Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

46
EXPERT een gezamenlijke uitgave van de LinkedIn groep Creëer je eigen werkAan de slag! Jaargang 2 - nummer 2 september 2014

description

Van inspiratie naar DOEN. Leden van de Linkedingroep Creëer je eigen werk vertellen hoe zij aan de slag zijn gegaan. En nog veel meer!

Transcript of Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Page 1: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

1

EXPERTeen gezamenlijke uitgave

van de LinkedIn groep ‘Creëer je eigen werk’

Aan de slag!

Jaargang 2 - nummer 2september 2014

Page 2: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Digitaal magazine op initiatief van Willemijn Lau, behorend bij de LinkedIn groep Creëer je eigen werk

Redactie:

Willemijn Lauloopbaanadviseur, e-coach www.lauloopbaanadvies.nl

Nicolette van Heesch tekstschrijver, redacteur, projectondersteuner

www.rodekonen.nlwww.egelantier-projectondersteuning.nl

Wies Groeneveldtekstschrijver, redacteur, onderzoekerwww. luctor et emergo - Vallen en weer opstaan

Aan dit tijdschrift werkten verder mee:

Nico van den Bergh, (project)planner & controllerAlex de Haas, freelance puzzelmakerMarjo Heijkoop, administratief medewerkerRonald de Jong, fotograafEvert Roest, loodsdienstcoördinator, kroniekschrijver, blogger Birgit Snelleman, vitaliteitsadviseurNicole Wouters, sollicitatiecoach

Vormgeving: Nicolette van Heesch

2

Page 3: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

InhoudsopgaveAan de slag - van inspiratie naar transpiratie 4Willemijn Lau

“Yes we can!” 5“Maar maakt dat mij een expert?” 6Evert Roest

Aan de slag met het creëren van je eigen werk! 10Willemijn Lau

“That’s one small step ... ” 15Stoppen om in actie te komen 16Nicolette van Heesch

Wat werken in de Verslavingszorg mij - uiteindelijk! - leerde 20Nico van der Bergh

Samen aan de slag! 23Wies Groeneveld

“I have a dream” 25Boekbespreking Dromen, durven doen 26Willemijn Lau

Vol Vertrouwen aan de slag! 30Birgitte Snelleman

“Geef me werk dat bij me past ...” 34Als je niks doet, gebeurt er ook niks 38Nicole Wouters

Auteur ben je niet zomaar, dat word je 42Marjo Heikoop “Alles dat werkelijk groots en inspirerend is...” 45

3

Page 4: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

4

Aan de slag Van inspiratie naar transpiratie

Na ons inspiratienummer (in april 2014) werd het hoog tijd voor een DOE-nummer. We waren, en zijn nog steeds benieuwd naar hoe leden uit de groep ‘Creëer je eigen werk’ hun inspiratie vormgeven. Ofwel: hoe ga jij aan de slag?

Deze vraag leverde verrassende persoonlijke verhalen op. Verhalen over vallen en weer opstaan, over durven en doorzetten. Verhalen waarin mensen zich van hun kwetsbare kant laten zien. We willen iedereen bedanken voor deze openhartigheid. We hopen dat anderen hier nieuwe inspiratie uit opdoen.

Naast persoonlijke verhalen worden ook twee projecten uit Rotterdam en Zoetermeer/Den Haag/Arnhem beschreven met mooie voorbeelden van nieuwe vormen van samenwerking.

Natuurlijk mag een boekbespreking niet ontbreken. Het boek ‘Dromen, durven, doen’ van Ben Tiggelaar geeft een goede kijk op hoe gewoontes ervoor zorgen dat je niet doet wat je wilt. En hoe je dat zou kunnen veranderen. Echt een aanrader!

Tenslotte deed ook onze puzzelcoach weer zijn best door creatief te zijn met het thema ‘Aan de slag’. Een leuke puzzel voor een moment van ontspanning.

Wat is creëren toch boeiend! Dit e-magazine is uiteraard ook een creatie. Telkens weer verwonder ik mij over het proces van hoe we vanuit slechts een idee, kwamen tot dit prachtige resultaat waarin uiteindelijk alles samenkomt. We zijn er in ieder geval weer erg trots op, en we hopen dat het jou inspireert om aan de slag te gaan met datgene dat jíj graag wilt doen.

Wil je een keer meedoen met dit tijdschrift, of heb je een ander idee? Word lid van de Linkedingroep ‘Creëer je eigen werk’ en doe mee. Je bent van harte uitgenodigd!

Veel leesplezier!

Willemijn Lau, namens het redactieteam

Page 5: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Barack Hussein Obama II (1961 - )44e en huidige president van de Verenigde Staten.

“Yes we can!”

5

Page 6: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

6

Ik moet zeggen, als mensen vragen hebben over muziek komen ze vaak wel bij mij terecht. “Welk bandje is dit?” “Wie speelt die gitaarsolo?” “Uit welk jaar is die plaat?” Het grappige is, dat ik het antwoord meestal wel weet en zo niet, dan weet ik waar ik het kan vinden. Ook zonder die handige appjes die je daar tegenwoordig voor hebt. Maar maakt mij dat een expert?

Nee, ik ben geen Leo Blokhuis. Al hang ik aan zijn lippen als ‘de bovenmeester’ weer een aflevering van de Top 2000-a-gogo afsluit met een muzieklesje. Doet hij een theatertoer? Ik zit geheid minstens één keer in de zaal! “Muziek wordt leuker als je er meer vanaf weet,” zei hij ooit tijdens zo’n optreden. Dat heb

ik onthouden! De meeste van zijn boeken heb ik gelezen, wat zeg ik, verslonden! De passie die hij aan de dag legt voor muziek en alles wat daarmee te maken heeft; geweldig! Daarmee kan ik mij niet meten. Ik hou mezelf dan maar voor dat Leo een muziekjournalist is en radiomaker, die 24/7 met popmuziek bezig is, zelf ook muziek maakt en er daardoor ongelooflijk veel vanaf weet. Ik ben maar een amateur, die het gewoon leuk vindt om zich in zijn vrije tijd in muziek te verdiepen. Maar dan ben ik toch nog geen expert?

Toch wilde ik al een hele tijd iets met die kennis gaan doen. Het liefst in combinatie met iets anders wat ik volgens veel mensen niet onverdienstelijk doe: schrijven. En dan in het

“Maar maakt dat mij een expert?”

Ik liep er al een tijdje mee rond. Het is natuurlijk een goed idee: laten zien dat je een expert bent. Of op zijn minst dat je ergens

het één en ander vanaf weet.

Page 7: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

7

Engels, vanwege het grotere bereik én omdat ik die taal goed genoeg beheers om dat aan te durven. Ik had, in het Nederlands, al eens een onregelmatig muziekrubriekje gehad op een inmiddels ter ziele gegaan internetforum.

Dat leverde soms leuke reacties op, vooral als ik met een onbekend weetje kwam of mensen kennis liet maken met muziek die ze niet kenden. En ik heb sinds een jaar of twee een Nederlandstalig weblog, ‘Evert’s blognote’, over allerlei uiteenlopende dingen die me bezighouden. Dat weblog ben ik vooral begonnen bij wijze van schrijfoefening. Al hoop ik natuurlijk dat het gelezen wordt... Heel af en toe gebeurt dat ook wel, sterk afhankelijk van het onderwerp. Het levert soms een inhoudelijke discussie op, zo nu en dan krijg ik ook nuttige feedback over mijn schrijfstijl. Dat is wel eens confronterend, maar wel leerzaam. Een heel enkele keer krijg ik het dringende en ongezouten verzoek op te hoepelen met

mijn onzinverhaaltjes. Ook dat schijnt erbij te horen...

Opeens, een paar weken geleden, hakte ik de knoop door. Dat Engelstalige muziekblog, dat moest er nou maar eens komen!

Waarom ik tot dat besluit kwam? Vraag het mij niet. Plotseling was die vonk er en ik daagde mezelf uit om niet langer met het plan rond te lopen, maar het nu maar eens uit te voeren! Aan de slag, dus! De titel, ‘Evertje’s Music Corner’ zal niet de originaliteitsprijs verdienen, maar is gebaseerd op de eerder genoemde internetrubriek. Misschien verzin ik nog eens een betere. Ik heb mezelf ten doel gesteld eens in de week een artikeltje te plaatsen en voorlopig lukt dat. Echt gelezen wordt het nog niet, maar ik hoop dat het toch gaandeweg wat meer bekendheid krijgt.

Creëer ik nu mijn eigen werk? Dat weet ik niet. Ik bevind mij in de luxe positie dat ik ‘gewoon’ een baan heb en er

Page 8: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

8

dus geen noodzaak is om met mijn weblog geld te verdienen. Voorlopig weet ik een aantal dingen te combineren die ik vooral leuk vind. Wie weet

leidt het ooit nog eens tot écht schrijfwerk. Tot die tijd blijf ik lekker bloggen en andere dingen schrijven. Zoals voor dit online magazine bijvoorbeeld!

Evert Roest www.evertroest.wordpress.com www.evertroestmusic.wordpress.com

Page 9: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

9

Page 10: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

10

Aan de slag met het creëren

van je eigen werk!

Heb je er ooit bij stil gestaan dat je een enorme schat met je meedraagt? Namelijk het vermogen om iets te creëren. Jij beïnvloedt de wereld nu, onmiddellijk, met alles wat je denkt, zegt en

doet. Je creëert voortdurend je eigen bestaan. Echter, de meesten doen dit onbewust.

“Ik voelde heel sterk dat er iets drastisch moest veranderen. De energie en het enthousiasme dat daarmee is gaan stromen heeft me

gebracht tot waar ik nu sta.” Birgit Snelleman, pagina 30.

Creëer je eigen werk is een uitnodiging voor bewuste creatie. Om je te laten inspireren en aan de slag te gaan. Dat je nadenkt over hoe jij de wereld wilt beïnvloeden. Niet in theoretische zin, met grote woorden en hoogdravende ideeën. Maar dat je tot uitdrukking brengt wat in je leeft, simpel en eenvoudig. Met de meest simpele vraag: wat zou je nu willen doen?

Page 11: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

11

“Plotseling was die vonk er en ik daagde mezelf uit om niet langer met het plan rond te lopen, maar het nu maar eens uit

te voeren!” Evert Roest, pagina 6.

“Na veel twijfels en hoofdbrekens startte ik mijn weblog ‘Luctor et emergo – vallen en weer opstaan’”.

Wies Groeneveld, pagina 35.

Helaas, met dat nadenken beginnen ook meteen de moeilijkheden, gek genoeg. “Ik wil wel, maar………” Herken je dat? Je laat je tegenhouden door iets of iemand. Sommige gedachten zijn zo verankerd in jezelf dat je niet eens beseft dat het “maar” een gedachte is. Geloof niet alles wat je denkt! Het kan je verder helpen eerst bewust te worden van je gewoontes en overtuigingen. (En tegelijkertijd kan het ook weer een valkuil zijn, door zo lang te blijven piekeren over wat je tegenhoudt, dat je niet in actie komt.)

Een veel voorkomend obstakel, vaak moeilijk te herkennen, is de vorm waarin je denkt dat iets moet gebeuren. Je hoeft geen zzp-er te zijn om je als professional te profileren. Je hoeft geen eigen kantoor te hebben om gesprekken te kunnen voeren. Je hoeft geen cv te hebben om een netwerkafspraak te maken. Hoe vaak denk jij “Eerst….. dan pas kan ik ……” Het zijn allemaal vormen van onbewust uitstelgedrag.

Page 12: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

12

“Uitstelgedrag; De belastingaangifte doen op de laatste dag. Blauwe enveloppen ongeopend verzamelen, Nog even koffie

drinken, de krant lezen, nog even iets anders doen.” K.G. Liem, pagina 28.

“Creatieve uitingen voor anderen publiceer ik onder de naam ‘PubliKoontjes’ met als doel een portfolio van mijn creatieve

uitspattingen op te bouwen.”Nicolette van Heesch, pagina 16.

Word je dus bewust van je gedrag en je gewoontes. Onderzoek ze en kijk welke gewoonte je kunt loslaten (of veranderen) om het door jou gewenste resultaat te krijgen. Wees blij en trots op jezelf als je een stap hebt volbracht en wees mild naar jezelf als iets niet meteen lukt. En schroom vooral niet om jezelf regelmatig royaal te belonen.

“Creëer je eigen werk” betekent ook dat je in eerste instantie vergeet dat het om werk en inkomsten gaat. Het gaat er om dat je datgene gaat doen wat je graag doet, ongeacht of er wel direct werk in te vinden is. Dat je begint. Misschien zelfs wel zonder je te bezinnen. Zoek de stap die bij je past, de actie waarvan je zegt “Ja, dat kan ik wel”. Maak je doel groots, maar houd je stappen klein.

Page 13: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

13

“Via de sociale media leg ik nieuwe contacten waarvoor ik inmiddels zelf proeflees en redigeer. Vaak is het een

wisselwerking en doen zij dat ook voor mij.”Marjo Heijkoop, pagina 42.

“Onlangs heb ik dat uitvoerige solliciteren losgelaten. Al die tijd, energie en creativiteit kan ik namelijk beter steken in het

creëren van mijn eigen werk.”Nico van den Bergh, pagina 20.

Creëren kun je niet alleen, daar heb je de ander voor nodig. Om het ideale plaatje in je hoofd tastbaar en reëel te maken moet je in gesprek gaan met een ander. Om woorden te vinden voor wat je wilt. Om te toetsen of de ander je begrijpt. Om verder te komen.

Maar tegelijkertijd bepaal jij zelf wat je creëert. Niet meegaan met de droom van een ander. En ook dat is vaak een proces van vallen en opstaan. Van je pad afdwalen en merken dat je op de verkeerde weg zit. Dit onder ogen durven zien en weer opnieuw beginnen. Jouw eigen weg volgen. Het vraagt doorzettingsvermogen en volharding.

Page 14: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

14

Durven doen vraagt tijd en respect voor jezelf. Laten zien wat in je leeft hebben de meesten niet geleerd op school of van huis uit in zich. Dus, je zult jezelf iets nieuws moeten leren. Daar is geduld voor nodig en het vermogen om dat niet te willen afdwingen, want dat werkt niet. Hoe heb je zelf leren lopen? Precies! Dat ging ook niet van de één op de andere dag. En toch is het je gelukt!

Willemijn Lauwww.lauloopbaanadvies.nl

Page 15: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

15

Neil Armstrong (1930 - 2012) Amerikaanse astronaut die in 1969 als eerste mens voet op de maan zette.

“That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”

Page 16: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

16

Stop!Enige tijd geleden werd me duidelijk dat ik mijn creatieve kant niet voldoende aansprak. Dat klopte wel, omdat ik altijd dacht dat creativiteit iets was voor naast het werk, niet voor tijdens het werk. Toen mijn laatste arbeidscontract niet verlengd werd, was ik daar diep in mijn hart best blij om. Nu ik baanloos was en daardoor veel tijd had, besloot ik mijn creatieve geest te ontwikkelen.

StartIk begon met mij aan te melden voor een teken- en boetseercursus. Daarnaast wilde ik in ieder geval ook ‘iets’ doen met schrijven en fotograferen. Daartoe was ik kort voor mijn ontslag al een weblog genaamd ‘Rode Konen’ gestart. Ik schrijf over onderwerpen die mij inspireren en ter illustratie maak ik zelf foto’s. Ook

Stoppen om in actie te komen

Ditmaal is het onderwerp van het magazine ‘AAN DE SLAG’ met je inspiratie. Ik stelde dit onderwerp zelf voor omdat ik tijdens de

zomerperiode, dit jaar voor mij komkommertijd, weer iets om handen wilde hebben en ergens mee aan de slag wilde. Ik vind daarom dat ik

zelf ook iets moet zeggen over wat ik met mijn inspiratie doe.

Page 17: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

17

vond ik een project waarin ik schrijven en fotograferen kon combineren: het maken van levensboeken met ouderen. Het werken met ouderen sloot ook nog eens leuk met mijn andere vrijwilligerswerk in een ziekenhuis waar ik patiënten met een verhoogde kans op een delirium bezoek.

Toen Willemijn in het najaar van 2013 voor haar eerste magazine iemand zocht voor de vormgeving ervan, stak ik mijn vinger op. Ik had geen kaas gegeten van vormgeven, maar waarom niet uitgeprobeerd? Sinds die tijd staat ‘vormgeven’ ook op mijn inspiratielijstje en zie ik de EXPERT-magazines steeds mooier worden.

ActieIk ben lekker bezig en krijg veel energie van wat ik doe. Zo bied ik regelmatig artikeltjes (Koontjes) van mijn weblog aan ter publicatie elders, ben ik verslaggever voor het Nederlandse Rode Kruis, volg ik een fotocursus waarvoor ik elke week een ander thema fotografeer, maak ik regelmatig posters en foldertjes voor deze en gene en maakte ik twee levensboeken waarvoor ik ook de nodige foto’s maakte. Eén foto van mijn weblog werd laatst - met mijn toestemming - gebruikt op de cover van een tijdschrift. Het spreekt voor zich dat ik over deze

dingen schrijf op mijn weblog. Creatieve uitingen voor anderen publiceer ik onder de naam ‘PubliKoontjes’ met als doel een portfolio van mijn creatieve uitspattingen op te bouwen.

InkomstenHet grootste deel van wat ik doe, doe ik op vrijwillige basis en levert dus geen inkomsten op. Hoewel ik er geen voorstander van ben om als (aankomend) professional mijn diensten gratis aan te bieden, merk ik dat het wel een goede manier is om voet aan de grond te krijgen. Zo maakte ik een fotoboek voor iemand in ruil voor iets dat zij in de aanbieding had. Zonder wederzijdse facturen dus maar wel met een financiële waardering. Het jezelf profileren werkt. Zo werd ik benaderd door iemand die via één van mijn PubliKoontjes op mijn LinkedIn-profiel kwam en aanknopingspunten zag voor ….tromgeroffel ….. een betaalde samenwerking!

Hoe verder?Het is mijn streven om binnen afzienbare tijd inkomsten te genereren uit mijn creativiteit. Al dan niet naast een baan in loondienst voor de broodnodige financiële zekerheid. Voorlopig geniet ik nog van de periode van het herontdekken van mezelf.

Nicolette van Heesch www.rodekonen.nl www.egelantier-projectondersteuning.nl

Page 18: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Ik wil een weg voor me zien, waarbij ik er vertrouwen in heb dat ik hem van A tot Z kan gaan. Met een goede financiële basis, die me niet weer afgenomen wordt, met vrijheid van beweging en obstakels die ik zelf op kan lossen, dus geen regels. Daarbij wil ik een einddoel (vaag) in zicht hebben, dat bereikbaar is. Ik maak dus intuïtief een schatting, of ik de weg wel geheel kan gaan. Het moet een bepaald resultaat, nut of geluk geven, anders begin ik er tegenwoordig niet zo snel meer aan.

Josefien Harmsen

18

JE DENKTTEGENZIT,

DAT ALLES

ALS

DENK DANOPNIEUW.

Foto

: Ro

nald

de

Jong

ww

w.r

onal

ddej

ongf

otog

rafie

.nl

Page 19: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

JE DENKTTEGENZIT,

DAT ALLES

ALS

DENK DANOPNIEUW.

19

Page 20: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

20

Hosselen om heroïneWat ‘hosselen is leerde ik in 2001/2002 toen ik als controller betrokken was bij een proef met medicinale verstrekking van heroïne aan ongeneeslijk verslaafden. Medicinaal verstrekken van heroïne moet onder andere ’hosselen’ tegengaan.Hosselen is afgeleid van het Engelse 'hustling' en is een verzamelbegrip voor alle activiteiten die verslaafden ontplooien om geld voor drugs bijeen te schrapen. (Opdringerig) bedelen is daarvan vaak het hoofdbestanddeel. Een getalenteerde verslaafde kan per dag wel 300 euro bij elkaar hosselen! Dat is het equivalent van zo 'n 9.000 euro per

maand en van circa 100.000 euro per jaar! En dat verdwijnt dan allemaal in die arm of die longen!

Wat mij opviel aan het hosselen waren de creativiteit die, en het doorzettingsvermogen dat, verslaafden daarbij aan de dag legden. Ik vond het dan ook bijzonder jammer dat al dat doorzettingsvermogen en die creativiteit niet werden gebruikt om van de drugsverslaving af te komen. Maar ja, verslaving aan harddrugs is nu eenmaal heel sterk.

Zoeken naar werkIk hosselde in feite ook. In mijn geval ging het niet om het scoren van heroïne maar om het vinden van werk. Elke

Wat werken in de Verslavings-zorg mij - uiteindelijk! - leerde

Kort geleden kwam ik tot het inzicht dat ik, ten aanzien van het vinden van werk, een attitude had aangenomen die te vergelijken is met die

van een drugsverslaafde: ik hosselde.

Page 21: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

21

dag nam ik namelijk tientallen vacatures en aanvragen voor interim opdrachten door en stak vervolgens veel tijd en energie in het schrijven motivatiebrieven en in het aanpassen van mijn CV. Ik heb inmiddels een massa voorbeelden van CV 's waarin mijn relevante opleidingen en ervaring voor specifieke functies worden benadrukt.Als ik dan de - bijna obligate - afwijzing ontving, ging ik in verzet. In de afgelopen jaren kreeg ik de indruk dat veel recruiters hun creativiteit vooral gebruiken voor het bedenken van redenen om kandidaten te kunnen afwijzen. Van de weeromstuit ging ik steeds meer tijd, energie en creativiteit steken in mij daartegen verzetten. Ik raakte zo ongeveer verslaafd aan solliciteren omdat ik zo verschrikkelijk graag het ongelijk van de recruiters wilde kunnen bewijzen! Ik verbruikte zodoende veel van mijn energie voor het in stand houden van mijn sollicitatieverslaving, terwijl ik die energie beter kon gebruiken voor het ontplooien en verder ontwikkelen van mijn talenten en passies!

Mijn verslaving bleek gelukkig minder hardnekkig dan die van een heroïneverslaafde. Regelmatig komen er vacatures voorbij die heel goed bij mij lijken te passen. Tegenwoordig reageer ik daar zo kort en bondig mogelijk op. Het ziet

ernaar uit dat ik daarmee juist méér resultaat bereik dan met tot in de puntjes uitgewerkte sollicitaties Immers: hoe meer je over jezelf vertelt, hoe meer ammunitie een gemakzuchtige recruiter heeft om jouw sollicitatie af te schieten!

Een grimmiger aanleiding om te breken met mijn sollicitatieverslaving is, dat iemand die ik kende er onlangs voor heeft gekozen om haar leven te beëindigen. Zij voelde zich op haar 60e afgedankt en afgeschreven door de samenleving. Jaren van solliciteren leverden haar geen nieuwe baan op, wat ook haar gezondheid ondermijnde. Als je jouw tijd, energie en creativiteit maar lang genoeg in hetzelfde steekt, ga je daaraan identiteit ontlenen.

Creëren van eigen werk werkt!Onlangs heb ik dus dat uitvoerige solliciteren losgelaten, omdat ik tot het inzicht was gekomen dat ik al die tijd, energie en creativiteit beter kan steken in het creëren van mijn eigen werk. Ik had zelfs al een aantal ideeën uitgewerkt, waarvoor links en rechts belangstelling voor bleek te bestaan! Voorbeelden daarvan zijn:- een presentatie van allerlei initiatieven om heel veel nieuwe werkgelegenheid te kunnen creëren. De stichting Innovatiebanen heeft daar thans grote interesse in!

Page 22: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

- een systeem om standaarden te ontwikkelen voor functies, met de bijbehorende functie-eisen en opleidings- en competentieniveaus, omdat ik ontdekte dat werk-/opdrachtgevers, recruiters en werkzoekenden daar behoefte aan hebben!Daarnaast krijg ik de laatste tijd ook regelmatig aanbiedingen van ondernemers om een soort van vertegenwoordiger voor hen te worden. Een interessant voorbeeld daarvan is een onderneming in geautomatiseerde administratieve systemen die mij een royale premie in het vooruitzicht stelt voor elke licentie die zij via mij kunnen verkopen!

Ik identificeer mij liever met steeds nieuwe dingen ontdekken en ontwikkelen, in plaats van voortdurend zonder succes naar werk te blijven hosselen.

Nico van den Berghwww.sleutelsteen.nl

22Foto: Ronald de Jongwww.ronalddejongfotografie.nl

Page 23: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

23

Het collectiefDit collectief is ontstaan uit een netwerkbijeenkomst van oudere werkzoekenden en kleine ondernemers in Zwijndrecht. Tijdens deze bijeenkomst werden ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en ‘het nieuwe werken’ gepresenteerd. Over het ontstaan van dit initiatief kun je in het aprilnummer 2014 van ‘Expert’ een artikel -op de pagina’s 31 t/m 34- lezen.

Het collectief anticipeert op werk dat in de 21ste eeuw zal ontstaan of belangrijker gaat worden, de zogenaamde ‘future jobs’. Het collectief bestaat nu 8 maanden en heeft in die tijd niet stilgezeten. Inmiddels zijn al enkele werkgroepen van de grond gekomen.

Werkgroep Onderwijs21De werkgroep ‘Onderwijs21’ formeert in Rijnmond een lerende community voor ‘21st century skills’. Studenten worden in hun opleiding voorbereid op ondernemerschap, één van de vaardigheden die voor het functioneren op de arbeidsmarkt van de 21ste eeuw van steeds groter belang wordt. Leren gebeurt dan namelijk niet meer alleen binnen de muren van een school. Binnen het Albeda College, een ROC voor mbo-opleidingen, is een beweging in gang gezet waarbij studenten leren door ontmoetingen te creëren met ondernemers buiten de school.

Werkgroep Bieb21Deze werkgroep stelt een programma op om de bibliotheek geschikt te maken voor de 21ste eeuw. De bibliotheek is in veel gemeenten een instelling

Samen aan de slag!In de regio Rotterdam-Rijnmond en Drechtsteden opereert sinds januari van dit jaar het collectief

‘Rijnmond Werkt Samen’ (RWS).

Page 24: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

24

die zwaar onder druk is komen te staan en waarop veel is bezuinigd. De aloude functie van de bibliotheek als uitleencentrum van boeken zal verder afnemen. De werkgroep ziet de bibliotheek als een instelling die veel kan betekenen voor de lokale samenleving, in het bijzonder voor minder zelfredzame mensen. Enkele voorbeelden van ideeën die de werkgroep heeft ontwikkeld zijn educatie op vele terreinen, bijvoorbeeld het wegwerken van lees- en taalachterstanden en cursussen voor computervaardigheden. Andere ideeën zijn: het bieden van faciliteiten voor ouderen en het verbinden van jongeren en ondernemers met elkaar. De werkgroep legde over deze ideeën al contact met de bibliotheken in Rotterdam, Dordrecht, Barendrecht, Schiedam en Capelle aan den IJssel en gaat gesprekken aan over mogelijkheden om deze ideeën in praktijk te brengen.

Werkgroep Trampoline21Het doel van deze werkgroep is dat mensen op basis van hun eigen kracht ‘future jobs’ gaan ontwikkelen. Leden van de werkgroep verzorgen de bijbehorende training, coaching en verandering van mindset en houding richting ‘het nieuwe werken’ op de arbeidsmarkt. De werkgroep wil belemmeringen wegnemen. Samen met partners wil de werkgroep oplossingen bieden en kansen creëren.Belangrijk is dat deze werkgroep mensen expliciet wil verbinden

met anderen. Een concreet voorbeeld hiervan is de opzet van een wijkcoöperatie in Rotterdam-Noord tussen bewoners en in de wijk aanwezige ondernemers.

Werkgroep WaterDeze werkgroep moet nog van start gaan. De komende tijd worden enkele ideeën uitgewerkt tot projectplannen.

Werkgroep Gezicht van RWSDeze werkgroep verzorgt de publiciteit en communicatie rond het collectief. De eerste conceptversie van de website hangt inmiddels in cyberspace en wordt momenteel met teksten gevuld. Als de belangrijkste pagina’s in de website gevuld zijn, gaat de website online voor publiek.

Alle activiteiten bevinden zich nog in een pril stadium. Een stadium van investering –in tijd en in geld– door de deelnemers. Uiteindelijk moeten de verschillende activiteiten zichzelf met nog te ontwikkelen verdienmodellen bedruipen. Het collectief ‘Rijnmond Werkt’ moet zich op deze manier ontwikkelen tot een onderneming met specialisten met verschillende achtergronden, die hun eigen werk gaan creëren. De specialisten zullen doen waar ze goed in zijn en daardoor elkaar aanvullen.

Wies Groeneveld

Page 25: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

25

Martin Luther King, (1929 - 1968) Amerikaanse baptistische dominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging

“I have a dream”Wies Groeneveld

Page 26: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

26

Boekbespreking

Dromen, durven doen het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf.

Auteur: Ben Tiggelaar ISBN: 8789049105273

Dromen, durven, doen. Een prachtige titel waardoor het lijkt of het heel gemakkelijk is

om je dromen waar te maken. Een kwestie van durven en dan gewoon doen.

Tja, was dat maar waar!

Ben Tiggelaar beschrijft in een vlotte stijl hoe je jouw dromen kunt waarmaken door je gedrag te veranderen.

Gedrag is de zwakke schakel tussen plannen en resultaten. Met toenemende interesse heb ik dit boekje gelezen. Door de titel dacht ik dat dit het zoveelste ‘positief denken’ verhaal was. Niets is minder waar. Ben Tiggelaar legt de

focus op het gedrag. Als een wens tot verandering niet heel nauwkeurig wordt vertaald naar het gedrag dat ervoor nodig is, helpt het allemaal niet veel volgens de auteur. Gedrag is de zwakke schakel tussen plannen en resultaten.

In de eerste hoofdstukken bespreekt Tiggelaar verschillende vormen van gedrag, hoe gewoontes tot stand komen, het effect van straffen en belonen en hoe

Page 27: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

27

een veranderingsproces tot stand komt. Daarna wordt het boek praktischer en geeft hij een concrete methode om je dromen te vertalen naar gedrag dat beklijft door de beloning die je daaraan koppelt. Het gaat erom de verandering in je gedrag (wat nodig is om je droom waar te maken) zó te automatiseren, dat je er als vanzelf op gaat terugvallen en daardoor een oude gewoonte gaat vervangen.

Persoonlijk proces Ben Tiggelaar betrekt daarbij ook zijn persoonlijke proces en elk hoofdstuk wordt afgesloten met een ervaring van iemand anders. Achterin is een test opgenomen, waarmee je zelf kunt bepalen hoe effectief je jouw eigen gedrag stuurt.

Wat ik interessant vind is dat Ben Tiggelaar de nadruk legt op het gedrag. Dit boek maakt je ervan bewust dat een gedragsverandering kan leiden tot het behalen van datgene wat je wenst.

“Eigenlijk vreemd, veel dingen die we in ons dagelijks leven

telkens opnieuw doen, willen we eigenlijk niet. En veel dingen

die we eigenlijk willen, doen we niet.”

Er bestaan 2 soorten gedrag • Bewust en gepland (5%)

= gedrag waarbij we van te voren overwegen in ons hoofd wat we gaan doen.

• Onbewust en automatisch

(95%) = gedrag wat we op de automatische piloot doen. Juist dit gewoontegedrag maakt veranderen zo moeilijk. Als je iets wilt veranderen in je leven zul je niet alleen je bewuste gedrag moeten managen, maar vooral ook je onbewust automatische gedrag. De kern van de aanpak van Ben Tiggelaar is dat je ervoor zorgt dat je bewuste voornemens en je automatische neigingen elkaar juist versterken.

Veranderen van gedrag We weten allemaal dat veranderen niet van de één op andere dag gaat. Veranderen gaat in fasen. Allereerst moet je weten welke richting je op wilt (Dromen). Welke verandering in je gedrag is daarvoor nodig om dat te bereiken (Durven) en uiteindelijk gaat het erom om in actie te komen (Doen). Datgene te gaan doen, waardoor je een eerste stap neemt naar het waarmaken van je droom. Ben Tiggelaar geeft daarbij een hele mooie oefening: de trap

'Een beeld dat je misschien helpt is het volgende. Stel je een trap voor: Boven aan de trap ligt het eindresultaat wat je wilt bereiken. De treden vormen - van beneden naar boven - allemaal tussenstappen onderweg naar je einddoel. Begin nu eens niet onder aan de trap, maar bovenaan. Dat is de manier om vanuit je doel terug te redeneren naar het

Page 28: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

28

gedrag dat ervoor nodig is. Begin boven aan de trap en ga één tree naar beneden. Wélke actie is nodig die direct verband houdt met je doel? Is het iets wat je al doet of wat je ziet zitten? Zo niet, ga dan een tree lager en stel jezelf opnieuw de vraag of het iets is wat je al doet of kunt. Een voorbeeld: Stel je wilt een andere draai geven aan je loopbaan. Ander werk, andere omgeving, misschien wel een heel nieuwe richting.

• Boven aan de trap staat het resultaat: een nieuwe baan die wél biedt wat jij zoekt.

• De tree ervoor is: solliciteren op die baan.

• De tree daarvoor is: weten welke banen écht bij je passen.

• De tree daarvoor kan zijn: verschillende banen uitproberen of een coachtraject volgen.

Als je zegt "Ja, dat is niet moeilijk. Dát kan ik wel", dan weet je dat je goed zit. Als je zegt: "Zelfs de eerste tree is nog te hoog" dan zet je gewoon

nog een kleiner trapje voor de eerste tree.'

Begin altijd met iets wat je wél kunt. Houd het vooral heel simpel en beloon jezelf regelmatig. Geslaagde veranderingen werken stimulerend en helpen je door te zetten. Wil je een nieuwe gewoonte vormen, dan zul je je gedrag langere tijd moeten blijven meten. Denk dus vooral niet in termen van slagen of falen, maar in termen van leren.

Aanrader Dit boekje is zeker aan te raden voor diegenen die graag aan de slag willen met het creëren van je eigen werk. Het maakt je bewust van de zwakke schakel tussen plannen en resultaten, namelijk je gedrag. Alleen al het bewust worden hiervan zorgt ervoor dat je een eerste stap kan zetten in de door jou gewenste richting.

Willemijn Lauwww.lauloopbaanadvies.nl

STEL IK BIJ,VERWACHTINGEN

MIJN

NIET.DROMEN

MIJN

Page 29: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

STEL IK BIJ,VERWACHTINGEN

MIJN

NIET.DROMEN

MIJN

29

Page 30: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

30

Vol Vertrouwen aan de slag!

NaeensuperfijnevakantieinFrankrijkmetonsgezin, merkte ik dat ik meer dan anders last had van de vakantie blues. Ja, het was een heerlijke vakantie maar het is ook altijd weer goed om het ritme en (overvolle) gezinsschema terug te krijgen met werk, school en sociale (vaak

verplichte) activiteiten. Dit keer liep het anders.

RollercoasterIk was op de hoogte van de reorganisatie binnen het bedrijf waar ik destijds werkte. Sterker nog: ik was voorstander van het vervallen van mijn eigen functie! Ik merkte dat mijn gebruikelijke veerkracht ineens ver te zoeken was. Mijn emoties raakten meer en meer oververhit en ik dacht: “Voor dit ritje van de rollercoaster had ik GEEN kaartje gekocht!” De huis- en bedrijfsarts concludeerden dat wat ik al vreesde: een burn-out! Ik moest een andere invulling aan mijn dagelijks leven gaan geven. “Afstand nemen, rust en herstel” luidde het voorschrift, maar HOE? Mijn verantwoordelijkheidsgevoel naar mijn werk en naar mijn

gezin kon ik niet met één druk op de knop uitzetten!

Pas op de plaatsIk voelde heel sterk dat er iets drastisch moest veranderen. Doordat ik zo abrupt tot stilstand was gekomen voelde ik ineens de intense moeheid van jarenlang over mijn grenzen te zijn gegaan, te zijn doorgegaan met alle rollen die je jezelf zoal aanmeet. Zoals het naar de zin maken van anderen, het zorgen voor anderen, en ondertussen totaal niet in verbinding staan met jezelf. De vragen “Wie ben ik” en “Wat wil ik” maar zeker ook “Wat voel ik” kon ik absoluut niet beantwoorden.

Page 31: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

31

Ik realiseerde me dat ik de burn-out voor een groot gedeelte zelf heb gevoed; ik was mezelf totaal uit het oog verloren. Overtuigingen als “Wat doe IK er nou toe?” en “Wie zit er op MIJ te wachten?” zorgden ervoor dat ik in een enorme depressie terechtkwam. De wereld, waar ik op dat moment geen enkele waarde aan kon toevoegen, draaide gewoon door; ook zonder mij! Alles bij elkaar een pittige les, maar ook een prachtig cadeau. Dat bleek later. Aan de slag!Ik ging fanatiek sporten en ben op een suiker- en koolhydraatarme voeding overgestapt. Ik hield de meeste relaties tegen het licht en daarvan werden er veel drastisch afgebouwd. Zo vieren wij geen verjaardagen meer en bezoek ik er ook geen meer van anderen. Mijn man en ik fietsten en wandelden vele kilometers en met het gezin ondernamen we diverse activiteiten in de buitenlucht. Ik richtte mijn blik fors naar binnen, werkte pijnpunten uit en besprak ze. Met alle opgedane ervaring en kennis tijdens het keiharde werken aan mijn gezondheid (wat veel te langzaam ging naar mijn zin) en alle hobbels en terugval die daarmee gepaard ging, kwam ik tot een ontdekking! Het onderwerp ‘vitaliteit’ sprak mij aan omdat de nadruk ligt op preventieve kant van gezondheid. Je hebt veel meer

invloed op je gezondheid dan je denkt.

Door de zeer diverse ontmoetingen - netwerken is mijn natuur - binnen het vakgebied van gezondheid en vitaliteit, verzamelde ik waardevolle kennis. Ook volgde ik de ontwikkelingen op dit vlak nauwlettend. Hierdoor werd mijn idee geboren mij beroepsmatig in te zetten als vitaliteitmanager. Ik had immers veel kennis en was ervaringsdeskundige!

Factor VDe opleidingen die ik ben gaan volgen, hebben dit idee alleen maar onderstreept. Ik rondde de opleidingen tot ‘integrale Leefstijlcoach: IK als mens, IK als coach en IK als ondernemer’ en de ‘Integrale Leefstijl Trainer’ bij MARK Academy met succes af. De energie en het enthousiasme dat daarmee weer is gaan stromen, heeft me gebracht tot waar ik nu sta. Dagelijks breng ik onder de noemer ‘Factor V – Verbinder in Vitaliteit’ als zelfstandig vitaliteitsadviseur mijn kennis, ervaring en energie bij bedrijven en organisaties in de praktijk. En daarmee ben ik vol vertrouwen AAN DE SLAG!

Birgit Snelleman www.factorV.nl

Page 32: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

32

C R Y P T O F I L I P I N N EDecryptofilippineiseenfilippinepuzzelmetcryptischeomschrijvingen. Vul woorden in volgens de cryptische omschrijvingen welke allemaal gerelateerd zijn aan het thema ´aan de SLAG´. Gelijke cijfers zijn gelijke letters.

Bij juiste invulling ontstaat in de geklurde verticale balk een zegswijze die eveneens betrekking heeft op het thema.

A gymnastische 'slag in je wiel' (7)

B kleine ijsklontjes als broodbeleg (9)

C lange en strafcorners (10)

D gevolgen van ziekenhuisreorganisatie (9)

E dichtklappen (9)

F (in één) orgaanbewaarplaats (9)

G resultaat van minder hard werken (12)

H metaal voor de basis van pannenkoeken (11)

I extra zoon of dochter, een hele klap (13)

J zo zwemmen veel vissen (10)

K honkbalterrein waar gestreden wordt (8)

L timmerman of drummer (10)

M meer loon in natura (11)

N precies op die tijd (8)

O lekkernij met opgeklopte melk (12)

P klusje voor de preses (9)

Q pijnlijk voor paarden(benen) (9)

R geen melk- maar ivoorgebit (10)

Page 33: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

33

Alex de Haas is freelance puzzelmaker. Hij is zeer ervaren en creatief in het samenstellen van m.n. woordraadsels. Het spelen met woorden is zijn grootste passie. Wil je regelmatig een puzzel maken? Kijk dan op www.puzzelcoach.blogspot.nl

Maak de puzzel hier! Hier vind je tevens een link naar de oplossing in het geval je er niet uitkomt.

      w

     

     

     

   D

 E 

   F

G 8  3  5 

H 11  10

I 11  5 

   J

   K

 L 

  

   M

     

 O 

15

     

     

R    8 

 

     © Puzzel Coacwww.puzzelcoach

 A 

B 2    

C 2  10 

D 10     9 

10       

F 10  10  4 

      3 

13     7 

   6    

J 15     2 

K    8    

8       

M 4  7    

N 11  8 

8     4 

 P 

Q    1 

   4  9 

ch 2014 h.blogspot.nl

12       

4     8 

        

      12 

      4 

10       

5       

        

      5 

10     8 

        

1       

        

10       

7     10 

12       

      13 

12     6 

 

   12      

   8      

8     4   

      14   

   14     

      4   

   12      

8         

      8   

          

8  6     

11     7   

13     8   

      4   

   15      

7        12

         4

   14     

 

 

 

14 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

15 

2    

 

 

C RDe  cwooaan ontsheef

A

B

D

G

H

K

M

N

O

Q

R

R Y P T O cryptofilippine  is rden in volgens de het thema ´aan de taat  in de gerasterft op het thema. 

gymnastische 'sl

kleine ijsklontjes

lange en strafco

gevolgen van zie

dichtklappen (9)

(in één) orgaanb

resultaat van mi

metaal voor de b

extra zoon of do

zo zwemmen ve

honkbalterrein w

timmerman of d

meer loon in nat

precies op die tij

lekkernij met op

klusje voor de p

pijnlijk voor paa

geen melk‐ maa

F I L I P I Neen  filippinepuzzecryptische omschrSLAG´. Gelijke cijferde  verticale balk e

lag in je wiel' (7)

s als broodbeleg (

rners (10) 

ekenhuisreorganis

bewaarplaats (9)

inder hard werken

basis van pannen

ochter, een hele k

eel vissen (10) 

waar gestreden w

drummer (10) 

tura (11) 

jd (8) 

pgeklopte melk (1

reses (9) 

rden(benen) (9) 

r ivoorgebit (10)

N N E el  met  cryptische rijvingen welke alleers zijn gelijke letteeen  zegswijze die 

(9) 

satie (9) 

n (12) 

koeken (11) 

lap (13) 

wordt (8) 

2) 

omschrijvingen.  Vmaal gerelateerd zers. Bij juiste invullieveneens betrekki

Vul ijn ng ng 

Page 34: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Confucius 551 v.Chr. - 479 v.Chr.)Denker en sociaal filosoof uit het oude China

“Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer

te werken.”

34

Page 35: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

VallenDat gevoel had vooral te maken met de manier waarop het ontslag was gegaan. Het waren namelijk geen bedrijfseconomische redenen die daaraan ten grondslag lagen, maar ‘bedrijfsculturele’ redenen… In diezelfde periode raakte ik mijn gehoor –en daarmee mijn vermogen om adequaat te kunnen communiceren– in een rap tempo kwijt. Dit was het begin van een periode waarin mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde tot een absoluut nulpunt daalden.

OpkrabbelenNa een lange, deprimerende winter werd het eind maart 2011 prachtig weer. Ik maakte veel wandel- en fietstochten in de nabijheid van mijn woonomgeving en verder weg. Hierdoor kwam ik fysiek weer wat beter in mijn vel te zitten.

OpstaanOm mijzelf mentaal uit het moeras omhoog te trekken, schreef ik veel. Als kind schreef ik altijd al graag. Op mijn werk was ik tien jaar lang redacteur/auteur van het personeelsblad. Omdat ik naast mijn vruchteloze sollicitatiepogingen iets leuks en iets nuttigs wilde doen, verrichte ik met

Luctor et emergo – vallen en weer opstaan

In oktober 2010 verloor ik na een 30-jarig dienstverband, mijn werk als achtereenvolgens

bibliothecaris en onderzoeker. Ik voelde mij alsof ik in drijfzand wegzonk.

35

Page 36: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

toestemming van het UWV vrijwilligerswerk op het gebied van tekstschrijven. Ook was ik webredacteur voor een project van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden. De geschiedenis van mijn woonwijk inspireerde mij tot het schrijven van stukjes erover voor onze wijkkrant. Al snel voerde ik hoofd- en eindredactie over deze krant. Kort daarna bewerkte ik de geschiedenisartikelen voor onze wijkwebsite en kon ze met mijn webredacteurservaring ook zelf op de site plaatsen. Via via kwam ik terecht bij ‘Ons Rotterdam’, een lokaal geschiedenistijdschrift, waarvoor ik inmiddels twee jaar artikelen schrijf.

Door schrijven, redactie en webredactie boorde ik voor mijzelf een nieuw werkterrein aan. Dit is werk dat ik leuk vind en dat mij goed ligt. Bovendien is dit werk waarvoor ik mijn gehoor in principe niet nodig heb. Als redacteur communiceer ik zoveel mogelijk per mail. Dat is niet alleen voor mijzelf prettig, maar blijkt ook voor de overige redactieleden zeer efficiënt te werken.

NetwerkSchrijven en redactiewerk geeft mij veel voldoening. Toch voelde ik de behoefte om meer mensen te leren kennen. Omdat

ik door mijn gehoorverlies niet meer goed in groepen kan functioneren, roerde ik mij flink op LinkedIn. Dat wierp vruchten af! Iemand uit mijn netwerk benaderde mij met de vraag of ik wilde helpen met het schrijven van informatieve teksten voor een routeboekje bij een fietsvierdaagse in de omgeving van Dordrecht. Dat leek mij wel wat! Inmiddels heb ik twee boekjes geschreven: één voor de fietsvierdaagse van vorig jaar en één voor de fietsvierdaagse van afgelopen voorjaar. Diezelfde netwerkkennis drong erop aan dat ik een weblog zou starten. Na veel twijfels en hoofdbrekens startte ik vorig jaar augustus mijn weblog ‘Luctor et emergo – vallen en weer opstaan’.

Brood op de plankAl mijn publicaties vermeld ik prominent op LinkedIn, zo mogelijk met een rechtstreekse link. Soms plaats ik een pdf-bestand. Afhankelijk van de onderwerpen van die publicaties maak ik er ook melding van op Facebook en op Twitter. Op deze manieren wil ik de aandacht trekken van potentiële opdrachtgevers, want ik wil graag in het schrijfvak verder. Het is mijn ambitie de geschiedenisartikelen over mijn woonwijk uit te diepen en te verwerken tot een boek. Ook

36

Page 37: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

Wies Groeneveld www. luctor et emergo - Vallen en weer opstaan

37

over mijn gehoorperikelen wil ik een boek schrijven. Zaken van lange adem. Om intussen brood op de plank te krijgen, zoek

ik daarnaast op verschillende fronten naar een betaalde job als tekstschrijver.

Foto: Ronald de Jongwww.ronalddejongfotografie.nl

Page 38: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

38

Als je niks doet, gebeurt er ook niks

Je hoort het best vaak: er is werk genoeg maar er zijn niet zoveel banen. Op de weinig vacatures

die er zijn, reageren vaak veel sollicitanten. Je vele werkervaring is geen indicatie meer voor een succesvolle sollicitatie. De afwijzing op een sollicitatie komt vaker wel dan niet per kerende post. Solliciteren werkt niet meer, maar je wilt uiteindelijk toch een baan. Je moet het dus op

een andere manier aanpakken.

Sollicitatiecoach Nicole Wouters sprak met Trudy van der Putten, werkzoekende én groot fan van AdA.

Netwerken is goedZe kennen elkaar van de netwerktraining die het UWV in Zoetermeer gaf voor werkzoekenden van 55+. In die 10-weekse training leerden zij het moderne solliciteren. Daar maakt netwerken tegenwoordig

een belangrijk deel van uit. Na afloop van de cursus ging een deel van de deelnemers door als netwerkgroep, om ervaringen uit te wisselen en om frustraties te delen.“Netwerken geeft de beste kans op een baan”. Daar zijn ze het zonder enige twijfel over eens. Maar wat vertel je dan op een netwerkbijeenkomst? “Hallo, ik ben Trudy en ik zoek een baan?” Om de één of

Page 39: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

39

andere reden klinkt dat toch niet helemaal goed. Het zou beter zijn om een handvat te hebben om mee te netwerken. Dat handvat vonden zij in ’arbeidsfit’ blijven.

Arbeidsfit is beterAls je een tijdje, zeg een maand of zes, werkloos bent loop je het risico dat je verzandt in later opstaan en alles op je gemak doen. Je enthousiasme en je tempo worden minder. En dat is nou net niet de beste manier om aan een baan te komen. Dus bedacht deze Zoetermeerse groep het ‘AdA-initiatief’: Arbeidsfit door Adoptie.

Trudy legt uit wat het AdA-initiatief inhoudt. “Werkgevers hebben vaak plannen die ze graag willen uitvoeren maar die er niet van komen. Omdat er geen geld is om iemand in te huren maar ook geen tijd om het zelf uit te zoeken. In het AdA-initiatief worden werkzoekenden gekoppeld aan die werkgevers. Het inschakelen van een werkzoekende via het AdA-initiatief kost de opdrachtgever niks, want er wordt gewerkt met behoud van uitkering. De

netwerkgroep maakte daarover afspraken met het UWV; toestemming van het UWV is namelijk noodzakelijk voor arbeidsfit blijven of worden.

Win-winHet AdA-initiatief is een win-win situatie voor zowel de werkzoekende als voor de opdrachtgever. De opdrachtgever krijgt iets gedaan dat anders zou zijn blijven liggen. De werkzoekende blijft arbeidsfit, doet nieuwe kennis en ervaring op, en kan veel netwerken.Neem als voorbeeld de plek waar Trudy nu aan de slag is. Trudy werkt voor een restaurantje in Delft, Plan B, dat niet echt een keuze kon maken voor een bepaalde uitstraling.

Trudy heeft een achtergrond in de marketing en Trudy heeft ook het plan om in de toekomst

Page 40: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

40

Ik haal als werkzoekende veel inspiratie uit het AdA- initiatief: wij creëren zelf werk en gaan aan de slag!

Jan van Soeren

iets met vegetarisch koken te gaan doen. Er zijn echter veel restaurantgeheimen die zij nog niet kent. Trudy is voor Plan B twee dagen per week druk met het opzetten en uitrollen van een marketingplan, terwijl zij ondertussen letterlijk een kijkje in de keuken van het restaurant kan nemen. Win-win dus.Omdat de AdA-initiatiefgroep heel goed weet hoe zij de publiciteit moeten zoeken, lift het restaurant ook nog eens daarop mee, omdat het vaak als succesvol voorbeeld gebruikt wordt.

Kansen zienTrudy vertelt dat het vinden van werkgevers die willen meewerken niet zo moeilijk is. “Het is een kwestie van kansen zien. Bij de verfwinkel

waar ik vanochtend was blééf de telefoon maar rinkelen. De eigenaar vertelde dat hij eigenlijk iets wil met zijn website en met de koppeling tussen voorraad en kassa. Hij komt er echter niet aan toe om het uit te zoeken. Ik riep meteen dat ik daar misschien wel een mouw aan zou kunnen passen en ik vertelde hem over het ADA-initiatief.”

Ook arbeidsfit blijven?Het AdA-initiatief draait inmiddels succesvol in Zoetermeer. Daar heeft een deelnemer van 62 jaar een baan met een vast contract! Ook in Den Haag en Arnhem begint het AdA project te draaien.Woon jij in Zoetermeer, Den Haag of Arnhem en lijkt het

Page 41: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

41

AdA-initiatief jou op het lijf geschreven? Zoek dan contact via www.arbeidsfitdooradoptie.nl.

Als je in een andere stad woont en je wilt je inzetten voor een vergelijkbaar initiatief in jouw woonplaats, neem dan contact op met www.arbeidsfitdooradoptie.nl. Wij helpen je graag op weg!Bent u een opdrachtgever met een klus in de aanbieding? Neem dan ook contact op met ons! Waarschijnlijk hebben wij een geschikte kandidaat voor uw vraag!

Nicole Wouters www.WoutersWerkt.nl

Foto: Nicolette van Heesch

Page 42: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

42

De cursus van Willemijn Lau: ‘Creëer je eigen werk’, liet mij stilstaan bij wat ik met de rest van mijn leven wil. Ik wil goede boeken schrijven die lezers inspireren of waaraan ze plezier beleven.

Samen met mijn nicht Dinie schrijf ik boeken in het fantasygenre, onder het pseudoniem Johanna Lime. Wij schrijven al ruim dertig jaar dagboeken van fictieve mensen uit onze

fantasiewerelden. Hierin kunnen we onze creativiteit kwijt. Dit deden we in eerste instantie alleen voor onszelf, maar in 2011 besloten we om ze voor anderen toegankelijk te maken door er echte boeken over te gaan schrijven. Volgend jaar augustus komt onze debuutroman uit bij uitgeverij Zilverbron. Momenteel werken we aan een trilogie die op het debuut volgt.

Auteur ben je niet zomaar, dat word je

De levenswens die steeds weer terugkeert, is auteur zijn van fantasyverhalen en van boeken

die de verbeelding prikkelen.

Page 43: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

43

In de afgelopen jaren hebben we geleerd dat schrijven niet zomaar vanzelf gaat. Over de eerste poging om een boek te schrijven, moeten we achteraf een beetje lachen want het is eerder een opsomming van gebeurtenissen dan een echt verhaal over personages. Gelukkig stuurden we dit eerste manuscript niet naar een uitgever. Het zou zeker als slecht worden gekenmerkt en wij zouden vast de moed hebben opgegeven. In 2012 deden we mee aan een wedstrijd om een geheel op zichzelf staand verhaal te schrijven van 75.000 tot 150.000 woorden: een fantasyroman dus. We ontdekten ook de kortverhalen wedstrijden in het genre. Door aan dit soort wedstrijden mee te doen en vooral door de commentaren van de juryleden, kwamen we erachter dat schrijven een ambacht is. Er werd ons verteld dat we creatief genoeg zijn, maar dat onze schrijftechniek om verbetering vraagt.

Dit betekende veel lezen over het vermijden van clichés, schrijven vanuit het perspectief van je personages, voorkomen van spatie- en kommafouten. Maar ook leren over de stijlregels van fantasyverhalen, dat het conflict nodig is voor een goed verhaal, dat je de personages goed moet kennen om erover te schrijven.

Hiervoor bestudeerde ik verschillende boeken over schrijftechnieken. Daarnaast volgde ik de cursussen ‘Fantasyschrijven’ en ‘Personages, conflict en perspectief’. Ook bleek het erg belangrijk om contact te zoeken met andere schrijvers. Zij helpen mij door mijn verhalen proef te lezen en te redigeren. Juist hierdoor ontwikkel je je als schrijver omdat je leesblind wordt voor je eigen fouten. Door de achtergrondgedachte van ‘Creëer je eigen werk’, om je expertise te delen met anderen, berichtte ik over mijn schrijfactiviteiten via blogs op onze websites en deelde die met anderen op Facebook. Via de sociale media legde ik nieuwe contacten voor wie ik inmiddels zelf proeflees en redigeer. Vaak is het een wisselwerking en doen zij dat ook voor mij. Ik leer er veel van.

Het publiceren van onze verhalen valt nog niet mee. Na negen herschrijfrondes was het debuutmanuscript van Johanna Lime pas goed genoeg voor Zilverbron. Er volgen nog twee uitgebreide redactierondes door redacteurs waarna het in 2015 wordt uitgegeven. Onze korte verhalen die meedoen aan wedstrijden, worden steeds beter. Helaas is er nog geen markt voor. We herschrijven de verhalen momenteel aan de hand van jurycommentaren en

Page 44: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

44

Marjo Heijkoopwww.johannalime.wordpress.comwww.marjoheijkoop.wordpress.com

bewaren ze voor een eventuele verhalenbundel. Drie van onze korte verhalen komen in november in drie verschillende verhalenbundels van de Gentasia Awards 2014. We zijn erg blij met dit resultaat en realiseren ons dat het een lange weg is om als auteurs bekend te worden.

Ik wil mij naast het schrijven van fantasyverhalen met Dinie, ook individueel gaan bekwamen in het schrijven voor kinderen.

Mijn ervaringen als groepsleerkracht en mijn achtergrond als remedial teacher zullen daar goed bij helpen. In het verleden deed ik veel ervaring op met het technisch leesonderwijs, nu wil ik er als schrijfster aan bijdragen dat er voldoende keuze is in leesboeken op lagere niveaus. Ik wil graag schrijven voor kinderen met leerachterstanden en voor laaggeletterden. Daarvoor volg ik de cursussen ‘Schrijven voor kinderen’ en ‘AVI kinderboeken schrijven’. Daarna wil ik ook daadwerkelijk kinderboeken, ‘makkelijklezenboeken’ en ‘samenleesboeken’ produceren.

Of ik het vak van auteur tot mijn werk kan maken en daarmee in mijn levensonderhoud kan voorzien, is een steeds terugkerende vraag. De meeste auteurs in het fantasygenre verdienen met hun werk niet voldoende om ervan te bestaan. Van schrijven mijn vak maken zou een vervulling van mijn droom zijn, maar waarschijnlijker is dat ik het in mijn vrije tijd blijf doen. Mijn passie voor het schrijven laat zich nu eenmaal niet onderdrukken.

Paddy en Paddadoor Johanna Lime

De smalle, knokige vingers met de zuignapjes aan de toppen strekten zich langzaam boven de rand van het dekbed uit.

Lees hier verder hoe Paddy op avontuur gaat!

Page 45: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

45

Albert Einstein (1879 - 1955) Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige en uitvinder

“Alles dat werkelijk groots en inspirerend is,

is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid”

Page 46: Tijdschrift Expert "Aan de slag!" september 2014

46