Tovenaar december 2012

39
1 Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

description

Toverveld tovenaar december 2012

Transcript of Tovenaar december 2012

Page 1: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Page 2: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toverwoord Heb je het ook helemaal gehad met televisieprogramma’s à la ‘Dance Moms’ of ‘Toddlers and Tiara’s (kleuters en tiara’s)? Wat doen die ouders hun kinderen toch aan? Kleuters en lagere schoolkinderen worden op een gigantisch voetstuk gezet, opgetut dat het niet meer mooi is. Een mindere prestatie is de fout van de jury of de juf. Alles krijgen ze op een schoteltje aangeboden, de grootste grillen eerst. Het zijn natuurlijk die extreme toestanden die het scherm halen, maar we moeten niet ver zoeken om gelijkaardige – minder extreme – voorbeelden te vinden. Denk maar aan ouders die naar de rechtbank stappen om het C-attest van hun kind aan te vechten. Gaat dit niet een beetje ver? We kunnen blijkbaar moeilijk aanvaarden dat ons kind niet perfect is. Gemiddeld is niet goed genoeg. En als het iets minder gemakkelijk gaat, hebben we graag een label zodat er toch zeker een externe oorzaak is die we de schuld kunnen geven. Zo scheppen we een volledig verkeerd beeld voor onze kinderen. Studies tonen aan dat jongvolwassenen die in hun kindertijd overdreven verwend werden, niet tevreden zijn over hun opvoeding en met tal van problemen te maken krijgen. Ze blijken moeite te hebben om met geld om te gaan, om relaties vol te houden, om een baan te behouden. Ze dulden geen autoriteit want zijn gewoon dat zij de regels bepalen. Ze kunnen geen problemen oplossen want dat deden hun ouders altijd voor hen. Ze worden angstig en depressief. Ouder zijn is vaak niet leuk. Het is natuurlijk gemakkelijker en aangenamer om toe te geven, dan om straf te geven en voortdurend grenzen te stellen, zeker als je moe van je werkt thuiskomt. Maar, in het belang van onze kinderen, laat ze fouten maken (en ze verbeteren), laat ze ruzie maken (en het weer goedmaken), laat ze zich vervelen (en zelf een creatieve activiteit bedenken). Kortom, laat ze leren problemen op te lossen. Ze zullen je later dankbaar zijn!

Valérie

Page 3: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

De Ouderraad in actie

Het nieuwe schooljaar is al weer een tijdje goed begonnen en ondertussen heeft ook de ouderraad niet stilgezeten met het organiseren van een aantal activiteiten.

Dag van de leerkracht 05-10-12 Onze leerkrachten verdienen een pluim. Op de dag van leerkracht werden ze door de Ouderraad verrast met een zoete attentie met bijgevoegde kaart.

Isabelle en Valérie

Page 4: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Herfstwandeling 07-10-12 Een herfstdag in oktober. Maar wat voor een herfstdag! Een stralend zonnetje, een prachtige blauwe hemel en de zin om je neus buiten te steken en te genieten van de natuur! De 2012 editie was weerom geslaagd. De gidsen van Natuurpunt haalden al hun kennis boven. Zo leerden we tijdens de korte wandeling dat je met je volle gewicht kan staan op de platte tonderzwam, de weegbree de pijn van brandnetels doet verdwijnen en de ijsvogel weer meer en meer aanwezig is in de Molenbeekvallei. De lange wandeling lichtte het unieke vijver project in Erps-Kwerps toe van Natuurpunt. Enkele kinderen vonden aan de rand van de vijver de grootste mosselschelpen die we ooit hebben gezien: vrij zeldzame Zwanenmossels. En natuurlijk niet te vergeten een afsluitende gezellige babbel met cake & drankje buiten in het zonnetje op de speelplaats! Meer foto’s van deze wandeling vindt je op de site van Toverveld. Emilie

Page 5: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Tweedehandsbeurs 04-11-12 De tweedehandsbeurs door de ogen van Jens (6 jaar) "Jens, doe je jas aan! We vertrekken naar de tweedehandsbeurs." “Joepie! Straks zie ik mijn schoolvriendjes! Gisteren mocht ik nog helpen met het sorteren van mijn babyspullen en nu is het eindelijk zover. De auto zit vol met dozen en speelgoed. Mama houdt ook nog een grote soepkom met verse pompoensoep vast. Mmmm, dat ruikt lekker.” Op school is er al veel drukte. Martijn is er ook! Gaan we samen ravotten? In de keuken worden flessen en glazen klaargezet, want er zal ook een cafeetje zijn met mama's lekkere soep en ... chips! In de refter worden de tafels gerangschikt. Er wordt met stoelen gesjouwd, affiches worden opgehangen, prijzen worden gekleefd... het Is een gezellige drukte. Zo, alles staat klaar … Eén van de mama's vertelt me dat er tafels zijn voor de verkopers, maar dat er ook tafels zijn waar we de spullen kunnen achterlaten die we niet meer mee naar huis willen nemen. Die spulletjes kunnen dan gebruikt worden in de kleuterklassen, of ze zijn voor minderbedeelde kinderen in Roemenië. Dat vind ik eigenlijk wel tof! Mama begint dozen leeg te maken en legt alles mooi op de tafels. Het ziet er heel goed uit.

Page 6: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

We hebben nog even tijd voor de beurs start, dus we gaan thuis even een boterhammetje eten. Ik haast me zodat we snel kunnen terug gaan naar school. Daar komen meer en meer mensen binnen met bakken vol kledij en speelgoed. De refter wordt één grote speelgoedwinkel. Ik kijk met grote ogen naar al dat moois! Mama roept me. Het is bijna 14u. Ik krijg een beetje kriebels in mijn buik want de kinderactiviteit gaat beginnen. Eindelijk mogen we naar ons sprookjeslokaal. Ik mag kiezen wat ik wil doen. Wil ik kleuren, een masker maken, cartoontekenen of zelf een tekening bedenken? Een masker maken natuurlijk! 't Gaat supergoed. Ik lijk net een echte wolf! Gelukkig hebben de mama's en de papa's van de ouderraad er aan gedacht dat je van zo hard te knutselen honger en dorst krijgt. We krijgen van hen een lekker stuk cake in het cafeetje. Ik zie al veel mensen rondlopen op de tweedehandsbeurs. Velen hebben iets gekocht of zitten iets te drinken. Maar veel tijd om rond te kijken, heb ik niet: de voorstelling gaat beginnen! Terug in ons sprookjeslokaal vertelt Danny het verhaal van Roodkapje en de wolf. Onze eigen tekeningen en knutsels zijn het decor van dit spannende sprookje. Ook mijn tekening wordt getoond. Echt Cool! Met mijn masker op mijn gezicht loop ik fier terug naar de tweedehandsbeurs. Er is nog net genoeg tijd om een puzzel te kopen. Iedereen begint immers zijn winkeltje op te ruimen. De tafels worden leger en leger, behalve die van het inleverpunt. De kleuterjuffen komen al eens snuffelen en kiezen enkele mooie puzzels en boeken uit. Danny en Carmen pakken de rest in. Ze hebben gelukkig veel zakken en dozen bij, want er staat nog heel veel op de inzameltafels! Terwijl de mama's en papa's de refter terug opruimen, en de tafels klaarzetten voor morgenmiddag, speel ik nog met Livia. We mogen ook helpen met het zetten van de stoelen.

Page 7: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Terug thuis vertel ik aan tafel wat een fijne namiddag het was. Mama is blij dat ze wat spulletjes heeft kunnen verkopen. Papa vertelt dat Danny anderhalve kar vol spullen naar Roemenië kan brengen. Ik kan mijn oren bijna niet geloven. Wat zullen die kindjes blij zijn! Mag ik volgend jaar opnieuw mee naar de tweedehandsbeurs, mama?

Jens, 1e Leerjaar (met de hulp van mama Isabelle)

Kinderactiviteit tijdens de tweedehandsbeurs Er waren ruim 40 kinderen aanwezig op de kinderactiviteit “Interactief sprookje” met als thema Roodkapje. Kinderen werkten zelf hun interactief sprookje uit – een kleine selectie van de knutselwerkjes en hun inbreng in het verhaal.

Page 8: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Wil je graag ook een wolvenmasker, Roodkapje of een wolf knutselen? Kijk dan zeker naar de volgende sites: Roodkapje (geplakt op een Wc-rolletje): http://kids.flevoland.to/knutselen/sprookjes/roodkapje.shtml Wolf (geplakt op een Wc-rolletje): http://kids.flevoland.to/knutselen/dieren/wolf.shtml Wolvenmasker: http://www.we4you2.nl/Pages/Common/Masks/Masks_selection.aspx?Map=Dieren_zelfkleuren

Marleen

Page 9: Tovenaar december 2012

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Quiz avond 1-02-13

Page 10: Tovenaar december 2012

10 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Tovenaar @ De nieuwe website en Facebook pagina van de ouderraad zijn een feit. Wens je op de hoogte te blijven van initiatieven van de ouderraad, aarzel dan niet via onderstaande links een bezoekje te brengen aan deze twee sites boordevol informatie.

Website Ouderraad

De web site is te vinden via de site www.toverveld.be of via de rechtstreekse link: http://toverveldouderraad.blogspot.be/ Wil je een snelle link via je tablet of smartphone, scan dan volgende code:

Facebook pagina De ouderraad heeft nu ook een Facebook pagina. Het 1e doel van deze pagina is om een groter draagvlak te creëren en zo meer publiciteit te kunnen maken rond onze activiteiten. Alsook een soort interactief forum te creëren voor de ouders van Toverveld. Voor zij die op Facebook zitten nodigen we jullie uit om via "Like" aan te sluiten zo kan je het reilen & zeilen ook volgen. Via "Share" kan je dan weer onze activiteiten delen met jouw vriendenkring.

Page 11: Tovenaar december 2012

11 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

We houden ons natuurlijk aan de regels van de privacy en zullen hierop nooit foto's publiceren met herkenbare gezichten tenzij en mits voorafgaandelijke toestemming van de personen zelf (voor kinderen toestemming van de ouders).

Emilie

Page 12: Tovenaar december 2012

12 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

In en rond Toverveld

Reisbureau Toverveld 09-10-12

Naar jaarlijkse gewoonte werd door de 6e leerjaren een zeer interessante reisbeurs georganiseerd. Deze vrij toegankelijke beurs is niet alleen voor de organiserende leerlingen een interessante opgave maar is ook voor de ouders een boeiend evenement, waar je in één oogomslag kennis kunt maken met de verschillende tradities, bezienswaardigheden en eetgewoontes van zowel bekende als minderbekende landen uit de hele wereld.

Eindelijk was het dan zover. Op 9 oktober was iedereen klaar voor het

reisbureau in Toverveld. De refter werd omgetoverd tot een waar salon van informatie en proeverijen. De leerlingen van het zesde leerjaar vormden goed vermomde duo’s. Er werd gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid om de bezoekers te laten kennismaken met de voorgestelde landen. Dit zowel op informatief en culinair vlak. Iedereen bleek op zijn manier wel te beschikken over een verborgen kooktalent. Door mijn late aankomst op het salon was mijn kennismaking kort maar krachtig maar voelde ik mij erg voldaan,….

Rebekka (mama van Robin De Bel 6B) Ook dit jaar hebben de leerlingen hun uiterste best gedaan om alles tot in de puntjes te verzorgen, hierbij hun relaas: Begin september kregen we onze eerste echte taak: reisbeurs Toverveld. Het werd al jaren gedaan en nu was het onze beurt.

Jordy De voorpagina hebben we gemaakt met “pizap.be”. We hadden een foto van onszelf gemaakt met de webcam en dan foto’s van Canada rond geplakt.

Astrid We moesten vertellen over: algemeen, cultuur, natuur en bevolking. We moesten daarover informatie zoeken en er een reisbrochure van maken. Je moest alles in je eigen woorden zeggen. Het was redelijk veel zoeken, maar wel leuk.

Chaïmae

Page 13: Tovenaar december 2012

13 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Ik heb tiramisu en pesto gemaakt. Lene

We keken alles nog eens na en gingen de refter binnen. We kregen een plaatsje en stelden ons op. We waren “ready”.

Noah

Het was hard werken, maar ik kan wel terugblikken op een goed resultaat. Er kwam veel volk dus dat was eventjes stressen maar een keer je bezig was, ging het vanzelf.

Maarten

Page 14: Tovenaar december 2012

14 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Componeren in de klas met het 5e Leerjaar 25-10-12 Experimentele muziek in samenwerking met Matrix Gedurende vijf namiddagen, kregen de kinderen van het 5e leerjaar de

kans om te experimenteren met geluiden. Met zelf gekozen voorwerpen gingen ze aan de slag om een stukje muziek te componeren. Goed kunnen luisteren, samenwerken, kritisch beluisteren van hun eigen en elkaars stukje muziek en alles netjes kunnen noteren kwamen aan bod. Maar ook plezier beleven aan het musiceren bleef belangrijk.

Op 25 oktober stelden ze hun werkstuk voor in het Provinciehuis te Leuven. Op zondag 28 oktober deden ze het nog eens over in het Stuk in Leuven. Drie groepjes stelden hun eigen compositie voor met vooraf een stemimprovisatie en als slot een gorgelconcert. Het waren geslaagde optredens en dus een dikke proficiat alle muzikanten van het vijfde leerjaar!

Enkele verslagen en reacties van de kinderen:

De eerste dag, dinsdag 16 oktober hebben we geëxperimenteerd met geluiden. We moesten een fles doorgeven met water of paperclips. Eerst voor en daarna achter onze rug. We moesten proberen zo weinig mogelijk geluid te maken met de fles. Daarna kon iedereen zeggen wat hij of zij allemaal had gehoord. Daarna hoorden we verschillende geluiden en moesten we raden welk geluid we hoorden. Onze volgende activiteit was om een voorwerp te zoeken in de klas en daar een geluid mee maken. Van de geluiden die we vonden moesten we een tekening maken. We konden ook proberen om geluiden met ons lichaam te maken. De volgende namiddag op donderdag 18 oktober moest iedereen een krant scheuren en dan proberen om achter elkaar één lange klank te maken. Iedereen had ook een voorwerp meegebracht dat een leuk geluid maakte. Daarna werd er in groepjes gekeken en geluisterd welke klank je er best mee kon maken. Een vlak, een puls of impuls. Iedereen moest ook proberen om een tekening van zijn voorwerp te maken om zo tot een partituur te komen. De volgende dagen hebben we veel geoefend, geluisterd, soms eens iets opnieuw of anders geprobeerd.

Page 15: Tovenaar december 2012

15 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Op donderdag 25 oktober traden we op in het Provinciehuis in Leuven. In het optreden werd getoond wat we in 5 namiddagen hebben gedaan. We hebben in die week veel plezier gemaakt. Het was een leuke ervaring en ik zou het zeker nog eens willen doen!

Matthias

De eerste dag gingen we in een kring zitten en gaven we een fles door. Ook moesten we geluiden herkennen. Daarna experimenteerden we met voorwerpen uit de klas om leuke geluiden te maken (vlak, impuls en puls). Ook geluiden maken met je voeten en met je lichaam kon. We mochten ook de dirigent spelen. De tweede dag begonnen we met het scheuren van kranten en het geluid te laten overlopen. Voor de volgende dag mochten we een voorwerp van thuis meenemen. De derde dag werden we in groepjes verdeeld en maakten we een stukje met daarbij een partituur. De rest van de dagen hebben we veel geoefend. Op donderdag 25 oktober 2012 was het zo ver. Ons concert in het Provinciehuis in Leuven. Alles was mooi gelukt en er was ook een toffe sfeer. Natuurlijk was het ook geweldig om daar te staan. Ik vond het componeren in de klas echt super leuk. Ik denk dat de anderen het ook super vonden! Simon Tijdens de eerste dag hebben we in het begin een fles met water doorgegeven. We zaten allemaal in een kring. Daarna hebben we twee flessen doorgegeven.Die flessen moesten we achter onze rug en met onze ogen toe doorgeven. Het volgende dat we deden was geluiden herkennen op de computer. Daarna moesten we experimenteren met voorwerpen uit de klas. Met die voorwerpen moesten we uitzoeken hoe we een vlak, puls of impuls konden doen. Daarna mochten we dit tekenen. Enkele kinderen hebben een tekening van een bepaald geluid op bord getekend. Daarna hebben we geluiden gemaakt met onze handen, voeten, mond,... Op het einde van de dag mochten er een paar dirigent zijn.

Tijdens de tweede dag hadden we als taak om een voorwerp van thuis mee te brengen. Met dat voorwerp moesten we een vlak, puls of impuls doen. Op de derde dag moesten we allemaal een kaartje trekken om te zien in welke groep je zat. Als de groepen verdeeld waren zijn we gaan experimenteren om te zien wat voor muziek we konden maken. Daarna hebben we een melodie gemaakt en getekend. Op de laatste dag hadden we ons optreden in het Provinciehuis van Leuven; daar hebben we veel mensen laten zien wat we hebben gedaan tijdens al die dagen.

Het waren echt super- dagen!

Helena

Page 16: Tovenaar december 2012

16 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Meer informatie is te vinden op de site van Toverveld en op :

http://www.matrix-new-music.be

Page 17: Tovenaar december 2012

17 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Grootouderfeest “Peter & de wolf”16-11-12

Op vrijdag 16 november beleefden de grootouders van de kleuters een fijne namiddag. Het is al een stevige traditie en telkens weer slagen de leerkrachten en kleuters erin om de grootouders te betoveren met hun prachtige optredens.

Al ruime tijd voor aanvang zie ik een volle zaal oma’s en opa’s die vol ongeduld uitkijken naar de opvoering van hun kleinkind.

De spanning stijgt… Gilbert verwijst met nostalgie naar het mooie verhaal van Peter en de wolf dat in 1936 in Moskou in première ging en wereldwijd een succes werd…

Juf Ilse verstopt zich achter het grote vertelboek. En dan weergalmen haar eerst woorden… we zijn gestart!

Meester Gunther huppelt vrolijk en blij als Peter over het podium met de ondersteuning van alle kleine “petertjes” uit de klas van juf Vicky.

Het podium wordt gevuld door kleine Petertjes, eendjes, vogels, grootvaders, wolven, poezen en jagers.

Telkens zie je die oogjes de zaal in gaan op zoek naar oma of opa, om dan blij naar elkaar te zwaaien.

De grootvader van Peter ontbreekt ook niet integendeel het podium staat vol grootvadertjes. Met hun bolhoeden en bretellen, paraat om Peter te wijzen op de grote gevaren van het bos.

En van gevaren gesproken… de vogeltjes met hun prachtige kostuums fladderen in het rond achterna gezeten door de katten dansend als the Aristocats.

Page 18: Tovenaar december 2012

18 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

En dan heb je de schattige eendjes met hun gele snavel en witte staart die opgegeten worden door de grijze hongerige wolven. Maar gelukkig is Peter de wolf te slim af en komen de jagers op het juiste moment van achter uit de zaal. En dan is het één groot dansfeest!

Glunderende gezichtjes van de kleuters, bewondering alom van de grootouders. Een dikke dank u wel aan al wie dit mee realiseerde!

Na een welverdiend applaus zoeken grootouders en kleinkinderen elkaar op om dan samen te genieten van een drankje en koekje om vervolgens samen naar huis te gaan.

Emilie & Ann Sergej Prokofieff Russisch componist (1891-1953). Wereldvermaard zijn Peter en de wolf, een compositie voor kinderen van Prokofieff, alsook zijn pianoconcerto's Bron : http://www.bloggen.be/portretten/archief.php?ID=101

Page 19: Tovenaar december 2012

19 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Sinterklaasfeest 6-12-12

Zie ginds komt de …. ziekenwagen de speelplaats opgereden. Wat schrokken de kindjes toen ze Sinterklaas met zijn twee Pieten zagen uitstappen. Piet was van het dak gevallen maar gelukkig zonder al te veel erg. Het werd een waar feest voor de Sint, gevuld met liedjes, versjes, cadeautjes, tekeningen en een prachtig dansje opgevoerd door alle kleuters en juffen. De Sint bezocht nog alle klasjes waar de kinderen een zakje met lekkers en een mandarijn kregen. Na de middag ging de Sint nog naar het 1e,2e en 3e leerjaar waar hij steeds eerst zijn grote boek inkeek alvorens lekkers uit te delen. Op het einde van de dag vertrokken de Sint en Pieten weer richting Spanje, maar niet vooraleer de Pieten hun zakken vol snoepgoed hadden leeggegooid op de speelplaats. Dag Sinterklaasje, daag, daag, daag,daag, Zwarte Piet!

Ann

Page 20: Tovenaar december 2012

20 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toverstap

Naar de apotheek met het 3e leerjaar 16-11-12 Tijdens de maand november bracht het 3e leerjaar een bezoekje aan de apotheker in Veltem. In de klas kregen ze de opgave om over deze leerzame dag een opstel te schrijven. Opstel : Naar de apotheker. Medicijnen blijven niet altijd goed. De pilletjes blijven meestal één of twee jaar goed en de zalfjes één jaar. Het medicijn weet waar het pijn doet want je eet het op. In je maag vallen ze in kleine stukjes en gaan ze mee met je bloed, zo naar waar het pijn doet. Het medicijn weet dat het naar je maag of hoofd moet want het is zo gemaakt. De medicijnen zijn gemaakt in de apotheek of in de fabriek. De apotheker kan/mag mensen verzorgen. Als je ziek bent ga je naar de dokter die je dan onderzoekt. Hij of zij schrijft dan op een briefje welk medicijn je nodig hebt om te genezen. Met dat briefje ga je naar de apotheker die het briefje leest en je de medicijnen geeft. Hij vertelt ook hoeveel keer per dag je het medicijn moet nemen. Toen we naar de apotheek gingen, zagen we allemaal kasten links en rechts met medicijnen. Links waren het medicijnen en zalfjes en dingen om je te wassen voor de grote mensen en rechts spullen voor baby’s, zalfjes en zeepjes om ze te wassen. Toen we weg gingen kregen we allemaal een meetlatje en vitamine snoepjes van de apothekeres.

Ignace, Kl 3B

Page 21: Tovenaar december 2012

21 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Naar de chocoladefabriek met het 3eleerjaar We zijn met het 3e leerjaar met de bus naar de chocoladefabriek van Côte d’or in Halle geweest. Eerst gingen we onze boterhammen opeten in een brasserie. Bij de chocoladefabriek moesten we direct een schort, een kapje en een koptelefoontje aandoen. Daarna stapten we de fabriek binnen en zagen we de opslagplaats van vloeibare chocolade. Toen heeft de gids ons verteld hoe de cacaoboon verandert in chocolade. Hoe verder we gingen, hoe warmer het werd! We zagen er de machine waar de chocolade afgekoeld wordt van 50° naar 30°. Nog wat verder zagen we een machine waar witte chocolade gemaakt werd die daarna in vormpjes gegoten werd. Toen zagen we een grijpgrage machine die de chocolade verpakte. Daarna legde een robot de verpakte chocolade op stapels.

Klas 3A

Page 22: Tovenaar december 2012

22 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Nu was het aan ons om ons eigen pakket chocolade te maken. Eerst stelde de gids een paar vraagjes en dan begonnen we eraan. De gids gaf ons vloeibare chocolade die we moesten trillen. Nadat we onze verpakking versierd hadden, moesten we een vragenspel doen. Even later mochten we onze reepjes inpakken. Dat was gemakkelijk. Nu komt het leukste! Proeven! We mochten een stukje chocolade proeven, dat was overheerlijk! Als laatste hebben we een reis gemaakt door de tijd. In de tempel aangekomen, was er een kapitein en die vertelde ons alles van cacaoboon tot chocolade. Dan zijn we terug naar school gegaan. Het was een leuke uitstap!

Klas 3B

Ethan en Elias – 3A

Page 23: Tovenaar december 2012

23 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Naar het huis van Sinterklaas met het 2e leerjaar Op 20 november 2012 moesten de kinderen van het tweede leerjaar geen boekentas meebrengen naar de klas. Ze mochten met een rugzak met een lunchpakket, een koek en een paar drankjes naar school. Ze gingen die dag met een bus van De Lijn naar Leuven om het Sinterklaashuis te bezoeken. Wat een spannende uitstap! Ze werden verwelkomd door één van de zwarte pieten. Hij

vertelde dat het die dag zijn verjaardag was en het leuk vond dat ze langs kwamen. Ze zagen het paard van de Sint en de Piet vertelde dat dit paard wel 3 namen heeft: Slecht-weer-vandaag, Bengeltje en Amerigo. Er was een kindje van de klas dat het paard een wortel mocht geven (herinnering ponny klassen) en even mocht aaien. Hierna liepen ze door naar de Pietensportzaal. De Pieten moeten goed in conditie zijn voor 6 december en dus moeten ze elke dag oefenen. Deze keer mochten de kinderen meedoen en legde een meisje Zwarte Piet uit wat ze moesten doen. De jarige Zwarte Piet verklapte ook dat hij stiekem een beetje verliefd is op dat meisje Zwarte Piet. Hierna werd het tijd om een beetje les te volgen. In de klas stonden wel hele gekke sommen op het bord:

Snoep+Snoep= vieze tanden Snoep+tandenborstel= mooie tanden

Schoen+Wortel= Blij paard

Na dit werd het tijd om de kokspiet te gaan bezoeken. In de keuken worden al het snoep en al de koekjes gemaakt. Snoeppiet was ook op post. Hij proeft van alles, zelfs van de aangebakken koekjes. Daarna mochten ze nog een kijkje gaan nemen in de slaapkamer. Ook Sinterklaas en Zwarte Piet moeten ’s avonds op tijd hun bedje in. De Sint heeft het grootste bed, Zwarte Piet slaapt in een klein, smal bed bij de Sint op de kamer. Op het einde mochten ze mee met Afscheidspiet. Ze mochten een doos vullen met lekkers om mee naar huis te nemen.

Page 24: Tovenaar december 2012

24 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Bij deze nog even een bedankje aan de Sint voor de leuke dag.

Stefanie

Page 25: Tovenaar december 2012

25 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Na het bezoekje schreven enkele leerlingen van het 2e leerjaar een Sintbrief.

Page 26: Tovenaar december 2012

26 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Eerste Sintbrief Ook Jens van het eerste leerjaar schreef een briefje aan de Sint. Die zal verbaasd opgekeken hebben toen hij zag wat Jent al allemaal geleerd heeft in het eerste leerjaar.

Jens- L1C

Page 27: Tovenaar december 2012

27 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Naar Aquatopia Kinderen van de derde kleuterklas gingen met de trein naar Aquatopia.

Hierbij het verslag van wat de kinderen van K3A het meest bijgebleven is:

De haaimond waar we door moesten met de

roltrap.

Alle haaien die boven ons zwommen Zwartpunthaai

We hebben een slang mogen vasthouden en

aaien.

De kraan die bij onze terugkeer op de

sporen lag

Alles was heel leuk

Heel leuk om door de tunnel te kruipen

Blinkievissen

De zeeschildpad die we gezien hebben

Onder de tunnel stappen waar de vissen zijn

De walvishaai was heel leuk

Kleuters K3A i.s.m. Juf Liesbet

Page 28: Tovenaar december 2012

28 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Naar Planckendael met de 3e kleuterklas Ook de 3e kleuterklas bracht een bezoekje aan de dieren van het park Planckendael, met als herinnering vele mooie tekeningen.

Emilie

Page 29: Tovenaar december 2012

29 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toveren met

Toverknutsel

Een kerstboom maken uit wc-rolletjes

Zo ga je te werk Veel peuters vinden het heerlijk om met hun vingers te verven en ze kunnen naar hartenlust hun gang gaan als je deze kerstboom met ze gaat maken: Er zijn heel wat groen geverfde kokertjes (van rollen toiletpapier) voor nodig!

Wanneer je van tevoren door de verf wat (behangers)plaksel mengt, kunnen de kokers meteen na het verven aan en op elkaar geplakt worden. Een bruin geverfd kokertje wordt de stam. Natuurlijk kan de boom verder versierd worden: met confetti, snippers, aluminiumfolie, sterretjes... Door de openingen kunnen de kinderen ook nog slingers rijgen. Wat een vrolijk gezicht, al die versierde kerstbomen op de vensterbank!

Isabelle

Een servet vouwen als een kerstboom Een servet kan je mooi vouwen tot een kerstboom. Dit kan met een echt stoffen servet maar ook met een papieren servet. Dit vouwen is niet zo heel gemakkelijk dus geef niet te gauw op als het de eerste keer niet wil lukken.

De omschrijving volgt de punten in het hieronder getekend vouwpatroon. 1. Vouw een punt naar binnen waarbij bovenin het midden wordt aangehouden en aan de zijkant een klein stukje boven het midden. 2. Aan de andere kant vouw je ook zo'n zelfde punt 3. De onderkant vouw je omhoog net onder de twee punten. 4. Dezelfde lap die net omhoog is gevouwen vouw je weer naar beneden, maar nu de vouwlijn een paar centimeter hoger. Dit punt moet je misschien een paar keer op verschillende hoogtes proberen. Hier bepaal je namelijk hoe straks de stam wordt en dat kan te breed of te smal uitvallen.

Page 30: Tovenaar december 2012

30 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

5. Let op waar de driehoek de bovenkant van de lap snijdt. Daar vouw je even hulpvouwtjes in het verlengde van de driehoek en recht naar beneden. Zie de stippellijnen 6. Nu vouw je echt de verticale lijn waarbij de punt bovenin terug wordt gevouwen zodat de hoekpunt niet meegaat naar het midden. 7. Hetzelfde doe je aan de andere kant.. 8. Draai het servet nu om en je hebt een leuk kerstboom servet. Tip Leg het servet op een bord en versier een randje door er een klein strikje met wat hulst op te leggen. Bron : www.knutselidee.nl

Marc

Page 31: Tovenaar december 2012

31 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toverkronkels

Zoek de verschillen Zoek de 12 verschillen in onderstaande kleurplaten. Bron:www.kleutergroep.nl

Page 32: Tovenaar december 2012

32 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Zoek de woorden

Marleen

Page 33: Tovenaar december 2012

33 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toverkok

“De kerstigste kerststronk” Hohoho! De Kerstman en zijn gevolg zijn aangekomen in een opperbeste kerststemming! Tover samen een echte kerststronk op tafel aan de hand van volgend recept. Ingrediënten voor de biscuit (voor 4 personen): 150g bloem, 120g kristalsuiker en 5 eieren. Hoe ga je te werk? Klop de eieren gedurende ongeveer 10 minuten, samen met de suiker op tot schuim Spatel (en niet met de mixer) de bloem eronder. Neem een bakplaat en leg er bakpapier op. Verdeel het deeg over het bakpapier in een dun egaal laagje, zodat het snel kan bakken. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 gr. Neem een natte keukenhanddoek en leg die open vooraleer je de bakplaat uit de oven haalt. Draai de bakplaat om boven de natte handdoek, zodat de cake met het bakpapier bovenaan op de handdoek komt te liggen (voorzichtig, dat het deeg niet breekt op scheurt!). Laat even afkoelen en maak ondertussen een suikersiroop: doe in een pannetje evenveel water als kristalsuiker en breng het aan de kook (goed roeren!). Als de siroop klaar is, neem je het bakpapier van de biscuit en dep je de biscuit zorgvuldig in met de siroop. Om af te werken smeer je het deeg in met confituur en een laagje ijs. Rol het deeg nu voorzichtig op en je kersstronk is klaar! Snel serveren! Versieren? Je kunt de stronk versieren met kleine cadeautjes, sneeuwmannetjes, kerstboompjes…

(met dank aan de enige echte Piet Huysentruyt voor de inspiratie)

Emilie

Page 34: Tovenaar december 2012

34 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Toverveld Internationaal

Inleverpunt voor Roemenië

Voor de eerste maal werd bij de organisatie van de tweedehandsbeurs een inleverpunt voorzien. Op het einde van de beurs kon je bruikbare spullen die je niet meer wenst mee te nemen naar huis, achterlaten bij het inleverpunt. Bergen speelgoed werd binnengebracht bij het inleverpunt. Heel wat speelgoed kreeg een tweede leven in onze kleuterklassen. Ook Carmen en Danny (ouders van Livia - 1e leerjaar) verzamelden twee aanhangwagens met speelgoed, knuffels, kledij,… voor de echt arme kinderen van een school in Iasi (Carmens geboorteplaats in Roemenië). Het echte werk moet dan nog starten. Zij maken gepersonaliseerde pakketten voor de families van kinderen van 6 tot 15 jaar. Indien nodig worden Nederlandstalige handleidingen vertaald naar het Roemeens. Carmen werkt ontbrekende handleidingen worden deskundig met foto’s gedetailleerd uit, zodat de bruikbaarheid gegarandeerd wordt. Vervolgens wordt alles gepersonaliseerd in evenwichtige pakketten voor de families van kinderen. Dankzij de hulp van een Belgische transportfirma worden de pakketten geleverd in Iasi, waar kennissen, vrienden en familie klaarstaan om deze te bezorgen aan de betreffende families. Zowel de kleuterjuffen als Carmen en Danny willen graag alle ouders danken die deze grote inzamelactie mogelijk gemaakt hebben! Ouders waren enthousiast met dit nieuw initiatief. Op de vraag ‘kunnen we nog bruikbare spullen binnenbrengen?” luidt het antwoord volmondig ABSOLUUT. Voor de gepersonaliseerde pakketten naar Roemenië kan u terecht bij:

Danny Struys en Carmen Lavric (ouders van Livia, 1e leerjaar) tel. 0497.486858 (D.) en 0496.306442 (C.);

[email protected] , [email protected] De belangrijkste doelgroep zijn kinderen tussen 6 en 15 jaar maar ook voor babyspullen en andere bruikbare zaken is er een bestemming (vb. een weeshuis enz.…) Alle spullen die door/voor de kinderen kunnen gebruikt worden zijn heel welkom bij de arme families in Roemenië: kleren (maten vanaf 120 cm t.e.m. 42 of M), schoenen (maten vanaf 31 t.e.m. 42), schoolgerief, speelgoed, beddengoed, keukengerei, boeken in het Engels/Frans enz. Alles graag proper (kledij hoeft niet gestreken te zijn) en verpakt in een doos of een plastic zak a.u.b.

Page 35: Tovenaar december 2012

35 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Uit naam van allen die het dankzij jullie een beetje beter hebben: Dank U !

Danny & Carmen

Page 36: Tovenaar december 2012

36 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Enquête Ouderraad

In september gaven we via de kinderen een flyer met mini-enquête mee over de Ouderraad. We wilden graag weten wie, van kortbij of van veraf, interesse had in de Ouderraad. We kregen 42 positieve antwoorden terug. Hieronder vindt u hun interessegebied terug (in aantal): Wil graag via email geïnformeerd worden over de activiteiten

Wil een handje toesteken tijdens één van de activiteiten

Wil graag actief deelnemen aan één van de werkgroepen

39 15 3 Deze personen worden via mail op de hoogte gehouden van het reilen en zeilen van de Ouderraad. Bedankt voor jullie feedback! Om ervoor te zorgen dat de informatie van de Ouderraad nog beter gedeeld kan worden met alle ouders van de school:

- de sterk verouderde website van de Ouderraad werd ondertussen in een heel nieuw kleedje gestoken. U kan uw email adres achterlaten op de website en u ontvangt alle laatste nieuwtjes terug in uw mailbox.

- heeft de Ouderraad nu ook een facebookpagina – “Like us”, en we vertellen jullie de laatste nieuwtjes binnen de Ouderraad.

Activiteiten kalender

Activiteit Datum Organisator

Vergadering Ouderraad 9 januari, 20u30, leraarslokaal Ouderraad

Toverveldquiz 1 februari Ouderraad

Carnaval 8 februari School & Ouderraad

Kaas- en wijnavond 8 maart School

Tweedehandsbeurs 28 april Ouderraad

Schoolfeest 25 mei School

Afscheid 6° jaar 21 juni School & Ouderraad

Page 37: Tovenaar december 2012

37 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Verkeersinformatie

Mobiliteit naar en rond onze school

De gemeente Herent werkte de voorbije jaren aan een verfijning van het mobiliteitsplan. Ook de scholen en ouders werden hierin betrokken. De resultaten en aanbevelingen werden in januari 2011 voorgesteld tijdens een infovergadering en het aangepaste mobiliteitsplan werd in maart 2012 goedgekeurd. De gemeente nam sindsdien al enkele maatregelen rond de school en in de dorpskern van Veltem.

Parkeren: Omdat beurtelings parkeren wordt afgeschaft en parkeren in het algemeen herbekeken wordt, hebben de politie en de gemeente gezocht naar andere vormen van parkeren. Dit was o.a. het geval in de Groenstraat, Haachtstraat, Hollestraat en Overstraat. Daar werden nieuwe gele wegmarkeringen aangebracht die aanduiden waar wel en niet mag geparkeerd worden.

Zone 30: De zone 30 werd uitgebreid naar de volledige dorpskern van Veltem. De politie wil dit regelmatig controleren en wil ook sensibiliseren door middel van digitale borden.

Kiss & Ride: Er werd een Kiss & Ride zone aangeduid in de Overstraat. Deze zone loopt gelijk met zone die tijdens de schooluren voorbehouden is voor leerlingenvervoer. Je mag er stilstaan voor het afzetten en ophalen van kinderen. Het is echter niet de bedoeling om uit te stappen, een praatje te maken met de juf, enz.

Duurzaam vervoer naar school: De gemeente inventariseert momenteel de bestaande trage wegen en bekijkt welke hiervan kunnen verbeterd worden om kinderen veiliger naar school te laten gaan. Naar school gaan met de fiets of te voet wordt gepromoot. Uit de verkeersstudie bleek dat heel wat kinderen uit Veltem toch met de auto naar school gebracht worden. Het studiebureau adviseert de inrichting van een fiets- en voetpool en het werken met gemachtigd opzichters die de kinderen veilig over de drukke kruispunten kunnen loodsen. Meer informatie over de verkeersstudie van Veltem-Beisem en het aangepaste mobiliteitsplan van Herent kan je vinden op de site van de gemeente: http://www.herent.be/content/content/record.php?ID=1871

Werken in de Binnenstraat In de Binnenstraat zijn de rioleringswerken nog steeds aan de gang. Tijdens de werken blijft de schoolingang aan het Binnenhof afgesloten en moet dus de ingang via de Overstraat gebruikt worden. Streefdoel is om tegen eind december de onderlaag asfalt geplaatst te hebben. Begin 2013 wordt gestart met de laatste fase van de werken: de Overstraat, tussen de Binnenstraat en de school.

Kirsten

Page 38: Tovenaar december 2012

38 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Ouderraad zoekt jonge reporters! Hallo, ben je een leerling op Toverveld en heb je “reportersbloed “ in je, dan kan ook jij meeschrijven in de Tovenaar. Je mag dit alleen of in groep met je vrienden doen. Alle onderwerpen in verband met in en rond de school zijn zeer welkom. Je kunt hiervoor terecht bij de leden van de Ouderraad via een mailtje naar ouderraad.toverveld @gmail.com of via je leraar.

De Tovenaar digitaal of papier? Beste Ouders, Het drukken van een “Tovenaar” is niet echt een goede zaak voor het milieu en kost geld. Met de vernieuwing van de Web site en de Facebook pagina zal de Tovenaar vanaf de volgende editie online gezet worden. Op de site van Toverveld kan je trouwens nog meer foto’s en commentaar lezen van bepaalde klas activiteiten die in deze Tovenaar werden besproken. Wenst u de Tovenaar in de toekomst toch nog op papier te ontvangen, dan vragen wij u onderstaand strookje ingevuld met uw kind terug mee te geven. ----------knip--------------------------------knip-------------------------------knip--------------------------- ………………………………………………………..….. mama of papa van ……………………………………………………………. Van klas…………..……………….………… wenst de Tovenaar in de toekomst nog op papier te ontvangen.

Page 39: Tovenaar december 2012

39 

Tovenaar van Toverveld Editie december 2012

Inhoudsopgave Toverwoord...................................................................................... 2 De Ouderraad in actie ..................................................................... 3

Dag van de leerkracht ................................................................................... 3 Herfstwandeling ............................................................................................ 4 Kinderactiviteit tijdens de tweedehandsbeurs .................................................. 7

Tovenaar @ ................................................................................... 10 Website Ouderraad ..................................................................................... 10 Facebook pagina ......................................................................................... 10

In en rond Toverveld ...................................................................... 12 Reisbureau Toverveld 09-10-12 .................................................................. 12 Componeren in de klas met het 5e Leerjaar 25-10-12 .................................... 14 Grootouderfeest “Peter & de wolf”16-11-12 .................................................. 17 Sinterklaasfeest 6-12-12 .............................................................................. 19

Toverstap ...................................................................................... 20 Naar de apotheek met het 3e leerjaar 16-11-12 ............................................. 20 Naar de chocoladefabriek met het 3eleerjaar ................................................. 21 Naar het huis van Sinterklaas met het 2e leerjaar .......................................... 23 Eerste Sintbrief ........................................................................................... 26 Naar Aquatopia ........................................................................................... 27 Naar Planckendael met de 3e kleuterklas ..................................................... 28

Toveren met .................................................................................. 29 Toverknutsel .............................................................................................. 29 Een kerstboom maken uit wc-rolletjes .......................................................... 29 Een servet vouwen als een kerstboom .......................................................... 29

Toverkronkels ................................................................................ 31 Zoek de verschillen ..................................................................................... 31 Zoek de woorden ........................................................................................ 32

Toverkok........................................................................................ 33 “De kerstigste kerststronk” .......................................................................... 33

Toverveld Internationaal ................................................................. 34 Inleverpunt voor Roemenië ......................................................................... 34

Enquête Ouderraad ........................................................................ 36 Activiteiten kalender ....................................................................... 36 Verkeersinformatie ......................................................................... 37

Mobiliteit naar en rond onze school .............................................................. 37 Ouderraad zoekt jonge reporters! ................................................... 38 De Tovenaar digitaal of papier? ....................................................... 38 Inhoudsopgave .............................................................................. 39  Redactieteam: Ann De Becker, Emilie Nenquin, Isabelle Van De Casteele, Kirsten Winnelinckx, Marc Crommelinck, Marleen Martens, Stefanie Gielens, Valérie De Schryver.