UBA in 2014

48
JAARVERSLAG 2014 ONTMOETEN INFORMEREN UITWISSELEN VERTEGENWOORDIGEN UBA is uitgegroeid tot het grootste professioneel netwerk van adverteerders. Dankzij een eenduidige strategie, de continue uitbouw van de dienstverlening naar de leden en hun grote betrokkenheid kijken we terug op een succesvol jaar. WAT HEEFT UBA GEREALISEERD IN 2014?

Transcript of UBA in 2014

Page 1: UBA in 2014

JAARVERSLAG2014

ONTMOETEN INFORMEREN UITWISSELEN VERTEGENWOORDIGEN

UBA is uitgegroeid tot het grootste professioneel netwerk van adverteerders. Dankzij een eenduidige strategie, de continue uitbouw van de dienstverlening naar de leden en hun grote betrokkenheid kijken we terug op een succesvol jaar.

WAT HEEFT UBA GEREALISEERD IN 2014?

Page 2: UBA in 2014
Page 3: UBA in 2014

1

UBA vertegenwoordigt de belangen van adverteerders en is een forum voor rechtmatige contacten tussen de verschillende partijen van de reclame-industrie. UBA zal niet worden gebruikt om mededingingsbeperkend gedrag in de hand te werken en zal niet betrokken worden in discussies of activiteiten die strijdig zijn met het mededingingsrecht en de eerlijke handelspraktijken. UBA zal niet deelnemen, noch in eigen naam noch in naam van haar leden, aan discussies of activiteiten die strijdig zijn met deze wetgeving.

MISSIEUBA helpt adverteerders het rendement van hun communicatie-investeringen te maximaliseren door de effectiviteit, de efficiëntie en de duurzaamheid van communicatie te stimuleren in een open en transparante communicatie-omgeving.

VISIEVerantwoorde communicatieleidt tot geïnformeerde consumenten, een gezonde en groeiende economie, een open en innovatieve maatschappij.

WAARDENUBA is professioneel, dynamischen collegiaal.

STRATEGIEDe basisstrategie van UBA kan worden samengevat in vier kernwoorden:> vertegenwoordigen;> informeren;> uitwisselen;> ontmoeten.

Waar staat UBA voor?UBA is een dienstverlenende organisatie die de belangen van Belgische adverteerders

behartigt en hen een uniek kennis- en communicatieplatform biedt.

Sinds de oprichting in 1949 is de vzw UBA uitgegroeid tot een professioneel en

eigentijds ledennetwerk van meer dan 240 Belgische bedrijven. Samen nemen de leden

het overgrote deel van de nationale mediabestedingen voor hun rekening. UBA bundelt

hierdoor een schat aan kennis en ervaring en is dus het uitgelezen platform waar

adverteerders kennis verwerven en uitwisselen.

Page 4: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 20142

Als afscheidnemend voorzitter kan ik, van op de eerste rij, getuigen dat we de afgelopen jaren een boeiend parcours hebben doorlopen om UBA tot dit niveau uit te bouwen. Onze organisatie vertegenwoordigt vandaag 65 procent van de bruto-investeringen in de communicatie van de top-500 adverteerders. Binnen de top-100 adverteerders wordt dit zelfs 80 procent. Deze indrukwekkende cijfers hebben we kunnen realiseren dankzij:

• een volgehouden en eendui-dige langetermijnstrategie, gebaseerd op onze vier pijlers: vertegenwoordigen, informeren, uitwisselen en ontmoeten,

• een continue uitbouw van relevante - directe en indirecte - dienstverlening aan onze leden,

• de grote betrokkenheid van vele van onze leden.

2014 was opnieuw een ‘grand cru’ jaar met drie hoogtepunten:

• De 65e verjaardag van UBA werd feestelijk gevierd tijdens de UBA Trends Day en vooral op de UBA BBQ, met telkens een zeer hoge opkomst.

• De pijler ‘Uitwisselen’ kreeg in 2014 een nieuwe dynamiek, vooral dankzij de vernieuwingen in de Mediacommissies en de Expertise Centers.

• Het UBA Knowledge Center kwam al na een jaar op kruis-snelheid en bewees zijn grote toegevoegde waarde, zowel naar onze interne als externe stake-holders.

In de afgelopen jaren is UBA niet alleen kwantitatief gegroeid. Minstens even belangrijk is de succesvolle uitbreiding van onze activiteiten en diensten voor de leden. Ik ben daarom bijzonder verheugd dat nieuwe initiatieven – zoals UBA Academy, het UBA Knowledge Center en actieve lob-bying – de return on investment voor onze leden substantieel heb-ben verhoogd. Hierdoor waren we in staat onze acquisitie- en reten-tiedoelstellingen te overschrijden en onze interne structuur verder uit te bouwen. Tegelijkertijd zagen we ook een opvallende stijging van de deelname van onze leden aan eigen evenementen. Daardoor groeide UBA uit tot dé ontmoetingsplaats van de communicatiewereld. Alle stakeholders in de markt erkennen

UBA nu als een zeer professionele en dynamische partner en als een uiterst representatieve vereniging, die als enige de stem van de adver-teerder laat weerklinken.

Ik kijk dus met bijzonder veel vertrouwen naar de toekomst. De benoeming van Philippe Wal-lez tot nieuwe voorzitter en het vernieuwde Executive Committee garanderen de nodige continuïteit. Tegelijkertijd zullen zij ook zorgen voor nieuwe impulsen bij het bege-leiden van de leden in het maxima-liseren van het rendement van hun communicatie-investeringen in het evoluerende medialandschap.

Tot slot wil ik de Raad van Bestuur en in het bijzonder ons Executive Committee bedanken voor hun actieve rol tijdens de afgelopen ja-ren. Last but not least wil ik ook de leden van het UBA-team bedanken voor hun gepassioneerde inzet en hun zeer kwalitatieve bijdrage.

Het was een zeer groot privilege om 6 jaar lang voorzitter van UBA te mogen zijn!

Jan Vandenwyngaerden

Jan VandenwyngaerdenVoorzitter UBA

De Unie van Belgische Adverteerders blijft groeien. Op 1 januari 2015 telde UBA meer dan 240 bedrijven als lid. Dat is een absoluut record, waarmee UBA zich nog nadrukkelijker positioneert als dé vertegenwoordiger van de adverteerders in België.

Woord van de Voorzitter

Page 5: UBA in 2014

3

Woord van de nieuwe Voorzitter

Philippe Wallez

Ik beschouw het als een grote eer dat de Raad van Bestuur mij aangeduid heeft als nieuwe voor-zitter van UBA. Het is immers een boeiende taak om de stem van de adverteerder te kunnen vertegen-woordigen binnen een medialand-schap dat steeds in beweging is. Ik beschouw het als een blijk van vertrouwen van mijn collega’s dat ik deze taak kan opnemen in het kader van UBA, waarvan iedereen de professionaliteit erkent. Hoewel de strategie 2016-2020 nog ver-fijnd moet worden, is het duidelijk dat iedereen een aantal uitdagin-gen moet aanpakken: de verdere evolutie naar digitale communica-tie, het behoud van aantrekkelijke content in zowel de audiovisuele als print media, de opkomst van nieuwe mediavormen, de impact van nieuwe technologieën. Daar-naast moeten we het imago van de reclame terug opkrikken, de creatie en productie van reclame in België verder ondersteunen, de ontwikke-ling van meer volledige en accurate meetinstrumenten voor de media opvolgen en blijven ijveren voor de erkenning van de belangrijke

economische rol van reclame. We willen ook de continue vorming van jonge marketeers blijven onder-steunen en het aantal leden van UBA verder uitbreiden.

Ik ben bereid om deze uitdagingen aan te gaan samen met het UBA-team en al onze leden. We zullen onze strategische doelstellingen in september 2015 finaliseren om ze dan in alle transparantie aan de communicatiewereld bekend te maken. Maar ik zal me er ook op toeleggen dat UBA een uniek platform blijft voor uitwisseling tussen adverteerders, leden en niet-leden, in een hartelijke om-geving die hen toelaat om te leren, te informeren, advies te vragen en bovenal samen te genieten.

Ik neem met veel passie en en-thousiasme de fakkel over van Jan Vandenwyngaerden, die zich met hart en ziel ingezet heeft voor onze organisatie!

Philippe Wallez Voorzitter UBA

De Raad van Bestuur van UBA heeft Philippe Wallez, Head of Private Banking bij ING Belgium, verkozen tot nieuwe Voorzitter voor een mandaat van drie jaar. Het mandaat gaat in op 2 april 2015. Philippe Wallez volgt Jan Vandenwyngaerden, CEO Palm, op die sinds juni 2009 Voorzitter was van de vereniging.

Page 6: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 20144

EXECUTIVE COMMITTEE

Jan Vandenwyngaerden

CEO - PalmVoorzitter UBA(einde mandaat op 2/4/15)

Benoit Crochelet

Head of Brand & Marketing Communications - Electrabel Adviseur UBA (einde mandaat op 2/4/15)

Vice-voorzitter UBA (nieuw mandaat sinds 2/4/15)

Marc Frederix

Marketing Director - Nationale Loterij Penningmeester UBA (einde mandaat op 2/12/14)

Vice-voorzitter UBA (nieuw mandaat sinds 2/12/14)

Annie Courbet

Head of Marketing Business partner - AXAVice-voorzitter UBA (einde mandaat op 2/12/14)

Adviseur UBA (tussen 2/12/14 en 2/4/15)

Herman Boonen

Strategic Development Officer - SecurexSecretaris UBA (einde mandaat op 2/12/14)

Penningmeester UBA (nieuw mandaat sinds 2/12/14)

Kristof Ampe

Zaakvoerder - TripleA ServicesAdviseur UBA

Philippe Wallez

General Manager Private Banking - INGVice-voorzitter UBA (einde mandaat op 2/4/15)

Voorzitter UBA (nieuw mandaat sinds 2/4/15)

Chris Van Roey

Zaakvoerder - The House of Brands CEO UBA

Luc Van Wichelen

Media Manager Benelux Mondelez Int'lAdviseur UBA (einde mandaat op 2/12/14)

Secretaris UBA (nieuw mandaat sinds 2/12/14)

-

Page 7: UBA in 2014

5

RAAD VAN BESTUUR 2014AB INBEV Erwin Dito*BACARDI-MARTINI Erwin Van der WeerdenBELFIUS Dirk SmetBELGACOM Kristine VerhelstBNP PARIBAS FORTIS Annie Courbet*CARREFOUR Gisèle De Groote*COLRUYT Jo WillemynsD'IETEREN Marc DonnerDANONE Mira De MaeyerDE MASTER BLENDERS Peter PintensDELHAIZE Joachim RubinELECTRABEL Benoît CrocheletHENKEL Eric Dumez*ING Philippe WallezKBC Jurgen NoelKPMG Ingrid StoffelsL'OREAL Laurent VenotMARS BELGIUM Jurgen VanderveldeMICROSOFT Saskia SchattemanMOBISTAR Isabelle Vanden EedeMONDELEZ INT'L Luc Van WichelenNATIONALE LOTERIJ Marc FrederixNESPRESSO Wim De SchutterNESTLE Alexander Von MaillotPALM Jan VandenwyngaerdenPROCTER & GAMBLE Stephanie Van RossumSECUREX Herman BoonenTELENET Inge SmidtsTHE HOUSE OF BRANDS Chris Van RoeyUNILEVER Hans Verwimp*

*Mandaat afgelopen volgens art. 13 van de statuten

COMITÉ VAN INTERN TOEZICHT 2014

ENECO Gisèle De GrooteKBC Luc RomboutsNATIONALE LOTERIJ Gregory Maes

REMUNERATIECOMITÉ

ING Philippe WallezPALM Jan VandenwyngaerdenPALM Bert PoukensTHE HOUSE OF BRANDS Chris Van Roey

Page 8: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 20146

DE UBA-LEDEN

008.00.577.500

02-09-08 12%

1:1Entreepaneel

tuin • dier bakplezier

V :

V

LOGO COFIDIS Nº dossier : 20100444E

Date : 26/05/11

alidation DA/DC

alidation Client CO F I D I S

0 20 100 0

0 100 80 0

vzwasbl

Page 9: UBA in 2014

7

In 2014 verwelkomde UBA 37 nieuwe leden. Dit overzicht omvat alle leden-adverteerders op datum van 13 februari 2015.

hearing quality

C= 100% / M= 80% / Y= 0% / K= 70%

C= 0% / M= 6% / Y= 15% / K= 4%

QUADRI REFERENCES

1 6 8 6S I N C E

Focus op uw spaargeld

Page 10: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 20148

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

UBA Jaarverslag 20148

VERTEGEN-WOORDIGEN

DE STEM VAN DE ADVERTEERDER

UBA luistert naar haar leden, peilt hun aandachtspunten en analyseert hun opinies. Op basis hiervan formuleren we duidelijke standpunten, die we kenbaar maken aan alle relevante professio-nele, economische, maatschappelijke en politieke actoren.

In haar rol van vertegenwoordiger van de adverteerders komt UBA op voor de gemeenschappelijke standpunten en belangen van de adverteerders. Daar-naast benadrukken we de belangrijke economische impact en de maatschap-pelijke rol van commerciële en niet-commerciële communicatie.

UBA treedt naar voor als een represen-tatieve en verantwoordelijke woord-voerder van de adverteerders en als verdediger van eerlijke, respectvolle en duurzame communicatie.

ZELFREGULERINGUBA ondersteunt actief de zelfregu-lerende initiatieven van de sector en meent dat dit de meest effectieve en efficiënte manier is om maatschappe-lijk verantwoorde, eerlijke en ethische communicatie te bevorderen. De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) behandelt alle eventu-ele klachten van consumenten over reclame ten gronde. Hiertoe werden, met medewerking van UBA, algemene sectorale en intersectorale codes en een uitgebreide reeks van regels en aanbevelingen opgesteld.

ROL VAN DE OVERHEIDUBA ziet een specifieke rol voor de overheid om een gezond media-ecosysteem en innovatie in de sector te ondersteunen via flankerende maatregelen. UBA vraagt de overheid om een uniforme wetgeving inzake reclame in de verschillende gemeenschappen, gestoeld op de Europese directieven. Daarnaast vraagt UBA om dergelijke wetgevende initiatieven voor te bereiden met de betrokken organisaties in het maatschappelijk middenveld, waaronder UBA, die in deze de adverteerders vertegenwoordigt.

De economische impact van reclameDe reclamesector is een belangrijke economische sector in België, zowel qua tewerkstelling als qua investeringen. Reclame draagt rechtstreeks en onrechtstreeks bij tot economische groei en tot waardecreatie, investeringen, tewerkstelling en een grotere omzet.

Bij de mediabedrijven, mediacentrales en reclamebureaus zijn 15.700 voltijdse werknemers tewerkgesteld. Er zijn eveneens 6.500 logistieke jobs en 11.000 jobs bij adverteerders, rechtstreeks gelinkt aan reclame. In totaal wordt de directe werkgelegenheid ingeschat op 35.000 jobs. Daarnaast is er de indirecte werkgelegenheid die moeilijker in te schatten valt.

De gecumuleerde omzet van mediabedrijven, mediacentrales en reclamebureaus in België komt uit op 3,2 miljard Euro in 2013 en geeft een eerste indicatie van de financiële economische impact.

We kunnen dit ook vanuit het perspectief van de adverteerder bekijken: bruto (dus zonder mediakorting en inclusief commissies) investeerden adverteerders 3,8 miljard Euro in 2014 in ‘above/paid’ media (TV, radio, cinema, print, out-of-home, digital, mobile) (onderzoek CIM, Nielsen). Daarnaast is er hun investering in de ‘below/owned’ media (POS, DM, coupons, …) en in de diverse consumenten "touchpoints".

De reclame-investeringen hebben uiteraard ook een micro-economische impact voor de adverteerders zelf. Advertentie-uitgaven ondersteunen de vraag naar producten en diensten en vergroten op die manier de omzet van de betreffende bedrijven. Statistische modellen tonen de sterke positieve correlatie aan tussen investeringen in reclame en media en de groei van het BBP. Een recente Belgische studie van McKinsey toonde een impact van reclame van 15 tot 20% in de laatste 10 jaar op de groei van het BBP in de G20.

Page 11: UBA in 2014

99

UBA PARTICIPEERT ACTIEF IN

Raad voor de Reclame (RvR)De RvR is samengesteld en wordt gefinancierd door de reclamemedia, UBA, ACC - Directielid: Karim Debbah, UBA- Vicevoorzitter: Chris Van Roey, UBA

Jury voor Ethische Praktijken inzake reclameDe JEP is het zelfregulerend orgaan (SRO - self-regulatory organization) voor alle ‘paid’ media.UBA zetelt met 4 leden in de jury:- Peter Buijze, Coca-Cola, hoger beroep- Marc Donner, D’Ieteren, eerste aanleg groep 2- Véronique Huysmans, P&G, hoger beroep- Karolien Pieters, Henkel, eerste aanleg groep 1

Strategische AdviesRaad beleidsdomein Media (SARC)De SARC bestaat uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en onafhankelijke deskundigen. De adviezen en studies worden bezorgd aan de Vlaamse Regering en aan het Vlaams Parlement. - Lid Mediaraad: Chris Van Roey, RvR

Centrum voor Informatie over de Media (CIM)Het CIM levert de gegevens over de verspreiding en het bereik van media in België en studies die nodig zijn voor de optimalisering van re-clamebestedingen. UBA zetelt in het Bureau en in de Raad van Bestuur:- Yves De Voeght, Coca-Cola Services- Simone Ruseler, UBA- Patrick Steegmans, Nationale Loterij (Bureau + RVB)- Maud Van de Velde, 20th Century Fox Film- Kristine Verhelst, Proximus- Patricia Vermandele, ING

EFFIE Awards BelgiumDeze prestigieuze award bekroont de meest effectieve communicatiecampagnes.UBA zit de vereniging voor en zetelt in de jury:- Mira De Maeyer, Danone- Lies Eeckman, Alken-Maes- Nathalie Erdmanis,

Brussels Airlines- Ignace Heyman, Lotus Bakeries

- Laurent Lejeune, Truvo- Ariane Marchant, Proximus- Christophe Mottint, l'Artisane- Stéphan Salberter, ING- Valérie Vangeel, Nestlé

World Federation of Advertisers (WFA)De WFA is de organisatie die de belangen van de marketeers behartigt op internationaal niveau.- Bestuurder en lid Exco: Chris Van Roey, UBA

UBA OVERLEGT INTENSIEF MET

Association of Communication Agencies (ACC)De ACC verenigt de reclame- en evenemen-tenbureaus. Naast regelmatig overleg, zowel strategisch als ad hoc, publiceren we een aantal gemeenschappelijke documenten die de samenwerking tussen adverteerders en bureaus ten goede komen. Verschillende leden van de ACC zijn actief als docent aan de UBA Academy.

MediaUBA onderhoudt regelmatige contacten met de mediagroepen die in België actief zijn en met de verschillende media-associaties.

SectorverenigingenEr zijn een groot aantal sectorverenigingen actief in België. Zij groeperen leden uit specifieke bedrijfssectoren en behartigen hun sectorbelangen. Zij zijn zeer gespecialiseerd in de materie van de sector, maar hebben minder ervaring in marketing en communicatie. UBA werkt regelmatig actief samen met deze sectorverenigingen wanneer het gaat over onderwerpen zoals reclame, communicatie of marketing. Zelfregulerende codes voor een specifieke sector vormen vaak het onderwerp van de samenwerking.

Politieke overhedenHet Belgisch politieke landschap is complex. UBA neemt waar nodig contact met de relevante beleidsmakers van de verschillende overheden. Veelal gaat het om het beter kenbaar maken van de noden van adverteerders en om specifiek advies over zelfregulering, co-regulering en regulering.

United Media Agencies (UMA)De UMA verenigt de mediabureaus. De relatie tussen adverteerder en mediabureau is het voornaamste onderwerp. Daarnaast zijn leden van UMA actief als mediaspecialist en adviseur in de UBA-Mediacommissies, als docent in de UBA Academy en werken zij mee aan de Mediabijlage in dit jaarverslag en de Media Key Facts.

EEN NETWERK VAN CONTACTEN

Page 12: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201410

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

UBA Jaarverslag 201410

UBA OP TV: Z ADVERTSINGIn 2014 realiseerde UBA haar eigen tv-programma 'Z Advertising' op Kanaal-Z en Canal-Z in samenwerking met Roularta Media. Jeroen Bernaerts en Eric Winnen presenteerden het. Samsung en ING zorgden voor de nodige middelen. Er kwamen een veelheid van communicatie-onderwerpen aan bod. Het programma was erg succesvol en had een groot bereik. Alle afleveringen kunnen herbekeken worden via kanaalz.knack.be.

Afl. Thema Studiogast Kanaal-Z Studiogast Canal-Z

10/11/14 Z-Advertising, de reeks Chris Van Roey, UBA Karim Debbah, UBA

17/11/14 Zijn merken dood? Kristof Ampe, UBA Sylvie Bove, Yves Rocher

24/11/14 Hoe communiceert ING? Inge Ampe, ING Inge Ampe, ING

01/12/14 Geloven wij reclame nog? Saskia Schatteman, Microsoft Benoît Crochelet, Electrabel

08/12/14 Hoe communiceert Samsung? Loesje De Vriese, Samsung Loesje De Vriese, Samsung

15/12/14 Advertiser Personality of the Year Saskia Schatteman, Microsoft Saskia Schatteman, Microsoft

12/01/15 Heeft tv nog toekomst? Luc Van Wichelen, Mondelez INT’L Valerie Morfitis, Unilever

19/01/15 Wat met kranten en magazines? Philippe Belpaire, Roularta Media Philippe Belpaire, Roularta Media

26/01/15 Hoe vind ik mijn weg in de digitale jungle?

Delphine Van Loocke, KBC Amaury Rosier, L’Oréal

02/02/15 Hoe sociale media inzetten? Pieter-Jan Adriaensens, Nationale Loterij

Veronique Deconinck, Nationale Loterij

09/02/15 Hoe werkt content marketing? David Steegen, RSC Anderlecht David Steegen, RSC Anderlecht

16/02/15 Verliezen wij onze privacy? Marc Frederix, Nationale Loterij Annie Courbet, AXA

23/02/15 Hoe een reclamebureau selecteren? Isabelle Marneffe, UNICEF Isabelle Marneffe, UNICEF

02/03/15 Is creativiteit belangrijk? Jens Mortier, Mortierbrigade Eric Hollander, Air

09/03/15 Hoe reclame-effecten meten? Alex Thoré, Proximus Alex Thoré, Proximus

16/03/15 Wat zijn de nieuwe shopper marketing trends?

Lieve Van Der Borght, Nespresso

Joachim Rubin, Delhaize

23/03/15 Hoe doe ik aan B2B communicatie? Ingrid Stoffels, KPMG Philippe Wallez, ING

30/03/15 Hoeveel moet ik investeren in reclame?

Inge Vervliet, BMW Inge Vervliet, BMW

06/04/15 Is employer marketing belangrijk? Johan Claes, MIVB Johan Claes, MIVB

13/04/15 Duurzaam communiceren: mode of relevant?

Igor Nowe, Carlsberg Jeroen Langerock, Coca Cola

Sylvie Bové, Directeur Brand Marketing, Yves Rocher Inge Ampe, Marketing Directeur, ING

Karim Debbah, Media Manager, UBA

Page 13: UBA in 2014

1111

• Politiek memorandumUBA publiceerde haar visie op een duurzaam en stimulerend commu-nicatie- en media-ecosysteem in het boekje "Adverteerdersinvesterin-gen in België: zuurstof voor media en maatschappij". Deze publicatie werd verstuurd en besproken met de media-verantwoordelijken van de meeste politieke partijen. Doelstel-ling was de politieke- en beleidsver-antwoordelijken goed te informeren over de adverteerdersproblematiek bij de opstelling van een nieuwe be-leidsverklaring. Het document bevat algemene informatie over de wereld van communicatie en reclame in België, een aantal algemene stand-punten (gezond media-ecosysteem; Europese context; aandacht voor reclame en adverteerders; zelfre-gulering) en een aantal specifieke standpunten over recente dossiers (televisielandschap; privacy; bel-me-niet-meer lijst; extra vermeldingen in reclame; afbeeldingen van het

menselijk lichaam). Deze standpun-ten werden eveneens gecommuni-ceerd aan minister Sven Gatz en aan minister Jean-Claude Marcourt.

• Beleidsnota media 2014-2019UBA gaf via haar vertegenwoordiging in de SARC Sectorraad Media input voor het Mediabeleid in Vlaanderen. Dat gebeurde in samenwerking met de Raad voor de Reclame. In zijn beleidsverklaring besteedde de minister aandacht aan een aan-tal belangrijke aspecten van de commerciële communicatie. UBA analyseerde de beleidsverklaring en gaf hierop constructieve feedback aan de minister en zijn kabinet.

• Vlaamse Regulator voor de MediaHet congres van de Vlaamse Re-gulator voor de Media (VRM) ging over "Nieuwe machtsverhoudingen binnen de media: de invloed van verticale integratie en de internati-onalisering van media-overnames

op de mediawaardeketen". UBA nam actief deel aan het paneldebat. UBA kreeg de gelegenheid om de reclamesector nader toe te lichten en benadrukte het economisch en maatschappelijk belang van reclame voor Vlaanderen. UBA vroeg aan alle stakeholders, media, dienstenver-leners, regulatoren en beleidsver-antwoordelijken de nodige inspan-ningen te doen om de verschillende media aantrekkelijk te maken voor adverteerders. Daarnaast lichtte UBA het belang toe van innovatie in de sector, met als voorbeeld 'ad-dressable advertising' op tv.

• Telenet - De VijverDe eventuele instap van Telenet in De Vijver Media, de holding die o.a. de televisiezenders VIER en VIJF in portefeuille heeft, zorgde voor een aantal politieke discussies over ver-ticale integratie in het televisieland-schap. UBA analyseerde het dossier en communiceerde haar standpunt

SPECIFIEKE DOSSIERS IN 2014

Page 14: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201412

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

UBA Jaarverslag 201412

Meer informatie?Contacteer Chris Van Roey°, CEO

[email protected]

aan de betrokken stakeholders. De mening van UBA : mits een goede wettelijk omkaderde afba-kening van de rechten en plichten van tv-omroepen en tv-verdelers/dienstenverleners, waardoor voor alle partijen een ‘level playing field’ ontstaat, kan een eventuele instap van Telenet in De Vijver Media posi-tieve effecten hebben voor innovatie in het Vlaamse tv-landschap, voor de introductie van nieuwe reclame-modellen en voor een evenwichtiger concurrentie tussen de verschillende televisieomroepen.

• Addressable AdvertisingAddressable (targeted) advertising is een nieuwe technologische ontwikke-ling die toelaat om televisiereclame te personaliseren op maat van de kijker. De adverteerder bepaalt zijn doelgroep in functie van de beschik-bare kijkersdata. De tv-advertenties worden alleen verdeeld naar die huishoudens die binnen de bepaalde doelgroep vallen. UBA publiceerde hierover een Position Paper.

• CIM 2020In de loop van 2014 startte het CIM zijn project 'CIM 2020' om de organi-satie klaar te maken voor de nieuwe uitdagingen waarmee ze geconfron-teerd wordt. UBA richtte daartoe een adverteerders-werkgroep op, die een constructieve feedback gaf aan het CIM. Daarnaast publiceerde UBA een Position Paper over de rol van het CIM als spil in het mediaonder-zoek. Daarbij vroeg UBA een evolutie naar 'consumer-centric' holistische metingen die gecoördineerd worden door één onafhankelijk en overkoe-pelend orgaan.

• Belgian PledgeDoor zich akkoord te verklaren met de Belgian Pledge onderschrijven de 40 deelnemende bedrijven de engagementen van de zogenaamde EU Pledge. Deze houden onder meer in dat de deelnemende bedrijven geen reclame maken voor voeding en dranken die gericht is tot kinde-ren jonger dan 12 jaar, behalve voor producten die voldoen aan specifieke nutritionele eisen.Naar aanleiding van enkele nieuwe wetsvoorstellen heeft UBA het belang van de Belgian Pledge en andere zelfreguleringsinitiatieven het afgelopen jaar onderstreept en verdedigd bij de Franstalige politieke instanties. Oorspronkelijk waren de kamerleden immers van plan om de wettelijke bepalingen rond informatie over voedingswaarde in reclame nog uit te breiden. Na de parlementaire bijeenkomsten werd hiervan afgezien. UBA werkt rond het dossier ‘Belgian Pledge’ nauw samen met FEVIA en de de Raad voor de Reclame.

• Optimalisatie relatie Adverteerder-Eventbureau In 2014 publiceerden UBA en ACC samen twee documenten: het ‘Event Competition Charter’ en het ‘Event Briefing Document’. Beide docu-menten zijn downloadbaar in het UBA Knowledge Center en vormen een nuttige tool voor zowel adver-teerders als eventbureaus.

• Evolutie van het Franstalige tv-landschapUBA kon tijdens een ontmoeting met Jean-Claude Marcourt, de Fransta-lige minister van Media, haar politiek memorandum "Adverteerdersin-vesteringen in België: zuurstof voor media en maatschappij" voorstellen. Er werd o.a. gepraat over de moge-lijkheid om nieuwe reclameruimte op de RTBF te kunnen voorstellen aan adverteerders. Onlangs heeft de Franstalige openbare zender product placement toegelaten en andere mogelijkheden worden nog bekeken. Dit vormt ongetwijfeld een interessante opportuniteit voor adverteerders.

Page 15: UBA in 2014

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

INFORMERENDE BRON VOOR DE GETALENTEERDE ADVERTEERDER

Onder deze pijler vallen alle diensten die onze adverteerders zo breed mogelijk informeren. In de snel veranderende omgeving is degelijke informatie immers ook voor hen een noodzaak om efficiënt te kunnen werken en om hun taak als adverteerder met kennis van zaken te kunnen uitvoeren.

UBA verspreidt haar informatie enerzijds via haar opleidingsinsti-tuut, UBA Academy, en anderzijds via diverse diensten.

We informeren u via de:

UBA Academy

UBA-diensten

UBA-publicaties

UBA-website

GIGANTISCH SUCCESIn het eerste academiejaar namen maar liefst 507 personen deel aan UBA Academy, het jaar daarop waren dat er al 622. Dat aantal dikte in het acade-miejaar 2013-2014 nog sneller aan tot 931 deelnemers, dat is een stijging van 84% in amper drie jaar!

UBA ging ook aan de haal met de WFA President’s Award 2013 for industry leadership, een internationale prijs die de World Federation of Advertisers (WFA) uitreikt voor ‘de innovatie, per-tinentie en uitmuntendheid’ van UBA Academy.

UBA Academy is een belangrijke troef van het UBA-lidmaatschap. Een uitgebreid gamma aan communicatie-opleidingen biedt de adverteerders de mogelijkheid om hun competenties te ontwikkelen en onmiddellijk doeltref-fender te presteren in een complexe en voortdurend veranderende omge-ving. Cruciaal voor het programma is de relevantie van de inhoud voor een publiek van adverteerders. Daarom zweert UBA Academy bij een praktijk-gerichte aanpak: de lesgevers brengen een discours waarin ze hun expertise vakkundig afstemmen op de realiteit van de adverteerders.

" UBA investeert sterk in de UBA Academy om adverteerders op te leiden. Zo neemt de vereniging haar verantwoordelijkheid en speelt ze een belangrijke rol in het reclamelandschap."Luc Suykens, Harley Procter Marketing Director - Procter & Gamble

Page 16: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201414 UBA Jaarverslag 201414

KWALITEIT STAAT VOOROP DRIE TYPES OPLEIDINGENUBA Academy organiseert opleidingen voor alle adverteerders op elk moment van hun carrière, ongeacht hun plaats binnen de organisatie. Het resultaat? Een relevant aanbod dat volledig beant-woordt aan de specifieke behoeften van de leden van UBA:• Het Communication Management

College: een vierdaagse opleiding voor beginnende communicatiepro-fessionals.

• De Communication Master Clas-ses: korte opleidingen van een halve dag waar dieper wordt ingegaan op bepaalde topics.

• De opleidingen op maat: praktische workshops op basis van concrete cases aangebracht door de deelne-mers of ‘in house’ opleidingen om specifieke vragen aan te pakken.

In het academiejaar 2013-2014 organiseerde UBA Academy maar liefst 55 opleidingen.

1. COMMUNICATION MANAGEMENT COLLEGE (CMC)

Het Communication Management Col-lege, dat in 2008 werd opgestart, kreeg al veel lof. Deze vierdaagse opleiding helpt junior adverteerders zeer snel doeltreffend te presteren in hun nieuwe functie. De lessen worden gegeven door 14 experts met een degelijke reputatie binnen hun domein. De opleiding is bijzonder omdat ze praktijkgericht en concreet is. De trainers illustreren hun stellingen met treffende voorbeelden en actuele casestudy’s. Theoretische kennis dient ter ondersteuning. De deelnemers krijgen de opdracht een aantal praktijkgevallen op te lossen.

Het programma bestaat uit één dag-opleiding per maand, gedurende vier maanden. Alle aspecten van het vak ko-men aan bod: communicatiestrategie, -proces, -concepten en -partners. Eén cyclus loopt in het voorjaar, een tweede in het najaar.

Met steun van een Advisory BoardOm haar grote succes te ondersteu-nen en een antwoord te bieden op vragen omtrent strategische ontwik-kelingen, heeft UBA Academy een

Advisory Board. Dat comité wordt voorgezeten door een academicus en is samengesteld uit Marcom-experts en Human Resources/Learning & Development managers:

TopsprekersDe lesgevers zijn communicatiespe-cialisten. Het zijn professionals die werkzaam zijn in de wereld van adver-teerders, bureaus en media.

Gericht op resultaatElke opleiding wordt minutieus voor-bereid. De deelnemers evalueren de opleiding en spreken zich uit over de inhoud, het dynamisme en de pedago-gische kwaliteiten van de trainer. De opleidingen van UBA Academy krijgen een gemiddelde evaluatiescore die hoger ligt dan 90 %.

• Voorzitter: Patrick De Pelsmacker – Hoogleraar marketing, Universiteit Antwerpen

• Vicevoorzitter: Ann Van De Perre – HR Director, ING

• Marcom-consultants: o Laura Busselot –

Teamcoördinator Premedia, Colruyt

o Johan Claes - HR Communication & Employer Branding Manager, STIB-MIVB

• HR & L&D-consultants:o Stefaan Arryn – HR Director

Talent, Securexo Sonia Frey – HR Director,

De Lijn • UBA:

o Jan Vandenwyngaerden – CEO, Palm en voorzitter UBA

o Chris Van Roey, CEO UBAo Anne-Sophie Vilain, Training

Manager UBA

Page 17: UBA in 2014

1515

In het academiejaar 2013-2014 namen 68 jonge communicatieprofessionals deel aan de opleiding, uit de volgende ondernemingen: Acerta, Akzo Nobel Decorative Coatings, Alpha Card, Armonea, Bayer, Beiersdorf, Belgacom, Biover, BIVV – IBSR, BNP Paribas Fortis, bpost, Brouwerijen Alken-Maes, Carlsberg Importers, Colgate-Palmolive, Colruyt Group, D'Ieteren, De Lijn, Deutsche Bank, Dr. Oetker, Duvel Moortgat, Edenred, Electrabel-GDF Suez, Estée Lauder Cosmetics, Hotelschool Ter Duinen, ING Private Banking, Johnson&Johnson, Kapaza!, KBC Verzekeringen, KPMG, Mccain Foods, Media Markt, Microsoft, Mondelez, Mora, Nestlé, Omega Pharma, Orangina Schweppes, PAB, Palm, Pepsico, Peugeot, Reynaers Aluminium, Samsung, Stassen, Stepstone, STIB – MIVB, Telenet, The Phone House, VDAB, Velux, WWF

DIPLOMA ‘THE PRINCIPLES OF COMMUNICATION’De deelnemers aan het Communica-tion Management College kunnen een diploma behalen: ‘The Principles of Communication’. Het diploma is een bekroning voor al wie het programma volledig heeft gevolgd en slaagt voor een werkstuk, dat mondeling voor een jury van professionals uit de sector wordt verdedigd. Via het werkstuk leren de deelnemers een concrete link te leg-gen tussen de opleiding en de uitdagin-gen waarvoor het bedrijf staat.

De jury is samengesteld uit: • Patrick De Pelsmacker – Hoogleraar

marketing aan de Universiteit Ant-werpen, voorzitter van de Advisory Board en trainer aan het CMC

• Hans Cools – voormalig CEO van Sanoma media, trainer aan het CMC

• Chris Van Roey – CEO UBA

Gediplomeerde junior adverteerders: Laureaten CMC 2014 Voorjaar• Lydia Coeckelberghs, Peugeot,

Advertising Manager• Olivier Willaert, Hotelschool Ter

Duinen, Technisch AdviseurLaureaten CMC 2013 Najaar• Roxanne Claessens, Microsoft, SMB

audience marketing manager – Grote onderscheiding

• Isabelle Cammaert, Johnson & Johnson Consumer, Junior brand manager RoC® - Onderscheiding

• Amaury Van de Zande, STIB-MIVB, Marketing research and social me-dia analyst

• Kristof Schills, StepStone, Online Project Manager

• Jean-Christophe Lokietek, Media Markt-Saturn BeLux, Conversation & PR Marketing Manager

COMMUNICATION MANAGEMENT COLLEGE: DE SPREKERS• Stéphane Buisseret – CEO, AIR• Hans Cools – voormalig CEO,

Sanoma Media• Nicolas De Bauw, Managing

Director, TBWA Antwerpen• Patrick De Pelsmacker -

Prof., Universiteit Antwerpen• Tom De Ruyck – Managing Partner,

InSites Consulting• Veerle De Vos – Eigenaar,

Faith In Fools• Sylvie Dewaele,

Media Arts Director, TBWA• Bruno Liesse –

Managing Director, Carat• Bart Lombaerts – Press & Com

Manager, Kom op tegen Kanker• Pierre Mathelart – DG, Atypic• Anthony Slabinck – Senior Digital

Strategist, Invisible Puppy• Stephan Smets –

CCO en partner, BBDO• Fons Van Dyck –

Managing Director, think/BBDO• Kristin Verellen –

Partner, PeelTheOnion

2. COMMUNICATION MASTER CLASSES

De Communication Master Classes van UBA zijn korte opleidingen van een halve dag, die dieper ingaan op een be-paald topic. De lessen zijn praktijkge-richt en gaan concreet in op de realiteit van de markt. De trainers zijn erkende professionals uit de bedrijfswereld. Zij spreken over de ontwikkelingen in hun vak, stellen een aantal relevante casestudy’s voor en geven hun gouden vuistregels mee. De deelnemers krij-gen tal van tips die ze onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten. Het aantal

Anne-Sophie Vilain (links) overhandigt het diploma aan Roxanne Claessens (rechts)

" Zeer goede algemene indruk van deze opleiding. Kennis werd goed gedeeld en alles werd onderbouwd met de nodige technische uitleg. Het enthousiasme en de humor die de lesgeefster gebruikte maakte het compleet. "Lode Schoors, Web Content Manager, Beobank - Opleiding Website Optimisation 29/01/2015 Muriel Vandermeulen

" Ik heb een uitdagende master class kunnen en mogen genieten. Een ervaring die ik nog lang zal meedragen en waarvan ik de boodschap graag zal uitdragen, binnen en buiten mijn organisatie. "Sofie Vermaut, Internal Communications, Van Marcke - Opleiding Internal Communication 15/01/2015 Geert Serneels

Page 18: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201416 UBA Jaarverslag 201416

KERNCIJFERS VAN UBA ACADEMYIn het academiejaar 2013-2014 hebben 68 junior adverteerders het Communica-tion Management College gevolgd en 863 communicatieprofessionals namen deel aan de Communication Master Classes.

2011-2012

39 opleidingen

55 opleidingen

2012-2013

2013-2014

36 opleidingen

622 deelnemers

931 deelnemers

507 deelnemers

Evolutie van het aantal Communication Master Classes:

inschrijvingen per sessie is beperkt om zo de efficiënte uitwisseling van ideeën aan te moedigen.

COMMUNICATION MASTER CLASSES: HET PROGRAMMAHet programma wordt ingevuld in func-tie van de ontwikkelingen binnen het communicatievak, de aanbevelingen die de Advisory Board van UBA Academy doet en de behoeften van de UBA-leden. Zes essentiële competenties komen aan bod:• Samenwerking met bureaus: se-

lectie, remuneratie, samenwerking, evaluatie, briefing, creativiteit

• Mediabeheer: mediaplan, sociale, digitale en mobiele media, productie, mediabureaus, B2B

• Strategie: consumer insight, in store, webcontent, e-communicatie, public relations, interne communicatie, merkambassadeurs, brand image

• ROCI: media-audit, efficiëntie van sponsoring, van websites en van so-ciale media, marcom accountability

• Wetgeving: auteursrechten, com-municatiecontract, cookies en e-communicatie

• Persoonlijke vaardigheden: pre-sentatie, persinterview, brainstorm, personal branding

3. OPLEIDINGEN OP MAATVoor adverteerders die een opleiding willen waarin rekening wordt gehouden met hun situatie, hun sector en hun specifieke vragen, organiseert UBA Academy in house sessies en praktijk-gerichte sessies (Business workshops) of inspirerende sessies (Trends Day workshops). Leden van UBA genieten een voordeeltarief.• In house opleidingen

UBA Academy kan Communication Master Classes organiseren bij de adverteerder, om te beantwoorden aan zijn specifieke behoeften. De adverteerder bepaalt zelf het aantal deelnemers, het tijdschema en de locatie. De succesvolste interne trai-ning is de opleiding ‘Client Brief’.

• NIEUW Business workshopsOm adverteerders de kans te geven om de inhoud van de Communication Master Classes in de praktijk toe te

passen in hun onderneming orga-niseert UBA Academy feedbackses-sies: de Business workshops. Die praktijkgerichte workshops bieden de deelnemers de mogelijkheid om op hun concrete case te werken onder leiding en begeleiding van de expert-trainer. De vragen worden openlijk gesteld en in groep besproken.

• NIEUW Trends Day workshopsUBA Academy organiseert exclusie-ve workshops die gegeven worden door de mensen die op de UBA Trends Day komen spreken. Tijdens die workshops krijgen de adverteer-ders de unieke mogelijkheid om per-soonlijk in contact te komen met die internationaal vermaarde sprekers en van hun expertise te profiteren. De deelnemers kunnen inspiratie uit de workshops putten, die ze daarna in hun bedrijf kunnen concretiseren.

EXCLUSIEF VOORDEEL VOOR UBA-LEDENAlle opleidingen van UBA Academy (behalve de opleidingen op maat) zijn in het jaarlijkse lidgeld voor UBA-leden inbegrepen. Om de kwaliteit van de opleidingen te verzekeren en intersec-torale uitwisselingen te stimuleren, zijn de plaatsen beperkt. Elke onderne-ming die lid is kan 1 of 2 werknemers inschrijven:• 1 werknemer per jaar voor het Com-

munication Management College (1 werknemer per cyclus – dus 2 per jaar – voor leden die meer dan 2.400 euro lidgeld betalen)

• 2 werknemers aan elke Communi-cation Master Class (afhankelijk van de beschikbaarheid, first-in first-served)

Niet-leden betalen 300 euro per sessie om deel te nemen aan de Communi-cation Master Classes (opleidingen van een halve dag) en 2.400 euro voor deelname aan het Communication Management College (vier dagen).

Anne-Sophie Vilain, Training Manager,

[email protected]

Joanne Reyners, Training Coordinator,

[email protected]

Meer weten over onze opleidingen?

Page 19: UBA in 2014

1717

Meer weten over onze diensten en voordelen?

Contacteer Kristin Hannon, Communication & Loyalty Manager,

[email protected]

1. UBA JOB LINEDankzij UBA Job Line kunnen onze leden-adverteerders hun openstaande marketing- en communicatiejobs on-line plaatsen op de UBA-website. De jobs zijn niet alleen zichtbaar op onze website maar worden ook gepro-moot via onze e-news en twitterfeed. We stellen vast dat deze dienst zeer actief gebruikt wordt. Info via www.ubabelgium.be/jobline

2. UBA LEGAL LINEUBA Legal Line geeft eerstelijns legaal advies. Elke adverteerder heeft wel eens een prangende vraag over regelgeving of wettelijke en juridische aspecten. Dankzij onze samenwerking met de advocatenassociatie KOAN kunnen we snel een eerste antwoord bieden. Vragen worden strikt vertrouwelijk behandeld. In 2014 gaf UBA met Koan 24 adviezen.Info via www.ubabelgium.be/legalline.

3. UBA MEDIA GLANCEUBA Media Glance geeft eerstelijns-informatie over mediabestedingen in België. Daarvoor doen we een beroep op de MDB-databank. Nielsen biedt online toegang tot een gedetailleerde databank van reclame-investeringen in de Belgische above-the-line media. De investeringen kunnen per sector, per adverteerder en zelfs per merk worden opgevraagd. Info via www.ubabelgium.be/mediaglance

DE UBA PUBLICATIES

ADVERTISER GUIDELINESUit de samenwerking tussen adverteer-ders onderling en met vakorganisaties groeit vaak de behoefte om informatie te bundelen in een gids. Onze UBA Advertiser Guidelines zijn talrijk en overkoepelen uiteenlopende onderwer-pen.

Beknopt overzicht van de UBA publi-caties: • Employer Marketing Guidelines;• Event Client Briefing;• Social Media Guidelines;• Communication Agency Contract;• In-store communication;• Communication agency evaluation;• Remuneratiegids;• The Client Brief;• Digital marketing contract;• Media audit;• Gedragscode voor

bureaucompetities.

Deze gidsen zijn slechts enkele van de vele documenten en presentaties die de UBA-leden kunnen raadplegen via onze website. We publiceren er niet enkel onze eigen gidsen, maar ook die van vakverenigingen zoals de WFA (World Federation of Adver-tisers) en de EACA (European Association

of Communication Agencies) die de steun van UBA krijgen.Het volledige overzicht vindt u in het UBA Knowledge Center (zie ook pagina 28). Alle gidsen zijn gratis downloadbaar voor leden.

www.ubabelgium.beDé centrale plek waar u moet zijn om op de hoogte te blijven is de UBA-website.

Alle activiteiten en nieuwtjes vindt u er ge-makkelijk terug. De UBA-leden ontvangen tevens onze nieuwsbrief zodat zij op de hoogte blijven van alle activiteiten die UBA organiseert en de actualiteit uit de sector. We berichten ook over exclusieve voorde-len zoals gratis plaatsen voor evenemen-ten of seminaries.

U ontvangt onze e-news nog niet? Mail ons uw gegevens via [email protected]

DE UBA DIENSTEN UBA heeft een aantal diensten ontwikkeld speciaal voor leden-adverteerders.

Page 20: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201418 UBA Jaarverslag 201418

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

UITWISSELEN

DE MEDIACOMMISSIESIn de Mediacommissies analyseren en bespreken de adverteerders voornamelijk de evolutie van de media. Daarbij heeft iedereen oog voor zijn eigen specificiteit, maar vooral voor de onderlinge complementariteit. De deelnemers aan de Commissies gaan niet alleen in op de actualiteit, maar anticiperen ook op de markttrends. De Commissies vormen traditiegetrouw een uniek platform waar adverteerders en mediaspecialisten elkaar ontmoeten. In die zin zijn ze een inspiratiebron voor iedereen. Kansen en uitdagingen worden er in alle openheid besproken en er is ruimte voor macro-economische feedback. De Commissies nodigen de media en de regies regelmatig uit voor overleg. Elke Commissie komt vier keer per jaar samen.

UBA telt drie Mediacommissies:

1. Mediacommissie TV

2. Mediacommissie Press – Radio – Out of Home

3. Mediacommissie Digital & Mobile.

EXPERTISE IN MEDIA EN COMMUNICATIE OPBOUWEN EN DELEN MET ANDERE ADVERTEERDERS

UBA heeft verschillende platforms waar adverteerders en belangrijke spelers uit de sector elkaar ontmoeten en met elkaar in dialoog kunnen gaan. Het opbouwen van communicatie- en mediaexpertise en het uitwisselen van kennis en informatie staan hierbij centraal. Vanuit deze overlegorganen formuleren we standpunten en gedragslijnen die de mening van de adverteerder weergeven.

Er zijn drie soorten platforms: de Mediacommissies, de Expertise Centers en het Executive Forum.

Deelname is uitsluitend voorbehouden aan leden. Wel doen we regelmatig een beroep op externe mediadeskundigen en andere experten voor extra ondersteuning.

DE EXPERTISE CENTERSDe grootste troeven van deze bijeenkom-sten zijn het uitwisselen van ervaringen en het netwerken met andere adverteerders. We spelen in op de actualiteit en houden u op de hoogte van de recentste ontwikke-lingen uit uw domein. In 2014 besteedden we extra aandacht aan het bevorderen van de interactie tussen de deelnemers en de kwaliteit van de presentaties.

In 2014 waren er acht Expertise Centers werkzaam:

1. B2B Communication

2. Employer Marketing

3. Research – Consumer Management Insights

4. Research – Panels

5. Responsible Communication

6. Shopper Marketing

7. Social Media

8. Sponsoring & Event Communication

NIEUW!In 2014 verwelkomden we in totaal negen nieuwe voorzitters en vice-voorzitters die hun stempel drukken op de werking van onze uitwisselings-platforms.Een andere evolutie is dat we voortaan extra nadruk leggen op de interacti-viteit, elke deelnemer wordt gesti-muleerd om actief deel te nemen en zijn of haar input te geven tijdens de vergaderingen, wat de informatie-uitwisseling verrijkt.Om de synergie met de UBA Academy te optimaliseren, zijn we tenslotte overgestapt van een klassieke jaarka-lender naar een academische kalen-der die loopt van september tot juni.

In 2015 is UBA gestart met de organisatie van gezamenlijke Mediacommissies. Het beschouwen van de media als aparte entiteiten strookt immers niet meer met de realiteit van het Belgische en internationale medialandschap. Het digitale aspect is immers alomtegenwoordig. Deze formule kende meteen een enorm succes.

Page 21: UBA in 2014

1919

1. MEDIACOMMISSIE TV

Voorzitter: Luc Van Wichelen Mondelez Belgium Services

Vicevoorzitster: Valérie Morfitis, Unilever

De Mediacommissie TV brengt adver-teerders samen die streven naar een kwalitatief televisielandschap en een evenwichtig media-ecosysteem. Ze bespreken de nieuwe trends, de goede samenwerking tussen partners, verantwoorde concurrentie en een optimale analyse van de ROI.

In 2014 brachten we de regies, de televisiezenders en de specialisten ter zake samen om ons te informe-ren over de nieuwe markttrends. De 'Trendwatcher-module' gaf ons een volledig beeld van de actualiteit. De mediaspecialisten analyseerden de evoluties in het televisielandschap. De volgende onderwerpen kwamen aan bod: 'Social TV', de steeds grotere impact van themazenders, de ana-lyse van de zendschema's, het belang van een kwalitatieve klantenbriefing zodat het media-agentschap een pas-sende oplossing kan aanbieden en de complementariteit tussen televisie en andere media. We organiseerden ook een gewaardeerd debat over de toekomst van de commerciële televisie in België en over de evolutie van de belangrijkste spelers uit het noorden en het zuiden van het land.

2015 wordt een beslissend jaar voor het televisiegebeuren: de komst van operatoren zoals Netflix, de nieuwe meetprocedures van het CIM, de steeds groeiende complementariteit tussen offline en online media, de opkomst van addressable advertising, de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT, enz.

2. MEDIACOMMISSIE PRESS – RADIO – OUT OF HOME (PRO)

Voorzitster: Liesbeth Dupon, Media Markt

De Mediacommissie PRO legt zich toe op alle media-aspecten van pers, af-fichage en radio, en volgt hun ROI.

In 2014 evolueerden de investeringen op diverse manieren afhankelijk van de drager. De technologische evolutie biedt adverteerders steeds meer voor-uitstrevende oplossingen aan, meer bepaald voor affichage. Ook voor radio was het een goed jaar qua investerin-gen. De toekomst van radio, het belang van creativiteit en de ROI voor de pers werden uitvoerig besproken. Aan de re-volutie van Content Marketing werd ook een sessie gewijd. Dankzij deze sessie konden we onze kijk op het gebruik van media bijschaven

In 2015 verwachten we nog meer vragen rond de keuze van de juiste media om de doelgroepen optimaal te bereiken.

3. MEDIACOMMISSIE DIGITAL & MOBILE

Voorzitter: Amaury Rosier, L’Oréal

Vicevoorzitter: Tom Tiels, ENI

De Mediacommissie Digital & Mobile volgt de nieuwe tendensen van de online en mobiele communicatie op de voet. Ze anticipeert op de komende ontwikkelingen. De Mediacommissie schetst de nieuwe mogelijkheden die de digitale wereld de adverteerders biedt.

In 2014 boog de Mediacommissie Digi-tal & Mobile zich over onderwerpen die van praktisch en strategisch belang zijn voor de adverteerders: de meting van de ROI, de sleutelelementen van een geslaagde digitale campagne en de noodzaak om digitale media ook mee op te nemen in het marketing- en communicatieplan. In samenwerking met Google sloten we het jaar af door uitgebreid in te zoomen op de moge-lijkheden van Mobile in België. Dit zijn slechts enkele thema's die aan bod kwamen tijdens onze vergaderingen. We vinden het belangrijk de actualiteit op de voet te volgen, en er zelfs op vooruit te lopen. Dankzij de presenta-ties en de uitwisseling van kennis rond de concrete toepassing van numerieke tools kon elke deelnemer zijn profes-sionele ervaring over dit onderwerp delen en verrijken.

Page 22: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201420 UBA Jaarverslag 201420

DE EXPERTISE CENTERS

1. B2B COMMUNICATION

Voorzitter: Ingrid Stoffels KPMG

Vicevoorzitter: Tim Nagels, Microsoft

Dit nieuwe Expertise Center onderzoekt de verschillende facetten van B2B-communicatie. Communicatie naar professionele klanten of prospecten vereist immers een specifieke definitie en specifieke middelen. Begin 2014 ging-en we in op de criteria voor een goede B2B-communicatie: inhoud, emotie, enz. Daarna deelden we onze ervaringen in verband met Social Selling, of hoe we de B2B-boodschap vanuit het standpunt van de verkooprelatie kunnen optima-liseren. In 2015 gaan we het Expertise Center verder uitbouwen.

2. EMPLOYER MARKETING

Voorzitter: Johan Claes, MIVB

Vicevoorzitter: Raf Heroes, Randstad Group

Na publicatie van ‘The Employer Value Proposition’ (beschikbaar via het UBA Knowledge Center) zetten we de

volgende stap: de praktische toepas-sing. De Nationale Loterij stelde ons haar beleid en acties voor. Met de hulp van specialisten onderzochten we de toepassing van EVP bij aanwervingen. Daarna beschreven we het nauwe verband tussen Employer Branding en Interne Communicatie. In 2015 zetten we dit werk verder met sessies over o.a. nieuwe tools die adverteerders kunnen helpen om Employer Branding beter om te zetten in concrete acties. 3. RESEARCH – CONSUMER

MANAGEMENT INSIGHTS

Voorzitter: Guy Sauvage, MIVB

Viceoorzitster: Corinne FERMYN, KBC GROEP

Dit Expertise Center is het beste kanaal om op de hoogte te blijven van de recentste consumentenstudies, zoals de trends in Consumer Management Insights, hoe verder kijken dan de klassieke sociodemografische classificaties en de innovaties op het gebied van de neurowetenschappen. Dankzij een betere kennis van de consument kunnen we beter communiceren met de doelgroep.

In 2014 maakten we niet alleen de intussen klassieke evaluatie van de studiebureaus, maar focusten we ook op de recentste evolutie van kwantitatieve en kwalitatieve studies. Verder bekeken we ook de evoluties in de neurowetenschappen en neurodiagnostiek, toegepast op en vertaald naar praktische concepten voor de adverteerders.

4. RESEARCH – PANELS

Voorzitter: Sam Loeys, COCA-COLA Belgium

Het Expertise Center Research - Pa-nels biedt het ideale platform om te discussiëren met studiebureaus zoals Nielsen en GfK, die studies uitvoeren rond Fast Moving Consumer Goods (FMCG) en retail. Binnen dit Expertise Center formuleren we nieuwe stand-punten.

In 2014 bekeken we de technieken en methodologieën om het type winkel correct te bepalen. We onderzochten ook de evolutie van e-commerce in België en in het buitenland. Verder be-steedden we aandacht aan de evolutie van de Hard Discounters. Ten slotte hielden GfK en Nielsen ons regelmatig op de hoogte van de feiten en cijfers van de retailsector.

5. RESPONSIBLE COMMUNICATION

Voorzitter: Igor Nowe, Carlsberg Importers

Het doel van dit Expertise Cen-ter is verantwoorde communicatie stimuleren op basis van de 3 'P's': Planet, People, Profit. De sociaal verantwoorde communicatie maakt onlosmakelijk deel uit van sociaal verantwoord ondernemerschap. Aan de hand van concrete voorbeelden en best practices van de adverteerders

Page 23: UBA in 2014

2121

denken de deelnemers van dit Experti-se Center na over de ontwikkeling van duurzame communicatie. Zo kwam Delhaize ons in 2014 uitleg geven over de voordelen die verantwoorde com-municatie kan bieden aan een grote onderneming. We organiseerden ook een sessie gewijd aan de recente aca-demische studies over dit onderwerp.

6. SHOPPER MARKETING

Voorzitster: Carine Vaeremans, Friesland Campina

Dit Expertise Center heette vroe-ger 'Point of Sales' en werd op een geslaagde manier vernieuwd. In verschillende sessies focusten we op het groeiende belang van de Shopper Experience. We bespraken in 2014 de bliksem-snelle opmars van e-commerce, de winkel van de toekomst (met een bezoek aan The Loop in Antwerpen) en een analyse van de Brand Stores en de

Shops-in-shop. Die sessie vond plaats in de Brand Store van BMW in Brussel. 2015 zal ongetwijfeld het succes van het vorige jaar evenaren.

7. SOCIAL MEDIA

Voorzitter: Frédéric Herzeele, Belgacom

Dit Expertise Center wisselt ideeën uit over de te kiezen strategie voor sociale media, van doelstelling tot resultaten. MIVB bracht een leerzame case story over hun beleid voor sociale media. In 2014 kwamen ook de wettelijke as-pecten van sociale media aan bod. We kunnen niet meer zonder deze nieuwe communicatiemiddelen. In 2015 gaan we hun gebruik in een algemene stra-tegie verder analyseren.

8. SPONSORING & EVENT

COMMUNICATION

Voorzitster: Delphine Baise, ING Private Banking

Viceoorzitster: Kristel Brants, Electrabel GDF SUEZ

Dit Expertise Center houdt zich bezig met het delen van ervaringen tussen adverteerders op het gebied van spon-soring en de organisatie van evene-menten. Het centrale thema van onze sessies was de professionalisering van de sector. Concrete thema’s waren het gebruik van documenten van UBA en de ACC (hoe een evenementenbureau pitchen, hoe een agentschap brie-fen), focus op sportsponsoring en op het duurzame aspect dat we in onze evenementen moeten brengen. De Na-tionale Loterij kwam haar strategie in deze materie ook uitgebreid toelichten.

Enkele cijfers: De herpositionering van onze Mediacommissies en onze Expertise Centers lijkt vruchten af te werpen. We zagen immers een mooie stijging qua deelnemers en aantal sessies. Uiteraard zetten we onze inspanningen voort om nog beter te beantwoorden aan de verwachtingen van de adverteerders over onderwerpen die hen nauw aan het hart liggen.

Mediacommissies Expertise Centers Executive Forum

684 95% 12 22 2Deelnemende adverteerders

Uiterst tevreden deelnemers

Bijeenkomsten van de Mediacommissies

Bijeenkomsten van de Expertise Centers

Executive Forums

Page 24: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201422 UBA Jaarverslag 201422

Meer informatie?Contacteer Karim Debbah,

Media Manager [email protected]

EXECUTIVE FORUM Dit specifieke platform werd in 2013 opgericht en zette zijn werkzaamheden met succes voort in 2014. De formule: een beperkt aantal belangrijke adverteerders en CEO’s komen samen rond een prestigieuze tafel om open van gedachten te wisselen over een thema dat onze sector aanbelangt.

6 oktober 2014 Executive Forum over'De plaats van de communicatieafdeling binnen het bedrijf'

Bij 81% van de adverteerders valt communicatie onder de marketingafdeling, aldus Marketing Zoom, dat deel uitmaakt van de Yearly Marketing Survey van The House of Marketing en UBA.Verder blijkt uit de studie dat 84% van de marketingafdelingen een reorganisatie onderging in de afgelopen drie jaar. De redenen: het verhogen van de efficiëntie (81%), wijzigingen in de organisatie op plaatselijk en internationaal niveau (75%) en ten slotte het drukken van de kosten (51%). De deelnemers aan het forum discussieerden over o.a. de digitale opmars, de tegenstelling-complementariteit tussen juniors en seniors en

10 februari 2014 Executive Forum over 'Big Data, Big Insight'

Voor 54 % van de marketeers is Big Data een probleem, aldus de Marketing 2020-studie van de UBA, uitgevoerd in samenwerking met Effective Brands Anderzijds denkt 85 % van de mar-keteers dat Big Data een impact zal hebben op hun verantwoordelijkheden en hun team, aldus de nieuwe Yearly Marketing Survey 2014 van The House of Marketing en UBA. Voor 36 % van de marketeers heeft Big Data nu al een impact. De deelnemers aan het forum discussieerden over onder andere het doel van Big Data, de vereiste ICT-tech-nologie voor een correcte en efficiënte verwerking van de vergaarde gege-vens, de impact op de privacy enz. Een vruchtbare discussie die de standpun-ten vooruit heeft geholpen.

de marketingbesluitvorming op plaatselijk of internationaal niveau. De complexiteit van het onderwerp maakte de discussies bijzonder boeiend. Elke deelnemer kon profiteren van de ervaring van collega-adverteerders.

In 2015 zal UBA twee sessies van het Executive Forum organiseren. De ene zal in de Warande plaatsvinden en de andere in de Club van Lotharingen.

Page 25: UBA in 2014

2323

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

ONTMOETEN DE IDEALE ONTMOETINGSPLAATS VOOR DE BELGISCHE COMMUNICATIE-COMMUNITY.

Zowel de inhoudelijke als de netwerkevenementen van UBA blijven spectaculair verder groeien. De succesformule is telkens weer: een boeiende inhoud, de aanwezigheid van een groot publiek communicatieprofessionals, extra aandacht voor de adverteerder en een correcte prijs. We zorgen voor extra inspiratie en voor zakelijke en informele contacten. Het is meer regel dan uitzondering dat de evenementen van UBA op voorhand uitverkocht zijn. Dit jaar telden we in totaal 3.418 aanwezigen. En uit de peilingen blijkt de tevredenheid van de deelnemers. Wij blijven luisteren naar uw feedback om onze topevenementen verder te laten evolueren.

De UBA evenementen in 2014:

UBA Book it

UBA Mentor Forum

UBA-BMMA lunch

UBA Trends Day

UBA CEO Breakfast

UBA Summer BBQ

UBA Xmas Lunch

Advertiser Personality of the Year

UBA BOOK IT5 evenementen UBA, Strombeek-Bever179 deelnemers

UBA Book it is een evenement waarop we de auteur van een recent spraakmakend boek over marketing en communicatie uitnodigen. De auteur presenteert zijn boek tijdens een ontbijt van 8 tot 9 uur. Iedere deelnemer ontvangt een - eventueel gesigneerd - exemplaar van het boek.

De volgende auteurs waren te gast in 2014:- Harry Demey

"Zot van A"- Luc de Brabandere

"Thinking in new boxes"- Jo Caudron

"Digital transformation"- Jeroen Wils

"Communiceren in tijden van crisis"- Geert Wellens, Dirk Wauters,

Leo Neels en Jo Caudron "Het nieuwe TV-kijken"

UBA MENTOR FORUM2 evenementen29 deelnemers.

Dit is een nieuw initiatief. Het concept: een 15-tal jonge marketeers jonger dan 30 jaar maken op een informele, onge-dwongen manier kennis met een ervaren professional. Het is een unieke gelegenheid voor hen om inspiratie op te doen. Onze eerste mentor-gastheren waren Jan Vandenwyngaerden (CEO Palm), en Philippe Wallez (General Manager Private Banking ING).

UBA-BMMA LUNCH3 evenementen Jeux d'Hiver, Brussel

In samenwerking met BMMA organiseerden we 3 lunchdebat-ten met UBA-leden over sterke merken:- Emmanuel Scheenaerts, Peugeot: Saturated markets: the

strength of the brand- Yves de Voeght, Coca-Cola: Engage the local consumer with

a strong brand and an international strategy- Emilie Jacqueroux, BNP Paribas Fortis: A strong strategy for

a young brand to appeal a suspicious consumer

Page 26: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201424 UBA Jaarverslag 201424

VE

RTE

GE

NW

OO

RD

IGE

NIN

FO

RM

ER

EN

UIT

WIS

SE

LEN

ON

TM

OE

TEN

UBA TRENDS DAY20/3/2014 – Brussels44Center, Brussel 766 deelnemers.

De UBA Trends Day was een groot succes met een recordop-komst van 766 deelnemers. Iedereen was vol lof over de kwa-liteit van de sprekers. Zo zag het sprekersprogramma eruit:

• Teddy Goff, Digital Director of Barack Obama's reelection campaignTrends in digital media. How 'big data' helped President Obama win?

• Martin Sorrell, CEO WPPFuture trends in the role of the agency. Of less or greater value?

• Meabh Quoirin, Managing Director The Future FoundationThe hottest trends for 2014. How can you bring your brand closer to consumers?

• Bruce Turkel, CEO Turkel BrandsNew Trends, new tools, same rules. How to get the most out of innovations?

• Tom Palmaerts, Partner TrendwolvesYouth trends. What makes young people move?

• Wim Hamaekers, Managing Partner HaystackShopper trends. How a changing world can affect shopper behavior?

• Herman Toch | Founder Dreams & FearsHappy Profit. How to go for profit and be proud of it?

Bruce Turkel

Teddy Goff

Page 27: UBA in 2014

2525

Sigrid Van Den Houte (Chief Commercial Officer SBS) en Benoît Crochelet (Head of Brand & Marketing Communications, Electrabel)

Annie Courbet (Head of Marketing Business Partner AXA) en Rik De Nolf (CEO Roularta Media Group)

Gert Ysebaert (CEO Mediahuis), Wouter Vandenhaute (CEO De Vijver Media), Nils Van Dam (Country manager Unilever Belgium & Luxembourg)

Dominique Leroy (CEO Proximus), Rik Duyck (toenmalig Bestuurder-Directeur Crelan) en Rik De Nolf (CEO Roularta Media Group)

Marc Frederix (Directeur Marketing Nationale Loterij), Grégoire Dallemagne (CEO Luminus) en Bart Beckx (Voorzitter Iminds)

Xavier Laporta (Marketing Communication Director Renault), Jean-Paul Renaux (Algemeen Direc-teur Renault), Thierry Geerts (Country Director Google Belgium), Bernard Marchant (Gedelegeerd Bestuurder Groupe Rossel)

Bernard Marchant (Gedelegeerd Bestuurder Grou-pe Rossel) en Dominique Leroy (CEO Proximus)

UBA CEO BREAKFAST20/3/2014 – 'Tapijtengalerij' BNP Paribas Fortis, Brussel121 deelnemers

UBA CEO breakfast is een exclusief netwerkevenement. De leden van de Raad van Bestuur van UBA, de CEO's en communicatieverantwoordelijken van leden-adverteerders en de CEO's van de mediawereld ontmoeten er elkaar tijdens een informeel ontbijt.

Tamara De Bruecker (Directeur Marketing De Lijn), Valerie Vangeel (Head of Corporate Communica-tion & Marketing Service Nestlé), Roger Kesteloot (CEO De Lijn) en Saskia Schatteman (CMO Marke-ting Lead Microsoft)

Page 28: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201426 UBA Jaarverslag 201426

UBA SUMMER BBQ28/8/14 - Ferme de Bilande, Waver815 deelnemers.

De UBA Summer BBQ is de ideale manier om na de zomervakantie terug uw contac-ten uit de marketing- en communicatiewereld te ontmoeten. In een gezellige sfeer met een hapje en een drankje nakeuvelen over de voorbije vakantie en met opgela-den batterijen en veel enthousiasme plannen smeden voor het najaar. De editie 2014 stond in het teken van de 65ste verjaardag van UBA. Een hevige regenbui kon de pret en de sfeer niet bederven. De grote tent hield ons droog en de gesprekken duurden tot in de late uurtjes.

UBA XMAS LUNCH11/12/14 - Tour & Taxis, Brussel 1.452 deelnemers.

De UBA Xmas Lunch is elk jaar weer dé ontmoetingsplaats van de commu-nicatiesector in België. Adverteerders en andere belangrijke spelers uit de mediawereld kijken elk jaar uit naar deze feestelijke bijeenkomst. 1.452 professionals schreven zich in voor de lunch in Tour & Taxis. Het was de ideale gelegenheid om het jaar feestelijk af te sluiten en bij te praten met collega's uit de sector.

Page 29: UBA in 2014

2727

Meer informatie?Contacteer Frédéric Ackermans,

Event & Partnership Manager [email protected]

ADVERTISER PERSONALITY OF THE YEAR11/12/14 - Tour & Taxis, Brussel

De Advertiser Personality of the Year wordt sinds 2002 ge-organiseerd door PUB en UBA om adverteerders te belonen voor hun persoonlijke inzet en bijdrage tot het reclamevak. De prijs gaat naar de adverteerder die de voorbije jaren in positieve mate bijdroeg tot het vak. De jury riep Saskia Schat-teman, CMO Marketing Lead bij Microsoft, uit tot winnaar van de editie 2014. De twee andere genomineerden waren Sylvie Bove (Brand & consumer marketing director bij Yves Rocher Benelux) en Emmanuel Scheenaerts (Marketing directeur van Peugeot Belux).

Saskia Schatteman, CMO Marketing Lead bij Microsoft

Emmanuel Scheenaerts (Marketing directeur van Peugeot Belux)

Sylvie Bove (Brand & consumer marketing director bij Yves Rocher Benelux)

Onze structurele sponsors in 2014 waren:

Page 30: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201428 UBA Jaarverslag 201428

UBA KNOWLEDGE CENTER

Het Knowledge Center bouwt kennis op, verzamelt en publi-ceert informatie over media en andere communicatieonder-werpen die meerwaarde creëren voor adverteerders.

Dit kenniscentrum voedt, versterkt en ondersteunt met rele-vante inhoud de vier strategische pijlers van UBA: Vertegen-woordigen, Informeren, Uitwisselen en Ontmoeten.

Dankzij de explosie van data is er veel informatie beschik-baar. Maar het is de kunst om er de interessante informatie,

thema’s en inzichten uit te filteren en dit om te zetten in ken-nis. Het Knowledge Center speelt hierin een belangrijke rol. Het levert de kerngegevens, inzichten en thema’s ter onder-steuning van de Mediacommissies en Expertise Centers.

Het Knowledge Center voert onderzoek uit in samenwerking met andere stakeholders uit onze sector.

Vertegenwoordigen Informeren Uitwisselen Ontmoeten

UBA Knowledge Center

Research Barometer

Trends

KnowledgeCenter

DatabaseProjects

Media Key Facts

Het UBA Knowledge Center heeft zich in 2014 toegespitst op het volgende:

HET KNOWLEDGE CENTER: UW BRON VAN INFORMATIE

Kennis en toegevoegde waarde bieden aan UBA leden, dat is de ambitie van het Knowledge Center. We volgen de markt en luisteren naar de adverteerders. Zo houden we u op de hoogte van de laatste tendensen en inzichten in communicatie en media.

UB

A K

NO

WLE

DG

E C

EN

TER

Page 31: UBA in 2014

2929

MEDIA KEY FACTSMedia Key Facts is een UBA document dat gerealiseerd wordt in samenwerking met UMA. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen van de media investeringen over de verschillende sectoren in de diverse media? Bent u benieuwd naar de marktaandelen, top ranking van adverteerders en/of het mediabereik? Media Key Facts is een referentiedocument dat we op regelmatige basis zullen uitbrengen. Een aantal gegevens uit de Media Key Facts kunt u vinden in de Mediabijlage in dit jaarverslag.

INSTORE COMMUNICATIE: SHOPPER WORDT "PROMO SAPIENS"UBA, Carrefour en marktonderzoeksbureau haystack onderzochten de impact van reclame op het verkooppunt (POS). Dat instore-communicatie het koopgedrag beïnvloedt, daarover is men het al langer eens. Met dit onderzoek wilden we weten hoe groot de impact is van reclame op het winkelpunt.

Uit het onderzoek blijkt dat teveel promoties de shopper prijsbewuster maakt en efficiënter in het aankoopproces. Maar als meer op ‘brand equity’ wordt gewerkt, dan verlengt het beslissingsproces. Zo ontdekt en overweegt de shopper meer producten. De resultaten van dit onderzoek werden besproken in het Expertise Center Shopper Marketing.

Nieuw in 2014: Knowledge Center Database en UBA Media Key Facts

Uit onderzoek blijkt dat adverteerders nood hebben aan goede en toegankelijke informatie over media. Daarom heeft het Knowledge Center deze informatie voor haar leden gestructureerd.

KNOWLEDGE CENTER DATABASEAlle UBA documenten, richtlijnen, onderzoeken en presentaties van de Mediacommissies en Expertise Centers zijn overzichtelijk samengebracht in een database, voorzien van een handige zoekmotor om snel uw informatie te vinden. Regelmatig komen er interessante documenten bij. Alle documenten zijn gratis downloadbaar voor UBA-leden.

Ga naar ubabelgium.be/knowledgecenter

Page 32: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201430 UBA Jaarverslag 201430

UB

A K

NO

WLE

DG

E C

EN

TER

Meer informatie?Contacteer Simone Ruseler, Knowledge Center Manager

[email protected]

THE YEARLY MARKETING SURVEYUBA ging een samenwerking aan met The House of Marketing voor de Yearly Marketing Survey. Een logische samenwerking, want UBA volgt de inzichten en tendensen in media en communicatie, en The House of Marketing voert jaarlijks een onderzoek uit rond de tendensen en uitdagingen van de marketeer.

Uit deze elfde editie blijkt dat marketeers opnieuw vertrouwen hebben in de toekomst van marketing, ondanks een moeilijk 2013. Daarnaast zegt 43% van de marketeers onvoldoende mediakennis te hebben om het meest efficiënte en effectieve mediaplan op te bouwen. Terwijl meer dan de helft van de respondenten nog 65% van hun marketingbudget in de traditionele media investeert, zijn ze ervan overtuigd dat dit aandeel in de toekomst drastisch zal verminderen.

BUSINESS BAROMETER E-COMMERCEIn samenwerking met GfK lanceerden het Expertise Center Shopper Marketing en het Knowledge Center van UBA een initiatief om te peilen naar de relevantie van e-commerce voor bedrijven. Er zijn al veel inzichten op het vlak van de consument, maar wat is de visie en status van de bedrijven en retailers in België? 122 Professionals, actief bij retailers, fabrikanten of dienstenleveranciers, gaven hun mening tijdens de zomer van 2014.

Uit de barometer blijkt dat 92% van de deelnemers vindt dat e-commerce binnen hun bedrijf meer ontwikkeld moet worden en dat België achterloopt ten opzichte van het buitenland op het vlak van e-commerce. Dat de opkomst van e-commerce een impact heeft op de organisatiestructuur is duidelijk: 58% heeft al een specifiek persoon of team aangeduid voor de ontwikkeling van e-commerce. Retailers staan hierin verder dan fabrikanten en dienstenleveranciers en pakken dit ook anders aan.

DE MARKETING ZOOMIn september 2014 werd door UBA en The House of Marketing onderzoek gedaan naar de manier waarop de marketingorganisatie is georganiseerd. 190 marketeers namen hieraan deel.

82% van de respondenten kreeg de laatste 3 jaar met een reorganisatie te maken. Beslissingen over de marketingstrategie worden steeds vaker in het buitenland genomen (58%) en de lokale marketeer houdt zich meer bezig met de uitvoering van de strategie (67%). Externe communicatie staat op nummer 1 op de agenda van de marketeer. De resultaten vormden de basis van het Executive Forum van UBA in oktober, waar de plaats en organisatie van de communicatieafdeling binnen een bedrijf werden besproken.

Meer weten?UBA-leden kunnen de onderzoeken gratis downloaden in de Knowledge Center database van UBA.www.ubabelgium.be/knowledge-nl

Page 33: UBA in 2014

3131

MEDIAINVESTERINGEN2014 IN BELGIË

ME

DIA

INV

ES

TER

ING

EN

Page 34: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201432 UBA Jaarverslag 201432

ME

DIA

IN

VE

STE

RIN

GE

N

Page 35: UBA in 2014

3333

MEDIA INVESTERINGEN

2014 IN BELGIË

KEY FACTS

EVOLUTION

MEDIA

UBA helpt adverteerders het rendement van hun communicatie-investeringen te maximaliseren in een open en transparante communicatie-omgeving. Adverteerders hebben nood aan goede informatie over de media investeringen in België. Dankzij Nielsen is er in België hieromtrent heel wat informatie beschikbaar. Mediabureau’s en mediaregies kunnen adverteerders hierover uitgebreid informeren. Toch vinden we het als UBA belangrijk om een overzichtelijk referentiedocument aan onze leden ter beschikking te stellen.

Nielsen meet de bruto reclamedruk. Het zijn de publieke gegevens uit deze studie die in deze brochure voornamelijk gebruikt werden. Opgelet: de geciteerde investeringen zijn gebaseerd op de brutotarieven van de media en niet op wat effectief betaald werd. De MDB meet wel de reclamedruk maar niet de netto reclame-uitgaven.

Uw feedback zal ten zeerste gewaardeerd worden en kan bijdragen tot een beter referentiedocument in de volgende jaren. Wij wensen alleszins iedereen te bedanken die meehielp om dit overzicht te realiseren, in het bijzonder Remi Boel, OMD.

Meer cijfers vindt u terug in het document “Media Key Facts”. Beschikbaar in

het Knowledge Center via www.ubabelgium.be. Exclusief voor UBA-leden.

Page 36: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201434 UBA Jaarverslag 201434

ME

DIA

IN

VE

STE

RIN

GE

NM

EDIA

IN

VES

TER

ING

EN

1,1% 1,2% 1,0% 0,8% 0,8% 0,8% 0,7% 0,9% 0,9% 1,0% 1,0%

23,1% 24,8% 24,5% 24,2% 23,3% 23,0% 22,1% 21,2% 20,6% 21,7% 21,9%

6,1% 5,0% 4,8% 4,8% 4,1% 3,9% 4,0% 3,4% 2,9%

12,3% 11,7% 10,0% 9,7% 9,5% 8,9% 8,6% 7,6% 7,3% 7,0% 6,8%

1,6% 2,7% 3,8% 4,1% 4,9% 5,3% 5,6% 6,0% 6,3%

8,9% 9,0%

7,9% 7,7% 7,9% 7,8% 7,3% 8,2% 8,7% 8,5% 8,6%

11,0%  12,1%  

11,4%   12,2%   11,9%   11,3%   11,5%   12,4%   12,9%   13,1%   13,9%  

43,7% 41,1% 37,4% 37,6% 38,1% 39,3% 40,8% 40,5% 40,1% 39,4% 38,5%

2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014  

Cinema Dailies Free sheets Magazines Online* Out of home Radio TV

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

IN SOV 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

CINEMA 1,1% 1,2% 1,0% 0,8% 0,8% 0,8% 0,7% 0,9% 0,9% 1,0% 1,0%

DAILIES 23,1% 24,8% 24,5% 24,2% 23,3% 23,0% 22,1% 21,2% 20,6% 21,7% 21,9%

FREE SHEETS 0,0% 0,0% 6,1% 5,0% 4,8% 4,8% 4,1% 3,9% 4,0% 3,4% 2,9%

MAGAZINES 12,3% 11,7% 10,0% 9,7% 9,5% 8,9% 8,6% 7,6% 7,3% 7,0% 6,8%

ONLINE 0,0% 0,0% 1,6% 2,7% 3,8% 4,1% 4,9% 5,3% 5,6% 6,0% 6,3%

OUT OF HOME 8,9% 9,0% 7,9% 7,7% 7,9% 7,8% 7,3% 8,2% 8,7% 8,5% 8,6%

RADIO 11,0% 12,1% 11,4% 12,2% 11,9% 11,3% 11,5% 12,4% 12,9% 13,1% 13,9%

TV 43,7% 41,1% 37,4% 37,6% 38,1% 39,3% 40,8% 40,5% 40,1% 39,4% 38,5%

TOTAL 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0% 100,0%

Bron: Nielsen

* online = only display advertising

EVOLUTION OF SHARE OF VOICE 2004-2014 - BELGIUM

1. EVOLUTIE VAN MEDIA INVESTERINGEN 2004 – 2014

2014 wordt afgesloten met een lichte stijging in de bruto media investeringen van 1,6%. TV blijft met 38,5% van de investeringen het belangrijkste medium, ook al stellen we vast dat het aandeel de afgelopen vijf jaar telkens daalde. Een tegenovergestelde trend is er voor radio. Het aandeel stijgt tussen 2010 en 2014 van 11,5% naar 13,9%. De grote verliezers blijven de magazinepers en de huis-aan-huisbladen met respectievelijk 6,8% en 2,9% marktaandeel in 2014. De stabilisering van het aandeel van de kranten is dan weer het gevolg van de diversificatiepolitiek, waarbij uitgevers naast de papieren krant ook inzetten op de weekendmagazines (en op online via hun informatiewebsites). Dat we de investeringen in online nauwelijks zien stijgen heeft alles te maken met wat er gemeten wordt (vooral display op sites die participeren aan de meting van de mediabestedingen) en reflecteert helemaal niet de reële groei van de investeringen in dit medium. De investeringen op Google, YouTube, Facebook en anderen worden niet gerap-

porteerd.

Page 37: UBA in 2014

3535

0    

500.000    

1.000.000    

1.500.000    

2.000.000    

2.500.000    

3.000.000    

3.500.000    

4.000.000    

2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014  

Cinema Dailies Free sheets Magazines Online* Out of home Radio TV

4.000.000.000 €

3.500.000.000 €

3.000.000.000 €

2.500.000.000 €

2.000.000.000 €

1.500.000.000 €

1.000.000.000 €

500.000.000 €

0 € 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

IN KEURO 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

CINEMA 25.043 28.817 29.676 26.000 26.819 24.623 25.679

DAILIES 531.104 592.611 701.466 747.481 736.680 730.299 767.794

FREE SHEETS 0 0 174.876 153.916 150.443 152.221 141.112

MAGAZINES 281.876 280.422 286.610 300.735 299.949 281.725 296.627

ONLINE 0 0 46.520 84.923 119.105 129.247 168.332

OUT OF HOME 204.519 214.559 226.557 238.782 249.456 247.911 254.502

RADIO 252.589 289.432 326.977 375.514 377.187 357.711 398.967

TV 1.003.554 981.519 1.071.170 1.161.345 1.204.777 1.246.760 1.414.340

TOTAL 2.298.685 2.387.359 2.863.851 3.088.694 3.164.417 3.170.496 3.467.353

3,9% 20,0% 7,9% 2,5% 0,2% 9,4%

IN KEURO 2011 2012 2013 2014 DIFF 2014/2013

CINEMA 30.927 32.950 37.696 37.833 0,4%

DAILIES 761.158 745.042 802.621 824.951 2,8%

FREE SHEETS 140.774 142.592 124.428 110.753 -11,0%

MAGAZINES 274.001 262.631 258.047 256.521 -0,6%

ONLINE 188.777 200.986 223.601 237.341 6,1%

OUT OF HOME 294.119 312.708 313.681 324.642 3,5%

RADIO 445.246 465.715 484.657 521.960 7,7%

TV 1.453.904 1.446.358 1.459.729 1.450.342 -0,6%

TOTAL 3.588.906 3.608.982 3.704.461 3.764.344 1,6%

3,5% 0,6% 2,6% 1,6%

Bron: Nielsen

* online = only display advertising

+1,6%

EVOLUTION OF GROSS MEDIA INVESTMENTS 2004-2014 - BELGIUM

Page 38: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201436 UBA Jaarverslag 201436

2. TOP 100 ADVERTEERDERS

De top 2 is dezelfde gebleven, ook al hebben beide adverteerders alweer hun budgetten verlaagd: Procter & Gamble (-24,5%) en Unilever (-4,0%). De mooie stijging van de Belgacom Group (+32,8%) heeft alles te maken met de naamsverandering van Belgacom naar Proximus in het tweede semester van 2014. Algemeen valt op dat de meeste adverteerders uit het “FMCG”- segment hun bestedingen verminderd hebben. Het tegenovergestelde is dan weer waar voor de adverteerders uit de telecomsector. Naast de stijging bij Belgacom Group, stijgen de beste-dingen ook voor France Telecom (Mobistar) (+27,8%), Tecteo (Voo) (+7,7%) en Telenet Group (+6,1%). Food retail is nog zo’n segment waar de mediabestedingen, met uitzondering van Lidl (-33,4%), sterk zijn toegenomen: Colruyt

(+30,8%), Carrefour (+11,0%), Delhaize (+59,1%) en Aldi (+29,5%).

! "#$%&'#()(*+,-.'(-'/'.01 234567 !384!23 9:6;<=

: 0/>.'?'# 8<4@!5 8246<7 96;3=

@ -'.*+%$,(*#$0" 8348@! <@4:83 @:;2=

6 AB>'&'#'/(*#$0" 764<6: 754!78 97;8=

< #'%C>&&()(-'/%C>D'# 7!422@ <24<@@ <;8=

7 %$%+9%$.+(-'.*>0,9.01',-$0#* 7!4!85 <5458: :;3=

8 "D+("'0*'$&(%>&#$'/ <845:6 7346!8 96;!=

2 %$.#0E&(*#$0" <34<66 @24765 @3;2=

5 .B$#'+.(*#$0" 6848<2 <:45<: 95;2=

!3 ,'A>+.++/ 674<78 <:4::3 9!3;2=

!! ,'A>+F0>D 6<45!8 (9( (9

!: A'("'#D*#$'" 6!42<: 6@4@6@ 9@;6=

!@ #'/+0.&9/>DD+/(+..>+/%' @5436! @748<7 7;:=

!6 .$&'#>'(/+&>$/+.' @84258 @7468: @;5=

!< G#+/%'(&'.'%$, @64257 :84@35 :8;2=

!7 %+##'G$0#(*#$0" @@4863 @34632 !!;3=

!8 #$0.+#&+(,'A>+(*#$0" @@48@3 @64:<! 9!;<=

!2 &'%&'$ @@4!8@ @34825 8;8=

!5 A+>,.'#(-'/H(*#$0" @:4<26 :243!8 !7;@=

:3 %$,,0/+0&'D('&(#'*>$/D @!477: @<46@2 9!3;8=

:! -/"9"+#>-+D @34776 :24::@ 2;7=

:: D+/$,+(,+*+H>/'D(G>/.+/A @34<:@ :24!23 2;@=

:@ &'.'/'&(*#$0"(F$.A>/* @34656 :24868 7;!=

:6 ,$/A'.'H(>/&'#/+&>$/+. :545@7 @<46@8 9!<;<=

:< >/*(*#$'" :247@7 :74683 2;:=

:7 %.&90G+ :848:! :842<< 93;<=

:8 -'.G>0D(-+/I0'()(+DD0#+/%'D :84@2: :54:66 97;6=

:2 .>A.()(%$ :<4<36 @24:2: 9@@;6=

:5 ,'&#$(*#$0"' :<468@ ::45:7 !!;!=

@3 ?#& :64773 :@4:86 7;3=

@! -,J(*#$0"(-'.*K-68>0, :64:2: :@475@ :;<=

@: /'D&.'(*#$0" :64376 :<4!8< 96;6=

@@ A+/$/'(*#$0" ::4<@5 ::4:85 !;:=

@6 *'/'#+.(,$&$#D(%$#"4 :!4237 @!4<6! 9@3;5=

@< A'.F+>H'(.'(.>$/ :!436! !@4::2

@7 ,+#D(>/%$#"$#+&'A :34<87 !24!2@ !@;:=

@8 G$#A(+0&$,$&>?'(*#$0" :34@8! ::4@5! 95;3=

@2 %-%(*#$0" !545<7 !54@<: @;!=

@5 -'>'#DA$#G !24!:7 !842@6 !;7=

63 -+D'(%$,"+/E !847@< !24326 9:;<=

6! #&-G !<42:! !34535 6<;3=

6: :3&F(%'/&0#E(G$1 !<4<@: !54!@: 9!2;2=

6@ D+,D0/* !<463@ !<4!:8 !;2=

66 %#'A>&(,0&0'.(*#$0" !<4:<6 !74!@< 9<;<=

6< +1+(*#$0" !645!3 !7475! 9!3;8=

67 >C'+(-'.*>0, !64!7@ !<4:@5 98;!=

68 '&F>+D !@4<63 !@45<5 9@;3=

62 &F'(J+.&(A>D/'E(%$,"+/E !@4!7< !643!2 97;!=

65 G'##'#$ !@4!38 !!4<2: !@;:=

<3 *''.E(DJ'A'/(+- !@4!3: !74!22 9!5;!=

<! C'..$**BD !@438@ !!423! !3;2=

<: >",(*#$0"' !@43!: !@42<3 97;3=

<@ I0>%C(#'D&+0#+/&D !:4287 !@4!2: 9:;@=

RANK 2014 ADVERTISERGROUP 2014 IN KEURO 2013 IN KEURO DIFF 2014/2013 RANK 2013

1 PROCTER & GAMBLE BENELUX 80.946 107.180 -24,5% 1

2 UNILEVER 75.319 78.456 -4,0% 2

3 BELGACOM GROUP 70.731 53.270 32,8% 7

4 D'IETEREN GROUP 64.542 69.167 -6,7% 3

5 RECKITT & BENCKISER 61.883 58.533 5,7% 6

6 COCA-COLA BELGIUM-LUXEMBOURG 61.179 59.972 2,0% 5

7 PSA PEUGEOT CITROEN 57.924 60.417 -4,1% 4

8 COLRUYT GROUP 50.544 38.649 30,8% 12

9 L'OREAL GROUP 47.758 52.952 -9,8% 8

10 MEDIALAAN 46.567 52.220 -10,8% 9

11 MEDIAHUIS 45.917 - - -

12 DE PERSGROEP 41.852 43.343 -3,4% 11

13 RENAULT-NISSAN ALLIANCE 39.041 36.756 6,2% 14

14 LOTERIE NATIONALE 37.897 36.472 3,9% 15

15 FRANCE TELECOM 34.896 27.309 27,8% 28

16 CARREFOUR GROUP 33.740 30.408 11,0% 21

17 ROULARTA MEDIA GROUP 33.730 34.251 -1,5% 18

18 TECTEO 33.173 30.789 7,7% 20

19 DAIMLER BENZ GROUP 32.584 28.017 16,3% 26

20 COMMUNAUTES ET REGIONS 31.662 35.438 -10,7% 16

21 BNP-PARIBAS 30.664 28.223 8,6% 24

22 SANOMA MAGAZINES FINLAND 30.523 28.180 8,3% 25

23 TELENET GROUP HOLDING 30.494 28.747 6,1% 23

24 MONDELEZ INTERNATIONAL 29.936 35.437 -15,5% 17

25 ING GROEP 28.636 26.470 8,2% 29

26 CLT-UFA 27.721 27.855 -0,5% 27

27 BELFIUS BANQUE & ASSURANCES 27.382 29.244 -6,4% 22

28 LIDL & CO 25.504 38.282 -33,4% 13

29 METRO GROUPE 25.473 22.926 11,1% 33

30 VRT 24.660 23.274 6,0% 32

31 BMW GROUP BELG+B47IUM 24.282 23.693 2,5% 31

32 NESTLE GROUP 24.064 25.175 -4,4% 30

33 DANONE GROUP 22.539 22.279 1,2% 35

34 GENERAL MOTORS CORP. 21.806 31.541 -30,9% 19

35 DELHAIZE LE LION 21.041 13.228 59,1% 56

36 MARS INCORPORATED 20.576 18.183 13,2% 38

37 FORD AUTOMOTIVE GROUP 20.371 22.391 -9,0% 34

38 CBC GROUP 19.956 19.352 3,1% 36

39 BEIERSDORF 18.126 17.834 1,6% 40

40 BASE COMPANY 17.635 18.084 -2,5% 39

41 RTBF 15.821 10.909 45,0% 64

42 20TH CENTURY FOX 15.532 19.132 -18,8% 37

43 SAMSUNG 15.403 15.127 1,8% 49

44 CREDIT MUTUEL GROUP 15.254 16.135 -5,5% 45

45 AXA GROUP 14.910 16.691 -10,7% 43

Page 39: UBA in 2014

3737

! "#$%&'#()(*+,-.'(-'/'.01 234567 !384!23 9:6;<=

: 0/>.'?'# 8<4@!5 8246<7 96;3=

@ -'.*+%$,(*#$0" 8348@! <@4:83 @:;2=

6 AB>'&'#'/(*#$0" 764<6: 754!78 97;8=

< #'%C>&&()(-'/%C>D'# 7!422@ <24<@@ <;8=

7 %$%+9%$.+(-'.*>0,9.01',-$0#* 7!4!85 <5458: :;3=

8 "D+("'0*'$&(%>&#$'/ <845:6 7346!8 96;!=

2 %$.#0E&(*#$0" <34<66 @24765 @3;2=

5 .B$#'+.(*#$0" 6848<2 <:45<: 95;2=

!3 ,'A>+.++/ 674<78 <:4::3 9!3;2=

!! ,'A>+F0>D 6<45!8 (9( (9

!: A'("'#D*#$'" 6!42<: 6@4@6@ 9@;6=

!@ #'/+0.&9/>DD+/(+..>+/%' @5436! @748<7 7;:=

!6 .$&'#>'(/+&>$/+.' @84258 @7468: @;5=

!< G#+/%'(&'.'%$, @64257 :84@35 :8;2=

!7 %+##'G$0#(*#$0" @@4863 @34632 !!;3=

!8 #$0.+#&+(,'A>+(*#$0" @@48@3 @64:<! 9!;<=

!2 &'%&'$ @@4!8@ @34825 8;8=

!5 A+>,.'#(-'/H(*#$0" @:4<26 :243!8 !7;@=

:3 %$,,0/+0&'D('&(#'*>$/D @!477: @<46@2 9!3;8=

:! -/"9"+#>-+D @34776 :24::@ 2;7=

:: D+/$,+(,+*+H>/'D(G>/.+/A @34<:@ :24!23 2;@=

:@ &'.'/'&(*#$0"(F$.A>/* @34656 :24868 7;!=

:6 ,$/A'.'H(>/&'#/+&>$/+. :545@7 @<46@8 9!<;<=

:< >/*(*#$'" :247@7 :74683 2;:=

:7 %.&90G+ :848:! :842<< 93;<=

:8 -'.G>0D(-+/I0'()(+DD0#+/%'D :84@2: :54:66 97;6=

:2 .>A.()(%$ :<4<36 @24:2: 9@@;6=

:5 ,'&#$(*#$0"' :<468@ ::45:7 !!;!=

@3 ?#& :64773 :@4:86 7;3=

@! -,J(*#$0"(-'.*K-68>0, :64:2: :@475@ :;<=

@: /'D&.'(*#$0" :64376 :<4!8< 96;6=

@@ A+/$/'(*#$0" ::4<@5 ::4:85 !;:=

@6 *'/'#+.(,$&$#D(%$#"4 :!4237 @!4<6! 9@3;5=

@< A'.F+>H'(.'(.>$/ :!436! !@4::2

@7 ,+#D(>/%$#"$#+&'A :34<87 !24!2@ !@;:=

@8 G$#A(+0&$,$&>?'(*#$0" :34@8! ::4@5! 95;3=

@2 %-%(*#$0" !545<7 !54@<: @;!=

@5 -'>'#DA$#G !24!:7 !842@6 !;7=

63 -+D'(%$,"+/E !847@< !24326 9:;<=

6! #&-G !<42:! !34535 6<;3=

6: :3&F(%'/&0#E(G$1 !<4<@: !54!@: 9!2;2=

6@ D+,D0/* !<463@ !<4!:8 !;2=

66 %#'A>&(,0&0'.(*#$0" !<4:<6 !74!@< 9<;<=

6< +1+(*#$0" !645!3 !7475! 9!3;8=

67 >C'+(-'.*>0, !64!7@ !<4:@5 98;!=

68 '&F>+D !@4<63 !@45<5 9@;3=

62 &F'(J+.&(A>D/'E(%$,"+/E !@4!7< !643!2 97;!=

65 G'##'#$ !@4!38 !!4<2: !@;:=

<3 *''.E(DJ'A'/(+- !@4!3: !74!22 9!5;!=

<! C'..$**BD !@438@ !!423! !3;2=

<: >",(*#$0"' !@43!: !@42<3 97;3=

<@ I0>%C(#'D&+0#+/&D !:4287 !@4!2: 9:;@=

<6 L$F/D$/()(L$F/D$/ !:48<2 !748<5 9:@;5=

<< >/-'? !:4868 !642:: 9!6;3=

<7 ?.+,( !:48!2 24666 <3;7=

<8 #$DD'. !:4738 !74288 9:<;@=

<2 &$E$&+(-'.*>0, !:4<55 !<42:@ 9:3;6=

<5 A4'4(,+D&'#(-.'/A'#D(!8<@ !:4@6@ !!463! 2;@=

73 "'+#.'($"&>%>'/D !:4:<6 !!4@8< 8;8=

7! -#0DD'.D(+>#.>/'D !:4:68 24<!< 6@;2=

7: %$/&>/'/&+.(G$$AD(M%NOPQOROPST(K(%SUVWRTTXY !:4::6 !34:77 !5;!=

7@ D$/E(*#$0"' !:43:@ !<473: 9::;5=

76 ,%A$/+.ABD(-'.*>0, !!456< 5475< :@;:=

7< ?>?'/A>(9(0/>?'#D+. !!45:7 548@@ ::;<=

77 .?,F( !!45:7 !!476! :;6=

78 /$?+#&>D(*#$0" !!4875 24625 @2;7=

72 +D(J+&D$/ !!4<2: 54555 !<;2=

75 C>/'"$.>D(*#$0" !!4<32 24<!6 @<;:=

83 D&0A>$(!33 !!46<7 84<37 <:;7=

8! F'/C'.(-'.*>0, !!46!5 !643:: 9!2;7=

8: %()(+ !!4@5: 747:3

8@ &F$,+D(%$$C !!4!7! !!4@!7 9!;6=

86 -+%+#A>9,+#&>/>(-'.*>0, !!436: !347<6 @;7=

8< %#'A>&(+*#>%$.'(*#$0" !!433! 54<36 !<;8=

87 +.A> !3482: 24@:6 :5;<=

88 G>+&(*#$0"(+0&$,$->.'D(-'.*>0, !34@!: 74<63

82 *AG(D0'H((*#$0" !34!77 !64@25 9:5;@=

85 0/>-'& !34335 <426@

23 D"+A'. 542@< 542!: 3;:=

2! -$/*#+>/(-'.*>.01 5477< 24<7! !:;5=

2: C#'G'. 54736 7453! @5;:=

2@ "'#,>#+ 54@63 84273 !2;2=

26 &#>?+*$ 54:32 <4:6<

2< C>/*G>DF'#(*#$0" 54!7! 543<7 !;:=

27 *#$0"'(@(D0>DD'D 54!:3 84366 :5;<=

28 D-D(-'.*>0, 543:@ 2433: !:;2=

22 D0/&$#E 5433: 24826 :;<=

25 'AG(.0,>/0D 24822 84773 !6;8=

53 ,+&&'.(-'.*>0, 248<6 842!@ !:;3=

5! +.%$"+ 24<67 246<3 !;!=

5: G#$,+*'#>'D(-'.(C++DG+-#>'C 24658 24@58 !;:=

5@ .+%&+.>D(*#$0"' 24@85 24:37 :;!=

56 F'//'D()(,+0#>&H 24:72 8475@ 8;<=

5< -+D>%9G>& 24325 64728

57 #$%C'&(>/&'#/'& 2432@ 24277 92;2=

58 %$.*+&'9"+.,$.>?'(-'.*>0, 243@! 74<@@ ::;5=

52 D/%- 842<2 24!53 96;!=

55 -'.*+(G>.,D 8488< 84@7< <;7=

!33 .'*$(-'.*>0, 848:@ 84!!6 2;7=

RANK 2014 ADVERTISERGROUP 2014 IN KEURO 2013 IN KEURO DIFF 2014/2013 RANK 2013

46 IKEA BELGIUM 14.163 15.239 -7,1% 48

47 ETHIAS 13.540 13.959 -3,0% 54

48 THE WALT DISNEY COMPANY 13.165 14.018 -6,1% 53

49 FERRERO 13.107 11.582 13,2% 60

50 GEELY SWEDEN AB 13.102 16.188 -19,1% 44

51 KELLOGG'S 13.073 11.801 10,8% 58

52 IPM GROUPE 13.012 13.850 -6,0% 55

53 QUICK RESTAURANTS 12.876 13.182 -2,3% 57

54 JOHNSON & JOHNSON 12.758 16.759 -23,9% 42

55 INBEV 12.747 14.822 -14,0% 50

56 VLAM 12.718 8.444 50,6% 83

57 ROSSEL 12.607 16.877 -25,3% 41

58 TOYOTA BELGIUM 12.599 15.823 -20,4% 46

59 D.E. MASTER BLENDERS 1753 12.343 11.401 8,3% 61

60 PEARLE OPTICIENS 12.254 11.375 7,7% 62

61 BRUSSELS AIRLINES 12.247 8.515 43,8% 79

62 CONTINENTAL FOODS (CONTINENTAL + CAMPBELL) 12.224 10.266 19,1% 66

63 SONY GROUPE 12.023 15.602 -22,9% 47

64 MCDONALD'S BELGIUM 11.945 9.695 23,2% 71

65 VIVENDI - UNIVERSAL 11.926 9.733 22,5% 70

66 LVMH 11.926 11.641 2,4% 59

67 NOVARTIS GROUP 11.769 8.489 38,6% 81

68 AS WATSON 11.582 9.999 15,8% 68

69 KINEPOLIS GROUP 11.508 8.514 35,2% 80

70 STUDIO 100 11.456 7.506 52,6% 97

71 HENKEL BELGIUM 11.419 14.022 -18,6% 52

72 C & A 11.392 6.620 72,1% 107

73 THOMAS COOK 11.161 11.316 -1,4% 63

74 BACARDI-MARTINI BELGIUM 11.042 10.654 3,6% 65

75 CREDIT AGRICOLE GROUP 11.001 9.504 15,7% 72

76 ALDI 10.782 8.324 29,5% 87

77 FIAT GROUP AUTOMOBILES BELGIUM 10.312 6.540 57,7% 108

78 GDF SUEZ GROUP 10.166 14.389 -29,3% 51

79 UNIBET 10.009 5.843 71,3% 119

80 SPADEL 9.835 9.812 0,2% 69

81 BONGRAIN BELGILUX 9.665 8.561 12,9% 78

82 KREFEL 9.604 6.901 39,2% 106

83 PERMIRA 9.340 7.860 18,8% 93

84 TRIVAGO 9.208 5.245 75,6% 129

85 KINGFISHER GROUP 9.161 9.056 1,2% 75

86 GROUPE 3 SUISSES 9.120 7.044 29,5% 103

87 SBS BELGIUM 9.023 8.002 12,8% 92

88 SUNTORY 9.002 8.784 2,5% 77

89 EDF LUMINUS 8.788 7.660 14,7% 96

90 MATTEL BELGIUM 8.754 7.813 12,0% 94

91 ALCOPA 8.546 8.450 1,1% 82

92 FROMAGERIES BEL KAASFABRIEK 8.497 8.397 1,2% 85

93 LACTALIS GROUPE 8.379 8.206 2,1% 89

94 HENNES & MAURITZ 8.268 7.693 7,5% 95

95 BASIC-FIT 8.089 4.687 72,6% 141

96 ROCKET INTERNET 8.083 8.866 -8,8% 76

97 COLGATE-PALMOLIVE BELGIUM 8.031 6.533 22,9% 109

98 SNCB 7.858 8.190 -4,1% 90

99 BELGA FILMS 7.775 7.365 5,6% 98

100 LEGO BELGIUM 7.723 7.114 8,6% 101

Bron: Nielsen

Page 40: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201438 UBA Jaarverslag 201438

3. MEDIA INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE SECTOR

Ook in 2014 blijft “Cultuur, toerisme, vrije tijd en sport” de belangrijkste groep met meer dan ¼ de van de media-bestedingen. Samen met “Retail” en “Food” vormen ze de top 3 en vertegenwoordigen zij 55% van de totale media-bestedingen. Grootste stijgers: “Telecom” (+16,0%) en “Gezondheid” (+9,8%). De grootste dalers: “Energie” (-17,7%),

“Schoonheid en Hygiëne” (-11,1%) en “Onderhoud woning en bureau” (-10,2%).

IN SOV IN KEURO IN KEURO DIFF

2014 2013 2014 2014/2013

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS 25,8% 935.071 970.637 3,8% DISTRIBUTION 16,9% 609.149 636.718 4,5%

FOOD 12,3% 442.252 462.625 4,6%

SERVICES 11,9% 440.185 447.985 1,8%

TRANSPORT 10,3% 392.223 386.132 -1,6%

BEAUTY - HYGIENE 6,0% 253.940 225.705 -11,1%

TELECOM 5,4% 175.310 203.421 16,0%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT 4,0% 166.412 152.266 -8,5%

HEALTH & WELL BEING 2,3% 78.588 86.299 9,8%

HOUSE AND OFFICE MAINTENANCE 2,0% 83.734 75.194 -10,2%

CLOTHES AND ACCESSORIES 1,6% 59.794 59.935 0,2%

ENERGY 1,1% 49.553 40.795 -17,7%

PETS 0,3% 12.673 12.217 -3,6%

OTHERS 0,1% 2.295 2.573 12,1%

CORPORATE 0,0% 3.281 1.844 -43,8%

GRAND TOTAL 100,0% 3.704.461 3.764.344 1,6%

Bron: Nielsen

Culture  -­‐  Leisure  -­‐  Tourism  -­‐  Sports  25,8%  

Distribu8on.  16,9%  

Food.  12,3%  

Services.  11,9%  

Transport.  10,3%  

Beauty  -­‐  Hygiene.  6,0%  

Telecom.  5,4%  

House  and  office  equipment.  4,0%  

Health  &  Well  being.  2,3%  

House  and  office  maintenance.  2,0%  

Clothes  and  accessories.  1,6%   Energy.  1,1%  

Pets.  0,3%   Others.  0,1%   Corporate.  0,0%  

Food - 12,3%

Beauty - Hygiene - 6,0%

Telecom - 5,4%

House and office equipment - 4,0% Health & Well being - 2,3%

Clothes and accessories - 1,6% House and office maintenance - 2,0%

Energy - 1,1%

Culture - Leisure - Tourism - Sports - 25,8%

Distribution - 16,9%

Pets - 0,3%

Services - 11,9%

Transport - 10,3%

Others - 0,1%

Page 41: UBA in 2014

3939

4. EVOLUTIE VAN DE MEDIA INVESTERINGEN PER ECONOMISCHE SECTOR EN PER MEDIUMTYPE

• In deze tabel wordt er gekeken naar het aandeel dat elke economische groep vertegenwoordigt binnen elk mediumtype.

• Voorbeeld van lectuur: de economische groep “Cultuur, vrije tijd, toerisme, sport” vertegenwoordigt 25,8% van de totale mediabestedingen. Maar binnen de bestedingen in het medium bioscoop vertegenwoordigt deze economische groep 43,3%. De investeringen van deze economische groep in het medium bioscoop steeg in 2014 met 18,4% ten opzichte van 2013.

IN SOV CINEMA DAILIES FREE SHEETS INTERNET

2014 SHARE EVOL SHARE EVOL SHARE EVOL SHARE EVOL

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS 25,8% 43,3% 18,4% 32,0% 4,7% 10,0% -25,4% 17,9% 19,1% DISTRIBUTION 16,9% 1,2% -29,5% 26,9% -1,1% 50,9% -4,6% 12,0% 23,3%

FOOD 12,3% 33,5% 2,1% 3,3% 31,5% 3,5% -13,4% 4,8% -4,8%

SERVICES 11,9% 8,1% -11,5% 15,1% 3,1% 14,7% -10,2% 27,8% -6,2%

TRANSPORT 10,3% 6,4% -24,7% 10,1% -8,8% 3,9% -8,8% 20,5% 7,4%

BEAUTY - HYGIENE 6,0% 0,6% -69,8% 0,4% -13,9% 0,5% 14,2% 2,0% 23,5%

TELECOM 5,4% 2,7% -21,5% 5,4% 55,1% 0,6% 10,0% 6,6% 15,6%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT 4,0% 1,2% 94,2% 4,3% -8,6% 13,1% -14,1% 3,6% -19,5%

HEALTH - WELL-BEING 2,3% 0,2% -58,5% 0,5% 79,5% 0,3% -18,0% 1,4% 90,2%

HOUSE AND OFFICE MAINTAINANCE 2,0% 0,0% 0,0% 0,0% 129,0% 0,3% -54,2% 0,1% -6,7%

CLOTHES - ACCESSORIES 1,6% 1,0% -56,6% 1,5% -4,3% 1,3% -24,4% 1,1% 18,3%

ENERGY 1,1% 1,5% -22,2% 0,3% -48,6% 0,4% -48,4% 1,9% 0,3%

PETS 0,3% 0,0% 0,0% 0,0% -64,2% 0,2% -15,9% 0,1% 77,5%

OTHERS 0,1% 0,0% 0,0% 0,0% 37,3% 0,5% -56,5% 0,0% 0,0%

CORPORATE 0,0% 0,3% 0,0% 0,0% -51,7% 0,0% -100,0% 0,3% 1,4%

GRAND TOTAL 100,0% 100,0% 0,4% 100,0% 2,8% 100,0% -11,0% 100,0% 6,1%

IN SOV MAGAZINES OUT OF HOME RADIO TV

2014 SHARE EVOL SHARE EVOL SHARE EVOL SHARE EVOL

CULTURE - LEISURE - TOURISM - SPORTS 25,8% 39,2% 2,4% 14,2% -11,9% 23,4% -0,2% 25,4% 6,4% DISTRIBUTION 16,9% 11,1% -1,6% 14,4% 14,7% 27,0% 10,5% 7,8% 8,2%

FOOD 12,3% 3,7% -2,3% 16,0% 9,9% 4,4% 14,8% 22,2% 2,3%

SERVICES 11,9% 9,9% -7,8% 13,5% 14,2% 17,9% 9,3% 5,2% -0,6%

TRANSPORT 10,3% 7,0% -8,6% 21,5% -5,2% 13,3% 2,2% 6,2% 4,4%

BEAUTY - HYGIENE 6,0% 7,2% -1,2% 4,7% -0,4% 0,2% 102,5% 12,5% -13,5%

TELECOM 5,4% 1,7% 9,9% 8,0% 13,8% 6,3% 40,1% 5,4% -3,0%

HOUSE AND OFFICE EQUIPMENT 4,0% 7,1% -3,6% 2,9% 71,1% 4,5% 15,8% 2,9% -23,4%

HEALTH & WELL BEING 2,3% 2,8% 32,7% 0,3% 6324,2% 0,6% 19,9% 4,6% 1,6%

HOUSE AND OFFICE MAINTENANCE 2,0% 0,2% 202,4% 0,2% 31,7% 0,0% -14,2% 5,1% -10,7%

CLOTHES AND ACCESSORIES 1,6% 9,2% -3,5% 3,4% 8,4% 0,0% -79,7% 0,6% 20,2%

ENERGY 1,1% 0,4% -24,9% 0,7% -62,2% 2,3% -11,7% 1,2% 1,0%

PETS 0,3% 0,4% 32,0% 0,1% 12,7% 0,0% -30,5% 0,7% -3,0%

OTHERS 0,1% 0,0% 0,0% 0,0% -71,0% 0,0% 43,5% 0,1% 119,7% CORPORATE 0,0% 0,0% -24,4% 0,2% -26,2% 0,0% 62,4% 0,0% -86,5%

GRAND TOTAL 100,0% 100,0% -0,6% 100,0% 3,5% 100,0% 7,7% 100,0% -0,6%

Bron: Nielsen

Page 42: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201440 UBA Jaarverslag 201440

5. SPLIT VAN DE ADVERTEERDERS EN MEDIA MIX PER BUDGETGROOTTE

• 7452 was het aantal adverteerders in 2014. • 13 adverteerders vertegenwoordigen 20% van de totale mediabestedingen in België.• 313 adverteerders of 4% vertegenwoordigen 80% van de totale mediabestedingen in België.

2014NUMBER OF

ADVERTISERS

AVERAGE MEDIA BUDGET

IN KEURO

SOV

CINEMA DAILIES FREE SHEETS INTERNET MAGAZINES OUT OF HOME RADIO TV

FIRST QUINTILE 13 57.389,1 1,4% 21,5% 1,8% 4,7% 3,9% 5,4% 10,3% 51,1%

SECOND QUINTILE 27 28.021,2 0,9% 20,2% 1,9% 8,8% 7,1% 10,6% 16,5% 33,9%

THIRD QUINTILE 62 12.128,7 0,7% 19,2% 4,7% 6,1% 3,8% 11,3% 13,7% 40,5%

FOURTH QUINTILE 211 3.584,2 1,5% 16,4% 3,2% 6,5% 6,0% 9,1% 15,1% 42,1%

FIFTH QUINTILE 7139 105,5 0,5% 32,3% 3,1% 5,4% 13,2% 6,7% 13,7% 25,1%

TOTAL 7452 505,1 1,0% 21,9% 2,9% 6,3% 6,8% 8,6% 13,9% 38,5%

FIRST QUINTILE SECOND QUINTILE THIRD QUINTILE FOURTH QUINTILE FIFTH QUINTILE

13

27

62

211

7139

57.389 keuro

28.021 keuro

106 keuro

3.584 keuro

12.129 keuro

Average media budget: Average media budget:

Average media budget:Average media budget:

Average media budget:

Bron: Nielsen

Page 43: UBA in 2014

4141

6. AANTAL ADVERTEERDERS PER MEDIUMTYPE

Diezelfde sterke concentratie observeert men ook bij de vergelijking van het aantal adverteerders per mediumtype.

2014 FIRST QUINTILE SECOND QUINTILE THIRD QUINTILE FOURTH QUINTILE FIFTH QUINTILE TOTAL

PLURIMEDIA NUMBER OF ADVERTISERS 13 27 62 211 7.139 7.452

CINEMA NUMBER OF ADVERTISERS 1 4 12 24 203 244

SOV 19,1% 20,8% 20,6% 19,8% 19,7% 100,0%

DAILIES NUMBER OF ADVERTISERS 8 19 55 234 3.523 3.839

SOV 20,1% 19,9% 20,0% 20,1% 20,0% 100%

FREE SHEETS NUMBER OF ADVERTISERS 2 3 7 29 565 606

SOV 19,5% 21,6% 20,2% 18,6% 20,1% 100,0%

INTERNET NUMBER OF ADVERTISERS 6 12 23 59 1.405 1.505

SOV 20,7% 19,1% 20,4% 19,7% 20,1% 100,0%

MAGAZINES NUMBER OF ADVERTISERS 6 26 79 259 2.482 2.852

SOV 20,9% 19,2% 19,9% 20,0% 20,0% 100,0%

OUT OF HOME NUMBER OF ADVERTISERS 9 14 22 50 795 890

SOV 20,7% 19,8% 19,8% 19,8% 19,9% 100,0%

RADIO NUMBER OF ADVERTISERS 9 20 34 96 1.392 1.551

SOV 19,2% 21,2% 19,6% 20,0% 20,0% 100,0%

TV NUMBER OF ADVERTISERS 5 18 36 89 1.144 1.292

SOV 19,6% 20,6% 19,9% 19,9% 20,0% 100,0%

4500

4000

3500

3000

2500

2000

1500

1000

500

0 244

3839

606

1505

2852

890

1551

1292

CINEMA DAILIES FREE SHEETS INTERNET MAGAZINES OUT OF HOME RADIO TV

Bron: Nielsen

Page 44: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201442

- 5 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 4

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

12.12.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

184

910c4c

- 5 / 98 -

MM News 12/12/2014

Pub Magazine 11/12/2014MM News 21/11/2014

Experience Magazine 01/08/2014

De Tijd 28/08/2014

Belga 27/02/2014

MM News 10/10/2014

De Tijd 20/11/2014

- 8 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 3 / 6T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

11.12.2014

Pub Magazine

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS25944

- 8 / 98 -

- 6 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 6

Circulation: 5132Page: 1+18­22

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

11.12.2014

Pub Magazine

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

3447

90e1bf

- 6 / 98 -

- 31 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 7000Page: 59+61

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

01.08.2014

Experience Magazine (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

1996

8bf2a8

- 31 / 98 -

- 35 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 29510Page: 1+3

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

28.08.2014

De Tijd

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

345

8ab4f7

- 35 / 98 -

- 36 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 2 / 2T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

28.08.2014

De Tijd

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS25944

- 36 / 98 -

- 24 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 8

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

10.10.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

442

8da630

- 24 / 98 -

- 14 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 29510Page: 18

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

20.11.2014

De Tijd

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

113

8fcb26

- 14 / 98 -

- 80 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 0Page: 198

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

27.02.2014

Belga

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

119

7d946f

- 80 / 98 -

- 80 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 0Page: 198

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

27.02.2014

Belga

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

119

7d946f

- 80 / 98 -

- 13 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 6

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

21.11.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

72

8fe3df

- 13 / 98 -

- 31 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 7000Page: 59+61

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

01.08.2014

Experience Magazine (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

1996

8bf2a8

- 31 / 98 -

- 24 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 8

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

10.10.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

442

8da630

- 24 / 98 -

- 24 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 8

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

10.10.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

442

8da630

- 24 / 98 -

- 24 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 8

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

10.10.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

442

8da630

- 24 / 98 -

UBA in de pers

Page 45: UBA in 2014

43

MM News 21/03/2014

Store Check 01/10/2014

MM News 16/05/2014

De Tijd 18/03/2014

Trends 27/03/2014

MM News 11/12/2014 Store Check 01/04/2014

Pub Magazine 22/05/2014

- 65 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 9

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

21.03.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

464

7f9b74

- 65 / 98 -

- 39 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 5132Page: 10­11

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

22.05.2014

Pub Magazine

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

1006

86bc8d

- 39 / 98 -

- 17 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 6765Page: 12­13

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

01.10.2014

Store Check (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

1009

8e7787

- 17 / 98 -

- 55 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 18

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

16.05.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

465

846350

- 55 / 98 -

- 55 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 1800Page: 18

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

16.05.2014

MM News (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

465

846350

- 55 / 98 -

- 63 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 33000Page: 96

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

27.03.2014

Trends

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

876

7fa708

- 63 / 98 -

- 63 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 2

Circulation: 33000Page: 96

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

27.03.2014

Trends

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

876

7fa708

- 63 / 98 - - 64 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 2 / 2T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

27.03.2014

Trends

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS25944

- 64 / 98 -

- 72 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 29510Page: 16

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

18.03.2014

De Tijd

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

178

7edbcb

- 72 / 98 -

- 61 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 6765Page: 10

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

01.04.2014

Store Check (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

137

80ad4f

- 61 / 98 -

- 61 / 98 - Auxipress  Chaussée de Wavre   1945 Waversesteenweg   B­1160 Bruxelles/Brussel

©Auxipress

Page 1 / 1

Circulation: 6765Page: 10

T +32(0)2 514 64 91   F +32(0)2 514 64 92   [email protected]   www.auxipress.be

01.04.2014

Store Check (nl)

UNION BELGE DES ANNONCEURSUNION BELGE DES ANNONCEURS

25944

137

80ad4f

- 61 / 98 -

Page 46: UBA in 2014

UBA Jaarverslag 201444

1. U bepaalt mee welke standpunten UBA uitdraagt in haar gesprekken met de sector en overheden.

2. U en uw medewerkers hebben op de ledenwebsite toegang tot exclusieve documenten met informatie over specifieke topics en de nieuwste evoluties in de markt.

3. U downloadt gratis referentiedocumenten (agency evaluation guidelines, social media guidelines, briefing template, richtlijnen voor een mediapitch,…) via het UBA Knowledge Center.

4. U en uw medewerkers ontvangen up-to-date informatie uit de sector via de UBA-newsletter.

5. U kunt een beroep doen op de UBA Services voor o.a. gratis juridisch advies, de UBA Job Line en aanvraag van mediarapporten (bijv. media investeringen in uw sector).

6. U bent welkom op de vergaderingen van de Mediacommissies en Expertise Centers, waar leden-adverteerders onder elkaar ideeën uitwisselen en elkaar inspireren.

7. U kunt gratis deelnemen aan de communicatie-opleidingen van de UBA Academy.

8. U hebt toegang tot een uitgebreid netwerk van prominente spelers uit de communicatiesector.

9. U krijgt antwoord op alle praktische vragen rond communicatie.

10. U kunt tegen ledentarief deelnemen aan alle netwerkevenementen van UBA zoals de UBA Trends Day, de UBA Summer BBQ, de UBA Xmas Lunch, de UBA Book it, enz.

Aangezien het lidmaatschap een bedrijfslidmaatschap is, kunnen alle marketing- en communicatiemedewerkers van de voordelen en diensten genieten. U merkt het, genoeg redenen om UBA-lid te worden, net zoals 240 andere bedrijven die samen goed zijn voor het leeuwendeel van de Belgische communicatie-investeringen.

Suggesties, vragen? Contacteer Kristin Hannon,

Communication & Loyalty Manager, [email protected]

Nog geen lid? Contacteer Mia Venken,

Sales & Marketing Manager, [email protected]

De 10 voordelen van het UBA-lidmaatschapAls UBA-lid geniet u van een uitgebreid en relevant dienstenpakket.

Alle diensten en voordelen zijn erop gericht om onze leden met kennis van zaken op een

efficiëntere en effectievere manier te laten communiceren.

We zijn er voor u en om het u op alle mogelijke vlakken gemakkelijker te maken. Hebt u nog

specifieke vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen.

We willen onze dienstverlening ook permanent verbeteren.

Page 47: UBA in 2014

45

˚ ˚ Zaakvoerder bvba Passie voor Marketing˚ Zaakvoerder bvba The House of Brands

Het UBA-Team

Kristin Hannon Communication & Loyalty Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 75M. +32(0)495 55 72 27

Mia Venken˚˚Sales & Marketing Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 72M. +32(0)477 44 51 04

Frédéric Ackermans Event & Partnership Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 74M. +32(0)477 66 52 36

Karim DebbahMedia Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 73M. +32(0)496 20 43 51

Chris Van Roey˚CEO

[email protected]. +32(0)2 260 05 71M. +32(0)495 55 71 50

Anne-Sophie Vilain Training Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 80M. +32(0)473 99 35 58

Carmen LopezAdministration & Finance [email protected]. +32(0)2 260 05 76M. +32(0)473 88 41 54

Joanne Reyners,Training Coordinator,[email protected]. +32(0)2 260 05 82M. +32(0)498 04 72 92

Simone RuselerKnowledge Center Manager [email protected]. +32(0)2 260 05 67M. +32(0)473 99 02 45

Page 48: UBA in 2014

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: U

BA,

Chr

is V

an R

oey,

Ant

wer

psel

aan

2, 1

853

Stro

mbe

ek-B

ever

, ww

w.u

babe

lgiu

m.b

e -

apri

l 201

5W

erkt

en m

ee a

an d

eze

publ

icat

ie: C

omfi

- w

ww

.com

fi.be

(lay

out)

• A

rtoo

s (D

ruk)

• M

edia

Mon

itori

ng -

ww

w.a

uxip

ress

.be

(per

skni

psel

s) •

UM

A: R

emi B

oel,

Mar

ketin

g In

telli

genc

e D

irec

tor

Om

nico

mM

edia

Gro

up (m

edia

cijfe

rs) •

Nie

lsen

• B

elga

(fot

o's)