterlijk om hen heen beweegt, hun eigen filmfragmenten kiezen en zo fascinerende ontdekkingen doen. Ze kunnen zoeken op thema, bijvoorbeeld fietsen of achtervolging en vervolgens kiezen voor een bepaald fragment met bijbehorende soundtrack. Het U&EYE Fonds draagt financieel bij aan de zeer innovatieve installatie van deze Schatkamer van de film. Zo wordt ook de jongere generatie geprikkeld om de unieke collectie tot zich te nemen.

  Het orgel in oude luister hersteldEYE bezit een filmorgel uit 1929. Het is een van de weinige overgebleven filmorgels ter wereld. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor het begeleiden van stille films en het kan meer dan een gewoon pijporgel. Het heeft bijvoorbeeld een xylofoon, castagnetten, een accordeon en sirenes. Het orgel is lang buiten gebruik geweest en moet grondig worden gerestaureerd. Daarvoor doet het U&EYE Fonds een bijdrage. Na restauratie krijgt het orgel een plek in de grootste filmzaal, waar het weer stille films zal begeleiden. Daarnaast wordt het ingezet voor educatieve programmas rond (film)muziek.

 • 8 u&eye fonds

  Boeiend zomerprogrammaElk jaar organiseert EYE een Zomerprogramma, waarin een icoon uit de internationale filmgeschiedenis centraal staat. Het programma bestaat uit films, talkshows, tentoonstellingen, televisieuitzendingen en publicaties rond deze persoonlijkheid, en er zijn openluchtfilmvertoningen en feesten. Zo stond afgelopen zomer Jack Nicholson centraal. Het U&EYE Fonds zal jaarlijks een bijdrage leveren aan de kosten van dit Zomerprogramma, waardoor we deze traditie voort kunnen zetten en nog groter kunnen uitpakken tijdens de zomermaanden. Participanten van het U&EYE Fonds worden uitgenodigd voor een speciale opening van het Zomerprogramma.

 • samen bouwen aan het huis van de film 9

  Er zijn verschillende manieren om aan het U&EYE Fonds bij te dragen. Welke optie u ook kiest, dankzij de fiscale aftrek-mogelijkheden van de Geefwet n de faciliteiten die EYE u als dank voor uw bijdrage teruggeeft, kost uw participatie u uiteindelijk bijna niets. Dit zijn de voorrechten die u geniet als participant van het U&EYE Fonds.

  Uw eigen stoelAls participant van het U&EYE Fonds wordt u virtueel eigenaar van een stoel in een van de filmzalen. En u kunt uw favoriete stoelnummer uitkiezen. Daarnaast geniet u als participant extra privileges, zowel vr als na de opening. Zo krijgt u als eerste de kans om het nieuwe gebouw te bekijken, tijdens het speciale openingsevenement. Ook wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een bijzonder U&EYEevenement.

  De U&EYE CardBent u participant van het U&EYE Fonds, dan ontvangt u een persoonlijke U&EYE Card. Afhankelijk van de hoogte van uw bijdrage stort het Fonds daarop een saldo, dat u naar eigen inzicht kunt besteden aan producten en diensten van EYE. Is het bedrag dat u van het Fonds op uw Card krijgt, verbruikt, dan kunt u zelf uw saldo opladen, zodat u uw Card toch kunt blijven gebruiken om mee te betalen. En dat is handig, want met uw U&EYE Card kunt u bijvoorbeeld betalen voor de toegangskaarten voor tentoonstellingen en films, aankopen in de museumwinkel of consumpties in het caf en restaurant.Dankzij het saldo dat het Fonds op uw U&EYE Card stort, en de fiscale aftrekmogelijkheden van uw schenking, kost een bijdrage aan het Fonds u uiteindelijk bijna niets.

  zo kunt u mee-doen

 • 10 u&eye fonds

  Met een lening van 4.000 doet u al mee. Deze lening wordt over een periode van vijf jaar omgezet in een schenking. Een jaarlijkse schenking van 800 dus. Hiervoor krijgt u een jaarlijkse belastingvrijstelling van 520*. In vijf jaar tijd is dat een vrijstelling van 2.600.

  Bij deze optie ontvangt u een tegoed van 600 op uw U&EYE Card. Zo kost deze optie u in vijf jaar tijd 800 netto. Dat is 160 per jaar.

  De privileges die bij de U&EYE Bronze Card horen:

  Eigen, virtuele stoel; Saldo op uw U&EYE Card van 600 (vijf jaar geldig); Toegang voor twee personen voor het openingsevenement, te betalen met uw Cardsaldo;

  Voorrang bij reserveringen; Toegang voor twee personen het jaarlijkse U&EYE evenement, te betalen met uw Cardsaldo.

  bronze card

  Als u wilt meedoen in het U&EYE Fonds kunt u kiezen uit drie verschillende opties. Bij elke optie hoort een U&EYE Card, voorzien van een saldo en met bijbeho-rende privileges.

  Dit kunt u bijvoorbeeld doen met uw U&EYE Card

  Het saldo op uw U&EYE Card kunt u bijvoorbeeld besteden aan: Entreekaarten voor bioscoop- en

  tentoonstellings bezoek ( 7,50 - 10); Het huren van een zaal en film voor

  een privvoorstelling (vanaf 600); Consumpties in het caf en restaurant; Aankopen in de winkel; Deelname aan cursussen en workshops

  (vanaf 50); Een privvoorstelling, bijvoorbeeld met uw

  (klein)kinderen; Rondleidingen door tentoonstellingen

  (vanaf 100); Abonnementreeksen, zoals een serie Film-

  klassiekers met voorafgaande inleidingen door filmkenners (vanaf 50);

  Kaarten voor het exclusieve U&EYE-openings-evenement ( 200 per kaart);

  Kaarten voor het jaarlijkse U&EYE evenement ( 100 per kaart).

 • samen bouwen aan het huis van de film 11

  Bij deze optie verstrekt u het Fonds een lening van 4.000, die in vijf jaar tijd wordt omgezet in een schenking; daarnaast doet u een extra bijdrage van 1.000. Deze eenmalige bijdrage is niet fiscaal aftrekbaar en wordt ook niet om gezet in een schenking. Bij deze optie ontvangt u een tegoed van 1.900 op uw U&EYE Card. Uw totale bijdrage van 5.000, bestaande uit de lening en de extra bijdrage, wordt door de schenkingsvrijstelling en dit tegoed op de U&EYE Card met 4.500 gecompenseerd. Kortom, deze optie kost u in een periode van 5 jaar 500 netto ofwel slechts 100 per jaar*.

  De privileges die bij de U&EYE Silver Card horen:

  Eigen, virtuele stoel; Saldo op uw U&EYE Card van 1.900 (vijf jaar geldig); Toegang voor twee personen voor het openingsevenement, te betalen met uw Cardsaldo;

  Voorrang bij reserveringen; Toegang voor twee personen voor het jaarlijkse U&EYEevenement, te betalen met uw Cardsaldo;

  Naamsvermelding op de website en op het bord bij de entree.

  * Bij IB-tarief van 52%

  Als Goldparticipant verstrekt u het Fonds een lening van 8.000 en doet u daarnaast een bijdrage van 2.000. Zo geniet u maximaal voordeel. De schenkingsvrijstelling bedraagt bij dit pakket 5.200 ( 1.040 per jaar*) en uw U&EYE Cardtegoed wordt met 3.800 opgewaardeerd. Per saldo kost deze optie u dus 1.000 ( 200 per jaar *). En het levert u veel op.

  De privileges die bij de U&EYE Gold Card horen:

  Eigen, virtuele stoel; Bij afname van twee U&EYE Gold Cards een eigen Love Seat;

  Saldo op uw U&EYE Card van 3.800 (vijf jaar geldig); Toegang voor vier personen voor het openingsevenement, te betalen met uw Cardsaldo;

  Toegang voor vier personen voor het jaarlijkse U&EYE evenement, te betalen met uw Cardsaldo;

  Naamsvermelding op de website en op het bord bij de entree;

  Exclusieve uitnodiging voor de premires van EYE; Rondleiding door het nieuwe gebouw vr de opening; Elk jaar een kijkje in de ateliers van onze restaurateurs.

  silver card gold card

 • 12 u&eye fonds

  De bijdrage van het U&EYE Fonds

  De totale kosten van de inrichting van het nieuwe gebouw bedragen ruim 6,5 miljoen. Het U&EYE Fonds streeft ernaar om een bedrag van 3,5 miljoen bijeen te brengen. Het resterende bedrag is gedekt door bijdragen van diverse fondsen, sponsors, alsmede een eigen bijdrage van EYE. Het U&EYE Fonds streeft er bovendien naar om in de periode 2012-2016 jaarlijks een bijdrage te leveren voor de kosten van het EYE Zomer programma. Bij sluiting van het Fonds zal worden vast-gesteld welke bedragen precies worden genvesteerd in de inrichtingskosten van het gebouw en welke in het Zomerprogramma.

  Participatie in het kort

  Deelname in participaties vanaf 4.000;

  Optimale fiscale aftrek op basis van de nieuwe Geefwet; *

  Fiscale zekerheid door afspraken met de Belastingdienst;

  * Bij IB-tarief van 52%

  Uw gift is aftrekbaar

  EYE is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dit houdt in dat giften aan EYE aftrekbaar zijn in de inkomstenbelasting. Bij een een-malige gift is de aftrek afhankelijk van een drempel, gebaseerd op het inkomen van de gever (en de even-tuele partner) in het jaar van de gift. Als de gever zich via een notarile tussenkomst verbindt om gedurende minimaal vijf jaar elk jaar een gelijke gift te doen (de periodieke gift), is geen drempel van toepassing. In dat geval is de gehele jaarlijkse gift aftrekbaar.

  Juridische status van het U&EYE Fonds

  Het U&EYE Fonds is geen zelfstandige entiteit, maar een onderdeel van EYE. Wel is in de structuur van het Fonds gewaarborgd dat de middelen en het toezicht op de besteding van de middelen gescheiden zijn van de bedrijfsvoering van EYE. U leent aan EYE, de overeenkomst van lening bepaalt dat u het bedrag van de lening zult storten onder een notaris. Deze notaris kan de geleende bedragen slechts (gedeeltelijk) vrijgeven over-eenkomstig de bepalingen van de zogeheten escrowovereen-komst. Op die manier bent u ervan verzekerd dat uw geld wordt aangewend voor het doel waarvoor u het beschik-baar hebt gesteld.

  De nieuwe Geefwet

  Op 17 november 2011 werd de Geefwet door de Tweede Kamer aangenomen. Met deze wetgeving kunt u de jaarlijkse schenking met 125% vermenig-vuldigen. De berekeningen in deze brochure gaan ervan uit dat per 1 januari 2012 deze wet in werking treedt en dat de daarbij geformuleerde belasting-voordelen kunnen worden gerealiseerd. Indien dit niet het geval is kan het fiscale voordeel mogelijk worden beperkt.

  Voor verdere informatie en de participatievoorwaarden verwijzen we naar de website www.eyefilm.nl/ueneyefonds

 • samen bouwen aan het huis van de film 13

 • 14 u&eye fonds

  Op de website www.eyefilm.nl/ueneyefonds kunt u uw participatie reserveren. Deze reservering geeft recht op voorrang bij de inschrijving.

  doet u mee?

 • samen bouwen aan het huis van de film 15

  Bij uw reservering kunt u direct het gewenste stoelnummer opgeven. Na ontvangst van uw reservering ontvangt u de participatievoorwaarden, waarna u uw definitieve inschrijving kunt bevestigen. Vanwege de te verwachten belangstelling is het mogelijk dat uw reservering niet (volledig) kan worden gehonoreerd. Participatie vindt plaats in volgorde van reservering respectievelijk inschrijving, onder voorbehoud van het recht van gunning.

  U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen voor het reserveren van een stoel door de bijgaande antwoordkaart in te vullen en aan ons te retourneren. Na ontvangst nemen wij contact met u op.

  Voor al uw verdere vragen kunt u contact opnemen met Grardine Cohnen ([email protected]) of Hester Barkey Wolf ([email protected]) of per telefoonnummer 0207521 760.

 • Het U&EYE Fonds is een initiatief van Stichting EYE Film Instituut Nederland met medewerking van Loyens & Loeff, Production Value, Sjaak adviseurs en Versteeg Wigman Sprey advocaten.

  Ernst & Young Accountants LLP is accountant van Stichting EYE Film Instituut Nederland en het U&EYE Fonds.

  samen bouwen aan het huis van de film