TUC RAIL Jaarverslag 2013

24
Jaarverslag 2013

description

 

Transcript of TUC RAIL Jaarverslag 2013

Page 1: TUC RAIL Jaarverslag 2013

Jaarverslag2013

Page 2: TUC RAIL Jaarverslag 2013

In 2013 werkten onze teams met heel veel energie verder aan de uitvoering van twee grote infrastructuurprojecten: de Liefkenshoekspoorverbinding voor de ontsluiting van de haven van Antwerpen en de nieuwe verbinding Schuman-Josaphat die de Europese wijk van de hoofdstad zal verbinden met Brussels Airport. Deze twee belangrijke projecten zullen respectievelijk eind 2014 en eind 2015 in dienst worden genomen. Naast deze omvangrijke werven werd ook nog verder gewerkt aan tientallen andere projecten, waarvan sommige nog in studie en andere reeds in uitvoering zijn.

Het meerjarig investeringsplan 2013-2025 voor de Belgische spoorinfrastructuur geeft duidelijk meer prioriteit aan de versnelde modernisering en beveiliging van de bestaande spoorinfrastructuur, eerder dan aan de verdere verhoging van de capaciteit door het bouwen van nieuwe infrastructuur. Dat heeft niet geleid tot een daling van ons werkvolume. Integendeel, onze opdrachten waren nooit zo talrijk en gediversifieerd als in 2013!

Ook wat onze internationale ambities betreft, bevinden we ons op een groeipad. Ondanks een moeilijke concurrentiële situatie kon TUC RAIL prestigieuze opdrachten in de wacht slepen.

Safety is meer dan ooit het belangrijkste aandachtspunt, zowel inzake arbeidsveiligheid, werfveiligheid als exploitatieveiligheid. In dat opzicht was 2013 ook een heel positief jaar. Onze duizend medewerkers zijn dan ook vastbesloten om deze evolutie tijdens de komende jaren voort te zetten.

Dirk DEMUYNCKCEO

Page 3: TUC RAIL Jaarverslag 2013

Safety is meer dan ooit het belangrijkste aandachtspunt, zowel inzake arbeidsveiligheid, werfveiligheid als exploitatieveiligheid.

“ “

Page 4: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 5: TUC RAIL Jaarverslag 2013

Wie zijn wij?

Page 6: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 7: TUC RAIL Jaarverslag 2013

TUC RAIL is een ingenieurs- en projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in spoorwegtechnologie. De competenties van TUC RAIL draaien om projectmanagement, studies en uitvoering van werkzaamheden, zowel voor de bouw van nieuwe spoorweginfrastructuur als voor de aanpassing en de modernisering van bestaande infrastructuur. In België werkt TUC RAIL vooral voor spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel, zijn voornaamste klant en aandeelhouder. Daardoor beheert TUC RAIL doorlopend grote en complexe projecten met de bedoeling om een van de drukste spoorwegnetwerken van de wereld, gelegen in het hart van West-Europa, uit te breiden en te moderniseren.

TUC RAIL stelt zijn competenties ook ten dienste van buitenlandse projecten. Dat stelt ons in staat de in België verworven kennis te valoriseren, nieuwe uitdagingen aan te gaan en onze activiteiten te diversifiëren. Dankzij 20 jaar ervaring kan TUC RAIL al zijn klanten kwaliteitsvolle, betrouwbare en op maat gesneden diensten aanbieden, vanaf het ontwerp tot aan de verwezenlijking.

Page 8: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 9: TUC RAIL Jaarverslag 2013

TUC RAIL in 2013

Page 10: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 11: TUC RAIL Jaarverslag 2013

2013 werd gekenmerkt door de groei in aantal en omvang van de opdrachten die voor de komende jaren aan TUC RAIL worden toevertrouwd. Dit scharnierjaar luidt het begin in van de realisatie van het meerjareninvesteringsplan 2013-2025. Dit plan legt de nieuwe strategische prioriteiten vast voor de investeringen van Infrabel.

In 2013 werden geen grote infrastructuurprojecten voltooid zoals in 2012 met Diabolo in Brussels Airport en zoals in 2014 met de Liefkenshoek in Antwerpen en in 2015 met de verbinding Watermael-Schuman-Josaphat in Brussel. Toch waren onze opdrachten nooit zo talrijk als in 2013.

Het meerjareninvesteringsplan van Infrabel omvat drie strategische pijlers: de veiligheid, de stiptheid en de capaciteit van het spoorwegnet. Door zijn specificiteit is TUC RAIL altijd betrokken geweest bij de uitbreiding van de capaciteit. Door uitstel van de afwerking van bepaalde programma’s kon gevreesd worden voor een vermindering van de activiteiten van TUC RAIL. Dat was niet het geval en TUC RAIL kreeg zelfs nieuwe opdrachten toegewezen op het vlak van

Een jaar gekenmerkt door groei en diversiteit van onze opdrachten

Page 12: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 13: TUC RAIL Jaarverslag 2013

veiligheid en stiptheid. Daardoor konden de teams van Infrabel ontlast worden, die instaan voor het onderhoud en de vernieuwing van de infrastructuur en die een belangrijke rol vervullen op het vlak van veiligheid en stiptheid.

De groei van de activiteiten van TUC RAIL was vooral merkbaar in de modernisering van de elektrische voeding (bovenleidingen en onderstations), de seinuitrustingen en de veiligheidsuitrustingen aan overwegen. Deze nieuwe activiteiten worden vaak op een logische manier geïntegreerd in de activiteiten die reeds aan de gang waren voor bijvoorbeeld de concentratie van seinposten of de afschaffing van overwegen.

Hoewel sommige programma’s met betrekking tot de capaciteit van het Belgische spoorwegnet om budgettaire redenen werden vertraagd, werd aan een gestaag tempo verder gewerkt aan de uitvoering van grote programma’s voor capaciteitsuitbreiding. Dat is het geval voor de Liefkenshoekspoorverbinding, een rechtstreekse verbinding tussen de linker- en rechteroever van de Schelde die als doel heeft de Antwerpse haven te ontsluiten om een antwoord te

Een nieuwe tool voor meer nauwkeurigheid en samenwerking

In 2013 werd ook een BIM-omgeving opgezet (Building Information Model). Het betreft een applicatie om de wijze weer te geven waarop een project gerealiseerd zou moeten worden. De applicatie centraliseert de grafische informatie en bezit de nodige intelligentie om te antwoorden op de verschillende technische facetten. Elk studiebureau van TUC RAIL vult de informatie aan volgens zijn discipline en de evolutie van het project. Op die manier kan men beter samenwerken en, door alle informatie bijeen te voegen, evolueren naar een uniek model waarbij eventuele ontwerpfouten opgespoord kunnen worden.

Page 14: TUC RAIL Jaarverslag 2013

bieden aan de groei van het goederenverkeer die de komende jaren in de regio verwacht wordt. De indienststelling van deze verbinding is gepland tegen eind 2014.

De verbinding Watermael-Schuman-Josaphat, een van de schakels van het toekomstige Gewestelijk Expresnet (GEN), en het GEN-baanvak tussen Brussel en Denderleeuw zijn nog twee voorbeelden van grote programma’s voor capaciteitsuitbreiding die in 2013 grote vooruitgang hebben geboekt. Ook vermeldenswaard zijn de vooruitgang van het project met betrekking tot de spoorbypass aan het station van Mechelen (voor de capaciteitsverhoging op de lijn Brussel – Antwerpen) en de modernisering van de As 3 (Ottignies – Luxemburg).

Behalve de werkzaamheden voor rekening van Infrabel werd ook een significante groei genoteerd in de opdrachten die de NMBS aan TUC RAIL toevertrouwt. Een daarvan bestaat in de bouw van een polyvalente werkplaats in Melle bij Gent, dit is een tractiewerkplaats en een werkplaats voor gesleept materieel.

Page 15: TUC RAIL Jaarverslag 2013

Nieuwe partnerschappen en nieuwe contracten op buitenlandse markten

Ook op internationaal vlak stond 2013 voor TUC RAIL in het teken van groei, niet alleen omdat verschillende partnerschappen werden geconcretiseerd maar ook omdat nieuwe contracten werden afgesloten. Er werden immers verschillende partnerschappen gesloten met strategische partners op opkomende markten en op de doelmarkten van TUC RAIL. TUC RAIL sleepte ook verschillende belangrijke contracten in de wacht in India, Luxemburg, Frankrijk en bij de Europese Unie.

Onder de klanten die hun vertrouwen gesteld hebben in TUC RAIL in 2013 vinden we de SNCF, de Réseau Ferré de France, Banedanmark, Vinci, Eiffage, Al Rajhi Alliance (Khatib & Alami), de Société nationale des Chemins de fer Luxembourgeois (CFL) en de European Rail Agency (ERA).

TUC RAIL zette in 2013 zijn groeipad verder zonder van zijn koers af te wijken: de zoektocht naar technologische uitmuntendheid. Daar is de reputatie van TUC RAIL op gebaseerd. De betrouwbaarheid van de door de onderneming voorgestelde oplossingen wordt erkend in de hele spoorwegwereld. TUC RAIL beschikt over een structuur die technische innovatie aanmoedigt zodat dit niveau van uitmuntendheid gehandhaafd kan worden in overeenstemming met de laatste ontwikkelingen op het vlak van spoorwegtechniek.

De medewerkers van TUC RAIL voeren engineeringopdrachten uit, maar leveren ook consultancydiensten. Elk project wordt zo uitgevoerd dat aan de eisen van de klant wordt voldaan en na elke opdracht worden de opgedane ervaringen door de betrokken ingenieurs teruggekoppeld. Voor het gedeelte spoorwegsysteem laat TUC RAIL zijn buitenlandse klanten ook profiteren van de expertise van bij TUC RAIL gedetacheerde expertingenieurs van Infrabel.

Het jaar 2014 wordt gewijd aan de verovering van nieuwe markten. Zo zal TUC RAIL zich op een sterke en gestructureerde manier positioneren in het Midden-Oosten waar zijn ingenieurs al hun knowhow en expertise die ze in meer dan 20 jaar vergaard hebben ter beschikking zullen stellen.

Page 16: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 17: TUC RAIL Jaarverslag 2013

De cijfers

Page 18: TUC RAIL Jaarverslag 2013

RESULTATENREKENING

Bedrijfsopbrengsten € 119.542.118,91 Omzet € 114.659.710,82 Wijziging in bestellingen in uitvoering € -1.827.174,26 Andere bedrijfsopbrengsten € 6.709.582,35EBITDA € 3.045.104,58 EBIT € 1.590.752,90Winst € 352.897,36

BALANS

Totaal actief / passief € 162.244.627,35

Het budget van TUC RAIL, te weten onze inkomsten, onze lasten en het evenwicht tussen beide, werd perfect gerespecteerd in 2013.

Op het vlak van staffing was 2013 een druk jaar want TUC RAIL telde 1153 medewerkers aan het einde van het jaar. Dat is een stijging van 1 % ten opzichte van eind 2012.

In 2013 werd ook een nieuwe cyclus van technische opleidingen voor onze medewerkers opgestart, waarbij alle spoorwegtechnieken aan bod komen: sporen, bovenleidingen, seininrichting, telecommunicatie en onderbouw. Dankzij deze nieuwe cyclus zullen medewerkers van TUC RAIL de basiskennis van de spoortechnieken kunnen verwerven die hun van pas zal komen bij hun dagelijks werk.

Page 19: TUC RAIL Jaarverslag 2013

Mobiliteit 5,5 %

Andere projectenvoor Infrabel

32,3 %

Andere projectenvoor NMBS-Groep

2,8 %

Andere projectenvoor derden

1 %

GEN22,4 %

Concentratieseinposten

23,5 %TBL1+ / ETCS

12,1 %

HST0,4 %

VERDELING VAN DE PRESTATIES IN FUNCTIE VAN HET TYPE PROGRAMMA BEHEERD DOOR TUC RAIL

Page 20: TUC RAIL Jaarverslag 2013
Page 21: TUC RAIL Jaarverslag 2013

In enkele woorden

Page 22: TUC RAIL Jaarverslag 2013

“2013 was ontegensprekelijk een overgangsjaar voor TUC RAIL, aan wie steeds meer en gediversifieerdere opdrachten werden toevertrouwd, waardoor de vertraging in de uitvoering van bepaalde grote programma’s voor capaciteitsuitbreiding gecompenseerd werd.”

Henri DETANDT, Head of Department, Program Management & System Integration

“Het werkvolume gaat in stijgende lijn en heel diverse opdrachten in binnen- en buitenland werden tot een goed eind gebracht.”

Jan VYNCKE, Head of Department, Design

Page 23: TUC RAIL Jaarverslag 2013

“Wij hebben veel geïnvesteerd in de verbetering van onze werkmethodes en de ontwikkeling van informaticatools met het oog op een betere planning van onze projecten en een meer geïntegreerde werkwijze.”

Ivan KEULLER, Head of Department, Corporate Services

“In 2013 waren alle resultaten van onze veiligheidsindicatoren uitstekend: onze collectieve inspanningen op onze werven hebben vruchten afgeworpen!”

Gustaaf LIEVENS, Head of Department, Sites

Page 24: TUC RAIL Jaarverslag 2013

TUC RAIL N.V.Fonsnylaan 39, 1060 Brussel - BelgiëT +32 2 432 78 11www.tucrail.be

Deze brochure werd gedrukt op papier dat het FSC-label draagt.Elke (zelfs gedeeltelijke) reproductie is verboden zonder toestemming van TUC RAIL.Foto’s pag. 1, 4, 5: Johan DehonVerantwoordelijke uitgever: Dirk DEMUYNCK, Fonsnylaan 39, 1060 Brussel

April 2014

Flexible thinking, reliable results