Toegepaste informatica

Click here to load reader

 • date post

  26-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  1

Embed Size (px)

description

DEEL 1: Computersystemen en communicatie DEEL 2: Rekenblad

Transcript of Toegepaste informatica

TOEGEPASTE INFORMATICADeel 1: Computersystemen en communicatie

1 Recente ontwikkelingen

1.1 Basiselementen van een computerconfiguratieEen desktopcomputersysteem

De systeemeenheid vormt de kern van een computersysteem. De systeemeenheid is gewoonlijke een rechthoekige kast die op of onder uw bureau wordt geplaatst. Deze kast bevat talloze elektronische componenten die informatie verwerken. De belangrijkste component is de centrale verwerkingseenheid (CPU), ofwel de microprocessor. Dit onderdeel fungeert als het ware als het brein van de computer. Een andere belangrijke component is het RAM-geheugen (Random Access Memory) waarin tijdelijk informatie wordt opgeslagen die door de CPU wordt gebruikt wanneer de computer is ingeschakeld. De informatie die in het RAM-geheugen wordt opgeslagen, wordt gewist zodra de computer wordt uitgeschakeld.Het BIOS is een programma dat in pc's is ingebouwd en waarmee het besturingssysteem wordt gestart wanneer u de computer inschakelt. Het wordt ook wel systeemfirmware genoemd. Het BIOS is onderdeel van de hardware op de computer en staat los van Windows.

Bijna elk ander onderdeel van uw computer wordt met een kabel op de systeemeenheid aangesloten. Deze kabels worden aangesloten op specifieke poorten (ingangen) die zich meestal op de achterzijde van de systeemeenheid bevinden.

1. PS/2-poort (voor muis en toetsenbord)

2. USB-poort

3. Serile poort

4. VGA-poort (voor beeldscherm)

5. Parallelle poort (vroeger voor printer of scanner)

6. lijningang voor geluid (luidsprekers, microfoon en hoofdtelefoon)

7. Serile poortHardwareonderdelen die geen onderdeel uitmaken van de systeemeenheid (maar op deze poorten worden aangesloten), worden ook wel randapparatuur genoemd.Invoerapparaten

muis

toetsenbord

scanner

webcam

gamepad

Uitvoerapparaten

beeldscherm printer

luidsprekers

Printer

Een printer brengt gegevens over vanaf een computer naar papier. U hoeft niet over een printer te beschikken als u een computer wilt gebruiken. Als u echter wel over een printer beschikt, kunt u e-mailberichten, kaarten, uitnodigingen, aankondigingen en andere materialen afdrukken. Veel mensen stellen het bovendien op prijs als zij thuis zelf hun foto's kunnen afdrukken.

De twee belangrijkste typen printers zijn inkjetprinters en laserprinters. Inkjet-printers zijn bijzonder populair bij thuisgebruikers. U kunt met een inkjetprinter zowel zwart-wit afdrukken als afdrukken in kleur maken en u kunt, wanneer u speciaal papier gebruikt, kwalitatief hoogwaardige foto's afdrukken. Laserprinters zijn sneller en zijn over het algemeen beter geschikt voor een zwaar gebruik.

Inkjet-printer (links) en laserprinter (rechts)Luidsprekers

Luidsprekers worden gebruikt voor de weergave van geluid. De luidsprekers kunnen in de systeemeenheid zijn ingebouwd of kunnen met kabels op de systeemeenheid worden aangesloten. Luidsprekers stellen u in staat om muziek te beluisteren en om geluidseffecten van uw computer weer te geven.

ComputerluidsprekersOpslagharde schijf, diskette, usb-stick, cd-rom, dvd-rom, blueray, SD-kaarten, Hardeschijfstations

Elke computer is voorzien van een of meer schijfstations. Schijfstations zijn apparaten die informatie opslaan op een metalen of kunststof schijf. Op harde schijven kunt u een grote hoeveelheid informatie, zoals foto's, video's, muziek, documenten, programma's en nog veel meer opslaan. Deze informatie blijft op de harde schijf van uw computer staan, ook al is deze uitgeschakeld.

HardeschijfstationExterne harde schijvenDe eenvoudigste manier om extra hardeschijfruimte toe te voegen aan uw pc is het aansluiten van een externe harde schijf. Een externe harde schijf is een goede manier om meer digitale foto's, video's, muziek en andere grote bestanden op te slaan. Deze kan ter aanvulling dienen op de opslagruimte op de interne harde schijf van uw computer, vooral als hierop nog maar weinig ruimte is. Een externe harde schijf is ook een goede manier om een back-up van belangrijke bestanden op te slaan.

USB-flashstations

Een USB-flashstation (Universal Serial Bus) is een klein, draagbaar apparaat dat u op de USB-poort van een computer aansluit. Net als op een harde schijf wordt op een USB-flashstation informatie opgeslagen, maar meestal veel minder dan op de meeste harde schijven. USB-flashstations zijn er in allerlei grootten en formaten, en kunnen vele gigabytes informatie bevatten. Soms worden ze thumbdrives genoemd, omdat ze ongeveer de grootte en vorm van een duim hebben. U kunt ze gemakkelijk meenemen, zodat u prima informatie van de ene op de andere computer kunt overbrengen. USB-flashstations worden ook wel pen drives, key chain drives, key drives en geheugensticks genoemd.

USB-flashstationGeheugenkaarten

Op Flash-geheugenkaarten kunnen computergegevens, zoals tekst, afbeeldingen en muziek worden opgeslagen. Geheugenkaarten kunt u steeds weer wissen en opnieuw gebruiken. In de meeste digitale camera's worden foto's en video opgeslagen op een CompactFlash-geheugenkaart of een SD-kaart (Secure Digital).

GeheugenkaartenMet een USB-kabel kunt u foto's van uw camera verplaatsen naar uw computer. U kunt ook een geheugenkaartlezer gebruiken.

GeheugenkaartlezerCd-stations en dvd-stations

Alle computers zijn tegenwoordig uitgerust met een cd-rom-station of een dvd-station dat zich gewoonlijk aan de voorzijde van de systeemeenheid bevindt. Cd-stations maken gebruik van lasers om de gegevens op een cd te lezen (ophalen). Een groot aantal cd-stations is bovendien in staat om gegevens op cd's te schrijven (opnemen). Als u over een schijfstation met opnamemogelijkheden beschikt, kunt u kopien van uw bestanden opslaan op lege cd's. Daarnaast kunt u een cd-rom-station ook gebruiken om muziek-cd's op uw computer af te spelen.

Cd1.2 Recente ontwikkelingen

bv. beeldschermen

CRT-scherm LCD-scherm Plasma Touchscreen

Beeldscherm

Op het beeldscherm wordt informatie weergegeven met behulp van tekst en afbeeldingen. Het gedeelte van het beeldscherm waarop de informatie wordt weergegeven, wordt het scherm genoemd. Een computerscherm is, evenals een televisiescherm, in staat om zowel stilstaande als bewegende beelden weer te geven.

Er zijn twee hoofdtypen beeldschermen: CRT-beeldschermen (Cathode Ray Tube) en LCD-beeldschermen (Liquid Crystal Display). Beide typen beeldschermen voorzien in scherpe beelden. LCD-schermen zijn echter veel slanker en lichter.

LCD-beeldscherm (links) en CRT-beeldscherm (rechts)bv. computer

desktop laptop Macbook Air - IpadMultimediacomponentenhttp://windows.microsoft.com/nl-BE/windows7/give-your-pc-some-personality-with-desktop-gadgets-from-windows-live-gallery2 Beveiliging

2.1 Belang

Als je verbinding maakt met internet, andere personen met uw computer laat werken of bestanden met anderen deelt, moet u maatregelen treffen om uw computer te beschermen. Waarom is dat?

Er zijn computercriminelen (ook wel hackers of krakers genoemd) die aanvallen plegen op de computers van anderen. Deze personen kunnen rechtstreeks aanvallen, door via internet in uw computer in te breken en uw persoonlijke gegevens te stelen, of indirect, door schadelijke software (ofwel malware) te maken met het doel uw computer te ontregelen of te beschadigen.

Gelukkig kunt u zichzelf beschermen door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen. In dit artikel worden de gevaren beschreven en wordt aangegeven hoe u de computer ertegen kunt wapenen2.2 Hardware en software methodes (Firewall, Antivirus en Antispyware)Windows Beveiligingscentrum is uw centrale voor computerbeveiliging. Hier wordt de huidige beveiligingsstatus van uw computer weergegeven en wordt u geadviseerd hoe u de computer beter kunt beveiligen.De computer wordt door Beveiligingscentrum op de volgende belangrijke beveiligingsfactoren gecontroleerd:

Firewall. Een firewall kan de beveiliging van uw computer verbeteren door te verhinderen dat hackers of schadelijke software er toegang toe krijgen.

Automatische updates. In Windows kan regelmatig wordt gecontroleerd of er updates voor uw computer beschikbaar zijn en kunnen deze automatisch worden genstalleerd.

Beveiliging tegen ongewenste software. Antivirussoftware helpt bij het beveiligen van uw computer tegen virussen, wormen en andere beveiligingsrisico's. Met antispywareprogramma's kunt u uw computer beter beveiligen tegen spyware en andere mogelijk ongewenste software.

Andere beveiligingsinstellingen. Er wordt nagegaan of de juiste instellingen voor internetbeveiliging zijn opgegeven en of 'Gebruikersaccountbeheer' is ingeschakeld.

Windows BeveiligingscentrumAls n of meer beveiligingsitems een rode of gele achtergrond hebben, is uw computer mogelijk kwetsbaar voor aanvallen. Om dit probleem te herstellen,klikt u op een item om het uit te vouwen. Volg dan de instructies.

Een firewall gebruiken

Een firewall is software of hardware die controle uitvoert op informatie die van internet of een netwerk binnenkomt en deze informatie vervolgens blokkeert of naar uw computer doorlaat, al naar gelang uw firewallinstellingen. Op deze manier helpt een firewall voorkomen dat hackers en schadelijke software toegang krijgen tot uw computer.

Windows Firewall is in Windows ingebouwd en wordt automatisch ingeschakeld.

Hoe een firewall werktAls u een programma uitvoert dat gegevens moet ontvangen via internet of een netwerk (bijvoorbeeld een chatprogramma of een netwerkspel voor meerdere deelnemers), vraagt de firewall u of u de verbinding wilt blokkeren of de blokkering wilt opheffen (toestaan). Als u besluit de verbinding toe te staan, zorgt Windows Firewall erv