Transcom-Info februari 2014

24
I N FO 02 / 2014 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X Februari 2014

description

 

Transcript of Transcom-Info februari 2014

Page 1: Transcom-Info februari 2014

INF

O02

/ 2

014

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Febr

uari

201

4

Page 2: Transcom-Info februari 2014

I n t e r s e c t o r a a l Van solidariteit word je beter p. 4

M o b i l i t e i tActies Belgocontrol tegen plannen

Europese commissie. p. 6

V e r v o e r o v e r d e w e gNieuwe vrachtwagens voor chauffeursopleidingen

Geslaagde nieuwjaarsreceptie p. 8

D i a m a n tNieuwjaarstoespraak Myriam Dillen p. 10

T e l e c o mNancy Fonteyn opvolgster

Ferdinand Borgez p. 13

P o s tWaar geen wind waait, is het stil.

Vakbondspremie 2013 p. 14

W a t e rACV-Transcom steunt Portugese

havencollega’s p. 17

S p o o r w e g e nOok in Nederland opgesplitst spoorbedrijf

geen succes!

Nieuws uit de NPsC

Toekomst spoorwerknemers in Europa p. 18

I n t e r s e c t o r a a lAnders-actieven

In memoriam

ACV-Transcom via sociale netwerken p. 22

I n h o u d

Page 3: Transcom-Info februari 2014

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

Van solidariteit word je beter

Wat lijkt jou de beste keuze: meer winst voor sommi-gen of meer welvaart en welzijn voor iedereen? Het antwoord ligt voor de hand en dus is ook de keuze van het ACV duidelijk: ‘Van solidariteit word je beter’. We leggen de nadruk op een sociale en solidaire samen-leving en zetten ons af van een wereld waarin iedereen aan zichzelf denkt. Dit doen we aan de hand van de mini-campagne. Want de mini-mode is helemaal terug. Met de verkiezingen in het vooruitzicht schreeuwen de politieke partijen om ter luidst. De rechtervleugel spreekt over mini-jobs, mini-koopkracht, mini-overheid en mini-sociale zekerheid. Maxi bestaat alleen nog voor de grote ver-mogens en de hoogste inkomens, voor de toplonen en de gouden handdrukken. De vraag die we ons daarbij stellen is: ‘Wie wordt daar nu beter van?’.Dat het ook anders kan, bewijst het ACV: we trekken voluit de kaart van de solidariteit. Solidariteit betekent een eerlijk herverdeling van de rijkdom in ons land, zonder dat slechts een deel van de maatschappij daar-van profiteert. Zo kan iedereen rekenen op goed on-derwijs en genieten werknemers van gelijke bescher-ming en gelijke rechten. Ook wie pech heeft om ziek te worden of zijn job te verliezen, moet recht hebben op een inkomen. In een artikel op de intersectorale pagina’s van dit magazine, vind je meer info over de mini-campag-ne. De ruggengraat van de campagne is de website www.miniisback.be. Op deze website vind je mini-affi-ches en kan je zelf een gepersonaliseerde mini-affiche maken. Je kan er ook testen hoe solidair je zelf bent, door de mini-test in te vullen. Heb je zin om deel te nemen aan mini-activiteiten? Check de kalender om de activiteiten in je buurt te ontdekken. Deze actie vindt uiteraard niet toevallig plaats in aan-loop van de verkiezingen. We willen wijzen op de anti-solidaire aanpak die vaak schuil gaat achter sloga-neske standpunten van een aantal politieke partijen. Laat je in de aanloop van de verkiezingen dus niet misleiden en denk vooral aan wat het meeste oplevert: een samenleving die in evenwicht is of waar het ieder-een voor zich is en we niet naar elkaar omkijken. Onze keuze is alvast gemaakt.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

Febr

uari

201

4

Page 4: Transcom-Info februari 2014

De mini-mode is helemaal terug. Minigolf en minirokjes kenden we al langer, maar de laatste tijd doen ook mini-jobs, mini-koopkracht, mini-overheid en mini-sociale zekerheid hun intrede. Daarom lanceert het ACV een mini-campagne met als ruggengraat de website www.miniisback.be.

Stel je de volgende situatie voor: je bent bij vrienden of fa-milie en hoort de zin “Wie wil werken, vindt wel werk” pas-seren. Iedereen knikt instemmend, want dat klopt. Of toch niet? Heeft er wel eens iemand grondig over nagedacht?

Als we de vacatures voor studentenjobs en deeltijds leren buiten beschouwing laten, dan ontving de VDAB in novem-ber 2013 minder dan 20 000 vacatures (19 457). Dit is op-vallend meer dan het jaar voordien. Tegelijk telde de VDAB in november 225 436 werkzoekenden in Vlaanderen. Met andere woorden zijn er 8,7 vacatures voor 100 werkzoeken-den. Gemakkelijkheidshalve gaan we er van uit dat er bij de vacatures geen dubbeltellingen zijn en dat er geen fake vacatures tussen zitten. En waarbij we de werkzoekenden in Brussel nog buiten beschouwing laten, want daar zit de verhouding nog slechter.

Interessant weetje, en je vindt er meer op de website www.miniisback.be. Deze website vormt de basis voor de mini-campagne van het ACV. In het onderdeel ‘mini-toogpraat’ vind je nog andere weerleggingen. Zo zien we dat de werk-gevers de loonkloof zwaar overschatten en dat de over-

heidsefficiëntie van België beter is dan die van Duitsland.

Op de website vind je nog heel wat andere informatie, zowel ludiek als serieus. Je kan de mini-test doen en testen hoe solidair je zelf bent. Aan de hand van 11 vragen kom je te weten welk type persoon je bent: zacht of graniet? Zacht of een totaalpakker? We zijn benieuwd.

Een campagne kan niet zonder affiches, dus staan op de website mini-affiches over mini-overheid, mini-zorg, mini-koopkracht en mini-jobs. Het leuke aan de website is dat je een gepersonaliseerde affiche kan maken. Via een han-dige tool kan je zelf een affiche maken, die je dan kan af-drukken en ophangen op het bedrijf of digitaal versturen.

I n t e r s e c t o r a a l

V a n s o l i d a r i t e i t w o r d j e b e t e r

Page 5: Transcom-Info februari 2014

5

De collega’s van de luchthaven gaven alvast het goede voorbeeld. Je kan ook een e-card versturen naar collega’s, vrienden of familie. Keuze genoeg!

Om de lijst compleet te maken vind je op de website ook nog een gedeelte ‘actua’. Daarin verschijnen regelma-tige nieuwe interviews, getuigenissen en artikels rond solidariteit. In de ka-lender tenslotte zie je waar je terecht kan voor debatavonden, acties en info-momenten in heel Vlaanderen.

Neem dus zeker eens een kijkje op www.miniisback.be en doe de mini-test, maak een mini-affiche en bezoek een mini-evenement. En onthou: “van solidariteit word je beter”

Page 6: Transcom-Info februari 2014

ACV-Transcom heeft samen met andere luchtverkeerslei-ders uit heel Europa op 29 januari actie gevoerd. Daar-mee protesteerden ze tegen de geplande besparingen en de verdere liberalisering van het luchtruim. Als gevolg van de actie heeft het Europees Parlement haar plannen licht gewijzigd.

Er zakten heel wat luchtverkeersleiders af naar het Luxem-burgplein in Brussel. Voor het Europees Parlement kregen personeelsleden van Belgocontrol steun van delegaties uit Malta, Spanje, Ierland, Polen, Duitsland, Kroatië, Slovenië en Roemenië. De luchtverkeersleiders bij Belgocontrol, het overheidsbe-drijf dat ons luchtverkeer regelt, hielden stiptheidsacties die weinig hinder veroorzaakten op de luchthaven van Za-ventem.

M o b i l i t e i t

A c t i e s B e l g o c o n t r o l t e g e n p l a n n e n

E u r o p e s e C o m m i s s i e

Algemeen Sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts geeft tekst en uitleg aan de aanwezige pers

Page 7: Transcom-Info februari 2014

7

‘Sinds 2012 moet Belgocontrol samen met buitenlandse tegenhangers jaarlijks 3,5 procent besparen’, verduide-lijkt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. ‘De volgende 5 jaar zouden we nog eens 13,5 % moeten besparen. Dat is on-realistisch. Europa gaat ons dwingen om te besparen op ondersteunende diensten, zoals meteodiensten, vorming en opleiding, de technici, ingenieurs en informatiediensten. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid van het luchtverkeer boven Europa. Onbezonnen besparingen brengen de belangrijkste taak van de luchtverkeersleiders in het gedrang: de veiligheid van het luchtverkeer garan-deren.’

De Europese Commissie heeft de liberalisering van het luchtruim intussen goedgekeurd. De luchtverkeersdien-sten mogen wel zelf ondersteunende diensten blijven in-richten.

Page 8: Transcom-Info februari 2014

V e r v o e r o v e r d e w e g

N i e u w e v r a c h t w a -g e n s v o o r c h a u f -f e u r s o p l e i d i n g e n

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL), overle-gorgaan tussen werkgevers- en werknemersorganisa-ties uit de sector (waaronder ACV-Transcom) nam op 27 januari 29 nieuwe MAN Euro 6-opleidingsvoertuigen in ontvangst. Het gaat om 15 trekkers en 14 vrachtwagens, die van dubbele bediening en vier bijkomende zitplaatsen werden voorzien.

De sector Transport en Logistiek werkt al sinds 1975 samen met de opleidingspartners VDAB, FOREM en Bruxelles Forma-tion en stelt sinds 1991 eveneens voertuigen ter beschikking van verschillende scholen die een opleiding vrachtwagenchauffeur aanbieden. Deze opleidingen resulteren in het behalen van het rijbewijs CE en de vakbekwaamheid. De leerlingen die deze op-leiding afmaken, kunnen meer dan alleen maar met de vracht-wagen rijden. Ze volgen immers ook lessen beroepseconomie, aardrijkskunde en leren ook vreemde talen spreken. In de op-leiding rond de vakbekwaamheid zit ook een luik eco-driving. Op deze manier probeert men iets te doen aan het permanente tekort aan vrachtwagenchauffeurs. De bedoeling is dat wie met deze trucks een opleiding volgt, na die opleiding meteen aan de slag kan met één van de trucks uit de vloot van een vervoerder. Vandaar dat er veel belang gehecht wordt aan opleidingen met moderne trucks, die alle hedendaagse technologie aan boord hebben.

Werken met lastenboeken

De Technische commissie van SFTL, waarin ook ACV-Trans-com vertegenwoordigd is, werkt bij de aankoop van nieuwe trucks altijd met een lastenboek. Wie het best beantwoordt aan de specifieke eisen die voor een lesvoertuig gesteld worden, haalt logischerwijze het order binnen. Desondanks wordt toe-gezien op de diversiteit van het wagenpark. Wie opleiding volgt, moet van zoveel mogelijk verschillende opties kunnen gebruik maken. Er werd tevens gekozen voor het Comfort Super onderhouds-contract met een looptijd van 8 jaar. Op deze manier is er een zekerheid van zorgeloze kilometers gedurende de hele duur dat de vrachtwagens als lesvoertuigen actief blijven, want dit contract dekt alle onderhoud en herstellingen en dat niet al-leen voor de trucks, maar ook voor de opleggers en aanhan-gers.

Uithangbord op wielen

Het SFTL neemt zijn sectorondersteunende rol ernstig. Vandaar dat het potentiële chauffeurs al heel erg vroeg tracht te werven. Het doet dat onder meer met de ‘Star Truck’ waarmee men in scholen langsgaat om leerlingen kennis te laten maken met het beroep van vrachtwagen-chauffeur. Tevens wordt sinds kort nog een stap verder ge-gaan in de wervende taak, aangezien op alle vrachtwagens voortaan overduidelijk verwezen wordt naar de site www.vrachtwagenchauffeur.be, waar geïnteresseerden alle de-tails over de opleidingen kunnen vinden.

Page 9: Transcom-Info februari 2014

9

Bewuste keuze voor milieu

Omdat het SFTL als vertegenwoordi-ger van de sector ook een voorbeeld-functie te vervullen heeft, maakt het met het opteren voor de Euro 6 moto-ren ook een bewuste keuze voor een milieuvriendelijke oplossing. Ook als het gaat om de combinatie van eco-nomie en ecologie. Bovendien blijven deze voertuigen tegenwoordig 8 jaar in gebruik, zodat een keuze vandaag ook binnen 8 jaar nog gevolgen heeft voor het milieu. Dat het SFTL voortaan 8 jaar met zijn opleidingstrucks rijdt in plaats van 6 jaar vroeger, heeft alles te maken met de hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid van een moderne truck. Een truck van 8 jaar oud was vroeger voorbijgestreefd en versleten. Tegenwoordig zijn ze nog zeer gegeerd op de markt.

Onze huidige actievrachtwagen, zelf een voormalige lesvrachtwagen die reeds meer dan twintig jaar dienst doet, is dringend aan vervanging toe. Het besluit werd genomen om te-rug een voertuig van het STFL aan te schaffen. Na de noodzakelijk aan-passingswerken hopen we met deze vrachtwagen weer een aantal jaren een stevig uithangbord voor onze sec-toren in handen te hebben, alsook de nodige ondersteuning te kunnen geven voor andere geplande ACV-acties.

Geslaagde nieuwjaarsreceptie Transcom Vervoer West-Vlaanderen

Op 18 januari organiseerde Telecom Vervoer haar nieuwjaarsreceptie. Een geslaagde en gesmaakte editie, met dank aan Jony Impens, militant bij Transwest en zijn echtgenote Marleen Velghe! Minister Hilde Crevits kwam er de militanten toespreken. Ze gaf een boeiende uiteenzetting over haar bevoegdheden i.v.m. mobiliteit en openbare werken

Page 10: Transcom-Info februari 2014

N i e u w j a a r s - t o e s p r a a k

M y r i a m D i l l e n

D i a m a n t

Op 30 januari hielden de Rijksverlofkas voor de Diamantnij-verheid (RVD) en de Fondsen Diamant een nieuwjaarsrecep-tie. Hierna volgt de toespraak van Myriam Dillen, Voorzitter van de RVD.

Geachte Genodigden,Dames en Heren,

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie van de RVD en de Fondsen Diamant.In naam van de leden van de RvB en mezelf wensen we u allen een schitterend, gelukkig en succesvol 2014 toe !

Het feestgedruis van oud naar nieuw is ondertussen reeds enkele weken geleden, en de dagdagelijkse activiteiten zijn hervat. De nieuwe uitdagingen voor 2014 lonken en ook deze keer willen we het beste van onszelf geven om ze ten bate van de diamantsector aan te gaan. En ja, we weten dat het geen sinecure zal zijn.

Even terugblikken naar de resultaten van het voorbije jaar lijkt ons evident om vanaf nu verder te kijken naar de toekomst die vandaag voor ons ligt.

In de lente van vorig jaar hebben we samen hard onderhandeld en overlegd over onder meer ‘werkbaar werk’ om de mensen langer aan het werk te houden. Er gaat bijna geen dag voor-bij of we worden door de media geconfronteerd met debat-

ten, opinies en argumenten over dit thema. Dit in de praktijk laten werken is een hele klus. Zowel de werkgevers- als de werknemersorganisaties hebben hierin een belangrijke stap gezet. De werknemers van +56-jaar worden op een werkbare manier aangespoord aan de slag te blijven. De 4 extra vakan-tiedagen en de optrekking van het percentage voor het aan-vullend pensioen zijn hiervan het bewijs. We zullen dit initiatief in de loop van dit jaar evalueren en grondig bespreken of de verderzetting een meerwaarde betekent en indien nodig een bijsturing te doen.

In het Fonds voor de Diamantnijverheid hebben we samen met de partners opnieuw een succesvolle basiscursus voor diamantslijpen georganiseerd en afgerond. Met dank aan de werkgevers die zich kandidaat hadden gesteld om te partici-peren en één of meerdere cursisten hebben aangeworven. Nieuwe mensen zijn zeer zeker nodig in onze nijverheid en dankzij ondermeer dit project wordt hiertoe bijgedragen.

Initiatieven die leiden naar kwaliteitsvolle en duurzame te-werkstelling zijn belangrijk voor de toekomst van onze indu-strie. Graag willen we nu reeds een oproep doen tot verdere samenwerking met de partners zoals VDAB, AWDC, HRD en WTOCD. Ook een oproep naar de handelaars om een groter gedeelte van de vele ruwe diamanten die hier in Antwerpen passeren te laten bewerken in Antwerpen en de Kempen. Er zijn nog voldoende troeven voor handen in ons land, gebruik ze alstublieft.

Toespraak Myriam Dillen, voorzitter Rijksverlofkas voor de Diamantnij-verheid en Algemeen Sectorverantwoordelijke ACV-Transcom Diamant

G. Tielemans, P. De Backer, T. Siemons en W. Van Tolhuyzen

Page 11: Transcom-Info februari 2014

1 1

In de RVD, waar alle tewerkstellingsge-gevens gekend zijn, stellen we vast dat de tewerkstelling op basis van de aan-gegeven lonen eind vorig jaar met 5% zijn toegenomen.De stabiliteit blijft broos en we kunnen nog niet spreken van een volledige ken-tering. Toch blijven we ervan overtuigd dat de diamantnijverheid een groeipo-tentieel heeft. Hier moeten we met z’n allen, met alle actoren in de diamant-sector, aan werken. Dat zal moed en doorzetting vragen. Maar het blijft onze verdomde plicht om hiervoor te gaan, en dit positief aan te pakken. Met pes-simisme, doemdenken of negativisme geraakt men nergens en verliezen we alleen maar veel energie die we veel beter in realiseerbare toekomstgerichte projecten zouden kunnen investeren.

Zo ook zal de eenmaking van het statuut van arbeiders en bedienden nog heel wat aanpassingen vergen, en dienen we regelingen te treffen voor de uitvoering ervan in onze Fondsen en de RVD.Dat dit niet van een leien dakje zal lo-pen staat in de sterren geschreven, toch mag dit ons er niet van weerhouden om met een positieve ingesteldheid de za-ken aan te pakken en beslissingen te nemen.

Dat het niet altijd gemakkelijk is om met veranderingen en aanpassingen om te gaan hebben we de voorbije jaren meer-maals ondervonden. Ook vorig jaar kwa-men de ontslagen bij o.m. de NV HRD Antwerp hard aan. En ook vandaag nog is er twijfel en onzekerheid bij HRD en andere diamantbedrijven. Nochtans vol-gens de gegevens die we zien verschij-nen op de website van AWDC passeert

Raad van Bestuur van de Rijksverlofkas voor de Diamantnijverheid

Genodigen: E. Denckens, voorzitter SBD en beheerder Rijksverlofkas voor de Diamantnij-verheid; M. Hanna, ceo Laurelton; L. Van Cauwenberghe, directeur SBD; H. Gilliams, advo-caat Eubelius; K. Smets, diamantair; Y. Kerremans, directeur WTOCD

Page 12: Transcom-Info februari 2014

globaal 84% van alle ruwe diamant via Antwerpen. Dit zou toch toekomstmo-gelijkheden moeten kunnen bieden.De fondsen in dit huis en de sociale part-ners in het overleg zullen alles doen wat in hun mogelijkheden liggen om kansen en opportuniteiten te creëren. Ook reke-nen we op de beleidsmakers en beleids-organen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Nogmaals, de diamantsector heeft mogelijkheden om gunstig te evo-lueren, maar dan zullen we meer dan in

het verleden het geval was de handen in mekaar moeten slaan.

Het Intern Compensatiefonds Diamant (ICD) heeft vorig jaar beslist om de op-schorting van de 1/3% te verlengen voor 3 jaar. Een belangrijk signaal, een blijk van vertrouwen naar de diamanthandel. De juridische procedures tegen het So-ciaal Plan zijn eindelijk beëindigd en hebben hun beslag gekregen. Zowel het ICD als de Belgische Staat hebben hier-

door rechtszekerheid verworven over het verder bestaan van het Sociaal Plan.

Mag ik hopen dat éénieder ondertussen ervan overtuigd is dat dit hoopvol stemt om met vereende krachten te werken aan een schitterende toekomst voor de diamantindustrie.

Myriam Dillen in gesprek me M. Van Bockstael, Chief Officer PA van AWDC en P. Van der Steen, bestuurder HRD nv

Page 13: Transcom-Info februari 2014

T e l e c o m 1 3

N a n c y F o n t e y n o p v o l g e r

F e r d i n a n d B o r g e z

Nancy Fonteyn volgt Ferdinand Borgez op als Gewestelijk Vrijgestelde voor het District 3 (Brussel en omgeving) bij de belangengroep Telecom.

Wij danken vriend Ferdinand Borgez voor zijn jarenlange in-zet voor de leden van ACV-Transcom. Vanaf 1 september 1991 werkte hij voor Belgacom, destijds de R.T.T. Hij vervulde ver-schillende syndicale mandaten, waaronder Voorzitter van het Vakbondscomité van Leuven en plaatsvervangend lid van het Nationaal Vakbondscomité Telecom. Op 1 januari 1999 werd hij gewestelijk vrijgestelde voor District 2 (provincies Antwer-pen en Limburg) en sinds 1 januari 2003 was hij gewestelijk vrijgestelde voor District 3.

Al dit syndicaal engagement heeft hij steeds met volle overtui-ging en inzet gedaan. In naam van alle leden en zijn collega’s vrijstelden bij ACV-Transcom danken wij Ferdinand voor al deze jaren dat wij van zijn inzet hebben mogen genieten. Wij rekenen erop hem nog veel te mogen ontmoeten en hopen dat hij zijn syndicaal engagement blijft voortgroeien.

Vriend Ferdinand gaf op 3 februari 2014 de fakkel door aan Nancy Fonteyn. Nancy beleeft al veel jaren het syndicaal leven en gaat in volle overgave hierin verder als gewestelijk vrijge-stelde.

Vriendin Nancy begon haar professionele loopbaan binnen de Belgacom-groep bij Proximus, waar zij de meeste jaren als verkozen lid van de Ondernemingsraad ook het secretariaat hiervan waarnam. Toen het filiaal Proximus terug werd geïn-tegreerd in het moederhuis Belgacom, lag het voor de hand dat zij de uitgewerkte Ad Hoc-regeling op zich nam. Sindsdien volgt zij de nationale onderhandelingen in de zogenaamde SOC-werkgroep bij Belgacom. Dit combineerde zij met een administratieve functie is bij ACV-Transcom, zodat zij voltijds vrijgestelde was. Met de aanstelling als gewestelijk vrijge-stelde stapt Nancy over van een meer administratieve func-tie naar een propagandistische functie, een taak die zij in de praktijk al feitelijk invulde.

Wij wensen Nancy een mooie verdere loopbaan toe als ge-westelijk vrijgestelde voor het District 3 bij de belangengroep Telecom.

Nancy Fonteyn bereiken?

Nancy houdt op maandag (van 9-16 uur) een zitdag in de lokalen van ACV-Transcom, Galerij Agora, Grasmarkt 105/40, 1000 Brussel (vierde verdieping) en de andere werkdagen (van 9-16 uur) in het vakbondslokaal van ACV-Transcom (1ste verdieping van de U-Tower) in de Belga-com Towers.

0475 70 63 03 • [email protected]

Ferdinand Borgez

Page 14: Transcom-Info februari 2014

P o s t

W a a r g e e n w i n d w a a i t , i s h e t s t i l

Dat Johnny Thijs bpost heeft verlaten, kan je moeilijk ge-mist hebben. Over de omstandigheden en oorzaken van zijn vertrek is al veel gezegd en geschreven, tot heisa in het parlement toe; het was de waan van de dag. Hoe moet het nu verder? En welke richting gaan we uit?

Wie neemt het roer over?

Bpost is nog steeds op zoek naar een nieuwe baas. Een nieuwe baas, nieuwe wetten. Met andere woorden, welke toekomst gaat bpost tegemoet? Wat is de nieuwe baas van plan met de tewerkstelling van het postpersoneel? Het blijft momenteel een groot vraagteken uit welke hoek de wind zal waaien, daarom wachten we af hoe de zaken ver-der verlopen.

Een kaap te boven

Het is en blijft een goede zaak dat we op 19 december van vorig jaar een protocolakkoord afsloten. Hierdoor verme-den we dat sommige maatregelen van de cao 2012-2013 op 31 december afliepen. Zo verlengden we het verlof vooraf-gaand aan de pensionering en de specifieke halftijdse loop-

baanonderbreking. Het Protocol loopt ten einde op 30 juni 2014, dus voor die datum moet een nieuwe cao tot stand komen.

Over cao gesproken!

In december 2013 gaf het Nationaal Vakbondscomité zijn vertrouwen aan de onderhandelaars om het ontwerp van eisenprogramma te verdedigen en indien mogelijk samen met de andere vakbonden naar de onderhandelingstafel te gaan. We zijn er ondertussen in geslaagd om in gemeen-schappelijk vakbondsfront een eisendossier op te maken en in te dienen bij bpost. Bij het schrijven van dit artikel zijn de besprekingen over de inhoud nog niet gestart, mede we-gens de onbekende koers die het bedrijf zal varen. We gaan tijdens de komende onderhandelingen alvast voor:

• een verhoging van de koopkracht;• het behoud van de tewerkstelling en desbetreffende be-geleidingsmaatregelen;• compensaties voor de flexibiliteit die het personeel aan de dag moet leggen;• werkbaar werk door het verminderen van de werkdruk.

Page 15: Transcom-Info februari 2014

1 5

Ook dient de directie onze eis voor het respect voor de statuten en de reglementering au sérieux te nemen. Het komt namelijk vaak voor dat nieuwe managers, nochtans gescreend op allerlei competenties, zich bij gebrek aan in-teresse en/of kennis niet houden aan interne regels. Het is natuurlijk niet uitgesloten dat ze er gewoon lak aan hebben of, erger nog, dat bpost dit als een troef beschouwt in het selectieproces. Als betrouwbare sociale partner gaan we er van uit dat dit laatste doemdenken is.

Knagende onzekerheid

De onzekerheid knaagt bij de personeelsleden, waardoor ook de motivatie en het vertrouwen in de bedrijfsleiding da-len. Het is dan ook uitermate belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de plannen van de bedrijfsleiding en dat de nieuwe cao tegemoetkomt aan de verwachtingen van het personeel.

De kruik gaat zo lang te water tot ze barst

Het is godgeklaagd dat sommige directeurs en managers continu reorganisaties doorvoeren (veelal voor een habbe-krats in tijdsbesparing) en niet willen inzien dat het perso-neel dit kotsbeu is. Het is ook betreurenswaardig dat bpost de invoering van nieuwe technologieën niet inzet om ar-beidsvoorwaarden te verbeteren en de werklast te verlich-ten. Het besef dat werken bij bpost hierdoor aan aantrek-kingskracht inboet, is blijkbaar nog niet doorgedrongen. We doen dan ook een warme oproep naar de bedrijfsleiding om de gemoederen van het personeel niet op de spits te drijven en het postschip niet in woelige wateren te loodsen. Anders dreigen we af te stevenen op een sociale storm.

Page 16: Transcom-Info februari 2014

V a k b o n d s p r e m i e s 2 0 1 3

Werknemers van bpost die in 2013 lid waren van ACV-Transcom, hebben recht op een vakbondspremie. Om een vakbondspremie te krijgen, moet je een aanvraagformu-lier invullen en dat opsturen naar het gewestelijk secre-tariaat.

Wanneer krijg ik mijn aanvraagformulier? Bpost moet het aanvraagformulier vakbondspremie 2013 ten laatste versturen op 31 maart. Controleer dus de eerste week van april regelmatig je brievenbus. Wat als ik geen aanvraagformulier krijg? Als je begin april nog geen aanvraagformulier voor 2013 hebt ontvangen, neem je zo snel mogelijk contact op met het gewestelijk se-cretariaat van je werkplaats. Ook als je het formulier kwijt-speelt, kan je het gewestelijk secretariaat contacteren.

Wat moet ik met het aanvraagformulier doen? Je stuurt het zo snel mogelijk ingevuld en ondertekend terug naar het gewest waar je werkt. Je moet het formulier ten laatste 1 juli opsturen, maar neem het zeker voor het onzekere en stuur het zo snel mogelijk op

Hoeveel bedraagt mijn vakbondspremie?

Je hebt recht op: indien ten minste volgende jaarlijkse vakbondsbijdrage is betaald

90 euro 148,52 euro 67,50 euro 111,42 euro 45 euro 74,28 euro 22,50 euro 37,14 euro

Wanneer krijg ik het geld? De betaling van deze premies (en van de laattijdige formulieren van de vakbondspremie van het referentiejaar 2012) zullen in de loop van 2014 worden uitbetaald.

De gewestelijke secretariaten

Gewest Oost-Vlaanderen :ACV-Transcom PostPoel 79000 [email protected] 265 44 010472 82 95 97

Gewest West-Vlaanderen :ACV-Transcom PostH. Horriestraat 318800 [email protected] 26 55 270479 23 54 42

Gewest Brussel :ACV-Transcom PostGalerij AgoraGrasmarkt 105 Bus 381000 [email protected] 545 69 740475 86 88 00

Gewest Vlaams-Brabant : ACV-Transcom PostMartelarenlaan 83010 [email protected] 21 94 130476 57 63 37

Gewest Antwerpen : ACV-Transcom PostEntrepotplaats 142000 [email protected] 549 11 290479 96 00 24

Gewest Hasselt : ACV-Transcom PostMgr. Broekxplein 63500 [email protected] 29 08 210473 51 44 92

P o s t

Page 17: Transcom-Info februari 2014

1 7W a t e r

A C V - T r a n s c o m s t e u n t P o r t u g e s e

h a v e n c o l l e g a ’ s

Portugal krijgt financiële hulp van Europa, maar moet in ruil daarvoor hervormingen doorvoeren en zwaar bespa-ren. Een van die verregaande hervormingen is de libera-lisering van de havenarbeid.

ACV-Transcom is begaan met de Portugezen en toonde reeds zijn solidariteit door met een kleine delegatie mee op te stappen in een betoging in Lissabon. Ondanks het pro-test, werd de wet echter gestemd.

In Portugal heeft men echter bij het goedkeuren van een nieuwe wet een jaar de tijd om aanpassingen voor te stel-len. Dat jaar loopt nu op zijn einde en de politiek weigert gesprekken aan te gaan met de lokale vakbonden. Het ETF, waarbij ook onze centrale is aangesloten, riep op solida-riteitsacties te lanceren om de Portugese regering onder druk te zetten.

Dus schoten we in actie. Op 7 januari 2014 verspreidden we een pamflet onder de havenarbeiders, een eerste stap was gezet. Een volgende stap was om via de ambassades over heel Europa de druk te verhogen naar Portugal toe. Dit ging door op 28 januari, waarbij ACV-Transcom  samen met Livia Spera (politiek secretaris van ETF) en het gemeenschap-pelijk vakbondsfront naar de Portugese ambassade trok.

De afgevaardigde van de Portugese ambassade ontving voor ACV-Transcom Steven Verbeek, die een brief over-handigde met enkele eisen. In die brief vanuit het gemeen-schappelijk vakbondsfront en het ETF wordt opgeroepen om volgende stappen te ondernemen:

• De deadline van één jaar te verlengen tot september 2014 en onmiddellijk onderhandelingen met de lokale vakbon-den op te starten.• De 47 havenarbeiders, die door de liberalisatie afgevloei-de zijn onmiddellijk terug in dienst te nemen.• Het stopzetten van een tweede pool van goedkopere niet opgeleide havenarbeiders zolang er onderhandelingen over een nieuwe cao gaande zijn.• Het stopzetten van aanvallen (lees: ontslagen) op mensen die aangesloten zijn bij een vakbond. • Dat de regering in Portugal zo snel mogelijk rond de tafel gaat zitten met SETC (de havenarbeiders vakbond).

ACV-Transcom zal de Portugese collega’s blijven steunen in hun strijd. Zolang er geen veranderingen plaatsvinden zal ACV-Transcom vanuit de schoot van het ETF verdere

acties ondersteunen.

Page 18: Transcom-Info februari 2014

S p o o r w e g e n

O o k i n N e d e r l a n d i s o p g e s p l i t s t s p o o r -

b e d r i j f g e e n s u c c e s

We schreven vorig jaar al in onze visienota aan Paul Magnette dat een geïntegreerd bedrijf voor België een betere oplossing is dan een splitsing. We verwezen naar onze buurlanden, waar stemmen opgingen om de infras-tructuurbeheerder en de operator opnieuw samen te brengen in één bedrijf. In Nederland staat het onderwerp opnieuw hoog op de politieke agenda, nadat de per-soonlijke nota’s van een externe consultant in een krant verschenen.

In 2012 vroeg de Nederlandse Tweede Kamer aan Minister Schultz om een onafhankelijk onderzoek te voeren over de werking van de Nederlandse spoorwegen. De opdracht werd doorgeschoven naar de twee spoorbedrijven.

Tegenstrijdige belangen

De NS en ProRail, respectievelijk de Nederlandse spoor-wegonderneming en de infrastructuurbeheerder, vonden na een gezamenlijke zoektocht Jaap Bierman de meest ge-schikte kandidaat. Bierman woonde al een decennium in het buitenland en had zijn sporen verdiend in het consultancy-bureau Mc Kinsey.Hij rapporteerde rechtstreeks aan de beide directies en was voor de buitenwereld het toonbeeld van de perfecte samen-werking tussen ProRail en de NS.

Allesbehalve perfecte samenwerking!

Maar uit het rapport van Bierman bleek de samenwerking niet zo perfect te zijn. Na negen maanden onderzoek vroeg hij aan zijn opdrachtgevers de toestemming om de strikte scheiding van ProRail en de NS in zijn rapport in vraag te stellen. De NS-directie had geen bezwaar, maar ProRail weigerde categoriek. Ondanks de tegenwerking liet Bierman niet los. Hij stuurde in januari 2014 zijn eigen bevindingen in een ongecensureerde nota naar de beide directies. De nota bleef niet binnenkamers en werd besproken in de Stuur-groep die de Staatssecretaris Wilma Mansveld, nu bevoegd voor het spoor, helpt bij het opstellen van het nieuw spoorbe-leid. Bierman kon er al zijn visie over de Nederlandse spoor-bedrijven etaleren. Zijn conclusie: de treinreiziger is beter af wanneer de NS en ProRail terug samengaan.

Één bedrijf = betere dienstverlening

Volgens Bierman is de effectieve aansturing van het Ne-derlandse spoor grotendeels afhankelijk van de bereidheid van ProRail en de NS om over de eigen belangen heen te stappen en elkaar te helpen. Maar tegenstrijdige prikkels staan echter een vruchtbare samenwerking in de weg. En-kele voorbeelden tonen dit aan:

• ProRail wil het aantal wissels verminderen om de kans op verstoringen te minimaliseren. NS wil juist meer wissels om bij storingen mogelijkheden te krijgen om treinen om te kunnen leiden.

• Een ander twistpunt vloeit voort uit de subsidies. ProRail berekent dat de NS maximaal 15 procent van de kosten van de infrastructuur betaalt. De rest zijn staatssubsidies. Door de lage infrastructuurkosten wenst NS altijd meer in-frastructuur. ProRail wenst echter dat NS zijn dienstrege-ling aanpast zodat ze als beheerder minder infrastructuur ter beschikking moet stellen.

Perfecte samenwerking?

Om de reiziger te dienen moeten beide bedrijven over hun eigen belangen heen kunnen stappen. Daarom stelt Bier-man dat het spoor onvergelijkbaar is met andere geprivati-seerde sectoren, zoals de telecom- of de energiemarkt. Bij deze sectoren is het vrij eenvoudig de netwerken te split-sen van de stroomleveranciers of de telecomaanbieders. Besluiten over het onderhoud van sporen, de dienstrege-lingen, en de investeringen kunnen niet onafhankelijk van elkaar genomen worden. Een overkoepelende directie zou tot een beter besluit leiden.

ACV-Transcom heeft al lang haar conclusie getrokken. Een geïntegreerd bedrijf biedt betere waarborgen voor de dienstverlening. Wanneer stapt men af van het dogma van de totale liberalisering van het spoorvervoer? Uit het voor-gestelde 4e spoorwegpakket blijkt dit alvast nog niet .

Page 19: Transcom-Info februari 2014

1 9

N i e u w s u i t d e N a t i o n a l e P a r i t a i r e

S u b c o m m i s s i e

Toegangsvoorwaarden tot de graad van vakbe-diende en van rangeerder

De rubriek van het ARPS – Bundel 501 – Titel III – Deel III van de graad vakbediende gepubliceerd met bericht 27P/1980 en deze van de graad rangeerder gepubliceerd met bericht 8 PS/1997 werden sindsdien niet meer aangepast.

Deze toegangsvoorwaarden voldeden niet meer aan de tijdsgeest en de behoeften van de maatschappij. Het is im-mers noodzakelijk te beschikken over personeelsleden die geïnteresseerd zijn in de betrekking en die zich ten volle bewust zijn van haar kenmerken (arbeidsvoorwaarden, ...).

Daarom werden de toegangsvoorwaarden tot de graad van vakbediende en rangeerder geactualiseerd: er werd een beroepsproef ingevoerd dewelke voorafgegaan wordt door een verplichte informatieve zitting.

Verbod tot aanwerving (ARPS – Bundel 501 – Ti-tel I – Deel I – Hoofdstuk V) voor de personeels-leden volledig en definitief ongeschikt werden verklaard voor hun normale functies en die vroegtijdig op pensioen zijn gesteld ingevolge:• het afzien van de wederopleiding of weigering om herklasseerd te worden,• een ondoelmatige wedertewerkstelling waar-door een wederaanstelling of herklassering on-mogelijk was

Personeelsleden die volledig en definitief ongeschikt wer-den verklaard voor hun normale functies en die afzien van de wederopleiding of die weigeren om herklasseerd te worden, worden vroegtijdig op pensioen gesteld wegens invaliditeit.

Zo ook worden de definitief ongeschikte personeelsleden waarvan tijdens de wederopleiding of de wedergeschikt-making wordt vastgesteld dat de wedertewerkstelling on-doelmatig is waardoor de wederaanstelling of herklasse-ring onmogelijk blijkt, vroegtijdig gepensioneerd.

Niets belet dat voornoemde personeelsleden momenteel terug in dienst kunnen treden, hetzij in dezelfde betrekking, hetzij in een andere betrekking dan deze waarvoor ze vol-ledig en definitief ongeschikt werden verklaard.

Om dit te vermijden zou een verbod tot aanwerving worden opgelegd voor elke betrekking voor de personeelsleden die vroegtijdig op pensioen werden gesteld ingevolge:

• het afzien van de wederopleiding of het weigeren van een herklassering.• een ondoelmatige wedertewerkstelling waardoor een wederaanstelling of herklassering onmogelijk was.

Bovendien wordt er ook een verbod tot aanwerving voor-zien voor een bepaalde betrekking indien het personeels-lid eerder volledig en definitief ongeschikt werd verklaard voor dezelfde betrekking.

Page 20: Transcom-Info februari 2014

C u l t u u rS p o o r w e g e n

Inschrijving voor proeven: ver-vangen van de gunstige beoor-deling van de onmiddellijke chef door het bezit van de aan-schrijving ‘goed’

In toepassing van bericht 78 H-HR/2013 zullen voortaan enkel de personeelsleden van de NMBS-Groep met de aanschrijving ‘onvoldoende’ of ‘slecht’ uitgesloten worden om deel te nemen aan proeven.

Omwille van de consistentie, werd voorgesteld om de verwijzing naar de gunstige beoordeling van de onmid-dellijke chef, als voorwaarde om te kunnen deelnemen aan proeven, te vervangen door het bezit van ten min-ste de aanschrijving “goed”.

De rubrieken van de volgende graden worden in die zin aangepast (ARPS – Bundel 501 – Titel III – Deel III) :

• assistent-informatica

• autobestuurder• depanneerder rollend materieel• opsteller• ploegverantwoordelijke cargo• treinbestuurder

Aanvullende vakantie, jeugd- en seniorvakantiedagen – niet-statutaire personeelsleden

Ingevolge de publicatie in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot wijziging van artikel 3bis van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse va-kantie van de werknemers, voor wat het stelsel van de aanvullende vakan-tie betreft en van het koninklijk be-sluit van 30 augustus 2013 houdende sommige bepalingen inzake jaarlijkse vakantie van de werknemers, werden bepaalde begrippen geherdefinieerd (begin of herneming van een activiteit) en opent de gedeeltelijke loopbaanon-derbreking (ouderschapsverlof) voort-aan het recht op aanvullende vakantie.Titel I / deel I, hoofdstuk IV bis “Aan-vullende vakantie” van de gele bladen van bundel 542 worden in die zin aan-gepast.

Eenheidsstatuut tussen ar-beiders en bedienden voor het niet-statutair personeel

Wettelijke bepalingen die een impact hebben op de Belgische Spoorwegen:De wet betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggings-

termijnen en de carensdag en bege-leidende maatregelen beogen vooral een aanpassing van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereen-komsten.

De onderwerpen die voor de Belgische Spoorwegen een invloed hebben zijn de volgende:

Opzeggingstermijnen• Voor de arbeidsovereenkomsten die aanvangen vanaf 1 januari 2014 zijn de nieuwe opzeggingstermijnen van toepassing. Ze zijn gelijk voor de ar-beiders en de bedienden en worden berekend op basis van de verworven anciënniteit binnen de onderneming. Ze vangen aan de eerste maandag die volgt op de week waarin de opzeg ter kennis werd gebracht.

• Voor de arbeidsovereenkomsten aangevangen voor 1 januari 2014 De berekening van de opzeggingster-mijn moet in twee stappen gebeuren:Stap 1: De opzeggingstermijn dient berekend te worden op basis van de anciënniteit die verworven is op 31 de-cember 2013 volgens de vroegere be-palingen d.w.z. verschillend voor een arbeider en een bediende.Stap 2: Het tweede deel van de opzeg-gingstermijn moet vervolgens bere-kend worden in functie van de verwor-ven anciënniteit vanaf 1 januari 2014.De twee termijnen die zo bekomen worden moeten opgeteld worden om de uiteindelijke opzeggingstermijn te bekomen.

Page 21: Transcom-Info februari 2014

M o b i l i t e i t 2 1

Afschaffing van de carensdagDe carensdag wordt afgeschaft voor alle werknemers (dus zowel voor de arbeiders als voor de bedienden) vanaf 1 januari 2014.Ingevolge deze afschaffing zal de pe-riode van gewaarborgd loon voor alle werknemers een aanvang nemen op de eerste kalenderdag van de onge-schiktheid.

Afschaffing van de proefperiodeVoor de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering aanvangt van-af 1 januari 2014, zal het proefbeding afgeschaft worden voor alle arbeids-overeenkomsten, met uitzondering van de overeenkomst voor tewerkstel-ling van studenten en uitzendarbeid.Deze afschaffing is ingegeven door

het feit dat de kortere nieuwe opzeg-gingstermijnen die van toepassing zijn tijdens het eerste jaar van tewerkstel-ling ervoor zorgen dat de bestaansre-den van de proefperiode grotendeels verdwijnt.

Nieuwe algemene regeling outplace-ment voor de werknemers ontslagen na 1 januari 2014De werknemer die vanaf 1 januari 2014 door de werkgever ontslagen wordt en die recht heeft op een opzeggingster-mijn van minstens 30 weken of een op-zeggingsvergoeding die overeenstemt hetzij met de duur van de opzeggings-termijn van minstens 30 weken, hetzij met het resterende gedeelte van die opzeggingstermijn van minstens 30 weken (in het geval de opzeggings-

termijn wordt omgezet in verbreking), kan voortaan aanspraak maken op een ontslagpakket.

Dit ontslagpakket bestaat uit:

• een opzeggingstermijn of opzeg-gingsvergoeding en;• een outplacementbegeleiding

De nieuwe regeling is niet van toe-passing op de werknemers die vallen onder de bepalingen met betrekking tot het activerend beleid bij herstruc-tureringen en geldt ook niet voor de werknemers ontslagen om dringende redenen.

De toekomst van de spoorwerknemers in Europa

Naar aanleiding van de stemming op 17 december 2013 heeft de Commissie Vervoer van het Europees Parlement sommige bepalingen gewijzigd en gedeeltelijk ‘verzacht’, maar over het algemeen werd de aanpak van de Commis-sie bevestigd.

Eind februari stemt het Europees Parlement in de plenaire vergadering over het vierde spoorwegpakket. Het is de eer-ste belangrijke beslissing die door een van de twee Europese wetgevende organen (de andere is de Raad van Ministers van vervoer) zal worden genomen over de zes wetgevende initiatieven waaruit het pakket is samengesteld. Alle lidsta-ten (en kandidaat-lidstaten) van de EU zijn verplicht onderworpen aan deze Europese wetgeving, die het toekomstige regelgevingskader voor de spoorsector- en, dus, de voorwaarden van de spoorwerknemers zal bepalen. De Europese vakbond van vervoerswerknemers (ETF) deed een oproep om op 25 februari aanwezig te zijn om onze stem, onze woede en onze eisen voor de afgevaardigden van het Europees Parlement te laten horen. Wij willen daarom in Straatsburg vragen om het recht van de lidstaten te eerbiedigen om hun openbaar vervoer te organiseren op de best mogelijke manier, rekening houdend met de specifieke behoeften van hun burgers en regio’s. We willen ook de liberaliseringsmachine stopzetten. Als klein land hebben we er immers baat bij dat het nationaal reizigersvervoer niet wordt geliberaliseerd. In de volgende Transcom-Info zullen we uitgebreid verslag uitbrengen over de manifestatie en de gevolgen van de stemming.

Page 22: Transcom-Info februari 2014

Midden West-Vlaanderen

Jaarprogramma 2014

• Dinsdag 25/03/2014: onze ijslandvaardersEen indringend beeld wordt geschetst van onze Vlaamse IJslandvaarders en hun gezinnen.Het is een epos over de onmenselijke en levensgevaarlijke werkomstandigheden van deze zeelieden.• Donderdag 15/05/2014 : daguitstap per bus naar het meetjesland.Na een bezoek aan het Canadamuseum en de tuinen van Adegem vertrekken we richting Maldegem. Hier wacht ons een rit met een stoomtrein naar Eeklo. We brengen ook een bezoek aan het Jenevermuseum.• Dinsdag 9/09/2014 : daguitstap per bus naar ZeelandBezoek aan een mosselbedrijf in Yerzeke en rondvaart op de Oosterschelde, We doen ook een oesterkwekerij aan waar geproefd wordt. Tot slot brengen we een bezoekje aan het pittoresk stadje Goes.• Dinsdag 21/10/2014: voordelen en verminderingen voor senioren.Op een overzichtelijke wijze wordt ons wegwijs gemaakt in het labyrint van allerlei zaken waarop we als senior recht hebben.Opgelet ! Omwille van organisatorische redenen kunnen bepaalde data of thema gewijzigd worden. Gelieve steeds de Transcom-info te raadplegen.

Oost-Vlaanderen (alle sectoren).Organisatie: KERN (regio’s) Sint-Niklaas – Den-dermonde – Aalst - Oudenaarde

Alle vrienden (brug)gepensioneerden en hun partner zijn uitgenodigd op onze eerste gezellig samenzijn van 2014 op vrijdag 21 maart om 14u.15. Opgepast nieuwe locatie:CM-vergaderzalen ‘De Boomgaard’ – zaal Plaza (1e verdie-ping) – Dendermonde (op 15’ van het station en 3’ van ACV-gebouw)Ingang in de Papiermolenstraat, 5 (parking) – aan de ge-dempte Dender

Route vanaf ACV-gebouw: straat schuin tegenover ACV-gebouw ingaan en dan eerste straat rechts. Er is koffie en gebak voorzien. Gastspreker: Dhr. Patrick Viaene Thema: “Aspecten van de sociale geschiedenis van het wo-nen vroeger en nu”. Een panorama over twee eeuwen streven naar een mens-waardige huisvesting. Voor velen werd het een verworven recht, voor anderen is dit nog steeds een onbereikbare droom. De voordracht focust op allerhande aspecten van de huisvesting van de gewone man en vrouw en dit verhaal over sociale geschiedenis en actualiteit wordt gesitueerd in het ruimer kader van de historiek van de woningbouw, de ruimtelijke ordening en de architectuur. Graag inschrijven voor 17 maart bij een van de hieronder vermelde vrienden:Felix Cardon (09 366 08 20), Willy Cobbaert (053 66 44 19), Dirk Smet(03 889 17 64), Marcel Pletinckx (054 42 10 31), Herman Verwaeren (0473 98 43 54), Roger De Clercq (0479 66 97 44), Willy De Waele(03 772 47 04) Je kan ook inschrijven via ons mailadres, met vermelding van naam, adres + het aantal personen: [email protected] Deelname in de onkosten 4,00 euro per persoon. Men kan ter plaatse betalen.

Antwerpen

Voor onze anders-actieven organiseren we op woensdag 7 mei 2014 om 15u een boeiende rondleiding in het Red Star Line Museum te Antwerpen.Wat mag u precies verwachten?Het museum is opgebouwd uit verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika gereisd zijn en voert u langs de verscheidene reisetappes vanaf het reisbureau in War-schau tot het nieuwe leven in de Verenigde Staten. Het doel is om u een indruk te geven van de zware tocht die een Eu-

I n t e r s e c t o r a a l

A n d e r s - a c t i e v e n

Page 23: Transcom-Info februari 2014

2 3

PostMartha Symens (°04/04/1935)Op 16 januari overleed Martha Symens, moeder van Christine Verheyden, voorzitster van de vrouwencom-missie, waarnemend teamleader in Bertem en mili-tante van de Belangengroep Post Vlaams-Brabant.

TelecomAlfons Arnoeyts (°26/03/1927)Wij vernemen het spijtig heengaan van de heer Alfons Arnoeyts, schoonvader van onze vriend William Van der Taelen, hoofdmilitant Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT).Centrale

Gabriël Vanluchene (°09-11-1935) Wij vernemen het overlijden van Gabriël Vanluchene, weduwnaar van Jacqueline Van Hove en schoonvader van Johan en Cathy Opsomer-Vanluchene. Vriend Johan is nationaal vrijgestelde van de belangengroep Vervoer over de weg.Wij bieden alle families onze innige deelneming aan.

De landman kijkt verlangend uitnaar de dampende aarde

waaruit nieuw leven zal ontwaken.Weldra zal ik de eerste sneeuwklokjes

in mijn tuin zien ontluiken.maar dreigende zwarte wolkenvormen nog een winters teken:

de lente is nog lang niet in het land!

Jozef Vandromme (postman-dichter op rust)

ropese landverhuizer moest afleggen om een betere toe-komst tegemoet te kunnen gaan.

Interesse?U kunt zich inschrijven t.e.m. 31 maart 2014:per telefoon: 02/549.11.27 ofper mail: [email protected]: Het aantal plaatsen is beperkt. We kunnen en-kel de eerste 30 inschrijvingen aannemen. Snel zijn is dus de boodschap! Moest deze uitstap echter op een grotere belangstelling kunnen rekenen, wees dan vooral niet ge-treurd, voor hen zal later een nieuwe uitstap gepland wor-den.Praktisch?Samenkomst op woensdag 07/05/2014 tussen 14u15 en 14u30 aan de Entrepotplaats 14 te Antwerpen of recht-streeks aan het museum om 14u45. De bereikbaarheid van het museum en een uitgebreide routebeschrijving kan u terugvinden op de website van het museum: http://www.redstarline.be/nl/bezoekWat is de kostprijs?De kosten voor de gids worden voor rekening van ACV-Transcom genomen.U betaalt enkel 6 euro voor uw toegangsticket aan het groepstarief. U zal gevraagd worden om dit bedrag op de rekening van ACV-Transcom te storten, na bevestiging van uw deelname.

Brussel-Telecom

Op dinsdag 25 maart 2014 om 13.30 uur gaat een infover-gadering voor onze andersactieven (gepensioneerden, PTS, BeST, structurele dispo) door in de lokalen van ACV-Trans-com, Galerij Agora, Grasmarkt, 105 - 2de verdieping (zaal Europa) te Brussel. Op de dagorde:• Welkom • Het internet, Facebook, mail, …: opportuniteiten en ge-varen• Nieuws uit de telecomwereld (hospitalisatieplan, ver-keersvoordelen NMBS, …)• Uw vragen• Varia

I n m e m o r i a m

Nieuwjaarsreceptie Brugge-Oostende-Westkust

Page 24: Transcom-Info februari 2014

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

B e n j e o n l a n g s v e r h u i s d ? L a a t h e t o n s d a n w e t e n !

Waarom ? Zo ontvang je ons gratis ledenblad, briefwisseling over syndicale premie en andere voordelen op het juiste adres.Hoe?www.acv-transcom.be onder ‘Dit wil ik nog kwijt’ACV-Transcom (dienst ledenbeweging), Galerij Agora, Grasmarkt 105 (bus 40), 1000 Brussel - 02 549 07 66 of 02 549 07 65

T r a n s c o m - I n f o d i g i t a a l

Lees je Transcom-Info digitaal en heb je de papieren versie niet nodig? Wil je ons magazine niet meer in papieren vorm in je brievenbus?

Stuur je naam en e-mailadres naar [email protected] krijgt maandelijks een e-mail met de nieuwe online editie van Transcom-Info. Zo word je als eerste op de hoogte gebracht.

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

ACV-Transcom op Facebook

Wil je onmiddellijk op de hoogte zijn van het nieuws binnen je vakbond?Like dan onze Facebook-pagina! Op deze pagina verschij-nen foto’s, nieuws en evenementen van ACV-Transcom heet van de naald.Hoe doe je dat? Je vindt de pagina door in de zoekbalk ACVCSC-Transcom te typen.Momenteel hebben we 744 leden, maar dat moeten er veel meer worden. Word jij de volgende?Zelfs al ben je lid, toch kan je nog helpen. Hoe actiever onze pagina, hoe beter. Wat kan je doen? ‘Like’ onze berichten en deel ze. Zo bereiken we veel meer mensen en wordt onze pagina populairder. Je kan ook

commentaar geven op foto’s en berichten en zelf interes-sante dingen delen. Hieronder zie je een QR-code. Dit is een soort streep-jescode die je kan scannen met je smartphone/tablet. Hiervoor heb je enkel een applicatie nodig die je gratis kan downloaden. Probeer het zeker eens uit. Heb je vra-gen over Facebook of Twitter, neem dan contact op met [email protected] (02 549 07 88)