Toeristisch Magazine Haaksbergen 2015

40
Haaksbergen Ster in Twente VVV HAAKSBERGEN ToerisTisch informaTie magazine 2015 Water, wind .... & stoom Pure smaken Bijzondere natuur Gastvrij logeren Actief genieten

description

Het toeristisch informatie magazine van Haaksbergen laat het mooiste van Haaksbergen en omgeving zien. Een gids boordevol informatie, tips en evenementen. #Haaksbergen #Buurse #SintIsidorushoeve #Zoutmarke #Twente

Transcript of Toeristisch Magazine Haaksbergen 2015

HaaksbergenSter in Twente

VVV HAAKSBERGEN

ToerisTisch informaTie magazine 2015

Water, wind .... & stoom

Pure smaken

Bijzondere natuur

Gastvrij logeren

Actief genieten

2

Historische hoogtepuntenBuurse - St. IsidorushoeveHaaksbergen bruist

Bijzondere natuurHet HaaksbergerveenHet BuurserzandHet Witte Veen

Op de fietsPer MountainbikeTe paard

Helder waterDe BuurserpotOp stoom

Evenementenagenda Haaksbergen 2015Overnachten

Evenementenagenda Haaksbergen 2015

Inhoud

8 Haaksbergen: Ster in Twente

5 Welkom in Haaksbergen

6 Plattegrond

17 Water, wind & stoom

11 Haaksbergen natuurlijk

14 Grenzeloos actief

20 Op stap in de regio

22 Evenementen 2015

5

1215

3www.vvvhaaksbergen.nl

29 Overnachten

24 Eten & Drinken

31 Zien en Doen

38 VVV Haaksbergen

39 Nuttige adressen

Colofon

Redactie: VVV HaaksbergenFotografie: Betty Morsinkhof, Nico ten Asbroek, Rien van der Helm,VVV HaaksbergenDruk: Hassink DrukkersOplage: 10.000 stuks

Bedrijven vermeld in deze gids zijn aangesloten bij VVV Haaksbergen. De gegevens in deze gids zijn met de grootst mogelijke nauwkeurig-heid verzameld. VVV Haaksbergen is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden. Kijk voor de meest actuele infor-matie op www.vvvhaaksbergen.nl. Copyright @ VVV Haaksbergen 2014/2015

18

21 32

4

Zoutmarke

Zomer Doedagen

Elektrocar

Mountainbike routes

Schaapskudde

5www.vvvhaaksbergen.nl

Zomer Doedagen

Welkomin Haaksbergen

Ons gezellige dorp Haaksbergen …….

Het gezellige Twentse dorp Haaksbergen met de kleine kernen Buurse

en St. Isidorushoeve en de verschillende buurtschappen kenmerkt zich

door uitgestrekte natuur, landelijk leven, cultuur historie, feestelijke

evenementen en bovenal de echte Twentse gemoedelijke gastvrijheid.

Haaksbergen is een prima uitvalsbasis voor een meerdaags verblijf of

een dagje uit.

Natuurschoon is er in overvloed. Rondom Haaksbergen liggen het Buurserzand, Witte Veen, het Haaksbergerveen, het Assinkbos. De flora en fauna is er echt prach-tig. Door allerlei maatregelen gedijen er weer volop zeldzame planten, insecten en dieren. Uniek is ook landgoed Het Lankheet. Sinds een aantal jaren is hier een heus ecologisch en duurzaam water- en belevingspark gereali-seerd.

Al fietsend of wandelend wordt de grens soms ongemerkt gepas-seerd. Beleef dit unieke, grenzeloos groene stukje Twente!

U bent van harte welkom. VVV Haaksbergen

Blijf op de hoogte via: Stichting Haaksbergen Promotie

VVVHaaksbergen

of download de VVV APP

Voor een langer verblijf in de gemeente Haaksbergen zijn er verschillende soorten logies van kamperen bij de boer, boerderij-appartementen, groepsaccom-modaties, bed & breakfasts tot campings met animatie en luxe boerenlodges. Met altijd in de buurt de grenzeloze natuur, de goed onderhouden wandel- en fietspaden, de uitdagende mountainbikeroutes en de grens-overschrijdende paardrijroutes.Vanuit Haaksbergen is bovendien niet alleen de rest van Twente prima te verkennen, het dorp grenst ook nog eens aan de Achterhoek en Duitsland.

6

© VIAPLAN

7www.vvvhaaksbergen.nl

O

© VIAPLAN

Ommetje Veldmaat

Marktplein

Weekmarkt

Recreatiebad De Wilder

8

In het zuidoosten van Twente ligt het pittoreske dorp Haaksbergen. De omringende bossen, heidevelden, veengebieden en zandverstuivingen geven het dorp een bijzondere sfeer.Het Haaksbergse centrum combineert landelijke gemoedelijkheid met stedelijke voorzieningen. Leuke winkels, gezellige cafés en luxe restaurants bepalen het beeld. De kerkdorpen Buurse en Sint Isidorushoeve horen ook bij de ruim 24.000 inwoners tellende gemeente.

Haaksbergen:Ster in Twente

9www.vvvhaaksbergen.nl

Het Haaksbergse verleden is onder meer terug te vinden in de bebouwing van het centrum. Historische hoogte-punten zijn de 11e-eeuwse St. Pancratiuskerk en het 125 jaar oude Lokaalspoortussen Haaksbergen en Boekelo.

Buurse is van oudsher een actief kerkdorp. De verschillende recreatie- en verblijfsmogelijkheden en gezellige horeca maken Buurse ook geliefd bij toeristen en recreanten. Het omringende coulisselandschap en de hooggelegen essen en oude erven zijn kenmerkend voor het boerendorp. In de omgeving liggen drie

bijzondere natuurgebieden: het Buurserzand, hetHaaksbergerveen en het Witte Veen. Het grens-overschrijdende Witte Veen vormt een natuurlijke verbinding met Duitsland.

Aan de zuidzijde van Haaksbergen ligt Park Scholtenhagen, een uitgestrekt park met talloze voorzieningen. Het park is in 1902 door de toenmalige bezitter, Willem Hendrik Jordaan, bij legaat geschonken aan de inwoners van Haaksbergen. Het moest een plek worden waar ruimte zou zijn voor ontspanning en rust voor de Haaksbergse bevolking. Tegenwoordig is het park daarnaast een recreatieve voorziening met sportieve faciliteiten, zoals een zwembad, golfbaan, atletiekbaan, voet-bal- en hockeyvelden, schaatsbaan/skeelerbaan en tennisba-nen. Het authentieke parklandschap is goed bewaard gebleven.

Het kerkdorp Sint Isidorushoeve is genoemd naar de heilige Isidorus, de beschermheilige van de plattelanders. Het circa 1.300 inwoners tellende dorp is ontstaan rond de Roomskatholieke Isidoruskerk. Het jaarlijkse zomerfeest, dat plaats heeft op Hemelvaartsdag en het aansluitende weekend, wordt ieder jaar druk bezocht.

Historischehoogtepunten

Park Scholtenhagen

Sint Isidorushoeve

Buurse

10

Haaksbergen bruist! Neem de tijd om het dorp te ontdekken. Ga lekker shoppen bij de leuke winkels. Pak een terrasje of schuil tegen de regen bij de lokale horeca. On-dertussen heerlijk genieten van krentenwegge en andere Twentse specialiteiten. Word verrast door onverwachte kunst en voorstellingen. En bezoek vooral één van de jaarlijkse evenementen, want dan bruist Haaksbergen nog meer dan anders.

Shoppen in Haaksbergen is superge-zellig. Slenter rustig rond en bezoek het verrassend uitgebreide winkelaanbod. Trendy kleding- en schoenenshops, leuke speciaalzaken, ambachtelijke streekwin-keltjes, inspirerende interieurzaken en nog veel meer. Kijk op pagina 31-37 ‘Zien en doen’ in dit magazine voor alle adressen. Bezoek ook de wekelijkse warenmarkt in hartje Haaksbergen op woensdagochtend, met een gevarieerd aanbod.

Even lekker in de zon op een terras, gezellig een hapje eten of zin in een ijsje? In en om Haaksbergen is dat geen enkel probleem. Er zijn genoeglijke cafés, verfrissende prijswin-nende ijssalons en lekkere eetadresjes in alle soorten en maten. Het bruisende centrum van Haaksbergen is een prima plek om te genieten

van echte Twentse lekkernijen. Bovendien is het de ideale plaats om bij te tanken tijdens of na een lange wandel- of fietstocht.

Winkelen

Haaksbergen bruist nog meer dan anders tijdens de lokale evenementen. Bezoek in het voorjaar de grootste Meimarkt van Oost-Nederland, loop de beroemde Kennedymars in september, geniet van het Sportief weekend in oktober of reis in december mee met de stamppotritten van de Museum Buurtspoorweg. Kijk voor een overzicht van de evenementen op pagina 22-23 of op www.vvvhaaksbergen.nl en maak het mee!

Evenementen

Theater De Kappen in het centrum van Haaksbergen is hét adres voor toneel, cabaret en muziek. Op het balkon van de grote theaterzaal is bovendien een gezellige bioscoop voor filmvoorstellingen en kinder-matinees. In de naastgelegen Kunstzaal Achterom is een doorlopend aanbod van verfrissende exposities.

Theater De Kappen

Horeca

11www.vvvhaaksbergen.nl

De natuur rondom Haaksbergen is ongerept. Beheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer onderhouden de natuurgebieden met de grootste zorg.In het Haaksbergerveen en Witte Veen grazen kuddes schapen en Schotse Hooglanders. In het Buurserzand groeien al bijna 150 jaar jeneverbesstruiken. Hier staat ook de eeuwenoude Twentse boerderij de Bommelas. Geniet wandelend of fietsend van de flora en fauna en ervaar de schoonheid van het landschap.

Haaksbergennatuurlijk

12

Bijzondere natuur

Het HaaksbergerveenHet Haaksbergerveen is een van de mooiste en zeldzaamste hoogveengebieden van Nederland. Dit natuurgebied ligt ten zuiden van Haaksbergen, dichtbij de grens met Duitsland. Het hoogveen is hier in ere hersteld. Dankzij een uitgekiend waterhuishoudingssysteem krijgt het veen de kans zich te ontwikkelen. Bijzonder in het Haaksbergerveen zijn de grote schaapskudde en de Herefordrunderen, die de heide vitaal houden. De wegen en vlonders maken het gebied goed toegankelijk voor wandelaars, fietsers, ruiters en minder validen. Rondom het veen staan bij de parkeerplaatsen (Niekerkerweg, Veenweg, Wen-newickweg) borden met wandel- en fietspaden.

Los Hoes de BommelasHoe leefden de inwoners van deze streek vroeger samen met de dieren onder één dak? Een impressie wordt gegeven bij Los Hoes de Bommelas in het Buurserzand. De naam ‘Bommelas’ verwijst naar het werk van de eerste bewoner van de boerderij, Gerrit Jan Keizer. Gerrit Jan bracht met een schommelende wagen heideplaggen naar de Enschedese markt. De heideplaggen werden gebruikt als brandstof. De boerderij en Gerrit Jan kregen de bijnaam ‘Bommelas’. Het Los Hoes is af en toe geopend voor publiek.

13www.vvvhaaksbergen.nl

Het rijke natuurgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Heide, grasland, plassen en bos wisselen elkaar af met hoogveen, de Hegebeek en Buurserbeek. Midden in het gebied staan nog altijd de

oude grenspalen van Benthei-mer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Later werd het Witte Veen afgegraven, ontgonnen en ingericht voor de landbouw. Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders samen het natuurlijke karakter van het hoogveen. Een kudde

Schotse Hooglanders houdt het gebied open, en zorgt zo voor variatie in de plantengroei. Een prach-tige wandeling door het gebied start bij restaurant de Haarmühle in Alstätte (pagina 27 ‘Eten en drinken’).

Ontdek de prachtige natuur aan de zuidkant van Haaksbergen met de 40 km lange fietsroute ‘Langs Hereford Rund en Schotse Hooglander’. De route verbindt de verschillende natuurgebieden. De kans op een ontmoeting met de schaapskudde, Hereford runderenof met de imposante Schotse Hooglanders is groot.

Stap eens in de elektrocar van Natuurmonumenten en geniet van het unieke Buurserzand. Van april t/m oktober rijdt de elektrocar op woensdag- en zondagmid-dag op vaste tijden. Groepen kunnen de elektrocar ook op andere tijdstippen reserveren. Meer informatie en reserveren, zowel vaste ritten als groepen, kan bij VVV Haaksbergen.

Het Buurserzand

Het Witte Veen

Fietsroute

Elektrocar

Het Buurserzand rond de Buurserbeek was het eerste natuurreservaat van Natuurmonumenten in Overijssel. Anders dan de naam doet vermoeden, is er ook water in het Buurserzand. De roze gekleurde dopheide die er groeit, voelt zich thuis op een vochtige bodem. In het gebied bloeien bijzondere planten, zoals zonnedauw, beenbreek en klokjesgen-tiaan. De jeneverbes komt al bijna 150 jaar voor in het Buurserzand. De planten trekken gentiaanblauwtjes en andere vlinders aan. In de bossen leven vogels als de groene specht, de bosuil en de boomklever. Informatiecentrum De Wakel (pagina 33 ‘Zien en doen’) van Natuurmonumenten vormt een goed uitgangspunt voor een wandeling of excursie door het Buurserzand.

Tip

Tip

Leuke picknickplek is het

Buursermeertje!

14

Grenzeloos actiefUitgestrekte heidevelden, veengebieden, bossen, meanderende beekjes en boeren erven. Heerlijk uitwaaien, genieten van de rust of lekker actief bezig zijn. De prachtige natuur en de fraaie omgeving rondom Haaksbergen kan op verschillende manie-ren beleefd en verkend worden.

15www.vvvhaaksbergen.nl

In en om Haaksbergen zijn opvallend veel goed begaanbare fietspaden, die door honderden hectare natuurschoon voeren. De VVV heeft een ruim assortiment thematische fietstochten; ‘Hallo Alstätte’, ‘Grensregio Witte Veen’, Langs beken, bomen en boerderijen, Haaksbergen zien’. Fietsers kunnen zelf een tocht samenstellen aan de hand van de fietsknooppunten-kaart, die ook over de Duitse grens gaat. De fietsvierdaagse in Haaksbergen vindt traditiegetrouw plaats in de maand juli. Geen mogelijkheden om het eigen stalen ros mee te nemen? Huur dan een fiets of e-bike bij VVV Haaksbergen of het VVV servicepunt Dorpswinkel Wildenborg in Buurse.

Een speels aangelegde mountainbikeroute voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers in het buitengebied sluit aan op andere routes in Twente. De route voert over zandwegen, smalle bospaden en over speciaal aangelegde singletracks. Op meerdere plekken zijn Technical Trail Features (TTF), met kunstmatige hindernissen van grond, steen en hout. Bij diverse overnachtingslocaties en horeca is de mountainbike schoon te spuiten. Mountainbikes zijn te huren bij de VVV Haaksbergen of het VVV servicepunt Dorpswinkel Wildenborg in Buurse.

Liever wandelen? Het bewegwijzerde wandelnetwerk Twente, met een totale lengte van circa 3.000 kilometer, leidt ook door Haaksbergen en omgeving. De Natuurwandelroute door landgoed en waterpark Het Lankheet gaat door bossen en langs heidevelden. De ‘grens opzoeken’ uit het boekje ‘Het mooiste van Twente’ biedt de mogelijkheid om het Haaksbergerveen te verkennen met een Abellife RouteApp op de mobiele telefoon. Haaksbergen kent ook twee bewegwijzerde ommetjes door prachtig boerenlandschap, langs natuur en cultuurhistorie. Het nieuwste ommetje loopt door buurtschap De Veldmaat. Ommetje ‘Het Möll’npad’ is bekroond als hét ‘Ommetje van Overijssel’.

Op de fiets

Per Mountainbike

Te voet

16

Actief in HaaksbergenFit en vitaal blijven in Haaksbergen is niet zo moeilijk. Er zijn vele actieve en sportieve evenementen. Door het hele jaar heen kan er meegewandeld worden met uiteenlopende georganiseerde wandelingen. Jaarlijks op de eerste lente zondag is er de Engelse Mijlenloop, mountainbikers kunnen zich begin oktober tijdens de Kikvoschtocht uitleven op fraaie en soms pittige paden en singletracks. In het derde weekend van september nemen talloze actieve wandelaars deel aan de nacht- en dagwandeltochten van de Kennedymars. Houdt onze agenda op www.vvvhaaksbergen.nl in de gaten voor sportieve evenementen in Haaksbergen.

PaardrijnetwerkBepaal eenvoudig zelf een route op www.paardrijdentwente.nl. Noteer de nummers van de knooppunten en volg de wit-bruine bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt. Startpunten in Haaksbergen zijn Het Lankheet/Erve Bruggert en De Nieuwe Bosplaats/Buurse. Het paardrijnetwerk is in beide richtingen bewegwijzerd en geschikt voor zowel ruiters als menners. Veel rijplezier!

De omgeving van Haaksbergen is ideaal voor tochten te paard. Veel (zand)wegen zijn opengesteld voor ruiters en menners. Langs de verharde wegen kan uitstekend in de zandbermen worden gereden. Door Haaksbergen loopt ook het Paardrijnetwerk Twente.

Een ruim 500 km lange knooppuntenroute met diverse rustpunten, rondjes van 20 km en logeer-accommodaties die over paardenboxen beschikken. Dit bewegwijzerde Ruiternetwerk loopt deels door de achterhoek en is aangesloten op de officiële Duitse ruiterroutes.

Te paard

Tip

Tip

17www.vvvhaaksbergen.nl

Water, wind& ... stoom!

Water, wind en stoom waren ooit belangrijke drijfkrachten voor het leven in Haaksbergen en omstreken. Nu laten de fraaie water- en wind-molen, authentieke stoomtreinen en een replica platbodem oude tijden herleven. Bezoek één van de oudste nog werkende watermolens van Nederland, maak een nostalgisch ritje per stoomtrein en een vaartocht-je met de in ere herstelde Buurserpot.

18

De geschiedenis van landgoed Het Lankheet gaat terug tot 1188. Het rijke verleden heeft een nieuwe toekomst gekregen in een innovatief systeem voor waterzuivering. Maak kennis met dit eigentijdse landschaps-project, waarin waterzuivering, energiewinning, multifunctionele klimaatbossen, houtteelt en kunst een belangrijke rol spelen. Dit kennis- en belevingspark biedt interessante en spannende activiteiten voor jong en oud. Fiets- en wandelroutes zijn er te over, er zijn rondleidingen, educatieve programma’s, lezingen en een aantal keer per jaar kan er in het kleine amphitheater genoten worden van muziekuitvoeringen. Zie ook www.hetlankheet.nl.

De scheepvaartgeschiedenis speelt ook een rol op landgoed Het Lankheet. Van de 15e eeuw tot de eerste helft van de 19e eeuw vervoerde een zomp allerhande vracht zoals; ‘poteerde’ witte klei, etenswaren, brandewijn en textiel over de Buurserbeek. Sinds 2014 vaart van april t/m oktober een replica van deze historische platbodem zomp weer over een deel van dit traject. Vaar eens mee en luister naar de verhalen van de schippers terwijl u geniet van de prachtige natuur rondom de Buurserbeek. Meer info of vooraf boeken bij VVV Haaksbergen.

Buurserpot

Landgoed en waterpark Het Lankheet

Iedere eerste zaterdagochtend van de maand zijn er publiekswandelingen in waterpark Het Lankheet. De wandeling gaat langs rietvelden, bossen en broek-bossen, langs oude beeklopen en essen, deels over paden die normaal niet toegankelijk zijn. Ook wordt er een kijkje genomen bij het unieke architectonische boothuis en bij de houtvesterij. Start wandeling is het Veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. Een wandeling, eventueel met lunch kan ook op aanvraag. Zie ook www.hetlankheet.nl.

TipExcursie met gids

Helder water

19www.vvvhaaksbergen.nl

De Oostendorper Watermolen is één van de oudste nog werkende ‘dubbele’ watermolens in Nederland. De geschiedenis van deze waterradmolen aan de Buurserbeek begint al in 1548. In die tijd werd er graan gemalen en olie geslagen. Deze molen is zo bijzonder, dat in Madurodam een miniuitvoering te bewonderen is. Benieuwd hoe de Haaksbergse bakkers nog altijd brood bakken in de oude bakspieker bij de molen? Reserveer dan een rondleiding via VVV Haaksbergen of bezoek in het voorjaar de leuke activiteiten van de jaarlijkse Molendag. De achtkantige stellingmolen De Korenbloem is in 1798 in gebruik genomen. Na restauraties en functiewijzigingen werd de graanmolen in 1991 in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Informeer bij VVV Haaksbergen naar rondleidingen en demonstraties. Op de groene grens van Nederland en Duitsland waar de Alstätter Aa overgaat in de Buurserbeek ligt op een eeuwenoud boerenerf De Haarmühle. Deze in 1988 gerestaureerde watermolen is één van de mooiste nog werkende watermolens in het Münsterland.

Tussen Haaksbergen en Boekelo ligt een 125 jaar oude spoorlijn. Een tastbare herinnering aan de tijd dat in Twente kolen, zout, andere goederen en personen met name via het spoor werden vervoerd. De MBS bewaart nog meer herinneringen aan die tijd, zoals klassieke rijtuigen en locomotieven en een station uit 1884 met draaischijf, werkplaats en locomotievenloods. De machinisten, stokers en conducteurs zijn in oude stijl gekleed. De MBS organiseert verschillende activiteiten, waaronder lunch- en dinerritten, dagtochten, de najaarsstoomdag en winterse stamppotritten. Maar ook evenementen met bijvoorbeeld Lego- en Meccanotreinen.

Op stoom

In lang vervlogen tijden stroomde de Buurserbeek dwars door Haaksbergen. Om scheepvaart mogelijk te maken is de beek rond 1400 verbonden met de Schipbeek. Dankzij herinrichting stroomt de ooit gekanaliseerde beek weer meanderend door het landschap. De steile, onnatuurlijke oevers zijn weer natuurlijk ingericht en veel stuwen zijn vervangen door vispassages. Maak eens een wandeling langs de Buurserbeek. De grasoevers zijn goed begaan-baar.

TipBuurserbeek

Natuurkracht

20

Op stapin de regioDe Twentse en Duitse ‘noabers’ van Haaksbergen zijn een bezoek zeker waard. Ook zijn er diverse leuke uitstapjes in de Zoutmarke. Een aantrekkelijk toeristisch gebied tussen Haaksbergen, Enschede, Hof van Twente en Hengelo dat zich kenmerkt met mooie natuur, oude industrie, Twentse gast-vrijheid en een rijke historie van zoutwinning.

Met een historische Tet bus en stoomtrein door het fraaie Twentse Landschap en de wereld van de zoutwinning. Ontdek tijdens deze leuke dagtocht het heden en verleden van de Zoutindustrie in Twente. Per stoomtrein gaat de reis naar Boekelo. Waar na een echte Twentse Lunch de reis vervolgt in een nostalgische TET bus langs talrijke zouthuisjes en boortorens naar het Zoutmuseum in Delden. Onderweg vertelt een gids van alles over de zoutwinning in Twente. Boeken via www.vvvhaaksbergen.nl (juni t/m augustus).

Zoutmarke Tip

In het Zoutmarke gebied tussen Haaksbergen, Enschede, Hof van Twente en Hengelo liggen talrijke zouthuisjes en enkele historische boortorens verscholen in een sfeervol landschap met weilanden, bosjes en houtwallen. Er valt veel te vertellen en ontdekken over het zout in dit gebied, maar er is meer te zien en te doen; een dagje nostalgie in familiepretpark De Waarbeek, een persoonlijke tour door de Grolsch Brouwerij, cultuurhistorie op landgoed Twickel, techniek beleven en ont-dekken bij Twents Techniekmuseum HEIM of actie (klimmen, waterskiën, alpine skiën, paintballen) bij Recreatiepark het Rutbeek. Kijk op www.zoutmarke.nl voor meer ideeën voor een leuk uitje in de Zoutmarke.

De Zoutmarke

21www.vvvhaaksbergen.nl

De Duitse grens is niet ver weg van Haaksbergen. De grensregio heeft veel te bieden. Bezoek eens het historisch kuurstadje Bad Bentheim met zijn markante kasteel of voor de kleintjes is een bezoek aan Tierpark Nordhorn of de Allwetterzoo Münster een echte aanrader. Shopliefhebbers kunnen zich uitleven in Münster. De diverse fiets-, wandel-, mountainbike- en paardrijroutes in het Twents-Duitse grensgebied zijn op elkaar aangesloten. Grensoverschrijdend kaartmateriaal en themaroutes zijn beschikbaar. Informeer er naar in onze winkel, kijk in onze webwinkel op www.vvvhaaksbergen.nl of ontdek nog meer over de grensregio op www.grensbelevenis.nl of www.geheimoverdegrens.nl.

Kunststadje Ootmarsum,

met aan de rand het openluchtmuseum

Rijksmuseum Twenthe in Enschede

Winkelstad Enschede,

met leuke terrasjes rondom de Oude Markt

Holterberg of Nationaalpark Sallandse Heuvelrug

Streekmarkt Delden

Twente

Over de grens

Het gebied de Zoutmarke en haar Twentse Gastvrijheid laat zich goed ontdekken met de Happen & Trappen route. Deze smakelijke fietsroute van bijna veertig kilometer loopt van Haaksbergen, via Buurse en Boekelo naar Beckum en eindigt weer in Haaksbergen. Onderweg worden er op vijf punten heerlijke gerechten geserveerd. Boeken kan via www.happenentrappen.nl (maart t/m oktober).

Happen & TrappenTip

Tips in de regio

Twente heeft met haar prachtige coulisselandschap, gezellige steden, culinaire verrassingen, rijke historie, kunst en cultuur, mysterieuze sagen en de topsport-evenementen veel te bieden. Twente is een streek

waar het leven groen is en de gemoedelijkheid de boventoon voert. Een streek vol verrassingen en mogelijkheden. Beleef Twente! Ga naar www.beleeftwente.nl of download de Twente app. Kom genieten van het betere landleven in Twente!

22

40e Stiepelwandeling en marathonRib & Blues FestivalKoningsdagReeën spotten in ‘t Buurserzand

Excursie: Waterpark Het LankheetNationale MolendagNationale StoomtreindagZomerfeesten De HoeveMeccano & Playmobile bij de MBSOpenluchtviering Tussen kerk en kroegVoorjaarskermisMeimarkt en Koopzondag

57e AvondwandelvierdaagseExcursie: Waterpark Het LankheetHaaksbergse FietsbridgedriveConcert bij de WatermolenHistorische dorpswandelingConcert bij de HaarmühleDe Veldmaat BruistSchaapscheerdersfeestScholtenhagenfestival

Excursie: Waterpark Het LankheetFactor 10!Factor 10!The voice of BuurseHenk Pen Expo

Kroamschudd’’n in de stalExcursie: Waterpark Het LankheetVerlichte OptochtCarnavalsfeestCarnavalsoptocht & AfterpartyVeen en Heide wandeling Feestweek 25 jarige De Wilder

Kroamschuddn in de stal Excursie: Waterpark Het LankheetHolland Schwarzwald TochtEngelse Mijlenloop en KoopzondagBlankenburgerstraat Spektakel

Excursie: Waterpark Het LankheetPaasvuurPaasvuur, Buurske Boake FeestenLammetjesdagPaaseieren zoeken BuurserzandVogelwandeling HaaksbergerveenSeniorenwandeling Buurserzand

3101117

17-18

177

131422

23-27

17

152228

45566

1224

Januari

Maart

April

Februari

Mei

Juni

Haaksbergen HaaksbergenHaaksbergen BuurseHaaksbergen

BuurseHaaksbergen BuurseHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen

BuurseHaaksbergen HaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen

Haaksbergen St. IsidorushoeveBuurseBuurseBuurseHaaksbergenBuurse

BuurseHaaksbergen HaaksbergenBuurse

Haaksbergen Haaksbergen HaaksbergenSt. Isidorushoeve Haaksbergen Buurse

HaaksbergenHaaksbergen

HaaksbergenHaaksbergen Haaksbergen Haaksbergen HaaksbergenAlstätteHaaksbergen Haaksbergen Haaksbergen

25-26272730

29

1414-1724-25

25

28-3131

1-567

141721

26-282828

Evenementen2015

April t/m september

De Oostendorperwatermolen en windmolen de Korenbloem zijn op

woensdag en zaterdag geopend van 14.00-17.00 uur

23www.vvvhaaksbergen.nl

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Hoksebarge Preuft Excursie: Waterpark Het LankheetBeach Volleybal op de marktFiets vierdaagseLegofestival bij de MBSHistorische dorpswandelingZomeravondwandelingBoeken- en kinderrommelmarktZomeravondwandelingZomeravondwandeling

Excursie: Waterpark Het LankheetTropical DayZomeravondwandelingFietstocht De Boer OpKunstmarktZomeravondwandelingSixties- en seventies muziekavondThomas Festival bij de MBSHistorische dorpswandelingZomeravondwandelingBuurser Volksfeesten7e Antiek & Brocante FairNatuurmarkt IVN

Excursie; Waterpark Het LankheetSchuttersfeestenConcert bij de HaarmühleOverijsselse MolendagOpen MonumentendagAutumnfairDag van het paardInternationale KennedymarsBlankenburgerstraat SpektakelNajaarskermisSportiefweekend en Koopzondag

Excursie: Waterpark Het LankheetKikvoschtocht HTFCMillitary BoekeloNajaarsstoomdag en KoopzondagOude voertuigendag BoekeloHerfstweek Natuurmonumenten/IVNNacht van de nacht

StamppotbridgedriveExcursie: Waterpark Het LankheetIntocht SinterklaasSt. NicolaaswandelingWinterwarme Koopzondag

Excursie: Waterpark Het Lankheet6e Old Christmas FairKerstmarkt en KoopzondagKoopzondagKerstwandeling DIO

Haaksbergen Haaksbergen Haaksbergen HaaksbergenHaaksbergen HaaksbergenBuurseHaaksbergenHaaksbergenBoekelo

Haaksbergen Haaksbergen HaaksbergenHaaksbergenHaaksbergenBuurseHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergenBuurseBeckumHaaksbergenHaaksbergen

HaaksbergenHaaksbergen AlstätteHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen Buurse HaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen Haaksbergen

HaaksbergenHaaksbergenBoekelo Haaksbergen HaaksbergenHaaksbergenBuurse

Buurse Haaksbergen HaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen

HaaksbergenHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergenHaaksbergen

34

9-1113-1714-16

1515182229

11568

1215

15-161919

21-232330

54-6

612

12-131313

18-1926

24-2727

34

8-111818

19-2324

17

1421-22

29

56

132026

24 www.vvvhaaksbergen.nl

Eten

en

drin

ken

24 Afhaalrestaurant | Schnellrestaurant24 Cafés | Kneipen24 Catering | Catering24 Eetcafé | Bistro25 High tea | High tea25 IJssalons | Eissalons25 Lunch | Lunch25 Partylocaties | Partyräume27 Restaurants | Restaurants27 Rustpunt | Ruhepunkt27 Vergaderlocaties | Tagungsorte27 Wijnproeverij | Weinprobe

Pure smaken

Afhaalrestaurant | SchnellrestaurantBuurseEetcafé en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] De Postkoets, Blankenburg 4a, T 053-5728794, www.bistrodepostkoets.nl, [email protected] Indisch Specialiteiten Kota Radja, Eibergsestraat 68, T 053-5721553, www.kotaradja-haaksbergen.nl, [email protected] Eetalage Eten & Drinken, Blankenburgerstraat 11a, T 053-5742162, www.eetalagehaaksbergen.nl, [email protected] Menzing en IJssalon Menotti, Eibergsestraat 23, T 053-5722266, www.eetsalonmenzing.nl, [email protected] Zuid-Amerikaans Restaurant El Charro, Eibergsestraat 14, T 053-4787776, www.elcharro-haaksbergen.nl, [email protected]és | KneipenBuurseEetcafé en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected]é de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected]é Zeezicht, Molenstraat 26/28, T 053-5721313, [email protected]é Markt 2, Markt 2, T 053-5742915, www.markt2.nl, [email protected]é ‘t Stuupke, Eibergsestraat 92, T 06-50452544, www.eetcafestuupke.nl, [email protected] Café Centraal, Markt 21, T 053-5729786, www.grandcafecentraal.nl, [email protected] De oude Molen, Fazantstraat 35, T 053-5721474, www.zalen-centrum-deoudemolen.nl, [email protected]

Catering | CateringBuurseEetcafé en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] De Postkoets, Blankenburg 4a, T 053-5728794, www.bistrodepostkoets.nl, [email protected]é de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected] Eetalage Eten & Drinken, Blankenburgerstraat 11a, T 053-5742162, www.eetalagehaaksbergen.nl, [email protected]é ‘t Stuupke, Eibergsestraat 92, T 06-50452544, www.eetcafestuupke.nl, [email protected], Wikke 27, T 053-5361033, www.kantinediensten.nl, [email protected] Broekhuis, Kalter 1, T 053-5727271, www.slagerijbroekhuis.nl, [email protected] Cooking, Metaalstraat 18A, T 06-46094287, www.live-cooking.eu, [email protected] & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] avond, moorddiners, driving dinner en meer.Partyrestaurant ‘t Stien’nBoer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.partyrestaurantstiennboer.nl, [email protected] Zalencentrum De oude Molen, Fazantstraat 35, T 053-5721474, www.zalen-centrum-deoudemolen.nl, [email protected] HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] van Beckum / Bij Boenders, Beckumerkerkweg 20, Beckum, T 074-3676565, www.wapenvanbeckum.nl, [email protected]é | BistroBuurseEetcafé en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected]

25

Eten

en

drin

ken

HaaksbergenCafé de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected]é Zeezicht, Molenstraat 26/28, T 053-5721313, [email protected] Markt 2, Markt 2, T 053-5742915, www.markt2.nl, [email protected]é ‘t Stuupke, Eibergsestraat 92, T 06-50452544, www.eetcafestuupke.nl, [email protected] Café Centraal, Markt 21, T 053-5729786, www.grandcafecentraal.nl, [email protected] tea | High teaHaaksbergenHotel Restaurant Bi`j De Watermölle, Watermolenweg 3, T 053-5729250, www.Watermolle.nl, [email protected] Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected] 30/4 t/m 30/9 di t/m zo 10.30-18.00, 1/10 t/m 29/4 vr t/m zo 11.00-17.00.Buiten HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] | EissalonsHaaksbergenEetsalon Menzing en IJssalon Menotti, Eibergsestraat 23, T 053-5722266, www.eetsalonmenzing.nl, [email protected] Paul Wilderink, Blankenburgerstraat 11, T 053-5740490, www.ijssalon-paulwilderink.nl, [email protected] | LunchBuurseEetcafé en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] t/m zo 11.00-19.30, jul en aug ook op ma en di.HaaksbergenCafé de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected] Blanckenborgh, Enschedesestraat 65, T 053-5741155, www.blanckenborgh.nl, [email protected] Markt 2, Markt 2, T 053-5742915, www.markt2.nl, [email protected]é ‘t Stuupke, Eibergsestraat 92, T 06-50452544, www.eetcafestuupke.nl, [email protected] Menzing en IJssalon Menotti, Eibergsestraat 23, T 053-5722266, www.eetsalonmenzing.nl, [email protected]

Grand Café Centraal, Markt 21, T 053-5729786, www.grandcafecentraal.nl, [email protected], Markt 23, T 053-5729100Hotel Restaurant Bi`j De Watermölle, Watermolenweg 3, T 053-5729250, www.Watermolle.nl, [email protected] Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected]/4 t/m 30/9 di t/m zo 10.30-18.00, 1/10 t/m 29/4 vr t/m zo 11.00-17.00.Buiten HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] Restaurant Hof van Twente, Goorsestraat 25, Hengevelde, T 0547-333000, www.hotelhofvantwente.nl, [email protected] van Beckum/Bij Boenders, Beckumerkerkweg 20, Beckum, T 074-3676565, www.wapenvanbeckum.nl, [email protected] Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] open v.a. 9.00.Partylocaties | PartyräumeBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected]é en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] De Postkoets, Blankenburg 4a, T 053-5728794, www.bistrodepostkoets.nl, [email protected]é de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected] Blanckenborgh, Enschedesestraat 65, T 053-5741155, www.blanckenborgh.nl, [email protected] Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, T 053-5721516, www.museumbuurtspoorweg.nl, [email protected] & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] avond, moorddiners, driving dinner en meer.Partyrestaurant ‘t Stien’nBoer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.partyrestaurantstiennboer.nl, [email protected] Zalencentrum De oude Molen, Fazantstraat 35, T 053-5721474, www.zalen-centrum-deoudemolen.nl, [email protected] HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] van Beckum/Bij Boenders, Beckumerkerkweg 20, Beckum, T 074-3676565, www.wapenvanbeckum.nl, [email protected] Grand Café Alstätte (D), Enscheder Strasse 20, D-48683 Alstätte, T 0049-2567 3001, www.grandcafealstaette.eu Restaurant Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] open v.a. 9.00.

26

Landgasthof „Haarmühle“Beßlinghook 57 · D-48683 Ahaus-Alstätte

Tel. 0 25 67/ 93 19-0www.haarmuehle.de

Café – Restaurant „Däle“ – Terras – Kinderspeeltuin –

Uitspanning – Muzieke venementen

wandelen – fietsen

dagelijks geopend

Broekheurnerweg 52 7481 PZ Buurse (Haaksbergen) 053-5696202 www.cafewinkelman.nl

Eetcafé met terrasZalen

CateringCafetaria

Camping ’t Stien’nboer is een modern, kindvriendelijk en gastvrij recreatiepark. Ruime kampeerplaatsen, variërend van

standaard tot comfort; gelegen op een open veld of tussen de bomen; modern

en schoon sanitair; wifi op het hele terrein. Vele faciliteiten en de typisch Twentse gemoedelijkheid staan garant voor een

ontspannen verblijf.

ANWB classificatie 4½ ster. Mooie seizoen- en jaarplaatsen beschikbaar!! Ook bieden we u een brede keus aan verhuur-

mogelijkheden. Variërend van ingerichte tent tot bungalow.

www.stien-nboer.nl

Kijk op onze website www.stien-nboer.nl of kom eens kijken aan de Scholtenhagenweg 42 te Haaksbergen • Tel 053-5722610 • [email protected]

27www.vvvhaaksbergen.nl

Eten

en

drin

ken

Restaurants | RestaurantsBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected] De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] t/m zo 11.00-19.30, jul en aug ook op ma en di.HaaksbergenBistro De Postkoets, Blankenburg 4a, T 053-5728794, www.bistrodepostkoets.nl, [email protected] Indisch Specialiteiten Kota Radja, Eibergsestraat 68, T 053-5721553, www.kotaradja-haaksbergen.nl, [email protected] Blanckenborgh, Enschedesestraat 65, T 053-5741155, www.blanckenborgh.nl, [email protected] Eetalage Eten & Drinken, Blankenburgerstraat 11a, T 053-5742162, www.eetalagehaaksbergen.nl, [email protected] Restaurant Sirtaki, Molenstraat 3A, T 053-5721199, www.sirtaki.nl, [email protected] Restaurant Bi`j De Watermölle, Watermolenweg 3, T 053-5729250, www.Watermolle.nl, [email protected] Zuid-Amerikaans Restaurant El Charro, Eibergsestraat 14, T 053-4787776, www.elcharro-haaksbergen.nl, [email protected], Markt 7, T 053-5727467, www.notarishoes.nl, [email protected] & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] avond, moorddiners, driving dinner en meer.Theeschenkerij Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected]/4 t/m 30/9 di t/m zo 10.30-18.00, 1/10 t/m 29/4 vr t/m zo 11.00-17.00.Zalencentrum De oude Molen, Fazantstraat 35, T 053-5721474, www.zalen-centrum-deoudemolen.nl, [email protected]/4 t/m 31/8 Pannenkoekenhuis 12.00-20.00.Buiten HaaksbergenHotel Restaurant Hof van Twente, Goorsestraat 25, Hengevelde, T 0547-333000, www.hotelhofvantwente.nl, [email protected] van Beckum/Bij Boenders, Beckumerkerkweg 20, Beckum, T 074-3676565, www.wapenvanbeckum.nl, [email protected] Grand Café Alstätte (D), Enscheder Strasse 20, D-48683 Alstätte, T 0049-2567 3001, www.grandcafealstaette.euRestaurant Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte,T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] open v.a. 9.00. Rustpunt | RuhepunktBuurseBoerderijwinkel Erve Hanebulten, Beekweg 10, T 053-5696652, www.hanebulten.nl, [email protected], jam, fruit en eieren, ma-di, do-za 10.00-17.00.

St. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected] | TagungsorteBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected] Pol, Meijersgaardenweg 4-6, T 053-5696802, www.de-pol.nl, [email protected]é en Zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] Hanebulten, Beekweg 10, T 053-5696652, www.hanebulten.nl, [email protected] De Wakel, Stendermolen 9, T 053-4281527, www.natuurmonumenten.nl/infocentrum-de-wakelNatuurvriendenhuis Den Broam, Alsteedseweg 73, T 053-4778625, www.denbroam.eu, [email protected]&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected]é de Biester, Enschedesestraat 58, T 053-5725927, www.cafedebiester.nl, [email protected] Blanckenborgh, Enschedesestraat 65, T 053-5741155, www.blanckenborgh.nl, [email protected] Richtershof, Von Heijdenstraat 8, T 053-5721216, www.sowhaaksbergen.nlMuseum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, T 053-5721516, www.museumbuurtspoorweg.nl, [email protected] & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] avond, moorddiners, driving dinner en meer.Partyrestaurant ‘t Stien’nBoer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.partyrestaurantstiennboer.nl, [email protected] Zalencentrum De oude Molen, Fazantstraat 35, T 053-5721474, www.zalen-centrum-deoudemolen.nl, [email protected]. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected] HaaksbergenHotel Restaurant Hof van Twente, Goorsestraat 25, Hengevelde, T 0547-333000, www.hotelhofvantwente.nl, [email protected] Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, Boekelo, T 053-5723224, www.sandton.eu/nl/boekelo, [email protected] van Beckum/Bij Boenders, Beckumerkerkweg 20, Beckum, T 074-3676565, www.wapenvanbeckum.nl, [email protected] | WeinprobeHaaksbergenWijnhuis Slijterij Twents Genot, Eibergsestraat 4, T 053-5722811, www.twentsgenot.nl, [email protected]

28

Wildenborg BuurseSite: www.dorpswinkelwildenborg.nl

Tel: 053-5696206Mail: [email protected]

Fietsverhuur

GroepsaccommodatiesBed & breakfastAppartementenVergaderarrangementen

Erve Hanebulten staat voor het echte Twentse leven. Een unieke mooie plek om te genieten van de natuur.Dit kunt U in de 4 nieuwe boerderijappartementen voor 4-6 pesonen. Op het erf is een boerderijwinkel te vinden met verkoop van streekgebonden producten. Zoals eieren van scharrelkippen, honingproduc-ten van eigen bijenvolken en eigengemaakte jam.

Erve Hanebultewww.hanebulten.nl

Groepsherberg De Burink’s HofHaaksbergerweg 37

7481 RR Buurse

www.deburinkshof.nl

Enfo

cus

Softw

are

- Cus

tom

er S

uppo

rt

www.facebook.com/campingscholtenhagen

@campingscholtenhagen

www.fietsenkanoverhuur.nlwww.dekeerse.nl Tel: 0545 - 431626

Activiteiten en arrangementen, voor elk weertypeVan enkele uren tot meerdaags

29www.vvvhaaksbergen.nl

www.hanebulten.nl, [email protected] Huis aan de Beek, Hambree Z11, T 035-6233721, www.huisaandebeek.nl, [email protected]&B ‘t Huisje, Haaksbergerweg 19, T 053-5696059, [email protected] Pol, Meijersgaardenweg 4-6, T 053-5696802, www.de-pol.nl, [email protected] De Appelhof, Appelhofweg 12a, T 06-53717724, [email protected] Assink, Ellenbroekweg 7, T 074-3575347, [email protected]&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected]. Ten Dam, Derkingsweg 37, T 074-3575230, www.liebas.nl, [email protected] Ten Haaf, Scholtenhagenweg 42 (16), T 06-28524009Vakantiewoning Hartgerink, Lankheterweg 5, T 053-5743901De Höw, Korenmolenweg Z33, T 06-15197432‘t Katreel Appartementen, Marktvelderweg 14, T 074-3575313, www.hetkatreelvakantie.nl, [email protected] Langeloo, Oostendorperweg Z 77, T 053-5728704, home.kpn.nl/f.bookelmann.1, [email protected]`t Laakmors, Laakmorsweg 5, T 053-8507350, www.tlaakmors.nlVakantiewoning van der Laan, Oostendorperweg 432, T 06- 46307854, [email protected] De Mölnbroak, Oostendorperweg Z7A, T 053-5729063, [email protected] en Villaparc Scholtenhagen, Scholtenhagenweg 30, T 053-5722384, www.campingscholtenhagen.nl, [email protected] Spekenbrink, Elderingsweg 2A, T 053-5727750, www.de-spekenbrink.nl, [email protected] & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected]

29 Hotels | Hotels 29 Bed & Breakfasts | Bed & Breakfasts 29 Vakantiewoningen en bungalows | Ferien häuser und Bungalows 30 Appartementen | Wohnungen30 Campings | Campingplätze 30 Kamperen bij de boer en mini-campings | Bauernhofcamping30 Groepsaccommodaties | Gruppenunterkünfte30 Camperplaatsen | Wohnmobilstellplätze

Ove

rnac

hten

Gastvrij logeren

Hotels | HotelsHaaksbergenB&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected] Restaurant Bi`j De Watermölle, Watermolenweg 3, T 053-5729250, www.watermolle.nl, [email protected] HaaksbergenSandton Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, Boekelo, T 053-5723224, www.sandton.eu/nl/boekelo, [email protected] Restaurant Hof van Twente, Goorsestraat 25, Hengevelde, T 0547-333000, www.hotelhofvantwente.nl, [email protected] Bed & Breakfasts | Bed & BreakfastsBuurseDe Burink`s Hof, Haaksbergerweg 37, T 053-5696458, www.deburinkshof.nl, [email protected] and Breakfast De Herberg, Alsteedseweg 23, T 053-5696614B&B ‘t Huisje, Haaksbergerweg 19, T 053-5696059, [email protected] & Breakfast Klein Soestdijk, Meijersgaardenweg 15, T 053-5696464, [email protected] Pol, Meijersgaardenweg 4-6, T 053-5696802, www.de-pol.nl, [email protected]&B Agnes ter Huurne, Sleutelbloem 16, T 053-5696541Benboverijssel Bed & Breakfast en wellness, Goorsestraat 39 - 41, T 053-5726335, www.benboverijssel.com, [email protected]&B Blankenburg, Blankenburg 10a, T 06-25438406, www.bb-blankenburg.nlB&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected] Liberty, Zeedijk 11, T 053-5740709Twentse boerderijkamers de Pepper, Beckummerweg 48, T 074-3676290, www.depepper.eu, [email protected] Vakantiewoningen en bungalows | Ferienhäuser und BungalowsBuurseBoerderijcamping De Beek, Zoddebeekweg 6, T 053-4366989, www.boerderijcampingdebeek.nl, [email protected] Hanebulten, Beekweg 10, T 053-5696652,

30

Ove

rnac

hten

Buiten HaaksbergenVakantiewoning Garteneck, Garteneck 7, D-48683 Alstätte, T 06-20697070, www.ferienwohnunggarteneck.com, [email protected] | WohnungenBuurseErve Hanebulten, Beekweg 10, T 053-5696652, www.hanebulten.nl, [email protected] Pol, Meijersgaardenweg 4-6, T 053-5696802, www.de-pol.nl, [email protected]‘t Katreel Appartementen, Marktvelderweg 14, T 074-3575313, www.hetkatreelvakantie.nl, [email protected] | CampingplätzeBuurseCamping Landgoed `t Hazenbos, Oude Buurserdijk 1, T 053-5696338, www.hazenbos.nl, [email protected] Meene kamphuis en kampeerterrein, Markslagweg 6, T 053-5696220, www.demeene.nl, [email protected] De Veldscholte, Meijersgaardenweg 20, T 053-5696824, www.campingdeveldscholte.nl, [email protected] en Villaparc Scholtenhagen, Scholtenhagenweg 30, T 053-5722384, www.campingscholtenhagen.nl, [email protected] `t Stepelerven, Kolenbranderweg 93A, T 06-10110777, www.stepelerven.nl, [email protected] & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected] bij de boer en mini-campings | BauernhofcampingBuurseMini Camping Den Aom, Broekheurnerweg 100, T 053-5696585, www.minicamping-denaom.nl,[email protected] De Beek, Zoddebeekweg 6,T 053-4366989, www.boerderijcampingdebeek.nl, [email protected]

Mini Camping De Nieuwe Bosplaats, Broekheurnerweg 33, T 053-5696244, www.denieuwebosplaats.nl, [email protected] de Reesprong luxe vakantie, Alsteedseweg 10B, T 053-5728547, www.landrijkdereesprong.nl, [email protected] Het Wargerink, Wargerinksweg 7, T 053-5696862, www.hetwargerink.nl, [email protected] Groepsaccommodaties | GruppenunterkünfteBuurseDe Burink`s Hof, Haaksbergerweg 37, T 053-5696458, www.deburinkshof.nl, [email protected] Den Broam, Alsteedseweg 73, T 053-4778625, www.denbroam.eu, [email protected] Meene kamphuis en kampeerterrein, Markslagweg 6, T 053-5696220, www.demeene.nl, [email protected] Pol, Meijersgaardenweg 4-6, T 053-5696802, www.de-pol.nl, [email protected]&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected] Capriole, Bartelerweg 5, T 053-5726703, www.ruitersportcentrum-capriole.nl, [email protected] HaaksbergenFiets- en Kanoverhuur Ten Brinke, Den Borgweg 20, Rekken, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected] | WohnmobilstellplätzeHaaksbergenParty & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] Pen Caravans, Westsingel 2, T 053-4348528, www.henkpen.nl, [email protected] en Villaparc Scholtenhagen, Scholtenhagenweg 30, T 053-5722384, www.campingscholtenhagen.nl, [email protected] & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected]

31www.vvvhaaksbergen.nl

Zien

en

doen

Actief eropuit33 Kegelen, bowlen en curling | Kegeln, bowling und curling33 Kinder- en kijkboerderijen | Kinderbau ernhof33 Kleding, schoenen en accessoires | Kleidung, Schuhe und Zubehör33 Klompgolf | Bauerngolf33 Klootschieten | Boßeln34 Maneges, huifkartochten, paardenstallen Reithallen, Planwagenfahrten, Pferdeställe34 Huifkarverhuur34 Midgetgolf | Minigolf34 Molens | Mühlen34 Multimedia | Multimedia34 Museum | Museen34 Natuurgebieden & Parken | Naturgebiete und Parkanlagen34 Religieuze gebouwen | Religiöse Gebäude

35 Organisatiebureaus | Event Agentur35 Rondleidingen en excursies | Führungen und Ausflüge35 Schaapskudde | Schafherde35 Speeltuinen | Spielplätze35 Streekproducten | Regionale Produkte35 Supermarkten | Supermärkte37 Tennis en squash | Tennis und squash37 Theater | Theater37 Themafeesten | Thema Fest37 Toeristisch overstappunt (TOP) | Toeristischer Orientierungs Punkt 37 Treinen | Züge37 Vissen | Angeln37 Wellness en beauty | Wellness37 Workshops | Workshops37 Zwembaden | Schwimmbäder

31 Bibliotheek | Bibliothek31 Bioscopen | Kinos31 Boot- en Kanoverhuur | Boot und Kanuverleih31 Buitenactiviteiten en -sport | Outdoor Aktivität und Sport31 Fietsen en -verhuur | Fahrrad und -verleih32 Galerieen en exposities | Galerien und Ausstellungen32 Golfen | Golf32 Historisch Archief | Historisch Archiv32 Huis en tuin | Haus und Garten33 Informatie en educatie | Information 33 Internetvoorzieningen | Internet Ein richtungen33 Jeu de Boules | Jeu de Boules33 Kampeerwinkel | Campingladen

Bibliotheek | BibliothekHaaksbergenStichting Kulturhus Haaksbergen Bibliotheek, Bouwmeester 8, T 053-5730250, www.kulturhushaaksbergen.nl, [email protected] Bioscopen | KinosHaaksbergenFilmhuis, Sterrebosstraat 2, T 053-5730200, www.kulturhushaaksbergen.nl, [email protected] en Kanoverhuur | Boot und KanuverleihHaaksbergenBuurserpot, Watermolenweg, www.hetlankheet.nlBuiten HaaksbergenOutdoor Rental, Haaksbergerstraat 193, Beckum, T 06-17397971, www.outdoorrental.nl, [email protected] en Kanoverhuur Ten Brinke, Rekken, Den Borgweg 20, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected] open.Restaurant Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] en -sport | Outdoor Aktivität und SportBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected] / steppen, segway tour, schietparade, GPS Schatzoektocht.HaaksbergenWandelkring DIO, Molenstraat 56, T 074-3676565, www.haaksbergen-wandelen.nl, [email protected] HaaksbergenOutdoor Rental, Haaksbergerstraat 193, Beckum, T 06-17397971, www.outdoorrental.nl, [email protected], paintball, geocaching, steppen, buksschieten.Fietsen en -verhuur | Fahrrad und -verleihBuurseDorpswinkel Wildenborg, Alsteedseweg 17, T 053-5696206, www.dorpswinkelwildenborg.nl, [email protected] fietsen, e-bikes, mountainbikes en familiefietsen, dagelijks open.

32

Iedere woensdagochtend marktGezellige terrassen. Vrijdag koopavond!Veel leuke winkels en restaurants

Ik koop in Haaksbergen natuurlijk!Gezellige terrassen. Vrijdag koopavond!

Haaksbergen natuurlijk!Gezellige terrassen. Vrijdag koopavond!

Haaksbergen natuurlijk!HaaksbergenNatuurlijkHaaksbergenNatuurlijkHaaksbergenNatuurlijk

Zien

en

doen

HaaksbergenPot Tweewielers, Blankenburg 9, T 053-5722198, www.pottweewielers.nl, [email protected] verkoop fietsen, di t/m vr 8.30-12.30, 13.30-18.00, vr tot 21.00, za 9.00-17.00.Camping & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl,[email protected] peuter- en kleuterbad, dagelijks 9.00-17.00.VVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053-5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected] HaaksbergenOutdoor Rental, Haaksbergerstraat 193, Beckum, T 06-17397971, www.outdoorrental.nl, [email protected] en Kanoverhuur Ten Brinke, Rekken, Den Borgweg 20, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected] open. Galerieën en exposities | GalerienHaaksbergenStichting Kulturhus Haaksbergen Kunstzaal Achterom, Sterrebosstraat 2, T 053-5730250, www.kulturhushaaksbergen.nl, [email protected] zes weken nieuwe expositie, vr t/m zo 14.00-16.30 en op afsrpaak.Theeschenkerij Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected]/4 t/m 30/9 di t/m zo 10.30-18.00, 1/10 t/m 29/4 vr t/m zo 11.00-17.00.Galerie Te Lintelo, Spoorstraat 38, www.galerietelintelo.nl, [email protected] t/m zo 13.00-17.00 en op afspraak.Golfen | GolfHaaksbergenGolfclub Het Langeloo, Hasseltweg 5, T 053-5722255, www.hetlangeloo.nl, [email protected] holes par-3 baan, aangesloten bij NGF met C-status.Historisch archief | Historisch ArchivHaaksbergenHistorische Kring Haaksbergen, Markt 3, souterrain, T 053-5742374, www.historischekringhaaksbergen.nl, [email protected]

Huis en tuin | Haus und GartenBuurseTuincentrum GroenGilde Buurse, Broekheurnerweg 35, T 053-5728518, www.groengildebuurse.nl,[email protected] Wildenborg, Alsteedseweg 17, T 053-5696206, www.dorpswinkelwildenborg.nl, [email protected] fietsen, e-bikes, mountainbikes en familiefietsen, Dagelijks open.HaaksbergenBi’j oons De echte Bakker, Spoorstraat 55b, T 053-5742888, [email protected] Haaksbergen, Spoorstraat 47-49, T 053-5727144, www.blokker.nlBoek en Buro, Spoorstraat 67, T 053-5723524, www.boek-en-buro.nl, [email protected] en Natuurvoedingswinkel De Brink, De Brink 6, T 053-5729034, [email protected] t/m vr 9.00-18.00, za 9.00-17.00.Kwaliteitsslagerij Broekhuis, Kalter 1, T 053-5727271, www.slagerijbroekhuis.nl, [email protected] Leo Wijlens, Eibergsestraat 27, T 053-5726283, www.dierenwinkelxl.nl, [email protected] Rijk Haaksbergen, Goorsestraat 72a, T 053-5725518, www.casaflora.nl, [email protected], Markt 23, T 053-5729100Hubo Wieskamp, Zeedijk 14, T 053-5722453, www.hubo.nlIntertoys, Spoorstraat 22, T 053-5727540, www.intertoys.nlRouwenhorst Installatietechniek, Blankenburgerstraat 29, T 053-5726703, www.rouwenhorstinstallatietechniek.nl, [email protected] Gereedschappenhandel b.v., Blankenburgerstraat 43, T 053-5742000, www.schuttenhaaksbergen.nl, [email protected] DOMBO, Sterrebosstraat 2Iedere wo 9.30-11.00, 14.00-15.30, 18.00-19.15, schoolvakanties gesloten.Ten Hagen Woondecoratie, M.A. de Ruyterstraat 20, T 053-5721992, www.tenhagenwoondecoratie.nl, [email protected]

33www.vvvhaaksbergen.nl

Zien

en

doen

Wijnhuis Slijterij Twents Genot, Eibergsestraat 4, T 053-5722811, www.twentsgenot.nl, [email protected] Haaksbergen, Goorsestraat 70, T 053-5728712, www.welkoop.nlDierengilde Wielens, Veldmaterstraat 180A, T 053-5721813, www.dierengilde.nlInformatie & educatie | InformationBuurseInfocentrum De Wakel, Stendermolen 9, T 053-4281527, www.natuurmonumenten.nl/infocentrum-de-wakelVVV Servicepunt Buurse, Dorpswinkel Wildenborg, Alsteedseweg 17, T 053-5696206, www.dorpswinkelwildenborg.nl, [email protected] Centrum ‘Han Jordaan’ & Heemtuin IVN, Park Groot Scholtenhagen, www.ivn.nl/haaksbergen, [email protected] t/m aug iedere laatste zo 14.00-17.00.VVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053-5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected] | Internet EinrichtungenHaaksbergenVVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053-5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected] de Boules | Jeu de BoulesHaaksbergenJeu de Boulesbaan ‘t Saalmerink, Klaashuisstraat 9, T 053-5728200, [email protected] 14.00-15.30.Kampeerwinkel | CampingladenHaaksbergenHenk Pen Caravans, Westsingel 2, T 053-4348528, www.henkpen.nl, [email protected] 13.00-18.00, dit t/m vr 9.00-18.00 (pauze 12.00-13.00), za 9.00-17.00.Kegelen, bowlen en curling | Kegeln und BowlingBuiten HaaksbergenFiets- en Kanoverhuur Ten Brinke, Rekken, Den Borgweg 20, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected] Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, Boekelo, T 053-5723224, www.sandton.eu/nl/boekelo, [email protected]é en zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected] De Postkoets, Blankenburg 4a, T 053-5728794, www.bistrodepostkoets.nl, [email protected] en kijkboerderijen | KinderbauernhofHaaksbergenKiekeboer’n, T 074-3766676, www.kiekeboeren.nl, [email protected] kijkboerderijen in Haaksbergen, St. Isidorushoeve, Hengevelde, Ambt Delden en Zenderen.Kinderboerderij Scholtenhagen, Scholtenhagenweg 25A, T 053-5721116, www.scholtenhagen.nl, [email protected] t/m vr 9.00-16.15, apr t/m okt ook op za en zo 9.00-17.30.

St. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected], kiekeboer.Kleding, schoenen en accessoires | Kleidung, Schuhe und ZubehörHaaksbergenArjan & Co, Kalter 5, T 053-5741881, www.arjanenco.nl, [email protected] Damesmode, Blankenburgerstraat 16, T 053-5727487, www.beauhaaksbergen.nl, [email protected] Twente Fanshop, Spoorstraat 4a, T 053-5726331, [email protected] Gouden Wiek, Molenstraat 3B, T 053-5729153, www.degoudenwiek.nl, [email protected], Markt 23, T 053 5729100Hesselink Mode Haaksbergen, Blankenburgerstraat 12, T 053-5730620, www.hesselinkmode.nl, [email protected] Aalbers, Spoorstraat 7, T 053-5721488, www.juwelieraalbers.nl, [email protected] Schoenen, Markt 19, T 053-5721314, www.koningsschoenen.nl, [email protected] Mode, Von Heydenstraat 17, T 053-5727835Nouveauté Damesmode, Blankenburgerstraat 14a, T 053-5727487, www.nouveaute.nl, [email protected] schoenen, Spoorstraat 15, T 053-5742000, www.schuurman-schoenen.nl, [email protected] 2000 Ter Avest, Molenstraat 2, T 053-5742971, www.sport2000teravest.nl, [email protected] Reinders BV, Spoorstraat 11, T 074-3676290, www.tuunte-fashion.nlKlompgolf | BauerngolfBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected] HaaksbergenFiets- en Kanoverhuur Ten Brinke, Rekken, Den Borgweg 20, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected] | BoßelnBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected]é en zalencentrum Marco Winkelman, Broekheurnerweg 52, T 053-5696202, www.cafewinkelman.nl, [email protected]&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected] Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected] & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl,[email protected] HaaksbergenFiets- en Kanoverhuur Ten Brinke, Rekken, Den Borgweg 20, T 0545-431626, www.fietsenkanoverhuur.nl, [email protected]

34 www.vvvhaaksbergen.nl

Zien

en

doen

Multimedia | MultimediaHaaksbergenBreukers Electro, Veldmaterstraat 75, T 053-5721538, www.electrobreukers.nl, [email protected] Electronica & Computers, De Greune 38, T 053-5723959, www.leppink.nl, [email protected] 1 Haaksbergen, Spoorstraat 6, T 053 4349267, www.optie1haaksbergen.nl, [email protected] | MuseenHaaksbergenMuseum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, T 053-5721516, www.museumbuurtspoorweg.nl, [email protected] op rijdagen apr t/m okt zie wwwmuseumbuurtspoorwegnl, groepen op afspraak mogelijk.Natuurgebieden en parken | Naturgebiete und ParkanlagenBuurseHet Witte Veen, Witteveenweg, www.natuurmonumenten.nlTussen Buurse en Duitse grens.HaaksbergenHet Assinkbos, VedderswegHet Buurserzand, Stendermolen 9a, www.natuurmonumenten.nlHet Haaksbergerveen, Niekerkerweg, www.staatsbosbeheer.nlHet Lankheet, Lankheterweg, www.hetlankheet.nl, [email protected] za vd mnd excursie om 10.00, rondleiding groepen op afspraak.Het Lankheterbos, LankheterwegPark Scholtenhagen, Scholtenhagenweg, www.scholtenhagen.nl.Stepelerveld en Altenabos, StepelerveldwegReligieuze gebouwen | Religiöse Gabäude HaaksbergenHervormde Kerk, Von Heijdenstraat 6, T 053-5721216, www.sowhaaksbergen.nl, [email protected] en aug wo 10.00-12.00, do 15.00-17.00, groepen op afsrpaak.Pancratiuskerk, Markt 20, T 053-5743929, www.pvhaaksbergen.nl, [email protected] nog bestaande kerk van Haaksbergen, katholiek, jul en aug di en do 15.00-17.00Synagoge, Ruisschenborgh 1, T 06-38213039, www.ljgtwente.nl, [email protected] 1828, laatste twee di jul en eerst di aug 14.00-17.00, groepen op afspraak mogelijk.

Maneges, huifkartochten, paardenstallen |Reithallen, Planwagenfahrten, PferdeställeBuiten HaaksbergenHuifkarrenverhuur Henk van Laar, Zuid Rekkenseweg 1, Rekken, T 0545-431647, www.huifkarverhuur.eu, [email protected] Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] Camping De Nieuwe Bosplaats, Broekheurnerweg 33, T 053-5696244, www.denieuwebosplaats.nl, [email protected], stalling, weidegang, buitenbak, 1 apr t/m 31 okt.B&B ‘t Huisje, Haaksbergerweg 19, T 053-5696059, [email protected] PaardenstallingHaaksbergenRuitersportcentrum Capriole, Bartelerweg 5, T 053-5726703, www.ruitersportcentrum-capriole.nl, [email protected], pensionstalling, Dagelijks open. v.a. 8.00.B&B Hotel Erve Bruggert, Scholtenhagenweg 46, T 053-5721404, www.ervebruggert.nl, [email protected] | MinigolfHaaksbergenCamping & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected] | MühlenHaaksbergenOostendorper Watermolen, Watermolenweg 2, T 053-5722811, www.haaksbergsemolens.nl, [email protected] Rondleiding te boeken via VVV Haaksbergen (ook buiten openingstijden molen), open apr t/m sep wo en za 14.00-17.00, 2e za maand olieslaan.Windmolen De Korenbloem, Fazantstraat 39, T 053-5721474, www.haaksbergsemolens.nl, [email protected] te boeken via VVV Haaksbergen (ook buiten openingstijden molen), open apr t/m sep wo en za 14.00-17.00.Buiten HaaksbergenRestaurant Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] mogelijk, dagelijks open.

35

Zien

en

doen

St. IsidorushoeveHeilige geest Parochie Locatie Heilige Isidorus, Goorsestraat 126, T 0547-260878, www.heiligegeestparochie.nl, [email protected] | Evenement AgenturHaaksbergenClair Brocante Organisatiebureau, de Boerenmaat 54, T 06-50282556, [email protected], www.clairbrocante.nlRondleidingen en excursies | Führungen und Rondleidingen en excursies | Führungen und AusflügeBuurseErve De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] door voormalige ambachtelijk kaasmakerij.HaaksbergenElektrokar Natuurmonumenten, Stendermolenweg 9, T 053-5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected], boeken via VVV Haaksbergen, apr t/m okt, woe- en zo-middagHistorische Kring Haaksbergen, Markt 3, souterrain, T 053-5742374, www.historischekringhaaksbergen.nl, [email protected] Haaksbergen, T 053-4761715, www.ivn.nl/haaksbergen, [email protected]’n, T 074-3766676, www.kiekeboeren.nl, [email protected] kijkboerderijen in Haaksbergen, St. Isidorushoeve, Hengevelde, Ambt Delden en Zenderen.Landgoed het Lankheet, Lankheterweg, www.hetlankheet.nl, [email protected] za vd mnd excursie om 10.00, rondleiding groepen op afspraak.Oostendorper Watermolen, Watermolenweg 2, T 053-5722811, www.haaksbergsemolens.nl, [email protected] te boeken via VVV Haaksbergen (ook buiten openingstijden molen), open apr t/m sep wo en za 14.00-17.00, 2e za maand olieslaan.Windmolen De Korenbloem, Fazantstraat 39, T 053-5721474, www.haaksbergsemolens.nl, [email protected] te boeken via VVV Haaksbergen (ook buiten openingstijden molen), open apr t/m sep wo en za 14.00-17.00.St. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected] HaaksbergenKaasboerderij Keuper, Goorsestraat 45, Hengevelde, T 0547-333217, www.keuperkaas.nl, [email protected] Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] mogelijk, dagelijks open.Schaapskudde | SchafherdeBuurseMini Camping De Nieuwe Bosplaats, Broekheurnerweg 33, T 053-5696244, www.denieuwebosplaats.nl, [email protected] Schaapskudde Haaksbergen,

Ramsbeekweg 38, www.schaapskuddehaaksbergen.nl, [email protected] | SpielplätzeBuurseErve De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] t/m zo 11.00-19.30, jul en aug ook op ma en di.HaaksbergenPartyrestaurant ‘t Stien’nBoer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected] en binnen.Buiten HaaksbergenRestaurant Haarmühle, Besslinghook 57, D-48683 Alstätte, T 0049-256793190, www.haarmuehle.de, [email protected] | Regionale ProdukteBuurseBoerderijwinkel Erve Hanebulten, Beekweg 10, T 053-5696652, www.hanebulten.nl, [email protected], jam, fruit en eieren, ma-di, do-za 10.00-17.00.Erve De Hooge Esch / Landwinkel, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl,[email protected] t/m sep wo t/m zo 11.00-17.00, okt t/m mrt gesloten, producten te koop in het restaurant.HaaksbergenVVV Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40, T 053-5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected] Slijterij Twents Genot, Eibergsestraat 4, T 053-5722811, www.twentsgenot.nl, [email protected]. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected], worst en eigengemaakte producten.Buiten HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] open.Kaasboerderij Keuper, Goorsestraat 45, Hengevelde, T 0547-333217, www.keuperkaas.nl, [email protected] en pasta, do en vr 9.00-18.00, za 9.00-16.00.Supermarkten | SupermärkteHaaksbergenJumbo Leussink, Stationsstraat 12, T 053-5730530, www.jumboleussink.nl, [email protected] t/m za 8.00-21.00, zo 10.00-18.00.Plus Leusink, Veldmaterstraat 174, T 053-5721295, www.plussupermarkt.nl/leusink, [email protected] t/m za 8.00-20.00, vr tot 21.00, zo 10.00-18.00.

36

Hotel en B&B Erve Bruggert - Landelijk gelegen, Top locatie Haaksbergen- 18 comfortabele hotelkamers- 5 luxe boerenlodges- 3 geschakelde vakantiewoningen- Groepsaccommodatie tot max. 30 pers.- Souterrain met Sauna’s en zonnebank- 12 paardenboxen en weidegang mogelijk- Vergader faciliteiten- Terras met landelijk uitzicht- Dag arrangementenScholtenhagenweg 46, 7481 VP Haaksbergen T. 053-5721404

Bi’j de WatermölleRestaurant Hotel Bi’j de Watermölle

Watermolenweg 3 • 7481 VL HaaksbergenTelefoon (053) 572 92 50 • Fax (053) 572 92 05

[email protected] • www.watermolle.nl

In verband met ons 25 jarig jubileum serveren wij iedere maand een wisselend

3 gangen diner voor € 25,00 per persoon !angen diner voor € 25,00 per persoon !angen diner voor € 25,00 per persoon !

37www.vvvhaaksbergen.nl

Zien

en

doen

[email protected], op afspraak.Pour Vous Haaksbergen, Spoorstraat 34, T 053-5721537, www.pourvous.nl, [email protected] & Sauna de Wilder, Scholtenhagenweg 32, T 053-5721115, www.dewilder.nl, [email protected] zwemparadijs, buitenbad, sauna, Turks stoombad, zonnebank, div. activiteiten.Buiten HaaksbergenSandton Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, Boekelo, T 053-5723224, www.sandton.eu/nl/boekelo, [email protected], Turks stoombad, dompelbad, beauty center, do t/m ma 9.00-18.00.Workshops | WorkshopsBuurseTuincentrum GroenGilde Buurse, Broekheurnerweg 35, T 053-5728518, www.groengildebuurse.nl, [email protected] Bed & Breakfast en wellness, Goorsestraat 39 - 41, T 053-5726335, www.benboverijssel.com, [email protected], meditatie en masseren.Heidi Horck, Beeldend kunstenaar, Hasseltweg 19, T-06 12455572, www.heidihorck.nl, [email protected] schilderen, workshops voor volwassenen en kinderen.Theeschenkerij Jordaan, Scholtenhagenweg 42a, T 053-5742971, www.theeschenkerij-jordaan.nl, [email protected] Haaksbergen, Sterrebosstraat 2, T 053-5730200, www.hierleerjewat.nl, [email protected] workshops en cursussen voor jong en oud.Live Cooking, Metaalstraat 18A, T 06-46094287, www.live-cooking.eu, [email protected] op locatie, kookstudio.Wijnhuis Slijterij Twents Genot, Eibergsestraat 4, T 053-5722811, www.twentsgenot.nl, [email protected] en wiskyproeverij.St. IsidorushoeveLandbouw, Zorg- & Educatieboerderij Erve Meyerinkbroek, Benteloseweg 25, T 074-3575311, www.ervemeyerinkbroek.nl, [email protected] HaaksbergenDe Keerse, Den Borgweg 20, Rekken, T 0545-431626, www.dekeerse.nl, [email protected] maken.Simone Gerard Fotografie, Kuipersdijk 40-54, T 053-5726846, www.simonegerard.nl, [email protected] | SchwimmbäderHaaksbergenCamping & Bungalowpark `t Stien`nboer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected] peuter- en kleuterbad, dagelijks 9.00-17.00.Recreatiebad & Sauna de Wilder, Scholtenhagenweg 32, T 053-5721115, www.dewilder.nl, [email protected] zwemparadijs, buitenbad, sauna, Turks stoombad, zonnebank, div. activiteiten.

Tennis en squash | Tennis und SquashBuiten HaaksbergenSandton Bad Boekelo, Oude Deldenerweg 203, Boekelo, T 053-5723224, www.sandton.eu/nl/boekelo, [email protected] tennisbaan.HaaksbergenKei-fit Centre Haaksbergen, Geukerdijk 94, T 053-5725233, www.kei-fit.nl, [email protected] v.a. 9.00.Theater | TheaterHaaksbergenStichting Kulturhus Haaksbergen Theater De Kappen, Sterrebosstraat 2, T 053-5730200, www.kulturhushaaksbergen.nl, [email protected] ma t/m vr 9.00-17.00, kassa ma t/m do 8.30-12.30.Themafeesten | Thema FestBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected], maffia, spelshow en meer.Erve De Hooge Esch, Alsteedseweg 38, T 053-5696429, www.erve-de-hooge-esch.nl, [email protected] & Catering restaurant Evers, Hengelosestraat 49, T 053-5721591, www.restaurantevers.nl, [email protected] avond, moorddiners, driving dinner en meer.Partyrestaurant ‘t Stien’nBoer, Scholtenhagenweg 42, T 053-5722610, www.stien-nboer.nl, [email protected] overstappunt | Touristischer Orientierugns PunktHaaksbergenToeristisch Overstap Punt Haaksbergen (TOP), Scholtenhagenweg 46a, T 053-5696322, www.ervebruggert.nl, [email protected] met diverse aantrekkelijke routes, gratis parkeren.Treinen | ZügeBuurseBuffetrestaurant Captain Jack, Broekheurnerweg 27, T 053-5696205, www.captainjack.nl, [email protected] Bello.HaaksbergenMuseum Buurtspoorweg, Stationsstraat 3, T 053-5721516, www.museumbuurtspoorweg.nl, [email protected] op rijdagen apr t/m okt zie wwwmuseumbuurtspoorwegnl, groepen op afspraak mogelijk.Vissen | AngelnHaaksbergenBergingsvijver Park Scholtenhagen, Scholtenhagenweg, www.scholtenhagen.nl.Vergunning.Hengelsport Hennie Kruidenier, Spoelsterstraat 45, T 053-5723679, www.hengelsport-kruidenier.com, [email protected] HaaksbergenForelderij Surplus, Usselerrietweg 50, Usselo, T 053-4282439, www.forelderij.nl, [email protected] open., apr t/m okt 9.00-1800, nov t/m mrt 10.00-16.00Wellness & Beauty | WellnessHaaksbergenBenboverijssel Bed & Breakfast en wellness, Goorsestraat 39 - 41, T 053-5726335, www.benboverijssel.com,

38

VVV Haaksbergen

Blankenburgerstraat 40, 7481 EB Haaksbergen, T 053 5722811, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected]

Openingstijden:Maandag t/m vrijdag 09.30-17.30 uurZaterdag 09.30-16.00 uur (april t/m september)Zaterdag 09.30-12.30 uur (oktober t/m maart)

VVV servicepunt Buurse Dorpswinkel Wildenborg

Alsteedseweg 17, 7481 RS Buurse, T 053 5696202, www.vvvhaaksbergen.nl, [email protected]

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-18.00 uurzaterdag 08.30-16.00 uurzondag fietsverhuur op afspraak mogelijk

Ontdek het bij de VVV VVV Haaksbergen….., dé plek voor alle toeristische informatie over wat er te zien, doen en te beleven is in Haaksbergen en omge-ving. Je wordt bij de VVV gastvrij ontvangen en enthousiaste VVV medewerkers informeren je over waar je ontspannen en zorgeloos kunt blijven slapen, heerlijk kunt eten en drinken, over attracties & bezienswaardigheden en over dagjes uit met auto-, fiets- en wandel-routes.

Maar ook voor een bijzondere gelegenheid biedt de VVV allerlei mogelijkheden. Een groepsuitje of lokaal souvenir met een verhaal. Zoals honing van de imker, kaas van de kaasboerderij, meel van de watermolen of andere lokale streekproducten. Bezoek de VVV en laat een pakket samenstellen.

Familie uitjes, vriendenuitjes, bedrijfsfeestje of een zakelijk uitje; informeer eens bij VVV Haaksbergen wat er allemaal mogelijk is. En we kunnen u ook werk uit handen nemen door arrangementen samen te stellen naar uw wens.

De VVV, daar kom je verder mee!

De VVV is tevens het adres

voor een passende geschenkbon!

VVV Cadeaubon

VVV Dinercheque

VVV Lekker weg

Nationale Bioscoopbon

Podium Cadeaukaart

Bongo Belevingsbon

Fashioncheque

Arrangementen

Streekproducten

VVV HAAKSBERGEN

39www.vvvhaaksbergen.nl

Nuttige adressen112

0900-8844053-5734567053-4872000

053-5724695053-5721809053-5734351

053-5722040053-5722040

088-5551188

053-5721888 053-5742270053-5721335 053-5721391053-5722207053-5741500

053-5724282053-5727799 053-5721836 053-5728892 053-7113532

053-5721985 053-5729288053-5721406 053-5727821

053-5721144 053-2030203

06-50615929

053-5727070

053-5743242

053-5743248

Alarmnummer spoedPolitie Twente, cluster Oost Haaksbergenteam Haaksbergen, Brink 1 Gemeentehuis Haaksbergen, Markt 3 Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente Spoedeisende hulp, Haaksbergerstraat 55, EnschedeApotheekApotheek de Waag, Goorsestraat 91 Apotheek de Hofbraak, Spoorstraat 4 Apotheek servicepunt de Veldmaat, Wiedenbroeksingel 4BibliotheekBibliotheek Haaksbergen, Bouwmeester 8 Servicepunt Meuken Sint Isidorushoeve, Beckummerweg 11 HuisartsenHuisartsenpost, Na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagenHaaksbergerstraat 55, naast hoofdingangMedisch SpectrumTwente Het Doktershuis, WiedenbroeksingelDr. Van Grafhorst

Dr. Klever & Heeres

Dr. van der Lugt & van Kempen

De Esch, Rembrandstraat 2Dr. Akarsubasi Dr. van Meerendonk Dr. Miguelez

Dr. Nijmeijer Locatie Schubertstraat, Schubertstraat 4Dr. Kuipers & de Groot

Dr. Engberink & kleissen

TandartsenBeerthuis Tandheelkunde en MondhygiëneWeertseriet 15

Mondhygiënist K. ten Have, Kruislandstraat 42 Mondzorg Haaksbergen, Eibergsestraat 7 J.J.F. van Hannen en H.J.G. OosterholtPraktijk voor MondhygiëneS.H.J. Olde Engberink-Diepenmaat, Eibergsestraat 112 Tandarts I.J.H. van der Zee, Raaweg 30

SPOED

SPOED

SPOED

SPOED

SPOED

SPOED

SPOED

053-5725375

053-5722530

053-5721312053-5743691053-5726936053-5726767

053-5741824053-5721500053-5721188

053-5721234

088-0331360

053-5729202

0900-0024 0900-0933 053-48858850900-1850

Tandartsen Kortier & Van Leeuwen, Dr. Prinsstraat 101 Tandartspraktijk G.H. Bos, Wiedenbroeksingel 40 Tandheelkunde Haaksbergen, Kruislandstraat 42E. de Ruiter (tandarts) M. de Boer (mondhygiënist) Tandprothetische Praktijk Post, Twijnerstraat 24 Tandzorg op Maat Haaksbergen, Eibergsestraat 25 DierenartsenArts4dieren, Hengelosestraat 3 Dierenartsenpraktijk Haaksbergen, Tolstraat 12 Dierenkliniek Watermolen Centrum,Lansinkstraat 52 Dierenkliniek De Watermolen, Watermolenweg 5 Openbaar vervoerReisinformatie www.syntus.nlBusverbindingen met o.m. Hengelo, Enschede, Goor, Borculo, Doetinchem, Winterswijk en tussenliggende plaatsen. Buurtbus Eibergen, Rekken , Haaksbergen. Buurtbus Buurse. Busstation Haaksbergen is gelegen aan de Zeedijk.TaxiVreebos personenvervoer Banken en pinautomatenABN Amro Bank, Salomon Frankenhuisrotonde 2 ING Bank, Hibbertstraat 4 Rabobank Enschede-Haaksbergen, Kalter 2 SNS-Bank, Spoorstraat 55 Openingstijden winkels (richtlijnen)Maandag 9.00-18.00 uur (op maandagmorgen zijn diverse winkels gesloten)Dinsdag t/m donderdag 9.00-18.00 uurVrijdag 9.00-21.00 uur (koopavond)Zaterdag 9.00-17.00 uurIndien koopzondag 12.00-17.00 uurDiverse supermarkten ‘s avonds en zondags geopendMarktenMarktplein, Haaksbergen.Elke woensdag 8.30-12.30 uurPostkantoorPost NL postkantoorAlbert Heijn, Spoorstraat 30Plus Leusink, Veldmaterstraat 174BZ Repro, Goorsestraat 55 -57BuurseDorpswinkel Wildenborg, Alsteedseweg 17, Buurse

40

kleur in beeld[ kleur in beeld ]

Passie voor vakmanschap...

h a s s i n k d r u k k e r s . n l

Handelsstraat 1 | Postbus 177 | 7480 AD Haaksbergen | t [053] 572 17 77 | f [053] 572 62 75 |