Tsjechië - zomer 2013

1

description

 

Transcript of Tsjechië - zomer 2013

Page 1: Tsjechië - zomer 2013

© JEKA 2013

REISDOSSIER ZOMER 2013

Versie 2014 verschijnt in maart 2014

Page 2: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/bezienswaardigheden?pdf=yes[26/03/2013 15:57:35]

Tsjechië - Tsjechische KarstBezienswaardighedenDe Tsjechische Karst is een van de favoriete bestemmingen voor de Tsjechen zelf. Wanneer je het aanbod aan bezienswaardigheden bekijkt,snap je meteen waarom!

OPGELET: Prijzen en teksten gebaseerd op gegevens, tarieven, taksen en wisselkoersen ons bekend op 15.03.2013.

Dorpjes

DobřichoviceDit dorp is bekend om zijn groenten- en fruitteelt en om zijn verwerking van de veelvoorkomende kalksteen. De stuw op de Berounka nodigt uit tot waterrecreatie.Op de linkeroever van de Berounka staat een kasteel dat stamt uit de 16de eeuw.Voor het kasteel groeit een beschermde lindeboom.

SrbskoReeds in de bronstijd stond hier een soort citadel. Later (800-950) bouwde men eenvooraanstaand Slavisch fort dat door de ontginning van kalksteen en rode marmer

grotendeels werd vernietigd.In de omgeving van dit aardige dorpje merk je kleine vestingen, gebouwd in het interbellum, ter verdediging van de hoofdstad Praag.Ongeveer 1 km ten noorden van Srbsko ligt een uitgestrekt grottencomplex, dat echter niet voor het grote publiek toegankelijk is.

Svatý Jan Pod Skalou (Sint-Jan onder de rots)Een van de aardigste plekjes in de Tsjechische karst is Svatý Jan Pod Skalou. Volgens de legende kwam Sint-Ivan hier de duivel tegen,tijdens zijn pogingen om de streek te bekeren tot het christendom. Johannes de Doper schoot hem echter te hulp. De plek werd daarvoor naarJohannes genoemd: Sint-Jan.In de loop van de eeuwen werd er eerst een klooster en daarna zelfs een abdij opgericht die nog later o.a. dienst deed als badhuis en archiefvan de geheime dienst.Heel het dorp ligt op een onderlaag van travertijn, een zeldzame kalksteensoort. De ondergrond bevat een uitzonderlijk grottencomplex; maarhet is nog onvoldoende bestudeerd en dus niet toegankelijk. De grotten vormen een belangrijke vindplaats van trilobieten (fossielen van kleineprehistorische diertjes).

ŘevniceIn 1957 ontdekte men in Řevnice overblijfselen van prehistorische beschavingen (mammoetjagers). Het is dus een zeer oude nederzetting.Het dorp Řevnice is de woonplaats geweest van tal van vooraanstaande persoonlijkheden, o.a. Martina Navrátilová (tennisster), IgnácHermann, Jan Neruda (auteurs) en Tomás G. Masaryk (de eerste president van Tsjechoslovakije).Nabij de stuwdam kan je zwemmen in de Berounka.

BerounBeroun is een klein provinciestadje aan de samenvloeiing van de Litavka en de Berounka. Het kreeg in 1295stadsrechten van koning Wenceslas (Václav) II.Op het stadsplein zie je behalve de Pilse en de Praagse poort uit de 14de eeuw, ook enkele overblijfselen van de 7mhoge vestingmuur, een standbeeld van Jan Hus en een monument ter herdenking van de slachtoffers uit de EersteWereldoorlog.Vandaag is Beroun een nijver industriestadje met textiel- en voedingsbedrijven en een productiebedrijf van machines.

Grotten van het Gouden Paard

Op slechts enkele kilometers van onze logementen bevinden zich de "Grotten van het Gouden Paard": Koněpruské Jeskyně u Berouna.Onder de Zlatý Kůň heuvel zie je tot 70 m diep en verspreid over 3 niveaus, naast druipsteenformaties ook fossiele overblijfselen vanuitgestorven diersoorten en menselijke skeletten uit het Pleistoceen. Op het terrein bij de grotten vind je ook een natuurleerpad met vermelding

Page 3: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/bezienswaardigheden?pdf=yes[26/03/2013 15:57:35]

van planten en dieren in de regio. Een rondleiding duurt ongeveer 1 uur.

Open : dagelijks, 8.00 tot 17.00 uur in juli en augustus; in april, mei, juni en september tot 16.00 uur; in oktober tot 15.00 uur.

Prijs 2013

130CZK p.p. volwassenen

60CZK p.p. studenten (met studentenkaart) en kinderen (6 tot 15 jaar)

Opgelet: je moet betalen voor het nemen van foto's (40CZK) en voor opnames met een videocamera (40 CZK). Op eenvoudige vraag krijg jeeen blad met uitleg in het Nederlands (50 CZK waarborg).

Karlštejn

Slechts 28 km ten zuidwesten van Praag torent hoog boven de bossen de gotische burcht Karlštejn uit:de mooiste en meest sprookjesachtige burcht in Bohemen. Het slot in neogotische stijl is vooralinteressant omwille van zijn buitenkant.

Open : dagelijks, 9.00 tot 18.30 u in juli en augustus; in mei juni en september 9.30 uur tot 17.30 uur;in april en oktober 09.30 uur tot 16.30 uur; in maart en november 10.00 uur tot 15.00 uur; gesloten opmaandag en de dag na een feestdag

Prijs 2013

volwassenen studenten & kinderen reservatie

Tour 1 (50 min.)(10 tot 50 pers.)

270 CZK p.p. 180 CZK p.p. 20 CZK p.p.

Tour 2 (100 min.)(1 tot 15 pers.)

300 CZK p.p. 200 CZK p.p. 30 CZK p.p.

Wassenbeeldenmuseumwww.waxmuseumprague.cz

Open : dagelijks, 9.00 tot 18.00 uurPrijs 2013: 90 CZK p.p. (volwassenen), 50 CZK p.p. (studenten), 35 CZK p.p. (studentengroepen)

Křivoklát

Het wat verwaarloosde, maar zeer charmante kasteel Křivoklát van rond 1100 was het lievelingskasteel van de Boheemse koningen, die ergraag kwamen om in de omringende bossen te jagen. Later, onder de Habsburgers, werd het een gevangenis.

Open:9.00 tot 18.00 uur in juli en augustus, in mei, juni en september tot 17.00 uur; in april en oktober tot 16.00 uur, in maart tot 15.00 uur.De laatste rondleiding begint 1 uur voor sluitingstijd.

Prijs 2013

volwassenen studenten reservatie

Lange tour (70 min.) 240 CZK p.p. 170 CZK p.p. 10% van de prijs

Korte tour 160 CZK p.p. 120 CZK p.p. 10% van de prijs

Korting voor grote groepen: 20-40 pers.: -10% / 41-45 pers.: -20%

Nižbor glasfabriek

Boheems kristal is één van de typische producten uit de streek. In de vallei van de Berounka bevindt zich een van deberoemde kristalfabrieken uit Tsjechië: Sklárny Nižbor.Een bezoek omvat de bezichtiging van de productiehal en het atelier waar het glas wordt geslepen. Omdat men indeze fabriek geen gids kan garanderen die een westerse taal spreekt, raden wij je aan om een Engelstalige studentmee te nemen die de uitleg kan vertalen.

Page 4: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/bezienswaardigheden?pdf=yes[26/03/2013 15:57:35]

Open:mei - september: van 9.00 tot 16.00 uur (ma-vrij) en van 9.00 tot 12.00 uur (zat)januari, februari, maart, april, oktober, november en december: van 9.00 tot 13.00 uur (ma-vrij) Duur: 45 min.

Prijs 2013: 100 CZK p.p. (volwassenen), 70 CZK p.p. (studenten), glazen souvenirtje begrepen in de prijs.Reserveren via onze medewerkers.

Page 5: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

Tsjechië - Tsjechische KarstPraagHet klinkt als een cliché wanneer je de omschrijvingen over Praag hoort en leest: "de gouden stad", "de mooiste stad van Europa", "de stadmet de duizend torens"... Maar wie er eens geweest is, weet dat deze stad je overrompelt. Of zoals Franz Kafka het verwoordde: "Praag laatniet los. Het is een moedertje met klauwen."

OPGELET: Prijzen en teksten gebaseerd op gegevens, tarieven, taksen en wisselkoersen ons bekend op 15.03.2013.

Indeling

De stad wordt in twee helften gedeeld door de rivier de Moldau (Vltava). Op de rechteroever liggen de Staré Město (Oude Stad) en de NovéMěsto (Nieuwe Stad). Op de linkeroever liggen de Malá Strana (de Kleine Kant), het burchtcomplex Hradčany en de twee grote parken: hetPetřínpark en het Letná-park.

Schuin tegenover de Praagse burcht, iets stroomopwaarts aan de andere kant van de Moldau, bevindt zich de historische burcht Vyšehrad.Tussen deze twee burchten ligt de oude stad met daaromheen de stadswijken, buitenwijken en voorsteden.

Bezienswaardigheden

Op de Petřinheuvel staat een 60 m hoge miniatuur Eiffeltoren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De heuvel is bereikbaar meteen tandradbaantje dat vanuit de Újezd vertrekt. Verder vind je er ook de barokkerk Sint-Laurentius op de Petřin, een kapel en een kopie vande Romaanse Vysehradtoren. In de toren bevinden zich een doolhof en een spiegellabyrint. Niet ver van Petřin ligt het reusachtige Strahov-sportstadion, dat plaats biedt aan meer dan 200.000 toeschouwers.Het Loreto-heiligdom is een pelgrimsoord met rijke schatkamers en een opvallende voorgevel. De kerk van het bedevaartsoord werd beroemddoor zijn klokkenspel, waarvan de klokken in Amsterdam werden gegoten.Open: dagelijks, 9.00 tot 12.15 uur en 13.00 tot 16.30 uur, maandag geslotenPrijs 2013: 130 CZK p.p. (volwassenen), 100 CZK p.p. (studenten)

Hradčany is de oudste wijk van de stad en behoort tot de best bewaarde delen van Praag. Het is het hoger gelegen stadsdeel met dekarakteristieke burchten en de barokke adellijke paleizen.

Het Malostranské Náměstí (Plein van de Kleine Kant) bestaat eigenlijk uit twee delen die door de bebouwing rond de barokke Sint-Nicolaaskerk van elkaar gescheiden zijn.

De Burcht bestaat o.a. uit de Heilig-kruiskapel, de koninklijke tuinen, het lustslot Belvedère, de Sint-Vituskathedraal, het Koningspaleis en hetKarelspaleis en de Wenceslaskapel. Verder vind je er ook de Zwarte toren (een toegangspoort tot de burcht, met verguld dak), het Goudenstraatje (huisjes waar schutters van de burgerwacht en goudsmeden woonden) en de Witte toren (een voormalige staatsgevangenis).

Hradčanské Náměstí, een plein met talrijke paleizen, o.a. het aartsbisschoppelijk paleis.

Het Staré Město is het oudste deel van het centrum. Het is gesitueerd op de rechteroever van de Moldau en heeft nog een uitgesprokenmiddeleeuws karakter.Het middelpunt wordt gevormd door het grote marktplein. Aan de noordzijde van de oude stad ligt Josefov, de oude joodse wijk die vroeger eenapart ommuurde stad was en vanaf het midden van de vorige eeuw onderdeel werd van de stad Praag. Tegenwoordig is de wijk JoodsStaatsmuseum. Je vindt in de Staré Město onder andere:- het stadhuis met astronomisch uurwerk (Orloj): elk heel uur gaan de blauwe raampjes open en komen Christus en de apostelen voorbij.- de Týnkerk: de kerk speelde ten tijde van Jan Hus een centrale rol in de reformatie.- het Staroměstské Náměstí: op het grote plein valt onmiddellijk het grote standbeeld van Jan Hus op. Rondom het plein staat een veelvoudvan schitterende bouwwerken.

Het Kindeke Jezus van Praag is een klein wassen beeldje dat zich bevindt in de Maria-Victoria-kerk (Karmelitská). Het beeldje, dat wordtvereerd door de inwoners van Praag en de Tsjechische plattelandsbevolking, zou geneeskrachtige en vredestichtende gaven bezitten.

De Karlsbrug (Karluv Most) vormt een onderdeel van het traject van de Koningsweg en behoord tot de oudste en meest geroemdemonumenten van Praag, niet alleen vanwege de brug zelf, maar ook om het uitzicht vanaf de brug op de burcht.

Het Representatiehuis (Obecní Dům) vormt een mooi voorbeeld van de Jugendstil in de architectuur uit het begin van de 20ste eeuw.

Page 6: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

De Kruittoren (Prasná Brána) vormde vroeger een schakel in de verdedigingsgordel van de oude stad.

De Moldau (Vltava) geniet hier ten lande een grote bekendheid dankzij het gelijknamige muziekstuk van Bedrich Smetana (1824-1884).Daarin evoceert hij de loop van de Moldau van aan haar bron tot aan haar monding in de Elbe.

Josefov, ook bekend als het joodse getto, ontstond in de 9de eeuw, toen joodse handelaren naar Praag kwamen en zich aan de Moldauvestigden. Eeuwenlang was de wijk het centrum van het joodse culturele leven in Oost-Europa. De Tweede Wereldoorlog maakte hier eenabrupt einde aan. Na de oorlog kwamen alle bezienswaardigheden in het bezit van het Joods Staatsmuseum.- Joodse begraafplaats: twintigduizend grafstenen zijn stille getuigen van doden uit bijna vier eeuwen.- Ceremoniezaal: een permanente tentoonstelling van kindertekeningen, gemaakt in het concentratiekamp Theresienstadt.- Oudnieuwsynagoge: gebouwd in 1270- Hoge synagoge: aangebouwd tegen het stadhuis.

Al is het lang niet het mooiste plein van de stad en lijkt het meer op een lange boulevard, toch heeft het Wenceslasplein (Václavskénáměstí), omwille van de talrijke politieke gebeurtenissen die er zich afspeelden, een speciale betekenis.- 1918: uitroeping van de eerste republiek- 1948: uitroeping van de Communistische Republiek- 1968: Praagse Lente- 1969: zelfverbranding van Jan Palach- 1989: Fluwelen RevolutieDeze voormalige paardenmarkt is vandaag het hart van het moderne Praag met veel hotels, restaurants en winkels. Het monument van deheilige Wenceslas heeft altijd een belangrijke functie gehad als symbool van de Tjsechische onafhankelijkheid en soevereiniteit.

In de wijk Nové Město (Nieuwe stad) bevinden zich de meeste grote hotels, levendige winkelstraten, de kantoren vanluchtvaartmaatschappijen en een aantal belangrijke warenhuizen.Ook een groot deel van het uitgaansleven is hier geconcentreerd. Sedert de revolutie in 1989 ondergaat de wijk een gedaanteverwisseling enworden de winkels aan westerse normen (en prijzen) aangepast.

Vysehrad (etymologisch: hoge burcht) is een plaats in Praag, beladen met mythen, sagen en mysteries. Het was achtereenvolgens eenRomaans paleis, een gotisch koninklijk paleis en een barokke citadel. Nu is het vooral een symbool van Tsjechisch nationaal bewustzijn, o.adankzij een nationale begraafplaats waar prominente Tsjechen begraven liggen.

Boottochten op de Moldau

Enkele voorbeelden:Programma Duur Seizoen Prijs 2013

VolwassenenPrijs 20133-12 jaar

Praag - Mělníkmet stoomboot

dagtocht 28/7, 25/8 590 CZK 290 CZK

Praag - Slapy dagtocht 1/5 - 14/9(za, zo, feestdagen)

390 CZK 200 CZK

Praag - zoo 75 min 6/4 tot 30/4, 1/9 tot 29/9(za,zo,feestdagen)1/5 tot 31/8 dagelijks

160 CZK 90 CZK

Korte cruise inPraag

55 min 6/4 tot 30/4, 1/10 tot 20/10(za,zo,feestdagen)1/5 tot 30/9 dagelijks

180 CZK 90 CZK

Lange cruise inPraag

90 min 6/4 tot 30/4,1/10 tot 20/10(za,zo,feestdagen)1/5 tot 30/9 dagelijks

270 CZK 135 CZK

Lange cruise inPraag met lunch

120 min dagelijks, alleen voor groepen 590 CZK

Lange cruise inPraag metavondmaal

180 min dagelijks, alleen voor groepen 690 CZK

Discoavond op deboot (+18 jaar !!!)

210 min mei, september (vrij, za)1/6 - 31/8 (woe, do,vrij, za)

100 CZK

Page 7: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

Stadsgidsen

Je laat je bij je eerste bezoek aan Praag best begeleiden door een gids. Zo krijg je een eerste indruk van Praag en kan je je bij een volgendbezoek beter oriënteren. Je kan een stadsgids nemen voor een halve dag (4 uren), 1600 à 2000 CZK of voor een volledige dag (8 uren), 3200à 4000 CZK.Als je dat wenst, kan onze medewerker ter plaatse een (Nederlandstalige) stadsgids reserveren (zie bestelformulier activiteiten). Reis je metde trein naar Praag, dan ontmoet je de gids in het treinstation van Praha Smíchov.

Theater

Ondanks de taaldrempel loont het bijwonen van een theatervoorstelling toch de moeite! Alle prijzen gelden onder het grootste voorbehoud; zezijn alleen richtinggevend!

Het beroemde theater Laterna Magika bestaat uit een mengeling van theater, mime en film. Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei trucsom de toeschouwer te verbluffen. Kaartjes zijn heel moeilijk te verkrijgen en je moet zelfs 3 maanden op voorhand reserveren. Opgelet: vaakzijn er speciale producties die in andere theaters doorgaan.Richtprijs 2013: 390 - 690 CZK p.p.

Het Nationaal Marionettentheater kan terugkijken op een reeds meer dan 200 jaar oude traditie. Voorstellingen: elke dag vanaf 20.00uur, behalve op woensdag.Richtprijs 2013: 590 CZK p.p. (volwassenen), 490 CZK p.p. (studenten)

Praag heeft een grote traditie van Zwarte theaters en pantomime. Er wordt haast niet in gesproken en deze theatervorm is dus zeertoegankelijk voor buitenlanders:- Ta Fantastika brengt een spektakel met lichteffecten, gebaseerd op Alice in Wonderland of Jeanne d'Arc.Richtprijs 2013: 720 CZK p.p.- Divadlo Image, Black light theatre zorgt voor een gemengd spektakel van mime en lichteffecten.Richtprijs 2013: 480 CZK p.p. (vanaf 10 pers. geldt een reductie van 80 CZK)

Praag is vandaag een cultureel broeinest en voortdurend ontstaan nieuwe initiatieven. Je vindt ter plekke wellicht veel meer dan wat wij hierkunnen vermelden! Je moet er wel rekening mee houden dat de meeste theaters niet op regelmatige tijdstippen spelen.

Stuur ons tijdig je bestelformulier door!

Concerten

Praag is zeer actief op het gebied van muziek. Het hele jaar door zijn er overal in de stad concerten. Alleen in juli en augustus is het rustig inde concertzalen.

• Mogelijke arrangementen:- Don Giovanni "1787" in het Nationaal Marionettentheater. Richtprijs 2013: 590 CZK p.p. (volwassenen), 490 CZK p.p. (studenten)

-Avondmaal met folkloreprogramma in het hotel-restaurant U Marcanu.Slavische menu, wijn, folkloreprogramma inbegrepen.Richtprijs 2013: U Marcanu 600 CZK p.p.

Stuur je bestelformulier tijdig door.

Musea

Hieronder vind je een kleine selectie van musea in Praag. Wil jij meer weten over de talloze andere musea die Praag rijk is, verwijzen we jegraag door naar reisgidsen en toeristische diensten.

De Joodse musea (www.jewishmuseum.cz) omvatten vier synagogen (Maisel, Spaans, Klaus en Pinkas), het joodse kerkhof en deceremoniehal. Open: 01 jan - 29 maart van 9.00 tot 16.30 uur; 31 maart - 25 oktober van 9.00 tot 18.00 uur; zaterdag (sabbat) gesloten Prijs 2013 volwassenen kinderen (6-15jr), reservatie

Page 8: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

studenten

300 CZK p.p. 200 CZK p.p. 10% van de prijs

Het Nationaal museum, het grootste museum in Tsjechië bestaat uit 2 delen. - Nationaal museum (www.nm.cz)De historische en natuurkundige afdeling. Open: dagelijks, 10.00 tot 18.00 uur; gesloten op de eerste dinsdag van de maand- Technisch museum (www.ntm.cz) stelt informatie tentoon over steenkoolmijnen, metallurgie, astronomie, tijdmeting, foto- en filmtechnieken,motoren, akoestiek, verkeer, elektriciteit, architectuur,...Open, dagelijks, 10.00 tot 17.30 uur, gesloten op maandag

Prijs 2013 volwassenen studenten

Nationaal museum 110 CZK p.p. 80 CZK p.p. (*)

Technisch museum 170 CZK p.p. 90 CZK p.p. (**)

(*) Schoolgroepen: 30 CZK p.p.. (**) Schoolgroepen: 50 CZK p.p.

Antonín DvořákmuseumOpen: dagelijks, 10.00-13.30 uur en 14.00-17.00 uur; gesloten op maandagPrijs 2013: 50 CZK p.p. (volwassenen), 25 CZK p.p. (studenten), 10 CZK p.p. (studentengroepen)

De Nationale Galerie bevat een aantal musea. (Allemaal gesloten op maandag)Prijs 2013: van 10.00 tot 18.00 uur: 240 CZK p.p. (volwassenen), 120 CZK p.p. (studenten)

- SternbergpaleisIn deze afdeling is een schitterende verzameling Europese kunst, met o.a werken van Dürer, Breughel, Rembrandt, Rubens,... ondergebracht.Prijs 2013: van 10.00 tot 18.00 uur: 150 CZK p.p. (volwassene), 80 CZK p.p. (studenten)- Agnesklooster: Hier bevindt zich het museum met Tsjechische schilder-en beeldhouwkunst. Je kan er middeleeuwse werken bezichtigen uitBohemen en Midden-Europa.Prijs 2013: van 10.00 tot 18.00 uur: 150 CZK p.p. (volwassenen), 80 CZK p.p. (studenten)

Franz KafkamuseumOpen: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uurPrijs 2013: 180 CZK p.p. (volwassenen), 120 CZK p.p. (studenten) Korting van 10% indien de groep op voorhand reserveert.

Wassenbeeldenmuseum Praag (www.waxmuseumprague.cz)Open: dagelijks, 9.00 tot 20.00 uur Prijs 2013: 150 CZK p.p. (volwassenen), 80 CZK p.p. (studenten), 50 CZK p.p. (studentengroepen)

Smetana museumHet museum herbergt o.a. manuscripten, briefwisseling, prenten, historische theaterkostuums en muziekfragmenten uit de belangrijkste werkenvan de componist. Open: 10.00 tot 17.00 uur, gesloten op dinsdagPrijs 2013: 50 CZK p.p. (volwassenen), 25 CZK p.p. (studenten)

Museum voor openbaar vervoerUnieke tentoonstelling van voertuigen in Praag tussen 1886 en vandaag (bussen, trams, metro).Open: van 30.03 - 17.11.2013, enkel weekends en feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur Groepen kunnen het museum ook op werkdagenbezoeken (op aanvraag). Prijs 2013: 35 CZK p.p. (volwassenen), 20 CZK p.p. (studenten)

Mucha museum (www.mucha.cz)Alfons Mucha was een van de pioniers van de Jugendstil, "Art Nouveau". Schilderijen, beelden, posters, tekeningen, persoonlijke bezittingen,... geven een uniek beeld van deze schilder. Open: dagelijks, 10.00 tot 18.00 uurPrijs 2013: 180 CZK p.p. (volwassenen), 120 CZK p.p. (studenten)

Obecní Dům, of het Representatiehuis, is opgetrokken in Art Nouveau (Jugendstil). Niet alleen het gebouw, maar ook het interieur istot in de kleinste details, van lamp tot deurklink, in deze stijl uitgewerkt. Om het interieur te bewonderen, kan je een rondleiding reserverenwaarmee je ook in de beroemde Smetanahal en verschillende ruimten komt die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Page 9: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

Prijs 2013: lange tour 290 CZK p.p. (volwassenen), 240 CZK p.p. (studenten).

Begeleide fietstochten in Praag

Deze rondrit duurt ongeveer 2 uur en brengt je naar de mooiste plekjes van het historisch centrum van Praag. Een verfrissend drankje zit in deprijs begrepen.

Prijs 2013: tot 20 personen 550 CZK p.p. / meer dan 20 personen 400 CZK p.p.

Krizik Fontein

De Krizik Fontein (Křižíkova fontána) is een fontein op de jaarbeursterreinen.

Elke avond zijn er verschillende programma's waarbij de fonteinen "dansen" op de muziek in combinatie met een schitterende lichtshow.

Prijs 2013: 220 CZK p.p.; kinderen - 6 jaar=gratis.

Staropramen Brouwerij

Tsjechië is de bakermat van het 'pilsje' (Plzen). Ook in Praag zelf wordt bier gebrouwen en zo'n brouwerij is zeker een bezoekje waard.

De Brouwerij "Staropramen" is open van maandag tot zondag, van 10u00-18u00. Het anderhalf uur durende bezoek wordt afgesloten met eendegustatie. Prijs 2013: 199 CZK p.p. (169 CZK p.p. student) voor een bezoek met degustatie (min.10 pers. - max.30 pers.)

Zoo Praag

De Zoo is gelegen in de Troja-wijk in het noorden van Praag. De dierentuin biedt plaats aan zo'n 630 diersoorten van over de hele wereld.Leuk om weten is dat de Zoo een belangrijke rol heeft gespeeld in het voorkomen van het uitsterven van het Przewalskipaard. Voor vele jarenwas het de grootste broedplaats voor deze soort. In 2008 werd de dierentuin uitgekozen door Forbes Traveler Magazine als zevende bestedierentuin van de wereld.

Open: www.zoopraha.cz/en/before-visit/opening-timePrijs 2013: www.zoopraha.cz/en/before-visit/admission-fees

Cafés en koffiehuizen

U Fleků is een van de beroemdste bierhuizen van Praag. Het is een gezellige bierkelder waar men een donkerbruin gerstenat tapt metkaramelachtige bijsmaak. Ook de gerechten uit de keuken zijn van oud-Tsjechische traditie. Bovendien speelt hier ook een oud-Tsjechischecabaretgroep Praagse deuntjes en dansjes (voorstellingen zijn op onregelmatige tijdstippen, prijs 2013: 100 CZK). www.ufleku.cz

Net als Wenen heeft Praag een echte koffiehuistraditie. Koffiehuizen waren van oudsher de pleisterplek waar kunstenaars, schrijvers en politicielkaar ontmoetten om te debatteren of gewoon om er de krant te lezen.

Jazz is altijd een zeer populair genre geweest in Tsjechië. Praag telt dan ook verschillende clubs, waar er live jazzmuziek gespeeld wordt.Enkele bekende clubs: Reduta, Jazzclub Zelezná en Jazzclub Metropolitan. Ook hier zijn sedert de revolutie veranderingen opgetreden. Hetkan best dat je tijdens een nachtelijke speurtocht een van de nieuwe en gezellige kroegen ontdekt. Succes!

Per trein naar Praag

Vanuit onze dorpjes in de Tsjechische Karst is de hoofdstad Praag zeer gemakkelijk bereikbaar per trein. Bovendien is het openbaar vervoer inde stad goed georganiseerd en spotgoedkoop. Omdat je Praag toch vooral te voet moet ontdekken, stellen we je voor om de stad met hetopenbaar vervoer te bezoeken.De uurregeling wijzigt elk jaar in mei en krijg je ter plaatse.

Page 10: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/praag?pdf=yes[26/03/2013 15:57:55]

Lijn 171: Praha Smíchov, Černošice, Vsenory, Dobřichovice, Řevnice, Zadní Třebáň, Karlštejn, Srbsko, Beroun. De hele dag door rijden ertreinen naar Praag.Lijn 173: Praha Smíchov, Rudná, Nučice, Loděnice, Vráž, Beroun. Ook op deze lijn rijden er doorlopend treinen naar Praag.

Prijzen 2013

In 2 de klas Enkel Heen en terug

10 km 22 CZK p.p. 42 CZK p.p.

20 km 35 CZK p.p. 67 CZK p.p.

30 km 48 CZK p.p. 91 CZK p.p.

Groepen: max. 30 personen - 1ste en 2de betalen de volledige prijs - rest van de groep aan 50%

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis (maximum 2 kinderen per betalende volwassene). Jongeren tussen 6 en 15 jaar betalen 50%. Zijmoeten een bewijs kunnen voorleggen van hun leeftijd.

Omdat het personeel op deze regionale lijnen amper een vreemde taal spreekt, is een mondvol Tsjechisch erg handig. Je neemt best eengidsje mee! Enkele belangrijke termen zijn nejede (rijdt niet op), jede (rijdt wel op) en zastavuje (stopt).

Openbaar vervoer in Praag

Het openbaar vervoer in Praag is goed georganiseerd en erg goedkoop. Je moet de kaartjes wel op voorhand kopen in een kiosk,tabakswinkel of (metro)station. Ze gelden zowel op metro, tram, bus als op het tandradbaantje naar de Petřinheuvel.

Soorten kaartjes- Zakladni jízdenka = kaartje met recht op overstap (75 min. geldig, 90 min. geldig tijdens het weekend)Prijs 2013: 32 CZK (+ 16 jaar), 16 CZK (6 - 15 jaar)

- Kratkodoba jízdenka: Dit kaartje is op trams en bussen geldig voor 20 min, op de metro voor maximum 5 haltes (halte van vertrek nietmeegeteld) binnen 30 min.Prijs 2013: 24 CZK (+15 jaar), 12 CZK (6-15 jaar).

- Seizoenstickets: Prijs 2013: 110CZK (24 uur), 310 CZK (3 dagen), altijd met recht op overstap.

- Prestupni jízdenka: Dit kaartje geldt op alle lijnen van het "Integrated Prague Transport", treinen inbegrepen. Met dit ticket kan je vanuitBeroun naar Praag reizen met de trein en daar overstappen op metro, tram of bus. Dit gebeurt via een gele tikmachine die je kan terugvindenergens aan de buitenmuur van het stationsgebouw.Prijs 2013:Dobrichovice - Praag: 40 CZK (+15 jaar), 20 CZK (-15 jaar) - 120 min. geldig.Revnice - Praag: 46 CZK (+15 jaar), 23 CZK (-15 jaar) - 150 min. geldig.Srbsko - Praag: 54 CZK (+15 jaar), 27 CZK (-15 jaar) - 180 min. geldig.

Page 11: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

Tsjechië - Tsjechische KarstActiviteitenJe trekt niet naar het buitenland om er op je stoel te gaan zitten. Maak een keuze uit de mogelijke activiteiten zodat je JEKA-vakantie spettertvan de actie!Het transport naar de locaties is niet in de weergegeven prijzen begrepen, tenzij anders vermeld.

Stuur ons tijdig je bestelformulier door!

OPGELET: Prijzen en teksten gebaseerd op gegevens, tarieven, taksen en wisselkoersen ons bekend op 15.03.2013.

Kanovaren

De rivier Berounka is uitermate geschikt om met kano's af te varen. JEKA bereidde twee programma's voor:

Programma 1 : Dagafvaart met initiatieJe rijdt met de trein naar het startpunt in Srbsko. Van daaruit vaar je een stuk de rivier af. Je keert per treinterug.Prijs 2013: 400 CZK p.p.

Programma 2 : Tweedaagse met overnachting in tentenNa het ontbijt rij je met de trein naar Nižbor, vanwaar je de rivier in kano's afdaalt.'s Avonds kampeer je in tenten bij een kampvuur op de oever van de rivier in Srbsko. Avondmaal eneventueel ontbijt in een restaurant in de buurt van het kampeerterrein. De tweede dag vaar je verder tot dedam van Dobřichovice.Prijs 2013: 880CZK p.p.

Voorwaarden:• slechts mogelijk wanneer het debiet van de rivier Berounka dat toelaat,• minimum 8 en maximum 30 deelnemers,• bij het dagprogramma duurt de activiteit van 9.00 tot 16.30 uur,• reddingsvesten en één kleine waterdichte plastic box voor persoonlijke spullen (horloge, camera, enz.) zijn voorzien,• picknick moet je zelf meebrengen,• avondmaal van de tweedaagse trip is begrepen in de prijs, het ontbijt is NIET begrepen in de prijs• gebruik van tenten en matjes is inbegrepen,• Voorzie vaste schoenen die tegen het water kunnen.

VoordeelpakketIndien je groep 3 activiteiten bestelt zoals hieronder voorgesteld, is er een speciaal tarief voorzien:- pakket 1: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + oriëntatieloop. Prijs 2013: 900 CZK p.p.- pakket 2: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + oriëntatieloop. Prijs 2013: 1300 CZK p.p. - Pakket 3: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + geocaching.Prijs 2013: 920 CZK p.p.- pakket 4: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + geocaching.Prijs 2013: 1320 CZK p.p.

Orientatieloop

De deelnemers nemen, na een initiatie met kaart (schaal 1:15.000), deel aan een oriëntatieloop, met een moeilijkheidsgraad aangepast aande groep. Deze activiteit neemt een volledige dag in beslag. De groep moet minimum 10 en maximum 30 personen tellen.

Prijs 2013: 230 CZK p.p.

Voordeelpakket

Page 12: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

Indien je groep 3 activiteiten bestelt zoals hieronder voorgesteld, is er een speciaal tarief voorzien:- pakket 1: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + oriëntatieloop.Prijs 2013: 900 CZK p.p.- pakket 2: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + oriëntatieloop.Prijs 2013: 1300 CZK p.p.

Geocaching

Deze activiteit traint je brein en combineert de frisse buitenlucht met de technologie van vandaag. Bewapend met een GPS verken je deomgeving en zoek je naar hints voor de ontcijfering van een bekende naam of plaats in Tsjechië: je eindbestemming. De groep wordtopgedeeld in kleinere groepjes die elk hun eigen GPS apparaat meekrijgen. Het groepje dat het raadsel het eerst oplost is gewonnen! Voorafkrijg je een korte inleiding en uitleg over het apparaat. Daarna vertrek je meteen op avontuur. De zoektocht duurt 3 tot 5 uur.

Prijs 2013: 260 CZK p.p.

Voorwaarden: deze activiteit is geschikt voor deelnemers vanaf 10 jaar.

VoordeelpakketIndien je groep 3 activiteiten bestelt zoals hieronder voorgesteld, is er een speciaal tarief voorzien: - Pakket 3: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + geocachingPrijs 2013: 920 CZK p.p.- pakket 4: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + geocachingPrijs 2013: 1320 CZK p.p.

Rotsklimmen - initiatie

Langsheen de schilderachtige oever van de Berounkarivier, tussen Srbsko en Beroun, vind jeeen aantal rotsen, uitermate geschikt voor klim-beginners. De activiteit staat onder toezicht vangetrainde en ervaren instructeurs. Transport van en naar de plaats van het rotsklimmen gebeurtmet de trein.

ProgrammaDe activiteit vangt aan tussen 9.00 en 10.00 uur en eindigt tussen 15.00 en 17.00 uur.

Voorwaarden :• de activiteit gaat enkel door bij goede weersomstandigheden,• maximum 12 personen per groepje,• maximum 3 groepjes per dag,• voorzie stevig schoeisel.

Prijs 2013: 380 CZK p.p. (8 - 12 personen), 400 CZK p.p.(6 personen), 450 CZK p.p. (4 personen)

VoordeelpakketIndien je groep 3 activiteiten bestelt zoals hieronder voorgesteld, is er een speciaal tariefvoorzien:

- pakket 1: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + oriëntatieloop. Prijs 2013: 900 CZK p.p.- pakket 2: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + oriëntatieloop. Prijs 2013: 1300 CZK p.p. - Pakket 3: kanovaren (programma 1) + rotsklimmen + geocachingPrijs 2013: 920 CZK p.p.- pakket 4: kanovaren (programma 2) + rotsklimmen + geocachingPrijs 2013: 1320 CZK p.p.

Klimmuur - Initiatie

Page 13: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

Een grotere groep kan rafting combineren met initiatie klimmen op de klimmuur. Beide activiteiten zijn op dezelfde locatie.

Prijs 2013: 300 CZK p.p. voor anderhalf uur - inclusief monitor en materiaal.

Voorzie aangepast schoeisel.

Paintball

In de buurt van de stad Beroun kan je het spel paintball beoefenen. Twee teams vechten om een vlag en maken daarbij gebruik van gewerenmet verfkogels. De spelers dragen een soort legeruniform en beschermende glazen brillen. Paintball wordt gespeeld op een gevarieerd terrein.Elke speler ontvangt 200 kogels. Meer kogels kunnen bijbetaald worden (2 CZK/kogel). De bedoeling van het spel is dat je de vlag van detegenpartij probeert te roven. Voor de activiteit en de verplaatsing moet je 6 uur rekenen.

Prijs 2013: 700 CZK p.p. + 800 CZK per groep voor een begeleider-tolk.In de prijs zijn 200 kogels begrepen.

Transport: per trein naar Beroun en 3 km te voet naar het terrein.

Voorwaarden : - min. 8, max. 10 spelers per groepje en max. 3 groepen- voorzie gesloten schoenen

Luchtdoop

Vanop het vliegveld in Praha-Letňany organiseert men rondvluchten over de regio van de Tsjechische Karst: Praag - Zbraslav -Dobřichovice - Praag. Je vliegt in moderne vliegtuigjes met geluidsdichte cabine, maar wel in oude stijl omgebouwd. Elk vliegtuigje heeft 3zitplaatsen. Op het vliegveld bevindt zich ook een luchtvaartmuseum. Duur van de vlucht: 20 - 60 minuten.

Prijs 2013: 2.600 CZK/vlucht van 20 minuten/3 personen.

Transport naar Letňany:- bus naar Praag (zie excursies met de autocar),- trein naar Praag, metro, tram en bus.

Paardrijden

Het heuvellandschap van de Tsjechische Karst nodigt uit tot paardrijden. JEKA maakte afspraken om je hiertoe demogelijkheid te bieden.

Programma:Je reist 's ochtends per trein en verder te voet (2 km) tot aan de hoeve (Jezdecké středisko Loděnice u Berouna).Het paardrijden vindt plaats nabij de hoeve of voor gevorderden in de bossen en weiden in de omgeving. Per 5personen rijdt een begeleider mee. Er zijn 5 paarden en 4 pony's beschikbaar.

Prijs 2013: 450 CZK p.p. per uur (paarden), 350 CZK p.p. per uur (pony's) + 800 CZK per groep voor eenbegeleider-tolk.

Fietsen

Overal in de Tsjechische Karst vind je bordjes die de fietsroutes aanduiden: een uitstekende manier omde omgeving te verkennen!

Programma 1 (halve dag):10.00 of 14.00 uur: aankomst in Dobřichovice met de trein en huren van de fietsen,14.00 of 18.00 uur: inleveren van de fietsen en terugrit met de trein.Prijs 2013: 290 CZK p.p.

Programma 2 (volledige dag):10.00 uur: aankomst in Dobřichovice met de trein en huren van de fietsen met een tocht, bvb naar de

Page 14: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

Koněprusy of Svatý Jan en Beroun, zwemmen in Popovice18.00 uur: inleveren van de fietsen en terugrit met de trein.Prijs 2013: 400 CZK p.p.

Voorwaarden:- minimum 5, maximum 30 personen,- maximum 15 personen in 1 groepje, omwille van de veiligheid- een Engelstalige Tsjechische begeleider rijdt met je mee.

Zwemmen

In het dal van de rivier Berounka bevinden zich nauwelijks zwembaden. Alleen in de stad Beroun en in Popovice zijn er openluchtbaden, ennatuurlijk ook in Praag.

Praag - Letnany, Aquapark www.letnanylagoon.czOpen: ma, wo, do, vr van 12.00 tot 22.00 uur - di, do van 16.00 tot 22.00 uur - za en zo van 09.00 tot 22.00 uur.Prijs 2013: 140 CZK p.p./2 uur (volwassenen), 100 CZK p.p./2 uur (studenten)

Praag - Podoli (gewoon zwembad) www.pspodoli.czOpen: dagelijks van 06.00 tot 21.45 uur.Prijs 2013: 119 CZK p.p./2 uur (volwassenen), 109 CZK p.p./2 uur (studenten), 75 CZK p.p./2 uur (kinderen tot 12j)

Kladno - Aquapark www.aquapark-kladno.czOpen: ma van 12.00 tot 22.00 uur, di tot zo van 09.30 tot 22.00 uurPrijs 2013:110 CZK p.p. (+15jr.) van ma tot vr tussen 13.00 en 22.00 uur - voor 90 minuten of op za, zo en feestdagen van 09.30 tot 21.30 uur - voor 60minuten60 CZK p.p. (kinderen van 6 tot 15 jr) voor 90 minuten60 CZK p.p. (+15jr.) op ma tussen 12.00 en 13.00 uur of van di tot vr tussen 09.30 en 13.00 uur - voor 90 minuten

Príbram, AquaparkOpen: ma tot vr van 16.00 tot 22.00 uur, za 10.00 tot 21.00 uur en zo van 10.00 tot 20.00 uur.Prijs 2013: 60 CZK p.p./uur (volwassenen) - 35 CZK p.p./uur (kinderen tot 15jr.)Kan gecombineerd worden met een bezoek aan het Mijnmuseum.

Aquapark Beroun www.tipsportlaguna.czOpen: ma tot vr 14.00 tot 21.30 uur, za en zo 10.00 tot 21.30 uurPrijs 2013:op werkdagen, voor 1 uur: 100 CZK p.p. (volwassenen), 55 CZK p.p. (kinderen)op werkdagen, voor 2 uur: 130 CZK p.p. (volwassenen), 70 CZK p.p. (kinderen)weekend en feestdagen, voor 1 uur: 120 CZK p.p. (volwassenen), 65 CZK p.p.(kinderen)weekend en feestdagen, voor 2 uur: 150 CZK p.p. (volwassenen), 80 CZK p.p. (kinderen)

PopoviceHet mooiste openluchtzwembad in de regio, met cafetaria en ligweide. Je kan er ook waterfietsen huren.Open : 10.00 tot 19.00 uur (werkdagen), 9.00 tot 20.00 uur (weekend)Prijs 2013: volwassenen: 50 CZK, kinderen tot 15j.: 30 CZK Hoe geraak je er? Je neemt de trein, lijn Praha - Zdice: Všenory, Dobřichovice, Lety, Srbsko, Beroun. Overstappen op de lijn naar Pilzen. Hetzwembad ligt naast het treinstation Beroun Popovice, het tweede station na Beroun.

BerounkaOp de rivier zijn verschillende afdammingen gebouwd, waarvan de bevolking bij warm weer dankbaar gebruik maakt. We raden je toch aan om

Page 15: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

voorzichtig te zijn bij het zwemmen in de rivier, omdat de waterkwaliteit niet 100 % zuiver is.

Rafting - wildwaterbaan

Door een kunstmatig aangelegde wildwaterrivier van de Praagsesportuniversiteit, kan je ook in Tsjechië raften. De eerste 3 kwartier krijg je denodige uitleg en instructies om op een veilige manier dit wilde water af tevaren. Dan kan je gedurende 2 uur met een raft van 6 personen je kunstenlaten zien.

Prijs 2013: 350 CZK p.p.

Voorwaarden: - max. 30 personen per groep- de wildwaterbaan is gesloten op 4/7, 9/7-13/7, 27/7-28/7, 9/8-11/8, 26/8-

17/9/2013 wegens het kampioenschap raften

Voorbeeld tijdsschema :09.00: met de trein, metro en tram naar het kanaal10.15: voorbereidingen en instructies11.00 - 13.00: afvaart13.00 - 13.30: omkleden en terug inleveren van het materiaalTerugreis: je kan de rest van de dag eventueel in Praag doorbrengen.

Rafting - kalm water

Een tocht met rafts op het kalmere water van de Moldau. Deze begeleide tocht leidt je dwars door het historisch centrum van Praag. De raftszijn geschikt voor 2-6 personen.

Voorwaarden: max. 50 personen per groepPrijs 2013: 3 uur - 350 CZK p.p.4 uur - 450 CZK p.p.Avondtocht: + 500 CZK per groep

Touwenparcours

Hang je graag de aap uit? Dan is dit de ideale activiteit: een spannend parcours over touwen enkabels, hoog boven de begane grond.Iedereen start op een hoogte van 1 m om wat te oefenen om daarna naar de hoogste toppen teklimmen op ongeveer 10 m.

Meer informatie op www.ropescourses.eu

Prijs 2013: 180 CZK p.p./2 uur, elk bijkomend uur 90 CZK p.p.

Voorwaarden: - min. 10 personen per groepje - voorzie gesloten schoenen

Bobsleebaan

Page 16: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/activiteiten?pdf=yes[26/03/2013 15:58:13]

Op ongeveer 15 minuten wandelen van het touwenparcours kan je ook een bobslee-ritje maken op een 800 m langebaan. Bovenaan de bobsleebaan is er een kleine brasserie waar je iets kunt eten en/of drinken.

Prijs 2013: 70 CZK p.p./per rit (volwassenen) - 50 CZK p.p./per rit (studenten)

Geen reservatie nodig.

Meer informatie op www.bobovadraha.cz

Karting

Op een racebaan in Praag - Radotin.

Voorwaarden:Groepen moeten minimum uit 7 personen bestaan. Er zijn 15 karts beschikbaar.Deelnemers moeten ouder zijn dan 15 jaar en groter dan 1m30.

Prijs 2013: 350 CZK p.p. - 2 x 10 min. race. (per extra 10 min.: 170 CZK) + 800 CZK/groep voor een begeleider-tolk. Deze prijs geldt enkel van maandag tot donderdag van 10.00-14.00 uur.

Bowling- en fitnesscentrum

In het dorpje Všenory bevindt zich een modern sportcentrum. Er is gelegenheid tot squashen, bowling, fitnessen en aerobic. Voor deliefhebbers is er ook nog een solarium, een sauna, een whirlpool en mogelijkheid tot massage.

Openingsuren bowling bar

ma en di 15.00 - 24.00 uur

woe, do & vrij 15.00 - 01.00 uur

zaterdag 12.00 - 01.00 uur

zondag 12.00 - 24.00 uur

Prijzen 2013 maandag tot donderdag tot 17.00 uur 170CZK

vrijdag, zaterdag en feestdagen 300 CZK

zondag, maandag tot donderdag na 17.00 uur 250 CZK

Tennis

Er zijn 4 tennisvelden in Dobrichovice.Prijs 2013: 200 CZK/uur/terrein. (Reservatie op voorhand: + 30 CZK)Mogelijkheid tot huren van rackets en ballen: 50 CZK/racket + ballen.

Er zijn 3 tennisbanen in Revnice.Prijs 2013: 150 CZK/uur/tennisbaanMogelijkheid tot huren van rackets en ballen: 50 CZK/1 racket + ballen

Page 17: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/excursies?pdf=yes[26/03/2013 15:58:31]

Tsjechië - Tsjechische KarstExcursiesHierbij geven we je een overzicht van de interessante daguitstappen. Je bevindt je in het hart van een streek die heel wat moois te biedenheeft. Klik hier voor het bestelformulier excursies.

OPGELET: Prijzen en teksten gebaseerd op gegevens, tarieven, taksen en wisselkoersen ons bekend op 15.03.2013.

Kutná Hora

Dagprogramma8.30 uur: Vertrek naar Kutná Hora vanuit het logement11.00 uur: Bezoek aan het stadje: musea, kathedraal en shopping13.00 uur: Bezoek aan de zilvermijnen14.00 uur: Bezoek aan het knekelhuis16.00 uur: Bezoek aan het openluchtmuseum (eventueel)19.00 uur: Aankomst in het logement

Kutná Hora staat op de UNESCO-lijst van beschermde monumenten en gebieden. Het 13de-eeuwse stadje bezit tal van historischemonumenten, waaronder de schitterende gotische Sint-Barbarabasiliek, de Sint-Jacobskerk, het Jezuïetencollege en het middeleeuwsekasteel.

- Sint-BarbarabasiliekOpen : dagelijks, 9.00 tot 18.00 uur van april tot oktober; 10.00 tot 16.00 uur van november tot maartPrijs 2013: 60 CZK p.p. (volwassenen) en 40 CZK p.p. (studenten)

- Stadsgids (Engels, Frans, Duits): rondleiding van 4 uur langs de historische monumenten.Prijs 2013:235 CZK p.p./2,5 uur (volwassenen), 170 CZK p.p./2,5 uur (studenten)330 CZK p.p./4 uur (volwassenen), 230 CZK p.p./4 uur (studenten)Minimum 10 personen - toegangsprijzen inclusief.Groepsprijs 2013: 500 CZK/groep/uur - 10 pers. maximum60 CZK/persoon voor groepen met meer dan 10 pers. - toegangsprijzen niet inbegrepen.

- Middeleeuwse zilvermijnen en museumOpen : 10.00 tot 18.00 uur in juli en augustus; 09.00 tot 18.00 uur in mei, juni en september; 9.00 tot 17.00 uur in april en oktober (geslotenop maandag)Duur : 1 uur, de laatste rondleiding 90 min. voor sluitingtjidPrijs 2013: 140 CZK p.p. (volwassenen), 90 CZK p.p.(studenten), 400 CZK/groep (gids)

- Vlasský Dvůr (museum middeleeuwse munten)Open : dagelijks april - september van 09.00 tot 18.00 uur, maart en oktober van 10.00 tot 17.00 uur; februari en november van 10.00 tot16.00 uur.Prijs 2013: 105 CZK p.p. (volwassenen), 65 CZK p.p. (studenten)

- SedlecEen heel bizar uitstapje vanuit Kutná Hora gaat naar het voorstadje Sedlec, op 2 km van Kutná Hora. De kapel van de kloosterkerk MariaHemelvaart kent een merkwaardig interieur: de wapens, luchters en andere decoraties zijn allemaal opgebouwd uit beenderen endoodshoofden.Open : dagelijks april - september van 8u tot 18u, maart, oktober van 9u tot 17u; februari, november van 10u tot 16uPrijs 2013: 75 CZK p.p. (volwassenen), 50 CZK p.p. (studenten) - min. 8 personen per groep

- Openluchtmuseum Přerov nad LabemHet Bokrijk van Tsjechië.Open : dagelijks van april tot oktober, 9.00 tot 17.00 uur, gesloten op maandag. De laatste rondleiding om 16.00 uurPrijs 2013: 70 CZK p.p. (volwassenen), 35 CZK p.p. (kinderen)

Page 18: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/excursies?pdf=yes[26/03/2013 15:58:31]

Mělník en Terezín

Dagprogramma (8.30 uur - 18.00 uur)Bezoek aan het voormalig concentratiekamp (1 uur) in Terezín + vrije lunch in Mělník, gevolgd door een bezoek aan het stadje.

Terezín (Duitse naam: Theresienstadt) werd bekend door WO II, toen het plaatselijke fort dienst deed als concentratiekamp. In 1941 werdheel het dorp een getto voor joden uit heel Europa. Het fort werd inmiddels omgevormd tot nationaal monument.Open : dagelijks, 9.00 tot 18.00 uur van april tot oktober, laatste bezoek om 17.00 uur; 9.00 tot 16.30 uur van november tot maart, laatstebezoek om 15.30 uur.

Prijs 2013 volwassenen studenten

Fort (concentratiekamp) OF museum/getto 170 CZK 140 CZK

Crematorium gratis mits ticket gratis mits ticket

Fort + museum/getto 210 CZK 160 CZK

Een Engelstalige, Franstalige of Duitstalige gids is inbegrepen, ter plaatse kan je een begeleidende tekst in het Nederlands krijgen

Mělník is een historisch stadje, gelegen aan de samenvloeiing van Elbe en Moldau. Je kan er het renaissanceslot bezoeken, in de wijnkelderseen degustatie meemaken, een bezoek brengen aan het knekelhuisje of gewoon gezellig kuieren in het oude stadje. Niet ver daarvan ligt deplaats waar, volgens de legende, stamvader Čech besloot zich met zijn stam te vestigen.

Mělník en Kokořín

Dagprogramma9.00 uur: vertrek naar Mělník11.00 uur: bezoek aan het dorp Kokořín en het kasteel13.00 uur: bezoek aan het stadje Mělník17.00 uur: aankomst in het logement

Mělník is een historisch stadje, gelegen aan de samenvloeiing van Elbe en Moldau. Je kan er het renaissanceslot bezoeken, in dewijnkelders een degustatie meemaken, een bezoek brengen aan het knekelhuisje of gewoon gezellig kuieren in het oude stadje. Niet verdaarvan ligt de plaats waar, volgens de legende, stamvader Cech besloot zich met zijn stam te vestigen.

Het slot van Kokořín werd reeds een eerste keer gebouwd in 1320. Het werd in de 15de eeuw echtervernield door de Hussieten en later in verschillende fases weer opgebouwd.Open : van mei tot september, 9.00 tot 16.00 uur, gesloten op maandag

Prijs 2013 volwassenen studenten

kasteel Mělník 10.00 tot 17.00 uur 90 CZK 70 CZK

knekelhuisje 30 CZK 20 CZK

kasteel Kokořín 80 CZK 50 CZK

Slapy en Zbraslav

Op een warme zomerdag kan je nergens beter vertoeven dan aan het stuwmeer van Slapy. Doorde bouw van de dam steeg het waterpeil van de Moldau met ruim 30 m zodat een lang meer ontstondtussen dicht beboste heuvels. Vandaag is het een geliefd watersportgebied, waar je o.a. kan zwemmenof een boottochtje maken.Mogelijkheden: waterfietsen, windsurfen, kanovaren, volleybal, softtennis, badminton, huren van allerleiballen, huren van een luchtmatras, boottocht op het Slapy meer "Česka Lodní Doprava".

Aan het begin van de 14de eeuw werd het voormalige cisterciënzerklooster van Zbraslav gesticht doorkoning Wenceslas II, die er ook begraven ligt. In 1419 werd het klooster door de hussieten grotendeelsvernield. Aan het einde van de 18de eeuw kreeg het gebouw een wereldlijke functie: woning voor een

welgestelde familie. Nu herbergt het klooster de afdeling moderne beeldhouwkunst van het Nationaal Museum.

Page 19: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/excursies?pdf=yes[26/03/2013 15:58:31]

Česky Ráj (Boheems Paradijs)

Wie de grillige rotsformaties en de romantische bossen van het Boheems Paradijs ziet, begrijpt meteende poëtische naam van het gebied. In dit gebied tussen Turnov, Jičín en Mladá Boleslav hebben zon,water en vorst 'rotsdorpen' gevormd. De burchtruïne Trosky torent boven de omgeving uit.De paden met kleurmarkeringen voeren je langs indrukwekkende rotsformaties. Hoewel in het gebiedsoms grote hoogteverschillen overwonnen moeten worden, is ook zonder een goede conditie eenwandeltocht niet echt een probleem. Op moeilijkere gedeelten zijn vaak hulpmiddelen zoals leuningen oftreden aangebracht. Stevige wandelschoenen zijn wel onontbeerlijk.

Het Boheems Paradijs is te omvangrijk om in één dag geheel te doorkruisen. Het mooiste uitgangspuntis Hrubá Skála, 5 km ten zuidoosten van de stad Turnov. Een goede kaart van het gebied is bijvoorbeeld nummer 13 van de serie SouborTuristickych Map: Český Ráj a Poděbradsko. Hierop vind je een groot aantal door kleurmarkeringen aangegeven routes.

České Švycarsko (Boheems Zwitserland)

Tegen de grens met Duitsland (Saksen) ligt het natuurgebied "Boheems Zwitserland". In 1726 raakten twee Zwitserse schilders zo onder deindruk van het landschap dat ze besloten zich hier te vestigen want, zo zeiden ze, ze hadden een nieuw Zwitserland ontdekt.In dit gebied vind je grillige zandsteenrotsformaties. Jarenlange erosie en de opheffing van het Boheems massief resulteerden in eencanyonachtige vallei, waardoor de Elbe stroomt.

Mogelijkheden in de streek: boottocht door de "kalme kloof", wandeling langsheen de rivier Kamenice, en een wandeling naar dePravčickápoort, een natuurlijke stenen brug, het symbool van Boheems Zwitserland. Het pad er naar toe is wondermooi en bezaaid metrotsmuren, rotstorens en de grootste natuurlijke poort van zijn soort in Europa.

Konopiště kasteel (1/2 dag)

Tussen velden, bossen en rivieren, ligt op 45 km van Praag het slot Konopistě. De oorspronkelijk gotische burchtwerd eind 19de eeuw door de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand (in 1914 in Sarajevo vermoord)omgebouwd tot een comfortabel woonslot. Eén van de ronde wachttorens is intact gelaten, de andere werdenverkleind. Franz Ferdinand was dol op het slot en heeft zijn persoonlijke stempel gezet op het interieur.Het park rond het slot is zeker de moeite waard om te bezoeken; een van de twee slotvijvers is een zwembad. Inde mooie omgeving kan je wandelen en bij het Konopistěhotel paardrijden en minigolfen.

Prijs 2013 volwassenen studenten

Ontvangsthallen 220 CZK 140 CZK

Trofeeënzaal en wapencollecties 220 CZK 140 CZK

Algemene prijs 320 CZK 220 CZK

Open : 10.00 tot 12.00 en 13.00 tot 15.00 uur in oktober en november ; 10.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 17.00 uur van juni tot augustus ;9.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur in april, mei en september (behalve maandag). In het weekend: + 5 CZK p.p., reservatie: + 20 CZK p.p.

Poděbrady

Poděbrady is een van de mooiste en populairste kuuroorden in Bohemen. Fans van mooie gebouwen treffen er tal van architectonischinteressante rusthuizen en villa-achtige pensions aan, evenals een kerkhof in de Jugendstilstijl.

Poděbrady beschikt tevens over een van de belangrijkste glasfabrieken in Bohemen, die je ook kan bezoeken op werkdagen. Een bezoekomvat een rondleiding in de productiehal, het atelier van de glasslijpers en een winkeltje.Enkel voor personen ouder dan 14 jaar !!

Prijs 2013: 450 CZK (groepen t.e.m. 14 personen) 900 CZK (groepen vanaf 15 tot 50 personen).

Page 20: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/excursies?pdf=yes[26/03/2013 15:58:31]

Je bent verplicht een gids mee te nemen bij dit bezoek: 800 CZK per groep.

České Budějovice

Met deze uitstap verken je het Boheems land ten zuiden van Praag. Het stadscentrum van České Budějovice is zeer de moeite waard, maar jemoet eerst wel de industriële rand door.

Nochtans herbergt de randstad wellicht een van de bekendste brouwerijen van het land. Hier brouwtmen immers het wereldberoemde Budvar of Budweiserbier (bezoek mogelijk!).

Het gezellige stadsplein wordt gedomineerd door de barokke Samsonfontein en telt heel wat huizendie rusten op arcadegalerijen. Proef ook eens van de "bramborák", een lekkere koek, bereid uitaardappelen en spek.

Even ten noorden van de stad staat op een heuvel het slot Hluboká. Het kasteel doet erg denken aan het beroemde Windsor Castle, medeook door het Engels aandoend landgoed eromheen.Ten zuiden van České Budějovice vind je het door de UNESCO beschermde Český Krumlov. Het oude stadsdeel, met talloze steegjes entrappen, is autovrij.

Mijnmuseum Příbram

In het grootste mijnmuseum van Tsjechië kan je in het originele mijncomplex de rijke geschiedenis ontdekken.Aan de hand van tentoonstellingen leer je meer over de het leven in en naast de mijn.Het museum bestaat uit 3 delen.

Voor meer info kan je steeds terecht op de website www.muzeum-pribram.cz

Kan gecombineerd worden met het aquapark in Příbram.

Prijs 2013: 40 CZK p.p. (volwassenen), 20 CZK p.p. (studenten en senioren).

Solvayovy Lomy

Mijnmuseum en kalksteengroeve in de Tsjechische Karst op 1 uur wandelen van Svatý JanBegeleide tour in de oude mijn en kalksteengroeve langs een nieuw aangelegd traject.

Open: mei tot oktober: za 11.00-16.00 uur, zo 11.00-15.00 uur ; juli en augustus: di-vr 11.00 tot 15.30 uur, za 11.00-17.00 uur, zo 11.00-16.00 uur.

Prijs 2013: 90 CZK p.p. (volwassenen), 60 CZK p.p. (studenten) en 40 CZK p.p. (kinderen van 6 tot 15 jr).Meer info: www.solvayovylomy.cz

Praag

De autocar haalt de groep aan het logement af en brengt je 's avonds weer thuis. De uren worden ter plaatse afgesproken. Je kan kiezen vooreen halve of een volledige dag.Wanneer je niet van plan bent om laat in Praag te blijven, reis je beter met het veel voordeliger openbaar vervoer.

Voor meer info over de Tsjechische hoofdstad kan je terecht in de rubriek Praag.

Busprijzen

Omschrijvingvan de excursie

Busprijs 2013voor max. 49 personen

Kutná Hora 8.400 CZK

Mĕlník, Kokořín 7.300 CZK

Page 21: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/excursies?pdf=yes[26/03/2013 15:58:31]

Terezín, Mĕlník 9.000 CZK

Slapy stuwmeer, Zbraslav 6.200 CZK

Český Ráj (Boheems paradijs) 8.600 CZK

Konopištĕ (1/2 dag) 8.000 CZK

Podĕbrady en Kutná Hora 9.000 CZK

České Budĕjovice + Česky Krumlov 15.900 CZK

České Švycarsko 10.400 CZK

Transfert Praag - enkele reis (*) 4.100 CZK

(*) na 24.00 uur: + 500 CZK

Omwille van de taal is een begeleider tijdens de daguitstappen aan te raden. Een Engelstalige student kost 800 CZK. Een Nederlandstaligegids/tolk die je op een uitstap vergezelt, kost 1600 CZK voor een halve dag en 3200 CZK voor een hele dag.

Klik hier voor het bestelformulier

Page 22: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/varia?pdf=yes[2/04/2013 15:43:43]

Tsjechië - Tsjechische KarstVariaSommige zaken die vanzelfsprekend lijken, worden in het buitenland net ietsjes anders gedaan. Om ongemakken en misverstanden tevermijden, geven we je hier wat praktische informatie over de regio.

Openbaar vervoer

Er is een goede treinverbinding tussen de verschillende dorpjes in de Tsjechische Karst en Praag.

De uurregeling wijzigt elk jaar in mei en krijg je ter plaatse.Lijn 171: Praha Smíchov, Černošice, Vsenory, Dobřichovice, Řevnice, Zadní Třebáň, Karlštejn, Srbsko, Beroun. De hele dag door rijden ertreinen.Lijn 173: Praha Smíchov, Rudná, Nučice, Loděnice, Vráž, Beroun. Ook op deze lijn rijden er doorlopend treinen.

Prijzen 2013

In 2de klas Enkel Heen en terug Groepen

10 km 22 CZK p.p. 42 CZK p.p. Max.30 pers.1ste en 2de betalen volledige prijs - rest van de groep 50%20 km 35 CZK p.p. 67 CZK p.p.

30 km 48 CZK p.p. 91 CZK p.p.

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis (max. 2 kinderen per betalende volwassene). Jongeren tussen 6 en 15 jaar betalen 50%. Zij moeteneen bewijs kunnen voorleggen van hun leeftijd.Het personeel van deze regionale lijnen spreekt meestal enkel Tsjechisch. De kennis van enkele basistermen is zeer nuttig wanneer je hetopenbaar vervoer gebruikt; een pocketwoordenboek wordt aangeraden. Enkele onontbeerlijke voorbeelden: Jede (rijdt), nejede (rijdt niet),zastavuje (stopt in).

In Praag zelf is het openbaar vervoer goed georganiseerd en spotgoedkoop. Omdat je Praag toch vooral te voet moet ontdekken, stellen weje voor om de stad met het openbaar vervoer te bezoeken.

Bij de prijzen van de activiteiten in dit reisdossier is het transport niet inbegrepen. Dit kan echter geen groot probleemvormen, want de treinkaartjes zijn spotgoedkoop.

Geld - Banken

De nationale munteenheid is de Tsjechische kroon (CZK). Die was verdeeld was in 100 heller, maar sinds september 2008 zijn ze uit dehandel genomen. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 kronen en bankbiljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 en 5.000 kronen.

Koers januari 2013 € 1,00 = 25,5 CZKVoor de actuele koers kun je steeds terecht op Exchange-Rates.org

In Tsjechië wissel je best bij een wisselkantoor of een bank. Internationale betaalkaarten worden in de duurdere zaken vlot aanvaard en je kaner in Praag geld mee afhalen. Af en toe zal men je aanbieden om geld te wisselen tegen een veel aantrekkelijker koers. Dit is illegaal engevaarlijk. Meestal is men er alleen op uit om je geld te stelen of je ongeldige biljetten aan te smeren.

Op de JEKA-vergadering met de groepsleiders is er een wisselagent aanwezig, die op verzoek van de groepengraag bij hen langskomt.

Beroun: Beroun Česká spořitelna, Komercní Banka, ČSOBKarlstejn: Op de parking voor het dorp staan er twee wisselkantoortjes. Op de weg naar het kasteel zijn er nog wisselkantoren. Bank 's elcash point: aan het info centrum.Řevnice: Naast het postkantoor in het centrum van Řevnice bevindt zich een wisselkantoor. In de lokale spaarbank (Česka Spořitelna) kan jevreemde valuta wisselen. Bank 's el cash point bevindt zich daar.Dobřichovice: Česká Spořitelna, Bank 's el cash point bevindt zich daar.

Page 23: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/varia?pdf=yes[2/04/2013 15:43:43]

Wandelgidsen en -kaarten

Je kreeg van JEKA de wandelkaart nr. 32 "Okolí Prahy jihozápad" Česky Kras (1:50.000), uitgegeven door Kartografie Praha.De overzichtskaart "Výlety Do Okolí Prahy" (1:100.000) is ook bruikbaar voor fietstochten en uitstappen in de ruimere omgeving en isuitgegeven door Kartografie Praha.

De Český Kras is een uitstekend wandelgebied met tal van gemarkeerde routes. De markeringen op het terrein zelf zijn evenwel niet altijdeven duidelijk.

Sportterreinen

Alle dorpjes in de omgeving beschikken over een sportveld (voetbalveld) of tennisterreinen.Voor reservaties neem je contact op met JEKA Brussel of onze medewerkers ter plaatse.

Trotters

In de vallei van de Berounka zal je veel jongeren zien die in kleinere of grotere groepjes rondtrekken, meestal in een camouflagepak en meteen gitaar. Ze kamperen in tentjes en zingen 's avonds bij open vuur of in de lokale kroeg.

Tsjechië op het Internet

Op internet vind je heel wat, al dan niet officiële, sites die informatie geven over Praag en Tsjechië.

• www.czech.cz is de officiële homepage van Tsjechië.

• czech-tourism.com met heel wat links.

Telefoon

De telefoondiensten zijn meestal gevestigd in het postkantoor. Je gaat op dezelfde manier te werk als in eigen land:• internationaal: 00 + landnummer (32 = België) + netnummer (zonder 0) + abonneenummer.Bijvoorbeeld: om vanuit Tsjechië te bellen naar het nummer 09.876.54.32 in België, druk je 0032.9.876.54.32.

• interzonaal & zonaal: abonneenummer

De meeste telefooncellen zijn uitgerust met toestellen die werken met een telefoonkaart. Deze kaarten zijn te koop in alle postkantoren entabakswinkels.

Post

Postzegels en telefoonkaarten zijn in postkantoren en in tabakswinkels te krijgen.Openingsuren postkantoren:Karlstejn en Vsenory: maandag tot vrijdag, 8.00 tot 11.00 uur en 13.00 tot 17.00 uur.Dobřichovice en Řevnice: maandag tot vrijdag, 8.00 tot 11.00 uur en 13.00 tot 18.00 uur, zaterdag 8.00 tot 10.00 uur.Praag: het hoofdkantoor in Jindřisská 14 is 24 uur per dag geopend.

Tarieven naar België:- brief (tot 20 g): 20 CZK- brief (tot 50 g): 25 CZK

Een brief vanuit België naar Tsjechië wordt het best aan het begin van de periode en als prioritaire zending met "A prior"-sticker verstuurd(deze sticker kan je gratis in elk postkantoor verkrijgen). Tarief brief tot 50 g, normaal formaat: € 1,03.

Hoe schrijf je naar Tsjechië?- naam van de deelnemer- naam van de groep + groepsnummer- naam van het logement- straat + huisnummer- "CZ" + postcode + gemeente- "TSJECHIË"

Page 24: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/varia?pdf=yes[2/04/2013 15:43:43]

Feestdagen

5 juli: Dag van de komst van de Slavische missionarissen Cyrillus en Methodius6 juli: Jan Hus Dag. Johannes Hus (ca. 1369/1370 - 6 juli 1415) was een Boheemse hoogleraar die geldt als een voorloper van deHervorming.Grote winkels en alle overheidsdiensten zijn dan gesloten. Activiteiten zijn mogelijk, maar gelieve rekening te houden met de drukte.

Informatie

Tsjechisch bureau voor Toerisme in BelgiëTroonstraat 60, 1050 Brussel, tel: 02.213.94.40, fax: 02.213.94.41e-mail: [email protected]: www.czechtourims.com

PIS (Prague Information Service) met informatie over Praag en omgeving:- Starměstké Nám. in het Oude Stadhuis (dagelijks open, 9.00 tot 19.00 uur, zaterdag en zondag tot 18.00 uur)[email protected], [email protected], www.prague-info.cz

Ambassade

Belgische Ambassade in Praag

Valdštejnská 6 (00 420) 257.533.524(00 420) 602.308.434

10801 Praha 1 (00 420) 257.533.750

Malá Strana [email protected] of [email protected]

Tsjechische Ambassade in België

A. Buyllaan 154 02.641.89.30

1050 Brussel 02.640.77.94

[email protected]

[email protected]

Apotheken

Voor de groepen die logeren in Srbsko:Apotheek Poliklinika, Třída Politických veznu 40, 266 01 Beroun, tel.: 311.61.06.99. Dagelijks open, 7.30 tot 17.00 uur, zaterdag 8.00 tot 12.00uur

Voor de groepen die logeren in Řevnice:Apotheek, Komenského 535, 252 30 Řevnice, tel.: 257.72.14.44Open: ma-vrij 08.00 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur, zat 08.00 - 11.30 uur.

Voor de groepen die logeren in Vsenory, Dobřichovice en Lety:Apotheek, Palackého - námesti 541, 252 29 Dobřichovice,tel.: 257.71.26.61Open: ma-vrij 08.00 - 18.00 uur, zat 08.00 - 12.00 uu

Page 25: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/varia?pdf=yes[2/04/2013 15:43:43]

Winkelen

De geijkte souvenirs zijn artikelen van Boheems kristal en producten van de ceramische industrie. Mooie souvenirs vind je ook tussen de metde hand vervaardigde kunstproducten, sieraden en poppen in klederdrachten. Ook schilderijen, etsen en zeefdrukken van Tsjechischekunstenaars zijn, vanwege hun lage prijzen en hoge kwaliteit, het aanschaffen waard.Vooral door de bijzondere lage prijzen zijn de volgende artikelen uitermate interessant voor westerse toeristen: CD's, boeken en plaatwerken(bijv. bijzonder fraai uitgevoerde kunstboeken met reproducties), sportartikelen en alle soorten artikelen, vooral houten speelgoed, die voorkinderen bestemd zijn.

De openingstijden zijn niet uniform. De meeste winkels zijn van maandag tot vrijdag, 9.00 tot 18.00 uur geopend. Sommigelevensmiddelenwinkels zelfs al vanaf 7.00 uur. Zaterdag gaan de meeste winkels al om 12.00 uur dicht. Anderzijds is een beperkt aantalwinkels ook op zondag geopend.

Nuttige adressen en telefoonnummers

BELGIË

JEKA vzw (PERMANENTIE) 02.230.84.55

Ambiorixsquare 32, bus 28 02.230.42.42

1e verdieping [email protected]

1000 BRUSSEL

VERZEKERINGSKANTOOR

WDR & Partners NV 02.333.82.82

Grote baan 225 02.333.82.80

1620 DROGENBOS

www.wdr.be [email protected]

Contactpersoon: Marie-Anne Van Kerckhoven

TSJECHIË

JEKA PERMANENTIE (Tsjechische medewerker) 00420.25.771.20.49

K. Lomu 889 00420.25.771.03.07

CZ 252 29 DOBŘICHOVICE 00420.602.215.376 (gsm)

[email protected]

JEKA PERMANENTIE (Belgische medewerker)

Pension Pod Orechem

Fügnerova 195 00420.724.551.722 (gsm)

CZ - 252 29 DOBŘICHOVICE

Page 26: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/varia?pdf=yes[2/04/2013 15:43:43]

DOKTERS

voor groepen die logeren in Srbsko :

Poliklinika Beroun Medicentrum 311.746.111

Třída politických vězňů

Kliniek Nemocnice Beroun Závodí 311.745.111

voor groepen die logeren in Řevnice:

Transhospital 25.77.21.777

Mařákova 321 25.77.21.666

252 30 Řevnice 602.333.737

voor groepen die logeren in Všenory, Dobřichovice en Lety:

Gezondheidscentrum 25.771.24.16

Březová ul

3412 Dobřichovice

Omwille van de taal contacteer je best eerst de JEKA-permanentie die je verder zal helpen.

NOODNUMMERS

Ziekenwagen 155

Brandweer 150

Politie 158

Page 27: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/de-reis?pdf=yes[26/03/2013 16:00:11]

Tsjechië - Tsjechische KarstDe reisIn het JEKA-aanbod zit standaard het vervoer in de kampprijs begrepen. Voor Tsjechië wordt hiervoor gebruikt gemaakt van autocars.Je kan er echter voor kiezen om het vervoer zelf te organiseren, je krijgt dan een korting op de kampprijs. We suggereren hier enkelemogelijkheden en geven wat praktische informatie om je op weg te helpen. Klik hier voor de wegbeschrijving.

Bagage

Per persoon is slechts 1 koffer of rugzak van max. 20 kg + 1 stuk handbagage (20 x 30 x 30 cm) toegestaan. Per 20 busreizigers mag de groep 1 stuk groepsbagage (afmetingen max. 100x55x44 cm) van 30 kg meenemen; alle overige bagagewordt geweigerd. Bagage van wie niet met de autocar meerijdt, wordt meteen geweigerd. Verdeel de groepsbagage zoveel mogelijk over deindividuele koffers.

Een gedetailleerde lijst met benodigdheden die de deelnemers en de leiders tijdens het kamp nodig hebben vind je op deze link:www.jeka.be/nl/bagage

De reis met de JEKA-autocar

We kunnen je nu reeds melden dat de vertrektijd ligt tussen 06.00 en 08.00 uur 's ochtends.Het juiste vertrekuur wordt, samen met de autocarindeling, ten laatste 10 dagen voor je vertrek meegedeeld.

ReiswegDe reis gebeurt met 2 of 3 chauffeurs en gaat over de autoweg via Aken, Köln, Frankfurt, Nürnberg, Pilzen, Beroun en zo naar de TsjechischeKarst in Bohemen. De afstand van ongeveer 920 km wordt afgelegd in 13 à 15 uur en is sterk afhankelijk van weer, verkeer en stopplaatsenonderweg. De aankomst wordt voorzien rond 21.00 uur.

StopplaatsenNiet alle wegrestaurants zijn even efficiënt uitgerust om grote groepen snel te verwerken qua bediening en sanitair, vooral 's nachts. We radenje aan om alleszins een dubbel lunchpakket mee te nemen voor onderweg. Vergeet niet wat euro's mee te nemen voor eventuele consumptiesen voor de toiletautomaten.

TerugreisDe voorlaatste dag van je verblijf bezorgen onze medewerkers je de nodige levensmiddelen om het lunchpakket klaar te maken. De terugreisbegint rond 21.00 uur. De aankomst in België is voorzien in de loop van de voormiddag.

Veiligheid en comfortVoor uw veiligheid en comfort wordt de reis uitgevoerd met een autocar van minder dan 7 jaar oud en met minimum 2 sterren.

Sinds enige tijd geldt een verplichte gordeldracht in autocars. Dit betekent concreet dat je in autocars die uitgerust zijn met gordels, dezegedurende de hele rit moet dragen.

De rit wordt uitgevoerd door één of meerdere chauffeurs, overeenkomstig de wettelijke regeling van rij- en rusttijden. Het aantal chauffeurs isafhankelijk van het feit of de autocar vol of leeg terugkeert. De chauffeur rijdt ononderbroken maximaal vier uur en half en houdt dan 45minuten pauze aan een autowegrestaurant.

Belangrijk: JEKA vraagt u met aandrang om het evaluatieformulier over de heen- en terugritten nauwkeurig in te vullen en terug te sturen,zodat we in staat zijn controle uit te oefenen op de correcte naleving van de rij- en rusttijden.

Enkele spelregels• iedereen moet 30 minuten vóór het aangeduide vertrekuur op het afhaaladres aanwezig zijn• beperk zo veel mogelijk je bagage en vermijd onhandige groepskoffers• de bagage is beperkt tot 1 koffer of rugzak van max. 20 kg + 1 stuk handbagage (20x30x30 cm)• 1 stuk groepsbagage (afmetingen max. 100x55x44 cm) van 30 kg per 20 personen; alle overige bagage wordt geweigerd• eten in de autocar is toegestaan, maar vermijd kruimelende dingen zoals koekjes en chips; kauwgom is verboden• roken in de autocar is niet toegestaan• in elke autocar staan vooraan een vuilnisemmer of hangen er plastic vuilniszakjes aan de armleuningen van de zetels; maak er gebruik vanen maak ze leeg tijdens de stops• om hygiënische redenen en om de rust van de medereizigers niet te storen, worden er geen huisdieren toegelaten op de autocar• er zijn geen gereserveerde plaatsen; neem gegroepeerd plaats

Page 28: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/de-reis?pdf=yes[26/03/2013 16:00:11]

De reis met eigen middelen: wagen

Wanneer je met de eigen wagen reist, hou je er best rekening mee dat het traject 10 tot 12 uur in beslag neemt. Bovendien verloopt dereisroute even voorbij Amberg grotendeels over secundaire wegen en kan het aan de grensovergang tussen Duitsland en Tsjechië erg drukzijn.

Voor het gebruik van autowegen en expreswegen moet je een taks van 1500 CZK/jaar, 440 CZK/maand of 310 CZK/10 dagen betalen. Hetautowegenvignet kan je kopen in postkantoren, benzinestations en aan elke grensovergang.

Deelnemers die met hun eigen voertuig reizen, moeten het normaal voorziene aankomstuur in en vertrekuur uit het logement respecteren.Omdat de aankomst van een nieuwe groep samenvalt met het vertrek van de vorige, kan JEKA hierop geen afwijkingen toestaan.

De reis met eigen middelen: trein of bus

Per treinVanuit Brussel bereik je via Köln, Frankfurt en Nürnberg de hoofdstad van Tsjechië, Praag. Vanuit Praag rijdt een lokale trein die alle dorpjesin de Tsjechische Karst aandoet. Info op internet: www.b-rail.be

Per busVanuit Brussel rijden er ook dagelijks bussen naar Praag, bijvoorbeeld van Eurolines. Info op internet: www.eurolines.be

De reis met eigen middelen: vliegtuig

Vluchten naar Praag worden o.a. georganiseerd door CSA, SN Brussels Airlines en KLM. Je kan op de website van deze maatschappijenterecht voor meer informatie.

Page 29: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/logement?pdf=yes[26/03/2013 15:59:12]

Tsjechië - Tsjechische KarstLogementWat kan je zoal verwachten van je JEKA-logement? En wat verwacht JEKA van jou tijdens het verblijf?

Bekijk onze huizen in Tsjechië.

Logement

De JEKA-logementen in Tsjechië zijn gelegen in de Tsjechische Karst, op zo'n 30 km ten zuidwesten van Praag. Tussen Srbsko enDobrichovice, op een boogscheut van de kronkelende Berounka, hebben we een aantal huizen gehuurd en ingericht voor groepen.

Elke woning beschikt over slaapkamers met stapelbedden, voldoende modern sanitair, een uitgeruste keuken en een eet- en recreatieruimte.In de keuken is alle materiaal aanwezig om het JEKA-menu klaar te maken, je hoeft dus geen keukengerei mee te brengen. Elektrischetoestellen zijn er echter niet.

In het logement vind je een basispakket aan poetsgerei om je huis netjes te houden, evenals afwasproduct. JEKA zorgt ook voor toiletpapier.Deze producten kan je steeds bijvragen. Opgelet : Keukenhanddoeken en vaatdoeken moet je zelf voorzien !

Onze logementen zijn degelijk maar sober ingericht, zodat het groepsleven er volledig tot zijn recht kan komen. Daarom is er geen televisie ofradio. Telefoon en internet zijn er evenmin, maar via de JEKA-permanentie ben je in geval van nood altijd bereikbaar. Bovendien vind jesteeds een openbare telefooncel in je buurt.

Opmerking: Huisdieren worden niet toegelaten in de JEKA-logementen !

Onderhoud

JEKA hecht er vanzelfsprekend veel belang aan dat vertrekkende groepen hun logement netjes en in goede staat achterlaten. Elke nieuwegroep heeft immers het recht om in een net en gezellig huis terecht te komen.

JEKA verwacht dat je tijdens je verblijf: - geen bedden, kasten, tafels,... verplaatst uit de slaapkamers of buitenshuis- pantoffels draagt in de slaapkamers (i.p.v. schoenen), dat vergemakkelijkt het schoonmaken - niet rookt in het heem of in de buurt van de gasflessen- altijd alle vensters sluit en de lichten dooft als je het huis verlaat - geen keukenafval, papier, maandverband e.d. in de lavabo's of de toiletten gooit - geen nagels, vijzen of haken in de muren bevestigt zonder de toestemming van de huiseigenaar - geluidsoverlast vermijdt, vooral tussen 22u00 en 08u00.

JEKA verwacht dat je vóór je vertrek:- de vloeren schoonmaakt,- de meubels reinigt, vooral de tafels en de stoelen,- de bedden nakijkt en controleert of er geen schade is die je zelf kan herstellen; zorgt dat er over alle matrassen én kussens een JEKA-hoeszit,- de avond voor vertrek zowel de koelkast als de diepvriezer op ontdooien instelt, deze na het ontdooien reinigt en opnieuw inschakelt (vraagop voorhand aan onze JEKA-medewerker wat je met eventuele resten moet doen.)- gasvuren een grondige onderhoudsbeurt geeft, zonder gasflessen en stalen onderbouw te vergeten,- geen etensresten achterlaat op niet daartoe bestemde plaatsen,- kook- en tafelgerei degelijk afwast en sorteert,- de toiletten en douches een grondige beurt geeft,- het terrein rond het huis schoonmaakt door vuilnis te verzamelen in zakken die je stevig dichtbindt en op de afgesproken plaats achterlaat.

Wanneer bij vertrek blijkt dat je logement niet netjes in en goede staat verkeert, zal de JEKA-medewerker de buschauffeurs verwittigen dat debus niet mag vetrekken alvorens het heem behoorlijk is schoongemaakt.

In het logement vind je een basispakket aan poetsgerei om je huis netjes te houden, evenals afwasproduct. JEKA zorgt ook voor toiletpapier.Deze producten kan je steeds bijvragen. Keukenhanddoeken en vaatdoeken moet je zelf voorzien.

Het is ten strengste verboden om matrassen, JEKA-dekens, -kussens of -meubilair uit de slaapkamers te nemen of buitenshuis te gebruiken.

Page 30: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/logement?pdf=yes[26/03/2013 15:59:12]

Wie in twee huizen logeert en daarvoor keukenmateriaal van het ene gebouw naar het andere moet verhuizen, vragen we vriendelijk dochkordaat alles terug op de oorspronkelijke plaats te zetten.

Eventuele beschadigingen aan meubels of keukenmateriaal moeten vóór je vertrek aan onze medewerkers gemeld worden. Over devergoeding zal in samenspraak met de groepsleider beslist worden.

Iedere groepsleider is verantwoordelijk voor het naleven van deze regels. Wanneer de regels niet nageleefdworden, zal eventuele schade ter plaatse of na je verblijf gefactureerd worden. Niet-opzettelijke schade kan doorde groep via de familiale verzekering van het betrokken groepslid worden gerecupereerd en eventueel nadien doorde groep via de afgesloten verzekeringen Burgerlijke Aansprakelijkheid.

Alvast bedankt voor je medewerking, in naam van JEKA én van de groepen die na jou komen; solidariteit is zo geen ijdel begrip.

Verblijftaks

De verblijfstaks is een gemeentebelasting die aan de toeristen wordt gevraagd.- In Dobřichovice betaal je 4 CZK per persoon (ouder dan 14 jaar) per nacht.- In Revnice betaal je 10 CZK per persoon (18 - 70 jaar) per nacht + 4CZK per persoon (ouder dan 26 jaar) per nacht.

Je betaalt na aankomst aan een JEKA medewerker die de betaling aan de gemeente overmaakt.

Sinds 2012 is er voor vakantiegroepen een meldingsplicht, wat betekent dat alle deelnemers geregistreerd moeten worden bij de lokaleTsjechische overheden. Om deze administratie vlot te laten verlopen, zal JEKA deelnemerslijsten aan de lokale overheden bezorgen. Deblanco deelnemerslijsten worden digitaal naar jou verstuurd. Gelieve uiterlijk 2 weken voor het vertrek een volledig ingevuldedeelnemerslijst terug te sturen naar [email protected]

Brandveiligheid

Hoewel de nodige veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, blijven de JEKA-huizen uiteraard heel wat brandbaar materiaal bevatten. Daaromvragen we verscherpte oplettendheid in de keuken en niet te roken in het huis of in de nabijheid van gasflessen.Ga bij aankomst na waar de brandblusapparaten in het huis hangen en hoe je ze moet bedienen. Voorzie ook hoe je in geval van noodiedereen weet te evacueren. Bekijk dus zeker ook eens de verschillende (nood-) uitgangen.

Bezoekers

Soms gebeurt het dat ouders van deelnemers of vrienden van de groep langs komen om een bezoek te brengen. Daarvoor gelden devolgende afspraken die we je vragen in volle fair-play toe te passen:

- Bezoekers die slechts één dag ter plaatse doorbrengen, zonder in het JEKA-logement te overnachten, worden ons gemeld. Hiervoorwordt niets bijgeleverd, noch aangerekend.- Overnachten bezoekers bij de groep, dan moet je dat melden en betalen ze € 17,50 per persoon, per etmaal, of € 20,00 in vol pension.Elk nieuw begonnen etmaal, zonder onderscheid tussen overnachting of maaltijd, wordt als volledig etmaal aangerekend.- Bezoekers die meer dan 6 etmalen ter plaatse doorbrengen, betalen dezelfde prijs als de groepsleden. Dit geldt ook voor diegenen dieklaarblijkelijk de vakantie van de groep meebeleven maar in een tent of een caravan overnachten. Zij worden door ons als gewonegroepsleden aanzien.

Elk bezoek wordt onmiddellijk ter plaatse contant afgerekend met onze medewerkers, en de opbrengst is bestemd voor JEKAOntwikkelingssamenwerking vzw. Cheques worden niet aanvaard!

Verder merken we nog op dat:- door JEKA in geen geval (meubel)transporten kunnen uitgevoerd worden omwille van bezoekers,- plaatselijke reglementen het vrijwel overal verbieden om zonder schriftelijke toestemming van de autoriteiten rond onze huizen tenten ofcaravans op te stellen.

Privaatkamers

Sommige groepen wensen voor hun kookpersoneel of voor een vergezellend echtpaar één of meerdere kamers te huren in de nabijheid vanhun logement. Voor dit extra comfort wordt een supplement gevraagd. Deze personen gebruiken dan de maaltijden samen met de groep.

Volgende afspraken gelden:- De kamers zijn standaardkamers en worden op de groepsfactuur in rekening gebracht.- Pas wanneer je van ons de vouchers met het adres van de bestelde kamers hebt ontvangen, mag je de bestelling als uitgevoerd

Page 31: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/logement?pdf=yes[26/03/2013 15:59:12]

beschouwen; deze vouchers dienen als toegangsbewijs voor de kamers en je moet ze aan de huisbaas afgeven.- Indien geen kamer meer beschikbaar zou zijn, dan word je hiervan op de hoogte gebracht en storten we je de betaalde som terug.- Bestellingen later dan 6 weken voor je vertrek, worden verhoogd met een vast recht van € 5,00 p.p.- Na verzending van het bestelformulier en toezegging van onze kant, blijft 60 % van de prijs van de kamer(s) verschuldigd bij eventueleannulering; bij opzegging binnen de 7 dagen vóór vertrek blijft de volledige huurprijs verschuldigd aan de eigenaar.

Bestelformulier privaatkamers

Pensionformule

Indien personen totaal onafhankelijk van de groep in Tsjechië wensen te verblijven (vb. ouders van deelnemers), kunnen ze een beroep doenop onze Pensionformule, d.w.z. verblijf in hotel of pension op basis van half pension.Zij behoren dan, wat JEKA betreft, NIET tot de groep(logies en eten buiten het JEKA logement), en krijgen een eigen dossiernummer en factuur.De opbrengst van deze reizen wordt afgestaan aan de jeugdinitiatieven van JEKA vzw.

Voor meer informatie vind je in de Pensionformule of in onze gratis brochure.

Klik hier voor het inschrijvingsformulier.

Page 32: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/levering-en-service?pdf=yes[26/03/2013 15:59:30]

Tsjechië - Tsjechische KarstLevering en serviceJEKA doet er alles aan om je verblijf zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hier krijg je in het kort uitgelegd hoe onze medewerkers ter plaatse jemet raad en daad bijstaan waar nodig en hoe de leveringen verlopen.

Afval sorteren

Net als bij ons wordt ook in Tsjechië het afval gesorteerd en apart verwerkt. Mogen we je vragen het vuilnis als volgt te verzamelen:• plastic (alleen echte plastic)• glas• voedingsresten (deponeren in de 50 l tonnetjes)• papier

Het JEKA team ter plaatse

JEKA waarborgt je een permanente service ter plaatse, je geleverd door medewerkers in je eigen taal, die 7 dagen op 7 ter beschikkingstaan voor inlichtingen, dienstverlening en noodgevallen. Ook is er steeds een medewerker aanwezig die de plaatselijke taal machtig is. Je kanbij hen terecht voor informatie in verband met autocaruitstappen, wandelingen, bestellingen van activiteiten en met praktische zaken (zie"Nuttige adressen en telefoonnummers") . Tijdens je verblijf komt er regelmatig een medewerker langs om ervoor te zorgen dat alles naarwens verloopt.

De eerste voormiddag na aankomst organiseert JEKA een informatievergadering voor alle groepverantwoordelijken. Daar kan je kennismakenmet onze medewerkers en krijg je praktische inlichtingen voor het welslagen van je verblijf.

Levensmiddelen en levering

JEKA levert alle levensmiddelen die je tijdens je verblijf, voor tochten, uitstappen en de terugreis nodig hebt. Het eten is ruim bemeten, vanhoge kwaliteit en vol afwisseling. Kortom, we besteden er veel aandacht aan, want het succes van je vakantie hangt er grotendeels van af. Perdag zijn twee broodmaaltijden met het nodige beleg en één warme maaltijd voorzien.De broodmaaltijden kunnen gemakkelijk als lunchpakketgebruikt worden. Voor het warme maal gebruiken we zo veel mogelijk verse producten. We voorzien voor elke deelnemer bijna dagelijks eenstuk vers fruit.

Uiteraard is er geen enkele verplichting om het menu strikt te volgen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de volgorde en desamenstelling van de verschillende leveringen volledig is afgestemd op dit menu, en dat je bijgevolg in de knoei kan geraken wanneer zondernadenken alles op tafel wordt gezet wat voorhanden is.

Bij aankomst vind je in je logement de eerste bevoorrading met de basisbestanddelen voor de ganse periode (aardappelen, boter, melk,suiker, enz...) en de voorraad voor de eerste dagen.

Tsjechisch brood vertoont veel gelijkenis met Duits of Oostenrijks brood, d.w.z. iets zuurder dan wat wij gewoon zijn, maar zeer rijk aan vezelsen vitaminen. Je krijgt de keuze tussen dit Tsjechisch brood of wit brood, zoals wij dat ook kennen.

Opmerking ivm dieetvoeding:Deelnemers die een bepaald dieet volgen doen er goed aan hun eigen dieetproducten mee te nemen vanuit België. Ervaring leert ons datdeze producten niet altijd te vinden zijn in de lokale winkels.

Gasflessen

Bij aankomst in het logement vind je in of naast de keuken twee gasflessen. Eén is aangesloten, de andere is een reservefles. Gelieve onzemedewerkers te verwittigen wanneer je de reservefles in gebruik neemt, zodat tijdig een nieuwe fles besteld kan worden.

Voorbeeldmenu

Type = maaltijd bestaande uit brood, margarine, confituur, oploskoffie, thee, melk, suiker, cacao

Page 33: Tsjechië - zomer 2013

Reisdossier - Jeka

http://www.jeka.be/nl/reisdossiers/zomer/reisdossier/p/regio-detail/tsjechische-karst/levering-en-service?pdf=yes[26/03/2013 15:59:30]

Aankomstdag avondmaal: goulashsoep; type + Edammerkaas, worst

2de dag ontbijt: type + corn flakeslunch: type + koude schotel: ei, tomaten, sla, tonijnavondmaal: soep; aardappelen, varkensgebraad, erwten en wortelen; dessert

3de dag ontbijt: type + chocopastalunch: type + Emmentalerkaas, paté; vers fruitavondmaal: soep; rijst, kippenbil, currysaus, ananas

4de dag ontbijt: type + spek met eierenlunch: type + salami, ziz-kaas; vers fruitavondmaal: soep; aardappelen, biefstuk, groentenmacedoine, paprika; pudding

5de dag ontbijt: type + smeerkaaslunch: type + hesp, chocolade, yoghurtavondmaal: soep; spaghetti, gehakt, tomatenconcentraat, champignons, kaas; vers fruit

6de dag ontbijt: type + corn flakeslunch: type + smeerkaas, boterhamworst; vers fruitavondmaal: soep; aardappelen, kalkoenlapjes, sla, tomaten; dessert

7de dag ontbijt: type + chocopastalunch: type + salami, smeerkaas; vers fruitavondmaal: soep; aardappelpuree, vissticks, komkommer, citroen; perziken

8ste dag ontbijt: type + Edammerkaaslunch: type + gerookt vlees; chocoladeavondmaal: soep; aardappelen, varkenslapjes, prinsessenbonen; ijs

9de dag ontbijt: type + speklunch: type + smeerkaas, boterhammenworst; yoghurt avondmaal: soep; aardappelen, cordon bleu, erwten en wortelen; vers fruit

10de dag ontbijt: type + chocopastalunch: soep; pasta, kippenfilet, zoet zure saus; puddingavondmaal: type + spek en eieren; vers fruit

Lunchpakket = type + kaas, vers fruit, koekjes, drankje

Opmerkingen :- het menu kan nog lichte wijzigingen ondergaan,- alleen de dranken, vermeld op het menu, zijn inbegrepen