Transcom 03-2011

32
TRANSCOM A C V T R A N S P O R T E N C O M M U N I C A T I E I N FO 03 / 2011 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X Maart 2011 1 jaar

description

communicatie transport jaar en 03 / 2011 Maart 2011

Transcript of Transcom 03-2011

Page 1: Transcom 03-2011

TRA

NSC

OM

AC

V

tr

an

sp

or

t

en

c

om

mu

ni

ca

ti

e

INF

O03

/ 2

011

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Maa

rt 2

011

1ja

ar

Page 2: Transcom 03-2011

P o s tKrassend radarwerk bij bpost

Vormingsdagen 21 en 22 februari

Jobstudenten 2011 p. 4

V e r v o e r o v e r d e w e gOpstart sectorale onderhandelingen

2e pensioenpijler in zicht

Uw voordelen in de kijker... p. 8

M o b i l i t e i tHerziening richtlijn grondafhandeling

Vertrek militairen in Luik

Jetairfly p. 12

T e l e c o mSituatie COP/CFO

Collectieve bonus 2011

Verlof contractueel personeel p. 14

D i a m a n tRustdagen in de diamantnijverheid p. 17

W a t e rTrans-Europees Transport Network

Loonaanpassing binnenvaart p. 18

S p o o r w e g e nLogistics ? man, man, man... misère, misère

Nieuws uit de NPsC

Veiligheid Belgisch spoornetwerk... p. 20

C u l t u u rSamenwerking is geen samensmelting p. 25

I n t e r s e c t o r a a lSpiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Koning Albert op bezoek bij ACV

In memoriam

Anders-actieven

10 jaar ACV-Transcom p. 28

I n h o u d

Page 3: Transcom 03-2011

Mar

c Va

n La

ethe

m, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

Maa

rt 2

011

Ten strijde voor de automatische loonindexering

Voorzichtige euforie toen de economie na de crisisperiode een heropleving inzette, begint opnieuw plaats te maken voor gematigd pessimisme. Olieprijzen swingen de pan uit en zorgen voor een vertragingseffect op de groei van de wereldeconomie. Hoe komt dit? De democratiseringsprocessen in Afrika en het Midden-Oosten, die we als syndicalist natuurlijk enkel kunnen toejuichen, hebben jammer genoeg een pervers effect op speculanten. Omdat wordt gevreesd dat de onrust op landen met grotere oliereserves zal overslaan, kopen deze koningen van de korte termijnwinsten nu olie in, waardoor nog meer schaarste ontstaat en de prijs nog meer stijgt, en ze op het einde van de rit bij verkoop nog hogere winsten kunnen opstrijken. Maar ondertussen voelen wij het aan het tankstation wel in onze portefeuille. Ons dagelijkse leven en economie hangen dus enorm af van externe factoren. Sommige van die factoren kunnen en moeten we als vakbond echter trachten te beïnvloeden. Zo is er een enorme druk op de automatische indexering, vooral sinds Angela Merkel er geen geheim meer van maakt dat ter compensatie van het vooral door Duitsland gespijsde steunfonds, er in heel Europa naar Duits model op sociale verworvenheden bespaard moet worden. Ook de index moet het ontgelden. Gelukkig is er in de nieuwe ontwerpvoorstellen van Europees Raadsvoorzitter Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter Barroso geen sprake meer van een afschaffing van de automatische loonindexering. Het was zelfs vreemd om te lezen dat volgens Eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Rehn, een Finse liberaal, ons «verstandig ontworpen» systeem aanzienlijk verschilt van ouderwetse indexsystemen die schadelijk zijn voor het concurrentievermogen. We mogen met fierheid zeggen dat het ACV tijdens de IPA-besprekingen zich heeft opgeworpen als pleitbezorger waardoor de index verzekerd blijft. De andere vakbonden hebben deze kans gemist waardoor het indexmechanisme vandaag een bevoegdheid wordt van de politieke overheid. Waakzaamheid blijft dus zeker geboden. We zullen moeten blijven argumenteren dat ons systeem de beste garantie is voor het behoud van onze koopkracht. Men zegge het voort !

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Piet CatryKoen De MeyLeen Desopper

O p m a a k :Imprimerie G. Doneux et Fils - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

Page 4: Transcom 03-2011

Het sociaal overleg bij bpost lijkt de laatste tijd steeds meer op een rammelkar die op elk ogenblik kan uiteen-vallen. De plannen die bpost heeft uitgedokterd in haar verweer tegen de gevreesde concurrentieslag als gevolg van het opengooien van de postmarkt in Europa zijn hier niet vreemd aan (zie het artikel van december 2010).Op zich kan je het management niet verwijten vooruit te kijken. Je kop in het zand steken betekent immers op ter-mijn de doodsteek voor elk bedrijf. Wat ons en het perso-neel stoort, is dat het strategisch plan als een voldongen feit wordt voorgedragen, ook naar de buitenwereld toe, zonder enige voorafgaande inspraak van de vakbonden. Dit is een pure miskenning van de bestaansreden van het sociaal overleg. Het personeel wordt blijkbaar beschouwd als gereedschap.In het strategisch plan van bpost staan diepgaande wijzi-gingen in het werk- en leefpatroon van ieder personeels-lid. Andere werkuren, andere werkomgeving, verdere verplaatsingen, andere dienst, een grotere flexibiliteit en dergelijke meer worden verwacht van het personeel en dit zonder een sociaal plan om die zoveelste omwenteling te ondervangen. De hervormingen die reeds jaren aan een stuk worden doorgevoerd, zijn een zwaar juk geworden.Bij Mail zullen de diensten van de postbodes op termijn voor een deel tot pure uitreiking worden omgevormd. De voorsortering in het kantoor valt immers grotendeels weg door de verwerking ervan in de grote sorteercentra. De poststukken worden verzameld in 60 mailcentra die dit product naar die centra vervoeren. De uitreikers zullen het kant-en-klare product (in bundels, per adres en op ronde gesorteerd) terugkrijgen. Concreet houdt dit in dat door het verdwijnen van het voorbereidend werk de uitreiker langere rondes zal moeten afhaspelen en meer bussen zal moeten vullen. Het ergonomisch aspect van deze reor-ganisatie, m.a.w. de lichamelijke gevolgen van de toene-mende arbeidslast voor de betrokken personeelsleden, is onvoldoende in overweging genomen door bpost.De voorliggende plannen, het dossier “Visie 2020”, omvat-ten ook een verlies van 7.000 banen, toch geen kattenpis! Zowat het dubbele van Opel Antwerpen!De mindere werkomstandigheden, de werkonzekerheid en het karige loon van de hulppostmannen zijn allesbehalve benijdenswaardig. Dit verklaart dan ook het grote verloop:

velen haken af door een grove onderschatting van de wer-kelijke taak. Ze worden voor de leeuwen gegooid, want de opleiding en de begeleiding zijn beschamend kort. Het is voor ACV-Transcom een spijtige zaak te moeten vaststel-len dat onze voorspellingen waarheid worden, maar onze afkeuring van het desbetreffend dossier was wel terecht. Een verbetering van het tewerkstellingspakket van deze hulppostmannen, daar gaan wij voor!Voor het personeel bij Retail kondigt de transformatie zich aan in de vorm van het dossier Klantgerichte Organisatie (zie ons artikel van september 2010). Kort samengevat betekent dit dat de loketbedienden in drie groepen wor-den ingedeeld. Er blijft een vaste ploeg (het kantoorteam). Daarnaast worden 2 soorten vervangers opgericht : ener-zijds de personeelsleden die dagelijks inspringen in één of meerdere kantoren van de cluster (clusterteam) voor geplande afwezigheden en anderzijds zij die onvoorziene afwezigheden binnen of buiten de eigen cluster opvangen (interventieteam). De veranderlijkheid van de werkuren, waarbij ook zaterdagwerk deel wordt van de werkweek, en van de werkplaatsen zal uiteraard zijn weerslag hebben op de schikkingen die zijn getroffen in het gezin en met derden en op de organisatie van het beroepsleven.Het Retail-management ziet flexibiliteit in heel ruime zin maar stelt niets tegenover deze uitbreiding van de inzet-baarheid van het personeel. Ook Mail is in datzelfde bedje ziek.

Staking op 11 februari 2011

Voorgaande analyse was de aanleiding tot de staking in Gemeenschappelijk Front op 11 februari. Ondanks de pogingen van sommige managers om de staking te bre-ken door enerzijds het inzetten van uitzendkrachten, de dreiging van niet-verlenging van contracten en het “onder zachte dwang opnemen” van een verlofdag op vrijdag 11 februari 2011, heeft de grote meerderheid van het perso-neel zijn ongenoegen met het door bpost gevoerde beleid niet onder stoelen of banken gestoken. Wij danken alle leden die van de stakingsdag een doorslaand succes hebben gemaakt.

K r a s s e n d r a d a r w e r k

b i j b p o s t

P o s t

Page 5: Transcom 03-2011

5

Minister laat het personeel niet in de kou staan

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront is op 11 februari 2011, de dag van de zeer goed opgevolgde staking, door de Minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte aandachtig gehoord. Ze heeft in klare taal uiting gegeven aan haar bezorgdheid voor een goede dienstverlening en goede ar-beidsvoorwaarden. Tevens heeft ze haar wil onderstreept dat bpost een correcte werkgever moet blijven. Er dient, naar haar zeggen, een synergie gezocht te worden tussen enerzijds de rationele maatregelen van het Strategisch Plan en anderzijds de uitvoerbaarheid van het werk. Naar-gelang de evolutie van de besprekingen tussen de vakbon-den en bpost, heeft ze zich bereid verklaard de vakbonden opnieuw te ontvangen.

Voor wat hoort wat !

Zoals net gezegd, stilstaan betekent doodgaan in de bedrijfswereld. Automatisering en doorgedreven mecha-nisering van de arbeid kan geen halt worden toegeroepen. Evenmin kan de klant in de steek worden gelaten. Dit heeft evenwel onvermijdelijk gevolgen voor de personeelsleden die dagdagelijks met de voeten op de werkvloer staan. bpost moet dan ook over de brug komen. Niet alleen de aandeelhouders en elitemanagers mogen langs de kassa passeren. Ook het personeel mag de vruchten plukken van zijn inspanningen.

Hoe ver staan we ?

HulppostmannenNa twee dagen van onderhandelen heeft het Gemeen-schappelijk Vakbondsfront een doorbraak bereikt in de reglementering betreffende de contractuele hulppost-mannen.

Een greep uit de aanpassingen:Onze eisen inzake het herzien van de bedrijfsanciënni-teit voor de terugbetaling van de beroepskosten (ARAB-vergoeding) en de maaltijdcheques werden ingewilligd. Ook wordt de faciale waarde van de maaltijdcheques voor de medewerkers tewerkgesteld met een contract van bepaalde duur die deze van hulppostman voorafgaat (ex-CBD-ers) gelijkgesteld met deze van de statutaire per-soneelsleden en de COD-ers. Daarnaast zullen de hulp-postmannen alsnog een cadeaucheque ontvangen voor het jaar 2010. Een éénmalige coachtoelage van 150 Euro bruto wordt toegekend aan zowel de coach (peter) als aan de coachee voor zover laatstgenoemde nog na 2 maand in dienst is. In het kader van de cao-gesprekken 2012-2013 is bpost bereid om te discussiëren over een specifieke loonlijn met een marktconforme evolutie voor de hulp-postmannen.

Strategisch Plan MSOIn een verklaring stelt bpost dat het Strategisch Plan een richting aangeeft maar de vertaling ervan in concrete dos-siers tijd zal vergen en niet zal gepaard gaan met een “Big Bang”. De noodzakelijke begeleidingen van het personeel zal continu in overleg/onderhandeling met de sociale part-ners worden besproken.Ook werden reeds een aantal vergaderingen vastgelegd waarin thema’s zoals sequencing, uitvoerbaarheid van het werk, flexibiliteit, sociaal overleg en zo meer zullen uitgediept worden.

FlexibiliteitIn een gemeenschappelijke sokkel zal de inzetbaarheid van het personeel bij Mail en Retail worden vastgelegd.Ten slotte is bpost bereid om nog vóór de zomer 2011 ge-sprekken op te starten over een globale cao 2012-2013.

Voor meer foto’s van de stakingsacties op 11 februari kan je terecht op https://picasaweb.google.com/TranscomPostPostes

Bezoek onze website :www.acv-transcom.be

Page 6: Transcom 03-2011

Op maandag 21 februari 2011 heeft ACV-Transcom in samenwerking met bpostAcademy een dag vol workshops verzorgd rond ‘werken en solliciteren in moderne tijden’. De focus werd in deze workshops onder andere gelegd op ‘Hoe solliciteren?’, ‘Hoe jezelf presenteren met impact’, ‘Markttendensen’ en ‘Coaching’.

“Het is opmerkelijk om te zien hoe de militanten van ACV-Transcom enorm betrokken waren bij deze onderwerpen!” getuigen de trainers van bpostAcademy. “Dit toont ons dat een job vinden, is het nu intern binnen bpost of in een extern bedrijf, een ware opgave is geworden. Waar vroe-ger vooral loonsverwachtingen belangrijk waren, zijn de laatste jaren ‘bedrijfscultuur’, ‘doorgroeimogelijkheden’ en ‘levenslang leren’ beslissende factoren geworden in de jobkeuze van medewerkers.”Vooral in dit laatste wil bpostAcademy een partner zijn voor medewerkers met ambitie die willen getraind of gecoached worden naar een persoonlijke doelstelling. Wij wensen alleszins alle militanten van ACV-Transcom suc-ces toe bij het ondersteunen en begeleiden van medewer-kers op zoek naar de juiste plaats binnen bpost.”

Op 22 februari 2011 heeft Kris Verhaevert, Dienst Vorming en Ver-bondelijk Propagandist bij het Verbond Brug-ge-Oostende-West-hoek, de militanten wegwijs gemaakt in de sociale wetgeving. Een woordje uitleg bij

het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht werd op een boeiende en sappige manier gebracht. De “wet van het kiekenkot” en de “wet van de velopomp” zullen iedereen bijblijven.Niet alleen de theorie werd deskundig uit de doeken gedaan; de toepassing ervan op basis van vragen uit de praktijk werd eveneens in verschillende werkgroepen geoefend; de antwoorden werden in detail verklaard.De militanten hebben zich ook hier van hun beste kant laten zien.

In de namiddag was de Heer Benoit Nartus aan het woord. Als verantwoordelijke voor het Mobility Center heeft hij de vernieuwde aanpak van de recon-versieproblematiek en de joboriëntatie aan de hand van een presen-

tatie toegelicht. De kans om vragen te stellen werd gretig gebruikt door de onvermoeibare toehoorders.

Onze vormingsdagen konden rekenen op een grote be-langstelling. Heel wat militanten hebben zich present gemeld om hun kennis bij te schaven. Voor ons is dit een stimulans om verder aan de weg te spijkeren.Wij danken de trainers van bpostAcademy en beide gast-sprekers voor hun waardevolle en gesmaakte bijdrage tot het welslagen van deze vormingsdagen.

V o r m i n g s d a g e n m i l i t a n t e n

2 1 e n 2 2 f e b r u a r i

P o s t

Page 7: Transcom 03-2011

Tijdens de zomermaanden juli, augustus en september zijn er betrekkingen als jobstudent vacant in de kantoren van MSO, in de sorteercentra, bij Collect & Distribution, Transport, BPI en Cleaning.Het betreft volgende functies :• Algemene dienst – uitreiker• Algemene dienst postman sorteercentrum• Postman logistiek – Afdeling Transport• Sorteerder Internationale Zendingen BPI – Brucargo Zaventem• Schoonmaker.

Bij Retail gaat het om de functies van Algemene dienst loketbediende en bediende contactcenter.

Inschrijvingen

• Enkel via het elektronisch formulier : bpost intranet : HR & Organisation -> Jobs & Mobiliteit

-> Tijdelijk werk -> Jobstudenten www.post.be : bpost groep -> werken bij bpost -> Job-

studenten• Vóór 25 maart 2011Zij die geen toegang tot intranet of internet hebben, kun-nen aan de verantwoordelijke van een entiteit vragen om het inschrijvingsformulier in te vullen.Het is uitermate belangrijk om de gewenste plaatsen en periodes van tewerkstelling aan te geven. Indien alle voor-keuren inzake plaats van tewerkstelling en/of periodes onmogelijk blijken, zal de desbetreffende kandidatuur niet in aanmerking worden genomen.

Voorwaarden voor werving

• op de dag van de werving de leeftijd van 17 jaar hebben bereikt;• 18 jaar zijn op de dag van de werving voor een tewerk-stelling : in de nachtvacatie in de sorteercentra voor uitreiking die begint vóór 6 uur ’s morgens een betrekking als algemene dienst (loket)bediende• van goed gedrag en zeden zijn;• nog steeds studeren;• vrij zijn in de periodes van de noden van de kantoren waarvoor ze interesse hebben;• voor bepaalde diensten een rijbewijs A3 of B hebben of kunnen fietsen;• houder zijn van een diploma secundair onderwijs voor de job van algemene dienst (loket)bediende;• bij (een) voorgaande tewerkstelling(en) gunstig geëvalu-eerd zijn in de uitgeoefende job.

Prioriteitsregel

De kandidaat die in 2009 en/of 2010 al bij bpost heeft ge-werkt, krijgt voorrang binnen elke categorie.De kandidaturen van kinderen van het personeel van bpost die zich vóór 25 maart als kandidaat inschrijven, genieten de eerste prioriteit. Daarna komen de kandidaturen van kinderen van derden die zich vóór 25 maart als kandidaat inschrijven in aanmerking.

J o b s t u d e n t e n 2 0 1 1

7

Page 8: Transcom 03-2011

V e r v o e r o v e r d e w e g

O p s t a r t s e c t o r a l e o n d e r h a n d e l i n g e n

2 0 1 1 - 2 0 1 2

De perikelen rond het IPA (interprofessioneel akkoord) heb je in de pers kunnen volgen. Na maandenlange onder-handelingen tussen de kopstukken van werkgeversorga-nisaties en vakbonden lag er een ontwerpakkoord op tafel over zowel loonmarge en sociale uitkeringen als over de toenadering van de statuten van arbeiders en bedienden. De achterban van ABVV en ACLVB keurde het ontwerp echter af. Bij het ACV wogen de ja-stemmen door, ondanks de vele vragen en bedenkingen. Ook wij hadden natuurlijk liever meer marge gezien om in sectoren en bedrijven loonsopslag te kunnen onderhandelen en ook wij zagen het statuut van arbeiders en bedienden liever sneller naar elkaar toegroeien zodat arbeiders bij ontslag bijvoorbeeld ook meer uitbetaald zouden krijgen dan nu het geval is.Omdat de sociale partners er niet uitraakten, heeft de federale regering het dossier naar zich toegetrokken en het kader vastgelegd waarbinnen er de komende maan-den in de sectoren zal kunnen worden onderhandeld. Van zeer groot belang is dat het systeem van automatische koppeling van de lonen aan de levensduurte, de index, is behouden. De aanvallen vanuit zowel werkgeverskant als politieke hoek zijn zeer sterk geweest, maar mede dankzij de vastberadenheid van het ACV hebben we de index kun-nen vrijwaren. De loonmarge die we daarnaast nog krijgen is klein, zeer klein. Voor 2011 is er geen loonmarge, voor 2012 legde de regering een loonmarge van 0,3% vast. We

zien deze cijfertjes echter niet als een fetisj en we zullen de nodige creativiteit aan de dag leggen om toch aan-vaardbare sociale akkoorden trachten af te sluiten in onze sectoren.Door het getouwtrek rond het IPA, zijn we laat met de op-start van de sectorale onderhandelingen. Bij het ter perse gaan van dit ledenblad, wordt er volop geschreven aan de eisenbundels die we als ACV-Transcom wellicht samen met onze socialistische collega’s van ABVV-BTB zullen in-dienen in de verschillende sectoren waarin we actief zijn.Uiteraard vinden onze leden en militanten het belangrijk dat er financieel iets inzit, dat er brutoloon bijkomt. We zullen ons best doen, ook al weten we dat de koopkracht-verhoging in de hierboven geschetste context niet zeer hoog zal zijn. Tegelijk zullen we ook een aantal punten op de onderhandelingstafel leggen die moeten zorgen voor betere arbeidsomstandigheden en een betere combinatie van arbeid en privé. Zo vinden we dat anciënniteit (beter) beloond moet worden door geld en door extra verlofdagen, dat tijdkrediet voor iedereen mogelijk moet zijn en dat vorming beter moet worden uitgebouwd. Als ACV-Transcom blijven we geloven in de kracht van het sociaal overleg en zullen we alles in het werk stellen om via een constructieve dialoog met de werkgevers tot sectorale akkoorden te komen die respect tonen voor de arbeiders en hun inzet op het werk!

Uurlonen garagepersoneel Verhuis-Speciale diensten en Autocar

Door een indexatieaanpassing in de sector metaal, zijn de lonen van het garagepersoneel in de sectoren verhuis, speciale autobusdiensten en autocar gestegen vanaf 1 februari 2011.

CATEGORIEEN 38 u/week 39u/weekA.1 11,21 € 11,01 €A.1.1 - A.1. met 10 jaar anciënniteit in de onderneming 11,72 € 11,43 €A.1.2 - A.1. met 20 jaar anciënniteit in de onderneming 12,31 € 12,00 €A.2 11,72 € 11,43 €A.2.1 - A.2. met 10 jaar anciënniteit in de onderneming 12,31 € 12,00 €A.2.2 - A.2. met 20 jaar anciënniteit in de onderneming 12,89 € 12,57 €B.1 12,89 € 12,57 €B.2. 13,60 € 13,26 €C.1 14,30 € 13,94 €C.2 15,00 € 14,63 €D.1 15,70 € 15,32 €D.2 16,41 € 16,00 €

Page 9: Transcom 03-2011

9

2 d e p e n s i o e n p i j l e r v e r v o e r e n l o g i s t i e k

i n z i c h t

Na jarenlang gepalaver ziet het er nu eindelijk naar uit dat we dit jaar kunnen starten met een aanvullend pensioen voor alle arbeiders die werken in de sector wegvervoer en logistiek (paritair comité 140.03 (oude nummering 140.04-140.09).Even recapituleren: in 2007 al stond voor het eerst in een sectoraal akkoord dat er een tweede pensioenpijler zou worden ingevoerd voor alle arbeiders in de sector van weg-vervoer en logistiek. In 2009 werd er een concreet enga-gement afgesproken tussen werkgeversfederaties en vak-bonden: de tweede pensioenpijler zou begin 2011 worden opgestart. De invulling van dat engagement heeft al heel wat voeten in de aarde gehad.Als ACV-Transcom hebben we ons steeds constructief op-gesteld in de onderhandelingen over de tweede pensioen-pijler. Zo hebben we aanvaard dat bedrijven die reeds een aanvullende pensioenregeling hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een groepsverzekering voor zowel bedienden als arbeiders, niet onder de sectorale tweede pensioenpijler zullen vallen, op voorwaarde dat de afspraken op bedrijfs-vlak minstens evenwaardig zijn. Ook over de bijdrage heb-ben de vakbonden zich flexibel getoond in de onderhande-lingen. Daar waar wij pleitten voor een percentage op het loon dat ervoor zou voorbehouden worden, hebben we aan-vaard om naar een forfaitair bedrag per arbeider te gaan.Op 20 januari 2011 liep de discussie over dit dossier vast

in het paritair comité. De werkgevers legden als definitief voorstel 100 € per arbeider per jaar op tafel. ACV-Transcom en BTB konden dit niet aanvaarden, wegens too little too late! We dienden een stakingsaanzegging in voor de sector. Op 9 februari vond er een verzoeningsvergadering plaats met de werkgeversfederaties van de sector en konden we een doorbraak realiseren. Wat hebben we na syndicale vastberadenheid kunnen re-aliseren:• Vanaf 1/7/2011 wordt er jaarlijks 200 € per arbeider door de werkgevers betaald• De bijdrage wordt pro rata berekend: voor iemand die halftijds werkt wordt dus 100 € betaald• Bedrijven die voor 30/6/2011 een aanvullend pensioen hebben voor hun arbeiders dat minstens evenwaardig is aan dat van de sector, moeten niet aansluiten bij de secto-rale regeling• Er wordt geen voorafname gedaan op de komende secto-rale onderhandelingenMet 200 € per arbeider per jaar denken we dat we een de-gelijke start kunnen nemen met een tweede pensioenpijler voor de sector. De concrete modaliteiten moeten nu zo snel mogelijk worden uitgewerkt, zodat de arbeiders eindelijk van een aanvullend pensioen zullen gaan genieten op het moment dat ze hun loopbaan welverdiend afsluiten!

Verhuis, meubelbewaring en aanverwante activiteiten PC 140.05 RSZ 084 - Aanpassing lonen op 1 maart 2011 Wegens overschrijding van de spilindex zijn de lonen in de sector verhuis, meubelbewaring en aanverwante activitei-ten op 1 maart 2011 gestegen met 2 %. De nieuwe minimum uurlonen in de 38-urenweek zijn sinds 1 maart 2011 de volgende :

Drager beginneling 10,2099 €Drager + 1 jaar dienst 10,2980 €Nationaal en internationaal chauffeur 10,4940 €Liftbestuurder 10,4940 €Inpakker 10,4940 €Kistenmaker 10,4940 €Chauffeur rijbewijs C of CE (min. 2 jaar dienst) 10,6061 €Ploegbaas 10,6061 €

Page 10: Transcom 03-2011

J o u w v o o r d e l e n i n d e k i j k e r !

Vergoeding verlies medische schifting

In de meeste sectoren is er voor het rijdend personeel een vergoeding voorzien als je je medische schifting verliest en geen gelijkwaardige job in het bedrijf krijgt aangeboden. Hieronder zetten we per sector de voor-waarden en voordelen op een rijtje.

127.00 en 127.02 Handel in brandstoffenJe kan via de werkgever bij het sociaal fonds een een-malige vergoeding krijgen van maximum 5.000 € (klei-ner bedrag indien je ouder bent dan 55 jaar), indien je ontslagen wordt wegens definitief verlies van je medi-sche schifting en niet meer tewerkgesteld kan blijven in je bedrijf. Een voorwaarde is wel dat je minimum 20 jaar anciënniteit in de sector hebt als rijdend personeel. De werkgever moet je de vergoeding te betalen in de loop van de eerste maand na het ontslag omwille van verlies van medische schifting. Wanneer je je medische schifting verliest, maar een andere gelijkwaardige functie aangeboden krijgt op het bedrijf, behoud je wel het recht op deze uitkering indien je alsnog je ontslag krijgt binnen de 5 jaar volgend op het verlies van de medische schifting. Voor meer infor-matie over de bedragen en de aanvraagformulieren kan je terecht in je regionaal ACV-Transcom secretariaat of op de website van het sociaal fonds (www.fonds127.be).

140.01 AutocarBij definitief verlies van het getuigschrift van medische schifting ontvang je als arbeider van de sector een uitkering indien je minstens een voltijdse anciënniteit hebt van 10 jaar of meer. Om dit voordeel te kunnen aanbieden sloot het Sociaal Fonds een verzekeringspolis af. Het voordeel, dat wordt uitbetaald door die verzeke-ringsmaatschappij, bedraagt 7932,60 €. Vanaf 55 jaar wordt ze jaarlijks met 20 % verminderd, zodat de premie volledig vervalt bij de 60e verjaardag van de arbeider.

140.02 Taxi en locatievervoerDe chauffeurs die vijf jaar in dienst zijn binnen eenzelfde

taxibedrijf hebben recht op een premie van 1.000 € indien hun attest van medische schif-ting definitief vervalt. Deze premie wordt via de werkge-ver betaald door het sociaal fonds taxi (www.taxi-info.be).

140.03 Rijdend personeel goederenvervoerJe kan voorlopig tot 31 december 2011 via de werk-gever bij het sociaal fonds een eenmalige vergoeding krijgen van maximum 5.000 € (wordt minder indien je ouder bent dan 55 jaar); indien je door het verlies van je medische schifting geen gelijkwaardig werk binnen de onderneming aangeboden krijgt en ontslagen wordt. Om hierop recht te hebben, moet je wel gedurende de laatste 15 jaar minstens 10 jaar in de sector gewerkt hebben. De werkgever moet de vergoeding betalen aan de werknemer in de loop van de eerste maand na het ontslag omwille van verlies van medische schifting. Wanneer je je medische schifting verliest, maar een andere gelijkwaardige functie aangeboden krijgt op het bedrijf, behoud je wel het recht op deze uitkering indien je alsnog jouw ontslag krijgt binnen de 5 jaar volgend op het verlies van de medische schifting. Voor meer infor-matie over de bedragen en de aanvraagformulieren kan je terecht in je regionaal ACV-Transcom secretariaat of op de website van het sociaal fonds (www.sftl.be).

140.05 VerhuisBij verlies van medische schifting krijg je als chauffeur de mogelijkheid aangeboden om in het bedrijf tewerkge-steld te blijven, waarbij het loon wel bepaald wordt door de nieuwe functie die uitgeoefend zal worden. In geval van definitief verlies van je rijbewijs C of CE om medi-sche redenen en voor zover je niet de mogelijkheid krijgt om een andere functie in het bedrijf uit te oefenen, zal je recht hebben op een premie, waarvan het bedrag per dossier bepaald zal worden door de Raad van Beheer van het Sociaal Fonds van Verhuizingen. Deze premie wordt dan ook betaald door het sociaal fonds zelf (www.sociaalfonds-verhuizingen.be).

V e r v o e r o v e r d e w e g

Page 11: Transcom 03-2011

F a m i l i a a l v e r l o f o m d w i n g e n d e

r e d e n e n

1 1

Een storm heeft de pannen van je dak geblazen, je kind moet plots gehospitaliseerd worden, je moeder is van de trap gevallen, ….Geen nood. Elke werknemer uit de privésector heeft naast zijn normale feest- en verlofdagen en zijn dagen klein verlet (huwelijk kind, overlijden vader of moeder, …) ook recht op 10 dagen afwezigheid per jaar wegens dwingende redenen, gewoonlijk familiaal verlof genoemd.

Wat verstaat men onder dwingende redenen ?

Onder dwingende redenen wordt verstaan “elke niet te voorziene, los van het werk staande gebeurtenis die de dringende en noodzakelijke tussenkomst van de werkne-mer vereist en dit voor zover de uitvoering van de arbeids-overeenkomst deze tussenkomst onmogelijk maakt”.Zijn onder meer dwingende redenen :• Ziekte, ongeval of hospitalisatie van een inwonend ge-zinslid, of van een aan- of bloedverwant eerste graad die niet onder hetzelfde dak woont ( ouders, schoonouders, kinderen of schoonkinderen). • Materiële beschadiging van de bezittingen van de werk-nemer, bv. door brand of natuurramp.• Bevel tot verschijning in een rechtszitting wanneer de werknemer partij is in een geding.Ondanks deze beperkende opsomming kunnen werkne-mers en werkgevers op sectoraal vlak of op het niveau van de onderneming, vrij in onderling akkoord, andere gebeurtenissen bepalen die eveneens als een dwingende familiale reden worden beschouwd.

De voorwaarden op een rijtje :

• Je moet je werkgever vooraf of zo vlug mogelijk verwit-tigen van je afwezigheid.• Je tussenkomst moet noodzakelijk vereist zijn.• Je moet het bestaan van de dwingende redenen kunnen aantonen door middel van documenten / foto’s of andere hulpmiddelen.(bv. mocht je kind plots ziek worden : een medisch attest om te bewijzen dat je aanwezigheid thuis of in het hospi-taal noodzakelijk is)

Wat is de duur van het familiaal verlof ?

De werknemer mag afwezig blijven gedurende de tijd die nodig is om het hoofd te bieden aan de ‘dwingende fa-miliale redenen’. Nochtans wordt het verlof beperkt tot maximaal 10 dagen per kalenderjaar. Voor een deeltijdse werknemer wordt dit maximum herleid in verhouding tot de duur van zijn arbeidsprestaties.

Wordt dit familiaal verlof om dwingende rede-nen betaald ?

• De dagen familiaal verlof worden aanzien als «gewettigd afwezig» maar worden normaal gesproken niet bezoldigd, met uitzondering van de eerste dag bij hospitalisatie van een inwonend gezinslid (maximum 1 dag per jaar). Toch kan een sector of een onderneming besluiten dat deze 10 dagen geheel of gedeeltelijk (bv. de eerste 4) betaald worden. • De werknemer mag niet gedwongen worden om de niet-gepresteerde uren in te halen.• Het verlof wegens dwingende redenen wordt met arbeid gelijkgesteld voor de bij cao bepaalde voordelen die pro-portioneel worden berekend (eindejaarspremie, enz….). Het verlof wordt ook gelijkgesteld met arbeid voor de meeste takken van de sociale wetgeving (werkloosheid, RIZIV-uitkeringen, kinderbijslag, pensioen, enz…). Het wordt echter alsnog niet gelijkgesteld inzake jaarlijks ver-lof.

Page 12: Transcom 03-2011

• •

M o b i l i t e i t

Al meer dan twee jaar wordt er binnen Jetairfly gedis-cussieerd over een degelijke en aanvaardbare regeling - zowel voor werknemers als voor de werkgever - rond landen in het weekend na middernacht. ACV-Transcom is verheugd dat er na lang onderhandelen een compromis is bereikt. De werkgever begrijpt wel degelijk het belang van weekenddagen voor het vliegend personeel, maar wil eigenlijk niet raken aan de flexibiliteit binnen het bedrijf: in nood wil hij beroep kunnen doen op de flexibiliteit van het personeel.De werkgever vreest dat hij onder de nieuwe regeling zal botsen op operationele problemen, doordat hij onvol-doende ‘vrijwilligers’ of ‘goodwilling crew’ zal vinden voor vluchten waarvan de landing is voorzien in het weekend na middernacht. Zo kunnen de operaties in het gedrang ko-men. Wij begrijpen dat de werkgever in extreme situaties (zoals de voorbije aswolk) afhankelijk is van de flexibiliteit en de goodwill van het personeel. Dit was volgens ons ook nooit een probleem, we zijn ervan overtuigd dat elke werknemer zich plichtsbewust inzet waar nodig.In de luchtvaartsector hoort flexibiliteit bij de job. Deze flexibiliteit is ook een van de sterkste troeven van Jetair-fly. Wij moeten niet uitleggen dat in de luchtvaart het personeel vanaf de eerste tot de laatste werkdag volledig ter beschikking staat van de werkgever. Men is in duty, in rust, of in ‘open roster’. De uurroosters worden opgesteld in functie van de werkgever, en kunnen ook te allen tijde worden aangepast volgens de noodzaak van de werkgever. ACV-Transcom vindt dus wel degelijk dat het personeel flexibel is. Misschien zelfs té flexibel… Toegegeven, Jetair-fly heeft al veel moeite gedaan inzake betere en stabielere rollen. Toch blijven personeelsleden tijdens de werkdagen volledig ter beschikking en kunnen ze opgeroepen worden. Vandaar dat onze weekenddagen zo belangrijk zijn.Onze eis aan de werkgever was: landen in het weekend is niet verplicht. Bij een landing in het weekend, wordt ‘weekend’ verwijderd. Deze dag zal beschouwd worden als een werkdag en zal worden gecompenseerd door een nieuwe weekenddag nadien. Een bevraging bij de andere Europese collega’s leert ons dat de andere luchtvaart-maatschappijen binnen TUI/Jetairflygroep hiervoor finan-ciële compensaties of extra vrije dagen krijgen. Wij als werknemersafvaardiging vinden dan ook dat onze vraag

redelijk is. Na een moeilijk en lang overleg is er eindelijk een compromis gesloten.Dit compromis luidt als volgt: een landing na middernacht zal niet meer verplicht worden, met uitzondering van vertraging. Indien dit toch het geval is, zal de weekend-dagstatus verwijderd worden. Wanneer een werknemer een vlucht met landing na middernacht weigert in het weekend, dan zal hij of zij een motivatie (zonder al te veel details) moeten bezorgen aan de werkgever. Deze rege-ling zal gelden tot er een nieuwe wetgeving komt inzake de werk- en rusttijden in de luchtvaart, vermoedelijk eind 2011.Dankzij ACV-Transcom kwam er uiteindelijk beweging én een oplossing in dit dossier. We zullen de komende tijd nagaan of deze regeling voor iedereen aanvaardbaar en toepasbaar is. Zoniet zullen wij niet aarzelen om deze pro-blematiek terug op de agenda van de syndicale delegatie te zetten. Sowieso zal het systeem opnieuw ter discussie staan bij de invoering van de mogelijke nieuwe regelge-ving. Op dat moment zal ACV-Transcom klaarstaan om opnieuw de rechten van het vliegend personeel te verde-digen.

C o m p r o m i s o v e r l a n d e n i n h e t

w e e k e n d b i j J e t a i r f l y

Herziening Europese Richtlijn grondafhandelingSinds het onderwerp ter sprake kwam in ‘Time to act’, het werk-programma van de Europese Commissie voor 2010, volgen we met argusogen de aankondiging dat er een zogenaamd ‘lucht-havenpakket’ wordt klaargestoomd. Dat pakket bevat Europese Richtlijnen rond vijf assen: beter gebruik van de capaciteit van de luchthavens, het ontwikkelen van een consistent beleid rond luchthavenbeveiliging, het promoten van afstemming tussen verschillende transportmodi in samenhang met de luchtvaart, luchthavens, luchtvaart en het leefmilieu, en het ontwikkelen en invoeren van kostenefficiënte technologische oplossingen.Het werkprogramma voor 2011 is al heel wat duidelijker over deze punten. De Europese Commissie wil in dit luchthavenpak-ket namelijk ook de herziening van de ‘Ground handling directi-ve’ regelen. Alles zou in een snel tempo worden afgehandeld: de stemming hierover wordt voorzien in het tweede kwartaal van 2011. ACV-Transcom drong binnen onze Europese koepel ETF aan op een gecoördineerde aanpak. Met succes…Op het laatste grondafhandelingscomité van ETF werd de laat-ste hand gelegd aan de Europese gecoördineerde campagne. De Europese vakbonden zullen tal van acties ondernemen om

Page 13: Transcom 03-2011

• •

1 3

V e r t r e k m i l i t a i r e n u i t L u i k h e e f t v e r -r e g a a n d e g e v o l g e n

Op 1 maart 2011 stopte de militaire activiteit op de lucht-haven van Luik. Voorheen verzorgden militairen in de voormiddag de luchtverkeersleiding, en sprongen ze bij waar nodig. De beheersovereenkomst stipuleert dat Belgocontrol deze activiteiten moest overnemen. Dit ge-beurde echter niet zonder slag of stoot…Midden februari presenteerde de directie aan de vak-bonden een voorstel van bezetting voor de vervanging van de militairen. Er zouden twee luchtverkeersleiders worden aangesteld om de dienst te verzekeren. Wij vinden dit onaanvaardbaar, aangezien de directie zich hiervoor baseerde op het aantal bewegingen en de cijfers. Een puur economische benadering dus. ACV-Transcom stelt dat je eerst en vooral moet uitgaan van het aantal te bezet-ten posities, dit is de minimale bezetting die in elke toren aanwezig moet zijn. Dan kan er op basis van de cijferge-gevens bepaald worden hoeveel verkeersleiders er nog moeten komen bovenop de basisbezetting. Maar hiervoor mogen niet alleen de naakte cijfers in rekening gebracht worden! Er zijn nog tal van taken die bovenop het normale takenpakket komen, en die de werklast verhogen. Ook die moeten mee in rekening worden gebracht.

Finaal moesten de drie vakbonden een stakingsaanzeg-ging indienen om de druk op de directie op te voeren. Na verschillende dovemansgesprekken tussen vakbonden en directie werd op de valreep een compromis gevonden. De militairen worden vervangen door twee verkeersleiders, aangevuld met een intermediair die deze twee kan bijstaan tijdens de shift. Deze derde verkeersleider is echter wel tijdelijk (voor zes maanden). Gedurende dit half jaar zal er een studie gebeuren naar de noodzaak van de derde persoon.ACV-Transcom vreest dat deze discussie de eerste aanzet vormde voor een doorlichting van alle regionale torens van Belgocontrol. Het gebruik van de cijfers zonder uit te gaan van de minimale bezetting op basis van de te bezetten po-sities in de torens is voor ons uit den boze. We vrezen dan ook dat deze berekeningswijze zal gebruikt worden om de bezetting na te gaan in alle entiteiten. Nochtans heeft elke entiteit zijn eigenheid en zijn eigen speciale lokale situatie die niet met elkaar te vergelijken zijn. Of hoe het vertrek van de militairen in Luik verregaande gevolgen heeft voor het geheel van de onderneming…Immers, de toestand van Belgocontrol is op zijn zachtst gezegd problematisch. In januari 2011 maakte de aftre-dende federale regering nog een kleine vijf miljoen euro vrij om de werking van Belgocontrol te blijven garanderen. Door het uitblijven van een federale regering die de nodige beslissingen kan nemen, worden ook in het bedrijf heel wat broodnodige beslissingen niet genomen. Daarbij evo-lueert de directie naar een puur economische benadering bij het runnen van het autonoom overheidsbedrijf. Geen positieve evolutie…ACV-Transcom vreest dan ook dat de directie de komende tijd nog meer rationaliseringsvoorstellen zal doen, met ernstige gevolgen voor de bestaande diensten, het perso-neelsstatuut, … ACV-Transcom zal deze voorstellen nauw-gezet onder de loep nemen en steeds de belangen van het personeel en de veiligheid voorop stellen. Luchtverkeers-leiding is en moet een publieke dienst blijven.

Herziening Europese Richtlijn grondafhandelingde druk op de Europese Commissie systematisch op te voeren, zodat onze bekommernissen mee worden opgenomen in een herziene richtlijn voor de grondafhandelingsdiensten.Zo ijveren we voor de opname van enkele sociale aspecten in de herziene richtlijn, aangezien we deze niet terugvinden in de huidige voorschriften. Meer zelfs, onderzoek van de Europese Commissie wees uit dat de liberalisering van de grondafhan-delingsmarkten (een gevolg van de richtlijn) consequenties had voor de arbeidsomstandigheden van de werknemers. ACV-Transcom vindt dit nog zacht uitgedrukt!Wij zijn dan ook verheugd om vast te stellen dat alle Europese vakbonden ondertussen de nodige aandacht besteden aan deze herziening, een herziening die ernstige gevolgen kan hebben voor heel wat werknemers van grondafhandelingsdiensten over heel Europa. ACV-Transcom was trouwens een van de weinige vakbonden die bij de aankondiging van een mogelijke herziening een duidelijk standpunt heeft ingenomen, en dit ook liet weten aan de Europese Commissie.Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Page 14: Transcom 03-2011

T e l e c o m

C o l l e c t i e v e b o -n u s 2 0 1 1 o n d e r d e

v o r m v a n e e n n i e t -r e c u r r e n t v o o r d e e l

In de loop van de maand maart zullen de werknemers van Belgacom een collectieve bonus ontvangen die wordt uitbetaald onder de vorm van een niet-recurrent voordeel. Dit houdt in dat het nettobedrag bijna volledig gelijk is aan het brutobedrag. Bijna, omdat een klein gedeelte van dit bedrag wel belastbaar zou kunnen zijn (het hangt ook af van de objectieven die het bedrijf zich vorig jaar heeft gesteld). Deze formule is heel interessant voor de werknemers, want zo kunnen ze ten volle genieten van een deel van de bedrijfswinst zoals bepaald door de wet van 21 maart 1991. Vooral vandaag is dit duidelijk, nu de winst van Belgacom merkelijk hoger ligt. ACV-Transcom heeft bovendien een doorslaggevende rol gespeeld in de toepas-sing van deze formule, waardoor 5% van de winst aan de werknemers wordt toegekend onder de vorm van niet-recurrent voordeel.Toch had Belgacom in de loop van 2009 in het Paritair Co-mité een dossier voorgelegd waarbij de Representatieve Vakorganisaties werden verzocht hun akkoord te geven om een wijziging van de wet van 21 maart 1991 goed te keuren; zo zou het winstaandeel van 5% voor de werkne-mers afgeschaft worden van 2010 tot 2012, om het te kun-nen vervangen door 3% van de loonmassa. ACV-Transcom heeft evenwel destijds als voorwaarde gesteld dat deze omvorming er nooit mocht toe leiden dat de werknemer minder zou krijgen dan het bedrag dat hij zou ontvangen volgens de wet van 21 maart 1991. Belgacom weigerde deze garantie te bieden en bijgevolg heeft ACV-Transcom toen NEEN gestemd tegen dit dossier.We wijzen er nogmaals op dat enkel ACV-Transcom heeft geweigerd de voorgestelde wijziging van de formule in de wet goed te keuren. Zo hebben we het bedrijf gedwongen om de wet van 21 maart 1991 na te leven en bovendien de 5% winstaandeel om te zetten in een niet-recurrent voordeel.Realiseer goed dat het dossier 081 van het Paritair Co-mité van 16 /10/2009 een NEEN heeft gekregen van ACV-Transcom. Realiseer goed dat hierdoor de Belgacom-medewerker ook geniet van de winst van de goede jaren die wij nu beleven. De uitgesproken grotere winst, dankzij de integratie van de filialen, levert immers een duidelijk hoger bedrag op dat onder het personeel te verdelen valt.

Bij het ter perse gaan van deze tekst was er sprake van 40% meer winstdeelname, vergeleken met vorig jaar. Alsof in 2009 de directie van Belgacom in de toekomst kon lezen …Voor meer gedetailleerde gegevens kan je altijd bij je militant terecht.

De situatie bij COP/CFO gaat er niet op vooruit… integendeel

Nu de besprekingen over de inhoud van het dossier COP/CFO zijn afgerond, worden de maatregelen stilaan ingevoerd. Vandaag stellen de werknemers echter vast dat het dossier waarin hen een betere toekomst wordt voorspeld, ook heel wat onaangename kantjes heeft.Hoe kunnen de medewerkers ook geloven dat de be-loofde 300 aanwervingen beterschap zullen brengen voor het personeel, terwijl heel wat mensen binnen de twee jaar zullen vertrekken met Peterschap? ACV-Transcom herhaalt met luide stem dat er inderdaad nieuwe aanwervingen moeten komen, maar niet zomaar. Onze mensen moeten ook echte perspectieven krijgen voor de toekomst, en voor bevorderingen.De directie van COP beweert dat het alleen maar beter zal worden, maar op het terrein stellen we nu al vast dat er om de haverklap crisissen opduiken, en dat de tellers de kritieke drempels telkens laten ontplof-fen. Hoe kunnen deze tellers, die alsmaar heviger en sterker aanslaan, naar beneden afgesteld worden? ACV-Transcom dringt nogmaals aan op aanwervingen, tot er een evenwicht wordt bereikt tussen professio-neel- en gezinsleven. Aanwerven betekent niet dat er geen respect meer moet zijn voor onze medewerkers; ze moeten ook bevorderingen kunnen krijgen waarop ze recht hebben.Het is een feit dat de directie van COP het elastiek steeds verder uitrekt zonder er rekening mee te houden dat honderden werknemers de limiet bereikt hebben, maar er toch nog alles aan doen om hun vak-kennis aan te boren, en in te springen waar er mensen tekort zijn.Hoe langer dit duurt, hoe minder de werknemers erin zullen geloven. Het elastiek staat op springen!

Page 15: Transcom 03-2011

1 5

V e r l o f c o n t r a c t u e e l

p e r s o n e e l B e l g a c o m

Hoe is het verlof van een contractueel personeelslid bij Belgacom opgebouwd? Wel, je aantal dagen wettelijk verlof zijn afhankelijk van de prestaties die je in het vorige jaar geleverd hebt, en kunnen maximaal 4 weken omhel-zen. Je moet je wettelijk verlof in het lopende jaar opne-men; enkel de extralegale dagen kunnen overgedragen worden naar het volgende jaar.

Bij een volledig jaar aan een voltijdse tewerkstelling

• 20 wettelijke dagen • 4 extralegale dagen • Eventuele anciënniteitsdagen (komen bij het extralegale verlof te staan) - Vanaf het jaar waarin je 45 jaar wordt krijg je een

extra verlofdag bij. - Vanaf het jaar waarin je 50 jaar wordt komt er nog

een extra verlofdag bij. - Vanaf 60 jaar komt er ieder jaar 1 verlofdag bij• 3 feestdagen (feestdagen die in een weekend vallen kan je recupereren) - 1 januari 2011 - 1 mei 2011 - 25 december 2011• 2,5 dagen extra BGC feestdag - een halve dag voor 22 juli 2011 - 2 november 2011 - 15 november 2011 (26 december 2011)In 2011 is 26 december een werkdag, dus wordt de extra BGC feestdag op deze dag vastgelegd en niet aan je verlof-kaart toegevoegd.

Bij een tewerkstelling aan 80%

• 16 wettelijke dagen• 4 extralegale dagen• Eventuele anciënniteitsdagen - 1 extra verlofdag in het jaar dat je 45 wordt - 1 bijkomende verlofdag in het jaar van je 50ste ver-

jaardag - Vanaf 60 jaar komt er ieder jaar 1 verlofdag bij• Wettelijke feestdagen (feestdagen die in een weekend

vallen kan je recupereren) - 1 januari 2011 - 1 mei 2011 - 25 december 2011• 2,5 dagen extra BGC feestdag - een halve dag voor 22 juli 2011 - 2 november 2011 - 15 november 2011 (26 december 2011)In 2011 is 26 december een werkdag, dus wordt de extra BGC feestdag op deze dag vastgelegd en niet aan je verlof-kaart toegevoegd.Wanneer de vrije dag van je loopbaanonderbreking, the-matisch verlof, … op een feestdag valt, dan kan je deze feestdag niet recupereren.

Bij een tewerkstelling van 50%

• 10 wettelijke dagen• 2 extralegale dagen• Eventuele anciënniteitsdagen - 1 extra verlofdag in het jaar dat je 45 wordt - 1 bijkomende verlofdag in het jaar van je 50ste ver-

jaardag - Vanaf 60 jaar komt er ieder jaar 1 verlofdag bij• 3 feestdagen (die in een weekend vallen kan je recupereren) - 1 januari 2011 - 1 mei 2011 - 25 december 2011• 2,5 dagen extra BGC feestdag - een halve dag voor 22 juli 2011 - 2 november 2011 - 15 november 2011 (26 december 2011)In 2011 is 26 december een werkdag, dus wordt de extra BGC feestdag op deze dag vastgelegd en niet aan je verlof-kaart toegevoegd.Wanneer je vrije dagen van je loopbaanonderbreking, thematisch verlof, … op een feestdag valt, dan kan je deze feestdag niet recupereren.Als je in het lopende jaar van werkregime verandert dan wordt er eveneens een nieuwe berekening gemaakt voor het wettelijk verlof; je kan maximaal 4 weken verlof ne-men, het resterende wettelijk verlof wordt uitbetaald in de maand december van dat jaar. In het volgende jaar wordt

Page 16: Transcom 03-2011

1 6T e l e c o m

er in april een nieuwe afrekening gemaakt. Let wel op dat er met het vakantiegeld dat in december eventueel wordt uitbetaald ook al enkel vakantiegeld inzit voor het volgen-de jaar dat in april volledig wordt terug gevorderd.Voorbeeld : In 2010 een gans jaar 100% gewerkt => voor 2011 recht op 20 dagen wettelijk verlof.In 2011 gaat men een gans jaar aan 80% werken => recht op 16 dagen ( 4 weken) verlof te nemen + 4 dagen uitbe-taald in de maand december 2011.

Hoe vertaalt dit allemaal zich nu op je verlofkaart?

Onder de noemer “Wettelijk” verstaat men: de wettelijke dagen + de wettelijke feestdagenIn“Extralegaal” zitten de extralegale dagen, de anciënniteits-dagen en de extralegale Belgacom feestdagen vervat.Verder heb je ook compensatiedagen, deze kunnen niet mee overgedragen worden naar 2011. Let er op dat de dagen opgenomen worden binnen de perio-des die daarvoor opgesteld zijn, anders heb je het risico dat je deze dag kwijt bent.Deze compensatiedagen kunnen opgebruikt worden per 2 uur, een halve dag of een hele dag.Voor de personeelsleden van niveau 2, 3 en 4 zijn dit 13 dagen voor een voltijdse medewerker, 10 dagen voor iemand die aan 80% werkt en 6 dagen bij een halftijdse tewerkstelling.

Periodes bij een voltijds uurrooster:

van tot5/12/2010 1/01/20112/01/2011 29/01/2011

30/01/2011 26/02/201127/02/2011 26/03/201127/03/2011 23/04/201124/04/2011 21/05/201122/05/2011 18/06/201119/06/2011 16/07/201117/07/2011 13/08/201114/08/2011 10/09/201111/09/2011 8/10/20119/10/2011 5/11/20116/11/2011 3/12/20114/12/2011 31/12/2011

Periodes bij 80% tewerkstelling:

van tot28/11/2010 1/01/20112/01/2011 5/02/20116/02/2011 12/03/201113/03/2011 16/04/201117/04/2011 21/05/201122/05/2011 25/06/201126/06/2011 30/07/201131/07/2011 3/09/20114/09/2011 8/10/20119/10/2011 12/11/201113/11/2011 17/12/201118/12/2011 21/01/2012

Periodes bij 50% tewerkstelling:

van tot5/12/2010 29/01/201130/01/2011 26/03/201127/03/2011 21/05/201122/05/2011 16/07/201117/07/2011 10/09/201111/09/2011 5/11/20116/11/2011 31/12/2011

Voor de personeelsleden van niveau 1 zijn dit 8 compen-satiedagen. Ook hier worden de dagen evenredig vermin-derd volgens de deeltijdse prestatie.Zij mogen de compensatiedagen vrij opnemen.Voor meer info kan je steeds terecht bij je plaatselijke afgevaardigden.

Page 17: Transcom 03-2011

D i a m a n t 1 7

R u s t d a g e n i n d e d i a m a n t n i j v e r h e i d

In de diamantnijverheid wordt de arbeidsduurverminde-ring die werknemers opbouwen tijdens het voorgaande jaar toegekend onder de vorm van bijkomende rustdagen. Zij werken immers 39 uur per week in plaats van de over-eengekomen 38 uur per week op jaarbasis.Wanneer deze rustdagen precies moeten worden opge-nomen, wordt bepaald door het Paritair Comité voor de Diamantnijverheid en –handel. Voor 2011 werden de rust-dagen als volgt vastgelegd:• Eén snipperdag, op te nemen op een dag naar keuze(in overleg met de werkgever) • Vijf vastgelegde rustdagen - Diamantbewerkers die recht hebben op 5 rustda-

gen: 18, 19, 20, 21, 22 april - Diamantbewerkers die recht hebben op 4 rustda-

gen: 19, 20, 21, 22 april - Diamantbewerkers die recht hebben op 3 rustda-

gen: 20, 21, 22 april - Diamantbewerkers die recht hebben op 2 rustda-

gen: 21 en 22 april - Diamantbewerkers die recht hebben op 1 rustdag:

22 aprilDe snipperdag wordt toegekend zodra een werknemer één dag heeft gewerkt tijdens het voorgaande jaar. Deze dag dient door de werkgevers ingeschreven en betaald te worden als ware het een normale werkdag. De overige rustdagen waarop een diamantarbeider recht zou kunnen hebben, worden als volgt berekend: De som van het aantal bezoldigde dagen (effectief gewerk-te dagen + feestdagen + dagen van gewaarborgd loon) tijdens het vakantiedienstjaar (zesdagenweek) Onderstaande tabel toont het aantal rustdagen waarop de betrokkene recht heeft op basis van deze berekening:

aantal te nemenrustdagen

som bezoldigde dagenvan tot

1 1 472 48 943 95 1424 143 1895 190

Opmerking Een diamantbewerker die recht heeft op minder dan vijf rustdagen kan op die rustdagen waarop hij/zij geen recht heeft, ofwel tewerkgesteld worden, ofwel werkloos gesteld worden. De werkgever dient hiervoor de nodige schikkingen te treffen. De rustdagen worden uitbetaald in de week voordat de rustdagen genomen worden.

Page 18: Transcom 03-2011

T r a n s - E u r o p e a n T r a n s p o r t N e t w o r k

W a t e r

Het is je misschien al opgevallen dat het Trans-European Transport Network, kortweg TEN-T, nog niet veel aan bod is gekomen in Transcom Info. Het is dan ook een enorm grootschalig programma dat de transportcorridors in de EU omschrijft. Je kan het vergelijken met spelletjes waarbij je cij-fertjes moet verbinden met een lijn, om dan iets herkenbaars te voorschijn te kunnen toveren. De cijfertjes kan je vergelijken met de diverse knooppunten zoals havens, binnenhavens die op de grote assen liggen, luchthavens, of de grote steden die economisch zeer belangrijk zijn.Dit programma is echter nog steeds niet aan uitvoering toe, onder meer door de vele onvolmaaktheden die in de loop der jaren aan het licht kwamen. Het proces is met andere woor-den veel ingewikkelder dan men aanvankelijk dacht. Maar de molen die in gang is gezet, draait toch langzaam maar zeker verder.Oorspronkelijk was er van de havens in dit netwerk niet veel te merken. Vreemd, want het leeuwendeel van de Europese transportketting vindt haar oorsprong of einde in een of andere haven, groot of klein. Dit werd enige tijd geleden ook opgemerkt: de Europese Commissie besliste het TEN-T- programma grondig te herzien. Sindsdien duiken de havens wél in het TEN-T-verhaal op.In het kader van deze herziening werden de nodige studies besteld, en intussen wordt het ook duidelijk waarrond het zal draaien. De Commissie wil de transportcorridors vanuit de zuidelijke havens een plaats geven ten koste van het grote overwicht van de havens in de Le Havre - Hamburg range. Tijdens een vergadering van de Europese werkgroep binnen de Vlaamse Havencommissie werd dit thema even aangeraakt met de melding dat de integratie van de Vlaamse havens in het TEN-T-programma goed zat. De recente studie ‘ports and their connections within TEN-T’ duidde in haar conclusie namelijk 57 core ports aan. Een core port is een haven of een groep van havens in dezelfde regio. Zo is core port 1 Antwerpen, en core port 2 zijn de havens van Gent, Oostende, Zeebrugge en Vlissingen. Het belangrijkste volgens de havenbesturen is de subsidie-stroom die Europa garandeert zolang de havens in een of an-dere core group zijn opgenomen. Van enige bekommernis voor de Brusselse haven was dan ook geen spoor bij de Vlaamse ambtenaren of de havenbestuurders. Terwijl het door een goed georganiseerde lobby toch niet moeilijk kan zijn om de

‘zeehaven Brussel’ te verbinden met core port Antwerpen? De Europese hoofdstad is met een kanaal en met sluizen verbon-den aan een van de belangrijkste gateways van Europa. Een interessant dossier voor de heer Bruyninckx!Het optimisme van de lobby’ers was echter van korte duur. De Europese Commissie, opdrachtgever van de studie, was immers not amused over het feit dat haar subsidietaart versnipperd raakte over tal van pietluttige havens, waar heel wat mensen waarschijnlijk nog nooit van hadden gehoord. Er werden andere parameters voorgesteld waardoor Oostende onmiddellijk wordt geëlimineerd, en ook Gent in troebel water komt. Met als gevolg dat we binnenkort opnieuw worden uit-genodigd op de Europese werkgroep van de Vlaamse haven-commissie. Waarschijnlijk om nu mee te realiseren waarin de ambtenaren en de havenbesturen zijn gefaald.

Opnieuw een dodelijk ongeval in de Antwerpse havenDe havenarbeiders worden de laatste weken zwaar op de proef gesteld. Op zaterdag 19 februari stierf Luc Van Linden tijdens het werk. Luc woonde in Kalmthout en laat een echtgenote en twee kinderen na.Opnieuw was een val de oorzaak van dit overlijden. Luc voelde zich niet goed en stapte uit de chauffeurscabine van zijn straddle carrier. Hij verloor het bewustzijn en viel zes meter naar beneden. Het ongeval gebeurde op dezelfde terminal waarop de 27-jarige Bram Van Campfort overleed op 13 januari. Het onderzoek heeft aanleiding gegeven tot een doordacht optreden van de federale inspectiediensten, die een aantal maatregelen voorbereiden.Het wordt hoog tijd dat het havenbestuur en de bedrijven PSA en MSC oplossingen zoeken én vinden voor de containerindigestie op terminal 730. Het werk op deze terminal vraagt een grote con-centratie van allen die betrokken zijn bij deze werken. Het is niet normaal dat 60% van de containers in de haven van Antwerpen op één kaai worden behandeld, terwijl op andere terminals van dezelfde aandeelhouder het werk ontoereikend is voor de aan-geworven havenarbeiders. Dit kan ook de arbeidsverdeling beter spreiden, waardoor men twee vliegen in één klap zou vangen.

Terwijl we nog van de klap in de Antwerpse haven bekomen, bereikt ons opnieuw tragisch nieuws. De N28 Mooie Meid, een Belgische viskotter met Nederlandse bemanning, kapseisde voor de Franse kust ten hoogte van Duinkerken. Het beeld van het opgeblazen, lege reddingsvlot naast het op zijn kiel drijvend vaartuig deed van in het begin het ergste vermoeden voor de vermiste bemanningsleden. De zoekactie naar Christophel Deridder, Marinus Deridder en Eric Tanghe werd na 24 uur gestaakt. De vrees bestaat dat zij met de zware stroming diep in de Noordzee werden meegevoerd.

Page 19: Transcom 03-2011

L o o n a a n p a s s i n g b i n n e n v a a r t

1 9

Op 1 februari 2011 werden de maandlonen voor alle beroepscategorieën in de binnenvaart (schipper-stuurman-matroos en scheepsjongen) met 2% verhoogd. In onderstaande tabel zie je de aangepaste bedragen.

SCHIPPERSBINNEN- EN RIJNVAART TANKVAART

Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%Tonnage-750 2.045,03 € 11,80 € 18,63 € 24,84 € 2.108,73 € 12,17 € 19,21 € 25,61 € 750-1500 2.296,38 € 13,25 € 20,92 € 27,89 € 2.402,68 € 13,86 € 21,89 € 29,18 € 1500-2250 2.346,01 € 13,54 € 21,37 € 28,49 € 2.434,55 € 14,05 € 22,18 € 29,57 € 2250 2.399,10 € 13,84 € 21,85 € 29,14 € 2.502,33 € 14,45 € 22,82 € 30,43 €

STUURLIEDEN OP IEDER SCHIP IN BINNEN, RIJN- EN TANKVAARTMaandloon 100% 150% 200%

Met patent 1.860,86 € 10,74 € 16,95 € 22,60 € Zonder patent 1.807,72 € 10,43 € 16,47 € 21,96 €

MATROZEN OP IEDER SCHIP IN BINNEN, RIJN- EN TANKVAARTMINDER DAN 2 JAAR DIENST IN BEROEP MEER DAN 2 JAAR DIENST IN BEROEP

Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%Matrozen 1.719,09 € 9,92 € 15,66 € 20,88 € 1.758,13 € 10,14 € 16,02 € 21,35 € Matr.-motordr. 1.751,03 € 10,10 € 15,95 € 21,27 € 1.789,97 € 10,33 € 16,31 € 21,74 €

SCHEEPSJONGEN - VAKANTIEWERKMINDER DAN 1 JAAR DIENST MEER DAN 1 JAAR DIENST

Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%15 JAAR 1.219,85 € 7,04 € 11,11 € 14,82 € / / / /16 JAAR 1.365,08 € 7,88 € 12,43 € 16,58 € 1.421,77 € 8,20 € 12,95 € 17,27 € 17 JAAR+ 1.510,28 € 8,71 € 13,76 € 18,34 € 1.577,52 € 9,10 € 14,37 € 19,16 €

VERGOEDINGEN

Opkuisen tanksGasolie & cement 5,42 € Dieselolie & chemicaliën 6,82 € Stookolie 7,16 €

Voorverwarmen ladingZomermaanden 50,60 € Wintermaanden 59,63 €

MondingsvaartKapitein 386,53 € Stuurman 278,14 € Matr.-motor. 223,97 € Matroos 169,82 €

Radarticket 40,82 €

Om het dagloon te bekomen wordt het maandloon gedeeld door 8/173,33. Om het uurloon te bekomen wordt het maandloon gedeeld door 173,33.Om de overuren (150% en 200%) te bekomen wordt het maandloon gedeeld door 164,67 en vermenigvuldigd met resp. 150 en 200%.

Page 20: Transcom 03-2011

S p o o r w e g e n

L o g i s t i c s ? M a n , m a n , m a n , … m i s è r e , m i s è r e …

En daar gaan we weer

Begin februari bracht een Europese Top de nodige deining teweeg bij de Europese pers. Er was immers een nota uitgelekt waarin het duo Sarkozy/Merkel een plan voor-stelde om de concurrentiekracht van de eurolanden op te voeren. Ondanks het feit dat de directe medewerkers van beide staatshoofden al enkele dagen eerder het plan uit de doeken hadden gedaan, werd het bestaan van dit zoge-naamde ‘pact van het concurrentievermogen’ staalhard ontkend. De andere regeringsleiders voelden zich gepakt. De Europese President werd zelfs ten tonele gebracht om te betwisten dat er sprake was van de schrapping van de automatische loonindexering. Maar… de afbouw van de welvaartstaat werd ingezet.

Toen de ‘speciale werkgroep arbeidsomstandigheden’ voor Logistics werd opgericht, werd een arbeidsregle-ment overhandigd, zodat de deelnemers van de werkgroep hun werkzaamheden goed zouden kunnen voorbereiden. Tijdens de eerste samenkomst van de werkgroep bleek echter dat het arbeidsreglement al verstuurd was naar de inspectie van de sociale wetten. Grote verbazing bij onze vertegenwoordiging, want de gemengde ondernemings-raad was nog niet eens opgericht! Dus, boeken dicht en daar gingen we weer… recht naar de buitendeur.

Tijdens een andere vergadering voor de oprichting van de gemengde ondernemingsraad werden veel open vragen gesteld, en brachten we de problematiek van het arbeids-reglement ter sprake. Antwoord: ‘omdat er geen onderne-mingsraad was, werd door de werkgever het initiatief ge-nomen en overgemaakt aan de inspectie’. Voilà… Sarkozy/Merkel hadden het niet beter gekund. De afbouw van de arbeidsvoorwaarden werd ingezet.Intussen vernemen we dat het niet-statutair personeel dat in de vrachtactiviteiten werd ingezet niet op 1 maart, maar op 1 april naar NMBS Logistics NV zal worden overgehe-veld. Er werd een informatievergadering georganiseerd voor de betrokken personeelsleden, waarover met geen woord werd gerept tijdens de vergadering van de speciale werkgroep. Vakbonden zijn immers niet gewenst!Later konden we vernemen dat er een andere interpretatie werd gegeven aan de tekst uit het protocol: “ Dit personeel zal nieuwe arbeidsovereenkomsten krijgen, zij het onder dezelfde voorwaarden (geldelijke, extra-legale, anciënni-teit, …) als de huidige contracten.” Ondertussen hebben de betrokken niet-statutairen reeds een brief van ons ontvan-gen. We zullen uiteraard alles in het werk stellen om hun rechten te verdedigen.Man, man, man … misère, misère. We zullen er niet moe-ten op rekenen dat dit dossier wordt afgesloten met een wafelenbak !

Met het bericht 28 H-HR 2011 wordt een gesloten proef aangekon-digd voor de toegang tot de graad van “Eerste treinbestuurder”. De doelgroep zijn de treinbestuurders met minstens 2 jaar graad-anciënniteit op 15 april 2011. De afsluitingsdatum van de inschrij-vingen is vastgesteld op 15 april 2011. Elke kandidaat dient zijn aanvraag tot deelname in door middel van een document P245.Vak: organisatie van de tractiedienst ; reglementering HR ; voor-koming van ongevallen.Wilt u zich degelijk voorbereiden op deze proef?Kan een opfrissing van de vereiste kennis u hierbij helpen?Dan bent u welkom bij ACV-Transcom; wij willen u hierbij graag ondersteunen en organiseren een cursus over deze materie. De cursussen gaan door :ACV - Henri Horriestraat 31 te 8800 ROESELAREWanneer: maandag 2 mei 2011 - aanvang 09.15 uurInschrijven: ACV-Transcom RoeselareTel: 990/3691 of 051 26 55 35

Of mail naar: [email protected]

Waar: ACV – Nationalestraat 111 te 2000 ANTWERPENZaal Oorderen (gelijkvloers) via ingang BWanneer: vrijdag 6 mei 2011 - aanvang 09.00 uurInschrijven: ACV-Transcom AntwerpenTel: 921/3031 of 02 549 11 28Of mail naar: [email protected] opgave van volgende gegevens: naam & voornaam, depot, identificatienummer, GSM of telnrAlle deelnemers ontvangen het door ACV-Transcom samenge-steld cursusboek.Uiterste datum van inschrijving voor deze cursus: 27 april 2011!Nog een initiatief van ACV-Transcom ten voordele van zijn leden!

Voorbereiding gesloten proef Eerste treinbestuurder

Page 21: Transcom 03-2011

2 1

N i e u w s u i t d e N a t i o n a l e P a r i t a i r e

S u b c o m m i s s i e

Verhoging van de basisuurbedragen van de productiviteitspremies

Ter uitvoering van het protocol van Sociaal Akkoord 2008-2010 moeten de productiviteitspremies verhoogd worden. De NMBS-Groep stelt voor deze verhoging, met ingang van 1 januari 2010, als volgt uit te voeren:• € 0.0294 aan 100% voor de basisbedragen van het niet-rijdend personeel • € 0.0710 aan 100 % voor de basisbedragen van het rijdend personeelDe verhoogde productiviteitspremies of de verhoogde pre-mietoelage zouden voor de eerste maal betaald worden met de bezoldigingsstaten van april 2011 (prestaties van maart voor de rangen 9 tot 4 en van het eerste semester 2011 voor de rangen 3). De achterstallen (14 maanden) zouden nader-hand worden betaald.ACV-Transcom kon zich vinden in dit voorstel – zij het dat er verwezen werd naar het oorspronkelijke protocol van sociaal akkoord, waarin de datum van 1 juli 2008 stond vermeld. Uit-eindelijk werd ervan uitgegaan dat het beter was om nu al te bekomen wat voorgesteld werd, en dan later het tekort op de een of andere manier af te dwingen. De formule op zich was correct berekend en verhoogt de enveloppe van het totaal aan uitbetaalde premies inderdaad met een equivalent van 10 %. ACOD stak echter stokken in de wielen. Ook zij pleitten wel voor de datum van 1/7/2008 maar wilden bovendien een heel andere formule .Slotsom was dat het dossier terug overgemaakt wordt aan het directiecomité. Afwachten dus. Spijtig, want het perso-neel krijgt door deze manier van werken alweer niet waar het recht op heeft.

Technicus ELM – Hét knelpuntberoep bij uitstek

Het blijft bijzonder moeilijk om op de arbeidsmarkt de nodige technici elm te vinden en aan te werven. Cijfers maken het duidelijk. In 2010 was er een aanwervingscontingent voorzien van 346 nieuwe technici en werden er slechts 242 gerekru-teerd. Om die reden zullen nieuwe versterkte inspanningen gebeuren. We zetten ze even op een rijtje:• Het belangrijkste project zal erin bestaan de secundaire- en de hogescholen te bewegen naar de werkplaatsen en de

belangrijke stations en hen vervolgens de mogelijkheid te bieden om zich rechtstreeks voor onze proeven in te schrij-ven via internet;• Er wordt een nieuwe affiche voor de functie van technicus ELM ontworpen;• Er zal een brochure ontworpen worden voor de technische beroepen die op jobbeurzen aan geïnteresseerden kan wor-den overhandigd;• Men gaat intensiever gebruik maken van ELM-video’s op de aanwervingssites;• In het kader van “Refer a friend” zal een specifieke cam-pagne worden georganiseerd om beter de aandacht te vesti-gen op dit profiel;• Er worden cursussen opgesteld die via opleidingen door de VDAB kunnen worden gegeven om zo de slaagkansen voor de proeven te verhogen;• Er komen infosessies in samenwerking met Forem/Actiris voor de (eerste)technici ELM in Wallonië• Men gaat een denkoefening doen om de proeven toeganke-lijker te maken voor de houders van een diploma dat tot op vandaag niet aanvaard werd;• Selectiebureaus moeten hun inspanningen op het vlak van de headhunting verderzetten.

Afschaffing van graden en specialiteiten. Een stukje nostalgie verdwijnt!

Er bestaat een lijst van graden die zullen verdwijnen. Dat betekent zoveel als “er zijn nu nog statutairen tewerkgesteld met deze graad, maar er worden er nooit nog opnieuw aan-geworven”. Onder deze graden zijn er een aantal waarvan er op 1 januari geen kader meer is voorzien en er geen titularis-sen meer in dienst zijn. De volgende graden worden vanaf die datum dan ook afgeschaft.• Drijver speciale werktuigen van de baan• Eerste factageklerk• Eerste planningman-drijver speciale werktuigen van de baan• Eerste schrijver• Hulpsmid-drijver• Loodgieter-zinkbewerker (OS)• Operateur-informatica• Politieofficier (OS)

Page 22: Transcom 03-2011

S p o o r w e g e n

• Programmeur (OS)• Technisch inspecteur• Typograaf• Vernikkelaar• Technisch ondersectorchef specialiteit “instructie koer-dienst”• Meestergast 1e categorie specialiteit “ineenzetten”• Technisch coördinator specialiteit niet-destructieve contro-les en schouwing van hef- en behandelingsmateriaalBovendien worden op de lijst van “graden die zullen verdwij-nen” volgende graden opgenomen:• (Eerste) handelsagent• LocotractorbestuurderDeze beslissing heeft tot gevolg dat het ARPS Bundel 520 (Bezoldigingen van het Statutair Personeel) moet worden aangepast. Bij die gelegenheid zullen nog andere anoma-lieën worden gecorrigeerd. In een volgend nummer van Transcom Info leest u hierover meer.

Bankwerker-Bestuurder Werkplaats rollend materieel

De graad van bankwerker-bestuurder werkplaats rollend materieel werd opgericht met een speciale proef die toegang

gaf tot deze nieuwe graad. De laureaten werden met voor-rang in hun werkzetel van benuttiging aangesteld. Terzelfder tijd werd de speciale toelage voor het besturen van tractie-voertuigen op de koer van de werkplaatsen afgeschaft vanaf 1/1/2011.Aangezien de laureaten van de speciale proef pas zullen aangesteld worden op 1/4/2011, is er beslist om die toelage verder toe te kennen tot en met de prestaties van maart 2011. Daarnaast werd ook beslist om de laureaten ambtshalve (en niet met voorrang) aan te stellen in hun werkzetel van benut-tiging.

Aanwerving van (eerste) technici “Spoorwerken” nog een knelpuntberoep

Met de huidige selectieprocedure voor de toegang tot de graad van technicus “spoorwerken” is het niet meer mo-gelijk om over een ruime basis kandidaten te beschikken waaruit kan worden gerekruteerd. Er werd dan ook beslist om een verhoging van het aantal potentiële kandidaten voor deze betrekking mogelijk te maken door de uitbreiding van de diploma’s die in aanmerking mogen genomen worden en ook nog door een aanpassing van de selectiewijze. Voort-aan moeten de kandidaten in het bezit zijn van een diploma van het secundair onderwijs (of gelijkwaardig) behaald in het technisch of beroepsonderwijs in de studiegebieden “bouw”, “mechanica en elektriciteit”, “auto”, “chemie”, “grafische technieken”, “hout”, “koeling en warmte” of “land- en tuin-bouw”.Voor de toegang tot de betrekking van eerste technicus “spoorwerken” is beslist dat al de diploma’s die behaald werden in de studiegebieden “industriële wetenschappen en technologie”, “architectuur” en “biotechniek” voortaan in aanmerking komen.

Jobstudenten in de paasvakantie 2011

Om te kunnen beantwoorden aan de verlofaanvragen van het personeel van de NMBS Groep zal er tijdens de paasvakantie worden overgegaan tot de aanwerving van jobstudenten. Het gaat slecht om een 15-tal posten.

Personeel Treinbegeleiding - Vertrekprocedure

Teneinde een klare kijk te hebben op de zaak, organiseren een studiedag over deze materie voor wie zich geïnteres-seerd voelt.Programma: Uiteenzetting van de vertrekprocedure.Vraagstelling.Gastspreker: NMBS-Mobility – B- MO 094Waar: ACV – Mgr.Broeckxplein 6 , 3500 HasseltWanneer: dinsdag 26 april 2011 - aanvang 09.00 uur Inschrijven: ACV-Transcom “Spoorwegen”Tel: 931/6292 of 011/29 08 45Of mail naar: [email protected] opgave van volgende gegevens: naam & voornaam, depot, identificatienummerGSM of telnrNog een initiatief van ACV-Transcom ten voordele van zijn leden!

Page 23: Transcom 03-2011

D e v e i l i g h e i d v a n h e t B e l g i s c h e s p o o r n e t w e r k

2 3

De Bijzondere Commissie Spoorveiligheid, die in de Kamer werd opgericht na de tragische treinramp in Buizingen, heeft begin februari 2011 haar aanbevelingen en eindrapport goed-gekeurd. De commissie had tot doel het veiligheidsbeleid van de NMBS vanaf 1982 uit te pluizen. Het eindverslag was duidelijk: tussen 1982 en 2010 bleek het niveau van de spoor-wegveiligheid niet te zijn verbeterd. Sterker nog, het aantal seinvoorbijrijdingen is zelfs ieder jaar toegenomen. Ook wijst de commissie op het tekort aan samenwerking, coördinatie en communicatie binnen de NMBS-Groep. De splitsing van het bedrijf heeft dat probleem niet opgelost.De Bijzondere Commissie wees op het belang om door te gaan met het automatisch remsysteem TBL1+. Voor de infra-structuur gaat het om 87 procent tegen eind 2012 en volledig tegen eind 2015. Voor het rollend materieel is de volledige implementatie gepland voor eind 2013. Het systeem moet bo-vendien zo snel mogelijk plaats ruimen voor een interopera-bel ERTMS-systeem: tegen 2020 voor de infrastructuur van de grote binnenlandse lijnen en 2023 voor het treinmaterieel.In de aanbevelingen van het eindrapport van de Commissie Spoorwegveiligheid werd de NCPBW (Nationale Commissie Preventie en Bescherming op het Werk) bij de NMBS-Groep rechtstreeks belast met een aantal opdrachten:• Een omstandige analyse van de seinvoorbijrijdingen moet worden gemaakt met, voor elk geval van seinvoorbijrijding, de plaats en het uur, de omstandigheden waarin de bestuur-der zich bevond, het aantal uren en dagen prestatie vóór het voorbijrijden van het rood licht, de dienstregelingen, de rijomstandigheden, de voorwaarden inzake rust van de be-stuurders, enzovoort.• De resultaten van dat onderzoek zullen vervolgens worden besproken door het nationale CPBW en door de overeenkom-stige commissies en subcommissies en zullen aan het Parle-ment kunnen worden voorgesteld.• Inzake verlengde prestaties moet in het sociaal overleg beter rekening worden gehouden met de aanbevelingen van CPS.• Over de gevolgen die aan de adviezen van de externe en interne preventieorganen gegeven worden, moet een perio-dieke voortgangsrapportage opgesteld worden, en dit zowel bottom-up als top-down.• De Nationale Commissie voor bescherming en preventie op het werk (nationale commissie PBW) moet regelmatiger

samenkomen, omdat ze momenteel wordt onderbenut als nochtans belangrijk forum voor uitwisseling en dialoog, ten-einde concrete aanbevelingen te formuleren.In volgende edities van Transcom Info houden wij u op de hoogte van de uitwerking van de actiemaatregelen die in dit kader zullen worden uitgewerkt.Het komt er nu op aan om de aanbevelingen ook uit te voeren en op te volgen, en er ook over te rapporteren. Het is duidelijk dat het eindverslag niet het einde is van de werkzaamheden die in het kader van het onderzoek naar de veiligheid van het spoorwegnet in België werden verricht. Een vervolgcommis-sie zal er immers op toezien dat de aanbevelingen effectief zullen worden uitgevoerd.

Voorbereiding proef Opsteller

Met bericht 177 H-HR van 24 december 2010 werd een speciale proef aangekondigd voor de overgang naar de graad van opsteller. Wilt u zich terdege op dit examen voorbereiden? ACV-Transcom wil u hierbij graag onder-steunen en organiseert een studiedag. De cursussen gaan door :

Waar: ACV – Entrepotplaats 14 2000 AntwerpenWanneer: Vrijdag 25 maart 2011 - aanvang 09u00Inschrijven: Via gewestelijk bureau AntwerpenTel 02 549 11 27 of <B> 921/3031Email: [email protected]

Waar: ACV - Henri Horriestraat 31 te 8800 ROESELAREWanneer: maandag 30 maart 2011 - aanvang 09.15 uurInschrijven: ACV-Transcom RoeselareTel: 990/3691 of 051.26 55 35 of mail naar: [email protected]. Inschrijven kan tot en met woens-dag 23 maart 2011. Vermeld duidelijk uw naam, betiteling, identificatienummer, werkzetel, privéadres en telefoon- of GSM-nummer.Wij bezorgen u de nodige documenten om deel te nemen.

Page 24: Transcom 03-2011

W a a r b o r gv e i l i g h e i d s i n s t a n t i e s

S p o o r w e g e n

België moet onafhankelijkheid veiligheidsin-stanties waarborgen

De Europese Commissie eist dat België de Europese spoorwegregelgeving correct uitvoert en maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de veiligheidsinstantie en het onderzoeksorgaan voor ongevallen volledig onafhan-kelijk worden van de spoorwegondernemingen. Op grond van de spoorwegveiligheidsrichtlijn moeten de veiligheids-instanties volledig onafhankelijk zijn zodat zij op objectieve en onpartijdige wijze kunnen optreden om de veiligheid van spoorwegpassagiers en –personeel zo goed mogelijk te beschermen. De Commissie heeft België in het kader van de Europese inbreukprocedures een ”met redenen omkleed advies” gestuurd. De Belgische autoriteiten beschikken nu over een termijn van twee maanden om de Commissie in kennis te stellen van de nodige maatregelen om dit aspect van de spoorwegveiligheidsrichtlijn correct uit te voeren. Indien de Commissie binnen die tijd geen antwoord ontvangt, kan zij de zaak aanhangig maken bij het Europees Hof van Justitie.

De Europese regelgeving

Doel van de Spoorwegveiligheidsrichtlijn 2004/49/EC is de veiligheid van het spoorvervoer te verzekeren door te waarborgen dat de veiligheidsprocedures en maatregelen transparant, evenredig en niet-discriminerend zijn. Daartoe dienen de lidstaten een onafhankelijke veiligheidsinstantie en een onderzoeksorgaan voor spoorwegongevallen op te richten

Waarom neemt de Commissie maatregelen?

De werknemers van de nationale veiligheidsinstantie DVIS (Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen) zijn gedetacheerd door de NMBS-Groep en kunnen op elk moment terugkeren. Ook de leden van de raad van bestuur van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit beschikken over die mogelijkheid. De Commissie is van oordeel dat deze situatie de onafhankelijkheid van de veiligheidsinstantie en het onderzoeksorgaan belemmert

en strijdig is met de Belgische verplichtingen op grond van de spoorwegveiligheidsrichtlijn.

De praktische gevolgen van een ontoereikende tenuitvoerlegging

Omdat België de onafhankelijkheid van de veiligheidsinstantie onvoldoende waarborgt, kunnen belangenconflicten rijzen tussen deze toezichthoudende instanties en de ondernemingen waarop zij toezicht uitoefenen. Dit is niet alleen strijdig met het non-discriminatiebeginsel, maar kan ook de doelmatigheid van het veiligheidstoezicht en van de onderzoeken van ongevallen in het gedrang brengen, waardoor uiteindelijk de veiligheid van spoorwegpassagiers en –personeel in gevaar zou kunnen komen.

Gezocht: expert spoorwegveiligheid

De Bijzondere Commissie Spoorwegveiligheid die werd opgericht na het dramatisch spoorongeval in Buizingen (zie artikel “De veiligheid op het Belgische spoornetwerk”) heeft tevens in haar eindrapport een versnelde personeelsuitbreiding gevraagd van DVIS. Inmiddels heeft de FOD Mobiliteit een vacature uitgeschreven voor drie experts spoorwegveiligheid die geen enkele band mogen hebben met een Belgische spoorwegonderneming.DVIS verleent veiligheidscertificaten en veiligheidsvergunningen aan de spoorwegondernemingen en infrastructuurbeheerder en ziet toe op hun veiligheidsbeheersystemen.

Page 25: Transcom 03-2011

S a m e n w e r k i n g i s g e e n

s a m e n s m e l t i n g

C u l t u u r 2 5

Over de persmededeling van het Kabinet-Schauvliege over het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera, 3 maart 2011

De perstekst van de minister had goed kunnen zijn. Een aantal zaken die we als vakbonden vragen staan er inderdaad in. En er worden opnieuw een paar mooie principes verkondigd, zoals dat er overleg zal gepleegd worden. Of dat “het doel een sterke profilering van ons ballet en opera blijft”. Het is echter bijzonder jammer dat men in de val van dogma’s trapt. Wij vinden het spijtig dat we al ongeveer vier maand verloren door minder ter zake doende meningsverschillen over wel of niet een fusie. Op dit moment is dat namelijk helemaal niet het meest dringende probleem! De nochtans artistiek bovenmatig goed presterende Vlaamse Grote Kunstinstellingen hebben hic et nunc nood aan voldoende middelen om hun opdracht op dezelfde excellente wijze te kunnen blijven vervullen.

Een of andere vorm van fusie lost dat budgettaire probleem helemaal niet op. Of moeten we dan toch denken dat een fusie of integratie tot een besparing via minder personeel zal leiden, gezien er geen enkele andere opening naar een budgettaire oplossing gemaakt wordt?

Net zoals de openbare omroep doen de grote Vlaamse Kunstinstellingen het minstens even goed - en in een aantal gevallen zelfs beter - met beduidend minder geld dan hun vergelijkbare Europese broertjes en zusjes. En ze leverden allemaal reeds zware budgetmatige inspanningen.

Na vele maanden werk voor en achter de schermen werd er een hoopvolle resolutie goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Een resolutie die de synergienota van de minister op een aantal cruciale punten bijstuurde.Het is jammer dat men niet van deze eervolle weg gebruik maakt om de nodige vruchten te plukken. Door te blijven focussen op een fusie of integratie als doel of middel, blijft men de weg van het conflict kiezen. Dat is bijzonder spijtig en helemaal niet nodig. Integendeel, het lijkt een zwakteaanbod om een fusie of integratie naar voor te schuiven. En dat omdat men er niet in slaagt een aantal logische samenwerkingen in te schrijven in het daartoe nochtans perfect geschikte instrument, namelijk de beheersovereenkomsten!

Men wenst vast te houden aan dogmatische uitgangspunten waarbij men die dogma’s nog eens denkt te moeten justifiëren op basis van verkeerd geciteerde verslagen van Visitatiecommissies of Hoorzittingen van de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement.Op blz 26 en 27 vindt u een tekst van het Gemeenschappelijk front, “Samenwerking is geen samensmelting”.De klokt tikt, dansers dansen en violen strijken terwijl een strijd wordt gevoerd waarbij de instellingen de dieperik ingaan. Het zou de plot van een opera kunnen zijn. Nog liever zouden we zien dat we volluit koesteren wat we hebben, mevrouw de minister.

Je kan de perstekst en de resolutie vinden op http://www.acvcultuur.be/hoorzitting2010.html

Bezoek onze website :www.acv-transcom.be

Page 26: Transcom 03-2011

C u l t u u r

Een verhaal van kind en badwater In het dossier met betrekking tot dreigende poolvorming en fusies van de Grote Kunstinstellingen was er – zo dachten we - goed nieuws: Op 9 februari werd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement een resolutie1 goedgekeurd.Hierin worden, over de grenzen van verschillende politieke partijen, een aantal positieve bakens uitgezet voor een hoopvolle toekomst voor onze kunstinstellingen. Onder meer stelt deze resolutie: “een beleid te voeren dat de kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap in staat stelt om hun artistieke werking en uitstraling – in Vlaanderen, maar ook internationaal – verder te versterken”In deze resolutie wordt ook letterlijk gesteld “de artistieke identiteit van het Ballet van Vlaanderen en van de Vlaamse Opera te waarborgen” Onze constructieve houding wordt echter zwaar op de proef gesteld. Want groot is onze verbazing om in het persbericht van het Kabinet Schauvliege van donderdag 3 maart te lezen dat er een “integratie opera en ballet” zou begeleid worden door beide raden van bestuur. Dat is hoegenaamd NIET wat er in een gezamenlijk standpunt van beide raden van bestuur staat!Verder klopt het niet dat dergelijke plannen van de minister zouden gesteund zijn op de adviezen van de visitatiecommissies. In deze adviezen wordt hoegenaamd niet gepleit voor integratie, fusie of poolvorming. Er wordt enkel over een optimalisatie van de samenwerking gesproken.2

Erger is dat de minister voorbijgaat aan de uiteenzettingen van de Hoorzittingen van 16 december en 13 januari van de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. Onderweg legt ze ook de mening van het personeel en de vakbonden naast zich neer. Wij schreven eerder dat we voor samenwerking zijn maar duidelijk tegen fusie/integratie.

En haar kabinet interpreteert wel op een heel bijzondere manier de resolutie van 9 februari. Er wordt wel door alle partijen een bereidheid geformuleerd tot betere samenwerking en goede afspraken. Ook de vakbonden zijn en blijven daar voorstander van. Maar al maanden verwarren sommige beleidsmensen dit met fusie- of integratiegedachten. Nergens, wij herhalen, nergens wordt er cijfermatig aangetoond dat dit iets substantieels oplevert. Laat staan dat het een artistieke meerwaarde creëert. We kunnen ons vergissen natuurlijk, maar als het over kunstinstellingen gaat lijkt ons dat heel erg belangrijk…Men dreigt nu het kind met het badwater weg te gooien omdat men er onvoldoende in lijkt te slagen de mogelijke samenwerkingen concreet in te schrijven in het daartoe bij uitstek geschikte instrument, namelijk in de beheersovereenkomsten, wat wij als vakbonden al vele maanden bepleiten!De artistieke werking van ballet en opera dreigen in dit zwakteaanbod van fusie of integratie het kind van de rekening te worden. Alsof een vergaand integratieproces het juiste antwoord zou vormen op de huidige harde realiteit waarmee de instellingen geconfronteerd worden.Het is onrustwekkend dat een - zowel in Vlaanderen als internationaal - gevierd artistiek leider wegens heel dit dossier dreigt het Ballet te verlaten, net nadat zij dit gezelschap weer heel stevig op de artistieke kaart gezet heeft. Dit betekent ook dat het Ballet een repertoire dreigt te verliezen (o.a. Forsythe, Haydee) dat voor heel wat artistieke en financiële meerwaarde zorgt. (wegens de exlusiviteitsverbintenis hierover met de artistieke leider, mevr. Bennets). Is het dat wat de minister wil?Ook eisen we garanties naar het behoud van het personeel met hun specifieke expertise voor de eigen artistieke werking van beide instellingen.

De minister dient haar verantwoordelijkheid te nemen en

S a m e n w e r k i n g i s G E E N s a m e n s m e l t i n g

________1. Resolutie “betreffende de beheersovereenkomsten met de instellingen van de Vlaamse Gemeenschap, gesubsidieerd via het Kunstendecreet stuk 946 (2010-2011) – Nr. 2

2. “Bovenstaande maakt duidelijk dat de samenwerking tussen het KBvV en de andere Instellingen van de Vlaamse Gemeenschap in de toekomst absoluut dient geoptimaliseerd te worden. Het KBvV hangt momenteel immers te veel af van de goodwill van de andere instellingen. Het is dan ook wenselijk dat er duidelijk afspraken gemaakt worden rond het gebruik van de zalen en orkesten, afspraken die ook voor het KBvV redelijk zijn”. (Zakelijk advies, Volgnummer: KD/11-15/IVG/002)

Page 27: Transcom 03-2011

2 7

geld te zoeken voor haar instellingen. Om de harde realiteit, mogelijkheden en onmogelijkheden te schetsen, lichten we het voorbeeld toe van het Ballet van Vlaanderen. En dit omdat de situatie er ronduit dramatisch is. Die stand van zaken kent echter een ontstaansgeschiedenis waar de huidige ploeg weinig kan aan doen. Wij vinden niet dat een huidige schitterend presterende instelling met haar personeel slachtoffer dienen te worden van dit verleden:• In 2006, onder leiding van de vorige zakelijke directie, had het ballet een jaarverlies van 1.059.040 euro;• In 2007 was dat verlies 1.326.290 euro;• In 2008 nam de nieuwe directie o.l.v. zakelijk leider Chantal Pauwels een aantal moeilijke beslissingen. Er werd een audit uitgevoerd. De audit toonde aan dat de erfenis van de Musical die eerder uit het ballet werd gelicht, verder diende opgelost te worden. Want de vorige directie had nagelaten dit toen ook op personeelsvlak te finaliseren. De nieuwe directie zag zich genoodzaakt het aantal personeelsleden te verminderen conform de audit. En het aantal premières werd gehalveerd. Het verlies daalde naar 500.266 euro;• In 2009 maakte het ballet 562.114 euro winst;• In 2010 was er een winst van 340.390 euro. Het gaat hier wel degelijk over operationele resultaten. Er dan is nog een reserve van 1.045.559 euro door minderuitgave in het kader van de ontslagen die de audit had aangeraden (van de door de toenmalige minister van cultuur daartoe voorziene envelope) waardoor het gecumuleerd verlies zal gedaald zijn van 3 mio naar 1.053.000 euro• 2011: Bovenop de zware inspanningen dient de instelling naar aanleiding van de kaasschaaf besparingen verder in te leveren.Het is onmiddellijk duidelijk dat op een budget van nauwelijks 5,5 miljoen, dit een onmogelijke opgave is. Men vergelijkt graag met de moeilijke toestand in Nederland. Die vergelijking willen wij als vakbonden gerust maken. Maar dan trekken we de vergelijking door: In Nederland heeft het ballet zomaar eventjes een budget van 11,5 miljoen euro, in Vlaanderen heeft het ballet dus zes miljoen minder...De instellingen hebben grote artistieke en budgetmatige

inspanningen geleverd.We hebben in Vlaanderen nog slechts één operagezelschap en nog slechts één klassiek repertoire balletgezelschap. Net zoals we jammer genoeg vaststellen dat er ook nog slechts één radio-orkest is.Ook de vakbonden zijn pleitbezorgers van toekomstgaranties die onze instellingen blijvend op het toneel zetten als ambassadeurs van en voor Vlaanderen. Een fusie is noch een middel, noch een doel. Wij vragen dat de Vlaamse Gemeenschap de middelen voorziet om uit te voeren wat in de resolutie zo eloquent wordt naar voor gebracht, namelijk “een beleid te voeren dat de kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap in staat stelt om hun artistieke werking en uitstraling – in Vlaanderen, maar ook internationaal – verder te versterken”

(Gemeenschappelijk Vakbondsfront, 4 maart 2011)

Page 28: Transcom 03-2011

S p i e g e l t j e s p i e g e l t j e a a n d e w a n d , w o r d e n w i j

n i e t e e n b e e t j e o v e r m a n d ?

I n t e r s e c t o r a a l

In 1961 vonden vrouwen nog moeilijk de weg naar de ar-beidsmarkt: zij maakten slechts 27% uit van het totale aantal werknemers. Nu, 50 jaar later, noteren we bijna een verdubbeling, tot een gemiddelde van 46 vrouwen op 100 werknemers. Helaas bieden deze cijfers minder reden tot juichen dan je aanvankelijk zou denken. Vrouwen zijn nog steeds minder actief op de arbeidsmarkt dan mannen: eind 2009 was slechts 61% van de vrouwen tussen 15 en 64 jaar beroepsactief, tegenover 73% van de mannen. De ongelijke participatie blijft dus een groot probleem, maar daarnaast verdienen ook de specifieke moeilijkheden die werkende vrouwen ondervinden, de nodige aandacht. Factoren als loonongelijkheid, arbeidstijd en arbeidsomstandigheden kunnen immers genderongelijkheid op de arbeidsmarkt in de hand werken.Het zijn net die factoren van genderongelijkheid waar het HIVA de aandacht op vestigt in haar onderzoek ‘Het gen-derperspectief in het sociale overleg op sectorniveau’.Deze onderzoekgroep voerde in opdracht van het ACV een ‘gender-toets’ uit op het sectorale cao-overleg binnen een twintigtal paritaire comités. Dit leverde een lijvig document op waarin de moeilijkheden voor werkende vrouwen scherp worden omschreven, en waarin duidelijk wordt aangetoond hoe gen-derongelijkheid zich manifesteert.

De loonkloof

In de overgrote meerderheid van de onderzochte sectoren verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Dit fenomeen staat ook bekend als de loonkloof. Het is natuurlijk al lang niet meer zo dat ondernemingen andere loonschalen- of categorieën zouden hanteren voor vrouwen en mannen. De oorzaken liggen heel wat dieper, bijvoorbeeld in het feit dat vrouwen vaker deeltijds werken dan mannen. Wie meer werkt, krijgt nu eenmaal een hoger loon. Komt daar nog eens bij dat wie deeltijds werkt, vaak minder kans heeft op bepaal-de vormen van extralegale voordelen of variabele verloning.Bovendien werken vrouwen vaker in minder betaalde functies, en klimmen ze moeilijker op in de hiërarchie van de ondernemingen. Zo botsen ze maar al te vaak tegen het spreekwoordelijke glazen plafond. Ten slotte zorgt de grotere verantwoordelijkheid voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen ervoor dat moeders vaker dan vaders hun

loopbaan onderbreken, en zo ook minder snel anciënniteit opbouwen. In die zin betekent de door Europa verplichte overgang van het leeftijds- naar het anciënniteitsbarema dus eigenlijk een achteruitgang voor vrouwen. De gelijkstelling van periodes van tijdskrediet, zwangerschap, ziekte, … vormt hiervoor een belangrijk tegengif, waar tijdens sectorale on-derhandelingen dan ook vaak voor gevochten wordt.

Horizontale segregatie

Het is niet voor niets dat sommige sectoren als het onderwijs of de gezondheidszorg te boek staan als ‘typische’ vrou-wensectoren. Men noemt dit fenomeen, waarbij vrouwen in andere sectoren werken dan mannen, horizontale segrega-tie. Niet toevallig worden deze ‘vrouwenberoepen’ doorgaans lager verloond. Maar de sector waarin men werkt is niet enkel voor het loon van belang; sommige sectoren bieden ook meer zekerheid. En niet toevallig hebben vrouwen het moeilijker om door te stoten naar dergelijke sectoren en functies met meer werkzekerheid. Zo werken vrouwen vaker deeltijds, hebben ze vaker een contract van bepaalde duur en bevinden ze zich in minder hoog geplaatste posities.Als we ons willen verzetten tegen deze horizontale segrega-tie moeten we onze pijlen in de eerste plaats richten op het onderwijs. Jongens en meisjes zijn immers ook al ongelijk vertegenwoordigd in verschillende soorten onderwijs, zowel naar opleidingsniveau als naar opleidingsrichting. Maar ook als jongens en meisjes eenzelfde opleiding hebben genoten, komen ze niet altijd in dezelfde sectoren of functies terecht. Administratieve opleidingen geven bijvoorbeeld toegang tot verschillende jobs, zoals marketing, management, secretari-aat, … die elk hun eigen specifieke ‘genderprofiel’ hebben.

Combinatie arbeid – gezin

Arbeidsduur is een centraal thema binnen de genderproble-matiek. Het ijveren voor gunstige uurregelingen voor loon-trekkenden staat steeds meer onder druk door de toene-mende eisen van bedrijven inzake flexibiliteit. Komt daar nog eens bij dat de combinatie arbeid - gezin een problematiek is die in bepaalde, hoofdzakelijk mannelijke sectoren op weer-stand stuit of zelfs niet aan bod komt.Met het oog op de ontwikkeling van een flexibiliteitsbeleid

Page 29: Transcom 03-2011

2 9

en het groeiende belang van de com-binatie arbeid – gezin, lijkt deeltijds werk de ideale oplossing. Maar het is ook een zeer dubbelzinnige oplossing: deeltijdse werknemers blijken immers vaker geconfronteerd te worden met onzekerheid, vastgelopen carrières en minder gunstige werkomstandighe-den. Zo is deeltijds werk moeilijker te vinden in hogere functies, wat bijdraagt aan de instandhouding van het glazen plafond. Hetzelfde geldt trouwens voor tijdskrediet: dit systeem is steeds meer ingeburgerd, maar kan ook negatieve effecten hebben voor vrouwen. Ze verliezen immers een deel van hun brutoloon, maar ook van hun aanvul-lend loon. Daarbovenop is deeltijds tijdskrediet alweer niet compatibel met bepaalde directiefuncties.Laat ons ten slotte ook niet vergeten dat niet alleen jonge ouders het moeilijk hebben om hun beroepsleven te com-bineren met hun familiale plichten. De zorg voor ouders of naasten op leeftijd maakt voor een aantal werknemers deel uit van de dagelijkse realiteit. Ook hier zijn het vooral de vrouwen die de verantwoordelijkheid dragen. Het is opvallend dat arbeidsduurvermindering op het einde van de loopbaan slechts zelden toegepast wordt in dit geval, ook al is het een mogelijkheid in heel wat sectoren.

En het ACV?

Het ACV is zich bewust van de vele moeilijkheden die vrouwen ondervin-den, en werkt dan ook concreet aan de verbetering van hun positie op de ar-beidsmarkt. Dit betekent voor het ACV echter niet dat mannen en vrouwen als identiek moeten worden beschouwd, maar wel als gelijkwaardig. En dit terwijl er rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van beide geslachten, en met de verschillen bin-nenin de geslachten.Daarom vraagt het ACV, in navolging van deze HIVA-studie:• Om met de genderstereotypen te breken in de onderwijsprogramma’s. We willen onderwijs dat gelijkheid na-streeft, vooral wat de studierichtingen betreft.• Om de genderdimensie te integreren in het werkgelegenheids- en oplei-dingsbeleid.• Om de gendergelijkheid te stimuleren bij indienstnemingen in om het even welke sector om zo een gezonde mix te creëren in de sectoren. We zouden graag vrouwen een functie zien bekle-den in nieuwe sectoren (opkomende sectoren, groene jobs, …)• Om het glazen plafond te doorbreken door ervoor te zorgen dat vrouwen toe-gang krijgen tot topfuncties en dit door ook de structuren van je organisatie in vraag te stellen. Is onze organisa-

tie op deze wijze georganiseerd zodat iedereen de mogelijkheid heeft om op een topniveau te werken? Vragen we aanpassing van de persoon of kijken we naar aanpassingen binnen onze orga-nisatie om deze persoon daar te krijgen en te houden?• Om de beroepsopleiding in de onder-neming toegankelijker te maken voor vrouwen; om het aanwervings-, loon- en opleidingsbeleid en het loopbaanbe-heer te verbeteren.• Om kwaliteitsvolle diensten en collec-tieve diensten te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk zijn, in voldoende aantal, met degelijk opgeleid personeel en degelijke arbeidsomstandigheden.• Om er met man en macht voor te zor-gen dat de loonkloof verdwijnt.• Om de arbeids- en loonvoorwaarden op te waarderen in sectoren waar veel vrouwen werken.• Om de strijd aan te binden met sek-sistische stereotypen in de onderne-mingen, in de beroepssectoren en in de maatschappij.• Om de wetgeving i.v.m. deeltijds werk aan te passen door de verbetering van het statuut van deeltijdse werknemers; door de deeltijdse werknemer het recht toe te kennen om meer uren te presteren of om een voltijdse baan te bekleden.• Om het evenwicht tussen werk, privé- en sociaal leven te ondersteunen vanuit het genderstandpunt.

Ken je iemand die graag lid wil worden van ACV-Transcom? Of kan je zelf je nieuwsgierigheid niet langer bedwingen? Bezoek dan zeker onze

website, en download er onze voorstellingsfolder!http://acv-transcom.acv-online.be/ACV_Transcom/onthaalfolder.asp#

Page 30: Transcom 03-2011

I n t e r s e c t o r a a l

Aarzel niet om het programmaboekje van de gepensioneerdenwerking aan te vragen : ACV- Transcom, Gepensioneerdenwerking Poel 7 - 9000 Gent - Tel: 09 265 44 07 - Fax: 09 265 44 06

of via e-mail: [email protected]. Geïnteresseerden die onze folder via elektronische weg wensen te ontvangen, vragen we hun e-mailadres door te geven aan [email protected]

A n d e r s - a c t i e v e n

Eeklo – 2011 Onze vrienden gepensioneerden van alle sectoren met partner worden uitgenodigd in lokaal Christelijke Mutualiteit, Garenstraat 46, Eeklo op volgende maandagen, telkens om 14:00 uur : 25 april, 27 juni, 26 september, 28 november. Er is koffietafel, spreker en animatie voorzien. Inschrijvingen aan 3 € per persoon bij de be-stuursleden of bellen naar 09 377 43 86. Op donderdagen 19 mei en 11 augustus is er een fietstocht. Op donderdag 25 augustus is de dagreis. Noteer alvast deze data in uw agenda. Iedereen welkom!

Midden West-VlaanderenHierna ter herinnering de rest van het jaarprogramma:• Maand april - dinsdag 05/04/2011: Daguitstap naar Buggenhout. Voormiddag bezoek aan hespenfabriek Grega. Namiddag bezoek aan brouwerij Bosteels (Karmeliet). Trein om 8u20 uit Roeselare, Lichtervelde 8u33 naar Gent St.P., overstappen naar Buggenhout, trein met bestemming Mechelen. Terug om 16u52 via Brugge. Aankomst te Roeselare om 18u54. Avondmaal wordt genomen in De Bonte Os, St. Hubrechtstr 14, Roeselare (achterkant station). Deelnameprijs: 40€ .• Maand mei - donderdag 05/05/2011: Bezoek aan Betonwerf NMBS te Roeselare. Voormiddag: aanvang om 10u30. Middagmaal ter plaatse met traiteur. Deelnameprijs: 20€• Maand september - dinsdag 20/09/2011: Voordracht over Afgha-nistan door Jenny Vanlerberghe. Auteur van het boek: “ Lach niet, Khanoem Vrouwenhuis in Afghanistan”.• Maand november - dinsdag 22/11/2011: Voordracht: “Kleinkinde-ren genieten van je aandacht” door BOL Rosa.Bepaalde data kunnen om één of andere reden gewijzigd worden. Gelieve daaromtrent steeds de Transcom-info te raadplegen.

Brugge-Oostende-WestkustUitstap naar het charmante en idyllische stadje VeurneVooraleer de paasvakantie begint, verwachten wij jullie allemaal in het charmante Veurne, de hoofdstad van het vruchtbare Veurne-ambacht. Deze dagtrip vindt plaats op donderdag 7 april 2011.Bereikbaarheid:• Met de trein: Gent St. Pieters, vertrek om 9u.52 en aankomst in Veurne om 10u.55. Vanuit Brugge is het vertrekt om 10u.07 (rich-ting Kortrijk) tot aan het station Lichtervelde, daar overstappen,

normaal zelfde perron en zelfde trein nemen als hierboven vanuit Gent. Vanaf het station Veurne is het 10 min stappen tot aan de markt.• Met de lijnbus: voor Oostende en omstreken, bus 68 nemen tot op de markt van Veurne. De mensen vanuit De Panne-Veurne ne-men buslijn 56/50.Programma:• 11u.: verzameling in het ACV-dienstencentrum van Veurne, ge-legen vlakbij de grote markt (zijstraat) nl. de Sporkijnstraat 10. Wij bieden jullie een koffie aan met een lekkere Veurnse Kletskop;• 12u.30: we begeven ons naar de brasserie Excelsior (Grote Markt 31) om de ambachtelijke lunch te nuttigen bestaande uit paté Beau-voorde, Veurns potjesvlees, Veurnse witte worst, ambachtelijke hesp, salami, mosterdspek en dit alles met groentjes en frietjes. Opgelet: drank is niet inbegrepen;• 14u.: bezoek met de stadsgids aan het Veurne uit de renaissance (16de-17de eeuw) met o.a. het stadhuis, de kamer van koophandel, het Spaans paviljoen, de St. Niklaaskerk, de St. Walburgakerk, de vleeshallen e.a. Deze wandeling eindigt omstreeks 16u.30.Inschrijven kan tot en met 3 april en dit voor de speciale prijs van slechts 15 € te storten op rekeningnummer BE98-7995-0631-0393 op naam van de heer Synaeve Hubert, Klimoplaan 8 te 8400 Oost-ende met vermelding “Transcom-Veurne”. Indien, na de inschrij-ving, jullie vaststellen dat je niet aanwezig kan zijn, gelieve dan zeker de voorzitter Roger te verwittigen op nummer 0478 34 58 88.Tot dan!

AntwerpenDe (brug-)gepensioneerden van ACV-Transcom van het gewest Antwerpen komen iedere maand (behalve juli en augustus) samen van 14u tot 15u.30 in de gewestelijke zetel van ACV-Transcom, En-trepotplaats 14 te 2000 Antwerpen. Iedereen is van harte welkom!Deze groep gepensioneerden zal op 23 maart de tentoonstelling van de haven in het MAS Havenpaviljoen bijwonen of bijgewoond hebben bij het verschijnen van deze Transcom-info! Dit bezoek zal overgedaan worden in juni. We houden jullie op de hoogte via Transcom-info.

Page 31: Transcom 03-2011

3 1

K o n i n g A l b e r t b e z o e k t h e t A C V

Belangengroep TELECOMWij vernamen het overlijden – op 4 februari 2011 - van vriend André POELAERT, weduwnaar van mevrouw Fernanda DEVER. Vriend André was Oud-Kajotter en gepensioneerd lid ACV-Transcom; we hebben André en zijn echtgenote ook gekend als deelnemer aan de “Ontmoetingsdagen voor Gepensioneerden” in Rendeux-Haut en Houffalize.

Belangengroep SPOORWEGENWij vernamen het overlijden – op 25 februari 2011 – van mevrouw Maria GACKIERE, weduwe van de heer Cyrille DECAESTEKER en moeder en schoonmoeder van vriend Patrick DECAESTEKER en zijn echtgenote Lena COUWET en de grootmoeder van vriend Björn HAUSPIE. Vriend Patrick en Björn zijn militant in West-Vlaanderen.Wij vernamen het overlijden van de heer Gilbert SAMYN, echt-genoot van mevrouw Odette PERSYN en vader en schoonvader van vriend Philippe SAMYN en zijn echtgenote Carine HAESE-BROUCK. Vriend Philippe is militant in West-Vlaanderen.Wij vernamen het onverwachte overlijden – op 10 februari 2011 - van vriend Roger PLUYM, echtgenoot van mevrouw Lucette VAN RYSSELBERGHE. Vriend Roger was bestuurslid ACV-Transcom Gepensioneerden Gent.Wij vernamen het overlijden van de heer Albert BAELE, echtge-noot van mevrouw Oda DE BOCK en vader en schoonvader van vriend Marcel BAELE en zijn echtgenote Nelly VAN GROOTEN-BRUEL. Vriend Marcel was voorzitter van GVR Brussel Spoor en lid van het Nationaal Bestuur ACV-Transcom.

Wij vernamen het overlijden – op 3 maart 2011 - van vriend Mar-cel HENDRYCKX, echtgenoot van mevrouw Germaine DEGRAVE. We hebben vriend Marcel en zijn echtgenote ook gekend als deelnemers aan de “Ontmoetingsdagen voor Gepensioneerden” in Rendeux-Haut en Oostende.

CentraleOp 28 februari 2011 overleed vriend Pierre IMPE, echtgenoot van mevrouw Diana LASSUYT. Vriend Pierre was gepensioneerd medewerker van de “Anders actieven” ACV-Transcom, gewezen voorzitter van de GVR Oost-Vlaanderen en effectief lid van het nationaal vakbondscomité “Spoorwegen”.

Langs deze weg bieden wij de families SAMYN – PERSYN, DECAESTEKER – COUWET, HAUSPIE- GOETHALS, BAELE – GROOTENBRUEL, PLUYM – VAN RYSSELBERGHE, POELAERT – DEVER, HENDRYCKX - DEGRAVE en IMPE – LASSUYT onze oprechte deelneming aan, samen met de verzekering dat wij de overledene zullen gedenken.

Sterven kan mooi zijnAls afscheid nemen

Alle tijd en ruimte krijgt…Sterven kan mooi zijn

Als zoveel fouten in het levenVergeven worden

En alleenDe goede herinneringen meereizenOver de grenzen van de dood heen…

L. D.

I n m e m o r i a m

Je kan de foto’s van het bezoek bekijken via http://acv-transcom.acv-online.be/Actualiteit/wij_waren_erbij/wij_waren_erbij.asp

Bezoek onze website :www.acv-transcom.be

In 2011 viert het ACV haar 125ste verjaardag. Het wordt een spetterend feestjaar, met als voorlopig hoogtepunt het voorbije bezoek van koning Albert aan het ACV-hoofd-kwartier in Schaarbeek. Op 8 februari verzamelden een heleboel personeelsleden in de centrale inkomhal van het gebouw om een glimp van koning Albert te kunnen opvan-

gen. De vorst nam dan ook ruim de tijd voor een praatje met de personeelsleden, en voor een onderhoud met de voorzitters van de beroepscentrales, waaronder ook voor-zitter Marc Van Laethem van ACV-Transcom.

Page 32: Transcom 03-2011

V.U. : Marc Van Laethem - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

‘Deze foto is genomen op 27 januari 2006, ik weet het nog goed. Het was bijtend koud in Namen, maar dat houdt ras-echte militanten natuurlijk niet tegen. Vastberaden maar met een goed humeur hielden we een optocht met auto-peds, kruiwagens en meer van dat fraais. Onze stoet, met een geluidswagen en een grote Transcom-vlag als opval-lendste attributen, werd begeleid door onze vrienden van de federale politie. Eindpunt was het ‘Elysette’, de hoofd-zetel van de Waalse regering. Daar werden we ontvangen door de PR-verantwoordelijke van Elio Di Rupo, toen nog minister-president van Wallonië.Hij verzekerde ons dat de minister kennis had genomen van de open brief die we hadden opgesteld ter gelegen-heid van onze actie ‘Transcom hijst de vlag!’, en dat onze eisen niet zonder gevolg zouden blijven. Geen loze woor-den, want achteraf heeft het kabinet-Di Rupo nog contact opgenomen om enkele zaken uit te klaren met het oog op toekomstig overleg.Het tweede deel van onze actie voltrok zich op de ‘Place d’Armes’, in het oude hart van Namen. Met swingende muziek op de achtergrond, een zakje popcorn, een kom soep of een glas wijn konden we op heel wat belangstel-ling rekenen. Bijvoorbeeld van een groep ex-Sabeniens, maar ook van enkele werknemers uit de cultuursector met tijdelijke, onzekere contracten die ons hadden opgemerkt vanuit de nabijgelegen schouwburg en de Academie voor Schone Kunsten. Zij waren vooral geïnteresseerd in onze mogelijkheden om hun rechten te verdedigen. Het standbeeld op de foto heet Djoseph. Maar wat je niet ziet, is dat Djoseph eigenlijk nog een kameraad heeft: Françwès. Deze personages, gecreëerd door de Naamse schilder Jean Legrand, belichamen de oude ‘Chwè’s’, de traditionele inwoners van Namen. Het zijn figuren uit ver-vlogen tijden, die nog hun tijd namen om te leven, om na te denken en om de voorbijvarende boten te bewonderen.En wat ik vertelde aan Djoseph? Gewoon… Wie wij zijn, wat wij daar toen precies kwamen doen en hoe wij dag in dag uit strijden voor de rechten van de werknemers.

1 0 j a a r A C V - T r a n s c o m !

1ja

ar

I n t e r s e c t o r a a lIn 2011 kan ACV-Transcom terugblik-ken op reeds 10 jaar enthousiast en constructief syndicalisme. Tijdens dit jubileumjaar duikt Transcom-Info de rijkgevulde foto-archieven van onze centrale in, en tonen wij u maandelijks een uniek beeld uit de jonge geschiede-nis van ACV-Transcom.

Deze maand: Maurice Delhaye

(gepensioneerd vrijgestelde Spoor en militant sinds… 1946!)

over ‘Transcom hijst de vlag!’