Tromp Magazine 2-2013

16
Cool of koel Omgeslagen, en wat nu? Keihard aan de slag voor blik Jeugd en coaches Oranje lintjes Hein Valkenburg en Martin Nieuwenhuijse De roeiende Tachtigers Een groep nog zeer sportieve roeiers tromp tweede kwartaal 2013 2 magazine Hilversumse roeivereniging Cornelis Tromp tweede jaargang Nelly Kostelijk, Marit Versteeg, Nellie Kamer en Jan van der Kleij hier rechts

description

Magazine van roeivereniging Cornelis Tromp te Hilversum

Transcript of Tromp Magazine 2-2013

Page 1: Tromp Magazine 2-2013

Cool of koelOmgeslagen, en wat nu?

Keihard aan de slag voor blikJeugd en coaches

Oranje lintjesHein Valkenburg en Martin Nieuwenhuijse

De roeiende TachtigersEen groep nog zeer sportieve roeiers

tromptweede kwartaal 2013 2

magazineHilversumse roeivereniging Cornelis Tromptweede jaargang

Nelly Kostelijk, Marit Versteeg, Nellie Kamer en Jan van der Kleij hier rechts

Page 2: Tromp Magazine 2-2013

WEDSTRIJDEN

Zoals u kunt lezen in ‘Uit de stuur­stoel’ is het communicatieplan aan de ALV voorgelegd ter goedkeuring en aanvaard. Hiermee is voorlopig een papieren Magazine verleden tijd.

In de volgende digitale Magazines zullen we meer informatie kunnen plaatsen over zaken die op Tromp plaatsvinden en meer aandacht geven aan actuele gebeurtenissen, iets waar­aan al enige tijd behoefte was binnen de vereniging. Dit alles in samen­werking met de webredactie.

Commissies en personen zullen binnenkort benaderd worden om als ‘vanouds’ hun maandelijkse bijdrage te leveren aan de inhoud van het Magazine of website.Een kleine redactiekern zal regelmatig de ingekomen bijdragen en sug­gesties beoordelen op hun waarde en actualiteit met betrekking tot de publicatie­items die ons ter beschik­king staan (zie het communicatieplan zoals dat is gepresenteerd).Het kern­redactieteam krijgt een eigen e­mailadres (dus u hoeft maar één adres te mailen); de andere e­mail­adressen blijven ook beschikbaar.

Het ligt in de bedoeling om het Magazine tien maal in het jaar te laten verschijnen. Het eerst volgende num­mer mag u in september verwachten.We roepen daarom nu al de diverse commissies op hierop in te spelen met hun gewenste info.

pieter

2Cool of koelOmgeslagen, en wat nu?

3AHADe ALV

4Jeugdleden en coachesKeihard aan de slag voor blik

5AndersitesInternet-rubriek

6Trompenberg-TrompenburgTrompenburgerlaan

7Oranje lintje voor 2 TrompersHein Valkenburg en Martin Nieuwenhuijse

8Oud-Tromptalenten succesvolFrans Goutier

9Column Laura pikt inGoeie spullen

10SportiefDe roeiende Tachtigers

12Laatste paginaReceptDoop C2 Van Amstel

inho

udCool of koelOmgeslagen, en wat nu?

Keihard aan de slag voor blikJeugd en coaches

Oranje lintjesHein Valkenburg en Martin Nieuwenhuijse

De roeiende TachtigersEen groep nog zeer sportieve roeiers

tromptweede kwartaal 2013 2

tromptrompmagazineHilversumse roeivereniging Cornelis Tromptweede jaargang

Nelly Kostelijk, Marit Versteeg, Nellie Kamer en Jan van der Kleij hier rechts

Doop van de C2 Van Amstel op zaterdag 4 mei.

TrompMagazineverschijnt 10x in het jaar rond de 15e van een maand.Aanleveren van een eventuele niet­actuele bijdrage graag een maand eerder.

Redact i onee l

[email protected]

voorroeien door Nelly Kostelijk en Marit Versteeg (slag)

Page 3: Tromp Magazine 2-2013

In de ALV op 24 april jl. zijn onder andere de volgende zaken aan de orde geweest:Legaat Ans BeijermanAns Beijerman is begin 2013 overleden en zij heeft tromp een legaat nage-laten van € 10.000.-, te besteden aan roeimateriaal, zoals een dubbelwherry (toerwherry). Tromp heeft dit legaat uiteraard in dank aanvaard.Hein Valkenburg 70 jaar lid van TrompOp 1 april 1943 werd Hein Valkenburg als 13-jarige jongen lid van onze vereni-ging. We kunnen ons niet voorstellen hoe de vereniging er toen heeft uitgezien! Reden genoeg voor Henk Kars om met alle aanwezige leden het glas te heffen op de gezondheid van Hein. Frans Cornelis voorzitter KNRBOns lid Frans Cornelis is sinds kort voorzitter van de KNRB. Het is bijzonder dat een Tromplid deze aansprekende functie bekleedt! Henk Kars feliciteerde hem met zijn benoeming. Hein Valkenburg merkte op dat in de 40-er jaren van de vorige eeuw ook al eens een Tromp lid KNRB-voorzitter is geweest.CommunicatieplanBastiaan Presseun presenteerde namens een ad-hoc groep een communicatie-plan. Een prima presentatie, waarvan de conclusies door de aanwezigen werden aanvaard. De meest in het oog springende verandering is dat Tromp Magazine in de huidige vorm verdwijnt en wordt vervangen door een maandelijkse pdf, die per e-mail wordt verstuurd. Het volledige communicatieplan is op de website te lezen.Ontwikkeling Tromp Accommodatie (OTA)Nanne Franx presenteerde als voorzitter van de OTA-commissies twee ideeën over de toekomstige Tromp accommodatie. Deze twee ideeën zijn op zogenaam-de �moodboards� geprint, die in de soos staan. De presentatie van de ideeën zoals het aan de ALV is voorgelegd staat op de website.VerenigingsprijzenDe verenigingsprijzen over 2012 zijn aan de volgende leden uitgereikt:• De Damsté beker (voor beste vrijwilliger) gaat naar Nanne Franx, onder andere voor haar inzet voor de ledenadministratie in de afgelopen 6 jaar.• De Bel (voor de beste coach) gaat naar Hermione van Wassenaar, voor haar inzet als coördinator voor de wedstrijdmeisjes.• Victoria Beker (meeste overwinningen wedstrijdroeiers) gaat naar Loes Verkuil; zij heeft 6 blikken gewonnen.• Een nieuwe prijs wordt in het leven geroepen: de AHA-schaal voor de meeste overwinningen veteranen. De schaal wordt door naamgever Arvid Harmsen uit-gereikt aan Klaas op de Velde en Wim ten Have.BBRJan Pieter van Dijke meldt dat in 2012/13 155 deelnemers aan de BBR hebben deelgenomen, 20% meer dan vorig jaar. Jan Pieter van Dijke doet een oproep aan alle eerste- en tweedejaars om mee te doen aan de BBR!• 1e prijs: Jeroen Weits• 2e prijs: Haye Dijkstra• 3e prijs: Casper Feldbrugge

Het volledige verslag van de ALV staat op de website, onder het kopje ‘leden’ en klik dan op ‘ALV’s’.

TrompMagazineDe beschikbare ruimte per nummer zal variabel kunnen zijn; hierdoor hebben we de mogelijk­heid vlak voor publicatie nog info optenemen of uittebreiden.

Paul Arnold

Uit de stuurstoel

voor

zitt

er

secr

etar

is

penn

ingm

eest

er

com

. opl

eide

n

com

. mat

eria

al

com

. jeu

gd

com

. wed

strij

den

nieuwssnippersMasterclass4 meiVan de vijftig vaste instructeurs die volwassenen lesgeven, hebben er zater-dag ruim twintig deelgenomen aan de Masterclass voor instructeurs.Het was een geslaagde middag, onder leiding van Jeanne Stockmann, die ook voor de KNRB-opleidingen verzorgt. Ze zei na afloop dat ze de instructie op Tromp op een goed niveau vindt. Dat is altijd fijn om te horen natuurlijk, maar zij was het met ons eens dat het altijd goed is de kennis weer eens op te fris-sen [Marit Versteeg]

Succesvolle Open dag20 aprilTijdens de Open dag mocht Tromp on-geveer vijftig bealngstellenden begroe-ten. Kinderen en volwassenen, soms hele gezinnen tegelijk. De geïnteres-seerden kregen behalve een kop koffie met een koekje erbij een rondleiding, ze konden op de ergometer, video’s kijken in de soos en natuurlijk in een boot.Zes nieuwe leden hebben zich op Tromp al aangemeld.

Tijdens het roeien kan het meezitten

Meer info via:www.ctromp.nl <hoofdmenu>‘nieuws’, <agenda> ‘tromp agenda’

[email protected]

1 Henk Kars Frank Kaiser Hans Cohen R. George Brusse Marit Versteeg Sandra Nypels

Page 4: Tromp Magazine 2-2013

ERVARINg

Met dit artikel wil de redactie speci-aal aandacht vragen voor het roeien onder ‘bijzondere’ omstandigheden, zoals (winter)kou, veel wind, slecht zicht. Op de site van Tromp staan hierover aanwijzingen bij ‘Veilig-heid’ en ook in het Huishoudelijk Reglement (pnt 7 aansprakelijk-heid) en Gebruiksreglement (pnt 2 en 7) worden hierover richtlijnen gegeven. Elk lid zou deze info eigen gemaakt moeten hebben.Onderstaand verhaal illustreert dat zelfs ervaren roeiers onverwacht in penibele omstandigheden kunnen geraken.

Nu zit ik weer lekker warm voor mijn PC, dat was een aantal da-

gen geleden wel anders…Zondagmorgen bij zonnig weer samen met Yvonne, mijn roeimaatje een boot gepakt en op weg naar de vennetjes bij Kortenhoef.

Ging eigenlijk best lekker, dus zigzag op weg naar het bankje op het Oppad. Op een gegeven moment gingen we wel heel snel en voor we het in de gaten hadden raakten onze riemen verward in de takken van een omge-vallen boom die over het water lag. Wij worstelen om los te komen, de boot helde gevaarlijk naar één kant, herstelde zich, nog een poging en nog een en toen lagen we om.

Zwemmen dus en zo snel mogelijk uit het water zien te komen. De boot dreef in de plomp en wij zaten gevan-gen op een eiland. Kleddernat en op den duur toch wel behoorlijk koud. Natte zooi zoveel mogelijk uitgetrok-ken en geprobeerd om de roeiers op het kanaal te bereiken door hard te schreeuwen. Zonder enig succes.

Weer het water in en twee grote stuk-ken overzwemmen was geen optie, want dan zouden we zeker verder onderkoeld raken. Na een uur zagen we in de verte op het Oppad een paar wandelaars lopen en we riepen dat ze naar de roeivereniging moesten bellen voor hulp. Ze kregen een antwoord-apparaat zeiden ze en liepen daarna gewoon door. Ja, van je medemens moet je het hebben!

Ondertussen was ik al een plannetje aan het verzinnen hoe we met droog

mos en riet een vuurtje konden ma-ken, dat vond Yvonne niet zo’n slim plan, maar volgens mij zouden wij ons dan prima kunnen warmen en zo’n vuurtje valt ook goed op dus zou de brandweer wel uitrukken.

Gelukkig kwam er na een tijd nog een stel over het Oppad lopen en deze mensen reageerden wel accuraat. Ze vertelden, schreeuwden ons toe dat ze naar de dijk zouden rennen om 112 te bellen en zouden daarna terug komen. Wij probeerden op allerlei manieren

ons warm te houden door te sprin-gen, te wrijven en zoveel mogelijk van de zon te profiteren door op het warme afgesneden riet te gaan zitten uit de wind.

Na een tijdje verscheen de vrouw van het stel weer op het Oppad en schreeuwde ons toe dat er alarm ge-slagen was en dat we zoveel mogelijk in beweging moesten blijven. We zaten al nu al ruim 1½� uur kleddernat op dat eiland.In de verte hoorde we een sirene. Zou

2 Willemien Belllaart/redactie pjb

Cool of koelOmgeslagen, en wat nu?

Bij omslaan (ook bij tochten):­ Ga zo snel mogelijk aan de kant en klim uit het water.­ Trek de boot aan wal en zorg daarna voor jezelf.(indien in de omstandigheden dit mogelijk is [red.])­ Blijf in beweging en bel zo mogelijk Tromp of de toercom­missaris zodat je opgehaald kan worden.­ Is de kant te ver weg, dan klim je op de boot. In het water koel je veel sneller af met het risico op onderkoeling. Probeer de aandacht van anderen te trekken.­ Vóór alles geldt: persoonlijk wel­zijn is belangrijker dan de boot.

… twee grote stukken water overzwemmen was geen optie…

ingang naar ‘het bankje’

zie

ook

ww

w.c

trom

p.nl

<ve

iligh

eid>

Page 5: Tromp Magazine 2-2013

COLuMN

die voor ons zijn? Stoere mannen in feloranje en fel-groen verschenen op het Oppad en die vertelden dat er een boot onder-weg was.We hoorden het geronk van een mo-torboot en ja hoor daar kwam onze reddingsboot aanvaren. Zodra ze ons bereikt hadden werden we in van die handige flinterdunne folie gewikkeld en aan boord geholpen, natte zooi ingeladen en snel vervoerd naar het vissersplekje langs de Vreelandseweg waar een imposante brandweerauto ons een heerlijke warme schuilplaats bood. Toen arriveerde een ambulance, ja dat ook nog. Dat vond ik wel een beetje overdreven totdat zij de tempe-ratuur opmaten: nog geen 33°. Oeps, toch behoorlijk onderkoeld! Toch was ik nog hartstikke helder en had het maar een beetje koud, dacht ik [!! red.]Om naar het ziekenhuis vervoerd te worden leek ons wat te gek; gewoon naar Tromp en meteen onder de warme douche. Daar stemde het am-bulancepersoneel mee in. Ik had nog de tegenwoordigheid van geest om in het vergeten voorwerpen hok alles mee te graaien wat daar aan handdoeken, T-shirts en truien lag. u

Noot van de redactie: Op dit moment is het bootje voor dergelijke calamiteiten niet beschikbaar helaas en snel hulp bieden is moeilijk.

3

Foto: Toercie

Het was weer één van de tijden van het jaar die tweemaal per jaar bij ons op Tromp betekenen dat het nodig is om weer eens met het bestuur te praten, of met de leden. Dat is afhankelijk van aan welke kant van de tafel je zit bij dat gesprek. ALV heet dat dan en dat betekent officieel Algemene Leden Vergadering. Een beetje vreemde naam, want noch het bestuur, noch de meeste anderen die er komen, zijn wat je zou noemen ‘algemene leden’. Het bestuur na-tuurlijk helemaal niet, want in het algemeen zit je als lid niet in het be-stuur. En de leden die naar dit soort vergaderingen komen zijn meestal ook geen algemene leden.

Want neem nou deze laatste ALV, op 24 april j.l. Van een vereniging met ruim 700 leden, meer of minder al-gemene, waren er 56 aanwezig vóór de pauze en daarna nog minder. Dat waren beslist geen algemene leden. Daarvoor liggen de verhoudingen verkeerd. Als ik, redelijk lang lid zijnde, op Tromp om me heen kijk naar al die algemene leden die zich daar zich met roeien en aanverwante activiteiten bezig houden, dan ken ik daarvan meestal maar zo’n 10 procent. Die overige 90 procent is dan die ‘algemene leden’ en als ik dan naar die 56 leden bij de laatste ALV kijk is het net andersom. Ik ken ze bijna allemaal. Misschien wordt het tijd om die A van ALV eens een andere betekenis te geven. ‘Aanhan-kelijke’ misschien? Dat geeft een soort trouw aan de vereniging aan. Of ‘Aanhoudende’, maar daar klinkt iets negatiefs in door. Nee, dan liever ‘Aanmoedigende’ of ‘Aanpak-kende’. Dat klinkt lekker positief. Soms zou ook ‘Aanrommelende’ of ‘Aansporende’ kunnen, maar dan weer niet ‘Aansprakelijke’ want dat zou afschrikwekkend kunnen klin-ken en dan komen er waarschijnlijk nog minder leden naar zo’n ALV. Misschien moeten we die A gewoon

zien als ‘Alle’. Waarmee dan meteen ook van alle leden verwacht kan worden om ofwel naar die vergade-ring te komen of anders een bericht van verhindering te sturen. Dat zou een veel democratischer beleid opleveren.

Ik was trouwens blij dat ik naar deze laatste ALV was gekomen want er werden zoals gewoonlijk weer enkele uiterst belangrijke punten behandeld. Naast diverse verslagen over 2012 en wat bestuursfunctie wisselingen en aanvulling van een incomplete commissie was er ook de prijsuitreiking van de Verenigings-prijzen. Waar tot mijn verbazing een nieuwe wisselprijs aan was toege-voegd: een mooie glimmende schaal die de naam van mijn pseudo had gekregen en die ik mocht uitreiken aan ons al enige tijd meest succes-volle duo veteranen wedstrijd roeiers Wim en Klaas. Omdat ik ze zelf, als veteranen wedstrijd inschrijver ook voor bijna al die gewonnen wed-strijden had ingeschreven voelde ik me een beetje medeplichtig en ver-antwoordelijk en werd de A in deze ALV voor mij bijna ook een beetje de A van‘Arrogant’. aha

aHaDe ALV

Aanbevelingen

• Goede les: neem altijd je mobieltje mee in een waterdicht hoesje (niet zo maar los in de boot natuurlijk). Heb tenminste het tel.nr. van Tromp erin staan.• Realiseer je dat als je alleen gaat roeien en je ook nog afwijkt van de regelmatig bevaren routes, hulp ver weg kan zijn.• Heb altijd een idee hoe je zal handelen als iets je iets overkomt(dat voorkomt paniek).• Als je met z’n tweeën bent of meer, laat tenminste één roeier veiligboord houden!• Neem de info tot je die beschikbaar is op de site over onderwerpen als ‘veiligheid’.Weet ook iets af van de vaarregels.

Page 6: Tromp Magazine 2-2013

WEDSTRIJDROEIEN

4

Toen ik in het vorige nummer van dit magazine iets over wedstrijdroeien schreef, was het seizoen voor de wedstrijden zelf nog niet begonnen. Wel konden toen alle regels voor het inschrijven van veteranen en club roeiers voor 2013 nog eens uitvoerig worden vermeld. Als je eventueel van plan bent om aan een wedstrijd mee te doen, houd je dan vooral aan die regels. Ze zijn ook te vinden op de website, onder ‘roeien’ en dan ‘wed-strijdroeien’.

Wat al wel begonnen was en al de hele winter doorging en eigenlijk nooit helemaal stopt, behalve in de zomer-vakantie misschien, is de wedstrijd training van onze jeugd. Ja, ook wel van sommige ouderen maar die zorgen daar dan zelf voor, terwijl het voor de jeugd elk jaar weer door de vereniging wordt georganiseerd. Zo ook dit jaar

en hoewel iedereen die op Tromp komt ook kan zien hoe er door de jeugd wordt geroeid met coaches langs de kant fiet-

send of hoe er in de trainingsruimte wordt gezwoegd, meestal ook onder leiding van die coaches, is het wel eens interessant om daar wat meer over te weten te komen. Wie zijn die coaches en wie daarvan doet wat? Hier volgt een overzicht van de situatie zoals die nu is.

De wedstrijd trainende jeugd is ver-deeld in 4 of 5 groepen, als volgt:Meisjes 15-16 jaar (M16),

meisjes 17-18 jaar (M18), jongens 15-16 jaar (J16), jongens 17-18 jaar (J18); waarbij de J16 nog onderver-deeld is in eerste jaar en tweede jaar dat ze meedoen. De bij elke groep behorende coaches zijn de volgende:M16 – Hermione van Wassenaar van Pampus en Agnes BomM18 – Minke Fischer en Imelda de GrootJ16 1e jaar – Menno Proper, Edwin v.d. Voort en Stijn PeerikJ16 2e jaar – Berthold PetersenJ18 – Paul Rigters en Sven VierstraAlgemeen beschikbaar en reserve – Luud Meester

Voor de begeleiding bij de conditie training, kracht training en indoor training worden ook enkele vroegere Trompleden ingezet. Met name Martijn Versteeg en Erik Mus zullen velen nog kennen van enige jaren geleden, toen zij zelf bij ons leerden roeien en wer-den gecoached.

Bijna elke dag trainenAlles bij elkaar zijn het ca. 30 jeugd-leden die door ca. 11 coaches heel serieus worden getraind en begeleid. Alle dagen in de week, behalve vrijdag. De J18 zelfs op zaterdag en zondag tweemaal per dag. Op doordeweekse

dagen wordt om 17 uur en 19 uur getraind. Op vrijdagen zijn de 16 jarigen bo-vendien be-trokken bij het school-roeien waar ze instruc-tie geven. Terwijl ze ook natuur-lijk allemaal op school zitten en

huiswerk hebben. Dat gaat vrijwel altijd heel goed samen. Waarschijnlijk ook omdat ze door die diverse trainin-gen een heel goede beheersing van de beschikbare tijd hebben.

Eerste successen 2013Inmiddels is het winterseizoen al weer ver achter de rug en is ondanks een te traag begin toch vervangen door het

voorjaar en zijn de eerste wedstrijden van 2013 al weer geweest en zelfs wel met positieve resultaten voor Corne-lis Tromp in het alge-meen en zeker voor de jeugd. Alle resulta-ten worden

steeds op onze website gezet, zodat iedereen ze kan bekijken. Dat gaat dan niet alleen om de jeugd, want er zijn bij ons ook veel ouderen die actief aan wedstrijden meedoen en soms ook met zeer veel succes. Zowel nationaal als internationaal.

MeedoenWinnen is bij wedstrijdroeien natuur-

lijk altijd het streven en vooral leuk als dat lukt, maar voor velen is meedoen eigenlijk belang-rijker. En daar zijn steeds meer mogelijk-heden voor. Te begin-nen al bij ons zelf, op ons kanaal, waar eve-

nementen worden georganiseerd vanaf jeugdwedstrijdjes over 50 meter, tot ons jaarlijkse, ruim 5 km lange, Tromp Boat Races festijn, waar steeds meer

Arvid Harmsen

Jeugdleden en coacheskeihard aan de slag voor blik

Hermione

Agnes

Minke

Menno

Edwin

Stijn

Berthold

Paul

Page 7: Tromp Magazine 2-2013

5deelnemers naar toe ko-men uit heel ons land en soms zelfs van verder weg.

Voor blik of de funWedstrijd-roeien is voor onze vereniging één van de belangrijke “poten” waar we op staan, maar

niet de enige. Recreatief roeien, dicht-bij of verder weg, soms meerdaagse tochten, kunnen net zo uitdagend zijn als wedstrijden. Bovendien is iedereen die daaraan meedoet dan ook winnaar. u

RuBRIEK

advertentie

De Willem Alexanderbaan: www.willem-alexanderbaan.nl

Even benoorden Rotterdam is in de tweede helft van 2012 een geheel nieuwe roeibaan tot stand gekomen. Dit jaar zullen de eerste roeiwed­strijden op de nieuwe baan gehouden wor­den. Wil je alvast weten hoe het

daar uitziet en hoe het programma de komende maanden is, ga dan naar deze mooie site.

Martijn Rom-Colthoff

Andersites ook leuk te kijkenDe Trompsite biedt informatie, maar omdat er anderzijds zoveel meer interessante informatie te vinden is op het internet, is het waard om voor de geïnteresseerden regelmatig eens in het Magazine een internetsite te behandelen.Vandaar dan hier mijn eerste actuele bijdrage:

Sven

Luud

Page 8: Tromp Magazine 2-2013

6

HISTORIE

TrompenbergTrompenberg is de hoogste heuvel in Hilversum, 27 meter boven NAP (het centrum van Hilversum ligt slechts 5 meter boven NAP).Trompenberg is een van de heuvels binnen de Utrechtse Heuvelrug, die zich uitstrekt tussen het Gooimeer en de Nederrijn en bekend staat als een ‘stuwwal’. Pas na de laatste ijstijd (maar even circa 11.000 jaar geleden) ontstonden bossen op deze heuvelrug. Door bewoning werd er weer veel bos gekapt. Tijdens de middeleeuwen gin-gen in het Gooi de heidevelden en de stuifzanden ontstaan.

Cornelis Tromp kreeg tijdens zijn be-woning op Trompenburg toestemming van ‘Stad en Lande van Gooiland’ om op (de later genoemde) Trompenberg enige bomen te planten, ‘zodat er een rustpunt ontstond van waaruit hij de zeevaart op de Zuiderzee kon gadeslaan’.Volgens gegevens zou de berg oor-spronkelijk aanmerkelijk hoger geweest zijn. In 1893 werd er de huidige water-toren gebouwd.Een oudere naam van deze berg is Hoge Dreuvik (Dreuve) [zie kader].(zie Kaart van Gooiland, Walraven, 1723, UA Kaartencollectie)

TrompenburgerlaanHuidige verbinding tussen de ’s-Gravelandseweg en de Corverslaan. Is nu in eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.De laan dankt haar naam aan de historische loop vice versa Trompen-berg en het huis van Cornelis Tromp, Syllisburgh (naar zijn Deense gekregen grafelijke titel). Cornelis Tromp liet deze laan beplanten met bomen.Syllisburgh dateert van 1680. Het eerdere huis werd door de Fransen in 1673 in brand gestoken (Cornelis wei-gerde een afkoopsom te betalen).Later kreeg het huis de naam van ‘Trompenburg’, gegeven door de latere eigenaar Jacob Roeters (1720).

Trompenbergerweg (1894)Deze weg loopt slingerend van de ’s-Gravelandseweg naar de Witte Kruis-laan over de Trompenberg (kruisend de huidige Krugerweg).

Trompenbergsch weegjeDeze naam bestaat niet meer. Was de

verbindingsweg van de Hoge Naarder-weg naar Trompenberg en sinds 1895 als Ceintuurbaan bekend.

Voorts bestaat ook de Tromplaan (achter Palace Residence).

Pieter Berkel

Trompenberg en TrompenburgTrompenburgerlaan

(info

: div

erse

bro

nnen

, oa.

Uitg

. Ver

lore

n )

Trompenburgerlaan

De kavel waarop nu Trompenburgh staat kwam het eerst in handen van Andries Bicker, burgemeester van Amsterdam. Pas in 1654 werd er een landhuis gebouwd door Joan van Hellemondt: ‘Hoge Dreuvik’.Cornelis Tromp trouwde in 1667 met de toenmalige eigenaresse van het landgoed Margaretha van Raephorst, weduwe van Joan van Helle-mondt.Tromp zal met Margaretha van Raephorst kennis hebben gemaakt door bemiddeling van de met hem bevriende eskaderkapitein Jan van Amstel. Diens achternichtje Anna van Bocxhoorn woonde bij haar nicht Margaretha in huis. Van Amstel zou eind januari 1667 met haar in het huwelijk treden, met als getuige Cornelis Tromp. Een paar dagen ervoor, op 25 januari, was het huwelijk van Margaretha en Cornelis (37jr) luisterrijk gevierd.

Page 9: Tromp Magazine 2-2013

WEDSTRIJDEN

7

BIJzONDER

Burgemeester Pieter Broertjes heeft tijdens de jaarlijkse lintjesregen op 26 april twaalf Hilversummers gehul-digd, onder wie twee Trompleden.

Hein Valkenburg werd koninklijk on-derscheiden voor zijn vele vrijwil-ligerswerk bij Tromp, gedurende de zeventig (!) jaar dat hij lid is.

Ook Martin Nieuwenhuijse kreeg een lintje opgespeld vanwege zijn Trompvrijwilligerswerk en zijn bestuurswerk bij de Hilversumse Raadhuisconcerten.

Beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hein ValkenburgTijdens de ALV van 24 april werd tij-dens de pauze door het bestuur met de leden een bruisende toast uitgebracht op Hein Valkenburg die in dit jaar nu 70 jaar lid is van Tromp.Op dat moment wist Hein nog niet dat hij op vrijdag 26 april onderscheiden zou worden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hein werd – zo vertelt hij ons – in de oorlogsjaren (1943) lid van Tromp als 14-jarige. De WO-II verhinderde dat hij met zijn ouders nog kon zeilen op Loosdrecht. Roeien werd een alternatief.

Tijdens deze eerste jaren voer hij met anderen in een overnaadse giek. Hiermee werden ze ook kampioen van Nederland. Later gaf Hein ook zijn eerste instructielessen (1952-53).In 1961 maakte hij mee dat het Polygoon-journaal een opname maakte van de eerste acht van Tromp die hij coachte. Kennelijk een bijzon-dere gebeurtenis, die lange tijd in het bioscoop-journaal vertoond werd.Hein was van 1965-71 verantwoorde-lijk voor de Ledenadministratie.

Vanaf 1967 was hij vijf jaar bestuurslid met als taak voorzitter van de soos.Begin jaren 70 liet hij (via de school waar hij leraar was) de eerste wed-strijdbotenwagen bouwen. In de 90-ers jaren is deze wagen nog eens verlengd (genoodzaakt door veran-derde overheidsregels).

Rond 1979 werd hij opnieuw be-stuurslid, nu als materiaalcommissaris.

Begin jaren 80 maakte hij in opdracht van de toenmalige examen-roeicom-missie (IEC) een eerste opzet voor een roeihandleiding. Iets dergelijks bestond nog niet, dwz. er was wel een eenvoudig roei-instructiestencil (Wil Holterman).

In 1993 was Hein 50 jaar lid en ont-ving ster gelegenheid hiervan van het bestuur een ‘gouden speld’.In dat jaar was hij ook begonnen met het leggen van grote tegels achter de loods (het wandel/fietspad), waar vroeger ook wel fietsen gestald wer-den. Een enorme klus die hij geheel alleen klaarde.

De laatste twaalf jaar is hij ook met zijn vrouw Cobi verant-woordelijk voor de uitleen van boten en de wherriewagen.Daarnaast is Hein nog steeds zeer actief, ook met instructie geven en probeert hij het roeiniveau binnen de vereniging op allerlei manieren te verbeteren.

Martin NieuwenhuijseMartin werd lid van Tromp in 1971, naar aanleiding van een poster die hij had ontworpen voor de NATRO-wedstrijden.Van 1972-78 zat hij in het jeugdbe-stuur als voorzitter. Ook begon hij in die tijd instructie te geven. Die tijd werd gekenmerkt door mega feesten die door het jeugebestuur werden georganiseerd.Halverwege de jaren 70 werd Martin gevraagd in de instructie-examencom-missie door Wil Holterman, waar hij tot zijn verbazing voorzitter werd.Hij was ook betrokken bij de organi-satie van het 40-jarig lustrum (1975-76) en tien jaar later bij het volgende lustrum. Een aantal jaren later kwam Martin in de junior-instructie, die hij ruim zeven jaar begeleidde.Tussen 2007 en 2010 was Martin nogmaals bestuurslid. Recent was hij voorzitter ten behoeve van het 75-jarig lustrum, 2011. In 2009 deed voor het eerst een Trompboot mee aan de Voga-longa in Venetië. Het jaar daarop heeft Martin toen met een ploeg meegeroeid en daarna heeft hij tot nu toe alle Tromp-deelnames aan deze Vogalonga (rond het pinksterweekeind) begeleid en georgniseerd (dit jaar zelfs met zeven ploegen). u

De Orde van Oranje­Nassau

De in 1892 ingestelde Orde van Oran­je­Nassau heeft sinds 1996 zes graden. Voor een benoeming in de Orde van Oranje­Nassau komen personen in aanmerking die zich voor de samen­leving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

LidOp basis van vrijwillige verdiensten kunnen mensen in aanmerking komen voor Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Redactie

Oranje lintje voor 2 Trompleden

zie ook Lustrumboek p23

(zie

ook

ww

w.c

trom

p.nl

<ho

ofdm

enu>

‘nie

uws’

)

Page 10: Tromp Magazine 2-2013

WEDSTRIJDROEINIEuWS

8 Pieter

Oud-Tromptalenten succesvolMet dit artikel wil de redactie een start maken om een aantal ‘verdwe-nen’ Tromptalenten te volgen die buiten Tromp nog steeds succesvol roeien.In deze aflevering staat Frans Goutier centraal.

We interviewen hem op weg naar de Spelen van 2016 met zijn ervaring van het WK-junioren.

Frans kwam op Tromp nadat hij al een paar regiowedstrijden had gestart bij Naarden. Frans was de jongste met de minste wedstrijdervaring en begon eigenlijk onderaan. Hij keek op tegen de grote namen zoals Bob van Velsen en Willem Sprokholt, twee jongens die al naar het WK geweest waren en mee-draaiden in de absolute top in zijn tijd.

Eerste wereldkampioenschapFrans vertelt: ‘Toen ik bij Tromp aan kwam riep ik heel hard dat ik nooit ging wedstrijdroeien. Maar zoals iedereen weet is het anders uitgepakt, met vijf wereldkampioenschappen kan er gesteld worden dat ik redelijk wat tijd kwijt ben aan wedstrijden. Mijn eerste wereldkampioenschap was met de junioren toen ik nog bij Tromp roeide. Ik ging er heen met Elver de Bie (Tromp), Thijs IJsbrandy (het Spaarne) en Tim van de Vendel (de Laak) in de dubbelvier. Het was een hele ervaring om er heen te mogen en daar te zijn’. Echt voor Nederland startenToen hij eenmaal gewend was geraakt aan de wedstrijden op de Bosbaan en elders in Nederland, begon hij te dromen over internationale wed-strijden. En dan echt voor Nederland starten. Toen hij in zijn laatste jaar zat van zijn juniorentijd. werd hij derde op de Tromp Boatraces, Toen der tijd was dat een meetmoment voor de bond om een uitzending te verdie-nen. Hij werd uitgenodigd om met een groep jongens op de Bosbaan te komen trainen. Frans: ‘Op het Nederlands kampioen-schap kleine nummers werd ik derde in mijn skiffje achter Thijs IJsbrandy en Tim van de Vendel. Dit was een

redelijke goede prestatie voor mijn doen. Hierdoor kreeg ik een ticket naar München om daar samen met Elver, Thijs en Tim in de dubbelvier te starten om te kijken hoe wij internationaal zouden liggen. En hier begon eigenlijk het avontuur van onze dubbelvier. De bond zag in dat wij een redelijk snelle dubbelvier waren’.

Officieel naar het WKFrans en Elver moesten steeds vaker naar de Bosbaan om daar in de dub-belvier te gaan trainen en te selecteren. Eigenlijk was de dubbelvier al bekend maar het moest alleen nog formeel worden afgehandeld. Zo moesten zij bijvoorbeeld op het NK grote num-mers laten zien dat zij ook los van elkaar in dubbel-tweetjes hard konden gaan. Frans en Elver kregen opdracht van George Brusse om daar te winnen. Dit moesten zij doen om de ‘balans in de boot goed recht te trekken’, omdat de twee slagen grote namen waren en het anders zou lijken dat zij maar een soort van aanhangsels waren. ‘Wij wonnen met grote afstand en hierdoor was eigenlijk al het lot van de dub-belvier beklonken. Na de race op de Koninklijke Hollandbeker, die wij glori-eus wonnen, werd ons op het vlot ver-teld dat wij officieel naar het WK voor junioren mochten in de dubbelvier’.

Een van de bekende namenZe kregen een trainingskamp op de Bosbaan. Vanaf dat moment kreeg Frans steeds meer door dat hij nu of-ficieel naar het WK mocht en dat hij opeens bij het rijtje hoorde waar hij vroeger zo tegen opkeek. ‘Ik was eindelijk iemand die ook naar het WK mocht, en dus één van die grote namen.Toen ik op het WK terrein rond liep in Frankrijk, was het een hele ervaring om het circus zo te zien. Bijvoorbeeld het dragen van de vlag en ook de hele startprocedure van het afroepen van alle landen in plaats van de verengings-namen’.

Frans goutier

Page 11: Tromp Magazine 2-2013

9

Ik bevind mij in het natste stukje van Engeland. Tijdens de oversteek werd ik daar aan herinnerd door een olijke landgenoot. “Skye is nog erger, maar dat

is geen Engeland” . Inderdaad, dat ligt in Schotland en dat is de eindbestem-ming van zeker driekwart van de Nederlanders die op deze zonnige zaterdag

ontschepen in Newcastle. Desondanks richten wij de blik stug naar het westen en zetten de tocht voort naar het natste stukje van Engeland:

het Lake District.

Eenmaal ter plaatste blijkt het mee te vallen. Een zwak zonnetje en natuur die net als in Nederland nog maar net uit de winterslaap is ontwaakt. Alles loopt zeker een maand achter op schema. De narcissen staan nog volop in

bloei. De bomen zijn nog kaal. De omgeving doet echter z’n best om ons gunstig te stemmen. Prachtige vergezichten, zon op het terras. Hoe anders

is het de volgende morgen bij het wakker worden. De regen stort met bakken uit de hemel, geen berg te bekennen in de wijde omgeving. Het is water-

koud.

De echte outdoor-liefhebber is echter niet voor een gat te vangen. Eindelijk kunnen de “goeie spullen” uit de kast. 100% water- en winddicht en toch

ademend. Bestand tegen iedere denkbare combinatie van kou, sneeuw en hagel. Voor een kapitaal aangeschaft in een Hilversums Walhalla voor

pseudo-Alpinisten. Ik trek het aan en moet onmiddellijk terugdenken aan de laatste keer dat het noodzakelijk was om met “goeie spullen” de weergoden

tegemoet te treden.

De Heineken Roeivierkamp van 2013 zal wellicht de geschiedenis ingaan als de koudste en natste ooit. Een paar dagen van tevoren waren mijn ploeg-

genoten al begonnen met het via de mail koortsachtig uitwisselen van weersverwachtingen en nuttige wenken om een ochtendje survivallen op de Amstel te overleven. “Neem plastic zakken mee! Denk vooral aan een muts en een sjaal! Een handdoekje voor in je nek!” Enzovoort. De tip “Denk aan

een droge onderbroek”, ontbrak er nog maar net aan. Ik bekeek de tips met een schuin oog. “Goeie spullen” mee, dacht ik nog samenvattend.

Dus gehuld in een 100% waterdicht ensemble van zwarte Goretex togen we richting Amstel, waar onze boot lag te wachten onder een verraderlijke laag ijzel. De ontbering die volgde valt met geen pen te beschrijven. En wat heb

je nodig om zoiets te overleven? Juist ja, “goeie spullen”. Voor een sport die zijn belangrijkste spelers het liefst pleegt te omschrijven als levenloze

objecten - boeg, slag, middenschip - is het juiste stuurtje van levensbelang. Het liefst een licht sportstuurtje met een moedig karakter. Het begon meteen

al in de Grote Bocht. Toeschouwers die iets te dicht langs de kant stonden moesten snel een veilig heenkomen zoeken, zo scherp voeren we onze

koers.

We vervolgden onze dolle tocht over de Amstel in een ijzeren ritme. Dit stuurtje is vast in een vorig leven de meedogenloze aanvoerder geweest van een batterij Romeinse galeislaven! In de verte kon ik het gebeuk op de trom

horen. Of was dat de vage herinnering aan een overdosis Astrix en Obelix in mijn jeugd?

Bij de Omval kwam de fysieke en mentale genadeklap, voor de andere ploegen dan. De razende reporters van Nereus deden allervriendelijkst verslag van de damesveteranen race. “Het blijft toch een leuke hobby, dat veteranen roeien.

Maar daar komt de ploeg van Tromp!”, riepen ze vol enthousiasme en ontzag. Kennelijk voeren wij in geheel eigen klasse. De rest van de race heb ik niet

bewust meegemaakt, de overwinning was immers na die opmerking al in de pocket. En wat zeggen we dan bij Tromp? “Een, twee, drie! Stuur bedankt!”

Laura Keegstra

Col

umn

Laur

a pi

kt in

Goeie spullenCOLuMN

Het WK liep voorspoedig tot ze in de halve finale kwamen. Zij lagen op koers om door te gaan naar de A-finale wat in hield dat ze om de medailles konden gaan strijden. Maar in de eindsprint werden ze helaas op 0,2 seconden geklopt door Argentinië. Hierdoor werden zij vierde waardoor zij naar de B-finale moesten en niet meer mee mochten doen om de me-dailles. ‘Ikzelf was denk ik het meest kapot van de hele bootbemanning, omdat dit mijn eerste grote toernooi voor Nederland was en tevens mijn laatste als junior’ vervolgt Frans, ‘de anderen van de boot hadden al gestart op de WK of de Coupe en hadden daar ook medailles gehaald of mee gedaan om de medailles’.

Weg bij Tromp en naar Nereus‘Een jaar later toen ik weg was bij Tromp en bij Nereus in Amsterdam was gaan roeien mocht ik naar het WK U23 in de lichte mannen dubbel-vier. Aan het einde van het toernooi kwam ik een Argentijn tegen die aan mij vroeg of ik in Brive, Frankrijk had

geroeid met het WK. Ik vroeg hem waarom, waarop hij antwoorde dat hij in de Argentijnse boot zat die mij er-uit had geracet. Om maar aan te geven hoe klein de roeiwereld is’.

‘Mijn boodschap en mijn levensles uit dit alles is, geef nooit op en blijf voor-al dromen want je weet nooit was op je pad komt en waar je uit komt. Waar ik vroeger schreeuwde dat ik nooit zou gaan wedstrijdroeien, schreeuw ik nu het hardst van iedereen dat ik naar Rio voor de spelen van 2016 ga. Roeien is een hartstikke mooie sport en je weet nooit waar het eindigt’. u

Page 12: Tromp Magazine 2-2013

Onderstaand heeft de redactie enkele details geh u

10

SPORTIEF

Gert Heerschop

De roeiende TachtigersTot op hoge leeftijd kun je roeien, en nog goed ook. Kom daar maar eens om bij voetbal, rugby of volleybal. L’art pour l’art: roeien dient natuurlijk geen ander doel dan het roeien zelf. En is op zijn eigen manier ‘de allerindividueelste expres-sie van de allerindividueelste emotie’. Ja, ook Tromp kent zijn Tachtigers. Meestal op zaterdagochtend te vinden op het vlot. Chapeau!

‘Zolang je nog kunt in- en uitstappen en nog wat fut in je lijf hebt kan je nog roeien. Maar, onze 80+ers hebben zonder uitzondering in de decennia achter ons hun plakken verdiend en genieten nu nog van de successen van de kleinkinderen.Nu hoeft het niet altijd meer zo hard en mooi als vroeger; aan de kant drinken we ook graag een borreltje na afloop.Wel praten we nog graag over techniek en wedstrijdtactiek en hebben daarbij nog steeds de wijsheid in pacht.’

[vlnr beide foto’s: Ronald Lubbert, Ergbert Kuip, Ruud Slaghek, Jan Groot, Arvid Harmsen, Maarten Pannevis, Geert Schouten, Hein Valkenburg, Cobi Valkenburg, Corry Breet, Dolly Poolman en zittend Hans Dikken.Niet op de foto: Iris Keijser, Madelon Roda, Hans Dieperink, Jan op den Velde, Laurens de Koekkoek.]

Page 13: Tromp Magazine 2-2013

SPORTIEF

11

(fragmenten uit gedichten van een aantal literaire Tachtigers)

Herman Gorter …eerst diep en dieper tot het mateloze,

Willem Kloos…En ver, daar ginds, die zacht-gekleurde luchtAls perlemoer, waar ied’re tint vervlietIn teerheid.., Rust – o, wonder-vreemd genucht!Want alles is bij dag zó innig niet.

Gorter…Dat gauwgore water stralend,met de kettingen schuim opkralend,van beneden naar boven,en de blikken die meten overhet gaande water dat verre onder de doffe lucht verstomt,

Edwin van der Voort

NieuwbouwtoekomstOp 24 april 2013 is op de ALV een presentatie gegeven over de toekomstige huisvesting van Tromp. Alle leden worden oproepen mee te denken over de verbeteringen die we aan onze prachtige locatie kunnen doen.

Op dit moment is Tromp gehuisvest in een verzameling gebouwen van verschillende uitstraling en verschillende leeftijd. De botenloods is de oudste van de gebouwen en is bijna honderd jaar oud. Hoewel het een zeer charmant gebouw is heeft het ook een aantal nadelen. Zo zijn zowel de diepte, de breedte als de hoogte niet ideaal voor een optimale botenberging. Daarbij vormt de houten constructie voor een potentieel brandgevaar en een flinke onderhoudspost.

Het faciliteitengebouw is het nieuwste gebouw en in principe functioneert dit goed, hoewel de trainingsruimte door het toenemend gebruik aan de krappe kant blijkt. De hoeveelheid ergometers is dan ook verdrievoudigd sinds de realisatie van het gebouw.

Het soosgebouw staat op een prachtige plek en heeft de beschikking over een fijn terras. Tegelijkertijd is het gebouw niet erg gezellig, maar belangrijker nog, de kwaliteit van de keuken en de opslag voldoen niet meer aan de hedendaagse normen op het gebied van voedselveiligheid.

Het zogenaamde Huisje van Aukema is formeel de bedrijfswoning voor de bootsman, maar voor bewoning is het niet echt meer geschikt.

In de ALV zijn ter inspiratie 2 ideeën getoond. Deze plannen hangen in de soos. De OTA-presentatie is in zijn geheel op de website te bekijken onder de button OTA in het ledengedeelte. We zijn benieuwd naar reacties en andere ideeën. Deze kunnen worden ge-emaild naar [email protected].

Alle ideeën zullen door ons worden gepresenteerd op een volgende ALV.De OTA commissie

Page 14: Tromp Magazine 2-2013

VARIA

12 co lo fonCorrespondentieadres/botenloods/sociëteit Cornelis TrompVreelandseweg 56, 1216 CH Hilversum, telefoon (035) 624 94 33

www.ctromp.nl [email protected] tnv Hilversumse Roeivereniging Cornelis Tromp – bank: 94.21.50.988

Beschermheer van de vereniging:P.I. Broertjes, burgemeester van Hilversum voorzitter Henk Kars Jagerspad 19, 1251 ZV Laren 035 53 18 685secretaris Paul Arnold kastanjelaan 18, 1214 LH Hilversum 035 62 48 857penningmeester Frank Kaiser Arubalaan 3, 1213 VE Hilversum 035 77 29 458comm. materiaal Hans Cohen Nigtevechtseweg 196, 3633 XX Vreeland 0294 251881commissaris jeugd Sandra Nypels Rijk Loeverehof 13, 1241 BJ Kortenhoef 035 6563934commissaris opleiden Marit Versteeg Constantiastraat 40, 1215 CK Hilversum 035 62 30 832commissaris wedstrijden George BrusseJonkerweg 1-b, 1271 PL Hilversum 035 62 49 940commissaris vacantbreedte-/toerroeien ledenadministratie Nanne Franx P. de Hooghlaan 52, 1213 BW Hilversum 035 62 844 49 [email protected]

inschrijvingen wedstr.veteranen + club-ploegen Arvid Harmsen 035 5256500 of mobiel 0654626757 [email protected]

redactie Tromp Magazinekopij: e-mail [email protected] Pieter Berkel (layout) Buisweg 46, 1222 GD Hilversum 035 685 86 86 Arvid Harmsen 035 525 65 00 of 06 54626757 Gert Heerschop Marita van Hasselt 035 538 78 06

cartoonist Hans Blijenberg

advertenties TPMagazine Pieter Berkel 035 685 86 86 [email protected]

bootsman Jan van der Kleij ’s-Gravelandprint: drukkerij Toekomst, Hilversum Roeigoed | H.J.E. Wenckebachweg 150a | 1096 AR Amsterdam | 020 - 669 36 40 | [email protected]

www.roeigoed.nl

RG_Adv. Filippi 210x297_122012.indd 1 17-12-12 21:28

Laatste paginaHet ReceptLasagna van ham & asperges voor 2 personen

Ingrediënten500 gr witte asperges / 1 ei / 35 gr bloem / 4 dl melk of aspergekookvocht / 6 plakken achterham / ½ groentebouillon tablet / 4 eetlepels geraspte kaas / zout / peper / nootmuskaat

BereidingswijzeLeg de asperges voor het schillen een half uur in koud water. Schil de asperges, verwijder de harde onderkant en snijd ze in stukken van 2 à 3 cm. Kook de stukjes, afhankelijk van de dikte, in ca. 20 min. gaar en kook het ei in ca 7 min. hard.Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor het laat het mengsel even pruttelen. Voeg al roerende de melk of het aspergekookvocht en de halve groen-tebouillon tablet toe en blijf roeren tot de saus gebonden is. Snijd het gepelde ei in stukjes en giet het resterende aspergekookvocht weg (laat de asperges goed uitlekken in een vergiet). Roer ongeveer de helft van de saus door de asperges, voeg de stukjes ei toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.Leg 2 plakken ham op de bodem van een ingevette ovenschaal, verdeel de helft van het aspergemengsel hierover, herhaal deze lagen en dek af met ham. Bestrijk deze laatste plak ham met de rest van de saus uit de saus-pan en strooi hier de geraspte kaas overheen. Zet de schaal in een op 200 gr voorver-warmde oven en laat de kaas in 8 à 10 min. goudbruin kleu-ren. Als het gerecht eerder op de dag gemaakt en afgekoeld is, verwarm het dan wat langer op 175 gr. Serveer er krielaardappeltjes bij en strooi daar wat peterselie over.

Culinaire groet van Desirée

Foto: Stevens (streekarchief Gooi­ en Vechtstreek)

Mee

r in

fo z

ie o

ok w

ww

.ctr

omp.

nl <

hoof

dmen

u> ‘n

ieuw

s’ ‘f

otob

oek’

‘site

Hans Cohen, commissaris materiaal

zaterdagmorgen 4 mei. Doop C2 Van Amstel

Onze nieuwste C2, van eigen werf. Nellie Kamer stond daar reeds klaar om te dopen. Reikte haar bubbelwater aan Jan en putte het zuiverste doopwater uit het kanaal.Maar eerst kwam Henk die – traditie getrouw – ons duidelijk maakte dat we hier wel terdege met een Zeeheld te maken hebben. De held Van Amstel vocht in 1654 - 1667 mee in de verschillende Engelse oorlogen en dienend onder Michiel de Ruyter voerde hij het commando over ‘de 7 Provinciën’ in de strijd tegen de Zweden (1659). In 1667 zette Van Amstel zich in tegen de Barbarijse zeerovers, die het op de koopvaardij-schepen in het Middellandse zee gebied gemunt hadden.

Vervolgens doopte Nellie Kamer onze nieuwe Van Amstel en roeiden Marit Versteeg en Nelly Kostelijk de boot voor. Mooi gezicht hoor.[zie ook kader pag. 6]

De Zeven Provinciën was een linieschip van de Admiraliteit van de Maze met 80 stukken geschut. Het schip had een lengte van 163 voet, een breedte van 43 voet en een holte van 16,5 voet (NB: 1 Rot-terdamse voet = 28,3 cm). Het schip voerde ruim 2000 m² zeil. De bemanning telde meer dan 420 koppen. Het schip werd gebouwd van 1664-1665 op de oude admiraliteitswerf te Rotterdam. De werf lag aan het Harinck Vliet, een deel van de haven. De admiraliteit hier stond bekend als ‘de Maze’. Kapitein Evert de Lieffde was de laatste commandant op dit schip, dat in 1694 ter sloop verkocht werd.

Page 15: Tromp Magazine 2-2013

Roeigoed | H.J.E. Wenckebachweg 150a | 1096 AR Amsterdam | 020 - 669 36 40 | [email protected]

www.roeigoed.nl

RG_Adv. Filippi 210x297_122012.indd 1 17-12-12 21:28

Page 16: Tromp Magazine 2-2013

WEDSTRIJDEN

St. Annastraat 2-1, 1211 HP Hilversum0800 2222 112 (gratis)