Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal - bureaubeke.nl Toegankelijk gastvrij en... · 10.00...

4
Uitnodiging Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal Interactieve best practice bijeenkomst 10 mei 2016 Gelredome Arnhem

Transcript of Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal - bureaubeke.nl Toegankelijk gastvrij en... · 10.00...

Uitnodiging

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal Interactieve best practice bijeenkomst10 mei 2016 Gelredome Arnhem

De Regiegroep Voetbal en Veiligheid nodigt u uit voor een interactieve en inspirerende bijeenkomst die geheel in het teken staat van toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. U maakt kennis met verschillende best practices en wordt bijgepraat over de stappen die worden genomen om te komen tot toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020. Daarnaast is er veel ruimte voor discussie, uitwisseling van eigen ervaringen en kennis­making met de collega’s uit andere steden.

Programma 10 mei 2016, Gelredome Arnhem

09.30 Inloop10.00 Opening door dagvoorzitter Chris van Nijnatten 10.15 Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal: een toelichting op het project door Gijs de Jong en

Frank Paauw namens de Regiegroep Voetbal en Veiligheid10.30 Aftrap door Sjoerd Mossou 10.45 ‘Raak geschoten? Een onderzoek naar de werking van maatregelen tegen geweld en overlast

rondom het betaald voetbal’ door Henk Ferwerda12.00 Lunch12.45 Eerste workshopronde 13.45 Tweede workshopronde 14.30 Koffiepauze14.45 Discussie onder leiding van dagvoorzitter 15.15 Afsluiting door Sjoerd Mossou15.30 Borrel

Tijdens het programma vindt veel interactie plaats met de deelnemers met behulp van de telefoon. Vergeet daarom uw smartphone niet mee te nemen.

Inschrijven?U kunt inschrijven via de volgende link: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-toegankelijk-gastvrij-en-veilig-voetbal-24482929100. Het wachtwoord dat u nodig heeft om u te kunnen inschrijven, is: voetbal2020. Bij het inschrijven kunt u kiezen tussen telkens vier workshops in twee rondes. Let er bij het inschrijven op dat u zowel één workshop uit ronde 1 als één workshop uit ronde 2 kiest. Door in te schrijven voor de workshops bent u automatisch aangemeld voor de hele dag.

Workshops U kunt een keuze maken uit de volgende workshops:

Ronde 1Harde aanpak notoire geweldplegers – Marlous Ziggers, analiste Politie Oost Nederland en Rob van Mierle, voetbalcoördinator Politie Oost NederlandIn deze workshop wordt een presentatie gegeven van de strategie van de veiligheidspartners in Oost Nederland om te komen tot een succesvolle en creatieve aanpak van notoire geweldplegers bij voetbalwedstrijden en andere evenementen. De strategie wordt op dit moment toegepast en doorontwikkeld in de gemeente Nijmegen en maakt als pilot Persoonsgerichte aanpak deel uit van het project Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal 2020.

Safety en voetbalevenementen – Marga Ziegerink, gemeente Enschede, en Frank Wijnveld, Crowd ProfessionalsDeze workshop wordt ook in ronde 2 gegeven.Voetbalveiligheid wordt in Nederland nog vooral georganiseerd vanuit securityperspectief. Voor safety ontstaat echter meer en meer aandacht. Het gaat dan om vragen als: wat is een veilig stadion, welke normen gebruiken wij om een ontruimingsconcept te ontwikkelen en hoe leiden wij onze stewards, veiligheidscoördinatoren, voetbalcoördinatoren van politie en portefeuillehouders van gemeenten op? In deze workshop wordt ingezoomd op het aspect safety in relatie tot voetbalveiligheid en wordt gekeken naar de pilot Safety binnen Twente in het kader van het project Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal 2020.

Slim Toezicht – Leo van der Vliet, Manager wedstrijdorganisatie en maatschappelijke zaken, BV VitesseHet Gelredome en Vitesse hebben in 2015 meegedaan aan het landelijk project ‘Innovaties in veilig uitgaan’ van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Binnen dit project is in Arnhem de pilot ‘Slim Toezicht’ ontwikkeld. Het ‘Slim Toezicht’ wordt door Vitesse in samenwerking met de politie-eenheid Oost toegepast in het kader van de normalisatie rondom risicowedstrijden. Dankzij de proactieve manier van toezichthouden zijn er minder beperkingen voor thuissupporters om bij zogeheten risicowedstrijden een toegangskaart te kopen en steeg de kaartverkoop.

UEFA’s supporter liaison project: best practice from around Europe – Stuart Dykes, Supporters Direct EuropeDeze workshop wordt in het Engels gegeven. Supporters Direct werkt sinds 2000 aan een positieve betrokkenheid van supporters bij hun club. De UEFA ondersteunt Supporters Direct met financiële en organisatorische middelen. In de afgelopen vijftien jaar heeft Supporters Direct haar leden geholpen om 50 miljoen pond te verkrijgen om direct te investeren in supportersvriendelijke zaken. In deze workshop zal SLO-coördinator Steward Dykes u meenemen in diverse goede voorbeelden uit de Zweedse voetbalcompetitie en de Duitse Bundesliga door het implementeren van SLO-projecten.

Ronde 2 Praktische toepassing van de Voetbalwet – Floris van Laanen, gemeente Eindhoven en Marloes Stokkel, Ministerie van Veiligheid en JustitieOp 1 juli 2015 is de aangescherpte Voetbalwet in werking getreden. De Voetbalwet bevat een aantal maatregelen die onder meer de burgemeester kan inzetten tegen allerlei vormen van overlast waaronder overlast door voetbalvandalen. In deze workshop wordt toegelicht wat de nieuwe maatregelen inhouden maar vooral ook hoe je de maatregelen kan toepassen: met welke partners werk je samen en hoe verloopt de informatie-uitwisseling tussen de verschillende partners, welke informatie en documenten heb je nodig en hoe worden de maatregelen gehandhaafd?

Safety en voetbalevenementen – Marga Ziegerink, gemeente Enschede, en Frank Wijnveld, Crowd ProfessionalsDeze workshop wordt ook in ronde 1 gegeven.

Van routine naar maatwerk. Aanbevelingen voor een risicogestuurde voorbereiding op wedstrijden in het betaald voetbal – Marco Meesters, Auditteam Voetbal en VeiligheidIn de voorbereiding op wedstrijden in het betaald voetbal bepaalt de gemeente, in overleg met BVO, de politie en het OM, welke maatregelen nodig zijn om de wedstrijd goed te laten verlopen. Het Auditteam ziet op diverse plaatsen een gebrek aan maatwerk en flexibiliteit en heeft de indruk dat het huidige systeem van risicoclassificatie (ABC-wedstrijden) hieraan bijdraagt. Het Auditteam doet aanbevelingen voor verbetering van het proces en het bijpassende systeem van risicoclassificatie door het doorbreken van de routine, en meer mogelijkheden te creëren voor een meer risicogestuurde aanpak (het inzetten van specifieke maatregelen voor specifieke risico’s) en het toepassen van maatwerk.

Het faillissement van de combiregeling. Van denken in bedreigingen naar denken in oplossingen – Sander Rademaker, Voorzitter Stichting Clubraad NAC en Robert Prins, Supporterscoördinator NAC Breda In deze workshop wordt de gezamenlijke werkwijze van NAC Breda, lokale driehoek van Breda en de NAC supporters op het gebied van gastvrijheid, risico-inschalingen en normalisatie gepresenteerd, in combinatie met een kritisch betoog tegen de maatregelen en problemen waar NAC supporters als nieuwkomer in de Jupiler League en met grote supportersaantallen mee te maken hebben bij uitwedstrijden.

De Regiegroep Voetbal en Veiligheid bestaat uit vertegenwoordigers van:• Ministerie van Veiligheid en Justitie• KNVB• Gemeente Eindhoven• Gemeente Groningen• OM• Politie• Auditteam Voetbal en Veiligheid