Twitter via Web en TweetDeck - Blind Of Met Twitter kun je al je lezers (volgers) op de hoogte...

Click here to load reader

 • date post

  09-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Twitter via Web en TweetDeck - Blind Of Met Twitter kun je al je lezers (volgers) op de hoogte...

 • Twitter via Web & TweetDeck

  Geschreven door Bert Vos Oog voor Omgeving

  Tolbert 31 mei 2012

 • Twitter via Web Geschreven door Bert Vos – bertvos@oogvooromgeving.nl

  Sinds 30 oktober 2010 maak ik gebruik van Twitter. Het is erg leuk om te doen en Twitter kan ik sommige gevallen ook nog erg nuttig en handig zijn. In dit document. leg ik jullie uit, wat Twitter is, hoe het werkt en welke termen er allemaal rondzweven tijdens het Twitteren.

  Wat is Twitter Twitter is een soort SMS-dienst. Je kunt namelijk korte berichtjes versturen van maximaal 140 karakters. Alleen bij SMS zijn de berichtjes privé, maar bij Twitter zijn de berichten door iedereen te volgen.

  Wat heb ik aan Twitter Met Twitter kun je al je lezers (volgers) op de hoogte houden, wat je zoal doet. Ik gebruik Twitter bijvoorbeeld om mijn lezers op de hoogte te houden over mijn activiteiten omtrent mijn visuele beperking, of om te vertellen, wat ik zoal tegenkom in openbare ruimten. Maar ook kun je de lezers je mening vertellen, wat je bijvoorbeeld van een bepaalde zanger of zangeres vind. Ook kun je officiële instanties makkelijker benaderen. Zoals Koninklijke Visio, de gemeente, winkels etc. Ik doe dat regelmatig en het blijkt erg goed te werken.

  Termen in Twitterland Je hoort vast wel eens op de radio of TV wat Twittertermen voorbij komen. Hieronder zie je een lijstje van termen die vaak voorkomen op Twitter.

  Term Betekenis Tweet Een Twitter bericht. Bestaande uit maximaal 140 karakters Tijdlijn/ Timeline Dit is een lijst met tweets van de mensen die je zelf volgt. Ook

  jouw tweets staan er tussen. Mensions Dit zijn publieke tweets die rechtstreeks aan je zijn verzonden Direct Messages (DM) Dit zijn tweets aan jou gericht zijn en die verders niemand kan

  lezen. Dus een soort privé bericht. Jouw volgers kunnen deze tweets niet mee lezen.

  @twitternaam (@) Dit is de naam van een Twitteraar. #onderwerp (#) Een topic. Als je over een bepaald onderwerp wilt hebben en

  alle tweets daarover bij elkaar wilt houden, is deze # functie erg handig.

  Volgers/ Followers Dit zijn jouw volgers. Alle tweets die jij stuurt, kunnen je volgers lezen, behalve de DM-berichten.

  Volgen/ Following Dit is iemand die ik zelf volg. De tweets van deze mensen komen in mijn tijdlijn terecht.

 • Hoe werkt Twitter nu eigenlijk? Twitter is niet zo ingewikkeld. Je hebt geen apart programma nodig, want je kunt het gewoon via de website gebruiken. Je moet eerst wel een account aanmaken. Als op www.twitter.com kijkt, zie je een grote knop staat dat heet Sign Up. Als je daar op klikt, hoef je maar een paar gegevens in te voeren. Dat is je naam, je gebruikersnaam die je op Twitter wilt gebruiken en je wachtwoord. Bij je naam, mag je ook een pseudonaam invoeren, bedenk dan wel, dat je dan lastiger te vinden bent voor andere mensen. Je gebruikersnaam mag je nu zelf bedenken. Daar ben je ook vrij in, hoe je Twitternaam precies is. Je wachtwoord is ook nog niet bekend. In dit scherm van de Sign Up moet je een wachtwoord bedenken. Heb je al dit alles ingevoerd, is je Twitteraccount geboren. Je kunt nu meteen al tweets op je twitterpagina plaatsen. Hieronder zie je een voorbeeld, Je ziet dan mijn eigen Twitterpagina.

  Het scherm is verdeeld uit meerdere vakken. Linksboven zie je een foto van me staan en mijn naam. Vlak onder mijn naam staat mijn Twitternaam (@bertgvos). Daar weer onder staat een beschrijving, wat ik doe en wie ik ben. Een soort biografie. Dat heet in de Twitterwereld ook Bio. Aan de rechterkant van het scherm, zie je wat statistieken staan. Hoeveel tweets ik al geschreven heb, daaronder zie je het aantal mensen die ik volg en daar weer onder zie je het aantal mensen die mij volgen. Links onder mijn foto zie je een nieuw tabel staan. Daarin staan wat links. De links zijn Tweets, Volgend, Volgers, Favorieten, Lijsts Als je op Tweets klikt, zie je mijn laatst geschreven tweets. Als je op Volgend klikt, krijg je een lijst van andere Twitteraars die ik volg. Als je op Volgers klikt, krijg je een lijst met Twitteraars die mij volgen. Als je op Favorieten klikt, krijg je mijn eigen mooiste of interessantste tweets te zien.

 • Als je op Lists klikt, krijg je een lijst te zien, van mensen die ik in een bepaalde groep heb geplaatst. Zo kan ik sneller bepaalde tweets van 1 persoon overzichtelijker bekijken. Het terug vinden van een bepaalde tweet gaat dan ook een stuk makkelijker. Onder deze links, zie je een aantal foto’s staan. Die heb ik ooit eens via een tweet op Twitter gezet. Je kunt namelijk een foto mee sturen als je een tweet verzend.

  Hoe verstuur ik een tweet?

  Een tweet versturen gaat erg gemakkelijk. Als je op je eigen Twitterpagina kijkt, zie je helemaal rechtsboven een vakje staan met een pennetje. Als je daar op klikt, krijg je een typbalkje te zien. Nu kun je meteen gaan typen. Let er wel op, dat je tweets niet langer mogen zijn dan 140 karakters. Het is soms een sport om precies op 0 uit te komen, want soms heb je wat meer te

  vertellen, als wat in 140 karakters te melden is. Wil je een bepaald persoon een berichtje sturen, dan kan dat. Je schrijft dan een tweet met voor de naam van de persoon die je een tweet wilt sturen een @ teken. Even een voorbeeld: @bertgvos Hopelijk is je Twitterdemo een succes. Ik krijg in dit voorbeeld dus een tweet van jou, die bij mij binnenkomt als een persoonlijk bericht. Dat heet een Mension. Een Mension kan iedereen zien die jou volgt. Dus verstuur zeker geen tweets via deze methode waarin vertrouwelijke dingen staan. Wil je wel een tweet sturen, die ik echt alleen mag lezen, dus mijn volgers niet, kun je me een Direct Message (DM) sturen. Dat doe je als volgt: D bertgvos Dit is een Direct Message in plaats van een open tweet Wat opvalt is, dat voor mijn naam de letter D staat. Ook zie je geen @ teken voor mijn naam staan. Met andere woorden. De combinatie met die D en de twitternaam verstuur je een direct message. Tussen de D en de Twitternaam, moet wel een spatie komen. Je kunt ook mee doen aan een discussie. Als je iets wilt weten over een bepaald onderwerp, kun je dat weergeven door een #. Even weer een voorbeeldje: Het uitleggen over Twitter bij #NVBSGroningen gaat vast goed Achter het #-teken, zie je NVBSGroningen staan. Dat heb ik zelf bedacht. Als iemand hierop wil reageren en je wilt het zelfde onderwerp gebruiken, zet dan ook #NVBSGroningen in je tweet. Op den duur komen dan alle tweets die over dit onderwerp gaan, bij elkaar te staan. Als je namelijk een #-teken voor een woord zet, wordt dan een link. Als je daar dan op klikt, krijg je een lijst van mensen, die allemaal dit zelfde onderwerp hebben gebruikt in hun tweet.

 • Je Twitterpagina wat verfraaien Je kunt je Twitterpagina helemaal aanmaken zoals jij dat wil. Je eigen foto, je bio er in zetten, de achtergrond aanpassen en ga zo maar even door. In dit hoofdstuk leg ik de basis dingen uit. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, maar je moet het eerst maar zien te vinden. Je ziet direct links van het tweeticoontje een hoofdje staan, met

  daarachter een klein pijltje naar meneden gewezen. Als je daarop klikt, krijg je een menuutje. In dat menuutje klik je op Instellingen. Je komt dan op de volgende pagina terecht:

  - Je ziet meteen je eigen accountnaam staan en daarbij behorende gegevens. Deze gegevens hebben betrekking op je Twitterpagina. WIl je die in het Nederlands hebben, kun je bij Taal dat instellen. Als je wilt dat mensen je kunnen vinden via je e-mailadres, kun je dat apart in dit scherm aangeven. Ook de tijdzone is hier in te stellen. Bekijk dit scherm maar eens goed (rechterkant) dan snap je vast wel, wat er allemaal bedoeld wordt. Aan de linkerkant van dit scherm, zie je weer een aantal linkjes staan. Accounts – Is het scherm wat je nu ziet, dus de Twitterinstellingen waar ik het net over had. Wachtwoord – Als jij je wachtwoord wilt veranderen, kan dat bij deze link. Mobiel – Hierin kun je je mobiele nummer invullen. Dat zal ik wel afraden, want op die manier weet op den duur iedereen je mobiele telefoonnummer.

 • Meldingen – Bij deze link, kun je instellen, wat er moet gebeuren als je een tweet, die aan jou gericht is, moet gebeuren. Wil je een e-mail ontvangen hierover of niet. Klik maar eens op de link. Je ziet meteen al de opties die soms erg handig kunnen zijn. Ik zal afraden om bij elk, aan jou gerichte tweet, een e-mail te krijgen. Als je veel reactie op je tweets krijgt, of mensen tweeten veel naar je, dan krijg je daarvan ook veel mail. Wat wel erg handig is, dat je een e-mailtje binnen krijgt, als je een nieuwe volger binnenkrijgt. Of dat jouw tweet bij iemand anders in de favorieten is gezet. Ook als je tweet geretweet is, kun je daar een e-mail van binnen krijgen. Deze acties komen niet ontzettend vaak voor, wel regelmatig, maar niet zo veel, dat je hele e-mailbox vol loopt. Profiel – In dit scherm kun je de gegevens over je zelf kwijt. Je kunt je eigen profielfoto uploaden. Als je naast het fotootje, wat er nu nog staat, op de knop Bladeren klikt, kun je de juiste foto opzoeken die op je computer staat en als je die dan dubbelklikt, komt de foto online te staan op je Twitterpagina. Je kunt de naam van je zelf invoeren, hoe mensen je naam moeten zien op je Twitterpagina. Dus dat heeft in dit geval niks met je gebruikersnaam te maken. Ook kun je hier de plaatsnaam invoeren, waar je woont. De Bio vind je hierin ook terug. In de Bio zet je een korte samenvatting over je zelf. Over je hobbies, interesses, werk of wat je maar wilt. Je mag hiervoor maximaal 160 karakters voor gebruiken. Heb je