Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

166
FIETSEN | WANDELEN | LEKKER ETEN www.toerismevlaamseardennen.be TOERISTISCHE GIDS 2014 Vlaanderens Mooiste Landschap VLAAMSE ARDENNEN

description

Een handige pocket van 160 pg's waarmee je op verkenning kan trekken en ontdekken welke schat de heuvels van de Vlaamse Ardennen verborgen houdt. Naast praktische informatie als adressen, telefoonnummers en openingsuren, vindt u er ook heel wat tips en weetjes die je helpen om van je vakantie een zinvolle beleving te maken. Een streek om opnieuw en langzaam te ontdekken

Transcript of Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Page 1: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

FIETSEN | WANDELEN | LEKKER ETEN

www.toerismevlaamseardennen.be

TOERISTISCHE GIDS 2014

Vlaanderens Mooiste Landschap

VLAAMSEARDENNEN

Page 2: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

‘Hallo, ik ben Vliegen ik wijs je de wegnaar de leuksteactiviteiten. Bzzz!’

Verantwoordelijke uitgever: Toerisme Vlaamse Ardennen vzwLuc Hoorens, Veemarkt 27, 9600 Ronse

Concept copywriting: Toerisme Vlaamse Ardennen vzw

Lay-out en druk: Geers Offset nv, Oostakker

Projectbegeleiding: Toerisme Vlaamse Ardennen vzw

Foto’s: Toerisme Vlaamse Ardennen, Toerisme Oost-Vlaanderen, de 17 steden en gemeenten aangesloten bij de vzw Toerisme Vlaamse Ardennen, Marthe Minnaert, Philippe Minnaert, Koen de Groote, Vilda, Guy De Vos, Daniël de Kievit, David Stockman, Jan Dirkx en Bart Heirweg.

Depotnummer: D/2014/0332/1

Page 3: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

De Vlaamse Ardennen is een uitermate landelijke regio met een typisch glooiend karakter. De kronkelende kasseibanen, heuvels en holle wegen vormen in de lente het decor van de

Vlaamse wielerklassiekers. De hellingen zijn een uitdaging voor menig fi etser. Wandelaars vinden er oneindige mogelijkheden langs stille en onverharde wegen, door bossen en natuurrijke parken. Achter elke hoek en voorbij elke

heuvel wacht een beleving of valt er iets te ontdekken. Het talrijk aanwezig religieus en archeologisch erfgoed getuigt van een regio waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur.

Om u op weg te helpen, kan u gebruik maken van deze toeristische gids. Een handige pocket waarmee u op verkenning kan trekken en ontdekken welke schat de heuvels van de Vlaamse Ardennen verborgen houdt. Naast praktische informatie als adressen, telefoonnummers en openingsuren, vindt u er ook heel wat tips en weetjes die u helpen om van uw vakantie een zinvolle beleving te maken. Een streek om opnieuw en langzaam te ontdekken.

Veel plezier.Luc Hoorens, Voorzitter Toerisme Vlaamse Ardennen vzw

VlaanderensMooisteLandschap

Page 4: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014
Page 5: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Hoofdstuk I | HISTORISCH GELADEN LANDSCHAP 4-5

Hoofdstuk II | ACTIEF Fietsen 6-27 Wandelen 28-40 In de natuur 41-53 Paardrijden 54-57 Autoroute 58-59 Op het water 60-61

Hoofdstuk III | TREKPLEISTERS 62-73

Hoofdstuk IV | ERFGOED EN CULTUUR My Tours 74-75 Erfgoedstadjes 76-87 Kunst en musea 88-97 Kleine, fi jne dingen 98-107 Verhalen en tradities 108-113

Hoofdstuk V | UIT Evenementen 114-119

Hoofdstuk VI | PROEF Bierkaart Vlaamse Ardennen 120-123 Een verkwikkende tussenstop 124-126 Lekker uitslapen 127 Streekeigen producten 128-131 Markten 132-133

Hoofdstuk VII | STADJES EN DORPJES Stadjes en dorpjes 134-151

Zoekwijzer per gemeente 152-156Overzicht infokantoren 157-159

INHOUD

Page 6: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Welkom in deVlaamse Ardennen

4

Historisch geladen landschapDe landelijke regio Vlaamse Ardennen ligt in het uiterste zuiden van Oost-Vlaanderen, tussen de Leiestreek, het Scheldeland en het Pajottenland. De zuidgrens van de regio is de taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië. De overgang tussen de Vlaamse Ardennen en le Pays des Collines in Henegou-wen verloopt geografi sch vlekkeloos. Zowel aan de noordelijke als aan de zuidelijke kant van de taalgrens vertoont het landschap immers veel gelijke-nissen, met de getuigenheuvels als grootste troef.

Vlaanderens Mooiste landschap: vroeger en nuHet landschap van de Vlaamse Ardennen heeft er niet altijd uitgezien zoals we het vandaag kennen. Vier grote stappen hebben het landschap gemaakt tot wat het vandaag is. In het tertiair tijdperk, zo’n 70 tot 3 miljoen jaar geleden, overspoelde de zee regelmatig dit gebied en stond de leefomgeving van vandaag onderwater. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden, in het kwartiair tijdperk, werd de bodem van het gebied naar boven getild waardoor er reliëf-vorming ontstond en de zee zich langzaam terugtrok. Dit is ook het moment waarop de eerste valleien, maar ook rivieren zoals de Schelde, hun vorm kregen. Grofweg 100.000 jaar geleden lopen de ijstijden ten einde en ontstaat er een opwarming. Hierdoor schuiven regelmatig immense modderpakket-ten langs de Noordhellingen naar beneden waardoor we vandaag te maken hebben met veel stijlere Zuidhellingen en zachtere Noordhellingen.

De Romeinen en hun (on)doorgrondelijke wegenZo’n 2000 jaar geleden hebben de Romeinen de Vlaamse Ardennen ontdekt en dat ze hun sporen hebben achtergelaten, merk je nog steeds. De Romein-se wegenbouwers hadden het niet onder markt met het golvende landschap, maar slaagden er toch in om met succes heirwegen aan te leggen. Daarvan is Velzeke het mooiste bewijs. Velzeke was vroeger namelijk een verkeers-wisselaar van twee Romeinse Heirwegen. Eentje kwam van Boulogne-sur-Mer en liep naar Keulen en de tweede bracht je van Velzeke naar Bavay en verder naar Reims en de Provence.

Vlaanderens Mooiste landschap tijdens de middeleeuwenHet West-Romeinse Rijk is gevallen en we introduceren de middeleeuwen of ook wel de donkere eeuwen genoemd. Omstreeks 974 werd Ename, gelegen langs de Schelde, gesticht door de Duitse Keizer Otto II om de westgrenzen van zijn rijk te beschermen. Een burcht werd opgetrokken en rond die sterkte ontwikkelde zich spoedig een handelsnederzetting. Ename werd omstreeks 1005 omschreven als de belangrijkste vestiging in het hertogdom Lotharingen. Vandaag herinnert een ruïne van de burcht op de rechteroever van de Schelde ons aan het belang van Ename in de middeleeuwen.

HOOFDSTUK I

Page 7: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Welkom in deVlaamse Ardennen

5

EEN DUURZAAM TRAJECTWij laten u op uw manier mee genieten van het boeiende land-schap en het waardevol erfgoed. Dat u respectvol omspringt met onze rijkdommen, hoeven we allicht niet te vragen. De schoonheid van een bloem kunt u niet plukken, alleen ervaren op het moment dat u ze ziet.

Omer Wattez: vader van de Vlaamse ArdennenWe nemen een sprong in de tijd en arriveren in de 19de eeuw. Een tijd waarin de rijkere burgerij uit Gent, Brussel, Kortrijk komt om de Vlaamse Arden-nen te bezoeken. Men logeert in één van de belle epoque hotels, bezoekt de herbergen met kasteleinen, en maakt een gezondheidskuurwandeling door de bossen. Sommigen onder hen, zoals Lodewijk Omer Wattez, zetten zich ook in voor het behoud van de esthetische waarden van de Vlaamse Arden-nen. Omer Wattez, de vader van de Vlaamsche Ardennen, ziet voor het eerst het levenslicht in Schorisse. Naast zijn functie als leraar, is Omer Wattez een begenadigd schrijver. In de periode 1881-1913 schrijft hij niet minder dan 25 ‘Zuid-Vlaandersche’ novellen waaronder zijn werk ‘De Vlaamsche Arden-nen’. Zijn gemoedelijke en geestige vertelstijl blijkt uit de eerste zinnen van zijn boek: ‘Ik zal u leiden over berg en dal, door het zuidelijk gedeelte van Oost-Vlaanderen, dat wij met recht de Vlaamse Ardennen mogen heeten. Het is een bergland. Gij, die het nog niet kent, begin maar niet te glimlachen. Bergen in Vlaanderen! Daarvan hoordet gij misschien nooit spreken, en toch bestaat het’.

“Gij, die het nog niet kent, begin maar niet te glimlachen. Bergen

in Vlaanderen! Daarvan hoordet gij misschien nooit spreken, en toch

bestaat het”(citaat: Omer Wattez)

Page 8: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

6Actief

Rustig fi etsen doe je in de vlakke Schelde- of Dendervallei. Sportieve fi etsers kiezen voor een tocht doorheen het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen. Hun inspanningen worden zeker beloond met een prachtig vergezicht. Voor de echte fi etsfanaten is er de Ronde van Vlaanderen fi etsroute, een uitdagende tocht langs de beroemde hellin gen en beduchte kasseistroken.

Surf naar www.toerismevlaamseardennen.beKlik door naar ‘Fietsen’.

HOOFDSTUK II

Fietsen

Page 9: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

7 Actief

Het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, dat is 830 kilometer fi etsple-zier in een heuvelachtige streek, waar achter elke bocht een nieuwe verrassing schuilt. Stel zelf je tocht samen en fi ets van knooppunt naar knooppunt over de heuvels of door de valleien van de Vlaamse Ardennen. Vergeet ook de charmante cultuurstadjes niet!

EXTRAJe kunt gratis je eigen route op het fi etsnetwerk plannen met de online routeplanner.

Wij raden fi etsers aan de fi etsnetwerkkaart tijdens de

tocht op zak te hebben.

Ardennen. Vergeet ook de charmante cultuurstadjes niet!

€6De Fietsnetwerkkaart Vlaamse Ardennen is te koop in de toeristische infokantoren,in de boekhandel of via www.toerismevlaamseardennen.be

Fietsnetwerk

Page 10: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

8Actief

Page 11: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

9 Actief

De Vlaamse Ardennen verkennen per fi ets kan ook door de zes-hoekige routebordjes van de lusvormige fi etsroutes te volgen. Bovendien werden ook een aantal thematochten op basis van het knooppuntennetwerk uitgestippeld.Telkens beschrijft een handig boekje elke tocht en gaat dieper in op het thema in kwestie.

Toch bang dat je het noorden zal kwijtraken? Sla dan de gegevens op in je gps en verlies nooit meer de weg in de Vlaamse Ardennen.

Surf naar : www.toerismevlaamseardennen.beKlik door naar ‘fi etsen’ en ‘fi etsroutes’

Fietsroutes

€2

Page 12: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

10Actief

VlakMILIEUROUTE

Deinze – Gavere – Zingem - KruishoutemStart: recreatiedomein Brielmeersen, DeinzeAfstand: 50 kmInteressant: Museum Deinze en Leiestreek, Scheldemeersen Gavere (speeltuinen en openbare toiletten), pittoreske dorpskern Mullem, Lozerbos, Kasteel della Faille d’Huysse, verschillende infoborden over milieuaspecten, natuureducatief centrum De Kaaihoeve

SCHELDEVALLEIROUTE 1

Gent - GavereStart: Markt Gavere – aanloopstrook vanaf het Sint-Pietersstation GentAfstand: 30 kmInteressant: Sint-Elooikapel, dorp Melsen, oude Scheldemeanders, Doornhammeke, dorpskern Zevergem, De Poort (toeristisch onthaal-punt), Gemeentehuis en Marktplein Gavere

SCHELDEVALLEIROUTE 2

Gavere - OudenaardeStart: Markt GavereAfstand: 32 kmInteressant: natuureducatief centrum De Kaaihoeve, pam Ename en Sint-Laurentiuskerk, Centrum Ronde van Vlaanderen, stadhuis Ou-denaarde, Scheldemeersen Zingem, Sint-Christianakapel

SCHELDEVALLEIROUTE 3

Oudenaarde - KluisbergenStart: Station OudenaardeAfstand: 30 kmInteressant: Centrum Ronde van Vlaanderen, stadhuis Oudenaarde, oude Scheldemeanders, Abdij van Beaulieu, Domein de Ghellinck, Donkvijver

Page 13: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

11 Actief

FIETSEN MET EEN PLUS

FIETSROUTE DE GAVERS

GeraardsbergenStart: Provinciaal domein De Gavers, Onkerzele (Geraardsbergen)Afstand: 16 kmInteressant: Provinciaal domein De Gavers, Idegem Sas, de Dender, abdij van Beaupré, Stiltegebied Dender-Mark

SNEUKELFIETSROUTE

Wortegem-PetegemStart: Domein de Ghellinck, Elsegem (Wortegem-Petegem)Afstand: 10, 20 of 35 kmInteressant: Domein de Ghellinck, Scheldedijk, Kerkhove

Alle gedetailleerde info over de toegankelijkheidvan deze fi etsroutes en aangepast fi etsenverhuur

vind je op www.tov.be/toegankelijkheid

vlaamse ardennen, leiestreek, meetjesland, scheldeland en waasland

Fietsen met een +6 toegankelijke fietsroutes in Oost-Vlaanderen

€3

Toegankelijke fi etsroutes op het fi etsnetwerk2 comfortabele fi etslussen langs verharde, brede paden speciaal voor mensenmet een beperking.

Page 14: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Actief

GlooiendGAVERBEEKROUTE

Waregem – Zulte – Gottem – Machelen – Kruishoutem - NokereStart: Park Baron Casier, Marcel Windelsstraat, 8790 WaregemAfstand: 31 kmInteressant: grensgebied West- en Oost-Vlaanderen, Park Baron Casier, Gaverbeekse meersen, Oude Spoorwegberm, charmant Nokere en de groene bossen van Oud-Moregem en Wortegem

DENDERENDE STEDENTOCHT (LUS 4)

Geraardsbergen – Lierde – Herzele - NinoveStart: Denderbrug, nabij Markt Geraardsbergen. Afstand: 46 km. Thematocht op het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen.Interessant: pittoreske dorpskern Hemelveerdegem, natuurreservaat Moenebroek, kasteel van Steenhuize, Duivenbos, Stiltegebied Dender-Mark, Provinciaal Domein De Gavers, De Muur en de Oudenberg, stad-huis Geraardsbergen.Extra: lus 1 (Dendermonde), lus 2 (Aalst) en lus 3 (Ninove) fiets je op het fietsnetwerk Scheldeland.

GULDEN EIROUTE

KruishoutemStart: Markt KruishoutemAfstand: 46 kmInteressant: Kasteel della Faille d’Huysse, Kasteel de Ghellinck d’Elseghem, Kasteel Casier, Kasteel Herlegem, Kasteel Aaishove, Lozerbos, VTB Uitkijktoren, Huisekoutermolen, pittoreske dorpskernen Nokere, Mullem en Wannegem-Lede.

Actief 12

Page 15: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

13 Actief

KOUTERROUTE

Wortegem-PetegemStart: Domein de Ghellinck, ElsegemAfstand: 48 kmInteressant: Domein de Ghellinck, Abdij van Beaulieu, Scheldemeersen Petegem, pittoreske dorpskernen Moregem, Ooike en Elsegem, Golf & Country Club

MOLENBEEKROUTE

HerzeleStart: Schepenhuis HerzeleAfstand: 40 kmInteressant: Burchtruïne Herzele, watermolens Gotegem en Te Broeck, dorpskerk Aaigem, Molen te Rullegem, motte van Ressegem, Buysse-molen

PATERROUTE

Lierde - HerzeleStart: gemeentehuis Lierde, Nieuwstraat 19Afstand: 44 kmInteressant: Sint-Janskerk en dorpsplein Hemelveerdegem, burcht-ruïne Herzele, brouwerijen Van Den Bossche en De Ryck, kartuizersite Sint-Martens-Lierde

RODELANDROUTE 1

Merelbeke – Gavere - OosterzeleStart: Sportcentrum Ter Wallen MerelbekeAfstand: 47 kmInteressant: dorpskern Munte, Baaigem en Melsen, kerkje Landskouter, Scheldemeersen, Prinsenmolen, kasteel Baudries

RODELANDROUTE 2

Oosterzele – Sint-Lievens-HoutemStart: kerk OosterzeleAfstand: 48 kmInteressant: marktplein Sint-Lievens-Houtem, Guillotine- en Klepmolen, dorpskern Munte, Stokerij Van Damme, Balegemse Steengroeve, Sint-Lievenskapel, Cotthembos

Page 16: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

14Actief

SteilEDDY MERCKXROUTE

KluisbergenStart: Ruienplein, Ruien Afstand: 46 kmInteressant: Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’, kunstenaarsdorp Kwaremont, prachtige vergezichten

HERMESROUTE

RonseStart: Hoge Mote, De Biesestraat, RonseAfstand: 40 kmInteressant: Sint-Hermescrypte en MUST (Museum voor Textiel), Muziekbos, Hotond, Kapel Lorette, Kattemolen

TEIRLINCKROUTE

BrakelStart: Marktplein BrakelAfstand: 45 kmInteressant: Teirlinckdorp Zegelsem, geutelingendorp Elst, Zwalmvallei, Toeppark en -kapel

WATERMOLENROUTE

Zwalm – Zottegem - HorebekeStart: De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28, ZwalmAfstand: 40 kmInteressant: pittoreske dorpskernen Roborst, Rozebeke en Dikkele, Zwalmvallei, watermolens (Ter Biestmolen, Ijzerkotmolen en Zwalm-molen), pam Velzeke, Geuzenhoek Korsele

Page 17: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

15 Actief

Fietsvriendelijke horecaFIETSVRIENDELIJKE CAFÉS EN RESTAURANTS

In deze horecazaken krijgen fietsers een warm onthaal. Je vindt er een fietsenstalling, EHBO-kit, fietsreparatieset, fietskaarten en toeristische info.

Plan je een meerdaagse fietstocht, boek dan een overnachting bij een ‘FIETSVRIENDELIJK LOGIES’.Het label staat garant voor kwaliteit en is afgestemd op de noden van de fietstoerist.

FIETSVERHUURCENTRA

Geen zin om je eigen fiets mee te zeulen in of achterop de auto? In de fietsverhuurcentra die door Toerisme Oost-Vlaanderen worden erkend kan je terecht voor een degelijk onderhouden en veilige fiets.

Bekijk het aanbod op www.toerismevlaamseardennen.be. Klik door naar ‘Fietsen’

Page 18: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

16Actief

Beleef je eigen RondeDe Vlaamse Ardennen zijn sinds jaar en dag het epicentrum van de Ronde van Vlaanderen. Hier barst de strijd los. Hier liggen de hellingen en kasseien die Vlaanderen al honderd jaar lang beroemd en berucht maken over heel de wereld. Het orgelpunt is natuurlijk de 98ste editie van de Ronde van Vlaanderen, op zondag 6 april (= veertiende zondag van het jaar). De Ronde van Vlaanderen is een UCI WorldTour wieler-wedstrijd en komt voor het derde jaar op rij aan in Oudenaarde.

Meer info:www.rvv.be

www.derondeinoudenaarde.be

Sportieve fietsers weten al jaren het juiste Rondetraject te vinden met een Ronde van Vlaanderen fietsroutekaart op zak. Vorig jaar werd de route vernieuwd én is er ook digitale tijdsmeting mogelijk met een persoonlijke chip. Maar ook minder gestalde kuiten krijgen de kans om de Vlaamse Ardennen te verkennen via 5 thematochten.

Page 19: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

17 Actief

RONDE VAN VLAANDEREN FIETSROUTE

De 3 fi etslussen zijn verzameld in een unieke RVV fi etskaart, boordevol informatie, weetjes en statis-tieken over de Rondeparcours.

BELEEF JE EIGEN RONDE THEMATOCHTEN

5 recreatieve fi etstochten in het kielzog van 5 bekende Vlamingen met aandacht voor de leukste musea, monumenten, kasseistroken en hellingen maar ook gezellige eet- en drink-plaatsen onderweg.• Oudenaarde(29of30km)• Ronse(30km)• Zottegem(54of35km)• Geraardsbergen(38of48km)• Ninove(46of37km)

Meer info:www.beleefjeeigenronde.be

HET CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN

Dit interactief belevingsmuseum is opgebouwd rond dé Vlaamse Wieler-klassieker bij uitstek. Je kan het centrum verkennen met audiogidsen maar je kan er evenzeer terecht voor een natje en een droogje in wieler-brasserie De Flandrien, voor toeristische info aan de balie en voor een origineel wielerhebbeding of retro-koersoutfi t in de Rondeshop.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

Centrale start- en aan-komstplaats: Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43 te Oudenaarde(na afl oop kan je er douchen voor € 3,50 inclusief hand-doek en zeep)Afstand: 78 km (blauwe lus) – 114 km (rode lus) – 103 km (gele lus)

BELEEF JE EIGEN RONDE THEMATOCHTEN

5 recreatieve fi etstochten in het kielzog van 5 bekende Vlamingen met aandacht voor de leukste musea, monumenten, kasseistroken en hellingen maar ook gezellige eet- en drink-plaatsen onderweg.• Oudenaarde(29of30km)• Ronse(30km)• Zottegem(54of35km)• Geraardsbergen(38of48km)• Ninove(46of37km)

€4

€4

Page 20: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

18Actief

KalenderRETRO- & VINTAGE FIETSEVENT TE OUDENAARDE OP 14 EN 15 JUNI 2014

Toen voedingssupplementen nog van koninginnebrij werden gemaakt en een helm van worsten, toen een zonnebril nog diende om het stof uit je ogen te houden en remhendels om te remmen, werd de Ronde van Vlaanderen ook al gereden. Ieder jaar flitst het Centrum Ronde van Vlaanderen de wielerliefhebbers terug naar die prille pionierstijden tijdens de RetroRonde.Dit jaar worden de wollen koerstruien en de oldtimerfietsen op zondag 15 juni uit de mottenballen gehaald voor een tocht van 40, 70 of 100 km door het historische landschap van Vlaanderens Mooiste. Of je nu zelf op je stalen ros stapt of je moedigt de retrohelden aan langs de kant van de weg, je zal de koerssfeer van weleer niet mislopen. Smaak- en sfeervolle bevoorradingen zorgen voor de nodige energie. Op zaterdag 14 juni kan je al in de sfeer komen tijdens een wielerruilbeurs, het ‘Retro Criterium’, de nieuwe ‘Retro Souper’ en een swingende ‘Retro Dansant’!

www.retroronde.be

Page 21: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

19 Actief

Fiets- en wieleruitvluchtenDe Ronde van Vlaanderen werkt echter ook inspirerend voor een hele resem evenementen waarbij de fiets centraal staat.

Omloop Het Nieuwsblad (Gent-Gent) zaterdag 1 maart

Omloop het Nieuwsblad Cyclo (Gent) zondag 2 maart

Kuurne-Brussel-Kuurne zondag 2 maart

Dwars door Vlaanderen Cyclo (Waregem) zaterdag 15 maart

Nokere Koerse – Danilith Classic (Ronse-Nokere) woensdag 19 maart

Ename Classic Cyclo (Zottegem) zondag 23 maart

Dwars door Vlaanderen (Waregem) woensdag 26 maart

E3-Prijs Vlaanderen (Harelbeke) vrijdag 28 maart

Gent-Wevelgem Cyclo zaterdag 29 maart

Omloop van Vlaanderen Cyclo (Gent) zaterdag 23 maart

E3 Prijs Vlaanderen Cyclo (Harelbeke) zondag 30 maart

Gent-Wevelgem zondag 30 maart

Driedaagse De Panne-Koksijde van 1 tot 3 april

Ronde van Vlaanderen Cyclo (Brugge/Oudenaarde) zaterdag 5 april

De Ronde van Vlaanderen (Brugge-Oudenaarde) zondag 6 april

Ronde van Vlaanderen voor Beloften (Oudenaarde) zaterdag 12 april

Peter van Petegem Classic Cyclo (Aalst) zaterdag 19 april

De Superklassieker Cyclo (Oudenaarde) donderdag 1 mei

Ladies Fun Ride Cyclo (Oudenaarde) zondag 1 juni

Regiotour (Zottegem) zaterdag 14 juni

RetroRonde-weekend 14 en 15 juni

Omloop Het Nieuwsblad voor beloften zaterdag 5 juli

Fietsevenement Word Flandrien (Herzele) zondag 6 juli

Eneco Tour van 11 tot 17 augustus

Grote Prijs Stad Zottegem dinsdag 19 augustus

Primus Classic – GP Impanis-Van Petegem zaterdag 20 september

Superprestige veldrijden Kasteelpark Grenier zondag 16 november

Page 22: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

20Actief

Tijdsregistratie: hoeveel sneller kan jij?

Fietsen is het belangrijkste, dat spreekt vanzelf, maar sneller fietsen dan je maat, kan ook deugd doen. Voor de competitiebeestjes onder ons werd op de Koppenberg, de Kruisberg (Oudestraat), de Muur en in de Pad-destraat een systeem voor online tijdsregistratie geïnstalleerd.

Fietsers kunnen een gratis chip huren of kopen om hun tijd te laten op-meten en online te vergelijken met die van andere fietsers. Prestaties wor-den beloond met trofeeën en kunnen worden gedeeld via sociale media.

Page 23: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

21 Actief

ZO WERKT HET:

1. Huur of koop een chip op één van de volgende adressen:• CRVV,Markt43,Oudenaarde• TheOutsider-Donkstraat50,9700Oudenaarde• DeGavers-Onkerzelestraat280,9500Geraardsbergen• DePermanensje-DienstToerisme,Markt,9500Geraardsbergen• DienstvoortoerismeRonse-DeBiesestraat2,9600Ronse• SportcentrumBevegemseVijvers-BevegemseVijvers1,

9620 Zottegem

2. Registreer je chip online op www.beleefjeeigenronde.be.3. Bind de tijdsregistratie-chip om je fiets of enkel.4. Spring op je fiets.5. Kom je voorbij een startstrook met tijdsregistratie, dan wordt je tijd

gemeten.6. De geregistreerde tijd wordt gepubliceerd op

www.beleefjeeigenronde.be.7. Bekijk je resultaat in het online klassement en deel het met je

vrienden.

Page 24: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

22Actief

WielercafésDe mooiste overwinningen en de meest heroïsche ontsnappingen worden aan de toog behaald en gevierd. Dit is de plek waar je troost vindt als de benen niet meewilden en waar je een excuus kweekt om nooit meer een helling buiten categorie op te hoeven fietsen. De wielercafés van de Vlaamse Ardennen zijn net zoals de kapelletjes, je komt ze overal tegen.

Page 25: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

23 Actief

BIJ DEN ABSJAAR – IN DE KONING VAN ENGELAND

Kohoorstraat 2, Zarlardinge, Tel.: 054 42 18 39

DE FLANDRIEN (CRVV)

Markt 45, Oudenaarde, Tel.: 055 33 99 37

HET SPORTPALEIS

Kerkplein 6, Zingem, Tel.: 09 384 11 33

IN DEN HENGST

Twaalfbundersstraat 53, Brakel, Tel.: 055 42 85 45

RIMALIN

Beaucarnestraat 21, Oudenaarde, Tel.: 055 30 25 23

IN DEN TRAP OP

Heerweg 45, Horebeke, Tel.: 055 45 54 31

’T HOEKSKE

Gentsestraat 59, Brakel, Tel.: 055 42 38 85

Surf naar www.beleefjeeigenronde.be en kijk zelf virtueel binnen in een echt wielercafé.

Page 26: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

24Actief

Op de VespaLaten we je iets verklappen. Er bestaat waterdichte manier om thuis op te scheppen dat je de Ronde van Vlaanderen gereden hebt op twee wielen, zonder dat je ook maar een trap hebt moe-ten geven. Vespatrips organiseert rondritten door het heuvel-achtige landschap, dat daardoor nog meer aan Toscane zal doen denken. Trommel wat vrienden bij elkaar en tuf met de Vespa door het prachtige decor van de Ronde!

Meer info: www.vespatrips.be

GROENE SCOOTERS

Met een trendy, stille en vooral milieuvriendelijke electro-scooter kan je de Vlaamse Ardennen op je eigen tempo verkennen. Er worden verschil-lende scooter-arrangementen aangeboden. Deze electro-scooters zijn uniek in Vlaanderen!

Meer info: Toerisme Ronse, tel: 055 23 28 16,[email protected] of www.ontdekronse.be

Page 27: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

25 Actief

HOB(BEL) MET DE GEIT

Wie op een ludieke manier de Vlaamse Ardennen wil verkennen, kan dit voortaan ook met een 2 PK-tje. Het ‘geitje’ huur je bij 2CV&Co en het roadboek krijg je erbij. De ideale combinatie om hobbelend op zoek te gaan naar de hellingen, de kasseistroken en andere merkwaardighe-den uit de Rondestreek. Ook individuen kunnen een geitje huren zonder begeleider.

Meer info: www.2cv-co.be

ELEKTRISCHE FIETSEN IN GERAARDSBERGEN

In Geraardsbergen kan je elektrische fietsen huren in het toeristisch infokantoor De Permanensje. Zo kan je zonder moeite de Muur van Geraardsbergen beklimmen. Je kan er ook gewone fietsen huren.Tarieven:

1 dag: € 15/fiets

Halve dag (4 uur): € 9/fiets

2 uur: € 4,5/fiets

HUUR EEN FIETS OF TANDEM

In het regionaal toeristisch onthaalknooppunt De Poort zijn allerhande fiets- en wandelkaarten te verkijgen. Je kan er ook een fiets of tandem huren: Dames- of herenfiets: € 10/dag, tandem: € 15/dag Voor groepen en/of langere periodes is reservatie vooraf nood-

zakelijk. De fietsen kunnen onafhankelijk van de openingsuren terug-

gebracht worden.

Page 28: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

26Actief

Page 29: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

27 Actief

Stevig trappen, blijven ademen en de modder ontwijken moet je zelf doen.

MountainbikeHet landschap in de Vlaamse Ardennen trekt heel wat mountainbikers aan. Er werden dan ook heel wat permanente mountainbikeroutes ontwikkeld op initiatief van de Provinciale sportdienst Oost-Vlaanderen, de betrokken gemeenten en Bloso. Sportievelingen vinden zeker hun gading.

De regio is niet alleen uitermate geschikt om te fietsen, het landschap is op verschillende plaatsen ook kwetsbaar en uniek. Vandaar dat het vanzelfsprekend is dat u op de paden blijft.

De provincie Oost-Vlaanderen wil zich profileren als een paradijs voor mountainbikers door alle MTB-routes te digitaliseren en een netwerk te ontwikkelen.Alle bestaande permanente MTB-routes zijn gedigitaliseerd. Je kan de kaarten raadplegen en downloaden, of downloaden via GPS.

Surf naar: www.bloso.be

Page 30: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

28Actief

Wandelen

Page 31: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

29 Actief

Bij recreatief wandelen ligt het accent op de lichaamsbeweging, het

wandelen in een mooie omgeving en het onderweg stilstaan bij de

toeristische troeven of bezienswaardigheden. Ook de couleur locale,

de gastronomie en andere vormen van ontspanning zijn motivaties

voor een recreatieve wandeling. De Vlaamse Ardennen lenen zich

uitstekend voor deze discipline maar bieden ook mogelijkheden voor

de sportieve wandelaar die een aangepast vakantieaanbod zoekt in

een uitdagende wandelregio. Verken Vlaanderens Mooiste Land-

schap via de prachtige lusvormige wandelroutes of het beweg-

wijzerde wandelnetwerk.

Page 32: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

30Actief

EXTRA

WandelnetwerkHet Wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, dat is 300 kilo meter wandelplezier in het Zuidwestelijk deel van de regio. Stel zelf je tocht samen en wandel van knooppunt naar knooppunt over de mooiste en veiligste wandelpaden van de gemeenten Kluisbergen, Oudenaarde, Maarkedal, Ronse en Brakel.

Je kunt gratis je eigen route op het wandelnetwerk plannen

met de online routeplanner.Wij raden wandelaars aan de

wandelnetwerkkaart tijdens de tocht op zak te hebben.

€6De wandelnetwerkkaart‘Getuigenheuvels VlaamseArdennen’ is te koop viawww.toerismevlaamseardennen.be

Page 33: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

31 Actief

VIRTUEEL ZIE JE NÓG MEER VAN DE VLAAMSE ARDENNEN!

Via ‘Augmented reality’ (het mixen van de werkelijke wereld met de virtuele) wordt de beleving verrijkt.

Wat is het?Op je gsm met ingebouwde internetver-binding en gps (‘smartphone’) legt dit goednieuwe fenomeen een soort laagje bovenop je scherm. Hierop krijg je al-lerlei extra informatie te zien.

Hoe werkt het?Aan de hand van de ingebouwde sen-

sor en gps in je smartphone weet je telefoon altijd precies waar je bent. Met deze gegevens kan hij berekenen hoe ver je bent verwijderd van bepaalde locaties. Kijk je door de camera van je telefoon, dan zie je icoontjes die deze ‘points of interest’ (POI’s) aanduiden. Als je één of meerdere POI’s aanduidt, krijg je hierover alle info.

Wat moet ik doen?Download met je smartphone eerst de –gratis – applicatie Layar, ‘s werelds eerste ‘augmented reality’ browser. Ga daarvoor naar Market Place (Android) of de App store (iPhone). Zoek via Layer het Wandel-netwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.

Ondersteunt mijn smartphone Layar?Op het moment van schrijven worden alle Android besturingssystemenen en iPhone ondersteund. Om zeker te zijn, neem een kijkje op http://site.layar.com/download/. Vereisten voor je smartphone zijn: ingebouwde internetverbinding, kompas, camera, gps en bij voorkeur een flat free data-abonnement.

Page 34: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

32Actief

WandelroutesDe Vlaamse Ardennen kun je ook verkennen aan de hand van beweg-wijzerde lusvormige wandelroutes. Deze lopen langs rustige, veilige wegjes en leiden je van het ene verrassende plekje naar het andere. Deze wandelroutes zijn tussen de 5 en 24 kilometer lang. De zes-hoekige, groen-witte bordjes wijzen je de weg en in de begeleidende brochure staat een gedetailleerde routekaart en uitgebreide weg-beschrijving. Natuurlijk vind je in de brochure ook heel wat toeris-tische en praktische informatie.

VlakASSELKOUTER WANDELROUTE

GavereStart: kerk Munte (Gavere)Afstand: 13 km Interessant: dorpsplein, Munte, Prinsenmolen, Clayshoeve, kasteel Ter Zinkt, kasteel Scribe, kerkhof met motte in Munte

€2

Page 35: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

33 Actief

SCHELDEKANTROUTE

Wortegem-PetegemStart: kerk van Elsegem, poortgebouw Abdij van BeaulieuAfstand: 2 lussen van 5,5 km en 4 kmInteressant: Abdij van Beaulieu, Domein de Ghellinck, Scheldevallei

SLAG BIJ GAVEREROUTE

GavereStart: marktplein GavereAfstand: 7 kmInteressant: Scheldemeersen, kerk van Semmerzake, verschillende monu-mentjes en plaatsen die herinneren aan de Slag van Gavere. Proef ook ‘Valeir’ in de vorm van een Valeirbier, een knapperig zandkoekje of chocolaatje.

WANNELAPPERSROUTE

ZingemStart: gemeentehuis Zingem, A. Amelotstraat 53Afstand: 9,5 kmInteressant: molen Meuleken ’t Dal, natuurgebieden Grootmeers, Kleinmeers en Weiput

GlooiendCOTTHEMROUTE

Sint-Lievens-Houtem - HerzeleStart: kerk Hillegem (Herzele)Alternatieve start: marktplein Sint-Lievens-HoutemAfstand: 12,5 km – verkorte versie: 8,5 km – uitbreiding: 14 kmInteressant: Sint-Lievenskapel, grot O.L.V. van Lourdes, oude Romeinse heerbaan en oude trambaan, Cotthembos, authentieke kroegen

KLUISBOSROUTE

KluisbergenStart: Sport- en recreatieoord ‘Kluisbos’, Poletsestraat 59, KluisbergenAfstand: 9,5 kmInteressant: Kluisbos met Liefdesbron, de Toren, Peetje en Meetje, vergezich-ten, Sport- en Recreatieoord Kluisbos, Kasteel Calmont, Tumulus

KORDAALROUTE

KruishoutemStart: kerk NokereAfstand: 6 km – verkorte versie: 3 kmInteressant: natuurgebied Kordaalbos, unieke kasteeldecors van de kastelen Casier en de Bonneval, pittoreske dorpskern Nokere

Page 36: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

34Actief

ROOIGEMSEBEEKROUTE

Oudenaarde – Kruishoutem - ZingemStart: kerk Mullem – kerk Wannegem-LedeAfstand: 13 km – verkorte versies: 3 / 6 / 9 kmInteressant: pittoreske dorpskernen Mullem en Wannegem-Lede, kasteel de Ghellinck, kasteel de Gerlache, Huisekoutermolen, Schietsjampettermolen, galerij ’t Leeghoek

SINT-LIEVENSROUTE

HerzeleStart: kerk Sint-Lievens-Esse en kerk Sint-Antelinks, Sint-Lievensplein-, Sint-Lievens-EsseAfstand: 8 – verkorte versie: 4,5Interessant: Sint-Lievens-Esse, Sint-Antelinks en Steenhuize-Wijnhuize, drie deelgemeenten van Herzele. Lus 1 start in het dorp Sint-Lievens-Esse aan de brouwerij waar de Lieven uit de ketels vloeit. We komen langs de Lievens-kapel en –bron, door een heuvelachtige streek naar Steenhuize. Lus 2 is een natuurwandeling in en om het Duivenbos met vertrek in Sint-Antelinks.

STILTEPAD DENDER-MARK

GeraardsbergenStart: kerk Nieuwenhove, kerk Vollezele, kerk Galmaarden, kerk GrimmingeAfstand: 4 lussen van 2 x 6 / 7,5 / 12 kmInteressant: Raspaillebos, Natuur- en milieueducatief centrum De Helix, Bosberg, vergezichten, bosgebieden, stiltegebied Dender-Mark

De brochure is uitgeput. De route wordt opgenomen in het wandelnetwerk Pajottenland West (realisatie juni 2014). Tot zolang blijft de bewegwijzering van het Stiltepad op het terrein staan.

WATERKERSGRACHTENROUTE

Zwalm - ZottegemStart: kerk Roborst (Zwalm)Afstand: 11 km – verkorte versie: 7 kmInteressant: Zwalmmolen, Paddestraat, Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke, Jan De Lichtepad, Schaliënhof, waterkersgrachten

ZWALMBEEKROUTE

ZwalmStart: De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28, ZwalmAfstand: 9 km – verkorte versie: 5 km, toegankelijk voor kinderwagensInteressant: Zwalmmolen, Ijzerkotmolen, Ter Biestmolen (watermolens)

Page 37: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

35 Actief

SteilBIERBROUWERROUTE

OudenaardeStart: kerk Edelare – kerk MaterAfstand: 2 lussen van elk 12 kmInteressant: Volkegem, Mater, Schelde- en Maarkebeekvallei, Sint-Vincen-tiuskapel, wind- en watermolens, vergezichten

GEUZENHOEKROUTE

HorebekeStart: kerk Sint-Maria-HorebekeAfstand: 14 kmInteressant: Korsele (één van de oudste protestantse gemeenschappen in Vlaanderen), Protestants Historisch Museum Abraham Hans, Tissenhovemo-len, Perlinckmolen, Hoogkoutermolen, dorpskernen van St.-Maria-Horebeke (beschermd) en St.-Kornelis-Horebeke

KARTUIZERROUTE

LierdeStart: kerk Sint-Martens-LierdeAfstand: 14 km – verkorte versie: 10 kmInteressant: kartuizersite met enkele opvallende gebouwen van de Kartuizer-priorij Sint-Maartens-Bos die in 1329 werd gesticht, Sint-Jan-de-Doperkerk, pittoreske dorpskerk Hemelveerdegem met St.-Jansretabel, prachtige lande-lijke vergezichten. Proef het Kartuizerbier!

MUZIEKBOSROUTE

RonseStart: kerk Louise-MarieAfstand: 11 km – verkorte versie: 5,5 km – uitbreiding mogelijk tot 12 kmInteressant: Muziekbos, Kapel Lorette, kerk Louise-Marie, Geuzentoren, vergezichten

Page 38: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

36Actief

OMER WATTEZROUTE

MaarkedalStart: kerk SchorisseAfstand: 12 km – verkorte versies: 7 of 9 kmInteressant: Kasteelmolen, Bos ter Rijst, geboortehuis Omer Wattez, uitkijk-punt Bosgatstraat, natuurgebied ‘Het Burreken’

PANORAMAROUTE

KluisbergenStart: kerk KwaremontAfstand: 16 km – verkorte versies: 7 kmInteressant: vergezichten, kunstenaarsdorpje Kwaremont, kerk Zulzeke

ZWALMBRONNENROUTE

BrakelStart: kerk OpbrakelAfstand: 9 kmInteressant: vergezichten, beekvalleien, hof te Fransbeke, hof te Wolfskerke

Wandelbox Stap Door!

Box met 10 uitdagende wandelroutes in de Vlaamse Ardennen. 1. Bierbrouwer wandelroute 2. Cotthem wandelroute 3. Geuzenhoek wandelroute 4. Kartuizer wandelroute 5. Muziekbos wandelroute 6. Omer Wattez wandelroute 7. Panorama wandelroute 8. Sint-Lievens wandelroute 9. Waterkersgrachten wandelroute 10. Zwalmbronnen wandelroute

Te koop via www.toerismevlaamseardennen.be

€12

Page 39: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

37 Actief

TaalgrenswandelroutesDe regio Vlaamse Ardennen situeert zich in het zuiden van Oost-Vlaanderen, en is gelegen aan de taalgrens met Wallonië die hier in 1963 werd getrok-ken. De Vlaamse Ardennen gaan zonder commu-nautaire problemen over in het al even schitterende Pays des Collines. Dit grensgebied is de aanleiding voor een reeks van zeven wandelingen. De routes, die verzameld zijn in één brochure, fl irten voortdurend met de taalgrens en vormen een buitenbeentje in het ruime wandelaanbod.

T1 ‘TUSSEN RUIEN EN ORROIR’

Kluisbergen – Mont de l’EnclusStart: Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’ (Ruien) – Maison des Randonneurs (Orroir)Afstand: 9 kmParcours: heuvelend parcours, goede wandelschoenen zijn aangeraden tijdens het vele klimmen en dalenInteressant: Kluisbos, Sport- en Recreatieoord ‘Kluisbos’, Maison des Ran-donneurs

T2 ‘TUSSEN KWAREMONT EN AMOUGIES’

Kluisbergen – Mont de l’EnclusStart: De Vierschaar (Ruien)Afstand: 9 kmParcours: heuvelend parcours door het Kluisbos en langs onverharde wegen. In droge periodes geschikt voor kinder- en rolwagensInteressant: Kluisbos, Kasteel Calmont

T3 ‘TUSSEN DE MUZIEKBERG EN MONT D’ELLEZELLES’

Ronse - EllezellesStart: Groepsverblijf ‘De Fiertel’ (Ronse) – Maison du Pays des Collines (Ellezelles)Afstand: 12 kmParcours: veel onverharde paden in een streek met een wisselend reliëfInteressant: Muziekbos, de oude spoorlijn 87 die is omgevormd tot natuur-leerpad, la Maison du Pays des Collines, Chalet Boekzitting

T4 ‘TUSSEN D’HOPPE EN BOS TER RIJST’

Flobecq – Ronse – Maarkedal - EllezellesStart: d’Hoppe – kapel ‘La Caplette’ (Flobecq)Afstand: 14 kmParcours: onverharde wegen, bossen en een heuvelend reliëf vormen de rode draad van de wandelrouteInteressant: het gehucht d’Hoppe, la cabane Sylvie of Meetjes Huizeke, Bos ter Rijst, grot van de Heilige Maria van de Hoop

€3

Page 40: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

38Actief

T5 ‘IN HET BRAKELBOS’

Flobecq – BrakelStart: d’Hoppe, kapel ‘La Caplette’ (Flobecq)Afstand: 7,5 kmParcours: bospaden, aanzienlijke reliëfverschillen en natuurlijke bronnenInteressant: het Brakelbos, prachtige vergezichten, la Cabane Sylvie of Mee-tjes Huizeke

T6 ‘TUSSEN EVERBEEK-BOVEN EN HET LIVIERENBOS’

Brakel – FlobecqStart: kerk Everbeek-Boven (Brakel)Afstand: 9,5 kmParcours: veel onverharde wegen en bospaden in een glooi-end landschapInteressant: het Livierenbos met de Crépionkapel, de Ever-beekse bossen, de kapellen van Everbeek

T7 ‘TUSSEN DENDER EN MARK’

Geraardsbergen – LessinesStart: kerk Overboelare (Geraardsbergen) – kerk Deux-Acren (Lessines)Afstand: 15,5 kmParcours: vlakke stukken langs de trekweg naast de Dender worden afgewis-seld met onverharde paden, bossen en rustige wegenInteressant: natuurreservaat ‘De Rietbeemd’, Boelarebos en Arduinbos

GROENE HALTE-WANDELROUTE

Start: Opbrakel (Brakel), bushalte Sint-MartensstraatAfstand: 17 km, verkorting tot 11 kmEinde: Geraardsbergen, station, bij de verkorte versie kan je de bus (lijn 78) nemen aan de halte Zarlardinge kerk.Parcours: afwisseling van verharde en onverharde tra-jecten, smalle en steile paadjes, alsook twee zompige stukjes. Brochure beschikbaar.Interessant: een Groene Halte-wandelroute begint en eindigt aan een bushalte of treinstation. Dit zijn de zogenaamde ‘Groene Haltes’, herkenbaar aan het Groene Halte-logo. Aan de begin- en eindhaltes vind je informatie over het openbaar vervoer. De bus of trein die er stopt, heeft een frequentie van minimaal één keer per uur, ook op zon- en feestdagen.

Info: www.groenehalte.be of www.treintrambus.be

Start:Afstand:Einde:kan je de bus (lijn 78) nemen aan de halte Zarlardinge kerk.Parcours:jecten, smalle en steile paadjes, alsook twee zompige stukjes. Brochure beschikbaar.Interessant:en eindigt aan een bushalte of treinstation. Dit zijn de zogenaamde ‘Groene Haltes’, herkenbaar aan het

€1,5

Page 41: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

39 Actief

Grote routepadenWAT IS EEN GR-PAD?

Een GR-pad is een wandelroute van minstens 100 km, die je kan volgen aan de hand van wit-rode markeringen en een topogids. Het is nooit de snelste route van A naar B, wel de meest aantrekkelijke. GR-paden doen de mooiste stukjes van de regio aan, doorheen natuurgebieden met bos en hei, veldwegen en andere landelijke elementen. Zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. Ook dorpen en oude stadjes maken deel uit van de route.

GR-paden zijn allemaal op dezelfde manier bewegwijzerd: wit-rode verftekens (of stickers) op bomen, weidepalen, elektriciteitspalen… Streek-GR’s die een grote lus maken in één bepaalde streek zijn geel-rood bewegwijzerd. De trajecten zijn telkens beschreven in een handige topogids, online te koop op www.groteroutepaden.be.

Meer infoGrote routepaden vzw is een organisatie die in Vlaanderen de GR-paden uitstippelt, bewegwijzert en onderhoudt. De vereniging steunt nagenoeg volledig op vrijwilligers.Je kunt Grote Routepaden steunen door GR-lid te worden. Daarmee help je niet alleen het GR-netwerk in stand te houden, je geniet ook van allerlei voordelen.Grote Routepaden vzw, Van Stralenstraat 40, 2060 AntwerpenTel: 03 232 72 18 – [email protected] – www.groteroutepaden.be

Page 42: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

40Actief

€9

GR 122: HULST – DOORNIK

In de omgeving van Dikkelvenne komt de GR 122 op het grondgebied van de Vlaamse Ardennen. De GR volgt enkele kilometers de Zwalm om nadien Brakel te bereiken via Roborst. Verder loopt het traject doorheen het Brakelbos en gaat naar d’Hoppe om vervolgens Ronse te bereiken via het Muziekbos. Daarna loopt het pad in westelijke richting verder door het Kluisbergbos naar de top van de Kluisberg.Afstand: 50 km

GR 5A: DE PANNE - ANTWERPEN

Vanaf de top van de Kluisberg kent de GR 5A, via Ronse een gemeen-schappelijk traject met de GR 122 tot in het Brakelbos. Vandaar gaat de GR 5A verder via Geraardsbergen en het Raspaillebos naar Zandbergen.Afstand: 70 km

GR 129: BRUGGE – RONSE – DINANT

Via Kruishoutem en het Lozerbos bereikt de GR 129 Oudenaarde. Daarna gaat het pad in zuidelijke richting over de Taaienberg verder naar het Mu-ziekbos dichtbij Ronse.Afstand: 40 km

Streek-GR Vlaamse ArdennenDeze Streek-GR start in Oudenaarde om via de Koppen-berg en de Kwaremont de top van de Kluisberg te bereiken. Daarna gaat de GR via Ronse en Geraardsbergen verder naar Zandbergen. Het pad zoekt via het Duivenbos in St.-Antelinks, de dorpen Elst, Zegelsem en Maarkedal zijn weg terug naar Oudenaarde.Afstand: 141 kmKostprijs topogids: € 9

GR-PADEN IN DE VLAAMSE ARDENNEN

Voor wandelaars met grote goesting doorkruisen 4 GR-paden de Vlaamse Ardennen, met een totale lengte van zo’n 320 km.

Page 43: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

41 Actief

Het landschap is de belangrijkste troef van de Vlaamse Ardennen. Dit uniek stukje Zuid-Oost Vlaanderen is dan ook een echt vakantie-paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die willen genieten van een gezonde vakantie in… Vlaanderens Mooiste Landschap.

TYPISCHE KENMERKEN

Wat typeert de Vlaamse Ardennen? Moeilijk samen te vatten in een paar woorden want het landschap is heel gevarieerd. De vlakke kouters vormen een sterk contrast met de getuigenheuvels in het zuiden. De valleigebieden van Boven-Schelde, Zwalm, Dender en Maarkebeek door-klieven het landschap. De heuvelkammen in het zuiden worden gevormd door de getuigenheuvels tussen Kluisbergen en Brakel en tussen Brakel en Herzele. Daarachter ligt de Dendervallei.

Natuurliefhebbers vinden zeker hun gading langs de prachtige meersen in de Schelde- en Dendervallei en in de vele, vrijwel unieke natuurre-servaten her en der verspreid in de Vlaamse Ardennen. U komt langs holle wegen, glooiende vergezichten met mozaïekjes, kleine landschaps-elementen (zoals knotrijen en houtkanten) of open kouters met wind-molens. De beekjes, die hun oorsprong vinden op de hoogste toppen, vormen het landschap en creëren idyllische taferelen.

In de natuur

Page 44: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

42Actief

BossenBRAKELBOS, LIVIERENBOS EN EVERBEEKSE BOSSEN

Ingang:- Brakelbos: Brakelbosstraat, Opbrakel (Brakel)- Livierenbos: Livierenstraat, aan het einde van het Mijnwerkerspad

(Opbrakel)- Everbeekse bossen: Kroonstraat, aan de kerk van Everbeek-BovenVerkennen:- Te voet via de Taalgrenswandelroute T5 en T6- Te paard via de Livierenbos ruiterrouteDeze bossen vormen een natuurlijke grens met Wallonië. Ze zijn niet alleen enorm belangrijk omwille van hun ecologische waarde, ze bieden ook de mogelijkheid om het taalgrensgebied te verkennen. Het Brakelbos is het meest toegankelijke en heeft enkele prachtige wandeldreven. Brakelbos is op zijn mooist in de lente wanneer de wilde boshyacint of het ‘blauwe kousje’ in bloei staat (eind april).

MOERBEKEBOS, RASPAILLEBOS

Ingang: via de kerk van Onkerzele (Geraardsbergen), Vlaamse Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Helix of onderaan de Bosberg (Atembeke)Verkennen: via de lus West van het Stiltepad Dender-MarkDe oude Romeinse heirbaan snijdt het bos middendoor. Gelegen in het stilte-gebied Dender-Mark.

ARDUINBOS, BOELAREBOS

Ingang: Hoge Buizemont, Overboelare (Geraardsbergen)Verkennen: via de Taalgrenswandelroute 7Bosgebied langs de Dender.

Page 45: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

43 Actief

DUIVENBOS

Ingang: via het pad aan de kerk van Sint-Antelinks (Herzele)Verkennen: via de paden van Natuurpunt en de bewegwijzerde Sint-Lievens wandelrouteZeer rustig gelegen klein bronbos van 11 ha beheerd door Natuurpunt. Zeld-zame moerasplantengroei.

KLUISBOS Ingang: via Bergstraat, KluisbergenVerkennen: fiets- en mountainbikeroutes, wandeldroutes (Kluisbos wandel-route, Taalgrenswandelroutes 1 en 2)Info: zie ‘Trekpleisters’Dit 300 ha grensoverschrijdend recreatiebos biedt de bezoeker een waaier aan recreatieve mogelijkheden temidden van een prachtig natuurkader.

LOZERBOS Ingang: Passionistenstraat / Nevelstraat, Lozer (Kruishoutem)Verkennen: enkel via de bewegwijzerde paden: wandelcircuit (2,6 km), fiets- en mountainbikecircuit (3 km), ruitercircuit (6,5 km). Erkend fietsenverhuurcentrum aan de ingang van het bos (taverne De Zand-vlooi).Info: folder te verkrijgen bij de gemeente KruishoutemRecreatiebos met speelzone gelegen in het verlengde van het kasteelpark bij kasteel della Faille d’Huysse. Ideaal picknickplekje.

Speelzone BosuilIngang: Sparrendreef, Ruien (Kluisbergen)Info: [email protected] speelzone is een echt kinderparadijs! Met speeltuig vervaardigd uit hout van het Kluisbos kunnen kids hun fan-tasie de vrije loop laten.

Page 46: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

44Actief

KORDAALBOS

Ingang: Nokeredorpstraat (Kruishoutem)Verkennen: via de Kordaalroute en het Kordaelpad of onder begeleiding van een gidsEcologisch waardevol bronbos beheerd door Natuurpunt.

BOS TER RIJST

Ingang: Bosgatstraat, Schorisse (Maarkedal)Verkennen: via de Omer Wattez wandelroute en de Taalgrenswandelroute T4. Enkel toegankelijk via de wandelpaden. Bos ter Rijst maakt deel uit van het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.Domeinbos met rustbanken en picknickplekjes voorzien door het Agentschap Natuur en Bos.

BOS T’ENAME

Ingang: vlakbij Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename, Lijnwaad-markt 20, Ename (Oudenaarde)Verkennen: onder begeleiding van een gids of via de uitgestippelde paden van Natuurpunt:- Mariette Tielemanspad 5,2 km - Aardgas-natuurwandeling 6 kmInfo: conservator Guido Tack, pam Ename, tel: 055 30 90 40, www.pam-ov.be/ename Natuurhistorisch bos dat ooit beheerd werd door de Benedictijnen van de abdij van Ename.

KOPPENBERGBOS

Ingang: Steengat, Melden (Oudenaarde)Verkennen: enkel toegankelijk via de wandelpadenInfo: Wordt beheerd door het Agentschap Natuur en Bos – www.natuurenbos.beDomeinbos op de heuvelrug van de Koppenberg.

MUZIEKBOS

Ingang: kerk Louise-Marie (Ronse)Verkennen: via de Muziekbosroute, wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen en de Taalgrenswandelroute 3De naam van dit beukenbos heeft niets met muziek te maken maar wel met het Keltische ‘moeras’. Uniek is de aanwezigheid van de Geuzentoren, een Gallo-Romeinse grafheuvel en een oude bospoel. Voor de avonturiers is er een bivakzone.

Page 47: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

45 Actief

Ontdek het Muziekbos met kinderen

Tip! Vlakbij de Boekzitting (taverne) in het Muziekbos kan je een middel-eeuws uitziende toren bewonderen, de Geuzentoren. Deze toren kan men bezoeken tijdens de geleide mythen- en sagenwandeling, vooraf te boeken via Toerisme Ronse. In het Muziekbos is het verboden de aangeduide pa-den te verlaten. Opdat kinderen toch kunnen ravotten in de natuur, legde het Agentschap voor Natuur en bos in het Muziekbos twee speelzones aan: één voor -12-jarigen en één voor +12-jarigen. Een speelzone is een (stuk) bos waarin kinderen en jongeren vrij mogen spelen. Ze mogen er van de paden af, kampen bouwen en naar hartelust ravotten.

Weetje! Omer Wattez kwam in de lente van 1888 met zijn Antwerpse lite-raire vriend Pol de Mont de middeleeuws uitziende toren beklimmen. Dich-ter Pol de Mont keek vanop de toren uit over de omgeving en riep ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen’, en zo kreeg de streek haar naam.

KLOOSTERBOS

Ingang: Kloosterbosstraat (tegenover huisnummer 5), Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)Verkennen: Vrij toegankelijk. Uitgestippelde wandeling van Natuurpunt Zwalmvallei. De paden leiden je door de deelgebieden Vossenhol (rode lus = 3,8 km) en Jansveld (blauwe lus = 3,5 km) of door de beide gebieden indien je de lussen combineert. Je combineert de beide wandelingen door de andere kleur te volgen zogauw je die ontmoet en opnieuw van kleur te veranderen als je de eerste kleur opnieuw ontmoet.Info: www.natuurpunt.be/zwalmvallei

Page 48: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

46Actief

Toegankelijke natuurreservatenHET BURREKEN

Ingang: Perreveld (ter hoogte van nr. 14), Zegelsem (Brakel)Verkennen: Via de bewegwijzerde wandelroutes van Natuurpunt: Vuur-salamanderroute (4 km) en Eikelmuisroute (7,5 km). Regelmatig geleide wandelingen.Info: [email protected] - www.burreken.be - tel: 055 45 66 10Het Burreken is één van de mooiste natuurgebieden van de Vlaamse Ardennen. Het ligt op de grens van Horebeke, Brakel en Maarkedal. Bronbeekjes, knotrijen en steile hellingen kenmerken het landschap.

DE RIETBEEMD (TRÉS ROSIÈRES)

Ingang: Bezoekerscentrum Rietbeemd Sint-Antoonshoeve, Boureng 57, Deux-AcrenVerkennen: via de taalgrenswandelroute T7. Mogelijkheid tot geleid bezoek in het reservaat.Info: conservator G. Merlevede - gsm: 0486 87 17 87 - [email protected] - www.natuurpunt.be/denderstreek Enig taalgrensoverschrijdend natuurreservaat in België.

MOENEBROEK

Ingang: het kruispunt van de Moenebroekstraat met de Moorhofstraat in Schendelbeke (Geraardsbergen)Verkennen: Twee aangeduide wandelpaden: afstanden 3 en 7 kmInfo: Carlos D’Haeseleer - [email protected] - tel: 054 41 87 09 – www.natuurpunt-boven-dender.be

PARKBOS-UILEBROEK

Ingang: Waesberg, Lierde of aan het kruispunt Potaardestraat / Gaver-land in Erwetegem (Zottegem)Verkennen: Natuurgebied in 3 gemeenten: Zottegem, Lierde en Her-zele. Gevarieerd landschap, drassige bodem en sterke reliëfverschil-len. Hooilanden omzoomd door meidoornhagen en houtkanten. Talrijke bronzones, typische voorjaarsflora.d 16 ha afwisselend bos. Educatieve hoogstamboomgaard. Bewegwijzerde wandelroute van 5 km. Aangelijnde honden welkom. Geleide wandelingen mogelijkInfo: www.natuurpunt.be/zwalmvallei

Page 49: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

47 Actief

GROOTMEERS

Ingang: gemeentehuis, A. Amelotstraat 53, Zingem (start Natuurleerpad)Verkennen: via het natuureducatief wandelpad van Natuurpunt Zingem: 8,6 km (3 u wandelen). Verkorte versie: 5,7 km (via de Damstraat). Info: De brochure is verkrijgbaar op het gemeentehuis van Zingem bij de milieudienst ([email protected]). Ook bij PNEC De Kaaihoeve, Oude Scheldestraat 16, 9630 Meilegem (Zwalm) (Tel: 055 49 67 96).Dit waardevol stukje natuurgebied is een erkend broedgebied voor ver-schillende trek- en watervogels.Opgelet: Geen honden toegelaten, ook niet aan de leiband. Voor rolstoel-gebruikers is een alternatief uitgewerkt (zie brochure). In de winter zijn laarzen sterk aan te raden.

KAAIMEERSEN

Ingang: Provinciaal Natuureducatief Centrum de Kaaihoeve, Oude Schel-destraat 16, Meilegem (Zwalm)Verkennen: via de educatieve paden. Om de natste stukken te overbrug-gen, werden knuppelpaden aangebracht. Vogelliefhebbers kunnen ge-bruik maken van de kijkhut die je bereikt via het pad dat recht tegenover de Kaaihoeve vertrekt.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

Page 50: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

48Actief

WEIPUT

ZingemToegankelijk: vanaf de Weistraat en vanaf de Schelde toegankelijk via overstapjes (houten treden).Info: [email protected] - Natuurreservaat van circa 7 ha voornamelijk bestaande uit een vijver om-rand door een rietkraag die overgaat in een vochtig wilgenstruweel. Voor de avonturiers herbergt de Spettekraai een paalcamping.

PADDEBROEK

Ingang: Paddestraat, Berchem (Kluisbergen)Natuurreservaat met vijvers en een schat aan fauna en flora, waarvan enkele zeldzame soorten.

Page 51: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

49 Actief

PROVINCIAAL DOMEIN DE GAVERS

Recreatiedomein voor het hele gezin.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

LIEDTSPARK

Ingang: op de hoek van Woeker en de Parkstraat, Oudenaarde19de-eeuws vrij toegankelijk wandelpark in het centrum van de stad, op wandelafstand van de Markt. Het park is aangelegd volgens het model van een Engelse landschapstuin. Veel wandelpaden, waterpartijen met fonteinen, grote grasvelden, prieeltjes en hoogstambomen.

MALANDERPARK

Ingang: op de hoek van de Kruisstraat en de Oude Straat, RonseMen geniet in dit park van een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving. Let op de mooie, oude zonnewijzer. Vrij toegankelijk.

Parken

DE LANGEMEERSEN

Oudenaarde/Wortegem-PetegemDe Langemeersen vormen een natuurreservaat in de Scheldevallei, op de grens van Wortegem-Petegem (deelgemeente Petegem-aan-de-Schelde) met Oudenaarde. Het volledige open meersengebied beslaat een 190-tal ha, waarvan 130 ha beschermd is als natuurgebied. In dit gebied wordt 38 ha beheerd door Natuurpunt in samenwerking met de plaatselijke landbouwers. Het gebied maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

Natuureducatieve centraEr zijn twee natuureducatieve centra in de Vlaamse Ardennen.

Meer info: zie ‘Trekpleisters

Page 52: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

50Actief

DOMEIN DE GHELLINCK Ingang: Kortrijkstraat 70, Elsegem (Wortegem-Petegem) Info: Tel: 056 68 81 14 – [email protected] wandel- en speelpark “Domein de Ghellinck” in Elsegem, is een heel verzorgd en vrij onbekend kasteeldomein (28ha) met een natuurleerpad. Het kasteel onderging door de jaren heen veel verbouwingswerken. De vroegere bijgebouwen van het kasteel met de hoeve, de archiefzaal en de bibliotheek werden stelselmatig gerestaureerd en met een nieuwe be-stemming bedacht. Regelmatig worden er rondleidingen georganiseerd door de Heemkundige Kring. De gerestaureerde hoeve dateert van 1893 en is gedeeltelijk in gebruik genomen als taverne-restaurant. De biblio-theek doet nu onder andere dienst als trouwzaal, op de benedenverdie-ping is een oranjerie, op de verdieping is een auditorium ingericht.Kinderen spelen er ongehinderd in een van de vele speeltuintjes. Langs de paden staan her en der speeltuigen zodat het er ook aangenaam wandelen is met de allerkleinsten. Dankzij de brede paden is het park ook toegankelijk met een buggy of de rolstoel. U mag de grasperken betreden, een schitterende locatie voor een zondagse picknick. Een gids van de heemkundige kring Bouveloo gidst u door de rijke geschiedenis van dit domein. U ziet plekjes die voor het publiek niet toegankelijk zijn en bekijkt prachtige foto’s, u hoort anekdotes over het domein en de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. Een aanrader!

Recreatiedomeinen

NatuurleerpadAfstand: 2 kmStart: aan het infobord nabij de parkingWordt aangeduid door middel van groene paaltjes en 9 infopanelen.

Page 53: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

51 Actief

DOMEIN BREIVELDE

Ingang: Parkstraat 1, ZottegemBeschermd parkdomein met arboretum en vijvers, gebaseerd op de ‘Engelse tuinen’. De waterpartijen liggen op verschillende hoogtes en zijn onderling met elkaar verbonden. Zowel inheemse als zeldzame exotische bomen, romantisch kasteeltje waarin een taverne-restaurant is gehuisvest. Grote speeltuin in de nabijgelegen Bevegemse Vijvers.

DE RIJDTMEERSEN

Ingang: Dam, BrakelInfo: [email protected] – tel: 055 43 17 63Domein met natuurlijke vijver, wandelpaden, speeltuin en pétanque-baan. Recreatiepark van 5,5 ha voor een actieve vrijetijdsbeleving.

ABDIJPARK

Ingang: Abdijstraat 10, GeraardsbergenOud abdijpark met fraai aangelegde parkvijver. Vooraan in het park is een leuke speeltuin voor kinderen. Natuurlief-hebbers kunnen hun hart ophalen in het arboretum

DONKVIJVER

Ingang: Donkstraat 50, Bevere, OudenaardeThe OutsiderInfo: [email protected] – www.outsider.be – tel: 055 20 70 30 Uitvalsbasis voor outdooractiviteiten: kajakken, waterrecreatie, vlotten-tocht, touwenparcours, moeraspiste, klimmuurWatersportclub AbsolutInfo: tel: 0473 76 49 79 – [email protected] – www.absolut.beExtra: windsurfen

Page 54: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

52Actief

Uitkijkpunten, vergezichtenen oriëntatietafelsUITKIJKTOREN BRAKEL

Twaalfbunderstraat, BrakelInfo: 055 43 17 63, [email protected], www.toerisme-brakel.beBekijk het landschap ook eens van op de uitkijktoren aan de wijk ‘De Ooievaar’ langs de N8 richting Oudenaarde. 140 m boven de zeespiegel biedt de 32 m hoge uitkijktoren een uniek uitzicht op de Zwalmvallei en de getuigenheuvels. Uitgerust met 4 oriëntatietafels.

KAPEL O.L.V. VAN DE OUDENBERG

Oudenberg, Muur, GeraardsbergenDe arduinen oriëntatietafel op de Muur maakt u wegwijs in het weidse panorama van de Dendervallei.

UITKIJKPUNT SINT-ANTELINKS

Ransbeekstraat, Sint-Antelinks (Herzele)Een arduinen oriëntatietafel achter de kerk met zicht op de Dendervallei en de Oudenberg.

Page 55: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

53 Actief

UITKIJKTOREN KRUISHOUTEM

Machelsestraat, KruishoutemHouten toren op een hoogte van 55 m boven de zeespiegel met uitzicht op de Leievallei.

SCHIETJAMPETTERMOLEN

Huisepontweg, Wannegem-Lede (Kruishoutem)Oriëntatietafel en verrekijker aan de Schietsjampettermolen (houten staakmolen). Gelegen op het parcours van de Rooigemsebeek wandel-route en de Gulden Ei fietsroute.Uitzicht op het interfluvium Leie Schelde van Deinze tot Gent.

MOLEN TEN HOTOND

Zandstraat 4, KluisbergenStenen windmolen op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen (150m). Ingericht als uitkijkpunt met stenen oriëntatietafel. Tevens café. Schit-terend panorama over de Vlaamse Ardennen en het Waalse Pays des Collines.

UITKIJKPUNT LIERDE

Waesberg, Sint-Maria-Lierde (Lierde)Vanop dit punt, gelegen op de grens tussen Sint-Maria-Lierde en Zot-tegem, kan men genieten van de mooie vergezichten. Er staat een oriën-tatietafel dat fungeert als uitkijkpunt.

ZONNEWIJZER IN HET MALANDERPARK

Kruisstraat, RonseZonnewijzer is smeedijzer, labyrint van haagjes en weids panorama op Ronse.

UITKIJKPUNT ’T BOSGAT

Bosgatstraat, Schorisse (Maarkedal)Terrasvormig uitkijkpunt met prachtig panorama over de Vlaamse Ar-dennen.Ligt op het parcours van de Omer Wattez wandelroute.

UITKIJKPUNT WORTEGEM-PETEGEM

Bergstraat, Wortegem-PetegemVerkozen tot mooiste plekje van de gemeente bij verkiezing van Pasar. Picknickplaats met fietsenstalling. Iddylisch plekje waar u in alle rust kan genieten van een magnifiek uitzicht over verschillende dorpen en de stad Oudenaarde.

Page 56: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

54Actief

De Vlaamse Ardennen bieden paardenliefhebbers tal van moge-lijkheden om er op uit te trekken. Dit kan met paard en kar langs bewegwijzerde ruiter- en menroutes. Maar ook een gezellige huif-kartocht met familie of vrienden is dé ideale manier om een frisse neus te halen.

Ruiter- en menroutesLIVIERENBOS RUITERROUTEBrakel – FlobecqStart: manege ‘De Paardebloem’, Kapellen 6, Everbeek (Brakel)Afstand: 15 kmInteressant: de kapellen van Everbeek, de Verrebeekmolen, de Everbeekse bossen, het Livierenbos, het MijnwerkerspadDe brochure is voorlopig uitgeput.

LIVINUS RUITER- EN MENROUTEHerzeleStart: De Steenoven, Kerkkouter 40, HerzeleAfstand: 15 km (ruiter- en menroute) – 34 km (menroute)Interessant: Hof te Wassenhove, burchtruïne, Buyssemolen, Hof te Ransbeke, Molen Ter Rijst, kapel Ter Schreien, dorpskern Sint-Lievens-Esse, de Pardas-senhoek, het natuurreservaat Duivenbos

SCHELDEMEERSEN MENROUTEKluisbergen - OudenaardeStart: Taverne De Klokke, Driesstraat 31, Zulzeke (Kluisbergen)Afstand: 25 kmInteressant: Scheldevallei, omgeving Koppenberg, dorpjes Melden en Zulzeke

Paardrijden

De Vlaamse Ardennen bieden paardenliefhebbers tal van moge-

€2

Page 57: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

55 Actief

ZIJLDEGEMKOUTER MENROUTEKruishoutem – Oudenaarde - ZingemStart: Taverne De Zandvlooi, Passionistenstraat 48, Lozer (Kruishoutem)Afstand: 28 km. De Zijldegemkouter menroute sluit aan op de Lozerbos ruiterroute.Interessant: pittoreske dorpjes Mullem, Wanngem-Lede, Lozer, de Huise-kouter- en de Schietsjampettermolen, het Lozerbos, kastelen

LOZERBOS RUITERROUTEKruishoutemStart: Taverne De Zandvlooi, Passionistenstraat 48, Lozer (Kruishoutem)Afstand: 6,5 km. De Lozerbos ruiterroute sluit aan op de Zijldegemkouter menroute.Interessant: Lozerbos

MAARKEBEEKVALLEI MENROUTEOudenaarde - Horebeke - MaarkedalStart: Bedevaartsoord Kerselare, gelegen naast Manege Kerselare, Ker-selare 102, Edelare (Oudenaarde)Afstand: 29 kmInteressant: Bedevaartsoord Kerselare, pittoreske dorpjes Volkegem, Mater en Sint-Kornelis-Horebeke

MAARKEBEEKVALLEI RUITERROUTEOudenaarde - MaarkedalStart: Ommelozen Boom, dicht bij Kerselare en de N8 Oudenaarde - BrakelAfstand: 15 kmInteressant: bedevaartsoord Kerselare, de vallei van de Maarkebeek, Hof te Cattebeke, de Bossenaremolen en -heuvel met panoramisch zicht, Villa Tynlon (villa waar Valerius De Saedeleer een tijdje woonde en werkte), de Sint-Vincentiuskapel

ZOETEGEM MENROUTEZottegem - ZwalmStart: Paddestraat 154, Velzeke (Zottegem)Afstand: 13 kmInteressant: pittoreske dorpskernen van Roborst en Rozebeke, de Molen Van Den Borre, de Boembekemolen op de Zwalm, de Vijflindenkapel, pam Velzeke (op wandelafstand van het parcours)

Page 58: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

56Actief

HuifkartochtenWANDELEN OP WIELEN – JOS DE SERRANO

Rondritten te Kruishoutem en omgeving. Info: Leedsestraat 4, 9772 Kruishoutem, Gsm: 0476 60 43 07; [email protected]

VLAAMSE ARDENNEN GENIETEND BELEVEN VZW

Huifkartochten en koetsenritten. Huifkar toegankelijk voor rolstoelen.Info: Reutelstraat 10, 9772 Kruishoutem, Tel: 09 383 66 27, Gsm: 0497 57 55 80; [email protected] – www.vlaamseardennenkoets.centerall.com

KOETSEN VERDONCKT

Unieke collectie koetsen uit de 18de en de 19de eeuw waaronder begra-feniskoetsen, lijkwagens, berlines en een bokkenwagen. Reconstructie van een oude smidse. Enkel te bezichtigen op afspraak. Kan gecombineerd worden met een huifkartocht door de Vlaamse Arden-nen.Info: Rubberigtsbank 39, 9681 Nukerke (Maarkedal), tel: 055 21 87 17, [email protected], www.koetsen-verdonckt.be

Page 59: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

57 Actief

HOF TER T’HONT

“Hof Ter T’Hont” is uitstekend gelegen om de streek met paarden en koets te ontdekken. U kan genieten van een rondrit door de Vlaamse Ardennen of door de stad Oudenaarde.Info: 055 31 57 75 of 0496 60 91 33

’T PERDEGEDOE

’t Perdegedoe biedt na afspraak huifkartochten aan tot max. 13 per-sonen.Info: 055 45 50 83 of 0478 51 03 53, www.tperdegedoe.be

HOF TE RUITEGEM

Carine Van Welden biedt rolstoelmenwagentochten aan. Je maakt een tochtje met begeleider door het heuvellandschap van de Vlaamse Arden-nen en kan genieten van de prachtige natuur.Info: 0475 74 16 36

DE SYLVESTER HOEVE

Info: Langestraat 15, Zottegem, Tel: 0477 30 34 34; [email protected] – www.sylvesterhoeve.be

EzeltochtenEZELBOERDERIJ GIT(E)ANE Ezeltochten, ideaal voor kinderen.Info: Odevaertstraat 5, 9688 Schorisse (Maarkedal), tel: 055 45 67 53, [email protected], www.giteane.be

Page 60: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

58Actief

Autoroute

Page 61: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

59 Actief

AUTOROUTE VLAAMSE ARDENNEN

Ontdek je graag de Vlaamse Ardennen maar heb je geen zin om die fi ets of jouw wandelschoenen boven te halen? Geen nood. De Vlaamse Ardennen beschikt over een ‘auto- en motorroute. De route maakt het mogelijk om schitterende authentieke dorpjes te bezoe-ken en vanop een van de vele heuveltoppten te genieten van een prachtig uitzicht.

Start: Markt OudenaardeAfstand: 2 lussen van 60 km en 100 kmPrijs: € 2,5Interessant: historische stadskernen van Oudenaarde, Zottegem en Ronse, Centrum Ronde van Vlaanderen, de Geuzenhoek in Horebeke, het Provin-ciaal Archeologisch Museum Ename-Velzeke.

€2,5

Page 62: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

60Actief

JachthavensOP DE DENDER

Jachthaven VVW Den BleekSasweg 16, GeraardsbergenInfo: tel: 0476 30 10 21 – [email protected] – www.vvwdenbleek.beDiscipline: motorbootvaren. Gezellig clubhuis dat ook toegankelijk is voor niet-leden. Alle accommodatie aanwezig, zoals elektra en stromend water op de steigers en sanitaire blok. Havenmeester: 0476 36 96 16

Op het water

Page 63: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

61 Actief

OP DE SCHELDE

Jachthaven OudenaardeTrekweg Linkeroever, aan de Schelde, op wandelafstand van het stadscentrum, aanlegsteiger van 320 mInfo: havenmeester Lucien Dewaele - gsm: 0475 60 70 53 – [email protected] – www.yachtingvlaamseardennen.be

Aanlegsteiger Ename Sint-Salavatorstraat, Ename (Oudenaarde)Vrij gebruik van de steiger langs de Schelde aan de archeologische site. Geen sanitair of technische bijstand. Geen overnachtingen.

Aanlegsteiger GavereHet gebruik van het bijhorende sanitair blok is op aanvraag bij de technische dienst. Toiletten zijn gratis, het gebruik van de douches is met muntinworp.Info: tel: 0475 45 66 98, Piet Goeminne van de technische dienst; [email protected]

Page 64: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

62Trekpleisters

TrekpleistersHOOFDSTUK III

Page 65: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

63Trekpleisters

PROVINCIAAL DOMEIN DE GAVERS

Onkerzelestraat 280, 9500 Onkerzele (Geraardsbergen)Info: tel: 054 41 63 24, [email protected], www.degavers.beOpeningsuren: Het hele jaar open, uitgezonderd de seizoensgebonden dagrecreatie. Bekijk de website voor een gedetailleerd overzicht van de openingsuren.Extra: • waterrecreatie op 20ha groot meer: roeien, kajakken, windsurfen, zei-

len, pedalo’s, surfbiken, hengelen, zwemmen, strand met zwemzone en waterspeeltuin, gaverveer

• fietsen (Tevens fietsverhuurcentrum (ligt op de Ronde van Vlaanderen-route, fietsknooppunt 3-9))

• mountainbiken• wandelen (Aangelegde wandelpaden rond het Gavermeer)• touwenpiste, avonturenminigolf, balsporten, skelters, trampolines,

steps, skating• speeldorp met glijbanen, zandbak, klimtorens, trampolinepad, draai-

circus en klauterbos.Overdekt zwembadcomplex met recreatiebad, sauna, sportruimtes en natte bar.Info: tel: 054 43 53 51, [email protected], www.degavers.be

Page 66: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

64Trekpleisters

KLUISBOS

Grensoverschrijdend recreatiebos met wandel-, fiets- en mountainbike-routes, horeca, speelzones, openluchtzwembad en bezienswaardigheden (Liefdesbron, Peetje en Meetje, De Toren). Te ontdekken via de Kluisbos-route en de Taalgrenswandelroutes T1 en T2.

Ingang van het bos: via Bergstraat, Kluisbergen

Ingang van het zwembad: Poletsestraat 59, Kluisbergen

Page 67: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

65Trekpleisters

1

2

4

3

Ruien(Kluisbergen)

PENSEMONT 80 mKASTEELCALMONT

LIEFDESBRON 80 m

Sport- en recreatieoord

VIERSCHAAR 130 m

TOREN 140 m

80 m

80 m

RONSE

BAAN

N 36

N 36

SC

HILD

ER

STR

AAT

RAAT

HO

OG

STAD

HOOGWEG

HOOGWEG

KON

TRIJN

STRAAT

PE

NS

EM

ON

ST

RA

AT

KO

KK

ER

EE

LS

TR

AAT

VO

GE

LZA

NG

HOOGWEG

GR

OT

W

E G

RIJ

ER

ST

RA

AT

VU

NTE

STR

AAT

GROTEHERREWEG

GROTE HERREWEG

NIEUWSTRAAT

TRA

AT

WU

IPE

LSTR

AAT

POLETSESTRA

ATBU

ISS

ES

TRA

AT

BOSKOUTE

R

BOSK

OU

TER

EIKE

NDREEF

PO

LETS

ES

TRA

AT

VINKENDREEF

FAZAN TENDREEF

FAZANTENDREEF

NAC

HT

EG

AA

LDR

EE

F

SP

AR

REN

DR

EEF

ENC

LUS

DU

H

AUT

CHEMIND

UR

ENAR

D

INFOBORD

BOSLEERPAD

RUITERPAD 2.01

RUITERPAD 3.07

RUITERPAD KLUISBOS (8 km)

BLOSO MOUNTAINBIKEROUTE (14 km)

WANDELROUTE (niet bewegwijzerd)

WANDELROUTE (bewegwijzerd)

BEUKENROUTE (3,2 km)

KLUISBOSROUTE (9,2 km)

TAALGRENSROUTE (7,0 km)

SPEELZONE "BOSWACHTERSHUISJE"

LEGENDE

voor jeugdwerking

SPEELZONE "BOSUIL"

SPEELZONE "VOGELSANCK"met privaat karakter

PARKING

1 SPORT- EN RECREATIE

2 BOSWACHTERSHUISJE

3 KASTANJEHOF

4 OUDE ZANDGROEVE

3 verwarmde openluchtzwembaden met glijbaan en springtoren, instructiebad voor kleuters, kinderspeeltuin met reuzenzandbak, glij-burcht, challengeparcours. Overdekt sportcentrum ideaal voor balspor-ten, fitstudio, schoolsportdagen. Verblijfcentra Villa Vogelsanck en Villa Kluisbos, ideaal voor sport- en bosklassen, weekendarrangementen, sportstages, seminaries (van 20 tot 110 pers.).

Openingsperiode: de openluchtzwembaden zijn open van 1 mei tot en met 31 augustus (mei-juni 10-19 uur & juli-aug 09.30-20 uur)

Info: tel: 055 23 05 85 – [email protected] – www.kluisbos.be

Sport- en Recreatieoord Kluisbos

Page 68: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

66Trekpleisters

Page 69: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

67Trekpleisters

CENTRUM RONDE VAN VLAANDEREN

Markt 43, 9700 OudenaardeInfo: 055 33 99 33, www.crvv.be

Het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) is het hoogaltaar voor alles wat in Vlaanderen en ver daarbuiten hard op de trappers kan duwen. Behalve het ideale startpodium om, in het zog van de eliterenners, de bulten van de Vlaamse Ardennen te bedwingen, is het vooral ook een belevings- en bezoekerscentrum. Hier wordt met multimediale middelen duidelijk gemaakt hoe belangrijk het wielrennen voor deze regio is.

Om de koers voor de wielerliefhebbers niet alleen in het voorjaar fris en smaakvol te houden, ontwikkelt het CRVV steevast enkele nieuwigheden. De voorbije maanden werd de inkomhal en de filmzaal heringericht. Je zal niet de eerste zijn die tijdens een bezoek plots opzij tegen de nadar springt omdat je denkt dat het peloton door de dubbele deur komt aangestormd. Omdat brasserie Flandrien nu ook de supportersclub van Fabian Cancellara huisvest, staat de Zwitser een jaar lang centraal in de heldenkamer van het belevingscentrum.

Open: alle dagen van 10 tot 18 uur (behalve op maandag)

Ticket: € 8 voor volwassenen; € 17,50 voor een gezinsticket (max. 2 volwas-senen en 4 kinderen); € 4 voor kinderen t.e.m. 14 jaar en studenten; € 6 voor 60-plussers;

Extra: Auditorium, tentoonstellingsruimte en vergaderzalen (kunnen gehuurd worden), een hal, een brasserie en een shop. Douches beschikbaar. Er wor-den regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.

Meer info: Zie ‘Ronde van Vlaanderen’

Page 70: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

68Trekpleisters

DE HELIX VLAAMS KENNIS- EN VORMINGSCENTRUM VOOR NATUUR EN MILIEU

Hoogvorst 2, 9506 Grimminge (Geraardsbergen)Info: Tel: 054 31 79 50 – [email protected] – www.dehelix.be

De Helix brengt je dichter bij de natuur en zet je op een creatieve manier aan tot milieuvriendelijk en duurzaam gedrag.Het centrum organiseert vormingen en lezingen en ontwikkelt educatieve producten over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling voor diverse doelgroepen.In De Helix, gelegen in het stiltegebied Dender-Mark kan je 2 permanen-te tentoonstellingen bezoeken: ‘In de ban van de decibel’ heel toepasse-lijk een tentoonstelling over stilte en geluid en ‘De Wereld van DALY’ die de impact van het milieu op jouw gezondheid toelicht.Bovendien is er voor elk wat wils: uitgestippelde fiets- en wandeltochten met bijhorende brochures, een vrij toegankelijke educatieve tuin, thema-wandelingen, activiteiten voor gezinnen, scholen en andere groepen. Er zijn geleide wandelingen na afspraak.

Open: van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Gesloten van 25 decem-ber tot 2 januari.

Page 71: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

69Trekpleisters

DE KAAIHOEVE PROVINCIAAL NATUUREDUCATIEFCENTRUM

Oude Scheldestraat 16, 9630 (Meilegem) ZwalmInfo: Tel: 055 49 67 96 – [email protected] -www.dekaaihoeve.be

Provinciaal natuureducatief centrum met een permanente tentoonstel-ling over de geschiedenis en cultuurhistorie van de Kaaihoeve, foto-tentoonstelling en doe-ruimte. Tevens buitententoonstelling ‘Kaaitoeren’ over de verschillende aspecten van het landschap en de natuurwaar-den in de omgeving van de Kaaihoeve. In de natuurtuin kan je via een wirwar van gemaaide paden allerlei natuurlijke hoekjes ontdekken en alles te weten komen over het belang van de natuurlijke biodiversiteit. De GPS zoektocht in de tuin leid je naar een verborgen schat waarmee je de natuur een steuntje in de rug kan geven. In de “speeldernis” en op het blotevoetenpad kan het jonge volkje de natuur spelenderwijs verkennen. Een deel van de tuin werd omgevormd tot een kleinschalig waterzuiverings systeem en een vijver.

Open: Van ma. tot vr. van 9 tot 16.30 uur of op afspraak. Vanaf 12 april tot 19 oktober ook open op zat. en zon. van 14 tot 18 uur. Gesloten op feestdagen en brugdagen.Ticket: gratisExtra: Natuurtuin en waterzuiveringsproject, zonne-energie, wandeling- en fietsroute, schoolprojecten en tijdelijke tentoonstellingen. Prachtig gelegen in een oude Scheldebocht, in de omgeving van twee erkende natuurreservaten: Grootmeers (Zingem) en de Kaaimeersen (Meilegem)

Page 72: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

70Trekpleisters

MOU – MUSEUM VAN OUDENAARDE EN DE VLAAMSE ARDENNEN

Locatie Stadhuis, 9700 OudenaardeLocatie Huis de Lalaing, Bourgondiëstraat 9, 9700 OudenaardeInfo: tel: 055 31 72 51, [email protected], www.mou-oudenaarde.be

Oudenaarde, startpunt voor een verdere verkenning door de Vlaamse Ardennen, duizend jaar geschiedenis te midden van eindeloos golvende heuvels. Het MOU brengt die geschiedenis tot leven. Via interactieve me-dia en bijzondere historische stukken reis je door de tijd, van de middel-eeuwen tot vandaag. Je komt keizer Karel tegen, met zijn buitenechtelijke dochter Margaretha, en Adriaan Brouwer, met zijn beroemde biertafere-len, en Lodewijk XIV, die rond de stad in het zand bijt. Bekende inwoners als Frank De Bleeckere leggen uit wat hen fascineert in Oudenaarde. Top-model Cesar Casier en vier andere karakterkoppen poseren voor de lens van Stephan Vanfleteren.Het MOU bevindt zich bovendien in een van de mooiste stadhuizen van België. Wie de smaak te pakken heeft, kan er ook originele Oudenaardse wandtapijten bewonderen, en een van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen.

Open: Zomerseizoen (01/03 tot 30/09) van dinsdag t.e.m. zondag van 10.00 tot 17.30u. Winterseizoen (van 01/10 tot 28/02) van dinsdag t.e.m. vrijdag van 10.00 tot 17.00u en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00u. Gesloten op maandag en feestdagen.Ticket: € 6: volwassenen; € 5: 55+, Pasar-leden; € 1,50: jongeren 12-18 jaar, studenten met studentenkaart; gratis: inwoners van Oudenaarde, kinderen - 12 jaar, leraars met lerarenkaart, gidsen met gidsenkaart, houders van ICOM of ICOMOS kaart. Het ticket geeft ook toegang tot Huis de Lalaing.

Page 73: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

71Trekpleisters

PROVINCIAAL ERFGOEDCENTRUM (PEC) (ENAME-OUDENAARDE)

Lotharingenstraat 9700 Ename (Oudenaarde)Info: Tel: 09 267 72 00 (van maandag tot vrijdag) – 055 30 03 44 (van woensdag tot zondag) – [email protected] twitter # erfgoedcentrum@oost_vlaanderenwww.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum

In het Provinciaal Erfgoedcentrum – open sinds 2012 – ontdek en beleef je het Oost-Vlaamse erfgoed en provinciale erfgoedbeleid.Je kan er een kijkje nemen achter de schermen van een depot voor archeologisch en cultureel erfgoed, je krijgt een overzicht van het inter-nationaal erkend erfgoed dat Oost-Vlaanderen rijk is, er zijn tentoon-stellingen en workshops, kunst in de foyer en een prachtig zicht op de archeologische abdijsite van Ename.

Open: donderdag t.e.m. zondag open vanaf 10u00 tot 17u00 en op afspraak.Ticket: gratis

10 mei - 30 november 2014Internationale tentoonstelling FRANCIA MEDIADe erfenis van Karel de Grote 814-2014

Page 74: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

72Trekpleisters

PROVINCIAAL ARCHEOLOGISCH MUSEUM (PAM) ENAME

Lijnwaadmarkt 20, 9700 Ename (Oudenaarde)Info: Tel: 055 30 90 40 – [email protected] - www.pam-ov.be/ename

Archeologisch museum met een permanente en interactieve tentoonstel-ling over het leven van de middeleeuwen tot nu, met o.a. poëtische film over 1000 jaar Ename, het Feest van 1000 jaar, archeolabo. Archeologi-sche abdijsite. 11de-eeuwse gerestaureerde unieke Sint-Laurentiuskerk met waardevolle muurschilderingen. Wandelpad in het natuurhistorisch Bos t’Ename (Meer info: zie ‘In de natuur’). Rondleidingen en educatieve workshops voor scholen en groepen.

Open: Alle dagen van 9.30 – 17 uur (zomer en winter), gesloten op maandag Ticket: € 2,50; € 3,75 gezinstarief (max. 2 volw. + kind. tot 12 jaar); € 1,25 voor groepen, senioren, studenten en VTB-VAB. Gratis lerarenkaart, pers, VMV, ICOM, OKV. Het ticket geeft ook toegang tot pam Velzeke (bezoek binnen de 3 maand).Extra: In het museum vindt u een levensechte feesttafel met een bijhorende film die het verhaal vertelt achter de gevonden archeologische voorwerpen. Voor de kinderen en anderstaligen zijn er aangepaste audiogidsen, een (gezins)karretje met educatieve informatie voor een tocht door het dorp, bosrugzakjes, programma’s voor bezoekers met beperkingen. Speciale voorzieningen voor bezoekers met een visuele beperking. Er zijn regelmatig publieksevenementen.

Page 75: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

73Trekpleisters

PROVINCIAAL ARCHEOLOGISCH MUSEUM (PAM) VELZEKE

Paddestraat 7, 9620 Velzeke (Zottegem)Door uitbreidingswerken: ingang via DoolboswegTel: 09 360 67 16 - [email protected] - www.pam-ov.be/velzeke

Archeologisch museum met permanente opstelling die je meeneemt naar het verleden. De prehistorie, de Gallo-Romeinse periode en de vroege middeleeuwen komen aan bod.Op het binnenplein van het museum kan u de Romeinse siertuin vrij bezoeken, maar ook gegidste rondleidingen zijn mogelijk. Daarnaast heeft het museum een uitgebreide waaier aan (educatieve) projecten voor (school)groepen. Bijvoorbeeld het prehistorisch of Gallo-Romeins kledijproject of het militariaproject.Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en op afspraak kan u ook terecht in de uitgebreide archeologische bibliotheek.

Open: Ma. tot en met vr. van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Za., zon.- en feestdagen van 14 tot 18 uur.Ticket: € 2,50; € 3,75 gezinstarief (max. 2 volw. + kind. tot 12 jaar); € 1,25 voor groepen, senioren, studenten, en VTB-VAB. Gratis lerarenkaart, pers, VMV, ICOM, OKV. Het ticket geeft ook toegang tot pam Ename (bezoek binnen de 3 maand). Extra: Bij een gegidste rondleiding door de permanente collectie kan je replica’s van archeologische voorwerpen aanraken en uitproberen. Deze rondleiding kan u op zondagnamiddag (15u30) gratis volgen.Het museum is toegankelijk voor mensen met beperkingen. Op aanvraag zijn er rondleidingen en projecten voor alle doelgroepen. (blinden en slechtzien-den). Elk jaar zijn er verscheidene publieksevenementen.

Page 76: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

74

Erfgoed en cultuurHOOFDSTUK IV

Page 77: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

75

MY TOURS12 ERFGOEDWANDELINGEN MET JE SMARTPHONE ALS GIDS

Met je slimme telefoon als gids kan je voortaan merkwaardige plekjes van wandelparadijs Vlaamse Ardennen ontdekken langs erfgoedroutes. Onderweg maak je aan de hand van korte teksten, foto’s en audio- en videofragmenten kennis met de grote geschiedenissen en kleine verhalen.

HOE WERKT HET?Voor je vertrekt volstaat het om de gratis My Tours-applicatie op je smartphone te downloaden. iphonegebruikers vinden de app in de AppStore. Wie een Androidtoestel bezit kan terecht in de Play Store.

Zodra dit gebeurt is, kies je een route en begeleidt de gpsfunctie van je toestel je naar het vertrekpunt.

In Oudenaarde, Zottegem, Geraardsbergen en Ronse zijn telkens drie stadswandelingen ter beschikking. Soms ligt het parcours vast, soms bepaal je aan de hand van het kaartje op je scherm zelf waar je heen gaat en krijg je een signaal als je in de buurt van een bezienswaardigheid bent.

Je kan zelf foto’s opladen, vrienden uitnodigen en achteraf je wandeling opnieuw beleven via sociale media.

Download ‘My Tours’ opwww.mytours.be of vraag ernaarbij het toeristisch infokantoorin één van de 4 steden.

Page 78: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

76

ErfgoedstadjesVier charmante stadjes nestelen zich in de plooien van het landschap en laven zich gulzig aan het water dat door hun aderen stroomt. De rijkdom die het land voortbracht werd geïnvesteerd in architectuur en kunst…Ook in de 13 dorpjes in de Vlaamse Ardennen kan je heel wat erfgoed ontdekken. Daarover vindt u meer in de hierop volgende hoofdstukken.

OUDENAARDE

STADSWANDELING

1. Stadhuis met infokantoor

Het zestiende-eeuwse laatgotische stadhuis is met haar perfect symmetri-sche opbouw en met haar belforttoren als centrale blikvanger ongetwijfeld een uniek historisch bouwwerk dat bovendien prijkt op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Twee jaar geleden opende het MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Op het gelijkvloers maak je kennis met “Het Verhaal van de Stad”. Vier historische figuren, in beeld gebracht door topfotograaf Stephan Vanfleteren loodsen je door de 1000-jarige geschiedenis van de stad. De getuigenissen van de personages, multi-media en kunstobjecten maken dit tot een boeiende reis doorheen het verleden van Oudenaarde.Een video-wall met sfeerbeelden van de Vlaamse Ardennen en een bele-vingsfilm over de stad Oudenaarde vervolledigen het plaatje.De tweede en derde verdieping herbergen Oudenaardse kunstcollecties: met een bezoek aan de Oudenaardse wandtapijten en de collectie zilver “De Boever-Alligoridès” maak je kennis met haar voornaamste kunstnijver-heden. Het Museum in het Stadhuis is betalend en gesloten op maandag.Meer info: www.oudenaarde.be.

1

2

3

4

56

7

8

9

11

10

1213

14

15

GENT

RONSE

pam Ename

Page 79: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

77

2. Sint-Walburgakerk

Vroeggotische kerk uit de 12de eeuw, herbouwd in de 15de-16de eeuw. Samenspel van Doornikse en Brabantse gotiek. Interieur in barokstijl. Waardevolle polychrome beelden, schilderijen en wandtapijten. Beiaard met 49 klokken.

3. Bisschopskwartier

Voormalige ontvangstruimte en verblijfplaats voor de hoge gasten van het hospitaal, uniek voorbeeld van 17de-eeuwse renaissance stijl.

4. Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Oorspronkelijk opgericht in de 13de eeuw als toevluchtsoord voor pelgrims en reizigers, net buiten de stadsmuren. Oudste deel van het huidige com-plex is de 15de-eeuwse kapel, die ooit als ziekenzaal dienst deed.

5. Centrum Ronde van Vlaanderen

Interactief belevingsmuseum opgebouwd rond dé Vlaamse Wielerklassie-ker, de Ronde van Vlaanderen. Er is ook een shop, een brasserie en je kan er terecht voor toeristische info.Meer info: zie ‘Trekpleisters’

6. Stadsbibliotheek

Het 18de eeuwse classicistisch gebouw had destijds twee functies: vleeshal op de begane grond en kunstacademie op de eerste verdieping. Nu volledig ingericht als bibliotheek.

7. Begijnhof

Pittoresk hoekje in de stad op een boogscheut van de Markt. Witgeschil-derde kleine huisjes uit de 17de eeuw met op de binnenkoer een weelde-rige bloementuin. Kleurrijk barok poortje met de beeltenis van de heilige Rochus.

8. Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk

Gelegen aan de rechteroever van de Schelde, in de kern van het middel-eeuwse stadje Pamele, domineert deze kerk de omgeving. Dit 13de-eeuwse monument is een mooi voorbeeld van Scheldegotiek. In de 16de eeuw kreeg de zuidzijde twee kapellen in Brabantse gotiek. Praalgraven van de baron-nen van Pamele en hun echtgenotes.

Page 80: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

78

9. Maagdendale

Cisterciënzerinnenabdij uit de 13de eeuw, was een van de belangrijkste vrouwenabdijen van Vlaanderen. Nog bewaard zijn de 13de-eeuwse kerk, een 17de-eeuwse abdissenkwartier en poortgebouw. Doet op heden dienst als stadsarchief en tekenacademie.

10. Passantenjachthaven

Meer info: zie ‘Op het water’

11. Huis de Lalaing

In dit 18de -eeuwse huis aan de oever van de Schelde is het restauratie- en conservatie atelier van de wandtapijten ondergebracht. Hier maak je kennis met het technisch aspect van het wandtapijt waar de eeuwenoude techniek van het weven in ere wordt gehouden en kan je de restauratie van de histo-rische wandkleden van naald tot draad volgen. Gesloten op maandag. Meer info: www.oudenaarde.be

12. Brouwerij Liefmans

Meer info: zie ‘Streekspecialiteiten’

13. Park Liedts met Liedtskasteel

19de eeuws vrij toegankelijk wandelpark in het centrum van de stad, op wandelafstand van de Markt. Het park is aangelegd volgens het model van een Engelse landschapstuin. Veel wandelpaden, waterpartijen met fonteinen, grote grasvelden, prieeltjes, hoogstambomen (hoofdzakelijk loofbomen).

14. CC De Woeker

15. Kasselrijhuis

Het oorspronkelijke kasselrijgebouw doet nu dienst als College (Sint-Bernarduscollege).

Brochure historische stadwandelingte koop bij de toeristische dienst

Page 81: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

79

Page 82: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

80

GERAARDSBERGEN

Stop een stadsgids in je oor!Wil je op je eigen ritme de stad ontdekken en toch geen enkele info mis-sen? Vraag in De Permanensje naar de Monumentenwandeling op mp3-speler. Deze virtuele gids leidt je door de stad en vertelt je alle weetjes en interessante feiten.Meer info: De Permanensje

STADSWANDELING

1. Stadhuis met infokantoorIn het Toeristisch infokantoor Stad en Streek, De Permanensje, kan je op een aantrekkelijke manier kennismaken met al de troeven van Geraards-bergen en de Vlaamse Ardennen. Bezoekers krijgen er een multimediale beleving met video, klank en zelfs geuren.

1 2

3 4

56

78

9

10

1011

12

13

14

15

BO KERSTR.

VISSTR.

GOEDE VRO

UW

ESTR.

HU

NN

EGEM

STR.

BRAN

DST

R.

Page 83: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

81

Sinds de verbouwing van het Manneken-Pismuseum op de Markt tot streekbezoekerscentrum, heeft ook het originele beeldje van Manneken-Pis een ereplaats gekregen op deze locatie.

Daarnaast kan je hier ook een groot deel van de meer dan 290 kostuumpjes bewonderen die aan deze echte Geraardsbergenaar werden geschonken.

2. Markt met Marbol

De enige overgebleven gotische fontein in Oost-Vlaanderen vormt één van de 2 getuigen (naast Manneken-Pis) van het ondergrondse net van water-leidingen dat de stad destijds van drinkwater voorzag. Oorspronkelijk werd ze zelfs door bronwater gevoed. Nu echter zijn ze ook gekoppeld aan de waterleiding. De originele Marbol (marktbron) vind je terug in het tuintje van het Oud-Hospitaal.

Page 84: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

82

3. Manneken-Pis en museum Meer info: zie ‘Kunst en musea’

4. Vesten

5. Sint-Bartholomeuskerk

De grootste kerk van Geraardsbergen die gebouwd werd in de 15de eeuw. Let binnenin vooral op het imposante orgel en de fraai beschilderde muren in neogotische stijl.

6. DierkostGroepsbezoek mogelijk met gids op afspraak.

Page 85: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

83

7. Muur

De Oudenberg en zijn omgeving zijn beschermd erfgoed. Reden genoeg om de klim naar boven te voet of met de fiets aan te vatten. Wie de Muur liever ontspannen opwandelt, kan op zeven rustplaatsen uitblazen en daarbij genieten van een vleugje kunst en literatuur. Op die plekken staan monumenten met wielergedichten.De arduinen oriëntatietafel (110 meter boven de zeespiegel) bovenop de Muur maakt u wegwijs in het weidse panorama van de Dendervallei.

8. Kapel O.L.V. van de Oudenberg

9. Abdijsite - De Sint-Adriaansabdij

In het centrum van de stad nodigt het poortgebouw van de zeer oude benedictijnenabdij uit om binnen te gaan. Dat moet u ook zeker doen want daarachter schuilt een prachtig abdijpark, het Abtenhuis en het Koets-huis. Het oude abdijpark met aangelegde waterpartijen en arboretum straalt een uitzonderlijke rust uit. Gelegen op een helling, met speeltuin en zitbanken. In hetzelfde domein ligt een gastronomisch restaurant.

10. Steegjes

11. Oud-Hospitaal

12. Stationsplein

13. Priorij van Hunnegem

Klooster gesticht in de 17de eeuw. Vrouwenorde die leefde volgens de regels van Benedictus. De kerk dankt zijn neogotisch interieur aan de Geraardsbergse kunstenaar Louis Bert-de L’arbre. Gelegen aan de Dender.

14. Openluchtzwembad ‘Den Bleek’

15. Jachthaven en aanlegsteiger

Page 86: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

84

1

4

56

7

8

9

10

11

12

13

14

2 3

Museum voor folkloreDomein Breivelde

KAZERNESTR.

ZOTTEGEM

STADSWANDELING

1. Stadhuis met infokantoor

2. Standbeeld Lamoraal graaf van Egmont

Lamoraal graaf van Egmont is onlosmakelijk met Zottegem verbonden. Net als zijn grootvader, moeder, vrouw en twee kinderen werd Lamoraal begraven in de parochiekerk. De Egmonts erfden er in 1530 een comfor-tabel kasteel. Lamoraal werd een speelbal in het politieke kluwen van de 16de eeuw en werd in 1568 onthoofd. In de 19de eeuw kreeg hij een giet-ijzeren standbeeld op de Zottegemse Markt. In 1968, toen men de 400ste verjaardag van de onthoofding (!) vierde, werd een bronzen kopie gego-ten. Vandaag staan er twee identieke standbeelden op amper 500 meter van elkaar. Het kasteel is in de loop der jaren een paar keer van bestem-ming veranderd, vandaag is de stadsbibliotheek er ondergebracht.

3. Hemelvaartkerk en de grafkelder van Egmont

Crypte onder de decanale kerk van Zottegem waarin de gebeenten van Lamoraal graaf van Egmont en zijn vrouw worden geëxposeerd.

Page 87: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

85

4. Sanitary

In een van de oudste betonconstructies van België (1909) wordt het stedelijk administratief centrum gehuisvest. Hier wordt eerlang ook het stoomketelmuseum geopend, uniek in West-Europa

5. Voormalige Brouwerij Crombé

6. Stationsplein Zottegem

7. Art deco winkeltjes

8. Art deco huizen

9. O.L.V. van Deinsbekekapel

Deze bedevaartskapel werd gebouwd in 1929. Ze gaat terug tot een kapel van 1717.

10. Brouwerij De Klok

Deze voormalige brouwerij werd in 1933 gebouwd naar plannen van de Gentse architect Verloo. Ze bestaat uit een betonnen skelet met gevel-vlakken opgevuld met baksteen, op verscheidene plaatsen met vensters doorbroken. Bijzonder opvallend is de klokvormige brouwtoren met een watervergaarbak van 55 000 liter, afgedekt met een koperen klokvormig dak.

11. Egmontpark met kasteel van Egmont

12. Monument ‘Poort v/d Vlaamse Ardennen’

13. Oud College O.L.V. van Deinsbeke

14. Heldenmonument

Page 88: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

86

RONSE

STADSWANDELING

1. Vertrekpunt Dienst Toerisme, Hoge Mote

Een bezoek aan Ronse begint zonder twijfel aan de Hoge Mote. U vindt er niet alleen de dienst voor Toerisme maar ook het MUST (Museum voor Textiel).Meer info: zie ‘Kunst en musea’

2. Bruulpark

3. Sint-Hermes Crypte

Meer info: zie ‘Kunst en musea’

4. Sint-Hermeskerk

Laatgotisch gebouw met Romaanse sporen, reliekschrijn, mooi koor-gestoelte, eiken balk met ijzeren haken waaraan geesteszieken werden vastgebonden. Beiaard met 49 klokken. Wegens renovatiewerken kunnen aanzienlijke delen van de kerk gedurende bepaalde perioden niet toegan-kelijk zijn.

5. Sint Maartenkerk of Oude Sint-Martinuskerk

De neogotische St.-Martinuskerk werd ingehuldigd in 1896 - architect De Noyette stond zowel in voor het concept van de kerk als voor het meu-bilair -prachtige glasramen, met fragmenten uit de bijbel gerealiseerd door G. Ladon en D. Ganton-Defoin tussen 1914 en 1928.

6. Rooseveltplein

7. Fostierlaan

11

10

9

8

7

6

5

43

2113

BRAKEL

OUDENAARDE

12

Page 89: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

87

8. Art Decowijk

Ronse kende tijdens het Interbellum (periode tussen twee wereldoorlo-gen) een enorme economische bloei dankzij de florerende textielindus-trie. De textielbaronnen lieten zich prachtige art deco huizen en villa’s bouwen. Heel wat van die bouwwerken hebben de tweede wereldoorlog overleefd en pronken soms overweldigend, maar vaak heel bescheiden in de straten van Ronse.

9. Station

Het oudste station van Europa.

10. Boudewijnpark

11. Zuidstraat

12. Grote Markt

13. Mouroitplein

Kinderspeurtocht - Op stap met Rosalie

Kinderen vanaf 5 jaar tot en met 8 jaar kunnen langsheen een uitgestip-peld traject van om en bij de 4 kilometer allerlei leuke vragen en op-drachten vervullen. Kortom… kinderen maken op een speelse en originele manier kennis met het rijk cultuur-historisch patrimonium van Ronse. Na afloop van de speurtocht ontvangt de speurneus een mooi geschenkje.Info: Alle dagen, van 14-17u, behalve op maandag. Oktober, november en feestdagen: mogelijk tijdens het weekend van 14-17u. December-januari-februari niet mogelijk. Deelname: € 5Mogelijkheid tot het huren van een Rosalie bolderkar: € 3 (€ 15 waarborg)Info en start: Toerisme Ronse

Page 90: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

88

Kunst en musea

Page 91: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

89

KUNST

Kunst is alom aanwezig in de Vlaamse Ardennen. In galeries, ate-liers, langs wegen, in tuinen en musea. Het open en heuvelachtig landschap heeft zonder twijfel een invloed op ons zijn en denken. Elke stad heeft zijn kunstenaars, ateliers, galeries of kunstprojecten.

KUNSTENAARSDORP KWAREMONT

Niet ver van het Kluisbos (Kluisbergen), bovenop de Oude Kwaremont ligt een klein dorpje dat uit amper drie straten, een dorpsplein en een charmant wit kerkje bestaat. Kwaremont kan gerust als pittoresk worden omschreven. Rond de kerk en in de nabije omgeving liggen een aantal galeries van diverse pluimage.

Galerie Malpertuis

De oudste galerij is Malpertuis. Deze is gespecialiseerd in hedendaagse kunst. Malpertuis heeft bij wijze van spreken het startschot gegeven voor het kunsttoerisme in Kwaremont. De galeries kwamen er eigenlijk als een logisch vervolg op de vele kunstenaars die er neerstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ommegangstraat 13, Kwaremont - Tel: 055 38 88 66 - [email protected] - www.galeriemalpertuis.net

Page 92: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

90

Galeries Theaxus

Galerie van Dorothea Van De Winkel, textielkunstenares. Creëert heden-daagse wandtapijten en textiele kunst. Permanente en tijdelijke tentoon-stellingen met hedendaagse kunstenaars uit diverse disciplines. Ook design en functionele kunst.

Ommegangstraat 3, Kwaremont – Tel: 055 38 60 53 - [email protected] – www.galerij-theaxus.com

Galerie Beukenhof

Galerie en beeldentuin tegen het prachtige decor van het Vlaamse Ar-dennen landschap. De grote landschapstuin waarin kunstwerken op een doordachte manier worden geïntegreerd, sluit perfect aan bij zijn omge-ving en wordt natuurvriendelijk onderhouden. De jaarlijkse beeldenpro-menade ‘Sculptour’ (van begin mei tot eind september) lokt duizenden bezoekers. Eigenaar-kunstenaar Piet Willequet is een rasechte Kware-montenaar.

Ronde van Vlaanderenstraat 9-11, Kluisbergen – Tel: 055 38 83 87 [email protected] – www.beukenhof.comOpen: De beeldentuin is open van begin mei tot eind september, weekends en feestdagen van 14 tot 19 uur, ook na afspraak.

Page 93: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

91

MUSEA

De mens is al 300.000 jaar aanwezig in de Vlaamse Ardennen. Hij leeft er sinds de prehistorie. Op heel wat plaatsen is archeologisch materiaal gevonden dat wijst op een menselijke activiteit. Archeo-logisch en historisch onderzoek hebben aangetoond dat de regio beïnvloed is door diverse culturen uit verschillende perioden.De constante aanwezigheid van dit verleden wordt mooi geïllustreerd in onze musea.

Er zijn twee archeologische musea:

• Het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Velzeke stelt een col-lectie tentoon uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse tijd.

• Het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) Ename laat ons ken-nismaken met de middeleeuwen tot nu.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

Museum voor FolkoreGrotenbergestraat 162, 9620 Grotenberge (Zottegem)

Oude pastorie met gebruiks- en siervoorwerpen uit (over)grootmoeders tijd. 19de-eeuwse eetplaats, café met Leuvense stoof, collectie religieuze voorwerpen, werktuigen uit de handschoen- en schoennijverheid, oude draaiende maquette van de Molen te Rullegem (Herzele), gereedschap van een klompenmaker en kuipenmaker, F.N.-fiets uit 1908 met cardan-aandrijving en carburelamp, Egmontkamer met tastbare herinneringen.Op de hoedenzolder een schitterende collectie hoofddeksels en alle materialen die nodig zijn om hoeden te maken.Pronkstuk is ongetwijfeld een hoedje van Koningin Elisabeth van België.

Tel: 09 345 77 73 – [email protected] – www.zottegem.be

Open: Ma., wo., do. en vr. van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Van Pasen tot september elke 1ste en 3de zo. van de maand van 15 tot 18 uur.Ticket: € 1; gratis voor scholen en kinderen tot 12 jaar; € 0,75 voor groepen.Extra: Ideaal als uitstap met kinde-ren. Te combineren met een bezoek aan Kunstatelier De Clercq, de speel-tuin op het buurtplein en aan het Domein Breivelde. Gezellige tavernes op wandelafstand.

Page 94: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

92

Het MUST en de Sint-Hermes Crypte

Het MUST (Museum voor textiel) exposeert in twee historische gebou-wen. Het eerste deel vind je in de oude textielfabriek “Cambier – Ro-bette” in de Hoge Mote. Hier zie je een grote collectie van meer dan 40 werkende getouwen. Een tweede deel van het MUST bevindt zich in het Bruulpark en toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Doorheen een reeks interieurs en telkens audiovisueel begeleid door een ‘historische Ron-senaar’, maak je op een unieke wijze kennis met het rijke Ronse van de 19de en begin 20ste eeuw.

Nieuw: mini textiel shop, waar je afgewerkte producten kan kopen van stoffen geweven in het museum.Must Wonen: van 1maart t/m 30 september: van dinsdag tot en met zondag van 10-12 u en 14 -17 u – van 1 oktober t/m30 november enkel tijdens feest-dagen en tijdens het weekend van 14 tot 17u. Must Werken: er worden vaste rondleidingen voorzien. Onder begeleiding van een gids kan het ook op andere tijdstippen. Tickets: € 5 volwassenen (combiticket Must + Crypte: € 6); gratis voor kinde-ren tot 12 jaargroepen - vanaf 10 pers: € 2,00

Page 95: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

93

De Sint-Hermes CrypteSint-Hermesstraat, Ronse

Deze monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturaal pronkstuk van de stad. Tijdens de middeleeuwen was de crypte als bewaarplaats voor de relikwieën van St. Hermes een druk be-zocht bedevaartsoord. De crypte onder de St.-Hermeskerk is een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het 11de-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput met badkamers voor de zieke bezoekers. Deze onder-grondse kathedraal is een indrukwekkend monument!

Open: Uitgebreide openingsuren: zie www.ontdekronse.beTickets: € 2,50 volwassenen (combiticket Must + Crypte: € 6); gratis voor kinderen tot 12 jaar

Info: Toerisme Ronse,Hoge Mote, De Biesestraat 2, 9600 Ronse

Tel: 055 23 28 16 – [email protected] – www.ronse.be

Page 96: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

94

Geraardsbergse MuseaKollegestraat 26, 9500 Geraardsbergen

Verschillende kleine maar bijzondere musea in het Abtenhuis van de Sint-Adriaansabdij: reconstructie van de abdijkeuken, indrukwekkend lucifermuseum en pijpenkabinet, tabak- en sigarenmuseum, unieke verzameling zwarte chantillykant. Geraardsbergen heeft iets bijzonders met lucifers. Swedish Match sloot de deuren van de Union Match fabriek in 1998. In de 19de eeuw bloeide de productie van zwarte chantillykant in Geraardsbergen. De collectie pijpen in het museum is indrukwekkend. Tijdelijke tentoonstellingen en concerten in het aanpalende Koetshuis. Tijdelijk tevens Manneken-Pismuseum (opening nieuw Manneken-Pis-museum voorzien in 2014 in het Liberaal Gebouw op de Markt).

Tel: 054 43 72 86 – [email protected] – www.geraardsbergen.beOpen: van het eerste weekend van april tot eind sept: open van 14 tot 17 uur be-halve op maandag; okt tot maart: enkel in het weekend open van 14 tot 17 uurTicket: € 1,25; gratis voor kinderen onder 12 jaar en € 0,75 voor groepen (min. 10 pers.).Extra: Museum in het Abtenhuis momenteel niet toegankelijk wegens res taura-tiewerken (Geraardsbergse Musea tijdelijk ondergebracht in de Kollegestraat 26)

Page 97: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

95

MOU – Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Via interactieve media en bijzondere historische stukken reis je door de tijd, van de middeleeuwen tot vandaag.

Meer info: zie ‘Trekpleisters’

Koetsenmuseum Verdonckt

Unieke collectie koetsen in Maarkedal.

Meer info: zie ‘Paardrijden’.

Page 98: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

96

Protestants Historisch Museum Abraham HansAbraham Hansstraat 1, 9667 Korsele (Horebeke)

Museum ter ere van journalist en volksschrijver Abraham Hans (1882-1939). Ondergebracht in de oude protestantse lagere school. Bijna com-plete verzameling van de werken van Hans (waaronder de jeugdverhalen beter bekend als “Hanskes”). Tevens aandacht voor de protestantse gemeenschap in Horebeke.

Tel: 055 49 92 64 – [email protected] - www.museumabrahamhans.beOpen: Zon- en feestdagen: van 15 tot 17.30u. Gesloten van 1 november tot 1 maart. Op andere dagen en uren op afspraak.

Europees Cartoon Centrum Brugstraat, 9770 Kruishoutem

Een uniek kunstencentrum, op wandelafstand van het centrum. Het Europees Cartoon Centrum is een actief centrum dat de cartoon en de karikatuur als kunstvorm promoot bij het grote publiek. Tentoonstel-lingsruimte met werk van (inter)nationale cartoonisten. De bibliotheek van het ECC omvat 4000 cartoonboeken en studies over cartoons.

Info: tel: 0495 76 38 74 - [email protected] - www.ecc-kruishoutem.beOpen: elke zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Groepsbezoek iedere dag mogelijk op eenvoudig verzoek Extra: Er worden ook workshops voor kinderen georganiseerd.

Page 99: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

97

SONS Shoes Or No Shoes?Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem

Schoenen. Bijna elke mens op aarde heeft er, in welke vorm dan ook. Dit universele object leidt de bezoeker van SONS enerzijds doorheen alle etnische culturen en volkeren, sinds de eerste geschoeide stappen van de mens tot vandaag, en anderzijds doorheen de wereld van de heden-daagse kunst, belicht vanuit een totaal onverwachte hoek.SONS is een plek van directe confrontatie; verbazende architectuur in een prachtige omgeving, en twee unieke collecties, die van dit project een happening maken met internationale uitstraling.

Info: tel. 09 277 90 80, [email protected] - www.schoesornoshoes.com Open: di-do-za 13.30-17.30u.

HambosmuseumRijborgstraat 7, 9790 Wortegem-Petegem

Terug naar de jaren vijftig en vroeger, toen het allemaal zoveel beter was. Er was werk voor iedereen, stress moest nog uitgevonden worden en tijd om bij buren en familie te zijn was er in overvloed, want we moesten niet naar de televisie kijken. Kom kijken hoe en met welke eenvoudige gereedschappen onze ouders en voorouders hun boterham verdienden en het gezin onderhielden.

Info: tel: 056 68 91 33 - [email protected] - www.wortegem-petegem.be/ Vrije_tijd_en_Toerisme/Het_Hambosmuseum.aspx Open: elke eerste zondag van de maand van 14u tot 20u.

Page 100: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

98

Kleine, fi jne dingen

Page 101: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

99

Overal in de Vlaamse Ardennen vindt u monumenten die een verhaal vertellen over ons verleden. De vier steden hebben hun eigen belangrijk historisch verleden. Daarnaast zien we ook veel kastelen en kasteeldorpen, wind- en watermolens die een economische rijkdom suggereren. Resten of reconstructies van middeleeuwse burchten laten dan weer een oorlogszuchtig verleden vermoeden. De honderden veldkapelletjes die in stilte langs de weg staan, de waardevolle kerkjes, de schandpalen en folkloristische evenementen illustreren hoe devoot onze voorvaderen wel (of juist niet) waren.

MOLENS

Elk vergezicht in de Vlaamse Ardennen biedt u een blik op een of andere windmolen. In deze regio vindt u ontzettend veel levende molens. Er werden de laatste jaren immers veel inspanningen gedaan om de molens in hun oorspronkelijke staat te herstellen en opnieuw te laten functione-ren. U kunt maalvaardige molens aan het werk zien in het merendeel van onze steden en gemeenten. Sommige molens transformeerden in een gezellige woning of horecazaak (Meer info: zie ‘Uit’).Hieronder belichten we de meest bijzondere molens. Voor een volledig overzicht kan je terecht op www.toerismevlaamseardennen.be.

Vaste bezoekdagen

- Vlaamse Molendag: zondag 25 mei 2014 (www.molenforumvlaanderen.be)

- Open Monumentendag: zondag 14 september 2019- Oost-Vlaamse Molendag: zondag 5 oktober 2014

(www.vlaamsemolens.com)

WindmolensMolen te RullegemMolenstraat, Herzele

Houten staakmolen. Dateert van ca. 1750. In de 14de eeuw stond op dezelfde plaats een andere molen.

Info: Alain Goublomme, tel: 055 45 57 73, [email protected], www.herzele.be

Molen Ter RijstHoogstraat 171, Herzele

Stenen grondzeiler met saracenerkap, vroeger oliemolen, nu graanmolen.

Info: Vzw Molen Ter Rijst Vrienden, tel: 053 62 32 01, [email protected]

Page 102: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

100

BuysemolenKamstraat 1, Sint-Antelinks (Herzele)

Houten staakmolen. De eerste vermelding dateert van 1428. Heropge-bowd in 2008.

Info: Luc Hoorens en dienst toerisme, tel: 053 60 77 44, gsm: 0495 20 50 18

Deze 3 molens zijn te bezoeken, na aanvraag bij Toerisme Herzele: [email protected]

BossenaarmolenLangekouter/Aatse Heerweg, Etikhove (Maarkedal)

De nieuwe Bossenaarmolen werd in 1992-1997 opgericht op praktisch dezelfde plaats als waar tot kort voor Wereldoorlog II de oude molen stond. Deze houten korenwindmolen werd opgebouwd met de over-blijvende delen van de zogenaamde ‘tukmolen’, een gedemonteerde staakmolen uit Impe (Lede), daterend van 1763. De molen bestaat uit een grote vierkanten eiken kast die rust op een zware spil of staak, waar-rond de kast kan draaien. Onderaan deze standaardmolen of staakmolen werd een kleine bergplaats gebouwd zodat men spreekt van een gesloten staakmolen. De naam verwijst naar de plaatsnaam Bossenaar, de heuvel waarop de molen zich bevindt.

Page 103: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

101

SchietsjampettermolenHuisepontweg 34, Wannegem-Lede (Kruishoutem)

Oriëntatietafel aan de houtem staakmolen. Zicht op het interfluvium Leie-Schelde van Deinze tot Gent. Infrastructuur: verrekijker en fietsenrek.

Info: vzw Oost-Vlaamse Molens - tel: 055 45 57 73

Meuleken ’t DalA. Amelotstraat 62, Zingem

Een van de oudste molens van Oost-Vlaanderen is Meuleken ’t Dal. Deze staakmolen werd reeds vermeld in 1388. Open elke laatste zondag van de maand (april-oktober) van 14 tot 18 uur.

Info: Provinciaal Molencentrum Mola, tel: 09 342 42 40, [email protected]

HuisekoutermolenMolenstraat 1, Huise (Zingem)

Aan de Molenstraat rijst de Huisekoutermolen op, die tot 1971 in Waregem stond waar hij Hoogmolen heette en voor het eerst vermeld werd in 1512.

Info: www.huisekoutermolen.be

VerrebeekmolenVerrebeke 10, Opbrakel (Brakel)

De Verrebeekmolen is nagelnieuw, hij werd in 1996 voltooid als getrouwe kopie van zijn voorganger die op dezelfde plaats stond. De stenen wind-reus met een gevlucht van 24,4 meter viel in 1938 stil en takelde al vlug af. Nu beheerst hij de omgeving weer. De molen is perfect maalvaardig. Verkoop van biomeel.

Open: elke laatste zondag van de maand van 14 tot 18 uur.Info: Jan De Bou (molenaar), [email protected], tel: 0495 64 68 67

Klepmolen Bottelweg 1, Balegem (Oosterzele)

Bovenkruier. In 1889 opgetrokken stenen beltmolen, ter vervanging van een houten staakmolen. In restauratie.

Info: Willy Van Nevel, tel: 09 362 77 45, [email protected]

Page 104: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

102

WatermolensBoembekemolenBoembeke 18, Michelbeke (Brakel)

Zeer oude molen. Nu beschermd en in restauratie. Gelegen aan het Mijnwerkerspad (autovrij fiets- en wandelpad). Toekomst-plannen: molen restaureren en maalvaardig maken, productie van groene stroom. Uitbouwen van infocentrum over energie en bio-ecologisch bouwen.

Info: tel: 09 361 03 00, [email protected], www.boembeke.be

ZwalmVroeger stonden op de Zwalm dertien molens. Vandaag zijn er dat nog zeven. Vaak gaat het om bovenslagwatermolens. Enkele van de water-molens langs de Zwalm zijn omgebouwd tot een taverne waar u een Zwalmse tripel of slaatje van waterkers nuttigt.

Page 105: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

103

Zwalmmolen of Molen Ten BergeRekegemstraat 29, 9630 Munkzwalm (Zwalm)

Te midden van de groene Zwalmvallei schuilt in Munkzwalm een schit-terend stukje technisch erfgoed. Deze beschermde, ambachtelijke wa-termolen wordt aangedreven door de Zwalmbeek. In 2010 werd de molen maalvaardig gerestaureerd en voorzien van een kleine waterkrachtcen-trale. Sindsdien geldt de Zwalmmolen als een schoolvoorbeeld voor de nog talrijke watermolens in de Vlaamse Ardennen. Er is een taverne in het molenhuis aan de overkant van de straat.

Info, bezoekaanvragen, rondleidingen:Mola Provinciaal Molencentrum - tel: 09 342 42 40 – [email protected] – www.oost-vlaanderen.be/mola

De Mertensmolen met Museum ’t Aloam Edingseweg 401, Viane (Geraardsbergen)

Oude watermolen (1293), volledig gerestaureerd in 2006. Collectie gereedschappen van oude ambachten in de 20m hoge silo. Molenhuis ingericht als woning anno 1930. Te bezoeken op afspraak.

Nieuw! Vlieg-je-mee-route, een museumbezoek op kindermaat, speciaal gezinnen met kinderen

Info: Herman Merckaert - Tel: 0475 36 70 62 - [email protected]

Van den Borre MolenMolenhoek 14, Strijpen (Zottegem)

Gelegen op de Traveinsbeek, 300 meter ten zuiden van de kerk van Strij-pen, heeft deze traditionele boerderijmolen de geschiedenis van steen en stof verstild. De molen wordt al in 1571 vermeld. De sierlijke steen met

Page 106: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

104

opschrift ‘Anno 1628’, boven de ingang, slaat dan ook op een verbouwing. Hier wordt nog regelmatig graan met waterkracht gemalen en het ijzeren bovenslagwiel wordt ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. Binnenin staat alles op een kluitje bij elkaar. Je kan hier de kleine ambachtelijke bedrijvigheid als het ware voelen, ruiken en proeven. Niet te verwonderen dat deze molen, samen met de gebouwen rond de binnenkoer, in 1981 als monument werd beschermd “vanwege de industrieel-archeologische waarde”. Tegelijk werd de omgeving ‘geklasseerd’ als dorpsgezicht, “vanwege de artistieke waarde”. Te bezoeken op aanvraag

Info: Gebr. De Muyter, tel: 09 360 15 43

KasteelmolenParkstraat 4, Schorisse (Maarkedal)

Deze historische watermolen is de enige nog bestaande molen te Schorisse. Hij ligt aan de Molenbeek en was vanaf de eerste vermelding tot aan de Franse overheersing in 1796 eigendom van de heren van Schorisse. Hun kasteel bevond zich trouwens in de onmiddellijke nabijheid. De molen draait nog dagelijks. De huidige molenaar is de vijfde generatie van de familie Vanderdonckt die de molen beroepsmatig gebruikt.De molen kreeg in 2013 het kenteken “Actieve Molen 2013”. Deze nomi-natie gebeurde door het Molenforum Vlaanderen vzw. Open op aanvraag.

Info: Ruffin Vanderdonckt, tel: 055 45 51 94

Page 107: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

105

RELIGIEUS ERFGOED

In de middeleeuwen werd het leven bepaald en de rijkdom verdeeld door kasteelheren en monniken. De molens waarvan sprake waren vaak eigendom van een abdij. Zij beheerden ook grote delen bos en akkers. Kapellen en kerken werden gebouwd door kasteelheren om hun hemel te verdienen of op een goed blaadje te staan bij de bisschop. De typische veldkapelletjes werden opgericht om een gunst af te dwingen of uit dankbaarheid voor een verworvenheid. Het geloof zit diepgeworteld in de Vlaamse geschiedenis en cultuur. In de Vlaamse Ardennen is dat niet anders. Naast het overwegend katholiek erfgoed, vindt u op sommige plaatsen ook resten van een protestantste aanwezigheid. Hieronder besteden we aandacht aan de meest bijzondere plekjes.

KartuizersiteKartuizerstraat, Sint-Maria-Lierde (Lierde)

In Sint-Martens-Lierde vind je de overblijfselen van de Kartuizerpriorij die hier tussen 1329 en 1352 uit de grond rees. Geleide bezoeken mogelijk.

Info: Toerisme Lierde, tel: 055 43 10 14, [email protected]

Abdij van BeaulieuAbdijstraat 6, Wortegem-Petegem

Gesticht door Isabella van Namen, vrouw van Gwijde van Dampiere. Zeer mooi gelegen aan de Schelde, vandaar de naam ‘Beaulieu’ of ‘Bello loco’.Van de abdij blijft niet meer over dan de statige poort en enkele bijge-bouwen. De ligging maakt er een interessante bestemming van: niet ver van de Schelde-oever waar het rustig wandelen is en waar hengelaars

Page 108: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

106

hun visje ophalen. U bent vlakbij Het Anker (een afgesloten rivierarm), de Scheldemeersen en de Langemeersen en de Golf- en Countryclub.De gebouwen kunnen worden bezocht met een gids.

Info: tel: 055 30 09 01, [email protected]

Sint-VincentiuskapelKapelleberg, Maarke (Maarkedal)

De Sint-Vincentiuskapel dateert uit de 12de eeuw en ligt verheven op de Kapelleberg. De kapel is deels in Doornikse breuksteen opgetrokken, wat kenmerkend is voor de Romaanse periode, maar kende een groot aantal latere ingrepen. In de oudst bekende vermelding (1569) spreekt men van ‘kapel Ten Berghe’. In 1976 werd de kapel beschermd. Bij de restauratie-werken in de jaren ’80 werd het cementen bezetwerk verwijderd waardoor de oude deur naar de eerste kapel terug zichtbaar werd. Binnenin vind je een merkwaardige kaarsenstandaard en een 18de eeuwse kerkmeesters-bank. Naast onder meer het beeld van Sint-Vincentius, is er ook een naïef volks schilderij uit de 19de eeuw te zien, met 6 taferelen over de martel-dood van deze heilige. De kapel was een bedevaartkapel. Ex-voto’s die in de 19de en 20ste eeuw werden meegebracht door de bedevaarders, han-gen verzameld in de kapel. De noveen van ‘Sint-Vincent’ valt in de laatste week van januari. Tijdens deze Vincentiusnoveen worden ook geutelingen gebakken. De geutelingen zijn een streekspecialiteit die traditiegetrouw van half januari tot half februari in heel wat Maarkedalse houtovens ge-bakken worden.

Info: tel: 055 33 46 40, [email protected]

De acht kapelletjes van Zeven WeeënKapelstraat, Annovenstraat, Schorisse (Maarkedal)

De acht kapelletjes werden in 1901 in neogotische stijl bebouwd op ini-tiatief van een bewoner uit dank wegens genezing van een zware ziekte. De kapelletjes staan midden in een weelderige plantentuin op de wijk Annoven. De groep is ellipsvormig aangelegd en bestaat uit zeven kleine bakstenen kapelletjes en één grotere, aan Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gewijde kapel.

Onze-Lieve-Vrouw van KerselareKerzelare 98, Edelare (Oudenaarde)

Druk bezocht bedevaartsoord op de Edelareberg tussen Oudenaarde en Brakel, ontstaan in het midden van de 15de eeuw. Moderne kapel, korte en lange ommegang, veel kroegen en eethuizen. In mei ook allerlei kraampjes met snoep- en suikergoed. Gezellig pleintje met onder andere de artisanale suikerbakkerij ‘Jan van Gent’ (Meer info: zie ‘Streekspeciali-teiten’).

Info: tel: 055 31 72 51, [email protected]

Page 109: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

107

DE CHARMANTE GEUZENHOEK

De Vlaamse Ardennen staan boordevol katholieke iconen. Maar in de wijk Korsele in Sint-Maria-Horebeke (Horebeke) zijn het vooral de protestanten die hun stempel drukken op het dorpsle-ven. De geuzenhoek is een uniek dorpje waar u meteen een warme sfeer ontwaart. De kleine huisjes en smalle straatjes, de verzorgde tuinen en de oude treurbeuk lok-ken heel wat toeristen.

Kapel O.L.V.van LorettoIjsmolenstraat 105, Ronse

Ligging vlakbij Muziekbos - stopplaats tijdens de jaarlijkse Fiertelom-megang - gebouwd in 1676 en opgengesteld voor het publiek in 1922 - beschermd monument sinds 1947. Kan bezocht worden in het kader van de “verhalenwandeling” in Muziekbos

Info: tel: 055-23 28 16, [email protected]

Kapel O.L.V. Ten WittentakKapellestraat, Ronse

Gebouwd onder impuls van Ernestine de Ligne in de zeventiende eeuw - heropgebouwd in 1891, na een hevige brand - door Pasar verkozen als mooiste plekje van Ronse - ligt langsheen wandelnetwerk Getuigen-heuvels Vlaamse Ardennen - In het begin van de maand juli wordt hier onder ruime publieke belangstelling een noveen gelezen.

Info: tel: 055 21 37 79, [email protected]

Protestantse kerk KorseleKorsele 39, Horebeke

Deze dateert uit 1872. Voordien baden de protestantse gelovigen van Kor-sele in een schuur. Zeer sober interieur: geen heiligenbeelden of kruisen (afwezigheid van heiligenverering bij protestanten). Mooi kerkhofje met treurbeuk van 150 jaar oud. Beschermd als monument. U vindt er een gedenkplaat voor Willem van Oranje. Hij maakte het mogelijk dat de protestanten in Korsele hun eigen kerkhof kregen.

Info: Wilfred De Jonge - tel: 055 49 92 64

Page 110: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

108

Verhalenen tradities

Page 111: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

109

FOLKLORE

GEUTELINGEN

Periode: half januari tot eind februari

Plaats: Elst (Brakel)

Info: Tel: 0492 91 41 99 – [email protected] – www.geutelingen.be

Een geuteling is een streekgebonden ovenkoek. Traditiegetrouw gebak-ken rond de feestdag van de H. Apollonia, patrones van de tandartsen en van de Brakelse deelgemeente Elst. In Elst beweert men dat tandpijn verdwijnt als u in een hete geuteling bijt. De geutelingenfeesten gaan daarom steevast door op de eerste zondag na 9 februari in en rond het ovenmuseum in Elst (Ommegangstraat 3).In het museum kan je zien hoe deze in een bakstenen, met wilgenhout heetgestookte oven gebakken soort pannenkoek wordt gemaakt. De geuteling is naast een delicatesse eigenlijk ook een soort eetbaar stukje erfgoed. Een ongemeen lekker stukje erfgoed.

Page 112: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

110

BOMMELSFEESTEN

Periode: eerste zaterdag na Driekoningen

Plaats: Ronse

Info: Toerisme Ronse of www.bommelsfeesten.be

In 2010 vierde men de 60ste ver-jaardag van de Bommelsfeesten.Eigenzinnig carnavalsfeest van de Ronsenaars. Gestart als Zottemaandagfeesten maar later geëvolueerd naar een feestelijke ‘carnavals’-optocht op zater-dagavond na Driekoningen. De Ronsenaars kiezen geen Prins Carnaval maar een Koninklijk Bommelpaar. De bommels cir-kelen, vergezeld van komisch uitgedoste muzikanten, door de mooi verlichte straten van Ronse. Op loopafstand van de Markt werd een bommelsmuur gecreëerd waarop u allerlei bommelsfiguren aantreft.

FIERTELOMMEGANG

Periode: zondag na Pinksteren

Plaats: Ronse

Info: Toerisme Ronse

Op Drievuldigheidzondag wordt het schrijn van de patroonheilige van Ronse, Sint-Hermes, in een grote cirkel rond de stad gedragen. Op die manier wordt iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, beschermd tegen geestesziekten. De tocht is 32,6 km lang. Het is geen ommegang of processie van de geestelijkheid als dusdanig, maar wel een uiting van volksgeloof en devotie. Uitgegroeid tot een jaarlijks wandelevenement langs een permanent bewegwijzerd parcours.

Page 113: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

111

FLUITJESKERMIS

Periode: zondag na Pinksteren

Plaats: Ouwegem (Zingem)

Info: Gemeente Zingem

Folklorefeest dat teruggaat tot in de middeleeuwen. Hande-laars die op hun tochten werden overvallen en ingelijfd als slaven, werden vaak teruggekocht. In Ouwegem werden ze verwel-komd met een stoet. Die werd voorafgegaan door iemand die al fluitend de komst van de verloste slaven aankondigde. Kinderen deelden ondertussen snoepjes uit. Nog ieder jaar worden naar aanloop van de kermis, op ambachtelijke wijze Ouwegemse (snoep)fluitjes gego-ten en verkocht.

ADRIAAN BROUWER BIERFEESTEN

Periode: laatste weekend van juni

Plaats: Oudenaarde

Info: Toerisme Oudenaarde

Aan schilder-brouwer Adriaan Brouwer dankt Oudenaarde twee verworvenheden: de titel van Brouwerstad en de jaarlijkse bier-feesten. Tijdens deze feesten die al een traditie van een halve eeuw hebben, blijven de Oudenaardse brouwerijen Roman, Liefmans, Cnudde en sinds kort Smisje in samenwerking met de stad Oudenaarde hun bruine bieren vereren met een driedaags feest-programma. Hoogtepunt vindt op vrijdagavond plaats met de verbranding van het Kelioothuisje en een vuurwerkspektakel.

Page 114: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

112

KRAKELINGEN

Periode: zondag voor de eerste maandag van maart met een week ertussen

Plaats: Geraardsbergen

Info: Toerisme Geraardsbergen

Op de Oudenberg staat al eeuwen een kapel. Maar vermoedelijk was de berg oorspronkelijk een plaats waar er heidense rituelen werden uitge-voerd. De Krakelingen en Tonnekensbrand wortelen in een ver mythisch verleden en kondigen de lente aan. De Krakelingenworp bestaat uit het gooien van broodjes in het publiek. De worp wordt voorafgegaan door een folkloristische stoet. Nadien hebben enkel de hoogwaardigheidsbe-kleders de eer om rode wijn met visjes te drinken. Na dit ritueel wordt de winter verdreven door het aansteken van een groot vuur (Tonnekens-brand) op de Oudenberg.

In 2009 droeg Vlaanderen het dubbelfeest ‘Krakelingen en Tonnekensbrand’ voor ter opname op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Deze lijst is een initiatief van de UNESCO-conven-tie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed van 2003.

GULDEN EIFEESTEN

Periode: Paasweekend

Plaats: Kruishoutem

Info: Gulden Eicomité - tel: 09 383 51 04 - www.guldeneifeesten.be

Na de verkiezing van de Eikoningin en de Eierboer is op paasmaandag de ‘Eierworp’ de jaarlijkse publiekstrekker. Zoals u vermoedt, is er een gouden ei bij. Rond het marktplein gebeuren allerhande activiteiten en vindt een kinderhappening plaats. De festiviteiten worden afgesloten met een muzikaal samenzijn.

Page 115: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Erfgoeden cultuur

113

PROCESSIE VAN PLAISANCE

Periode: zondag 24 augustus (feestdag van de heilige Bartholomeus) of eerstvolgende zondag

Plaats: Geraardsbergen

Info: Toerisme Geraardsbergen

De oorsprong van deze gebeurtenis heeft te maken met de relikwieën van St.- Bartholomeus, de patroonheilige van onze dekenale kerk. Bijna 500 jaar gaat deze ‘leutige ommegang’ door en worden de relikwieën door de geestelijke en burgelijke overheid door de binnenstad rond-gedragen. Dit is een uniek evenement omdat vooral de diverse verenigin-gen op die manier (in hun kleding) hun vereniging in de kijker zetten. Ook de 3 reuzen van Geraardsbergen stappen mee op in deze stoet.

HOUTEM JAARMARKT

Periode: 11 en 12 november

Plaats: Marktplein Sint-Lievens-Houtem

Info: Gemeente Sint-Lievens-Houtem

Elk jaar zakken in november 50.000 mensen af naar de Houtemse winterjaarmarkt. Ze vindt haar oorsprong in de verering van de heilige Livinus. De bedevaart groeide uit tot een jaarmarkt waar paarden en koeien van hand tot hand gaan, rassen worden gekeurd en gekroond en waar er ook veel te eten en te drinken valt. Een unicum in Vlaanderen.De winterjaarmarkt blijft het jaarlijks hoogtepunt in Sint-Lievens- Houtem. Op 11 november is het de keuring van stamboekpaarden: een echte attractie. Op 12 november is het immense marktplein nog veel te klein voor de veemarkt, de paardenmarkt, de kraampjesmarkt en de tentoonstellingen rond streekproducten van een gastregio.

Page 116: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Uit114

Evenementen Er is altijd iets te doen in de Vlaamse Ardennen. De evenementen volgen elkaar op. Heel het jaar door staat er altijd wel ergens iets op het programma. Folklore of niet, gefeest wordt er. Hieronder vind je een lijst jaarlijks weerkerende evenementen.

Surf naar www.toerismevlaamseardennen.be voor een up-to-date overzicht van de evenementen.

AGENDA■ MAART

EVENEMENTENMAAND:

Beleef de culinaire troeven van de Vlaamse Ardennen!Heel de maand lang kan je deelnemen aan bedrijfsbezoeken, kookworkshops, culinaire wandelingen, een beer & foodpairing, en nog zo veel meer om het culinaire lekkers van de Vlaamse Ardennen niet alleen te proeven, maar ook echt te beleven.Meer informatie vind je terug op www.proefdevlaamseardennen.be

HOOFDSTUK V

Page 117: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

115Uit

■ APRIL

Bieractiviteiten – OudenaardeGanse maand april (zie www.oudenaarde.be)

Sporen in de Tijd.Verhalen en herinneringen rond het MijnwerkerspadVan 11 april tot 1 oktoberStart in Zottegem (11-27 april)

Vlaanderens Mooiste Marathon – ZwalmZondag 13 april 2014

Gulden Eifeesten – KruishoutemPaasweekend

Paasfeest De Gavers – GeraardsbergenZondag 20 april 2014

Opening Toeristisch Seizoen – GeraardsbergenDag van de Mattentaart – Feest van de Broederschap van de Geraardsbergse MattentaartZondag 20 april 2014

Vlaanderens Mooiste Wandeltocht (Nederbrakel – organisatie Ever-beekse Wandeltochten)

Zondag 27 april 2014

Erfgoeddag: thema: Grenzeloos!Zondag 27 april 2014

Vlaamse Ardennendag – De Helix (Geraardsbergen)Zondag 27 april 2014

Tentoonstelling ‘Oudenaarde, stad onder voor’ in het kader van de herdenking van WO I

Van zondag 27 april t.e.m zondag 30 november 2014

■ MEI

Rommelmarkt Montmartre – ZottegemDonderdag 1 mei 2014

Romeinse ambachtenmarkt – Velzeke (Zottegem)Zondag 18 mei 2014

Bloemenmarkt – OudenaardeZondag 4 mei 2014

Wortegemsen feesten – Wortegem-PetegemWeekends van 10 mei en 27 mei 2014

Vlaamse MolendagZondag 25 mei 2014

Open Kerkendag: thema: ‘Herinneringen aan 14 – 18’Zaterdag 31 mei en zondag 1 juni 2014

Page 118: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

116Uit

■ JUNI

Kapittelfeestviering – Feest van de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken-Pis – Geraardsbergen

Zondag 1 juni 2014

Ronde van Vlaanderen voor oldtimers – OudenaardeZondag 8 juni 2014

Avondmarkt – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Zondag 8 juni 2014

Fluitjeskermis – ZingemZondag 15 juni 2014

Fiertelommegang – RonseZondag 15 juni 2014

Gavere Zomert – GavereVan vrijdag 27 juni t.e.m. maandag 21 juli

Adriaan Brouwer Bierfeesten – OudenaardeVan vrijdag 27 juni t.e.m. zondag 29 juni 2014

Kadeefeesten & kinderactiviteiten in het MOU – OudenaardeZaterdag 28 juni 2014

Zomerjaarmarkt – Sint-Lievens-HoutemZondag 29.juni 2014

■ JULI

Burchtconcerten – Burcht (Herzele)Elke dinsdag van juli en augustus

Kinderanimatie – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Elke woensdag van juli en augustus

Brouwerijconcerten Roman – Oudenaarde (Mater)Elke woensdag van juli

Parkconcerten ZottegemElke donderdag van juli en augustus

Havenfeesten – OudenaardeVan vrijdag 4 juli t.e.m zondag 6 juli 2014

Museumnacht EnameZaterdag 5 juli 2014

Sierk Majiek – Stadstuin (Ronse)Zaterdag 5 juli 2014

Fabrieksconcerten – CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem)Vrijdag 11 juli 2014

Fabrieksconcerten – CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem)Vrijdag 25 juli 2014

Page 119: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

117Uit

Rock Zottegem – ZottegemVrijdag 11 en zaterdag 12 juli 2014

Avondmarkt – Domein De Gavers (Geraardsbergen)maandag 21 juli 2014

Everbeekse Wandeltochten (Brakel)Zondag 27 juli 2014

■ AUGUSTUS

Burchtconcerten – Burcht (Herzele)Elke dinsdag van juli en augustus

Kinderanimatie – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Elke woensdag van juli en augustus

Parkconcerten ZottegemElke donderdag van juli en augustus

L’Equino – KruishoutemZaterdag 2 en zondag 3 augustus 2014

Fabrieksconcerten – CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem)Vrijdag 8 augustus 2014

Feeste t’Ename – Ename (Oudenaarde)Van vrijdag 8 augustus t.e.m. maandag 11 augustus 2014

Feest in ’t Park – Oudenaarde (muziekfestival)Van donderdag 21 augustus t.e.m. zondag 24 augustus 2014

Avondmarkt en vuurwerk – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Donderdag 15 augustus 2014

Fabrieksconcerten – CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem)Vrijdag 22 augustus 2014

Processie van Plaisance – GeraardsbergenZondag 24 augustus 2014

Ronse Opscène – Grote Markt (Ronse)Vrijdag 29 en zaterdag 30 augustus 2014

Fiets- en wandelhappening – ZottegemZondag 31 augustus 2014

■ SEPTEMBER

Open Monumentendag: thema: Erfgoed vroeger, nu en in de toekomstZondag 14 september 2014

9de Internationaal Hooghuysfestival voor draaiorgelspelers – Geraardsbergen

Zondag 14 september 2014

Paardenkijkdag – Oudenaarde3de weekend van september 2014

Page 120: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

118Uit

Kermisweekend Louise-Marie (Maarkedal)Van vrijdag 19 tot maandag 22 september 2014

Militaire Taptoe – OudenaardeVrijdag 26 september 2014

Evenementenmaand ‘In het spoor van Valerius’ – MaarkedalVan vrijdag 26 september tot zondag 26 oktober 2014

■ OKTOBER

Bieractiviteiten – Oudenaarde Ganse maand oktober (zie www.oudenaarde.be)

Oost- en West-Vlaamse Molendag Zondag 5 oktober 2014

Oktoberkermis – in het centrum van HerzeleVan zondag 12 t.e.m. 15 oktober 2014

Week van het Bos Van zondag 12 t.e.m. zondag 19 oktober 2014

Kapittel van de Confrérie van Tantes en Nonkels van Valeir – GavereZaterdag 25 oktober 2014

Halloweenwandeling – Domein De Gavers (Geraardsbergen)Zondag 27 oktober 2014

■ NOVEMBER – DECEMBER

Houtem Jaarmarkt – Sint-Lievens-HoutemDonderdag 11 en vrijdag 12 november 2014

Kerstmarkt – ZwalmZaterdag 13 december 2014

Kerstmarkt – Grote Markt (Ronse)Vrijdag 19 t.e.m. zondag 21 december 2014

Kerstmarkt en ijspiste – OudenaardeLaatste 2 weken van december 2014

Page 121: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

119Uit

RUITEROMMEGANGEN IN DE REGIO Sint-Goriks-Oudenhove (Zottegem)

Zondag 18 mei 2014

Sint-Sebastiaanruiterommegang Michelbeke – BrakelZondag 15 juni 2014

Sint-Jan Baptist ruiterommegang – ZingemZondag 15 juni 2014

Ruiterommegang – Leeuwergem (Zottegem)zondag 22 juni 2014

Sint-Eligius ruiterommegang Maarke-Kerkem – MaarkedalZondag 29 juni 2014

Sint-Martinusommegang Asper – GavereZaterdag 5 juli 2014

Sint-Pieterruiterommegang Nederbrakel – BrakelZondag 6 juli 2014

Ruiterommegang Rozebeke – ZwalmTweede zondag van juli: 12 juli 2014

Sint-Donatus ruiterommegang Etikhove – MaarkedalZondag 13 juli 2014

Sint-Michiels ruiterommegang Nukerke – MaarkedalZondag 20 juli 2014

Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)Steeds op 15 augustus 2014

Ruiterommegang – Erwetegem (Zottegem) Laatste zondag van augustus: 31 augustus 2014

Sint-Rochus ruiterommegang Schorisse – Maarkedal Zondag 14 september 2014

Sint-Hubertusommegang Sint-Denijs-Boekel – ZwalmEerste zondag van november: 2 november 2014

Page 122: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 120

ProefDe Vlaamse Ardennen zijn niet enkel ‘Vlaanderens Mooiste land-schap’, de streek telt ook meer dan 100 producenten van streek- en hoeveproducten en er zijn tal van gezellige restaurants en cafés en charmante logeeradressen.

Meer info: naar www.proefdevlaamseardennen.be

HOOFDSTUK VI

Page 123: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef121

BIERKAART VLAAMSE ARDENNEN

Wat wijn is voor Frankrijk is bier voor België: dé nationale trots! Vooral in de Vlaamse Ardennen vloeit het bier rijkelijk uit de kranen. De regio telt maar liefst 8 actieve brouwerijen. De Vlaamse Ardennen zijn een bronrijk gebied, wat het groot aantal brouwerijen verklaart, en daarnaast kent de regio een eeuwenlange biertraditie. Vooral Oudenaarde, dat zich ook Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land mag noemen met een project rond Oud Bruin, is met haar vier brouwerijen het biercentrum bij uitstek. Doorheen de geschiedenis verwierf de stad vooral naam met haar typi-sche oud bruin bier.

De bierkaart van de Vlaamse Ardennen laat je kennismaken met het vak-manschap van de 8 brouwerijen uit de regio. De brouwers presenteren je met trots telkens één van hun lekkere bieren.

Page 124: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 122

Brouwerijen

BROUWERIJ CNUDDEFabrieksstraat 8, Eine (Oudenaarde)

Info: tel: 055 31 18 34

[email protected]

Enkel op afspraak.

BROUWERIJ CONTRERAS Molenstraat 110, Gavere

Info: tel: 09 384 27 06

[email protected] - www.contreras.be

BROUWERIJ DE GRAALWarande 15, Brakel

Info: tel: 0495 64 25 25

[email protected] - www.degraal.be

BROUWERIJ DE RYCKKerkstraat 24, Herzele

Info: tel: 053 62 23 02

[email protected] -

www.brouwerijderyck.be

BROUWERIJ LIEFMANSAalststraat 200, Oudenaarde

Info: tel: 03 860 94 00

[email protected] - www.liefmans.be

Page 125: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef123

BROUWERIJ ROMAN Hauwaart 105, Oudenaarde

Info: tel: 055 45 54 01

[email protected] - www.roman.be

BROUWERIJ SMISJEDriesleutelstraat 1, Oudenaarde

Info: tel: 0475 36 44 89

[email protected] - www.smisje.be

BROUWERIJ VAN DEN BOSSCHE Sint-Lievensplein 16, Sint-Lievens-Esse (Herzele)

Info: tel: 054 50 04 11

[email protected] - www.paterlieven.be

Page 126: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 124

Een verkwikkende tussenstop Bij onderstaande horecazaken kunt u proeven van de streekbieren van de bierkaart Vlaamse Ardennen.

DE ROTSE Café, brasserie Sint Christianastraat 55, Dikkelvenne Tel: 0473 42 14 42 www.derotse.be

GASTHOF PALACE Feestzaal, restaurant, café Enclus du Haut 41, Mont de l’Enclus Tel: 069 45 45 85 www.gasthofpalace.be

’T NEERHOF Café Tramstraat 1, Oosterzele Tel: 09 362 89 85 www.tneerhof.be

RESTAURANT WERNER Restaurant Gentse Steenweg 205, Zottegem Tel: 09 360 55 28 www.restowerner.be

BISTRO ’T KWIEZIENTJE Restaurant Stationsstraat 80, Gavere Tel: 09 384 91 96 www.tkwiezientje.be

FWITUUR ’T STAMINEETJE Frituur Nijverheidsstraat 48, Dikkelvenne Tel: 0477 365497 www.fwituurtstamineetje.be

DE POST Brasserie Markt 9, Gavere Tel: 09 384 54 28www.cafebrasseriedepost.be

D’ENAEMSCHE VIERSCHAERE Brasserie, restaurant Martijn Van Torhoutstraat 184, Oudenaarde Tel: 055 30 14 23 www.vierschaere.be

Page 127: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef125

AUBERGE ST. SEBASTIEN Café, restaurant, hotel, feestzaal, tearoom Sint Pietersnieuwstraat 36-38, Ronse Tel: 055 213 866www.st-sebastien.be

’T FAMEUS VERLEDEN Café, brasserie Nestor Debeckstraat 14, Everbeek (Brakel) Tel: 055 420 323 www.tfameusverleden.be

’T WIJNANTSHOF Eet- en praatcafé Kasteelstraat 26, Woubrechtegem Tel: 053 39 63 48 www.twijnantshof.com

JAN VAN GENT Tea-room, brasserie, suikerbakkerij Kerzelare 98, Oudenaarde(Kerzelare) www.janvangent-oudenaarde.be

FEESTSALONS HOF TEN DAELE Feestzaal Provincieweg 359, Herzele Tel: 09 360 11 34 www.hoftendaele.be

Page 128: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 126

WINE & DINE Restaurant Hoogstraat 34, Oudenaarde Tel: 055 23 96 97 www.wine-dine.be

DORPSHERBERG DE CASINO Café Brouwerijstraat 9, Dikkele Tel: 0499 238 013 www.decasinodikkele.be

ESTAMINET LIBERTYCaféMarkt 16, BrakelTel: 0475 70 16 79

NONI’S Tea-room, taverneSchatakker 11, Oudenaarde

’T HOFKECafé, taverneSteenweg 35, ParikeTel: 0475 70 16 79

DE SOETEKOEKE Restaurant Issegem 14, Oosterzele Tel: 09 324 88 74 www.desoetekoeke.be

SAKS EN BOOM Feestzaal Meilegemstraat 10, Meilegem Tel: 0485 92 63 85 www.koriander-kaneel.com

MOLENWIEK Hotel-restaurant Molenstraat 1, Parike Tel: 055 42 26 15 www.molenwiek.be

DE HOOIOPPER Restaurant Boskant 21, Wortegem-Petegem Tel: 056 68 15 13 www.dehooiopper.be

Page 129: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef127

Lekker uitslapen

B&B AIRE DE REPOSBiesstraat 2/1, Nederzwalmwww.airederepos.be

B&B DAANTJES HOEVE Waesberg 23, Lierde www.daantjeshoeve.be

VAKANTIEWONING SINT JANSBERGHOF Bovenstraat 6, Maarkedal www.sintjansberghof.be

B&B ’T LATEMSDALPaulatemstraat 33, Zwalmwww.latemsdal.be

B&B SINT BLASIUSHOF Boekelbaan 114c, Zwalmwww.sintblasiushof.be

B&B DE NOTELAAR Biestmolenstraat 14, Nederzwalm www.de-notelaar.be

VAKANTIEWONING DE FIETSENDE HARINGDijkstraat 68, Oudenaardewww.defietsendeharing.be

DE KARTUIZER Café Kartuizerstraat 1, Sint-Martens-Lierde Tel: 055 42 42 21

Page 130: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 128

GEUTELINGENOmmegangstraat 3, Elst (Brakel)

Info: tel: 0492 91 41 99 – [email protected] – www.geutelingen.be

Streekgebonden ovenkoek. Seizoen: van half januari tot eind februari

GERAARDSBERGSE MATTENTAARTENBroederschap van de Mattentaart, Schillebeekstraat 85, Geraardsbergen

Info: tel: 054 41 41 72 of Toerisme Geraardsbergen

Te koop bij de Geraardsbergse en Lierdse bakkers en patissiers. Groeps-bezoek op afspraak.

Streekeigenproducten

Dankzij haar unieke bereidingswijze kreeg ze een erkenning als Europees streekproduct. De erkenning beschermt de stad Geraards-bergen en buurgemeente Lierde tegen namaak en oneerlijke concurrentie. De Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart heeft als taak de naam en faam van dit uniek streekproduct tot over de grenzen heen uit te dragen. U kunt Geraardsbergen niet bezoeken zonder geproefd te hebben van deze lekkernij.

Page 131: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef129

WATERKERSGRACHTEN CRESSANA IN ROBORST Borstekouter 66, Roborst (Zwalm)

Info: Tel: 055 49 73 00 – [email protected] – www.cressana.com

Uniek in Vlaanderen (en Europa). Medicinale waterkers. Ook geschikt voor consumptie van salades en soepen.

ARTISANALE SUIKERBAKKERIJ‘JAN VAN GENT’Kerselare 98 (gelegen langs de N8 richting Brakel), Kerselare (Oudenaarde)

Info: tel: 055 30 49 00 [email protected] – www.janvangent-oudenaarde.be

Typische Oudenaardse lekkies. Groeps-bezoek op afspraak.

Page 132: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 130

Jeneverstokerijen

GRAANSTOKERIJ BRAECKMANBerchemweg 61, Leupegem (Oudenaarde)

Info: tel: 055 30 08 88 - [email protected] - www.braeckman.info

Producten te koop in de speciaalzaken, groepsbezoek op afspraak.

STOKERIJ MERTENSSteenweg op Aalst 84, Elene (Zottegem)

Info: tel: 09 360 08 93 - [email protected]

Eigen jenevers en brandewijn. Te koop bij de producent.

Het is de enige plaats in Oost-Vlaanderen waar het hele proces in huis gebeurt, van het telen van graan tot het malen, weken, gis-ten en stoken. U kunt het resul-taat ter plekke beoordelen in het proeflokaal, een oude gelachzaal in de stallingen van de boerderij. Uniek.

LANDBOUWSTOKERIJ VAN DAMME Issegem 2, Balegem (Oosterzele)

Info: tel: 09 362 50 25 – [email protected] – www.stokerijvandamme.be

Eigen jenevers en jeneverpralines. Te koop bij de producent en in speciaalzaken. Groepsbezoek op afspraak.

Page 133: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef131

Diversen

BREYDELHAM EN BREYDELSPEK (ANTONIO VLEESWAREN)Legen Heirweg 2, Asper (Gavere)

Info: tel: 09 384 68 89 – [email protected] – www.breydel.be

Zin om in een ontspannen sfeer relaties te versterken? Breydel organi-seert ook kookworkshops.

AMBACHTELIJKE KOFFIEBRANDERIJ HOORENSSt.-Hubertusplein 20/1, Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)

Info: tel: 09 360 01 76 - [email protected] - www.hoorenskoffie.be

Te koop bij de producent.

CHOCOLATERIE KARDANYZavel 6, Zottegem

Info: tel: 09 360 07 60

PRALINES HERMES Rooseveltplein 31, Ronse

Info: tel: 055 21 58 21

Meer dan 70 soorten pralines worden vervaardigd op basis van karamel, verse boter, suiker, fijne likeuren, de beste chocolade, zonder toevoeging van kleurstoffen, bewaarmiddelen of kunstmatige aroma’s.

Streekproductenmand Vlaamse Ardennen Een heuse picknickmand, gevuld met een 13-tal lekker-nijen uit onze streek. Dit gaat van lekkere streekbiertjes over artisanale kaas en mosterd naar heerlijke koffie... Kostprijs: € 35Te verkrijgen bij Toerisme Ronse

Nieuw! De Rondemand (ook te verkrijgen in het Centrum Ronde van Vlaanderen)

Page 134: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef 132

Page 135: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Proef133

MarktenWEKELIJKSE MARKTENMaandag: Geraardsbergen, GavereDinsdag: Zottegem, KruishoutemWoensdag: Ronse, Brakel, Herzele, ScheldewindekeDonderdag: Oudenaarde, Geraardsbergen (vismarkt)Vrijdag: ZingemZaterdagvoormiddag: RonseZaterdagnamiddag: Sint-Lievens-Houtem

BOERENMARKTENZaterdagvoormiddag: OudenaardeZondag: Baaigem

ROMMELMARKTENGeraardsbergenElke zondagvoormiddag (Markt) vanaf april t.e.m. eind oktober

GavereBrocante- en hobbymarkt: van mei tot september ‘ATTIC’, iedere 4de zondag van de maand

Zottegem1 mei (wijk Montmartre)Laatste zondag van mei: zondag 18 mei 2014 (Paddestraat en Romeins Plein, Velzeke)

Page 136: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

134

Stadjes endorpjesHier vindt u voor elk stadje en dorpje enkel tips die je zeker niet mag missen. Het is slechts een kleine weergave van wat ze te bieden hebben. Maar wat wij u vertellen is vast en zeker een stimulans om op verkenningstocht te gaan.

HOOFDSTUK VII

Page 137: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

135

BRAKEL

MijnwerkerspadDe oude spoorweg die de Oost-Vlaamse mijnwerkers in het begin van vo-rige eeuw naar de Borinage bracht, werd eind jaren zeventig omgevormd tot een fiets- en wandelpad. Het pad (6 km) gaat helemaal van in het noorden van Brakel tot aan de taalgrens in het zuiden en loopt parallel met de Zwalmbeek.

BossenHet Brakelbos, het Livierenbos (Bois de la Louvière) en de Everbeekse Bossen bieden de mogelijkheid om het taalgrensgebied te verkennen.

Brakel… het beste van de Vlaamse ArdennenBrakel is één van die alsmaar zeldzamere gemeenten waar je moet zijn om uit te blazen, om op adem te komen, maar evengoed om je adem-haling te testen. Want wil je, zoals de vele renners, recreatieve fietsers en wandelaars die de streek verkennen, je van deelgemeente naar deelgemeente verplaatsen, dan zal je over een tweede adem moeten beschikken. Nogal wat kuitenbijters uit de Ronde van Vlaanderen liggen immers op Brakels grondgebied: De Leberg, De Valkenberg, De Beren-dries, Ten Bosse, de Parikeberg.”

Page 138: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

136

GAVERE

Valeir en de Slag bij GavereOp de kouters van Semmerzake werd in 1453 een beslissende veldslag uitgevochten. Monumenten herinneren aan stijd lustige taferelen en oor-logsgeweld. Sedert 2012 staat er een informatief bord op het toenmalige slagveld te Semmerzake.

De ScheldevalleiWie komt fietsen in de Vlaamse Ardennen, maakt steevast kennis met kuitenbijters en verrassend bochtenwerk. Maar Gavere biedt ook vlakke alternatieven.

De Schepenbrief van BochauteIn Dikkelvenne staat een monument in Balegemse steen. Deze megaliet wijst de Bochaute-akker aan die in 1249 werd verkocht. De schepenbrief, waarin de verkoop werd bekrachtigd, is de oudste bewaarde Nederlands-talige oorkonde van ons taalgebied.

Educatieve site ‘Steenbakkers aan de Bovenschelde’ te SemmerzakeDe locatie is vrij toegankelijk en je kan er als wandelaar of fietser gerust even verpozen. In de ‘droogloods’ kan je heel wat vernemen betreffende de harde stiel van steenbakker. Wenst u met een groep een rondleiding op de site? Neem dat contact op met de afdeling vrijetijdszaken: 09 389 29 80 – [email protected]

Page 139: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

137

GERAARDSBERGEN

MuurDe legendarische Muur trotseert u het liefst te voet of per fiets. Eens op de top wordt uw inspanning beloond met een prachtig zicht over de stad en streek.

MattentaartDeze culinaire trots is een delicatesse die dagelijks ovenvers te ver-krijgen is. Vele dagjesmensen zakken hiervoor speciaal naar Geraards-bergen af.

Manneken-PisOp de Markt van Geraardsbergen kan je het oudste Manneken-Pis (1459) van ons land aan het werk zien. Hij is 160 jaar ouder dan dat van Brussel.

Provinciaal domein De GaversIn dit recreatiedomein kan je met het hele gezin terecht voor de nodige ontspanning op en rond de waterplas.

Info: ‘Zie trekpleisters

Page 140: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

138

HERZELE

Het burchtpleinHet immense groene plein is voorzien van een grote speeltuin en ruimte om te sporten en te kuieren. In de zomer is dit de ontmoetingsplaats bij uitstek, een ideaal picknickplekje. Het groene wandelpark maakt een verbinding met het cultuur- en sportcentrum ‘De Steenoven’.Voor bezoek aan de burcht o.l.v. een gids, reserveren via dienst toerisme.

StreekbierenHerzele heeft twee familiebrouwerijen waar u ook terecht kunt om bier te kopen: Brouwerij De Ryck en Brouwerij Van Den Bossche. Meer info: zie ‘Proef’

Via de gemeentelijke Brouwerijfietsroute ‘Tussen Pont en Sint’ kan je proeven van de bieren en de verhalen achter de 2 brouwerijen.

Gratis te verkrijgen bij Toerisme Herzele.

Levende molensMolen te Rullegem (houten staakmolen), Molen Ter Rijst (stenen grond-zeiler), Buyssemolen (houten staakmolen).

Page 141: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

139

HOREBEKE

GeuzengemeenschapCharmante geuzenhoek met een uniek en pittoresk protestantskerk-hofje. Je vind er een gedenkplaat voor Willem van Oranje. Hij maakte het mogelijk dat de protestanten in Korsele hun eigen kerkhof kregen.

BurrekenDit prachtige natuurgebied is het terrein van de natuurliefhebber en geoefende wandelaar.

Museum Abraham HansWie kent er de Hanskes nog? Het zijn de kleine boekjes met korte jeugdverhalen geschreven door Abraham Hans. De schrijver afkomstig uit Korsele. Hij bracht er maar enkele jaren van zijn leven door maar kwam er geregeld terug op vakantie. In het oude protestantse schooltje is een museum aan hem gewijd. Je vindt er ook de geschiedenis van de protestantse gemeenschap in Korsele.

Page 142: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

140

KLUISBERGEN

KluisbosOp de Kluisberg, gelegen in het Kluisbos, leefde volgens een oude le-gende een kluizenaar. Hieraan dankt Kluisbergen haar naam.

KwaremontDit kunstenaarsdorpje is een attractiepool voor kunstgalerijen.

Oude Kwaremont en PaterbergVoor wielerliefhebbers zijn deze hellingen vaste trekpleisters tijdens de Ronde van Vlaanderen. De Oude Kwaremont heeft een geduchte kassei-helling van maar liefst 1600 meter. De Paterberg is dan weer kort maar krachtig.

HotondMet 150 m is de Hotondberg het hoogste punt van Oost-Vlaanderen. Bezoek er de Hotondmolen met oriëntatietafel.

RomansmolenGeklasseerde bovenslagwatermolen. Het waterrad is verwijderd voor een betere doorstroming van de Maarkebeek. Binnen zijn de maal installatie, de gietijzeren wielen en de merkwaardige horizontale overbrenging bewaard gebleven en gedeeltelijk gerestaureerd.

Page 143: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

141

KRUISHOUTEM

KastelenU kunt de zes kastelen niet permanent bezoeken om de eenvoudige reden dat ze bewoond zijn. Tijdens de Nokerse of Lozerse feesten en andere festiviteiten worden de deuren al wel eens opengezet. De kaste-len zijn wel prominent aanwezig in het straatbeeld en dat zorgt voor een uitzonderlijk kader en adellijke sfeer.

Het LozerbosDit recreatiebos ligt in de schaduw van kasteel della Faille d’Huysse.

CulinairKruishoutem is het absolute mekka van de gastronomie in de Vlaams Ardennen.

De KasteeldorpjesLozer, Nokere en Wannegem-Lede zijn charmante plekjes die je absoluut gezien moet hebben. De statige dreven met bomenrijen en de typische dorpshuisjes in adellijke kleuren, zijn stille getuigen van adellijke roem. Vergeet niet na te genieten in de gezellige herbergen en restaurantjes eromheen.

Page 144: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

142

LIERDE

HemelveerdegemHou hier zeker halt om te genieten van dit uniek dorpsprentje. Niet te missen is het Sint-Jansretabel in de Sint-Jan-de-Doperkerk, een schit-terend voorbeeld van houtsnijwerk. Ook leuk is de ‘Renne’, een ijzeren dierenren voor offergaven. Bezoeken kan tijdens de zondagmis van 9 uur of op aanvraag (Dienst Toerisme Lierde).

KartuizersiteIn de dorpskern van Sint-Martens-Lierde staat de opvallende Kartuizer-poort. Het is de ingang van de voormalige kartuizerpriorij Sint-Maartens-Bos. Laat uw wagen voor de poort staan en loop er even door tot aan de kerk. Vanaf de opvallende Kartuizerspoort kan u genieten van de totale rust, het unieke dorpszicht en het Kartuizerbier in de dorpskroeg.

VolkssportenIn twee dorpskroegen kunt u kennismaken met enkele volkssporten. In ’t Karrewiel in Hemelveerdegem kunt u carambollen, bakschieten of petanque spelen. In De Kartuizer in Sint-Martens-Lierde kunt u bak-schieten of petanque spelen.

Page 145: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

143

MAARKEDAL

Hellingen, kasseien en bochtenwerkIn Maarkedal vind je heel wat kasseistroken en steile hellingen: Korte-keer, Steenbeekdries, Taaienberg, Eikenberg en Boigneberg. Zij zorgen voor idyllische vergezichten tijdens de Ronde van Vlaanderen. Deze lan-delijke gemeente met uitgestrekte panorama’s is een ideale streek om te paard of met de ezel te verkennen. Hier kom je regelmatig menners tegen.

Wind- en watermolensOnder andere de Ladeuzemolen, de Kasteelmolen en de Bossenare staakmolen functioneren nog.

Omer Wattez en Valerius De SaedeleerHet geboortehuis van Omer Wattez vind je in Schorisse. Valerius De Saedeleer woonde van 1921 tot 1937 in Villa Tylon (Etikhove), waar hij de schitterende landschappen van de Vlaamse Ardennen ver-eeuwigde.

Met paard en ezelEtikhove, Schorisse, Nukerke, Maarke, Kerkem, en Louise-Marie zijn echte plattelandsdorpjes waar ruiters zich thuis voelen. Het is een ideale streek om te paard of met de ezel te verkennen. Hier komt u regelmatig menners tegen. Paard en kar zijn er niet weg te denken uit het land-schap. De ezeltochten georganiseerd door het plattelandsverblijf Git(e)ane zijn uniek voor de Vlaamse Ardennen.

Page 146: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

144

OOSTERZELE

Stokerij van DammeVlaanderens laatste landbouwstokerij op basis van graan en volgens een aloude distilleertraditie.Meer info: zie ‘streekspecialiteiten’.

Balegemse steenDe typische Balegemse steen of zandige kalksteen wordt al sinds de vroege Middeleeuwen gebruikt in de architectuur. Maar hij werd eigen-lijk al vroeger ontgonnen. De waterput uit de Gallo-Romeinse tijd in het pam Velzeke is daar een voorbeeld van. Tot op de dag van vandaag worden huizen of monumenten gebouwd in deze in Balegemse ontgon-nen natuursteen. Je kunt de zandgroeve gaan bekijken of, beter nog, de Balegemse steentocht volgen. Een thematocht langs 8 monumenten uit Balegemse steen. De steengroeve en landbouwstokerij Van Damme zijn begin- en eindpunt.

Kapel aan de linde van IssegemMariakapel aan de voet van een eeuwenoude winterlinde (uit de 17de eeuw). De boom behoort tot de 5 oudste van het land.

Page 147: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

145

OUDENAARDE

StadhuisHet laatgotische stadhuis, uit de 16de eeuw, is zonder twijfel een uniek historisch bouwwerk dat u zeker ook binnenin moet bezoeken. Hier, in het stadsmuseum Mou, worden de voornaamste kunstcollecties tentoongesteld: de befaamde Oudenaardse wandtapijten en de collectie edelsmeedkunst De Boever-Alligoridès.

BierstadDie biertraditie is al eeuwenoud. Enkele brouwerijen zetten tot vandaag nog steeds de rijke biertraditie verder: Roman, Liefmans, Cnudde en Smisje. Vooral de typische bruine bieren maar ook de kriekbieren zijn het vermelden meer dan waard.Denken we maar aan de Adriaen Brouwer bierfeesten die elk jaar het laatste weekend van juni plaatsvinden en de stad in een ware feestroes onderdompelen. Zeker een niet te missen evenement !Naar aanleiding van het Ambassadeurschap Vlaanderen Lekker Land 2012-2014 dat de stad Oudenaarde binnenrijfde, zal in april en oktober alles in het teken staan van (bruin) bier.

Centrum Ronde van VlaanderenDe Ronde van Vlaanderen is een jaarlijks weerkerende wielerhoogdag in de Vlaamse Ardennen. Hoe belangrijk deze wielerwedstrijd voor de regio wel is, wordt duidelijk gemaakt in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

MullemHet pittoreske kasteeldorp met zijn okergele huisjes, dat reeds meerdere malen dienst deed als filmdecor, is beslist een omweg waard.

KerselareOp het hoogste punt van Oudenaarde, Edelareberg, ontstond in het midden van de 15de eeuw het drukbezochte bedevaartsoord O.L.V. van Kerselare. Nog steeds is de meimaand de bedevaartsmaand bij uitstek!

Page 148: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

146

RONSE

MUSTIn het museum voor textiel merk je meteen hoezeer Ronse de helft van de 19de eeuw met textiel verweven is.

Sint-Hermes CrypteOntdek in deze crypte het rijk historisch verleden van de stad.

Art decoTussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Er werden schitterende huizen gebouwd in de meest trendy stijl van die tijd: Art deco.Meer info: zie Erfgoedstadjes en -dorpjes

In de brochure ‘Art deco ten voeten uit’ (€ 2,5) vind je een uitgestippelde wandelroute (4 km) langs de mooiste art deco huizen van Ronse. Langs-heen het traject loopt er ook een zoektocht – vraag ernaar in het info-kantoor.

MuziekbosRondom Ronse liggen talrijke heuvels. Op een paar kilometer van het cen-trum van de stad vind je het Muziekbos, één van de vele getuigenheuvels.

Page 149: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

147

SINT-LIEVENS-HOUTEM

Houtem JaarmarktOp het immense marktplein wordt jaarlijks een belangrijke winterjaar-markt georganiseerd. Elk jaar zakken in november 50.000 mensen af naar de Houtemse winterjaarmarkt. Ze vindt haar oorsprong in de ver-eniging van de heilige Livinus. De bedevaart groeide uit tot een jaarmarkt waar er ook veel te eten en te drinken valt. Paarden en koeien gaan er van hand tot hand, rassen worden gekeurd en gekroond. Een unicum in Vlaanderen.

CotthemDit groene gehucht tussen Sint-Lievens-Houtem en Herzele is een prachtig wandelgebied. De Cotthem wandelroute verbindt historische trage wegen, devote plaatsjes en het Cotthembos. Een absolute aanrader voor wie op zoek gaat naar geheime plekjes en mystieke pareltjes. Mis de gezellige kroegen niet.

LivinusVolgens de legende is Livinus een 7de-eeuwse Ierse Bisschop die onze gewesten kerstende. Hij werd in Sint-Lievens-Esse onthoofd en stapte met zijn hoofd onder zijn arm tot in Sint-Lievens-Houtem. Later liet de abt van Sint-Baafs relikwieën overbrengen, maar niet zonder beloften. Rond de heilige ontstond een folklore die vandaag nog gevierd wordt. Naar aanleiding van de legende rond Livinus worden om de 50 jaar Livinusfeesten georganiseerd. In 2007 vonden de laatste Livinusfeesten plaats.

Page 150: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

148

WORTEGEM-PETEGEM

Domein de GhellinckDit oud kasteelpark is een ideale recreatieplek voor een uitstap met het hele gezin. Ook mensen met interesse voor geschiedenis en cultuur kun-nen hier hun gading vinden. Recentelijk werd het voormalige hoevege-bouw, dat vroeger dienst deed als dienstgebouw, koetsenhuis, oranjerie en bibliotheek, gerestaureerd met als resultaat een prachtig bouwwerk waarin verschillende culturele activiteiten plaatsvinden.

Abdij van BeaulieuHet voormalig vrouwenklooster is prachtig gelegen aan de Schelde. Van de abdij blijft niet meer over dan de statige poort en enkele bijgebouwen waarin nu een taverne is. Daar aan de Schelde-oever is het rustig wan-delen en kunnen hengelaars hun visje ophalen. U bent vlakbij het Anker (een afgesloten rivierarm) en de Golf- en Countryclub.

Wortegemse citroenjeneverHet ontstaan van de citroenjenever was eigenlijk een toevalstreffer. Een middeleeuwse huisvrouw experimenteerde met jenever, citroen en wat suiker. Daarmee introduceerde ze zonder het te beseffen een unieke borrel, die in een mum van tijd door velen werd gesmaakt. In Vlaanderen staat deze exquise citroenjenever nog steeds bekend als de Wortegem-sen, genoemd naar de gemeente waar hij voor het eerst werd gestookt en gedegusteerd.

Page 151: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

149

ZINGEM

De GrootmeersAan de oever van de Schelde, schuin tegenover de Kaaihoeve in Mei-legem, ligt een groot erkend broedgebied voor verschillende trek- en watervogels.

Ouwegemse FluitjeskermisFolklorefeest waarbij, op ambachtelijke wijze, (snoep) fluitjes gemaakt worden.

Ter Beemt, Omgangstraat, ZingemHet complex van lage bakstenen vleugels uit de 19de eeuw rond een grote vierkante binnenkoer doet onwillekeurig aan een hoeve denken. De grote bakstenen schoorsteenpijp herinnert evenwel aan de oorspronke-lijke stokerij. De oude stokerij werd als monument beschermd en de onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht sinds 1980.

Maalvaardige molensZingem heeft twee maalvaardige staakmolens: Meuleken ’t Dal was eigendom van de Sint-Baafsabdij en de Huisekoutermolen pronkt op de hoge kouters van Huise.

Page 152: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

150

ZOTTEGEM

EgmontIn Zottegem vind je het kasteel, graf en standbeeld van Lamoraal graaf van Egmont.

Provinciaal Archeologisch Museum (pam) VelzekeDit museum geeft een blik op het verleden. De collectie archeologisch materiaal gaat terug tot in de prehistorie. Aan het museum is ook een depot verbonden waar alle vondsten worden geïnventariseerd.

Domein BreiveldeZottegem beschikt over een eigen arboretum in dit idyllisch park. De ingang van het park in Grotenberge verraadt al meteen het idyllische karakter van het park. Het 19de eeuws parklandschap is bijzonder. Niet in het minste omwille van de grote verscheidenheid aan bomen, zowel inlandse als zeldzame exotische.

Jan de LichteDe legendarische bendeleider Jan de Lichte, geboren te Velzeke in een armoedig gezin (1723), werd door Louis-Paul Boon opgevoerd in een boek. Jan De Lichte was aanvoerder van een roversbende. Samen met andere sukkelaars en bedelaars, kroeglopers en bandieten, teisterde hij de streek tussen Leie en Dender. Het naar de bendeleider genoemde ‘Jan De Lichtepad’ is de geknipte manier om een deel van Velzeke te verkennen.

Page 153: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Stadjes endorpjes

151

ZWALM

WatermolensDe Zwalmvallei wordt gekenmerkt door de talrijke watermolens en terrasjes langs de Zwalm. Vroeger stonden op de Zwalm dertien molen. Vandaag zijn er dat nog zeven. Vaak gaat het om bovenslagwatermolen. Enkele van hen zijn omgebouwd tot een taverne waar u een Zwalmse tripel of slaatje van waterkers nuttigt. Via de Zwalmbeekroute wandelt u van de Zwalmmolen tot aan de Ijzerkot- en Ter Biestmolen. Passeer ook langs de Moldergemmolen en Pedes Molentje.

Het natuureducatief centrum de KaaihoeveDe Provincie Oost-Vlaanderen huisvest dit centrum in deze ecologisch waardevolle omgeving aan de Schelde. Je kan er aansluiten bij een begeleide wandeling, zelf dingen ontdekken met behulp van een gezins-rugzakje of een tentoonstelling bezoeken.

Dorpen om te ontdekkenZwalm telt enkele kleine dorpen die echt wel bijzonder zijn. Dikkele is een van de meest authentieke dorpjes van Vlaanderen, met smalle straatjes, oude boerderijen, kleine huisjes en twee kroegen. Maar ook Roborst en Rozebeke lonen de moeite. Roborst omwille van zijn prachtig kerkje en kasteelmuur. Rozebeke omwille van zijn statige ‘kathedraal’ die het hele dorpsplein in haar macht heeft.

Page 154: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

152Zoekwijzerper gemeente

Zoekwijzer per gemeenteBrakelTeirlinckroute Fietsen 14Wielercafé ’t Hoekske Fietsen 23Wielercafé In Den Hengst Fietsen 23Zwalmbronnenroute Wandelen 36Taalgrens Wandelen 38Groene Halte-wandelroute Wandelen 38Brakelbos In de natuur 42Livierenbos In de natuur 42Everbeekse bossen In de natuur 42Burreken In de natuur 46De Rijdtmeersen In de natuur 51Uitkijktoren Brakel In de natuur 52Livierenbos ruiterroute Paardrijden 54Verrebeekmolen Kleine, fijne dingen 101Boembekemolen Kleine, fijne dingen 102Geutelingen Verhalen en tradities 109Brouwerij De Graal Proef 122Geutelingen Proef 128Brakel Stadjes en dorpjes 135

GavereMilieuroute Fietsen 10Scheldevalleiroute Fietsen 10Rodelandroute Fietsen 13Onthaalknooppunt De Poort Fietsen 25Asselkouter wandelroute Wandelen 32Slag bij Gavereroute Wandelen 33Aanlegsteiger Gavere Op het water 61Breydelham en Breydelspek Proef 131Gavere Stadjes en dorpjes 136

GeraardsbergenFietsen met een + Fietsen 11Denderende Stedentocht Fietsen 12Wielercafé Bij Den Absjaar Fietsen 23Elektrische fietsen Fietsen 25Stiltepad Dender-Mark Wandelen 34Taalgrens Wandelen 38Moerbekebos, Raspaillebos In de natuur 42Arduinbos, Boelarebos In de natuur 42Moenebroek In de natuur 46Abdijpark In de natuur 51Kapel O.L.V. van de Oudenberg In de natuur 52Jachthaven VVW Den Bleek Op het water 60Provinciaal Domein De Gavers Trekpleisters 62-63

Page 155: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

153 Zoekwijzerper gemeente

NMEC De Helix Trekpleisters 68MY TOURS Erfgoed en cultuur 74-75Erfgoedstad Geraardsbergen Erfgoed en cultuur 80-83Geraardsbergse Musea Erfgoed en cultuur 94De Mertensmolen Kleine, fijne dingen 103Krakelingen Verhalen en tradities 112Processie van Plaisance Verhalen en tradities 113Geraardsbergse mattentaarten Proef 128Geraardsbergen Stadjes en dorpjes 137

HerzeleMolenbeekroute Fietsen 13Paterroute Fietsen 13Cotthemroute Wandelen 33Sint-Lievensroute Wandelen 34Duivenbos In de natuur 43Uitkijkpunt Sint-Antelinks In de natuur 52Livinus ruiter- & menroute Paardrijden 54Molen Te Rullegem Kleine, fijne dingen 99Molen Ter Rijst Kleine, fijne dingen 99Buysemolen Kleine, fijne dingen 100Brouwerij De Ryck Proef 122Brouwerij Van Den Bossche Proef 123Herzele Stadjes en dorpjes 138

HorebekeWielercafé In Den Trap Op Fietsen 23Geuzenhoekroute Wandelen 35Protestants Historisch Museum Erfgoed en cultuur 96Protestantse kerk van Korsele Kleine, fijne dingen 107De charmante Geuzenhoek Kleine, fijne dingen 107Horebeke Stadjes en dorpjes 139

KluisbergenEddy Merckxroute Fietsen 14Kluisbosroute Wandelen 33Panoramaroute Wandelen 36Taalgrens Wandelen 37Kluisbos In de natuur 43Paddebroek In de natuur 48Molen Ten Hotond In de natuur 53Scheldemeersen menroute Paardrijden 54Sport- & recreatieoord Kluisbos Trekpleisters 64-65Kunstenaarsdorp Kwaremont Kunst en musea 89-90Kluisbergen Stadjes en dorpjes 140

KruishoutemGulden Eiroute Fietsen 12Gaverbeekroute Fietsen 12Kordaalroute Wandelen 33

Page 156: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

154Zoekwijzerper gemeente

Rooigemsebeekroute Wandelen 34Lozerbos In de natuur 43Kordaalbos In de natuur 44Uitkijktoren Kruishoutem In de natuur 53Schietsjampettermolen In de natuur 53Zijdegemkouter menroute Paardrijden 55Lozerbos ruiterroute Paardrijden 55Wandelen op wielen Paardrijden 56Vlaamse Ardennen genietend … Paardrijden 56Europees Cartoon Centrum Erfgoed en cultuur 96SONS Shoes Or No Shoes? Erfgoed en cultuur 97Schietsjampettermolen Kleine, fijne dingen 101Gulden Eifeesten Verhalen en tradities 112Brouwerij Contreras Proef 122Kruishoutem Stadjes en dorpjes 141

LierdePaterroute Fietsen 13Kartuizerroute Wandelen 35Parkbos-Uilenbroek In de natuur 46Uitkijkpunt Lierde In de natuur 53Kartuizersite Kleine, fijne dingen 105Lierde Stadjes en dorpjes 142

MaarkedalOmer Wattezroute Wandelen 35Taalgrensroute Wandelen 37Bos Ter Rijst In de natuur 44Uitkijkpunt ’t Bosgat In de natuur 53Koetsen Verdonckt Paardrijden 56Hof Ter T’Hont Paardrijden 57’t Perdegedoe Paardrijden 57Hof te Ruitegem Paardrijden 57Ezelboerderij Git(e)ane Paardrijden 57Bossenaarmolen Kleine, fijne dingen 100Kasteelmolen Kleine, fijne dingen 104Sint-Vincentiuskapel Kleine, fijne dingen 106De acht kapelletjes Kleine, fijne dingen 106Maarkedal Stadjes en dorpjes 143

OosterzeleRodelandroute Fietsen 13Klepmolen Kleine, fijne dingen 101Landbouwstokerij Van Damme Proef 130Oosterzele Stadjes en dorpjes 144

OudenaardeScheldevalleiroute Fietsen 10Centrum Ronde van Vlaanderen Fietsen 16-21Wielercafé Rimalin Fietsen 23

Page 157: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

155 Zoekwijzerper gemeente

Brasserie De Flandrien Fietsen 23Hob(bel) met de geit Fietsen 25Rooigemsebeek route Wandelen 34Bierbrouwerroute Wandelen 35Bos t’Ename In de natuur 44Koppenbergbos In de natuur 44De Langemeersen In de natuur 49Liedtspark In de natuur 49Donkvijver In de natuur 51Maarkebeekvallei menroute Paardrijden 55Maarkebeekvallei ruiterroute Paardrijden 55Jachthaven Oudenaarde Op het water 61Aanlegsteiger Ename Op het water 61Centrum Ronde van Vlaanderen Trekpleisters 66-67MOU Museum Trekpleisters 70PEC Ename Trekpleisters 71PAM Ename Trekpleisters 72MY TOURS Erfgoed en cultuur 74-75Erfgoedstad Oudenaarde Erfgoed en cultuur 76-79O.L.V. van Kerselare Kleine, fijne dingen 106Adriaan Brouwer Bierfeesten Verhalen en tradities 111Brouwerij Cnudde Proef 122Brouwerij Liefmans Proef 122Brouwerij Roman Proef 122Brouwerij Smisje Proef 123Suikerbakkerij ‘Jan Van Gent’ Proef 129Graanstokerij Braeckman Proef 130Oudenaarde Stadjes en dorpjes 145

RonseHermesroute Fietsen 14Groene Scooters Fietsen 24Muziekbosroute Wandelen 35Taalgrens Wandelen 37Muziekbos In de natuur 44-45Malanderpark In de natuur 49Zonnewijzer in Malanderpark In de natuur 53MY TOURS Erfgoed en cultuur 74-75Erfgoedstad Ronse Erfgoed en cultuur 86-87Het MUST & St Hermes Crypte Erfgoed en cultuur 92-93Kapel O.L.V. van Loretto Kleine, fijne dingen 107Bommelsfeesten Verhalen en tradities 110Fiertelommmegang Verhalen en tradities 110Pralines Hermes Proef 131Ronse Stadjes en dorpjes 146

Sint-Lievens-HoutemCotthemroute Wandelen 33Houtem jaarmarkt Verhalen en tradities 113Sint-Lievens-Houtem Stadjes en dorpjes 147

Page 158: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

156Zoekwijzerper gemeente

Wortegem-PetegemSneukelfietsroute Fietsen 11Kouterroute Fietsen 12Scheldekantroute Wandelen 33De Langemeersen In de natuur 49Domein De Ghellinck In de natuur 50Uitkijkpunt Wortegem-Petegem In de natuur 53Hambosmuseum Erfgoed en cultuur 97Abdij van Beaulieu Kleine, fijne dingen 105Wortegem-Petegem Stadjes en dorpjes 148

ZingemWielercafé ’t Sportpaleis Fietsen 23Wannelappersroute Wandelen 33Rooigemsebeekroute Wandelen 34Grootmeers In de natuur 47Weiput In de natuur 47Meuleken ’t Dal Kleine, fijne dingen 101Huisekoutermolen Kleine, fijne dingen 101Fluitjeskermis Verhalen en tradities 111Zingem Stadjes en dorpjes 149

ZottegemWaterkersgrachtenroute Wandelen 34Kloosterbos In de natuur 45Domein Breivelde In de natuur 51Zoetegem menroute Paardrijden 55De Sylvester Hoeve Paardrijden 57PAM Velzeke Trekpleisters 73MY TOURS Erfgoed en cultuur 74-75Erfgoedstad Zottegem Erfgoed en cultuur 84-85Museum voor Folklore Erfgoed en cultuur 91Van den Borre Molen Kleine, fijne dingen 103Stokerij Mertens Proef 130Koffiebranderij Hoorens Proef 131Chocolaterie Kardany Proef 131Zottegem Stadjes en dorpjes 150

ZwalmWatermolenroute Fietsen 14Waterkersgrachtenroute Wandelen 34Zwalmbeekroute Wandelen 34Kaaimeersen In de natuur 47PNEC De Kaaihoeve Trekpleisters 69Zwalmmolen Kleine, fijne dingen 103Waterkersgrachten Cressana Proef 129Zwalm Stadjes en dorpjes 151

Page 159: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

157 Lijstinfokantoren

Toerisme Oost-Vlaanderen vzwSt.-Niklaasstraat 2, 9000 GentTel.: 09 269 26 00 – [email protected]

Regiocoördinatie Vlaamse ArdennenVeemarkt 27, 9600 RonseTel.: 055 20 76 81 (toeristische info)Tel.: 055 38 86 35 (administratie)toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.bewww.toerismevlaamseardennen.be

Toerisme BrakelMarktplein 1, 9660 BrakelTel: 055 43 17 63 - [email protected] en www.brakel.beOpeningsuren: Alle dagen van 8 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur.

Op woensdag van 8 tot 12 uur en van 16 tot 19.30 uur.Touch Screen: “I Window” is “open” 24/24 uur – zeven dagen op zeven.

DE POORT: regionaal toeristisch onthaalpunt Vlaamse Ardennen - VVV ’t GaverlandMarkt 1, 9890 GavereTel: 09 389 29 80 - [email protected]: Maandag tot en met vrijdag: van 8.45 tot 11.45 uur

Maandagnamiddag: van 17 tot 19 uur Woensdagnamiddag: van 14 tot 16 uur 30 maart - 28 september 2014: zaterdag, zondag, feest- en brug-dagen: van 8.45u tot 16u

DVT GeraardsbergenDe Permanensje (Toeristisch infokantoor Stad en Streek)Stadhuis, Markt z/n, 9500 GeraardsbergenTel: 054 43 72 89 - [email protected]: Maandag tot vrijdag:

vanaf de paasvakantie tot en met september: 9 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17 uur van oktober tot de paasvakantie: 9 tot 12 uur en 13.30 tot 16 uur Zaterdag, zon- en feestdagen: vanaf de paasvakantie tot en met september: 10 tot 17.30 uur van oktober tot de paasvakantie: 10 tot 13 uur en 14 tot 17 uur

DVT HerzeleSchepenhuisMarkt 1, 9550 HerzeleTel: 053 60 70 44 - [email protected]

Lijst infokantoren

Page 160: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

158Lijstinfokantoren

Openingsuren: Van maandag tot donderdag: van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur. Vrijdag van 9 tot 12 uur Op donderdagavond: van 18.30 tot 20.30 uur.

HorebekeKerkplein 3, 9667 HorebekeTel: 055 45 52 35 - [email protected]

DVT KluisbergenParklaan 16, 9690 KluisbergenTel: 055 23 16 10 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur, op woensdag ook van

14 tot 18 uur (behalve in juli en augustus).

KruishoutemMarkt 1, 9770 KruishoutemTel: 09 333 71 27 – [email protected]: Maandag: van 8 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur.

Dinsdag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur (in de namiddag open op aanvraag) Zaterdag van 9 tot 12 uur

DVT LierdeNieuwstraat 21, 9570 LierdeTel: 055 43 10 14 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur

Op woensdag: van 18 tot 20 uur

MaarkedalAdministratief Centrum, Nederholbeekstraat 1, 9680 MaarkedalTel: 055 33 46 52 - [email protected]: Maandag, dinsdag en donderdag: van 8 tot 12 uur

Woensdag en vrijdag: van 8 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur Zaterdag: van 9 tot 11.30 uur

OosterzeleDorp 1, 9860 OosterzeleTel: 09 362 50 09 - [email protected]

DVT OudenaardeStadhuisDienst Toerisme, 9700 OudenaardeTel: 055 31 72 51 - [email protected]: Zomerperiode van 1 maart tot en met 30 september

Maandag tot en met zondag: 9.30 – 17.30 uur Ook op feestdagen

Page 161: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

159 Lijstinfokantoren

Winterperiode van 1 oktober tot eind februari Maandag tot en met vrijdag: 9.30 – 17 uur Zaterdag en zondag: 14 – 17 uur Gesloten op feestdagen Beperkte openingsuren tussen 24 december en 2 januari

DVT RonseDe Biesestraat 2, 9600 RonseTel: 055 23 28 16 - [email protected]: Van 1 maart tot 30 september:

Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur Van 1 oktober tot 31 november: Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: van 14 tot 17 uur Van 1 december tot 28 februari: Van maandag tot vrijdag: van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur

Sint-Lievens-HoutemCultuurcentrumFabriekstraat 19, 9520 St.-Lievens-HoutemTel: 053 60 72 35 - [email protected]

Wortegem-PetegemGemeentehuisWaregemseweg 35, 9790 Wortegem-PetegemTel: 056 68 81 14 - [email protected] www.wortegem-petegem.be

ZingemGemeentehuis ZingemA. Amelotstraat 53, 9750 ZingemTel: 09 389 01 30 - [email protected]: Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag: van 8.30 tot 11.30 uur

Dinsdag: van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 18.45 uur

DVT ZottegemMarkt 1, 9620 ZottegemTel: 09 364 64 64 - [email protected]: Van maandag tot vrijdag: van 8 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur

Van 1 mei tot 15 september: ook zaterdag (van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur) en zondag (van 9 tot 13 uur).

Gemeente ZwalmGemeentehuis, Zuidlaan 36, 9630 ZwalmTel: 055 48 05 57 - [email protected]

Page 162: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

160Route -brochures

Bestel de routebrochuresvia www.toerismevlaamseardennen.be of www.tov.be

WandelrouteWandelroute

Trap Door fi etsbox

€12

€6 €6

€2

€12

€9

Topogids

Stap Door Wandelbox

Fietsnetwerkkaart Wandelnetwerkkaart

Page 163: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

WWW.BELEEFJEEIGENRONDE.BEis dé startplaats voor elke fi etsliefhebber die de Ronde van Vlaanderen in zijn hart draagt. Hier krijg je praktische tips voor je fi etstocht in de Vlaamse Ardennen en kan je je registreren voor de tijdsregistratie op de Ronde van Vlaanderen fi etslussen. Je vindt er ook heel wat tips die je een heel jaar lang de sfeer van de Ronde laten beleven.

Page 164: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

OOK ZIN OM BIJ ONS NAAR BED TE GAAN?

Wegdromen op www.toerismevlaamseardennen.beKlik op ‘slapen’.

Page 165: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

Regiocoördinatie Vlaamse ArdennenVeemarkt 27, 9600 RonseTel: +32 (0)55 20 76 81 (toeristische info)Tel: +32 (0)55 38 86 35 (administratie)toerisme.vlaamseardennen@oost-vlaanderen.bewww.toerismevlaamseardennen.be

Deze regiopocket kwam tot stand met de steun en medewerking vanToerisme Oost-Vlaanderen en de 17 gemeenten en steden die aangesloten zijn bij Toerisme Vlaamse Ardennen vzw.

Page 166: Toeristische Gids Vlaamse Ardennen 2014

RECREATIEF AANBOD

BEZIENSWAARDIGHEDENToeristisch infokantoorStreekbezoekerscentrumErkend museumNiet-erkend museumKerkBijzonder kerkelijk erfgoedAbdijAbdijsiteKasteel - BurchtWindmolenWatermolenVergezicht/Oriëntatietafel

RecreatiedomeinWandelrouteFiets- en MountainbikerouteAutorouteRuiterrouteMenrouteThematochtGolfterreinAanlegsteigerToegankelijk bosNatuurgebiedHengelwaterWaterrecreatieOude spoorlijn

600 m 1200 m 1800 m0 m

BRAKEL Oombergen

600 m 1200 m 1800 m0 m

BRAKEL Oombergen

600 m 1200 m 1800 m0 m

BRAKEL Oombergen

600 m 1200 m 1800 m0 m

BRAKEL Oombergen

600 m 1200 m 1800 m0 m

BRAKEL Oombergen