UBA Jaarverslag 2011

40
VERTEGENWOORDIGEN INFORMEREN UITWISSELEN ONTMOETEN JAARVERSLAG 2011

description

Een overzicht van de activiteiten van de Unie van Belgische Adverteerders in 2011

Transcript of UBA Jaarverslag 2011

Page 1: UBA Jaarverslag 2011

VERTEGENWOORDIGENINFORMERENUITWISSELENONTMOETEN

JAARVERSLAG

2011

Page 2: UBA Jaarverslag 2011

UBA is de enige organisatie die de gemeenschappelijke be langen van Belgische adverteerders vertegenwoordigt en hen helpt om zoveel mogelijk rendement te halen uit hun communicatie-investeringen. Ze doet dat op basis van 4 pijlers: vertegenwoordigen, informeren, uitwisselen en ont-moeten.

INHOUDWoord van de Voorzitter en CEO p.1

De 4 pijlers van UBA

De stem van de adverteerder p.6VERTEGENWOORDIGEN

UBA Academy p.10Communication Management College p.10Communication Master Classes p.11UBA Services p.14UBA Publicaties p.13

INFORMEREN

Mediacommissies p.15Integrated Communication Board (ICB) p.18Expertise Centers p.18Tijdelijke werkgroepen p.20

UITWISSELEN

UBA Summer BBQ p.21UBA Trends Day p.21UBA Book it p.23UBA Xmas lunch p.23

ONTMOETEN

Executive Committee p.2Raad van Bestuur 2011 p.3UBA overleg organen p.3

Media-investeringen 2011 in Belgie p.24

Waarom lid worden van UBA? p.36

Het UBA Team - Ledenlijst

UBA in de pers p.4, 9

Visie, missie, waarden, strategie p.5

Page 3: UBA Jaarverslag 2011

WOORD VAN DE VOORZITTER EN CEO2011 was voor UBA een succesvol jaar waarbij we de vier strategische pijlers – vertegenwoordigen, informeren, uitwis-selen en ontmoeten - verder versterkt hebben. We organiseerden heel wat acti-viteiten, waarvan u de samenvattingen in dit jaarverslag kunt nalezen.

Opmerkelijk waren onder andere het aantal dossiers waarin UBA een actieve rol gespeeld heeft om de belangen van de adverteerder te vertegenwoordigen, de substantiële uitbreiding van het trai-ningsaanbod in UBA Academy, de nieuwe Expertise Centers en de succesvolle net-werkingevenementen. Ook de grondige vernieuwing van de EFFIE Awards is een mijlpaal: zowel de manier van jureren als de ‘award ceremony’ zitten in een nieuw kleedje. Daarnaast werkte het UBA Team samen met het Executive Committee en de Raad van Bestuur een ambitieus strategisch plan 2012-2015 uit. Dit plan legt de fundamenten voor een verdere gezonde groei van onze organisatie.

Ons vakgebied blijft snel en turbulent evolueren. Volatiliteit, onzekerheid, com-plexiteit en ambiguïteit zijn veelgehoorde typeringen van de huidige situatie. In een dergelijke periode biedt het bundelen van de krachten van de adverteerders bin-nen UBA een grote meerwaarde voor de individuele leden.

De uitdagingen voor onze sector blijven in de volgende jaren groot. Daarbij zijn volgende kritische succesfactoren, waar-aan we extra aandacht zullen schenken bij UBA, uitermate belangrijk: ROCI, talent, transparantie, duurzaamheid en zelfregulering.

• ROCI (Return on Communication In-vestment) is de absolute topprioriteit. Alle actoren moeten extra inspan-ningen leveren om de effectiviteit van commerciële communicatie te maximaliseren en te bewijzen. UBA zal in zijn MediaCommissies, Exper-tise Centers en trainingen prioritair aandacht blijven besteden aan ROCI.

• Bijkomende inspanningen zijn nodig om bij alle marktspelers nieuw talent aan te trekken en verder te ontwik-kelen. We hebben nood aan bouwers van sterke merken. Investeringen in opleiding, onderzoek en kennisuitwis-seling zijn daarbij onontbeerlijk. UBA heeft daartoe het trainingsaan-bod van UBA Academy substantieel uitgebreid. En uiteraard blijven de Mediacommissies en de Expertise Centers een ideaal platform voor ken-nisuitwisseling tussen de leden.

• Transparantie is een belangrijk aan-dachtspunt om het vertrouwen tussen de verschillende partners in de sector te bestendigen. UBA blijft belangrijke inspanningen leveren om in België een transparante communicatie- en mediaomgeving te bewerkstelligen en verdedigt in die zin de belangen van de adverteerders bij de verschillende actoren.

• Duurzaamheid is niet langer een modewoord maar een fundamentele en onomkeerbare beweging. Bedrij-ven hebben vandaag de plicht om economische, ecologische en sociale factoren in evenwicht te brengen. Voor ons vak betekent dit dat we op een maatschappelijk verantwoorde manier moeten communiceren. Als sector moeten we alle mogelijke inspanningen doen om te voldoen aan de behoeften van vandaag zonder de toekomst in het gedrang te brengen.

• Zelfregulering tenslotte is nodig om verantwoordelijkheid op te nemen voor de inhoud en de verspreiding van reclame-uitingen. Het reclame makende bedrijfsleven stelt regels op waaraan reclame moet voldoen. Reclame-uitingen die daartegen zondigen, moeten snel worden ge-weerd en gecorrigeerd. Dit is de enige manier om een halt toe te roepen aan de ongebreidelde regelneverij van de overheid die remmend werkt op de economische groei.

UBA is een professionele, dynamische en collegiale vereniging die steeds meer waarde biedt aan zijn leden. Uw lidmaat-schap is belangrijk voor onze groeiende dienstverlening. Wij danken u dan ook voor uw blijvende steun en vertrouwen.

Met collegiale groeten,

Jan Vandenwyngaerden Chris Van Roey

Jan Vandenwyngaerden Voorzitter UBA

Chris Van Roey˚ CEO UBA

Page 4: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

2

EXECUTIVE COMMITTEEJan Vandenwyngaerden,

CEO - Palm Breweries, Voorzitter UBA

Chris Van Roey,˚

CEO - The House of Brands, CEO UBA

Nils van Dam,

Country Manager - Unilever, Secretaris UBA

Annie Courbet,

Marketing Directeur Fintro (BNPP Fortis), Ondervoorzitter UBA

Philippe Wallez,

Marketing Directeur – ING,Ondervoorzitter UBA

Marc Frederix,

Marketing Directeur – Nationale Loterij, Schatbewaarder UBA

Saskia Schatteman,

CMO Lead, Microsoft,Adviseur UBA

Herman Boonen,

Strategic Development O"cer, Securex,Adviseur UBA

Page 5: UBA Jaarverslag 2011

3

RAAD VAN BESTUUR 2011

UBA OVERLEG-ORGANEN

MediacommissiesTV Voorzitter : Luc Van Wichelen - Kraft BeneluxPress – Radio – Out of Home Voorzitter : Paul Daels - KBC Ondervoorzitter : Nathalie Schor - Record BankDigital & Mobile Voorzitter : Stephane Vermeiren - Rabobank.be Ondervoorzitter : Jérémy Depauw - Danone

WerkgroepenAdvertising & Children / Healthy Lifestyles Voorzitter : Nathalie Hublet - UBAIntegrated Communication Board Voorzitter : Benoît Crochelet - Electrabel

Expertise CentersPoint-of-Sales Communication Voorzitter : Bruno Geerkens - DB ApparelResearch – Consumer Management Insights Voorzitter : Marc Immer - bpost Ondervoorzitter : Corinne Fermyn - KBCResearch – Panels Voorzitter : Bart Pelgrims - Coca-ColaResponsible Communication Voorzitter : Nathalie Hublet - UBASocial Media Voorzitter : Nathalie Hublet - UBASponsoring & Event Communication Voorzitter : Delphine Baise - ING Belgium Employer Communication Voorzitter : Sandra Vandorpe - Belgacom Ondervoorzitter : Frédéric Williquet - SD Worx

CIM(Centrum voor Informatie over de Media)

Fabienne Close - L’OréalYves De Voeght - Coca-ColaDavid Debie - HenkelNathalie Hublet - UBAPatrick Steegmans - Nationale LoterijCaroline Van den Abeelen - UnileverKristine Verhelst - Belgacom

Tom Steppe AB INBEVFrancis Debeuckelaere BACARDI-MARTINIBart Vandesompele BASE*Anna Grassano BEIERSDORFKris Vervaet BELGACOM GROUPAnnie Courbet BNPP FORTISSylviane Bockourt CARREFOURMichel De Bolle CITIBANKThomas Peters COCA-COLACécile Béliot DANONEFrançois Vandivieso DELHAIZE*Dirk Smet BELFIUSMarc Donner D’IETERENBenoît Crochelet ELECTRABELAnne-Françoise Piette EUROSTAR*Jean-Baptiste Santoul HENKELPhilippe Wallez INGJan Gysels KBCMarc Vermeulen KRAFT FOODS*Rik Duyck LANDBOUWKREDIETEric Vergès L’ORÉALValérie Struye MARS BELGIUMStéphane Beaudouin MOBISTARMarc Frederix NATIONALE LOTERIJVincent De Clippele NESTLÉJan Vandenwyngaerden PALM BREWERIESLuc Suykens PROCTER & GAMBLEPeter Pintens SARA LEEHerman Boonen SECUREXSigrid Van den Houte TELENETChris Van Roey THE HOUSE OF BRANDSNils van Dam UNILEVER

* Mandaat afgelopen volgens art. 14 van de statuten

Page 6: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

4

Page 7: UBA Jaarverslag 2011

5

UBA vertegenwoordigt de belangen van adverteerders en is een forum voor rechtmatige contacten tussen de

verschillende partijen van de reclame-industrie. UBA zal niet worden gebruikt om mededingingsbeperkend

gedrag in de hand te werken en zal niet betrokken worden in discussies of activiteiten die strijdig zijn met het

mededingingsrecht en de eerlijke handelspraktijken. UBA zal niet deelnemen, noch in eigen naam noch in naam

van haar leden, aan discussies of activiteiten die strijdig zijn met deze wetgeving.

VISIEVerantwoorde communicatieleidt tot geïnformeerde consumenten, een gezonde en groeiende economie, een open en innovatieve maatschappij.

MISSIEUBA helpt adverteerders het rendement van hun communicatie-investeringen te maximaliseren door de e#ectiviteit, de e"ciëntie en de duurzaamheid van communicatie te stimuleren in een open en transparante communicatie-omgeving.

WAARDENUBA is professioneel, dynamischen collegiaal.

STRATEGIEDe basisstrategie van UBA kan worden samengevat in vier kernwoorden:> vertegenwoordigen;> informeren;> uitwisselen;> ontmoeten.

Page 8: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

6

UBA luistert naar haar leden, peilt hun aandachtspunten en analyseert hun opinies. Op basis hiervan formuleren we duidelijke standpunten die we kenbaar maken aan alle relevante professionele, economische, maatschappelijke en politieke actoren. UBA is dan ook dé gesprekspartner bij uitstek voor media, beroeps- en

sectorverenigingen en overheden.

> UBA PARTICIPEERT • het Centrum voor Informatie over

de Media (CIM) stelt zich tot doel om

op permanente en regelmatige basis

nauwkeurige en betrouwbare gegevens

te leveren, die noodzakelijk zijn voor

de objectieve weergave en de optima-

lisering van de reclamebestedingen in

België. UBA maakt met 6 bestuurders

deel uit van de Raad van Bestuur;

• Conseil Supérieur de l’Audiovisuel

(CSA) is de regulator voor audiovisuele

media in Wallonië en Brussel. UBA is

plaatsvervangend lid in het Adviescol-

lege;

• EFFIE Awards Belgium bekroont

jaarlijks de beste communicatiecam-

pagnes waarvan bewezen is dat deze

effectief gewerkt hebben. Dit is een

samenwerking van ACC, (Associa-

tion of Communication Companies),

STIMA (Stimulating Marketing) en

UBA, waarbij UBA voorzitter is van de

vereniging en verantwoordelijk voor

alle aspecten van de EFFIE jury. UBA

heeft zich in 2011 eveneens financieel

garant gesteld voor EFFIE Awards

Belgium;

• de Jury voor Ethische Praktijken

inzake Reclame (JEP) maakt deel

uit van de Raad voor de Reclame (zie

hieronder) en is een zelfregulerend

orgaan dat onderzoekt of reclame-

boodschappen die verspreid worden

via de media in overeenstemming zijn

met de regels inzake reclame-ethiek.

UBA heeft twee juryleden in de Jury

van Eerste Aanleg en twee juryleden

in de Jury van Hoger Beroep;

• de Raad voor de Reclame (RvR)

promoot de economische en sociale

rol van de Belgische reclamesector en

verdedigt de meerwaarde van publi-

citaire communicatie voor de consu-

ment. UBA draagt bij tot de financie-

ring van de RvR en is ondervoorzitter

van de vereniging;

• de World Federation of Advertisers

(WFA) verdedigt adverteerdersbelan-

gen op Europees en wereldwijd niveau.

Daarnaast is dit een globaal platform

voor kennisuitwisseling.

UBA is, samen met een zestigtal an-

dere nationale adverteerdersverenigin-

gen, lid van deze vereniging en maakt

deel uit van het Executive Committee.

VERTEGENWOORDIGEN

Page 9: UBA Jaarverslag 2011

7

> UBA OVERLEGT INTENSIEF MET

• de Association of Communication

Companies (ACC) voor onderwerpen

die verband houden met de relatie tus-

sen adverteerders en reclamebureaus.

We ontwikkelen en publiceren een

aantal gemeenschappelijke docu-

menten die de samenwerking tussen

adverteerders en reclamebureaus

structureren en vereenvoudigen.

UBA doet eveneens regelmatig een

beroep op individuele ACC-leden voor

het geven van trainingen;

• de United Media Agencies (UMA) voor

alle onderwerpen die verband houden

met de relatie tussen adverteerders en

mediacentrales. Individuele leden van

UMA bekleden een belangrijke rol in

UBA-mediacommissies en staan ga-

rant voor een nauwkeurige en correcte

analyse en interpretatie van mediacij-

fers. Daarnaast doet UBA regelmatig

een beroep op individuele UMA-leden

voor het geven van gespecialiseerde

trainingen in verband met media;

• de verschillende media-associaties,

mediagroepen en mediaregies voor

alle onderwerpen die verband houden

met de respectievelijke media.

De mediaregies nemen ook regelmatig

deel aan de Mediacommissies en zor-

gen eveneens voor gespecialiseerde

trainingen.

Daarnaast neemt UBA contact op met

alle relevante professionele, economi-

sche, maatschappelijke en politieke

spelers rond onderwerpen waarvoor het

belangrijk is om de gezamenlijke stand-

punten van de adverteerders te vertegen-

woordigen en te verdedigen.

Ook heeft UBA haar standpunten meer-

maals uiteengezet tijdens presentaties

voor diverse doelgroepen, onder meer

bij BMMA, Cercle de Wallonie, EHSAL

Management School, Ekonomika Alumni,

KULeuven, Staten-Generaal van de Media

van het Parlement van de Franstalige

Gemeenschap, Mediacommissie van

het Vlaams Parlement, Vrije Universiteit

Brussel, enz...

> UBA GAF EXTRA AANDACHT AAN

• VRT-beheersovereenkomst

2012-2016. Samen met UBA

Mediacommissie TV en het Executive

Committee werd een gedetailleerd

voorstel uitgeschreven en besproken

met de verschillende partijen. Het

standpunt werd vervolgens toegelicht

in de Mediacommissie van het Vlaams

Parlement en heeft een onmisken-

bare invloed gehad op de uiteindelijke

beheersovereenkomst;

• Media-audits zijn belangrijk voor

adverteerders, vooral voor de evalu-

atie en de internationale benchmark

van het medium televisie. UBA is

gestart met overleg met UMA, media-

auditors (Accenture en Ebiquity) en

vertegenwoordigers van mediaregies

om de kwaliteit van de media-audits in

België te verbeteren;

• het bereik van de Nielsen-studie werd

in overleg met UBA uitgebreid met

Cora, Makro en Metro. Hierdoor krij-

gen fmcg-adverteerders (fast moving

consumer goods) een vollediger beeld

van de markt en de marktevolutie;

Op ‘the wall’ in de vergaderzaal bij UBA hangen kadertjes met de logo’s van alle leden.

Chris Van Roey en Jan Vandenwyngaerden

Page 10: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

8

• voor commerciële communicatie van

OTC-producten (geneesmiddelen zon-

der doktersvoorschrift) legde UBA de

eerste beginselen van een autoregu-

leringsstructuur en een autodiscipli-

naire code samen met BACHI (Belgian

Association of Consumer Healthcare

Industry);

• de EFFIE Awards Begium werden

grondig geherstructureerd en de

juryregels zijn hervormd;

• in het kader van de Staten-Generaal

van de Media in het Parlement van

de Franstalige Gemeenschap is UBA

gehoord over het onderwerp ‘Pluralité

des médias et des contenus, fragmen-

tation des audiences, un défi perma-

nent pour les annonceurs’;

• ICANN (Internet Corporation for

Assigned Names and Numbers) keurde

een voorstel goed om nieuwe zoge-

noemde ‘generieke top-level-domeinen’

(gTLD) te creëren. Aangezien dit plan

voor merken ernstige legale en financi-

ele risico’s met zich brengt, publiceerde

UBA hierover een standpunt voor de mi-

nister, de bedrijfswereld en de internet-

autoriteiten. Samen met WFA tekende

UBA bij ICANN protest aan;

• na de overname van SBS bevroeg

UBA zijn leden over de impact van

deze overname. Op vraag van de

mededingingsautoriteiten communi-

ceerde UBA haar standpunt aan de

overheid;

• de implementatie van de Europese

Richtlijn betreffende privacy en elek-

tronische communicatie werd door

UBA van nabij gevolgd. UBA nam hier

een duidelijk standpunt in dat aan de

diverse instanties werd overgemaakt;

• een ontwerp van koninklijk besluit

(KB) stelde voor om complexe vermel-

dingen te verplichten op de communi-

catie voor alle consumentenproducten

die gebruik maken van elektromag-

netische radiogolven, waaronder

mobiele telefoons. UBA formuleerde

een duidelijk negatief advies dat vol-

ledig gevolgd werd door de Sectorraad

Media van de SARC (Strategische

Adviesraad voor Cultuur, Jeugd,

Sport en Media).

> DE STEM VAN DE ADVERTEERDER

In 2012 zal UBA de belangen van de

adverteerders blijven verdedigen en de

positieve rol van commerciële communi-

catie in economie en maatschappij blijven

benadrukken. Daarnaast zal UBA actie

voeren tegen maatregelen die de efficiën-

tie en de effectiviteit van communicatie

ondermijnen. UBA treedt naar voor als

een representatieve en verantwoordelijke

woordvoerder van de adverteerders en als

verdediger van eerlijke, respectvolle en

duurzame commerciële communicatie.

Meer informatie?

Contacteer Chris Van Roey˚, CEO, [email protected]

Op weg naar de jaarlijkse UBA BBQ eind augustus.

Jan Vandenwyngaerden verwelkomt de congres gangers op UBA Trends Day.

Chris Van Roey introduceert de auteur op een UBA Book it event.

Page 11: UBA Jaarverslag 2011

9

Page 12: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

10

> UBA ACADEMYUBA Academy is één van de grote

troeven van het lidmaatschap van

UBA. Onder de noemers Commu-

nication Management College en

Communication Master Classes biedt

ze sterke communicatie-opleidingen

aan. Deze zijn opgezet om de adver-

teerders te helpen bij het ontwikkelen

van hun competenties en om hun

onmiddellijke efficiëntie te verbeteren

in een complexe en permanent ver-

anderende omgeving. De kwaliteit van

de inhoud en van de lesgevers staat bij

de opleidingen centraal. UBA schakelt

enkel erkende communicatie-experts

in die gemotiveerd zijn om op een

interactieve en praktische manier

hun expertise aan de deelnemende

adverteerders door te geven.

Bij UBA is het de gewoonte dat

zowel lesgevers als deelnemers hun

moedertaal spreken, al kunnen goed

tweetalige lesgevers ook vlot afwisse-

len, of Engels spreken. Een passieve

tweetaligheid is dus een basisvereiste

voor de meeste van onze opleidingen.

> COMMUNICATION MANAGEMENT COLLEGEHet erg gewaardeerde Communica-

tion Management College is opgestart

in 2008. Een vierdaagse opleiding

biedt junior verantwoordelijken bij de

adverteerders een brede communica-

tiecursus die hen alle facetten van het

vak leert kennen. Liefst 15 erkende

experts, die allemaal een sterke repu-

tatie hebben in hun domein, staan in

voor de lessen. Kenmerkend voor de

opleiding is dat ze bijzonder concreet

en praktisch gericht is. De lesgevers

larderen hun uiteenzettingen met een

hele reeks sprekende voorbeelden en

actuele case studies. Als ondersteu-

ning wordt ook wat meer theoretische

kennis aangereikt. De deelnemers

doen ook zelf actief mee via het uit-

werken van een aantal praktijkcases.

Het programma loopt over vier

maanden, met één dag opleiding

per maand. Elk jaar vinden twee

cycli plaats: één in de lente en één in

de herfst. In 2011 hebben 70 jonge

communicatieprofessionals met veel

enthousiasme aan het programma

deelgenomen.

EXPERTEN COMMUNICATION MANAGE-

MENT COLLEGE:

• Stéphane Buisseret - CEO AIR

• Hans Cools – Algemeen directeur van

de afdeling Magazines Sanoma Media

Belgium

• Nicolas De Bauw – Directeur Klanten-

beheer Famous

• Patrick De Pelsmacker – Hoogleraar

marketing aan de universiteit Antwer-

pen en de universiteit Gent

• Dominique De Ville – Directeur

Omnicom-MediaGroup/OMD

• Veerle De Vos – Directeur Klantenbe-

heer Mortierbrigade

• Wout Dockx – Mediaman

• Bruno Liesse - Directeur Deepblue

• Bart Lombaerts – Hoofdredacteur

Media Marketing

• Pierre Mathelart – Algemeen directeur

VV-Group (Wanabe, Tayo, ByWanabe)

• Antony Slabinck - CEO LBI

• Stephan Smets – Algemeen directeur

N’lil

• Fons Van Dyck – Algemeen directeur

Think/BBDO

• Dominique Vercraeye - Algemeen

directeur TNS Dimarso en TNS Media

• Kristin Verellen – Partner Peel

The Onion

INFORMERENDeelnemers tijdens een workshop over creativiteit.

Page 13: UBA Jaarverslag 2011

11

> COMMUNICATION MASTER CLASSESDe Communication Master Classes

zijn korte opleidingen van een halve

dag die bedoeld zijn om een bepaald

thema uit te spitten. Elke opleiding

behandelt een specifiek onderwerp en

gaat daar, rekening houdend met de

realiteit van de markt, uitgebreid op in.

De lesgevers zijn geen generalisten,

maar gereputeerde professionals uit

het bedrijfsleven die hun kennis komen

delen. Ze leggen alle evoluties van het

vak uit, presenteren sprekende cases,

geven gouden tips en leggen de nood-

zakelijke stappen uit om het thema aan

te pakken. De deelnemers krijgen een

schat aan informatie die ze dadelijk in

de praktijk kunnen omzetten.

Het aantal inschrijvingen per sessie is

beperkt om de uitwisseling van ideeën

zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Om te beantwoorden aan de groeiende

nood aan opleidingen voor de

marketing- en communicatieprofes-

sionals heeft UBA Academy het

aanbod uitgebreid. In 2011 zijn 12

sessies georganiseerd, waaraan 200

professionals hebben deelgenomen.

• Hoe vergoed ik mijn agentschap?

Marc Frederix – Nationale Loterij - 24/03

• Presenteren met pit.

Sylvie Verleye - 26/04

• Hoe maximaliseer ik de relatie met

mijn mediabureau?

Gino Baeck – Mindshare en Laura Bus-

selot – Zenith - Optimedia - 17/05

• Hoe geef ik een goede briefing? Anne-

Françoise Piette – Eurostar en Bert

Denis – TBWA - 09/06

• Hoe kan ik de sociale media in mijn B2C

communicatie integreren?

Bert Van Wassenhove – Ibert - 13/09

• Wettelijke aspecten van de

communicatie – Auteursrechten en

communicatiecontract.

Koan – Advocaten Andries Hofkens &

Olivia Battard - 29/09

• Hoe integreer ik sociale media in mijn

B2B-communicatie ?

Bert Van Wassenhove – Ibert - 04/10

• De inzet van een geïntegreerde

marketingcommunicatie begrijpen.

Sylvie Bové – Velvet Agency - 14/10

• Een mediaplan leren begrijpen en

evalueren. Wout Dockx – GRP - 14/10

• Hoe kan ik de impact van mijn com-

municatie meten? Dominique Vercraeye

– TNS Media - 28/10

• Hoe kan ik de efficiëntie van mijn spon-

soringacties verhogen?

David Sempels – AB Inbev - 08/12

• Online mediaplanning begrijpen in de

praktijk.

Hugues Rey – Havas Media - 08/12

• Hoe omgaan met journalisten en een

interview voorbereiden?

Frank Van Oss - OIC - 13/12

Op 29 november 2011 vond een eer-

ste bijzonder succesrijk ‘in company’

Communication Master Class plaats bij

Belgacom, waar 34 medewerkers van de

departementen communicatie en marke-

ting deelnamen aan de Master Class rond

‘De stappen van een goede briefing’.

AANBOD NOG RUIMER IN 2012

In mei 2011 werd het UBA Team versterkt

met een training manager, Anne-Sophie

Vilain, die zich toegelegd heeft op de

sterke uitbreiding van het aanbod oplei-

dingen. Ons nieuw opleidingsprogramma

werd gelanceerd in september 2011. We

behandelen nu nagenoeg elk aspect van

het communicatievak en de frequentie

werd opgevoerd naar één opleiding per

week (buiten verlofperiodes).

De opleidingen zijn een ideale manier om te leren van collega-adverteerders.

Deelnemers worden uitgenodigd om hun visie te geven op de nieuw verworven kennis.

Page 14: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

12

Het aanbod in 2012 is dus zeer ruim en

biedt een brede waaier van opleidingen

in de volgende domeinen: strategie,

agentschapsrelaties, media, metingen,

deontologie, vaardigheden, communica-

tie, Media Xperience.

Al deze opleidingen zijn inbegrepen in het

lidgeld voor UBA-leden. Niet-leden zijn

eveneens welkom en betalen 300 euro

voor de Communication Master Classes

(een halve dag) en 2.400 euro voor het

Communication Management College

(4 dagen).

NIEUW IN 2012

De Media Xperiences, sessies die binnen

de media zelf georganiseerd worden. Eén

vrijdag per maand nemen we een kijkje

achter de schermen van een medium en

deelnemers nemen actief deel aan het

creatieproces van het medium.

Het volledige programma is beschikbaar

op www.ubabelgium.be. Het programma

evolueert volgens de actualiteit en de

noden van de adverteerders en wordt

dus regelmatig bijgewerkt.

KWALITEITSGARANTIE

Elke opleiding wordt minutieus voorbe-

reid en de deelnemers krijgen ook de

kans om hun evaluatie te geven, zowel

naar inhoud als naar het dynamisme en

de aanpak van de spreker. Voor een over-

zicht van getuigenissen van de deelne-

mers verwijzen we naar de site van

UBA en de rubriek ‘Het woord aan

de deelnemers’.

KERNCIJFERS VAN UBA ACADEMY

In 2011 volgden 70 jonge communicatieprofessionals het Communication Management College en 200 deelnemers de Master Classes.

Sterke stijging in aantal Master Classes:

Kristin Verellen van Peel the Onion, één van de sprekers van de opleiding voor junior medewerkers.

Een aandachtige deelnemer. Op het einde van de opleiding ontvangen de deelnemers een certificaat.

8 Master Classes

14 Master Classes

2010 2011 2012

NIEUW

7 Media Xperiences

26 Master Classes

Meer info over onze opleidingen?

Contacteer Anne-Sophie Vilain, Training Manager, [email protected]

Page 15: UBA Jaarverslag 2011

13

> UBA PUBLICATIESADVERTISER GUIDELINES

Uit de samenwerking tussen adverteer-

ders onderling en met vakorganisaties

groeit vaak de behoefte om bepaalde

informatie te bundelen in een gids of

handleiding. Die zijn dan het resultaat

van gezamenlijk werk geleverd tijdens

een UBA Werkgroep (zie hoofdstuk

uitwisselen).

Onze UBA Advertiser Guidelines zijn

talrijk en overkoepelen uiteenlopende on-

derwerpen. Zo publiceerden we in 2011:

• in-store communication;

• communication agency contract;

• communication agency evaluation.

Een greep uit eerder uitgegeven publicaties:

• remuneratiegids;

• the client brief;

• digital marketing contract;

• media audit;

• gedragscode voor bureaucompetities.

In 2012 werken we o.a. aan volgende gidsen:

• Social Media, hefbomen van een geïn-

tegreerd communicatieplan;

• evaluatiegrid voor sponsoringprojecten;

• Employer Communication: wat en

waarom;

• meting van de impact van in-store

communication.

Bovenstaande gidsen zijn slechts enkele

van de vele documenten en presentaties

die UBA-leden kunnen raadplegen via onze

website. We publiceren er niet enkel onze

eigen gidsen, maar ook die van vakvereni-

gingen zoals de WFA (World Federation of

Advertisers) en de EACA (European

Association of Communication Agencies)

die de steun van UBA krijgen.

Het volledige overzicht vindt u op onze

website bij Informeren/Publicaties. Alle

gidsen zijn gratis downloadbaar voor leden.

UBA WEBSITE, UBA E-NEWS EN SOCIALE

MEDIA

Onze website is een belangrijk instru-

ment waarmee we onze leden op de

hoogte houden en met hen communice-

ren. UBA-leden weten dat alle relevante

informatie er te vinden is: de agenda

van alle UBA activiteiten, opleidingen en

vergaderingen, verslagen en presentaties

en tal van nuttige gidsen.

UBA WEBSITE

Elke medewerker van een bedrijf dat lid

is bij UBA, krijgt een persoonlijke login en

paswoord. Waarom inloggen op UBA-

website? De voordelen om in te loggen

op de website zijn talrijk:

• u hebt toegang tot de informatie die

voorbehouden is voor UBA-leden;

• als u zich wilt inschrijven voor een

event of opleiding, hoeft u uw per-

soonsgegevens niet meer in te vullen

en hebt u automatisch recht op de

ledenprijs;

• u doet een beroep op UBA Services

voor onder meer juridisch advies

(UBA Legal Line), media-informatie

(UBA Media Glance) en het posten van

open jobs (UBA Job Line);

• u downloadt UBA Advertiser

Guidelines;

• u raadpleegt de verslagen van Media-

commissies, Werkgroepen en Expertise

Centers;

• u kunt uw gegevens altijd en overal

beheren, en dus een adresverandering,

nieuw e-mailadres of nieuwe functie

invoeren;

• ook uw paswoord veranderen is heel

eenvoudig.

UBA E-NEWS

Via de e-news, die verschijnt op het ritme

van de actualiteit, houden we onze leden

op de hoogte van de weetjes uit de sector

UBA-leden kunnen via de website ‘Advertiser Guidelines’ downloaden over uiteenlopende onderwerpen.

UBA website houdt u op de hoogte van de activiteiten, opleidingen en weetjes uit de sector.

Page 16: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

14

en berichten we over exclusieve voor-

delen zoals gratis plaatsen voor evene-

menten of opleidingen. Ook onze events,

opleidingen en vergaderingen worden

erin aangekondigd. Om de e-news te ont-

vangen volstaat het dat we uw contactge-

gevens opnemen in onze database.

SOCIALE MEDIA

twitter.com/ubabelgium

be.linkedin.com

www.flickr.com/photos/ubabelgium

www.youtube.com/user/uba6009

www.ubabelgium.be/uba/view/nl/rss

> UBA SERVICESDeze eerstelijnsdiensten beantwoorden

aan reële behoeften van onze leden-

adverteerders.

UBA LEGAL LINE

UBA Legal Line geeft eerstelijns legaal

advies. Elke adverteerder heeft wel eens

een prangende vraag over regelgeving of

wettelijke en juridische aspecten. Dankzij

onze samenwerking met de advocaten-

associatie KOAN kunnen we snel een

eerste antwoord bieden. Vragen worden

strikt vertrouwelijk behandeld.

UBA MEDIA GLANCE

Soms is het handig om snel een inzicht te

krijgen in mediabestedingen die relevant

zijn voor uw bedrijf. UBA Media Glance

geeft eerstelijnsinformatie over media-

bestedingen in België. Daarvoor doen

wij een beroep op de MDB-databank.

MediaXim biedt online toegang tot een

gedetailleerde databank van reclame-

investeringen in de Belgische above-

the-line media. Investeringen kunnen

per sector, per adverteerder en zelfs per

merk worden geanalyseerd.

Een greep uit de opzoekingen die wij voor

u kunnen doen:

• hoeveel werd er het afgelopen jaar

geïnvesteerd in mijn sector?

• wat is mijn share of voice in de markt?

• wat is de evolutie van de bestedingen

in vergelijking met de voorgaande

jaren?

• in welke media/titels adverteren mijn

concurrenten?

UBA JOB LINE

Dankzij UBA Job Line kunnen onze

leden-adverteerders hun openstaande

marketing- en communicatiejobs online

plaatsen op UBA-website.

UBA-website wordt bezocht door vak-

organisaties, werkzoekenden en alle in

marketing en communicatie geïnteres-

seerde professionals. De jobs zijn niet

alleen zichtbaar op onze website maar

worden ook gepromoot via onze e-news-

letter en via UBA-twitter.

ANDERE LEDENVOORDELEN

• UBA-leden krijgen regelmatig de

kans om gratis tickets te ontvangen

voor evenementen of opleidingen van

andere organisaties;

• UBA-leden krijgen korting als ze een

abonnement wensen te nemen op

Pub Magazine of Media Marketing;

• UBA-leden krijgen korting als ze ge-

bruik willen maken van de sprekers-

dienst ‘Read My Lips’.

Meer weten over onze diensten en voordelen?

Contacteer Kristin Hannon, Communication & Loyalty Manager, [email protected]

UBA is sinds 2010 actief op sociale media via Twitter, Flickr en Linkedin.

Benieuwd wie ingeschreven is voor UBA Summer BBQ? U komt het te weten via onze Web App voor smartphone.

UBA Job Line geeft een overzicht van de open jobs bij de leden-adverteerders.

Page 17: UBA Jaarverslag 2011

15

UBA hecht veel belang aan het opbouwen en uitwisselen van communicatie- en media-expertise. Regelmatig overleggen we met onze leden, wisselen we ‘best-practices’ uit en formuleren we standpunten die de mening van de adverteerders weergeven.

> MEDIACOMMISSIESIn de Mediacommissies (TV, Press –

Radio – Out of Home (PRO), Digital &

Mobile) volgen adverteerders en externe

mediaspecialisten de trends en evoluties

in de media. Ze bespreken opportunitei-

ten en macro-economische evoluties.

Voor UBA-leden zijn deze vergaderingen

een ideale gelegenheid om de actualiteit

binnen de mediasector op de voet te vol-

gen en er zelfs op te anticiperen. Tijdens

deze meetings kunnen UBA-leden hun

mediakennis verder uitbouwen en de

wijzigingen op de markt identificeren en

analyseren. We bespreken ook manieren

om de ROI te meten en volgen de macro-

economische evolutie van het bereik en

de kosten. Deze commissies zijn sinds

jaar en dag een uniek ontmoetingsplat-

form waar adverteerders en media open

met elkaar spreken over kansen en

toekomstige uitdagingen.

Meten is weten. Daarom publiceerde

UBA in 2011 de kerncijfers van ‘Media-

investeringen 2010 in België’. In deze

publicatie werden de kerncijfers van de

above-the-line-media in België uitvoerig

besproken.

Daarnaast werd een analyse toegevoegd

over de correlatie tussen de economische

groei en de media-investeringen.

De cijfers zijn gebaseerd op publiek

toegankelijke gegevens van de CIM,

van ComScore en van het Federaal

Planbureau. De update van deze

publicatie met de mediacijfers van 2011

vindt u vanaf p.24.

MEDIACOMISSIE TV

De Mediacommissie TV ondersteunt de

ontwikkeling van een gezond en innove-

rend televisielandschap van hoogstaande

kwaliteit. Ze heeft daarbij oog voor

alle aspecten die nodig zijn om tot een

evenwichtig medialandschap te komen.

Naast het behoud van de kwaliteit van het

bereik en van de dekkingsdoelstellingen,

volgen we ook de evoluties zoals digitale

televisie en uitgesteld kijken. We bespre-

ken de nieuwste televisietrends (interac-

tieve televisie, nieuwe formats, nieuwe

spelers, enzovoort), de samenwerking

tussen de marktspelers, de aspecten van

een duurzame concurrentie en we maken

technische en financiële analyses.

UITWISSELEN Deelnemers aan de Mediacommissie TV gaan in debat met mediaspecialisten.

Page 18: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

16

Enkele realisaties in 2011:

- analyse van trends en macro-

economische ontwikkelingen in het

Belgische audiovisuele landschap;

- debat over en met de themazenders:

toegevoegde waarde, specifieke doel-

groep en efficiëntie ;

- gebruik van digitale media in België

en impact van de nieuwe technolo-

gieën en toestellen op het business-

model van de televisiezenders : visie,

media-ervaring, gedachtewisseling

over de integratie van de verschillende

geomarketingapplicaties;

- opvolging van de problematiek van de

media-audits;

- debat over de volgende etappes in de

alliantiecontracten en rond het nieuwe

beheerscontract van de VRT;

- nieuwe vooruitzichten van de CIM en

evolutie van de studies;

- visie en verwachtingen rond het

televisielandschap in 2012: debat met

de verschillende topmensen van de

televisiezenders en de regies voor

televisiereclame.

Hoe zal het televisielandschap in 2012

evolueren ?

- de versnippering blijft aanhouden.

Er komen immers steeds meer gespe-

cialiseerde nichezenders, terwijl er te-

gelijk sterke zenders worden opgericht

die mikken op een groot publiek en

een uitbreiding van hun doelgroepen;

- de zenders en de regies herbekijken

hun structuur. Televisiereclame wordt

verkocht via nieuwe creatieve benade-

ringen rond de programmering en de

redactionele inhoud en rond het feit

dat die ook digitaal beschikbaar zijn.

Dat heeft impact op de verkoop en de

aankoop, maar ook op de graadme-

ters en de tracking. Televisie wordt

geïntegreerd in andere media en biedt

adverteerders zo de mogelijkheid om

zeer precieze contacten met de kijkers

te combineren met een brede dekking;

- de massale toename van het aantal

abonnees op digitale kanelen kan ervoor

zorgen dat het interactieve karakter nu

in een mature fase komt en vergroot de

contactkansen met de kijkers;

- de investeringen in kwaliteitsprogram-

ma’s, om op die manier te beantwoor-

den aan de marktverwachtingen rond

diversiteit, blijven behouden.

MEDIACOMMISSIE PRESS - RADIO - OUT

OF HOME

De Mediacommissie Press – Radio –

Out of Home buigt zich over alle aspec-

ten van print-, radio- en Out of Home-

reclame. Ze heeft met name oog voor

de efficiëntie en de toegevoegde waarde

van deze reclame. Deze commissie wil

eveneens een vernieuwend kwalitatief

kader scheppen om het aantal lezers en

de kijk- en luistercijfers te meten.

Enkele realisaties in 2011:

- studies en praktijkvoorbeelden rond

de combinaties print/radio en nieuwe

media;

- debat en voorstelling van adverteer-

derscases over de impact en de

toegevoegde waarde van pers, radio,

out of home en een combinatie van die

drie kanalen met digitale kanalen;

- de toekomst van de informatiemaga-

zines en de plaats van de reclame in al

die bestaande (en toekomstige) media;

- overzicht van de jongste ontwikkelin-

gen, resultaten en toekomstige trends

rond de CIM persstudie;

- toekomst van radio, print en out of

home: visie en verwachting van de

media-experts.

Denis Masquelier, RTL Belgium.

Thierry Tacheny, SBS Belgium.

Ben Jansen, Vlaamse Media Maat-schappij.

Mark Coenen, VRT.

Yves Gerard, Regie Media Belge.

Enkele deelnemers aan het debat over het televisielandschap in 2012 tijdens de Mediacommissie TV.

Page 19: UBA Jaarverslag 2011

17

Hoe zullen deze media in 2012

evolueren ?

- de verschuiving van offline naar online

blijft voortduren en de betrokken

spelers zetten structuren op om de

crossmediale inhoud en commerciële

aanbiedingen te beheren;

- er zullen steeds meer aanbiedingen

komen voor digitale mogelijkheden

rond print en radio;

- er komen nieuwe methodologieën

voor het meten van print online en

offline;

- er komen ook nieuwe communicatie-

vormen voor affichage.

MEDIACOMMISSIE DIGITAL & MOBILE

De Mediacommissie Digital & Mobile

buigt zich over de integratie en het ge-

bruik van digitale en mobiele communi-

catie in een modern communicatieplan.

Daarnaast bestudeert ze de ontwikkelin-

gen en de vele innovatiemogelijkheden in

dit medium. Voorts heeft ze oog voor de

evolutie van de investeringen, het bereik

en de meetstandaarden. Daarbij focust

ze specifiek op de definitie van de KPI’s

die het mogelijk maken om een verband

te leggen tussen de communicatie- en

businessdoelstellingen.

Enkele realisaties in 2011:

- overzicht van de jongste evoluties rond

tracking van gegevens, analyse van de

prestaties en ROI-instrumenten;

- analyse van de laatste resultaten van

de online bereikcijfers van Metriweb

en Metriprofile;

- reflectie rond en definitie van KPI’s

voor digitale, mobiele en sociale

media;

- analyse en praktijkcases rond de toe-

gevoegde waarde van communicatie

in het mediaplan;

- voorstelling van de nieuwe trends en

ontwikkelingen rond digitale, mobiele

en sociale media: overzicht van de

laatste sleutelcijfers van de media-

investeringen;

- debat met Facebook over de nieuw-

ste kansen op het vlak van digitale,

mobiele en sociale media;

- overzicht van ‘location based apps’

en ’near feald communication’:

hype of echte toegevoegde waarde

voor de adverteerders?

- voorstelling van de resultaten van een

studie over de houding van de consu-

ment ten aanzien van iPad, paid-book,

enz…, geïllustreerd met praktijkvoor-

beelden;

- kansen rond mobiele en sociale appli-

caties en analyse van hun prestaties

via enkele praktijkvoorbeelden;

- stand van zaken rond ‘interest-based

advertising’ en ‘retargeting’;

- overzicht en benchmark rond search-

en abonneeconcepten.

Hoe zullen digitale media & mobile in

2012 evolueren ?

- de digitale en mobiele markt evolueert

heel snel met daarbij met name een

grote vooruitgang voor e-commerce

en video’s;

- de markt moet zich blijven structure-

ren, zowel op het niveau van de regies

als van de commerciële aanbiedingen,

maar zeker ook in het domein van de

trackings en de gouden standaard die

de opvolging en het meten van het be-

reik, de prestaties en de ROI mogelijk

moeten maken;

- ‘Interest-based advertising’ blijft

vooruitgang boeken, net als de instru-

menten en oplossing voor geomar-

keting en geolocalisatie. Tegelijkertijd

moeten we aandacht hebben voor de

Europese en Belgische wetgeving die

de e-privacy omkadert.

Luc Van Wichelen, Kraft (Voorzitter Mediacommis-sie TV).

Patrick Steegmans, Nationale Loterij.

Page 20: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

18

> INTEGRATED COMMUNICATION BOARD (ICB)

De voorzitters en vice-voorzitters van

de Mediacommissies en de Expertise

Centers vergaderen twee keer per jaar

om de doelstellingen en actieplannen van

de verschillende UBA-overlegplatformen

op elkaar af te stemmen.

Enkele realisaties in 2011:

- vergadering samen met het Executive

Committee van UBA om het uitwis-

selen van ideeën rond specifieke dos-

siers te versterken en de prioriteiten

van de overlegplatformen te verduide-

lijken;

- opzetten van het proces rond de ver-

nieuwing van de voorzittersmandaten

voor de Mediacommissies Press –

Radio - Out of Home in 2011, Digital &

Mobile in 2012, TV in 2013;

- voorstelling van UBA-strategie

2012-2015 en van het

businessplan 2012.

> EXPERTISE CENTERSDe Expertise Centers behandelen

specifieke communicatieonderwerpen.

Adverteerders en externe specialisten

buigen er zich over de recentste trends

en ontwikkelingen in de sector. Tijdens de

vergaderingen wisselen de deelnemers

hun ervaringen uit en kunnen ze rond

specifieke thema’s hun adviezen geven.

RESEARCH – CONSUMER MANAGEMENT

INSIGHTS

- overzicht van en debat rond de

ontwikkeling van marktstudies op de

Belgische markt;

- kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie

van de studiebureaus;

- debat over de kwaliteit van het rekru-

teringsproces van panels;

- sensory marketing, een manier om de

consumentenervaring te beïnvloeden:

impact van geurmarketingtechnieken

op de houding en het gedrag van de

consument;

- reputatie- en MVO-management: hoe

en wanneer starten met merkimago,

het imago van het bedrijf, het opzetten

van een MVO-communicatiestrategie

en het meten ervan;

- UBA Trends Day: ‘Be Authentic! Look

at the human side of brands’;

- analyse van nieuwe researchtrends:

kwalitatieve studie van neuromarke-

ting, meten van emoties, co-creatie,

en implementatie van de resultaten in

de communicatiestrategieën.

RESEARCH - PANELS

- opvolging van de jongste ontwikke-

lingen: project ‘out of home’ ‘Petrol

Station Monitor’, methodologie van

de GfK-panels, correlatie tussen de

mediakeuze en het aankoopgedrag;

- debat en analyse over de verschillende

scenario’s over de plaats van het ge-

neesmiddelen panel en integratie van

Makro/Metro/Cora in het voedingsuni-

versum in juni 2012;

- debat over de verschillende UBA-

standpunten over het opnemen van

nieuwe winkels in de panels;

- discussie over de methodologie om de

efficiëntie van de techniek van de

‘gratis producten’ te meten;

- ontwikkelingen rond de metingen van

de hard discounters (per maand, op

3 tot 5 jaar, key drivers) en rond de ge-

bruikte wegingsfactoren om de impact

op category management te meten;

Nathalie Hublet introduceert de sprekers tijdens de UBA Trends Day.

Het thema van UBA Trends Day in 2011 was authenticiteit.

Deelnemers aan het Expertise Center Social Media.

Page 21: UBA Jaarverslag 2011

19

De Mediacommissie TV vergadert 4 keer per jaar.

- oprichting van een ad hoc werkgroep

die belast is met de analyse van de

problematiek van de kwaliteit van

de panels.

SPONSORING & EVENT COMMUNICATION

- opzetten van een kader voor het eva-

luatieproces van sponsoringprojecten:

afronden en testen van een evaluatie-

rooster dat gebaseerd is op een model

rond de return op de doelstellingen;

- opzetten van een wegings- en rap-

porteringssysteem, gebaseerd op

de kostenanalyse per contact, per

commerciële lead en per uitgenodigde

gast, zodat het mogelijk is evene-

menten over verschillende jaren met

elkaar te vergelijken;

- interactieve sessies ‘Experience on

the grill’ met organisatoren van evene-

menten en adverteerders die actief

zijn in de sectoren sport, muziek en

cultuur om een gedetailleerde analyse

over de Belgische sponsoringmarkt

met elkaar te delen.

POINT-OF-SALES COMMUNICATION

- opzetten van een gedragslijn rond

in-store communicatie: definitie van

een standaard, belangrijkste succes-

factoren en opstellen van tien gouden

regels voor in-store communicatie;

- debat in diverse sectoren (food, non

food, retail) over de visie rond en de

efficiëntie van in-store communicatie:

benadering, integratie in het alge-

mene marketingplan, impact op het

gedrag van de consument, do’s en

don’ts en succesfactoren;

- ontwikkelingen en jongste trends rond

het meten, de ROI en de efficiëntie van

in-store communicatie;

- analyse en opzetten van een eerste

project rond een kwantitatieve en

kwalitatieve meting over de impact

van POS-materiaal binnen een welbe-

paalde categorie en bij een welbe-

paalde speler uit de distributiesector;

- voorstelling van de resultaten van

een studie over de impact van POS-

materiaal packaging, en category

management op OTC- (over the counter,

geneesmiddelen zonder voorschrift)

en verzorgingsproducten. Toepassing

van de basisregels rond verpakking van

fmcg-producten op de gezondheidszorg.

RESPONSIBLE COMMUNICATION

- ideeënuitwisseling over het opzetten

van een duurzame communicatiestra-

tegie bij UBA;

- voorstelling van de recentste trends in

verband met duurzame communicatie;

- uitwisseling van ervaringen over het

vertalen van een duurzame bedrijfs-

strategie in een communicatieplan;

- voorstelling van de strategie en het

communicatieplan van een afvalver-

werkingsbedrijf.

EMPLOYER COMMUNICATION

- oprichting van een Expertise Center

rond Employer Communication om de

band tussen het ‘menselijke kapitaal’

en de waarden van een onderneming

in kaart te brengen en te versterken;

- ontwikkelingen en laatste trends in

Employer Communication;

- debat over engagement, participa-

tie, customer/employer branding en

responsabilisering;

- definitie van Employer Communi-

cation: terminologie, toegevoegde

waarde, doelstellingen;

- bespreking van interne en

externe drivers voor een Employer

Communicationstrategie.

Page 22: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

20

SOCIAL MEDIA

- analyse en evaluatie van een beleid

voor sociale media: sleutelelementen

en voorbeelden;

- gebruik van sociale media als opvol-

gingsinstrument voor de conversatie

met de klanten en meting van de

impact ervan op de merkstrategie van

producten en diensten in B-to-B en

B-to-C;

- strategie rond sociale media en be-

heer ervan: ‘Think Global, Act Local’,

hoe kan men er zich van verzekeren

dat de lokale en internationale strate-

gieën consistent zijn?

- ideeënuitwisseling tussen en best

practices van adverteerders uit ver-

schillende sectoren.

> TIJDELIJKE WERKGROEPENDe werkgroepen van UBA bestuderen ad

hoc onderwerpen en problemen die ken-

merkend zijn voor de communicatiesec-

tor. Dit leidt veelal tot de publicatie van

een ‘UBA Advertiser Guideline’. Het gaat

om aanbevelingen, praktische gidsen,

gedragslijnen, typecontracten en andere

publicaties waarvan de conclusies ook

gedeeld worden tijdens de opleidingen

van UBA Academy.

COMMUNICATION AGENCY CONTRACT

Dit UBA/ACC contract bevat voor elke

communicatiediscipline de basisprin-

cipes van de samenwerking tussen

bureaus en adverteerders. Het geeft een

modern en flexibel referentiekader dat in

de lijn ligt van de gewoonten in de sector.

Het geeft eveneens een overzicht van wat

voor de betrokken partijen vereist is voor

een goede relatie. Er zitten verschillende

luiken in: algemene voorwaarden, rech-

ten en plichten van elke partij, onderwer-

pen die regelmatig aanleiding geven tot

discussies zoals de exclusiviteitsnoties,

de betalingsvoorwaarden en de goedkeu-

rings- en evaluatieprocedures. Ook de

regels rond deelnames aan wedstrijden

en de principes rond het vertrouwelijke

karakter van informatie komen aan bod.

AGENCY EVALUATION

De evaluatie van de relatie tussen bu-

reaus en adverteerders werd opnieuw

geanalyseerd om op een objectieve

manier van beide kanten de rol, de ver-

wachtingen en de verantwoordelijkheden

te verduidelijken. Dat resulteerde in een

praktische gids, opgesteld door UBA en

ACC, die de markt een aantal referentie-

punten en gedragslijnen wil aanreiken

op basis van enkele basisprincipes. Een

efficiënte evaluatie moet op regelmatige

basis gebeuren, en dit van beide kanten

op een objectieve manier. De bijhorende

excelbestanden kunnen bij elke evaluatie

aan de noden worden aangepast.

ADVERTISING & CHILDREN / HEALTHY -

LIFESTYLE

Twee keer per jaar maakt UBA een

update van de internationale, Europese

en nationale ontwikkelingen in het

dossier ‘Kinderen en reclame’ voor de

betrokken leden. Daarbij gaat onder meer

aandacht uit naar de laatste discussies

bij de Verenigde Naties, de aanbevelingen

van de Wereldgezondheidsorganisatie

rond voeding en vrijwillige initiatieven

uit de reclamesector om ten aanzien

van kinderen en jongeren tot een

verantwoordelijke communicatie te

komen.

Folke Lemaitre (Engagor) tijdens het Expertise Center Social Media van mei 2011.

Meer info?

Contacteer Nathalie Hublet, Media Manager, [email protected]

Page 23: UBA Jaarverslag 2011

21

Met een steeds grotere interesse en steeds meer aanwezige leden zijn UBA-evenementen uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats waar de Belgische communicatiecommunity contacten legt en ideeën uitwisselt.

Het gaat hard. Al onze evenementen zijn

nu weken op voorhand volledig uitver-

kocht. En de vraag wordt steeds groter.

We voelen de druk, maar we willen onze

evenementen ook exclusief en vooral

kwalitatief houden. Daarom beperken we

het aantal deelnemers en focussen we op

vernieuwende locaties en formules.

Die worden trouwens uitstekend ge-

smaakt, zoals ook blijkt uit de resultaten

van onze peilingen. Met onze events

willen we een sterke en efficiënte com-

munity bouwen, dat communicatiepro-

fessionals de kans biedt om optimaal te

netwerken.

> UBA SUMMER BBQ Op 30 augustus organiseerde UBA in

de Ferme de Bilande in Lasne voor 558

communicatieprofessionals een bijzonder

geslaagde zomerbarbecue. De mojito

vloeide rijkelijk, er werd met smaak

gegeten en volop genetwerkt.

> UBA TRENDS DAY Op 6 oktober vond de zevende editie van

UBA Trends Day plaats. Dit seminarie

bracht de laatste trends en inzichten in

kaart rond de consumentenevolutie, de

media- en communicatietechnieken en

de researchtechnieken. Internationale en

nationale sprekers gaven in een positieve

en interactieve sfeer adverteerders, com-

municatieprofessionals en een vijftigtal

communicatiestudenten inzicht in de

nieuwste evoluties. In 2011 woonden 395

deelnemers UBA Trends Day bij, gelijk

verdeeld over leden en niet-leden. Zowel

over de organisatie en de communicatie

als over de locatie, de catering en de net-

working waren de deelnemers uitermate

positief. Velen stipten ook aan dat de

organisatie elk jaar professioneler wordt.

EVALUATIE395 deelnemers (50% adverteerders)

Sprekers en inhoud: 74,3% (zeer) goedCommunicatie: 93,1% (zeer) goedOrganisatie: 94,9% (zeer) goedLocatie: 77,6% (zeer) goedCatering: 87,1% (zeer) goedNetworking: 79,5% (zeer) goed

ONTMOETEN UBA evenementen zijn vaak weken op voorhand volzet. Snel inschrijven blijft dus de boodschap.

Page 24: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

22

Will Goodhand , BrainJuicer

Henry Mason, trendwatching.com

Jody Turner, CultureofFuture.com

PROGRAMMA

• ‘Why being a human brand will mean

your world won’t end in 2012?’

by Henry Mason, Head of Market

Research & Trend Analysis at

trendwatching.com

• ‘The future of branding is human:

How can human cultural trends help

in disruptive times? by Jody Turner,

Future Strategist and Founder of

CultureofFuture.com

• ‘Humanifasto: How marketeers can

reconnect with consumers by adding

realness?’ by Joeri Van den Bergh,

Managing Partner and co-Founder

of InSites Consulting and Lionel

Benbassat, Marketing & Brand

Director, Eurostar Group Ltd.

• ‘Human beings are feeling machines

who think: How can emotional brands

inspire research?’ by Will Goodhand,

Juicy Evangelist, BrainJuicer London

• ‘Tanja for Cap48: a true story is a suc-

cess story’ by Tanja Kiewitz, Top Model

for Cap48 campaign and Graphic

Designer at Air, Johan Stockmann,

Partnership and Communication

Director Cap48 RTBF.

Agenda 2012

CEO Breakfast ............................................................................................................................................. 10/05/2012

EFFIE Award Ceremony ..................................................................................................................... 12/06/2012

UBA Summer BBQ .................................................................................................................................. 30/08/2012

UBA Trends Day ......................................................................................................................................... 04/10/2012

UBA Xmas Lunch ...................................................................................................................................... 13/12/2012

> NIET TE MISSEN IN 2012:

Henry Mason

Op basis van de nieuwe trends, maakte

Henry ons duidelijk hoe merken men-

selijker worden, hun persoonlijkheid

creëren en sympathie opwekken om

consumenten op een persoonlijke en in-

novatieve manier te bereiken.

Jody Turner

Jody verklaarde waarom we tijden van

belangrijke veranderingen doormaken,

die nieuwe gedragingen vereisen, waarbij

futuremapping een uitzonderlijke kans is

voor merken.

Joeri Van den Bergh & Lionel Benbassat

Adverteerders moeten opnieuw in

contact treden met hun consumenten.

Joeri en Lionel hebben de percepties

van consumenten omtrent merken die

zich menselijke en authentieker opstel-

len vertaald, op basis van hun exclusieve

Trends Day-enquête.

Will Goodhand

Will vertelde ons over de enorme

mogelijkheden van de emotionele kant

van onze hersenen, waardoor we beter

begrijpen hoe mensen beslissen wie ze

willen zijn.

Tanja Kiewitz & Johan Stockmann

Gewapens met de bekroonde campagne

van Cap48, toonden Tanja en Johan ons

aan dat een sterke en efficiënte commu-

nicatie merken kan helpen menselijker

te zijn.

Page 25: UBA Jaarverslag 2011

23

Joeri Van den Bergh

> UBA BOOK IT UBA Book it is een evenement waarop we

de auteur van een recent spraakmakend

boek over marketing en communicatie

uitnodigen om ons tussen 8 en 9 uur,

tijdens het ontbijt, bondig over de inhoud

te vertellen en om op de vragen van de

deelnemers te antwoorden. Deelnemers

krijgen een ontbijt en het boek mee naar

huis.

BOOK IT JOERI VAN DEN BERGH

De eerste UBA Book it van 2011 vond

op 16 maart plaats met Joeri Van den

Bergh, auteur van ‘How cool brands

stay hot’. Het boek gaat over de manier

waarop merken met de nieuwe generatie

consumenten communiceren. Op basis

van diepgaande research geeft de auteur

vijf cruciale ingrediënten die succesvolle

jongerenmerken gebruiken en die adver-

teerders kunnen helpen om hun merk

efficiënt te promoten bij deze nieuwe

generatie.

De 50 deelnemers kregen niet alleen

uitleg bij het boek door de auteur, maar

ook een ontbijt, de mogelijkheid om te

netwerken en een exemplaar van het

boek.

BOOK IT CLO WILLAERTS

Op 5 april kwam internetspecialiste

Clo Willaerts aan de hand van haar boek

‘Conversity Model’ en een indrukwek-

kende reeks sprekende voorbeelden aan

56 deelnemers uitleggen welke impact de

sociale media hebben op de business en

het personeelsbeleid van de bedrijven.

BOOK IT JO CAUDRON

Op woensdagochtend 26 oktober was Jo

Caudron bij ons te gast. Voor een geboeid

publiek van 20 deelnemers ging hij aan

de hand van zijn boek ‘Media Morgen’

in op de vraag of de klassieke media de

radicale impact van internet, sociale en

mobiele media zullen overleven.

UBA XMAS LUNCH

De kerstlunch blijft zijn reputatie als hét

top-netwerking-evenement voor de com-

municatiesector eer aandoen.

Na de 900 deelnemers van 2009 en de

1.120 deelnemers in 2010, beslisten we

in 2011 om het aantal deelnemers te

beperken tot 1.000, om zo maximaal de

kwaliteit en de networkingopportuniteiten

te kunnen blijven garanderen.

Op 15 december beleefden ze in de Wide

Gallery in Vorst een echte topdag. Het

evenement bekroonde ook de ‘Advertiser

Personality of the Year’ en die eer viel

Philippe Wallez (General Manager

Marketing – ING) te beurt.

Ook de twee Xmas bags met producten

van adverteerders verdienen een vermel-

ding omdat alle deelnemers die maar wat

graag mee naar huis nemen. Dankzij de

nieuwe drive-in formule verliep de distri-

butie naar de 1000 deelnemers super vlot.

De 24ste kerstlunch was op die manier de

bekroning van opnieuw een sterk jaar.

Meer info?

Contacteer Frédéric Ackermans, Event & Partnership Manager, [email protected]

Clo Willaerts Jo Caudron De verdeling van de Xmas bags na afloop van de jaarlijkse UBA Xmas Lunch verliep heel vlot.

Page 26: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

24

INHOUD

1 De evolutie van de bruto media-investeringen 2002-2011 p.27

2 Top 75 adverteerders p.29

3 Media-investeringen per economische sector p.31

4 Evolutie van media-investeringen per economische sector en mediumtype p.32

5 Verdeling van adverteerders en media mix per budget p.33

6 Aantal adverteerders per mediumtype p.34

7 Index bruto-kosten reclameruimte in diverse media p.35

Page 27: UBA Jaarverslag 2011

25

MEDIA INVESTERINGEN 2011 IN BELGIE

De UBA helpt adverteerders het rendement van hun communicatie-investeringen te maximaliseren in een open

en transparante communicatie-omgeving. Adverteerders hebben o.a. nood aan goede informatie over de media-

investeringen in België. Dankzij het CIM in het verleden en MediaXim vandaag is er in België hieromtrent heel wat

informatie beschikbaar. Mediabureau ‘s en mediaregies kunnen adverteerders hierover uitgebreid informeren.

Toch vinden we het als UBA belangrijk om jaarlijks een overzichtelijk referentiedocument aan onze leden ter

beschikking te stellen.

In België verzamelt het CIM nauwkeurige gegevens over de 'above-the-line' media , zowel met betrekking tot de

verspreiding als het bereik van de media. Het CIM (tot eind 2010) en MediaXim (sinds 2011) meten eveneens de

bruto reclamedruk in de “pige” MDB (MediaDataBase). Het zijn de publieke gegevens uit deze studie die in deze

brochure voornamelijk gebruikt werden. Opgelet : de geciteerde investeringen zijn gebaseerd op de brutotarieven

van de media en niet op wat e#ectief betaald werd. De MDB meet wel de reclamedruk en niet de netto

reclame-uitgaven.

Uw feedback op deze tweede uitgave zal ten zeerste gewaardeerd worden en kan bijdragen tot een beter

referentiedocument in de volgende jaren. Wij wensen alleszins iedereen te bedanken die meehielp om dit

overzicht te realiseren.

Het UBA Team

Page 28: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

26

De bruto media-investeringen in België zijn in de laatste tien jaar bijna verdubbeld tot bijna 3,6 miljard euro in 2011. Daar waar de investeringen nog een groei van 9% lieten optekenen in 2010, stelt men vast dat ze slechts met 2,9% gestegen zijn in 2011, wat lager is dan de algemene econonomische inflatie, die in het afgelopen jaar 3,5% bedroeg. Er werd in 2011 ca. 100 miljoen euro meer geïnvesteerd.

* Online = only display advertising

Bron : CIM MDB

DE EVOLUTIE VAN DE BRUTO MEDIA-INVESTERINGEN 2002-20111

Evolutie in euro

In euro

CINEMA

DAILIES

FREE SHEETS

MAGAZINES

ONLINE*

OUTDOOR

RADIO

TV

Total

22.934.393 €

386.097.187 €

269.313.521 €

182.342.552 €

208.073.616 €

864.677.463 €

1.933.438.731 !

25.290.110 €

471.740.552 €

268.660.618 €

197.798.403 €

228.708.671 €

945.280.824 €

2.137.479.178 !

25.043.145 €

531.103.923 €

281.876.040 €

204.519.332 €

252.588.688 €

1.003.554.030 €

2.298.685.158 !

28.817.093 €

592.610.968 €

280.421.834 €

214.558.511 €

289.432.148 €

981.518.610 €

2.387.359.163 !

2002 2003 2004 2005

In euro

CINEMA

DAILIES

FREE SHEETS

MAGAZINES

ONLINE*

OUTDOOR

RADIO

TV

Total

29.675.585 €

701.466.225 €

174.875.603 €

286.610.417 €

46.519.730 €

226.556.821 €

326.976.649 €

1.071.169.986 €

2.863.851.016 !

2006

25.999.922 €

747.480.799 €

153.915.742 €

300.734.727 €

84.922.666 €

238.781.808 €

375.513.688 €

1.161.345.040 €

3.088.694.392 !

26.818.900 €

736.680.479 €

150.442.649 €

299.949.376 €

119.105.408 €

249.456.454 €

377.186.504 €

1.204.777.243 €

3.164.417.013 !

24.622.596 €

730.298.758 €

152.220.550 €

281.724.935 €

129.246.951 €

248.130.898 €

357.710.811 €

1.246.760.046 €

3.170.715.545 !

2007 2008 2009

25.678.641 €

767.794.337 €

141.112.049 €

296.626.680 €

168.331.334 €

253.690.408 €

398.861.095 €

1.414.339.916 €

3.466.434.461 !

2010

30.926.516 €

761.154.803 €

140.774.401 €

273.716.550 €

183.123.955 €

278.570.669 €

444.174.585 €

1.453.904.347 €

3.566.345.826 !

2011

Page 29: UBA Jaarverslag 2011

27

Evolutie in share of voice

* Online = only display advertising

Bron : CIM MDB

Televisie is en blijft het belangrijkste medium in België met 40,8% Share of Voice en versterkte zijn positie in de laatste 5 jaar. De sterkste groei is echter voor het medium Radio, dat marktaandelen lijkt weg te snoepen bij de print media en vooral bij de magazines. Online kende eveneens een sterke groei waarbij moet opgemerkt worden dat alleen het gedeelte « display » in de CIM MDB/MediaXim gemeten wordt.

In SOV

CINEMA

DAILIES

FREE SHEETS

MAGAZINES

ONLINE*

OUTDOOR

RADIO

TV

Total

In SOV

CINEMA

DAILIES

FREE SHEETS

MAGAZINES

ONLINE*

OUTDOOR

RADIO

TV

Total

2002

1,2%

20,0%

0,0%

13,9%

0,0%

9,4%

10,8%

44,7%

100%

2003

1,2%

22,1%

0,0%

12,6%

0,0%

9,3%

10,7%

44,2%

100%

2004

1,1%

23,1%

0,0%

12,3%

0,0%

8,9%

11,0%

43,7%

100%

1,2%

24,8%

0,0%

11,7%

0,0%

9,0%

12,1%

41,1%

100%

2005

1,0%

24,5%

6,1%

10,0%

1,6%

7,9%

11,4%

37,4%

100%

2006

2007

0,8%

24,2%

5,0%

9,7%

2,7%

7,7%

12,2%

37,6%

100%

2008

0,8%

23,3%

4,8%

9,5%

3,8%

7,9%

11,9%

38,1%

100%

2009

0,8%

23,0%

4,8%

8,9%

4,1%

7,8%

11,3%

39,3%

100%

0,7%

22,1%

4,1%

8,6%

4,9%

7,3%

11,5%

40,8%

100%

2010

0,9%

21,3%

3,9%

7,7%

5,1%

7,8%

12,5%

40,8%

100%

2011

Page 30: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

28

- Voor het derde jaar op rij stellen we vast dat de mediabestedingen vooral fors groeien in FMCG (Fast Moving Consumer Goods).

- In 2011 blijft Procter & Gamble op de eerste plaats met investeringen van 127 miljoen euro, wat 8,8% meer is dan vorig jaar. Unilever en Coca-Cola blijven in de top 10 met, respectievelijk, een stijging van hun investeringen in 2011 van 2,6% en 36%.

- Procter & Gamble en Unilever bevinden zich op grote afstand van de andere adverteerdersgroepen. De Groep D’Ieteren staat daarbij op de derde plaats met 63 miljoen euro media-investeringen.

- De adverteerders uit de autosector (Groep D’Ieteren, PSA Peugeot Citroen, Renault-Nissan Alliance) en de energie-sector (Groep GDF Suez) zijn de meest opvallende stijgers.

- Opvallend is de sterke aanwezigheid van hard discounters (Lidl & co) als adverteerders in de top.

TOP 75 ADVERTEERDERS2

Advertiser group

PROCTER & GAMBLE BENELUX

UNILEVER

D’IETEREN GROEP

BELGACOM GROEP

PSA PEUGEOT CITROEN

COCA-COLA BELGIUM-LUXEMBOURG

L’OREAL GROEP

VLAAMSE MEDIA MAATSCHAPPIJ

RENAULT-NISSAN ALLIANCE

RECKITT & BENCKISER

DE PERSGROEP

KRAFT FOODS

NATIONALE LOTERIJ

FORD AUTOMOTIVE GROEP

TELENET GROUP HOLDING

ROULARTA MEDIA GROEP

CORELIO GROEP

GEMEENSCHAPPEN EN GEWESTEN

DELHAIZE DE LEEUW

FRANCE TELECOM

LIDL & CO

DANONE GROEP

SANOMA MAGAZINES FINLAND

COLRUYT

KPN BELGIUM

TECTEO

NESTLE GROEP

VRT

BMW GROEP BELGIUM

CLT-UFA

GENERAL MOTORS CORP.

DAIMLER BENZ GROEP

117.202

108.895

54.067

68.941

51.452

39.296

50.647

45.781

34.256

38.410

29.933

32.606

34.348

29.263

36.890

32.903

29.095

27.959

33.282

27.193

4.915

36.923

23.049

31.209

30.166

23.413

34.251

38.341

17.761

21.959

16.717

16.030

2010in K euro

2011in K euro

127.501

111.758

63.545

60.092

57.716

53.439

52.568

47.543

44.035

41.690

39.555

35.708

34.989

32.909

32.858

32.012

31.953

31.746

29.802

27.224

26.869

26.813

25.749

25.648

25.632

24.107

23.947

23.718

23.452

23.337

23.030

22.448

Di"2011/2010

8,8%

2,6%

17,5%

-12,8%

12,2%

36,0%

3,8%

3,8%

28,5%

8,5%

32,1%

9,5%

1,9%

12,5%

-10,9%

-2,7%

9,8%

13,5%

-10,5%

0,1%

446,6%

-27,4%

11,7%

-17,8%

-15,0%

3,0%

-30,1%

-38,1%

32,0%

6,3%

37,8%

40,0%

Rank 2010

1

2

4

3

5

8

6

7

14

9

21

18

13

22

12

17

23

24

16

26

126

11

29

19

20

28

15

10

37

30

41

45

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

Rank 2011

Page 31: UBA Jaarverslag 2011

29Bron : CIM MDB

Advertiser group

CARREFOUR GROEP

MARS INCORPORATED

ING GROEP

METRO GROEP

BNP-PARIBAS

JOHNSON & JOHNSON

FERRERO

BEIERSDORF

FIAT GROEP

20TH CENTURY FOX

DEXIA GROEP

SARA LEE

HENKEL BELGIUM

SONY GROEP

IKEA BELGIUM

KBC GROEP

AXA GROEP

GDF SUEZ GROEP

ALCOPA

VIVENDI

KELLOGG BENELUX

MEDIABEL

CAMPBELL FOODS BELGIUM

ROSSEL

THE WALT DISNEY CY

SAMSUNG

INBEV

BACARDI-MARTINI BELGIUM

AUREX

ETHIAS

RTBF

CARLSBERG - HEINEKEN CONSORTIUM

LVMH (LOUIS VUITTON MOET HENNESSY)

TOYOTA BELGIUM

LANDBOUWKREDIET GROEP

SBS BELGIUM

UNIVERSAL PICTURE INTERNATIONAL FILM ENTERTAINMENT - UPI

NINTENDO

LACTALIS GROEP

KINGFISHER GROEP

VLAM - VLAAMS PROMOTIECENTRUM VOOR AGRO EN VISSERIJMARKETING

3 SUISSES INTERNATIONAL GROEP

MCDONALD’S BELGIUM

18.268

15.579

17.964

15.596

25.468

20.758

16.509

18.537

16.663

17.007

27.612

8.854

19.671

21.140

14.162

17.164

17.293

2.480

12.327

12.809

16.706

15.240

12.279

13.252

13.073

8.414

12.035

13.425

9.508

7.003

10.704

7.563

10.338

9.193

8.478

5.663

8.341

11.157

7.810

8.899

8.220

7.487

9.326

2010in K Euro

2011in K euro

21.905

21.636

21.126

19.978

18.618

18.152

18.086

17.881

17.822

16.812

16.732

16.072

15.300

15.179

14.937

14.721

14.337

13.748

13.662

13.607

13.360

13.307

13.151

12.805

12.751

12.289

12.275

12.195

12.080

11.783

11.390

11.325

11.100

10.934

10.910

10.755

10.727

10.379

10.351

10.233

9.809

9.448

9.323

Di"2011/2010

19,9%

38,9%

17,6%

28,1%

-26,9%

-12,6%

9,5%

-3,5%

7,0%

-1,1%

-39,4%

81,5%

-22,2%

-28,2%

5,5%

-14,2%

-17,1%

454,4%

10,8%

6,2%

-20,0%

-12,7%

7,1%

-3,4%

-2,5%

46,1%

2,0%

-9,2%

27,1%

68,2%

6,4%

49,7%

7,4%

18,9%

28,7%

89,9%

28,6%

-7,0%

32,5%

15,0%

19,3%

26,2%

0,0%

Rank 2010

35

47

36

46

27

32

44

34

43

40

25

79

33

31

49

39

38

201

54

53

42

48

55

51

52

83

56

50

69

102

62

94

64

72

82

117

86

59

93

78

88

95

71

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

Rank 2011

Page 32: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

30

Culture, Leasure, Tourism, Sports (25%), Distribution (16%) en Food (13%) zijn de belangrijkste sectoren en verte-genwoordigen meer dan 50% van de bruto media-investeringen. Als we 2011 vergelijken met 2010, stellen we vast dat de sectoren Transport (11%), Luxe (18,3%) en Corporate (25%) het sterkst zijn gegroeid. We merken een daling op voor Telecom (-11%).

MEDIA-INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE SECTOR3

Bron : CIM MDB

Bron : CIM MDB

In euro

Culture - Leisure - Tourism - Sports

Distribution

Food

Services

Transport

Beauty - Hygiene

Telecom

House and o#ce equipment

House and o#ce maintenance

Health - Well-being

Clothes - Accessories

Energy

Pets

Corporate

Others

Grand Total

2010

881.559.511 €

517.854.835 €

458.333.350 €

400.753.439 €

327.531.358 €

271.257.686 €

193.733.675 €

141.932.246 €

87.008.691 €

71.000.367 €

61.883.693 €

39.848.763 €

10.385.162 €

3.502.443 €

259.106 €

3,466,844,325 !

2011

873.989.765 €

564.351.072 €

468.953.221 €

393.029.817 €

373.654.486 €

281.423.533 €

172.212.143 €

145.859.956 €

87.583.156 €

74.232.007 €

73.214.765 €

42.487.809 €

10.844.053 €

4.383.208 €

126.833 €

3.566.345.824 !

2011 / 2010

-0,9%

9,0%

2,3%

-1,9%

14,1%

3,7%

-11,1%

2,8%

0,7%

4,6%

18,3%

6,6%

4,4%

25,1%

-51,0%

2,9%

24,51%

15,82%

13,15%

11,02%

10,48%

7,89%

4,83%

4,09%

2,46%

2,08%

2,05%

1,19%

0,30%

0,12%

0,00%

100%

2011

Culture - Leisure - Tourism - Sports 24,51

Distribution 15,82

Food 13,15Services 11,02

Transport 10,48

Beauty - Hygiene 7,89

Telecom 4,83

House and o#ce equipment 4,09House and o#ce maintenance 2,46

Health - Wellbeing 2,08

Clothes - Accessories 2,05

Energy 1,19

Pets 0,30Corporate 0,12

Page 33: UBA Jaarverslag 2011

31

De verschillende economische sectoren hanteren een verschillende mediamix. Deze tabel toont welke sectoren investeren in welke media en hoe dit evolueerde in 2011.

EVOLUTIE VAN MEDIA-INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE SECTOR EN MEDIUMTYPE

4

Bron : CIM MDB

In %

Culture - Leisure - Tourism - Sports

Distribution

Food

Services

Transport

Beauty - Hygiene

Telecom

House and o#ce equipment

House and o#ce maintenance

Health - Well-being

Clothes - Accessories

Energy

Pets

Corporate

Others

Grand Total

24,51%

15,82%

13,15%

11,02%

10,48%

7,89%

4,83%

4,09%

2,46%

2,08%

2,05%

1,19%

0,30%

0,12%

0,00%

100%

2011

1,0%

0,2%

2,1%

1,2%

1,1%

0,5%

0,1%

0,5%

0,0%

0,0%

0,5%

0,5%

0,0%

0,0%

0,0%

0,9%

Share Evol

23,4%

363,1%

14,1%

180,7%

-12,0%

107,6%

-89,4%

75,3%

0,0%

0,0%

-68,4%

-56,4%

0,0%

0,0%

0,0%

20,4%

Cinema

Share Evol

2,0%

12,5%

0,6%

5,4%

2,4%

0,2%

0,3%

10,9%

0,7%

0,4%

1,9%

1,5%

1,8%

0,0%

65,8%

3,9%

17,5%

-6,7%

20,9%

15,1%

-23,3%

-9,3%

-45,9%

18,2%

-20,3%

1,5%

6,0%

-11,9%

-46,2%

0,0%

214,2%

-0,2%

Free sheets

Share Evol

Dailies

26,6%

38,3%

2,9%

31,3%

21,0%

2,0%

17,7%

22,2%

2,0%

5,4%

20,7%

18,0%

0,8%

10,4%

15,8%

21,3%

-0,3%

-0,2%

12,1%

-8,6%

5,3%

17,9%

-21,1%

12,9%

-13,4%

-2,7%

17,3%

35,9%

84,4%

662,2%

642,4%

-0,9%

Share Evol

3,8%

2,8%

2,9%

10,8%

9,8%

3,1%

8,8%

4,6%

0,9%

1,6%

2,4%

13,6%

0,9%

34,7%

0,0%

5,1%

19,8%

111,2%

2,4%

-3,8%

19,5%

31,3%

-27,3%

-15,6%

132,5%

-0,7%

-9,1%

-0,8%

-64,3%

382,2%

0,0%

8,8%

Internet

In %

Culture - Leisure - Tourism - Sports

Distribution

Food

Services

Transport

Beauty - Hygiene

Telecom

House and o#ce equipment

House and o#ce maintenance

Health - Well-being

Clothes - Accessories

Energy

Pets

Corporate

Others

Grand Total

24,51%

15,82%

13,15%

11,02%

10,48%

7,89%

4,83%

4,09%

2,46%

2,08%

2,05%

1,19%

0,30%

0,12%

0,00%

100%

2011

10,1%

4,9%

2,8%

7,4%

6,5%

8,9%

2,6%

16,1%

0,6%

8,6%

38,4%

4,8%

8,5%

1,7%

0,0%

7,7%

Share Evol

-5.0%

4.2%

-37.2%

-9.2%

-8.5%

-4.4%

-21.7%

-9.5%

-40.9%

-34.2%

9.3%

-24.1%

84.9%

-49.8%

0.0%

-7.7%

Magazines

Share Evol

13,7%

22,4%

4,2%

18,3%

15,4%

0,4%

13,0%

9,5%

0,0%

1,5%

0,7%

22,6%

0,2%

0,0%

0,0%

12,5%

2,8%

31,4%

13,6%

16,0%

12,0%

-8,2%

-6,8%

-10,5%

-100,0%

-66,5%

12,4%

-8,7%

1715,2%

-100,0%

-100,0%

11,3%

Radio

Share Evol

Outdoor

4.9%

5.0%

10.3%

7.9%

18.1%

5.5%

13.0%

3.9%

0.4%

0.3%

20.0%

3.4%

0.0%

0.0%

0.0%

7.8%

21,7%

-1,7%

3,3%

-8,9%

37,1%

-15,8%

10,5%

-23,1%

106,6%

570,5%

32,7%

-19,5%

-100,0%

-100,0%

0,0%

9,7%

Share Evol

37,9%

14,0%

74,2%

17,7%

25,7%

79,3%

44,6%

32,3%

95,3%

82,3%

15,5%

35,6%

87,8%

53,2%

18,4%

40,8%

-6,5%

18,3%

3,2%

-5,7%

21,9%

5,0%

-6,8%

10,4%

1,5%

16,4%

51,6%

24,4%

10,5%

-21,0%

-89,7%

2,8%

TV

Page 34: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

32

Twaalf adverteerders vertegenwoordigen 20% van alle «  above-the-line  » investeringen (3,6 miljard euro) op de Belgische markt, verdeeld in 5 quintiles. Het gemiddeld budget waarover zij beschikken bedraagt nagenoeg 62 miljoen euro en twee derden van hun investeringen gaan naar het medium televisie.92 adverteerders vertegenwoordigen 60% van alle « above-the-line » investeringen, en 286 adverteerders 80%.De laatste 20% van de media-investeringen worden gerealiseerd door 7.345 adverteerders die een gemiddeld budget van 97.000 euro investeerden.

VERDELING VAN ADVERTEERDERS EN MEDIA MIX PER BUDGET5

First quintile

Second quintile

Third quintile

Fourth quintile

Fifth quintile

Total

61.979.143 €

26.986.022 €

13.126.542 €

3.677.708 €

97.006 €

467.350 €

Average media budget

12

25

55

194

7.345

7.631

Number of advertisers Dailies

1,2%

0,7%

1,1%

0,7%

0,6%

0,9%

Cinema

13,7%

28,2%

19,1%

16,2%

30,3%

21,3%

SOV

Internet

2,2%

4,3%

5,5%

4,0%

3,9%

3,9%

Free sheets

4,9%

4,5%

5,8%

5,2%

5,3%

5,1%

Outdoor

4,4%

7,4%

5,3%

6,7%

14,9%

7,7%

Magazines

6,5%

5,9%

9,2%

11,0%

6,5%

7,8%

Radio

7,5%

13,2%

13,6%

14,5%

13,6%

12,5%

TV

59,6%

36,0%

40,5%

41,8%

24,9%

40,8%

SOV

First quintile

Second quintile

Third quintile

Fourth quintile

Fifth quintile

Total

Page 35: UBA Jaarverslag 2011

33

Voor elk mediumtype geldt het Pareto-principe, waarbij een belangrijk gedeelte van de investeringen geconcen-treerd zijn bij een kleine schare adverteerders. Dat is het duidelijkst bij bioscoop en de printmedia (pers, magazines en free sheets).

AANTAL ADVERTEERDERS PER MEDIUMTYPE 6

First quintile Second quintile Third quintile Fourth quintile Fifth quintile Total

PLURIMEDIA

Number of advertisers 12 25 55 194 7.345 7.631

CINEMA

Number of advertisers 2 5 12 32 160 211

SOV 24% 16% 20% 23% 17% 100%

DAILIES

Number of advertisers 8 18 46 232 3.848 4.152

SOV 19% 21% 20% 20% 20% 100%

FREE SHEETS

Number of advertisers 2 3 10 32 671 718

SOV 19% 21% 20% 20% 20% 100%

INTERNET

Number of advertisers 6 13 27 69 1.037 1.152

SOV 19% 21% 20% 20% 20% 100%

MAGAZINES

Number of advertisers 8 29 79 255 2.809 3.180

SOV 20% 20% 20% 20% 20% 100%

OUTDOOR

Number of advertisers 7 14 25 56 703 805

SOV 24% 16% 20% 23% 17% 100%

RADIO

Number of advertisers 10 21 40 102 1.326 1.499

SOV 20% 20% 20% 20% 20% 100%

TV

Number of advertisers 4 13 31 73 1.250 1.371

SOV 21% 19% 20% 20% 20% 100%

Page 36: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

34

De evolutie van de bruto-kosten van reclameruimte in België gedurende een periode van 5 jaar bedraagt 6,1%* voor een economische inflatie van 10,6%**. De jaarlijkse analyse van UMA legt het verband tussen de evolutie per mediumtype in bruto tarieven en de kosten/000 contacten.

Een vergelijking tussen de voornaamste media en de algemene inflatie in België, a$omstig van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van het Nationaal Instituut voor de Statistiek en de Nationale Bank van België** tonen dat we sinds 2005 een veel snellere stijging van de inflatie kennen dan van de prijzen voor reclameruimte in het algemeen. In 2010 lag de stijging van de prijs van media hoger dan de inflatie, hoofdzakelijk door televisie, maar ook als gevolg van een continue stijging van de magazinepers. Terzelfdertijd zorgt de druk op de kosten bij de adverteerders en hun media-agentschappen voor intensieve onderhandelingen met de mediare-gies. De stijging van de kost/000 contacten is groter dan de stijging van de gemiddelde prijzen maar is beperkt tot 10% in 5 jaar (tegenover 10,6% voor de algemene inflatie). De kranten en outdoor hebben de globale tendens afgeremd, de tijdschriften kenden daarentegen de grootste stijgingen.

*Evolutie van de prijzen van alle media aan courante prijzen (2005=100) : 3,1% in 2010**Algemene inflatie in België (2005=100) : 10,6% in 2010

INDEX BRUTO-KOSTEN RECLAMERUIMTE IN DIVERSE MEDIA7

Bron : UMA

Outdoor

Cinema

Dailies

Magazines

Radio

TV

Total 6 Media

102

111

92

122

117

116

110

2010

100

100

100

100

100

100

100

2005

97

102

100

102

101

102

101

2006

96

106

103

103

111

105

104

2007

101

109

93

112

111

109

105

2008

107

115

96

115

114

112

108

2009

Bronnen van deze publicatie :Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, CIM MDB/MediaXim, Federaal Planbureau, OmnicomMediaGroup, UMA

TOTAL 6 MEDIA OUTDOOR DAILIES MAGAZINES RADIO TV

80

CINEMA

2005 2006 2007 2008 2009 2010100

105

110

115

120

125

130

135

95

Page 37: UBA Jaarverslag 2011

35

Page 38: UBA Jaarverslag 2011

UBA Jaarverslag 2011

36

WAAROM LID WORDEN VAN UBA?

UBA-leden genieten van een uitgebreid en relevant dienstenpakket. Alle diensten en voordelen zijn erop gericht om onze leden op een e!ciëntere en e"ectievere manier te laten communiceren en dit met meer kennis van zaken.

10 concrete voordelen op een rijtje:

1 u bepaalt mee welke standpunten UBA uitdraagt in haar gesprekken met de sector en overheden;

2 UBA betaalt uw bijdrage voor de Raad voor Reclame en de JEP;

u en uw medewerkers:

3 hebben op de ledenwebsite toegang tot exclusieve documenten met informatie over specifieke topics en de nieuwste evoluties in de markt;

4 downloaden gratis referentiedocumenten (agency evaluation guidelines, briefing template, richtlijnen voor een mediapitch,…);

5 blijven automatisch op de hoogte van de nieuwste evoluties en trends in de sector dankzij UBA nieuwsbrieven;

6 kunnen gratis deelnemen aan de communicatie-opleidingen van UBA Academy;

7 kunnen beroep doen op UBA Services voor o.a. gratis juridisch advies, mediarap-porten (vb media-investeringen in uw sector) en UBA Job Line voor het posten van al uw vacatures voor uw marketing- en communicatieafdeling;

8 zijn welkom op de vergaderingen van de Mediacommissies en Expertise Centers;

9 krijgen antwoord op uw praktische vragen inzake communicatie;

10 hebben toegang tot een uitgebreid netwerk van prominente spelers uit de com-municatiesector. UBA is eveneens lid van de WFA (World Federation of Advertisers) voor internationale contacten en belangenverdediging.

U merkt het: redenen te over om nu UBA-lid te worden, net zoals die 180 andere bedrijven die het overgrote deel van de Belgische communicatie-investeringen vertegenwoordigen.

U bent al lid van UBA?

Proficiat, we danken u voor uw vertrouwen.

Hebt u een vraag over onze dienstverlening of een suggestie? Contacteer Kristin Hannon, Communication & Loyalty Manager, [email protected]

Interesse om ook lid te worden?

Contacteer Mia Venken˚˚, Sales & Marketing Manager, [email protected]

Page 39: UBA Jaarverslag 2011

Karin Bruggeman Finance & Administration Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 76M. +32(0)473 92 97 79

Karin staat in voor de e%ectieve en e#ciënte organisatie en coördinatie van het kantoor en de daarbij horende procedures.

HET UBA TEAM STAAT ALTIJD VOOR U KLAAR

Kristin Hannon Communication & Loyalty Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 75M. +32(0)495 55 72 27

Kristin is verantwoordelijk voor de corporate communicatie (website, sociale media, jaarverslag), de loyalty strategie, UBA Services en UBA Housestyle.

Chris Van Roey˚

CEO

[email protected]

T. +32(0)2 260 05 71M. +32(0)495 55 71 50

Chris staat in voor de strategie en neemt de dagelijkse leiding van UBA waar. Hij vertegenwoordigt UBA in de sector en bij de Vlaamse, federale en Europese overheidsorganen. Hij is tevens voorzitter van EFFIE Belgium, ondervoorzitter van de Raad voor Reclame en lid van het Executive Committee van WFA.

Mia Venken˚˚Sales & Marketing Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 72M. +32(0)477 44 51 04

Mia is verantwoordelijk voor sales en marketing bij UBA. Verder is ze mee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de groei- en de loyalty strategie van UBA.

Frédéric Ackermans Event & Partnership Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 74M. +32(0)477 66 52 36

Frédéric coördineert de activiteiten zoals UBA Summer BBQ, UBA Trends Day, UBA Book it en UBA Xmas Lunch. Frédéric staat ook in voor de opvolging van partnership- en sponsoringovereenkomsten.

Nathalie HubletMedia Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 73M. +32(0)476 27 01 37

Nathalie stuurt en coördineert de verschillende UBA-platformen: Mediacommissies, Expertise Centres en Werkgroepen. Nathalie staat mee in voor de conceptuele organisatie van UBA Trends Day en vertegenwoordigt UBA bij de overheidsorganen in het Franstalig landsgedeelte.

Anne-Sophie Vilain Training Manager [email protected]

T. +32(0)2 260 05 80M. +32(0)473 99 35 58

Anne-Sophie stuurt en coördineert UBA Academy. Zij is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de organisatie van opleidingen voor adverteerders: het  Communication Management College en de Communication Master Classes.

˚ Zaakvoerder bvba The House of Brands ˚ ˚ Zaakvoerder bvba Passie voor Marketing

Page 40: UBA Jaarverslag 2011

www.ubabelgium.be

Antwerpselaan 2B-1853 Strombeek-Bever

T. +32(0)2 260 05 79 F. +32(0)2 260 05 70

VOEG UW BEDRIJF TOE AAN ONZE LEDENLIJSTEEN SLIMME ZET MET MAXIMAAL RENDEMENT

Verantwoordelijke uitgever : UBA, Chris Van Roey˚, Antwerpselaan 2, 1853 Strombeek-Bever, www.ubabelgium.be - april 2012

Werkten mee aan deze publicatie: -

20Th Century Fox Film Belge�[�4Retail�[�Ab Inbev�[�Adaequatio Services�[�Adecco�[�AG Insurance�[�Akzo Nobel Decorative Coatings�[�Albert Heijn Belgium�[�Alpha Card�[�Alpro�[�Axa�[�Bacardi-Martini�[�Bahlsen�[�Bank van De Post�[�Bank Degroof�[�Barry Callebaut�[�Bayer�[�Beiersdorf�[�Belfius�[�Belgacom�[�Belgisch Olympisch & Interfederaal Comité (BOIC)� [� Belisol� [� Belpark (Walibi)� [� Betv (Voo)� [� Biscuiterie Jules Destrooper� [�BMW� [�BNPP Fortis� [�Boss Paints/Colora� [�bpost� [�Brantano� [�Brico� [�Brouwerijen Alken-Maes�[�Brussels Airlines�[�Bulo�[�Buy Way Personal Finance�[�Capgemini�[�Carglass�[�Carlsberg Importers�[�Carrefour�[�CBC�[�Chanel�[�Chiquita Fresh�[�Citibank�[�Coca-Cola�[�Cofidis�[�Colgate-Palmolive�[�Corman��[�D’Ieteren� [�Danone� [�DB Apparel� [�Decathlon� [� Federale Verzekering� [�De Lijn� [�De Witte Lietaer��[�Delhaize�[�Delta Lloyd�[�Deutsche Bank�[�Diageo�[�Dr. Oetker�[�Dun & Bradstreet�[�Duvel Moortgat�[�Eandis��[�Electrabel�[�Electrolux�[�Elia�[�Energizer�[�Ethias�[�Europ Assistance�[�Eurostar�[�Eviso (Tv Vlaanderen-Télésat)�[�Ferrero�[�Fisa-Batibouw�[�Fnac�[�Fost Plus�[�Fountain�[�FrieslandCampina�[�Fromagerie Bel�[�Fun�[�Gamma� [�General Motors� [�GlaxoSmithKline Consumer Healthcare� [�Godiva� [�Goodyear Dunlop Tires��[� Hays� [� H.J. Heinz� [� Hasbro� [� Henkel� [� IBA� [� Ikea� [� Imperial Tobacco� [� ING� [� Inno� [� Joseph Soubry�[�Kapaza!� [�KBC� [�Kellogg’s� [�Keytrade Bank� [�Kimberly-Clark� [�Kmda-Zoo Antwerpen� [�Korean Motor Company (Hyundai)�[�KPN Group (Base)�[�Kraft Foods�[�Kuwait Petroleum�[�L’Oreal�[�Landbouwkrediet��[�Lefac-Epona�[�Le Forem�[�LG Electronics�[�Johnson&Johnson�[�Lotus Bakeries�[�Mars�[�Mastercard�[�Mattel�[�Mazda�[�McDonald’s�[�Melitta�[�Mensura�[�Merck Sharp & Dohme�[�Microsoft�[�Miele�[�Mobistar�[�Music Hall�[�Nationale Loterij�[�Nespresso�[�Nestlé�[�NMBS�[�Novartis�[�Orangina Schweppes�[�P&V Verzekeringen�[�PAB�[�Pairi Daiza�[�Palm Breweries�[�Panasonic�[�Partena�[�Perfetti Van Melle�[�Pernod Ricard�[�Peugeot�[�Philips�[�Procter & Gamble�[�Rabobank.be�[�Randstad [�Record Bank�[�Recupel�[�Renault�[�Reynaers Aluminium��

[�Saint-Gobain Gyproc�[�Sanofi-Aventis�[�Sara Lee Co%ee & Tea�[�SD Worx�[�Securex�[�Siemens�[�Snack Ventures-Smith Foods Group (Pepsico)� [�Sodexo� [�Sony� [�Spadel� [�Spe Luminus� [�Suzuki� [�Teisseire��[�Telenet�[�Ter Beke-Freshmeals�[�The House of Marketing�[�The Walt Disney Studios�[�Thomas Cook��[�Tiense Suikerra#naderij�[�Toyota�[�Unilever�[�USG People�[�Val-i-PAC�[�Valorfrit�[�Vandemoortele�[�Velux�[�Vivabox�[�Vivium-P&V Group�[�VLAM�[�Vlaamse Overheid (Dar Communicatie)�[�Xerox�[�Yakult�[�Yoplait