Trainingsprogramma 2020 van Rexroth Nederland - Bosch Global · tijdens de training is, maakt de...

of 60 /60
www.boschrexroth.nl Trainingsprogramma 2020 van Rexroth Nederland

Embed Size (px)

Transcript of Trainingsprogramma 2020 van Rexroth Nederland - Bosch Global · tijdens de training is, maakt de...

 • www.boschrexroth.nl

  Trainingsprogramma 2020

  van Rexroth Nederland

 • Algemene informatie2 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  OpleidingsschemaBASISTRAINING VERVOLGTRAINING

  d Hydrauliek

  eHTGBasistraininghydrauliek (eLearning)

  HTGBasistraininghydrauliek

  HTSY-PROHydraulische systeem-

  techniek

  eHTGBasistraininghydrauliek (eLearning)

  HTGBasistraininghydrauliek

  e4EEBasistraining

  Energy Efficiency(eLearning)

  e4EE SytronixEnergy Efficiency

  (eLearning)

  HTP-MLCIndraMotion MLC hy-

  draulische aandrijving, (deel II)

  HTP-PROIndraMotion MLC hy-draulische aandrijving

  (deel I)

  HTSG-1Proportionele

  techniek

  HTPPuPompregelingen

  HTAMAxiale plunjerpompen

  mobiele hydrauliek

  OHTHydraulischeonderhouds

  techniek

  HTMCLoad holding & motion

  control voorremkleppen

  HTPPuPompregelingen

  3

  3

  2

  2

  2

  2

  1

  4 4

  P. 31

  P. 21

  P. 32

  P. 33

  P. 35

  P. 39

  P. 34

  P. 36

  3

  2

  P. 37 P. 38

  P. 31

  P. 33

  P. 21

  P. 26

  P. 27

  d Elektrische aandrijf- en besturingstechniek

  eEATGBasistraining

  elektrische aandrijf-techniek

  (eLearning)

  EATG-1Basistrainingelektrische

  aandrijftechniek

  EAT-ID-SERCOSServosystemen met SERCOS-interface

  EAT-ID-OptIndraDrive aandrijving-

  optimalisatie

  EST-MLC-IPXLC of MLC controls met IndraLogic 2G en

  SERCOS III

  3

  3

  5

  1

  P. 43

  P. 22

  P. 44

  P. 47

  P. 51

  EAT-ID-SI L3/S4Electrische servosyste-men en geintegreerde

  veiligheidstechniek

  1

  P. 45

 • Algemene informatie 3Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  InhoudALGEMENE INFORMATIE 2Opleidingsschema, Drive & Control Academy, trainingssystemen, lesmateriaal, CETOP approved education centre, individueletraining, tablet, eDrive & Control Academy, klantenservice, legenda

  eDRIVE & CONTROL ACADEMY 15eLearning, basiskennis hydrauliek, basiskennis van de ventieltechniek, hydraulische open en gesloten systemen en besturingen,ventieltechniek en besturingsblokken in de mobiele hydrauliek, tandwielkasten, basistraining hydrauliek kompleet, elektrischeaandrijftechniek, elektrische besturingstechnologie, pneumatiek, lineairtechniek, funktionele veiligheid, Energy Efficiency enEnergy Efficiency voor toerental variabele pompregelingen, SERCOS het veldbussysteem voor automatisering

  HYDRAULIEK 30Basistraining hydrauliek, proportionele techniek, pompregelingen, hydraulische onderhoudstechniek, hydraulische systeem-techniek, load holding en motion control voor remkleppen, IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen deel I en deel II,axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen, mobiele hydrauliek in landbouwtechniek, mobiele hydrauliek in bouwmachines

  ELEKTRISCHE AANDRIJF- EN BESTURINGSTECHNIEK 42Basistraining elektrische aandrijftechniek, elektrische servosystemen met SERCOS-interface, inbedrijfname enassenoptimalisering, elektrische servosystemen en geïntegreerde veiligheidstechniek, IndraMotion MLDS/MLDM programmeren,IndraDrive aandrijvingoptimalisatie, basistraining PLC techniek, schroefsysteem 350- hardware, inbedrijfstelling, programmering,XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en SERCOS III voor beginners, basistraining XLC of MLC controls met IndraLogic 2G enSERCOS III

  PNEUMATIEK 52Basistraining pneumatiek

  AUTOMATION EN INDUSTRIE 4.0 54Basistraining Industrie 4.0

  VEILIGHEIDSTECHNIEK 56Machinerichtlijn, functionele veiligheid, veilig werken met hydrauliek en geïntegreerde veiligheidstechniek elektrischeservosystemen

 • Algemene informatie4 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  De Drive & Control AcademyDe Drive & Control Academy maakt unieke kennis bereikbaar. Rexroth, als één van ‘s werelds toonaangevende specialisten in de aandrijf- en besturingstechnologie, beschikt over unieke technologische know-how. Deze ken-nis geven wij graag door. Aan leerlingen en studenten, maar ook aan vakmensen en medewerkers. Met de Drive & Control Academy ondersteunen we de op maat gemaakte opleidingen als ook de kwalificaties van technische vaklui. Praktijk-gericht, doelgroep specifiek en met de modernste methoden.

  DE THEMAGEBIEDEN

  f Industrie hydrauliek

  f Mobiel hydrauliek

  f Elektrische aandrijf- en

  besturingen

  f Pneumatiek

  f Automation

  f Industry 4.0

  f Lineair- en montagetechniek

  f Veiligheidstechniek

  f Energy efficiency

  INNOVATIE EN TRENDS uit de industri

  e voor de educatieve markt

 • Algemene informatie 5Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  KENNIS IS MACHTVakkennis en competentie van de medewerkers geven de onderneming een beslissende voorsprong op de wereldwijde concurrentie. Binnen de Drive & Control Academy biedt Rexroth een omvangrijk assortiment aan kennisproducten op het gebied van aandrijf- en besturingstechnologie dat volledig is gericht op de industriële praktijk.

  Ons aanbod wordt samengesteld volgens de volgende principes:

  f praktijkgeoriënteerde aanpak volgens de huidige stand van de techniek

  f doelgroepgericht scholingsaanbod f modernste onderwijsvorm

  Het trainingsconcept is gebaseerd op de vier pijlers van kennisoverdracht: Training, Trainingssystemen, Media en het Knowledge portal.

  TRAININGNieuwe trainingen en de continue ontwikkeling vantrainingsmethoden zorgen ervoor dat onze kennisover-dracht altijd de aktuele stand van zaken in de techniek volgt. Het palet aan lesmethoden bestaat uit klassikale trainingen, eLearning en praktijkscholing. In onze lokalenin Boxtel of op de eigen lokatie. Bij deze in-company trai-ningen staat uw specifieke situatie centraal.

  TRAININGSSYSTEMENDe trainingssystemen bieden beginners en ervaren tech-nici praktijkgerichte know-how op het gebied van de hydrauliek, pneumatiek, elektrische aandrijf- en bestu-ringstechniek, mechatronica en veiligheidstechniek. Er wordt gebruik gemaakt van industriële standaard compo-nenten en de systemen gebruiken internationaal gestan-daardiseerde programmeertaal en open interfaces.

  LESMATERIAALDe educatieve software van Rexroth kenmerkt zich door een sterke relatie met de praktijk en is helemaal afgestemd op de trainingen en trainingssystemen.Deze omvatten eLearning modulen, technologie- en toepassingsboeken, animaties van componenten en leereenheden met ondersteuning door simulaties. Daarnaast zijn er woordenboeken, naslagwerken, handboeken voor zowel trainer als leerling en werkhulpmiddelen.

  KNOWLEDGE PORTALHet Knowledge Portal zal zich ontwikkelen tot een multimediale ontmoetingsplaats voor aandrijf- en besturingstechniek en tot een platform voor opleiding en bijscholing. Dit unieke ontmoetingspunt op internet zal de gebruikers toegang geven tot kwalitatief hoogwaardige informatie en een gestructureerde uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk maken.

 • Algemene informatie6 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  TrainingssystemenDe technische kennis van Rexroth en de in de praktijk beproefde oplossingen bij industriële toepassingen worden naadloos in de modulair opgebouwde trainingssystemen opgenomen. Daardoor voldoen deze exact aan de kwaliteitseisen van de industrie en van scholingsinstituten.

  LEREN MET STANDAARD COMPONENTENDe systemen laten praktische oefeningen toe op de huidige standaardcomponenten uit de industriële sector, waaronder het gebruik van gestandaardiseerde programmeertalen en open interfaces, zoals vereist in de praktijk. Van een handige koffer tot een mobiel werkstation, verschillende trainingssystemen zijn beschikbaar voor hydrauliek, pneumatiek en automatisering.

  HYDRAULIEKDe hydraulische opleidingen van Rexroth leggen de werking van moderne hydraulische circuits uit en bereiden de leerlingen optimaal voor op het gebruik ervan in de onderneming omdat er gebruik gemaakt wordt van standaard componenten. Voor diverse praktische toepassingen zijn oefeningen en prakticatoren beschikbaar zoals bijvoorbeeld voor hydraulische proportionele technologie, regeltechniek en mobiele toepassingen.

  AUTOMATION/MECHATRONICA/INDUSTRY 4.0Ze helpen complexe onderlinge relaties te begrijpen; de werkstations voor automatiseringstechniek integreren besturings- en aandrijftechniek in één systeem. Daarbij worden hydraulische, pneumatische en elektrische aandrijvingen en de lineaire techniek ingezet. Met behulp van bedieningselementen en sensoren worden actuatoren aan een compleet systeem verbonden, naar complexe industriële 4.0 toepassingen.

  PNEUMATIEK Op het gebied van pneumatiek biedt Rexroth oefeningen en apparatuur voor standaard pneumatiek, besturingssystemen en handling equipment. Het gepatenteerde bevestigingssysteem voor de onderdelen biedt flexibiliteit terwijl de componenten tegelijkertijd veilig bevestigd zijn. De gebruikte standaard industriële componenten creëren een direct verband met de praktische toepassing.

 • Algemene informatie 7Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Lesmateriaal

  www.boschrexroth.com/trainingmedia

  Met een uitgebreid media-aanbod stelt Rexroth gekwalifi-ceerde kennis veilig. Ter voorbereiding, begeleiding of follow-up van studie of opleiding, als instrument voor leraren, instructeurs of trainers. Zelfs voor het onafhanke-lijk leren is onze media ideaal.

  Het lesmateriaal van de Drive & Control Academy omvat: f Literatuur, geprint en electronisch f eLearning/eTrainings f Videos f Werkmateriaal f Posters en doorsnedes f 2D en 3D animaties en apps f Software

  PROBEER EEN AANTAL VAN ONZE TRAININGEN GRATIS UIT:www.boschrexroth.com/guestlogin

 • Algemene informatie8 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  aanbod hydrauliek trainingen. Hiermee is de kwaliteit van de opleidingen duurzaam gewaarborgd.

  Meer weten over het aanbod en de mogelijkheden van CETOP certificering?

  Neem contact op met ons trainingscentrum.

  CETOP Approved Education Centre, audited by FEDA!Hét antwoord op de stijgende vraag naar kwalitatief hoogwaardige technici. Hoe weet u als opdrachtgever of de servicetechnici die aan uw hydraulische of pneuma-tische systemen sleutelen hiervoor wel de juiste skills hebben? Nu is dat nog lastig te beoordelen, maar daar komt binnenkort verandering in.

  Op basis van een Europees geaccrediteerd certificatie-model is op initiatief van FEDA namelijk een traject gestart om ook in ons land te komen tot CETOP Approved Educa-tion Centers. Een betere garantie voor kwaliteitsonderwijs op het gebied van hydrauliek en pneumatiek is er niet.Als eerste in Nederland is de Drive & Control Academy van Bosch Rexroth in Boxtel CETOP-gecertificeerd voor het

 • Algemene informatie 9Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Kwalificatie van trainersEen modulaire en gecertificeerde traineropleiding van Bosch garandeert een hoogwaardige, duurzame en opfrissende opleiding van de trainers in soft skills en technische vakken. Zelfs de meest ervaren trainers zitten weer eens in de schoolbanken om continu bij de tijd te blijven.

  Methoden Klassikale en praktijktraining met persoonlijk contact. De directe communicatie en vooral het begrijpen van de componenten verstevigen de theoretische kennis. Daarom bevat een groot deel van de trainingen van Rexroth praktijkoefeningen. De deelnemers bouwen oefeningen op praktijkgetrouwe trainingssystemen met ondersteuning van de trainer. Het samenspel van eLearning en praktijklessen, of dat nu voor, na of tijdens de training is, maakt de verscheidenheid van leermethodes enorm.

  Training

  Rexroth heeft zich bij een groot aantal ondernemingen en instituten al ruimschoots bewezen als competente partner voor training en bijscholing. De trainingen geven deelnemers doelgroepgericht en praktijkgeoriënteerde kennis.Nieuwe trainingen en ontwikkeling van de lesmethoden garanderen bovendien dat de scholing plaatsvindt volgens de laatste stand van de techniek.

 • Algemene informatie10 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  Individuele trainingenNaast de standaard Rexroth trainingen uit ons trainingsprogramma, die we indien nodig ook rechtstreeks bij je bedrijf kunnen uitvoeren, bieden wij ook persoonlijk afgestemde cursussen voor de kwalificatie van de medewerkers. We bereiden graag een compleet concept voor dat is afgestemd op jouw toepassingen en bedrijfs-specifieke behoeften.

  Voordelen: f Training die volledig is toegespitst op jouw toepassingen

  f Voorbereiding, raadpleging en uitvoering door deskundige en ervaren trainers

  f Gedetailleerde trainingsdocumenten, speciaal afgestemd op jouw toepassing en gebruikte componenten en systemen

  f Tijdens de training worden vragen al op maat beantwoord

  f Trainingslocatie, afspraak, duur en pauzes zijn aangepast aan jouw operationele behoeften

  f Reistijden en deelnemerskosten zijn beperkt of niet aanwezig

  IS JE INTERESSE IN EEN PERSOONLIJKE TRAINING OF KWALIFICATIECONCEPT GEWEKT?We maken graag een persoonlijke offerte.

  Contact: [email protected]: +31 411 651416

  Benodigdheden:Geschikte ruimte en media om les te geven.

  Groep deelnemersWe kunnen onze lessen ook aan een individuele doelgroep aanpassen. Het succes van een training hangt grotende-els af van een goede coördinatie vooraf.

 • Algemene informatie 11Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Tablet Documentatie in digitale vorm

  De Drive & Control Academy maakt in een aantal trainingen gebruik van tablets. Alle deelnemers krijgen de documentatie van de geboekte training in digitale vorm op een tablet. Dit apparaat vervangt de gedrukte documenten.

  Deze tablet is opgenomen in het cursusgeld en wordt eigendom van de trainingsdeelnemer.

  Het volgende documentatiepakket vind je op je tablet:

  f Trainingsdocumenten voor de geboekte training f Bosch en Bosch Rexroth: informatie en apps f Eventuele software en configuratietools

  Wij wensen je veel plezier met het leren via je tablet.

 • Algemene informatie12 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  eDrive & Control Academy In de eDrive & Control Academy (eDCA) biedt Rexroth digitale kennisoverdracht – op elk moment, overal en in een aantal talen. Gebruik het aanbod als alternatieve lesmethode, als aanvulling en voorbereiding in het klas- of praktijklokaal, maar ook als ongecompliceerde variant van zelfstudie.

  eLEARNINGHet zelfstandig leren achter een computer is tegenwoordig een vast bestanddeel van kennisoverdracht.

  Wij bieden je een gekwalificeerde en gecertificeerde training die je de grootst mogelijke flexibiliteit geeft.

  Het eLearning aanbod van de Drive & Control Academy omvat alle Drive & Control technologieën.

  www.boschrexroth.com/eLearning

  eBOOKVakliteratuur: comfortabel te gebruiken, individueel aanpasbare lettergrootte, eenvoudig selecteren van hoofdstukken, didactische grafieken, geen fysieke ruimte inname.

  eBooks - een slimme aanvulling op autodidactisch opleiden en een nuttig naslagwerk.

  www.boschrexroth.com/learnworld

  eTRAININGWe kennen het allemaal: YouTube, video‘s, webinars, Webex, online berichten en nog veel meer. Allemaal digitale kennisuitwisselingsmethoden die inmiddels een vast bestanddeel zijn geworden in onze kwalificatie.

  Kort en compact deelt een trainer u de thema‘s rondom de technische opleiding mee in een Rexroth eTraining (live of vooraf opgenomen).

  www.boschrexroth.com/eTraining

  @

  www.boschrexroth.com/academy

 • Algemene informatie 13Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Heb je vragen over een training? We helpen je graag.

  Klantenservice

  Bosch Rexroth BV Drive & Control AcademyKruisbroeksestraat 15281 RV Boxtel, NederlandTel: +31 411 [email protected]

  Het meest actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Algemene informatie14 Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  LegendaIn deze trainingscatalogus gebruiken we voor onze trainingsmethodes, producten en algemene informatie de volgende iconen als hulp bij de oriëntering:

  LW

  @

  NEW

  3

  TRAININGSMETHODE

  Drive & Control Academy eLearning

  Theorietraining

  LearnWorld/leeromgeving

  Software

  Blended learning

  Face-to-face training

  Nieuwe training

  Praktijktraining

  Aantal trainingsdagen

  Project training

  ALGEMENE INFORMATIE

  @

  eTraining

  Tablet

  Trainingen/artikelen uit de eShop

  Industry 4.0

  Connected Hydraulics

 • 15eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Inhoud

  eLEARNING

  Voor maximale flexibiliteit bij verdere opleiding bieden wij gekwalificeerde en gecertificeerdeeLearning trainingen. Test ze op: www.boschrexroth.de/eLearning

  eHTB Basiskennis hydrauliek ............................................................................... 16eHTVT Basiskennis van de ventieltechniek ............................................................. 17eHKS Hydraulische open en gesloten systemen en besturingen ........................... 18eV-SM Ventieltechniek en besturingsblokken in de mobiele hydrauliek .................. 19eHGE Tandwielkasten .......................................................................................... 20eHTG Basistraining hydrauliek kompleet (op aanvraag) ........................................ 21eEATG Basistraining elektrische aandrijftechniek .................................................. 22eESTG Basistraining elektrische besturingstechnologie ......................................... 23ePTG Basistraining pneumatiek ........................................................................... 24eLTG Basistraining lineairtechniek ...................................................................... 25e4EE Basistraining Energy Efficiency ................................................................... 26e4EE Sytronix Energy Efficiency - toerentalgeregelde pomp .............................................. 27eSEK Secundair geregelde aandrijving ................................................................. 28eSER SERCOS het veldbussysteem voor automatisering ...................................... 29

  TALEN

  Alle eLearning trainingen zijn in het Duits en Engels; een aantal zijn er ook in andere talen. Alleen de basistraining Hydrauliek kompleet (eHTG) is ook in het Nederlands beschikbaar.

  BESTELLINGEN

  Bestellingen van de eLearning trainingen kun je direct sturen naar het e-mailadres:[email protected] onder vermelding van de gewenste training en je factuuradres of via het aanmeldformulier op onze website: www.boschrexroth.nl/training.

 • 16 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  @

  eHTB

  Basiskennis hydrauliek

  In deze eLearning krijgt u kennis van basishydrauliek, de fysieke principes zoals de relaties tussen kracht en massa en grafische symbolen worden geleerd. Bovendien wordt de opbouw van hydraulische systemen, de ver-eiste componenten en hun functie uitgelegd.

  LEERDOELEN

  f Inleiding tot de hydrauliek en hydraulische installaties

  f De toegepaste componenten en hun functie leren herkennen

  f Basiskennis hydrauliekspecifieke fysica f De principiële opbouw van een hydraulisch systeem begrijpen, zowel stationaire als ook mobiele toepassingen

  INHOUD

  f Algemene definitie en typische toepassingen f Relatie tussen massa en kracht, berekenen van drukken, fysieke principes

  f Opbouw van een hydraulisch systeem, indeling in groepen en de belangrijkste componenten

  f Componenten weergegeven als grafische symbolen

  f Functie en werkingsprincipes van hydraulische pompen, veel voorkomende uitvoeringen, berekening van pompopbrengst en vermogens

  f Energieomzetting door hydraulische motoren, rendementen van motoren

  f Uitvoering en opbouw van hydraulische cilinders, de samenhang tussen snelheid, volumestroom, kracht en druk

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Operators, onderhoudstechnici en programmeurs,Planners / gebruikers, leidinggevenden, trainers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 7 tot 8 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 336,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

  NEW

 • 17eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Basiskennis van de ventieltechniekeHTVT

  In deze eLearning leert u de basisprincipes en toepassingen van stuurven-tielen en kleppen. Terugslagkleppen, stuurventielen, drukventielen en stromingskleppen worden behandeld.

  NEW

  LEERDOELEN

  f Functie en kenmerken van kleppen kunnen benoemen

  f Gebruik van verschillende kleppen in verschillende toepassingen herkennen

  f De voordelen en nadelen van de verschillende manieren van samenbouwen kunnen benoemen

  INHOUD

  f Uitvoeringen van kleppen en ventielen met hun functie

  f Vergelijking van zitting- en plunjerprincipes f De verschillende uitvoeringen, ventieltypen in hydraulische systemen

  f Bepaling van het type ventiel f Mogelijkheden voor het samenbouwen van componenten

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Operators, onderhoudstechnici en programmeurs,Planners / gebruikers, leidinggevenden, trainers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 6 tot 7 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 240,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 18 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  @

  eHKS

  Hydraulische open en gesloten systemen en besturingen Deze eLearning gaat over taken, functies en de structuur van gesloten en open systemen. Schema’s en gebruikte componenten worden behandeld. Bovendien worden de mogelijkheden binnen de mobiele hydraulische aan-drijfsystemen toegelicht.

  LEERDOELEN

  f Kenmerken van mobiele toepassingen f Opbouw en toepassingsgebied van gesloten systemen

  f Opbouw en toepassingsgebied van open systemen

  f Verschillende methodes van aansturing in mobiele toepassingen herkennen en kunnen beschrijven

  f Essentiële functies en de energiebalans kunnen uitleggen

  INHOUD

  f Opbouw en uitvoering van een gesloten systeem f Opbouw en uitvoering van een open systeem f Verschillende methodes van aansturing in mobiele toepassingen

  f Energiebalans behorend bij de verschillende methodes van aansturen

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Operators, onderhoudstechnici en programmeurs,Planners / gebruikers, leidinggevenden, trainers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 45 minuten

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 48,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

  NEW

 • 19eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Ventieltechniek en besturingsblokken in de mobiele hydrauliek

  eV-SM

  In deze eLearning worden de taken en functies van verschillende series en types besturingsblokken behandeld. Kennis over de regelingen in de vorm van smoringsregeling, pompregeling, load-sense en LUDV controle wordt verworven.

  NEW

  LEERDOELEN

  f Functie en kenmerken van de verschillende uitvoeringen kunnen benoemen

  f Het principe van energiebeheersing herkennen f De verschillende uitvoeringen segment-, mono-blokken en combinaties kunnen benoemen

  f Stuurblokken: smoring-, pomp-, load-sense en LUDV-besturing herkennen

  INHOUD

  f Taken van de besturingsblokken f Verschillende uitvoeringen van de fysieke opbouw

  f Verschillende uitvoeringen van de regelingen (smoring regeling, load-sense, etc.)

  f Samenstelling van verschillende besturingsblokken

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Operators, onderhoudstechnici en programmeurs,Planners / gebruikers, leidinggevenden, trainers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 35 minuten

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 48,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 20 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  @

  eHGE

  Tandwielkasten

  Deze eLearning geeft u kennis over planetaire tandwielkasten en hunfunctie. Tevens leert u de verschillen tussen diverse uitvoeringen.Dieper wordt ingegaan op de functies: rijden, zwenken en hijsen met behulp van tandwielkasten.

  LEERDOELEN

  f Kennis opdoen over planetaire tandwielkasten in verschillende uitvoeringen en toepassingen

  f Eigenschappen van de aandrijving begrijpen

  INHOUD

  f Essentiële taken van de planetaire tandwielkasten in voertuigen

  f Typische kenmerken van planetaire tandwielkasten

  f Meest voorkomende tandwieloverbrengingen en opbouw

  f Constructie en functie van planetaire tandwielkasten voor het rijden met of zonder dynamische rem evenals zwenken en hijsen

  f Inbouwmogelijkheden

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Operators, onderhoudstechnici en programmeurs,Planners / gebruikers, leidinggevenden, trainers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 35 minuten

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 24,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

  NEW

 • 21eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  eHTG

  Basistraining hydrauliek compleet

  Alle basics die je nodig hebt komen aan bod in deze online training: van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een hydraulisch schema. De inhoud van 'eHTG' is gelijk aan de inhoud van de standaard 3-daagse HTG training. Deze eLearning training is ook in het Nederlands te volgen.

  LEERDOELEN

  f Kennismaking met de basisstructuur van een hydraulisch systeem

  f Inzicht in de functie en structuur van geselecteerde hydraulische componenten

  f Voorbereiden hydraulische schema’s f Effectief gebruiken van technische dokumentatie f Leren hoe je hydraulische componenten en systemen kunt verwerken

  INHOUD

  f Hydraulische systemen in het algemeen f Eigenschappen van het hydraulisch systeem f Opbouw en functie van een hydraulisch systeem f Fysieke basisprincipes in de hydrauliek f Symbolen volgens DIN ISO 1219 f Hydraulische vloeistoffen f Hydraulische pompen, motoren en cilinders f Besturingstechniek (stuurventielen, veiligheids-, smoor- en stroomregelkleppen)

  f Eenvoudige schema‘s maken en lezen

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Geïnteresseerden in hydrauliek, machine-operators, onderhouds- en montage personeel, planners, design engineers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 20 tot 25 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans, Hongaars, Italiaans, Russisch, Chinees

  PRIJS

  Op aanvraag

 • 22 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  Basistraining elektrische aandrijftechniekeEATG

  Deze training behandelt de functies en eigenschappen van diverse aandrijfcomponenten en is voor iedereen die een geavanceerde training zoekt. Deelnemers leren de onderlinge verbanden kennen van elektrische aandrijfsystemen en krijgen inzicht in de industriële automatiserings-techniek.

  LEERDOELEN

  f Overzicht van elektrische aandrijftechniek leren kennen

  f Herkennen van verbanden in aandrijfsystemen f Kennis verwerven over de verschillende aandrijfcomponenten

  f Kennismaking met verschillende motortypes (synchroon, asynchroon) en hoe ze functioneren

  f Inzicht in opnemers en encoders en hoe ze functioneren

  f Leren kennen van verschillende controllers, stuur- en regelkringen

  f Overbrengingen en de werking ervan

  INHOUD

  f Inleiding tot de elektrische aandrijftechniek f Electromotoren, werkingsprincipes en kenmerken

  f Basis van encodersystemen f Controllers en regelmethodes f Overbrengingen in aandrijftechniek f Toepassingen

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Vakgeschoolde medewerkers, technici en ingenieurs op het gebied van planning, onderhoud en inbedrijfstelling

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 10 tot 15 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  Bij een bestelling van de EATG-1 training krijg je een jaarlicentie voor de eLearning eEATG training gratis!

  € 66,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 23eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Basistraining elektrische besturingstechniekeESTG

  DOELGROEP

  Starters in de besturingstechniek

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 3 tot 4 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  Bij een bestelling van de ESTG training krijg je een jaarlicentie voor de eLearning eESTG training gratis!

  € 66,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

  LEERDOELEN

  f Overzicht krijgen van elektrische besturingen f Kennen van verschillende soorten besturingen en hun toepassingen (PLC, CNC, e.d.)

  f Inzicht krijgen in de programmering en programmeertalen van een besturing

  f Kennis verwerven over gebruikersinterfaces (bijv. HMI of veldbussystemen)

  f Voorbeelden begrijpen

  INHOUD

  f Basiscursus elektrische besturingstechnologie f Programmeerbare logische eenheden (PLC) f Numerieke besturingen (CNC) f Motion-control-besturingen (MC) f Robotbesturingen (RC) f Toepassingsvoorbeeld en programmering f Interfaces

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  Deze training behandelt de functies en eigenschappen van de elektrische besturingen en wordt aanbevolen voor iedereen die modulaire opleidingen wil volgen. Na afloop begrijpen de deelnemers de verbanden in debesturingstechniek en krijgen inzicht in industriële toepassingen.

 • 24 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  Basistraining pneumatiekePTG

  Van de functie en eigenschappen van componenten tot aan de opbouw van een pneumatisch schema - alle basics die je nodig hebt komen aan bod in deze online training. De inhoud van 'ePTG' is gelijk aan de inhoud van de standaard 2-daagse PTG training.

  LEERDOELEN

  f Natuurkundige principes en relaties f Kenmerken van de pneumatiek f Perslucht, compressor types f Inleiding in het maken, drogen en distribueren van perslucht en vacüum techniek

  f Stuurventielen, veiligheids-, smoor- en stroom-regelkleppen

  f Enkel- en dubbelwerkende cilinders f Bi-stabiele ventielen, impuls ventielen f Snelheids- en stopbesturing f Slag afhankelijke besturing en eindschakelaars f Tijds- en drukafhankelijke besturing f Volgordeschakelingen en signaal overlap f Basisschakelingen in de elektro-pneumatiek f Symbolen en schakelschema‘s vlgns DIN ISO 1219

  f Basisontwerp van componenten

  INHOUD

  f Basisprincipes van een pneumatisch systeem f Functie en opbouw van pneumatiek componenten

  f Pneumatisch schakelschema maken f Pneumatiek systemen in het dagelijks werk

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Geïnteresseerden in pneumatiek, planners, onderhouds- en montagepersoneel, design engineers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 10 tot 15 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  Bij een bestelling van de PTG training krijg je een jaarlicentie voor de eLearning ePTG training gratis!

  € 185,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 25eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Basistraining lineair techniekeLTG

  Van de natuurkundige basisprincipes van de producten tot aan de toepassin-gen en grondbeginselen van het ontwerp, deze training bevelen wij aan als je behoefte hebt aan een meer geavanceerde training.

  LEERDOELEN

  f Natuurkundige basisprincipes lineair techniek en rollager technologie

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van profielgeleiders

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelgelagerde bussen

  f Opbouw, functie en inzetbaarheid van kogelomloopspillen

  f Overzicht van lineaire systemen

  INHOUD

  f Leren kennen van de natuurkundige basisprincipes van de lineair techniek

  f Kennis over de opbouw, functie en inzetbaarheid van componenten in de lineair techniek

  f Selectie van geschikte lineair componenten

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Planners, ontwikkelaars, onderhouds- en montagepersoneel, design engineers

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 12 tot 18 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits, Spaans

  PRIJS

  € 216,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

  OPMERKING

  Test deze eLearning training met een gratis gastlicentie op www.boschrexroth.de/eLearning

 • 26 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  Basistraining Energy Efficiencye4EE

  Energie wordt schaarser en duurder. Tegelijkertijd stijgt de wereldwijde vraag. Daardoor ligt de focus op technologieën die helpen dit probleem op te lossen. Intelligente automatiseringsoplossingen leveren een beslissende bij-drage. Vereist is dan: bewustwording van het probleem van de Energy Effici-ency en de daadwerkelijke uitvoering ervan. In deze eLearning module, bie-den wij u de vereisten voor de basiskennis van de Energy Efficiency.

  LEERDOELEN

  f Energie, een schaars goed f Definitie Energy Efficiency f Randvoorwaarden f Energy Efficiency in ondernemingen f Rexroth 4EE systeem f Hulpprogramma‘s in verband met Energy Efficiency

  INHOUD

  f Belang van de Energy Efficiency voor de samenleving en bedrijven erkennen

  f De Rexroth 4EE aanpak voor het optimaliseren van Energy Efficiency begrijpen

  f Typische uitgangspunten voor het optimaliseren van een systeem herkennen

  f Kosten en baten van Energy Efficiency oplossingen begrijpen

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Commerciële en technische beroepen

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 1 tot 2 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 23,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 27eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  Energy Efficiency - toerentalgeregelde pompe4EE Sytronix

  De betrouwbaarheid van high-performance hydrauliek, Energy Efficiency endynamische compacte elektronica gaan hand in hand met de Sytronix pompen met variabele toerentalregelingen van Rexroth. In de training e4EE Sytronix krijgt u de basiskennis, de technische achtergrond en de expertise van 'Smart Interplay of Hydraulics and Electronics'.

  LEERDOELEN

  f Ventiel- en opbrengst gestuurde aandrijving f Regeling op basis van verbruik f Componenten toerental variabele pompregelingen

  f Parameters voor selectie van een dergelijke oplossing

  INHOUD

  f Basiskennis Energy Efficiency f Systeemkennis f Aanpassingen aan het operationele gedrag van de afzonderlijke componenten

  f Engineering tools voor het ontwerpen van algemene systemen

  f Kennis van cycli en opties voor terugwinning van energie

  f Selectie van de aandrijfcomponenten

  RANDVOORWAARDEN

  f Deelname aan de trainingen HTG/eHTB en eHTVT, EATG-1 en HTPPu of vergelijkbare kennis

  f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Service technici en ingenieurs voor onderhoud en inbedrijfstelling

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 3 tot 4 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 66,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 28 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  Secundair geregelde aandrijvingeSEK

  Deze training behandelt de functies en eigenschappen van de secundair geregelde hydraulische aandrijftechniek. Naast de vergelijking met elektri-sche en conventionele hydraulische aandrijvingen, worden de voor- en nadelen van de diverse systemen belicht. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt je als deelnemer meegenomen in de wereld van de aan-drijftechniek van Rexroth. Verschillende toepassingsmogelijkheden worden toegelicht.

  LEERDOELEN

  f Overzicht krijgen an de verschillende aandrijfsystemen

  f Voor- en nadelen van deze aandrijftechnieken kennen

  f Inzicht verkrijgen in de technologie van de secundairregeling

  f Toepassingsvoorbeelden secundair geregelde aandrijving begrijpen

  f Inzetmogelijkheden voor secundair geregelde aandrijving herkennen

  INHOUD

  f Vergelijken van verschillende aandrijfsystemen f Beeld krijgen van elektrische en conventionele hydraulische aandrijftechiek

  f Beeld krijgen van secundair geregelde aandrijvingen

  f Onderdelen en regeling van secundaire eenheid f Voorbeelden uit de praktijk

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met internetverbinding, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Technici en ingenieurs voor onderhoud en inbedrijfstelling

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 2 tot 3 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  € 23,00 per jaarPrijs voor meerdere licenties op aanvraag

 • 29eDrive & Control Academy

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020

  SERCOS - het veldbussysteem voor automatisering

  eSER

  OPLEIDINGSDUUR

  Binnen de licentietijd van een jaar is de inhoud24 uur per dag beschikbaarGemiddeld benodigde tijd: ca. 1 tot 2 uur

  BESCHIKBARE TALEN

  Engels, Duits

  PRIJS

  Gratis

  OPMERKING

  Start deze eLearning training nu met een gratis gastlicentie op: www.boschrexroth.de/eLearning

  LEERDOELEN

  f Begrijp het veldbussysteem SERCOS f Toepassingen van SERCOS in industriële automatisering

  f Technische details van SERCOS beschrijven f Eigenschappen en voordeel van SERCOS be- schrijven

  INHOUD

  f Overzicht van het veldbussysteem SERCOS f Toepassingen van SERCOS in de industriële automatisering

  f Technische details over SERCOS f Kenmerken en gebruik van SERCOS

  RANDVOORWAARDEN

  f Technische kennis f PC met toegang tot internet, Flash Player 10 of hoger: http://get.adobe.com/nl/flashplayer

  f E-mailadres voor persoonlijke login

  DOELGROEP

  Mensen die Servcos producten verkopen, medewerkers uit de machinebouw, partners van Bosch Rexroth en hun klanten

  Van de basisprincipes over SERCOS tot aan technische details en applica-tievoorbeelden; alles wat de gebruikers van besturingen, elektrisch en hydraulisch aangedreven, ventielen en I/O‘s nodig heeft. Deze training wordt aanbevolen voor mensen die produkten inzetten met SERCOS inter-face of die graag meer willen weten over het veldbussysteem SERCOS.

 • 30 eDrive & Control AcademyH

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control Academy

  HydrauliekInhoud

  HTG Basistraining hydrauliek ............................................................................. 31HTSG-1 Proportionele techniek ............................................................................... 32HTPPu Pompregelingen ......................................................................................... 33OHT Hydraulische onderhoudstechniek ............................................................. 34HTSY-PRO Hydraulische systeemtechniek ................................................................... 35HTMC Load holding en motion control voor remkleppen ....................................... 36HTP-PRO IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen (deel I) .......................... 37HTP-MLC IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen ( deel II) ........................ 38HTAM Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen ...................................... 39 HTM-AG Mobiele hydrauliek in landbouwtechniek ................................................... 40HTM-C Mobiele hydrauliek in bouwmachines ......................................................... 41

  BESTELLINGEN

  Stuur je aanmeldformulier naar het e-mailadres: [email protected] of meld je aan op de website www.boschrexroth.nl/training.

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Industrie hydrauliek 31

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Met het alom bekende boek van Rexroth „de Hydrauliektrainer band 1” als leidraad word je wegwijs in de functie en werking van de diverse hydrauli-sche componenten. Tevens leer je de basisbegrippen om een hydraulisch schema op te zetten en te lezen.

  LEERDOELEN

  f Het basisontwerp van een hydraulisch systeem begrijpen

  f De functie en structuur van geselecteerde hydraulische componenten begrijpen

  f Een hydraulisch schema opzetten en lezen f In staat zijn om technische documentatie (Data sheets, DIN ISO 1219, ...) effectief te gebruiken

  f Omgaan met hydraulische systemen in de planning en in het dagelijks werk

  f Storingen in de werking oplossen

  INHOUD

  f Hydrauliek versus pneumatiek, elektrische aandrijftechniek en mechanica

  f Structuur en opbouw van een hydraulisch schema

  f Basisbegrippen waaronder de Wet van Pascal f Toe te passen vloeistoffen f Vaste en regelbare pompen f Stuurventielen, veiligheidskleppen, smoor- en stroomregelkleppen

  f Filtertechniek f Storingen interpreteren en oplossen

  RANDVOORWAARDEN

  Technisch inzicht.

  HTG

  Basistraining hydrauliek

  DOELGROEPGeïnteresseerden in de hydrauliek, werkvoorbereiders, machine operators, onderhoud- en installatiemedewerkers, engineers, constructeurs en tekenaars.

  VERVOLGTRAINING(EN)

  Proportionele techniek (HTSG-1),Pompregelingen (HTPPu)

  DATA

  10.02 - 12.02.2020 Boxtel01.04 - 03.04.2020 Boxtel10.06 - 12.06.2020 Boxtel16.09 - 18.09.2020 Boxtel25.11 - 27.11.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 1.269,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek32H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  In deze training geven wij je inzicht in de werking van proportionele hyd-raulische componenten, analoge en digitale versterkerkaarten ten opzichte van schakelcomponenten. Tijdens het prakticum kun je de schakelingen opbouwen en inregelen en ga je een analoge en een digitale kaart configu-reren en parametreren.

  LEERDOELEN

  f Basisbeginselen van de hydrauliek kennen f Proportionele kleppen kiezen en kunnen berekenen

  f Beproefde ontwerprichtlijnen toe kunnen passen f Belangrijke methoden voor systeemverbetering toe kunnen passen

  f Storingen localiseren

  INHOUD

  f Schakelhydrauliek versus proportionele hydrauliek

  f Bepaling van een proportioneel systeem f Opbouwen en instellen van een analoog besturingssysteem

  f Opbouwen, configureren en parametriseren van een digitaal besturingssysteem

  f Storingen interpreteren en oplossen

  RANDVOORWAARDEN

  Deelname aan de basistraining hydrauliek HTG of vergelijkbare kennis.Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en van hydraulische schema‘s.

  DOELGROEP

  Degenen die behoefte hebben aan praktische kennis over het systeemgedrag van hydraulische aandrijvingen, zoals bijvoorbeeld ontwerpers, engineers, constructeurs, tekenaars, machine- operators en inbedrijfstellers.

  Proportionele techniek

  DATA

  11.03 - 13.03.2020 Boxtel26.10 - 28.10.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 1.369,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  HTSG-1

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Industrie hydrauliek 33

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  PompregelingenHTPPu

  In deze training maak je kennis met de werking en toepassing van pompre-gelingen. Naast de meest eenvoudige directe verstelling behandelen wij ook de druk-, volume- en vermogensgeregelde pompen. Tot slot wordt ook het systeem met load-sensing behandeld.

  LEERDOELEN

  f Verschillende types van pompen kennen en de toepassing van de criteria van constante en variabele verdringerpompen beheersen

  f Het begrijpen van het correcte onderhoud van hydraulische pompen

  f Het praktisch omzetten van instellingen en aanpassingen

  f Detectie van schadelijke effecten op de pomp (verwarming, overbelasting, etc.)

  f Weten welke criteria er zijn voor verlenging van de levensduur van de pomp

  f Kennis vergaren voor het oplossen van fouten en het uitvoeren van reparatie

  INHOUD

  f Pompregelingen in vast opgestelde installaties f Pompregelingen mobiele hydraulische toepassingen

  f Load sensingsystemen f Besturingselektronica gericht op pompregelingen f Toepassingen stationaire hydrauliek f Toepassingen mobiele hydrauliek

  RANDVOORWAARDEN

  Inzicht in de werking en toepassing van dehydraulische pompen of de basistraining hydrauliek (HTG of eHTG).

  DOELGROEP

  Montage-, inbedrijfstelling- en onderhouds-personeel.

  DATA

  09.01.- 10.01.2020 Boxtel26.03 - 27.03.2020 Boxtel19.11 - 20.11.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 819,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek34H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Hydraulische onderhoudstechniekOHT

  Om een veilige en goed werkende installatie te behouden, wil je dat je onderhoudstechnici een gedegen opleiding hebben gevolgd, waardoor ongevallen en uitval voorkomen worden. In een deel van de training wordt het inbedrijfstellen van de installatie belicht. Tevens wordt onderhoud en reparatie behandeld.

  LEERDOELEN

  f Het herkennen en localiseren van storingen f Het gestructureerd oplossen van storingen aan de hand van flowcharts

  f Het belang van onderhoud onderkennen f Veilig werken met en aan de installatie

  INHOUD

  f Inbedrijfstellen van een hydraulische installatie f Reparatie en afkeurcriteria van hydraulische componenten

  f Onderhoud van een hydraulische installatie f Storingzoeken in hydraulische installaties

  RANDVOORWAARDEN

  Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek. Kennis van hydraulische schema‘s.

  VERVOLGTRAINING(EN)

  Training proportionele techniek HTSG-1.

  DOELGROEP

  Onderhoudstechnici van een hydraulischeinstallatie.

  DATA

  13.02 - 14.02.2020 Boxtel05.10 - 06.10.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 819,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Industrie hydrauliek 35

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Hydraulische systeemtechniekHTSY-PRO

  Tijdens deze training laten wij je zien wanneer je wel of niet voor een hy-draulische installatie zou moeten kiezen. Vanuit een vraagstelling maken we samen een berekening, kiezen we componenten, berekenen we de omvang van het reservoir en dimensioneren we het leidingwerk, zodat we tot een complete oplossing komen.

  LEERDOELEN

  f Ontwerpen van complete hydraulische systemen f Belangrijke stappen bij het maken van een schakelschema kennen, in overeenstemming met de beginselen van het hydraulisch schema

  f Selectie maken van componenten in een hydraulisch systeem (pomp, kleppen, reservoir, accu‘s, warmte wisselaars, filters, motor, ....)

  f Efficiëntie van het systeem herkennen

  INHOUD

  f Hydrauliek versus overige aandrijftechnieken f Bepaling cilinders (boring, stang, slag); rekening houden met o.a. knik

  f Bepaling geïnstalleerd vermogen f Bepaling toe te passen componenten (pompen, stuurschuiven, veiligheden, etc.)

  f Bepaling leidingwerk f Voor- en nadelen van de keuze van een bepaalde oplossing

  RANDVOORWAARDEN

  Kennis van de belangrijkste componenten in de hydrauliek en kennis van hydraulische schema‘s.

  DOELGROEP

  Technici en engineers die hydraulische systemen ontwerpen of bouwen.

  DATA

  23.04 - 24.04.2020 Boxtel06.07 - 07.07.2020 Boxtel12.11 - 13.11.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 819,- p.p.

  OPMERKING

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek36H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Load holding en motion control voor remkleppen

  HTMC

  Remkleppen: geliefd en verguist. In de hydrauliek kun je bijna niet zonder. Toch hangt er een mist van onduidelijkheid om remkleppen. In deze trai-ning maak je kennis met de verschillende types remkleppen en maken we je wegwijs in load holding & motion control. Na afloop ben je in staat om remkleppen te selecteren, afstellingen te bepalen en in bedrijf te stellen.

  LEERDOELEN

  f Functie, opbouw en werking van een remklep f Wanneer welk type te gebruiken f Gedrag van een remklep leren voorspellen f Klachten kunnen herleiden naar een oorzaak

  INHOUD

  f Weten hoe een remklep werkt f Welke types zijn er en waarom we ze nodig hebben

  f Opstuurverhoudingen, do‘s en don‘ts f Wanneer welk type toe te passen f Selectie van een remklep op basis van een toepassing

  f Vaardigheid opbouwen met theoretische opgaves f Praktijk toetsen aan de theorie

  RANDVOORWAARDEN

  Basiskennis van hydrauliek

  DOELGROEP

  Je bent verantwoordelijk voor het selecteren van een remklep en moet vooraf de afstellingen bepa-len; of je moet een remklep inbedrijfstellen;of je krijgt er vanuit service/vervanging/inregelklach-ten mee te maken; of je krijgt er in de praktijk mee te maken en wilt er meer over weten.Technici en engineers die hydraulische systemen ontwerpen of bouwen.

  DATA

  09.03.2020 Boxtel15.06.2020 Boxtel06.11.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  1 dag van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 659,- p.p.

  OPMERKING

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Industrie hydrauliek 37

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen (deel I)

  HTP-PRO

  Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die meer kennis willen krijgen van de IndraMotion MLC systemen. In de opleiding leer je de basisfunctionaliteiten van de MLC. Het eerste deel richt zich op project planning en het programmeren met IndraWorks.Tijdens de praktijk leer je het gehele systeem te configureren en te pro-grammeren volgens IEC 61131.

  LEERDOELEN f Opbouw en functionaliteit van de MLC leren kennen met betrekking tot hydraulische assen

  f Leren werken met IndraWorks om het totale systeem te projecteren en diagnosticeren

  f Programmeren in ST (Structured Text) f Het maken van dataopslag en het weer terugladen

  f componenten uitwisselen f Diagnose van het totale systeem

  INHOUD

  f Overzicht van de systeemoplossingen van IndraMotion voor hydraulische aandrijvingen

  f Voorstellen van de systeemcomponenten f Projecteren met IndraWorks engineering f Grondbeginselen van de IEC- programmering f Programmeren met FBD (Function Block Diagram)

  f Programmeren met ST (Structured Text) f Programmeren met SFC (Sequentional Function Chart)

  f Data opslag en componenten wisselen f Archiveren en weer terugladen van projecten

  RANDVOORWAARDEN

  Kennis van PC en technische kennis van elektrotechniek en hydrauliek.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers die hydraulische projecten maken en in bedrijfstellen.

  DATA

  13.01 - 16.01.2020 Boxtel20.07 - 23.07.2020 Boxtel

  TIJDEN

  4 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 2.119,- p.p.

  VERVOLGTRAINING(EN)

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen, deel II.

  OPMERKING

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyIndustrie hydrauliek38H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  IndraMotion MLC voor hydraulische aandrijvingen (deel II)

  HTP-MLC

  Deze praktijkgerichte training is voor project engineers en inbedrijfstellers die met behulp van het IndraMotion MLC systeem hydraulische aandrijvin-gen willen aansturen. Dit deel richt zich op de aansturing van hydraulische assen door middel van het programmeren van een MLC. Deze training is een uitbreiding op de HTP-PRO.

  LEERDOELEN

  f Werken in IndraWorks met GAT f Programmering beweging sequenties f Ontwerpen en inbedrijfstellen hydraulische as op het trainingssysteem

  f Analyse van gedrag en regelkwaliteit van de regelaar

  f Analyse van meetgegevens van procesvariabelen die via WinView real-time verkregen zijn

  f Parametreren en optimaliseren closed-loop controllers (positie en kracht)

  f Problemen oplossen

  INHOUD

  f Aansluiten hydraulische aandrijvingen op een MLC f Kennismaking en ontwerpen toepassingen GAT f Gebruiken best-in-class-controller en bijbehorende parameters

  f Inzicht krijgen in praktische stappen voor inbedrijfstelling van een hydraulische as

  f Maken van oscilloscoop beelden van sequenties door MLC-Trending en signalen analyseren en verbeteren van regelkringen

  f Herkennen van storingen in de elektronica en hydrauliek tijdens inbedrijfname

  RANDVOORWAARDEN

  Deelname aan de HTP-PRO training of vergelijkbare kennis.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van projectplanning en inbedrijfstelling.

  DATA

  20.01 - 23.01.2020 Boxtel12.10 - 15.10.2020 Boxtel

  TIJDEN

  4 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 2.119,- p.p.

  OPMERKING

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Industrie hydrauliek 39

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Deze training behandelt de basisfuncties, de opbouw en de werking van axiale plunjerpompen. De techniek van deze pompen wordt vanaf de toe-passingen tot aan de verschillende soorten aanpassingen uitgelegd.

  LEERDOELEN

  f Werkingsprincipe van hydrostatische aandrijvingen

  f Componenten, ontwerp en functie van axiale plunjerpompen

  f Verhelpen van kleine storingen

  INHOUD

  f Grondbeginselen, ontwerp en werking van axiale plunjerpompen

  f Toepassingen van open en gesloten systemen f Inbouw- en installatie- instructies f Praktische inbedrijfname en troubleshooting

  RANDVOORWAARDEN

  Basiskennis van de hydrauliek.

  DOELGROEP

  Technici, engineers, monteurs, service medewerkers voor hydrostatische aandrijvingen.

  DATA

  13.05 - 14.05.2020 Boxtel14.12 - 15.12.2020 Boxtel

  TIJDEN

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 819,- p.p.

  OPMERKING

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Axiale plunjerpompen voor mobiele toepassingen

  HTAM

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyMobiel hydrauliek40H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Mobiele hydrauliek in landbouwtechniekHTM-AG

  Agrarische technologie toegankelijk door een intensieve praktische training. Leer over de componenten en systemen die dienstdoen in de mobiele hydrauliek van Rexroth. Naast uitleg over ontwerp en functie leer je deskundige demontage en montage van de gemonteerde delen. Ook krijg je de gelegenheid de kenmerken van het innovatieve EHC elektro-hydraulische hefinrichting van Rexroth van een tractorbesturing te leren kennen.

  LEERDOELEN

  f Weten hoe hydraulische systemen te optimaliseren op basis van vermogensprestaties

  f Inzicht in de technologie van load sensing, proportionaal- en gesloten systemen

  f Vertrouwd raken met de criteria voor het gebruik van deze technologie

  INHOUD

  f Drukgecompenseerde hydraulieksystemen f Opbouw en functie van mobiele besturingsblokken

  f Vergelijking tussen constant stroom- en constant druksysteem

  f Proportionaal ventielen met CAN BUS voor mobiele hydrauliek

  f EHC elektro-hydraulische hefinrichting voor tractoren en oogstmachines

  f Toepassingsvoorbeelden f Demontage en montage van geselecteerde componenten, bijvoorbeeld een A10VO axiale plunjerpomp en een ventielblok

  f Praktijkoefeningen

  RANDVOORWAARDEN

  Voltooiing van de HTAS (Duitsland), HTAM-training of vergelijkbare kennis

  DOELGROEP

  Technici en ingenieurs van landbouwmachinefabri-kanten in de beroepsgroepen ontwikkeling, bouw en projectplanning, docenten in beroepsonderwijs en overige opleidingen, instructeurs in industrie en handel, ervaren hydraulisch personeel op het gebied van montage, onderhoud en service.

  DATA

  11.05 - 15.05.2020 Ede07.09 - 11.09.2020 Ede

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  5 dagen: dag 1 van 10.00 tot 16.15 uurdag 2 - 4 van 08.00 tot 16.15 uurdag 5 van 08.00 tot 13.00 uur

  PRIJS

  € 2.010,- p.p.

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Mobiel hydrauliek 41

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Rexroth mobiele hydrauliek toegankelijk door een intensieve praktische training. Naast uitleg over structuur en functie, leer je hoe je geselecteerde modules, zoals axiale plunjereenheden of ventielblokken, op de juiste manier demonteert en assembleert. Je krijgt de mogelijkheid om de eigenschappen van de Rexroth componenten uitgebreid te testen. Hiervoor staat een gevarieerd aanbod van compleet uitgeruste machines tot je beschikking.

  LEERDOELEN

  f Weten hoe hydraulische systemen moeten worden geoptimaliseerd op basis van vermogensprestaties, vermogensverdeling en controleerbaarheid

  f Bekend zijn met OC- en CC-ventiel technologie, load sensing en LUDV ventiel technologie, evenals proportionele en geregelde systemen

  INHOUD

  f Componenten en systemen voor lastafhankelijke en lastgecompenseerde hydrauliek

  f Structuur en functie van axiale plunjereenheden en hun besturing

  f Structuur en functie van mobiele besturingsblokken

  f Vergelijking van systemen met constante stroom en constante druk open en gesloten systemen

  f Introductie in de veiligheidsfuncties f Toepassingsvoorbeelden f Demontage en montage van geselecteerde componenten , bijvoorbeeld een A4VG of A6VM axiale plunjereenheden, of een ventielblok

  f Praktijkoefeningen

  RANDVOORWAARDEN

  Voltooiing van de HTAS (Duitsland), HTAM-training of vergelijkbare kennis.

  DOELGROEP

  Technici en ingenieurs van fabrikanten van bouwma-chines in de beroepsgroepen ontwikkeling, bouw en projectplanning, docenten in beroepsonderwijs en overige opleidingen, instructeurs in industrie en handel, ervaren hydraulisch personeel op het gebied van montage, onderhoud en service.

  DATA

  11.05 - 15.05.2020 Ede07.09 - 11.09.2020 Ede

  Vraag ons voor verdere data en individuele training. Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  5 dagen:dag 1 van 10.00 tot 16.15 uurdag 2 - 4 van 08.00 tot 16.15 uurdag 5 van 08.00 tot 13.00 uur

  PRIJS

  € 2.010,- p.p.

  Mobiele hydrauliek in bouwmachinesHTM-C

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek42H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Elektrische aandrijf- en besturingstechniekInhoud

  EATG-1 Basistraining elektrische aandrijftechniek ....................................... 43EAT-ID-SERCOS Elektrische servosystemen met SERCOS-interface .......................... 44EAT-ID-SI L3/S4 Elektrische servosystemen en geïntegreerde veiligheidstechniek ..... 45EAT-ID MLD-Prog IndraMotion MLDS/MLDM programmeren ....................................... 46EAT-ID-Opt IndraDrive aandrijvingsoptimalisatie ............................................... 47ESTG-SPS Basistraining PLC techniek ............................................................. 48EST-Sys350-I-Prog Schroefsysteem 350 - hardware, inbedrijfstelling, programmering .... 49EST-MLC Beginners XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III ....................... 50EST-MLC-IP Basistraining XLC of MLC controls met IndraLogic 2G en Sercos III .. 51

  BESTELLINGEN

  Stuur je aanmeldformulier naar het e-mailadres: [email protected] of meld je aan op dewebsite www.boschrexroth.nl/training.

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 43

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Van de functie en eigenschappen van de geselecteerde aandrijfcomponen-ten tot de actuele ontwikkelingen. Deze opleiding wordt iedereen aanbe-volen die zich verder wil ontwikkelen in de elektrische aandrijftechniek.

  LEERDOELEN

  f Overzicht krijgen van de elektrische aandrijftechniek

  f Componenten en concepten leren kennen en begrijpen

  f Kennis verwerven over de verschillende aandrijfcomponenten, hun toepassingen en de huidige trends

  f Ontdekken van de verandering van analoge naar digitale aandrijftechniek en de impact ervan op de inbedrijfstelling, het gebruik en het onderhoud

  f Leren kennen van de verschillende motortypen (synchroon, asynchroon) en het gebruik ervan

  f Praktijkervaring door middel van oefening op de servo-aandrijving en de frequentieregelaar

  f Veilig werken met en aan de installatie

  INHOUD

  f Basiskennis van de omzetting van energie door elektrische aandrijvingen (opbouw en werking)

  f Elektromotoren, de verschillende werkings- mechanismen, hun eigenschappen en typische toepassing

  f Motor-encoders f Aandrijfregelkringen (positie, snelheid, koppel) en toepassingsgebieden

  f Analoge en digitale besturing f Frequentieregelaar, werking en inzetgebieden, praktische oefeningen voor inbedrijfstelling

  f Servo-aandrijving, functies en toepassingsgebieden, praktische oefeningen

  RANDVOORWAARDEN

  Technisch inzicht.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers in ontwerp, onderhoud en inbedrijfstelling.

  DATA

  05.02 - 07.02.2020 Boxtel21.09 - 23.09.2020 Boxtel14.12 - 16.12.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 1.459,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Bij bestelling van de EATG-1 training krijg je een jaarlicentie van de eLearning eEATG gratis!

  Basistraining elektrische aandrijftechniekEATG-1

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek44H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Een training voor iedereen die zich in de digitale aandrijving 'IndraDrive met SERCOS III interface' wil verdiepen. Door middel van praktische oefeningen wordt de opgedane kennis in de praktijk gebracht.

  LEERDOELEN

  f Leren kennen van de componenten van het aandrijfsysteem IndraDrive

  f As inbedrijfnemen en optimaliseren f Uitwisseling van aandrijfcomponenten f Diagnosticeren en oplossen van fouten f Veilig werken met en aan de installatie f Storingzoeken

  INHOUD

  f Componenten van servosystemen f Uitvoeringen van de stuurdelen f Instellen van drive parameters f Parameters instellen (basis parameters laden, data opslaan)

  f Wisselen van componenten f Storingen interpreteren en oplossen f Metingen uitvoeren met geïntegreerde oscilloscoop

  f Benutten van digitale en analoge in- en uitgangen f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  RANDVOORWAARDEN

  Basiskennis van elektrotechniek, basiskennis van elektrische aandrijving (training EATG-1 of vergelijk-bare vaardigheden) en PC-vaardigheden.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers in ontwerp, onderhoud en inbedrijfname.

  DATA

  12.02 - 14.02.2020 Boxtel06.07 - 08.07.2020 Boxtel30.11 - 02.12.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  3 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 1.359,- p.p.

  VERVOLGTRAININGEN

  EAT-ID-SI L3/S4

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Elektrische servosystemen met SERCOS-interface

  EAT-ID-SERCOS

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 45

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Een training voor iedereen die zich wil verdiepen in de digitale aandrijving IndraDrive met SERCOS III interface met geïntegreerde veiligheidstech-niek. Door middel van praktische oefeningen wordt de opgedane kennis in de praktijk gebracht.

  LEERDOELEN

  f Realiseren van de 2de generatie veiligheidstechniek (18VRS en hoger)

  f Verschillende aandrijving interne veilligheidsfuncties begrijpen

  f Parametrisatie en configuratie van de beveiligingstechniek via inbedrijfname software IndraWorks Engineering

  f Onderhoudstaken als data back-up, vervanging van onderdelen en het oplossen van problemen

  f Veilig werken met en aan de installatie f Storing zoeken

  INHOUD

  f In bedrijf nemen van de geïntegreerde veiligheidstechniek

  f Storingen interpreteren en oplossen f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  RANDVOORWAARDEN

  Eerdere deelname aan een IndraDrive training (EAT-ID-SERCOS) is noodzakelijk.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers in het ontwerp, onderhoud en inbedrijfstelling.

  DATA

  17.02.2020 Boxtel09.07.2020 Boxtel03.12.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen u graag.

  TIJDEN

  1 dag van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 591,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  Elektrische servosystemen en geïntegreerde veiligheidstechniek L3/S4

  EAT-ID-SI L3/S4

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek46H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Van de functie en eigenschappen van de drive geïntegreerde PLC tot de programmering volgens IEC 61131-3 leren applicatie engineers en onder-houdsmonteurs IndraMotion MLDS en MLDM kennen. Voor meerassige toepassingen of toepassingen met één as.

  LEERDOELEN

  f Zelfstandig een verbinding tot stand brengen met het elektrische servosysteem

  f De interne PLC activeren f Het programma bekijken, kleine wijzigingen aanbrengen en zelf programmeren

  f Bouwstenen uit de bibliotheek benutten f Assen aansturen via AxisInterface

  INHOUD

  f In bedrijf nemen van de in de drive geïntegreerde PLC

  f Uitleg over de diverse variabelen f Schrijven van een programma, gebruikmakend van standaard functieblokken

  f Assen aansturen via AxisInterface f Storingen verhelpen f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  VOOROPLEIDING/KENNIS

  Goede IndraDrive kennis of deelname aan de EAT-ID-SERCOS training en kennis van programmeren volgens de IEC 61131 of de cursus basistraining PLC techniek ESTG-SPS gevolgd hebben.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van planning, programmering, onderhoud en inbedrijfstelling.

  DATA

  Deze training wordt op aanvraag gegeven. Vraag ons voor data en/of individuele training, we helpen je graag.

  TIJDEN

  2 dagen van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 1.142,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  IndraMotion MLDS/MLDM programmerenEAT-ID MLDS/MLDM-Prog

 • Drive & Control Academy | Trainingsprogramma 2020 Elektrische aandrijf- en besturingstechniek 47

  Hyd

  raul

  iek

  Elek

  tris

  che

  aand

  rijf

  - en

  best

  urin

  gste

  chni

  ekP

  neum

  atie

  kA

  utom

  atio

  n en

  Indu

  stri

  e 4.

  0Ve

  ilig

  heid

  stec

  hnie

  keD

  rive

  & C

  ontr

  olA

  cade

  my

  [email protected] @

  Het tunen van IndraDrive aandrijvingen. Tijdens deze training wordt een installatie met IndraDrive besturing en MSK motor geoptimaliseerd. Deze training is een uitbreiding op de EAT-ID-SERCOS training van pagina 44.

  LEERDOELEN

  f De basisprincipes van een regelkring f Drive tuning in de automatische mode f Handmatige drive tuning f Drive tuning met de frequentierespons analyse

  INHOUD

  f Uitleg principes van een regelkring f Uitleg over de regelkringen van de drive f Tunen van een drive met behulp van de ingebouwde tune mogelijkheid

  f Handmatig tunen van een drive f Tunen door gebruik te maken van frequentierespons analyse

  f Theorie en praktijk over de feed forward regel-lus

  f Gebruik maken van IndraWorks Ds f Praktische oefeningen, ongeveer 50% van de tijd

  RANDVOORWAARDEN

  Voldoende kennis van IndraDrive systemen (de cursus EAT-ID SERCOS gevolgd hebben)Voldoende kennis van IndraWorks.

  DOELGROEP

  Vakmensen, technici en engineers op het gebied van onderhoud en inbedrijfstelling.

  DATA

  21.02.2020 Boxtel29.06.2020 Boxtel12.11.2020 Boxtel

  Vraag ons voor verdere data en individuele training.Wij helpen je graag.

  TIJDEN

  1 dag van09:00 - 16:00 uur

  PRIJS

  € 591,- p.p.

  OPMERKINGEN

  Koffie/thee en een lunch in ons bedrijfsrestaurant zijn inbegrepen.Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.Het actuele aanbod vind je op internet:www.boschrexroth.nl/training

  IndraDrive aandrijvingsoptimalisatieEAT-ID-Opt

 • Trainingsprogramma 2020 | Drive & Control AcademyElektrische aandrijf- en besturingstechniek48H

  ydra

  ulie

  kEl

  ektr

  isch

  e aa

  ndri

  jf- e

  n be

  stur

  ings

  tech

  niek

  Pne

  umat

  iek

  Aut

  omat

  ion

  enIn

  dust

  rie

  4.0

  Veil

  ighe

  idst

  echn

  iek

  eDri

  ve &

  Con

  trol

  Aca

  dem

  y

  [email protected] @

  Basistraining PLC techniekESTG-SPS

  De basistraining voor iedereen die de werking van de PLC technologie in de praktijk wil leren kennen. Deze training wordt ie