Tom Koken Met Nr 6 2011

5
TOM kookt met TOM I 50 tekst Erwin Gevers I foto’s Frank Visschedijk Ook in het afgelopen jaar was de serie TOM kookt met… één van de smaakmakers van het magazine. Onder leiding van de culinaire duizendpoot Michel van Riswijk en met de gastvrijheid en gastronomische inborst van Landhuishotel De Bloemenbeek raakten ondernemers aan de kook. Traditiegetrouw in het laatste nummer van dit jaar de ‘coverhelden’ van de voorbije TOM-edities. Een terugblik op een veel- bewogen jaar. Met Steven Duinhouwer, Edward Lohuis, Richard van Yperen, Lian Kleun Breukink en Ferenc Birkenhäger. Een avond in november. De crisis waart rond, maar optimisme overheerst.

description

samen met de andere "coverhelden" van Twente van TOM Business Magazine kookles gehad van meesterkok Michel van Riswijk van De Bloemenbeek uit de lutte op Kasteel Singraven. Super belevenis!

Transcript of Tom Koken Met Nr 6 2011

Page 1: Tom Koken Met Nr 6 2011

TOM kookt met

TOM I 50

tekst Erwin Gevers I foto’s Frank Visschedijk

ook in het afgelopen jaar was de serie Tom kookt met… één van de smaakmakers van het magazine.

onder leiding van de culinaire duizendpoot michel van riswijk en met de gastvrijheid en gastronomische

inborst van landhuishotel De Bloemenbeek raakten ondernemers aan de kook. Traditiegetrouw in het

laatste nummer van dit jaar de ‘coverhelden’ van de voorbije Tom-edities. een terugblik op een veel-

bewogen jaar. met steven duinhouwer, Edward lohuis, richard van Yperen, lian kleun breukink

en ferenc birkenhäger. een avond in november. De crisis waart rond, maar optimisme overheerst.

Page 2: Tom Koken Met Nr 6 2011

TOM I 51

I TOM kookt met - SPECiaL

Het decor is uniek voor deze kooksessie: het sfeervolle Koetshuis

van Huis Singraven. Is de lange oprijlaan indrukwekkend, een

rondleiding door het kasteel zelf, maakt eerbiedig. De havezathe

is niet hermetisch afgesloten voor de buitenwereld: er kan ge-

trouwd of gedineerd worden en ook het Koetshuis is regelmatig

de locatie voor een besloten diner of bijeenkomst. Dit in samen-

werking met Restaurant de Watermolen van de familie Dissel en

De Bloemenbeek.

Op deze avond verzamelen zich hier Steven Duinhouwer, Ed-ward Lohuis, Richard van Yperen, Lian Klein Breukink en FerencBirkenhäger.HelaasmoestenTwentseZakenvrouwvanhetJaar2010 Mirjam Luizink van het Nanolab van de UT en houthan-delaar Herbert Reef verstek laten gaan. Niettemin blijft er eendiversgezelschapoverdatvarieertvanreclameenlogistiektotafrekensystemen.ZoalsStevenDuinhouwer,dieditjaarmetveelelanFacelinqopzette,gespecialiseerdinsocialmedia,executivesearch en communicatie. Een soort overkoepeling van alle vor-

menvansocialmediaalsultiemnetwerkvoormanagers,wasdegedachte,vertelthij:“Eenportalmoesthetwordenvoorallerleiactiviteiten. De bedoeling was om bedrijven en organisaties teondersteunen in hun social media-activiteiten. Daarnaast waserruimtevoorwerving,executivesearch,trainingenetc.Dege-dachtewasgoed,maarhetisandersgelopen.”DaarmeedoelthijopdeondergangvanreclamebureauDeCrea-listen,waarmeeeeninnigerelatiewas,enhetfeitdatFacebookprotestaantekendetegendenaam.Overdatlaatste:“WehaddennatuurlijkmetFacebookdestrijdaankunnengaanomdienaam,maardatzounietzinvolzijn.WatwehebbengedaanisdenaamwijzigeninSindsNu:.DeCrealistenenFacelinqzijndaarinsamen-gevoegd;echteennieuwe,frissestart.DefocusvanSindsNu:ligtopdecross-medialemarkt.Wehebbendaarvoorallesonderééndak:vancreatieenmarketingtotcross-medialecommunicatie.”Nudekogeldoordekerkisenbeidebedrijvenonderéénnaamopereren,gaathetvollekrachtvooruit.“Kijk,ikvindnietdatwemet het concept van Facelinq voor de troepen uitliepen. Ele-mentenervanziejeooknogteruginSindsNu:.Alleenishetnuconcreterdoordatookzakenalscreatie,vormgevingencommu-nicatie-advies, de kern van een full-service reclamebureau, zijntoegevoegd.Wedenkendaarmeetescoren.OokinTwente.Erzijnhierprachtigeinitiatievenenerisveelpotentie.AlsSindsNu:wil-lenwijdaareenrolinspelendooronsteonderscheideninideeën,creativiteitenadvies."

I TOM kookt met - SPECiaL

Page 3: Tom Koken Met Nr 6 2011

TOM I 52

Ondanks alles kan Steven Duinhouwer over één ding zich nogdagelijksverkneukelen:“DatFacebookonsalsbedreigingzag,datiswelmooi.Zo’nenormbedrijfdatzichbemoeitmeteenvoorhunnietigEnschedeesclubje…”

In de bescheiden keuken van het Koetshuis wordt intussen flinkgewerkt.Ophetmenustaatonderanderehertenrug.Erwordton-derleidingvanVanRiswijkflinkgehakt,gesnedenengekookt.TochvindenEdwardLohuisenRichardvanYperen,dedirectievanauto-matiseerderITOostNederlandinHengelo,tijdvooreengesprek.In het augustus-nummer kondigden ze aan grootse plannen tehebbenvoorovernames.Deeersteisinmiddelseenfeit:inMoord-rechtwerdeenIT-bedrijfmetachtmedewerkersovergenomen,UFSolutions.EdwardLohuis:“Wehebbeneenfantastischjaarachterderug.Iktelmijnzegeningen.Wehebbendegewenstegroeistap-pen gemaakt, autonoom, maar ook dankzij de overname.” “Wat2011heeftaangetoondisdatjemoetinvestereninITomefficiën-tertewerkenenbesparingenterealiseren.Automatiseringisgeenkostenpostmaareenprofitcenter.Endathebbenwijookditjaarweerduidelijkgemaaktaanonzeklanten.Bovendienhebbenwegoedereferenties:dankloppennieuwepartijenookbijjeaan.”

Mede-DGARichardvanYperenonderschrijftdewoordenvanLo-huis:“Wehebbenin2010en2011veelgeïnvesteerdinmensen:ze zijn goed opgeleid, kennen onze organisatie en klanten enwetenwatzemogenverwachten.Daarmeegaanwenupositief2012in,waarbijdefocusinheteerstekwartaalopdevestigingin Moordrecht ligt. Daarna gaan we over de hele breedte weeropzoeknaarnieuwemensenennieuweklanten,verbredingenverdieping.”Datdenadrukopmedewerkersligt,islogisch:headhunterszoe-menalslastigehorzelsrondommensenwegtekapen.VanYpe-ren:“Gelukkigluktdatniet.Demensenhebbenhetbijonsnaarhunzin.”Van Yperen laat nog even fijntjes weten dat de overname in

"Een avond in november" "De crisis waart rond, maar optimisme overheerst"

Page 4: Tom Koken Met Nr 6 2011

TOM I 49TOM I 53

I TOM kookt met - SPECiaL

"Een avond in november" "De crisis waart rond, maar optimisme overheerst"

Moordrechtmeteigengeldisgedaan:“Wehebbendebanknietnodig.Wezijneenslechteklantvoorhun…”Hetiseenluxedienietiedereenzichkanpermitteren,realiseertEdwardLohuiszich:“Natuurlijkisheteentijdvancrisis,maarikblijf zeggen dat je juist nu moet investeren. En ik ben een ras-optimist:ikhoorookpositieveverhalenommeheen.”Ookintechnologischopzichtwordt2012eenboeiendjaarvoordeHengelose automatiseerders. Cloud computing wordt de grotehitwaarbijnieuwetechniekenenconceptenvanbelangworden.zegtVanYperen:“Wegaanookenkelenieuweconceptenrond-omCitrix-productenintroduceren.Datwordtheelinteressant.”

Het gezelschap in de keuken heeft zich inmiddels al door eengrootdeelvandewerkzaamhedenheengeworsteld.Despruitenzijnschoon,desinaasappelsvoorhetdessertgepeldenookdehertenrugligtkeuriggesnedenklaar.Deenigevrouwinditgezel-schapkanzichduslosmakenvanhetculinairegeweld:LianKleinBreukinkvanVanderWalTransportinEnschede.Ookvoorhaarwas2011eenboeiendjaar.MethaarexpeditiebedrijfstuurtzevrachtwagensvolgoederendoorZuid-EuropaenmetnameFrankrijk.Eensectordieklappenkrijgt, maar toch is de onderneemster niet ontevreden over de

gangvanzaken:“Onzeverkoopgaatgoed.Hetwaseigenlijkweleenvrolijkjaar.Ikhebgeïnvesteerdineencommercieeldirecteur.Datwasweleenrisico,maarhetheeftzijnvruchtenafgeworpen.Nee,nietbijallevervoerdersgaathetgoed.Sommigendachtendatditjaardatdecrisisvoorbijzouzijnenhebbenzwaargeïnves-teerd.Datgroeitzenubovenhethoofd.”EenvoordeelisdatVanderWalTransportveelopereertinFrank-rijk;eenlandwaarzijgoedecontacteneneenuitstekendnetwerkheeft.“Deconcurrentie is inDuitslandbijvoorbeeldveelgroter.Bovendienhebbenwijklantendieloyaalzijn.Jebiedtkwaliteitendangaanzevooreentientjenietnaareenander.”

Voorhetkomendejaarliggendeplannenalklaar.Crisisofniet,LianKleinBreukinkheeft Italië inhetvizier.“Datwillenwever-der uitwerken en dat betekent een netwerk opzetten. Ook inNederland willen we uitbreiden en dat geldt tevens voor deDuitseregio.Ja,ondanksdeconcurrentiedaar.Ikbenvanmeningdat we met onze aanpak en diensten in Duitsland ons kunnenonderscheiden.”

Wat de algehele economie betreft, heeft de transportonder-nemergeenpasklareantwoorden:“Ikhebgeenglazenbol.Ikzie

Page 5: Tom Koken Met Nr 6 2011

TOM I 54

dathetmetbepaaldesectorennietgoedgaat.Datmerkenwijook wel. Een half jaar geleden was iedereen nog optimistisch,dat is nu bij veel mensen verdwenen. Het is een tijd waarin jemoeilijkvoorspellingenkuntdoen.Maaroverdewijzewaaropwijhetdoenenonzeplannenvoorvolgendjaar,tja,daarbeniktochoptimistischover.”EenbewogenjaarwashetzekervoorFerencBirkenhäger,directeurvanEijsinkAfrekensystemen.Eenjaargele-denoverleedoprichterJanEijsinkplotselingwaarnaBirkenhägerde leiding overnam. Hij blijft bescheiden: “De baas? Nee, ik ziemezelfmeeralsteamspeler:wedoenhetsamen.”Endatisgoedgegaan,vertelthij:“Onderdiemoeilijkeomstan-digheden heeft het bedrijf boven verwachting gepresteerd. Jekunt zeggen dat we ons er kranig doorheen hebben geslagen.Natuurlijk zijn er markten waar het minder gaat en het ver-trouwenvandeconsumentneemtniettoe.Maarmetonzeaf-rekensystemen zijn we actief in veel sectoren, van horeca totzorg,leisure,museaenretail.Doordiediversiteitzijnweminderkwetsbaar.”Voorkomendjaarliggendeambitieuzeplannenklaar.Eijsinkwilzich meer manifesteren als ICT-bedrijf, waarbij het afrekenengeïntegreerd wordt met informatie. “We hebben daartoe over-namesgedaanenzijnsamenwerkingsverbandenaangegaan.Bij-voorbeeldmetpartijenalsExact,MyOrderenBDO.Dierichtinggaanwekomendjaarverderinendaarliggenmooieuitdagingenvooronsbedrijf.”Toegegeven,straksmetdeKerst, zalhijhet jaarmeteengoedglasbinnenhandbereikzekervoorzichzelfevalueren.Hijneemteenvoorschot:“Hetwasintensiefmaarikkijkervoldaanenmettrots op terug. Er overheerst tevredenheid en lof over de wijzewaaropwijhetjaarzijndoorgekomen.Eriseenmooifundamentenwebeginnenmetvollekrachtaan2012.”

Voor de recepten van Meesterkok Michel van Riswijk, kijk op www.tommagazine.nl.

I TOM kookt met - SPECiaL