Toespraak Gilbert Joubert 300114

2
Toespraak Gilbert Joubert, oud Hoofdofficier van Justitie Curacao, 30 januari 2014 Excellenties, mr. Piar en familie, dames en heren. Het gebeurt niet vaak dat een functionaris, die met pensioen gaat, wordt toegesproken door een oudcollega die reeds de dienst heeft verlaten. Ik voel mij dan ook zeer vereerd dat ik hiervoor ben gevraagd. Mr Dick Piar (Monsieur Dick) er is een tijd van komen en een tijd van gaan en na 38 jaar trouwe dienst is jouw tijd van gaan gekomen en je gaat ( ku Dios ke) per 1 februari a.s. van een welverdiend pensioen genieten. Op 1 december 1974 begint mr Piar zijn carrière bij justititie, eerst als raio (rechtelijk ambtenaar in opleiding) waarna hij in 1981 wordt benoemd tot Substituut Officier van Justitie. Van 1986 tot juli 2002 bekleedt mr Piar de functie van Hoofdofficier van Justitie van de NA en vanaf 1 juli 2002 tot heden de functie van Procureur-Generaal, eerst tot 10-10-10 als PG van de NA en daarna als gemeenschappelijk PG van de nieuwe landen Curacao, Sint Maarten en de BES. Dames en heren, sinds 1992, toen ik mijn carrière begon bij het Openbaar Ministerie, ken ik mr Piar. Wij hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Het is echter in de periode vanaf juli 2002 toen hij PG werd en ik Hoofdofficier van Justitie, dat tussen ons een band van vriendschap ontstond. In die periode hebben Dick en ik samen van alles en nog wat meegemaakt. Zowel leuke als minder leuke dingen. Vrolijke maar ook trieste momenten. Ik heb Dick toen echt leren kennen. Talloze weekeinden hebben wij op kantoor doorgebracht om ons voor te bereiden op de vele uitdagingen die het OM steeds te wachten stond. Het zijn te veel om die allmaal op te noemen, maar ik kan de verleiding toch niet weerstaan om ten minste een op te noemen, te weten de parlementaire enquette. Ik zal u verder niet met de detailles vermoeien. De kracht van het OM zit in het gegeven dat het bestaat uit een team van loyale hardwerkende medewerkers en waarvan mr Piar zoals ik het OM heb gekend - steeds de bindende factor is geweest. Een kundige, loyale, betrouwbare, onkreukbare, creatieve en integere leider, die niet in paniek raakt, zijn omgeving goed kent en steeds met gepaste oplossingen komt voor de vele “chanllenges” waarmee het OM de laatste jaren te maken heeft gehad.

Transcript of Toespraak Gilbert Joubert 300114

Page 1: Toespraak Gilbert Joubert 300114

Toespraak Gilbert Joubert, oud Hoofdofficier van Justitie Curacao, 30 januari 2014

Excellenties, mr. Piar en familie, dames en heren. Het gebeurt niet vaak dat een functionaris, die met pensioen gaat, wordt toegesproken door een oudcollega die reeds de dienst heeft verlaten. Ik voel mij dan ook zeer vereerd dat ik hiervoor ben gevraagd.

Mr Dick Piar (Monsieur Dick) er is een tijd van komen en een tijd van gaan en na 38 jaar trouwe dienst is jouw tijd van gaan gekomen en je gaat ( ku Dios ke) per 1 februari a.s. van een welverdiend pensioen genieten. Op 1 december 1974 begint mr Piar zijn carrière bij justititie, eerst als raio (rechtelijk ambtenaar in opleiding) waarna hij in 1981 wordt benoemd tot Substituut Officier van Justitie. Van 1986 tot juli 2002 bekleedt mr Piar de functie van Hoofdofficier van Justitie van de NA en vanaf 1 juli 2002 tot heden de functie van Procureur-Generaal, eerst tot 10-10-10 als PG van de NA en daarna als gemeenschappelijk PG van de nieuwe landen Curacao, Sint Maarten en de BES. Dames en heren, sinds 1992, toen ik mijn carrière begon bij het Openbaar Ministerie, ken ik mr Piar. Wij hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Het is echter in de periode vanaf juli 2002 toen hij PG werd en ik Hoofdofficier van Justitie, dat tussen ons een band van vriendschap ontstond. In die periode hebben Dick en ik samen van alles en nog wat meegemaakt. Zowel leuke als minder leuke dingen. Vrolijke maar ook trieste momenten. Ik heb Dick toen echt leren kennen. Talloze weekeinden hebben wij op kantoor doorgebracht om ons voor te bereiden op de vele uitdagingen die het OM steeds te wachten stond. Het zijn te veel om die allmaal op

te noemen, maar ik kan de verleiding toch niet weerstaan om ten minste een op te noemen, te weten de parlementaire enquette. Ik zal u verder niet met de detailles vermoeien. De kracht van het OM zit in het gegeven dat het bestaat uit een team van loyale hardwerkende medewerkers en waarvan mr Piar – zoals ik het OM heb gekend - steeds de bindende factor is geweest. Een kundige, loyale, betrouwbare, onkreukbare, creatieve en integere leider, die niet in paniek raakt, zijn omgeving goed kent en steeds met gepaste oplossingen komt voor de vele “chanllenges” waarmee het OM de laatste jaren te maken heeft gehad.

Page 2: Toespraak Gilbert Joubert 300114

Bij mijn afscheid heb jij, Dick, tegen mij gezegd “ het leek wel of jouw bed in de Tempel stond”, daar ik doorgangs zo vroeg op kantoor was. Zelf heb ik mij vaak afgevraagd of jij wel sliep, gezien de mails die ik regelmatig van jou toegezonden kreeg en die doorgaans een tijdstip van verzending hadden van omstreeks 2.30 uur s’nachts of zelfs later en vaak genoeg gevolgd door een telefoontje omstreeks 7.00 uur s’morgens om er zeker van te zijn dat ik de mails ontvangen had. Het waren mails betreffende uiteenlopende zaken waar jij spoedig antwoord op wenste. Jij had dan weer een van jouw ingevingen waarop snel geakteerd moest worden. Jij liet niets aan toeval over. Als er iets speelde was jij altijd een aantal scenario’s verder dan de rest, zoals grootmeesters bij een schaakspel. Shon Dick, you have done your share. Mission completed! Je hebt een voorbeeldige carriere achter de rug waar je trots op kunt zijn. Mijn 2 minuten spreektijd zijn volgens mij al om. Dames en heren sta mij nu toe mijn afsluitende worden in het papiaments tot mr Piar te richten. Shon Dick, Senior Dios a protéga bu i a guia bu tur e anjanan ku ta tras di lomba i mi ta pidi’E pa su man keda riba bo i ku e bendishona bo pa bo keda ku bon salu i ku asina bo por bai gosa di un penshon bon meresi, ja ku for di otro majan bo tambe ta bira milionario di tempu. Welcome to the club! Tur kos bon!