Trendboek 2011 2012

59
SHIFT CONSUMENTENTRENDS 2011-2012

description

Trendboek 2011 - 2012. Consumententrends die in 2011 van invloed gaan zijn op je organisatie

Transcript of Trendboek 2011 2012

Page 1: Trendboek 2011  2012

SHIFT

CONSUMENTENTRENDS 2011-2012

Page 2: Trendboek 2011  2012

IK WIJ

KLANT

LANGE TERMIJN ONTWIKKELING

GEBRUIKER

SAMENLEVING

BESCHEIDEN

OVERHEID

NATIONAAL, REGIONAAL, LOKAAL

NATIONALISERING

CONTROLE

EENVOUD

OPEN SOURCE

SPAREN

AANDEELHOUDER

KORTE TERMIJN WINST

EIGENAAR

INDIVIDU

MEGALOMAAN

MARKT

GLOBAAL

PRIVATISERING

DEREGULERING

COMPLEXITEIT

GESLOTEN CIRCUIT

BELEGGING

ZEITGEIST

Page 3: Trendboek 2011  2012

IK WIJ

ZEITGEIST

STABIEL

TRADITIE

BETROUWAAR

OUD & VERTROUWD

VEILIG

VERANDERING

WELZIJN

NETWERKEND

DUURZAAM

VISIE

IDEALEN

VRIJHEID

CONTROLE

Page 4: Trendboek 2011  2012

IK WIJ

ZEITGEISTVRIJHEID

CONTROLE

Page 5: Trendboek 2011  2012

THEMA 2011 SHIFT

Macht verschuift en versplintert. Internet zorgde er jaren geleden voor dat de consument, en niet meer de producent, de touwtjes i n h a n d e n k r e e g . D i e verschuiving vindt nu ook op mondiaal niveau plaats. De staatsschuld van de VS zal in 2012 volgens het IMF gelijk zijn aan het Bruto Nationaal Product. Die schuld is voor het grootste deel in handen van China. Europese overheden staan op de rand van de afgrond of staan onder curatele. De economische macht verschuift naar het Oosten dat de overheid altijd voor een vangnet zorgt, er zijn meerdere mogelijkheden.

De crisis trekt een zware wissel o p o n z e p e n s i o e n p o t . D e vergrijzing en de stijgende kosten van de verzorgingsstaat m a ke n d e o u d e d a g b i j n a onbetaalbaar. In The Giving Pledge beloven miljardairs een groot deel van hun vermogen weg te geven. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de overheid altijd voor een vangnet zorgt, er zijn meerdere mogelijkheden.

Leiders die jarenlang het volk onder de duim hebben weten te houden, vallen om of zijn in een machtstrijd verwikkeld met hun e igen bevo lk ing . Tunes ië ,

Als we het ergens niet mee eens zi jn, verzamelen we gelijkgestemden om ons heen en komen we in actie. Dat ondervond ook Visa toen zij betal ingen probeerden te b lokkeren aan W iki leaks. Hackers van over de hele wereld legden de site plat.

Page 6: Trendboek 2011  2012

THEMA 2011 SHIFT

Bedrijven wisten ons gedrag te voorspellen op basis van de kennis die z e h a d d e n o p g e b o u wd i n h u n databases. De Facebooks en Googles van deze wereld weten vele malen meer van ons dan ooit te vangen is in de database van een organisatie. Bovendien stellen deze bedrijven hun kennis ook nog eens ter beschikking aan ons. Kennis is in deze tijd niet meer gelijk aan macht.

Bij ‘The people powered phone carrier’ GifGaff staat niet het management of de aandeelhouder, maar de gebruiker centraal. De macht van klassieke autoriteiten vervaagt en nieuwe machtsvormen dienen zich aan.

Page 7: Trendboek 2011  2012

CONNECTMensen zijn sociale wezens. We hebben elkaar nodig en voor velen was een sociaal netwerk noodzaak om te kunnen bestaan. Dit sociale netwerk was tevens je financiële vangnet en je oudedagsvoorziening. Met het groeien van de welvaart is de onderlinge afhankelijkheid minder geworden. De noodzaak van een sociaal netwerk om te overleven is daarmee grotendeels verdwenen.

Rond 1995 werd het internet bekend onder het grote publiek. Daarmee kreeg verbondenheid een hele nieuwe dimensie. Verbondenheid zorgde voor een oneindige bron aan kennis en inspiratie. Nu 15 jaar later is vrijwel iedereen wel direct of indirect betrokken bij een (virtueel) sociaal netwerk. Ook senioren kijken naar klantreviews als ze een hotel boeken.

Die virtuele verbondenheid zorgt voor een SHIFT van macht van producent naar consument. Op sommige gebieden nemen netwerken primaire functies of processen van bedrijven over. Wikipedia heeft de encyclopedie al lang doen vergeten en Twitter maakt dat de journalistiek de functie van nieuwsbron heeft veloren.

De kredietcrisis heeft ons geleerd dat veel zekerheden helemaal niet zo zeker zijn. Banken kunnen omvallen en de overheid staat niet garant voor je oude dag. Misschien zijn we helemaal niet zo onafhankelijk van onze fysieke omgeving. En eigenlijk is dat persoonlijke contact ook wel fijn. We nemen samen verantwoordelijkheid voor onze eigen buurt.

Bob

van

Lee

uwen

& R

ando

lph

Cla

us

Page 8: Trendboek 2011  2012

In The Peoples Supermarket werken klanten zelf mee. Daarvoor krijgen ze korting op producten en een buurt die

betrokken is bij de eigen omgeving.

Page 9: Trendboek 2011  2012

Warner Bros. biedt de dienstverlening aan daar waar de doelgroep is, op Facebook. De kracht van de crowd wordt benut voor de verspreiding.

Page 10: Trendboek 2011  2012

Verzekeraar FBTO laat klanten meebeslissen over klachten,

uitkeringen en productontwikkeling.

Page 11: Trendboek 2011  2012

OPENNiets is onvindbaar. Zelfs als we een bom willen maken kunnen we dat eenvoudig vinden m.b.v. het internet. Dit plaatst het spreekwoord “Kennis is macht” in een heel ander daglicht. Kennis is geen macht meer, want informatie is absoluut en toegankelijk voor iedereen. Het delen van kennis lijkt meer op te leveren dan het bewaken ervan.

Reclame verliest aan impact nu mensen toegang hebben tot de ervaringen van gebruikers. Consumenten kijken voorbij de buitenkant, recht in het hart van je onderneming. Dat is omgekeerd ook zo. Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, heeft een organisatie al een aardig beeld van je gekregen door je online aanwezigheid.

Mensen zijn bereid veel van zich te laten zien. Op Facebook laten we zien wat we leuk vinden en met diensten als Foursquare laten we zien waar we zijn en wat we doen. Bedrijven die onze data verzamelen, geven deze ook weer terug aan de gemeenschap. Zo zal de NS al haar reisinformatie vrijgeven zodat ontwikkelaars daar diensten op kunnen baseren.

Transparantie brengt ons veel goeds, maar geeft ook nieuwe uitdagingen. Privacy zoals we die 30 jaar geleden kenden bestaat niet meer. We zien dat ook niet meer zo strikt, maar juist in deze open wereld zal het steeds belangrijker worden het individu te beschermen tegen mensen die kwaad willen.

Bob

van

Lee

uwen

& R

ando

lph

Cla

us

Page 12: Trendboek 2011  2012

Toen we dachten dat transparantie niet veel verder kon gaan, begon Wikileaks een nieuw hoofdstuk.

Page 13: Trendboek 2011  2012

Google betreedt de markt voor productvergelijkingen. Wie is er meer betrouwbaar Google of Independer?

Page 14: Trendboek 2011  2012

Een supermarkt verzamelt data van jouw koopgedrag en geeft singles op

basis daarvan dating advies.

Page 15: Trendboek 2011  2012

Patiënten delen informatie over hun ziekte op PatientsLikeMe en

democratiseren daarmee de medische wetenschap.

Page 16: Trendboek 2011  2012

CONTRAEen vrijheid voor de een kan een beperking voor de ander betekenen. Met het transparanter worden van de wereld, zijn ook de tegenstellingen zichtbaarder. Gesteund door gelijkgezinden laaien er onrusten op in landen waar de bevolking zich lange tijd onderdrukt heeft gevoeld.

De Nederlandse politiek is gegijzeld door populisme. Vrijheid van meningsuiting interpreteren we niet meer als: “ik mag zeggen wat ik wil”, maar steeds meer als: ”ik moet zeggen wat ik vind”. Mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de grote politieke middenpartijen en kiezen voor een programma dat dichter bij hun specifieke behoefte staat. Als die partijen vrijheden van anderen willen beperken om hun doel te halen, vinden we dat niet zo’n groot probleem.

In de VS timmert de Tea Party aan de weg en verharden de politieke discussies nu de financiële problemen zich daar opstapelen. Wat vroeger in de VS gebruikelijk was, zien we nu ook hier op tv. Bedrijven presenteren zich door keihard de confrontatie aan te gaan met de concurrentie. Nederland, maar eigenlijk de hele wereld, raakt verder weg van de polder.

Page 17: Trendboek 2011  2012

Kansloze Britse jongeren (gevoed door SoMe) ontwrichten de maatschappij die ze in hun ogen in de steek laat.

Page 18: Trendboek 2011  2012

Een politiek tegenstander van Sarah Palin werd neergeschoten na de lancering van deze campagne.

Page 19: Trendboek 2011  2012

Een energiemaatschappij gaat de confrontatie aan door te vertellen dat anderen hoge kosten doorberekenen.

Page 20: Trendboek 2011  2012

ON=OFFMens en technologie versmelten langzaam. Op dit moment zijn we er al grotendeels afhankelijk van, het is verweven met vrijwel elk aspect van ons bestaan. 10 jaar geleden surfte je over het internet op een desktop computer die op een vaste plek stond. Dat concept is inmiddels ouderwets nu we via onze smartphones overal, maar vooral altijd, verbonden kunnen zijn.

De technologie achter het internet raakt op de achtergrond en de gebruikerservaring komt op de voorgrond. Als we in een winkel staan kunnen we direct checken of het product dat we kopen redelijk geprijsd is. Dat het internet van die functionaliteit de voedingsbron is, wordt bijzaak.

Via Geo-tagging kunnen we ook digitale informatie (tekst, video en geluid) achterlaten op fysieke plekken. Een review van een restaurant laat je niet achter op een website, maar op de plek van het restaurant zelf. Maar het gaat verder, want via allerlei apps worden onze zintuigen uitgebreid met de digitale werkelijkheid. Augmented reality zorgt ervoor dat we extra digitale informatie kunnen zien door de camera van onze telefoon, die we met onze eigen ogen niet kunnen waarnemen.

Voor marketeers is het niet meer genoeg om per kanaal een strategie te bedenken. Klanten moeten je organisatie ervaren over de kanalen heen. We staan aan de vooravond van een wereld waarbij convergentie van fysiek en technologie de nieuwe standaard is.

Page 21: Trendboek 2011  2012

Iedereen altijd en overal verbonden via smartphones.

Page 22: Trendboek 2011  2012

Niet multi-, maar cross channel. Klanten bewegen moeiteloos over alle media en kanalen in elke fase van het

klantproces.

Page 23: Trendboek 2011  2012

Mercedes gaat verder waar onze eigen zintuigen stoppen. Night Vision maakt

in het donker kijken eenvoudig.

Page 24: Trendboek 2011  2012

Met Repudo kun je virtuele content op fysieke plekken achterlaten.

Page 25: Trendboek 2011  2012

Sony organiseert een wedstrijd in een computergame. De winnaar krijgt een

carriere als coureur aangeboden.

Page 26: Trendboek 2011  2012

Organen uit een printer; Anthony Atala print een nier tijdens zijn TED

presentatie.

Page 27: Trendboek 2011  2012

EGONOMIEVerbondenheid en transparantie hebben als bijkomend voordeel dat we onszelf ook makkelijk zichtbaar kunnen maken. De wereld ligt aan onze voeten. Als je een talent hebt kan je dat de hele wereld laten zien. Wat klein begint in ‘the long tail’ kan heel groot worden als het in de social media wordt opgepikt.

Wie de kneepjes van ‘Me Casting’ goed beheerst kan eenvoudig een grote groep volgers opbouwen. De grootte en kwaliteit van je netwerk zijn bepalend voor de invloed die je kan uitoefenen. Dat maakt je minder afhankelijk van je plaats op de corporate apenrots. Vergeleken met onze ouders zijn onze kansen enorm.

Het aantal ZZP’ ers in Nederland groeit. Dat komt enerzijds door de crisis waarbij mensen die hun baan zijn verloren, voor zichzelf beginnen. Anderzijds groeit het bewustzijn dat we veel meer ‘empowered’ zijn dan vroeger. Niet je baas bepaalt hoe sterk je kan groeien, maar je eigen talent en inzet.

Organisaties zijn ingericht om grote groepen mensen te kunnen bedienen. In het verleden kon je tevreden zijn met een 7,6 voor je dienstverlening. Nu heeft elke individu een stem en laat die horen ook. We nemen geen genoegen meer met massaproducten. Online kunnen we heel makkelijk een aanbieding vinden die beter past bij onze behoeften.

Page 28: Trendboek 2011  2012

‘The Museum of Me’ van Intel exposeert je leven op basis van je

facebook activiteit.

Page 29: Trendboek 2011  2012

Klout en PeerIndex berekenen je online invloed. Narcisme of de nieuwe

apenrots?

Page 30: Trendboek 2011  2012

Appstores bieden ontwikkelaars een markt voor ‘nieuwe’ ambachten en de

mogelijkheid ZZP’er te worden.

Page 31: Trendboek 2011  2012

ZIGGO laat je hun homepage volledig naar je eigen hand zetten.

Page 32: Trendboek 2011  2012

Als je 20 jaar geleden met een computer wilde werken, moest je daar een opleiding of in ieder geval een cursus voor volgen. Ook je Nokia 3310 had nog een flinke handleiding, terwijl je huidige toestel, dat vele malen intelligenter is, die niet meer heeft. Apparaten worden in deze tijd zo ontwikkeld dat de bediening volledig intuïtief is. Het onder de knie krijgen van nieuwe toepassingen en producten vraagt minder geduld. We hebben een gebrek aan tijd en lange leercurves accepteren we steeds minder. Andersom beginnen producten ook ons ‘onder de knie te krijgen’. Ze analyseren en interpreteren ons gedrag. Bepaalde applicaties voor de iPad leren welk nieuws we interessant vinden en bieden informatie aan, die aan onze individuele behoefte voldoet. Auto’s monitoren ons gedrag tijdens het rijden en stellen een rustpauze voor zodra onze aandacht verslapt. Onze smartphones zijn gepromoveerd tot ‘personal assistant’ en door de cloud hebben we alles altijd bij de hand, device onafhankelijk. Om inzicht en overzicht te houden worden tools ontwikkeld, waarmee we grip krijgen op onze financiële huishouding. Geld hebben we genoeg, tijd helaas niet. Elke aanbieder die ons helpt tijd te winnen, krijgt van ons de aandacht. Als je van een consument veel input verlangt, zorg er dan voor dat je er veel tegenover stelt.

UX

Page 33: Trendboek 2011  2012

Dropbox slaat je bestanden op in de cloud zodat je er altijd en overal bij kunt, onafhankelijk welk device je

gebruikt.

Page 34: Trendboek 2011  2012

Microsoft Kinect herkent jou en je bewegingen. Een controller, muis of

toetsenbord is niet meer nodig.

Page 35: Trendboek 2011  2012

‘Push’ stuurt gebruikers actief relevante informatie in plaats van dat

de gebruiker ernaar op zoek moet.

Page 37: Trendboek 2011  2012

REDUCTDe diepste recessie sinds de dertiger jaren en de hoge grondstofprijzen van vlak voor de financiële crisis hebben het bewustzijn versterkt, dat er iets moet veranderen in de wijze waarop we met z’n allen omgaan met afval, consumptieve bestedingen en met onze omgeving.

Producten die voor de ene persoon nutteloos zijn geworden kunnen voor een ander nog een hele tijd meegaan. Het ‘dumpster diven’ slaat over vanuit Amerika naar de Nederlandse grote steden. Overtollige voedingswaren van restaurants en supermarkten worden ’s nachts uit de afvalcontainers gehaald. Je zou verwachten dat dit gebeurt door zwervers, maar het is eerder de idealistische voorhoede die heeft ontdekt dat er nog steeds een hoop overvloed is in de wereld.

Recycling, ruilen en consuminderen evolueren daarmee tot nieuwe standaarden. Gebruik van goederen wordt belangrijker dan het bezit ervan. Status ontlenen we eerder aan de positie die we in een netwerk innemen dan aan de materiële zaken die we bezitten. 

De coöperatie als organisatievorm krijgt nieuwe aandacht in deze tijd. Angelsaksische bedrijven maken een draai van korte termijn winst naar Life Time Value. Niet het binnenhalen van nieuwe klanten, maar inzetten op een lange wederzijdse klantrelatie krijgt vaker prioriteit.

Willen we de jeugd van nu niet opschepen met de problemen die deze generatie heeft veroorzaakt, dan zullen we nu een pas op de plaats moeten maken opdat onze kinderen door kunnen leven op een schone aarde waar people, planet en profit met elkaar in balans zijn.

Page 38: Trendboek 2011  2012

Gebruik boven bezit: BMW verhuurt haar modellen per uur.

Page 39: Trendboek 2011  2012

In plaats van een volledig boek, koop je alleen de hoofdstukken die je nodig

hebt.

Page 40: Trendboek 2011  2012

Delta Airlines: “Building a better airline, not just a bigger one”.

Page 41: Trendboek 2011  2012

HERKENDDe digitale revolutie heeft een aantal ontwikkelingen enorm versneld. De wereld is volledig toegankelijk met één klik van de muis. Niet iedereen kan die ontwikkeling bijhouden. Digital natives weten tegenwoordig beter hoe de hazen lopen dan een gemiddelde 55- jarige. De wereld is groot, maar wat de meeste impact maakt op ons dagelijkse leven gebeurt in onze directe omgeving. We zijn ons er meer van bewust dat die directe- of lokale omgeving van belang is.

De laatste jaren is gebleken dat veel zaken die we als vanzelfsprekend hebben beschouwd, helemaal niet zo vanzelfsprekend bleken te zijn. Waar veel onzekerheden zijn, zoekt de consument juist naar zekerheden en herkenning. Mensen willen weer terug naar een Nederland dat ze kennen. Vreemde invloeden voelen dan als bedreigend. Veel van wat we uit onze jeugd kennen vinden we daarom ook charmant. We dragen die nostalgie graag over aan onze kinderen.

Organisaties hebben hun rendement tijdens de crisis zien dalen. Dat zorgt ervoor dat er niet veel middelen overblijven om risico’s te nemen of te innoveren. Een mogelijkheid is om dan op safe te spelen en terug te vallen op successen uit het verleden. Sinds 1870 klinkt opeens weer cool!

Technologie zorgt ervoor dat we de lokale wereld ook eenvoudig om onszelf heen kunnen organiseren. Via Facebook staan we altijd en overal in contact met ons sociale netwerk. Via Location Based Services (LBS) worden we virtueel op de hoogte gehouden met advies op fysieke plekken. De wereld is misschien niet maakbaar, onze eigen omgeving in toenemende mate wél.

Page 42: Trendboek 2011  2012

The New York Times publiceert een artikel over jongeren die uit

Manhattan terugtrekken naar hun geboortegrond.

Page 43: Trendboek 2011  2012

Series waarmee generatie X is opgegroeid worden aan de jongste generatie opnieuw voorgeschoteld.

Page 44: Trendboek 2011  2012

De Friesland Bank richt zich met haar hypotheekaanbod op de lokale

woningmarkt.

Page 45: Trendboek 2011  2012

BMW brengt de kleur Dakargeel van de oerversie van de M3 opnieuw uit

voor de meest recente versie.

Page 46: Trendboek 2011  2012

OPRECHTYoutube steekt als medium de televisie als kanaal naar de kroon. De filmpjes die we op Youtube bekijken zijn, in tegenstelling tot wat we op tv bekijken, veelal niet geregisseerd. Het is de rauwe werkelijkheid. Het is zelfs onze dagelijkse werkelijkheid. De opkomst van allerlei ‘reality’ media bewijst dat die werkelijkheid vaak interessanter is dan het sprookje.

We worden vele honderden keren per dag geconfronteerd met reclameboodschappen. De consument is met behulp van de ‘crowd’ in staat haarfijn onderscheid te maken tussen wat echt is en wat nep. Mensen vertrouwen in eerste instantie op hun familie, vervolgens op gebruikersreviews en daarna pas op adviseurs of reclamecampagnes van organisaties. De waarheid (of is het de werkelijkheid) ligt voor het oprapen waardoor PR- en reclame aan impact verliezen.

De consument heeft het vertrouwen verloren in grote bedrijven die wél roepen dat de klant centraal staat, maar er niet naar handelen. Ondernemers die iets uit passie creëren hebben onze sympathie. Dat dit niet is voorbehouden aan kleine startende ondernemers bewijst Zappos, een bedrijf dat zijn bestaansrecht en cultuur heeft gekoppeld aan klant-, medewerker- en leverancierstevredenheid en hier heel succesvol in is.

‘Practice what you preach’ als mantra voor de huidige tijdgeest!

Page 47: Trendboek 2011  2012

Geen acteurs, maar ‘gewone’ burgers trekken hoge kijkcijfers met oa “Oh oh

Cherso”.

Page 48: Trendboek 2011  2012

ING gebruikt mensen in hun billboardcampagne in Italië.

Page 49: Trendboek 2011  2012

BMW herintroduceerde de Mini en bleef het uiterlijk en met name de

merkwaarden trouw.

Page 50: Trendboek 2011  2012

ZAPPOS koppelt de propositie aan interne cultuurwaarden en laat de cultuur ook het aanbod bepalen.

Page 51: Trendboek 2011  2012

MASLOWEen gezonde geest in een gezond lichaam. De oude Grieken en Romeinen wisten hier al raad mee. In de jaren van grote economische groei hebben we met name het vergaren van materiële welvaart als doel op zich nagestreefd. Nu het met dat welvaartsniveau wel goed zit, geven we steeds meer aandacht aan geestelijk welzijn. Niet perse een verticale carrièreladder, maar een gezonde balans tussen werk en privé is belangrijk voor de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt.

De gevolgen van de vergrijzing worden zichtbaar en de aandacht voor langer zelfstandig leven neemt toe. Dit geldt niet alleen voor de 'Boomers' maar ook voor jongeren. We willen eeuwig jong blijven. Sportscholen en wellnesscentra schieten als paddestoelen uit de grond. We zijn ons meer dan ooit bewust van wat we allemaal binnenkrijgen via onze voeding. Biologisch voedsel heeft jaren op de onderste schappen van de supermarkt gelegen maar belandt nu met grote regelmaat in de boodschappenmandjes.

Op een hoger abstractieniveau zien we dat 'Goed doen voor een ander’ hernieuwde aandacht krijgt. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking bij initiatieven als The Giving Pledge. Soms is genoeg ook écht genoeg en klimmen we een treetje hoger in de behoeftenpyramide van Maslow.

Page 52: Trendboek 2011  2012

Met de Podtime kun je op je werk een powernap doen om er daarna weer vol

tegenaan te kunnen gaan.

Page 53: Trendboek 2011  2012

Philantroper maakt filantropie toegankelijk met het verzamelen van

1 dollar giften.

Page 54: Trendboek 2011  2012

Deze Minibar in de Morgans Hotel Groep focust op mentale voeding met

inspiratie, intellect en ideeën.

Page 55: Trendboek 2011  2012

gameDe Baby Boomers is opgegroeid in een t i jd waarin media uitsluitend éénrichtingsverkeer waren. Latere generaties zijn veel meer gewend aan interactie als gevolg van de opkomst van video games en het internet. In de jaren 90 beschreven al diverse auteurs over “the experience society” en “experience economy”. Een organisatie zou niet louter een product moeten voortbrengen, maar ook de ervaring moeten managen. Een herinnering bij een klant wordt belangrijker dan het bezit van een product.

De beleveniseconomy werd door marketeers vertaald in ‘tryvertising’ en ‘sample shopping’. 15 jaar verder krijgt de belevingseconomie een nieuwe impuls. Informatie gaat razendsnel de hele wereld over. De reputatie van een organisatie is gelijk aan de som van klantervaringen die mensen off-, maar zeker ook online met elkaar delen. Het managen van die klantervaring krijgt daardoor een nieuwe dimensie.

De mogelijkheden in dit mobiele tijdperk zijn veel uitgebreider. Spelenderwijs scherpen we onze competenties aan nu E-learning wordt verpakt in een Xbpox360 game. Gaming is niet meer voorbehouden aan de gamer maar helpt invulling te geven aan het beeld van je organisatie. ‘Gamification’ en ‘Service design‘ zijn daarin nieuwe tools die je als organisatie helpen de aandacht vast te houden en die klantervaring te beinvloeden.

PREVIEW 2012-2013

Page 56: Trendboek 2011  2012

Fora die de Jihad nastreven maken gebruik van reputatiepunten om de leden

meer te betrekken bij de groepering.PREVIEW

2012-2013

Page 57: Trendboek 2011  2012

LinkedIn gebruikt een simpele en effectieve scoremeter om gebruikers hun

profiel volledig te laten invullen.

PREVIEW 2012-2013

Page 58: Trendboek 2011  2012

Toyota simuleert een glas water op je smartphone. Hoe minder water je morst,

hoe zuiniger je rijdt.

PREVIEW

2012-2013

Page 59: Trendboek 2011  2012

Nike+ gebruikt benchmark informatie en beloningen om de gebruikers te

motiveren door te zetten.

PREVIEW

2012-2013